NÉPESSÉG - ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ Gyakorló feladatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NÉPESSÉG - ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ Gyakorló feladatok"

Átírás

1 NÉPESSÉG - ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ Gyakorló feladatok 1. A) Írja be a táblázatba a népsűrűség mértékegységét! B) Számítsa ki a Föld lakott kontinenseinek népsűrűségét az alábbi adatok felhasználásával! Kontinens Terület Népesség Népsűrűség (millió km2) (millió fő) a) Afrika 30,3 832 b) Amerika 42,1 859 e) Ausztrália és Óceánia 8, '"'''''''''''''''''''''''''''''''''' d) Ázsia 44, e) Európa 10, f) Világ összesen 135, a) A) Sorolja fel a Föld legnagyobb népességtömörülési gócait a kontinensrészek megnevezésével! a).. b)... c). B) Melyikre (vagy melyekre) igazak a következő állítások? Írja a népességtömörülési góc (vagy gócok) neve után a rájuk jellemző állítások betűjelét! 1. Kialakulását az ókori öntözéses kultúrák alapozták meg. 2. Létrejöttének a tengerparti fekvés is kedvezett. 3. A legkésőbb alakult ki. 4. Az ipari forradalom és az általa gerjesztett városodás hozta létre. 5. Kialakulásában a helyi ásványkincseknek is szerepük volt. 6. Bár a terület nagy része ma is agrárjellegű, a tömörülés egyes területein már az ipar fejlődése is koncentrálta a népességet. 3. Húzza alá a "kakukktojást" a felsorolásban! angol, arab, spanyol, német, kínai, francia, orosz nyelv Indokolja meg a választását! Az aláhúzott A többiek.

2 4.. Tanulmányozza a következő adatsort, és oldja meg a hozzá kapcsolódó feladatokat! Egy ország népességszáma január l-jén fő volt. Az év végéig a következő változások történtek: Elhalálozás: fő Élveszületés: fő Kivándorlás:2725 fő Bevándorlás: fő a) Mennyi volt az ország népessége január 1-jén? b) Mennyi volt a vándorlási különbözet? c) Mekkora volt a természetes szaporulat 2004-ben? A mértékegységet is adja meg! Magyarázza meg a számítással megkapott adatot! Mennyiségi összehasonlítás. Írja a megfelelő betűjelet a feladatok elé! 1. a) Európa népsűrűsége b) Ázsia népsűrűsége 2. a) az északi félgömb népessége b) a déli félgömb népessége 3. a) az ázsiai népességkoncentráció területe b) az USA atlanti-óceáni partvidéki népességtömörülésének területe 4. a) az Eurázsiában élő népesség száma b) a többi kontinensen élő népesség száma 5. a) a forró övezetben élő népesség száma b) a mérsékelt övezetben élő népesség száma 6. a) a természeti adottságok szerepe a fejlődő országok népességének területi elhelyezkedésében b) a természeti adottságok népességvonzó szerepe a fejlett országok népességének elhelyezkedésében 6. A 2000-es évek elején a Föld 6,3 milliárd lakójának fele a szárazföldeknek csak 5%-án élt. A) Hol nem nyújt (nyújtott) kedvező feltételeket a letelepedéshez és a megélhetéshez a természeti környezet? Húzza alá a felsorolásban! a) Dél- és Délkelet-Ázsia alföldjei; b) Londoni-medence; c) Ruhr-vidék; d) Ausztrália középső része; e) Tibet; f) Kongó-medence; g) az Andok fennsíkjai; h) Szibéria és Kanada északi része; i) Takla-Makán; j) a Földközi-tenger partvidéke; k) Donyec-medence B) Nevezze meg konkrétan, hogy mely okok miatt kedvezőt1enek a letelepedés és a megélhetés szempontjából az aláhúzott területek! Írja az okok után az A) feladatrész tájainak (példáinak) megfelelő betűjelét! 1..,

3 7. Hasonlítsa össze a két tematikus térképet, és válaszoljon a kérdésekre! Amerika felfedezése előtt: Napjainkban Europid negrid mongolid ausztralid A) Milyen változásokat eredményeztek az alábbiakban felsorolt események a nagyrasszok térbeli elhelyezkedésének átrendeződésében? a) Rabszolga-kereskedelem,"behurcolás": b)őslakókkipusztítása,gyarmatosítás: c) Felfedezések, népvándorlások, át-, illetve betelepülések (betelepítések): B) Melyik nagyrassz terjeszkedése volt a legnagyobb mértékű? 8. Csoportosítsa a következő országokat nemzetiségi összetételük alapján! Írja az országok sorszámait a megfelelő helyre! 1. Románia; 2. Ukrajna; 3. Portugália; 4. India; 5. Spanyolország; 6. Kanada; 7. Japán; 8. Kína; 9. Oroszország; 10. Szerbia a) Egynemzetiségű: b) Többnemzetiségű: 9. Hasonlítsa össze a népesség korcsoportok szerinti megoszlását az ábra alapján! Melyik kontinensét ítéli kedvezőtlennek? Miért? Hol él a legtöbb aktív korcsoportba tartozó lakos? Melyik kontinens lakossága a leginkább "fiatalodó? Melyik kontinens népessége a leginkább "öregedő"? Mely kontinensek népességének korösszetétele hasonlít a legjobban a világ átlagos összetételéhez? Indokolja meg a válaszát!

4 Melyik kontinensnek lesz szüksége leginkább az aktív korcsoportba tartozó munkaerő befogadására a közeljövőben? 10. Figyelje meg az ábrát, és válaszoljon a következő kérdésekre! a) Írja be az alábbi betűket a grafikon megfelelő helyére! A) születés B) halálozás C) népességszám D) természetes szaporulat Mi jellemzi a népesedési folyamat szakaszait? Írja az állítások elé az egyes szakaszok számát! 1. A magas születésszám, a halálozás csökkenése a népességszámot ugrásszerűen megnövelte. 2. Ezen a szakaszon már minden ország túljutott. 3. Az alacsonyabb születési és halálozási arány miatt mérséklődött a népesség gyarapodása. 4. A XX. század végén ez jellemezte a fejlődő országok többségét. 5. Ebben a szakaszban megáll a népességszám növekedése, és a lélekszám akár fogyhat is. 6. Földünk fejlett országainak többségére ez a szakasz jellemző. 7. Mind a születések, mind a halálozások aránya magas, a népességszám alig nő. 8. Ez a szakasz jellemző napjainkban a szegény fejlődő országok csoportjára Igaz-hamis állítás. Az alábbi állítások a népesség földrajzi jellemzőire vonatkoznak. Írja a megfelelő I (igaz) vagy H (hamis) betűt az állítások elé! 1. A következő évtizedekben a fejlett országok népessége stagnálni, sőt több esetben csökkenni fog. 2. A fejlettebb országok közül csak az USA számolhat jelentős népességszámnövekedéssel,ami többek között a bevándorlóknak is köszönhető. 3. A népesedési folyamatokat a demográfia előre tudja jelezni, így hasznosítható információkkal segíti a népesedéspolitikai intézkedéseket. 4. Földünk lakóinak döntő többsége napjainkban a fejlett országokban él. 5. A fejlődő országok többsége egyre szegényebb lesz, mivel az előállított kevés GDP-t egyre több főre kell szétosztani. 6. A világ népességének gyarapodása az utóbbi évtizedben felgyorsult. 7. A népesedési folyamatok tovább növelik a különbséget a fejlett és a fejlődő világ között. 8. Kínából sokan vándorolnak ki az országban most is jellemző népességrobbanás miatt.

5 12.. Hasonlítsa össze a fejlett és a fejlődő országok korfáját! Írja az állítások elé a megfelelő korfabetűjelét! 1. A fejlett országok népességére jellemző. 2. A születéskor várható élettartam alacsony. 3. Sok az újszülött. 4. A korszerű egészségügy, a magas életszínvonal magasabb átlagéletkort eredményez. 5. Nő a munkaképes korúak aránya. 6. Ilyen volt hazánk korfája 1900 körül. 7. Kiemelt társadalmi feladat az oktatás és a munkahelyek megteremtése. 8. A második népesedési szakasz korfája. 9. A 40 éves korcsoporttói kezdődően nőtöbblet alakul ki év múlva is nagy lesz az újszülöttek száma. 11. Ilyen pl. Kenya és India korfája. 12. A gazdaság jelentős tétele a nyugdíjak kifizetése, az időskorúak gondozása 13. Egészítsd ki a rendszerező vázlatot a megfelelő településtípusokkal! 14.Asszociációs feladat. Melyik településtípust jellemzik az állítások? Írja az állítások elé annak a településtípusnak a betűjelét, amelyre azok jellemzőek!

6 A) tanya B) falu C) egyik sem D) mindkettő 1. A mezőgazdaság kialakulása és elterjedése hozta létre. 2. Magányos, döntően mezőgazdasági termelőterületeken kialakult település. 3. Az ipari forradalom előtt ilyen településeken élt a Föld népességének legnagyobb része 4. Népessége világviszonylatban is gyorsan nő. 5. Emberek, embercsoportok lakó- és/vagy munkahelye. 6. Hazánkban egy részük családi farmokká alakulhat át. 7. Afrikában, Ázsiában napjainkban is nagyon sokan élnek ilyen településen. 8. Számos vonzó központi szerepkörrel és magas színvonalú szolgáltatással rendelkezik. 9. Állandó településtípus. 10. Hazánkban a török uralom, majd az ármentesítések után kezdett kialakulni. 11. Napjainkban a fejlődő országok lakói ebből a településtípusból költöznek be tömegesen a közeli városokba. 12. A településhálózat legkisebb közigazgatási alapegysége. 13. Nálunk sorban, szórtan vagy bokorszerűen helyezkednek el. 15.Oldja meg a nagyvárosokra vonatkozó feladatsort! Nevezd meg a nagyváros részeit Budapest példáján! A) B) C) D) E) Mi jellemzi az egyes öveket? Írja az állítás elé a megfelelő betűjelet! 1. Közigazgatási, pénzügyi, kulturális intézmények jellemzik. 2. Pihenő, üdülő szerepkört is ellát. 3. Bérházakkal sűrűn beépített városrész. 4. Idegenforgalmi vonzóereje a legnagyobb. 5. Laza beépítettségű, kertvárosi jellegű öv, de találhatók itt lakótelepek is. 6. Ipari üzemek, hűtőházak, raktárak, teherpályaudvarok jellemzik. 7. Területén egyre nagyobb helyen tiltják ki az autóforgalmat és sétálóutcákat alakítanak ki. 8. Részei az alvótelepülések és a bolygóvárosok. 9. Szolgáltatói szerepköre a legsokoldalúbb. 10. Többnyire az épületek leromlása (slummosodás) jellemzi az övet, ahol a kevésbé tehetős rétegek élnek. 16. Igaz-hamis állítás. Mi jellemzi a városokat? Írja a megfelelő I (igaz) vagy H (hamis) betűjelet az állítások elé! 1. Kialakulásuk, fejlődésük, elterjedésük a társadalmi munkamegosztás kiszélesedésének következménye. 2. Csoportosításuk fő szempontjai: a szerepkörük és a népességszámuk.

7 3. Az első városok az ipari forradalom után alakultak ki. 4. A legfejlettebb infrastruktúrájú településtípusok. 5. Szerepkörük regionális, országos és nemzetközi jelentőségű is lehet. 6. A városok lélekszáma mindig magasabb, mint a falvaké. 7. Foglalkozási szerkezetükben döntően a szekunder és a tercier szektor vezet. 8. Népességük száma lassabban nő, mint a világ össznépességéé. 9. Saját népességükön kívül kisebb-nagyobb vonzáskörzetük lakóit is ellátják szolgáltatásokkal. 10. Bizonyos társadalmi-gazdasági fejlettségi szint felett a városlakók aránya már nem nő, sőt az ellenvárosodás (dezurbanizáció) miatt még csökkenhet is. 17. ) Mely városokat jelölik a térképvázlat betűi? Írja a megfelelő betűjelet a város neve elé! (Nem lehet minden betűjelet elhelyezni.) Torino Rotterdam Linz Volgográd Kassa Barcelona Hamburg Róma Donyeck London Lyon Jeruzsálem Glasgow Frankfurt Murmanszk Brassó Katowice Hannover Strasbourg Minszk Szarajevó Plzen Genova Oslo Csoportosítsa a városokat a megadott szerepkörök szerint! Írja a betűjelüket a várostípushoz! (Nem lehet minden várost elhelyezni, de egy város több helyre is beírható.)

8 a) vallási központ: b) bányaváros: c)főváros: *d) vásárváros: e) nemzetközi jelentőségű pénzügyi központ: Város épesség Város Népesség Város Népesség Peking I 1,10 London 6,5 Tokió 28,0 London I 0,86 New York 4,2 Mexikóváros 18,1 Kanton I 0,80 Párizs 3,3 Mumbai (Bombay) 18,0 Edo (Tokió) 0,69 Berlin 2,7 Sao Paolo 17,7 Konstantinápoly 0,57 Chicago 1,7 New York 16,6 Párizs 0,55 Bécs 1,7 Sanghaj 14,2 Nápoly 0,43 Tokió 1,5 Lagos (Nigéria) 13,5 Hangcsou (Kína) 0,39 Szentpétervár 1,4 Los Angeles 13,1 Oszaka 0,38 Manchester 1,4 Calcutta 12,9 12,4 Philadelphia I Kyotó 0,38 1,4 Buenos Aires (USA) l Nemzetközi Statisztikai Zsebkönyv, Az alábbi táblázat adatai a világ 10 legnépesebb városának lélekszámát mutatják be három időpontban (millió fő). Figyelje meg a változásokat, és válaszoljon a kérdésekre! Melyik kontinensen volt a legtöbb nagy népességszámú város 1800-ban? Melyik kontinensé lett a vezető szerep az 1900-as városodásban? Bizonyítsa ezt konkrét adatokkal, a kontinensek,,rangsorával"! kontinens városok száma városlakók száma (millió fő) Hogyan változott meg a városodás térbeli elhelyezkedése a földrajzi övezetek szerint? a) 1800-ban, 1900-ban a legnépesebb városok a.övezetben, b) 2002-ben a..övezetben helyezkedtek. Melyik időpont adatsora bizonyítja a fejlődő országok lakóinak városokba (nagyvárosi peremterületekre) való özönlését? Mi lehet az előző feladatban megfogalmazott folyamat oka? Karikázza be a helyes válaszok sorszámát! 1. A városokban könnyebb lakáshoz jutni. 2. A falusi térségek túlnépesedése. 3. A gépesítés miatt kevesebb mezőgazdasági munkaerő kell. 4. A nagymértékű természetes szaporodás miatt földhiány léphet fel. 5. Megcsappant a kereslet a termények iránt. 6. A városban a szakképzetlen munkaerő is állandó munkalehetőséghez jut. 19.Milyen típusú népességvándorlásról van szó a felsorolt emberek esetében? Húzza alá a megadott válaszlehetőségek közül a megfelelőt! (Előfordulhat, hogy több válaszlehetőség is helyes.)

9 1. Szlovákiából naponta átjáró, az esztergomi Suzuki gyárban hivatalosan munkát vállaló szlovák állampolgárságú autószerelő: a) ideiglenes/tartós vagy állandó; b) belföldi/nemzetközi; c) vendégmunkás/ingázó 2. Svéd férjéhez kiköltözött, ott állampolgárságot kapott magyar származású feleség: a) interkontinentális/nemzetközi; b) tartós (állandó)/ideiglenes; c) bevándorló/vendégmunkás 3. Salgótarjánból Miskolcra a családjával együtt átköltözött hegesztő szakmunkás: a) régiók közötti/belső vagy belföldi; b) ideiglenes/tartós vagy állandó 4. Szabadságát az Őrségben eltöltő nyíregyházi család: a) belföldi/nemzetközi; b) ideiglenes/tartós vagy állandó; c) turista/ingázó 5. Pakisztánból kamionban megbújva hazánkba érkezett szegény, szakképzetlen férfi, aki Németországban szeretne munkát vállalni: a) interkontinentális/kontinensen belüli; b) ideiglenes/tartós vagy állandó; c) gazdasági menekült/ ingázó 6. Munkavállalás miatt meghatározott ideig az USA-ban tartózkodó és ott aktív munkát végző orosz állampolgárságú kutató: a) nemzetközi/interkontinentális; b) tartós v. állandó/ideiglenes; c) vendégmunkás/illegális munkavállaló 20. Elemezze a foglalkozási szerkezet átalakulását! a) Írd rá a grafikonokra az ábrázolt szektor betűjelét az alábbiak szerint: A) ipar B) mezőgazdaság C) kutatás-fejlesztés D) szolgáltatás Írja az állítások elé a hozzájuk kapcsolódó szektor fenti betűjelét! 1. A legkésőbb alakult ki, a szellemi tevékenységre épül. 2. A legrégibb gazdasági szektor. 3. A legfejlettebb országokban ez foglalkoztatja a legtöbb munkaerőt. 4. Tercier szektornak is nevezik. 5. Az ipari forradalom hatására ide áramlott át a munkaerő. 6. Legtöbben a fejlődő országokban dolgoznak ebben az ágban. 7. Az ebben tevékenykedők például halászattal, erdő- és vadgazdálkodással foglalkoznak. 8. Az országok gazdasági fejlettségének mérésére is alkalmas az erre fordított 9. Hazánkban az ezredfordulóra az aktív keresők többsége ebbe a szektorba áramlott át.

10 10. Körébe tartozik a bányászat, az alapanyaggyártás és ezek feldolgozása is. Az aktív keresők aránya és tevékenységük formája a gazdaság szektorai között állandóan változik. Ez a folyamat: Nevezze meg a fogalmakat a meghatározások alapján! a) A városok számának, területének és a városban élő népesség arányának növekedése:... b) A városi életmód elterjedése, a falusi települések képének átalakulása, az infrastruktúra és a szolgáltatások bővülése:... c) A város vonzáskörzetébe tartozó települések, amelyeket társadalmi-gazdasági együttműködés kapcsol a városhoz:... d) A centrum közelében kialakult, lakó- és pihen6helyet nyújtó település: *e) Mesterségesen kialakított település, ahol a csúcstechnológia kifejlesztéséhez szükséges szellemi és technikai feltételeket egyaránt biztosítják:... *f) Egy adott államban é16, de nem a nemzeti többséghez tartozó közösség. Nyelvük, történelmi múltjuk, kultúrájuk közös: 22. Az alábbi légifelvétel egy belgiumi várost ábrázol. Azonosítsa az egyes felsorolt városrészeket és építészeti műtárgyakat! Írja a megnevezések elé a terület vagy objektum betűjelét! (Nem lehet mindegyik megnevezéshez területet írni.) 1. történelmi városrész 2. ipari terület 3. szennyvíztisztító telep 4. a várost elkerü16 út 5. folyó 6. a városba bevezető út az elkerü1ő útról 7. családiházas lakónegyed 8. repül6tér kifutópályája 9. városellátó zöldövezet

11 23. Az alábbi légifelvétel az Alföld egyik részletét ábrázolja. Válaszoljon a kérdésekre a légifelvétel, valamint ismeretei segítségével! a) Mely településtípust jelölik az A betűk? b) Mivel foglalkoznak e települések lakói? c) Mit jelöl a B betű? d) Hogyan keletkezett a képen látható állóvíz? e) Milyen szakaszjellegű folyó mentén alakult ki? f) Mit jelöl a C betű?

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 1.1. Európa általános természetföldrajzi képe Ismertesse a nagytájak felszínformáit, földtörténeti múltjukat Támassza alá példákkal a geológiai

Részletesebben

Népesség és település földrajz

Népesség és település földrajz Népesség és település földrajz Népességet jellemző adatok: 1, Népesség szám: - adott évben hányan születtek - adott évben hányan haltak meg - vándorlási különbözet Ezek együttesen adják a tényleges szaporodást

Részletesebben

raktárváros közlekedési központ bányászváros kikötőváros vásárváros kiskereskedelmi város turistaközpont múzeumváros tudósváros egyetemi város

raktárváros közlekedési központ bányászváros kikötőváros vásárváros kiskereskedelmi város turistaközpont múzeumváros tudósváros egyetemi város raktárváros közlekedési központ bányászváros kikötőváros vásárváros kiskereskedelmi város turistaközpont múzeumváros tudósváros egyetemi város határváros garnizonváros közigazgatási központ hivatalnokváros

Részletesebben

1. A. 1. B Az ábrák segítségével magyarázza meg a területi fejlettség különbségeit az Európai Unió országaiban!

1. A. 1. B Az ábrák segítségével magyarázza meg a területi fejlettség különbségeit az Európai Unió országaiban! Ismertesse a Föld helyét a Naprendszerben! 1. A Mutassa be bolygónk fı mozgásait, ismertesse ezek földrajzi következményeit! 1. B Az ábrák segítségével magyarázza meg a területi fejlettség különbségeit

Részletesebben

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A Érettségi tételek 1. A Témakör: A Naprendszer felépítése Feladat: Ismertesse a Naprendszer felépítését! Jellemezze legfontosabb égitestjeit! Használja az atlasz megfelelő ábráit! Témakör: A világnépesség

Részletesebben

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály Osztá lyozóvizsga te ma ti ka 7. osztály Tankönyv: Földrajz 7. Mozaik Kiadó 1. A földtörténet eseményei 2. Afrika természet- és társadalomföldrajza 3. Ausztrália természet- és társadalomföldrajza 4. Óceánia

Részletesebben

Népesség növekedés (millió fő) Népességszám a szakasz végén (millió fő) időszakasz dátuma. hossza (év) Kr.e. 10000- Kr.e. 7000 Kr.e. 7000-Kr.e.

Népesség növekedés (millió fő) Népességszám a szakasz végén (millió fő) időszakasz dátuma. hossza (év) Kr.e. 10000- Kr.e. 7000 Kr.e. 7000-Kr.e. A világnépesség növekedése A népességszám változása időszakasz dátuma Kr.e. 10000- Kr.e. 7000 Kr.e. 7000-Kr.e. 4500 Kr.e. 4500-Kr.e. 2500 Kr.e. 2500-Kr.e. 1000 Kr.e. 1000- Kr. születése időszakasz hossza

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

Vándorló milliók 1. Kontinensek közötti (interkontinentális) vándorlások: - népvándorlás Ázsiából Európa felé (4-9. század); - kivándorlás Európából Amerikába (15-16. 16. századtól napjainkig, a legintenzívebb

Részletesebben

Településföldrajz. 4. Elıadás. Városföldrajzi alapfogalmak. Vázlat

Településföldrajz. 4. Elıadás. Városföldrajzi alapfogalmak. Vázlat Településföldrajz 4. Elıadás Városföldrajzi alapfogalmak 1 Vázlat Városföldrajzi alapfogalmak, város fogalma, funkciói, típusai, szerepkörök, alaprajzi jellemzık. 2 1 A VÁROS FOGALMA, ÉRTELMEZÉSE Történelmi

Részletesebben

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 12. osztály esti érettségiző szakközép 2016

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 12. osztály esti érettségiző szakközép 2016 TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 12. osztály esti érettségiző szakközép 2016 1.1. Európa általános természetföldrajzi képe Ismertesse a nagytájak felszínformáit, földtörténeti múltjukat Támassza

Részletesebben

Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak

Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak Gödri Irén Globális migrációs folyamatok és Magyarország Budapest, 2015. november 16 17. Bevezető gondolatok (1) A magyarországi bevándorlás

Részletesebben

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 Előszó 9 TÉRKÉPI ISMERETEK A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK A Világegyetem 14 A Nap 15 A Nap körül keringő égitestek 16 A Hold 17 A Föld és mozgásai

Részletesebben

Migráció, települési hálózatok a Kárpát-medencében. Nagyvárad, szeptember 15.

Migráció, települési hálózatok a Kárpát-medencében. Nagyvárad, szeptember 15. Migráció, települési hálózatok a Kárpát-medencében Nagyvárad, 2016. szeptember 15. Adat és cél Felhasznált adatok: A 2001-es és 2011-es népszámlások adatbázisai ( If everything seems under control, you're

Részletesebben

Gazdasági aktivitás, foglalkozási szerkezet

Gazdasági aktivitás, foglalkozási szerkezet Gazdasági aktivitás, foglalkozási szerkezet A gazdasági aktivitás fogalma Kortól függetlenül, magába foglalja mindkét nemhez tartozó mindazon személyeket, akik munkát végeznek a gazdasági javak és a szolgáltatások

Részletesebben

NÉPESSÉGFÖLDRAJZ. Tk oldaltól oldalig Önálló feldolgozás

NÉPESSÉGFÖLDRAJZ. Tk oldaltól oldalig Önálló feldolgozás NÉPESSÉGFÖLDRAJZ Tk. 186. oldaltól- 201. oldalig Önálló feldolgozás 186-188. DEMOGRÁFIA népességtudomány demosz nép + grafia leírás a populáció számának, összetételének, változásának és területi elhelyezkedésének

Részletesebben

VÁZLATOK. XLIII. A települések. emberek, embercsoportok lakó és/vagy munkahelyének térbeli együttese

VÁZLATOK. XLIII. A települések. emberek, embercsoportok lakó és/vagy munkahelyének térbeli együttese VÁZLATOK XLIII. A települések Település = emberek, embercsoportok lakó és/vagy munkahelyének térbeli együttese régebben újabban a lakó és munkahely térben is megegyezett ez nem szükségszerű feltétel, a

Részletesebben

Környezetmérnöki alapok (AJNB_KMTM013) 3. Népesedésünk és következményei. 1. A népesedési problémák és következményeik

Környezetmérnöki alapok (AJNB_KMTM013) 3. Népesedésünk és következményei. 1. A népesedési problémák és következményeik . A népesedési problémák és következményeik Környezetmérnöki alapok (AJNB_KMTM0). Népesedésünk és következményei 08/0-es tanév I. félév Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, AHJK, Környezetmérnöki

Részletesebben

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 1912 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 17. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a javításhoz Ha egy feladatnak olyan

Részletesebben

Földrajz 7. évfolyam

Földrajz 7. évfolyam Földrajz 7. évfolyam Heti 1 óra, Évi 36 óra Célok és feladatok: - A térszemlélet fejlesztése a Föld méretviszonyainak összehasonlítása révén. Időbeli tájékozódás fejlesztése, az oksági gondolkodás erősítése.

Részletesebben

Népesség: önmagát reprodukáló sokaság. Népességtudomány: demográfia

Népesség: önmagát reprodukáló sokaság. Népességtudomány: demográfia Népesség: önmagát reprodukáló sokaság Népességtudomány: demográfia Egy ízben üzbég fiúkat kérdezgettek: - Hány testvéretek van? - 9-10-12... - válaszolták. - És ti is ilyen sok gyereket szeretnétek? -

Részletesebben

1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országokban ( )

1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országokban ( ) 1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országok (1993-2007) Év Országok Összes lakosság /milliárd fő/ Tűzesetek /millió db/ Tűzesetben elhunytak /ezer fő/ 1000 lakosra jutó tűzesetek

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 14. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. rész 1. FELADAT a) 1. Genfi- (tó)

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1213 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 1. FELADAT Számítás: Elv: (1 földrajzi

Részletesebben

népesedn pesedése A kép forrása: http://www,dsw-online.de/diashow.html (Bevölkerung)

népesedn pesedése A kép forrása: http://www,dsw-online.de/diashow.html (Bevölkerung) NÉPESSÉG- ÉS TELEPÜLÉSF SFÖLDRAJZ 2. A Föld F népesedn pesedése A kép forrása: http://www,dsw-online.de/diashow.html (Bevölkerung) Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek tek be a földet! f ldet! Teremtés

Részletesebben

A világnépesség térbeli eloszlása, a népsûrûség

A világnépesség térbeli eloszlása, a népsûrûség A világn gnépesség g térbeli t eloszlása, sa, a népsûrûség 60 30 0 Fõ/km 2 < 1 30 1-10 11-25 26-50 51-100 101-200 > 200 A világn gnépesség g rasszok, nyelvek és s vallások szerinti megoszlása sa Rassz

Részletesebben

A vizsgakövetelményben felsorolt 7. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat nélkül.

A vizsgakövetelményben felsorolt 7. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat nélkül. OSZTÁLYOZÓ VIZSGA Földrajz 7. évfolyam félévi vizsga 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 7. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid 1.) Szóbeli felelet: Jónás-Dr. Kovács-Dr. Mészáros-Vízvári:

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT 1. az északi irány

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 12. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT A. 190 m, B. 195 m 1+ D

Részletesebben

Természetes népmozgalom

Természetes népmozgalom Természetes népmozgalom Termékenység és halandóság Termékenység fertilitás Nem minden nő ad gyermeknek életet De egy nő élete során több gyermeknek is adhat életet Halandóság mortalitás Mindenki meghal

Részletesebben

A nemzetközi vándorlás fõbb folyamatai Magyarországon

A nemzetközi vándorlás fõbb folyamatai Magyarországon II. évfolyam 177. szám 28. december 2. 28/177. Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal A nemzetközi vándorlás fõbb folyamatai Magyarországon Bevezetõ Az 199-es évek elején a nemzetközi vándorlással

Részletesebben

Külképviseleti választás 2. forduló. (Végleges adatok alapján) 1. A külképviseleteken 2. fordulóban szavazó választópolgárok száma

Külképviseleti választás 2. forduló. (Végleges adatok alapján) 1. A külképviseleteken 2. fordulóban szavazó választópolgárok száma Külképviseleti választás 2. (Végleges adatok alapján) 1. A külképviseleteken 2. ban szavazó választópolgárok száma 2. külképviseleti Település Ország névjegyzéki létszám (fő) 1 Abu Dhabi Egyesült Arab

Részletesebben

MAGYAR TANNYELVŰ ISKOLÁK VII. ORSZÁGOS VETÉLKEDŐJE, 2012 CONCURS NAŢIONAL AL LICEELOR CU PREDARE ÎN LIMBA MAGHIARĂ, 2012-EDITIA a VII.

MAGYAR TANNYELVŰ ISKOLÁK VII. ORSZÁGOS VETÉLKEDŐJE, 2012 CONCURS NAŢIONAL AL LICEELOR CU PREDARE ÎN LIMBA MAGHIARĂ, 2012-EDITIA a VII. MAGYAR TANNYELVŰ ISKOLÁK VII. ORSZÁGOS VETÉLKEDŐJE, 2012 CONCURS NAŢIONAL AL LICEELOR CU PREDARE ÎN LIMBA MAGHIARĂ, 2012-EDITIA a VII.-a Teleki Sámuel országos földrajzverseny Társadalomföldrajz X-XI.

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 0822 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 20. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT 1.C), 2. A) 1+ b)

Részletesebben

Concursul de geografie Teleki Sámuel Földrajzverseny Geografie umană - Társadalomföldrajz 2014. május 10. Feladatlap. Feladatlap száma Elért pontszám

Concursul de geografie Teleki Sámuel Földrajzverseny Geografie umană - Társadalomföldrajz 2014. május 10. Feladatlap. Feladatlap száma Elért pontszám Concursul Multidisciplinar BOLYAI FARKAS Tantárgyverseny, Concursul naţional al liceelor cu predare în limba maghiară Magyar tannyelvű középiskolák országos vetélkedője Concursul de geografie Teleki Sámuel

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. október 13. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. október 13. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 13. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

FÖLDRAJZ ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2003. június 27. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2003. június 27. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ FÖLDRAJZ ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2003. június 27. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ I. Felsőőrről: 2; Bük Lendváról: 4; Zalakaros Eszékről: 1; Harkány Kassáról: 5; Miskolctapolca Nagyváradról: 3; Hajdúszoboszló Megjegyzés:

Részletesebben

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. február 27. Felhasznált források UN WORLD TOURISM ORGANIZATION OECD, CIA FACTBOOK INTERNET WORLD STATS EUROPEAN TRAVEL

Részletesebben

Népesség: önmagát reprodukáló sokaság. Népességtudomány: demográfia

Népesség: önmagát reprodukáló sokaság. Népességtudomány: demográfia Népesség: önmagát reprodukáló sokaság Népességtudomány: demográfia Természetes szaporodás A természetes szaporodás a halálozások és az élvszületések számának különbsége, amelyet 1000 lakosra számítva ezrelékben,

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Gazdaságföldrajz Kihívások Európa előtt a XXI. században 2013. Európa (EU) gondjai: Csökkenő világgazdasági súly, szerep K+F alacsony Adósságválság Nyersanyag-

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY MEGYEI FORDULÓ FELADATLAP 7. osztály

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY MEGYEI FORDULÓ FELADATLAP 7. osztály TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY MEGYEI FORDULÓ FELADATLAP 7. osztály 2018.01.27. Kedves Versenyző! Mielőtt elkezdenéd a feladatlap kitöltését, figyelmesen olvasd át az alábbi útmutatót! Ú T M U T

Részletesebben

FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1713 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 18. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a javításhoz Ha egy feladatnak a

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 12. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

FEJÉR MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE

FEJÉR MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE FEJÉR MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE LAKÓNÉPESSÉG (EZER FŐ) TERMÉSZETES SZAPORODÁS, FOGYÁS (EZRELÉK) VÁNDORLÁSI EGYENLEG (EZRELÉK) A FEJÉR MEGYEI REGISZTRÁLT ÁLLÁSKERESŐK JÁRÁSONKÉNTI ELOSZLÁSA (FŐ) 487

Részletesebben

Magyarország népesedésföldrajza

Magyarország népesedésföldrajza Magyarország népesedésföldrajza Magyarország népességváltozásának hosszú távú trendjei A demográfiai átmenet stációi Magyarországon Magyarországon a demográfiai átmenet kezdetét 1880-ra teszik 1885-ig

Részletesebben

Nemzetközi vándorlás az Európai Unió országaiban

Nemzetközi vándorlás az Európai Unió országaiban 21/63 Összeállította: Központi Statisztikai hivatal www.ksh.hu IV. évfolyam 63. szám 21. május 26. Nemzetközi vándorlás az Európai Unió országaiban A tartalomból 1 Bevezetõ 1 Az Európai Unió országaiban

Részletesebben

Földünk és környezetünk Emelt szintű írásbeli érettségi feladatlap megoldása 3. minta

Földünk és környezetünk Emelt szintű írásbeli érettségi feladatlap megoldása 3. minta Földünk és környezetünk Emelt szintű írásbeli érettségi feladatlap megoldása 3. minta 1. FELADAT a) 1. Belső vándorlás, 2. Bolygóváros, 3. Agyelszívás (brain drain), 4. Ingázás (inga-vándorforgalom), 5.

Részletesebben

Fejlődés és növekedés regionális dimenzióban II. A növekedés tényezői Növekedés mennyiségi változás mérőszámokkal jellemezhető (összevont mérőszám: GD

Fejlődés és növekedés regionális dimenzióban II. A növekedés tényezői Növekedés mennyiségi változás mérőszámokkal jellemezhető (összevont mérőszám: GD A termelési tényezők regionális mobilitása Regionális gazdaságtan 2007/2008. tanév Fejlődés és növekedés regionális dimenzióban I. A regionális gazdaság fejlődése minőségi feltételek változása versenyképesség

Részletesebben

A települések általános kérdései. Dr. Kozma Gábor

A települések általános kérdései. Dr. Kozma Gábor A települések általános kérdései Dr. Kozma Gábor A., A településekkel kapcsolatos alapfogalmak I. A település 1. Definíció: a., Mendöl T.: a település egy embercsoport lakó- és munkahelyének térbeli egysége

Részletesebben

4. óra: A népesség etnikai és vallási megosztottsága

4. óra: A népesség etnikai és vallási megosztottsága 4. óra: A népesség etnikai és vallási megosztottsága Etnikai- és vallási viszonyok alakulása, etnikai és vallási konfliktusok a világban, a hazánkat jellemző etnikai sajátságok és folyamatok Népesség-

Részletesebben

A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FÖLDRAJZ. Javítási-értékelési útmutató. I. Dél-Ázsia tájain (21 pont)

A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FÖLDRAJZ. Javítási-értékelési útmutató. I. Dél-Ázsia tájain (21 pont) Oktatási Hivatal A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FÖLDRAJZ Javítási-értékelési útmutató 1. C 2. B, D 3. 2 4. B, D 6. J 7. E 8. C 9. B 10. 1 11. B, D 12. H 13.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 0612 É RETTSÉGI VIZSGA 2006. október 25. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT I. rész 1. Adriai-tenger

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 14. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 14. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 14. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Feladatlap. Feladatlap száma Elért pontszám

Feladatlap. Feladatlap száma Elért pontszám Concursul Multidisciplinar BOLYAI FARKAS Tantárgyverseny, Concursul pe ţară al liceelor cu predare în limba maghiară Magyar tannyelvű középiskolák országos vetélkedője Concursul de geografie Teleki Sámuel

Részletesebben

Tanítási tervezet. Az óra típusa: Ismereteket elmélyítő és új ismereteket feldolgozó óra.

Tanítási tervezet. Az óra típusa: Ismereteket elmélyítő és új ismereteket feldolgozó óra. Tanítási tervezet I. Alapadatok Az óra időpontja: 2016. április 16. Az iskola megnevezése: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium Az iskola címe: 1088, Budapest Trefort utca 8. Osztály: 7. c Tanít: Visy

Részletesebben

Tanítási tervezet. A témakör megnevezése: Falvak és szórványok. A tanítási egység címe: Társadalmi folyamatok a 21. század elején

Tanítási tervezet. A témakör megnevezése: Falvak és szórványok. A tanítási egység címe: Társadalmi folyamatok a 21. század elején Tanítási tervezet I. Alapadatok: Az óra időpontja: 2015. november 16. 4. óra Iskola: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium Helyszín: 1088 Budapest, Trefort utca 8. Osztályterem: III. emelet 8. Tanít:

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév Földrajz - 2. forduló. Javítási útmutató. tűzhányói (pl. Hekla) pajzsvulkán vagy hasadék

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév Földrajz - 2. forduló. Javítási útmutató. tűzhányói (pl. Hekla) pajzsvulkán vagy hasadék Oktatási Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév Földrajz - 2. forduló Javítási útmutató I. feladatcsoport (50 pont) VULKÁNOSSÁG, KŐZETTAN, GEOMORFOLÓGIA I.1. Keresztrejtvény

Részletesebben

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 19. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a javításhoz Ha egy feladatnak a javítási-értékelési

Részletesebben

Demográfiai és etnikai viszonyok Kárpátalján. Molnár József II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Földtudományi Tanszék

Demográfiai és etnikai viszonyok Kárpátalján. Molnár József II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Földtudományi Tanszék Demográfiai és etnikai viszonyok Kárpátalján Molnár József II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Földtudományi Tanszék 6 5 4 3 2 1 A Föld népességszám-változása az utóbbi kétezer évben (adatforrás:

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1012 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 12. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT 1. B) 2. B) 3. C) 4. A)

Részletesebben

1. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT

1. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT Tartalom 1. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT 2. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK MEGOSZLÁSA ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT 3. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ. FELADATLAP 7. osztály

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ. FELADATLAP 7. osztály TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ FELADATLAP 7. osztály 2018.03.17. Kedves Versenyző! Mielőtt elkezdenéd a feladatlap kitöltését, figyelmesen olvasd át az alábbi útmutatót! Ú T M U T

Részletesebben

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE TREND RIPORT 2014 A hazai és nemzetközi szállodaipar teljesítményéről JANUÁR- JÚNIUS 1 TARTALOM TREND RIPORT... 1 ÖSSZEFOGLALÓ... 1 RÉSZLETES ELEMZÉSEK... 5 1. HAZAI

Részletesebben

arculatának (1989 2002)

arculatának (1989 2002) A Kárpát-medence rpát-medence etnikai arculatának átalakulásatalakulása (1989 2002) Kocsis Károly MTA FKI ME MFTK A Magyar Regionális Tudományi Társaság III. Vándorgyűlése (2005.11.24 26.) Sopron Kárpát

Részletesebben

Veszélyek és esélyek (túl)népesedési vagy néptelenedési problémák a világon és Magyarországon

Veszélyek és esélyek (túl)népesedési vagy néptelenedési problémák a világon és Magyarországon Veszélyek és esélyek (túl)népesedési vagy néptelenedési problémák a világon és Magyarországon Sebestény István Istvan.sebesteny@ksh.hu A demográfia szó a görög démosz (= nép, népesség) és a grafeia (=

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. május 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. május 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 14. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. rész 1. FELADAT 1. Gibraltári-szoros

Részletesebben

Nemzetközi vándorlás. Gödri Irén. DEMOGRÁFIAI PORTRÉ 2015 Sajtóbeszélgetés, július 10.

Nemzetközi vándorlás. Gödri Irén. DEMOGRÁFIAI PORTRÉ 2015 Sajtóbeszélgetés, július 10. Nemzetközi vándorlás Gödri Irén DEMOGRÁFIAI PORTRÉ 215 Sajtóbeszélgetés, 215. július 1. 199 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212 213 A Magyarországra bevándorló

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1211 É RETTSÉGI VIZSGA 2012. október 16. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 1. FELADAT Bekarikázva: 2. 1.

Részletesebben

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA. Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, június 20.

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA. Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, június 20. A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. június 20. Adatforrásaink UN WORLD TOURISM ORGANIZATION IMF, CIA World FACTBOOK INTERNET WORLD STATS EUROPEAN TRAVEL COMMISSON

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 0802 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 14. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT Minden fogalom helyes

Részletesebben

TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK A TÁRSADALMI GAZDASÁGI FÖLDRAJZ ALAPFOGALMAI

TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK A TÁRSADALMI GAZDASÁGI FÖLDRAJZ ALAPFOGALMAI TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK A TÁRSADALMI GAZDASÁGI FÖLDRAJZ ALAPFOGALMAI Geográfia 1.természeti földrajz (amely természettudomány) 2.társadalmi-gazdasági földrajz (amely társadalomtudomány) népességföldrajz

Részletesebben

VÁZLATOK. II. Közép-Európa társadalomföldrajzi vonásai. közepes termet, zömök alkat Kis-Ázsia felől Közép-Európában: Alpokban, Kárpátok vidékén

VÁZLATOK. II. Közép-Európa társadalomföldrajzi vonásai. közepes termet, zömök alkat Kis-Ázsia felől Közép-Európában: Alpokban, Kárpátok vidékén VÁZLATOK II. Közép-Európa társadalomföldrajzi vonásai Népek, nyelvek, vallások Európa benépesedésének irányai: Ázsia, Afrika alpi típusú emberek közepes termet, zömök alkat Kis-Ázsia felől Közép-Európában:

Részletesebben

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE TREND RIPORT 2014 A hazai és nemzetközi szállodaipar teljesítményéről JANUÁR- MÁJUS 1 TARTALOM TREND RIPORT... 1 ÖSSZEFOGLALÓ... 1 RÉSZLETES ELEMZÉSEK... 5 1. HAZAI

Részletesebben

VIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny. Elődöntő megoldások január :00 16:00

VIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny. Elődöntő megoldások január :00 16:00 VIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny Elődöntő megoldások 2019. január 31. 14:00 16:00 1 1. Írja be a táblázatba a megfelelő válasz betűjelét! (8 pont) 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8.) B

Részletesebben

Trend riport. A nemzetközi és hazai szállodaipar 2011 évi teljesítményéről

Trend riport. A nemzetközi és hazai szállodaipar 2011 évi teljesítményéről Trend riport A nemzetközi és hazai szállodaipar 2011 évi teljesítményéről Összefoglaló - Az STR riport adatai szerint 2011-ben világviszonylatban Ausztrália & Óceánia, Délkelet- Ázsia és Dél-Amerika szállodái

Részletesebben

Viszonyszám A B. Viszonyszám: két, egymással kapcsolatban álló statisztikai adat hányadosa, ahol A: a. viszonyítadóadat

Viszonyszám A B. Viszonyszám: két, egymással kapcsolatban álló statisztikai adat hányadosa, ahol A: a. viszonyítadóadat Viszonyszámok Viszonyszám Viszonyszám: két, egymással kapcsolatban álló statisztikai adat hányadosa, ahol A: a viszonyítandó adat Viszonyítás tárgya (viszonyítandó adat) B: a viszonyítás alapja V viszonyítadóadat

Részletesebben

Lokális cselekvés. Előadó: Hegedűs Imre Készítették: Fehér Viktória és Glaszhütter Anett Debrecen,

Lokális cselekvés. Előadó: Hegedűs Imre Készítették: Fehér Viktória és Glaszhütter Anett Debrecen, Lokális cselekvés Előadó: Hegedűs Imre Készítették: Fehér Viktória és Glaszhütter Anett Debrecen, 2011. 05.27. Felvezető: Tiboldi Lajos Név: Ica Apja neve: 15548 SAPHIR-ET Eredményei: 2009 Hódmezővásárhelyi

Részletesebben

Terepasztali modellezés Településfejlődés (10. osztály)

Terepasztali modellezés Településfejlődés (10. osztály) Terepasztali modellezés Településfejlődés (10. osztály) Készítette: Magyar Anett, földrajz szakos tanárjelölt, 2018 1. Tantervi háttér A 9-10. osztályos kerettantervekben a téma a Társadalmi folyamatok

Részletesebben

57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország

57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország 57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország Az európai építési piac kilátásai 2004-2006 között Összefoglaló Készítette: Gáspár Anna, Build & Econ Stockholm, 2004. június 10-11. Gyógyulófélben

Részletesebben

A különbözeti vizsga témakörei. 9. évfolyam földrajz. Gerséné Varga Ildikó

A különbözeti vizsga témakörei. 9. évfolyam földrajz. Gerséné Varga Ildikó A különbözeti vizsga témakörei 9. évfolyam földrajz Gerséné Varga Ildikó I. Csillagászati földrajz II. Kőzetburok III. A légkör földrajza IV. A vízburok V. A földrajzi övezetesség: VI. Népesség-, és településföldrajz

Részletesebben

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE TREND RIPORT 2014 A hazai és nemzetközi szállodaipar teljesítményéről JANUÁR 1 TARTALOM TREND RIPORT... 1 ÖSSZEFOGLALÓ... 1 RÉSZLETES ELEMZÉSEK... 5 1. HAZAI SZÁLLODAI

Részletesebben

1. csoport. Hónap I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. Havi középhőmérséklet ( C) Havi csapadékmennyiség (mm)

1. csoport. Hónap I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. Havi középhőmérséklet ( C) Havi csapadékmennyiség (mm) 1. csoport 2. Vizsgáld meg a táblázatban lévő hőmérsékleti és csapadékértékeket! Végezd el a számításokat és válaszolj a kérdésekre! Hónap I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. Havi középhőmérséklet

Részletesebben

Gerontológiai gondozó Szociális szakgondozó

Gerontológiai gondozó Szociális szakgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A feladatlap 1. részének megoldásához atlasz nem használható!

A feladatlap 1. részének megoldásához atlasz nem használható! z írásbeli vizsga I. része feladatlap 1. részének megoldásához atlasz nem használható! 1. feladat Vulkán Utazási Iroda ajánlatából: Tegyen feledhetetlen túrákat gőzölgő, füstölgő vulkánokon, miközben az

Részletesebben

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE TREND RIPORT 2014 A hazai és nemzetközi szállodaipar teljesítményéről DECEMBER 1 TARTALOM TREND RIPORT... 1 ÖSSZEFOGLALÓ... 1 RÉSZLETES ELEMZÉSEK... 6 1. HAZAI SZÁLLODAI

Részletesebben

Amerikai Egyesült Államok összlakossága és magyar származású népessége az American Community Service 1 2004 adatai alapján

Amerikai Egyesült Államok összlakossága és magyar származású népessége az American Community Service 1 2004 adatai alapján Amerikai Egyesült Államok összlakossága és magyar származású népessége az American Community Service 1 2004 adatai alapján 1. ábra. Összpopuláció* Összlakosság 285 691 501 (99%) Összlakosság 1 527 156

Részletesebben

A NÉPESSÉG VÁNDORMOZGALMA

A NÉPESSÉG VÁNDORMOZGALMA A NÉPESSÉG VÁNDORMOZGALMA A népesség mobilitása (példa: egyetlen személy pozícióváltása ) térbeli vagy földrajzi mobilitás társadalmi mobilitás (vándorlás vagy migráció) lakóhelyváltoztatással lakóhelyváltoztatás

Részletesebben

FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK. 6 8. évfolyam

FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK. 6 8. évfolyam FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK 6 8. évfolyam Célok és feladatok A földrajz tantárgy megismerteti a tanulókat a szűkebb és a tágabb környezet természeti és társadalmi-gazdasági jellemzőivel, a természeti és a

Részletesebben

Trend riport. A nemzetközi és hazai szállodaipar 2013 I. negyedéves teljesítményéről

Trend riport. A nemzetközi és hazai szállodaipar 2013 I. negyedéves teljesítményéről Trend riport A nemzetközi és hazai szállodaipar 2013 I. negyedéves teljesítményéről Összefoglaló - 2013 I. negyedévében nemzetközi viszonylatban a legjobb teljesítményt az elmúlt évhez hasonlóan Közel

Részletesebben

A növekedés ára. A 12. Globális Visszaélési Felmérés magyarországi eredményei május

A növekedés ára. A 12. Globális Visszaélési Felmérés magyarországi eredményei május A növekedés ára A magyarországi eredményei 2012. május A felmérés paraméterei és a résztvevők kiválasztása 2011 novembere és 2012 februárja között kutatóink összesen 1758 interjút készítettek a világ 43

Részletesebben

Az európai térszerkezet változásai. Topa Zoltán PhD hallgató

Az európai térszerkezet változásai. Topa Zoltán PhD hallgató Az európai térszerkezet változásai Topa Zoltán PhD hallgató Topa.zoltan.szie@gmail.com Mi a térszerkezet? Egy ország gazdaság és társadalmi folyamatainak térbeli kerete Intézmények rendszere, települések

Részletesebben

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE TREND RIPORT 2014 A hazai és nemzetközi szállodaipar teljesítményéről OKTÓBER 1 TARTALOM TREND RIPORT... 1 ÖSSZEFOGLALÓ... 1 RÉSZLETES ELEMZÉSEK... 6 1. HAZAI SZÁLLODAI

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1112 É RETTSÉGI VIZSGA 2011. október 18. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT 1. mag 2. sugárzási

Részletesebben

A Berber makákó. Afrikában őshonos de a Gibraltáron élő populációja miatt Európa egyetlen majomfaja

A Berber makákó. Afrikában őshonos de a Gibraltáron élő populációja miatt Európa egyetlen majomfaja A Berber makákó Afrikában őshonos de a Gibraltáron élő populációja miatt Európa egyetlen majomfaja Afrika 30300 000 km²a Föld második legnagyobb kontinense Népessége több mint 1 milliárd fő Lakói: arabok,

Részletesebben

Tanulmányok alatti vizsgák

Tanulmányok alatti vizsgák Tanulmányok alatti vizsgák Földrajz osztályozóvizsga értékelési szabályzata Írásbeli vizsga Az írásbeli vizsga két részből áll: 1. A topográfiai ismeretek ellenőrzésére szolgáló feladatlap, amelynek kitöltéséhez

Részletesebben

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 1913 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 17. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a javításhoz Ha egy feladatnak olyan

Részletesebben

Tantárgy neve. Magyarország társadalomföldrajza I-II. Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0

Tantárgy neve. Magyarország társadalomföldrajza I-II. Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Tantárgy neve Magyarország társadalomföldrajza I-II. Tantárgy kódja FDB1603; FDB1604 Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1312 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 1. FELADAT 1. C 2. A 3. A 4. A 5.

Részletesebben

A XXI. LESS NÁNDOR ORSZÁGOS FÖLDRAJZVERSENY

A XXI. LESS NÁNDOR ORSZÁGOS FÖLDRAJZVERSENY A XXI. LESS NÁNDOR ORSZÁGOS FÖLDRAJZVERSENY ELSŐ FORDULÓJÁNAK FELADATLAPJA I. KATEGÓRIA Tudnivalók A feladatokat figyelmesen olvasd el! A megoldásokat a mellékelt értékelőlapon kell beadni. Az értékelőlapon

Részletesebben