IV. IME Országos Infekciókontroll Továbbképzés és Konferencia

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "IV. IME Országos Infekciókontroll Továbbképzés és Konferencia"

Átírás

1 Cím: Nincsenek határok Szerző: Dr. Barcs István Munkahely: Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Epidemiológiai Tanszék, IME Közérthető-N rovatvezető, Budapest Tudományos fokozat: orvostudomány kandidátusa (Dr. Barcs István) Az infekciókontroll meggyökerezett értelmezése szerint az egészségügyi ellátással kapcsolatosan, túlnyomó többségükben a kórházakban fellépő fertőző megbetegedések felismerését, nyomon követését, megelőzését célzó tevékenységek összefoglaló elnevezése. Az IME konferenciák programjának összeállításakor globális szemlélettel közelítünk az elkerülhető fertőzések kérdésköréhez is. Ahogy eddig minden évben, ezúttal is úgy tekintjük az infekciókontrollt, hogy az nem az egészségügyi intézményt határoló kerítésen belül zajlik, hanem része a globális egészségügy megoldandó feladatainak. A fertőzés az infektológia tárgykörébe tartozik, és a társterületek szoros együttműködést kívánja, alá-fölé rendeltségi viszony, és egymástól elhatárolódás nélkül. Nincsenek elválasztó határok sem a kórházi szervezeti egységek, sem a fertőzések forrása, tüneteinek megjelenése, gyógyításának színhelye között. Intézményi, megye- vagy országhatárok sem jelenthetnek gátat sem a fertőzések terjedése, sem a tapasztalatok átvétele előtt. Ez évi konferenciánk programját is ennek szellemében állítottuk össze. Tájékozódási alkalmat kínálunk a területi ellátás lehetőségeitől kezdve a kórházakban és a szakmai irányítás szintjén végzett gyógyító és prevenciós munkáig, a külföldi missziók számunkra is érvényes tanulságaiig és a betegbiztonságot szolgáló minden szintig. Nincsenek határok, csak megoldandó feladatok vannak.

2 Cím: Dolgozói biztonság a kórházakban a XXI. századi nagy idegenforgalom és migráció idején Szerző: Dr. Nagy Kamilla Munkahely: SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Az úgynevezett utazási betegségek régóta ismertek (pl. a trópusi betegségek), de eddig nem érintették jelentős számban a magyar lakosságot és különösen nem a hazai betegellátó személyzetet. Az utóbbi évtizedben azonban az utazási szokások megváltozása (pl. a kulturális körutazások helyett külföldi wellness-, illetve egzotikus körutak), a távolabbi országokat, földrészeket magukba foglaló elutazási lehetőségek nagyobb tömegek számára való elérhetősége, önmagában is szükségessé teszi a lakosság tájékoztatását az un. utazási betegségek veszélyeiről, illetve megelőzésének lehetőségeiről. A költségessége miatt ezeken az utazásokon talán soha részt nem vevő magyar egészségügyi személyzet eddig nálunk nem látott betegségek okozta kockázatára először a 2014-ben fellángoló Ebola járvány hívta fel a figyelmet. Ekkor az OTH irányításával országos program indult egy esetleges ilyen betegség felismerésére, ellátására, a betegellátók által már a gyanú esetén is szükséges egyéni védőeszközök használatának szabályaira vonatkozóan. Most, amikor ismeretlen fajtájú és nagyságú fertőzési rizikót hordozó bevándorlási hullám érte el az országunkat, talán még kisebb ma a betegellátóink dolgozói biztonsága. Központi szakmai ajánlást eddig még nem kaptunk arra vonatkozóan, hogyan végezzük az ismeretlen helyről és útvonalon hozzánk érkező migránsok ellátását annak érdekében, hogy a diszkrimináció gyanúját is elkerüljük, de a munkatársaink és nem utolsó sorban a nálunk ápolt többi beteg védelmét is maximálisan biztosítsuk. Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy áttekintsük, milyen kórokozók növelhetik napjainkban a betegellátóink amúgy is jelentős biológiai kockázatát és hozzáfogjunk egy a dolgozóink biztonságát fokozó stratégia kidolgozásához.

3 Cím: Clostridium difficile fertőzések egészséggazdasági vonatkozásai Szerzők: Dr. Kurcz Andrea, Dr. Hajdu Ágnes Munkahely: Országos Epidemiológiai Központ Kórházi-járványügyi osztály Az antibiotikumok nem megfelelő, mértéktelen és helytelen alkalmazása következtében Európában így hazánkban is tapasztalható volt a Clostridium difficile infekciók előfordulási gyakoriságának növekedése. Magyarországon között évente átlagosan 43,8 esetet jelentettek a fertőzőbeteg jelentő rendszeren keresztül. Az ezt követő két évben rohamosan megemelkedett a morbiditás és a fertőzések elsősorban a fekvőbeteg ellátó rendszert terhelték. A Nemzeti Nosocomiális Rendszer (NNSR) jogszabályi hátérrel megerősített formában, egységes definíciók alkalmazásával 2011 óta gyűjt epidemiológiai adatokat a kórházakban előforduló megbetegedésekről, a fertőzött betegekről. Az NNSR-be az utóbbi két évben bejelentett évi 5-6 ezer eset jelentős terhet jelent az ellátó intézményeknek, és plusz terhet jelent az beteg egyénnek is.

4 Cím: A rendszerszemléletű gondolkodás egészséggazdasági hatásai Szerző: Benkó Aliz, kereskedelmi igazgató Munkahely: HARTMANN-RICO Hungária Kft. Absztrakt: Az egészségügyi rendszerek világszerte számos kihívással küzdenek. A HARTMANN cég számos termékkel és átfogó megoldással rendelkezik az intézmények belső folyamatainak fejlesztésére és az egészség-gazdaságtani gondolkodás támogatására. A HARTMANN egyedi megoldásokat kínál az intézményi infekciókontroll stratégia bevezetéséhez, ellenőrzéséhez és fejlesztéséhez - komplex kézhigiénés valamint felhasználói igények alapján kifejlesztett, egyedi környezeti infekciókontroll támogató (KITÁR) rendszerek formájában.

5 Cím: Országos infekciókontroll helyzetkép a Perinatalis Intenzív osztályokról Szerzők: Dr. Kurcz Andrea, Veress István Munkahely: Országos Epidemiológiai Központ Kórházi-járványügyi osztály évben az Országos Epidemiológia Központ Kórházi-járványügyi Osztálya a Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek és Járási Népegészségügyi intézetek szakembereinek segítségével azonos szempontrendszer szerint országos felmérés végzett a működő Perinatalis intenzív osztályon. A felmérés helyszíni szemlével egybekötött formában, az infekciókontroll olyan gyakorlati területeire terjedt ki amelyek segítségéve a napi egészségügyi tevékenység során megelőzhetőek, illetve csökkenthetőek a koraszülöttek egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseinek kialakulása. Az előadás az intervenciós epidemiológiai módszerek alkalmazásával a fenti felmérés eredményeire és az eredmények alapján levonható következtetésekre irányul az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket megelőző stratégiák szempontjai szerint.

6 Cím: Kézhigiéne fejlesztése Szerző: Ócsai Gabriella Rózsa Munkahely: Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet (Debrecen) A kórházhigiéne és az infekciókontroll rokon fogalmak és szakterületek. Közösen járulnak hozzá a minőségi betegellátáshoz, melynek egyik legalapvetőbb és költséghatékonyság szempontjából a legfontosabb pillére a kézhigiéne. A kórházunk Központi Intenzív Osztályán négy alkalommal végeztünk direkt megfigyeléses compliance vizsgálatot nyarának végétől februárjával bezárólag. A jelentős és pozitív irányú fejlődést látva, az egész intézményre vonatkozóan vizsgálni kezdtük, milyen tényezők állhatnak a helyes kézhigiénés gyakorlat kialakításának, a minőségi betegellátás, a mutatók javításának útjában. Kulcsszavak: infekciókontroll, kézhigiéne, direkt compliance, foglalkozási kategória, kézhigiénés indikációk

7 Cím: A kézhigiénés gyakorlat felmérése a fővárosi és pest megyei kórházakban Szerzők: Dr. Pem Teréz Munkahely: BFKH Népegészségügyi Főosztály A BFKH Népegészségügyi Főosztály 2014 évi egyik munkatervi feladataként felmérést végzett az aktív fekvőbeteg-ellátó egészségügyi intézményekben a WHO kézhigiénés önértékelő rendszere alapján. Az előadásban betekintést nyerhetünk a felmérés kivitelezésének folyamatába, a Hatósághoz beérkezett kitöltött kérdőívek összegzésébe. Az előadás a kérdéskörök csoportjait, a WHO szintmeghatározásait figyelembe véve értékeli a fővárosi és pest megyei kórházakból beérkező adatokat. Megállapításai kiemelik a legjobb, illetve legkevésbé jól működő kérdésköröket. Összegzésében felhívja a figyelmet a hosszú távú tervek szükségességének fontosságára, annak érdekében, hogy az egészségügyi intézményekben a kézhigiénés gyakorlat fejlődhessen.

8 Cím: Helyes kézhigiénés gyakorlat a SE AITKstandard fejlesztési projektje Szerzők: Dr. Orosz Gábor 1, Dr. Antmann Katalin 2, Dr. Élő Gábor 1, Dr. Sesztakovné Varga Krisztina 1, Kalmárné Szőllősi Erzsébet 1 Munkahely: 1 Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, 2 Semmelweis Egyetem Kórházhigiénés Osztály Absztrakt: novembere és februárja között a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján (SE AITK) Európai Uniós standardfejlesztési terepmunkát végeztünk önkéntes csatlakozással. Módszereink: Intenzív osztályos környezetben végzett, egycentrumos, prospektív, obszervációs vizsgálatot végeztünk, melynek része volt ismételt kézhigiénés oktatás és ezt követő megfigyelés is. Direkt megfigyeléses és személyes interjúztatásos módszereket is alkalmaztunk, valamint a kézhigiénés szerek fogyását is regisztráltuk. Célok: Saját standardjaink felmérése-javítása mellett a kézhigiénés szabályozók ismeretét mértük Kollégáink közt, valamint a korábban kézhigiénés oktatásban nem részesült, a betegekkel azonban kapcsolatba kerülőket (hozzátartozók) terveztük oktatni. Eredmények: Az oktatást követően a helyes kézhigiénés eljárásrend alkalmazása szignifikánsan javult a közvetlen beteggel foglalkozó Kollégák körében. Originális eredményként említhető, hogy a hozzátartozók oktatása kimagaslóan pozitív eredményt hozott, így az Ő képzésükre a jövőben feltehetően érdemes időt és energiát fordítani. Azaz a frissítő képzések javíthatnak a helyes gyakorlat végzésében, míg a primer képzés haznosságát mindenképp érdemes szem előtt tartani.

9 Cím: A kórházi patogének potenciális rezervoárjai: a mobil kommunikációs eszközök Szerző: Szabó Rita Munkahely: Országos Epidemiológiai Központ Kórházi-járványügyi Osztály A mobil kommunikációs eszközök az egészségügyi dolgozók elengedhetetlen munkaeszközeivé váltak a számtalan alkalmazási lehetőségnek köszönhetően. Ezek az eszközök azonban a kórházi mikroorganizmusok potenciálisan rezervoárjai lehetnek, mivel a szakirodalmi adatok szerint az egészségügyi dolgozók 8%-a fertőtleníti rendszeresen ezeket a készülékeket. A mobil kommunikációs eszközök %-ban kontaminálódtak patogénekkel, leggyakrabban koaguláz-negatív Staphylococcus-szal és Staphylococcus aureus szal, melyek nagy része (10-95,3%) methicillin rezisztens volt. A kontamináció csökkentésének hatékony módszere a mobil kommunikációs eszközök rendszeres fertőtlenítése, a rendszeres kézhigiéne, illetve a dolgozók oktatása.

10 Cím: A kézhigiénés önértékelő rendszer évi országos felmérésének eredményei Szerzők: Szeberényi Katalin, Dr. Szilágyi Emese Munkahely: Országos Tisztifőorvosi Hivatal, Járványügyi és Kórházhigiénés Főosztály A globális kézhigiéne fejlesztésre szolgáló Tiszta Betegellátás Biztonságosabb Betegellátás Egészségügyi Világszervezet (WHO) program keretein belül kidolgozásra került a Kézhigiénés Önértékelő Rendszer (KÖR) kérdőív, mely alapján objektíven értékelhető egy intézmény kézhigiénés tevékenysége. Az első országos felmérés eredményei alapján elmondható, hogy a kórházak két harmadában elkezdődött a kézhigiénés promóció, fejlődött a kézhigiénés gyakorlat, illetve hosszú távú tervek kidolgozása szükséges a további fejlődéshez. A kórházak egy harmadában mielőbbi fejlesztésre van szükség.

11 Cím: Graduális infektológia oktatás a Szegedi Tudományegyetemen Szerző: Dr. Hajdú Edit Munkahely: Szegedi Tudományegyetem, Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, I.sz. Belgyógyászati Klinika Infektológia Osztály A Szegedi Tudományegyetemen a belgyógyászati oktatás keretein belül hosszú évek óta folyik az orvostanhallgatók elméleti és gyakorlati infektológia oktatása. A képzés jelenleg a kötelező oktatás része, heti 2 óra elméletet és heti 2 óra gyakorlatot jelent. Az V. évfolyam 1. szemeszterében 13 hetes kurzuson kapnak a hallgatók ismereteket a témában. Az oktatók jelentős részben infektológusok. A félév végén szóbeli vizsgán történik a számonkérés. A IV. és V. éves hallgatóknak a második félévben kötelezően választható fél éves kurzus kerül meghirdetésre, amely során gyakorlat orientált interaktív esetmegbeszéléseken vehetnek részt. A félév elfogadása teljesítményhez kötött.

12 Cím: Egészségügyi gondozás és prevenció oktatása a budapesti Egészségtudományi Karon Szerzők: Csima Zoltán, Dr. Barcs István Munkahely: Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Epidemiológiai Tanszék Tudományos fokozat: orvostudomány kandidátusa (Dr. Barcs István) A Semmelweis Egyetem Egészségudományi Kar népegészségügyi ellenőr szakirány képzési kimeneti követelményei között kezdettől fogva szerepel a kórházi körülmények között végzendő infekciókontroll tevékenység végzésére való felkészültség. Mintegy igazolásául ennek a képzési tartalomnak, a 12/2012. (III. 6.) NEFMI rendelet nevesíti a népegészségügyi ellenőröket az infekciókontroll végzésére jogosult képzettségűek között. Mivel a kormányzati tervek között szerepel a kórházakban népegészségügyi állomások kialakítása, szükségesnek tartjuk annak megismertetését, milyen szaktárgyakat milyen óraszámban és milyen szemléletet követve oktatunk azért, hogy a majdani munkáltatók tisztában legyenek azzal, mit várhatnak el, és mit követelhetnek meg a végzett szakemberektől.

13 Cím: Egy ellenőr a kontrollban Szerző: Sauer Barbara Munkahely: Főnix- Med Zrt. A népegészségügyi ellenőrök a 8 félévből álló BSc képzés alatt számos tantárgy és gyakorlat során sajátíthatják el a hatósági munka kapcsán ellátandó feladatköröket és az ellenőrzésekkor támasztott elvárásokat. Azonban a kórházhigiénével, infekciókontrollal kapcsolatosan ugyan ezen képzés keretein belül sokkal kevesebb tantárgy foglalkozik. Mint tudjuk, a jogszabályok adta lehetőségek kapcsán a népegészségügyi ellenőröknek módjában áll higiénikus pozícióban elhelyezkedni. Ám az ehhez szükséges gyakorlat megszerzésére kevés alkalom kínálkozik, így a kocka másik oldalán nehéz feladatok várnak a fiatal ellenőrökre. Előadásom során próbálok olyan hasznos, főként gyakorlati tanácsokat adni a kezdő higiénikusok számára, melyekkel egy átlátható, dokumentált, eredményesen működő rendszer állítható fel.

14 Cím: A klinikai mikrobiológus és infektológus szakorvos képzés rendszere az Egyesült Királyságban Szerző: Dr. Maródi Csaba Munkahely: Department of Medical Microbiology, St Richard s Hospital, Chichester, UK Az Egyesült Királyságban praktizáló klinikai mikrobiológusok szerepe nagymértékben különbözik az Európai Unió többi tagországában megszokottaktól. A brit klinikai mikrobiológusok a laboratóriumi munka mellett olyan feladatokat is ellátnak, amelyek más európai országokban egyértelműen az infektológusok hatáskörébe tartoznak. Ugyanakkor Nagy-Britanniában az inkfekció prevenció és kontroll hagyományosan a klinikai mikrobiológus irányítása alatt működik. A mikrobiológiai diagnosztika az elmúlt tíz év során jelentős átszervezésen esett át, amelynek eredményeként a klinikai mikrobiológusok szerepe a laboratóriumi diagnosztikában egyre jobban háttérbe szorult. Ugyanakkor a klinikai munka és az infekciókontroll növekvő kihívások elé állították a szakma művelőit. A 2015-ös évtől kezdve a különálló klinikai mikrobiológus, valamint infektológus szakorvos képzés megszűnt. Ez évtől a két diszciplína szakorvos-jelöltjeinek képzése közös rendszerben és azonos curriculum alapján történik majd. Az előadás betekintést nyújt az új szakképzés rendszerébe, valamint röviden ismerteti az új curriculum tartalmát is.

15 Cím: Az infekciókontroll oktatása az ápolás és betegellátás alapképzésben és a kötelező szakmacsoportos továbbképzésekben Szerző: Dr. Balogh Zoltán Munkahely: Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Tudományos fokozat: PhD A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán 2009-ben bevezetett tantervi reform számos lehetőséget adott a képzésben résztvevő ápolás és betegellátás alapképzésben résztvevő hallgatók ismeretinek egységes alapon történő fejlesztésre. Az előadó elsősorban az Ápolástan Tanszák által gondozott képzésekben végrehajtott fejlesztéseket mutatja be, különös tekintettel az infekciókontroll területén bevezetett elméleti és gyakorlati újításokra. A szerző ugyancsak bemutatja a kötelező szakmacsoportos továbbképzés keretében a felnőtt ápolási szakmacsoport területén között szerzett tapasztalatokat is, valamint a következő tanév során indítandó továbbképzések körét.

16 Cím: Az infekciókontroll-tevékenység jogi megítélése Szerző: Dr. Kovácsy Zsombor Munkahely: Kovácsy Zsombor Ügyvédi Iroda A fertőzések megelőzésére és kiküszöbölésére irányuló tevékenység jogszabályi meghatározottságán túl az előforduló fertőzésekkel kapcsolatos felelősség is nap mint nap felmerülő kérdés kórházainkban. Az előadás támpontokat ad ahhoz, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy a szakmai kiválóság mellett jogi értelemben is a lehető legnagyobb védelmet érjük el az infekciókontroll területén.

17 Cím: A betegbiztonság fejlesztésének alternatívái Szerző: Orosz-Havas Krisztina Munkahely: Ecolab-Hygiene Kft. Nemzetközi téren az egyik legjelentősebb egészségpolitikai törekvés lett az egészségügyi ellátás biztonságának javítása. Több mint húsz éve megállapítást nyert, hogy a kórházi felvételre került betegek minimum 2,9%-ánál fordult elő valamilyen nemkívánatos esemény. Cégünk, az Ecolab-Hygiene Kft. a WHO és a CDC által kiadott útmutatókra támaszkodva támogatja a hazai egészségügyi intézeteket annak érdekében, hogy csökkentsék az ellátás során keletkezett egészségügyi ellátással összefüggésbe hozható infekciók mértékét.

18 Cím: Rühesség, tetvesség, ágyi poloska újra megjelentek a népességben és a kórházakban Szerző:dr Lohinai György Munkahely: magánorvosi rendelő, Budapest Tudományos fokozat: nincs Absztrakt (max karakter): Mindhárom élősködő terjedésére kedvező lehet a zsúfoltság, így az iskolák, kórházak, büntetés végrehajtás, laktanyák, hajléktalan intézmények, idősek otthona,és a jelenleg zajló népmozgások. A rühesség a fiataloknál sexualis úton, az idős betegek ápolása során,vagy motelekben ágynemű, a túrkálókban a használt ruha révén terjedhet. A beteg immunológiai és hygenes statusa alapján a betegség verticuma nagy: a lárvált formától egészen a pörkös, hyperinfectiv esetig. A fejtetvesség gyerekek és idősek főleg hosszú hajzatában bújhat meg, elvakarás,pörkösödés jellemzi. A ruhatetvesség a hajléktalanok körében terjed, hosszú idő után a bőr megvastagszik a vakaródzástól, vonalas vakarásnyomok, prurigós göbcsék a felülfertőződéstől ótvarosan pörkösödés látszik. A lapostetvesség nemi úton adódik át, hajléktalannál, főleg szőrös alkatú egyénnél testszerte terjedhet. Az ágyipoloska éjszakai rovar, a csípései csoportosak, igen kiterjedtek, alkalmanként óriás csalán kiütéssel. A jó rejtőzködése miatt sokszor az irtását ismételni kell.

19 Cím: Öt éves retrospektív mikrobiológiai surveillance a SE I. Belgyógyászati Klinikán Szerzők: Csima Zoltán(1, 2), dr. Szathmári Miklós (1), dr. Barcs István (2) Munkahely: (1) Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika, (2) Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Epidemiológiai Tanszék Tudományos fokozat: A kórházi infekciókontrollban mindenkor nagy hangsúlyt kell kapnia a mikrobiológiai alapon végzett surveillance tevékenységnek: a mikrobiológiai leletek folyamatos nyomon követése, elemzése és a vonatkozó tapasztalatok, konzekvenciák beépítése a mindennapi gyakorlatba. Az előadás bemutatja, hogy a mikrobiológiai lelet alapú, teljes körű surveillance milyen módon járult hozzá és segítette a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján zajló infekciókontroll tevékenységet és annak fejlődését a kórokozó- és rezisztencia-térképeken keresztül egészen a mintavételi szemléletmód formálódásáig, a betegbiztonság fokozásáig.

20 Cím: Staphylococcus aureus - veszélyes kórokozó a területen és a kórházakban Szerző: dr. Székely Éva Munkahely: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tudományos fokozat: A Staphylococcus aureus világszerte az egyik legfontosabb humánpatogén mikroorganizmus, leggyakoribb kórokozója mind az otthon szerzett, mind a nozokomiális infekcióknak. Leggyakrabban bőr-lágyrészinfekciókat okoz, de virulenciafaktorai révén könnyen bejut a véráramba, megtapad bárhol a szervezetben, bakterémiát, endokarditiszt, metasztatikus tályogokat okozva. Az infekció forrása legtöbb esetben maga a beteg, aki általában az orrában, bőrén hordozza a baktériumot. A betegség kimenetele, a kivizsgálás és kezelés költsége szempontjából alapvető fontosságú, hogy van-e bakterémia, hogy a bakterémiát okozó primer góc eltávolítható-e, kialakultak-e szekunder tályogok és végül, de nem utolsó sorban, hogy az infekciót MRSA okozza-e. A betegek számára nem kis kockázattal járó a Staphylococcus aureus bakterémiák halálozása 30% körüli, a kórházaknak jelentős költségtöbbletet okozó nozokomiális infekciók jelentős része a higiénés szabályok szigorú betartásával elkerülhető lenne.

21 Cím: Az akkreditáció jelentősége a betegbiztonság javításában Szerző: Dr. habil. Belicza Éva Munkahely: Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Menedzserképző Központ, Betegbiztonsági Tanszéki Csoport A betegellátás során gyakran fordulnak elő olyan ellátási hibák, amelyek következményeként a betegeket károsodás éri. A hibák hátterében gyakran az ellátás megtervezésének gyengeségei, vagy a tevékenységet befolyásoló tényezők állnak, és nem az ellátók személyes felelősége az előfordulás oka. Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban meghatározhatók a veszélyes folyamatok, tevékenységek és rendszerek, és javaslatokat lehet kidolgozni a veszélyforrások kiküszöbölésére. A hazánkban most induló BELLA megnevezésű akkreditációs programban az elvárt működést leíró standardok ennek szellemében készültek, alkalmazásukkal így az ellátás biztonságosabbá válhat. A gyakorlati bevezetést a programba belépő szolgáltatók számára oktatási és segédanyagok támogatják. A standardok szerinti működés értékelése egységes külső felülvizsgálati rendszeren keresztül valósul meg, amelynek eredményeként megfelelés esetén a szolgáltató akkreditációs igazolást kap.

22 Cím: Infekciókontroll standardok bevezetésének tapasztalatai Szerző: Dr. Rákay Erzsébet Munkahely: ÁEEK Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy betegbiztonsági program nem létezhet Infekciókontroll nélkül. Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésére tett mindennemű erőfeszítés alapvető betegbiztonságot szolgál. A fertőzések veszélyt jelentenek azokra betegekre, egészségügyi dolgozókra, látogatókra egyaránt- akik bekerültek az egészségügyi ellátás bármely szintjén mozgó fogaskerekek közé. És sajnos ezek a fogaskerekek csikorognak. Az előadás összefoglalja azokat a tapasztalatokat, melyeket a BELLA programban önkéntesen jelentkező egészségügyi intézményekben tapasztaltak a BELLA Infekciókontroll munkacsoportban tevékenykedő tanácsadók. Hogyan fogadták az intézmények ezeket a standardokat? Az alapvetően jogszabályi háttérrel szabályozott tevékenység mellett mi újat hozhatnak az életükbe ezek, az infekciókontroll tevékenységet erősítő standardok? Segítenek, segíthetnek-e a feltételek megteremtésében a standardok, az a törekvés, hogy az intézmény megteremtse a minimális feltételeket?

23 Cím: BELLA akkreditációra felkészülés kezdő lépései járóbeteg szakrendelőben Szerző: Dr. Buzna Andrea orvosigazgató Munkahely: Budapest, XV. ker. Egészségügyi Intézménye Egészségügyi Intézményünk hosszú több, mint 10 éve elkötelezett híve a minőségügyi fejlesztéseknek. ISO-MEES által tanúsított szakrendelőnk dolgozói lelkes csapatot alkotnak az újításokban, egységes döntésünk alapján kezdtük meg a felkészülést a BELLA járóbeteg standardjain keresztül az új megmérettetésnek. Az előadás során bemutatom, hogy hogyan indultunk, mik voltak a minőségügyi alapok, mekkora segítséget jelentettek. A személyi feltételek biztosítása, a lelkesedés hullámzása és az egyre inkább őszinte feltáró munka csapattá kovácsoló hatásáról adok tájékoztatást, melyben a hibáinkról is megemlékezem. Kiemelem azokat a standardokat, amelyek első olvasásra könnyen teljesíthetőnek tűntek, de a mélyebb elemzések buktatókat rejtettek, melyek felszámolása jóval időigényesebb feladat, mint gondoltuk volna. Külön diákat szánok az infectio kontroll standardoknak, a jelentősebb problémák ismertetésének.

24 Cím: A tűszúrásos baleset a dolgozói egészség legnagyobb kockázata a betegellátásban Szerző: Dr. Nagy Kamilla Munkahely: SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Az egészségügyi ellátással összefüggésben kialakuló fertőzések (más néven nozokomiális infekciók) a betegellátás során, az ott elvégzett betegellátói tevékenységgel kapcsolatban alakulhatnak ki, de nemcsak az ellátást igénybevevőknél, hanem az ellátást nyújtóknál is. Ez utóbbi eseteket nevezzük foglalkozási fertőzéseknek. A betegellátók foglalkozási fertőzései közül a legveszélyesebbek azok a vér útján terjedő fertőzések, melyek a betegeknél használt véres szúró-vágó eszközök által okozott sérülések következtében alakulnak ki. Az ellátandó betegek szerológiai státusza általában nem ismert, így potenciálisan bármelyik beteg lehet fertőző. Az éles szúró-vágó eszközökkel és a beteg emberekkel való munka során sok alkalom adódik a szúrásos-vágásos balesetek kialakulására. A statisztikák szerint több munkabaleset fordul elő a betegellátók körében, mint a bányászok esetében. Európában úgy becsülik, hogy évente egymillió egészségügyi dolgozó szenved el tűszúrásos balesetet [1]. Ezeket azonban jóval könnyebb megelőzni, mint a bányabaleseteket, így nagyobb a felelősségünk a megelőzés mielőbbi megkezdésében és hatékony végrehajtásában. A megelőzés haladéktalan megtervezését egy Európai Uniós Directiva (a 10/32 EU) és Az egészségügyi szolgáltatás keretében használt, éles vagy hegyes munkaeszközök által okozott sérülések megelőzésére, az ilyen eszközök használatából eredő kockázatok kezelésére, valamint az egészségügyi tevékenységet végző személyek tájékoztatására és képzésére vonatkozó követelményekről című VII. 16-tól hatályos 51/ (VII. 15.) EMMI rendelet írja elő.

25 Cím: Tűszúrásos dolgozói fertőzések Szerző: Dr. Makara Mihály Munkahely: Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rendelőintézet A tűszúrásos balesettel átvihető fertőzések megelőzése céljából minden egészségügyi dolgozó hepatitis B elleni oltásban kell részesüljön, valamint a biztonságos vérvételi technika betartása alapvetően fontos. Amennyiben baleset mégis bekövetkezik, a beteg és az egészségügyi dolgozó fertőzöttségének, illetve szerostátuszának tisztázása szükséges. A további teendőket ezek konstellációja határozza meg.

26 Cím: Tűcsereprogram drogprevenció és fertőzés-megelőzés Szerzők: Rácz József Munkahely: SE ETK Addiktológiai Tanszék, Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány, ELTE PPK Pszichológiai Intézet, Tanácsadás Pszichológiája Tanszék Tudományos fokozat: MTA doktora A tűcsereprogramok olyan fertőzések megelőzését tűzik ki célul, melyek az injekciós droghasználók között is jellemzőek és népegészségügyi jelentőségük nagy: elsősorban, HIV, hepatitis C. A programok célja a könnyű hozzáférhetőség és elérhetőség, az ártalmak csökkentése; a kezelés tekintetében pedig a továbbutalás az injekciós használók számára. A tűcsereprogramokban fertőzött tűk átvétele zajlik. A program környezetében előfordulhat eldobált, fertőzött injekciós tűk megjelenése. Ez a megfelelő népegészségügyi, hulladékgazdálkodási szervezetek együttműködését igényli, a tűcsereprogramokkal folytatott kooperáció keretében. Az előadásban a nemzetközi tapasztalatok mellett egy magyarországi példa is bemutatásra kerül

27 Cím: A HIV, a még nem legyőzött ellenség Szerző: Prof. Nagy Károly Munkahely: Orvosi Mikrobiológiai Intézet, Semmelweis Egyetem, Budapest Tudományos fokozat: az orvostudományok kandidátusa, egyetemi tanár Minden 12 másodpercben megfertőződik valaki HIV-vel, minden 20 másodpercben meghal valaki AIDS következtében. Évente 2.3 millió az új HIV fertőzések száma. Az eddigi > 35 millió fertőzöttből több millió meghalt. Három évtizeddel a HIV azonosítása után sem rendelkezünk hatékony gyógyszeres eljárással, sem preventív vaccinával. A komoly erőfeszítések ellenére a HIV/AIDS járvány továbbra is kivételesen fontos közegészségügyi kihívás. Az antiretrovirális gyógyszerek forradalmasították az AIDS kezelését, de további stratégiákra van szükség az AIDS leküzdéséhez. A legfontosabb előrelépése, hogy paradigma váltás történt az AIDS kezelésében: a hangsúly immár a HIV prevención van. A legnagyobb kockázatnak kitett csoportok preexpoziciós profilaxisát (PrEP) kell elérni. A gyógyszeres kezelést prevencióként kell alkalmazni (TasP), és ún. funkcionális gyógyulást kell elérni. Ma már a fertőzöttek egyharmada, több mint 11 millió egyén jut kezeléshez világszerte. Ezen újdonságokat foglalja össze az előadás. (OTKA81367)

28 Cím: Végstádiumú AIDS beteg diagnosztizálása intenzív osztályon Szerzők: Dr. Ortutay András, Dr. Marjanek Zsuzsa Munkahely: Jávorszky Kh., Vác, ITO Fiatal férfibetegünk esetét mutatjuk be, aki többszörös agyi embolizáció miatt került intenzív osztályunkra. Anamnézisében korábban intravénás drogfogyasztás szerepelt, egyéb kockázati tényező nem volt ismert. Rutin HIV vizsgálat jelezte fertőzöttségét, vizsgálati eredmények előrement AIDS betegségre utaltak, ezért szakintézménybe helyeztük. Fenti eset kapcsán felhívjuk a figyelmet, hogy a HIV fertőzöttek valószínűleg gyakrabban fordulnak elő az egészségügyi ellátásban, mint ahogy gondoljuk.

29 Cím: HIV/AIDS fertőzöttség jelenlegi helyzete hazánkban Szerző: Szlávik János dr. Munkahely: Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet, Budapest A HIV/AIDS betegség hazai története három szakaszra bontható tól 1995-ig szűkös lehetőségeink között az opportunista fertőzések és daganatok elleni, többnyire sikertelen küzdelem, az akkor még egyértelműen halálos megbetegedéssel közdő páciensek psychés segítése és a fájdalmak csillapítása volt lehetséges ben nálunk is elérhetővé vált a HAART (hatékony kombinált, antiretrovirális terápia), mely forradalmian változtatta meg a HIV-fertőzött betegek túlélését. Azonban az első, igazán hatékony szerek nagyon sok és súlyos rövid- (hasmenés, hányinger, perifériás neuropathia, pancreatitis, szédülés, hepatopathia) és hosszútávú mellékhatásokkal (diebetes mellitus, hypertonia, lipodystrophia, osteopenia, nephropathia) rendelkeztek. A legutóbbi tíz évben pedig már a figyelem az egyre kevesebb mellékhatással és egyre jobb compliance-al bíró szerek felé fordult, melyek akár egy darab, naponta egyszer alkalmazott tablettában tartalmazzák a három, különböző támadáspontú hatóanyagot. Napjainkban egyre inkább szembe kell néznünk az egyre népesebb, idősödő, hosszú évek óta gyógyszert szedő, tünetmentes HIV-pozitív populáció gondjaival is (korai öregedés, szexuális dysfunkciók, osteoporosis, neurokognitív elváltozások). Az új HIV-fertőzöttek és újonnan felismert AIDS betegek számában az utóbbi egy évben észlelhető növekedés pedig felhívja a figyelmet arra, hogy a HIV/AIDS betegség tüneteivel, diagnosztikájával és kezelésével a jövőben az egész magyar egészségügynek fokozottabban kell foglalkoznia.

30 Cím: A műtéti sebfertőzések megelőzése Szerző: Dr. Szilágyi Emese Munkahely: Országos Tisztifőorvosi Hivatal, Járványügyi és Kórházhigiénés Főosztály Az invazív beavatkozások között természetesen kiemelkedő jelentőséggel bírnak a betegek gyógyulását elősegítő, sokszor életeket mentő, vagy éppen életminőséget javító műtétek. Ha valakinél műtéti beavatkozásra kerül sor, akkor sajnos mindenképpen számolnia kell azzal, hogy a műtét során a bőrén és mélyebb szövetekben ejtett sebek akár a műtét, akár a műtétet követő manipulációk során fertőződnek. A sebfertőzések lehetnek felületesek, lehetnek mélyek, és sajnos vezethetnek akár szeptikus állapothoz is. Évszázadok óta végeznek műtéteket embereken. És évszázadok óta a műtétet végzők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a sebek fertőzését megelőzzék. Az előadás a legújabb, a sebfertőzések megelőzésére összeállított irányelvben foglaltakat ismerteteti.

31 Cím: Sebfertőzések sebészeti osztályon Szerzők: Dr. Weltner János Dr. Bán Kinga Dr. Pulay István Dr. Bokor Lívia Dr. Harsányi László Munkahely: Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti klinika A sebfertőzés a leggyakoribb szövődmény a műtétes szakmák osztályain. A szövődmény, a sebfertőzés elkerülhetetlen, a kérdés a megelőzhetőség és a mérték. A sebfertőzés a műtétes tevékenység minőségügyének egyik legfontosabb és legérzékenyebb mutatószáma. A fertőzés a beteg számára ártalom, és mint ilyen, része a betegbiztonságnak. A fertőzés az ellátóhely és a közegészségügy számára költség, és így fontos eleme a költséghatékonyságra való törekvésnek. A fertőzések előfordulásának követés a szervezéstan eleme, a közegészségügyi mutatószámfejlesztés egyik kihívása. Fontosságát jól mutatja, hogy az Európai Bizottság, az OECD, az Egyesült Államokbeni és az Európai járványügyi hatóságok (CDC) kiemelten foglalkoznak e kérdéssel. Hazánkban több évtizede vezették be a műtétek csoportosítását az eljárás septicus voltának (tisztaságának) mértéke alapján, és e csoportokban lehetett vizsgálni a sebfertőzés gyakoriságát és súlyosságát. Az országosan gyűjtött adatok lehetővé tették az egyes szakmai osztályok összehasonlító vizsgálatát, az önértékelést és ennek nyomán az ellátás minőségének javítását. Sajnálatos, hogy e munka jelenleg nem folytatható. Foglalkozunk még a jelenlegi jelentési kötelezettség kritikájával és egy lehetséges jövőképpel.

32 Cím: A sebkezelésben alkalmazott negatív nyomás terápia jelene Szerző: Dr. Huszár Orsolya Munkahely: Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika A negatív nyomás terápia széles körben alkalmazott, rohamosan fejlődő sebkezelési módszer, amely alternatív megoldást jelenthet a sebész számára, megkönnyítve a sebgyógyulás folyamatát, vagy magát a sebzárást. Költséghatékonysága vitatott, az irodalmi adatok eltérőek, célszerű ezek további elemzése.

33 Cím: Gyógyítani Afrikában IV. IME Országos Infekciókontroll Szerző: Dr. Szabó György Munkahely: Pócsmegyer, háziorvosi rendelő Absztrakt (max karakter): Egy európai orvos számára Afrika misztikus hely. A trópusi környezet, a szegénység, az egészségügy és közegészségügy szervezetlensége, az orvoshiány különleges helyzetet teremt. A 2x egy hónapos ugandai gyógyítás tapasztalatai, láthatók az előadásban, a járványtani viszonyok elemzésével.

34 Cím: Az Ebola járvány aktualitásai Szerzők: Pályi Bernadett, Kis Zoltán Munkahely: Országos Epidemiológiai Központ A Nyugat Afrikában ban kezdődő és jelenleg is tartó, eddig több mint áldozatot követelő Ebola járvány a legsúlyosabb az eddig ismertek közül. Méretéhez hozzájárult a nem megfelelő higiéniás viszonyok, az ellenőrizetlen temetési szertartások, az infekció kontroll szabályainak nem megfelelő alkalmazása. A fertőzöttek minél hamarabbi felderítése, elkülönítése és a gyors mikrobiológiai diagnosztika is alapvető fontosságú a járvány megfékezésében.

35 Cím: Katasztrófák és higiénés feladatok Szerzők: Dr. Szabó György (1), Bognár Csaba (2) Munkahely: (1) Pócsmegyer, háziorvosi rendelő, (2) MH Védelemi Eü Ig. MBLK Absztrakt (max karakter): A katasztrófahelyzetek megváltoztatják az adott térség járványügyi egyensúlyát; megnyílhatnak a rezervoárok, romlanak a hygiénés viszonyok, sérül az ivóvíz és élelmiszer-ellátás, a beáramló segítők és a menekülő lakosok fokozzák egy járvány kialakulásának veszélyét. Végigvezetjük, milyen kórokozók okozhatnak járványokat, melyek a legfőbb teendők a járványok elkerülésére. A saját tapasztalatokon alapuló előadás kérdéseket vet föl, illetve fölhívja a figyelmet arra, hogy a hazaérkező mentőalakulatok milyen veszélyt jelenthetnek a hazai lakosságra.

36 Cím: A hazai kötelező védőoltások a nemzetközi események tükrében Szerző: Dr. Dánielisz Ágnes Munkahely: ÁNTSZ-OTH Járványügyi és Kórházhigiénés Főosztály A fejlett országok egészségügyi rendszere és lakossága egyre gyakrabban kénytelen szembesülni azzal, hogy a védőoltások saját sikerességük áldozatai. A populációs átoltottságot biztosító védőoltási kampányok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy egyes fertőző betegségek visszaszorultak, a fejlett országokban gyakorlatilag eltűntek. Emiatt egyre többen kérdőjelezték meg a védőoltások szükségességét, ami az átoltottság csökkenéséhez vezetett. Ez az utóbbi években érte el azt a mértéket, hogy a globalizációval együtt járó utazásokkal a behurcolt fertőzések tovább tudtak terjedni, és így ismét megjelentek már elfeledettnek hitt betegségek az EU és Észak-Amerika országaiban. Az előadás célja, hogy néhány fertőző betegség példáján keresztül bemutassa, hogy milyen szakmai megfontolások állnak a hazai kötelező védőoltási rendszer hátterében.

IV. IME Országos Infekciókontroll Továbbképzés és Konferencia

IV. IME Országos Infekciókontroll Továbbképzés és Konferencia IV. IME Országos Infekciókontroll Továbbképzés és Konferencia 2015. október 14-15. Best Western Hotel Hungária 1074 Budapest, Rákóczi út 90. Fővédnök: Dr. Paller Judit országos tiszti főorvos 2015. OKTÓBER

Részletesebben

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13.A. Fertötlenítés 13.D. Népegészségügy 13.. Egészségőr 13.1. Egészségfejlesztési szakember MSc 13.3. Egészségőr-fertőtlenítő 13.1. Katonai higiénikus

Részletesebben

Az akkreditációs rendszer kialakításának helyzete TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001

Az akkreditációs rendszer kialakításának helyzete TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Az akkreditációs rendszer kialakításának helyzete TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Dr. Belicza Éva szakmai vezető / GYEMSZI egyetemi docens / SE EMK DEMIN, 2013. május 31. Miért? Mit? Ki? Hogyan? Mikor? Miből?

Részletesebben

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban Legfontosabb tények az antibiotikum rezisztenciáról A mikroorganizmusok antibiotikumokkal szemben kialakuló rezisztenciája

Részletesebben

Kockázatkezelés az egészségügyben

Kockázatkezelés az egészségügyben Kockázatkezelés az egészségügyben Varga Tünde Emese XVI. Ker. KESZ/Int.vez. főnővér MBM hallgató 2018.02.15. Előadás célja 1. Kockázattal kapcsolatos fogalmak bemutatása 2. Releváns jogszabályok ismertetése

Részletesebben

hatályos_

hatályos_ 32/2018. (IX. 28.) EMMI rendelet az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzéséről, e tevékenységek szakmai minimumfeltételeiről és felügyeletéről szóló 20/2009. (VI. 18.) EüM rendelet módosításáról

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN ÉLŐNÉ KUDOBA ANITA HIGIÉNIKUS INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉG TÖRVÉNYI

Részletesebben

EREDMÉNYES BETEGBIZTONSÁGI FEJLESZTÉSEK - A TUDÁS SZEREPE

EREDMÉNYES BETEGBIZTONSÁGI FEJLESZTÉSEK - A TUDÁS SZEREPE 44. Betegbiztonsági Fórum EREDMÉNYES BETEGBIZTONSÁGI FEJLESZTÉSEK - A TUDÁS SZEREPE 2018. április 5. Program Aktualitások A betegbiztonság oktatása helyzetkép és kérdések Eredményes betegbiztonsági projektek

Részletesebben

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359.

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. Az ÁNTSZ Fővárosi és Megyei Intézetei az OEK Kórházi járványügyi osztályára a 2006. évben 143 nosocomialis

Részletesebben

1.sz. Ábra A véráramfertőzések regionális megoszlása, 2010-ben

1.sz. Ábra A véráramfertőzések regionális megoszlása, 2010-ben Nosocomiális véráram fertőzések, 2010 Az aktív fekvő beteg intézmények nosocomialis véráram fertőzéseinek teljeskörű surveillance-a során az esetek azonosítása a CDC által kidolgozott esetdefiníciók alapján

Részletesebben

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens NGM Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

10. MŰTÉTI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT

10. MŰTÉTI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 10. MŰTÉTI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 10.A. Endoszkópia 10.1. Emésztőszervi endoszkópos szakasszisztens 10.2. Emésztőszervi endoszkópos szakasszisztens (egészségügyi szakasszisztens) (54) 10.3. Endoszkópos

Részletesebben

A kézfertőtlenítés gyakorlata

A kézfertőtlenítés gyakorlata A kézfertőtlenítés gyakorlata 2012. október 24-25. Fábián Dóra Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve A KÉZHIGIÉNE JELENTŐSÉGE IX. század: Semmelweis gyermekágyi lázzal

Részletesebben

1. Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László PhD egyetemi docens

1. Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László PhD egyetemi docens SZAKDOLGOZAT TÉMAJAVASLATOK A 2012/2013 tanévre Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. sz. Sebészeti Klinika SEBÉSZET 1. Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára 2.

Részletesebben

Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében

Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében Dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai vezetője Háttér TÁMOP 6.2.5/A jelű pályázat több éves előkészítés

Részletesebben

A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken

A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken Dr.Krisztalovics Katalin EMMI Országos TisztifőorvosiFeladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés Epidemiológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat november 16.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés Epidemiológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat november 16. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig minősítő neve: Vízvári László minősítő beosztása: főigazgató JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A BELLA PROGRAM SZEGEDI ADAPTÁCIÓJA

A BELLA PROGRAM SZEGEDI ADAPTÁCIÓJA TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001 Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben Területi együttműködések kialakítása A BELLA PROGRAM SZEGEDI ADAPTÁCIÓJA Tanúsítás és akkreditáció Dr.

Részletesebben

III. IME Országos Infekciókontroll Továbbképzés és Konferencia 2014. október 15-16. Best Western Hotel Hungária 1074 Budapest, Rákóczi út 90.

III. IME Országos Infekciókontroll Továbbképzés és Konferencia 2014. október 15-16. Best Western Hotel Hungária 1074 Budapest, Rákóczi út 90. III. IME Országos Infekciókontroll Továbbképzés és Konferencia 2014. október 15-16. Best Western Hotel Hungária 1074 Budapest, Rákóczi út 90. Tervezett program Fővédnök: Dr. Paller Judit, országos tisztifőorvos

Részletesebben

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei 1. A népegészségügyi ciklus A 2. A természeti és társadalmi környezet szerepe a populáció egészségi állapotának alakulásában 3. Primer, szekunder

Részletesebben

2 2. O R S Z Á G O S A N T I B I O T I K U M T O V Á B B K É P Z Ô TA N F O LYA M

2 2. O R S Z Á G O S A N T I B I O T I K U M T O V Á B B K É P Z Ô TA N F O LYA M PROGRAM 2016. NOVEMBER 17. CSÜTÖRTÖK 10.00 20.00 Regisztráció 13.00 Megnyitó 13.05 13.35 Lázas megbetegedés szokatlan oka: Haemophagocytosis Dr. Szombati Andrea főorvos Fővárosi Önkormányzat Egyesített

Részletesebben

A BETEGBIZTONSÁG FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI. 40. Betegbiztonsági Fórum június 8.

A BETEGBIZTONSÁG FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI. 40. Betegbiztonsági Fórum június 8. A BETEGBIZTONSÁG FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI 40. Betegbiztonsági Fórum 2017. június 8. A TÉMAKÖR SZAKMAI HÁTTERE az egészségügyi ellátás veszélyes tevékenység az előforduló beteg károsodások nemkívánatos események

Részletesebben

Kórházi takarítás dilemmái napjainkban. MATISZ Szakmai nap Budapest, november 28.

Kórházi takarítás dilemmái napjainkban. MATISZ Szakmai nap Budapest, november 28. Kórházi takarítás dilemmái napjainkban MATISZ Szakmai nap Budapest, 2017. november 28. Kalamár-Birinyi Edit osztályvezető Kórházhigiénés és Textilellátó Osztály Zala Megyei Szent Rafael Kórház Kerényi

Részletesebben

32. NEVES Betegbiztonsági Fórum

32. NEVES Betegbiztonsági Fórum 32. NEVES Betegbiztonsági Fórum Best of BELLA II. - Az akkreditációs program betegbiztonságot támogató legjobb gyakorlatai: A szakmai protokollok szerinti tevékenység lehetőségei és korlátai 2015. december

Részletesebben

I. IME Országos Infekciókontroll Továbbképzés és Konferencia

I. IME Országos Infekciókontroll Továbbképzés és Konferencia Best Western Hotel Hungaria I. IME Országos Infekciókontroll Továbbképzés és Konferencia 2012. október 25-26. Az egészségügyi vezetők szaklapja Főtámogató: HARTMANN-RICO HUNGÁRIA Kft. A német heidenheimi

Részletesebben

Semmelweis Egyetem VIII. Infektológiai Továbbképző Tanfolyam

Semmelweis Egyetem VIII. Infektológiai Továbbképző Tanfolyam 2015. március 20 21. Fókuszban az antibiotikum terápia PROGRAM 2015. MÁRCIUS 20. PÉNTEK 07.30 09.00 Regisztráció 09.00 09.30 Antibiotikum kezelés jelene és jövője 09.30 10.00 10.00 10.30 Prof. Dr. Ludwig

Részletesebben

A magyar kórházi ellátás minőségüggyel kapcsolatos tevékenységeinek érettségi szintje a 2013-as felmérés alapján

A magyar kórházi ellátás minőségüggyel kapcsolatos tevékenységeinek érettségi szintje a 2013-as felmérés alapján A magyar kórházi ellátás minőségüggyel kapcsolatos tevékenységeinek érettségi szintje a 2013-as felmérés alapján Dombrádi Viktor, Dr. Gődény Sándor, Dr. Margitai Barnabás, Gáll Tibor) (Debreceni Egyetem,

Részletesebben

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és antibiotikum használat az európai hosszú ápolási idejű intézményekben (HALT-2)

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és antibiotikum használat az európai hosszú ápolási idejű intézményekben (HALT-2) Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és antibiotikum használat az európai hosszú ápolási idejű intézményekben (HALT-2) INTÉZMÉNYI ADATLAP A - Általános Információ A vizsgálat dátuma Az intézmény

Részletesebben

Jó ez nekem? az akkreditációs standardokkal szerzett első tapasztalatok. XXIX. Betegbiztonsági Fórum június 12.

Jó ez nekem? az akkreditációs standardokkal szerzett első tapasztalatok. XXIX. Betegbiztonsági Fórum június 12. Jó ez nekem? az akkreditációs standardokkal szerzett első tapasztalatok XXIX. Betegbiztonsági Fórum 2014. június 12. Az egészségügyi szolgáltatók akkreditációja az adott ellátási formára specifikus standardok

Részletesebben

WHO kézhigiénés önértékelő rendszer. fekvőbeteg ellátó intézmények számára

WHO kézhigiénés önértékelő rendszer. fekvőbeteg ellátó intézmények számára WHO kézhigiénés önértékelő rendszer fekvőbeteg ellátó intézmények számára Nemzeti Kézhigiénés Kampány 2011 1 ÁTÁLLÁS AZ ÚJ RENDSZERRE 1.1 KÖNNYEN ELÉRHETŐ AZ ALKOHOLOS KÉZFERTŐTLENÍTŐ AZ INTÉZETBEN? Válasszon

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés. 2333-06 Epidemiológiai szakápolás modul. 4. vizsgafeladat. 2011. november 08.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés. 2333-06 Epidemiológiai szakápolás modul. 4. vizsgafeladat. 2011. november 08. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László egyetemi docens

Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László egyetemi docens SZAKDOLGOZAT - TÉMAJAVASLATOK A 2013/2014 tanévre Semmelweis Egyetem Budapest Általános Orvostudományi Kar I. sz. Sebészeti Klinika Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Csírasejtes

Részletesebben

Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége. Dr. Kárpáti Edit

Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége. Dr. Kárpáti Edit Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége Dr. Kárpáti Edit Csapatunk azért dolgozik, hogy az egészségügyi ellátásban résztvevő szereplők (szolgáltatói szervezetek

Részletesebben

INFEKTOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013.

INFEKTOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. BÉKÉS MEGYEI PÁNDY KÁLMÁN KÓRHÁZ, GYULA A 2007.09.30-től hatályos

Részletesebben

A képzésen túl kiemelt célunk a tapasztalatcsere is. Mottónk ezért: tanulva tanítsuk egymást!

A képzésen túl kiemelt célunk a tapasztalatcsere is. Mottónk ezért: tanulva tanítsuk egymást! Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. sz. Sebészeti Klinika Igazgató: Dr. Kupcsulik Péter egyetemi tanár 1082 Budapest, Üllői út 78. Tel./fax: 333-5343 Budapest, 2010. augusztus 29. Tisztelt

Részletesebben

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Célcsoport: endokrinológia, aneszteziológia-intenzív terápia, családorvos, belgyógyászat, sebészet, gyermeksebészet, gyermekgyógyászat, idegsebészet,

Részletesebben

1. Ellenõrzés tárgya: a közforgalmú vasúti szolgáltatás nyújtására szolgáló

1. Ellenõrzés tárgya: a közforgalmú vasúti szolgáltatás nyújtására szolgáló -."" ~ C~- ","y"""w"~",c..""-c-..,, HEVES MEGYE KORMÁNYHJV AT AL A NÉPEGÉSZSÉGÜGY SZAKGAZGATÁS SZERV 2014. ÉV HATÓSÁG ELLENÕRZÉS TERVE 1. tárgya: a közforgalmú vasúti szolgáltatás nyújtására szolgáló vasúti

Részletesebben

dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai vezetője dr. Török Krisztina főigazgató Mihalicza Péter főosztályvezető

dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai vezetője dr. Török Krisztina főigazgató Mihalicza Péter főosztályvezető A Nemzeti Egészségügyi Minőségfejlesztési és Betegbiztonsági Stratégia (MIBES 2011) koncepciója és a megvalósítás feladatai a GYEMSZI Minőségügyi Főosztályán dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai

Részletesebben

7. FOGÁSZATI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT

7. FOGÁSZATI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 7. FOGÁSZATI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 7.A. Fogászati asszisztencia 7.2. Fogászati asszisztens 7.. Fogászati asszisztens (52) 7.5. Fogorvosi asszisztens 7.6. Fogorvosi asszisztens, szájhigiénikus 7.9. Klinikai

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK MIT JELENT A FERTŐZÉS? A fertőzés egy olyan folyamat, aminek során a szervezetünkben egy idegen mikroba - baktérium, vírus, parazita, kórokozó gomba - megtelepszik,

Részletesebben

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés száma % 1 Nosocomiális járványok 2010. Az ÁNTSZ regionális és kistérségi intézetei az OEK Kórházi Járványügyi Osztályára 2010. évben 185 nosocomiális járványt valamint 1 Salmonella typhi murium, 4 MRSA,

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL TÁMOP-6.2.4.A-11/1-2012-0013 Létszámbővítés az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében a Kaposi Mór Oktató Kórházban Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 7400

Részletesebben

A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése

A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése

Részletesebben

A multirezisztens kórokozók prevenciója az Európai Unió perspektívája Dr Böröcz Karolina Msc Kórházi járványügyi osztály

A multirezisztens kórokozók prevenciója az Európai Unió perspektívája Dr Böröcz Karolina Msc Kórházi járványügyi osztály A multirezisztens kórokozók prevenciója az Európai Unió perspektívája Dr Böröcz Karolina Msc Kórházi járványügyi osztály EAN 2010.11.18 1 Közegészségügyi veszélyek MRK Influenza pandemia bioterrorismus

Részletesebben

A WHO betegbiztonsági irányelv hazai adaptációja: NEVES (nem-várt események)

A WHO betegbiztonsági irányelv hazai adaptációja: NEVES (nem-várt események) A WHO betegbiztonsági irányelv hazai adaptációja: NEVES (nem-várt események) dr. Belicza Éva, SE EMK dr. Kullmann Lajos, MKSZ 2008. április 3. MKSZ XX. kongresszusa, Debrecen WHO irányelvek tervezete a

Részletesebben

Batthyány-Strattmann László díjban részesült. kimagasló szakmai munkásságának elismeréseként

Batthyány-Strattmann László díjban részesült. kimagasló szakmai munkásságának elismeréseként Batthyány-Strattmann László díjban részesült kimagasló szakmai munkásságának elismeréseként Dr. Bazsó György Garadna község háziorvos Dr. Bazsó Péter Prügy község háziorvosa Prof. Dr. Falkay György a Szegedi

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Szakmakód: 2501 Tevékenységek progresszivitási szint szerinti besorolása Foglalkozás-egészségügy Progresszivitási szint I. alapellátás

Részletesebben

BELLA standardok bevezetésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok a Zala Megyei Kórházban intézeti koordinátori szemmel.

BELLA standardok bevezetésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok a Zala Megyei Kórházban intézeti koordinátori szemmel. BELLA standardok bevezetésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok a Zala Megyei Kórházban intézeti koordinátori szemmel. Bognárné Laposa Ilona (Zala Megyei Kórház) Intézetünk sikerrel pályázott a GYEMSZI

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEI. I. A felsıoktatási intézmény képzési programjának részét képezı képzési és kimeneti követelmények kötelezı tartalmi elemei

KÖVETELMÉNYEI. I. A felsıoktatási intézmény képzési programjának részét képezı képzési és kimeneti követelmények kötelezı tartalmi elemei KÖVETELMÉNYEI I. A felsıoktatási intézmény képzési programjának részét képezı képzési és kimeneti követelmények kötelezı tartalmi elemei 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése Klinikai epidemiológia

Részletesebben

Kitaposatlan úton - az akkreditáció felé

Kitaposatlan úton - az akkreditáció felé Jogszabályi környezet DEMIN XV. Kitaposatlan úton - az akkreditáció felé Dr. Antal Gabriella (Magyar Kórházszövetség) Az egészségügyi szolgáltatók akkreditációja és tanúsítása392 124. 393 (1) Az egészségügyi

Részletesebben

SPECIALISTA A MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK KIVIZSGÁLÁSA TERÜLETÉN

SPECIALISTA A MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK KIVIZSGÁLÁSA TERÜLETÉN TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése SPECIALISTA A MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK Előadó: Dr. Koch Mária igazgató

Részletesebben

Körzeti közösségi szakápoló OKJ 54 723 010001 54 07 klinikai gyakorlat követelményei

Körzeti közösségi szakápoló OKJ 54 723 010001 54 07 klinikai gyakorlat követelményei Név : Születési név: Születési hely: Születési dátum Anyja neve: Lakcím: Körzeti közösségi szakápoló OKJ 54 723 010001 54 07 klinikai gyakorlat követelményei Teljesítendő gyakorlatok: Óraszám: Szociális

Részletesebben

4.F. Szövettani diagnosztika

4.F. Szövettani diagnosztika 4. LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA SZAKMACSOPORT 4.A. Általános labororatóriumi diagnosztika 4.1. Általános laboratóriumi asszisztens 4.F. Szövettani diagnosztika 4.38. Szövettani asszisztens 4.11. Egészségügyi

Részletesebben

Az antibiotikum alkalmazással kapcsolatos tevékenységek az EFOP Az egészségügyi ellátórendszer szakmai-módszertani fejlesztése projektben

Az antibiotikum alkalmazással kapcsolatos tevékenységek az EFOP Az egészségügyi ellátórendszer szakmai-módszertani fejlesztése projektben Az antibiotikum alkalmazással kapcsolatos tevékenységek az EFOP 1.8.0 Az egészségügyi ellátórendszer szakmai-módszertani fejlesztése projektben EURÓPAI ANTIBIOTIKUM NAP 2018. NOVEMBER 19. DR. ANTMANN KATALIN

Részletesebben

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95.

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT NOSOCOMIALIS FERTŐZÉSEK, 2005. JANUÁR 1- DECEMBER 31. EPINFO 2006; 7:89-95.

Részletesebben

Szy Ildikó DEMIN 2014.

Szy Ildikó DEMIN 2014. Szy Ildikó DEMIN 2014. Az azonos bánásmód és a szolidaritás elvének megfelelően a ritka betegségek multidiszciplináris megközelítésű diagnosztikájának és kezelésének fejlesztése, a racionalizált beteg

Részletesebben

A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337.

A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337. A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337. 2005. évben az ÁNTSZ fővárosi és megyei intézetei az OEK Kórházi járványügyi osztályára 20 nosocomialis járványt és egy pseudojárványt

Részletesebben

A M A G Y A R H Y P E R T O N I A T Á R S A S Á G I I. T A V A S Z I K O N G R E S S Z U S A

A M A G Y A R H Y P E R T O N I A T Á R S A S Á G I I. T A V A S Z I K O N G R E S S Z U S A MEGHÍVÓ A Hypertonia Világnapja alkalmából rendezett II. Tavaszi Kongresszusunk idején, a Magyar Hypertonia Társaság 2015. május 17 én 10.00 órára Közgyűlést hív össze. A Közgyűlés helye: Mercure Budapest

Részletesebben

Doktori disszertációk védései és Habilitációs eljárások Ph.D fokozatszerzés

Doktori disszertációk védései és Habilitációs eljárások Ph.D fokozatszerzés Doktori disszertációk védései és Habilitációs eljárások 2010. Ph.D fokozatszerzés Ph.D fokozatot szereztek: * 2010. január 27-én Dr. Ujhelyi Enikő sikeresen megvédte a Diagnosztikus vizsgálatok prediktív

Részletesebben

MAGYAR INFEKCIÓKONTROLL TÁRSASÁG XVI. KONGRESSZUSA

MAGYAR INFEKCIÓKONTROLL TÁRSASÁG XVI. KONGRESSZUSA MAGYAR INFEKCIÓKONTROLL TÁRSASÁG XVI. KONGRESSZUSA Balatonalmádi, Ramada Balaton Hotel 03. május 3-4. PROGRAM 03. május 3., csütörtök 09.00 7.00 REGISZTRÁCIÓ.00-.0 MEGNYITÓ.0-.30 SZEKCIÓÜLÉS I. Üléselnökök:

Részletesebben

Betegelégedettségi vizsgálatok helye az alapellátásban

Betegelégedettségi vizsgálatok helye az alapellátásban Betegelégedettségi vizsgálatok helye az alapellátásban Prof. Dr. Varga Albert, Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet Kihívások az intézményes eü-ben

Részletesebben

1. Általános kulcsfontosságú üzenetek a kórházi és egyéb egészségügyi intézményi egészségügyi szakemberek számára

1. Általános kulcsfontosságú üzenetek a kórházi és egyéb egészségügyi intézményi egészségügyi szakemberek számára 1. Általános kulcsfontosságú üzenetek a kórházi és egyéb egészségügyi intézményi egészségügyi szakemberek számára Mi a probléma? Az antibiotikum 1 -rezisztencia valamennyi európai egészségügyi intézményben

Részletesebben

TERVEZETT PROGRAM GASZTROENTEROLÓGIAI ÉS INFEKTOLÓGIAI BETEGSÉGEK. a mindennapi gyakorlat szemszögéből

TERVEZETT PROGRAM GASZTROENTEROLÓGIAI ÉS INFEKTOLÓGIAI BETEGSÉGEK. a mindennapi gyakorlat szemszögéből 2017 GASZTROENTEROLÓGIAI ÉS INFEKTOLÓGIAI BETEGSÉGEK a mindennapi gyakorlat szemszögéből TERVEZETT PROGRAM 2017. január 27-28. Hotel Park Inn by Radisson Budapest www.convention.hu PÉNTEK 2017. JANUÁR

Részletesebben

2017. április 20., csütörtök

2017. április 20., csütörtök PROGRAM 2017. április 20., csütörtök 14.00-15.30 OLTSA BE MAGÁT! Kommunikációs védőoltások nehéz helyzetekre. Orvos-páciens kommunikációs műhely, kiscsoportos interaktív foglalkozás (előzetes regisztrációhoz

Részletesebben

MÉHNYAKSZŰRÉS OKTATÁSA A VÉDŐNŐK GRADUÁLIS KÉPZÉSÉBEN. Dr. Tobak Orsolya okl. védőnő főiskolai docens SZTE ETSZK PEGT

MÉHNYAKSZŰRÉS OKTATÁSA A VÉDŐNŐK GRADUÁLIS KÉPZÉSÉBEN. Dr. Tobak Orsolya okl. védőnő főiskolai docens SZTE ETSZK PEGT MÉHNYAKSZŰRÉS OKTATÁSA A VÉDŐNŐK GRADUÁLIS KÉPZÉSÉBEN Dr. Tobak Orsolya okl. védőnő főiskolai docens SZTE ETSZK PEGT Vázlat Előzmények Graduális munkacsoport tevékenysége Konszenzus javaslat Képzés lebonyolítása

Részletesebben

PROGRAM NOVEMBER 26. CSÜTÖRTÖK

PROGRAM NOVEMBER 26. CSÜTÖRTÖK PROGRAM 2015. NOVEMBER 26. CSÜTÖRTÖK 10.00 20.00 Regisztráció 14.00 14.30 Methicillin rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) szűrés és eradikáció 14.30 15.00 Itthon fontos zoonozisok Dr. Schneider Ferenc

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 723 04 Epidemiológiai szakápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: Mikrobiológiai, járványtani ismeretek, infekciókontroll, szakmai A vizsgafeladat

Részletesebben

A NEVES jelentő és tanuló rendszer. Dr. Lám Judit

A NEVES jelentő és tanuló rendszer. Dr. Lám Judit A NEVES jelentő és tanuló rendszer Dr. Lám Judit Az aktualitás A BELSŐ MINŐSÉGÜGYI RENDSZER 1997. évi CLIV. tv.... a betegbiztonsággal összefüggő kockázatok, a nemkívánatos események áttekintését, elemzését,

Részletesebben

23. ORSZÁGOS ANTIBIOTIKUM TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM

23. ORSZÁGOS ANTIBIOTIKUM TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM 23. ORSZÁGOS ANTIBIOTIKUM TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM Akkreditált továbbképző tanfolyam gyakorló orvosoknak és gyógyszerészeknek Balatonfüred, Hotel Füred 2017. november 23 25. PROGRAM 2017. NOVEMBER 23. CSÜTÖRTÖK

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET

EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2014/2204(INI) 5.1.2015 VÉLEMÉNYTERVEZET a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

Részletesebben

KORSZERŰ EGÉSZSÉGÜGYI KÉPZÉSEK - A KITERJESZTETT HATÁSKÖRŰ ÁPOLÓK

KORSZERŰ EGÉSZSÉGÜGYI KÉPZÉSEK - A KITERJESZTETT HATÁSKÖRŰ ÁPOLÓK KORSZERŰ EGÉSZSÉGÜGYI KÉPZÉSEK - A KITERJESZTETT HATÁSKÖRŰ ÁPOLÓK LEHETSÉGES FELADATAI AZ IDŐSELLÁTÁSBAN Dr. Balogh Zoltán Ph.D. Egymást Értő Szakemberek Szociális Klaszter Egyesület Ünnepi Konferenciája

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN. dr. Bezsila Katalin DEMIN XV május 29.

A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN. dr. Bezsila Katalin DEMIN XV május 29. A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN dr. Bezsila Katalin DEMIN XV. 2015. május 29. Gyógyszertár = egészségügyi intézmény A gyógyszertár egészségügyi feladata a lakosság gyógykezeléséhez

Részletesebben

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2011; 4 (SUPPL. 3) CARDIOMETABOLICA HUNGARICA A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG VII. KONGRESSZUSA AZ ELHÍZÁS KEZELÉSE SZAKMAI IRÁNYELVEINEK AKTUALIZÁLÁSA PROGRAM 2011. OKTÓBER 14. Aesculap

Részletesebben

Foglalkozással összefüggő zoonózisok és megelőzésük lehetőségei a mezőgazdaságban

Foglalkozással összefüggő zoonózisok és megelőzésük lehetőségei a mezőgazdaságban Á N T S Z Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Foglalkozással összefüggő zoonózisok és megelőzésük lehetőségei a mezőgazdaságban Dr. Ócsai Lajos Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi

Részletesebben

Kedves Kollégák! Mindenkit szeretettel várunk! Dr. Orosi Piroska A Szervezõ Bizottság elnöke

Kedves Kollégák! Mindenkit szeretettel várunk! Dr. Orosi Piroska A Szervezõ Bizottság elnöke Kedves Kollégák! Megújult az infekciókontroll szakbizottságunk. Célunk nem változott, szeretnénk segíteni az egészségügyi intézményeket a higiénés rendszer kiépítésében, az infekciókontroll minimum feltételek

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ. BMPT Főosztályának Bakteriológiai, Parazitológiai, Mikológiai és Tipizáló Továbbképzése

Az Országos Epidemiológiai Központ. BMPT Főosztályának Bakteriológiai, Parazitológiai, Mikológiai és Tipizáló Továbbképzése Az Országos Epidemiológiai Központ BMPT Főosztályának Bakteriológiai, Parazitológiai, Mikológiai és Tipizáló Továbbképzése Ideje: 2013. március 19-22. Regisztráció: március 19-én 9:30-10:00 óráig Helye:

Részletesebben

Kórházi járványügyi osztály

Kórházi járványügyi osztály Dr Böröcz ö Karolina Kórházi járványügyi osztály OEK módszertani levél 2003 febr 07 EPINFO különszám Összefoglalja f l lj azon ismereteket, t amelyekkel l a kockázatok megbecsülhetők Ismerteti a hatékony

Részletesebben

Szabályozók felülvizsgálata Ellenőrzési-mátrix

Szabályozók felülvizsgálata Ellenőrzési-mátrix Szabályozók felülvizsgálata Ellenőrzési-mátrix Laukó Krisztina SZTE SZAKK, intézményi koordinátor 35. NEVES Betegbiztonsági Fórum, 2016. 06. 23. Előzmények 1998 Mintaklinika program 2002 az összes szervezeti

Részletesebben

Sebészi és háziorvosi team együttműködése

Sebészi és háziorvosi team együttműködése Sebészi és háziorvosi team együttműködése Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Prof. Dr. Varga Albert, Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet A háziorvos kompetenciája Diagn. tevékenységek,

Részletesebben

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású:

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású: Jelentés a munkavállalói létszámról Foglalkozás-egészségügyi szolgálat neve: címe: orvosok száma: ápolók száma: alkalmazott egyéb személyek száma: Osztály A B C D főállású: részállású: Jelenleg ellátott

Részletesebben

Dél-pesti Rhinologiai Napok

Dél-pesti Rhinologiai Napok Dél-pesti Rhinologiai Napok A Dél-pesti Rhinologiai Napok második alkalommal kerül megrendezésre. A kétnapos tanfolyam első napján két témát tekintünk át. A nap első felét a IV. alkalommal megrendezésre

Részletesebben

BEKÖSZÖNTŐ ÉS FELHÍVÁS TANFOLYAMRA

BEKÖSZÖNTŐ ÉS FELHÍVÁS TANFOLYAMRA BEKÖSZÖNTŐ ÉS FELHÍVÁS TANFOLYAMRA SEMMELWEIS NYOMDOKAIN: HÚGYÚTI FERTŐZÉSEK KLINIKUMA, MIKROBIOLÓGIAI GYORSDIAGNOSZTIKÁJA, CÉLZOTT ANTIMIKRÓBÁS KEZELÉSE ÉS MEGELŐZÉSE-2 MIKROBIOLOGIAI GYORSDIAGNOSZTIKA

Részletesebben

HIV prevenció. A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc

HIV prevenció. A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc HIV prevenció A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc o HIV: Human Immunodeficiency Virus (emberi immunhiány vírusa) o AIDS: Acquired Immune Deficiency Syndrome (szerzett immunhiányos tünetegyüttes)

Részletesebben

A tetanusz profilaxis helyes és egységes gyakorlatának kialakítása felnőtt járóbeteg szakellátást nyújtó sebészeten

A tetanusz profilaxis helyes és egységes gyakorlatának kialakítása felnőtt járóbeteg szakellátást nyújtó sebészeten A tetanusz profilaxis helyes és egységes gyakorlatának kialakítása felnőtt járóbeteg szakellátást nyújtó sebészeten Szemán Éva Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ 2018 .biztonsági probléma?

Részletesebben

Kitaposatlan úton az akkreditáció felé

Kitaposatlan úton az akkreditáció felé Kitaposatlan úton az akkreditáció felé DEMIN Konferencia 2015. Május 27-29. Dr. Antal Gabriella főigazgató Tüdőgyógyintézet Törökbálint A MKSZ elnökségének tagja Előzmények ISO 9001 - MIR MEES ESzCsM szakmai

Részletesebben

A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói

A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói Dr. Engelbrecht Imre főosztályvezető-helyettes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségpolitikai Főosztály A minőség egészségügyi

Részletesebben

BŰNMEGELŐZÉSI, KÖZBIZTONSÁGI ÉS KÖZRENDVÉDELMI BIZOTTSÁG KIHELYEZETT ÜLÉSE MÁRCIUS 29.

BŰNMEGELŐZÉSI, KÖZBIZTONSÁGI ÉS KÖZRENDVÉDELMI BIZOTTSÁG KIHELYEZETT ÜLÉSE MÁRCIUS 29. BŰNMEGELŐZÉSI, KÖZBIZTONSÁGI ÉS KÖZRENDVÉDELMI BIZOTTSÁG KIHELYEZETT ÜLÉSE 2017. MÁRCIUS 29. DR. STÁNITZ ÉVA Ph.D. FŐOSZTÁLYVEZETŐ MEGYEI TISZTIFŐORVOS Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya

Részletesebben

NÉPEGÉSZSÉGTAN (zh kérdések)

NÉPEGÉSZSÉGTAN (zh kérdések) NÉPEGÉSZSÉGTAN (zh kérdések) 1. Soroljon fel 5 egészségdeterminánst! -jövedelmi támogatottság -társadalmi támogatottság (szoc. ellátórendszer fejlettsége) -iskolázottság -foglalkoztatottság és munkakörülmények

Részletesebben

Védőoltási helyzetkép, átoltottság. Mi a teendő a védőoltás megtagadása esetén?

Védőoltási helyzetkép, átoltottság. Mi a teendő a védőoltás megtagadása esetén? Á N T S Z Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Védőoltási helyzetkép, átoltottság. Mi a teendő a védőoltás megtagadása esetén? Dr. Ócsai Lajos Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztály

Részletesebben

Prevenció: Elsődleges megelőzés: laikusok tájékoztatása a mozgásszervi betegségek megelőzésének

Prevenció: Elsődleges megelőzés: laikusok tájékoztatása a mozgásszervi betegségek megelőzésének egészségügyi intézmények országos gerincgyógyászati ko zpont integrált betegedukációs tevékenység - 16 - Az Országos Gerincgyógyászati Központ támogatja pácienseit az egészségügyi kérdésekben való tájékozódásban

Részletesebben

Frissítve: május :22 Netjogtár Hatály: 2018.XI.1. - Magyar joganyagok - 20/2009. (VI. 18.) EüM rendelet - az egészségügyi ellátással öss 1

Frissítve: május :22 Netjogtár Hatály: 2018.XI.1. - Magyar joganyagok - 20/2009. (VI. 18.) EüM rendelet - az egészségügyi ellátással öss 1 Magyar joganyagok 20/2009. (VI. 18.) EüM rendelet az egészségügyi ellátással öss 1. oldal 20/2009. (VI. 18.) EüM rendelet az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzéséről, e tevékenységek

Részletesebben

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15 A hipertónia, mint kiemelt kardiovaszkuláris rizikófaktor befolyásoló tényezőinek és ellátásának vizsgálata az alapellátásban Dr. Sándor János, Szabó Edit, Vincze Ferenc Debreceni Egyetem OEC Megelőző

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 08. hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma A figyelőszolgálatban

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal

Központi Statisztikai Hivatal Központi Statisztikai Hivatal Korunk pestise az Európai Unióban Míg az újonnan diagnosztizált AIDS-megbetegedések száma folyamatosan csökken az Európai Unióban, addig az EuroHIV 1 adatai szerint a nyilvántartott

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

Ankét program :30 Dr. Orosi Piroska, Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar: Egészségügyi dolgozókat veszélyeztető biológiai kóroki tényezők

Ankét program :30 Dr. Orosi Piroska, Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar: Egészségügyi dolgozókat veszélyeztető biológiai kóroki tényezők Ankét program 206. 206. szeptember 29. csütörtök 5.00 Megnyitó Az Ankétot megnyitja és bevezető előadást tart Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvos PLENÁRIS ÜLÉS Üléselnökök: Dr. Orosi Piroska, Dr.

Részletesebben

A BELLA akkreditáció HATÁSVIZSGÁLATA. Takács Erika SE EMK május 28.

A BELLA akkreditáció HATÁSVIZSGÁLATA. Takács Erika SE EMK május 28. A BELLA akkreditáció HATÁSVIZSGÁLATA Takács Erika SE EMK 2015. május 28. Az akkreditációs pilot hatásvizsgálatának célja Átfogó cél: A pilot projekt eredményez-e változásokat az egészségügyi szolgáltató

Részletesebben

INFECTOLOGIA OSZTÁLY. Ágyszám: intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy. Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő.

INFECTOLOGIA OSZTÁLY. Ágyszám: intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy. Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő. INFECTOLOGIA OSZTÁLY Ágyszám: 55 + 2 intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő 2009-ben 3061 fő 2010-ben 2612 fő ebből gyermek: 1067 Ambuláns betegforgalom: 2010-ben

Részletesebben