Káptalantóti, a tanúhegyek ölelte falu Települési értéktár létrehozása a Tapolcai-medence szívében című pályázat megvalósításának eredménye

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Káptalantóti, a tanúhegyek ölelte falu Települési értéktár létrehozása a Tapolcai-medence szívében című pályázat megvalósításának eredménye"

Átírás

1 Káptalantóti, a tanúhegyek ölelte falu Települési értéktár létrehozása a Tapolcai-medence szívében című pályázat megvalósításának eredménye A Káptalantóti Települési Értéktár dokumentációja; a települési értéktár elemei (adatlapok-javaslatok) Készítette: Pető Piroska Okleveles környezetmérnök, borász 2018.

2 Káptalantóti, a tanúhegyek ölelte falu Települési értéktár létrehozása a Tapolcai-medence szívében című pályázat megvalósításának eredménye Az értékgyűjtést -a település képviselőivel, a közösség bevonásával- az adatok feldolgozását és a nemzeti érték adatlapok elkészítését, továbbá a javaslatok előterjesztését végezte: Pető Piroska, Okleveles környezetmérnök, borász Készült: szeptember 1. és január 20. között Az értékgyűjtési munka elvégzését és a települési értéktár megalapozó dokumentációjának elkészítését a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Bizottsága támogatta. A pályázat kedvezményezettje: Káptalantóti Község Önkormányzata A pályázat megvalósítását a támogatásban részesült pályázati beadvány alapján megbízással megrendelte: Káptalantóti Község Önkormányzata A támogatott pályázat azonosító száma: HUNG-2017/4432 Támogatási szerződés száma: HF/674/2017 Megbízási szerződés száma: A dokumentáció tartalma: Települési értéktár dokumentációja, Káptalantóti Települési értéktár elemei (adatlapok-javaslatok) A dokumentáció teljes egésze szerzői jogvédelem alatt áll, a szerzői jogról szóló törvény által előírtak vonatkoznak rá. Az anyagban szereplő fényképeket Pető Piroska készítette, felhasználásuk, közzétételük a szerzővel történő egyeztetés és a felhasználási feltételek pontos meghatározása után történhet. A Támogató a Támogatási Szerződés szerinti teljes körű felhasználásra jogosult az általános szabályok betartása mellett.

3 1. Bevezetés 2017 júniusában jelent meg a HUNG-2017 kódú, Földművelésügyi Minisztérium által kiírt, a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására irányuló pályázati felhívás. A kiírás alapján megállapítottuk, hogy annak II. támogatási célterülete esélyt adhat Káptalantótiban a települési értéktár létrehozására. A pályázat céljának megfelelően, Káptalantóti Község Önkormányzata Káptalantóti, a tanúhegyek ölelte falu Települési értéktár létrehozása a Tapolcai-medence szívében címmel érvényes pályázatot nyújtott be, mely pozitív elbírálásban részesült, támogatási döntés született. A támogatott fél a pályázatban előzetesen meghatározottak szerint megbízottal szerződött a pályázatban foglalt feladatok elvégzésére szeptemberében az értékgyűjtési, felmérési munka megkezdődött, melynek végső eredménye jelen dokumentáció, a települési értéktár elemeinek részletes ismertetése az elkészített, 144/2013. Kormányrendelet szerinti adattartalomnak megfelelő adatlapok segítségével. A javaslatok előterjesztése a dokumentáció alapján a Képviselő-testület számára történik. A települési értéktári dokumentáció vizsgálatát követően szükséges a települési értéktár elemeinek meghatározása és jegyzékbe vétele, majd a települési értéktár létrehozása a jegyzett nemzeti értékek listájának feltüntetésével és a szükséges határozat megalkotásával. A pályázatban vállaltaknak megfelelően, a települési értéktár létrehozását követően az elvégzett munka eredményét publikálni kell. A települési értéktárat a lehető legszélesebb körben meg kell ismertetni. Az értéktárat és a megalapozó dokumentációt a település honlapján a lehető leghamarabb közzé kell tenni. Ezzel a pályázatban foglaltak minden pontja teljesítésre kerül. A pályázat lezárását követően szükséges a támogatási szerződés szerinti beszámolót elkészíteni és megküldeni az előírt feltételek és határidő szerint.

4 2. A települési értéktár létrehozása, a javaslatok kidolgozása során figyelembe vett szempontok A nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló évi XXX. törvény a kapcsolódó definíciók mellett részletezi az értéktárak típusait, Káptalantóti település esetében települési értéktár létrehozása történik. A települési értéktárba felvehető nemzeti értékek fogalmát a következőképpen definiálja: a magyarság és a magyarországi államalkotó nemzetiségek tevékenységéhez, termelési kultúrájához, tudásához, hagyományaihoz, a magyar tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték vagy termék, illetve a tájhoz és élővilághoz kapcsolódó materiális vagy immateriális javakat magába foglaló tájérték, amely tanúskodik egy emberi közösség és az adott terület történelmi kapcsolatáról. E halmaz első hallásra is végtelenül tág képet vetít elénk. A magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló 144/2013. Kormányrendelet határozza meg a nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriáit, és kimondja, hogy a nemzeti értékeket ezen kategóriák szerint kell azonosítani és rendszerezni. A rendelet az alábbi kategóriákat nevesíti: a) agrár- és élelmiszergazdaság: az agrárium szellemi termékei és tárgyi javai beleértve az erdészet, halászat, vadászat és állategészségügy területét, különösen a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, a borászat, továbbá az állat- és növényfajták; b) egészség és életmód: a tudományos és népi megelőzés és gyógyászat, természetgyógyászat szellemi termékei és tárgyi javai, különösen a gyógyszerek, gyógynövények, gyógyhatású készítmények, gyógyvíz- és fürdőkultúra; c) épített környezet: a környezet tudatos építési munka eredményeként létrehozott, illetve elhatárolt épített (mesterséges) része, amely elsődlegesen az egyéni és közösségi lét feltételeinek megteremtését szolgálja; valamint az embert körülvevő környezet fenntartásához kapcsolódó szellemi termékek; d) ipari és műszaki megoldások: az ipari termelés beleértve a kézműipart, kézművességet is szellemi termékei és tárgyi javai, különösen az egyes technológiák, technikák, berendezés-, gép- és műszergyártás, műszaki eszközökkel végzett személyés áruszállítás;

5 e) kulturális örökség: a kulturális örökség szellemi és tárgyi javai, különösen az irodalom, a tudomány, a népművészet és népi kézművesség, néprajz, filmművészet, iparművészet, képzőművészet, táncművészet és zeneművészet; továbbá a védett ingatlan értékei, különösen a nemzeti vagyon körébe tartozó, kiemelkedő értékű műemlékek és régészeti lelőhelyek, nemzeti és történelmi emlékhelyek, világörökségi helyszínek; f) sport: a fizikai erőnlét és a szellemi teljesítőképesség megtartását, fejlesztését szolgáló, a szabadidő eltöltéseként kötetlenül vagy szervezett formában, illetve versenyszerűen végzett testedzés vagy szellemi sportágban kifejtett tevékenység, különösen a sportolói életművek és csúcsteljesítmények; g) természeti környezet: az ember természetes környezetének tárgyi javai, különösen a fizikai és biológiai képződmények vagy képződménycsoportok, geológiai és geomorfológiai képződmények, természeti tájak, természeti területek, életközösségek és ökológiai rendszerek; valamint az embert körülvevő környezet fenntartásához kapcsolódó szellemi termékek; h) turizmus és vendéglátás: a turizmus és a vendéglátás szellemi termékei és tárgyi javai, különösen a turisztikai attrakciók, szolgáltatások, a vendéglátó-ipari termékek, valamint a vendéglátás körébe tartozó étel- és italkészítési eljárások. Jelen pályázat célja a nemzeti értékek azonosítása és helyi települési- értéktárba történő kerülésük elősegítése. A települési értéktár számára a településen élők, településhez kötődők részévtelével gyűjtött, és a települési értéktárat megalapozó dokumentációban szerepeltetett nemzeti értékek, az értéktár elemei a rendelet szerinti kategóriákba kerültek besorolásra. Egyes értékek esetében több kategória is érvényes, így a települési értéktár értéklistája és az adatlapok az egyes értékek alapvető természete szerint kerültek csoportosításra.

6 Az értéktárhoz javasolt értékek csoportosítása a következő érték-típusok szerint történt: Épített örökség: Lakóépületek, középületek Présházak (szőlőhegyi épületek) Egyéb épített értékek Vallással kapcsolatos értékek: Keresztek Templom, kápolna Egyéb szakrális emlékek Természeti, tájképi értékek Személyekhez köthető értékek Hagyományok, szellemi értékek Komplex természetű értékek A pályázatban foglaltak szerinti értékgyűjtés-feltárás során felvételezett és dokumentált értékek halmaza nem lehet teljes körű, mivel az értéktárak természete szubjektív, az értékek köre végtelenül tág. A felvételezett és előterjesztett nemzeti értékek köre a lehetséges, illetve jegyezhető nemzeti értékek és hungarikumok részhalmazát képezi. Különböző szempontok szerint a létrehozott értéktár folyamatosan bővítendő és kiegészítendő a településen élők, ahhoz kapcsolódók illetve a közösség számára valamilyen szempontból értékesnek ítélt momentumokkal, anyagi vagy szellemi természetű értékekkel. Az esetlegesen előforduló negatív változások, kivédhetetlen események miatt célszerű a felvételezett értékek rendszeres felülvizsgálatát elvégezni és az értéktárat aktualizálni. Lehetőség szerint (pályázatok útján is) az értékek részletesebb vizsgálata, mélyrehatóbb kutatása is javasolt. A pályázat eredményeit felhasználva, további pályázatok segítségével bővíthető az értéktár és többféle bemutatási, népszerűsítési lehetőség kiadványok létrehozása, értékek bemutatása, rendezvények szervezése- megvalósítása lehetséges és javasolt. Ez által a település előnyeit hangsúlyozva a turisztikai vonzerő és a népszerűség, jó hírnév növelhető.

7 3. Az értékgyűjtéshez- feltáráshoz alkalmazott módszer, a tevékenység fázisai A HUNG-2017/4432 azonosító számú pályázat beadásakor a tervezett tevékenységre vonatkozóan részletes leírást kellett készíteni, mely a pályázatok elbírálását követően, a megkötött támogatási szerződés mellékletét képezi a pályázati beadványon felül, 1. számú mellékletként, a támogatott tevékenységek és ütemezésük cím alatt. A tevékenység fázisai az ebben foglaltakhoz igazodnak, az értékgyűjtés és az értékek dokumentálása, majd a teljes dokumentáció összeállítása az elfogadott ütemezés szerint történt. Ennek részleteit alább bontom ki: Az előkészítési munkafázis során a forrásanyagok felkutatása és tanulmányozása történt meg, a településre vonatkozó térképek előkészítése mellett. Figyelem összpontosult az eddigiekben jegyzett, már országos védelemben részesített, illetve helyi védelmet élvező objektumokra, védett területekre. A közösség bevonása kulcsfontosságú része a folyamatnak, a faluhoz kötődők véleményének megismerése és a társadalmi szerepvállalás ösztönzése érdekében nyilvános fórumot hirdettünk Tóti Települési Értéktár címmel. Az október 12-én megtartott fórum meghívója alább látható.

8 A közösség bevonásának hangsúlyos pontját képezte a települési értéktár létrehozásával kapcsolatban összeállított kérdéssor kérdőív formájában történő nyilvánosság elé tárása. A kérdőív az alábbi tartalommal került az emberekhez:

9 A kérdések általánosságban is érintik az értéktárak fogalmát, továbbá helyet kaptak a településsel kapcsolatos konkrétumok is. Lehetőséget adtunk vélemény kifejtésére is. A kérdőívek értékelése A felmérés során 10 db kérdőív került teljesen kitöltésre (számos szóbeli beszélgetés is segített a kérdések kiértékelésében, a vélemények megismerésében), a korosztályok vegyesen adtak választ, ami jó alapot szolgáltatott a falubeliek és a településhez kapcsolódók véleményének megismeréséhez. A válaszadók többsége hallott már az értéktárakról. Mindegyikük fontos dolognak tartja, hogy értékeinket megőrizzük. Elsősorban a település földrajzi helyzetében, a mezőgazdaságban, idegenforgalom terén látják az értékeket. Kiemelkedően szerepeltek az épített örökség elemei, a kápolna, templomrom, a megmaradt régi épületek (présházak). Emellett a természeti és táji értékeket is jegyzendőnek tartották. A településkép megőrzését, a falusias jelleg fenntartását, a múlt értékeinek megőrzését emelték ki. Az egyediségre is hangsúlyt fektettek. Egyes vélemények szerint a múltat a jelennel és a jövővel lehet összekötni értékeink feltárása és gondozása által. A helyi piac is említendő tényezőnek bizonyult. Az éréktár hasznossága turisztikai jelentőségében is rejlik, továbbá identitáserősítő hatása is van. A nyilvánosság szerepét egyöntetűen fontosnak ítélték. A szélesebb körű megismertetés a települési honlap által, továbbá kiadvány formájában működhet a kitöltők szerint. A lakossággal való megismertetéshez fórumot is célszerű összehívni. A jelentősebb értékekre turisztikai szempontból is építeni kell, turisztikai kiadványokhoz is kapcsolódni kell- írták a válaszadók. Összességében a helyi közösség büszke értékeire, tudatában van a település egyediségének, jellegzetességeit ismeri. Az utókor számára értékeink feltárását, védését, megőrzését és továbbadását elsődleges feladatnak tartják. Ennek szellemében állt össze a község egészét vizsgálva a települési értéktár.

10 A közösség bevonását egy facebook-közösség létrehozásával is elősegítettük, Káptalantóti Értéktár néven rendszeresen frissülő tartalommal megkezdte működését az oldal, mely itt érhető el: A megosztások révén emelkedik az oldalt követők száma, érzékelhetők a reakciók, és az aktivitás, részvétel is tapasztalható az emberek részéről. A Nemzeti Művelődési Intézet programsorozata keretében, a szervezettel történő együttműködéssel a faluban Értéknapot szerveztünk. Az eseménynek helyt adó Tóti Galéria zsúfolásig megtelt a falubeliekkel, érdeklődőkkel, remek hangulatban zajlott, eredménye pedig kiváló. A meghívó és a program egy pillanata alább:

11 Ezek után következett az értéktárat működtető településekkel történő együttműködés megvalósítása. A pályázati felhívás szerint a megpályázott célterület, települési értéktár létrehozása települési értéktárat már működtető településekkel történő együttműködés útján valósulhatott meg. A pályázathoz együttműködési szándéknyilatkozatokat csatoltunk, négy környékbeli településsel valósult meg az együttműködés, a pályázat egyik feltételeként. Az együttműködés keretében a pályázatban foglaltak szerint jártunk el. Az értéktárat működtető, értéktár létrehozásában jártas, tapasztalattal rendelkező települések illetékeseit megkerestük. A személyes találkozó során az együttműködő fél értéktárának vizsgálata, az értéktár készítés lépéseinek tanulmányozása, az érték-kategóriák megismerése, az értéktár készítésének módszere, körülményei kerültek fókuszba. Továbbá sor került esetleges közös adottságok, párhuzamok keresésére és meghallgattuk az együttműködő fél képviselőjének véleményét is a jelen pályázatban foglalt települési értéktár létrehozással kapcsolatos javaslatok tekintetében. Az étéktárakban szereplő egyes értékek szemrevételezésére is sor került. Dörgicse értékekben gazdag település, elsősorban műemlékein van a hangsúly, de természeti értékei is a figyelem középpontjában állnak. Mencshelyen még bővítésre vár az értéktár, itt a legjelentősebbnek a helyi csipkekészítés hagyományát tartják, és folytatják is széles körben. Örvényes híres a régi pince-présházakkal tarkított szőlőhegyéről, a műemlék vízimalmáról, és a helyi, német gyökerű családok példamutató életviteléről. Zánkán szintén bőséges a jegyzett értékek sora, itt az épített és természeti örökségen felül kiemelt jelentőséget kaptak a község szervezetei, egyesületei, a közösséget erősítő tényezők. Az értéktárak felépítése ezen településeken különböző, de az alapvető irányvonalak egyeznek, és ezt követtük Káptalantóti esetében is. Az együttműködő települések értéktárért felelős személyeinek véleménye alapján értéktárunk alappillérei közé tartozik a Sabar-hegyi templomrom, a termelői piac, és a tanúhegyek látványa, a tájképi környezet, és a falu megőrzött falusias jellege, nyugalma. A közreműködő települések értéktáraira vonatkozóan itt érhető el információ:

12 A kutatási tevékenység tervezése a megismert vélemények alapján tevékenység során a rendelkezésre álló információk szerint kutatási vázlat készült, és megtörtént a terepi felmérés előkészítése, a szükséges eszközök beszerzése. Előzetes bejárás során képet lehetett alkotni a település aktuális helyzetéről, alapvető sajátosságairól. A terepbejárás, helyszíni felmérés, értékek feltárása, gyűjtőmunka elvégzése fázisban történt a teljes közigazgatási terület bejárása. A gyűjtőmunka során összetett szempontrendszert vettünk figyelembe. A terület bejárásakor az érintett személyeket felkerestem, véleményüket megismertem. A térképek segítségével történt meg az értékes elemek azonosítása, a pontos elhelyezkedésüket GPS segítségével jegyeztem, EOV koordinátáik mérésével. A materiális jellegű értékek állapotának vizsgálata és a fotódokumentációhoz szükséges fényképek elkészítése következett. A településen a helyszíni bejárás során sok száz fotó készült. A felvett adatokat, fotókat vázlatos adatlapon rögzítettem, rövid leírást készítettem, melyben a főbb jellemzőket, azonosító tulajdonságokat megadtam. A más természetű, nem anyagi jellegű értékeket is jegyeztem. Az értékek felkutatása, dokumentálása után hosszú időre hívott magához a számítógép, az adatok feldolgozása, rendszerezése következett. A fotók válogatás, korrigálás után az adatokkal feltöltött adatlapokra kerültek. A javaslatok részletesen kidolgozásra kerültek. A GPS adatok feldolgozása is megtörtént, a helyhez köthető adatok a digitális térképre kerültek. Térképszerkesztés, részlet-kinyerés következett, majd a javaslatokhoz történő csatolás. A nemzeti értékek meghatározása, települési értéktár létrehozása fázisában a véglegesített adatlapok alapján elkészítettem a jegyzéket, melyet a települési értéktár elemei- lista- és a települési értéktár létrehozás megalapozó dokumentációjának bemutatása követett. A javasaltok értékelése, az anyag megismerése után következik a települési értéktár létrehozása a szükséges határozat megalkotásával. Végső lépésként az elvégzett feladat eredményének publikálása, a pályázat eredményének nyilvánosságra hozatala zárja a tevékenységek sorát. Ekkor a települési értéktár megismertetése, a gyűjtött értékek listájának közzététele történik a település honlapján.

13 4. A települési értéktár elemei A települési értéktárba összesen 60 elem került javaslatok formájában előterjesztésre. A települési értéktár elemeinek összesítő táblája a következő: SORSZÁM MEGNEVEZÉS HELYSZÍN HELYRAJZI SZÁM 01 Római katolikus templom Petőfi utca 53/3 02 Sabar-hegyi templomrom Sabar-hegy alja, Templomszer 03/2 03 Bács-hegyi kápolna Bács-hegyi dűlő Zsidótemető Keszi hegy alja Szentháromság szobor Petőfi utca, Templomkert 53/3 06 Szent Orbán szobra Bodoki dűlő Síremlékek Alsó és Felső temető 40, Templom-dombi kereszt Petőfi utca, templomkert 53/3 09 Szűcs-dombi kereszt Szűcs-domb alja 0260/21. út 10 Budi-kereszt Zánka-Tapolca közút mentén 010/6 c 11 Bács-hegyi kereszt Bács-hegy Felső-temetői kereszt Felső-temető Sabar-hegyi kereszt Sabar-hegy Hegymögi kereszt Hegymög 1505 út 15 Alsó-temetői kereszt és emlékmű Alsó-temető II. világháborús emlékmű Badacsonyi utca eleje Rizapusztai kastély és környezete Rizapuszta 082/2 18 Kultúrház Petőfi utca Plébániaház Petőfi utca /1 20 Lakóház Petőfi utca Lakóház Petőfi utca /2 22 Lakóház Petőfi utca Lakóház Petőfi utca

14 24 Lakóház és környezete Badacsonyi utca Kisnemesi lakóépület Petőfi utca Ádám-ház Petőfi utca /2 27 Lőke-ház Badacsonyi utca Népi lakóház Badacsonyi utca Lakóház Badacsonyi utca Lakóház Rózsadomb utca Tóti Galéria Petőfi utca Kolop József szobrászművész alkotásai Káptalantóti 33 Présház Bács-hegy Présház Bács-hegy Présház és környezete Bács-hegy Présház-nyaraló és környezete Fekete-Bács 0240/4 37 Présház-nyaraló Fekete-Bács Présház (Birs kemencés nyaralóház) Fekete-Bács alja 0262/3 39 Présház-nyaraló Fekete-Bács 0244/2 40 Présházak és környezetük Szűcs-domb 812, Présház Szűcs-domb 0258/4 42 Présház Szűcs-domb 0258/2 43 Présház és környezete Szűcs-domb 0258/3 44 Présház-vendégház Szűcs-domb 0252/6 45 Présház Fenyős-domb Présház és környezete Sabar-hegy 974/1 47 Présház Tóti-hegy Bácsi-rét Bácsi-rét 49 Mandulafa sor Szűcs-domb Felső-temetői fenyőfák Felső-temető Gesztenyefa Petőfi utca Csarabos és környezete Cseres-hegy 53 Tóti-hegy Tóti-hegy 54 Kilátópont (Fekete-Bács) Fekete-Bács 0319/1 55 Sabar Borház és környezete Sabar-hegy 911/1 56 Káptalantóti Piac Káptanatóti Káptalantóti Értéktár

15 57 Németh Dezső munkássága Káptalantóti 58 Káptalantóti témájában megjelent könyvek és a Tóti Káptalantóti Hírmondó 59 Káptalantóti régimódi arató verseny Káptalantóti 60 Településkép, településszerkezet Káptalantóti A településen felvételezett, helyhez köthető értékek digitális térképre történő illesztésével kialakultak az értékek összesítő térképei:

16

17

18 A Települési értéktár elemei, az adatlapok (javaslatok) jelen anyag folytatásaként, egyedileg kerülnek bemutatásra, külön pdf file-ok formájában. Ezzel tanulmányozásuk és közzétételük is könnyen megvalósítható. Jelen dokumentum és mellékletei, tartozékai elektronikus változatban is leadásra kerülnek, különálló adathordozón. Települési értéktár elemei- adatlapok (javaslatok)

19 Nyilatkozat Alulírott Pető Piroska, jelen dokumentáció létrehozója, Káptalantóti települési értéktára tekintetében az alábbi nyilatkozatot teszem: A HUNG-2017/4432 azonosítószámú pályázat keretében történt települési értéktár létrehozást követően a Magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló évi XXX. törvény 3. (4) bekezdés értelmében az önkormányzat döntése és megbízása alapján vállalom a települési értéktár további gondozásával kapcsolatos feladatokat. A települési értéktár elemei közül azon értékeket, melyek jelentősége nagy és a település számára kiemelten fontosak, országos vagy regionális szintre kell helyezni. A település döntése alapján a szükséges javaslatokat, előterjesztéseket elkészítem és eljuttatom a célhelyre. A jövőben kiírásra kerülő, hasonló témájú hungarikum-pályázatokat követem és amennyiben valamilyen téren igénybe vehető vagy az értékekre épülő pályázati lehetőség adódik, jelzem a település számára. A települési értéktárról az érdeklődők elé tárom a gondolatainkat, az eredményről szívesen beszámolok egy nyilvános előadás keretében, továbbá ha van lehetőség, fotók formájában is bemutatom az értékeket, kiállítás keretében is. Célszerű a falu rendezvényeihez fűzni az értékek bemutatását, ennek tervezésében, szervezésében is rendelkezésre állok. Diszel, Pető Piroska

20 Köszönetnyilvánítás Ezúton szeretném köszönetemet kifejezni a települési értéktárral kapcsolatban felmerült kérdések tisztázása, illetve a feladat elvégzése terén sokak által nyújtott segítségért, biztatásért, iránymutatásért. Köszönettel tartozom Csom Károlynénak, a Képviselő Testület tagjainak, Hatosné Adrián Évának, Somodyné Balogh Évának, Németh Istvánnak, Békássy Gábornak, Szabó Attilának, Balogh Árpád Atyának, Slang Anikónak és családjának, Holcsek Eszternek, Törő Balázsnak, Ádám Gábornak és dr. Laposa Józsefnek, továbbá mindazoknak, akik valamilyen szempontból hozzátettek az értéktár sikeres életre hívásához. Köszönöm dr. Horváth Zsoltnak az értéktárak terén nyújtott biztató iránymutatásait, lelkesítő munkáját, mely példaértékű számomra. Köszönöm továbbá családom türelmét és a kellő mennyiségű szabadidő biztosítását. Diszel, Pető Piroska

A szakmai ágazati szakbizottságok szerepe a hungarikum törvény végrehajtási rendelete szerint

A szakmai ágazati szakbizottságok szerepe a hungarikum törvény végrehajtási rendelete szerint A szakmai ágazati szakbizottságok szerepe a hungarikum törvény végrehajtási rendelete szerint Zobor Enikő szakmai tanácsadó Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hungarikum Bizottság Titkársága 114/2013. (IV.

Részletesebben

Települési és megyei értéktárak létrehozása a hungarikum törvény és végrehajtási rendelete szerint

Települési és megyei értéktárak létrehozása a hungarikum törvény és végrehajtási rendelete szerint Települési és megyei értéktárak létrehozása a hungarikum törvény és végrehajtási rendelete szerint Zobor Enikő szakmai tanácsadó Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hungarikum Bizottság Titkársága Fogalommagyarázat

Részletesebben

2016. Polgári Települési Értéktár létrehozásának tervezete

2016. Polgári Települési Értéktár létrehozásának tervezete 2016. Polgári Települési Értéktár létrehozásának tervezete Ferenczné Fajta Mária kulturális szolgáltatásfejlesztési szakember Bevezetés A 2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról

Részletesebben

Tárgy: Települési Értéktár Bizottság létrehozása Melléklet: Javaslat minta

Tárgy: Települési Értéktár Bizottság létrehozása Melléklet: Javaslat minta Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. L-28042-2/2013. Témafelelős: Deim Éva Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Tárgy: Települési Értéktár Bizottság létrehozása Melléklet:

Részletesebben

114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról. 1. A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái

114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról. 1. A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról A Kormány a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény 19. -ában foglalt felhatalmazás

Részletesebben

KEREKEGYHÁZI ÉRTÉKTÁR

KEREKEGYHÁZI ÉRTÉKTÁR Összeállította a Kerekegyházi Értéktár Bizottság a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek gondozásáról alapján (A nemzeti értékek szakterületenkénti besorolása) Beretvás Bor- és Pálinkatörténeti

Részletesebben

Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László JAVASLAT

Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László JAVASLAT NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 7. sz. napirendi pont 33-25/2013. ikt.sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László JAVASLAT a Nógrád Megyei Értéktár Bizottság létrehozására, valamint

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS Települési értéktár létrehozása

ELŐ TERJESZTÉS Települési értéktár létrehozása 2. Napirend Tisztelt Képviselő-testület! ELŐ TERJESZTÉS Települési értéktár létrehozása A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. tv. (továbbiakban: Htv) 3-4. rendelkezései szerint

Részletesebben

Együttműködési megállapodás mely létrejött egyrészről a Baranya Megyei Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) (7621 Pécs, Széchenyi tér 9., törzsszáma: 724001, adószáma: 15724007-2-02), képviseli: Nagy

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS Szekszárdi Települési Értéktár Bizottság ülésére

ELİTERJESZTÉS Szekszárdi Települési Értéktár Bizottság ülésére ELİTERJESZTÉS Szekszárdi Települési Értéktár Bizottság ülésére Tárgy: Felhívás közzététele és honlapon történı megjelenés Tisztelt Bizottság! Szekszárdi Települési Értéktár Bizottság tevékenységének jelentıs

Részletesebben

114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról

114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról OptiJUS Opten Kft. I 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról 2014.09.05. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék 1. A nemzeti

Részletesebben

114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról

114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról A Kormány a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi

Részletesebben

JÁSZDÓZSAI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

JÁSZDÓZSAI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA JÁSZDÓZSAI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Jászdózsa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV.

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! napirend B e s z á m o l ó Révfülöp Nagyközség képviselő-testülete 2018. november 5-i ülésére Tárgy: Beszámoló a Révfülöpi Értéktár Bizottság tevékenységéről. Készítette: Miklós Tamás Értéktár Bizottság

Részletesebben

Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. június 25-i ülésére 8. napirend. Települési tájegységi értéktár létrehozásának lehetősége

Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. június 25-i ülésére 8. napirend. Települési tájegységi értéktár létrehozásának lehetősége E L Ő T E R J E S Z T É S Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. június 25-i ülésére 8. napirend Tárgy: Előterjesztő: Előkészítő: Szavazás módja: Települési tájegységi értéktár létrehozásának

Részletesebben

Sárisáp Község Önkormányzatának Jegyzője 2523 Sárisáp, Fő utca 123. Telefon: 33/518-310, fax:33/ 518 311, e-mail: jegyzo@sarisap.

Sárisáp Község Önkormányzatának Jegyzője 2523 Sárisáp, Fő utca 123. Telefon: 33/518-310, fax:33/ 518 311, e-mail: jegyzo@sarisap. Sárisáp Község Önkormányzatának Jegyzője 2523 Sárisáp, Fő utca 123. Telefon: 33/518-310, fax:33/ 518 311, e-mail: jegyzo@sarisap.hu Iktatószám: 2447-3/2013. Tárgy: értéktár bizottság létrehozásával összefüggő

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2014. február 14-i nyilvános ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2014. február 14-i nyilvános ülésére 12. napirend Ügyiratszám: 1/151/2014. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2014. február 14-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Települési Értéktár Bizottság

Részletesebben

Apró gyöngyszem, csillogó értékekkel: Örvényes Települési értéktár létrehozása a Balaton-parti kistelepülésen című pályázat megvalósításának eredménye

Apró gyöngyszem, csillogó értékekkel: Örvényes Települési értéktár létrehozása a Balaton-parti kistelepülésen című pályázat megvalósításának eredménye Apró gyöngyszem, csillogó értékekkel: Örvényes Települési értéktár létrehozása a Balaton-parti kistelepülésen című pályázat megvalósításának eredménye Az Örvényesi Települési Értéktár létrehozásának dokumentációja,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének a augusztus 6-ai ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének a augusztus 6-ai ülésére 1 ELŐTERJESZTÉS Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 2015. augusztus 6-ai ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítő: Szavazás módja: Döntés települési értéktár létrehozásának lehetőségéről

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Települési Értéktár Bizottság létrehozására, a bizottság szervezeti és működési szabályzatának elfogadására

E L Ő T E R J E S Z T É S a Települési Értéktár Bizottság létrehozására, a bizottság szervezeti és működési szabályzatának elfogadására E L Ő T E R J E S Z T É S a Települési Értéktár Bizottság létrehozására, a bizottság szervezeti és működési szabályzatának elfogadására Készült: Szécsény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013.

Részletesebben

A Völgységi Önkormányzatok Társulási Tanácsa február 6-i ülésére

A Völgységi Önkormányzatok Társulási Tanácsa február 6-i ülésére A Völgységi Önkormányzatok Társulási Tanácsa 2015. február 6-i ülésére Tárgy: Völgységi Értéktár Bizottság létrehozásának kezdeményezése a völgységi települési önkormányzatok részvételével Előadó: Szarvas

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 156. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat települési értéktár felállítására E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. május 30 -i RENDES

Részletesebben

Dörgicsei települési értéktár elemei Sorszám Megnevezés Helyszín Helyrajzi szám Javaslattevő

Dörgicsei települési értéktár elemei Sorszám Megnevezés Helyszín Helyrajzi szám Javaslattevő Dörgicsei települési értéktár elemei Sorszám Megnevezés Helyszín Helyrajzi szám Javaslattevő Lakóépületek 1 Lakóház Diófa u. 10. 518 Pető Piroska 2 Lakóház Diófa u. 9. 516 Pető Piroska 3 Lakóház és kőkerítés

Részletesebben

Nemzeti érték felvételének javaslata települési értéktárba

Nemzeti érték felvételének javaslata települési értéktárba Nemzeti érték felvételének javaslata települési értéktárba A 114/2013. (IV.16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról 6. -a rendelkezik a nemzeti értékek települési, tájegységi,

Részletesebben

A települési, tájegységi, illetve megyei értéktárban nyilvántartott nemzeti értékek

A települési, tájegységi, illetve megyei értéktárban nyilvántartott nemzeti értékek A települési, tájegységi, illetve megyei értéktárban nyilvántartott nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriák szerint Agrár- és élelmiszergazdaság Az agrárium szellemi termékei és tárgyi javai - beleértve

Részletesebben

Közös értékeink a hungarikumok

Közös értékeink a hungarikumok Közös értékeink a hungarikumok Terra Madre Világnap A hagyományos termékek és az értéktárak jelentősége 2014. december 9. 2012. évi XXX. törvény a nemzeti értékekről és a hungarikumokról A Hungarikumok

Részletesebben

A javaslati dokumentáció tartalma, egy példán bemutatva

A javaslati dokumentáció tartalma, egy példán bemutatva A javaslati dokumentáció tartalma, egy példán bemutatva Mészáros János megyei főépítész Megyei Értéktár Bizottság titkárság Mi indokolja azt, hogy erről beszéljünk? A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktárhoz

Részletesebben

A Hungarikum Bizottság tevékenysége, tapasztalatok, javaslatok. Guba Zoltán Főosztályvezető Hungarikum Főosztály zoltan.guba@fm.gov.

A Hungarikum Bizottság tevékenysége, tapasztalatok, javaslatok. Guba Zoltán Főosztályvezető Hungarikum Főosztály zoltan.guba@fm.gov. A Hungarikum Bizottság tevékenysége, tapasztalatok, javaslatok Guba Zoltán Főosztályvezető Hungarikum Főosztály zoltan.guba@fm.gov.hu 2012. évi XXX. törvény a nemzeti értékekről és a hungarikumokról A

Részletesebben

Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása. Gyaraky Zoltán titkár Hungarikum Bizottság

Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása. Gyaraky Zoltán titkár Hungarikum Bizottság Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása Gyaraky Zoltán titkár Hungarikum Bizottság Közvetlen előzmények 77/2008. (VI. 13.) OGY határozat a hungarikumok védelméről Magyar Országgyűlés: 1.

Részletesebben

Szászi Értéktár bemutatása 2015.10.21.

Szászi Értéktár bemutatása 2015.10.21. Szászi Értéktár bemutatása 2015.10.21. Értékeink Tárháza HUNG-2014 C a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására A projekt

Részletesebben

Magyar Értéktár Tolna Megyei Értéktár

Magyar Értéktár Tolna Megyei Értéktár Földművelésügyi Minisztérium HUNG-2016 pályázat ÉRTÉKHANGOLÓ Tolna Megyei Önkormányzat Magyar Értéktár Tolna Megyei Értéktár Az érték mindenkié, nem a bizottságoké! A TIÉD IS!!! Kölesd, 2016. november

Részletesebben

Beszámoló a Polgári Települési Értéktár Bizottság évi tevékenységéről

Beszámoló a Polgári Települési Értéktár Bizottság évi tevékenységéről Beszámoló a Polgári Települési Értéktár Bizottság 2016. évi tevékenységéről Összeállította: Ferenczné Fajta Mária PTÉB elnöke 2017.01.28. I. A bizottság megalakulása A Polgár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása

Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása Palotásné Gyöngyösi Ágnes Osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium, Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2012. évi XXX. törvény a nemzeti értékekről

Részletesebben

S Z A B Á L Y Z A T. a települési értéktár létrehozásáról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

S Z A B Á L Y Z A T. a települési értéktár létrehozásáról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK S Z A B Á L Y Z A T a települési értéktár létrehozásáról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.A szabályzat célja a települési helyi értékek körének meghatározása, védelme és megőrzése feltételeinek biztosítása. 2.

Részletesebben

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS JÚNIUS 25-I ÜLÉSÉRE 8.

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS JÚNIUS 25-I ÜLÉSÉRE 8. E LŐTERJESZTÉS A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS 2015. JÚNIUS 25-I ÜLÉSÉRE 8. IKTATÓSZÁM: 33-6 /2015. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Beszámoló a Fejér Megyei Értéktár Bizottság 2014. II. féléves és 2015. I. féléves munkájáról

Részletesebben

Tájház. Javaslat a. Mezőkovácsháza települési értéktárba történő felvételéhez. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm.

Tájház. Javaslat a. Mezőkovácsháza települési értéktárba történő felvételéhez. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Tájház Mezőkovácsháza települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Strifler Károlyné Mezőkovácsháza, 2016. november 30. HELYI ÉRTÉK

Részletesebben

MELLÉKLETEK 1. sz. melléklet - 2. sz. melléklet 3. sz melléklet

MELLÉKLETEK 1. sz. melléklet - 2. sz. melléklet 3. sz melléklet MELLÉKLETEK 1. sz. melléklet - 1. sz. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a [nemzeti érték megnevezése] települési értéktárba történő felvételéhez 2. sz. melléklet Űrlap minta, online

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2015. április 23-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2015. április 23-i ülésére Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592 660. Pf.: 76. fax: 592 676 e-mail: varpalota@varpalota.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Várpalota Város Önkormányzati

Részletesebben

Beszámoló a Polgári Települési Értéktár Bizottság I. félévben végzett tevékenységéről

Beszámoló a Polgári Települési Értéktár Bizottság I. félévben végzett tevékenységéről Beszámoló a Polgári Települési Értéktár Bizottság 2017. I. félévben végzett tevékenységéről Összeállította: Ferenczné Fajta Mária PTÉB elnöke 2017.07.10. A PTÉB a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról

Részletesebben

Árvácska Népdalkör és a Tiszavirág Citerazenekar

Árvácska Népdalkör és a Tiszavirág Citerazenekar POLGÁR VÁROS POLGÁRMESTERE RÉSZÉRE Javaslat a Árvácska Népdalkör és a Tiszavirág Citerazenekar települési értéktárba történő felvételére I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás)

Részletesebben

Előterjesztés. Készült: Kapolcs község Önkormányzata Képviselő-testülete szeptember 21-i rendes nyilván ülésére

Előterjesztés. Készült: Kapolcs község Önkormányzata Képviselő-testülete szeptember 21-i rendes nyilván ülésére Előterjesztés Készült: Kapolcs község Önkormányzata Képviselő-testülete 2016. szeptember 21-i rendes nyilván ülésére Tárgy: Helyi értéktár létrehozása, értéktár bizottság megalakítása Előadó: Göntér Gyula

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2013. október 29-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2013. október 29-ei ülésére Ö C S K Ö ZS É G Ö NKORMÁNY ZAT A P O L G Á R M E S T E R 8292 Öcs, Béke u. 35. (88) 503-420 fax:(88) 237-003 Ügyszám: 11/2-12/2013. Tárgy: Települési Értéktár Bizottság létrehozása ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete október 31 -i ülésének 3. napirendi pontjához

ELŐTERJESZTÉS Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete október 31 -i ülésének 3. napirendi pontjához ELŐTERJESZTÉS Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2013. október 31 -i ülésének 3. napirendi pontjához Tisztelt Képviselő-testület! A 100/2013. (VI. 27.) képviselő-testületi határozatban döntés

Részletesebben

Urbánné Malomsoki Mónika

Urbánné Malomsoki Mónika Urbánné Malomsoki Mónika Magyar értéktár/hungarikumok Jogi szabályozás 510/2006/EK rendelet (2006. márc. 20.) a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek eredetmegjelöléseinek oltalmáról

Részletesebben

ÖSKÜ TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

ÖSKÜ TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR ÖSKÜ TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR I. II. III. Kerektemplom Kerektemplom Római gát Római gát Szentháromság szobor Szentháromság szobor IV. V. VI. Szent Anna szobor Szent Anna szobor Római katolikus templom Római

Részletesebben

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS JÚNIUS 30-I ÜLÉSÉRE

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS JÚNIUS 30-I ÜLÉSÉRE E LŐTERJESZTÉS A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS 2016. JÚNIUS 30-I ÜLÉSÉRE 5. IKTATÓSZÁM:35-6/2016. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Beszámoló a Fejér Megyei Értéktár Bizottság 2016. I. féléves munkájáról, javaslat a HUNG-2016

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS 1. NAPIRENDI PONT Csivitelő Óvoda és Bölcsőde intézményvezető pályázatok véleményezése

ELŐTERJESZTÉS 1. NAPIRENDI PONT Csivitelő Óvoda és Bölcsőde intézményvezető pályázatok véleményezése ELŐTERJESZTÉS 1. NAPIRENDI PONT Csivitelő Óvoda és Bölcsőde intézményvezető pályázatok véleményezése Tisztelt Képviselő- testület! A 2013. május 30-i, Litér és Királyszentistván Községek Képviselő-testületei

Részletesebben

114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet. a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról. 1. A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái

114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet. a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról. 1. A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái Hatályos: 2013.04.17-től 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról A Kormány a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény

Részletesebben

1. melléklet a Kisújszállási Települési Értéktár Bizottság által a Kisújszállási Értéktárba felvett értékek véleményezéséről szóló előterjesztéshez

1. melléklet a Kisújszállási Települési Értéktár Bizottság által a Kisújszállási Értéktárba felvett értékek véleményezéséről szóló előterjesztéshez 1. melléklet a Kisújszállási Települési Értéktár Bizottság által a Kisújszállási Értéktárba felvett értékek véleményezéséről szóló előterjesztéshez A Kisújszállási Értéktárba felvett értékek (A Kisújszállási

Részletesebben

Javaslat a Fellegi Imre Németh Béla-féle helytörténeti gyűjtemény és a Helytörténeti ÉLET-KÉP-TÁR települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Fellegi Imre Németh Béla-féle helytörténeti gyűjtemény és a Helytörténeti ÉLET-KÉP-TÁR települési értéktárba történő felvételéhez 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Fellegi Imre Németh Béla-féle helytörténeti gyűjtemény és a Helytörténeti ÉLET-KÉP-TÁR települési értéktárba történő felvételéhez Készítette:

Részletesebben

Pécsi Helyi Akciócsoport

Pécsi Helyi Akciócsoport TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001 Útmutató helyi cselekvési tervben szereplő programjavaslatok elkészítéséhez Jelen útmutató célja a TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001 azonosítószámú A helyi identitás és kohézió erősítése

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL ELŐTERJESZTÉS A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK FEBRUÁR 14-EI ÜLÉSÉRE

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL ELŐTERJESZTÉS A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK FEBRUÁR 14-EI ÜLÉSÉRE Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL 3525 MISKOLC, Városház tér 1. Telefon: (46) 517-700*, (46) 517-750, (46) 323-600 Telefax: (46) 320-601 http://www.baz.hu elnok@hivatal.baz.hu Iktatószám:III-1587-5/2019.

Részletesebben

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. A évre vonatkozó Hungarikum pályázatról

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. A évre vonatkozó Hungarikum pályázatról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/213 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Ikt.sz.: Sz: 570/2015 ELŐTERJESZTÉS

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 454/2013. (XII. 12.) Kt. határozat melléklete A RÁKOSMENTI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának Képviselő-testülete a 361/2013.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Ábrahámhegy Község Önkormányzata Képviselő-testületének június 12 i rendkívüli nyilvános ülésén.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Ábrahámhegy Község Önkormányzata Képviselő-testületének június 12 i rendkívüli nyilvános ülésén. 1 ÁBRAHÁMHEGY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8256 Ábrahámhegy, Badacsonyi u. 13. Ikt.szám: 620-10 /2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Ábrahámhegy Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

1 Előterjesztés Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. augusztus 8. napján tartandó ülésére 4. számú napirendi pont

1 Előterjesztés Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. augusztus 8. napján tartandó ülésére 4. számú napirendi pont 1 Előterjesztés Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. augusztus 8. napján tartandó ülésére 4. számú napirendi pont Tárgy: Települési értéktár létrehozása Előterjesztő és előadó: dr.

Részletesebben

20. AZ ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEK VÉDELMÉNEK ESZKÖZEI...

20. AZ ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEK VÉDELMÉNEK ESZKÖZEI... Tartalomjegyzék 20. AZ ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEK VÉDELMÉNEK ESZKÖZEI... 3 20.1. Építészeti értékek nemzetközi védelme... 4 20.2. Építészeti értékek országos védelme... 4 20.3. Építészeti értékek helyi védelme...

Részletesebben

Az örökségvédelem lehetőségei és feladatai Tokaj-hegyalján, a világörökségről szóló törvény alapján

Az örökségvédelem lehetőségei és feladatai Tokaj-hegyalján, a világörökségről szóló törvény alapján Az örökségvédelem lehetőségei és feladatai Tokaj-hegyalján, a világörökségről szóló törvény alapján A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj Világörökség listára történt felvételének 10. évfordulója

Részletesebben

ADATLAP. A program címe (max. 200 karakter) A program helyszíne

ADATLAP. A program címe (max. 200 karakter) A program helyszíne ADATLAP Kérjük, hogy az adatlapot hiánytalanul töltse ki! A kitöltött pályázati űrlapot nyomtatott formában (1 példányban) és elektronikusan (2 példány CD-n / DVD-n, mindkét adathordozón az űrlapot word

Részletesebben

A JAVASLATTEVŐ ADATAI:

A JAVASLATTEVŐ ADATAI: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI: 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény /szervezet/vállalkozás) neve: Alsóörs Helyi Értéktár Bizottság 2. A javaslatot benyújtó személy vagy kapcsolattartó személy adatai:

Részletesebben

ÉRTÉKFELTÁRÁS DÉL-BORSODBAN (DÉL-BORSOD ÉRTÉKTÁRA WWW.DBLE.HU)

ÉRTÉKFELTÁRÁS DÉL-BORSODBAN (DÉL-BORSOD ÉRTÉKTÁRA WWW.DBLE.HU) ÉRTÉKFELTÁRÁS DÉL-BORSODBAN (DÉL-BORSOD ÉRTÉKTÁRA WWW.DBLE.HU) TÁJ- ÉRTÉK- VIDÉK műhelykonferencia Előadó: Murányi Norbert, vidékfejlesztési menedzser Dél-borsodi LEADER Egyesület 2014. Május 21. DÉL-BORSOD

Részletesebben

A Duna mente örökségi potenciálja

A Duna mente örökségi potenciálja A Duna mente örökségi potenciálja az EuroVelo 6 kerékpárút a Duna mentén (Rajka Budapest) régészeti szempontból Jövőkép a Duna mentén, Rajka Budapest workshop 2014. május 30. Újlaki Zsuzsánna főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

AZ ATKÁRI ÖNKORMÁNYZAT 16/2008. (VI. 25.) SZÁMÚ RENDELETE AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG VÉDELMÉNEK HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL

AZ ATKÁRI ÖNKORMÁNYZAT 16/2008. (VI. 25.) SZÁMÚ RENDELETE AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG VÉDELMÉNEK HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL AZ ATKÁRI ÖNKORMÁNYZAT 16/2008. (VI. 25.) SZÁMÚ RENDELETE AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG VÉDELMÉNEK HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL 2 AZ ATKÁRI ÖNKORMÁNYZAT 16/2008. (VI. 25.) SZÁMÚ RENDELETE AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG VÉDELMÉNEK HELYI

Részletesebben

A TÉKA projekt eredményei

A TÉKA projekt eredményei A TÉKA projekt eredményei Dr. Kollányi László Budapesti Corvinus Egyetem Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszék V. MagyarTájökológiai Konferencia, Sopron 2012. 08.25-27. Mi is az a tájérték Tájértékek

Részletesebben

Zalaszentgrót értéktára

Zalaszentgrót értéktára Zalaszentgrót értéktára Kedves Helyben Élő! Készül Zalaszentgrót értéktára, amelyben valamennyi helyi értékkel bíró (szellemi, emberi, tárgyi és természeti) kincsünket szeretnénk összegyűjteni, rendszerezni

Részletesebben

Turizmus alapjai. tantárgy. helyi programja

Turizmus alapjai. tantárgy. helyi programja Turizmus alapjai tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A turizmus alapjai tantárgy oktatásának alapvető célja, hogy a tanulók elsajátítsák

Részletesebben

2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról 1

2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról 1 OptiJUS Opten Kft. I 2012. évi XXX. törvény 2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról 1 óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1 1. Értelmező

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület részére

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület részére Budapest Főváros IV. kerület ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT 1041 Budapest, István út 14. 231-3141, Fax.: 231-3151 mszabolcs@ujpest.hu ALPOLGÁRMESTERE www.tuv.com ID 9105075801 Management System ISO 9001:2008 valid

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL ELŐTERJESZTÉS A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK JÚNIUS 23-AI ÜLÉSÉRE

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL ELŐTERJESZTÉS A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK JÚNIUS 23-AI ÜLÉSÉRE Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL 3525 MISKOLC, Városház tér 1. Telefon: (46) 517-700*, (46) 517-750, (46) 323-600 Telefax: (46) 320-601 http://www.baz.hu elnok@hivatal.baz.hu Iktatószám:

Részletesebben

KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS NÉPJÓLÉTI BIZOTTSÁG

KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS NÉPJÓLÉTI BIZOTTSÁG hirdet a Kulturális és tudományos keretből elnyerhető támogatásra. A felosztható keretösszeg: 3 millió Ft. 1. A 2012. évben megvalósítandó ünnepi rendezvényekre, eseményekre, kiemelten az irodalmi, történelmi,

Részletesebben

Javaslat a városi rang elnyerését megörökítő Emlékkő települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a városi rang elnyerését megörökítő Emlékkő települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a városi rang elnyerését megörökítő Emlékkő települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Ádám László (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. május 20. (település, dátum) (P. H.) I. A

Részletesebben

A Bükkalja kiemelkedő természeti- és kultúrtörténeti értékeinek védelme

A Bükkalja kiemelkedő természeti- és kultúrtörténeti értékeinek védelme Magyar Tájdíj: Eredmények és feladatok Az Európa Tanács Táj Díjára történő felterjesztésre kiírt nemzeti szintű pályázatok győztes programjainak bemutatása Viszló Levente, vezérigazgató, Pro Vértes Természetvédelmi

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés bizottságai augusztus 29-i ülésére

BESZÁMOLÓ. Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés bizottságai augusztus 29-i ülésére Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság Elnöke 2721/2014. BESZÁMOLÓ a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2014. augusztus 29-i ülésére Tárgy: Beszámoló a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság 2014. első félévi

Részletesebben

A Völgységi Értéktár kialakítása a szervezeti honlapon. Bonyhád, július 14.

A Völgységi Értéktár kialakítása a szervezeti honlapon. Bonyhád, július 14. A Völgységi Értéktár kialakítása a szervezeti honlapon Bonyhád, 2015. július 14. A Völgységi Tájegységi Értéktárról (FÜL) Egységes felületen a következő címszavak, zárójelben a címszavak alatti tartalmak:

Részletesebben

1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Győrvár község önkormányzata

1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Győrvár község önkormányzata I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Győrvár község önkormányzata 2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai: Név:

Részletesebben

SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA

SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA Szegregáció helyett integráció Alsómocsoládon DDOP 4.1.2/B-13-2014-0001 SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA ÉLETKÉPEK FOTÓKLUB I. SZÁMÚ BESZÁMOLÓ Alsómocsolád Község Önkormányzata és a Mocsolád-Civilház Szociális

Részletesebben

A helyi építészeti értékek fogalma 1.

A helyi építészeti értékek fogalma 1. Döbrököz Község Önkormányzata Képviselőtestületének 8/2013. (V.17.) önkormányzati rendelete az épített környezet értékeinek helyi védelméről (Egységes szerkezetbe foglalva a 4/2014. (V.28.) számú önkormányzati

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI LAP. 2015. május Másokban a szeretet melegét kelteni Közösségépítés 7. szám csak a bennünk lévő szeretet melege által lehet. /C.H.

KÖZÖSSÉGI LAP. 2015. május Másokban a szeretet melegét kelteni Közösségépítés 7. szám csak a bennünk lévő szeretet melege által lehet. /C.H. Felsőnyék hírmondó KÖZÖSSÉGI LAP 2015. május Másokban a szeretet melegét kelteni Közösségépítés 7. szám csak a bennünk lévő szeretet melege által lehet. /C.H.Spurgeon/ Szerkesztők: NMI helyi közösségi

Részletesebben

Vidéki örökség megőrzése. 138/2008. (X.18.) FVM rendelete

Vidéki örökség megőrzése. 138/2008. (X.18.) FVM rendelete Vidéki örökség megőrzése 138/2008. (X.18.) FVM rendelete A támogatás célja A támogatás célja a vidéki térség településein a kulturális örökség fenntartása, helyreállítása, korszerűsítése, ezen belül a

Részletesebben

Önkormányzatának Közlönye

Önkormányzatának Közlönye 2013. május 24. XXIII. évfolyam 4. szám HEVES MEGYE Önkormányzatának Közlönye I. Közgyűlési határozatok 2. 2 I. Közgyűlési határozatok 42/2013. (V.24.) közgyűlési határozat A Heves Megyei Közgyűlés a 2013.

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése a muzeális intézményekről,

Részletesebben

K Á R Á S Z I független havilap. Önkormányzat hírek. Április 15-én a Faluházban tartotta tanácskozását a Baranya Megyei Vadgazdálkodási Tanács

K Á R Á S Z I független havilap. Önkormányzat hírek. Április 15-én a Faluházban tartotta tanácskozását a Baranya Megyei Vadgazdálkodási Tanács 2015. április 30. K Á R Á S Z I független havilap Önkormányzat hírek XVIII. évfolyam 4. szám Április 15-én a Faluházban tartotta tanácskozását a Baranya Megyei Vadgazdálkodási Tanács A képviselő testület

Részletesebben

1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve:

1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár 2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy

Részletesebben

1. A javaslatot benyújtó személy (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Velencei Helytörténeti Egyesület. Gschwindt-kastély kertje

1. A javaslatot benyújtó személy (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Velencei Helytörténeti Egyesület. Gschwindt-kastély kertje Velencei Értéktár A Velencei Értéktár Bizottság 2015. november 9-i ülésén VÉB/2015/6 határozatszám alatt a Gschwindt kastély kertjét Velencei Értéktár részének nyilvánította. A döntés az alábbi javaslat

Részletesebben

Tájékoztató a hungarikum törvény tervezet állapotáról

Tájékoztató a hungarikum törvény tervezet állapotáról Tájékoztató a hungarikum törvény tervezet állapotáról Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hungarikumok? Kinek? Minek? Hogyan? 2 Hungarikumok a Parlamentben Az Országgyűlés

Részletesebben

Napirend. Döntések. Iktatószám: 6-11 /2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Napirend. Döntések. Iktatószám: 6-11 /2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Sáránd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 4272 Sáránd, Nagy u. 44. Tel: 52/374-104 Tel/Fax: 52/567-209 e-mail: sarandph@t-online.hu, sarandph@gmail.com Iktatószám: 6-11 /2014. J E G Y Z Ő K Ö

Részletesebben

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVEK ELKÉSZÍTÉSE

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVEK ELKÉSZÍTÉSE a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény végrehajtása során A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény A törvény célja, hogy a települési közösségek hatékonyan óvják meg környezeti

Részletesebben

Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés Sárospatakon TOP

Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés Sárospatakon TOP A helyi felhívás címe: Közösségi akciók megvalósítása kulturális jelentőségű köztéri alkotásokhoz kapcsolódóan (P4) A helyi felhívás kódszáma: TOP-7.1.1-16-H-083-4 - Egyesület egyéb formái (GFO 52) - Egyházi

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 25-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 25-i ülésére 3. ELŐTERJESZTÉS Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. szeptember 25-i ülésére Tárgy: A Lajosmizsei Települési Értéktár Bizottság tevékenysége Az előterjesztést készítette: Rostásné

Részletesebben

A Hungarikumok jelene és jövője területi aspektusból

A Hungarikumok jelene és jövője területi aspektusból Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A Hungarikumok jelene és jövője területi aspektusból Készítette: Némediné Dr. Kollár Kitti, adjunktus Gödöllő, 2014.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Igazoltan távol: - Hutóczki Péter polgármester köszönti a Képviselő-testületet, és az önkormányzat aljegyzőjét.

JEGYZŐKÖNYV. Igazoltan távol: - Hutóczki Péter polgármester köszönti a Képviselő-testületet, és az önkormányzat aljegyzőjét. JEGYZŐKÖNYV Készült: A Fülöp Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. január 23-án de 8,00 órakor megtartott rendkívüli nyílt üléséről. Jelen vannak: Hutóczki Péter polgármester Mikáczó László

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÉS Sáránd község terültére készülő új településrendezési terv 2017-es örökségvédelmi (régészeti) hatástanulmányához

KIEGÉSZÍTÉS Sáránd község terültére készülő új településrendezési terv 2017-es örökségvédelmi (régészeti) hatástanulmányához KIEGÉSZÍTÉS Sáránd község terültére készülő új településrendezési terv 2017-es örökségvédelmi (régészeti) hatástanulmányához SzeFaMed Kft. 2017 1. Jelen dokumentum a 2017-ben a LA-URBE Kft. megbízásából

Részletesebben

Beszámoló a Tiszaújváros Települési Értéktár II. félévben végzett tevékenységéről

Beszámoló a Tiszaújváros Települési Értéktár II. félévben végzett tevékenységéről Tiszaújváros Települési Értéktár Testület 3580 Tiszaújváros, Széchenyi u. 2. Tel: 49/542-004; 49/542-007; e-mail: ertektar@tujvaros.hu Beszámoló a Tiszaújváros Települési Értéktár 2015. II. félévben végzett

Részletesebben

A Velencei Értéktár Bizottság január 18-i ülésén VÉB/2016/ 101. határozatszám alatt a Velencei Értéktár részének nyilvánította a

A Velencei Értéktár Bizottság január 18-i ülésén VÉB/2016/ 101. határozatszám alatt a Velencei Értéktár részének nyilvánította a Velencei Értéktár A Velencei Értéktár Bizottság 2016. január 18-i ülésén VÉB/2016/ 101. határozatszám alatt a Velencei Értéktár részének nyilvánította a Bence-hegyi kilátóteraszt és környékét A döntés

Részletesebben

Tájékoztató a Heves Megyei Értéktár Bizottság (HMÉB) évi II. féléves munkájáról

Tájékoztató a Heves Megyei Értéktár Bizottság (HMÉB) évi II. féléves munkájáról Ikt. sz.: 12-50/2015/203 Heves Megyei Közgyűlés Helyben Tájékoztató a Heves Megyei Értéktár Bizottság (HMÉB) 2015. évi II. féléves munkájáról Tisztelt Közgyűlés! A Heves Megyei Önkormányzat felkérésére

Részletesebben

Javaslat a Heves Megyei Értéktár Bizottság létrehozására

Javaslat a Heves Megyei Értéktár Bizottság létrehozására Ikt: 12-2/2015/203 Heves Megyei Közgyűlés H e l y b e n Tisztelt Közgyűlés! Javaslat a Heves Megyei Értéktár Bizottság létrehozására A Heves Megyei Önkormányzat Heves megye kiemelkedő természeti értékei,

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL ELŐTERJESZTÉS A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK FEBRUÁR 15-EI ÜLÉSÉRE

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL ELŐTERJESZTÉS A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK FEBRUÁR 15-EI ÜLÉSÉRE Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL 3525 MISKOLC, Városház tér 1. Telefon: (46) 517-700*, (46) 517-750, (46) 323-600 Telefax: (46) 320-601 http://www.baz.hu elnok@hivatal.baz.hu Iktatószám:

Részletesebben

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről (módosítással egybefoglalva és lezárva: 2014. december 31.) Tapolca Város Önkormányzatának

Részletesebben

Javaslat az. Apátfalva népi hangszere a citera. települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat az. Apátfalva népi hangszere a citera. települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat az Apátfalva népi hangszere a citera települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Tóth

Részletesebben

KOMLÓSKA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT. Módosítása 2017.

KOMLÓSKA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT. Módosítása 2017. KOMLÓSKA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT Módosítása 2017. KOMLÓSKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK.sz. Önkormányzati rendelete a Helyi Építési Szabályzatról Komlóska Község Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben