VP területalapú támogatásokhoz kapcsolódó gyakorlati kérdések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VP területalapú támogatásokhoz kapcsolódó gyakorlati kérdések"

Átírás

1 VP területalapú támogatásokhoz kapcsolódó gyakorlati kérdések Sztahura Erzsébet

2 KÖTELEZŐ KÉPZÉS Natura2000 gyep; Natura2000 erdő; VP AKG ; VP ÖKO átállás alatti területek. Törlésre került a kötelező képzésen történő részételére onatkozó konkrét éghatárnap. A kedezményezett köteles a támogatói okirat kézhezételét köetően képzésen részt enni 2020-ig. A képzések időpontjáról a későbbiekben a képzésre jogosult szerezet nyújt majd tájékoztatást az érintettek felé.

3 WEBGN A webgn benyújtására onatkozó határidő egy hónapra röidül a kifizetések meggyorsítása érdekében, azaz az elektronikus benyújtás az adott éet köető é január 1. és január 31. közötti időszak. o THÉT o Natura2000 gyep o VPAKG o VPÖKO

4 Tápanyag-gazdálkodási ter_1 VPAKG 2015 Talajizsgálat folyamatosan szántó és ültetény tematikus előíráscsoportban Laboratóriumi igazolás elégséges DE! Nitrátrendelet Szeptember 30-ig elkészíteni ill. a főnöény lekerülése után 30 napon belül. KEVERÉK egy kultúra. Változást átezetni! VPAKG 2016 Talajizsgálat dec. 31. elégséges a laboratóriumi igazolás DE! nitrátrendelet. Első ére EK jogesztő határnapig! Majd lsd. fenn. VPÖKO Talajizsgálat nem elárt, de mérlegszámítás kell szántó illete ültetény esetében szeptember 30-ig ill a főnöény lekerülése után 30 napon belül.

5 Tápanyag-gazdálkodási ter_2 Meg kell határozni a kijuttatható elem(ek)re onatkozó hatóanyag hektáronkénti maximális mennyiségét és a kijuttatandó anyagok típusát (műtrágya, szerestrágya, egyéb termésnöelő anyag) és a) műtrágya esetén az N, P, K elemre, b) szerestrágya esetén a N elemre onatkozó kijuttatható hatóanyag hektáronkénti maximális mennyiségét

6 Tápanyag-gazdálkodási ter_3 A kötelező illete a állalt istállótrágya alkalmazás akkor kerül elfogadásra, ha az elárt bejelentésen túl a gazdálkodó az adott éi tápanyag-gazdálkodási ter alapján adott nöényre meghatározott N hatóanyag legalább 75%-át a szerestrágya hasznosuló N tartalmából biztosítja. Amennyiben az adott nöényre meghatározott N hatóanyag szükséglet 75%-a szerestrágyáal történő kijuttatása meghaladná a 170 kg/ha/é szeres eredetű N hatóanyag mennyiséget, abban az esetben sem lehet 170 kg/ha/é szeres eredetű N hatóanyagtól többet kijuttatni és így a 75%-os értéktől el lehet térni. MIT IS JELENT EZ?

7 Tápanyag-gazdálkodási ter_4 Példa_1: A nitrátrendelet az istállótrágya kijuttatás éére 40% hasznosulást ír elő. Ez az adott nöényre értendő őszi-taaszi kijuttatás esetén is csak összesen ennyi. Kukorica 8 t/ha terméshez jó nitrogénellátottságú csernozjom talajon max. 150 kg/ha N hasznosuló hatóanyag juttatható ki. 170 kg/ha N hatóanyag juttatható ki szeres trágyáal 40%-os hasznosulásáal számola ez max. 68 kg N hatóanyag. 75 % 112,5 kg N igényelne DE nem lehet! MTÉT-nél is ekként, ahol az előírás miatt jelenleg max. 90 kg össz N hatóanyag juttatható csak ki egy táblára (szerestrágya eszteséggel, agy műtrágya teljes hasznosulással?).

8 Vetésszerkezet kalkulátor Minden MTÉT nél is beezetésre került a 100 ha felett (100,0001 ha) ées teljesítés, 100 és az alatt 5 é átlagában a etésszerkezet teljesítési elárás. Példák: Gazdálkodó átesz területet, s az 5 éen belül 100 ha fölé emelkedik az AKG tematikus előírásba itt területe. Ekkor az alábbiakat kell figyelembe ennie: 90 ha területtel lépett be a horizontális szántóföldi tematikus előíráscsoportba, s alamennyi egységre állalta a etésszerkezeti előírások betartását. A 4. ében kötelezettségátállalás miatt nőtt a területe 105 ha-ra. A 4 étől tehát a 15 % szálas és 5 % zöldugar etésszerkezeti előírásokat éente kell teljesítenie.

9 Vetésszerkezet kalkulátor Az 5 éet tekinte a 3 é 100 ha alatti egység miatt az 5 é átlagában is teljesítenie kell a állalt értékeket = 480 ha. Az 5 é átlagában a 15 % miatt (480x0,15 = 72) a 72 ha szálas pillangós területtel kell rendelkeznie. Ez lehetséges éente, agy az utolsó ében. (A isszaont, agy kizárt egységek elesznek!) Az 5 % zöldugar állalás az 5 é átlagára onatkozóan (480 hax0,05 = 24 ha) összesen 24 ha szükséges. Az elárt %-t a három éig történő fenntartási kötelezettség! Vetéskor 3 faj 1 éelő szálas. FONTOS! Amennyiben a kötelezettségállalással érintett terület onatkozásában nem ad be AKG kifizetési kérelmet ezt az 5 é alatt egyszer megteheti -, úgy azon a területen termesztett kultúra egyéb nöényként figyelembe ételre kerül! Ugyancsak egyéb kultúra a is maior esetében pihentetett területnek neesített kultúra.

10 SZANKCIÓSZÁMÍTÁS 1. Pl. Nem támogatott nöény: Megállapított terület 0 ha túligénylés szankció. FÉMZÁROLT VETŐMAG: Alapköetelmény az AKG-ba beitt terület egészén, ugyanakkor egyes tematikus előírások esetében álasztható előírás is. A hibrid kukorica, a repce, a búza, a napraforgó kiételéel minden nöényfaj esetén két énél nem régebbi számla agy bizonylat megléte szükséges a nöényédelmi teékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet VIII. mellékletében szereplő integrált nöényédelem általános elei között szereplő rezisztens agy toleráns nöényfajták, fémzárolt etőmagok és ellenőrzött szaporítóanyagok használata előírás, mint referenciaelem teljesítéséhez. BAKTÉRIUMTRÁGYA Álló kultúrára nem lehetséges a kijuttatása (pl lucerna). Csak etéssel és betakarítással együtt juttatható ki trágya (a felület sem teszi másként lehetőé).

11 VP_AKG VP_ÖKO PUFFER ZÓNA A beezetett területi puffer és a KET területméret közötti különbség : A pályázati felhíásban meghatározott területi puffer azt jelenti, hogy a lemért és a térképnézeten megjelenő poligon azaz a térképileg lehatárolt összefüggő földterület körüli 3 m-es sában a mért terület ELHELYEZKEDÉSE nem a mérete áltozhat. Tehát a jogszerű földhasználat izsgálat a területi puffer alapján belső metszet -, nem a KET és a hrsz. metszetére onatkozik. A poligon és a táblák MÉRETÉRE onatkozó mérési toleranciát uniós jogszabály tartalmazza mely a SAPS-nál is alkalmazott, azaz Kerület x 1,25.. Amennyiben adott ében a teljes KET területét nem tudjuk leigényelni mert pl. nem támogatható terület keletkezett az csak az adott éi kifizetési kérelmét érinti, azaz a KET területe attól még az eredeti marad. A KET területe részlegesen csökkenthető hiatalból.

12 Nöényédőszer mentes tartós zöldugar/méhlegelő szegély fenntartása A beitt terület kerületének legalább 25 %-án legalább 3 éig, legalább 3 méter / 6 méter szélességben. előírások álasztása esetén a köetkező paramétereket kell a támogatást igénylőnek betartania: a) a tábla szélessége 3-6 méter a álasztott előírástól függően, de maximum 10 méter lehet; b) a tábla agy több tábla esetén a táblák hosszának összege minimum az előírással érintett kötelezettségállalással érintett egybefüggő területek teljes kerületének 25%-a; c) a nöényédőszer mentes tartós zöldugar/méhlegelő szegély táblát az előírással érintett kötelezettségállalással érintett egybefüggő területek onatkozásában elég lehet egy kötelezettségállalással érintett egybefüggő területen kialakítania, ha a fentebb felsorolt paramétereknek megfelel az a tábla; d) a kötelezettségállalással érintett egybefüggő terület szegélyét érintően a kötelezettségállalással érintett egybefüggő területen belül kell kialakítani. A nöényédőszer mentes tartós zöldugar szegély beleszámít a etésszerkezeti előírás zöldugar előírásába.

13 Nöényédőszer mentes tartós zöldugar/méhlegelő szegély fenntartása

14 TÁMOGATÁSI ÖSSZEG A támogatás forintban kerül kifizetésre, az euró/forint átáltási arány a kifizetési kérelem benyújtás éének január 1-jén fennálló Európai Központi Bank középárfolyam szerint kerül meghatározásra (309, 83 Ft). Nincs isszaosztás a támogatási összegben. A pályázati felhíás csak a tematikus előíráscsoportokra határoz meg max. támogatási összeget. HIBÁS döntések Kifogás PROBLÉMÁT jelentett ÖKO GYEP-bérlegeltetési szerződés csatolásának hiánya! Egyeztetések!

15 ÚMVP KÖTELEZŐ KÉPZÉSEK ingyenes képzések lakóhely/székhely szerint illetékes megyei kormányhiatal bonyolítja le időpontról és helyszínről a képzésre kötelezett kedezményezettek személyre szóló értesítést kapnak ügyfélkapura, illete postai címre A képzések az alábbi témákban kerülnek megszerezésre: Technológiai berendezések korszerűsítés céljából történő beszerzése Mezőgazdasági termékek értéknöelése (ÉLIP I. és ÉLIP III.) Kertészet korszerűsítése Fiatal mezőgazdasági termelők támogatása Erdő-környezetédelmi intézkedések Natura 2000 gyepterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás Natura 2000 erdőterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás

16 Köszönöm a figyelmet!

TÁJÉKOZTATÁSI SZOLGÁLTATÁS VP-AKG 2015 VP-AKG 2016

TÁJÉKOZTATÁSI SZOLGÁLTATÁS VP-AKG 2015 VP-AKG 2016 VP-AKG 2015 VP-AKG 2016 Rendkívüli EK Február VP intézkedések 2016-2017 évi kifizetési kérelmeire vonatkozik CSAK amennyiben beadáskor még nem állt rendelkezésre Támogatói Okirat Kincstár Küld ügyfélkapura

Részletesebben

Agrár- Környezetgazdálkodás (AKG) Lajosmizse.2015.10.19.

Agrár- Környezetgazdálkodás (AKG) Lajosmizse.2015.10.19. Agrár- Környezetgazdálkodás (AKG) Lajosmizse.2015.10.19. Agrár-környezetgazdálkodás célja: az agrár-környezetgazdálkodási célok elérések érdekében többlet tevékenységek önkéntes alapon való elvégzése kedvezményezett:

Részletesebben

Módosítás történt az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés című felhívás dokumentációjában

Módosítás történt az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés című felhívás dokumentációjában Módosítás történt az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés című felhívás dokumentációjában Pontosításra kerültek a 10/2015. (III.13.) FM rendelet szerinti ökológiai jelentőségű területek, és az AKG előírások

Részletesebben

2018.évi EK rendelet és felület

2018.évi EK rendelet és felület 2018.éi EK rendelet és felület Ribóczi Edina agrárigazgatási csoportezető Nemzeti Agrárgazdasági Kamara A mezőgazdasági, agrár-idékfejlesztési, alamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez

Részletesebben

AKG Program Összefoglaló

AKG Program Összefoglaló AKG Program 2017-2021 Összefoglaló A idékfejlesztési Program részeként ismét meghirdetésre kerültek az Agrárkörnyezetgazdálkodási (AKG) támogatások. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁSI SZOLGÁLTATÁS

TÁJÉKOZTATÁSI SZOLGÁLTATÁS TÁJÉKOZTATÁSI SZOLGÁLTATÁS 2017 2020. éi támogatási keretösszegek, millió euró Támogatási jogcím megneezése 2017 2018 2019 2020 Anyatehéntartás 34,932 34,929 34,925 33,008 Hízott bika 4,491 4,491 4,490

Részletesebben

Kihívások a mezőgazdasági biodiverzitás fenntartásában

Kihívások a mezőgazdasági biodiverzitás fenntartásában Kihívások a mezőgazdasági biodiverzitás fenntartásában Az agráriumhoz kötődő környezeti, természeti erőforrásaink helyzete Tóth Péter programvezető Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület FALUGAZDÁSZOK

Részletesebben

Rezneki Rita. Ökológiai gazdálkodás támogatása. a Vidékfejlesztési Programban

Rezneki Rita. Ökológiai gazdálkodás támogatása. a Vidékfejlesztési Programban Rezneki Rita Ökológiai gazdálkodás támogatása a Vidékfejlesztési Programban Ökológiai gazdálkodás támogatása VP-ben két intézkedésként jelenik meg: 11.1. Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés és 11.2.

Részletesebben

VP AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (VP AKG) INTÉZKEDÉS TÁJÉKOZTATÓ 2016

VP AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (VP AKG) INTÉZKEDÉS TÁJÉKOZTATÓ 2016 VP AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (VP AKG) INTÉZKEDÉS TÁJÉKOZTATÓ 2016 1. Vonatkozó rendelkezések: igényelt támogatásra vonatkozó általános és a támogatás igénybevételének részletes feltételeit meghatározó

Részletesebben

ÚJ rendszerben támogatási kérelem (pályázat) egyszerűsítet kiválasztási eljárás - támogatási okirat. Ptk. alapon

ÚJ rendszerben támogatási kérelem (pályázat) egyszerűsítet kiválasztási eljárás - támogatási okirat. Ptk. alapon VP AKG Agrár-környezetgazdálkodási többlet-vállalások - 2016-tól ÚJ rendszerben támogatási kérelem (pályázat) egyszerűsítet kiválasztási eljárás - támogatási okirat. Ptk. alapon VP források -2016-158 666

Részletesebben

A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA SZEREPE A VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAMBAN

A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA SZEREPE A VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAMBAN A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA SZEREPE A VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAMBAN A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA SZEREPE A VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAMBAN A NAK egységesen szervezett, kötelező tagsághoz kötött köztestület,

Részletesebben

A Magas Természeti Értékű Területek támogatási lehetőségei

A Magas Természeti Értékű Területek támogatási lehetőségei A Magas Természeti Értékű Területek támogatási lehetőségei Változatlan célok mentén a program továbbfejlesztése Továbbfejlesztés területei: o Előírások egyszerűsítése, csökkentése o Korábbi célprogramok

Részletesebben

A 2016. ÉVI EGYSÉGES KÉRELEM TÁMOGATÁSIGÉNYLÉSI ÉS ELLENŐRZÉSI FOLYAMATAI

A 2016. ÉVI EGYSÉGES KÉRELEM TÁMOGATÁSIGÉNYLÉSI ÉS ELLENŐRZÉSI FOLYAMATAI A 2016. ÉVI EGYSÉGES KÉRELEM TÁMOGATÁSIGÉNYLÉSI ÉS ELLENŐRZÉSI FOLYAMATAI Közvetlen Támogatások Igazgatósága EGYSÉGES KÉRELEM 2016. Általános tudnivalók BENYÚJTÁSRA VONATKOZÓ HATÁRIDŐK Egységes kérelem

Részletesebben

A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban

A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban Kihívások és lehetséges megoldások Tóth Péter Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Virágzó Vidékünk Európa Nap- Hogyan tovább

Részletesebben

A Közös Agrárpolitika költségvetése

A Közös Agrárpolitika költségvetése A Közös Agrárpolitika költségvetése A 2014-2020 közötti költségvetési időszakban a KAP költségvetése 11%-kal kevesebb mint 2007-2013-ban De a magyar gazdák és a magyar vidék támogatásai 2014-2020 között

Részletesebben

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2016

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2016 EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2016 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének

Részletesebben

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015 EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének

Részletesebben

Az MVH tapasztalatai a szója termeléshez kötött támogatásról

Az MVH tapasztalatai a szója termeléshez kötött támogatásról Az MVH tapasztalatai a szója termeléshez kötött támogatásról Dr. Gyuricza Csaba elnök Budapest, 2015. november 17. A sikeres szójatermesztés sarkalatos pontjai Rendelkezésre álló termőhely alkalmassága

Részletesebben

Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés tematikus előíráscsoportjainak előírástáblázata

Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés tematikus előíráscsoportjainak előírástáblázata . számú melléklet grár-környezetgazdálkodási kifizetés előíráscsoportjainak előírástáblázata Tematikus előíráscsoport. Horizontális szántó földhasználati kategória támogatás előírásai támogatás. 2. 3.

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ. év FŐLAP - A GAZDÁLKODÓ ADATAI. Kapcsolattartó adatai (amennyiben eltér a gazdálkodó adataitól) E-mail cím:

GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ. év FŐLAP - A GAZDÁLKODÓ ADATAI. Kapcsolattartó adatai (amennyiben eltér a gazdálkodó adataitól) E-mail cím: GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ év FŐLAP - A GAZDÁLKODÓ ADATAI Név: 2 Cégforma: Cím (helység, irányítószám közterület neve, száma): 5 Telefonszám: MVH által kiadott ügyfél-azonosító: E-mail cím: Kapcsolattartó adatai

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. /2007. ( ) FVM rendelete

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. /2007. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2007. ( ) FVM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs

Részletesebben

A támogatás célja. Fogalmak

A támogatás célja. Fogalmak A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter ( )/2007. ( ) FVM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs

Részletesebben

Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés tematikus előíráscsoportjainak előírástáblázata

Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés tematikus előíráscsoportjainak előírástáblázata . számú melléklet grár-környezetgazdálkodási kifizetés csoportjainak táblázata Tematikus csoport. Horizontális szántó földhasználati kategória támogatás ai támogatás választható ok. 2. Tilos szennyvíz,

Részletesebben

Növény- és talajvédelmi ellenőrzések Mire ügyeljünk gazdálkodóként?

Növény- és talajvédelmi ellenőrzések Mire ügyeljünk gazdálkodóként? GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI IGAZGATÓSÁGA Növény- és talajvédelmi ellenőrzések Mire ügyeljünk gazdálkodóként? Fertőszentmiklós, 2015. 03. 06. Szemerits Attila, Havasréti

Részletesebben

Erdészeti jogcímek kezelése az egységes kérelemben

Erdészeti jogcímek kezelése az egységes kérelemben Erdészeti jogcímek kezelése az egységes kérelemben Szalai Károly erdészeti szakértő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Erdészeti jogcímek célja: - erdőel, faállománnyal borított területek nöelése, - őshonos,

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program (VP) Agrár-környezetgazdálkodás támogatása (VP AKG) Ökológia gazdálkodás támogatása (VP ÖKO)

Vidékfejlesztési Program (VP) Agrár-környezetgazdálkodás támogatása (VP AKG) Ökológia gazdálkodás támogatása (VP ÖKO) Vidékfejlesztési Program (VP) Agrár-környezetgazdálkodás támogatása (VP AKG) Ökológia gazdálkodás támogatása (VP ÖKO) Kary Lóránt osztályvezető Közvetlen Támogatások Igazgatósága Környezetvédelmi Támogatások

Részletesebben

Szaktanácsadás 2013 konferencia Az ÚMVP (DIT) szakképzési jogcímét és szaktanácsadási jogcímét érintő, VM hatáskörbe tartozó rendeletek módosítása

Szaktanácsadás 2013 konferencia Az ÚMVP (DIT) szakképzési jogcímét és szaktanácsadási jogcímét érintő, VM hatáskörbe tartozó rendeletek módosítása Szaktanácsadás 2013 konferencia Az ÚMVP (DIT) szakképzési jogcímét és szaktanácsadási jogcímét érintő, VM hatáskörbe tartozó rendeletek módosítása Füsi Erzsébet NAKVI SZFO megbízott osztályvezető A szakképzési

Részletesebben

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 12/2011. (II. 15.) Közleménye

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 12/2011. (II. 15.) Közleménye Az ÚMVP Irányító Hatóságának 12/2011. (II. 15.) Közleménye az AKG rendeletben foglalt web-gn adattartalmának változásáról és a 22/2010. (IV. 13.) IH közlemény hatályon kívül helyezéséről Az Új Magyarország

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGITERMELÉST ÉRINTŐ IDŐJÁRÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉNEK AKTUALITÁSAI

MEZŐGAZDASÁGITERMELÉST ÉRINTŐ IDŐJÁRÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉNEK AKTUALITÁSAI MEZŐGAZDASÁGITERMELÉST ÉRINTŐ IDŐJÁRÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉNEK AKTUALITÁSAI TISZ tanácsadók képzése 2017. noember 7.-16. Mátyus Kornél, Bokros Katalin Alapfogalmak (2011. éi CLXVIII. törény, 27/2014. (XI.

Részletesebben

FELHÍVÁS. a vidéki területek fenntartható fejlődésének megvalósítására. A Felhívás címe: Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés

FELHÍVÁS. a vidéki területek fenntartható fejlődésének megvalósítására. A Felhívás címe: Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés FELHÍVÁS a vidéki területek fenntartható fejlődésének megvalósítására A Felhívás címe: Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés A Felhívás kódszáma: VP-4-10.1.1.2.-16. Magyarország Kormányának felhívása az

Részletesebben

Tapsonyi Tamás. Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer bemutatása

Tapsonyi Tamás. Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer bemutatása Tapsonyi Tamás Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer bemutatása KAP érvényesítésére vonatkozó jogszabályok bemutatása - A Tanács 1992. november 27-i 3508/92/EGK rendelete egyes közösségi támogatási

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés. A felhívás kódszáma: VP-4-10.1.1.-15.

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés. A felhívás kódszáma: VP-4-10.1.1.-15. FELHÍVÁS A felhívás címe: Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés A felhívás kódszáma: VP-4-10.1.1.-15. Magyarország Kormányának felhívása az aktív mezőgazdasági termelők részére a vidéki területek fenntartható

Részletesebben

Az Agroterm Kft. készítményeinek alkalmazása az AKG tematikus előíráscsoportokban, 2017-ben

Az Agroterm Kft. készítményeinek alkalmazása az AKG tematikus előíráscsoportokban, 2017-ben Az készítményeinek alkalmazása az AKG tematikus okban, 2017-ben szántó, az MTÉT kékvércse-védelmi szántó, az erózió-érzékeny szántó, a belvíz-érzékeny szántó és az aszály-érzékeny ok esetén HASZNÁLHATÓ,

Részletesebben

Közvetlen Támogatások Egységes Kérelem

Közvetlen Támogatások Egységes Kérelem Közvetlen Támogatások Egységes Kérelem 2015 Egységes Kérelem felületén beadandó kérelmek 37 jogcím kerül megjelenítésre az 2015. évi EK felületen 1. Közvetlen Támogatások: Alap támogatás (SAPS), Zöldítés,

Részletesebben

A Kedvezőtlen Adottságú Területek (KAT) jövője Skutai Julianna egyetemi docens SZIE - Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet

A Kedvezőtlen Adottságú Területek (KAT) jövője Skutai Julianna egyetemi docens SZIE - Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet A Kedvezőtlen Adottságú Területek (KAT) jövője Skutai Julianna egyetemi docens SZIE - Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Virágzó Vidékünk Európa Nap- Hogyan tovább agrár-környezetgazdálkodás? Székesfehérvár,

Részletesebben

Iratazonosító: <vonalkód> R Címzett neve Helység Cím Irányítószám. Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés TÁMOGATÓI OKIRAT MINTA

Iratazonosító: <vonalkód> R Címzett neve Helység Cím Irányítószám. Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés TÁMOGATÓI OKIRAT MINTA Iratazonosító: R Címzett neve Helység Cím Irányítószám Iktatószám: Kedvezményezett neve: Kedvezményezett MVH ügyfél-azonosító: Projekt azonosítószám: Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés TÁMOGATÓI

Részletesebben

NATURA 2000 GYEPTERÜLETEK ELŐÍRÁSOK ÉS TÁMOGATÁSOK

NATURA 2000 GYEPTERÜLETEK ELŐÍRÁSOK ÉS TÁMOGATÁSOK NATURA 2000 GYEPTERÜLETEK ELŐÍRÁSOK ÉS TÁMOGATÁSOK Magyar Madártani Egyesület Fülöp Gyula Kék vércse LIFE - gazdálkodói fórumok - 2007 Natura 2000 területek lehetnek: Farm-alapú támogatás (SPS) területe

Részletesebben

Természetvédelmi célú vidékfejlesztési támogatások Natura 2000 területeken

Természetvédelmi célú vidékfejlesztési támogatások Natura 2000 területeken Természetvédelmi célú vidékfejlesztési támogatások Natura 2000 területeken Az élőhelyvédelmi irányelv és a LIFE program 20. évfordulója Budapest, 2012. május 17. Balczó Bertalan, VM Nemzeti Parki és Tájvédelmi

Részletesebben

Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban

Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban doing the right thing at the right place at the right time Kauser Jakab K-Prec Kft. jakab.kauser@k-prec.hu Amiről beszélni fogok Bemutatkozás Precíziós gazdálkodás

Részletesebben

1. Az erdei vasutak üzemeltetésének csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló 95/2012. (VIII. 30.) VM rendelet módosítása

1. Az erdei vasutak üzemeltetésének csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló 95/2012. (VIII. 30.) VM rendelet módosítása 5418 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 70. szám A földművelésügyi miniszter 37/2016. (V. 18.) FM rendelete a földművelésügyi miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó, egyes agrártámogatásokat szabályozó

Részletesebben

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II.

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Környezetgazdálkodási agrármérnök (BSc) II. gyakorlata 2013. október 2. Egyéves növény termesztési ciklusa Elővetemény

Részletesebben

FELHÍVÁS. A Felhívás címe: Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása. A Felhívás kódszáma: VP

FELHÍVÁS. A Felhívás címe: Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása. A Felhívás kódszáma: VP FELHÍVÁS A Felhívás címe: Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása A Felhívás kódszáma: VP4-11.1.-11.2.-18 Magyarország Kormányának felhívása az aktív mezőgazdasági termelők

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés. A felhívás kódszáma: VP-4-10.1.1.-15.

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés. A felhívás kódszáma: VP-4-10.1.1.-15. FELHÍVÁS A felhívás címe: Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés A felhívás kódszáma: VP-4-10.1.1.-15. Magyarország Kormányának felhívása az aktív mezőgazdasági termelők részére a vidéki területek fenntartható

Részletesebben

A vidékfejlesztési támogatások ellenőrzési tapasztalatai, különös tekintettel a fiatal gazda támogatás ellenőrzésére

A vidékfejlesztési támogatások ellenőrzési tapasztalatai, különös tekintettel a fiatal gazda támogatás ellenőrzésére A vidékfejlesztési támogatások ellenőrzési tapasztalatai, különös tekintettel a fiatal gazda támogatás ellenőrzésére Fiatal gazda információs börze 2012. november 15-29. Borbényi György osztályvezető MVH

Részletesebben

Termőképességi térkép (KITErkep) alapján optimalizált termesztéstechnológia

Termőképességi térkép (KITErkep) alapján optimalizált termesztéstechnológia Termőképességi térkép (KITErkep) alapján optimalizált termesztéstechnológia 2019. 04. 21. Dr. Riczu Péter Precíziós gazdálkodási rendszerfejlesztő mérnök Termelés során elérhető adatok Növényzet produktivitása

Részletesebben

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 22/2010. (IV. 13.) közleménye az AKG rendeletben foglalt elektronikus adatszolgáltatásról és a web-gn adattartalmáról

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 22/2010. (IV. 13.) közleménye az AKG rendeletben foglalt elektronikus adatszolgáltatásról és a web-gn adattartalmáról Az ÚMVP Irányító Hatóságának 22/2010. (IV. 13.) közleménye az AKG rendeletben foglalt elektronikus adatszolgáltatásról és a web-gn adattartalmáról Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott

Részletesebben

Öntözésfejlesztés lehetőségei kormányzati szemmel

Öntözésfejlesztés lehetőségei kormányzati szemmel Öntözésfejlesztés lehetőségei kormányzati szemmel Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Szarvas, 2015. július 09. A mezőgazdasági célú vízhasználat

Részletesebben

Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása társadalmi egyeztetésen

Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása társadalmi egyeztetésen Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása társadalmi egyeztetésen Pályázat kódja VP2-4.1.3.5-16 Keretösszeg Támogatási összeg Intenzitás 40 70% Pályázók köre Területi szűkítés 18,08 milliárd

Részletesebben

NÉBIH FELADATAI AZ ÚJ AKG TÁMOGATÁSI RENDSZER VÉGREHAJTÁSÁBAN

NÉBIH FELADATAI AZ ÚJ AKG TÁMOGATÁSI RENDSZER VÉGREHAJTÁSÁBAN NÉBIH FELADATAI AZ ÚJ AKG TÁMOGATÁSI RENDSZER VÉGREHAJTÁSÁBAN Várszegi Gábor osztályvezető 2015. szeptember 16. NÉBIH által ellátandó feladatok Alapkövetelmények ellenőrzésében való részvétel, Kölcsönös

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben VP1-1.1.1-17 Agrárgazdasági képzések és felkészítő tréningek pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. 6725 Szeged,

Részletesebben

Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása

Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása Pályázat kódja VP2-4.1.3.5-16 Keretösszeg Támogatási összeg Intenzitás 40 70% Pályázók köre Területi szűkítés 18,08 milliárd Ft Egyéni beruházás

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ év FŐLAP - A GAZDÁLKODÓ ADATAI. Kapcsolattartó adatai (amennyiben eltér a gazdálkodó adataitól) cím:

GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ év FŐLAP - A GAZDÁLKODÓ ADATAI. Kapcsolattartó adatai (amennyiben eltér a gazdálkodó adataitól)  cím: GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ 20. év FŐLAP - A GAZDÁLKODÓ ADATAI Név: Gipsz Jakab 2 Cégforma: őstermelő Cím (helység, irányítószám közterület neve, száma): Tarlópuszta, Tanya. Telefonszám: /222 MVH által kiadott

Részletesebben

EGYSÉGES KÉRELEM ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ 2009

EGYSÉGES KÉRELEM ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ 2009 EGYSÉGES KÉRELEM ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ 2009 Nemzeti jogszabályok: az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott egyes támogatások

Részletesebben

Egységes kérelemhez tartozó helyszíni ellenőrzési tapasztalatok

Egységes kérelemhez tartozó helyszíni ellenőrzési tapasztalatok Egységes kérelemhez tartozó helyszíni ellenőrzési tapasztalatok Területalapú támogatások általános helyszíni tapasztalatok Igényléskor nem tettek eleget a tábla fogalmának (több kultúrát tartalmazó táblát

Részletesebben

Rezneki Rita. Ökológiai gazdálkodás támogatása. a Vidékfejlesztési Programban

Rezneki Rita. Ökológiai gazdálkodás támogatása. a Vidékfejlesztési Programban Rezneki Rita Ökológiai gazdálkodás támogatása a Vidékfejlesztési Programban Ökológiai gazdálkodás támogatása VP-ben két intézkedésként jelenik meg: 11.1. Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés és 11.2.

Részletesebben

I. Szántó. 1. Forgatás nélküli talajművelés. 2. Szántó növényvédőszer mentes zöldugar

I. Szántó. 1. Forgatás nélküli talajművelés. 2. Szántó növényvédőszer mentes zöldugar I. Szántó 1. Forgatás nélküli talajművelés Forgatás nélküli talajművelés választható-e, ha 2015 őszén őszi szántás ( forgatás) történik, viszont 2016. 01.01. után forgatás nélküli magágykészítést követően

Részletesebben

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014 EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz

Részletesebben

Útmutató. az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási

Útmutató. az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási Útmutató az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet szerinti Vetésszerkezeti

Részletesebben

38226 MAGYAR KÖZLÖNY évi 156. szám

38226 MAGYAR KÖZLÖNY évi 156. szám 38226 MAGYAR KÖZLÖNY 2011. évi 156. szám A vidékfejlesztési miniszter 121/2011. (XII. 21.) VM rendelete az egységes területalapú támogatások és egyes vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendõ

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben VP2-6.3.1-16 Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. 6725 Szeged, Szentháromság

Részletesebben

MÁRTÉL DÓRA Tájékoztató a 2015-től bevezetendő közvetlen támogatási rendszerről és a zöldítésről

MÁRTÉL DÓRA Tájékoztató a 2015-től bevezetendő közvetlen támogatási rendszerről és a zöldítésről MÁRTÉL DÓRA Tájékoztató a 2015-től bevezetendő közvetlen támogatási rendszerről és a zöldítésről Petőfiszállás, 2014. október 29. A Közös Agrárpolitika költségvetése A 2014-2020 közötti költségvetési időszakban

Részletesebben

Az ökológiai gazdálkodás jelenlegi és várható támogatásai

Az ökológiai gazdálkodás jelenlegi és várható támogatásai Az ökológiai gazdálkodás jelenlegi és vártó támogatásai Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Államtitkárság Dr. Mezei Dávid Helyettes államtitkár XXXI. Biokultúra Tudományos Nap 2018. 12. 01. Budapest A

Részletesebben

A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon. Tikász Ildikó Edit Budapest, szeptember 29.

A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon. Tikász Ildikó Edit Budapest, szeptember 29. A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon Tikász Ildikó Edit Budapest, 2016. szeptember 29. Tartalom 1. Száraz hüvelyesek jelentősége 2. Termelési mutatók

Részletesebben

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 Veszprém 2006. január Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ. / gazdálkodási évtıl

GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ. / gazdálkodási évtıl GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ / gazdálkodási évtıl Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Agrár-Környezetgazdálkodási intézkedésében résztvevık és a Natura 2000, valamint a Kedvezıtlen Adottságú Területekre

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ. év FŐLAP - A GAZDÁLKODÓ ADATAI. Kapcsolattartó adatai (amennyiben eltér a gazdálkodó adataitól) cím:

GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ. év FŐLAP - A GAZDÁLKODÓ ADATAI. Kapcsolattartó adatai (amennyiben eltér a gazdálkodó adataitól)  cím: GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ év FŐLAP - A GAZDÁLKODÓ ADATAI Név: 2 Cégforma: Cím (helység, irányítószám közterület neve, száma): 5 Telefonszám: MVH által kiadott ügyfél-azonosító: E-mail cím: Kapcsolattartó adatai

Részletesebben

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő.

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő. Interjú Mosó Ottó 500-ak Klubja résztvevővel Genezis: Bemutatnád a gazdaságot röviden? A család 520 hektáron gazdálkodik, ebbe beletartozik két gyermekem gazdasága is, akik gépészként és növénytermesztőként

Részletesebben

Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16.

Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16. Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16. Magyarfalvi Attila Balatoni Integrációs Kft. Vers József, tájegység-vezető Balaton-felvidéki

Részletesebben

Monitoring adatszolgáltatás során felmerülő gyakran ismételt kérdések. (2012. március 6.)

Monitoring adatszolgáltatás során felmerülő gyakran ismételt kérdések. (2012. március 6.) Monitoring adatszolgáltatás során felmerülő gyakran ismételt kérdések (2012. március 6.) 1. Kinek van adatszolgáltatási kötelezettsége? Annak az ügyfélnek van adatszolgáltatási kötelezettsége, aki az Európai

Részletesebben

Egységes területalapú támogatás és zöldítési támogatás (Európai Uniós támogatás, a továbbiakban: Támogatás) előfinanszírozása

Egységes területalapú támogatás és zöldítési támogatás (Európai Uniós támogatás, a továbbiakban: Támogatás) előfinanszírozása HITELKÉRELMI NYILATKOZAT egységes területalapú támogatás (SAPS), valamint az éghajlat és környezet szempontjából előnyös Cég neve: Székhely: Cégjegyzékszám/Adószám: Statisztikai számjele: Kincstár ügyfél-azonosító

Részletesebben

FELHÍVÁS. egyéb, jelentős természeti hátrányokkal rendelkező területek tekintetében biztosított kifizetések megvalósítására.

FELHÍVÁS. egyéb, jelentős természeti hátrányokkal rendelkező területek tekintetében biztosított kifizetések megvalósítására. FELHÍVÁS egyéb, jelentős természeti hátrányokkal rendelkező területek tekintetében biztosított kifizetések megvalósítására A Felhívás címe: Kompenzációs kifizetések természeti hátránnyal érintett területeken

Részletesebben

A támogatási és kifizetési kérelmek benyújtásának tapasztalatai

A támogatási és kifizetési kérelmek benyújtásának tapasztalatai A támogatási és kifizetési kérelmek benyújtásának tapasztalatai Szakképzés 2015. január 8. A 139/2008. (X.22.) FVM rendelet alapján az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország

Részletesebben

Az egyes célprogramok előírásaihoz tartozó meg nem felelések, azok ellenőrzési szempontjai, illetve szankciói és azok értelmezése

Az egyes célprogramok előírásaihoz tartozó meg nem felelések, azok ellenőrzési szempontjai, illetve szankciói és azok értelmezése 16. számú melléklet a /2009. ( )FVM rendelethez Az egyes célprogramok előírásaihoz tartozó meg nem felelések, azok ellenőrzési szempontjai, illetve szankciói és azok értelmezése Az egyes szankciótípusok

Részletesebben

Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése

Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Magyarfalvi Attila Balatoni Integrációs Kft. 2013. május 29. Milyen területekről beszélünk?

Részletesebben

Segédlet a Gazdálkodási Napló kitöltéséhez

Segédlet a Gazdálkodási Napló kitöltéséhez Segédlet a Gazdálkodási Napló kitöltéséhez TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés... 2 II. Kinek kell gazdálkodási naplót vezetni?... 3 III. Milyen fontosabb kifejezéseket tartalmaz a gazdálkodási napló?... 15 IV.

Részletesebben

a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva,

a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, 10/2017. (III. 17.) MvM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott egyes támogatások 2017. évi igénybevételével kapcsolatos egységes eljárási szabályokról A mezőgazdasági,

Részletesebben

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2011

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2011 EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2011 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének

Részletesebben

AGRÁR-KÖRNYEZET- GAZDÁLKODÁS

AGRÁR-KÖRNYEZET- GAZDÁLKODÁS GRÁR-KÖRNYEZET- GZDÁLKODÁS kézikönyv a támogatási kérelem benyújtásához 2015 ELŐSZÓ Tisztelt Gazdálkodó! Jelen kiadvány a 2015 őszén, a Vidékfejlesztési Program keretén belül meghirdetésre kerülő grár-környezetgazdálkodási

Részletesebben

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén:

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ 4031 Debrecen,

Részletesebben

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015 EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz

Részletesebben

A Kölcsönös megfeleltetés előírásai és követelményei. 1 rész HMKÁ Helyes mezőgazdasági és környezeti állapot

A Kölcsönös megfeleltetés előírásai és követelményei. 1 rész HMKÁ Helyes mezőgazdasági és környezeti állapot A Kölcsönös megfeleltetés előírásai és követelményei 1 rész HMKÁ Helyes mezőgazdasági és környezeti állapot Fő cél: A HMKÁ által meghatározott előírások együttes célja a mezőgazdasági földterületek jó

Részletesebben

Mezőgazdasági élőhelyek természetvédelmi kihívásai. Balczó Bertalan Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály

Mezőgazdasági élőhelyek természetvédelmi kihívásai. Balczó Bertalan Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Mezőgazdasági élőhelyek természetvédelmi kihívásai Balczó Bertalan Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Országos jelentőségű védett természeti területek és Natura 2000 területek Magyarországon 2 Természetvédelmi

Részletesebben

Iratazonosító: <vonalkód> R Címzett neve Helység Cím Irányítószám TÁMOGATÓI OKIRAT MINTA

Iratazonosító: <vonalkód> R Címzett neve Helység Cím Irányítószám TÁMOGATÓI OKIRAT MINTA Iratazonosító: R Címzett neve Helység Cím Irányítószám Iktatószám: Kedvezményezett neve: Kedvezményezetti ügyfél-azonosító: Projekt azonosítószám: TÁMOGATÓI OKIRAT MINTA A Vidékfejlesztési Program

Részletesebben

Magyar joganyagok - 8/2018. (III. 29.) MvM rendelet - az Európai Mezőgazdasági Vid 2. oldal 2. VP Ökológiai gazdálkodásra történő át

Magyar joganyagok - 8/2018. (III. 29.) MvM rendelet - az Európai Mezőgazdasági Vid 2. oldal 2. VP Ökológiai gazdálkodásra történő át Magyar joganyagok - 8/2018. (III. 29.) MvM rendelet - az Európai Mezőgazdasági Vid 1. oldal 8/2018. (III. 29.) MvM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott egyes támogatások

Részletesebben

Az országos lefedettségű 500-ak Klubja kísérletsorozat újabb állomásához érkezett júniusában.

Az országos lefedettségű 500-ak Klubja kísérletsorozat újabb állomásához érkezett júniusában. Az országos lefedettségű 500-ak Klubja kísérletsorozat újabb állomásához érkezett 2013. júniusában. Megrendezésre került az első 500-ak Klubja szántóföldi bemutató 2013. június 14-én 11 órától a Nógrád

Részletesebben

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK A műtrágyázás üzemi számításának menete 1. A gazdaság (tábla) talajtípusának meghatározása és szántóföldi termőhelyi kategóriákba sorolása 2. A táblán termesztendő növény termés-mennyiségének mennyiségének

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2007. ( ) FVM rendelete

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2007. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2007. ( ) FVM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a növénytermesztés és kertészet korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program 2020 amit a húsmarhatartóknak tudni kell. Országos Húsmarhaágazati Konferencia 2015. december 3.

Vidékfejlesztési Program 2020 amit a húsmarhatartóknak tudni kell. Országos Húsmarhaágazati Konferencia 2015. december 3. Vidékfejlesztési Program 2020 amit a húsmarhatartóknak tudni kell Országos Húsmarhaágazati Konferencia 2015. december 3. TÁMOGATÁSI KÉRELEM ÚMVP o Minisztériumi ütemezés o Éves fejlesztési keret (1721/2015.

Részletesebben

Gyorsító pályán a Vidékfejlesztési Program pályázatai

Gyorsító pályán a Vidékfejlesztési Program pályázatai Gyorsító pályán a Vidékfejlesztési Program pályázatai Kis Miklós Zsolt Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár Miniszterelnökség Nyugat-magyarországi Agrárfórum 2017. május 19. Pápai Agrárexpo Európai

Részletesebben

Eredmények és remények a Magas Természeti Értékű Területeken

Eredmények és remények a Magas Természeti Értékű Területeken Eredmények és remények a Magas Természeti Értékű Területeken Balczó Bertalan Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Se veled, se nélküled az agrár-környezetgazdálkodási kifizetések értékelése természetvédelmi

Részletesebben

AGRÁR-KÖRNYEZET- GAZDÁLKODÁS

AGRÁR-KÖRNYEZET- GAZDÁLKODÁS GRÁR-KÖRNYEZET- GZDÁLKODÁS kézikönyv a támogatási kérelem benyújtásához 2015 ELŐSZÓ Tisztelt Gazdálkodó! Jelen kiadvány a 2015 őszén, a Vidékfejlesztési Program keretén belül meghirdetésre kerülő grár-környezetgazdálkodási

Részletesebben

Csathó Péter, Pirkó Béla. Mezőgazdasági nitrát szennyezés lerágott csont vagy megoldhatatlan probléma?

Csathó Péter, Pirkó Béla. Mezőgazdasági nitrát szennyezés lerágott csont vagy megoldhatatlan probléma? Csathó Péter, Pirkó Béla Mezőgazdasági nitrát szennyezés lerágott csont vagy megoldhatatlan probléma? A nitrogén sorsa a talajban Forrás: Németh (1995) A nitrát irányelv 25 éve Közvetett piacszabályozási

Részletesebben

Természetvédelmi célú kifizetések az EMVÁ-ból. Figeczky Gábor. WWF Magyarország. Natura 2000 Finanszírozása Felsőtárkány, 2006. 06. 15.

Természetvédelmi célú kifizetések az EMVÁ-ból. Figeczky Gábor. WWF Magyarország. Natura 2000 Finanszírozása Felsőtárkány, 2006. 06. 15. Természetvédelmi célú kifizetések az EMVÁ-ból Figeczky Gábor WWF Magyarország Natura 2000 Finanszírozása Felsőtárkány, 2006. 06. 15. Források ~ 840 milliárd Ft - 7 évre I. tengely (versenyképesség) II.

Részletesebben

Többet, jobban, kevesebből!

Többet, jobban, kevesebből! Többet, jobban, kevesebből! Harmóniában a környezetünkkel, erőforrásinkat megőrizve unokáink számára is Hogyan lehetséges ez? Haifa CoteN, Turbo K Plus szabályozott tápanyagleadású műtrágyák Megóvni a

Részletesebben

Technológiai javaslatok Haifa CoteN, Turbo-K szántőfóldi növényekhez, 2016 ősz, 2017 tavasz. ŐSZ HAIFA Őszi BÚZA

Technológiai javaslatok Haifa CoteN, Turbo-K szántőfóldi növényekhez, 2016 ősz, 2017 tavasz. ŐSZ HAIFA Őszi BÚZA Technológiai javaslatok Haifa CoteN, Turbo-K szántőfóldi növényekhez, 2016 ősz, 2017 tavasz ŐSZ HAIFA Őszi BÚZA Őszi búza (Kb. 6 tonna/ha terméshez.): Haifa CoteN Mix 30-7-7+ME (2) (+1 MgO+9SO3+0,05%Fe+0,01Zn)

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ gazdálkodási év A termeléshez kötött közvetlen támogatást igénylők számára.

GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ gazdálkodási év A termeléshez kötött közvetlen támogatást igénylők számára. Gazdálkodási napló formai és tartalmi követelményei. melléklet a /0. (III..) FM rendelethez GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ gazdálkodási év A termeléshez kötött közvetlen támogatást igénylők számára. Főlap a GAZDÁLKODÓ

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. 62/2012. (IV. 27.) számú KÖZLEMÉNYE. a mezőgazdasági területek erdősítése támogatás igényléséről

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. 62/2012. (IV. 27.) számú KÖZLEMÉNYE. a mezőgazdasági területek erdősítése támogatás igényléséről A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 62/2012. (IV. 27.) számú KÖZLEMÉNYE a mezőgazdasági területek erdősítése támogatás igényléséről Jelen Közlemény alapja az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Program támogatási lehetőségei

A Vidékfejlesztési Program támogatási lehetőségei A Vidékfejlesztési Program támogatási lehetőségei dr. Mezei Dávid Agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség Közel a segítség országos konferenciasorozat 2016.

Részletesebben

34/2010. (IV. 9.) FVM rendelet

34/2010. (IV. 9.) FVM rendelet 34/2010. (IV. 9.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, valamint a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások 2010. évi

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai A Vidékfejlesztési Program aktualitásai Dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség Mezőtúr 2017. április 26. A Vidékfejlesztési Program végrehajtásának

Részletesebben