Az evangélista. Írta: Ron McKenzie. Jézus némelyeket adott evangélistákul, hogy gyarapítsák a testet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az evangélista. Írta: Ron McKenzie. Jézus némelyeket adott evangélistákul, hogy gyarapítsák a testet"

Átírás

1 1 Az evangélista Írta: Ron McKenzie Jézus némelyeket adott evangélistákul, hogy gyarapítsák a testet Néhány vén evangélista lesz. Az evangélista egy olyan vén, aki specialista az evangélium hirdetésében. İk kimennek a gyülekezetbıl a világba, hogy hirdessék az evangéliumot és behozzák az embereket. Ezzel egy idıben vezetni fognak és kiképezni másokat az evangélizálásban. Filep gyakorolta ezt a szolgálatot, ezért Lukács mint evangélistát írja le (Ap.csel 21: 8 ). Minısítések Három kritériuma van egy személynek erre a szolgálatra való kiválasztásakor. Elsı, hogy be kell mutatnia a Szentszellem gyümölcseit a saját életében. Rendelkeznie kell Jézus Krisztus evangéliumának egy jó megértésével. Egy evangélistának képesnek kell lenni megválaszolni az érdeklıdık kérdéseit. (1 Pét 3:15). Végül, be kell tudni mutatnia, hogy képes sikeresen hirdetni az evangéliumot. A fı jele annak, hogy egy embernek evangélista elhívása van, hogy sok embert nyer meg a Krisztusnak az Igehirdetése által. Az evangélisták kimenı emberek, akik a piacterek és a nyilvános helyek kikiáltó embereinek helyében érzik jól magukat. El fogják vinni az evangéliumot bármely helyre, ahol emberek összegyőlnek; bemenve a kocsmákba és kimenve az utcákra. A valódi evangélisták mindig agresszívek, nem várják meg, míg a bőnösök odajönnek hozzájuk, hanem ık mennek oda bármilyen helyre, ahol emberek összegyőlnek. A legnagyobb örömük az, ha egy nagy sokaságot látnak az evangélium üzenetét hallgatva. Az elveszettek iránti mély szeretet ösztönzi ıket cselekedeteikben. Gyakran megsiratják azokat, akik elfogadják az evangéliumot. A szeretetük nyilvánvaló mindenki számára, aki hallgatja szavaikat. Gyakran jelek és csodák kísérik Igehirdetésüket látható módon bemutatva Isten szeretetét azoknak, akiket a gonosz megkötözött. Az evangélistáknak gyakorolniuk kell magukat a gyógyítás és a szabadítás ajándékának szolgálatában. Ugyanakkor egy evangélista a kitartás tulajdonságával is rendelkezik. Randalírozó tömegek vagy emberi hatalmasságok nem fogják megijeszteni ıket. Buzgóságuk az evangélium iránt olyan erıs, hogy nem fognak megijedni még akkor sem, ha a hatalom megtiltja az evangélium hirdetését (Ap.csel 5:27,28,40-42). Gyakran úgy fognak cselekedni, mint a próféták, amikor összeütközésbe kerülnek azokkal az uralkodókkal, akik ellene állnak az evangéliumnak. Egy jó példa erre István, aki a Szentszellem indíttatására, adott egy komoly figyelmeztetést a zsidó hatalmasságoknak, akik letartóztatták ıt az evangélium hirdetése miatt. (Ap.csel 7). Evangélisták nem ijednek meg, hogy szembeszálljanak a bőnnel és bátran figyelmeztetnek annak következményeire.

2 2 Evangélisták és a gyülekezet A legprofesszionálisabb evangélisták gyülekezeten kívüli szervezetekben kellett, hogy dolgozzanak, mert nem találták a helyüket a gyülekezetben. Azok, akik egy fizetett pozíciót kaptak a gyülekezetben rendszerint belekényszerültek, hogy pásztor/vezetıvé váljanak. Ebben a szerepben sok embert megnyertek, de nem rendelkeztek pásztori adottságokkal, ami szükséges ahhoz, hogy tanítványokká tegyék a megnyert embereket. Azok az evangelisták, akik gyülekezeteket pásztorolnak, hajlanak rá, hogy evangélista módszereket használjanak. Gondoskodnak az embereikrıl hirdetve nekik az Igét, mert ezzel az ajándékkal rendelkeznek. Szolgálatuk teljes egészében gyakran a gyülekezetben való elıre hívásra koncentrálódik. Ez a fajta szolgálat hajlamos rá, hogy érzelmet keresı keresztyéneket, akik hozzájuk kötıdnek, és éretlen embereket tartalmazó nagy gyülekezeteket hozzon létre. Az evangélistákat fel kellene szabadítani a pásztori kötelezettségek alól és kiküldeni ıket a világba, hadd hirdessék az Igét, amiket jelek és csodák kísérnek. Teljesen szabaddá kellene válniuk, hogy teljes energiájukat a szolgálatukra fordíthassák. Minden gyülekezetnek legalább egy evangélistával kellene rendelkeznie, aki kiküldhetı a világba, hogy hirdesse az evangéliumot és tanítson másokat, hogy ık is ugyanezt tegyék. Nem minden keresztyénnek van evangélista elhívása, de mindenkire vonatkozik a parancs, hogy bizonyságot tegyen. Minden hívınek késznek kell lenni-e rá, hogy számot adjon bárkinek a benne lévı reménységrıl, ahogyan azt a mindennapi életüket megélik. Minden hívınek bizonyságot kell tenni Jézusról. Az evangélizálásban az új hívık a leghatékonyabbak. Az evangélista fontos szerepe, hogy megtanítsa az új hívıket, hogyan tegyenek bizonyságot családjuknak és barátaiknak. Az elsı idıben, amikor ezt teszik az evangélista az új hívıkkel megy. İk hamarosan megtanulják, hogyan osszák meg az evangéliumot az övéikkel. Gyógyítás és evangélizálás A betegek gyógyítása lényeges a hatékony evangélizáláshoz. A gyógyítás ajándéka fıleg a hitetlenek, a nem keresztyének számára van. Jézus azért jött, hogy megmentse az elveszetteket, és amikor azok meggyógyultak betegségeikbıl, akkor szolgált a hitetlenek felé. Jézus lerombolta a bőn és a betegség erejét, így nem volt határa erejének és hatalmának. Meggyógyított: - minden betegséget (Máté 4:23), - minden embert, aki hozzá jött (Máté 12:15), - minden helyen (Lukács 9:6). Jézus hatalma nem változott meg (Zsidó 13:8), és İ ugyanezt a hatalmat adta a tanítványainak.

3 3 Jézus evangélizációs módszere az volt, hogy meglátogatott egy várost és meggyógyította a betegeket. Jézus átment Galileán, tanított a zsinagógákban, hirdette a királyság evangéliumát, és gyógyított minden erıtlenséget és betegséget az emberek között (Máté 4:23). Amikor a sokaság összegyőlt és látta, hogy mi történt, hirdette nekik az İ üzenetét (Lukács 6:17-20). A gyógyulás megerısítette Jézus üzenetét bemutatva Isten könyörületességét és erejét. Jézus ugyanazt a könyörületességet adta az İ tanítványainak (Máté 10:7-8). Amikor Jézus összehívta a Tizenkettıt, hatalmat és erıt adott nekik a démonok kiőzésére és a betegek gyógyítására és elküldte ıket, hogy hirdessék Isten királyságát és gyógyítsák a betegeket. (Lukács 9:1-2). Az Újszövetségi minta a következı: - hatalmat venni, - hirdetni az evangéliumot, - gyógyítani a betegeket. Mi ugyanazzal a hatalommal rendelkezünk, hogy hirdessük az evangéliumot és gyógyítsuk a betegeket. Jézus megígérte, hogy Akik hisznek, azokat ezek a jelek követik: Az Én nevemben démonokat fognak kiőzni és ha a kezüket betegekre teszik, azok meggyógyulnak." Azután a tanítványok kimentek és hirdették az evangéliumot mindenhol és az Úr együtt munkálkodott velük és megerısítette az İ igéjét jelekkel, amik követték azt. (Márk 16: 17-18,20). Jézus megígérte, hogy Isten megerısíti a hirdetett evangéliumot jelekkel és csodákkal, amik követik azt. Péter és János megtapasztalta ezt, amikor mentek a templomba és Isten meggyógyította a béna embert. A meglepıdött sokaság összegyőlt és így Péter hirdette az evangéliumot azoknak. Több ezren megtértek, mert Isten hatalmat adott Péter szavainak, mielıtt még beszélni kezdett volna. Ugyanez volt igaz Pálra és Barnabásra. Azért sok idıt töltöttek ott, bátran prédikálva az Úrban, ki bizonyságot tett az ı kegyelmének beszéde mellett, és adta, hogy jelek és csodák történjenek az ı kezeik által. (Ap.csel 14.3.) A Szentszellem szereti megerısíteni az evangélium bátor hirdetését a gyógyítás és szabadítás ajándékával.

4 4 Az Újszövetség szerinti evangélizálás a betegek gyógyításán alapszik. Ezt erısíti meg az Ap.csel 8:5-6: És Filep lemenvén Samária városába, prédikálja vala nékik a Krisztust. A sokaság pedig egy szívvel-lélekkel figyelmeze azokra, amiket Filep mondott, hallván és látván a jeleket, melyeket cselekedék. Ez az Igeszakasz azt mondja, hogy a szamáriaiak meglepıdtek a csodáktól, de csak azért, mert Filep hirdette az evangéliumot. Lukács ugyancsak feltételezi, hogy az evangélium kihirdetése magába foglalja a gyógyítást és a csodákat. A mi evangéliumunk az, hogy Isten kegyelmes, de egy cinikus világ nem hiszi el ezt. Ezért kell gyógyítás által bemutatni Isten kegyelmét és bizonyítani, hogy Jézus a megmentı. Az evangélium legjobb látható bizonyítéka, ha valaki, aki láthatóan beteg volt, meggyógyul. Evangélizációs stratégia 1. Az evangélistákat a Szentszellem kell, hogy vezesse arra a helyre, ahol Isten felkészítette az embereket arra, hogy megcselekedjen dolgokat. Ez rendszerint egy nyilvános hely, ahol a sokaság szeret összegyőlni. Jézus mindig jó helyen volt jó idıben (János 5:19). 2. A megfelelı helyen az evangélista azután beazonosítja azt a személyt, akit az Atya meg akar gyógyítani. A Szentszellem fogja megmutatni a személyt. Amikor Jézus a Betesda tavához ment, kiválasztotta a béna embert a nagyszámú beteg ember közül, akik a tónál vártak (János 5:3). İ volt az, akit az Atya meg akart érinteni. Néha az illetı személy az evangélistához jön. A béna ember a templom kapujában odajött Péterhez és Jánoshoz pénzt kérve tılük, de a Szentszellem meg akarta gyógyítani ıt. (Ap.csel 3:3). 3. Beazonosítva a személyt, akit Isten meg akar gyógyítani, az evangélista ráhelyezi a kezét és imádkozik érte, hogy meggyógyuljon a Jézus nevében. Ha a Szentszellem megmutatta, hogy meg akarja gyógyítani a személyt, akkor megcselekszi azt és a személy egészséges lesz. 4. Amikor a személy drámai módon meggyógyul össze fog győlni egy sokaság. Egy evangélista megragadja a lehetıséget, hogy hirdesse az evangéliumot a sokaságnak. Meg fogja magyarázni, hogy a gyógyulás Isten kegyelmének és az evangélium erejének bemutatása. 5. Egy evangélistának késznek kell lennie, hogy minden emberért imádkozzon, akik gyógyulást keresve hozzá mennek. Amikor látják, hogy a Szentszellem képes cselekedni, sokan fognak jönni, hogy Isten megérintse ıket. Meg fogják látni Isten kegyelmét, ezért nem fognak csalódni. (Márk 1:30-34, Ap.csel 28:8-9).

5 5 6. Mindenki, aki elfogadja az evangéliumot, be kellene, hogy merítkezzen. Nyilvános helyek Mindannyian látni akarjuk, hogy a Szentszellem meggyógyítsa a betegeket, de gyakran elfelejtjük, hogy hol történik ez meg. A következı két Igeszakasz, bizonyítja a sikeres evangélizáció kulcsát. És ahová bemegy vala a falvakba vagy városokba vagy majorokba, a betegeket letevék a piacokon, és kérik vala ıt, hogy legalább a ruhája szegélyét illethessék. És valahányan csak illeték, meggyógyulának. (Márk 6:56). Úgyannyira, hogy az utcákra hozák ki a betegeket, és letevék ágyakon és nyoszolyákon, hogy az arra menı Péternek csak árnyéka is érje valamelyiket közülök, (Ap.csel 5: 15). A legtöbb ember az utcákon és a piactereken gyógyult meg. Ezek azok a nyilvános helyek, ahol a Szentszellem szeret munkálkodni. İ nyilvános helyekre szeret menni és meggyógyítani a betegeket. Ha látni akarjuk, hogy megcselekszi ezeket, akkor követnünk kell ıt. Modern Evangélizáció A modern evangélizációs kampányok nagyon eltérnek ettıl. Az evangélizációs összejövetelt gyakran a gyülekezeti épületben tartják, így egy erıteljes reklámkampány szükséges megnyerni az embereket, hogy eljöjjenek. Az evangélizálási módszer a következı: - dicsıítés, - az Igehirdetés és az - elıre hívás. Ez a módszer az Újszövetségben nem találhatók meg. Az Újszövetségi evangélizáció módszere a következı: - meggyógyítani a betegeket, - kiőzni a démonokat és - hirdetni az evangéliumot az összegyőlt sokaságnak. Ez a módszer nagyon eredményes volt a korai gyülekezetekben, ezért nekünk nem bölcs dolog másként cselekedni. A betegség a modern világ érzékeny pontja. A bıvölködı életmódjuk mindent megad az embereknek, amire szükségük van, de a modern gyógyszerek nem képesek legyızni a betegséget és a szenvedést. A beteg meggyógyulása által megerısített evangéliumot a modern világ el fogja fogadni.

6 6 Jézus mondta, És ímé én elküldöm ti reátok az én Atyámnak ígéretét; ti pedig maradjatok Jeruzsálem városában, mígnem felruháztattok mennyei erıvel. (Lukács 24.49). Ha nem rendelkezünk azzal az erıvel, ami az Újszövetség szerinti evangélizációhoz szükséges, a válasz nagyon egyszerő: várnunk kell, míg az erı megérkezik ránk a mennybıl (lásd. Ap.csel 1:4-5). Gyanítom, hogy Isten elınyben részesítené azt, hogy valamennyi ideig várjunk, hogy inkább ilyen módon tudjunk evangélizálni, mint elsietve cselekedni a mi módszerünk szerint. Az elveszettekhez menni a gyógyítás ajándékával nagyon fontos. Az elmúlt néhány évtizedben Isten helyreállította a gyógyítás ajándékát az egyház számára, de mi hajlunk rá, hogy megtartsuk azt a gyülekezeten belül és csupán a keresztyénekért imádkozzunk. Ez hiba. Jézus mondta, hogy a betegeknek van szükségük orvosra, nem az egészségeseknek. (Lukács 5.31). A keresztyénekért való imádkozás jó módja annak, hogy tanuljunk a gyógyulásról, de mozdulnunk kell az elveszettek gyógyítása felé. Ha nem tesszük ezt, várható, hogy elveszítjük az ajándékot. A Szentszellem szereti a világot, és mindig kész mozdulni, hogy az embereket az Atyához vonzza. Ha nem megyünk Vele, İ nélkülünk fog menni, magunkra hagyva minket. Elırehívás és bemerítés - Modern evangélizációs módszerek az Igehirdetésen alapszanak és az azt követı elırehíváson. Azonban elıre hívásról nincs szó az Újszövetégben. Felemelve a kezet vagy jelezni egy kártyával nem a megfelelı válasz az evangélium elfogadására. A bemerítkezés a biblikus válasz az evangélium elfogadására. Bemerítkezésnek a megtérés után meg kell történnie, amilyen gyorsan csak lehet. Ez volt az Újszövetségi gyülekezet gyakorlata. A Pünkösd napján megtért emberek még ugyanazon a napon bemerítkeztek (Ap.csel 2.41). A filippi börtönır bemerítkezett ugyanazon éjjel, amikor elfogadta az evangéliumot. (Ap.csel 16.33). Az etióp komornyik bemerítkezett, amint Fileppel együtt valami vízhez értek (Ap.csel. 8:38). A bemerítkezés egy bizonyság arra, hogy egy személy keresztyénné vált. Az világos jel mindenki számára, hogy elhagyta a régi életét és csatlakozott Isten királyságához. A bemerítkezés azt is jelenti, ami által megkapja a Szentszellemet. (Ap.csel 1:38). Itt fejezıdik be az evangélista munkája. Diakónusok A diakónusok szolgálata egy másik fı evangélizációs kilépése a gyülekezetnek. Néhány evangélista diakónusként kezdi el szolgálatát. Filep és István

7 7 mindketten diakónusként kezdték a szolgálatukat és azután léptek tovább egy sikeres evangélista szolgálatába. Ez az elfelejtett szolgálat kell, hogy helyreálljon. Az Újszövetségben a diakónusok gondoskodtak a szegényekrıl. İk voltak a gyülekezet kinyújtott gondoskodó keze. Az elsı diakónusok szolgálatba állítása az Ap.csel 6-ban van leírva. Olyan emberek, mint Barnabás, amikor el voltak hívva egy keresztyén szolgálatra, el kellett, hogy adják a saját birtokaikat és "a pénzt elhozták és lehelyezték az apostolok lábainál". A Tizenkettı arra használta ezt a pénzt, hogy betöltse azok szükségeit, akik nélkülöztek. Amikor a tanítványok száma növekedett, néhány görög zsidó panaszkodott, mert az ı özvegyeik kimaradtak a naponkénti élelemelosztásból. Annakokáért a tizenkettı egybegyőjtvén a tanítványok sokaságát, mondának: Nem helyes, hogy mi az Isten ígéjét elhagyjuk és az asztalok körül szolgáljunk. Válasszatok azért, atyámfiai, ti közületek hét férfiút, kiknek jó bizonyságuk van, kik Szentszellemmel és bölcsességgel teljesek, kiket erre a foglalatosságra beállítsunk. Mi pedig foglalatosok maradunk a könyörgésben és az igehirdetés szolgálatában. Ap.csel Az egész közösség javaslatot tett hét emberre, akik teljesek voltak Szentszellemmel. Bemutatták ezeket az embereket az apostoloknak, akik kézrátétellel megerısítették ıket Az eredmény az volt, hogy Isten Igéje kiáradt és a tanítványok száma gyorsan nıtt Jeruzsálemben. A diakónusok voltak felelısek a gyülekezeti adományokért. Gondoskodtak a szegények szükségeirıl és a betegekrıl. Ezt cselekedve betöltötték a jó szamaritánus példázatát. Amikor egy bajbajutott személlyel találkoztak, akcióba léptek, hogy betöltsék az azonnali szükséget. Azután további akciókat tettek annak érdekében, hogy megtalálják az állandó megoldást, felelısséget hordozva saját költségeikért. Ez egy jó példa egy diakónus szolgálatára. Diakónusok minısítése A diakónusok választásához szükséges minısítı tényezık az 1 Timótheus 3:8-13-ban vannak felsorolva. Ezek lényegesek a munkájuk természetével kapcsolatban. 1. A diakónusnak olyan személynek kell lenni, aki nem törekszik tisztességtelen haszonra, mert ık felelısek a gyülekezet pénzéért. Ezért a diakónusoknak megbízhatóknak kell lenniük. Kipróbáltaknak kell lenniük, hogy képesek legyenek bölcsen és felelısségteljesen bánni a pénzzel. 2. A diakónusnak képesnek kell lenni a saját háztartását jól vezetni. Ha egy ember nem tudja vezetni a saját háztartását, akkor nem lesz képes, hogy kezelje a gyülekezet pénzügyeit. A véneknek a háztartásra kell figyelniük, hogy valaki képes jól elvégezni a munkáját, mint diakónus. Azonban van egy másik oka is, amiért a háztartás vezetése fontos. A diakónus egy gyakorlati tanítást is ad. İ nemcsak pénzt ad azoknak az embereknek, akik szegények, hanem megtanítja ıket arra is, hogyan

8 8 vezessék jobban saját háztartásukat, úgy hogy a jövıben jobban tudják azt vezetni. Egy diakónus nem teheti ezt mindaddig, míg ı maga is nem képes a saját háztartását jól vezetni. 3. Egy diakónusnak világos ismerettel kell rendelkeznie a hit igazságairól is. Ez azért is fontos, mert neki van egy evangélista szolgálata is. A Krisztus evangéliuma mindig a teljes személyt célozza meg. Ha egy ember éhes, nem célszerő hirdetni neki az evangéliumot, anélkül, hogy megetetetnénk. Másrészrıl, megetetve az éhes személyt nem célszerő, ha ne teszünk valamit a szellemi szükségének betöltése érdekében is. A diakónusok teljes szolgálattal rendelkeznek a szegények felé. Amikor elosztják az ételt és a ruhát, akkor hirdetik az evangéliumot is. Ez az, ami miatt nekik kellı ismerettel kell rendelkezniük a hitrıl. 4. Az emberek képességei fontosabbak, mint a pénzügyi és adminisztratív ismeretek. A korai gyülekezetek azért olyan diakónusokat választottak, akik képességekkel rendelkeztek az emberekkel való foglalkozásra. 5. A diakónusoknak Szentszellemmel betöltötteknek kellett lenniük. (Ap.csel 6.2-4). Ítélıképességre és bölcsességre volt szükségük, amit csak a Szentszellem tud megadni nekik. Nıi szolgálók (Fordító megjegyzése: A választott diakónusok az 1 Tim szerint férfiak kellenek, hogy legyenek. A diakónus szó eredeti jelentése viszont szolga, ezért a Biblia több esetben használja ezt a szót azokra a nıkre, akik szolgál nak a gyülekezetben, mint pld. Fébé, aki egy gyülekezet szolgálója, de ez nem jelenti azt, hogy az egy választott tisztség (diakónus) a gyülekezetben. Nıi szolgálókat két helyen találunk megemlítve az Újszövetségben. Fébé a Kenkrea-beli gyülekezet szolgálója, amit Pál a Róma 16.1-ben említ meg. Az 1 Tim ben említett asszonyok pedig a megválasztott férfi diakónusok feleségei, akik értelemszerően segítıtársaik a férjüknek a szolgálatban. A diakónus szolgálatát nagyon jól láthatja el egy házaspár. A férj, mint megválasztott diakónus dolgozhat a férfiakkal, a felesége pedig dolgozhat asszonyokkal. A diakónus felesége koncentrálhat az asszonyok felé való szolgálatra, hogy bölcsen vezessék a saját háztartásukat. Felelısségük az lenne, hogy gondoskodjanak a gyülekezetben lévı özvegyekrıl. Ahol a gyülekezet üldözés alatt áll, ez egy nagyon fontos szolgálat, mert ott nagyon sok özvegy és olyan nı lesz, akiknek a férje börtönben van. A nık rendelkeznek olyan képességekkel, hogy jobban mőködjenek, mint a férfiak olyan helyzetekben, ahol egy szükségben lévı személyrıl kell gondoskodni. A nık viselkedése gyakran arra irányul, hogy segítıleg és gondoskodva forduljanak a szükségben lévı felé..) Probléma és lehetıség A problémák egyike, amivel szembe kel néznünk a diakónusok esetében a modern világban, hogy az állam átvállalta gondoskodás szerepét. A modern, gondoskodó, jóléti állam a bölcsıtıl a sírig való gondoskodásra

9 9 rendezkedett be állampolgárai felé. Ennek eredménye az, hogy a diakónusok semmit sem tudnak tenni, ezért az épületekrıl gondoskodnak és imádkoznak a pásztorért. Nem jó dolog, hogy az állam átvállalta ezt a felelısséget. A Biblia mondja, hogy Isten a civil kormánynak az igazsággal való kormányzásra adott felelısséget (Róm 13:1-7). Amikor az állam túllép ezen és szociális segélyeket osztogat, túllép azon, amit Isten megenged neki, mert átvállalt egy olyan felelısséget, ami a családra tartozik. Egy másik probléma, hogy a kormányok egyáltalán nem hatékonyak a szociális gondoskodás biztosításában. Sok gazdag nemzet esetében, a civil kormány mindannak a negyedét, amit megtermelt szociális segélyre költi, azonban mégsem képes megbirkózni a szegénységgel. A szegénység nagyobb mértékben nı, mint a szociális segélyre fordított kiadások. Az állami az anyagi javait nagy bürokráciával igazgatja, így a pénz legnagyobb része nem a szegényekhez jut. Ki kell, hogy fizessék azoknak béreit, akik irányítják a szociális segély programokat. A programjaik személytelenné válnak, így lehetetlen különbséget tenniük a naplopók és a valóban szükségben lévık között. Még rosszabb, hogy a kormányprogramok hajlamosak hogy kitermeljék az embereknek egy olyan osztályát, akik szociális segélyektıl függnek. Hajlanak rá, hogy állandósítsák a problémát, inkább mint, hogy megoldják azt. A diakónusok sokkal nagyobb hatékonysággal tudnák ezt a munkát elvégezni. İk rendszerint fizetést nem kapó önkéntesek, így minden pénz azokhoz jutna, akik szükségben vannak. A diakónusoknak lenne személyes kapcsolatuk azokkal, akiket segítenek, így gyorsan kiszőrnék a naplopókat. A pénz azokhoz jutna, akik valóban szükségben vannak. A legfontosabb, hogy ık megtanítanák azokat, akik szegények, hogy boldogulni tudjanak segítség nélkül is. Ez azt jelenti, hogy a pénzügyi segítséget mindig csak egy rövid idıszakra kapnák. Néha a pénzügyi segítség az egyedüli megoldás. A kamatmentes kölcsön a keresztyén könyörület kulcsmegoldása (5 Móz 15 :1-11). A diakónusok megırzik a személy önbecsülését mindaddig, miközben ösztönzik ıket arra, hogy ismét talpra álljanak. Egy harmadik probléma a kormányzatok szociális segélyezési gyakorlatában az, hogy annak kihatása van a családi életre. Isten a családapáknak adott felelısséget, hogy gondoskodjanak a családjukról és ahol az apa nem tudja azt megtenni, a gyülekezet felelıssége, hogy betöltse a szükségeket. Amikor az állam válik gondoskodóvá, akkor átvállalja a felelısséget az apáktól, és így ık elvesztik önbecsülésüket. Ez legyengíti a családi életet, ami az egész civil segélyezési programnak a fı problémája. A kormány szociális segély gyakorlatának rossz hatása, hogy az nem a munkára és a boldogulásra ösztönöz. Az embereknek nem kell dolgozniuk tovább, hogy betöltsék a szükségeiket, hanem a kormány fog gondoskodni róluk. Azokat viszont, akik dolgoznak keményen megadóztatják, hogy fizessék a szociális segélyek költségeit. Nekik nemsokára az az érzésük alakul ki, hogy nem érdemes keményen dolgozni és így a gazdaság legyengül.

10 10 Sok országban egyre többen függnek és élvezik a hasznát az állami segélynek, ugyanakkor egyre kevesebben dolgoznak, akiknek meg kell azt megfizetniük. Az egész rendszer már most túlfeszített és végül össze fog omlani. Ez a katasztrófa lehetıséget fog biztosítani a diakónusok számára, hogy vezetı szerepet vállaljanak a társadalom megreformálásában. Amikor az állam tovább már nem fog tudni gondoskodni a szegényekrıl, a gyülekezet fogja igényelni, hogy felvállalja annak a valódi felelısségét. Ez egy óriási lehetıség lesz. Sok ember lesz szükségben. A diakónusoknak készen kell lenniük, hogy meg tudjanak felelni ennek az igénynek és egyidejőleg meg tudják osztani az evangéliumot is. Egyszerő életmód Ha a gyülekezetek komolyan vennék, hogy megosszák a birtokukban lévı dolgokat, egy egyszerő életmód kell, hogy láthatóvá váljon. Az emberek elégedettek lesznek a tulajdonukban lévı dolgokkal, azonban a viselkedésük nagyon különbözı lehet. Egy egyszerő életmódot fognak választani, nem azért mert a tulajdon egy gonosz dolog, hanem azért mert számukra közömbös. A keresztyének így tudnának arra koncentrálni, amit Isten cselekszik, mert elvesztik az érdeklıdésüket a dolgok iránt, ami a világot megköti. Ha a Szentszellem valóban erıvel mozdul, a keresztyének akkor nem azzal fognak foglalkozni, hogy egy újabb ház vagy egy nagyobb jacht beszerezésével foglalatoskodjanak. Ha az "szaporítja az ı napjaik számát", "a kereskedéssel való gyógymód" meglehetısen unalmasnak látszik. És ha nagy öröm van a szomszédban, mert a bénák és a nyomorékok, akik jobb autóról álmodoznak, helyreállnak? Egy gyülekezet tagjai akkor lesznek bevonhatók a Szentszellem munkájába, ha elvesztik igényüket az egyre több saját tulajdon iránt. A megosztás azt jelenti, hogy a keresztyének jobban tudnak élni, mint a társadalom többi része, miközben kevesebb dolgot birtokolnak. Következésképpen nekik lehetıségük lesz kevesebb idıt eltölteni pénzt keresı munkával és ezért több idejük lesz az Úr munkája számára. Ha az elhívásuk arra szól, hogy dolgozzanak, akkor képesek lesznek önként többet adni a szükségben lévı emberek támogatására. A személyes tulajdonban lévı dolgok megosztása forrásokat fog felszabadítani a Királyság munkájára. Ha Isten embere megtanul egyszerően élni, és megosztani másokkal azt amilye van, a diakónusok képesek lesznek a felszabadult kapacitásaikkal a szükségben lévı emberek felé fordulni. Dél-Amerikai példa - Roberto egy putriban él egy Dél-Amerikai város peremén. Egy gyülekezet nem képes összejönni a házában, mert az túl kicsi. Ezért a ház melletti úthoz közel lévı fa alatt győlnek össze. Az összejövetelek nem elrejtettek, mert mindenki láthatja, mi történik, és milyen életmód van a putrikban. A gyülekezet Rodrigo és Eduado által indult el, akik ki voltak küldve a gyülekezetbıl a város jobb részén lévı putrikba. Összetalálkoztak Robertóval, amikor pénzért koldult, hogy kifizesse felesége életszükséges gyógyszereit, mert tüdıbajban haldoklott. İk nem adtak neki pénzt, hanem elmentek az otthonukba, hogy

11 11 imádkozzanak érte. Drámai módon meggyógyult, így ı és Roberto átadták az életüket az Úrnak. Meghívták Rodrigot és Eduadot, hogy töltsenek el egy idıt az otthonukban és indítsanak el ott egy gyülekezetet. Jóllehet ık vének voltak a saját házi gyülekezetükben, mások képesek voltak átvenni azt tılük és támogatni az ı putrira vonatkozó látásukat. Ez hat hónappal ezelıtt volt és most húsz keresztyénbıl álló csoport jön össze rendszeresen a házuk melletti fa alatt. Rodrigo már megtanította Robertot, hogyan tanítványozzon közülük néhányukat. Rodrigo és Eduado számára a putriban való élet egy valóságos kulturális sokk volt, de igazodtak hozzá, mert láthatták abban a Szentszellem munkáját. Fordította: Abonyi Sándor Jászberény,

Gyógyító evangélizáció. Írta: Ron McKenzie

Gyógyító evangélizáció. Írta: Ron McKenzie Gyógyító evangélizáció Írta: Ron McKenzie A legfontosabb, hogy a keresztyének megértsék: a gyógyítás ajándéka a hitetlenekért van és nem a hívıkért. Jézus szolgálata nagyrészt evangélizációs szolgálat

Részletesebben

Mi a gyülekezet? Ron McKenzie

Mi a gyülekezet? Ron McKenzie Mi a gyülekezet? Ron McKenzie IGEN NEM Egy épület hasznos, ha hideg van vagy esik az esı, de az épület nem a gyülekezet. Egy gyülekezet egymással közösségben lévı emberek csoportja, kapcsolatok hálózata

Részletesebben

A gyülekezet és Isten Királysága. Írta: Ron McKenzie

A gyülekezet és Isten Királysága. Írta: Ron McKenzie A gyülekezet és Isten Királysága Írta: Ron McKenzie Isten Királysága A gyülekezet és Isten Királysága közötti kapcsolatot gyakran félreértik a keresztyének, akik gyakran úgy beszélnek, mintha Isten Királysága

Részletesebben

Újszövetségi (apostoli) módszer gyülekezetek plántálásra. RonMcKenzie.

Újszövetségi (apostoli) módszer gyülekezetek plántálásra. RonMcKenzie. Újszövetségi (apostoli) módszer gyülekezetek plántálásra RonMcKenzie http://kingwatch.co.nz/church_ministry/apostolic_way.htm Jézus nagyon világos útmutatásokat adott azzal kapcsolatban, ahogyan egy apostoli

Részletesebben

A helyreállítás lelki ajándékai. Ahogy Isten helyreállítja a rendet közöttünk

A helyreállítás lelki ajándékai. Ahogy Isten helyreállítja a rendet közöttünk A helyreállítás lelki ajándékai Ahogy Isten helyreállítja a rendet közöttünk 0. Áttekintés Vezetés és szervezés ; Lelkek megkülönböztetése Démonok kiűzése Gyógyítás Hit 1. A vezetés / szervezés ajándéka

Részletesebben

A vezetés ajándékai. Az ötféle szolgálat Isten erős irányadó keze

A vezetés ajándékai. Az ötféle szolgálat Isten erős irányadó keze A vezetés ajándékai Az ötféle szolgálat Isten erős irányadó keze 4. Szolgálati felmérés Van elhívatásom? Van lelki ajándékom? Fel vagyok készítve? Vannak gyümölcseim? 6. A növekedés útja Róma 12,1-2 A

Részletesebben

Biblikus szolgálatok, apostoli felügyelet. (Részlet a Merre tovább gyülekezet címő könyvbıl)

Biblikus szolgálatok, apostoli felügyelet. (Részlet a Merre tovább gyülekezet címő könyvbıl) Biblikus szolgálatok, apostoli felügyelet (Részlet a Merre tovább gyülekezet címő könyvbıl) PDF formátumban letölthetı itt: Biblikus szolgálatok, apostoli felügyelet - - Egyedül az Igére támaszkodjunk

Részletesebben

EDK -k az EDM -ért. Evangéliumi Diák Körök az Evangéliumi Diák Misszióért. www.ujremeny.hu

EDK -k az EDM -ért. Evangéliumi Diák Körök az Evangéliumi Diák Misszióért. www.ujremeny.hu EDK -k az EDM -ért Evangéliumi Diák Körök az Evangéliumi Diák Misszióért LÁTÁS Egyetemekre, Főiskolákra járó diákok evangéliummal való elérése, keresztyén diáktársaik által. Keresztyén diákok aktivizálása,

Részletesebben

JÚLIUS 1. hétfı. Téma: HŐSÉG

JÚLIUS 1. hétfı. Téma: HŐSÉG JÚLIUS 1. hétfı Téma: HŐSÉG SZENTLECKE Szt. Pál apostolnak a galatákhoz írt levelébıl (Gal 5,22 6,2) Testvéreim! A Lélek gyümölcsei pedig: a szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hőség,

Részletesebben

Szolgálati ajándékok helye és szerepe (apostol, próféta, evangélista, pásztor és tanító) Írta: Ron McKenzie

Szolgálati ajándékok helye és szerepe (apostol, próféta, evangélista, pásztor és tanító) Írta: Ron McKenzie Szolgálati ajándékok helye és szerepe (apostol, próféta, evangélista, pásztor és tanító) Írta: Ron McKenzie A mai helyzet Sohasem fogjuk megérteni a szolgálati ajándékokat, ha a jelenlegi gyülekezeti struktúrából

Részletesebben

A kijelentési ajándékok. Ahogy Isten velünk, emberekkel kommunikál

A kijelentési ajándékok. Ahogy Isten velünk, emberekkel kommunikál A kijelentési ajándékok Ahogy Isten velünk, emberekkel kommunikál 0. Áttekintés Bölcsesség beszéde Ismeret kijelentése Figyelmeztetés Isteni kijelentések 1.1. Mit mond az Írás? Igehelyek: 1 Kor. 12,8:

Részletesebben

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem?

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Amikor úgy döntöttél, hogy behívod Jézust az életedbe, lehet, hogy felmerült benned a kérdés: Vajon Isten hallotta egyáltalán, amit mondtam?

Részletesebben

Nagyböjti elmélkedések. Olvass! Elmélkedj! Cselekedj! 1 / 31

Nagyböjti elmélkedések. Olvass! Elmélkedj! Cselekedj! 1 / 31 Nagyböjt Pontosan így (XVI. Bene Olvass! Elmélkedj! Cselekedj! 1 / 31 február 22. Hamvaz ószerda Joel 2,12-18; 2Kor 5,20-6,2; Mt 6,1-6.16-18 A legveszedelmesebb kísértés Részt veszek az első nagy február

Részletesebben

A szolgálat lelki ajándékai

A szolgálat lelki ajándékai A szolgálat lelki ajándékai 0. Áttekintés Szolgálat Segítés Adakozás Könyörületesség Zene Vendégszeretet 1.1 Mit mond az Írás? Igehely: Róma 12,7; 1 Péter 4,11. Szolgálat = diakonia az Újszövetségben a

Részletesebben

megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett

megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett Félreértett rtett tanítások? Ugyanazon alapról eltérő tanítások? Fordítások A Biblia eredeti nyelve nem a magyar Összehasonlító fordítások,

Részletesebben

Vezess úgy, mint Jézus! Dr. Gary L. Johnson

Vezess úgy, mint Jézus! Dr. Gary L. Johnson Vezess úgy, mint Jézus! Dr. Gary L. Johnson A vezetőfejlesztés jézusi módszere 2 Timóteus 2:2 1) Válassz jól Lukács 6:12-16 1 Timóteus 5:22 Elhívás Jellem Képességek 2) Fektess be időt 12 Egy A három Egy

Részletesebben

ISTEN SZERET TÉGED, ÉS CSODÁLATOS TERVE VAN AZ ÉLETEDDEL.

ISTEN SZERET TÉGED, ÉS CSODÁLATOS TERVE VAN AZ ÉLETEDDEL. ISTEN SZERET TÉGED, ÉS CSODÁLATOS TERVE VAN AZ ÉLETEDDEL. ISTEN SZERETETE Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. (János

Részletesebben

Bevezetés. Imádság az idei karácsony teljességéért

Bevezetés. Imádság az idei karácsony teljességéért Bevezetés Imádság az idei karácsony teljességéért Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.... Mi pedig

Részletesebben

Bibliai szemléletű szervezetfejlesztés

Bibliai szemléletű szervezetfejlesztés Református Pedagógiai Intézet Bibliai szemléletű szervezetfejlesztés dr. Szalai Zsolt 2018. április 13. 1 Tartalom Látás és küldetés meghatározásának fontosság A minket körülvevő valóság megértése Képességeink

Részletesebben

Vannak ma apostolok és próféták? Írta: Jim Feeney

Vannak ma apostolok és próféták? Írta: Jim Feeney Vannak ma apostolok és próféták? Írta: Jim Feeney Apostolok, próféták, evangélisták, pásztorok és tanítók. Furcsa, de a Biblia nem támasztja azt alá, hogy az Efézus 4.11-ben felsorolt szolgálatokat a mai

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

Isten akarata, hogy a vallásosságunkból megtérjünk

Isten akarata, hogy a vallásosságunkból megtérjünk Isten akarata, hogy a vallásosságunkból megtérjünk A Biblia világosan tanítja:a keresztény ember nem önmagában elszigetelt lélek, akinek magányosan kell élnie vallásos életét. A Biblia világosan tanítja:

Részletesebben

Szegényekrıl való gondoskodás. Ron McKenzie

Szegényekrıl való gondoskodás. Ron McKenzie Szegényekrıl való gondoskodás Ron McKenzie Fontos kérdés A szegénység egy központi kérdés a keresztyénség számára. Ahhoz, hogy hitelesek legyünk a modern világ szemében kellenek, hogy legyenek javaslataink

Részletesebben

Tartalom. 1. Miről ismerhetjük fel az atyákat? Különböző atyák felismerése és elfogadása életünk szakaszaiban Az atyák tíz típusa...

Tartalom. 1. Miről ismerhetjük fel az atyákat? Különböző atyák felismerése és elfogadása életünk szakaszaiban Az atyák tíz típusa... Tartalom 1. Miről ismerhetjük fel az atyákat?............................5 2. Különböző atyák felismerése és elfogadása életünk szakaszaiban.......................................9 3. Az atyák tíz típusa........................................15

Részletesebben

Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.

Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert nem azért küldte az Isten az ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa

Részletesebben

Atyaság. Azt gondolom sikerült röviden bemutatni azt a kuszaságot, ami ezen a téren ma az egyházban van.

Atyaság. Azt gondolom sikerült röviden bemutatni azt a kuszaságot, ami ezen a téren ma az egyházban van. Atyaság Manapság sok szó esik a szellemi atyaságról fıként az újonnan megjelenı apostolokkal kapcsolatban. Ezt a két fogalmat sokan már összetartozó fogalomként is kezelik és ebbıl adódóan már kezd elterjedni

Részletesebben

Egy gazdagon megáldott lélek-aratás egy iszlám országban

Egy gazdagon megáldott lélek-aratás egy iszlám országban 1972 2010 Egy gazdagon megáldott lélek-aratás egy iszlám országban Isten országának ez az Evangéliuma pedig hirdettetik majd az egész földkerekségén, tanúbizonyságul minden népeknek; és akkor jön el a

Részletesebben

A konfirmációi vizsga felépítése GYÜLEKEZETI ÉNEK BEVEZETÉS VIZSGA ZÁRÓSZÓ BEFEJEZÉS MIATYÁNK ÁLDÁS

A konfirmációi vizsga felépítése GYÜLEKEZETI ÉNEK BEVEZETÉS VIZSGA ZÁRÓSZÓ BEFEJEZÉS MIATYÁNK ÁLDÁS Konfirmáció A konfirmációi vizsga felépítése BEVEZETÉS VIZSGA ZÁRÓSZÓ BEFEJEZÉS MIATYÁNK ÁLDÁS 644 33. Konfirmációi vizsga A konfirmációi vizsga alábbi rendje általános útmutatásul szolgál. A vizsga a

Részletesebben

IMÁDKOZZ ÉSZAK- KOREÁÉRT!

IMÁDKOZZ ÉSZAK- KOREÁÉRT! IMÁDKOZZ ÉSZAK- KOREÁÉRT! Imádság El tudod olvasni ezt a szót? (Mutassuk fel a koreai szó képét, és hallgassunk meg néhány választ!) Ez egy koreai szó. Jelentése: imádság. Így kell kiejteni: ki-do. Mondjuk

Részletesebben

ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 4. Az evangélista szolgálata

ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 4. Az evangélista szolgálata ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 4. Az evangélista szolgálata Ez a kazetta az evangélista szolgálatáról tanít. Efezus 4:11-12 És İ adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangélistákul,

Részletesebben

látá Isten, hogy jó a világosság elválasztá Iste a világosságot a sötétségtől

látá Isten, hogy jó a világosság elválasztá Iste a világosságot a sötétségtől És monda Isten: Legyen világosság: és lő világosság. És látá Isten, hogy jó a világosság; és elválasztá Iste a világosságot a sötétségtől. 1Móz 1:3-4 Annak okáért menjetek ki közülük, és szakadjatok el,

Részletesebben

ALAPTANÍTÁSOK Gyógyulás 2. Jézus megváltása

ALAPTANÍTÁSOK Gyógyulás 2. Jézus megváltása ALAPTANÍTÁSOK Gyógyulás 2. Jézus megváltása Máté 8:17 Beteljesedjék, amit Ésaiás próféta mondott, így szólván: Pedig betegségeinket İ viselte, és fájdalmainkat hordozá Ez az Ige idézet az Ószövetségbıl,

Részletesebben

Tanítás a gyülekezetről

Tanítás a gyülekezetről Tanítás a gyülekezetről ADUNARE Tanítás a gyülekezetről. A keresztény élet egyik legfontosabb leckéje a gyülekezetről való tanulás. Isten mindíg az Ő gyülekezetét használja arra hogy a földön véghezvigye

Részletesebben

ALAPTANÍTÁSOK. A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata

ALAPTANÍTÁSOK. A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata ALAPTANÍTÁSOK A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata 1Korinthus 14:27-29 Ha valaki nyelveken szól, kettı vagy legfeljebb három legyen, mégpedig egymás után; és egy magyarázza

Részletesebben

33. GYÜLEKEZETI TISZTSÉGVISELŐ IKTATÁSA

33. GYÜLEKEZETI TISZTSÉGVISELŐ IKTATÁSA 33. GYÜLEKEZETI TISZTSÉGVISELŐ IKTATÁSA Liturgikus szín: az egyházi esztendő szerint vagy piros Gyülekezeti felügyelő, presbiter, gyülekezeti munkatárs, gondnok, pénztáros, jegyző, kántor és egyházfi iktatása

Részletesebben

Az apostol Ron McKenzie

Az apostol Ron McKenzie Az apostol Ron McKenzie Jézus némelyeket adott, hogy apostolok legyenek, így a test tud terjeszkedni Amikor egy gyülekezet elér egy optimális méretet néhányan a vének közül kiküldésre kerülnek, hogy elindítsanak

Részletesebben

Az evangélium kezdete

Az evangélium kezdete Márk evangéliuma Lekció: Ézs. 40.1-11 2010. febr. 7. Textus: Mk. 1.1-15 Gazdagrét Az evangélium kezdete Márk evangéliuma a négy evangélium közül a legkorábban íródott, valamint a legrövidebb, a legtömörebb.

Részletesebben

1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA

1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA 1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA A mi Urunk Jézus Krisztus így szól: Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. (Mt 11,28) Tőle kaptuk ezt

Részletesebben

Magyar. Amikor leszáll rátok a Szentlélek, erő tölt el benneteket, és tanúim lesztek a föld végső határáig. (vö. ApCsel 1,8)

Magyar. Amikor leszáll rátok a Szentlélek, erő tölt el benneteket, és tanúim lesztek a föld végső határáig. (vö. ApCsel 1,8) Magyar Amikor leszáll rátok a Szentlélek, erő tölt el benneteket, és tanúim lesztek a föld végső határáig. (vö. ApCsel 1,8) Első könyvemben, kedves Teofil, elbeszéltem, mi mindent tett és tanított Jézus

Részletesebben

Jézus tizenkét tanítványt választ

Jézus tizenkét tanítványt választ A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus tizenkét tanítványt választ Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger és Lazarus Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta

Részletesebben

Pozitív intézményi légkör

Pozitív intézményi légkör Pozitív intézményi légkör Mitől más a keresztyén iskola? Írjon le három dolgot, amely ön szerint megkülönbözteti a keresztyén iskolákat más iskoláktól! Ossza meg gondolatait az ön mellett ülővel. A keresztyén

Részletesebben

Megtanulni megbocsátani

Megtanulni megbocsátani Megtanulni megbocsátani ADUNARE Megtanulni megbocsátani. Megtanulni megbocsátani az egyik legfontosabb lecke a keresztény életünkben. A megbocsátásról tanulhatunk az egész Biblián keresztül. Amikor megbocsátunk

Részletesebben

Vetélkedő kérdések és válaszok. A kivetítőn látható képek hogyan kapcsolódnak Jézus életéhez? Milyen történet kapcsolódik hozzájuk?

Vetélkedő kérdések és válaszok. A kivetítőn látható képek hogyan kapcsolódnak Jézus életéhez? Milyen történet kapcsolódik hozzájuk? Vetélkedő kérdések és válaszok 1. feladat A kivetítőn látható képek hogyan kapcsolódnak Jézus életéhez? Milyen történet kapcsolódik hozzájuk? 1. Jézus születése, a napkeleti bölcsek látogatása 2. Menekülés

Részletesebben

ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 10. A segítı szolgálata 2.

ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 10. A segítı szolgálata 2. ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 10. A segítı szolgálata 2. Apostolok Cselekedetei 6:1-7 Azokban a napokban pedig, mikor a tanítványok sokasodának, a görög zsidók közt panaszkodás támada a héberek ellen,

Részletesebben

6. A HÁZASSÁG MEGÁLDÁSÁNAK EMLÉKÜNNEPE

6. A HÁZASSÁG MEGÁLDÁSÁNAK EMLÉKÜNNEPE 6. A HÁZASSÁG MEGÁLDÁSÁNAK EMLÉKÜNNEPE gyülekezeti (vasárnap délelőtti) istentiszteleten felépítés BEVEZETÉS (BEJELENTÉS, IMÁDSÁG) RÖVID IGEHIRDETÉS HÁZASTÁRSAK MEGÁLDÁSA 67 A házasság megáldásának emlékünnepe

Részletesebben

Tanuljunk imádkozni ADUNARE

Tanuljunk imádkozni ADUNARE Tanuljunk imádkozni ADUNARE Tanuljunk imádkozni. Imádkozni tanulni olyasvalami ami örömet hoz az életünkbe és Istennek is tetsző. Az egyik legfontosabb lecke amelyet megtanulhatunk az az hogy hogyan imádkozzunk,

Részletesebben

Szöveges változat: www.bekevar.fw.hu Hangformátum: www.ksze.org > Alaptanítások ALAPTANÍTÁSOK

Szöveges változat: www.bekevar.fw.hu Hangformátum: www.ksze.org > Alaptanítások ALAPTANÍTÁSOK ALAPTANÍTÁSOK A Biblia megértése 8. Nık a szolgálatban 3. Ez a tanítás arról szól, hogy szabad-e az asszonyoknak szólni a gyülekezetben, vagy csöndben kell-e maradniuk állandóan. 1Korinthus 14:34-36 A

Részletesebben

Kapcsolatok építése. Írta: Ron McKenzie

Kapcsolatok építése. Írta: Ron McKenzie Kapcsolatok építése Írta: Ron McKenzie A vének a segítı kötelek, akik együtt tartják a testet A vének fontos feladata, hogy építsék a kapcsolatokat a gyülekezeti tagok között. Éppen úgy, ahogyan egy pásztor

Részletesebben

Kérem, nyissa ki az Újszövetséget Máté 1:1-nél. Itt kezdi Máté magyarázatát arról, hogy mi az Evangélium. Ezt olvashatjuk:

Kérem, nyissa ki az Újszövetséget Máté 1:1-nél. Itt kezdi Máté magyarázatát arról, hogy mi az Evangélium. Ezt olvashatjuk: Mi az evangélium? Jó az, ha időt tudunk áldozni arra, hogy átgondoljuk mi a Biblia üzenete. Bizonyára sokan óvatosak a vallásokkal, a templomba járással, az egyházi rituálékkal, és a hagyományok követésével.

Részletesebben

Heti Bátorítás. Sőt buzdítsátok egymást minden egyes napon, amíg tart a ma, hogy meg ne keményedjék közületek valaki a bűn csábításától. Zsid.

Heti Bátorítás. Sőt buzdítsátok egymást minden egyes napon, amíg tart a ma, hogy meg ne keményedjék közületek valaki a bűn csábításától. Zsid. Heti Bátorítás Sőt buzdítsátok egymást minden egyes napon, amíg tart a ma, hogy meg ne keményedjék közületek valaki a bűn csábításától. Zsid. 3, 13; TANÍTÁS RIVER FM Ima - böjt az áttörés eszköze Keresztény

Részletesebben

MÉGIS HAVAZÁS. Tiszta, csendes hópihécskék Szálldogálnak le a földre: Zizegésük halk zenéjét Elhallgatnám mindörökre Én az ember.

MÉGIS HAVAZÁS. Tiszta, csendes hópihécskék Szálldogálnak le a földre: Zizegésük halk zenéjét Elhallgatnám mindörökre Én az ember. MÉGIS Alapíttatott azzal a céllal, hogy közösségünk erısödjön, egymásnak ily módon is lelki támaszt nyújthassunk és a mindenkori eseményekrıl hírt adjunk. HAVAZÁS Tiszta, csendes hópihécskék Szálldogálnak

Részletesebben

SZENT BERNÁT APÁT ESTI DICSÉRET

SZENT BERNÁT APÁT ESTI DICSÉRET SZENT BERNÁT APÁT ESTI DICSÉRET Istenem, jöjj segítségemre! Uram, segíts meg engem! Dicsıség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben most és mindörökké. Amen. HIMNUSZ 2 SZENT BERNÁT

Részletesebben

Ron McKenzie GYÓGYÍTÁS. I. Hitetlenek gyógyítása II. Keresztyének (hívők) gyógyítása. Fordította: Abonyi Sándor

Ron McKenzie GYÓGYÍTÁS. I. Hitetlenek gyógyítása II. Keresztyének (hívők) gyógyítása. Fordította: Abonyi Sándor Ron McKenzie GYÓGYÍTÁS I. Hitetlenek gyógyítása II. Keresztyének (hívők) gyógyítása Fordította: Abonyi Sándor 2 I. Hitetlenek gyógyítása Gyógyító evangélizáció A legfontosabb, hogy a keresztyének megértsék:

Részletesebben

Nagy öröm. Textus: És lőn nagy öröm abban a városban. (ApCsel 8,8).

Nagy öröm. Textus: És lőn nagy öröm abban a városban. (ApCsel 8,8). Nagy öröm Lectio: ApCsel 8,1-25. Textus: És lőn nagy öröm abban a városban. (ApCsel 8,8). Fülöp Samáriában hirdette a Messiást. Jézusról tett bizonyságot, a Szabadítóról. Az ember mindig kapcsolatban kellene,

Részletesebben

OMEGA. Mindenkit szeretettel látunk ezeken az evangélizációs jellegű rendezvényeken!

OMEGA. Mindenkit szeretettel látunk ezeken az evangélizációs jellegű rendezvényeken! 2017-05-16 OMEGA H Í R E K Köszöntsetek minden testvért Nyomatékosan kérlek titeket az Úrra, hogy olvassátok fel ezt a levelet minden testvérnek! A mi Urunk Jézus Krisztus kegyelme legyen veletek! 1Thessz.

Részletesebben

Ébredésre várva Abonyi Sándor

Ébredésre várva Abonyi Sándor Ébredésre várva Abonyi Sándor Folyamatosan téma a gyülekezetekben a hívők között az ébredés. A hívők vágynak arra, hogy a gyülekezet szaporodjon és növekedjen. Számtalan megközelítést és próbálkozást látunk

Részletesebben

Ő ADOTT, ÉN IS ADNI AKAROK EFÉZUS

Ő ADOTT, ÉN IS ADNI AKAROK EFÉZUS Ő ADOTT, ÉN IS ADNI AKAROK EFÉZUS 4.7-16 Ha belefáradtál, hogy mindig bizonyítanod kell Nem arról beszélek...hogy a szeretet ne intené a másikat...hogy a tetteink ne árulkodnának szívünk állapotáról...hogy

Részletesebben

UTASÍTÁSOK. Tekergó veszélyben

UTASÍTÁSOK. Tekergó veszélyben UTASÍTÁSOK Egy kis füzetecskét fogunk készíteni, melynek címe: Tekergô veszélyben. Ez egy mulatságos kis történet, de nagyon komoly a mondanivalója. Íme, az elkészítés módja: 1. Nézzétek meg a harmadik

Részletesebben

A csábi plébániaközösség lapja 1. szám 2008. HÚSVÉT

A csábi plébániaközösség lapja 1. szám 2008. HÚSVÉT A csábi plébániaközösség lapja 1. szám 2008. HÚSVÉT Miért keresitek az élõt a holtak között? Nincs itt, föltámadott! (Lk 24, 5-6) A húsvét reggelén üresen talált sír a feltámadás megkérdıjelezhetetlen

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Az asszony

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Az asszony A Biblia gyermekeknek bemutatja Az asszony a kútnál Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Lazarus Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org 2012

Részletesebben

Jegyzıkönyv. 1. A Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ Fövenyes utcai területi irodájának 2013. évi szakmai beszámolója

Jegyzıkönyv. 1. A Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ Fövenyes utcai területi irodájának 2013. évi szakmai beszámolója Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyőlésének József Attila-lakótelepi Településrészi Önkormányzata 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7. Ikt. sz.: I. 315-5/2014. Jegyzıkönyv Készült: a József

Részletesebben

A vezetőket jelölő negyven szó

A vezetőket jelölő negyven szó 1. fejezet A vezetőket jelölő negyven szó Elpusztítja a nemzet minden vezetőjét: a hőst és a katonát, a bírót és a prófétát, a varázslót és a véneket, a hadnagyot és a főrendűt, a tanácsost, az ügyes mestert

Részletesebben

Bible Study Tips I. Biblia tanulmányozás kiscsoportban

Bible Study Tips I. Biblia tanulmányozás kiscsoportban I. Biblia tanulmányozás kiscsoportban Miért? nem elég igehírdetőket meghallgatni? Vasárnapi igehírdetéseket vagy evangélizációkat? De igen, elég. Sőt csak olvasni a Bibliát is elég a megtéréshez és Isten

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Jézus, a nagy Mester

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Jézus, a nagy Mester A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus, a nagy Mester Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger és Lazarus Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible

Részletesebben

Mennyei matematika. 20. fejezet. A békesség ígérete

Mennyei matematika. 20. fejezet. A békesség ígérete 20. fejezet Mennyei matematika C süggesztı a helyzet! Szép lassan nyolcmilliárd ember él a Földön, mi, adventisták pedig körülbelül tízmillióan vagyunk ezen a bolygón. Az emberek száma évente mintegy harminc

Részletesebben

A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE

A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE IV. évfolyam 1. szám 2011. január Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága. Őszinte téli fák Bódás János Hazug a nyár

Részletesebben

Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK

Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 1. fejezet: A gyülekezetnövekedés és az égő vágy........... 7 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK 2. fejezet: Hogyan lehet nagy dolgokat elvégezni

Részletesebben

Varsák kivető helye. Textus: Ez 47,10 varsák kivető helye lészen

Varsák kivető helye. Textus: Ez 47,10 varsák kivető helye lészen Varsák kivető helye Lectio: Ez 47,1-12 Textus: Ez 47,10 varsák kivető helye lészen Éltető vizek Az Úr Ezékielnek látomásban megmutatta a szent vizeket, melyek az Úr házának küszöbe alól, az oltártól jöttek

Részletesebben

Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban

Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban 2017. 05. 13. A Diakónia Keresztyén Alapítvány 51. munkapontját nyitották meg hivatalosan szombaton, május 13-án Mezőpanitban. Az új iroda nyitása, az otthoni

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Az asszony

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Az asszony A Biblia gyermekeknek bemutatja Az asszony a kútnál Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Lazarus Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org BFC

Részletesebben

Lelki ajándékok a misszióhoz

Lelki ajándékok a misszióhoz 3. tanulmány április 14 20. Lelki ajándékok a misszióhoz SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: János 16:8, 13; Apostolok cselekedetei 2:40-47; 13:4-5; 1Korinthus 12:28-31; 1Péter 4:10 És Ő adott némelyeket

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Előszó: A posztmodern gyülekezetek 11 A posztmodern világ 12

Tartalomjegyzék. Előszó: A posztmodern gyülekezetek 11 A posztmodern világ 12 Tartalomjegyzék Előszó: A posztmodern gyülekezetek 11 A posztmodern világ 12 1. Az alapok: Hogyan látja Isten a gyülekezetet? 17 A tanuló gyülekezet 19 A gondoskodó gyülekezet 22 Az istentiszteletre összegyűlt

Részletesebben

Ökumenikus Imahét Nyírbogáton 2015. január 20-24. Jézus így szólt hozzá: Adj innom! (Jn 4,7)

Ökumenikus Imahét Nyírbogáton 2015. január 20-24. Jézus így szólt hozzá: Adj innom! (Jn 4,7) Ökumenikus Imahét Nyírbogáton 2015. január 20-24. Jézus így szólt hozzá: Adj innom! (Jn 4,7) Az ökumenikus imahét estéin az élő víz forrásához kaptuk a hívó szót. Jézus találkozása és beszélgetése a samáriai

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus csodái

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus csodái A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus csodái Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger és Lazarus Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

Integrált rendszerek az Európai Unió országaiban Elınyeik és hátrányaik

Integrált rendszerek az Európai Unió országaiban Elınyeik és hátrányaik TÁMOP 1.3.1-07/1-2008-0002 kiemelt projekt A foglalkoztatási szolgálat fejlesztése az integrált munkaügyi és szociális rendszer részeként Stratégiai irányítás és regionális tervezés támogatása komponens

Részletesebben

ALAPTANÍTÁSOK. A Biblia megértése 4. Szent Szellem bennünk és rajtunk

ALAPTANÍTÁSOK. A Biblia megértése 4. Szent Szellem bennünk és rajtunk ALAPTANÍTÁSOK A Biblia megértése 4. Szent Szellem bennünk és rajtunk János 14:17 Az igazságnak ama Szellemét: akit a világ be nem fogadhat, mert nem látja İt és nem ismeri İt; de ti ismeritek İt, mert

Részletesebben

ALAPTANÍTÁSOK. A Szent Szellem ajándékai Erı ajándékok 1. Speciális kenet

ALAPTANÍTÁSOK. A Szent Szellem ajándékai Erı ajándékok 1. Speciális kenet ALAPTANÍTÁSOK A Szent Szellem ajándékai Erı ajándékok 1. Speciális kenet Apostolok Cselekedetei 10:38 A názáreti Jézust, mint kené fel İt az Isten Szent Szellemmel és erıvel, aki széjjeljárt jót tévén

Részletesebben

EGY LÉPÉSSEL TOVÁBB JÉZUS KÖVETÉSE LUKÁCS 9 12 GORDON CHENG. Szentírás Szövetség

EGY LÉPÉSSEL TOVÁBB JÉZUS KÖVETÉSE LUKÁCS 9 12 GORDON CHENG. Szentírás Szövetség EGY LÉPÉSSEL TOVÁBB JÉZUS KÖVETÉSE LUKÁCS 9 12 GORDON CHENG Szentírás Szövetség A mû eredeti címe: Following Jesus Pathway Bible Guides: Luke 9 12 Szerzô: Gordon Cheng Originally published by Matthias

Részletesebben

Tanítvánnyá teszel embereket vagy csak megtérésre hívsz? Zac Poonen. Are You making disciples or converts? by Zac Poonen

Tanítvánnyá teszel embereket vagy csak megtérésre hívsz? Zac Poonen. Are You making disciples or converts? by Zac Poonen 1 Tanítvánnyá teszel embereket vagy csak megtérésre hívsz? Zac Poonen Are You making disciples or converts? by Zac Poonen http://www.cfcindia.com/web/mainpages/articles.php?display=article12 Mit foglal

Részletesebben

Az asszonyok fejének befedése Zac Poonen Head-covering for Women by Zac Poonen

Az asszonyok fejének befedése Zac Poonen Head-covering for Women by Zac Poonen Az asszonyok fejének befedése Zac Poonen Head-covering for Women by Zac Poonen https://www.cfcindia.com/article/headcovering-for-women Mit tanít a Biblia az asszony fejének befedéséről a gyülekezeti összejövetelen?

Részletesebben

bibliai felfedező B2 Ajánlott további olvasásra: Zsoltárok 86:1-12 Lukács 11:1-13 János 15:9-14 1. rész: Az Úr Jézus csodái A vízből bor lesz

bibliai felfedező B2 Ajánlott további olvasásra: Zsoltárok 86:1-12 Lukács 11:1-13 János 15:9-14 1. rész: Az Úr Jézus csodái A vízből bor lesz Írd ide az adataidat! neved: Korod: születésnapod: Címed: telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. rész: Az Úr Jézus csodái A vízből bor lesz

Részletesebben

Mit keresitek az élőt a holtak között

Mit keresitek az élőt a holtak között Isten szeretete csodálatosan ragyogott Jézusból. - Olyan tisztán, hogy emberi életek változtak meg általa. - Akik találkoztak Jézussal, s engedték, hogy megérintse őket az Ő szeretete, azok elkezdtek vágyakozni

Részletesebben

A Biblia rövid áttekintése. Alapvető információk a Bibliáról

A Biblia rövid áttekintése. Alapvető információk a Bibliáról A Biblia rövid áttekintése Alapvető információk a Bibliáról Áttekintés a Bibliáról A Biblia Isten szava A Biblia Isten üzenetét tartalmazza. A Szentírás megírásában kb. 1500 év leforgása alatt mintegy

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Speciális feladatokra speciális ajándékok. Guy Duininck. Special Endowments for Special Tasks By Guy Duininck

Speciális feladatokra speciális ajándékok. Guy Duininck. Special Endowments for Special Tasks By Guy Duininck Speciális feladatokra speciális ajándékok Guy Duininck Special Endowments for Special Tasks By Guy Duininck http://www.tonycooke.org/free_resources/articles_others/grace-effectual-ministry.html Isten minden

Részletesebben

ISTEN TETTEI ÉS A MI TETTEINK

ISTEN TETTEI ÉS A MI TETTEINK Pasarét, 2014. július 20. (vasárnap este) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Cseri Kálmán ISTEN TETTEI ÉS A MI TETTEINK Alapige: Róma 1,1-7 Pál, Krisztus Jézus szolgája, elhívott apostol, akit az Isten

Részletesebben

VIII. Parancs Ne hazudj! Mások becsületében kárt ne tégy! Fegyver a lelketlen hamisság és hazugságok ellen Igen az igazságra

VIII. Parancs Ne hazudj! Mások becsületében kárt ne tégy! Fegyver a lelketlen hamisság és hazugságok ellen Igen az igazságra Felnőtt Katekézis VIII. Parancs Ne hazudj! Mások becsületében kárt ne tégy! Előadó: Maga László Plébános atya Időpont: 2012. május 04. Fegyver a lelketlen hamisság és hazugságok ellen Igen az igazságra

Részletesebben

Szöveges változat: www.bekevar.fw.hu Hangformátum: www.ksze.org > Alaptanítások

Szöveges változat: www.bekevar.fw.hu Hangformátum: www.ksze.org > Alaptanítások ALAPTANÍTÁSOK Jézus Neve 1. - Hogyan nyerte Jézus a Nevét? Jézus Krisztus Nevérıl tanítunk a mai napon. Három Igerésszel kezdjük a mai tanítást: Zsidó 1:1-6 Minekutána az Isten sok rendben és sokféleképpen

Részletesebben

Oszlassuk el a tévhiteket a rákról!

Oszlassuk el a tévhiteket a rákról! Oszlassuk el a tévhiteket a rákról! Prof. dr. Simon Tamás Semmelweis Egyetem ÁOK Népegészségtani Intézet és A Nemzetközi Rákellenes Unió a 2013-as évre, a Rák Világnapra a címben megjelent jelmondatot

Részletesebben

Útmutató kiscsoportos koordinátoroknak

Útmutató kiscsoportos koordinátoroknak Útmutató kiscsoportos koordinátoroknak Kiadta: Keresztyén Vezetők és Üzletemberek Társasága Keresztyén Vezetők és Üzletemberek Társasága Kedves Testvérünk! Örömünkre szolgál, hogy a Keve Társaság Compass,

Részletesebben

TAKI! (Találd ki!) 2014. 10. 05. ÉVKÖZI 27. VASÁRNAP 2014.09.21. ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP

TAKI! (Találd ki!) 2014. 10. 05. ÉVKÖZI 27. VASÁRNAP 2014.09.21. ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP TAKI! (Találd ki!) 2014.09.21. ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP Keresd meg a megadott szavakat a táblázatban és húzd ki: ÁCSORGÓ, MUNKÁS, DÉNÁR, SZŐLŐ, PIAC, INTÉZŐ, BÉR, GAZDA, UTOLSÓ, ELSŐ, BARÁTOM, ROSSZ, SZEM A

Részletesebben

ELJÖN AZ ÚR. Lekció: Malakiás 3,1-6. Alapige: Malakiás 3,1...eljön az ő templomába az Úr...

ELJÖN AZ ÚR. Lekció: Malakiás 3,1-6. Alapige: Malakiás 3,1...eljön az ő templomába az Úr... Pasarét, 2014. március 23. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László Lekció: Malakiás 3,1-6 Alapige: Malakiás 3,1...eljön az ő templomába az Úr... ELJÖN AZ ÚR Imádkozzunk! Dicsőítünk

Részletesebben

Salamon, a bölcs király

Salamon, a bölcs király A Biblia gyermekeknek bemutatja Salamon, a bölcs király Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Lazarus Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Átírta : Ruth Klassen 60/22. Történet www.m1914.org Bible for Children,

Részletesebben

1. osztály. A tanév során tanult énekek közül 5 ifjúsági és 5 református énekeskönyvi ének ismerete.

1. osztály. A tanév során tanult énekek közül 5 ifjúsági és 5 református énekeskönyvi ének ismerete. 1. osztály Külső jegyek alapján a református templom sajátosságainak felismerése. A bibliai teremtéstörténetének korosztályi szintű ismerete. Noé és a vízözön történetének ismerete. Az elveszett bárány

Részletesebben

KENNETH E. HAGIN KÖNYVEI

KENNETH E. HAGIN KÖNYVEI KENNETH E. HAGIN KÖNYVEI A SZERZİRİL: Kenneth E. Hagin (1917-2003) szolgálata az 1930-as évek végére nyúlik vissza, arra az idıre, amikor Isten csodálatos módon meggyógyította deformálódott szívét és súlyos

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/43. Történet.

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/43. Történet. A Biblia gyermekeknek bemutatja A földm ves és a mag Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot; Lazarus Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Átírta : E. Frischbutter; Sarah S. 60/43. Történet www.m1914.org

Részletesebben

"COOL KERESZTYÉNSÉG. Halottak szórakoztatása?? ( COOL = laza, szabados, világias, szórakozó; langyos!) Írta: Andrew Strom

COOL KERESZTYÉNSÉG. Halottak szórakoztatása?? ( COOL = laza, szabados, világias, szórakozó; langyos!) Írta: Andrew Strom "COOL KERESZTYÉNSÉG Halottak szórakoztatása?? ( COOL = laza, szabados, világias, szórakozó; langyos!) Írta: Andrew Strom A jól ismert evangéliumi igehirdetı John MacArthur 1993-ban kiadott egy könyvet,

Részletesebben

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Pasarét, 2011. november 17. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Alapige: 2Korinthus 5,10 Mert nékünk, mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt,

Részletesebben

Szexuális tisztaság a gyülekezetben. 1 Korinthus 5-6. Írta: John MacArthur

Szexuális tisztaság a gyülekezetben. 1 Korinthus 5-6. Írta: John MacArthur Szexuális tisztaság a gyülekezetben 1 Korinthus 5-6 Írta: John MacArthur Ha ti is akarjátok, szeretném, ha a Bibliátokban ma délelıtt az 1 Korinthus 5. és 6. fejezetekhez lapoznátok Történt egy esemény

Részletesebben