2017. évi törvény. egyes klímapolitikai tárgyú törvények módosításáról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2017. évi törvény. egyes klímapolitikai tárgyú törvények módosításáról"

Átírás

1 Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, az nem tekinthető a Kormány álláspontjának! évi törvény egyes klímapolitikai tárgyú törvények módosításáról 1. Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló évi LX. törvény módosításáról (1) Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló évi LX. törvény (a továbbiakban: Éhvt.) 14. (5) bekezdése a következő q)-t) ponttal egészül ki: 1. (Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben állapítsa meg:) q) a fluortartalmú üvegházhatású gázok 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletben nem szabályozott felhasználási céljából a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozások részére az e tevékenység végzésére jogosító engedélyezési eljárás részletes szabályait; r) a fluortartalmú üvegházhatású gázokra vonatkozó adatbázis F-Gáz ügyfélazonosítóval rendelkező ügyfelek általi igénybevételének és vezetésének részletes szabályait; s) az üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységeket végző vállalkozások képesítési rendszerének, a képesítések nyilvántartásának, az igazolás kiadásának, az ahhoz fűződő formai és tartalmi követelmények meghatározásának részletes szabályait; t) az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeit. (2) Az Éhvt. 14. (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (6) Felhatalmazást kap a miniszter, hogy: a) a klímavédelmi felügyeleti díj megfizetésének részletes szabályait; b) az üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységeket végző természetes személyek képzésére, képesítésére és vizsgáztatására, a szerzett tudás elismerésére, a vizsgáztatás és képesítés rendjére vonatkozó részletes szabályokat; c) a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal összefüggő tevékenységet végzők képzéséért, vizsgáztatásáért és a képesítést igazoló okirat kiállításáért fizetendő díj mértékét és a díj megfizetésének részletes szabályait rendeletben állapítsa meg. 2. Az Éhvt. a) 10/J. -át követő alcím címében a nemzetközi rugalmassági mechanizmusokban és szövegrész helyébe az a szöveg, b) 14. (5) bekezdés c) pontjában az a nemzetközi együttműködéssel megvalósuló projekttevékenységek és a szövegrész helyébe az a szöveg lép. 3.

2 2 Hatályát veszti az Éhvt. a) , 15., 17. és 20. pontja, b) 11-13/E. -a és c) 14. (7) bekezdése. 2. Az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítésmegosztási határozat végrehajtásában történő részvételről szóló évi CCXVII. törvény módosításáról Az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában történő részvételről szóló évi CCXVII. törvény (a továbbiakban: Ügkr. tv.) 14/A. -a helyébe a következő rendelkezés lép: 4. 14/A. A miniszter a 12. (2) bekezdésében és a 38. (1) bekezdésében meghatározott feladataival kapcsolatban elvégzett tevékenységekről, az ÜHG-egység vagy a 38. (1) bekezdés szerinti ESD-egység értékesítését vagy vételét követő 30 napon belül tájékoztatást nyújt az energiapolitikáért felelős miniszter részére. Az Ügkr. tv. 33. (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, és a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki: 5. (4) A hatóság konzervatív becslést készít egy létesítmény vagy légi jármű kibocsátásáról ha: a) az üzemeltető vagy légi jármű üzembentartó nem nyújtott be hitelesített éves kibocsátási jelentést a 10. (1) bekezdésében előírt határidőre, b) a 10. (1) bekezdésében említett hitelesített éves kibocsátási jelentés nincs összhangban e törvény rendelkezéseivel, vagy c) az üzemeltető vagy légi jármű üzembentartó kibocsátási jelentését nem hitelesítették a 600/2012/EU bizottsági rendeletnek megfelelően. (4a) Az (1) bekezdésben meghatározott bírság alapjául a (4) szerinti konzervatív becslés szolgál. 6. Az Ügkr. tv. 34/A. -a helyébe a következő rendelkezés lép: 34/A. (1) A véglegesen kiszabott és meg nem fizetett számlavezetési díj adók módjára behajtandó köztartozás. (2) A végleges határozatban megállapított teljesítési határidő eredménytelen elteltét követően a hatóság a számlavezetési díj behajtása érdekében megkeresi az illetékes adóhatóságot és a meg nem fizetett számlavezetési díj 10 %-ával megegyező mértékű bírságot szab ki.

3 3 (1) Az Ügkr. tv. 15. (1) bekezdésében a referenciaértékek szövegrész helyébe a szorzótényezők szöveg lép. (2) Az Ügkr. tv. 3. (1) bekezdésében és 18/E. (2) bekezdésében a jogerős szövegrész helyébe a véglegessé vált szöveg lép. Hatályát veszti az Ügkr. tv. 38. (4) bekezdésében az az energiapolitikáért felelős miniszterrel együttműködésben szövegrész. 3. Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény és a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló évi L. törvény módosításáról Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény és a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló évi L. törvény a) 290. (7)-(9) bekezdése, b) 291. j) pontja és c) 433. a) pontja nem lép hatályba Záró rendelkezések 10. (1) Ez a törvény a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba. (2) Az 1. és a 7. (2) bekezdése január 1-jén lép hatályba. 11. E törvény 2. alcíme a kibocsátási egységekre vonatkozó harmonizált ingyenes kiosztás uniós szintű átmeneti szabályainak a 2003/87/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 10a. cikke értelmében történő meghatározásáról szóló, április 27-i 2011/278/EU bizottsági határozat végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

4 4 I N D O K O L Á S Á L T A L Á N O S I N D O K O L Á S Az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában történő részvételről szóló évi CCXVII. törvény (a továbbiakban: Ügkr. tv.) módosításának egyik célja, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter és a nemzetgazdasági miniszter közötti együttműködést szabályozó rendelkezések egyértelműsítve legyenek, az együttműködés konkrét jelentése egyértelműen következzen a jogszabályból. Az Ügkr. tv. módosításának másik célja, hogy a számlavezetési díj meg nem fizetése esetén kiszabandó bírság megfizetésével kapcsolatos technikai nehézségeket megoldja. Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló évi LX. törvény (a továbbiakban: Éhvt.) módosításának célja, hogy deregulálásra kerüljenek az együttes végrehajtásra vonatkozó törvényi felhatalmazó rendelkezések, tekintettel arra, hogy a szabályozás kiüresedett. Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény és a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló évi L. törvény módosításának célja, hogy az együttes végrehajtásra vonatkozó felhatalmazó rendelkezések deregulálásra kerüljenek. R É S Z L E T E S I N D O K O L Á S Az 1. -hoz Az Éhvt. rendelkezéseiből hatályon kívül helyezésre kerülnek az együttes végrehajtásra vonatkozó részletszabályok és az együttes végrehajtásra vonatkozó szabályozás megalkotására felhatalmazást adó rendelkezések. Ugyanis az együttes végrehajtásra vonatkozó szabályozás gyakorlatilag 2012 óta kiüresedett. Ennek oka, hogy az együttes végrehajtási mechanizmust még a Kiotói Jegyzőkönyv vezette be, amely 2012-ig tartott (első kiotói vállalási időszak). A kiotói rendszer meghosszabbításáról szóló Dohai módosítás nemzetközi ratifikációja azonban leállt, és nemzetközileg is elég sok támadás érte a korábbi együttes végrehajtási projekteket azok hitelességének megkérdőjelezhetősége miatt. Ha a nemzetközi rugalmassági mechanizmusokról folyó tárgyalások a későbbiek során abba az irányba mutatnak, hogy egyszer mégis lesz az együttes végrehajtási projektekhez hasonló projekt-típus, akkor azt majd az új paramétereknek megfelelően kell újraszabályozni. Jelenleg azonban a nemzetközi tendencia az, hogy a klímavédelemmel kapcsolatos projektek a Zöld Klíma Alap, vagy a GGGI (Global Green Growth Institute) támogatásával valósulnak meg. Magyarország mindkettő nemzetközi szervezetnek a tagja. A 2. -hoz Az Éhvt. 10/J. -át követő alcím szövegcserés módosítása tekintettel arra, hogy az együttes végrehajtásra vonatkozó szabályozás deregulálásra kerül.

5 5 A 3. -hoz Hatályon kívül helyező rendelkezés. A 4. -hoz Az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában történő részvételről szóló évi CCXVII. törvény (a továbbiakban: Ügkr. tv.) kimondja, hogy az állam tulajdonában lévő ÜHG-egységek és a 38. (1) bekezdés szerinti ESD-egységek tekintetében a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket a nemzetgazdasági miniszter gyakorolja. Az Ügkr. tv. hatályos 14/A. -a szerint a nemzetgazdasági miniszter a tulajdonosi jogait az energiapolitikáért felelős miniszterrel együttműködésben látja el. A gyakorlatban az együttműködés kifejezés értelmezése problémákat vetett fel, hogy ez vajon jelent-e együttdöntést vagy elegendő az utólagos tájékoztatás. Tekintettel arra, hogy az Ügkr. tv. egyértelműen a tulajdonosi jogokat a fenti egységek vonatkozásában a nemzetgazdasági miniszter részére adja meg, így az együttműködést helyesebb tájékoztatási kötelezettségre pontosítani. Az 5. -hoz A hatályos rendelkezés leszűkíti a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (a továbbiakban: NKvH) által végzendő konzervatív becslés körét a 33. (1) bekezdése szerinti bírság alkalmazására és feltételként szabja, hogy a térítésmentesen járó kibocsátási egységek száma nem állapítható meg. A javasolt módosítás az NKvH általi konzervatív becslés készítését generális jelleggel fogalmazza meg, amely így nagyobb összhangot teremt a 601/2012/EU bizottsági rendelet 70. cikkének rendelkezéseivel. A 6. -hoz A forgalmi jegyzékben szereplő számla kezeléséért az NKvH bevételét képező számlavezetési díjat kell fizetni, amelynek meg nem fizetése esetén az NKvH a számlavezetési díj 110%-ával megegyező mértékű bírságot szab ki. A bírság összege (számlavezetési díj 110%-a) azonban két tételből áll: egyrészt a számlavezetési díjból (a bírság ezen része az NKvH bevétele) és a tényleges bírságból (számlavezetési díj 10%-a, ami a központi költségvetés bevétele). Ezen rendelkezés a jogelőd Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (a továbbiakban: OKTF) esetében működőképes volt, mivel akkor még a bírságot is az OKTF számlájára kellett megfizetni. Így az OKTF-nek lehetősége volt a bírságból a saját bevételi részét képező, a számlavezetési díj fedezetéül szolgáló részt elkülöníteni, saját bevételként jóváírni és csak a tényleges bírságrészt továbbutalni a központi költségvetésbe. Azonban jelenleg erre az NKvH-nak nincs lehetősége, mivel a bírságot a központi bírságszámlára kell megfizetni, amely felett az NFM csak korlátozott rendelkezési jogosultsággal bír. Nincs arra lehetőség, hogy a bírságnak a hatóság bevételét képező része a központi bírságszámlára történt befizetést követően a Hatóságnak átutalásra kerüljön. Az Ügkr. tv. a számlavezetési díj meg nem fizetése esetén kiszabott bírság meg nem fizetésével kapcsolatban rendelkezést nem tartalmaz. Az államháztartásról szóló évi CXCV. törvény 42. (3) bekezdése szerint: Törvény eltérő rendelkezése hiányában a bíróság, ügyészség által kiszabott eljárási bírság és rendbírság kivételével a jogerősen kiszabott és meg nem fizetett bírság, valamint a meg nem fizetett bírság miatt jogerősen kiszabott és meg nem fizetett késedelmi pótlék köztartozásnak minősül, és adók módjára kell

6 6 behajtani. A számlavezetési díj meg nem fizetése esetén kiszabott bírság végrehajtására az Áht. 42. (3) bekezdése alapján került sor. A fentiekre tekintettel ki kell mondani, hogy a számlavezetési díj meg nem fizetése esetén a végrehajtás érdekében az állami adóhatóság jár el. Ezen túlmenően arra is szükség van, hogy a számlavezetési díj meg nem fizetése esetén a bírság kiszabását megtartsuk ugyan, azonban annak mértékét a jelenleg hatályos, a meg nem fizetett számlavezetési díj 110%-ával megegyező mérték helyett a meg nem fizetett számlavezetési díj 10%-ával megegyező mértékűre módosítsuk. A bírság mértékének ezen módosítása nem eredményez pénzügyi változást. A jelenleg hatályos, a meg nem fizetett számlavezetési díj 110%-ával megegyező mértékű bírság szolgál ugyanis a számlavezetési díj fedezetére is, amely a bírság összegéből a számlavezetési díjjal egyező összeg az NKvH bevétele, és a központi költségvetésé a fennmaradó 10%. A forgalmi jegyzék kezeléséért fizetendő számlavezetési díj meg nem fizetése esetén a figyelmeztetés és az óvadék alkalmazásától kellő hatékonyság nem várható, tekintettel a korábbi hatósági gyakorlatra, amely az ügyfelek jelentős hanyagságát mutatta a számlavezetési díj megfizetése vonatkozásában, ezért indokolt a figyelmeztetés és az óvadék alkalmazását törvényi szinten kizárni. A 7. -hoz Az Ügkr. tv. 15. (1) bekezdésének módosítását az indokolja, hogy a 2011/278/EU bizottsági határozat VI. melléklete nem a referenciaértékeket, hanem a kibocsátás áthelyezési szorzótényezőket tartalmazza. A 8. -hoz Az Ügkr. tv. 38. (1) és (4) bekezdései között ellentmondás van, ugyanis a 38. (1) bekezdése szerint az ESD-egység feletti tulajdonosi jogokat a nemzetgazdasági miniszter gyakorolja, miközben a 38. (4) bekezdése értelmében csak az egységértékesítést kell együttműködésben teljesíteni. Tekintettel arra, hogy a 14/A. -ban is az együttműködés helyett tájékoztatási kötelezettség kerül előírásra, ezért indokolt a szövegrész hatályon kívül helyezése. A 9. -hoz Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény és a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló évi L. törvény módosításának célja, hogy az együttes végrehajtásra vonatkozó felhatalmazó rendelkezések jelen törvény 3. -a szerint deregulálásra kerüljenek. Hatályba léptető rendelkezések. Jogharmonizációs záradék. A 10. -hoz A 11. -hoz

7 7 A Kormány /2017. ( ) Korm. rendelete az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítésmegosztási határozat végrehajtásában való részvételről szóló évi CCXVII. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 410/2012. (XII. 28.) Korm. rendelet, valamint az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló évi LX. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 323/2007. (XII. 11.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló évi LX. törvény 14. (5) bekezdés c) pontjában, a 2. alcím tekintetében az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában történő részvételről szóló évi CCXVII. törvény 39. (1) bekezdés c), i) és j) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 1. Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló évi LX. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 323/2007. (XII. 11.) Korm. rendelet módosításáról 1. Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló évi LX. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 323/2007. (XII. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Éhvt. vhr.) a) 1. (1) bekezdés b) pontjában az az Évht. 2. -ának 15. pontja szövegrész helyébe az az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló évi LX. törvény (a továbbiakban: Éhvt.) 2. -ának 15. pontja szöveg, b) pontjában az a Keretegyezmény szövegrész helyébe az az évi LXXXII. törvénnyel kihirdetett ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény (a továbbiakban: Keretegyezmény) szöveg, a kihirdetett Jegyzőkönyv szövegrész helyébe a kihirdetett Kiotói Jegyzőkönyv (a továbbiakban: Jegyzőkönyv) szöveg lép. Hatályát veszti az Éhvt. vhr. a) 1. (1) bekezdés a) pontja, b) 2. 2., 5., 9. és 16. pontja, c) II. fejezete, d) 36. (3) és (4) bekezdése és e) 2-4. melléklete. 2.

8 8 2. Az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítésmegosztási határozat végrehajtásában való részvételről szóló évi CCXVII. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 410/2012. (XII. 28.) Korm. rendelet módosításáról 3. Az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában való részvételről szóló évi CCXVII. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 410/2012. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ügkr. vhr.) 1. -a a következő (9) és (10) bekezdéssel egészül ki: (9) A forrásanyag szolgáltatója, beszállítója az érvényességi idő kezdetétől számított 15 napon belül köteles átadni a (7) és (8) bekezdésekben meghatározott mérőrendszerek érvényes hitelesítési vagy kalibrálási bizonyítványának a másolatát az üzemeltető részére. (10) Ha a forrásanyag szolgáltatója, beszállítója a hitelesítési vagy kalibrálási bizonyítvány másolatát az üzemeltető részére a (9) bekezdésben meghatározottak szerint nem adja át, akkor a hitelesítési vagy kalibrálási bizonyítványt kiállító hatóságtól való beszerzése érdekében a hatóság kötelezi a forrásanyag szolgáltatóját, beszállítóját a mérőműszer szükséges adatainak közlésére. A forrásanyag szolgáltatója, beszállítója által közölt adatok alapján a hitelesítési vagy kalibrálási bizonyítványt a hatóság szerzi be. (1) Az Ügkr. vhr. 3. (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép: 4. (1) Az üzemeltető a harmadik kereskedési időszakban minden tárgyévet követő év január 20- ig a) a létesítmény kapacitásával, tevékenységi szintjével és működésével kapcsolatos, az Ügkr. tv , 40. és 41. pontjában foglaltaknak megfelelő jelentős, a tárgyévben bekövetkezett tényleges változásról akkreditált hitelesítő szervezet által hitelesített, b) az Ügkr. tv , 13., 40. és 41. pontjában foglaltaknak megfelelő, továbbá a 12. (1) bekezdése, valamint a 12/A. (1) és (3) bekezdése szerinti, a tárgyévet követő évre vonatkozó bármely tervezett változásról, valamint c) ha a létesítményben ca) a tárgyévre vonatkozóan nem történt a térítésmentesen kiosztandó kibocsátási egységek mennyiségét csökkentő, az a) pontban hivatkozott tényleges jelentős változás; cb) az a) pontban hivatkozott ténylegesen jelentős változáson átesett létesítményrészen túlmenően olyan legalább egy további létesítményrész is található, amelyre vonatkozóan a korábban kiosztásra megállapított kvótamennyiséget nem szükséges módosítani; cc) korábban a kiosztandó kibocsátási egységmennyiséget módosító jelentős változás következett be, és azóta nem következett be olyan újabb változás, amely ismét szükségessé tenné az egységek legutóbb elfogadott számának módosítását, akkor ennek tényéről elektronikus jelentést nyújt be a miniszternek az általa vezetett minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) honlapján közzétett módon.

9 9 (2) Az Ügkr. vhr. 3. (10) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép: (10) Az e szerinti adatszolgáltatási és jelentéstételi kötelezettségek teljesítéséhez a miniszter jogosult önálló elektronikus rendszert létrehozni az üzemeltetők megfelelő tájékoztatása mellett. Erről a tényről a miniszter az önálló elektronikus rendszer üzembehelyezését követő 15 napon belül tájékoztatja az üzemeltetőket. (3) Az Ügkr. vhr. 3. -a a következő (14) bekezdéssel egészül ki: (14) Ha az (1) bekezdés szerinti jelentés nem felel meg az e rendelet szerinti követelményeknek, a miniszter az üzemeltetőt legfeljebb két ízben hiánypótlásra szólítja fel. 5. Az Ügkr. vhr. 9. -a a következő (5) bekezdéssel egészül ki: (5) Az (1) bekezdés szerinti korrigáláshoz a miniszter jogosult további, akkreditált hitelesítő által hitelesített információkat bekérni az érintett létesítményektől. Az Ügkr. vhr. 11. (6) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép: 6. (6) A kérelmet a miniszter az Ügkr. tv. 16. (2) bekezdésében meghatározottak szerint a nemzeti kiosztási táblára vonatkozó javaslatával együtt továbbítja az Európai Bizottságnak a kérelem beérkezését követő 60 napon belül. A határidőbe a hiánypótlás teljesítéséhez, a tényállás tisztázásához, valamint a MEKH szakvéleményének kikéréséhez szükséges idő nem számít bele. 7. Az Ügkr. vhr a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki: (1a) Ha egy létesítmény esetében a 12. (1) bekezdés a)-g) pontok közül több is teljesül, akkor a kibocsátási egységek kiosztása tekintetében az először teljesülő kritériumot kell a bezárás okának tekinteni. (1) Az Ügkr. vhr. 12/A. (14) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép: 8. (14) A hatóság a minisztert tájékoztatja, ha hatósági ellenőrzés során tudomására jut, hogy a kötelezett a beolvadással vagy a kiválással kapcsolatos, (8) bekezdés szerinti bejelentési kötelezettségét nem teljesítette. E kötelezettség megfelelő teljesítésének ellenőrzésén túlmenően a hatóság a miniszterrel együttműködve hatósági ellenőrzés keretében felülvizsgálja a térítésmentesen kiosztásra kerülő kibocsátási egységek alapjául szolgáló adatok megfelelőségét is. (2) Az Ügkr. vhr. 12/A. -a a következő (15) bekezdéssel egészül ki:

10 10 (15) Ha a (8) bekezdés szerinti bejelentés nem felel meg az e rendelet szerinti követelményeknek, a miniszter az üzemeltetőt legfeljebb két ízben hiánypótlásra szólítja fel. (1) Az Ügkr. vhr. 14. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: 9. (2) A létesítmény üzemeltetője a jelentős kapacitáscsökkentés tényét a miniszter részére a 3. (1) bekezdésében meghatározott határidőben és módon jelenti be. Abban az esetben, ha a jelentős kapacitáscsökkentés tényének bejelentéséhez a létesítmény üzemeltetője számára nem áll rendelkezésre 6 hónapnyi hitelesített adat, akkor erről a tárgyévet követő év január 20-ig a miniszter részére elektronikus jelentést nyújt be a Minisztérium honlapján közzétett módon. A létesítmény üzemeltetője haladéktalanul benyújtja a jelentést, amint az ahhoz szükséges valamennyi adat a rendelkezésére áll. (2) Az Ügkr. vhr. 14. (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (4) Az Európai Bizottság jóváhagyását követően a miniszter határozatban megállapítja a létesítménynek térítésmentesen kiosztható kibocsátási egységek módosított mennyiségét, valamint a jegyzékkezelő útján gondoskodik a nemzeti kiosztási tábla európai uniós ügyleti jegyzőkönyvben történő módosításáról és a módosított kibocsátási egységek üzemeltető számláján történő jóváírásáról. 10. Az Ügkr. vhr. a) 1. (5) bekezdésében a kibocsátási engedély másolatát megküldi a miniszter szövegrész helyébe a kibocsátási engedély másolatát megküldi az államháztartásért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) szöveg, b) 3. (8) bekezdésében az a miniszter által kiadott határozat jogerőre emelkedését követően szövegrész helyébe az a miniszter tájékoztatását követően szöveg, c) 10. (1) bekezdésében a minősülő üzemeltetőnek szövegrész helyébe a minősülő létesítmény üzemeltetőjének szöveg, d) 11. (3) bekezdésében az üzemeltetőt hiánypótlásra szövegrész helyébe az üzemeltetőt legfeljebb két ízben hiánypótlásra szöveg, e) 13. (1) bekezdésében a kapacitásváltozás szövegrész helyébe a kapacitáscsökkentés szöveg, f) 19. d) pontjában a feltétekre szövegrész helyébe a feltételekre szöveg, g) 20. (5) bekezdésében az erről tényről szövegrész helyébe az erről a tényről szöveg lép. 11. Hatályát veszti az Ügkr. vhr. a) 1/A. -ában az a hitelesítő szövegrész, b) 11. (7) és (8) bekezdése.

11 11 3. Záró rendelkezések 12. (1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba. (2) A 4. (3) bekezdése és a 8. (2) bekezdése január 1-jén hatályba.

T/4020. számú törvényjavaslat

T/4020. számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/4020. számú törvényjavaslat az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény hatósági bevételek

Részletesebben

Társadalmi egyeztetésekről összefoglaló klímás, NFM előterjesztések től dec.31-ig:

Társadalmi egyeztetésekről összefoglaló klímás, NFM előterjesztések től dec.31-ig: Társadalmi egyeztetésekről összefoglaló klímás, NFM előterjesztések 2017.01.01-től 2017. dec.31-ig: 1. Az üvegházhatású gázokkal kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról szóló normatervezet (2017.

Részletesebben

MAGYARORSZÁG KORMÁNYA. T/2083. számú

MAGYARORSZÁG KORMÁNYA. T/2083. számú MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/2083. számú az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény és az üvegházhatású gázok közösségi

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/12973. számú törvényjavaslat az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény, továbbá az üvegházhatású

Részletesebben

Az Országgyűlés Fenntartható fejl ődés bizottsága. Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat. Kövér László, az Országgyűlés elnöke részére

Az Országgyűlés Fenntartható fejl ődés bizottsága. Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat. Kövér László, az Országgyűlés elnöke részére Az Országgyűlés Fenntartható fejl ődés bizottsága Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat Kövér László, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! A Fenntartható fejlődés bizottsága

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 183. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 183. szám MAGYAR KÖZLÖNY 183. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2014. december 23., kedd Tartalomjegyzék 2014. évi LXXXIX. törvény Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási

Részletesebben

Klímajog jegyzet. I. fejezet

Klímajog jegyzet. I. fejezet Klímajog jegyzet I. fejezet Az Európai Unió a harmadik évezred első évtizedében célul tűzte ki maga elé, hogy a világ vezető klímabarát csoportosulásává váljon. Ezen cél elérése érdekében az EU harmonizált

Részletesebben

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG Emisszió-kereskedelmi Osztály ÜHG-ENGEDÉLYEZÉS Gulyás-Béky Ágnes és Berki Gábor Győr, 2019. január 10. ÁTMENETI ELÉRHETŐSÉG Gulyás-Béky Ágnes osztályvezető 06-70/489-7637 agnes.gulyas-beky@itm.gov.hu

Részletesebben

A Kormány. /2017. ( ) Korm. rendelete. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról

A Kormány. /2017. ( ) Korm. rendelete. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról A Kormány /2017. ( ) Korm. rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról A Kormány a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 88. (1) bekezdés

Részletesebben

Tájékoztató előadás az Európai Unió Emissziókereskedelmi Rendszerének (ETS) hitelesítői számára

Tájékoztató előadás az Európai Unió Emissziókereskedelmi Rendszerének (ETS) hitelesítői számára Tájékoztató előadás az Európai Unió Emissziókereskedelmi Rendszerének (ETS) hitelesítői számára Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály 2013. május 9. Tartalom I. Jogszabályi háttér

Részletesebben

2007. évi LX. törvény. az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről.

2007. évi LX. törvény. az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről. 2007. évi LX. törvény az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről A törvény hatálya 1. A törvény hatálya az üvegházhatású gázok kibocsátásának

Részletesebben

Klímapolitika Magyarországon

Klímapolitika Magyarországon Klímapolitika Magyarországon A KlimAdat projekt nyitórendezvénye 2018. január 10. Dr. Botos Barbara Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály 1 NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK ENSZ Éghajlatváltozási

Részletesebben

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter. /2018. (.) ITM rendelete

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter. /2018. (.) ITM rendelete Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, az nem tekinthető a Kormány álláspontjának! Az innovációért és technológiáért felelős miniszter /2018. (.) ITM rendelete a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 180. szám 37327

MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 180. szám 37327 MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 180. szám 37327 2012. évi CCXVII. törvény az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erõfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában történõ részvételrõl*

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 72. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 72. szám MAGYAR KÖZLÖNY 72. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2015. május 27., szerda Tartalomjegyzék 125/2015. (V. 27.) Korm. rendelet A Magyarország Kormánya és Románia Kormánya között, a magyar román államhatáron

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

A Kormány 391/2015. (XII. 11.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról

A Kormány 391/2015. (XII. 11.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány 391/2015. (XII. 11.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 170. (1) bekezdés 29. pontjában,

Részletesebben

2012. évi CCXVII. törvény

2012. évi CCXVII. törvény 2012. évi CCXVII. törvény az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában történő részvételről 1 Az Országgyűlésnek e törvény megalkotásával

Részletesebben

Fentiek alapján a Képviselő-testület februári ülésén elfogadott 29/2017.(II.23.) határozatával elrendelte a rendelet felülvizsgálatát.

Fentiek alapján a Képviselő-testület februári ülésén elfogadott 29/2017.(II.23.) határozatával elrendelte a rendelet felülvizsgálatát. Előterjesztő: Dr. Faragó Péter polgármester Készítette: Csiszárné dr. Sajgó Erika Igazgatási Osztályvezető Előterjesztés a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés

Részletesebben

2007. évi LX. törvény

2007. évi LX. törvény 2007. évi LX. törvény az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói 1 A törvény hatálya 1. 2 A törvény hatálya az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével, nyelőkkel való eltávolításával,

Részletesebben

2. A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó névjegyzékbe vétele

2. A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó névjegyzékbe vétele 85412 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 220. szám A Miniszterelnökséget vezető miniszter 41/2016. (XII. 29.) MvM rendelete a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenységről szóló 14/2016.

Részletesebben

Biri Község településképének védelméről szóló önkormányzati rendelet módosításáról 1

Biri Község településképének védelméről szóló önkormányzati rendelet módosításáról 1 435 BIRI, KOSSUTH LAJOS ÚT 4. SZÁM / + 36 (4) 65-37 + 36 (0) 51-407 E-mail: biriph@gmail.com E L Ő T E R J E S Z T É S BIRI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK Biri Község településképének védelméről

Részletesebben

Magyar joganyagok - 172/2015. (VII. 2.) Korm. rendelet - az Európai Unió saját forrás 2. oldal 6. GNI-alapú hozzájárulás: a 2014/335/EU, Euratom tanác

Magyar joganyagok - 172/2015. (VII. 2.) Korm. rendelet - az Európai Unió saját forrás 2. oldal 6. GNI-alapú hozzájárulás: a 2014/335/EU, Euratom tanác Magyar joganyagok - 172/2015. (VII. 2.) Korm. rendelet - az Európai Unió saját forrás 1. oldal 172/2015. (VII. 2.) Korm. rendelet az Európai Unió saját forrásaival kapcsolatos kötelezettségek teljesítésében

Részletesebben

1 Tervezet, amelyet a Kormány nem tárgyalt meg, ezért nem tekinthető a Kormány álláspontjának évi... törvény

1 Tervezet, amelyet a Kormány nem tárgyalt meg, ezért nem tekinthető a Kormány álláspontjának évi... törvény 1 2016. évi... törvény az egyes közszolgáltatások ellátásáról és az ezzel összefüggő törvénymódosításokról szóló 2013. évi CXXXIV. törvény módosításáról 1. Az egyes közszolgáltatások ellátásáról és az

Részletesebben

2007. évi LX. törvény az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről 1 A törvény hatálya

2007. évi LX. törvény az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről 1 A törvény hatálya 2007. évi LX. törvény az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről 1 A törvény hatálya 1. 2 A törvény hatálya az üvegházhatású gázok kibocsátásának

Részletesebben

Magyar joganyagok - 308/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi vezeté 2. oldal (6)1 Ha az akkreditáló szerv a környezetvédelmi hitelesít

Magyar joganyagok - 308/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi vezeté 2. oldal (6)1 Ha az akkreditáló szerv a környezetvédelmi hitelesít Magyar joganyagok - 308/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi vezeté 1. oldal 308/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet a környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszerben (EMAS) részt vevő

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉGHAJLATPOLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG EU-BÓL VALÓ KILÉPÉSE ÉS AZ EU KIBOCSÁTÁSKERESKEDELMI RENDSZERE (ETS)

EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉGHAJLATPOLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG EU-BÓL VALÓ KILÉPÉSE ÉS AZ EU KIBOCSÁTÁSKERESKEDELMI RENDSZERE (ETS) EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉGHAJLATPOLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG Brüsszel, 2018. december 19. Rev 1 KÖZLEMÉNY AZ ÉRDEKELT FELEK RÉSZÉRE AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG EU-BÓL VALÓ KILÉPÉSE ÉS AZ EU KIBOCSÁTÁSKERESKEDELMI RENDSZERE

Részletesebben

2017. évi törvény. 1. A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló évi V. törvény módosítása

2017. évi törvény. 1. A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló évi V. törvény módosítása Jelen tervezet közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során a tervezet koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért a tervezet jelen formájában nem

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 2. (T/17566.) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 2. (T/17566.) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 2. (T/17566.) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának.

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. 1 A Gazdasági Kabinet 2017. április 25-ei ülésén megtárgyalta és elfogadta az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű, idegen nyelvből tett érettségi támogatásáról és ingyenessé tételéről szóló

Részletesebben

Frissítve: október :23 Netjogtár Hatály: 2019.X.7. - Magyar joganyagok - 4/2016. (III. 5.) NFM rendelet - az Országos Atomenergia Hivata 1

Frissítve: október :23 Netjogtár Hatály: 2019.X.7. - Magyar joganyagok - 4/2016. (III. 5.) NFM rendelet - az Országos Atomenergia Hivata 1 Magyar joganyagok - 4/2016. (III. 5.) NFM rendelet - az Országos Atomenergia Hivata 1. oldal 4/2016. (III. 5.) NFM rendelet az Országos Atomenergia Hivatal egyes közigazgatási eljárásaiért és igazgatási

Részletesebben

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Ügyleírás A telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről,

Részletesebben

T/6954. számú. törvényjavaslat. a fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban egyes törvények módosításáról

T/6954. számú. törvényjavaslat. a fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban egyes törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/6954. számú törvényjavaslat a fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban egyes törvények módosításáról Előadó: Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági

Részletesebben

I. törvényi szintű jogszabály módosítások. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 22/C. -át érintő módosítások

I. törvényi szintű jogszabály módosítások. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 22/C. -át érintő módosítások I. törvényi szintű jogszabály módosítások A) A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 22/C. -át érintő módosítások 2013. november 30. napjától hatályos módosítások. Megállapította

Részletesebben

Magyar joganyagok évi CCXVII. törvény - az üvegházhatású gázok közösségi k 2. oldal f) a kizárólag a szakszolgálati engedély megszerzése vagy

Magyar joganyagok évi CCXVII. törvény - az üvegházhatású gázok közösségi k 2. oldal f) a kizárólag a szakszolgálati engedély megszerzése vagy Magyar joganyagok - 2012. évi CCXVII. törvény - az üvegházhatású gázok közösségi k 1. oldal 2012. évi CCXVII. törvény az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási

Részletesebben

2005. évi XV. törvény. az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelméről. A törvény célja. A törvény hatálya.

2005. évi XV. törvény. az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelméről. A törvény célja. A törvény hatálya. 2005. évi XV. törvény az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelméről A törvény célja 1. A törvény célja, hogy az Európai Közösség kibocsátási egységkereskedelmi rendszerében, valamint más,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS KÍSÉRŐLAP

ELŐTERJESZTÉS KÍSÉRŐLAP ELŐTERJESZTÉS KÍSÉRŐLAP E-szám: 125/2015 Tárgy: Rendeletalkotás a hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól és díjairól Előterjesztő neve: Kiszelné Mohos

Részletesebben

1. A betétdíj alkalmazásának szabályairól szóló 209/2005. (X. 5.) Korm. rendelet módosítása

1. A betétdíj alkalmazásának szabályairól szóló 209/2005. (X. 5.) Korm. rendelet módosítása A Kormány 368/2014. (XII. 30.) Korm. rendelete egyes kormányrendeleteknek az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság állami feladatellátásának központi költségvetési

Részletesebben

A Kormány. /2017. ( ) Korm. rendelete. egyes közszolgálati tárgyú kormányrendeletek módosításáról

A Kormány. /2017. ( ) Korm. rendelete. egyes közszolgálati tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány /2017. ( ) Korm. rendelete 1. melléklet a. számú előterjesztéshez egyes közszolgálati tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 2. oldal d) 26 vagy annál több földrészlet esetén az első 25 föl

Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 2. oldal d) 26 vagy annál több földrészlet esetén az első 25 föl Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 1. oldal 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet a földvédelmi hatósági eljárás igazgatási szolgáltatási díjának mértékéről és

Részletesebben

TSZVSZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI KONFERENCIA

TSZVSZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI KONFERENCIA AZ ÁKR. GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TŰZMEGELŐZÉS TERÜLETÉN TSZVSZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI KONFERENCIA DR. FIRNIGEL EDIT TŰ. SZÁZADOS TŰZMEGELŐZÉSI FŐOSZTÁLY BALATONKENESE, 2018. ÁPRILIS 26. Jogszabályváltozások

Részletesebben

96/2015. (XII. 23.) FM rendelet. a tejtermelőknek nyújtható ideiglenes rendkívüli támogatásról

96/2015. (XII. 23.) FM rendelet. a tejtermelőknek nyújtható ideiglenes rendkívüli támogatásról 96/2015. (XII. 23.) FM rendelet a tejtermelőknek nyújtható ideiglenes rendkívüli támogatásról A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó

Részletesebben

Az igazságügyi miniszter /2016. ( ) IM rendelete

Az igazságügyi miniszter /2016. ( ) IM rendelete 1 Az igazságügyi miniszter /2016. ( ) IM rendelete 1. melléklet a számú előterjesztéshez a közös jogkezelő szervezetek és a független jogkezelő szervezetek jogkezelési tevékenységének bejelentésével, valamint

Részletesebben

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG. A klímagáz képesítési rendszer

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG. A klímagáz képesítési rendszer NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG A klímagáz képesítési rendszer Jogszabályi háttér A fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről

Részletesebben

2005. évi XV. törvény. az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelméről. A törvény célja. A törvény hatálya.

2005. évi XV. törvény. az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelméről. A törvény célja. A törvény hatálya. 2005. évi XV. törvény az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelméről A törvény célja 1. A törvény célja, hogy az Európai Közösség kibocsátási egységkereskedelmi rendszerében, valamint más,

Részletesebben

14. napirendi pont. Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének január 28. napjára összehívott ülésére

14. napirendi pont. Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének január 28. napjára összehívott ülésére 14. napirendi pont E LŐTERJESZTÉS Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. január 28. napjára összehívott ülésére Előterjesztés tárgya: A talajterhelési díjról szóló rendelet elfogadása

Részletesebben

4400 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 43. szám. Kormányrendeletek

4400 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 43. szám. Kormányrendeletek 4400 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 43. szám III. Kormányrendeletek A Kormány 96/2014. (III. 25.) Korm. rendelete a közreműködő szervezetek útján ellátott feladatok központi költségvetési szerv által

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 1. oldal 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét értékelő szervezetek kijelölésének és

Részletesebben

Az Európai Uniós éghajlat-politika prioritásai, kitekintéssel a hazai aktualitásokra Koczóh Levente András LIFE projekt koordinátor-helyettes

Az Európai Uniós éghajlat-politika prioritásai, kitekintéssel a hazai aktualitásokra Koczóh Levente András LIFE projekt koordinátor-helyettes Az Európai Uniós éghajlat-politika prioritásai, kitekintéssel a hazai aktualitásokra Koczóh Levente András LIFE projekt koordinátor-helyettes Klímapolitikai Főosztály Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM)

Részletesebben

33524 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 209. szám

33524 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 209. szám 33524 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2017. évi 209. szám A Kormány 387/2017. (XII. 12.) Korm. rendelete a 2014 2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során a tervezet koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért az

Részletesebben

2016. évi... törvény

2016. évi... törvény 2016. évi... törvény az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény, valamint az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi

Részletesebben

1. A környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet módosítása

1. A környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet módosítása A Kormány 427/2015. (XII. 23.) Korm. rendelete a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet, valamint a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről

Részletesebben

1. (1) A látvány-csapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás kiállításáról,

1. (1) A látvány-csapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás kiállításáról, A Kormány 268/2011. (XII. 16.) Korm. rendelete A látvány-csapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének

Részletesebben

A 4/2015. (VII. 27.) MEKH

A 4/2015. (VII. 27.) MEKH A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének 4/2015. (VII. 27.) MEKH rendelete a rendszerüzemeltetési díjból származó árbevétel megosztására vonatkozó kiegyenlítő fizetésekről szóló1/2015.

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat. egyes törvényeknek a tiltott szerencsejáték megakadályozásával összefüggő módosításáról

T/ számú. törvényjavaslat. egyes törvényeknek a tiltott szerencsejáték megakadályozásával összefüggő módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/12250. számú törvényjavaslat egyes törvényeknek a tiltott szerencsejáték megakadályozásával összefüggő módosításáról Előadó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2016.

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 62. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 62. szám MAGYAR KÖZLÖNY 62. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2019. április 10., szerda Tartalomjegyzék 2019. évi XXV. törvény A Televíziós Film Mecenatúra 2019. évi költségvetéséről 1996 2019. évi XXVI. törvény

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. A Kormány

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. A Kormány 1 1. melléklet a BM/14323/2014. számú előterjesztéshez A Kormány /2014. ( ) Korm. rendelete a nemzetbiztonsági ellenőrzéssel összefüggő lényeges adatokról, valamint a lényeges adatok bejelentésének rendjéről

Részletesebben

Rendelet-tervezet. Tuzsér Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének /2013. (II.) számú Rendelete

Rendelet-tervezet. Tuzsér Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének /2013. (II.) számú Rendelete Rendelet-tervezet Tuzsér Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének /2013. (II.) számú Rendelete A talajterhelési díjról és a környezetvédelmi alapról szóló a 9/2009. (XI.30.) számú rendelettel módosított

Részletesebben

Bevezetés. I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. Helyi kommunális jellegű adó fajtája

Bevezetés. I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. Helyi kommunális jellegű adó fajtája Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2012. (III. 30.) önkormányzati rendelete az idegenforgalmi adóról (egységes szerkezetben 2017. január 1.) Bevezetés Eger Megyei Jogú Város képviselő-testülete

Részletesebben

16/2014. (IV. 4.) NGM rendelet

16/2014. (IV. 4.) NGM rendelet Hatály: 2016.I.1. - 16/2014. (IV. 4.) NGM rendelet a felnőttképzési nyelvi programkövetelmények nyilvántartásba vételének követelményeiről és eljárási rendjéről, valamint a nyelvi képzés követelményei

Részletesebben

A munkaanyagot a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Tervezet

A munkaanyagot a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Tervezet A munkaanyagot a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium KVVM/KJKF/32/2010. Tervezet az ózonréteget lebontó anyagokkal és egyes

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

A tervezetek előterjesztője

A tervezetek előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

Javaslat a helyi adókról szóló 5/2011.(II.25.) önkormányzati rendelet módosítására. Jegyző

Javaslat a helyi adókról szóló 5/2011.(II.25.) önkormányzati rendelet módosítására. Jegyző Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának J E G Y Z Ő J E 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat a helyi adókról szóló 5/2011.(II.25.) önkormányzati

Részletesebben

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 54. szám 12857

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 54. szám 12857 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2010. évi 54. szám 12857 A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 40/2010. (IV. 15.) FVM rendelete az erdészeti hatósági eljárásban fizetendõ igazgatási szolgáltatási díjakról

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI FORGALMI JEGYZÉK

KÖZÖSSÉGI FORGALMI JEGYZÉK NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG Emisszió-kereskedelmi Osztály KÖZÖSSÉGI FORGALMI JEGYZÉK Laczkó Bendegúz 2019. január 10. ÚJ FELHASZNÁLÓ JOGOSULTSÁGOK ÉS JELENTÉSÜK Lehetséges jogosultságok AR (meghatalmazott

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011.(IX.14.) önkormányzati rendelete A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a közútkezelői hozzájárulás kiadásának

Részletesebben

Csanytelek Község Önkormányzata. Képviselő-testülete. 26/2007.(XI. 29.) Ökt. rendelete AZ IPARŰZÉSI ADÓRÓL

Csanytelek Község Önkormányzata. Képviselő-testülete. 26/2007.(XI. 29.) Ökt. rendelete AZ IPARŰZÉSI ADÓRÓL Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete 26/2007.(XI. 29.) Ökt rendelete AZ IPARŰZÉSI ADÓRÓL Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete 26/2007.(XI. 29.) Ökt rendelete az iparűzési

Részletesebben

A Kormány. Korm. rendelete. a vízgazdálkodási bírság megállapításának részletes szabályairól

A Kormány. Korm. rendelete. a vízgazdálkodási bírság megállapításának részletes szabályairól Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. 1 Melléklet a BM/ /2015. számú kormány-előterjesztéshez A Kormány /2015. (.) Korm. rendelete a vízgazdálkodási

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/10314. számú törvényjavaslat az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény, valamint az üvegházhatású

Részletesebben

Magyar joganyagok - 468/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet - a külföldi felhasználásra s 2. oldal (2) A kérelemmel több közokirat tanúsítvánnyal történő

Magyar joganyagok - 468/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet - a külföldi felhasználásra s 2. oldal (2) A kérelemmel több közokirat tanúsítvánnyal történő Magyar joganyagok - 468/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet - a külföldi felhasználásra s 1. oldal 468/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet a külföldi felhasználásra szánt közokiratok felülhitelesítésének szabályairól

Részletesebben

A Kormány 97/2014. (III. 25.) Korm. rendelete a kötelező jótállásról szóló Korm. rendeletek módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 43.

A Kormány 97/2014. (III. 25.) Korm. rendelete a kötelező jótállásról szóló Korm. rendeletek módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 43. A Kormány 97/2014. (III. 25.) Korm. rendelete a kötelező jótállásról szóló Korm. rendeletek módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 43. szám A Kormány a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi

Részletesebben

Tájékoztató a kiegészítő sportfejlesztési támogatás felhasználásáról

Tájékoztató a kiegészítő sportfejlesztési támogatás felhasználásáról Tájékoztató a kiegészítő sportfejlesztési támogatás felhasználásáról A 2013. április 18-án kihirdetett, az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu 22-170/2013. Tárgy: Talajterhelési díjról szóló rendelet Mell: 1 pld. rendelet-tervezet

Részletesebben

4. Az ellenőrzésről szóló jelentést a kormányhivatal minden év április 30-ig megküldi a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökének és a miniszternek.

4. Az ellenőrzésről szóló jelentést a kormányhivatal minden év április 30-ig megküldi a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökének és a miniszternek. 268 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 2. szám A földművelésügyi miniszter 1/2016. (I. 7.) FM rendelete a hegybíró, a hegyközségi tanács titkára és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára tevékenységének

Részletesebben

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE [ ] a légi járművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések légialkalmassági és környezetvédelmi tanúsítása, valamint a tervező és gyártó szervezetek

Részletesebben

Magyar joganyagok évi CLIX. törvény - az általános közigazgatási rendtartásr 2. oldal A Tao. törvény lé

Magyar joganyagok évi CLIX. törvény - az általános közigazgatási rendtartásr 2. oldal A Tao. törvény lé Magyar joganyagok - 2017. évi CLIX. törvény - az általános közigazgatási rendtartásr 1. oldal 2017. évi CLIX. törvény az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter 25/2013. (V. 31.) NFM rendelete az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról. 1.

A nemzeti fejlesztési miniszter 25/2013. (V. 31.) NFM rendelete az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról. 1. M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 86. szám 54033 9. A kistelepülési önkormányzat a települési közkönyvtári és iskolai könyvtári feladatokat együttesen ellátó szolgáltató helyre is igénybe veheti a megyei

Részletesebben

T/3118. számú törvényjavaslat

T/3118. számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/3118. számú törvényjavaslat az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvénynek az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel összefüggő módosításáról Előadó: Varga

Részletesebben

Magyar joganyagok - 503/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet - az első sikeres nyelvvizsga 2. oldal (2) Az pont c) alpontja szerinti esetben az emelt

Magyar joganyagok - 503/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet - az első sikeres nyelvvizsga 2. oldal (2) Az pont c) alpontja szerinti esetben az emelt Magyar joganyagok - 503/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet - az első sikeres nyelvvizsga 1. oldal 503/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű idegen nyelvből tett

Részletesebben

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 18/1997.(XII.10.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról. Az adó alanya, adókötelezettség

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 18/1997.(XII.10.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról. Az adó alanya, adókötelezettség KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 8/997.(XII.0.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról a /00. (XI.9.), a 7/00. (X.9.), az 5/00. (XII.7.), a /005. (I.8.) és a 8/005. (X.8.) 5 önkormányzati

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter 21/2014. (IV. 18.) NFM rendelete a helyi közösségi közlekedés támogatásáról

A nemzeti fejlesztési miniszter 21/2014. (IV. 18.) NFM rendelete a helyi közösségi közlekedés támogatásáról 1. számú melléklet A nemzeti fejlesztési miniszter 21/2014. (IV. 18.) NFM rendelete a helyi közösségi közlekedés támogatásáról A Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló 2013. évi CCXXX.

Részletesebben

Kazincbarcika, január 30.

Kazincbarcika, január 30. Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Juhász Hajnalka aljegyző JAVASLAT a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eljárásokért fizetendő díjakról szóló

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. május 5-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: Lakáscélú támogatásokról szóló önkormányzati rendelet módosítása Iktatószám:

Részletesebben

16. számú melléklet a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelethez

16. számú melléklet a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelethez 16. számú melléklet a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelethez I. A járművek származás-ellenőrzési nyilvántartásba vételéhez szükséges okmányok 1. A nyilvántartásba vételi eljárás megindítására irányuló kérelem

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2010. (.) FVM rendelete. 1. Értelmező rendelkezések

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2010. (.) FVM rendelete. 1. Értelmező rendelkezések A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2010. (.) FVM rendelete az erdőgazdálkodás szakszerűségének biztosítása érdekében végzett erdészeti szakirányítási tevékenységhez nyújtott csekély összegű

Részletesebben

SIÓFOKI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL JEGYZŐJE

SIÓFOKI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL JEGYZŐJE SIÓFOKI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL JEGYZŐJE 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 E L Ő T E R J E S Z T É S Siófok Város Képviselő-testületének 2016. júniusi ülésére Tárgy: Javaslat

Részletesebben

T/6631. számú. törvényjavaslat. a természetes személyek adósságrendezéséről szóló évi CV. törvény módosításáról

T/6631. számú. törvényjavaslat. a természetes személyek adósságrendezéséről szóló évi CV. törvény módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/6631. számú törvényjavaslat a természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvény módosításáról Előadó: Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter Budapest, 2015.

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/471/2008. TERVEZET a biológiai biztonságról szóló, Nairobiban, 2000. május 24-én aláírt és a 2004. évi

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.2.1. COM(2018) 52 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nyomon követésérés bejelentésére, valamint

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Berente Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. augusztus 26-ai ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Berente Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. augusztus 26-ai ülésére ELŐTERJESZTÉS Berente Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. augusztus 26-ai ülésére Tárgy: Talajterhelési díjról szóló önkormányzati rendelet Előadó: Polgármester Előkészítő: Aljegyző Előzetes

Részletesebben

2009. évi CXXXIII. törvény. a megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységéről 1. Értelmező rendelkezések

2009. évi CXXXIII. törvény. a megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységéről 1. Értelmező rendelkezések 2009. évi CXXXIII. törvény a megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységéről 1 1. Az e törvényben, valamint a végrehajtására kiadott jogszabályban foglalt rendelkezések alkalmazását az Európai Unió általános

Részletesebben

A Kormány. /2006. (.) Korm. r e n d e l e t e

A Kormány. /2006. (.) Korm. r e n d e l e t e Melléklet a 2077-1/2006. számú kormány-előterjesztéshez A Kormány /2006. (.) Korm. r e n d e l e t e TERVEZET a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.)

Részletesebben

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2011. (II.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE. Az anyakönyvi eljárás egyes díjairól

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2011. (II.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE. Az anyakönyvi eljárás egyes díjairól EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2011. (II.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE Az anyakönyvi eljárás egyes díjairól (Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva.) Edelény Város Önkormányzatának

Részletesebben

A rendelet hatálya. A hozzájárulás mértéke. A hozzájárulás mértékét jelen rendelet 1. számú melléklete határozza meg.

A rendelet hatálya. A hozzájárulás mértéke. A hozzájárulás mértékét jelen rendelet 1. számú melléklete határozza meg. Sárvár Város Önkormányzati Képviselő-testületének 14/2009. (III.20.) számú önkormányzati rendelete a csapadékvíz-elvezető csatorna közművesítési hozzájárulásról Sárvár város Önkormányzati Képviselő-testülete

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS DÉDESTAPOLCSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK MÁRCIUS 8-AI

ELŐTERJESZTÉS DÉDESTAPOLCSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK MÁRCIUS 8-AI ELŐTERJESZTÉS DÉDESTAPOLCSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2016. MÁRCIUS 8-AI RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉRE IKT. SZ: 491-3/2016/D. MELLÉKLETEK SZÁMA: 2 DB II.NAPIREND Tárgy: A telekadóról szóló 15/2015.

Részletesebben

C S A N Á D P A L O T A VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2016. (II.29.) önkormányzati rendelete. a talajterhelési díjról

C S A N Á D P A L O T A VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2016. (II.29.) önkormányzati rendelete. a talajterhelési díjról 1 C S A N Á D P A L O T A VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2016. (II.29.) önkormányzati rendelete a talajterhelési díjról Záradék: A rendelet megalkotásának napja: 2016. február 24. A rendelet

Részletesebben