Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért"

Átírás

1 2008L0038 HU Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 2008/38/EK IRÁNYELVE (2008. március 5.) a különleges táplálkozási célokra szánt takarmányok tervezett alkalmazási listájának létrehozásáról (EGT-vonatkozású szöveg) (kodifikált változat) (HL L 62., , 9. o.) Módosította: Hivatalos Lap Szám Oldal Dátum M1 A Bizottság 2008/82/EK irányelve (2008. július 30.) L M2 A Bizottság 1070/2010/EU rendelete (2010. november 22.) L M3 A Bizottság 5/2014/EU rendelete (2014. január 6.) L M4 A Bizottság 1123/2014/EU rendelete (2014. október 22.) L Helyesbítette: C1 Helyesbítés, HL L 175., , 126. o. (1123/2014/EU)

2 2008L0038 HU B A BIZOTTSÁG 2008/38/EK IRÁNYELVE (2008. március 5.) a különleges táplálkozási célokra szánt takarmányok tervezett alkalmazási listájának létrehozásáról (EGT-vonatkozású szöveg) (kodifikált változat) AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA, tekintettel az Európai Közösséget létrehozó szerződésre, tekintettel a különleges táplálkozási célokra szánt takarmányokról szóló, szeptember 13-i 93/74/EGK tanácsi irányelvre ( 1 ) és különösen annak 6. cikke a) pontjára, mivel: (1) A különleges táplálkozási célokra szánt takarmányok tervezett alkalmazási listájának létrehozásáról szóló, július 25-i 94/39/EK bizottsági irányelvet ( 2 ) több alkalommal ( 3 ) jelentősen módosították. Az áttekinthetőség és érthetőség érdekében ezt az irányelvet kodifikálni kell. (2) A 93/74/EGK irányelv előírja a különleges táplálkozási célokra szánt takarmányok tervezett alkalmazási listájának elkészítését. E listának a pontos felhasználást, vagyis a különleges táplálkozási célt, az alapvető táplálkozási jellemzőket, a címkén feltüntetendő jellemzőket és adott esetben az egyéb különleges címkézési követelményeket kell tartalmaznia. (3) Bizonyos táplálkozási célokat jelenleg nem lehet felvenni a célzott alkalmazások listájába tekintettel arra, hogy nem állnak rendelkezésre közösségi módszerek a kedvtelésből tartott állatok takarmányai energiaértékének ellenőrzésére és a takarmányok élelmirost-tartalmának meghatározására. E listát ki kell egészíteni, amint ezeket a módszereket elfogadják. (4) Az elkészített listát a tudományos és műszaki ismeretek fejlődésének megfelelően adott esetben módosítani lehet. (5) Az ezen irányelvben előírt intézkedések összhangban vannak az Élelmiszerlánc- és Állat-egészségügyi Állandó Bizottság véleményével. (6) Ez az irányelv nem érinti a II. melléklet B. részében említett irányelveknek a nemzeti jogba történő átültetésére vonatkozó határidőkkel kapcsolatos tagállami kötelezettségeket, ( 1 ) HL L 237., , 23. o. A legutóbb a 806/2003/EK rendelettel (HL L 122., , 1. o.) módosított irányelv. ( 2 ) HL L 207., , 20. o. A legutóbb a 2008/4/EK irányelvvel (HL L 6., , 4. o.) módosított irányelv. ( 3 ) Lásd a II. melléklet A. részét.

3 2008L0038 HU B ELFOGADTA EZT AZ IRÁNYELVET: 1. cikk A tagállamok előírják, hogy a 93/74/EGK irányelv értelmében különleges táplálkozási célokra szánt takarmányok csak akkor hozhatók forgalomba, ha célzott alkalmazásuk ezen irányelv I. mellékletének B. részében szerepel, és ha megfelelnek az I. melléklet e részében előírt egyéb rendelkezéseknek. Emellett a tagállamok gondoskodnak arról, hogy az I. melléklet Általános rendelkezések A. részében megadott rendelkezéseknek megfeleljenek. 2. cikk A II. melléklet A. részében rögzített irányelvekkel módosított 94/39/EK irányelv hatályát veszti, a II. melléklet B. részében felsorolt irányelveknek a nemzeti jogba történő átültetésére vonatkozó határidőkkel kapcsolatos tagállami kötelezettségek sérelme nélkül. A hatályon kívül helyezett irányelvre történő hivatkozásokat a III. mellékletben szereplő megfelelési táblázatnak megfelelően ezen irányelvre történő hivatkozásként kell értelmezni. 3. cikk Ez az irányelv július 31-én lép hatályba. 4. cikk Ennek az irányelvnek a tagállamok a címzettjei.

4 2008L0038 HU B I. MELLÉKLET A. RÉSZ Általános rendelkezések 1. Ahol a B. rész 2. oszlopában ugyanahhoz a táplálkozási célhoz tartozó táplálkozási jellemzőknek több mint egy csoportja szerepel az és/vagy kifejezéssel elválasztva, az előállító választhat e jellemzők valamely vagy mindkét csoportjának alkalmazása között az 1. oszlopban meghatározott táplálkozási cél elérése érdekében. Az egyes választási lehetőségeknek megfelelő címkén feltüntetendő jellemzők a 4. oszlopban szerepelnek. 2. Ahol a B. rész 2. vagy 4. oszlopában adalékanyag-csoportok vannak feltüntetve, a felhasznált adalékanyagokat a 1831/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletnek ( 1 ) megfelelően az adott alapvető jellemzőre vonatkozóan engedélyezni kell. 3. Ahol a B. rész 4. oszlopa előírja az analitikai alkotóelemek vagy az összetevők forrásának, illetve forrásainak feltüntetését, az előállítónak pontos leírást (pl.: az összetevő(k) egyedi nevét, az állatfajt vagy az állat részét) kell adnia, amely lehetővé teszi annak megállapítását, hogy a takarmányok megfelelnek-e a vonatkozó alapvető táplálkozási jellemzőknek. 4. Ahol a B. rész 4. oszlopa az összes kifejezés említésével adalékanyagként is engedélyezett anyag feltüntetését írja elő, akkor a feltüntetett tartalomnak értelemszerűen vagy a természetes, a hozzáadott anyag nélküli tartalomra, vagy a 70/524/EGK tanácsi irányelvtől ( 2 ) eltérően az anyagban természetesen jelenlévő és az adalékanyagként hozzáadott anyag összes mennyiségére kell vonatkoznia. 5. A B. rész 4. oszlopában a ha hozzáadott kifejezés említésével kötelező feltüntetni az adatokat, ha az összetevőt vagy adalékanyagot kifejezetten a különleges táplálkozási cél elérése érdekében keverték bele a takarmányba vagy növelték mennyiségét. 6. A B. rész 4. oszlopában az analitikai összetevőkre és adalékanyagokra vonatkozóan feltüntetendő adatoknak kvantitatívnak kell lennie. 7. A B. rész 5. oszlopában megadott ajánlott alkalmazási időszak olyan tartamot jelöl, amelyen belül a táplálkozási cél általában elérhető. Az előállítók a megadott határokon belül pontosabban is megjelölhetik az alkalmazási időszakot. 8. Ha egy takarmányt egynél több különleges táplálkozási célra szánnak, akkor meg kell felelnie a B. részben rögzített, az e céloknak megfelelő rendelkezéseknek. 9. A különleges táplálkozási célra szánt kiegészítő takarmányok esetében a napi adag egyensúlyára nézve tájékoztatást kell adni a címkén feltüntetett használati utasításban. ( 1 ) HL L 268., , 29. o. ( 2 ) HL L 270., , 1. o.

5 2008L0038 HU M3 10. Amikor különleges táplálkozási célokra szánt takarmányt olyan bólusz formájában helyeznek forgalomba, amely szájon át történő egyéni kényszertáplálásra szánt takarmány-alapanyag vagy kiegészítő takarmány, a takarmány címkéjén adott esetben meg kell említeni a bólusz folyamatos hatóanyag-leadásának maximális időtartamát és a napi hatóanyag-leadási rátát minden olyan adalékanyag tekintetében, amelyre a teljes értékű takarmány vonatkozásában maximális tartalmat írtak elő. Az illetékes hatóság kérésére annak az élelmiszer-ipari vállalkozónak, amely bendőkapszulát hoz forgalomba, bizonyítékokkal kell alátámasztania, hogy a napi hozzáférhető adalékanyagszint az emésztőrendszerben adott esetben nem haladja meg a teljes értékű takarmány kilogrammjára vonatkozóan rögzített maximális adalékanyag-tartalmat a teljes takarmányozási időszak során (lassú hatóanyagleadási hatás). Ajánlott, hogy a bólusz formájában alkalmazott takarmány beadását állatorvos vagy más szakavatott személy végezze.

6 B. RÉSZ Tervezett alkalmazások listája Különleges táplálkozási cél Alapvető táplálkozási jellemzők Állatfajok vagy -kategóriák Címkén feltüntetendő jellemzők Ajánlott időszak Egyéb rendelkezések M4 Vesefunkció segítése krónikus veseelégtelenség esetén ( 1 ) Jó minőségű fehérjék és korlátozott foszfortartalom: maximum 5 g/kg a kedvtelésből tartott állatok teljes értékű takarmányában, 12 % nedvességtartalom mellett, valamint korlátozott nyersfehérje-tartalom: maximum 220 g/kg a kedvtelésből tartott állatok teljes értékű takarmányában, 12 % nedvességtartalom mellett vagy Csökkentett foszforfelszívódás lantán-karbonát-oktahidrát hozzáadásával Kutya Felnőtt kutya Fehérjeforrás(ok) Kalcium Foszfor Esszenciális zsírsavtartalom Fehérjeforrás(ok) Kalcium Foszfor Esszenciális zsírsavtartalom Lantán-karbonát-oktahidrát Kezdetben maximum 6 hónap ( 2 ) Kezdetben maximum 6 hónap ( 2 ) A takarmányt teljes értékű takarmányként kell forgalomba hozni. A fehérjék javasolt emészthetősége: minimum 85 %. A címkén feltüntetendő: Alkalmazás előtt vagy az alkalmazási időszak meghosszabbítása előtt állatorvos véleményének kikérése javasolt. A használati utasításnak tartalmaznia kell az alábbi szöveget: Víz mindig álljon rendelkezésre. A címkén feltüntetendő: Alkalmazás előtt vagy az alkalmazási időszak meghosszabbítása előtt állatorvos véleményének kikérése javasolt. A használati utasításnak tartalmaznia kell az alábbi szöveget: Víz mindig álljon rendelkezésre. 2008L0038 HU

7 M4 Jó minőségű fehérjék és korlátozott foszfortartalom: maximum 6,2 g/kg a kedvtelésből tartott állatok teljes értékű takarmányában, 12 % nedvességtartalom mellett, valamint korlátozott nyersfehérje-tartalom: maximum 320 g/kg a kedvtelésből tartott állatok teljes értékű takarmányában, 12 % nedvességtartalom mellett vagy Macska Fehérjeforrás(ok) Kalcium Foszfor Esszenciális zsírsavtartalom Kezdetben maximum 6 hónap ( 2 ) A takarmányt teljes értékű takarmányként kell forgalomba hozni. A fehérjék javasolt emészthetősége: minimum 85 %. A címkén feltüntetendő: Alkalmazás előtt vagy az alkalmazási időszak meghosszabbítása előtt állatorvos véleményének kikérése javasolt. A használati utasításnak tartalmaznia kell az alábbi szöveget: Víz mindig álljon rendelkezésre. B Struvitkövek feloldása ( 3 ) Csökkentett foszforfelszívódás lantán-karbonát-oktahidrát hozzáadásával Vizeletsavasító tulajdonságok, alacsony magnéziumtartalom, korlátozott mennyiségű, de jó minőségű fehérje Felnőtt macska Kutya Fehérjeforrás(ok) Kalcium Foszfor Esszenciális zsírsavtartalom Lantán-karbonát-oktahidrát Fehérjeforrás(ok) Kalcium Foszfor Kezdetben maximum 6 hónap ( 2 ) A címkén feltüntetendő: Alkalmazás előtt vagy az alkalmazási időszak meghosszabbítása előtt állatorvos véleményének kikérése javasolt. A használati utasításnak tartalmaznia kell az alábbi szöveget: Víz mindig álljon rendelkezésre hét A használati utasításban feltüntetendő: Víz mindig álljon rendelkezésre. 2008L0038 HU

8 Magnézium Kloridok Kén Vizeletsavasító anyagok Alkalmazás előtt állatorvos kikérése javasolt. véleményének Vizeletsavasító tulajdonságok és alacsony magnéziumtartalom Macska Kalcium Foszfor Magnézium Kloridok Kén Összes taurin Vizeletsavasító anyagok Struvitkövek kiújulásának ( 3 ) Urátkőképződés Vizeletsavasító tulajdonságok, alacsony magnéziumtartalom Alacsony purintartalom, kevés, de jó minőségű fehérje Kutya macska Kutya macska és és Kalcium Foszfor Magnézium Kloridok Kén Vizeletsavasító anyagok Fehérjeforrás(ok) Max. 6 hónapig Max. 6 hónap, de a húgysavanyagcsere irreverzibilis (helyre nem állítható) zavara esetén a teljes élettartam folyamán adagolható Alkalmazás előtt állatorvos kikérése javasolt. véleményének Alkalmazás előtt állatorvos kikérése javasolt. véleményének 2008L0038 HU

9 Oxalátkőképződés Alacsony kalciumtartalom, alacsony D-vitamintartalom, vizeletlúgosító tulajdonságok Kutya macska és Foszfor Kalcium Max. 6 hónap Magnézium Alkalmazás előtt állatorvos kikérése javasolt. véleményének Kloridok Kén Összes D-vitamin Hidroxiprolin Vizeletlúgosító anyagok Cisztinkőképződés Valamely összetevővel vagy táplálóanyaggal szembeni érzékenység csökkentésére ( 2 ) Alacsony fehérjetartalom, közepes kéntartalmú aminosav-tartalom, vizeletlúgosító tulajdonságok Kutya macska Válogatott fehérjeforrás(ok) Kutya és macska és/vagy és Összes kéntartalmú aminosav Kloridok Kén Vizeletlúgosító anyagok Fehérjeforrás(ok) Esszenciális zsírsavtartalom válogatott szénhidrátforrás(ok) Szénhidrátforrás(ok) Esszenciális zsírsavtartalom Kezdetben max. 1 év 3 8 hét, ha az érzékenység jelei megszűnnek, korlátozás nélküli ideig alkalmazható Alkalmazás előtt vagy az alkalmazási időszak meghosszabbítása előtt állatorvos véleményének kikérése javasolt. 2008L0038 HU

10 Akut bélrendszeri felszívódási (abszorpciós) rendellenességek Megnövelt elektrolittartalom, és könnyen emészthető összetevők Kutya macska és Könnyen emészthető összetevők, ha szükséges, előkezelésük feltüntetésével Nyákképző anyagok forrása(i) 1 2 hét Akut hasmenés vagy abból való lábadozás idején. Alkalmazás előtt állatorvos véleményének kikérése javasolt. Rossz emésztés kiegyenlítése ( 3 ) Könnyen emészthető összetevők és alacsony zsírtartalom Kutya macska és Könnyen emészthető összetevők, ha szükséges, előkezelésük feltüntetésével 3 12 hét, de krónikus hasnyálmirigy-elégtelenség esetén az egész élettartam folyamán alkalmazható Alkalmazás előtt állatorvos kikérése javasolt. véleményének M4 B Szívműködés segítése krónikus szívelégtelenség esetén Glükózellátás szabályozása (Diabetes mellitius) Korlátozott mennyiségű nátrium: 2,6 g/kgnál alacsonyabb a kedvtelésből tartott állatok teljes értékű takarmányában, 12 % nedvességtartalom mellett Glükózt gyorsan leadó szénhidrátok alacsony szintje Kutya macska Kutya macska és és Magnézium Szénhidrátforrás(ok) Szénhidrátok előkezelése, ha szükséges Keményítő Összes cukor Kezdetben maximum 6 hónap Kezdetben max. 6 hónap A takarmányt teljes értékű takarmányként kell forgalomba hozni. A címkén feltüntetendő: Alkalmazás előtt vagy az alkalmazási időszak meghosszabbítása előtt állatorvos véleményének kikérése javasolt. Alkalmazás előtt vagy az alkalmazási időszak meghosszabbítása előtt állatorvos véleményének kikérése javasolt. 2008L0038 HU

11 Fruktóz Esszenciális zsírsavtartalom Rövid és közepes szénláncú zsírsavforrás(ok) Májműködés segítése krónikus májelégtelenség esetén Jó minőségű fehérje, mérsékelt fehérjetartalom, magas esszenciális zsírsavtartalom és magas könnyen emészthető szénhidráttartalom Jó minőségű fehérje, mérsékelt fehérjetartalom és magas esszenciális zsírsavtartalom Kutya Macska Fehérjeforrás, illetve források Esszenciális zsírsavtartalom Könnyen emészthető szénhidrátok, megfelelő esetben előkezelésük megjelölésével Összes réz Fehérjeforrás, illetve források Esszenciális zsírsavtartalom Összes réz Kezdetben legfeljebb 6 hónap Kezdetben legfeljebb 6 hónap Alkalmazás, illetve az alkalmazás időtartamának meghosszabbítása előtt állatorvos véleményének kikérése javasolt. A használati utasításban feltüntetendő: Folyamatos ivóvízellátást kell biztosítani. Alkalmazás, illetve az alkalmazás időtartamának meghosszabbítása előtt állatorvos véleményének kikérése javasolt. A használati utasításban feltüntetendő: Folyamatos ivóvízellátást kell biztosítani. 2008L0038 HU

12 Lipid-anyagcsere szabályozása hiperlipidémia esetén Alacsony zsírtartalom, magas esszenciális zsírsavtartalom Kutya macska és Esszenciális zsírsavtartalom 3 szénatom számú zsírsavtartalom Kezdetben max. 6 hónap Alkalmazás előtt vagy az alkalmazási időszak meghosszabbítása előtt állatorvos véleményének kikérése javasolt. M4 A takarmány jódtartalmának pajzsmirigytúlműködés esetén Korlátozott mennyiségű jód: maximum 0,26 mg/kg a kedvtelésből tartott állatok teljes értékű takarmányában, 12 % nedvességtartalom mellett Macska Teljes jódtartalom Kezdetben maximum 3 hónap A takarmányt teljes értékű takarmányként kell forgalomba hozni. A címkén feltüntetendő: Alkalmazás előtt vagy az alkalmazási időszak meghosszabbítása előtt állatorvos véleményének kikérése javasolt. B Réztartalom a májban Túlzott testtömeg Korlátozott mennyiségű réz: maximum 8,8 mg/kg a kedvtelésből tartott állatok teljes értékű takarmányában, 12 % nedvességtartalom mellett Alacsony energiatartalom Kutya és macska Kutya Összes réz Kezdetben maximum 6 hónap Energiaérték A meghatározott testtömeg eléréséig A takarmányt teljes értékű takarmányként kell forgalomba hozni. A címkén feltüntetendő: Alkalmazás előtt vagy az alkalmazási időszak meghosszabbítása előtt állatorvos véleményének kikérése javasolt. A használati utasításban a megfelelő napi adagot ajánlani kell. 2008L0038 HU

13 M3 Táplálkozással történő felépülés, gyógyulás ( 6 ) Magas energiatartalom, létfontosságú táplálóanyagok és jól emészthető összetevők magas koncentrációja Kutya, macska Könnyen emészthető összetevők és adott esetben kezelésük Energiaérték Amíg a felépülés be nem következik. Abban az esetben, ha a takarmányt szondával történő bejuttatásra szánják, a címkén feltüntetendő: Alkalmazása állatorvosi felügyelet mellett. n 3 és n 6 szénatomszámú zsírsavtartalom M4 B Bőrfunkció erősítése dermatózis és erős szőrhullás esetén A kiegészítő takarmány tartalmazhat Enterococcus faecium DSM 10663/NCIMB öt a teljes értékű takarmány tekintetében megállapított, releváns maximális tartalom százszorosát túllépő koncentrációban. Kutya Magas esszenciális zsírsavtartalom Kutya és macska Enterococcus faecium DSM 10663/NCIMB 10415, ideértve a hozzáadott mennyiséget nap A takarmány használati utasításának biztosítania kell a bélflóra-stabilizáló/mikroorganizmus vonatkozásában a teljes értékű takarmány tekintetében jogszabályban rögzített maximális tartalom betartását. A címkén feltüntetendő: Alkalmazás előtt vagy az alkalmazási időszak meghosszabbítása előtt állatorvos véleményének kikérése javasolt. Esszenciális zsírsavtartalom Max. 2. hónap Alkalmazás előtt állatorvos kikérése javasolt. véleményének 2008L0038 HU

14 M2 Ízületi funkciók elősegítése ízületi gyulladás (ostheoarthritis) esetén Kutyák: Az összes omega-3 zsírsav minimális szárazanyag-tartalma 3,3 %. Az eikozapentaénsav (EPA) minimális szárazanyag-tartalma 0,38 %. Megfelelő E-vitamin-szint. Macskák: Az összes omega-3 zsírsav minimális szárazanyag-tartalma 1,2 %. A dokozahexaénsav (DHA) minimális szárazanyag-tartalma 0,28 %. Kutya, macska Kutyák: Összes omega-3 zsírsav Összes EPA Összes E-vitamin Macskák: Összes omega-3 zsírsav Összes DHA Összes metionin Kezdetben maximum 3 hónap Alkalmazás előtt vagy az alkalmazási időszak meghosszabbítása előtt állatorvos véleményének kikérése javasolt. Magasabb metionin- és mangántartalom. Összes mangán Megfelelő E-vitamin-szint. Összes E-vitamin B Ellési bénulás kockázatának Alacsony kalciumtartalom Tejelő tehenek Kalcium Foszfor Magnézium és/vagy Alacsony kation/anion arány Kalcium Foszfor Kloridok Kén 1 4 hét ellés előtt A használati utasításon feltüntetendő: Adagolását ellés után be kell szüntetni. 1 4 hét ellés előtt A használati utasításon feltüntetendő: Adagolását ellés után be kell szüntetni. 2008L0038 HU

15 vagy Magas zeolittartalom (szintetikus nátrium-alumínium-szilikát) Szintetikus nátrium-alumíniumszilikát 2 hét ellés előtt A használati utasításon feltüntetendő: A takarmány mennyiségének maghatározásakor biztosítani kell, hogy a nátrium-alumínium-szilikát napi bevitele ne lépje túl az állatonkénti 500 grammot. Adagolását ellés után be kell szüntetni. vagy Ketózis kockázatának ( 7 ) ( 8 ) Magas kalciumtartalom nagy mennyiségben rendelkezésre álló kalciumsók formájában Glükogén energiaforrásként működő öszszetevők Tejelő tehén és anyajuh Teljes kalciumtartalom, kalciumforrás és mindenkori mennyiség Glükogén energiaforrásként működő összetevők Propán 1,2-diol (ha glükóz prekurzorként hozzáadott) Glicerin (ha glükóz prekurzorként hozzáadott) Az ellés első jeleitől az ellést követő két napon keresztül 3 6 hétig ellés után ( 9 ) A bárány születését megelőző utolsó 6 héten és az azt követő első három héten ( 10 ) A használati utasítás, vagyis az alkalmazások száma és időtartama az ellés előtti és utáni időszakban. A következő szöveg: Alkalmazás előtt takarmányozási szakértő véleményének kikérése javasolt. 2008L0038 HU

16 Tetánia kockázatának (hypomagnesaemia) Magas magnéziumtartalom, könnyen hozzáférhető szénhidrátok, közepes fehérjetartalom és alacsony káliumtartalom Kérődzők Keményítő Összes cukor Magnézium 3 10 hétig a gyors fűnövekedési szakaszok alatt A használati utasításban útmutatást kell adni a rost és könnyen hozzáférhető energiaforrások napi adagjának arányára vonatkozóan. Juhtakarmányok esetében a csomagoláson, tartályon vagy címkén feltüntetendő: Speciálisan tejelő anyajuhok számára. Acidózis kockázatának Könnyen fermentálható szénhidrátok alacsony szintje és magas pufferkapacitás Kérődzők Keményítő Összes cukor Max. 2 hónap ( 11 ) A használati utasításban útmutatást kell adni a rost és a könnyen hozzáférhető energiaforrások napi adagjának arányára. Tejelő tehenek takarmánya esetében a csomagoláson, tartályon vagy címkén feltüntetendő: Speciálisan nagy tejhozamú tehenek számára. M3 Legelő állatok nyomelemekkel és/vagy vitaminokkal való hosszú távú ellátása Jelentős mennyiségben tartalmaz: nyomelemeket és/vagy vitaminokat, provitaminokat és olyan kémiailag jól meghatározott anyagokat, amelyeknek hasonló hatása van. Működő bendővel rendelkező kérődzők Az egyes hozzáadott nyomelemek, vitaminok, provitaminok és hasonló hatással bíró, kémiailag jól meghatározott anyagok neve és teljes mennyiségei. Legfeljebb 12 hónap Hizlalásra tartott kérődzők takarmánya esetén a csomagoláson, tartályon vagy címkén feltüntetendő: Speciálisan intenzíven takarmányozott számára. ( 12 ) A bólusz formájában történő alkalmazás engedélyezett. Egy bólusz legfeljebb 20 %- ban tartalmazhat vasat inaktív, biológiailag nem hasznosuló formában, a sűrűség növelése céljából. A címkén feltüntetendő: 2008L0038 HU

17 M3 A kiegészítő takarmány tartalmazhat takarmány-adalékanyagokat a teljes értékű takarmány tekintetében meghatározott, releváns maximális tartalom százszorosát túllépő koncentrációban. Bólusz használata esetén az egyes nyomelemek és/vagy vitaminok napi hatóanyagleadási rátája; Bólusz használata esetén a nyomelemek vagy vitaminok folyamatos hatóanyag-leadási időtartama. Adott esetben elkerülendő a bendőkapszulában található adalékanyagoktól eltérő forrásokból származó maximális tartalommal rendelkező adalékanyagok egyidejű adása. Használat előtt ajánlott kikérni állatorvos vagy táplálkozási szakértő tanácsát az alábbiakról: 1. a nyomelemek egyensúlya a napi adagban; 2. az állomány státusza a nyomelemek tekintetében; Születés utáni vashiány kompenzálása Jelentős mennyiségben tartalmaz az 1831/ 2003/EK rendelet I. melléklete szerinti tápértékkel rendelkező adalékanyagok kategória nyomelemek vegyületei funkcionális csoportja tekintetében engedélyezett vasvegyületeket. A kiegészítő takarmány tartalmazhat vasat a teljes értékű takarmányra megállapított releváns maximális tartalom százszorosát túllépő koncentrációban. Szopós malacok borjak és Teljes vastartalom Születés után legfeljebb 3 hétig A bólusz adott esetben x % inaktív vasat tartalmaz a sűrűség növelése céljából. A takarmány használati utasításának biztosítania kell a vas tekintetében a teljes értékű takarmányra jogszabályban megállapított maximális tartalom betartását. 2008L0038 HU

18 M3 Pata, köröm és bőr regenerálódásának elősegítése Magas cinktartalom. A kiegészítő takarmány tartalmazhat cinket a teljes értékű takarmány tekintetében megállapított, releváns maximális tartalom százszorosát túllépő koncentrációban. Lovak, kérődzők, sertések Teljes cinktartalom metionintartalom Legfeljebb 8 hét A takarmány használati utasításának biztosítania kell a cink tekintetében a teljes értékű takarmányra jogszabályban megállapított maximális tartalom betartását. Az ivarzási időszakra és a szaporodásra való felkészülés elősegítése Jelentős szeléntartalom és minimális E-vitamin-tartalom, azaz a teljes értékű takarmány egy kilogrammjában 12 %-os nedvességtartalom mellett sertéseknél 53 mg, nyulaknál 35 mg, kutyáknál, macskáknál, vidramenyétnél 88 mg; minimális E-vitamin-tartalom, azaz állatonként és naponta juhféléknél 100 mg, szarvasmarháknál 300 mg, lovaknál mg vagy Jelentős A-vitamin-tartalom és/vagy D-vitamin-tartalom és/vagy minimális béta-karotin-tartalom, azaz állatonként és naponta 300 mg. A kiegészítő takarmány tartalmazhat szelént, valamint A- és D-vitamint a teljes értékű takarmány tekintetében megállapított, releváns maximális tartalom százszorosát túllépő koncentrációban. Emlősök Az egyes hozzáadott nyomelemek és vitaminok nevei és teljes mennyiségei. Tehén: a vemhesség végét megelőző két héttől az új vemhesség megerősítéséig. Kocák: Az ellést megelőző 7. naptól az ellés utáni 3. napig, valamint a párzást megelőző 7. naptól a párzás utáni 3. napig. Egyéb nőstény emlősök: a vemhesség utolsó szakaszától az új vemhesség megerősítéséig. Hímek: szaporító tevékenység időszakaiban. A takarmány használati utasításának biztosítania kell a teljes értékű takarmányra jogszabályban megállapított, releváns maximális tartalom betartását. A címkén feltüntetendő: Útmutatást kell adni azokra az esetekre, amelyekben a takarmány alkalmazása helyénvaló. 2008L0038 HU

19 M3 Jelentős A-vitamin-tartalom és/vagy D- vitamin-tartalom vagy Jelentős szelén- és/vagy cinktartalom és/ vagyminimális E-vitamin-tartalom, azaz a teljes értékű takarmány egy kilogrammjában 12 %-os nedvességtartalom mellett 44 mg. Madarak Az egyes hozzáadott nyomelemek és vitaminok nevei és teljes mennyiségei. Nőstények: az ivarzás időszakában Hímek: szaporító tevékenység időszakaiban. A kiegészítő takarmány tartalmazhat szelént, cinket, valamint A- és D-vitamint a teljes értékű takarmány tekintetében megállapított, releváns maximális tartalom százszorosát túllépő koncentrációban. M4 A víz- és elektrolit-egyensúly stabilizálása a fiziológiai emésztés segítése érdekében Főként elektrolitok: nátrium, kálium és kloridok Pufferkapacitás ( 13 ): legalább 60 mmol/l felhasználásra előkészített ital Könnyen emészthető szénhidrátok Borjú, bárány, csikó malac, gida, Kloridok Szénhidrátforrás(ok) Bikarbonátok és/vagy citrátok 1 7 nap A felhasználásra előkészített ital literenkénti javasolt elektrolittartománya: Nátrium: 1,7 g 3,5 g Kálium: 0,4 g 2,0 g Kloridok: 1 g 2,8 g A címkén feltüntetendő: 1. Emésztési zavarok (hasmenés) veszélye esetén, azok tartama alatt vagy azokból való lábadozáskor. 2008L0038 HU

20 M4 2. Alkalmazás előtt vagy az alkalmazási időszak meghosszabbítása előtt állatorvos véleményének kikérése javasolt. A használati utasításnak tartalmaznia kell az alábbi szöveget: 1. A felhasználásra előkészített ital és adott esetben tej javasolt bevitele. 2. Ha a felhasználásra előkészített ital bikarbonát- és/vagy citráttartalma meghaladja a 40 mmol/l-t: Oltógyomorral (abomasum) rendelkező állatoknál ne alkalmazza tejjel együtt. B Húgykőképződés kockázatának Alacsony foszfortartalom és magnéziumtartalom, vizeletsavasító tulajdonságok Kérődzők Kalcium Foszfor Magnézium Kloridok Kén Vizeletsavasító anyagok Max. 6 hét Speciálisan intenzíven táplált fiatal állatok számára. A használati utasításban feltüntetendő: Víz mindenkor álljon rendelkezésre. 2008L0038 HU

21 Stressz reakciók Magas magnéziumtartalom Sertés Magnézium 1 7 nap Útmutatást kell adni az olyan helyzetekről, amikor e takarmány etetése szükséges. és/vagy Könnyen emészthető összetevők Könnyen emészthető összetevők, ha szükséges, előkezelésük megjelölésével 3 szénatom számú zsírsavtartalom M3 Élettani (fiziológiai) emésztés stabilizálása Alacsony pufferkapacitás és könnyen emészthető összetevők Malacok Könnyen emészthető összetevők és adott esetben azok kezelése. Pufferkapacitás Összehúzó hatású (adstringens) anyagok forrása(i) (ha hozzáadott) Nyákképző anyagok forrása(i) Könnyen emészthető összetevők Sertés Könnyen emészthető összetevők és adott esetben azok kezelése. Összehúzó hatású (adstringens) anyagok forrása(i) (ha hozzáadott) Nyákképző anyagok forrása(i) 2 4 hét A címkén feltüntetendő: Emésztési zavarok veszélye esetén, azok tartama alatt vagy azokból való lábadozáskor. 2008L0038 HU

22 M3 M4 Az 1831/2003/EK rendelet I. melléklete szerinti állattenyésztésben alkalmazott adalékanyagok kategória bélflóra-stabilizálók funkcionális csoportjába tartozó takarmány-adalékanyagok, illetve az 1831/2003/ EK rendelet 10. cikkében említett, az engedély megújítására irányuló eljárás lezárultáig a mikroorganizmusok csoportba tartozó takarmány-adalékanyagok. A kiegészítő takarmány tartalmazhat a bélflóra-stabilizálók funkcionális csoportjába tartozó takarmány-adalékanyagokat a teljes értékű takarmányra rögzített releváns maximális adalékanyag-tartalom százszorosát túllépő koncentrációban. Állatfajok, amelyek tekintetében a bélflóra-stablizálók/ mikroorganizmusok engedélyezettek. A bélflóra-stabilizáló/mikroorganizmus neve és hozzáadott mennyisége. Legfeljebb 4 hét A címkén feltüntetendő: 1. Emésztési zavarok veszélye esetén, azok tartama alatt vagy azokból való lábadozáskor. 2. Adott esetben: A takarmány a teljes értékű takarmányra engedélyezett maximális tartalom százszorosát túllépő koncentrációban tartalmaz bélflóra-stabilizálót/mikroorganizmust. A takarmány használati utasításának biztosítania kell a bélflóra-stabilizáló/mikroorganizmus vonatkozásában a teljes értékű takarmányra jogszabályban megállapított maximális tartalom betartását. B Szorulás kockázatának A zsírmáj szindróma kockázatának Bélcsatornán való áthaladást serkentő anyagok Alacsony energiatartalom és sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazó zsírokból származó metabolizálható energia Koca Bélcsatornán való áthaladást serkentő anyagok Tojótyúk Energiaérték (az EKmódszerrel számítva) Zsírokból származó metabolizálható energia százalékos aránya Többszörösen telítetlen zsírsavtartalom napig ellés előtt és napig ellés után Max. 12 hét 2008L0038 HU

23 Rossz felszívódás (malabszorpció) kiegyenlítése Alacsony telített zsírsavtartalom és magas zsírban oldódó vitamintartalom Baromfi, liba és galamb kivételével Telített zsírsavak százalékos aránya az összes zsírsavak vonatkozásában Összes A-vitamin Kelés után az első 2 hétben Összes D-vitamin Összes E-vitamin Összes K-vitamin Vékonybélfunkció krónikus elégtelenségének javítása Könnyen, a vastagbél előtt emészthető szénhidrátok, fehérjék, zsírok Ló ( 14 ) Könnyen emészthető szénhidrát-, fehérje- és zsírforrások és, ha szükséges, kezelésük A vastagbél Könnyen emészthető rost Ló Rostforrás krónikus emésztési rendellenességeinetalom 3 szénatomszámú zsírsavtar javítása Kezdetben hat hónapig Kezdetben hat hónapig Útmutatást kell adni azokra az esetekre, amikor a takarmányok alkalmazása szükséges és a naponkénti többszöri kisebb adagokban történő etetés módjára vonatkozóan. Az alkalmazás előtt vagy az alkalmazási időtartam meghosszabbítása esetén állatorvos véleményének kikérése javasolt. Útmutatást kell adni azokra az esetekre, amikor a takarmányok alkalmazása szükséges és az etetés módjára vonatkozóan. Az alkalmazás előtt vagy az alkalmazási időtartam meghosszabbítása esetén az állatorvos véleményének kikérése javasolt. 2008L0038 HU

24 Stresszreakciók Könnyen emészthető összetevők Ló Magnézium Könnyen emészthető összetevők, azok kezelése, ha szükséges. 3 szénatomszámú zsírsavtartalom 2 4 hétig Útmutatást kell adni azokra az esetekre, amikor a takarmány alkalmazása szükséges. M3 Erős izzadásra visszavezethető elektrolitveszteség pótlása Sportteljesítményre való felkészülés és sportteljesítményt követő felépülés támogatása Főként elektrolitok és könnyen felszívódó szénhidrátok Magas szeléntartalom és minimális E-vitamin-tartalom, azaz a teljes értékű takarmány egy kilogrammjában 12 %-os nedvességtartalom mellett 50 mg. A kiegészítő takarmány tartalmazhat szelénvegyületeket a teljes értékű takarmány tekintetében rögzített, vonatkozó maximális tartalom százszorosát túllépő koncentrációban. Ló Lófélék Kalcium Magnézium Kloridok Glükóz (szőlőcukor) Teljes E-vitamin-tartalom szeléntartalom. 1 3 napig Útmutatást kell adni azokra az esetekre, amelyekben a takarmány alkalmazása szükséges. A sportteljesítmény előtt legfeljebb 8 hétig a sportteljesítmény után legfeljebb 4 hétig Amikor a különleges táplálkozási célokra használható takarmány a napi adag jelentős hányadát képezi, útmutatást kell adni a takarmány jellegében történő hirtelen változások okozta kockázat megelőzése érdekében. A használati utasításban feltüntetendő: Víz mindig legyen az állatok előtt. A takarmány használati utasításának biztosítania kell a szelénre vonatkozóan a teljes értékű takarmány tekintetében jogszabályban megállapított maximális tartalom betartását. 2008L0038 HU

25 Táplálkozással történő felépülés, gyógyulás Létfontosságú táplálóanyagok magas koncentrációja és könnyen emészthető összetevők Ló Könnyen emészthető összetevők és, ha szükséges, kezelésük Amíg a felépülés be nem következik. Útmutatást kell adni azokra az esetekre, amelyekben a takarmány alkalmazása szükséges. 3-as és 6-os szénatomszámú zsírsavtartalom Abban az esetben, ha a takarmányt egyenesen az emésztőszervi rendszerbe juttatják, a csomagoláson, tartályon vagy címkén feltüntetendő: Alkalmazása állatorvosi felügyelet mellett. Májfunkciók segítése krónikus májelégtelenség esetén Alacsony fehérjetartalom, de jó minőségű és könnyen emészthető szénhidrátok Ló Fehérje- és rostforrások. Könnyen emészthető szénhidrátok, és ha szükséges, kezelésük Metionin Kolin 3-as szénatomszámú zsírsavtartalom Kezdetben hat hónapig Útmutatást kell adni a többszöri kisebb adagokban történő etetéshez. Az alkalmazás előtt vagy az alkalmazási időtartam meghoszszabbítása estén az állatorvos véleményének kikérése javasolt. 2008L0038 HU

26 Vesefunkciók segítésére krónikus veseelégtelenség esetén. Alacsony, de jó minőségű fehérjetartalom és alacsony foszfortartalom. Ló Fehérjeforrás(ok) Kalcium Foszfor Magnézium Kezdetben hónapig hat Alkalmazás előtt vagy az alkalmazási időtartam meghoszszabbítása esetén az állatorvos véleményének kikérése javasolt. A használati utasításon feltüntetendő: Víz mindig legyen az állatok előtt. M4 ( 1 ) Adott esetben a gyártó átmeneti veseelégtelenségre is javasolhatja. ( 2 ) Ha a takarmányt átmeneti veseelégtelenségre javasolják, az ajánlott alkalmazási időszak kettő-négy hét. ( 3 ) Macskaeledel esetén macskák alsó húgyúti megbetegedése vagy macskák urológiai szindrómája F. U. S. egészítheti ki a különleges takarmányozási célt. ( 4 ) Speciális érzékenységre alkalmazható takarmány esetén az összetevő és táplálóanyag kifejezés helyébe a speciális érzékenységre való hivatkozás lép. ( 5 ) Az előállító a különleges takarmányozási célt kiegészítheti exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség hivatkozással. M3 ( 6 ) Az előállító a különleges takarmányozási célt kiegészítheti macskafélék zsírmáj kialakulására hivatkozással. ( 7 ) A ketózis szó helyébe acetonémia léphet. ( 8 ) Az előállítók ketózisból való lábadozás esetére is ajánlhatják. ( 9 ) Tejelő tehenek takarmánya esetén. ( 10 ) Anyajuhok takarmánya esetén. ( 11 ) Tejelő tehenek takarmánya esetén: max. 2 hónap a laktációs időszak kezdetétől. ( 12 ) Az érintett kérődzőkategóriát meg kell jelölni. M4 ( 13 ) A számítás az erős iondifferencia módszere (SID-érték) alapján történt. A SID az erős kationok és az erős anionok koncentrációi összegének a különbsége: [SID] = [mmol Na+/l] + [mmol K+/l] + [mmol Ca++/l] + [mmol Mg++/l] [mmol Cl-/l] [mmol egyéb erős anionok/l]. ( 14 ) Idős állatok különleges igényeinek megfelelő takarmányok esetén (könnyen elfogyasztható összetevők) az idős állatok megnevezéssel ki kell egészíteni az állatfajok és -kategóriák megnevezést. 2008L0038 HU

27 2008L0038 HU B II. MELLÉKLET A. RÉSZ A hatályon kívül helyezett irányelv és egymást követő módosításainak listája (lásd a 2. cikket) A Bizottság 94/39/EK irányelve A Bizottság 95/9/EK irányelve A Bizottság 2002/1/EK irányelve A Bizottság 2008/4/EK irányelve (HL L 207., , 20. o.) (HL L 91., , 35. o.) (HL L 5., , 8. o.) (HL L 6., , 4. o.) B. RÉSZ A nemzeti jogba való átültetésre előírt határidők listája (lásd a 2. cikket) Irányelv Az átültetés határideje 94/39/EK június /9/EK június /1/EK november /4/EK július 30.

28 2008L0038 HU B III. MELLÉKLET Megfelelési táblázat 94/39/EK irányelv Ez az irányelv 1. cikk 1. cikk 2. cikk 2. cikk 3. cikk 3. cikk 4. cikk Melléklet I. Melléklet II. Melléklet III. Melléklet

A BIZOTTSÁG 2008/38/EK IRÁNYELVE

A BIZOTTSÁG 2008/38/EK IRÁNYELVE 2008.3.6. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 62/9 IRÁNYELVEK A BIZOTTSÁG 2008/38/EK IRÁNYELVE (2008. március 5.) a különleges táplálkozási célokra szánt takarmányok tervezett alkalmazási listájának létrehozásáról

Részletesebben

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért 2008L0038 HU 27.01.2014 003.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 2008/38/EK IRÁNYELVE (2008. március 5.)

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 138. szám 13999 V. A Kormány tagjainak rendeletei A földművelésügyi miniszter 14/2014. (X. 9.) FM rendelete a Magyar Takarmánykódex kötelező előírásairól szóló 44/2003.

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.12.11. C(2017) 8238 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE a takarmányok forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 767/2009/EK európai

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D032598/06 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D032598/06 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2014. július 11. (OR. en) 11839/14 AGRILEG 152 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2014. július 9. Címzett: Biz. dok. sz.: D032598/06 Tárgy: Uwe CORSEPIUS,

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2017.12.12. L 328/3 A BIZOTTSÁG (EU) 2017/2279 RENDELETE (2017. december 11.) a takarmányok forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 767/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II., IV.,

Részletesebben

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Horányi Tamás Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülte Étrend-kiegészítők, gyógyhatású

Részletesebben

RENDELETEK. (EGT-vonatkozású szöveg)

RENDELETEK. (EGT-vonatkozású szöveg) L 10/2 HU 2019.1.14. RENDELETEK A BIZOTTSÁG (EU) 2019/49 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2019. január 4.) a nátrium-szelenit, a bevont, granulált nátrium-szelenit és a cink-l-szeleno-metionin valamennyi állatfaj

Részletesebben

Módosította: Hivatalos Lap Szám Oldal Dátum M1 Az Európai Parlament és a Tanács 1882/2003/EK rendelete (2003. szeptember

Módosította: Hivatalos Lap Szám Oldal Dátum M1 Az Európai Parlament és a Tanács 1882/2003/EK rendelete (2003. szeptember 1990L0496 HU 09.01.2004 002.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A TANÁCS IRÁNYELVE (1990. szeptember 24.) az élelmiszerek

Részletesebben

A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK. Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék

A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK. Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék MELLÉKTERMÉKEK FELHASZNÁLÁSÁNAK CÉLJA - Nagy mennyiségben és folyamatosan

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 230/8 HU 2016.8.25. A BIZOTTSÁG (EU) 2016/1413 RENDELETE (2016. augusztus 24.) a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos,

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2019.6.3. HU L 144/41 A BIZOTTSÁG (EU) 2019/901 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2019. május 29.) az Ashbya gossypii (DSM 23096) által termelt riboflavin, a Bacillus subtilis (DSM 17339 és/vagy DSM 23984) által

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 99/5

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 99/5 2005.4.19. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 99/5 A BIZOTTSÁG 600/2005/EK RENDELETE (2005. április 18.) egy kokcidiosztatikum takarmány-adalékanyagként történő, újabb tíz évre szóló engedélyezéséről, egy

Részletesebben

Premixek lovaknak. Agronatúr Kft. 9330 Kapuvár, Ipartelepi út. 9. Tel./fax: +36 96 245 176 Mobil: 06 20 9 50 60 46 www.agronatur.

Premixek lovaknak. Agronatúr Kft. 9330 Kapuvár, Ipartelepi út. 9. Tel./fax: +36 96 245 176 Mobil: 06 20 9 50 60 46 www.agronatur. Premixek lovaknak A termék tartalmazza mindazokat a vitaminokat, makró és mikroelemeket, melyekre a fokozott fizikai és szellemi igénybevételkor nagyobb mennyiségben van szüksége a szervezetnek és amelyeket

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 3. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 3. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. május 3. (OR. en) 8540/16 DENLEG 34 AGRI 222 SAN 162 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. április 29. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz.

Részletesebben

Baby Gold malactápszer 99-3010

Baby Gold malactápszer 99-3010 Baby Gold malactápszer 99-3010 Szopós malacok részére, a megszületést követı naptól 8-9 kg-os élıtömeg eléréséig Hıkezelt tejtermék, növényi fehérje, szerves savak, növényizsír, vitaminok, ásványi anyagok,

Részletesebben

13/10. kötet HU. Az Európai Unió Hivatalos Lapja. A TANÁCS IRÁNYELVE (1990. szeptember 24.) az élelmiszerek tápértékjelöléséről (90/496/EGK)

13/10. kötet HU. Az Európai Unió Hivatalos Lapja. A TANÁCS IRÁNYELVE (1990. szeptember 24.) az élelmiszerek tápértékjelöléséről (90/496/EGK) 191 31990L0496 L 276/40 AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 1990.10.6. A TANÁCS IRÁNYELVE (1990. szeptember 24.) az élelmiszerek tápértékjelöléséről (90/496/EGK) AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK TANÁCSA, tekintettel

Részletesebben

Baby Top prestarter E 10

Baby Top prestarter E 10 Baby Top prestarter E 10 Késztakarmány szopós malacoknak, a fialást követö 3. naptól 42-45 napos korig. Növényi zsír, szója, tejpor, búza, kukorica, korpa, foszfor forrás, vitaminok, nyomelemek, takarmány

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Kiegészítő takarmányok

Bábolna. Takarmányozási Program. Kiegészítő takarmányok Bábolna Takarmányozási Program Kiegészítő takarmányok 1 Tisztelt Partnerünk! Jelen kiadványunkban szeretnénk átfogó képet nyújtani a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által gyártott sertéstakarmányokról.

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 1060/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. október 29.) a bentonit valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről

A BIZOTTSÁG 1060/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. október 29.) a bentonit valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről HU 2013.10.31. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 289/33 A BIZOTTSÁG 1060/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. október 29.) a bentonit valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-90/496 számú előírás Az élelmiszerek tápértékének jelölése

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-90/496 számú előírás Az élelmiszerek tápértékének jelölése MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-90/496 számú előírás Az élelmiszerek tápértékének jelölése Nutrition labelling for foodstuffs Az előírás az Európai Közösségek Tanácsa 90/496/EGK

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok

Bábolna. Takarmányozási Program. Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok Bábolna Takarmányozási Program Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok 1 Tisztelt Partnerünk! Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy röviden bemutassuk szarvasmarha takarmányozási programunkat. Takarmány

Részletesebben

KITTEN 1-12 HÓNAP. Teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálék kiscicák, vemhes vagy szoptató macskák számára.

KITTEN 1-12 HÓNAP. Teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálék kiscicák, vemhes vagy szoptató macskák számára. www.farmina.hu A MATISSE termékcsalád a kiváló minőségű macskatápok teljes választékát kínálja mindenfajta macska számára, melyek: Étvágygerjesztőek, így a legigényesebb és legkényesebb ízlés kielégítésére

Részletesebben

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl 1. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl A rész I. 1. Ez az elıírás a végsı fogyasztók számára szánt élelmiszerek

Részletesebben

MaXx Dry Cow. MaXx Dry Cow. MaXx Dry Cow nyalótömböt? Megoldás: Mikor alkalmazzuk a

MaXx Dry Cow. MaXx Dry Cow. MaXx Dry Cow nyalótömböt? Megoldás: Mikor alkalmazzuk a Megoldás: A elősegíti és javítja a bendő stabilitását a bendő mikroorganizmusok egyenletes táplálásán keresztül, ami jobb étvágyat, magasabb takarmánybevitelt, jobb emésztést, javult energia és vitaminellátást,

Részletesebben

Országos Szakmai Konferencia Bükfürdő, március

Országos Szakmai Konferencia Bükfürdő, március Ami az étrend-kiegészítőket érintő szabályozásból még hátra van avagy milyen változásokra számíthatunk az elkövetkező években Dr. Horányi Tamás Béres Gyógyszergyár Zrt. Országos Szakmai Konferencia Bükfürdő,

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D049730/04 számú dokumentum I. MELLÉKLETÉT.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D049730/04 számú dokumentum I. MELLÉKLETÉT. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. augusztus 25. (OR. en) 11730/17 ADD 1 AGRILEG 154 FEDŐLAP Az átvétel dátuma: 2017. augusztus 21. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok. sz.: D049730/04 ANNEX 1

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2015.5.6. HU Európai Unió Hivatalos Lapja L 115/25 A BIZOTTSÁG (EU) 2015/724 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2015. május 5.) a retinil-acetát, a retinil-palmitát és a retinil-propionát valamennyi állatfaj takarmányadalékanyagaként

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 3. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 3. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. május 3. (OR. en) 8540/16 ADD 1 DENLEG 34 AGRI 222 SAN 162 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. április 29. Címzett: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

GAZDASÁGOSABB TERMELÉS HOSSZABB HASZNOS ÉLETTARTAM JOBB TEJTERMELÉS JOBB SZAPORULAT EGÉSZSÉGES ÁLLAT JOBB TAKARMÁNYHASZNOSULÁS JÓ ENERGIA ÉS BENDŐ

GAZDASÁGOSABB TERMELÉS HOSSZABB HASZNOS ÉLETTARTAM JOBB TEJTERMELÉS JOBB SZAPORULAT EGÉSZSÉGES ÁLLAT JOBB TAKARMÁNYHASZNOSULÁS JÓ ENERGIA ÉS BENDŐ Megoldás: A elősegíti és javítja a bendő stabilitását a bendő mikroorganizmusok egyenletes táplálásán keresztül, ami jobb étvágyat, magasabb takarmánybevitelt, jobb emésztést, javult energia és vitaminellátást,

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Strasbourg, 2008. november 19. (OR. en) 2007/0102 (COD) LEX 954 PE-CONS 3667/1/08 REV 1 AGRILEG 137 CODEC 989 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE AZ EGYES

Részletesebben

L 360/126 Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 360/126 Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 360/126 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2006.12.19. A BIZOTTSÁG 1876/2006/EK RENDELETE (2006. december 18.) egyes takarmány-adalékanyagok ideiglenes és végleges engedélyezéséről (EGT vonatkozású szöveg)

Részletesebben

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS ÁLLÍTÁSOKRA A HATÓSÁG SZEMSZÖGÉBŐL

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS ÁLLÍTÁSOKRA A HATÓSÁG SZEMSZÖGÉBŐL AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS ÁLLÍTÁSOKRA A HATÓSÁG SZEMSZÖGÉBŐL Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer-és

Részletesebben

GAZDASÁGOSABB TERMELÉS HOSSZABB HASZNOS ÉLETTARTAM JOBB TEJTERMELÉS JOBB SZAPORULAT EGÉSZSÉGES ÁLLAT JOBB TAKARMÁNYHASZNOSULÁS JÓ ENERGIA ÉS BENDŐ

GAZDASÁGOSABB TERMELÉS HOSSZABB HASZNOS ÉLETTARTAM JOBB TEJTERMELÉS JOBB SZAPORULAT EGÉSZSÉGES ÁLLAT JOBB TAKARMÁNYHASZNOSULÁS JÓ ENERGIA ÉS BENDŐ Megoldás: A elősegíti és javítja a bendő stabilitását a bendő mikroorganizmusok egyenletes táplálásán keresztül, ami jobb étvágyat, magasabb takarmánybevitelt, jobb emésztést, javult energia és vitaminellátást,

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2016.7.7. HU L 182/7 A BIZOTTSÁG (EU) 2016/1095 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2016. július 6.) a cink-acetát-dihidrát, a vízmentes cink-klorid, a cink-oxid, a cink-szulfát-heptahidrát, a cink-szulfátmonohidrát,

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2011. november 14. Címzett: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

Elixír az izületek védelmére

Elixír az izületek védelmére Elixír az izületek védelmére Glükozamin Segíti az ízületi porcok és kötőszövetek épülését Eredmeny mar 1 7 nap utan Porcképző szulfátok Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás Collagén peptid Elősegíti

Részletesebben

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában Dr. Gergácz Zoltán Ügyvezető igazgató Agárdi Farm Kft. Seregélyes-Elzamajor Agárdi Farm Kft. Tehenészete Seregélyes-Elzamajor

Részletesebben

Magyar joganyagok - 24/2003. (V. 9.) ESzCsM rendelet - a speciális gyógyászati célra 2. oldal c) állandó tápanyagtartalmú, a betegséghez, rendelleness

Magyar joganyagok - 24/2003. (V. 9.) ESzCsM rendelet - a speciális gyógyászati célra 2. oldal c) állandó tápanyagtartalmú, a betegséghez, rendelleness Magyar joganyagok - 24/2003. (V. 9.) ESzCsM rendelet - a speciális gyógyászati célra 1. oldal 24/2003. (V. 9.) ESzCsM rendelet a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekről Az élelmiszerekről szóló

Részletesebben

Táplálkozás. SZTE ÁOK Biokémiai Intézet

Táplálkozás. SZTE ÁOK Biokémiai Intézet Táplálkozás Cél Optimális, kiegyensúlyozott táplálkozás - minden szükséges bevitele - káros anyagok bevitelének megakadályozása Cél: egészség, jó életminőség fenntartása vagy visszanyerése Szükséglet és

Részletesebben

BÁBOLNA LÓTAKARMÁNYOK PRÉMIUM MINŐSÉGŰ VITAMIN ÉS ÁSVÁNYI KIEGÉSZÍTŐK

BÁBOLNA LÓTAKARMÁNYOK PRÉMIUM MINŐSÉGŰ VITAMIN ÉS ÁSVÁNYI KIEGÉSZÍTŐK BÁBOLNA PRÉMIUM MINŐSÉGŰ LÓTAKARMÁNYOK VITAMIN ÉS ÁSVÁNYI KIEGÉSZÍTŐK Bábolna Sportló Müzli A Bábolna Takarmány által kifejlesztett prémium sportló müzlikeveréket a nagy teljesítményű sportlovak igényeihez

Részletesebben

L 106/24 Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 106/24 Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 106/24 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2007.4.24. A BIZOTTSÁG 445/2007/EK RENDELETE (2007. április 23.) a kenhető zsírokra vonatkozó előírások megállapításáról szóló 2991/94/EK tanácsi rendelet, valamint

Részletesebben

HATÁROZATOK. (az értesítés a C(2017) számú dokumentummal történt) (Csak a német nyelvű szöveg hiteles)

HATÁROZATOK. (az értesítés a C(2017) számú dokumentummal történt) (Csak a német nyelvű szöveg hiteles) 2017.11.29. L 313/5 HATÁROZATOK A BIZOTTSÁG (EU) 2017/2201 VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2017. november 27.) az Escherichia coli BL21 törzsével előállított 2 -fukozil-laktóznak a 258/97/EK európai parlamenti

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ A PROBLÉMA KÉRŐDZŐK A tejtermelés az ellést követően komoly energia ellátási, takarmányozási nehézségeket támaszt. Sajnálatos módon az ellést

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 6. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 6. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. június 6. (OR. en) 10021/17 ADD 1 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. június 2. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 318/19

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 318/19 2005.12.6. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 318/19 A BIZOTTSÁG 2005/87/EK IRÁNYELVE (2005. december 5.) a takarmányban előforduló nemkívánatos anyagokról szóló 2002/32/EK európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

A rost szerepe a kocák takarmányozásában

A rost szerepe a kocák takarmányozásában A rost szerepe a kocák takarmányozásában Mézes Miklós Szent István Egyetem, Takarmányozástani Tanszék Gödöllő 1 Növényi sejtfal Nyersrost A nyersrost olyan növényi szénhidrátok komplex keveréke, amelyeket

Részletesebben

PHYSIOLick előnyei. CARO előnyei. Beltartalom

PHYSIOLick előnyei. CARO előnyei. Beltartalom Miért használjunk PHYSIOLick CARO-t? A PHYSIOLick CARO speciális ásványi nyalótömb szarvasmarhák és kecskék számára. vitaminokat tartalmaz, így alkalmas a tömegtakarmány alapú adagok kiegészítésére. CARO

Részletesebben

SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei

SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei 08 SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei 2013 An Aviagen Brand 1 ROSS 708 SZÜLŐPÁR 708 ÁLLOMÁNY: Takarmányok beltartalmi beltartalmi értékei értékei Bevezetés A kiadvány a Ross 708 szülőpár

Részletesebben

DIÉTÁS MACSKA- ÉS KUTYAELEDELEK

DIÉTÁS MACSKA- ÉS KUTYAELEDELEK DIÉTÁS MACSKA- ÉS KUTYAELEDELEK KONCENTRÁLT, ÁTFOGÓ ÉS HATÉKONY Javasolt állatorvosi diéta macskáknak MACSKAELEDELEK A PURINA PRO PLAN ÉS A PURINA PRO PLAN VETERINARY DIETS MACSKAELEDEL VÁLASZTÉKA LEFEDI

Részletesebben

Magyar joganyagok - 2/2017. (I. 11.) FM rendelet - a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező 2. oldal 2.3. étkezési kazeinát: étkezési kazeinből vagy étkezési

Magyar joganyagok - 2/2017. (I. 11.) FM rendelet - a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező 2. oldal 2.3. étkezési kazeinát: étkezési kazeinből vagy étkezési Magyar joganyagok - 2/2017. (I. 11.) FM rendelet - a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező 1. oldal 2/2017. (I. 11.) FM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet

Részletesebben

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat VeyFo VeyFo Jungtier - Oral Mulgat Különleges táplálási igényeket kielégítő/diétás/ kiegészítő takarmány borjak, malacok, bárányok, kecskegidák és kutyák részére Használati utasítás Trimetox 240 oldat

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter 34/2015. (VI. 25.) FM rendelete egyes mezőgazdasági tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

A földművelésügyi miniszter 34/2015. (VI. 25.) FM rendelete egyes mezőgazdasági tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 9388 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 91. szám A földművelésügyi miniszter 34/2015. (VI. 25.) FM rendelete egyes mezőgazdasági tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Az 1. és a 3. tekintetében a

Részletesebben

eredményes takarmányozás Premixek KoncentrátumokKésztápok SZARVASMARHA

eredményes takarmányozás Premixek KoncentrátumokKésztápok SZARVASMARHA eredményes takarmányozás Premixek KoncentrátumokKésztápok SZARVASMARHA TS Art.Nr.: 3380000 Komplett premix szárazonállóknak Kálcium 9,5 % Foszfor 11,0 % Nátirum 9,5 % Magnézium 4,0 % Klór 14,8 % Felhasználás:

Részletesebben

ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK

ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK - A SZERVEZET VÍZTEREI (KOMPARTMENTEK) -A VÉRPLAZMA LEGFONTOSABB ELEKTROLITJAI *nátrium ion (Na + ) *kálium ion ( ) *klorid ion (Cl - ) TELJES TESTTÖMEG: * szilárd

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. 100 g por 1 adag (200 g) (50 g por ml víz) Tápanyagok. Összetevők. Sovány tej

Termékadat. Összetevők. 100 g por 1 adag (200 g) (50 g por ml víz) Tápanyagok. Összetevők. Sovány tej Termékadat Összetevők Összetevők Sovány tej 17,4% kekszliszt (búzaliszt, szacharóz, vaj, édes savópor, térfogatnövelő szer: kálium-karbonát, só, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, vanília) Növényi

Részletesebben

Macskatápok. Adult Cat

Macskatápok. Adult Cat A szokásos előfordulás mellett minden termékben fehérjéhez kapcsolt formában is megtalálhatók a főbb ásványi anyagok ezzel biztosítva a teljes beépülést. Több termék tartalmazza a nélkülözhetetlen kondroitin-szulfátot

Részletesebben

A biodízelgyártás során keletkező melléktermékek felhasználása gazdasági haszonállatok takarmányozásában

A biodízelgyártás során keletkező melléktermékek felhasználása gazdasági haszonállatok takarmányozásában Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vidékfejlesztési Minisztérium A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása a takarmányozásban Budapest, 2013. július 8. A biodízelgyártás során keletkező melléktermékek

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2018.7.24. HU L 186/3 A BIZOTTSÁG (EU) 2018/1039 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. július 23.) a réz(ii)-diacetát-monohidrát, a réz(ii)-karbonát-dihidroxi-monohidrát, a réz(ii)-klorid-dihidrát, a réz(ii)-oxid,

Részletesebben

Max. bekever és napi adagba. Max. életkor 13500 NE 13500 NE 13500 NE 13500 NE 13500 NE 13500 NE 25000 NE. nincs korlátozás nincs korlátozás

Max. bekever és napi adagba. Max. életkor 13500 NE 13500 NE 13500 NE 13500 NE 13500 NE 13500 NE 25000 NE. nincs korlátozás nincs korlátozás 1 Vitaminok és elővitaminok, 1831/2003/EC-ben 3.a csoport szám Egyedi név Kémiai képlet, leír Állatfaj, - életkor Egyéb előír E 672 E 160 a A vitamin - acetát - palmitát - propionát Béta-karotin C22H32O2

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D049730/04 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D049730/04 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. augusztus 25. (OR. en) 11730/17 AGRILEG 154 FEDŐLAP Az átvétel dátuma: 2017. augusztus 21. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok. sz.: D049730/04 Tárgy: A BIZOTTSÁG

Részletesebben

Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE. az egyes árutételekhez tartozó élelmiszereket azonosító jelzésekről és jelölésekről

Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE. az egyes árutételekhez tartozó élelmiszereket azonosító jelzésekről és jelölésekről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.9.24. COM(2010) 506 végleges 2010/0259 (COD) Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE az egyes árutételekhez tartozó élelmiszereket azonosító jelzésekről és

Részletesebben

SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei

SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei 308 1 SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei 2013 An Aviagen Brand ROSS 308 SZÜLŐPÁR PARENT STOCK: ÁLLOMÁNY: Nutrition Takarmányok Specifications beltartalmi értékei Bevezetés A kiadvány a Ross

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1400/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MEZŐLABOR Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Laboratórium (8500 Pápa, Jókai utca 32.) akkreditált területe: I. Az akkreditált

Részletesebben

RENDELETEK. (EGT-vonatkozású szöveg)

RENDELETEK. (EGT-vonatkozású szöveg) 2018.7.23. HU L 185/9 RENDELETEK A BIZOTTSÁG (EU) 2018/1032 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. július 20.) a Schizochytrium sp. mikroalgából nyert olaj (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet

Részletesebben

Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak

Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak ECOPET Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak ECOPET A Farmina bemutatja új irányvonalát, az Ecopetet. Hat speciális terméket kínálunk az ember legjobb barátjának, hiszen etetésükkel kapcsolatosan számos

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 119/4 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2011.5.7. A BIZOTTSÁG 440/2011/EU RENDELETE (2011. május 6.) élelmiszerekkel kapcsolatos, a gyermekek fejlődéséről és egészségéről szóló, egyes egészségre vonatkozó

Részletesebben

DOG VITAL. Adult ADULT ALL BREED CSIRKEHÚSSAL. ...hogy kedvence egészséges és hosszú életű legyen PRÉMIUM MINŐSÉGŰ SZÁRAZELEDELEK

DOG VITAL. Adult ADULT ALL BREED CSIRKEHÚSSAL. ...hogy kedvence egészséges és hosszú életű legyen PRÉMIUM MINŐSÉGŰ SZÁRAZELEDELEK ADULT CSIRKEHÚSSAL Az ADULT WITH CHICKEN FORMULA egy teljes értékű kiegyensúlyozott eledel felnőtt kutyák részére, normál fizikai aktivitás esetén. Az ADULT WITH CHICKEN ALL BREED FORMULA csirkezsírt tartalmaz,

Részletesebben

A Magyar Élelmiszerkönyv /2203 előírása az emberi fogyasztásra szánt kazeinekről és kazeinátokról. A rész

A Magyar Élelmiszerkönyv /2203 előírása az emberi fogyasztásra szánt kazeinekről és kazeinátokról. A rész 9. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2015/2203 előírása az emberi fogyasztásra szánt kazeinekről és kazeinátokról A rész 1. Ez az előírás a B és C részben meghatározott,

Részletesebben

Fogyasztók tájékoztatásáról szóló európai rendelet tápértékjelölésre vonatkozó szabályozásai

Fogyasztók tájékoztatásáról szóló európai rendelet tápértékjelölésre vonatkozó szabályozásai Fogyasztók tájékoztatásáról szóló európai rendelet tápértékjelölésre vonatkozó szabályozásai 2012. május 23. 8 LVA-Consult Die Lebensmittel Kompetenz 8 2012. 05. 23 Dr. Gombos János Tartalom 1.) Tápértékjelölés

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2018.7.19. HU L 183/9 A BIZOTTSÁG (EU) 2018/1018 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. július 18.) az UV-fénnyel kezelt sütőélesztő (Saccharomyces cerevisiae) (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet

Részletesebben

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA L 293/62 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2010.11.11. A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2010. november 10.) a 92/65/EGK tanácsi irányelv E. melléklete 1. részének a telepekről származó állatokra vonatkozó állat-egészségügyi

Részletesebben

L 358/12 Az Európai Unió Hivatalos Lapja BIZOTTSÁG

L 358/12 Az Európai Unió Hivatalos Lapja BIZOTTSÁG L 358/12 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2004.12.3. BIZOTTSÁG A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2004. december 1.) a kutyák, macskák és görények harmadik országokból az Európai Unióba irányuló nem kereskedelmi célú

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1400/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: MEZŐLABOR Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Laboratórium (8500 Pápa, Jókai utca

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Takarmánykeverékek

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Takarmánykeverékek Bábolna Takarmányozási Program Malac Takarmánykeverékek Tisztelt Partnerünk! Jelen kiadványunkban szeretnénk átfogó képet nyújtani a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által gyártott sertéstakarmányokról.

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

Dr. Barna Éva, Rácz Bernadett Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2013. november 14.

Dr. Barna Éva, Rácz Bernadett Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2013. november 14. Legfontosabb változások a csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekről

Részletesebben

2003.11.27. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 312. A BIZOTTSÁG HATÁROZATA. (2003. november 26.)

2003.11.27. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 312. A BIZOTTSÁG HATÁROZATA. (2003. november 26.) 003..7. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 3. A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (003. november 6.) a kutyák, macskák és görények Közösségen belüli mozgásához való útlevélminta létrehozásáról (az értesítés a C(003)

Részletesebben

/2006. ( ) FVM rendelete

/2006. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Tervezet! /2006. ( ) FVM rendelete a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 2001. évi CXIX törvény végrehajtásáról

Részletesebben

(HL L 384., , 75. o.)

(HL L 384., , 75. o.) 2006R2023 HU 17.04.2008 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 2023/2006/EK RENDELETE (2006. december 22.)

Részletesebben

ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Termékszám Megnevezés ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Beltartalom ME Nedvesség max.

ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Termékszám Megnevezés ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Beltartalom ME Nedvesség max. ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) 433-269 Termékszám Megnevezés 433-269 ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Beltartalom ME Nedvesség max. % 7,600 NE l min. MJ/kg 8,800 Ny.fehérje min. % 32,020

Részletesebben

(2) Az ADR-t kétévente frissítik. Ezért a módosított változat január 1-jén június 30-ig tartó átmeneti időszakkal lép hatályba.

(2) Az ADR-t kétévente frissítik. Ezért a módosított változat január 1-jén június 30-ig tartó átmeneti időszakkal lép hatályba. A BIZOTTSÁG 2003/28/EK IRÁNYELVE (2003. április 7.) a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló 94/55/EK tanácsi irányelvnek a műszaki fejlődéshez történő

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 17. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 17. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 17. (OR. en) 9384/17 DENLEG 44 AGRI 273 SAN 203 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. május 17. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz.

Részletesebben

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért 2006D0168 HU 01.08.2013 004.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2006. január 4.) a szarvasmarha-embriók

Részletesebben

Forrás: Az állateledelek helyes címkézési gyakorlatának kódexe, FEDIAF 2011. október 20 http://www.fediaf.org/self-regulation/

Forrás: Az állateledelek helyes címkézési gyakorlatának kódexe, FEDIAF 2011. október 20 http://www.fediaf.org/self-regulation/ AZ ÁLLATELEDEL CÍMKE A VÁSÁRLÓK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT TÁJÉKOZTATÁS Forrás: Az állateledelek helyes címkézési gyakorlatának kódexe, FEDIAF 2011. október 20 http://www.fediaf.org/self-regulation/ 1. Bevezetés

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Allergodil orrspray 4. sz. melléklete az OGYI-T- 5334/01-04 sz. Forgalomba

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? Árpa A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük

Részletesebben

Válasz. Dr. Rózsa László PhD bírálatára

Válasz. Dr. Rózsa László PhD bírálatára Válasz Dr. Rózsa László PhD bírálatára Tisztelettel köszönöm Dr. Rózsa László igazgató úrnak építő szándékú opponensi véleményét. Hálás vagyok a kedvező értékelésért, a dolgozat nyilvános vitára történő

Részletesebben

Katz Menu minden típusú macskának

Katz Menu minden típusú macskának Katz Menu minden típusú macskának Katz Menu minden típusú macskának Válogatós vagy jó étvágyú? Aktív vagy inkább lusta? Játékos vagy tapasztalt? Itt a KATZ MENU eleség minden típusú macskának. Az Ön kedvencének

Részletesebben

DOLLY VITAMINOK és DEOFIL TABLETTA

DOLLY VITAMINOK és DEOFIL TABLETTA DOLLY VITAMINOK és DEOFIL TABLETTA DOLLY CSONTERŐSÍTŐ VITAMIN Dolly Csonterősítő tabletta táplálékkiegészítő kutyák részére Leírás: Az ízesített tabletták megfelelő arányban és mennyiségben, jól értékesülő

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Komplett premixek

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Komplett premixek Bábolna Takarmányozási Program Malac Komplett premixek 1 Tisztelt Partnerünk! Jelen kiadványunkban szeretnénk átfogó képet nyújtani a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által gyártott sertéstakarmányokról.

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 4. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 4. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. május 4. (OR. en) 8681/16 DENLEG 41 AGRI 240 SAN 173 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. május 4. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg) (8) Az Association de la Transformation Laitière Française

(EGT-vonatkozású szöveg) (8) Az Association de la Transformation Laitière Française 2010.10.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 279/13 A BIZOTTSÁG 957/2010/EU RENDELETE (2010. október 22.) élelmiszerekkel kapcsolatos, a betegségek kockázatának csökkentéséről, illetve a gyermekek fejlődéséről

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 248/1. (Jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelező) BIZOTTSÁG

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 248/1. (Jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelező) BIZOTTSÁG 2004.7.22. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 248/1 II (Jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelező) BIZOTTSÁG BIZOTTSÁGI HATÁROZAT (2004. július 9.) a juh- és kecskeféle állatokra vonatkozó egészségügyi

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.)

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.) 2008.11.14. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 304/63 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE (2008. október 22.) a tagállamok határain a közúti és belvízi közlekedés terén végzett ellenőrzések

Részletesebben

A macska táplálóanyag szükséglete és takarmányozása

A macska táplálóanyag szükséglete és takarmányozása A macska táplálóanyag szükséglete és takarmányozása ÍRTA: PAVELKA ALEXANDRA állattenyésztő mérnök A takarmánnyal felvett táplálóanyagok mennyisége, minősége és egymáshoz viszonyított aránya minden állatfaj

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Tejelő tehén / Tehén Koncentrátumok

Bábolna. Takarmányozási Program. Tejelő tehén / Tehén Koncentrátumok Bábolna Takarmányozási Program Tejelő tehén / Tehén Koncentrátumok 1 Tisztelt Partnerünk! Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy röviden bemutassuk szarvasmarha takarmányozási programunkat. Takarmány

Részletesebben