A rendelet hatálya. Értelmezı rendelkezések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A rendelet hatálya. Értelmezı rendelkezések"

Átírás

1 Gyöngyös Város Képviselı-testületének a távhıszolgáltatásról, hatósági díjának megállapításáról és a díjalkalmazás feltételeirıl szóló 28/2006. (VI.19.) önkormányzati rendelete Gyöngyös város Képviselı-testülete a távhıszolgáltatásról szóló évi XVIII. törvény (továbbiakban: Tszt.) 60. -a (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a törvény egyes rendelkezéseinek, valamint a Tszt. végrehajtásáról szóló 157/2005. (VIII.15.) Kormányrendelet (továbbiakban: Tszt. vhr.) és az annak 3. számú mellékletét képezı Távhıszolgáltatási Közüzemi Szabályzat (a továbbiakban: TKSZ.) végrehajtására az évi LXXXVII. törvényben kapott felhatalmazás alapján a következıket rendeli el: A rendelet hatálya 1. A rendelet hatálya kiterjed a Gyöngyös város területén lévı felhasználási helyeket távhıvel ellátó Városgondozási Részvénytársaságra és a távhıszolgáltatást is végzı más gazdálkodó szervezetekre (a továbbiakban együtt: távhıszolgáltató), a távhıszolgáltatást igénybevevı felhasználókra és díjfizetıkre, a távhıszolgáltatási célra hıt termelı létesítményekre, valamint a távhıszolgáltatáshoz szükséges eszközökre és ezek tulajdonosaira. Értelmezı rendelkezések 1. Lakóépület: E rendelet alkalmazásában lakóépület a vegyes (részben lakás, részben egyéb) célra használt épület is Főtési hıcserélı blokk: A primer hıhordozóból a főtési melegvizet elıállító, azt szállító és szabályozó készülékek (főtési hıcserélık, keringtetı szivattyú, szabályozó és szakaszoló szerelvények és az ezeket összekötı csıvezetékek) együttmőködı rendszere. 3. Hıfogadó: A hıközpontból kiadott szekunder főtıvizet a fogyasztói helyen (pl.: lakóépületben) fogadó, elosztó és átalakítás nélkül továbbító technológiai berendezés. 4. Hıhordozó közeg: A főtési és használati melegvíz szolgáltatás nyújtásához szükséges hıenergia továbbítására szolgáló közeg, amely lehet gız, forró víz, illetıleg melegvíz. 5. Távhırendszer: A szolgáltatói és fogyasztói berendezések összessége. 6. Kezelés: A rendelet alkalmazása szempontjából a fogyasztói illetve szolgáltatói berendezés üzemeltetése, fenntartása, felújítása (tulajdonosi jogok gyakorlása).

2 Fımérı: A hıközpontról ellátott valamennyi Felhasználó összes főtési és használati melegvíz hıfelhasználását (GJ), illetve összes használati melegvíz-fogyasztását (m 3 ) mérı berendezés. 8. Almérı: A hıközpontról ellátott fogyasztói közösség egy részének hıfelhasználását illetve használati melegvíz fogyasztását mérı berendezés. Pl.: egy főtési hıcserélı blokkról vagy egy hıfogadóról ellátott fogyasztói közösség mérése. 9. Üzemi Felhasználó: Az épület, létesítmény, ingatlan tulajdonosa, kezelıje, használója, aki a hıközpontját maga üzemelteti. 10. Főtött légtérfogat: A főtött légtérfogatot a főtött helyiség alapterületének és átlagos magasságának (max. 3,0 m) szorzataként kell meghatározni. A főtött helyiség alapterületének megállapításánál a padlószint feletti 1 m magasságban a belsı falsíkok között mért területet, továbbá a beépített bútorok által elfoglalt területrészt kell számításba venni. Az éléskamra (kamraszekrény) valamint a lakás (helyiség) légterének közmővezetékeket védı burkolat mögötti része a főtött térfogat megállapításánál nem vehetı számításba. Ha a távhıellátásban részesülı lakás fürdıszobájában az elıírt hımérsékletet a mőszaki tervek alapján kiegészítı főtéssel (pl.: villamos hısugárzó) biztosítják, a lakás főtött légtérfogatának megállapításánál a kiegészítı főtéssel ellátott fürdıszoba légtérfogatának 60%-át kell számításba venni. 11. Főtött helyiség: A rendelet alkalmazása szempontjából főtött az a helyiség, amelyben főtıtest vagy egyéb hıleadó berendezés vagy a szomszédos helyiségekbıl átáramló hı biztosítja az elıírt hımérsékletet. 12. Közös helyiség: Lakóépületben a közös használatra szolgáló helyiség (pl.: mosókonyha, szárítóhelyiség, gyermekkocsi- és kerékpártároló helyiség, közös pince, illetve padlástérség) valamint a közös használatra szolgáló terület (pl.: lépcsıház, kapualj, zárt folyosó). 13. Nem lakás céljára szolgáló helyiség: Általában az üzlet, mőhely, rendelı, iroda, barkácsmőhely, klubszoba, gondnoki iroda a hozzá tartozó helyiségekkel akkor is, ha azt eredetileg lakás céljára építették, garázs valamint a lakások rendeltetésszerő használatához nem szükséges egyéb célra hasznosított helyiségek. 14. A hıközpont alkotórészének minısülnek a hıközponthoz tartozó technológiai berendezések: a jelzı-, ellenırzı-, tágulási-, biztonsági vezetékek és a zárt tágulási tartály. 15. A felhasználó és a távhıszolgáltató közötti jogviszonyban külön-külön felhasználónak kell tekinteni azt a felhasználót, amelynek távhıvel való ellátása több különbözı felhasználási helyen valósul meg.

3 - 3 - Elızetes tájékoztatás, igénybejelentés 3. Az elızetes tájékoztatást kérı kérelmének tartalmaznia kell a tervezett felhasználási hely címét, rendeltetését (lakó-, vegyes-, vagy egyéb épület), célját, vételezés megkezdésének tervezett idıpontját, a vételezni kívánt legnagyobb hıteljesítményt és a tervezett éves hıigényt, valamint a TKSZ pontjában foglaltaknak megfelelıen a távhımennyiség mérésének tervezett helyét. A közüzemi szerzıdés tartalma 4. (1) A távhıszolgáltatási közüzemi szerzıdésnek a TKSZ. 9. és 10. pontjaiban foglaltakon túl tartalmaznia kell annak a személynek a nevét, címét és elérhetıségét, akivel a távhıszolgáltató a felhasználó megbízottjaként az üzemvitellel, a főtési célú távhıszolgáltatás megkezdésével, befejezésével, az épület belsı átlaghımérsékletével (főtési igényével) összefüggı kapcsolatot tarthatja. (2) A szolgáltatás igénybevételével létrejött közüzemi szerzıdésre e rendelet, továbbá a távhıszolgáltató üzletszabályzatának rendelkezései vonatkoznak. Bekapcsolás 5. (1) A távhıszolgáltatónak a Tszt. 54. (4)-(5) bekezdése szerinti üzembe-helyezési és bekapcsolási eljárásban való közremőködéséért díj az egyéb felhasználó számára sem számolható fel. (2) A Tszt. 54. (5) bekezdése szerinti bekapcsolás során a távhıszolgáltató a hıközponti mérıeszközök esetében a hımennyiségmérı-kör elemeit (integrátor, vízmérı és hıérzékelı pár) és a használati melegvíz felhasználást mérı hıközponti vízmérıt a mérıeszköz e célra kialakított helyén illetéktelen beavatkozás, leszerelés megakadályozása céljából zárjeggyel köteles ellátni. (3) A mérımőszerek szükséges adatinak és a zárjegyek számainak feltüntetésével a távhıszolgáltató jegyzıkönyvet köteles kiállítani. (4) A (2)-(3) bekezdés épületrészenkénti mérés esetén az épületrészek hımennyiségmérıire is vonatkozik.

4 - 4 - Vételezés 6. A távhıszolgáltató a TKSZ 12.1 pontjában foglaltak alkalmazásával a szolgáltatói berendezések üzletszabályzatban meghatározott csatlakozási feltételei szerinti, az adott területre vonatkozó, a külsı hımérséklet változását követı primer elıremenı hıhordozó közeg hımérséklet-változásának (menetrendnek) megfelelıen olyan mennyiségő távhıt köteles szolgáltatni, amennyi a felhasználói berendezések üzemképes és biztonságos állapota mellett a felhasználó igénye szerint a közüzemi szerzıdésben rögzített szolgáltatási célok kielégítéséhez szükséges. 7. Ha a felhasználónak a hıhordozó közegre rendkívüli esemény bekövetkezése miatt szüksége van, a szolgáltató tényleges költségeinek megfizetése ellenében és a távhıszolgáltató közremőködésével azt a szükséges mértékben igénybe veheti. 8. (1) Szolgáltatói hıközpontból való hıellátás esetén, ha a hıfogadó állomáson szabályozásra nincs lehetıség a távhıszolgáltató a vételezni kívánt távhı mértékére, az annak változtatására, a főtési célú távhı szolgáltatásának meg-kezdésére és a befejezésére vonatkozó igényeket a hıközpontban, valamennyi érintett felhasználóra kiterjedıen azonos módon és mértékben elégíti ki. (2) Szolgáltatói hıközpontból ellátott felhasználók az (1) bekezdésben foglaltakról a távhıszolgáltatóval kötött megállapodásban csak egységesen, a közösen kijelölt megbízottjuk útján rendelkezhetnek. 9. (1) Amennyiben a felhasználó a főtési célú távhıszolgáltatás megkezdésével, befejezésével, a szolgáltatás mértékével kapcsolatos igényét nem adja meg, vagy szolgáltatói hıközpontból ellátott épületekben lévı hıfogadó állomáson szabályozásra nincs lehetıség és a felhasználók az elızıekrıl egyhangú megállapodásra nem jutnak, illetve errıl egyhangúlag nem rendelkeznek, a távhıszolgáltató ha a felhasználói berendezés állapota ezt lehetıvé teszi a következık szerint szolgáltat: a) a főtési célú távhıszolgáltatást a főtési idıszakban a hıközponti főtésszabályozó mőködtetésével folyamatosan teljesíti, b) a használati melegvíz-szolgáltatási célú távhıszolgáltatást folyamatosan teljesíti.

5 - 5 - (2) Az (1) bekezdés a) pontja esetében a távhıszolgáltató annyi hımennyiséget szolgáltat, amennyi az üzemképes felhasználói berendezések rendeltetésszerő mőködése mellett: a) lakószobákban, irodahelyiségekben átlagosan +22 C, b) a lakószobának nem minısülı, illetıleg a nem lakás céljára szolgáló helyiségekben átlagosan a szabványban rögzített tervezıi elıírásokban meghatározott belsı hımérséklet eléréséhez szükséges. (3) Az (1) bekezdés b) pontja esetében használati melegvíz-szolgáltatási célú távhıszolgáltatás keretében a távhıszolgáltató annyi hımennyiséget szolgáltat, amennyi az üzemképes felhasználói berendezések rendeltetésszerő mőködése mellett, folyamatos vételezésnél, a kifolyóknál mérve, legalább +40 C használati melegvíz-hımérséklet eléréséhez szükséges. Szüneteltetés, korlátozás 10. (1) A távhıszolgáltató a Tszt a szerint jogosult a távhıszolgáltatást szüneteltetni. A távhı vételezés szüneteltetését a felhasználó a tulajdonában, üzemeltetésében lévı felhasználói berendezések terv szerinti karbantartásának, felújításának idejére vagy váratlan meghibásodás miatt szükséges fenntartási munka elvégzése idejére jogosult igényelni. (2) A terv szerinti fenntartási munkákat a tárgyév május 16. napja és szeptember 14. napja közötti idıszakban, más megállapodás hiányában 8 napon belül kell elvégezni. A munkák megkezdésének és várható befejezésének idıpontjáról a felhasználó és a távhıszolgáltató egymást legalább 8 nappal korábban köteles írásban tájékoztatni. (3) A váratlan meghibásodásról, a meghibásodás okáról és a hiba kijavításának kezdetésrıl a felhasználó és a távhıszolgáltató egymást 8 órán belül kötelesek tájékoztatni és a hibát a mőszakilag lehetséges legrövidebb idın belül, megszüntetni. 11. (1) A távhıtermelınél vagy a távhıszolgáltató hıtermelı létesítményénél országos tüzelıanyag-hiány miatt fellépı termeléskiesésrıl, a korlátozás szükséges mértékérıl és területi kiterjedésérıl a távhıszolgáltató köteles haladéktalanul tájékoztatni Gyöngyös város jegyzıjét, továbbá a korlátozással érintett felhasználókat. (2) A távhıszolgáltatás korlátozását környezetvédelmi okból ha a korlátozás oka más eszközökkel nem szüntethetı meg és az önkéntes korlátozás sem eredményes Gyöngyös város jegyzıje rendeli el. A korlátozás elrendelésérıl a távhıszolgáltató értesíti a felhasználókat. A korlátozás végrehajtása a távhıszolgáltató feladata.

6 - 6 - (3) A távhıszolgáltatás korlátozásának sorrendje és az egyes fokozatokba tartozó felhasználói csoportok: 1. fokozat: egyéb felhasználók hıközpontjaiban a használati melegvíz-szolgáltatási célú távhıellátás felfüggesztése és a főtési célú hıfelhasználás 50 %-os korlátozása, 2. fokozat: a lakossági felhasználókat ellátó hıközpontokban a használati melegvíz szolgáltatási célú távhıszolgáltatás felfüggesztése, 3. fokozat: a lakossági felhasználók főtési célú távhıszolgáltatásának 20 %-os csökkentése. (4) Nem, illetve csak végsı esetben korlátozhatók az egészségügyi, szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatást ellátó intézmények. (5) A távhıszolgáltató a korlátozási sorrendtervezetet úgy köteles elkészíteni, hogy a korlátozással elérhetı legyen a közüzemi szerzıdések teljesítéséhez szükséges hımennyiség legalább 50 %-os csökkentése. (6) A távhıszolgáltatás körzetenkénti korlátozási sorrendjét e rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza. 12. (1) A korlátozási fokozatba soroláshoz a távhıszolgáltató a felhasználóktól a hıfelhasználásuk sajátosságaira vonatkozó adatokat kérhet. (2) A korlátozás annak okától függıen lehet általános, amikor az minden felhasználó hıigényét érinti és lehet részleges, amely esetben a korlátozás csak a távhıszolgáltató által távhıvel ellátott egyes területrészekre terjed ki. (3) A felhasználókat a korlátozási sorrend szerinti fokozatba sorolásról annak módosulása esetén a távhıszolgáltató tájékoztatja. Felhasználói berendezés mőködtetése, fenntartása, átalakítása 13. (1) A nem a távhıszolgáltató tulajdonában lévı szolgáltatói hıközpont fenntartása és üzemeltetése, más megállapodás hiányában, a hıközpont tulajdonosának faladata. (2) A szolgáltatói hıközpontból kiinduló, a hıhordozó közeget az ellátott épületekbe továbbító távhıvezetéknek (összekötı vezetéknek) az egyes épületeken átmenı szakaszai által az épületekbıl elfoglalt térrészlet után a távhıszolgáltatót fizetési kötelezettség nem terhelheti és a távhıszolgáltató sem számíthat fel az érintett felhasználók részére az ilyen vezetékek fenntartásáért és üzemeltetéséért költséget.

7 A felhasználó a távhıvel ellátott felhasználási helyen a felhasználói berendezések átalakítását köteles a távhıszolgáltatónak elızetesen írásban bejelenteni. (Tszt. 54. (6) bekezdés). 15. (1) A 14. szerinti bejelentést meg kell tenni abban az esetben is, ha a felhasználó, díjfizetı olyan építészeti vagy épületgépészeti átalakítást kíván végezni, amely a távhıvel ellátott falhasználási hely díjfizetése alapját képezı légtérfogatát, illetıleg a hıteljesítmény igényét növeli. A megnövekedett távhıigény kielégítésérıl a felhasználónak a távhıszolgáltatóval elızetesen meg kell állapodnia. (2) Az átalakításról arra jogosult által készített olyan tervet kell a távhıszolgálta-tóhoz benyújtani, amely figyelembe veszi az épületet ellátó hıközpont mőszaki adottságait, tartalmazza az épület megváltozott hıszükségletével kapcsolatos számításokat. Az átalakítás befejezését írásban be kell jelenteni a távhıszolgáltatónak. (3) A munkálatok elvégzése után a felhasználási hely ellátására érvényben lévı közüzemi szerzıdést a megnövekedett légtérfogatnak illetve hıteljesítmény igénynek megfelelıen, épületrészenkénti díjszétosztás esetén a díjfizetıkre és a hıdíj új szétosztási arányaira is kiterjedıen módosítani kell. Mérés 16. (1) Szolgáltató a szolgáltatott távhı mennyiségét a hıközpontban a primer oldalon beépített, az ellátott felhasználói közösség összes hıfelhasználását mérı hımennyiségmérıvel köteles mérni. (2) A szolgáltatói hıközpontból ellátott felhasználói közösségek főtési célú hıenergia felhasználását tovább kell mérni az épületek hıfogadóiban. (3) Lakóépületet is ellátó hıközpontról ellátott felhasználói közösség által felhasznált öszszes használati melegvíz mennyiségének a mérése az oda beépített hidegvízmérıvel, mint fımérıvel történik. (4) Az ellátott lakossági felhasználói közösség, lakossági Felhasználó igénye esetén, almérıkkel a használati melegvíz-mennyiség további mérésére van lehetıség Szolgáltatóval történı mőszaki egyeztetést követıen. a) az épületek hıfogadóiban, b) egyedi melegvíz-vételi helyeken. (5) Az önálló hıközponttal nem rendelkezı egyéb Felhasználó a használati melegvíz fogyasztását almérıvel mérni köteles.

8 - 8 - (6) a) Az (1), (2) bekezdés szerinti hımennyiségmérı meghibásodása valamint a hitelesítés idıtartama alatt a szolgáltatott távhı mennyiségét egyéb megállapodás hiányában a mért idıszakra vonatkozó adatok valamint főtés esetében a külsı hımérséklet és a főtött napok számának korrekciója alapján kell meghatározni. b) Az (5) bekezdés szerinti melegvízmérı meghibásodása valamint a hitelesítés idıtartama alatt a szolgáltatott melegvíz mennyiségét a 24. (2) bekezdés c) pontban meghatározott elızı elszámolási idıszak átlag-fogyasztását alapul véve kell meghatározni. 17. (1) A Tszt. 48. (2) bekezdésében szabályozott kötelezettség a távhıszolgáltatót a tulajdonában lévı szolgáltatói hıközpontból való távhıellátás esetén terheli. A hımennyiség felhasználónkénti szabályozásának és mérésnek feltételeit a távhıszolgáltató június 30. napjáig a saját költségén ide nem értve a nem szolgáltatói tulajdonú felhasználói berendezések ehhez szükséges átalakításának költségeit köteles megvalósítani. (2) A távhıszolgáltató az (1) bekezdésben foglaltakat a Tszt. 48. (2) bekezdésé-ben elıírt feltételeken túlmenıen felhasználói hıközpont létesítésével abban az esetben valósítja meg, ha a felhasználó: a) vállalja, hogy az üzembehelyezéstıl számított legalább hét évig nem mondja fel a közüzemi szerzıdést, b) vállalja, hogy amennyiben a közüzemi szerzıdés az üzembe helyezéstıl számított hét éven belül a felhasználónak felróható okból megszőnne, vagy a felhasználó a közüzemi szerzıdést felmondja, a hıközpont felmondáskori nyilvántartási értékét a szerzıdés megszőnésétıl számított 15 napon belül egy összegben megfizeti a távhıszolgáltatónak. (3) A hıfogadó állomáson hiteles hımennyiségmérést, illetıleg a költségmegosz-tást szolgáló egyéb mérımőszereket az alkalmazott mérıeszközökre vonatkozó beépítési követelmények betartásával, kell felszerelni. (4) Épületrészenkénti mérés szerinti távhıszolgáltatás esetén a hımennyiségmérıt az épületen belül elhelyezve, a mérıre vonatkozó beépítési követelmények betartásával, úgy kell felszerelni, hogy az adott épületrész egészének hıfelhasználását mérje. A közüzemi szerzıdés felmondása 18. (1) A közüzemi szerzıdést a felhasználási hely egészére kiterjedıen lehet felmondani. A felhasználási helyen a távhı igénybevételi lehetıségének végleges megszüntetése szükséges, továbbá ezzel egyidejőleg a korábbi főtési célú távhıellátással azonos, összkomfortos komfortfokozatot biztosító hıellátást kell megvalósítani.

9 - 9 - (2) A felhasználó a közüzemi szerzıdés felmondása iránti kezdeményezését írásban köteles a távhıszolgáltatónak bejelenteni. A távhıszolgáltató 15 napon belül köteles a felmondás feltételeirıl, az elıírt eljárásról a felhasználót írásban tájékoztatni. Felmondás esetén a távhıszolgáltató a Tszt. 38. (2) bekezdésé-ben elıírt feltételek meglétét jogosult vizsgálni. (3) Amennyiben a felhasználási helyet magában foglaló ingatlannak több tulajdonosa van (társasház, szövetkezeti ingatlan, a Ptk a szerinti közös tulajdon) a felhasználó köteles biztosítani a Tszt. 38. (2) bekezdés a) pontjában foglaltaknak megfelelı hozzájárulások meglétét és errıl köteles a távhıszolgáltató részére felelıs nyilatkozatot tenni. (4) A Tszt. 38. (2) bekezdés c) pontjában foglaltak a szolgáltató tulajdonában lévı felhasználói hıközpont megszüntetésének költségeire is vonatkoznak, ide nem értve a berendezések selejtezésével összefüggı, a szolgáltatónál jelentkezı vagyoni veszteséget. (5) A felmondás miatt szükséges munkálatokat, a tulajdonát képezı hıközpontban a távhıszolgáltató végzi el. 19. (1) Ha a felhasználási helyen valamely épületrész távhıellátását kívánják megszüntetni, a közüzemi szerzıdés módosítására van szükség. Ebben az esetben a Tszt. 38. (5) bekezdésében foglaltak az egyedi közüzemi szerzıdés módosítására is irányadóak. A közüzemi szerzıdés módosítása iránti igényt a felhasználó (képviselıje) írásban jelenti be a távhıszolgáltatónak. A távhıszolgáltató 15 napon belül köteles a módosítás feltételeirıl, az elıírt eljárásról a felhasználót írásban tájékoztatni. A távhıszolgáltató a Tszt. 38. (5) bekezdésében elıírt feltételek meglétét jogosult vizsgálni. A felhasználó képviselıje köteles felelıs nyilatkozatot tenni a Tszt. 38. (5) bekezdés a) pontjában elıírt tulajdonostársi hozzájárulások meglétérıl. (2) A szerzıdés (1) bekezdés szerinti módosítása iránti igény, más megállapodás hiányában, az épületrész (lakás, nem lakás céljára szolgáló helyiség) egészére, továbbá mind a főtési célú, mind a használati melegvíz-szolgáltatási célú hıellátás megszüntetésére vonatkozik. (3) A Tszt. 38. (5) bekezdés d) pontja szerinti költségviselési kötelezettség a szolgáltató tulajdonában lévı felhasználói hıközpont átalakításának költségeire is vonatkozik. (4) Épületrész leválása esetén meg kell szüntetni az épületrészben a távhı igénybevételének lehetıségét. A hıleadó berendezéseket le kell választani az épület felhasználói rendszerérıl és az átmenı vezetékeket hıszigeteléssel kell ellátni. Ezzel egyidıben az épület üzemben maradó felhasználói berendezésein beleértve a hıközpontot is az annak megfelelı mőködését biztosító, a leválasztás miatt szükséges átalakításokat, beszabályozásokat is el kell végezni. Az elızıek megvalósításához szükséges munkálatokat az ingatlantulajdonos tulajdonában lévı felhasználói berendezéseken a felhasználó köteles elvégeztetni. A távhıszolgáltató tulajdonát képezı felhasználói hıközpontban a épületrész leválása miatt szükséges átalakítást a felhasználó költségére a távhıszolgáltató végzi el.

10 (5) A (4) bekezdésben foglalt munkálatokról a felhasználó arra jogosult által készített tervet és mőszaki leírást köteles a távhıszolgáltató rendelkezésére bocsátani, amelynek az épület teljes főtési rendszerére ki kell terjednie. Az épület üzemben maradó főtési rendszerét beleértve a hıközpontot is érintıen a tervnek tartalmaznia kell a megváltozott hıszükséglet mértékére vonatkozó számításokat, a leválasztás miatt szükséges átalakításokat, a beszabályozási tervet. Amennyiben a terv szerint az átalakítás jogszabályba, mőszaki elıírásba ütközik, vagy más felhasználó, díjfizetı részére való szolgáltatást akadályozza, a távhıszolgáltató 15 napon belül köteles álláspontját a felhasználóval írásban közölni. A terv módosítása a felhasználó faladata. (6) A (4) bekezdés szerinti munkálatok befejezését felhasználó köteles a távhıszolgáltatónak írásban bejelenteni, mellékelve a kivitelezı nyilatkozatát arról, hogy az átalakítás a benyújtott terveknek megfelelıen készült el. A távhıszolgáltató a bejelentést követı 8 munkanapon belül köteles a munka, terv szerinti megvalósítását, az összkomfortos komfortfokozatot biztosító hıellátás elkészültét a helyszínen ellenırizni. Az ellenırzés eredményét jegyzıkönyvben kell rögzíteni. (7) A felhasználó illetıleg a díjfizetı díjfizetési kötelezettsége abban az idıpontban szőnik meg, amikor a felhasználó a távhıellátás bármilyen módon való igénybevételének lehetıségét a jogszabályi elıírások betartásával teljes egészében megszüntette, továbbá a távhıszolgáltató és a felhasználó (képviselıje) a közüzemi szerzıdést az épületrész leválásának megfelelıen módosította. (8) Épületrész leválása miatt keletkezett elégtelen szolgáltatás alapján a távhıszolgáltatóval szemben igény nem érvényesíthetı. Az elégtelen szolgáltatás és az épületrész leválása közötti okozati összefüggést a távhıszolgáltatónak kell bizonyítania. Díjmegállapítás és alkalmazás feltételei 20. Fogyasztóvédelem (1) A távhıszolgáltatással összefüggı önkormányzati rendelettel kapcsolatos véleménynyilvánításba bevonandó: a) Fogyasztóvédelmi szervezet: Heves Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelıség Eger b) Valamennyi felhasználói érdekképviselet, mely az egyeztetési jogról szóló évi II. törvény alapján jött létre kifejezetten a felhasználók érdek-képviselete céljából. (2) Szolgáltató köteles az (1) bekezdésben említett szervezeteket tájékoztatni azokról az adatokról és információkról, amelyek a fogyasztói érdekvédelem gyakorlásához szükségesek. Különösen köteles a fogyasztóvédelmi szervezetek véleményét kikérni a következıkben: a) az általános közüzemi szerzıdés tartalma, b) a szüneteltetés és korlátozás feltételei, illetve a korlátozási sorrend, c) üzletszabályzat tartalma.

11 (3) Szolgáltató köteles ügyfélszolgálati irodát mőködtetni, amelynek a hét egy munkanapján legalább 18 óráig nyitva kell tartania. Távhırendszer mőködtetése és fejlesztése 21. (1) A távhıszolgáltatásba új vagy többlet-teljesítmény igénnyel (új vagy növekvı távhıigénnyel) jelentkezı felhasználási hely tulajdonosától, az igényének kielégítését szolgáló Szolgáltató vagyon létesítéséhez, bıvítéséhez Szolgáltató csatlakozási díjat kérhet. A csatlakozási díj mértékét a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza. (2) Az (1) bekezdés szerinti igény kielégítéséhez szükséges szolgáltatói vagyon fejlesztése a csatlakozási díj felhasználásával Szolgáltató feladata. (3) A csatlakozási díj a szolgáltatói vagyon részét képezı a hıközpontban és/vagy épületrészekben elhelyezendı az elszámolás alapjául szolgáló hımennyiségmérı felszerelésének költségét is magában foglalja, nem tartalmazza viszont az egyedi hımennyiségmérık beszerzésének és felszerelésének költségét. A szolgáltatott távhı elszámolása 22. (1) Felhasználó a távhıszolgáltatásért alapdíjat és hıdíjat fizet. (2) Az alapdíj éves díj: Felhasználó az igénybevett szolgáltatás szerint a használatában álló helyiségek főtött légtérfogata után főtési alapdíjat (Ft/légm 3 /év) és/vagy használati melegvíz alapdíjat (Ft/légm 3 /év) fizet. (3) Az alapdíj a) Szolgáltató saját hıtermelı létesítményének tüzelıanyag nélküli üzemelte-tési és fenntartási költségébıl, b) Szolgáltató távhıvezetékének és tartozékainak valamint az általa kezelt hıközpontoknak az üzemeltetési és fenntartási költségébıl, c) az üzemeltetés és fenntartás során felhasznált víz díjából áll. (4) A hıdíjat a mért hımennyiség (GJ) illetve a használati melegvíz mennyiség (m 3 ) után kell fizetni.

12 (5) A hıdíj a) Szolgáltató által a távhı elıállításához felhasznált tüzelıanyag árából, b) a számítással meghatározott primer hálózati hıveszteségbıl, c) a hıszolgáltató által vásárolt hı díjából, d) az üzemeltetés és fenntartás során felhasznált víz hıtartalmának ellen-értékébıl áll. (6) Az (1) bekezdés szerinti díj a vízfelmelegítés-szolgáltatás költségeit tartalmaz-za. Melegvíz-szolgáltatás esetén a felhasznált használati melegvíz víz- és csatornadíja elkülönítetten a mindenkor érvényes víz- és csatornadíjakkal továbbszámlázásra kerül. (7) Ha a lakóépület tulajdonosa, kezelıje, használója a hıközpontját maga üzemelteti, akkor üzemi Felhasználónak minısül és az üzemi Felhasználókra vonatkozó alapdíjakkal kerül elszámolásra. 23. (1) A szolgáltatott távhı legmagasabb díját e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza. (2) Szolgáltató köteles nyilvántartási és elszámolási rendszerét úgy kialakítani, hogy az, lehetıvé tegye a díjak átláthatóságát és ellenırizhetıségét. (3) Az (1) bekezdés szerinti díjak megállapítására a távhıszolgáltató tesz javaslatot évenként egyszer. (4) A földgáz hatósági árának változásakor az árak hatálybalépésével egyidejőleg a távhıszolgáltató a 1. sz. mellékletben szereplı hıdíj mértékét az általa alkalmazott díjban automatikusan a következı képlettel változtatja meg: ahol: H 1 = H 0 x (1+G/100) H 1 = új hıdíj (Ft/GJ) H 0 = 1. sz. mellékletben szereplı hıdíj (Ft/GJ) G = termelt hı elıállításához felhasznált gáz árváltozásának százaléka Az alkalmazott díjképletben csak a G értéke változó. (5) A Képviselı-testület felhatalmazza a Jegyzıt, hogy a R. 23. (4) bekezdésében foglalt képlet alapján meghatározott hıdíjat a földgáz hatósági árváltozásának hatályba lépésével egyidejőleg vezesse át a R. 1. sz. mellékletében. 1 1 Beiktatta a 23/2008.(VI.23.)KT. sz. rendelet

13 A díjak megállapítása, fizetési kötelezettségek 24. (1) Az üzemi és az önállóan mért egyéb Felhasználó 16. (1), (2) bekezdés szerint megmért illetve meghatározott hımennyiségnek megfelelı hıdíjat havonta a tárgyhóban, az alapdíj 1/12 részét havonta a tárgyhóban fizeti meg. (2) A lakossági és az önállóan nem mért egyéb Felhasználó a) az alapdíj 1/12 részét havonta elıre, tárgyhó 10.-ig fizeti meg, b) a főtési célra fordított hımennyiség hıdíját (továbbiakban: főtési hıdíj) egyéb megállapodás hiányában elıre, tárgyhó 10.-ig fizeti meg. A hıközpontról ellátott felhasználói közösség főtési célú hıfelhasználása b.a.) b.b.) b.c.) b.d.) b.e.) a csak főtési hıigényeket kiszolgáló hıközpont esetén 16. (1) bekezdés szerint megmért hımennyiség, a használati melegvizet is elıállító hıközpont esetén a 16. (1) bekezdés szerint megmért hımennyiség valamint a 16. (3) bekezdés szerinti mérıvel megállapított vízmennyiség és a melegvíz-készítés átlagos fajlagos hıfelhasználása szorzatának (0,215 GJ/m 3 ) különbsége, a főtési célú hıfelhasználás a 16. (2) bekezdés szerinti almérıkkel illetve a 16. (1) bekezdése szerinti fımérı és az almérık különbségeként tovább bontható, ha a hıközpontról (főtési hıcserélı blokkról) ellátott valamennyi hıfogadóban almérı kerül beépítésre, akkor szekunder hálózati hıveszteségként a fımérı által mért érték és a hıfogadói almérık által mért értékek összegének különbségét fogyasztás-arányosan az elszámoláskor figyelembe kell venni, Szolgáltató az egy-egy felhasználói közösségre vonatkozóan megmért vagy az elızıekben részletezett módon meghatározott főtési célú hıfelhasználást egyéb megállapodás hiányában Felhasználók között az általuk használt helyiségek (lakás, közös helyiség, garázs, közület stb.) főtött légtérfogatának arányában osztja szét úgy, hogy az eredeti rendeltetésük szerint használt közös helyiségek főtött légtérfogata 60%-kal, a garázsok főtött légtérfogata 50%-kal kerül figyelembe vételre. c) A használati melegvíz készítésére fordított hımennyiség hıdíját (továbbiakban: melegvíz hıdíj), valamint a melegvíz víz-és csatornadíját az alábbiak szerint fizeti meg: c.a.) Ha Felhasználó 16. (4) bekezdés szerinti almérıvel rendelkezik, akkor a használati melegvíz-készítés céljára felhasznált hımennyiséget a mért melegvíz-mennyiség (m 3 ) alapján kell elszámolni. Két elszámolási idıszak között Felhasználó havonként az elızı elszámolási idıszak átlagfogyasztása alapján részfizetést teljesít.

14 Részfizetésként az elszámolási idıszakban megfizetett és a mért fogyasztás szerinti melegvíz hıdíj valamint víz-és csatornadíj különbözetét Szolgáltató legkésıbb az elszámolási idıszakot követı második hónap számláiban jóváírja vagy pótterhelésként kiszámlázza. c.b.) Ha Felhasználó 16. (4) bekezdés szerinti almérıvel nem rendelkezik, akkor a használati melegvíz-készítés céljára felhasznált hımennyiség megállapítása és elszámolása az ellátó hıközpontban beépített vízmérı figyelembevételével történik a következı módon: A hıközponti vízmérı szerinti fogyasztást csökkenteni kell az épületenkénti, lakásonkénti vagy az egyéb Felhasználóknál felszerelt mérık fogyasztásával. A maradék mennyiség a mérıvel nem rendelkezı lakások főtött alapterülete (m 2 ) arányában kerül felosztásra. A fenti számítással megállapított fogyasztás nem lehet kevesebb a rendelet 2. sz. mellékletében megállapított átalány vízmennyiség 70 %-ánál (ez a mennyiség megközelítıleg megegyezik a vízmérıvel ellátott Felhasználók átlagfogyasztásával) vagy nem lehet több az átalány vízmennyiségnél. c.c.) Ha az épületrészenkénti használati melegvíz felhasználás hiteles vízmennyiség-mérése az épület valamennyi épületrészében megvalósul, akkor a fajlagos hıfelhasználással (GJ/m 3 ) számított hımennyiség mellett a számlában fel kell tüntetni a használati melegvíz-készítés céljára felhasznált ivóvíz mennyiségét is. Más esetekben, a számlában csak a melegvíz-készítés céljára felhasznált hımennyiséget és annak díját kell feltüntetni. (3) Amennyiben a távhıszolgáltatási rendszerre új fogyasztási helyet kapcsolnak, úgy Felhasználó az alapdíjat a belépés napjától fizeti. Díjvisszafizetés és pótdíj 25. (1) Ha Szolgáltató a szolgáltatást folyamatosan 2 napot meghaladóan, Szolgáltatónak felróható okból szünetelteti kivéve a Tszt szerinti szüneteltetést az alapdíj szüneteltetés idıtartamával arányos részének kétszeresét fizeti vissza. (2) Ha Felhasználó a szerzıdésben lekötött hıteljesítményt egy-egy napon folyamatosan, 30 percnél hosszabb idıtartamon keresztül túllépi, pótdíjat köteles fizetni. A pótdíj mértéke 0,10-1,00 MW teljesítmény között minden megkezdett 0,10 MW után 0,20 MW értéke, 0,01-0,10 MW teljesítmény között minden megkezdett 0,01 MW után 0,02 MW értéke, melyet annyiszor kell esetenként vételezett hıteljesítmény többlet után megfizetni, ahány napon a lekötött teljesítményt túllépte. A pótdíj megfizetése nem mentesít a szerzıdésszegés egyéb következményei alól. (3) Ha az üzemi Felhasználó a keringtetett melegvizet, nem a szerzıdésben meghatározott mennyiségben adja vissza, a vissza nem adott vízmennyiség után 100%-kal növelt öszszegő vízdíjat fizet. (4) Az a vízmennyiség, amelyet az üzemi Felhasználó nem a szerzıdésben meghatározott minıségő jellemzıkkel ad vissza, vissza nem adott vízmennyiségnek tekintendı.

15 (5) Ha a főtés-, vízfelmelegítés- vagy melegvíz-szolgáltatás kettı vagy több napon át a felhasználói berendezés megfelelı állapota ellenére csökkent mértékő és ezért a) valamely főtött helyiségben az MNSZ : 1991 építésügyi ágazat szabvány 11. táblázatában elıírt és a tényleges belsı hımérséklet különbsége 5 C-nál kevesebb, b) a melegvíz hımérséklete a kifolyónál mérve C, Szolgáltatót a csökkent értékő szolgáltatás miatt a szerzıdésben meghatározott kötelezettség terheli. (6) Ha Szolgáltató a Felhasználónál elhelyezett elszámolási mérık ellenırzése során a szolgáltatói illetve az állami hitelesítéső ólomzárat sérülten találja, akkor az eseményt jegyzıkönyvben rögzíti és az alábbiak szerint, számol el: a) Üzemi Felhasználónál illetve az épületek hıfogadóiban elhelyezett elszámolási mérı esetén az elızı év azonos elszámolási idıszakában mért hımennyiség kétszeresének megfelelı hıdíjat számítja fel. b) Melegvíz-mérı esetén az elszámolási idıszakra Felhasználót mérıvel nem rendelkezı Felhasználóként veszi figyelembe és az így elszámolt használati melegvíz hıdíjával megegyezı pótdíjat számít fel. Szolgáltató és Felhasználó jogai és kötelezettségei 26. Szolgáltató a 1. sz. melléklet szerinti díjakért az alábbiakban részletezett szolgáltatást nyújtja: (1) Üzemi és önállóan mért egyéb Felhasználók esetén a szerzıdésben meghatározott hıteljesítménnyel a csatlakozási ponton rendelkezésre áll a felhasználói helyen fellépı hıigények kielégítése céljából. (2) Lakossági és önállóan nem mért egyéb Felhasználók esetén egyéb megállapodás hiányában a csatlakozási pontnál a méretezési külsı hımérsékleten a szükséges csúcshıteljesítménnyel rendelkezésre áll Felhasználó főtési és használati melegvíz igényeinek kielégítéséhez, az alábbiak szerint: a) A főtési szolgáltatás a tárgyév szeptember 15. napja és a következı év május 15. napja között idıben, a főtési idényben folyamatosan történik. b) Szolgáltató a (2) bekezdés a) pontjában megjelölt idıhatárok között akkor kezdi el, illetve akkor fejezi be a főtésszolgáltatást, ha azt Felhasználó vagy a felhasználói közösség képviselıje (több tulajdonos esetén) írásban kéri. Megállapodás hiányában lakossági és önállóan nem mért egyéb felhasználói közösségeknél Szolgáltató akkor kezdi el a főtésszolgáltatást, ha a külsı hımérséklet napi középértéke az Országos Meteorológiai Szolgálat elırejelzése szerint elıreláthatóan nem haladja meg a + 10 C-ot illetıleg három egymást követı napon a + 12 C-ot.

16 c) Szolgáltató a hıközpont üzemeltetését az alábbiak szerint végzi: c.a.) A szekunder főtıvíz hımérsékletét szabályozza a külsı hımérséklet függvényében úgy, hogy az emberi tartózkodás céljára szolgáló főtött helyiségek belsı hımérséklete amennyiben a felhasználói berendezés, a felhasználói hely állapota ezt lehetıvé teszi naponta 8.00 és óra között átlagosan legalább + 22 C legyen. c.b.) Idıjárástól függıen éjszakai főtéscsökkentést, főtés-leállítást alkalmaz. c.c.) A hıközponton belül a használati melegvíz elıremenı vezetékben mért melegvíz hımérsékletét olyan értéken tartja, hogy a melegvíz hımérséklete a vételezési helyen amennyiben a felhasználói berendezés állapota ezt lehetıvé teszi legalább + 40 C legyen. c.d.) A hıközpontról ellátott szekunder főtési rendszer(eke)t a hı-központban illetve a hıfogadókban légteleníti, az üzemelés során szükségszerően elfolyt vizet megfelelı minıségő vízzel pótolja. (3) A felhasználói közösség megbízottja és Szolgáltató a (2) bekezdéstıl eltérı szolgáltatásban is megállapodhat. 27. (1) A szolgáltatói berendezést Szolgáltató, a felhasználói berendezést annak tulajdonosa, kezelıje üzemelteti, aki a főtési és használati melegvíz igényének folyamatos és biztonságos kielégítése érdekében köteles az általa üzemeltetett berendezés állandó üzemképes állapotáról gondoskodni. (2) Szolgáltató jogosult elızetes értesítés mellett a távhırendszer üzembiztonsága érdekében a nem általa üzemeltetett felhasználói berendezést ellenırizni és a megállapított hiányosságoknak meghatározott határidın belül történı meg-szüntetésére Felhasználót felhívni. (3) Ha a felhasználói berendezés hibája üzemzavart idézhet elı illetıleg a távhırendszer üzembiztonságát vagy a szolgáltatás folyamatosságát veszélyezteti, Szolgáltató a hiba kijavításáig a szolgáltatást korlátozhatja illetıleg szüneteltetheti. Szolgáltató berendezések létesítése, bıvítése 28. (1) Szolgáltató elızetes írásbeli hozzájárulásával szabad a) új felhasználói berendezést Szolgáltató által beszerzett és tulajdonát képezı mérıeszköz kivételével létesíteni, b) meglévı felhasználói berendezést áthelyezni, átalakítani vagy megszüntetni, c) az új, az áthelyezett az átalakított felhasználói berendezést üzembehelyezni.

17 (2) Az üzemi Felhasználóknál az (1) bekezdés csak a hıközpont és a kapcsolódó primer hálózat vonatkozásában alkalmazandó. (3) Meglévı primer távhıvezetékre új Felhasználó(k) rákapcsolása csak Szolgálta-tó hozzájárulásával lehetséges. (4) Lakóépületet is ellátó meglévı főtési hıcserélıblokk esetében a 16. (2) bekezdés szerinti elszámolási mérı beépítését Szolgáltató saját költségén végzi el. (5) A 16. (4) bekezdés szerinti almérık beépítésének költségei Felhasználót terhelik. Elszámolási mérıkkel kapcsolatos rendelkezések 29. (1) A 16. (1)-(3) bekezdés szerinti mérık elszámolási mérık. (2) Elszámolási mérı lehet minden olyan hımennyiségmérı, vízmérı, amely a mérési feladat elvégzésre alkalmas és hiteles. (3) Hiteles az az elszámolási mérı amelyet a mérésügyi szervek hitelesítettek, amelynek külföldi hitelesítését az Országos Mérésügyi Hivatal (továbbiakban: OMH) elsı belföldi hitelesítésként elfogadta. (4) A 16. (4) bekezdés szerinti vízmérı Felhasználó tulajdona. (5) Az elszámolási mérı meghibásodása esetén, annak megjavíttatása a mérıre vonatkozó elıírások szerinti idıszakos illetve rendkívüli hitelesítése az elszámolási mérı tulajdonosának, kezelıjének a feladata. A javítás illetve a hitelesítés idıtartama a 30 napot nem haladhatja meg. Szükség esetén az elszámolási mérı tulajdonosa, kezelıje cseremérırıl köteles gondoskodni. (6) Ha a 16. (4) bekezdés szerinti almérık vonatkozásában a méretlen idıszak egybefüggıen a 30 napot meghaladja, akkor a 30. nap után a mérési feltételek helyreállításáig Felhasználót almérıvel nem rendelkezı Felhasználónak kell tekinteni. (7) Felhasználó illetve Szolgáltató köteles biztosítani az elszámolási mérık leolvasását, ellenırzését. (8) Amennyiben az ellenırzés során Felhasználónál elhelyezett elszámolási mérıkön a szolgáltatói illetve az állami hitelesítéső ólomzár sérült, úgy a Felhasználó a tárgyi elszámolási idıszakra a 25. (6) bekezdés szerinti pótdíjat köteles fizetni. (9) Az elszámolási mérık ki- és beszerelése Szolgáltató tudta nélkül nem történhet. A szolgáltatói ólomzárat csak Szolgáltató távolíthatja el.

18 (10) A felhasználói közösség megbízottja illetve Szolgáltató jogosult a másik fél tulajdonában lévı elszámolási mérı(k) rendkívüli hitelesítését kérni. Amennyiben a mérı az OMH jegyzıkönyve szerint nem biztosította az elıírt pontosságot, úgy a szállítás és hitelesítés költsége a tulajdonost, ellenkezı esetben a rendkívüli hitelesítést kérı felet terheli a számla utólagos korrekcióját Szolgáltató az OMH jegyzıkönyve alapján végzi el, legfeljebb az utolsó elszámolási idıszakra. Számlával kapcsolatos kifogások rendezése 30. (1) Szolgáltató a számla ellen emelt kifogást köteles megvizsgálni és annak eredményérıl Felhasználót a kifogás vételétıl számított 30 napon belül, tájékoztatni. Amennyiben a kifogás alapos, úgy Szolgáltató a visszatérítést a megállapítástól számított 8 napon belül köteles teljesíteni. Ha utólagos térítés illeti meg a Szolgáltatót, jogosult kiszámlázni azt. Szerzıdésszegés 31. (1) Ha a lakossági felhasználóval szemben a Tszt. 49. (2) bekezdésének b)-e) pontjaiban leírt szerzıdésszegés miatt a távhıszolgáltatás felfüggeszthetı lenne, a távhıszolgáltató csökkentett szolgáltatásként a felhasználási hely közüzemi szerzıdés szerinti főtési célú hıellátásához szükséges hımennyiség legalább 50 %-át köteles biztosítani. A használati melegvíz-szolgáltatás célú távhıszolgáltatás teljes mértékben megszüntethetı. (2) Az (1) bekezdésben foglaltak az adott felhasználási helyen közfeladatként oktatási-, egészségügyi-, szociális, valamint gyermekjóléti szolgáltatást folytató egyéb felhasználóra is vonatkoznak. Ebben az esetben a távhıszolgáltató köteles intézkedéseinek megtételérıl elızetesen, 8 napon belül értesíteni az intézmény fenntartóját, illetve az intézmény mőködési engedélyét kiadó hatóságot. (3) Az (1) és (2) bekezdésben foglaltak nem érintik a távhıszolgáltató jogosultságát a közüzemi szerzıdés felmondására a Tszt. 51. (3) bekezdés b)-c) pontjaiban foglalt, valamint a (4) bekezdésben meghatározott esetekben. (4) A távhıszolgáltató jogosult olyan mőszaki megoldásokat alkalmazni, melyek az (1) bekezdés szerinti csökkentett szolgáltatást az épületrészben teszik lehetıvé akkor, ha a szerzıdésszegést az egyes épületrészek díjfizetıi követik el. (5) Amennyiben a távhıszolgáltató a felhasználó szerzıdésszegése miatt a szolgáltatás felfüggesztésére vagy az (1)-(2) és (4) bekezdés szerinti csökken-tésére jogosult, az ennek végrehajtásához szükséges munkálatokat a felhasználói berendezéseken is jogosult elvégezni, az ingatlantulajdonos pedig ennek tőrésére köteles.

19 Szabálysértési rendelkezések Vegyes, záró és átmeneti rendelkezések 33. (1) Felhasználó változásával kapcsolatos teendık: a) A felhasználói hely tulajdonosának, díjfizetıjének megváltoztatását Szolgáltató által rendszeresített módon a régi és az új tulajdonos együttesen kötelesek Szolgáltatónak bejelenteni. b) Az önkormányzati tulajdonú lakás és nem lakás célú helyiségek bérlıi jogviszonyának megszőnését illetve az új bérleti jogviszony létrejöttét a bérbeadó köteles Szolgáltatónak 8 napon belül bejelenteni. c) Az ingatlanok forgalmazásával foglalkozó szervezetek a 33. (1) bekezdés b) pontjában foglaltak szerint kötelesek eljárni. d) Szolgáltató a bejelentés napjától az új Felhasználó adatait köteles nyilvántartani. e) Mindaddig, amíg az e rendeletnek megfelelı felhasználói változás-bejelentés meg nem történik, a díjfizetési kötelezettség a régi tulajdonost illetve kezelıt terheli. f) A felhasználói változásnál a díjak megosztását (főtési hıdíj, használati melegvíz hıdíj, használati melegvíz víz- és csatornadíj) az új és régi Felhasználó által is elismert mérési adat alapján az elszámolási idıszakon belül Szolgáltató végzi el. g) Szolgáltató jogosult jelen rendelet díjalkalmazási és díjfizetési feltételeit a rendelet hatálybelépésétıl kezdıdıen, a már megkötött szerzıdések alapján teljesített szolgáltatásaira alkalmazni. (2) Az üresen álló lakások és helyiségek távhıszolgáltatási díját a tulajdonos, kezelı köteles fizetni. 2 Hatályon kívül helyezte a 10/2012.(III.30.) önkormányzati rendelet.

20 Egyéb rendelkezések 34. (1) A Tszt. 6. (2) bekezdése c) pontjában elıírtak teljesítése érdekében Gyöngyös Város Önkormányzata kijelöli azokat a területeket, ahol területfejlesztési, környezetvédelmi és levegı- tisztaságvédelmi szempontok alapján célszerő a távhıszolgáltatás fejlesztése. (2) A meglévı vagy létesítésre engedélyezett távhıvezeték-hálózat nyomvonalának 200 m- es körzetében az épületek, létesítmények hıellátó-rendszerének megvalósulásakor vizsgálni kell a távhıszolgáltatással való hıenergia-ellátás lehetıségét. (3) A (2) bekezdés szerinti körzetekben új létesítmények kialakításakor vagy meglévı energiaellátó rendszerek átalakításakor a levegı védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II.14.) Korm. rendelet elıírásai szerint a helyi emisszióval nem járó rendszereket (különösen távhıt, villamos energiát, megújuló energiát, geometrikus energiát hasznosító berendezéseket) kell alkalmazni. (4) A (2)-(3) bekezdésekben foglaltak mellett figyelemmel kell lenni az országos településrendezési és építési követelményekrıl szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet és az egyes építményekkel, építési munkákkal és építési tevékenységekkel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárásról szóló 46/1997. (XII.29.) KTM rendelet, továbbá a Gyöngyös Városrendezési és Építési Keretszabályzatról szóló önkormányzati rendelet elıírásaira is. (5) A (2)-(4) bekezdésben meghatározott követelményeket az építésre, fennmaradásra, használati-mód változtatásra, használatbavételi engedélyezésre irányuló építésügyi hatósági eljárás során az engedélyezı hatóságoknak, környezetvédelmi hatósági és szakhatósági jogkörében egyaránt érvényesíteniük kell. Hatálybalépés 35. (1) A rendelet a kihirdetését követı hó 1. napján lép hatályba. A rendeletet a hatálybalépésekor fennálló távhıszolgáltatási jogviszonyokra is alkalmazni kell. (2) A rendelet hatálybelépésével egyidejőleg a távhıszolgáltatásról, hatósági díjának megállapításáról és a díjalkalmazás feltételeirıl szóló 21/1999. (VI.24.) KT. önkormányzati rendelet hatályát veszti. Gyöngyös, június 19. Hiesz György sk. polgármester Dr. Kozma Katalin sk. jegyzı A 22/2007.(VI.29.)KT. számú rendelet július 1-én lépett hatályba. A 23/2008.(VI.23.)KT. számú rendelet július 1-én lépett hatályba. A 10/2012.(III.30.) önkormányzati rendelet április 15-én lép hatályba.

21 1. sz. melléklet 3 A távhıszolgáltatás hatósági díjai július 1. és június 30. között 1. Üzemi Felhasználó Mértékegység Díjak Alapdíj főtés és melegvíz Ft/lm 3 /év 280,68 főtés Ft/lm 3 /év 212,52 melegvíz Ft/lm 3 /év 68,16 Hıdíj mérés esetén: Ft/GJ 2 936,00 2. Lakossági és egyéb Felhasználó 2.1. Hıközponti berendezés Fogyasztó tulajdonában Alapdíj főtés és melegvíz Ft/lm 3 /év 314,76 főtés Ft/lm 3 /év 247,56 melegvíz Ft/lm 3 /év 67,20 Hıdíj (lakossági): Ft/GJ 2 860,00 melegvíz Ft/m 3 615,00 Hıdíj (egyéb): Ft/GJ 2 936,00 melegvíz Ft/m 3 631, Hıközponti berendezés Szolgáltató tulajdonában Alapdíj főtés és melegvíz Ft/lm 3 /év 388,32 főtés Ft/lm 3 /év 294,96 melegvíz Ft/lm 3 /év 93,36 Hıdíj (lakossági): Ft/GJ 2 860,00 melegvíz Ft/m 3 615,00 Hıdíj (egyéb): Ft/GJ 2 936,00 melegvíz Ft/m 3 631,50 3. Csatlakozási és teljesítménydíj: eft/mw 8 349,00 4. Azoknál a Felhasználóknál, ahol a Felhasználókat ellátó hıközpont helyiségének használatáért Szolgáltató felújítási- és üzemeltetési hozzájárulást (bérleti díjat) fizet, ennek megfelelıen az alapdíjat meg kell emelni. A díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák. 3 Módosította a 22/2007.(VI.29.)KT. sz. rendelet

22 A távhıszolgáltatás hatósági díjai július 1.-étıl 1. sz. melléklet 4 1. Üzemi Felhasználó Mértékegység 1.1 Hıközponti berendezés a Fogyasztó tulajdonában és kezelésében Díjak Alapdíj főtés és melegvíz Ft/lm 3 /év 302,64 főtés Ft/lm 3 /év 229,20 melegvíz Ft/lm 3 /év 73,44 Hıdíj mérés esetén: Ft/GJ 3 362,00 2. Lakossági és egyéb Felhasználó 1.2 Hıközponti berendezés a Fogyasztó tulajdonában és Szolgáltató kezelésében Alapdíj főtés és melegvíz Ft/lm 3 /év 339,60 főtés Ft/lm 3 /év 263,64 melegvíz Ft/lm 3 /év 75,96 Hıdíj (lakossági): Ft/GJ 3 276,00 melegvíz Ft/m 3 704,40 Hıdíj (egyéb): Ft/GJ 3 362,00 melegvíz Ft/m 3 722, Hıközponti berendezés Szolgáltató tulajdonában és kezelésében Alapdíj főtés és melegvíz Ft/lm 3 /év 420,00 főtés Ft/lm 3 /év 319,44 melegvíz Ft/lm 3 /év 100,56 Hıdíj (lakossági): Ft/GJ 3 276,00 melegvíz Ft/m 3 704,40 Hıdíj (egyéb): Ft/GJ 3 362,00 melegvíz Ft/m 3 722,70 3. Csatlakozási és teljesítménydíj: eft/mw 9 084,00 4. Azoknál a Fogyasztóknál, ahol a Fogyasztókat ellátó hıközpont helyiségének használatáért Szolgáltató felújítási- és üzemeltetési hozzájárulást (bérleti díjat) fizet, ennek megfelelıen az alapdíjat meg kell emelni. 5. A földgáz hatósági árának változásakor a hıdíjak módosulhatnak a rendelet 23. (4) bekezdése alapján. A díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák. 4 Módosította a 23/2008. (VI.23.)KT. sz. rendelet

23 1. sz. melléklet 5 A távhıszolgáltatás hatósági díjai október 1-tıl 1. Üzemi fogyasztó Mértékegység 1.1 Hıközponti berendezés a Fogyasztó tulajdonában és kezelésében Díjak Alapdíj: főtés és melegvíz Ft/lm 3 /év 302,64 főtés Ft/lm 3 /év 229,20 melegvíz Ft/lm 3 /év 73,44 Hıdíj mérés esetén: Ft/GJ 3 650, Lakossági és egyéb fogyasztó 2.1 Hıközponti berendezés a Fogyasztó tulajdonában és Szolgáltató kezelésében Alapdíj: főtés és melegvíz Ft/lm 3 /év 339,60 főtés Ft/lm 3 /év 263,64 melegvíz Ft/lm 3 /év 75,96 Hıdíj (lakossági): Ft/GJ 3 564,00 4 melegvíz Ft/m 3 766,20 4 Hıdíj (egyéb): Ft/GJ 3 650,00 4 melegvíz Ft/m 3 784, Hıközponti berendezés a Szolgáltató tulajdonában és kezelésében Alapdíj: főtés és melegvíz Ft/lm 3 /év 420,00 főtés Ft/lm 3 /év 319,44 melegvíz Ft/lm 3 /év 100,56 Hıdíj (lakossági): Ft/GJ 3 564,00 4 melegvíz Ft/m 3 766,20 4 Hıdíj (egyéb): Ft/GJ 3 650,00 4 melegvíz Ft/m 3 784, Csatlakozási és teljesítménydíj: eft/mw 9 084,00 4. Azoknál a Fogyasztóknál, ahol a Fogyasztókat ellátó hıközpont helyiségének használatáért Szolgáltató felújítási- és üzemeltetési hozzájárulást (bérleti díjat) fizet, ennek megfelelıen az alapdíjat meg kell emelni. 5. A földgázár hatósági árának változásakor a hıdíjak módosulhatnak a rendelet 23. (4) bekezdése alapján. A díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák. 5 Módosítva a 28/2006.(VI.19.)KT. számú rendelet 23. (5) bekezdése alapján. Érvényes október 1-tıl.

24 2. sz. melléklet A melegvíz hıdíj havi átalányhoz tartozó havi vízmennyiség A használati melegvíz megállapításához a lakás főtött alapterülete alapján a következı táblázatban meghatározott alapterületi értékhez tartozó vízmennyiséget kell figyelembe venni: lakás főtött alapterülete normatív m 2 víz m , , , , , , ,1 18

25 3. sz. melléklet A TÁVHİSZOLGÁLTATÁS KORLÁTOZÁSA Magasabb korlátozási fokozat alkalmazása esetén egyidejőleg az alacsonyabb korlátozási fokozatokba tartozó korlátozást is végre kell hajtani. A korlátozás megvalósításának módja fokozatonként és a helyi adottságok figyelembevételével különbözı lehet, pl.: primer tömegáram korlátozás, a melegvíz-szolgáltatási célú hıellátás kizárása, a főtési szabályozók beállítása, stb. A korlátozási tervet egyéb felhasználók esetén évente, a lakossági felhasználók esetében pedig háromévenként kell felülvizsgálni, és szükség szerint pontosítani. Az egyes korlátozási fokozatokba tartozó felhasználói csoportok csúcshıigénye és a korlátozható hıteljesítmény (kiemelten feltüntetve): Hkp. jele Felhasználói hkp. címe Mértékadó teljesítmény (kw) Főtés HMV Korlátozott teljesítmények (kw) 1. fokozazat 2. foko- 3. fokozat 8/A kazánház Olimpia u RK4 Róbert K. u Modell ház Koháry u Szolgáltató ház Mérges u Óvoda- Jeruzsálem u III. iskola Jeruzsálem u Óvoda- Visonta u VI. iskola Iskola u A/4 Koháry u A/5 Koháry u A/6 Koháry u A/7 Koháry u A/8 Koháry u A/9 Búza u A/10 Búza u A/12 Koháry u M/1 Egri u M/2 Mérges u M/3 Mérges u M/4 Mérges u M/5A Mérges u M/5B Mérges u M/6 Mérges u M/7A Jeruzsálem u M/7B Jeruzsálem u

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselı-testülete 39/2006. (XII. 22.) rendelete

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselı-testülete 39/2006. (XII. 22.) rendelete Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselı-testülete 39/2006. (XII. 22.) rendelete a Sátoraljaújhely Város területén érvényesülı távhıszolgáltatási díjakról, az áralkalmazási és díjfizetési feltételekrıl,

Részletesebben

A rendelet hatálya. Általános szabályok

A rendelet hatálya. Általános szabályok Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyőlése a 87/2006. (XII.18.) Ör., az 53/2007. (XII.27.) Ör., a 44/2008. (VI.27.) Ör., a 77/2008. (XII.18.) Ör., 36/2009. (VI.29.) Ör és a 48/2011. (XII.16.)

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S SÁROSPATAK VÁROS ALJEGYZİJÉTİL Sárospatak, Kossuth út 44. H-3950. Tel.: 47/513-240, Fax.: 47/311-404. E L İ T E R J E S Z T É S - képviselı-testület részére - a távhıszolgáltatási díjak megállapításáról

Részletesebben

K Ö Z Ü Z E M I S Z E R Z İ D É S

K Ö Z Ü Z E M I S Z E R Z İ D É S K Ö Z Ü Z E M I S Z E R Z İ D É S mely létrejött a Városgondozási Zrt. (3200 Gyöngyös, Kenyérgyár u. 17.; adószám. 10571763-2-10; cégjegyzékszám: cg. 10-10-020013) mint Szolgáltató és......... Felhasználó,

Részletesebben

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŐLÉSÉNEK 40/2006. (XII.06.) önkormányzati rendelete

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŐLÉSÉNEK 40/2006. (XII.06.) önkormányzati rendelete MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŐLÉSÉNEK 40/2006. (XII.06.) önkormányzati rendelete a távhıszolgáltatás díjáról és a díjalkalmazás feltételeirıl (egységes szerkezetben a módosításáról szóló 4/2007.(I.31.),

Részletesebben

Általános rendelkezések 1. Általános követelmények 2.

Általános rendelkezések 1. Általános követelmények 2. Szekszárdi Önkormányzat 21/2000.(XI.3.) rendelete a távhıszolgáltatásról * a módosításokkal egységes szerkezetben Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyőlése (a továbbiakban: közgyőlés) a távhıszolgáltatásról

Részletesebben

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2006. (II. 24.) rendelete. a távhőszolgáltatásról szóló

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2006. (II. 24.) rendelete. a távhőszolgáltatásról szóló Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2006. (II. 24.) rendelete a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény egyes rendelkezéseinek Balatonfüred város területén történő végrehajtásáról

Részletesebben

PÉTFÜRDŐ NAGYKÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 10/2006.(V.15.) sz. Önkormányzati r e n d e l e t e. a távhőszolgáltatásról

PÉTFÜRDŐ NAGYKÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 10/2006.(V.15.) sz. Önkormányzati r e n d e l e t e. a távhőszolgáltatásról PÉTFÜRDŐ NAGYKÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2006.(V.15.) sz. Önkormányzati r e n d e l e t e a távhőszolgáltatásról A távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Tszt.) 60. (3)

Részletesebben

Feladat-meghatározás és a távhırendszer mőködtetése, fejlesztése

Feladat-meghatározás és a távhırendszer mőködtetése, fejlesztése Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlésének 16/2003. (IV. 30.) Kgy. rendelete a távhıszolgáltatásról, valamint a távhıszolgáltatás legmagasabb hatósági díjának megállapításáról és a díjalkalmazás feltételeirıl

Részletesebben

Szekszárd Megyei Jogú Város Közgy

Szekszárd Megyei Jogú Város Közgy Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyőlése 12/1994.(IV.1.) KT. számú rendelete az ivóvíz- és csatornaszolgáltatási díjak megállapításáról (a módosításokkal egységes szerkezetben) Szekszárd Megyei Jogú Város

Részletesebben

Nagybakónak Község Önkormányzati Képviselő-testületének. A vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről szóló

Nagybakónak Község Önkormányzati Képviselő-testületének. A vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről szóló Nagybakónak Község Önkormányzati Képviselő-testületének A vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről szóló 3. számú egységes szerkezetben a 15/2007.(XII.13.), 7/2008. (XII.29.),

Részletesebben

3/2005. (I.26.) rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege

3/2005. (I.26.) rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete A TÁVHŐSZOLGÁLTATÁS LEGMAGASABB HATÓSÁGI DÍJÁRÓL ÉS A DÍJALKALMAZÁS FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ az 53/2006. (XII.20.), 21/2009. (IX.25.), 8/2010. (III.30.) és a 41/2011.

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 39/2013.(XI.15.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE a távhőszolgáltatásról A TÁVHŐSZOLGÁLTATÓ KÖTELEZETTSÉGEI

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 39/2013.(XI.15.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE a távhőszolgáltatásról A TÁVHŐSZOLGÁLTATÓ KÖTELEZETTSÉGEI 1 SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 39/2013.(XI.15.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE a távhőszolgáltatásról Siófok Város Önkormányzat Képviselő-testületének a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi

Részletesebben

Dunabogdány Község Önkormányzatának 2/1997 (I.6. ) rendelete a kéményseprı-ipari közszolgáltatások kötelezı igénybevételérıl

Dunabogdány Község Önkormányzatának 2/1997 (I.6. ) rendelete a kéményseprı-ipari közszolgáltatások kötelezı igénybevételérıl Dunabogdány Község Önkormányzatának 2/1997 (I.6. ) rendelete a kéményseprı-ipari közszolgáltatások kötelezı igénybevételérıl (Egységes szerkezetben a 3/1998. (II. 9.), 18/2005. (XII 9.), 15/2007. (XII.

Részletesebben

II. FEJEZET A TÁVHİSZOLGÁLTATÁSSAL KAPCSOLATOS FELADATOK, JOGOSULTSÁGOK

II. FEJEZET A TÁVHİSZOLGÁLTATÁSSAL KAPCSOLATOS FELADATOK, JOGOSULTSÁGOK Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének 26/2008. (XII.4.) rendelete a távhıszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény helyi végrehajtásáról A távhıszolgáltatásról szóló 2005. évi

Részletesebben

Építményadó. Az adókötelezettség 1..

Építményadó. Az adókötelezettség 1.. 1 Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának 18/2002. (12. 16.) sz. rendelete a helyi adókról egységes szerkezetben a módosítására kiadott 3/2009. (III. 05.), valamint 23/2010. (XII. 20.) sz. rendeletekkel

Részletesebben

66/2012. (IX. 28.) Főv. Kgy. rendelet. I. fejezet. Általános rendelkezések

66/2012. (IX. 28.) Főv. Kgy. rendelet. I. fejezet. Általános rendelkezések Hatályos: 2012.10.02-2013.04.30. 66/2012. (IX. 28.) Főv. Kgy. rendelet a Budapest főváros területén végzett távhőszolgáltatásról Budapest Főváros Közgyűlése a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII.

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S SÁROSPATAK VÁROS ALJEGYZİJE 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-240 Fax.: 47/513-264 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu E L İ T E R J E S Z T É S - képviselı-testület részére - a távhıszolgáltatási

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE 27/2007. (XI.30.) r e n d e l e t e. (egységes szerkezetben)

SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE 27/2007. (XI.30.) r e n d e l e t e. (egységes szerkezetben) SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE 27/2007. (XI.30.) r e n d e l e t e a távhıszolgáltatási díjak megállapításáról és alkalmazásáról, valamint a távhıszolgáltatás egyes kérdéseirıl (egységes szerkezetben)

Részletesebben

A szolgáltatás határai, Hibabejelentés. Készítette: dr. Sagát-Galla Bernadett

A szolgáltatás határai, Hibabejelentés. Készítette: dr. Sagát-Galla Bernadett A szolgáltatás határai, Hibabejelentés Készítette: dr. Sagát-Galla Bernadett I. A szolgáltatás határai A távhőszolgáltatásról szóló 2005 évi XVIII. törvény (Tszt.) A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013.

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 58/2006. (VI.26.) Ör.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 58/2006. (VI.26.) Ör. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 58/2006. (VI.26.) Ör. a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény egyes rendelkezéseinek Veszprém város területén történő végrehajtásáról

Részletesebben

189/1998. (XI. 23.) Korm. rendelet. a központi főtésrıl és melegvíz-szolgáltatásról. A rendelet hatálya. Értelmezı rendelkezések

189/1998. (XI. 23.) Korm. rendelet. a központi főtésrıl és melegvíz-szolgáltatásról. A rendelet hatálya. Értelmezı rendelkezések A jogszabály mai napon hatályos állapota 2009-11-03 189/1998. (XI. 23.) Korm. rendelet a központi főtésrıl és melegvíz-szolgáltatásról A Kormány a távhıszolgáltatásról szóló 1998. évi XVIII. törvény 53.

Részletesebben

1. Felek a felhasználási helyként a Felhasználó.. szám alatti épületét (.. nevű felhasználási hely) jelölik meg.

1. Felek a felhasználási helyként a Felhasználó.. szám alatti épületét (.. nevű felhasználási hely) jelölik meg. ÁLTALÁNOS KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről a Komáromi Távhőszolgáltató Kft. (székhely: 2900 Komárom, Csokonai u. 2. adószám: 11183855-2-11), mint távhőszolgáltató (a továbbiakban: SZOLGÁLTATÓ),

Részletesebben

EGYEDI KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS

EGYEDI KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS Várpalotai Közüzemi Kft. 8100 V á r p a l o t a, Fehérvári út 7. 9/4 EGYEDI KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS egyéb célú felhasználó fűtés szolgáltatására SZÁMA: FELHASZNÁLÓ: 2 EGYEDI KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS Amely létrejött

Részletesebben

KISTOLMÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 11/2006. (XII.20.) számú rendelete a vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről

KISTOLMÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 11/2006. (XII.20.) számú rendelete a vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről KISTOLMÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 11/2006. (XII.20.) számú rendelete a vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről (módosítással egységes szerkezetben) Kistolmács Község Önkormányzatának

Részletesebben

Józsefvárosi Önkormányzati rendelet

Józsefvárosi Önkormányzati rendelet 23/2007. (IV.25.) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzati rendelet a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek víz- és csatornahasználati díjának bérlőkre történő áthárításáról

Részletesebben

(2) A nem lakás céljára szolgáló helyiség hat hónapot meg nem haladó (ideiglenes) bérbeadásáról a PETB dönt.

(2) A nem lakás céljára szolgáló helyiség hat hónapot meg nem haladó (ideiglenes) bérbeadásáról a PETB dönt. Esztergom Város Önkormányzat Képviselı-testületének 46/2012. (..) önkormányzati rendelete az Esztergom Város Önkormányzatának tulajdonában lévı nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeirıl

Részletesebben

Általános rendelkezések 1..

Általános rendelkezések 1.. A Visegrádi Önkormányzat 2/1997. (IV. 9.) ör. rendelete a kéményseprıipari közszolgálatatások kötelezı igénybevételérıl [egységes szerkezetben a *21/2005. (XI. 25.), az **1/2007. (I. 26.) rendeletekkel,

Részletesebben

83/2005. (XII. 16.) Főv. Kgy. rendelet. Általános rendelkezések

83/2005. (XII. 16.) Főv. Kgy. rendelet. Általános rendelkezések Hatályos: 2009.10.28-2012.09.30 83/2005. (XII. 16.) Főv. Kgy. rendelet a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény egyes rendelkezéseinek Budapest főváros területén történő végrehajtásáról Budapest

Részletesebben

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2009. augusztus 27-i ülésére

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2009. augusztus 27-i ülésére Tárgy: Tájékoztató az Önkormányzat tulajdonába kerülı lakóingatlanok mőszaki állapotáról, az önkormányzati tulajdonú lakások lakbérérıl szóló 5/2003. (III. 28.) rendelet módosítása Elıkészítette: Váczi

Részletesebben

Bánd Községi Önkormányzat 8/2003. (XI. 24.) ÖK. számú RENDELETE A helyi adókról. I. Fejezet Általános rendelkezések. (Egységes szerkezet)

Bánd Községi Önkormányzat 8/2003. (XI. 24.) ÖK. számú RENDELETE A helyi adókról. I. Fejezet Általános rendelkezések. (Egységes szerkezet) Bánd Községi Önkormányzat 8/2003. (XI. 24.) ÖK. számú RENDELETE A helyi adókról I. Fejezet Általános rendelkezések (Egységes szerkezet) 1.. Az adókötelezettség Bánd Községi Önkormányzat illetékességi területére

Részletesebben

A szolgáltatás díja 2. 1

A szolgáltatás díja 2. 1 Fertőrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2003.(XII.20.) K.t. rendelete az ivóvízellátás, valamint szennyvízelvezetés, és tisztítás díjainak meghatározásáról és az áralkalmazási feltételekről

Részletesebben

HIDEGSÉG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XII. 15.) RENDELETE

HIDEGSÉG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XII. 15.) RENDELETE HIDEGSÉG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XII. 15.) RENDELETE az ívóvízellátás, valamint szennyvízelvezetés, és tisztítás díjainak meghatározásáról és az áralkalmazási feltételekről Az árak megállapításáról

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-250 Fax.: 47/311-404. - a Képviselı-testületnek -

SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-250 Fax.: 47/311-404. - a Képviselı-testületnek - SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-250 Fax.: 47/311-404. Tisztelt Képviselı-testület! E lıterjesztés - a Képviselı-testületnek - önkormányzati ingatlan ideiglenes

Részletesebben

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet 1. oldal 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet a távhıszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról A Kormány a távhıszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Tszt.)

Részletesebben

Általános rendelkezések 1..

Általános rendelkezések 1.. Balatonlelle Város Képviselı-testületének 14/2001.(XI.5.) KT.sz.rendelete a lakás- és egyéb építményekhez kapcsolódó parkolóhelyek kialakításának átvállalásáról. Balatonlelle Város Képviselı-testülete

Részletesebben

JUTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2010.(XII. 13.) rendelete

JUTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2010.(XII. 13.) rendelete JUTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2010.(XII. 13.) rendelete az önkormányzati tulajdonú vízi közműből szolgáltatott ivóvíz díjának, és az önkormányzati tulajdonú vízi közüzemű által biztosított

Részletesebben

KISKÖREI ÖNKORMÁNYZAT 12/1991./XI.12./ rendelete az idegenforgalmi adóról (Módosítással egységes szöveg)

KISKÖREI ÖNKORMÁNYZAT 12/1991./XI.12./ rendelete az idegenforgalmi adóról (Módosítással egységes szöveg) KISKÖREI ÖNKORMÁNYZAT 12/1991./XI.12./ rendelete az idegenforgalmi adóról (Módosítással egységes szöveg) A helyi önkormányzatról szóló 1990. évi LXV. sz. törvénnyel összefüggésben elengedhetetlenül fontossá

Részletesebben

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet. az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet. az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59. -a (3) bekezdésének d) pontjában

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1..

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 43/2005 (XII. 16.) sz. rendelete a távhőszolgáltatás legmagasabb díjáról és a díjalkalmazás feltételeiről Módosította: 48/2006 (XII.15.) önkormányzati

Részletesebben

A díjképzés szabályai

A díjképzés szabályai A díjképzés szabályai 1. A távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény ármegállapítással kapcsolatos 57. - 57/D. - 57/F. 57/E. és 57/G. -ainak előírásai: 57. (1) A távhőszolgáltatás csatlakozási

Részletesebben

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS A L P O L G Á R M E S T E R E

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS A L P O L G Á R M E S T E R E ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS A L P O L G Á R M E S T E R E Iktatószám: 1-2/2008. ELİTERJESZTÉS Érd Megyei Jogú Város Közgyőlésének 2008. január 24-i ülésére Javaslat a távhıszolgáltatás legmagasabb hatósági díjáról

Részletesebben

16/2009. (VI. 27.) Önkormányzati Rendelet

16/2009. (VI. 27.) Önkormányzati Rendelet 16/2009. (VI. 27.) Önkormányzati Rendelet a távhıszolgáltatásról, a távhıszolgáltatás legmagasabb hatósági díjáról, és a díjalkalmazás feltételeirıl A távhıszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény

Részletesebben

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata 9/2001.(II.09.) számú rendelete a távhőszolgáltatásról (egységes szerkezetben)

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata 9/2001.(II.09.) számú rendelete a távhőszolgáltatásról (egységes szerkezetben) Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata 9/2001.(II.09.) számú rendelete a távhőszolgáltatásról (egységes szerkezetben) (Módosította: 42/2005. (XII.16.) sz. rendelet) A távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi

Részletesebben

Csörög Község Önkormányzata 14/2005.(XII.28.) rendelete a HELYI ADÓKRÓL. Egységes szerkezet. I. rész. Magánszemélyek kommunális adója

Csörög Község Önkormányzata 14/2005.(XII.28.) rendelete a HELYI ADÓKRÓL. Egységes szerkezet. I. rész. Magánszemélyek kommunális adója Csörög Község Önkormányzata 14/2005.(XII.28.) rendelete a HELYI ADÓKRÓL Egységes szerkezet Csörög Község Önkormányzatának Képviselı-testülete a Helyi önkormányzatokról szóló 1990 évi LXV. tv. 16 (1). -a

Részletesebben

ÁLTALÁNOS KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS

ÁLTALÁNOS KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS Hőközpont azonosító : Iktatási szám :./2013. ÁLTALÁNOS KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS Távhő mérés szerinti szolgáltatására mely létrejött egyrészről a Salgó Vagyon Salgótarjáni Vagyonkezelő és Távhőszolgáltató Kft.

Részletesebben

Általános rendelkezések 1.

Általános rendelkezések 1. Kazincbarcika Város Önkormányzatának 48/2005. (XII. 22.) számú rendelete a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény egyes rendelkezéseinek Kazincbarcika város területén történő végrehajtásáról

Részletesebben

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS KÉPIVSEL - TESTÜLETÉNEK 23/2005.(XII.21.) SZÁMÚ RENDELETE A TÁVH SZOLGÁLTATÁS DÍJÁRÓL ÉS A DÍJ- ALKALMAZÁS FELTÉTELEIR L

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS KÉPIVSEL - TESTÜLETÉNEK 23/2005.(XII.21.) SZÁMÚ RENDELETE A TÁVH SZOLGÁLTATÁS DÍJÁRÓL ÉS A DÍJ- ALKALMAZÁS FELTÉTELEIR L SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS KÉPIVSEL - TESTÜLETÉNEK 23/2005.(XII.21.) SZÁMÚ RENDELETE A TÁVH SZOLGÁLTATÁS DÍJÁRÓL ÉS A DÍJ- ALKALMAZÁS FELTÉTELEIR L Egységes szerkezetben az 1/2006./I.25./, a 23/2006./XII.20./,

Részletesebben

A rendelet hatálya 1..

A rendelet hatálya 1.. Jánossomorja Nagyközség Önkormányzata Képviselı-testületének 5/2000. (IV. 27.) ÖKT. számú rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díjának megállapításáról

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 42/2005.(X.27.) KGY. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 42/2005.(X.27.) KGY. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 42/2005.(X.27.) KGY r e n d e l e t e a távhőszolgáltatás díjainak megállapításáról és alkalmazásáról Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése a távhőszolgáltatásról

Részletesebben

II. FEJEZET. Fogalom meghatározás

II. FEJEZET. Fogalom meghatározás Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2013. (III.06.) önkormányzati rendelete Szombathely Megyei Jogú Város területén végzett távhőszolgáltatásról Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Részletesebben

Díjalkalmazási feltételek 2012.X.1-től. I. fejezet. Általános rendelkezések

Díjalkalmazási feltételek 2012.X.1-től. I. fejezet. Általános rendelkezések Díjalkalmazási feltételek 2012.X.1-től Kivonat a Budapest főváros területén végzett távhőszolgáltatásról szóló 66/2012. (IX. 28.) Főv. Kgy. rendeletből Budapest Főváros Közgyűlése a távhőszolgáltatásról

Részletesebben

19/2016. (VI. 24.) önkormányzati rendelet

19/2016. (VI. 24.) önkormányzati rendelet 19/2016. (VI. 24.) önkormányzati rendelet jogtar.gyor.eu/ 2016-06-24 19/2016. (VI. 24.) önkormányzati rendelet A távhőszolgáltatásról Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlése az Alaptörvény 32.

Részletesebben

Csabacsűd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 1/2009.(I.30.) önkormányzati rendelete

Csabacsűd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 1/2009.(I.30.) önkormányzati rendelete Csabacsűd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2009.(I.30.) önkormányzati rendelete az ivóvíz-ellátási szolgálatás díjainak megállapításáról és a szolgáltatások egyes kérdéseiről Csabacsűd

Részletesebben

A rendelet hatálya. Általános és értelmező rendelkezések

A rendelet hatálya. Általános és értelmező rendelkezések Tatabánya Megyei Jogú Város Közgyűlésének 14/2010. (V.20.) Kgy. sz. rendelete a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról Tatabánya Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2005.(XII.31.) ÖR rendelete a távhőszolgáltatásról

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2005.(XII.31.) ÖR rendelete a távhőszolgáltatásról Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2005.(XII.31.) ÖR rendelete a távhőszolgáltatásról Módosította: 22/2006. (X.01.), 38/2006. (XII.30.), 13/2008. (VI.01.), 21/2008. (X.31.) Az árak megállapításáról

Részletesebben

ÁLTALÁNOS KÖZÜZEMI SZERZİDÉS

ÁLTALÁNOS KÖZÜZEMI SZERZİDÉS A1-K000000/000 számú ÁLTALÁNOS KÖZÜZEMI SZERZİDÉS amely a.. szám alatti lakóépület, illetıleg vegyes célra használt épület (a továbbiakban együtt: épület), mint felhasználási hely hıközponti mérés szerinti

Részletesebben

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 54/2013. (XII.12.) önkormányzati rendelete

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 54/2013. (XII.12.) önkormányzati rendelete MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 54/2013. (XII.12.) önkormányzati rendelete a távhőszolgáltatás díjáról és a díjalkalmazás feltételeiről szóló 40/2006. (XII. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

Vác Város Önkormányzat 24/1993. /VII.12./ rendelete a közüzemi víz- és csatornadíj elszámolásáról (Az időközi módosításokkal egységes szerkezetben)

Vác Város Önkormányzat 24/1993. /VII.12./ rendelete a közüzemi víz- és csatornadíj elszámolásáról (Az időközi módosításokkal egységes szerkezetben) Vác Város Önkormányzat 24/1993. /VII.12./ rendelete a közüzemi víz- és csatornadíj elszámolásáról (Az időközi módosításokkal egységes szerkezetben) Az Önkormányzati törvény 8. /2/ bekezdésében, valamint

Részletesebben

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testülete 39/2006. (XII. 22.) rendelete

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testülete 39/2006. (XII. 22.) rendelete Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testülete 39/2006. (XII. 22.) rendelete a Sátoraljaújhely Város területén érvényesülő távhőszolgáltatási díjakról, az áralkalmazási és díjfizetési feltételekről,

Részletesebben

(módosításokkal egységes szerkezetben)

(módosításokkal egységes szerkezetben) Letenye Város Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2008. (IV. 3.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról (módosításokkal egységes szerkezetben) A szociális

Részletesebben

KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS egyéb fogyasztó részére biztosított távhőszolgáltatásra

KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS egyéb fogyasztó részére biztosított távhőszolgáltatásra F 101 ESZF../. KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS egyéb fogyasztó részére biztosított távhőszolgáltatásra A szerződés létrejött egyrészről az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. (stat. azonosítója: 12794726-3530- 114-11, cégjegyzékszáma:

Részletesebben

A Mohácsi Önkormányzat 11/2006.(VI.6.) r e n d e l e t e a távhőszolgáltatásról. (Egységes szerkezetben a módosításáról szóló 12/2011.(V.2.

A Mohácsi Önkormányzat 11/2006.(VI.6.) r e n d e l e t e a távhőszolgáltatásról. (Egységes szerkezetben a módosításáról szóló 12/2011.(V.2. A Mohácsi Önkormányzat 11/2006.(VI.6.) r e n d e l e t e a távhőszolgáltatásról (Egységes szerkezetben a módosításáról szóló 12/2011.(V.2.) ör-rel) Mohács Város Képviselő testülete a távhőszolgáltatásról

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu JAVASLAT - a Képviselı-testületnek - Sárospatak Város Önkormányzata és

Részletesebben

Páty Község Önkormányzat Képviselı-testületének 24/2005. (IX. 16.) Kt. számú rendelete a helyi iparőzési adóról

Páty Község Önkormányzat Képviselı-testületének 24/2005. (IX. 16.) Kt. számú rendelete a helyi iparőzési adóról Páty Község Önkormányzat Képviselı-testületének 24/2005. (IX. 16.) Kt. számú rendelete a helyi iparőzési adóról Páty Önkormányzat Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2008. (XII.12.) rendelete a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért fizetendő díjakról.

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2008. (XII.12.) rendelete a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért fizetendő díjakról. Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2008. (XII.12.) rendelete a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért fizetendő díjakról. Az árak megállapításáról szóló, az 1993. évi CIV. törvénnyel

Részletesebben

Melléklet Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 49/2005.(XII.20.) önkormányzati rendelete a távhőszolgáltatásról

Melléklet Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 49/2005.(XII.20.) önkormányzati rendelete a távhőszolgáltatásról Melléklet Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 49/2005.(XII.20.) önkormányzati rendelete a távhőszolgáltatásról Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII.

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének 49/2005.(XII.20.) önkormányzati rendelete a távhőszolgáltatásról

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének 49/2005.(XII.20.) önkormányzati rendelete a távhőszolgáltatásról Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének 49/2005.(XII.20.) önkormányzati rendelete a távhőszolgáltatásról Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (továbbiakban:

Részletesebben

Csehbánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2010. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

Csehbánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2010. (XII. 9.) önkormányzati rendelete Csehbánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2010. (XII. 9.) önkormányzati rendelete a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért-, illetőleg a közüzemi csatornamű használatáért fizetendő díjakról,

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK FELSİZSOLCA NAGYKÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 14/1991. (XI.30.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL (A 16/1993. (IX.25.), a 6/1995. (V.26.), a 11/1995. (XII.8.), a 12/1996. (XII.20.), a 14/1999.

Részletesebben

Sárospatak Város Képviselı-testülete. 13/1994. (IV.21.) számú. r e n d e l e t e. az önkormányzat tulajdonában lévı lakások elidegenítésérıl

Sárospatak Város Képviselı-testülete. 13/1994. (IV.21.) számú. r e n d e l e t e. az önkormányzat tulajdonában lévı lakások elidegenítésérıl Sárospatak Város Képviselı-testülete 13/1994. (IV.21.) számú r e n d e l e t e az önkormányzat tulajdonában lévı lakások elidegenítésérıl (Egységes szerkezetben) 8 Sárospatak Város Képviselı-testülete

Részletesebben

AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 196. MELLÉKLET: 4 db

AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 196. MELLÉKLET: 4 db AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 196. MELLÉKLET: 4 db TÁRGY: Szekszárdi Önkormányzat./008.(.) rendelete a távhıszolgáltatásról szóló 1/000.(XI.3.) szekszárdi ör. módosításáról (tervezet) E L İ T E R J E S Z

Részletesebben

KÖTEGYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2008.(XII.16.) SZ. R E N D E L E T E* AZ IVÓVÍZDÍJRÓL

KÖTEGYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2008.(XII.16.) SZ. R E N D E L E T E* AZ IVÓVÍZDÍJRÓL KÖTEGYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2008.(XII.16.) SZ. R E N D E L E T E* AZ IVÓVÍZDÍJRÓL Kötegyán Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 199. évi LXV. törvény

Részletesebben

I. fejezet. 1. Általános rendelkezések

I. fejezet. 1. Általános rendelkezések Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2018. (IX. 20.) önkormányzati rendelete a Szentgotthárd város területén végzett távhőszolgáltatásról Szentgotthárd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

a 49/2005( XII. 22) sz. Önkormányzati rendelethez Elszámolási mérők részbeni hiánya, illetve meghibásodása esetén figyelembe vehető havi mennyiségek

a 49/2005( XII. 22) sz. Önkormányzati rendelethez Elszámolási mérők részbeni hiánya, illetve meghibásodása esetén figyelembe vehető havi mennyiségek 1. sz. melléklet a 49/2005( XII. 22) sz. Önkormányzati rendelethez Elszámolási mérők részbeni hiánya, illetve meghibásodása esetén figyelembe vehető havi mennyiségek 1. Primér hőmennyiségmérő meghibásodása

Részletesebben

(8) A vízszolgáltató jogosult a fogyasztók vízmérőjét ellenőrizni, amennyiben az a díjmegállapítás alapjául szolgál.

(8) A vízszolgáltató jogosult a fogyasztók vízmérőjét ellenőrizni, amennyiben az a díjmegállapítás alapjául szolgál. Újudvar községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2006.(XII.15.) számú rendelete a víz-és csatornadíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről Újudvar község Képviselő-testülete

Részletesebben

Javaslat távhıszolgáltatási rendelet megalkotására

Javaslat távhıszolgáltatási rendelet megalkotására SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ VÁROS TARJÁNHİ SZOLGÁLTATÓ- POLGÁRMESTERI HIVATAL ELOSZTÓ KFT Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda 3100.Salgótarján Salgó út 52. 3100. Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/520-225, Fax:

Részletesebben

Szikra Csaba. Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz. www.egt.bme.hu

Szikra Csaba. Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz. www.egt.bme.hu Szikra Csaba Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz. www.egt.bme.hu Az EU EPBD (2002/91/EC) direktíva lényegesebb pontjai Az új épületek energia-fogyasztását az ésszerőség határain belül korlátozni kell.

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS ELNÖKE. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. október 29-i ülésére

ELİTERJESZTÉS KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS ELNÖKE. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. október 29-i ülésére KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS ELNÖKE ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. október 29-i ülésére Tárgy: Finanszírozási szerzıdés kötése a Váci Egyházmegyével Elıterjesztı: dr. Völner

Részletesebben

Kazincbarcika Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016. (III. 31.) önkormányzati rendelete a távhőszolgáltatásról

Kazincbarcika Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016. (III. 31.) önkormányzati rendelete a távhőszolgáltatásról Kazincbarcika Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016. (III. 31.) önkormányzati rendelete a távhőszolgáltatásról Kazincbarcika város Önkormányzatának Képviselő-testülete a távhőszolgáltatásról

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének 49/2005.(12.20.)sz. rendelete a távhőszolgáltatásról

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének 49/2005.(12.20.)sz. rendelete a távhőszolgáltatásról Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének 49/2005.(12.20.)sz. rendelete a távhőszolgáltatásról Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (továbbiakban: Tszt.) 60.

Részletesebben

J a v a s l a t - a Képviselı-testületnek - nem lakáscélú helyiség bérbeadására

J a v a s l a t - a Képviselı-testületnek - nem lakáscélú helyiség bérbeadására SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-240 Fax.: 47/311-404 J a v a s l a t - a Képviselı-testületnek - nem lakáscélú helyiség bérbeadására Tisztelt Képviselı-testület!

Részletesebben

A rendelet hatálya 1.

A rendelet hatálya 1. Egységes szerkezetbe foglalva. Lezárva 2011. február 25. Murakeresztúr Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2006.(XII. 15.) számú rendelete a víz- és csatornadíjak megállapításáról, a számlázás

Részletesebben

GÉPJÁRMŐ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA

GÉPJÁRMŐ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA A Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás GÉPJÁRMŐ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA Hatályos: 2010. január 1-tıl A szabályzat hatálya az önállóan mőködı és gazdálkodó Társulási

Részletesebben

ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2004. (III. 1.) ÖK. számú r e n d e l e t e

ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2004. (III. 1.) ÖK. számú r e n d e l e t e ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2004. (III. 1.) ÖK. számú r e n d e l e t e önkormányzati tulajdonú közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért fizetendő díjról (egységes szerkezetben)

Részletesebben

(1) A szolgáltató jogosult a évi XVIII. törvény 41. alapján a szolgáltatást korlátozni.

(1) A szolgáltató jogosult a évi XVIII. törvény 41. alapján a szolgáltatást korlátozni. Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 63/2005.(XI.21.) Kgy. rendelete a távhőszolgáltatásról, valamint a távhőszolgáltatás legmagasabb hatósági díjának megállapításáról és a díjalkalmazás feltételeiről

Részletesebben

ASZÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselı-testületének

ASZÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselı-testületének ASZÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselı-testületének 32/2008.(XII.15.) ÖR-el módosított 14/2004.(VII.1.) RENDELETE A talajterhelési díjról I. Fejezet Általános rendelkezések Az önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

Polgárdi Város Képviselı Testület 8/2006.(III.31.)Önk.sz. rendelete

Polgárdi Város Képviselı Testület 8/2006.(III.31.)Önk.sz. rendelete Polgárdi Város Képviselı Testület 8/2006.(III.31.)Önk.sz. rendelete A lakások és helyiségek bérletérıl és elidegenítésérıl szóló 10/2003.(X.1.)Önk.sz. rendelet módosításáról 2 Polgárdi Város Képviselı

Részletesebben

Hegyesd község Önkormányzata Képviselı-testületének../2011.(..) önkormányzati rendelete. a évi szennyvízcsatorna szolgáltatási díjról

Hegyesd község Önkormányzata Képviselı-testületének../2011.(..) önkormányzati rendelete. a évi szennyvízcsatorna szolgáltatási díjról Hegyesd község Önkormányzata Képviselı-testületének./2011.(..) önkormányzati rendelete a 2012. évi szennyvízcsatorna szolgáltatási díjról (t e r v e z e t ) Hegyesd község Önkormányzata Képviselı-testületének./2011.(.)

Részletesebben

ÜZLETSZABÁLYZAT. Városgondozási Zrt. Gyöngyös, Kenyérgyár u. 17.

ÜZLETSZABÁLYZAT. Városgondozási Zrt. Gyöngyös, Kenyérgyár u. 17. Városgondozási Zrt. Gyöngyös, Kenyérgyár u. 17. ÜZLETSZABÁLYZAT Gyöngyös város távhıszolgáltatásáról, annak igénybevételérıl, az ezzel kapcsolatos feladatokról és kötelezettségekrıl TARTALOMJEGYZÉK oldalszám

Részletesebben

Egységes szerkezetben IV.

Egységes szerkezetben IV. Nagyrécse Község Önkormányzati Képviselőtestületének a víz- és csatornadíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről szóló *6/2010.(XII.10.) sz. r., a 14/2009.(XII.22.) sz. r., a 12/2007.

Részletesebben

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. március 29-i ülésére

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. március 29-i ülésére 1. Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. március 29-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének /2012. ( ) önkormányzati rendelete a hulladékkezelési

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA:133. MELLÉKLET: 1 db. TÁRGY: Javaslat a Magyar Alkotómővészeti Közhasznú Nonprofit Kft-vel kötendı megállapodás jóváhagyására E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS

Részletesebben

VÖLCSEJ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 27/2005. ( XII. 30.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e

VÖLCSEJ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 27/2005. ( XII. 30.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e VÖLCSEJ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 27/2005. ( XII. 30.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e Az ívóvizellátás, valamint szennyvízelvezetés és - tisztítás díjainak meghatározásáról

Részletesebben

KÁLLÓSEMJÉN NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2/2009. (II. 13.) rendelete A TALAJTERHELÉSI DÍJRÓL ÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPRÓL

KÁLLÓSEMJÉN NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2/2009. (II. 13.) rendelete A TALAJTERHELÉSI DÍJRÓL ÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPRÓL KÁLLÓSEMJÉN NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2/2009. (II. 13.) rendelete A TALAJTERHELÉSI DÍJRÓL ÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPRÓL Kállósemjén Nagyközség Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

MUNKÁLTATÓI SZERZİDÉS

MUNKÁLTATÓI SZERZİDÉS MUNKÁLTATÓI SZERZİDÉS mely létrejött egyfelıl a DIMENZIÓ Önkéntes Kölcsönös Egészségpénztár székhelye: H-1054 Budapest, Vécsey u. 3., nyilvántartási száma: Fıvárosi Bíróság 60.978/98., adószáma: 18234732-1-41,

Részletesebben

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2006.(III.22.) RENDELETE

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2006.(III.22.) RENDELETE AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2006.(III.22.) RENDELETE A TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSRÓL SZÓLÓ 2005. ÉVI XVIII. TÖRVÉNY EGYES RENDELKEZÉSEINEK AJKA VÁROS TERÜLETÉN TÖRTÉNŐ VÉGREHAJTÁSÁRÓL Ajka

Részletesebben

Tata Város Önkormányzati Képviselı-testületének 14/2008. (III.28.) sz. rendelete

Tata Város Önkormányzati Képviselı-testületének 14/2008. (III.28.) sz. rendelete Tata Város Önkormányzati Képviselı-testületének 14/2008. (III.28.) sz. rendelete TÁJÉKOZTATÁSUL a Nemzeti Energiatakarékossági Program energiatakarékossági pályázatainak önkormányzati támogatásáról 1 (egységes

Részletesebben

2/2012. (II.29.) 17/1994. (IV.26.)

2/2012. (II.29.) 17/1994. (IV.26.) Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlésének 2/2012. (II.29.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévı lakások és helyiségek elidegenítésérıl szóló 17/1994. (IV.26.) Kgy. rendelet módosításáról

Részletesebben

Szigetvár Város Önkormányzata Képvisel-testületének 20/1992. (IX.4.) rendelete

Szigetvár Város Önkormányzata Képvisel-testületének 20/1992. (IX.4.) rendelete Szigetvár Város Önkormányzata Képvisel-testületének 20/1992. (IX.4.) rendelete A VÍZ- ÁS CSATORNAHASZNÁLATI DÍJ BÉRLKRE TÖRTÉN ÁTHÁRÍTÁSÁNAK SZABÁLYAIRÓL Szigetvár Város Önkormányzata Képvisel-testülete

Részletesebben