Vegyipari szivattyúk meghibásodása és ezek elkerülése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vegyipari szivattyúk meghibásodása és ezek elkerülése"

Átírás

1 JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁSI OBJEKTUMOK ÉS SZAKTERÜLETEK 5.07 Vegyipari szivattyúk meghibásodása és ezek elkerülése Tárgyszavak: vegyipari szivattyúk; membránszivattyú; centrifugálszivattyú; kavitáció. Membránszivattyúk alkalmazása szigorú környezetvédelmi követelmények esetén A környezetvédelmi előírások megkövetelik, hogy bizonyos anyagokat abszolút biztonságos módon szivattyúzzanak. Például kőolajfinomítókban kén-hidrogén és szén-dioxid igen alacsony kéntartalmú keverékéből nagy mennyiséget kell kb. 300 bar nyomáson szivattyúzni, ami különösen nehéz feladatot jelent a szivattyúknak. A közeg ui. erősen toxikus és nincsenek kenési tulajdonságai, a gőznyomás a környezeti hőmérsékleten is magas, és előfordul, hogy szilárd részecskék is vannak a folyadékban, ami a tömítésben okoz problémákat. Erre a célra eddig triplex vagy kvintuplex (három- vagy ötfokozatú) dugattyús szivattyúkat, vagy nagy fordulatszámú centrifugálszivattyúkat szoktak használni, amelyek a tapasztalatok szerint nem felelnek meg teljesen a szigorú követelményeknek. A dugattyús szivattyúknál még többszörös tömítés esetében is előfordul szivárgás. A javítás során a teljes tömszelencét ki kell cserélni, amit csak speciálisan képzett szakmunkások végezhetnek el, ezért a költségek magasak. A szállított közeg, amelynek nincsenek kenési tulajdonságai, gyors kopást okoz. A nagy fordulatszámú centrifugálszivattyúknál a szilárd részecskék jelentik a legnagyobb problémát. Oldott szilárd anyagok, pl. szén is lerakódnak a tengely tömítésében és még igen kis lerakódás is a nagy fordulatszám miatt kiegyensúlyozatlansághoz vezet, ami miatt a szivattyút azonnal le kell állítani. A javítás igényes munka és sokba kerül. Ennél a szivattyútípusnál az elgőzölgött folyadékot össze kell gyűjteni és vissza kell vezetni a szívóvezetékbe vagy a tartályba, ami egy újabb veszélyforrást jelent.

2 Mind a két szivattyútípus energetikai hatásfoka alacsony. Másik közös problémájuk, hogy a szívóoldali kis nyomású tömítés nagy gőznyomású közeg esetén veszélyforrást jelent. Membránszivattyúk működési elve A korszerű membránszivattyúkkal az ilyen folyadékok biztonságosan kezelhetők hosszú időn át. Előnyt jelent a kisebb karbantartási munka- és alkatrészigény, a kis működési költség és jobb energetikai hatásfok. A membránszivattyú lényegében nem más, mint egy dugattyús szivattyú, amelyben membrán választja el a szállítandó közeget és a hidraulikai kamrát, így a szállított folyadék nem szivároghat ki a környezetbe. A membránszivattyú és a dugattyús szivattyú működési elve azonos (1. ábra). A dugattyú mozgása következtében a közeg kamrájának térfogata periodikusan csökken és növekszik. A nyomás csökkenése esetén nyílik a szívószelep és a szállítandó közeg beáramlik a kamrába; amikor a dugattyú elérte hátsó holtpontját, a szívószelep zár. Amikor a dugattyú előre megy, a közeg kamrájának térfogata csökken, a nyomószelep kinyílik, és a beszívott közeg kinyomódik. Az elülső holtponton a nyomószelep zár, és ismét megkezdődik a szívási ütem. F H V L R V S V 5 M 1. ábra Membránszivattyú működési elve. A szállítandó közeg kamrája (F) hermetikusan el van szigetelve a hidraulikai kamrától (H)

3 Általában 350 bar nyomásig PTFE membránokat alkalmaznak, nagyobb nyomáson már fémmembránra van szükség. A műanyag membrán rugalmasabb, mint a fém és még nagy hozam esetén is alkalmazható. A korszerű membránszivattyúk egyik fő sajátossága a membrán állapotának folyamatos jelzése és ún. szendvicsmembrán alkalmazása. Ez a megoldás biztosítja, hogy a membrán sérülése (pl. kopás következtében) ne maradjon észrevétlen. A műanyag membrán élettartama rendkívül hosszú. Folyamatosan, azaz évi 8000 óránál többet működő szivatytyúnál a membránt általában az éves általános javítás során szokták kicserélni. Ismertek olyan esetek is, amikor a membrán több mint négy éven át kifogástalanul működött. A membránszivattyú biztonságos működésének előfeltétele a membrán pontos beszerelése a szivattyúba, hogy így ne fordulhasson elő annak túlfeszítése. A membránszivattyú biztonságosan tud szennyező anyagokat és szilárd részecskéket tartalmazó folyadékokat is szállítani, de ha ilyen szennyezések a szállítandó közegben rendszeresen előfordulnak, a szívó- és nyomószelepek kiválasztásánál erre tekintettel kell lenni. Mivel a hidraulikafolyadék általában tartalmaz oldott gázokat, a hidraulikakamrát állandóan szellőztetni kell. Erre a célra szellőztető szelepet alkalmaznak. Alkalmazási lehetőségek A membránszivattyúk 600 kw hidraulikus teljesítménnyel készülnek. Több membránszivattyút villamosan összekapcsolva nagy teljesítményt lehet elérni a nyomás kis mértékű pulzációja mellett. A membránszivattyúk működési jellemzőit nagy pontossággal lehet szabályozni, ami szintén előny a nagy fordulatszámú centrifugálszivattyúkkal szemben. A technológiai membránszivattyú szivárgásmentes megoldása környezetvédelmi szempontból különösen fontos, ugyanakkor a működési és karbantartási költségei is kedvezők. A nagyobb beruházási költségek általában két év alatt megtérülnek, de ennél rövidebb a megtérülési idő, ha számításba veszik, hogy nincs szükség drága ellenőrző műszerekre és a kezelők személyi védelmére. A kavitáció elkerülése centrifugálszivattyúknál Fontos, hogy megfelelő folyadéknyomás legyen a centrifugálszivattyúk szívási oldalán, mivel a szállított folyadékban oldott gáz prob-

4 lémákat okozhat. Kevésbé ismertek azonban azok a gyakorlati eljárások, amelyekkel a felhasználó a szivattyú specifikálásával és a rendszer kialakításával elkerülheti az ilyen problémákat. A centrifugálszivattyú működési elve A centrifugálszivattyú a vegyipari üzemek tipikus gépe. A centrifugálszivattyú a hajtómotor energiáját először kinetikus energiává (szállított közeg sebességévé), aztán folyadéknyomássá alakítja át. A sebesség a forgó lapátkerékben (impellerben), a nyomás pedig a diffúzorban alakul ki. A szivattyú belsejében a folyadék mozgása igen bonyolult. A sebességvektorok nem párhuzamosak a folyadékmozgást határoló falakkal és másodlagos mozgások alakulnak ki a kiömlőnyílás közelében. A folyadék a szivattyúban az impeller tengelye közelében lép be, és az impellerlapátok a folyadékot nagy sebességgel repítik ki. Ahol a folyadék elhagyja az impellert, kisnyomású zóna alakul ki. Mivel a lapátok görbültek, a folyadék tangenciális és radiális irányba lökődik ki a forgó impellerből. Nagynyomású szivattyúkban több impeller van, közöttük vezetőlapátok csökkentik fokozatosan a folyadék sebességét. Kisebb nyomású szivattyúknál a diffúzor egy spirális, fokozatosan növekvő keresztmetszetű cső (az ún. csigaház vagy voluta), amelyben a folyadék sebessége fokozatosan lecsökken. A folyadéknak átadott energia arányos a folyadék sebességével az impeller lapátjainak csúcsánál. Minél gyorsabban forog az impeller, annál nagyobb a folyadék sebessége és annál több energiát vesz fel. A volutában lelassul a folyadék, és a sebesség a Bernoulli-elv szerint nyomássá alakul át. A centrifugálszivattyúkat úgy tervezik, hogy figyelembe véve a nyomást, az energiát és a hozamot a legnagyobb hatékonysággal működjenek. Ezeket a tényezőket határozza meg a szivattyúk jelleggörbéje. Ezt a görbét tesztek alapján a szivattyú gyártója dolgozza ki. Adott folyamatban összerajzolva a folyamat nyomásgörbéjét és a szivattyú jelleggörbéjét, meghatározható, hogy a szivattyú a jelleggörbe mely pontján működik és milyen változások következnek be, ha a nyomásgörbe vagy a szivattyú teljesítménygörbéje változik. Nem szokás a szivattyút folyamatosan olyan teljesítménnyel üzemeltetni, amely az optimális működési ponttól távol van. Ez nemcsak gazdaságilag hátrányos, hanem a szivattyú is károsodik.

5 A szivattyúgyártók általában kiadnak táblázatokat a szivattyú megválasztásához, amelyek a sorozatban gyártott szivattyú működési adatait tartalmazzák. Előnyös, ha ilyen szivattyút sikerül kiválasztani adott technológiai folyamathoz, semmint speciális szivattyút terveztetni és gyártatni. Mi a kavitáció? Hogy egy szivattyú hosszú időn át zavartalanul működjön, ahhoz két feltételnek kell teljesülnie: A működés során folyamatosan fenn kell tartani egy bizonyos mi- nimális hozamot. Az egész működési tartományban nem léphet fel kavitáció. Ha a szivattyú kedvezőtlen körülmények között működik, számos káros jelenség léphet fel. Ilyen pl. folyadék szivárgása a szivattyúházból a tömszelencéknél, rossz hatékonysággal működő motor, túl erős hidraulikus nyomás, a tengely meghajlása, a hőmérséklet erős emelkedése, a folyadék visszaáramlása, csapágyak meghibásodása, a termék minőségének romlása. A kavitáció lényegében gázfázisú buborékok képződése, majd öszszeesése dinamikus folyamatok eredményeképpen. Buborékok akkor képződhetnek, ha adott helyen a nyomás egyenlő vagy kisebb, mint a folyadék gőznyomása; a buborékok akkor esnek össze, amikor a buborék olyan helyre jut, ahol a nyomás ennél az értéknél nagyobb. A kavitáció nem normális állapot, aminek nemcsak a teljesítmény csökkenése a következménye, hanem a berendezések károsodása is. Gőzkavitáció A folyadékon belül képződő buborékok belsejében gáz vagy gőz, vagy a kettő keveréke van. Gőzbuborékok a szállított folyadék elpárolgása folytán keletkeznek a szivattyú belsejében olyan helyen, ahol a statikus nyomás kisebb, mint a folyadék gőznyomása. Gőzbuborékok képződésének és összeesésének folyamatát általában gőzkavitációnak nevezik. Ezzel szemben a gázbuborékok a szállított folyadékban oldott gázoktól származnak. Sok esetben az oldott gáz levegő. Gőzkavitáció olyan esetben jelentkezik, amikor nem elégséges a nettó pozitív szivóoldali nyomás. Ez megmutatkozik a szivattyú teljesítményének csökkenésében, erős zajban és rezgésben és a szivattyú elemeinek gyorsabb elhasználódásában. Enyhébb esetben a fémeleme-

6 ken tűszúrásszerű gödrök (ún. pittingek) képződnek több év alatt, de előállhatnak katasztrofális roncsolások viszonylag rövid idő alatt. A gőzbuborékokat az áramlás viszi az impeller központjától a széle felé. A buborék először a nagy sebességű területet éri el, ahol kisebb a nyomás, aztán a nagynyomású zónába jut, ahol a nyomás következtében összeesik. Sok száz buborék robban be az impellerlapátok ugyanazon pontján, de több a csigaházban esik össze. A buborékot körülvevő folyadék belövell az üregbe és egy mikrojet alakul ki, ami ütéseket mér az elemek felületére. Ennek erős eróziós hatása van. Amikor a buborék összeesik, egy lökéshullám indul el, ami hallhatóvá teszi a kavitációt. A kavitációs erózió vagy pitting főleg a fáradási repedéseknél jelentkezik, hatása hasonló a homokfúváshoz. Kavitációs erózióra a legérzékenyebb terület az impellerlapátok kisnyomású oldala a beömlőnyílás közelében, de pittinget tapasztaltak a lapátok csúcsainál is. A kavitáció radiális és axiális kiegyensúlyozatlanságot is eredményezhet az impellernél, mivel a buborékok képződése és összeesése nem szimmetrikusan megy végbe. A buborékok következtében a szivatytyú által létrehozott nyomás erősen csökkenhet, mivel az energia az üregek feltöltése miatt szükséges sebesség növelésére fordítódik. A kavitáció kedvez a korróziós folyamatoknak is. A buborékok öszszeesése roncsolja a fémfelületek védőrétegét, amely így érzékeny lesz a kémiai hatásokra. Gázbuborékok Gázbuborékok akkor keletkeznek a szivattyúzott folyadékban, ha valamilyen gáz (sok esetben levegő) a folyadékkal együtt belép a szivattyúba. A helyzet kétfázisú közeg szivattyúzásához vezethet. A gázbuborékok ritkán okoznak kárt az járókerékben vagy a szivattyúházban. Fő hatásuk a hozam váltakozó erősödése és fojtása, ami csökkenti a szivattyú nyomását és kapacitását. A jelenség fő mechanizmusa a gázfázis kiválása a folyadékfázisból és a gáz felhalmozódása az impellerlapátok belépő oldalán, ami hanghatással is jár. Ebben a mechanizmusban az impeller belsejében uralkodó különféle nyomásmezők játszanak szerepet. Nyomásmezőt lényegében a következők alakítják: a centrifugális és Coriolis-erők, a lapátok aerodinamikus hatása, tehetetlenségi erők, amelyek a folyadék részecskéinek gyorsulásával és lassulásával függenek össze az áramlás irányában.

7 Ha szabad gáz van a szivattyúzott folyadékban, a szivattyú nyomása, teljesítménye és hatékonysága csökken. A teljesítmény folyamatosan csökken, ha a folyadék gáztartalma növekszik, míg egy kritikus gáztartalomnál a szivattyú elveszti kezdő nyomását, instabillá válik a nyomás, ami változó hozamhoz vezet. Lehetőségek a kavitáció elkerülésére Gőzkavitáció akkor fordul elő, ha az impeller által megkövetelt szívóoldali nyomás nagyobb, mint amennyi a rendszerben rendelkezésre áll. Ennek a helyzetnek megszüntetése két módon lehetséges: a szivattyú által megkövetelt szívóoldali nyomás csökkentésével; a rendszer által biztosított szívóoldali nyomás növelésével. Az első megoldás a szivattyú specifikációjának módosítását jelenti. Az impeller beömlőnyílásának növelésével csökkenthető a szükséges szívóoldali nyomás, de ebben az esetben előfordulhat a folyadék visszaáramlása, aminek hatása hasonló a kavitációhoz. Csökkenthető a szívóoldali nyomásigény kisebb fordulatszámú szivattyúval, két beömlőnyílású impellerrel, vertikális tengelyű szivattyúval, esetleg több párhuzamosan működő szivattyúval. Lehetőség van a fő szivattyú elé feladó (booster) szivattyú kapcsolására, amelynek ugyanolyan teljesítménnyel, de kisebb nyomással kell működnie, mint a fő szivattyúnak, hiszen csak azt a nyomást kell szolgáltatnia, amelyre a fő szivattyú szívóoldalán szükség van. Hatékony eljárás a kavitáció megszüntetésére centrifugálszivattyúknál, amikor a nagynyomású oldalról kis folyadékáramot (bleedet) a szívóoldalra visszavezetnek, ahol tangenciális irányba befecskendezve forgó áramlást hoznak létre, mielőtt az beömlene az impellerbe. A hatás az áramlásra hasonló egy impellerhez, anélkül, hogy valamilyen eszközöket vagy áramlási akadályokat kellene elhelyezni a szívóoldalra az impeller elé (2. ábra). A kísérletek igazolják, hogy az ilyen megoldás megszünteti a kavitációt, csökkenti az eróziót és a rezgéseket, miközben a folyadék megfelelő nyomással jut az impellerre. A nyomóoldalról kis folyadékáram visszavezetését a szívóoldalra sok rendszerben lehet alkalmazni, így pl. kőolaj-finomítókban is, ahol forró illékony folyadékokat kell a szivattyúval szállítani. Oldott gázt tartalmazó folyadékot szállító szivattyúk teljesítményének javítására kétfázisú kezelésre is lehetőség van, mégpedig az impeller lapátjai közötti járatkeresztmetszet növelésével, azaz a lapátok számának csökkentésével. Ebben az esetben is alkalmazható a vissza-

8 vezetéses (bleed) rendszer megfelelőképpen kialakított és elhelyezett fúvókákkal. kiömlés visszavezetést szabályozó szelep szívás fúvóka impeller csigaház, voluta 2. ábra Bleed rendszer: a nyomott oldalról kis folyadékáram visszavezetése a szívási oldalra A folyamat átalakítása A kavitáció elkerülésének másik útja a technológiai folyamat megfelelő kialakítása. A folyamat által biztosított szívóoldali nyomás a következő tényezőktől függ: statikus nyomás az impeller középvonala felett; nyomás a folyadék felszínén; súrlódási veszteség a szívóoldali csővezetékben; a folyadék gőznyomása. A javulás az első két tényező növelésével és/vagy az utolsó két tényező csökkentésével érhető el. A statikus nyomás a szivattyú alacsonyabb szinten vagy a tartály magasabb szinten való elhelyezésével, ill. magasabb folyadékszint tartásával növelhető. Ezek közül a folyadékszint növelését lehet többnyire gazdaságosan megoldani. Vannak esetek, amikor a tartályt, amelyből a szivattyú a folyadékot elszállítja, nyomás alá lehet helyezni, de ez az út nem mindig járható. Például egy levegőz-

9 tető tartályt nem lehet nyomás alá helyezni, mivel így nem teljesítheti feladatát. A gőznyomás csökkentésére a folyadék hőmérsékletének csökkentésével van lehetőség, de jelentős hűtés szükséges ahhoz, hogy a szivattyú szívóoldali nyomása érzékelhetően megemelkedjék. A szívóoldali csőrendszer helyes kialakításával és a súrlódási veszteségek csökkentésével jelentősen növelhető a szívóoldali nyomás. Vigyázni kell azonban arra, hogy a csővezeték megrövidítése ne idézzen elő turbulenciát a szivattyúba való beömlés előtt. Ökölszabály, hogy a szivattyúba való beömlés előtt legalább 5 10 átmérőnek megfelelő egyenes csőhossz legyen. Másik lehetőség a csősúrlódás csökkentésére nagyobb átmérőjű vezetékek alkalmazása. A csőátmérővel együtt azonban a szelepek és csőidomok méretét is növelni kell. Nagyobb ívek és kisebb nyomásveszteséggel járó szelepek alkalmazásával szintén csökkenthető a szívóvezetékben a súrlódási veszteség. A nyomásveszteség gyakori oka, hogy az új csőrendszerekben a szerelési szennyeződés, törmelék felfogására behelyezett szűrőket elfelejtik eltávolítani a későbbi üzemelés során. Ez elfogadhatatlan mértékű nyomásveszteséget okoz. Ha mindenképpen szükség van szűrők alkalmazására a rendszerben, azt lehetőleg a szivattyúk után kell elhelyezni, és olyan szivattyút kell választani, amely alkalmas szilárd részecskéket tartalmazó folyadék kezelésére is. Összeállította: Dr. Garai Tamás Keller, R.: Consider diaphragm pumps for high environmental demands. = Hydrocarbon Processing, 82. k. 8. sz p , 52. Zaher, M. A.: Avoid cavitation in centrifugal pumps. = Chemical Engineering, 110. k. 6. sz p Röviden A világ legnagyobb pótalkatrész-raktára Airbus-okhoz A hamburgi repülőtéren működő,az egész Airbus-flotta minden típusát világszerte ellátó központi pótalkatrész-raktár felülete a típuskiegészítések és a világ gépparkjaiban az Airbus-ok növekedő aránya miatt kevésnek bizonyult. A raktárat a meglevő raktárépülethez közvetlenül csatlakozó bővítő csarnokok újjáépítésével lényegesen megnövelték. Az új egység három alápincézett raktárcsarnokból áll, beépített funkcionális helyiségekkel, irodákkal, lefedett te-

10 herudvarral, továbbá a főbejáratnál portásépülettel és minden szükséges külső berendezéssel. A három, egyenként 45 m széles, 75 m hosszú pótalkatrész-raktárt tűzfalak választják el egymástól. Az 5,5 m magas alagsorban kaptak helyet a raktárblokkok mellett a mellékhelyiségek és az épületgépészeti rendszer. A földszinttől kezdve, amelyen rakodókaros polcok, paletták, logisztikai speciális irodák, műhelyek találhatók a primer tartószerkezet acél. A 10,5 m belmagasságú raktártereket 45 m-t áthidaló acél tetőszerkezetek fedik. A homlokzat függőleges és vízszintes ablakkeretekkel és alumínium kazettákkal kombinált alumínium hullámbádogok által tagozódik az oromba. Ezt a falburkolatrendszert acélbádog kazetták hordozzák behelyezett hőszigeteléssel és a masszív tartományban kétrészes Z-profilokkal. A tetők kettőshéj-szerkezetűek. Az alsó trapézbádogon levő strukturált dongaboltozatok tartják a gőzzáró berendezést, a hőszigetelést és a külső héjat. A meglevőket az új raktárépületekkel a teherudvar tetőzete köti össze mint egyedi alapokon nyugvó tiszta acélszerkezet, trapézbádog betétekkel és egyhéjas alumínium hullámbádog homlokzattal. (Bautechnik, 80. k. 2. sz p )

Vegyipari géptan 3. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme.

Vegyipari géptan 3. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme. egyiari gétan 3. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék, Budaest, Műegyetem rk. 3. D é. 3. em Tel: 463 6 80 Fax: 463 30 9 www.hds.bme.hu Légszállító géek. entilátorok. Centrifugál ventilátor. Axiális ventilátor.

Részletesebben

Vegyipari géptan 2. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme.

Vegyipari géptan 2. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme. Vegyiari gétan 2. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budaest, Műegyetem rk. 3. D é. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme.hu Csoortosítás 2. Működési elv alaján Centrifugálgéek (örvénygéek)

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 60 pont

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 60 pont A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szabványos és nem szabványos beépített oltórendszerek, elméletgyakorlat

Szabványos és nem szabványos beépített oltórendszerek, elméletgyakorlat Szabványos és nem szabványos beépített oltórendszerek, elméletgyakorlat Szikra Csaba tudományos munkatárs BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék szikra@egt.bme.hu 2012. Sprinkler

Részletesebben

F. F, <I> F,, F, <I> F,, F, <J> F F, <I> F,,

F. F, <I> F,, F, <I> F,, F, <J> F F, <I> F,, F,=A4>, ahol A arányossági tényező: A= 0.06 ~, oszt as cl> a műszer kitérése. A F, = f(f,,) függvénykapcsolatot felrajzolva (a mérőpontok közé egyenes huzható) az egyenes iránytaogense a mozgó surlódási

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU SAE A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

Rövidített szabadalmi leírás. Szélkerék pneumatikus erőátvitelű szélgéphez

Rövidített szabadalmi leírás. Szélkerék pneumatikus erőátvitelű szélgéphez Rövidített szabadalmi leírás Szélkerék pneumatikus erőátvitelű szélgéphez A találmány tárgya szélkerék pneumatikus erőátvitelű szélgéphez, amely egy vízszintes tengely körül elforgathatóan ágyazott agyával

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU ISO A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

Szabványos és nem szabványos beépített oltórendszerek, elméletgyakorlat

Szabványos és nem szabványos beépített oltórendszerek, elméletgyakorlat Szabványos és nem szabványos beépített oltórendszerek, elméletgyakorlat Szikra Csaba tudományos munkatárs BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék szikra@egt.bme.hu 2012. Sprinkler

Részletesebben

Lég- és iszapleválasztás elmélete és gyakorlati megoldásai. Kötél István Flamco Kft

Lég- és iszapleválasztás elmélete és gyakorlati megoldásai. Kötél István Flamco Kft Lég- és iszapleválasztás elmélete és gyakorlati megoldásai Kötél István Flamco Kft Tartalom 1.Levegő és iszap mint probléma a rendszerben Gázok a rendszerben Következmények 2.Levegő leválasztás Henry törvénye

Részletesebben

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Karbantartás Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon Október 2014. október 15. Készítette: Kemény Béla Gestamp Hungária Kft

Részletesebben

Általános jellemzők. Szélesség: 135 és 200 mm-es mérettartományban. Burkolat /szorító héj/ Saválló acél AISI 304L vagy 316L

Általános jellemzők. Szélesség: 135 és 200 mm-es mérettartományban. Burkolat /szorító héj/ Saválló acél AISI 304L vagy 316L Általános jellemzők Burkolat /szorító héj/ Saválló acél AISI 304L vagy 316L Szélesség: 135 és 200 mm-es mérettartományban Méret tartomány: Szélesség: 135 mm vagy 200 mm Zár: 1 vagy 2 zár új szereléshez

Részletesebben

Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11

Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11 Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11 Dr. Hős Csaba, csaba.hos@hds.bme.hu 2013. november 4. Áttekintés 1 Főbb típusok 2 Dugattyús gépek 3 Forgó géptípusok Főbb típusok Dugattyús gépek

Részletesebben

Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11

Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11 Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11 Dr. Hős Csaba, csaba.hos@hds.bme.hu 2018. október 9. Áttekintés 1 Főbb típusok 2 Dugattyús gépek 3 Forgó géptípusok Főbb típusok Dugattyús gépek:

Részletesebben

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése MISKOLCI EGYETEM GÉPELEMEK TANSZÉKE OKTATÁSI SEGÉDLET a GÉPELEMEK II. c. tantárgyhoz GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése Összeállította: Dr. Szente József egyetemi docens Miskolc, 008. A lánchajtás tervezése során

Részletesebben

Adagolószivattyúk. Process adagolószivattyúk. www.prominent.hu

Adagolószivattyúk. Process adagolószivattyúk. www.prominent.hu Adagolószivattyúk Process adagolószivattyúk A motoros- és process adagolószivattyúk felnőttek az extrém körülményekhez Az ipari alkalmazások a fluid adagolástechnika egész területén rendkívül sokoldalúak,

Részletesebben

Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása

Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása Merev kuplungos berendezések Kiegyensúlyozatlanság Motor kiegyensúlyozatlanság Ventilátor kiegyensúlyozatlanság Gépalap flexibilitás

Részletesebben

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilád, folyékony vagy

Részletesebben

A Növényvédelem és Növényápolás gépesítése

A Növényvédelem és Növényápolás gépesítése Növényvédelem lehet: - megelőző -gyógyító Kártevők, gyomok, betegségek elleni védekezés: - agrotechnológiai (agrotechnikai) - biológiai - vegyszeres vagy kémiai növényvédelem - integrált növényvédelem

Részletesebben

F-1 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv-

F-1 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv- Az F- típusú deflagrációzár rendeltetése A Földfém Kft. által gyártott F- típusú deflagrációzárak kielégítik az MSZ EN 2874:200 számú szabványban rögzített robbanászárakkal szemben támasztott követelményeket.

Részletesebben

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018.

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018. Hidraulika 1.előadás A hidraulika alapjai Szilágyi Attila, NYE, 018. Folyadékok mechanikája Ideális folyadék: homogén, súrlódásmentes, kitölti a rendelkezésre álló teret, nincs nyírófeszültség. Folyadékok

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

Tüzivíz- és sprinklerszivattyú katalógus 2011.

Tüzivíz- és sprinklerszivattyú katalógus 2011. Tüzivíz- és sprinklerszivattyú katalógus 2011. Tervezési szempontok Szivattyú-jelleggörbe A sprinkler szivattyúk kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy a szivattyú térfogatárama, csak a jelleggörbének

Részletesebben

54 582 01 0000 00 00 Épületgépész technikus Épületgépész technikus

54 582 01 0000 00 00 Épületgépész technikus Épületgépész technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház Hőszivattyúk - kompresszor technológiák 2017. Január 25. Lurdy Ház Tartalom Hőszivattyú felhasználások Fűtős kompresszor típusok Elérhető kompresszor típusok áttekintése kompresszor hatásfoka Minél kisebb

Részletesebben

4 HIDRAULIKUS RÉSZEK

4 HIDRAULIKUS RÉSZEK QP S4 TERMÉKLEÍRÁS A QP S4 sorozat minden egyes darabját különös gonddal tervezték. A visszacsapó szelep hőre lágyuló, ellenálló műanyagból készült és 6, kosütést 37baron (37m vízoszlop) bír el. A hidraulikus

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK HŐTÁGULÁS lineáris (hosszanti) hőtágulási együttható felületi hőtágulási együttható megmutatja, hogy mennyivel változik meg a test hossza az eredeti hosszához képest, ha

Részletesebben

FERRO GYÁRTMÁNYÚ KERINGETŐSZIVATTYÚK IVÓVÍZ ELLÁTÁSBAN

FERRO GYÁRTMÁNYÚ KERINGETŐSZIVATTYÚK IVÓVÍZ ELLÁTÁSBAN HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FERRO GYÁRTMÁNYÚ KERINGETŐSZIVATTYÚK IVÓVÍZ ELLÁTÁSBAN MODELLEK : 0201W KÓD : 25-40 180 0202W KÓD : 25-60 180 0302W - KÓD : 32-60 180 FELHASZNÁLÓK TÁJÉKOZTATÁSÁRA SZOLGÁLÓ INFORMÁCIÓK

Részletesebben

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés Beépítési tér és konstrukciós javaslatok Az O-gyűrűk beépítési terét (hornyot) lehetőség szerint merőlegesen beszúrva kell kialakítani. A szükséges horonymélység és horonyszélesség méretei a mindenkori

Részletesebben

CES Hőgenerátor Kezelési útmutató

CES Hőgenerátor Kezelési útmutató CES Hőgenerátor Kezelési útmutató CES KFT. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el! Tartalom Bevezető... 3 C.E.S. kavitációs hőgenerátorok leírása és alkalmazása... 3 2. A C.E.S. kavitációs hőgenerátorok

Részletesebben

Forgás iránya: óramutató járásával ellentétes

Forgás iránya: óramutató járásával ellentétes Kivitel Függőleges tengelyű, több fokozatú szivattyúk. In-line szívó-, nyomóág elrendezés (a szívó- és nyomóág egy tengelyű és azonos méretű). IM V1 kivitelű, standard motorral üzemeltethető. Alkalmazás

Részletesebben

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás,

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás, Elhasználódási és korróziós folyamatok Bagi István BME MTAT Biofunkcionalitás Az élő emberi szervezettel való kölcsönhatás biokompatibilitás (gyulladás, csontfelszívódás, metallózis) aktív biológiai környezet

Részletesebben

1. feladat Összesen 21 pont

1. feladat Összesen 21 pont 1. feladat Összesen 21 pont A) Egészítse ki az alábbi, B feladatrészben látható rajzra vonatkozó mondatokat! Az ábrán egy működésű szivattyú látható. Az betűk a szivattyú nyomócsonkjait, a betűk pedig

Részletesebben

TOP. Elektromos, VÍZMENTESÍTŐ szivattyúk. Tiszta vízhez TELJESÍTMÉNYTARTOMÁNY TANÚSÍTVÁNYOK HASZNÁLATI KORLÁTOK ÜZEMBEHELYEZÉS ÉS HASZNÁLAT

TOP. Elektromos, VÍZMENTESÍTŐ szivattyúk. Tiszta vízhez TELJESÍTMÉNYTARTOMÁNY TANÚSÍTVÁNYOK HASZNÁLATI KORLÁTOK ÜZEMBEHELYEZÉS ÉS HASZNÁLAT TOP Elektromos, VÍZMENTESÍTŐ Tiszta vízhez TELJESÍTMÉNYTARTOMÁNY Szállitási teljesítmény 400 l/perc-ig (24 m³/óra) Emelési magasság 14.5 m-ig ASZNÁLATI KORLÁTOK Merülési mélység a víz szintje alá: 3 m-ig

Részletesebben

SMP. Egy csatornás zárt járókerék. Általános jellemzők

SMP. Egy csatornás zárt járókerék. Általános jellemzők Egy csatornás zárt járókerék Általános jellemzők Kivitel Elektromechanikus szerelvény GJL-250 öntöttvasból, bemerítéssel történő működtetésre. Tömítő készlet 2 (két) szilícium-karbid mechanikus tömítéssel

Részletesebben

PK-PQ /BZ Preiférikus, bronz szivattyúházzal és járókerékkel ellátott elektromos szivattyúk

PK-PQ /BZ Preiférikus, bronz szivattyúházzal és járókerékkel ellátott elektromos szivattyúk PK-PQ /BZ Preiférikus, bronz szivattyúházzal és járókerékkel ellátott elektromos szivattyúk TELJESÍTMÉNYTARTOMÁNY Szállitási teljesítmény 0 l/perc-ig (. m³/óra) Emelési magasság 90 m-ig HASZNÁLATI KORLÁTOK

Részletesebben

Műszaki adatok UPS / UPS UPS / UPS Keringetőszivattyúk fűtési rendszerekhez V, 50 Hz V, 50 Hz

Műszaki adatok UPS / UPS UPS / UPS Keringetőszivattyúk fűtési rendszerekhez V, 50 Hz V, 50 Hz Keringetőszivattyúk fűtési rendszerekhez UPS - / UPS - 8 V, z........8... Q[m³/h]...... Q[l/s] TM 97 TM 98 Fordulatszám P [W] I n [A],,8, Csatlakozások: ", ¼" Üzemi nyomás: max. bar Közeghőmérséklet: +

Részletesebben

SBP. Kétcsatornás zárt járókerék. Általános jellemzők

SBP. Kétcsatornás zárt járókerék. Általános jellemzők Kétcsatornás zárt járókerék Általános jellemzők Kivitel Elektromechanikus szerelvény GJL-250 öntöttvasból, bemerítéssel történő működtetésre. Tömítő készlet 2 (két) szilícium-karbid mechanikus tömítéssel

Részletesebben

Szűrő berendezések. Használati útmutató. mágneses vízszűrők HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FL1-03-01274 - WE FL1-03-01688 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01690

Szűrő berendezések. Használati útmutató. mágneses vízszűrők HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FL1-03-01274 - WE FL1-03-01688 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01690 Szűrő berendezések HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Használati útmutató 2014 mágneses vízszűrők MC22001 MC22002 FL1-03-01274 - WE FL1-03-01689 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01688 FL1-03-01690 Mágneses szűrők 1. HASZNÁLATI

Részletesebben

2. mérés Áramlási veszteségek mérése

2. mérés Áramlási veszteségek mérése . mérés Áramlási veszteségek mérése A mérésről készült rövid videó az itt látható QR-kód segítségével: vagy az alábbi linken érhető el: http://www.uni-miskolc.hu/gepelemek/tantargyaink/00b_gepeszmernoki_alapismeretek/.meres.mp4

Részletesebben

Segédlet az ADCA szabályzó szelepekhez

Segédlet az ADCA szabályzó szelepekhez Segédlet az ADCA szabályzó szelepekhez Gőz, kondenzszerelvények és berendezések A SZELEP MÉRETEZÉSE A szelepek méretezése a Kv érték számítása alapján történik. A Kv érték azt a vízmennyiséget jelenti

Részletesebben

SL és SC típusminta. Két elkülönített kör

SL és SC típusminta. Két elkülönített kör SL és SC típusminta Két elkülönített kör A Sunfab kétáramú szivattyúja két teljesen különálló fogyasztó kiszolgálására képes. A külön hidraulikus körök mindegyikét nyomáshatároló szeleppel kell ellátni.

Részletesebben

Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző

Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilárd, folyékony vagy

Részletesebben

Az egyfázisú típusok P2=1,85kW-ig beépített hő védelemmel rendelkeznek, a háromfázisú típusoknál a felhasználó gondoskodik a védelemről.

Az egyfázisú típusok P2=1,85kW-ig beépített hő védelemmel rendelkeznek, a háromfázisú típusoknál a felhasználó gondoskodik a védelemről. 18 Alkalmazás: Többfokozatú (nyomásfokozó) szivattyú. A nyomásfokozó szivattyú széles választéka, a különböző teljesítménygörbék az optimális típus kiválasztását teszik lehetővé. A nyomásfokozó szivattyú

Részletesebben

A JET szűrő. Felszereltség: alap / feláras. Szűrőrendszereink védik a: A közeg tisztaságának új definíciója. Szabadalmaztatott

A JET szűrő. Felszereltség: alap / feláras. Szűrőrendszereink védik a: A közeg tisztaságának új definíciója. Szabadalmaztatott HU JET szűrő A közeg tisztaságának új definíciója Szűrőrendszereink védik a: A JET szűrő hűtővíz folyóvíz lemezes hőcserélőket fúvókákat tengervíz lerakódás- és salakanyageltávolítás emulzió technológiai

Részletesebben

CP-ST. Elektromos centrifugálszivattyúk rozsdamentes acélból

CP-ST. Elektromos centrifugálszivattyúk rozsdamentes acélból CP-ST Elektromos centrifugálszivattyúk rozsdamentes acélból Szivattyúház: AISI 304 rozsdamentes acél Járókerék: AISI 304 rozsdamentes acél Tengely: AISI 431 rozsdamentes acél Szivattyúház: AISI 316L rozsdamentes

Részletesebben

Szűrő berendezések. Használati útmutató. Ipari mágneses vízszűrők CP1-03-01126 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Szűrő berendezések. Használati útmutató. Ipari mágneses vízszűrők CP1-03-01126 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Szűrő berendezések HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Használati útmutató 2014 Ipari mágneses vízszűrők CP1-03-01123 CP1-03-01124 CP1-03-01125 CP1-03-01126 Mágneses szűrők 1. HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI útmutatások 1.1.

Részletesebben

2CP. Kétlépcsős, centrifugális, elektromos szivattyú TELJESÍTMÉNYTARTOMÁNY ÜZEMBEHELYEZÉS ÉS HASZNÁLAT HASZNÁLATI KORLÁTOK MEGRENDELHETŐ VÁLTOZATOK

2CP. Kétlépcsős, centrifugális, elektromos szivattyú TELJESÍTMÉNYTARTOMÁNY ÜZEMBEHELYEZÉS ÉS HASZNÁLAT HASZNÁLATI KORLÁTOK MEGRENDELHETŐ VÁLTOZATOK 2CP Kétlépcsős, centrifugális, elektromos szivattyú TELJESÍTMÉNYTARTOMÁNY Szállitási teljesítmény 40 l/perc-ig (27 m³/óra) Emelési magasság 112 m-ig HASZNÁLATI KORLÁTOK Manometrikus szívómélység 7 m-ig

Részletesebben

TOP Elektromos, VÍZMENTESÍTŐ szivattyúk

TOP Elektromos, VÍZMENTESÍTŐ szivattyúk TOP Elektromos, VÍZMENTESÍTŐ Tiszta vízhez TELJESÍTMÉNYTARTOMÁNY Szállitási teljesítmény 00 l/perc-ig ( m³/óra) Emelési magasság. m-ig ASZNÁLATI KORLÁTOK Merülési mélység a víz szintje alá: m-ig a TOP

Részletesebben

FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS

FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS 6209-11 FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS Tartalomjegyzéke Jegyzet a következő szakképesítések tananyaga: 31 582 21 0010 31 02 Központifűtés - és gázhálózat-rendszerszerelő 54 582 06 0010 54 01 Épületgépész

Részletesebben

Warman kavicsszivattyúk Magyarországon

Warman kavicsszivattyúk Magyarországon Weir Warman Minerals Kft. Weir Warman kotrószivattyúk Kft Magyarországon Prezentáció: XXXVIII.OBB konferencia Balatongyörök Szept. 2005 Készítette: Puskás Ferenc Cégvezet Warman kavicsszivattyúk Magyarországon

Részletesebben

Tender Text. Cég név: Bolesza Szivattyúk Kft Készítette: Bolesza Ferenc Telefon: Dátum:

Tender Text. Cég név: Bolesza Szivattyúk Kft Készítette: Bolesza Ferenc Telefon: Dátum: Tender Text Cikkszám: 46611002 JP 6 B-A-CVBP Vízszintes tengelyű önfelszívó szivattyú. Önfelszívó, egyfokozatú centrifugálszivattyú, axiális szívó- és radiális nyomócsonkkal, 1-fázisú villanmotorral, hővédelemmel.

Részletesebben

PB 4 -búvárszivattyúk

PB 4 -búvárszivattyúk PB 4 -búvárszivattyúk házi vízellátásra kisebb vízművekbe öntözőrendszerekhez vízgazdálkodásba 1 x 230 V / 3 x 400 V 50 Hz Típuskód sorozat PB 3-50 M N névl.térfogatáram [m³/h] emelőmagasság névl. térfogatáramnál

Részletesebben

F-R/2-07 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv-

F-R/2-07 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv- Az F-R/2-07 típusú deflagrációzár rendeltetése Az F-R/2-07 típusú deflagrációzár olyan védelmi rendszer, melynek feladata a beépítés helyén fellép láng, illetve deflagráció (robbanás) továbbterjedésének

Részletesebben

SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN

SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN 3024056 3024057 3024059 SZOLÁR HIDROBLOKK 25-65-ÖS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN SZOLÁR HIDROBLOKK KASZKÁD 25-65-ÖS SZIVATTYÚVAL SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS

Részletesebben

RA-DV típusú Dynamic Valve nyomásfüggetlen fűtőtest-szabályzószelep

RA-DV típusú Dynamic Valve nyomásfüggetlen fűtőtest-szabályzószelep RA-DV típusú Dynamic Valve nyomásfüggetlen fűtőtest-szabályzószelep Alkalmazás RA-DV egyenes változat Az RA-DV nyomásfüggetlen radiátorszelep-családot kétcsöves fűtőrendszerekben, bármely Danfoss RA csatlakozóval

Részletesebben

1.1 Hasonlítsa össze a valós ill. ideális folyadékokat legfontosabb sajátosságaik alapján!

1.1 Hasonlítsa össze a valós ill. ideális folyadékokat legfontosabb sajátosságaik alapján! Kérem, þ jellel jelölje be képzését! AKM VBK Környezetmérnök BSc AT0 Ipari termék- és formatervező BSc AM0 Mechatronikus BSc AM Mechatronikus BSc ÁRAMLÁSTAN. FAKULTATÍV ZH 203.04.04. KF8 Név:. NEPTUN kód:

Részletesebben

hidraulikus váltóval megelőzhető a hidraulikai egyensúlytalanság

hidraulikus váltóval megelőzhető a hidraulikai egyensúlytalanság A FlexBalance (Plus) hidraulikus váltóval megelőzhető a hidraulikai egyensúlytalanság Megoldás a fűtési rends Egyre több fűtési rendszer épül több kazánnal. Ezáltal a hőszükséglettől függően egy kazán

Részletesebben

VENTILÁTOROK KIVÁLASZTÁSA. Szempontok

VENTILÁTOROK KIVÁLASZTÁSA. Szempontok VENTILÁTOROK KIVÁLASZTÁSA Szempontok Légtechnikai üzemi követelmények: pl. p ö, (p st ), q V katalógus Ergonómiai követelmények: pl. közvetlen vagy ékszíjhajtás katalógus Egyéb üzemeltetési követelmények:

Részletesebben

Örvényszivattyú A feladat

Örvényszivattyú A feladat Örvényszivattyú A feladat 1. Adott n fordulatszám mellett határozza meg a gép jellemző fordulatszámát az optimális üzemi pont mérésből becsült értéke alapján: a) n = 1700/min b) n = 1800/min c) n = 1900/min

Részletesebben

0,00 0,01 0,02 0,03 0,04 0,05 0,06 Q

0,00 0,01 0,02 0,03 0,04 0,05 0,06 Q 1. Az ábrában látható kapcsolási vázlat szerinti berendezés két üzemállapotban működhet. A maximális vízszint esetében a T jelű tolózár nyitott helyzetben van, míg a minimális vízszint esetén az automatikus

Részletesebben

Ülékes szelepek (PN 6) VL 2 2-utú szelep, karima VL 3 3-utú szelep, karima

Ülékes szelepek (PN 6) VL 2 2-utú szelep, karima VL 3 3-utú szelep, karima Ülékes szelepek (PN 6) VL 2 2-utú szelep, karima VL 3 3-utú szelep, karima Leírás VL 2 VL 3 A VL 2 és a VL 3 szelepek minőségi és költséghatékony megoldást adnak a legtöbb víz és hűtött víz alkalmazás

Részletesebben

DRO. Több csatornás, nyitott járókerék. Általános jellemzők

DRO. Több csatornás, nyitott járókerék. Általános jellemzők Több csatornás, nyitott járókerék Általános jellemzők Kivitel Elektromechanikus szerelvény EN-GJL-250 öntöttvasból, bemerítéssel történő működtetésre, 1 (egy) szilícium-karbid és 1 (egy) szén-aluminium

Részletesebben

Aktuális CFD projektek a BME NTI-ben

Aktuális CFD projektek a BME NTI-ben Aktuális CFD projektek a BME NTI-ben Dr. Aszódi Attila igazgató, egyetemi docens BME Nukleáris Technikai Intézet CFD Workshop, 2005. szeptember 27. CFD Workshop, 2005. szeptember 27. Dr. Aszódi Attila,

Részletesebben

SBN. Kétcsatornás zárt járókerék. Általános jellemzők

SBN. Kétcsatornás zárt járókerék. Általános jellemzők Kétcsatornás zárt járókerék Általános jellemzők Kivitel Elektromechanikus szerelvény EN-GJL-250 öntöttvasból, bemerítéssel történő működtetésre, 2 (kettő) szilícium-karbid mechanikus tömítéssel szerelve,

Részletesebben

PK Elektromos szivattyú perifériális járókerékkel

PK Elektromos szivattyú perifériális járókerékkel PK Elektromos szivattyú perifériális járókerékkel Tiszta vízhez Háztartási használat TELJESÍTMÉNYTARTOMÁNY ÜZEMBE HELYEZÉS ÉS HASZNÁLAT Tiszta víz, koptató részecskéket nem tartalmazó, a szivattyú alkatrészeire

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA 1 Üzemképesség Működésre, a funkció betöltésére való alkalmasság. Az adott gépelem maradéktalanul megfelel azoknak a követelményeknek, amelyek teljesítésére

Részletesebben

GRUNDFOS MQ. A nyugalom kora. Az új házi vízellátó rendszer

GRUNDFOS MQ. A nyugalom kora. Az új házi vízellátó rendszer GRUNDFOS MQ A nyugalom kora Az új házi vízellátó rendszer MQ: kompakt szivattyú házi vízellátási feladatokhoz A Grundfos MQ egy kompakt szivattyú és nyomásfokozó egység kifejezetten házi vízellátási, valamint

Részletesebben

Levegő víz hőszivattyú telepítési utasítás

Levegő víz hőszivattyú telepítési utasítás Levegő víz hőszivattyú telepítési utasítás Hőszivattyú egység telepítése 1. A hőszivattyú egységet egy könnyen átszellőző helyre kell telepíteni, ahol elég hely van a bemeneti és kimeneti levegőnek. Ne

Részletesebben

SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS

SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK Napenergia Vízenergia Szélenergia Biomassza SZÉL TERMÉSZETI ELEM Levegő vízszintes irányú mozgása, áramlása Okai: eltérő mértékű felmelegedés

Részletesebben

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL 2 1. TÉTEL 1. Ismertesse a biztonsági szelep főbb méreteivel, üzemi jellemzőivel kapcsolatos alapfogalmait! 2. Ismertesse az éghető folyadékok és olvadékok tárolótartályainál a fennmaradási engedélyükre

Részletesebben

DRN. Több csatornás, nyitott járókerék. Általános jellemzők

DRN. Több csatornás, nyitott járókerék. Általános jellemzők Több csatornás, nyitott járókerék Általános jellemzők Kivitel Elektromechanikus szerelvény GJL-250 öntöttvasból, bemerítéssel történő működtetésre. Tömítő készlet 2 (kettő) ellentétes oldalon elhelyezkedő

Részletesebben

CP elektromos szivattyúk centrifugális járókerékkel

CP elektromos szivattyúk centrifugális járókerékkel CP elektromos szivattyúk centrifugális járókerékkel TELJESÍTMÉNYTARTOMÁNY Szállitási teljesítmény 900 l/perc-ig (54 m³/óra) Emelési magasság 74 m-ig HASZNÁLATI KORLÁTOK Manometrikus szívómélység 7 m-ig

Részletesebben

Gépész BSc Nappali MFEPA31R03. Dr. Szemes Péter Tamás 2. EA, 2012/2013/1

Gépész BSc Nappali MFEPA31R03. Dr. Szemes Péter Tamás 2. EA, 2012/2013/1 Gépész BSc Nappali MFEPA31R03 Dr. Szemes Péter Tamás 2. EA, 2012/2013/1 Tartalom Beavatkozók és hatóműveik Szabályozó szelepek Típusok, jellemzői, átfolyási jelleggörbéi Csapok Hajtóművek Segédenergia

Részletesebben

Elektromos üzemanyag-szivattyúk

Elektromos üzemanyag-szivattyúk 1/8. oldal lektromos üzemanyag-szivattyúk Termékáttekintés univerzális alkalmazáshoz PRODUCT INFORMATION Jármű / Alkalmazás Termék PIRBURG sz. lásd a katalógust / TecDoc-CD-t lektromos üzemanyag-szivattyú

Részletesebben

sorozat Többfokozatú, rozsdamentes (nyomásfokozó) szivattyú

sorozat Többfokozatú, rozsdamentes (nyomásfokozó) szivattyú Alkalmazás: Többfokozatú (nyomásfokozó) szivattyú. A nyomásfokozó szivattyú széles választéka, a különböző teljesítménygörbék az optimális típus kiválasztását teszik lehetővé. A nyomásfokozó szivattyú

Részletesebben

ELEKTRONIKUS KERINGTET SZIVATTYÚK

ELEKTRONIKUS KERINGTET SZIVATTYÚK ELEKTRONIKUS KERINGTET SZIVATTYÚK ELEKTRONIKUS KERINGTETÖ SZIVATTYÚK F TÉSI ÉS LÉGKONDÍCIONÁLÓ RENDSZEREKHEZ ÁLTALÁNOS ADATOK Felhasználási terület Alacsony energia fogyasztású f tési és légkondicionáló

Részletesebben

Működési és szerviz kézikönyv a Heat Keeper füstgázhőcserélőhöz

Működési és szerviz kézikönyv a Heat Keeper füstgázhőcserélőhöz Oldal 1 / 5 Működési és szerviz kézikönyv a Heat Keeper füstgázhőcserélőhöz Tartalomjegyzék Oldal 1. Fontos tudnivalók 2 1.2 Ártalmatlanítás 1.3 Alkalmazási területek 2. Üzemeltetés 3 2.1 Működési elv

Részletesebben

SOLDIER PUMP A VEGYIPAR, A PETROLKÉMIAI IPAR, AZ ENERGETIKA, A KÕOLAJBÁNYÁSZAT ÉS FELDOLGOZÁS SZÁMÁRA, VALAMINT EGYÉB IPARI TERÜLETEKRE.

SOLDIER PUMP A VEGYIPAR, A PETROLKÉMIAI IPAR, AZ ENERGETIKA, A KÕOLAJBÁNYÁSZAT ÉS FELDOLGOZÁS SZÁMÁRA, VALAMINT EGYÉB IPARI TERÜLETEKRE. SOLDIER PUMP TECHNOLÓGIAI SZIVATTYÚK A VEGYIPAR, A PETROLKÉMIAI IPAR, AZ ENERGETIKA, A KÕOLAJBÁNYÁSZAT ÉS FELDOLGOZÁS SZÁMÁRA, VALAMINT EGYÉB IPARI TERÜLETEKRE. Buffalo Buffalo STANDARD Q=3 10 m3/h; H=3

Részletesebben

Használati-melegvíz készítő napkollektoros rendszer méretezése

Használati-melegvíz készítő napkollektoros rendszer méretezése Használati-elegvíz készítő nakollektoros rendszer éretezése Kiindulási adatok: A éretezendő létesítény jellege: Családi ház Melegvíz felhasználók száa: n 6 fő Szeélyenkénti elegvíz fogyasztás: 1 50 liter/fő.na

Részletesebben

A kékszőlő-feldolgozó gépsorok

A kékszőlő-feldolgozó gépsorok 3/29/17 A fehérborszőlő-feldolgozó gépsorok A szőlőfeldolgozás géprendszerei előkészítés Vezérgépei: 2 db csigás szőlőfogadó medence 15 t/h 2 db zúzó bogyózógép, 30 t/h 2 db segédanyag-adagoló szivattyú

Részletesebben

Zeparo Cyclone. Automata légtelenítők és leválasztók Automatikus iszapleválasztók

Zeparo Cyclone. Automata légtelenítők és leválasztók Automatikus iszapleválasztók Zeparo Cyclone Automata légtelenítők és leválasztók Automatikus iszapleválasztók IMI PNEUMATEX / Vízminőség / Zeparo Cyclone Zeparo Cyclone Átfogó termékválaszték az iszap és a magnetit leválasztására

Részletesebben

Á R A M L Á S T A N. Áramlás iránya. Jelmagyarázat: p = statikus nyomás a folyadékrészecske felületére ható nyomás, egyenlő a csőfalra ható nyomással

Á R A M L Á S T A N. Áramlás iránya. Jelmagyarázat: p = statikus nyomás a folyadékrészecske felületére ható nyomás, egyenlő a csőfalra ható nyomással Á R A M L Á S T A N Az áramlástan az áramló folyadékok (fluidok) törvényszerűségeivel foglalkozik. A mozgásfolyamatok egyszerűsítése végett, bevezetjük az ideális folyadék fogalmát. Ideális folyadék: súrlódásmentes

Részletesebben

ULTRA SV /SL /SLX sorozat

ULTRA SV /SL /SLX sorozat SV SL SLX 18SL... 1/11 lkalmazás: Többfokozatú (nyomásfokozó) szivattyú. nyomásfokozó szivattyú széles választéka, a különböző teljesítménygörbék az optimális típus kiválasztását teszik lehetővé. nyomásfokozó

Részletesebben

Sorozat leírás: Wilo-Star-Z NOVA

Sorozat leírás: Wilo-Star-Z NOVA Sorozat leírás: Wilo-Star-Z NOVA Ábra hasonló Kivitel Nedvestengelyű keringető szivattyú csavarzatos csatlakozással és blokkolási áramot álló szinkronmotor. Alkalmazás Ivóvíz-keringető rendszerek az iparban

Részletesebben

HANGSZIGETELT VENTILÁTOROK. CVTT ékszíjmeghajtású hangszigetelt ventilátor

HANGSZIGETELT VENTILÁTOROK. CVTT ékszíjmeghajtású hangszigetelt ventilátor CVTT ékszíjmeghajtású hangszigetelt ventilátor lkalmazás HNGSZIGETELT VENTILÁTOROK Általános leírás CVTT hangszigetelt házba épített ékszíjmeghajtású ventilátorok 1 névleges méretben készülnek,1-, kw között

Részletesebben

DRP. Több csatornás, nyitott járókerék. Általános jellemzők

DRP. Több csatornás, nyitott járókerék. Általános jellemzők Több csatornás, nyitott járókerék Általános jellemzők Kivitel Elektromechanikus szerelvény GJL-250 öntöttvasból, bemerítéssel történő működtetésre. Tömítő készlet 2 (két) szilícium-karbid mechanikus tömítéssel

Részletesebben

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak. Rugalmasan ütköznek egymással és a tartály

Részletesebben

Csúszógyűrűs tömítések. Eredeti ITT Flygt pótalkatrészek problémák nélkül

Csúszógyűrűs tömítések. Eredeti ITT Flygt pótalkatrészek problémák nélkül Csúszógyűrűs tömítések Eredeti ITT Flygt pótalkatrészek problémák nélkül Mi teszi a szivattyút Flygt szivattyúvá? A megbízhatóság nem véletleneken alapul. Alkatrészenként, lépésről lépésre történő fejlesztési

Részletesebben

HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA

HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA Hidrosztatika a nyugvó folyadékok fizikájával foglalkozik. Hidrodinamika az áramló folyadékok fizikájával foglalkozik. Folyadékmodell Önálló alakkal nem rendelkeznek. Térfogatuk

Részletesebben

2CP. Kétlépcsős, centrifugális, elektromos szivattyú ÜZEMBE HELYEZÉS ÉS HASZNÁLAT TELJESÍTMÉNYTARTOMÁNY HASZNÁLATI KORLÁTOK MEGRENDELHETŐ VÁLTOZATOK

2CP. Kétlépcsős, centrifugális, elektromos szivattyú ÜZEMBE HELYEZÉS ÉS HASZNÁLAT TELJESÍTMÉNYTARTOMÁNY HASZNÁLATI KORLÁTOK MEGRENDELHETŐ VÁLTOZATOK CP Kétlépcsős, centrifugális, elektromos szivattyú Tiszta vízhez Háztartási használat Lakossági használat Ipari használat TELJESÍTMÉNYTARTOMÁNY Szállítási teljesítmény l/perc-ig (7 m³/óra) Emelési magasság

Részletesebben

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK 2007-2008-2fé EHA kód:.név:.. 1. Egy 5 cm átmérőjű vasgolyó 0,01 mm-rel nagyobb, mint a sárgaréz lemezen vágott lyuk, ha mindkettő 30 C-os. Mekkora

Részletesebben

Az úszás biomechanikája

Az úszás biomechanikája Az úszás biomechanikája Alapvető összetevők Izomerő Kondíció állóképesség Mozgáskoordináció kivitelezés + Nem levegő, mint közeg + Izmok nem gravitációval szembeni mozgása + Levegővétel Az úszóra ható

Részletesebben

Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK. Vízvezeték szerelés Csap javítása

Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK. Vízvezeték szerelés Csap javítása Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK Vízvezeték szerelés Csap javítása Régi csap leszerelése Új csap felszerelése Tömítés cseréje a mosdókagyló és a csap között

Részletesebben

n= /perc Szabványosított, centrifugális elektromos szivattyúk EN 733 Tiszta vízhez ÜZEMBE HELYEZÉS ÉS HASZNÁLAT

n= /perc Szabványosított, centrifugális elektromos szivattyúk EN 733 Tiszta vízhez ÜZEMBE HELYEZÉS ÉS HASZNÁLAT F Hz n= 9 1/perc Szabványosított, centrifugális elektromos szivattyúk EN 733 Tiszta vízhez Ipari használat TELJESÍTMÉNYTRTOMÁNY Szállítási teljesítmény l/perc-ig (3 m³/óra) Emelési magasság 9 m-ig ÜZEME

Részletesebben

7F sorozat Kapcsolószekrények szellőztetése

7F sorozat Kapcsolószekrények szellőztetése Ventilátorok beépített szűrővel Alacsony zajszint Légáram (14 370) (külön rendelendő kilépő szűrővel) Légáram (24 500) (szabadbefúvásos, bemeneti szűrővel) Névleges teljesítmény: (4...70) W Névleges üzemi

Részletesebben

A VAQ légmennyiség szabályozók 15 méretben készülnek. Igény esetén a VAQ hangcsillapított kivitelben is kapható. Lásd a következő oldalon.

A VAQ légmennyiség szabályozók 15 méretben készülnek. Igény esetén a VAQ hangcsillapított kivitelben is kapható. Lásd a következő oldalon. légmennyiség szabályozó állítómotorral Alkalmazási terület A légmennyiségszabályozókat a légcsatorna-hálózatban átáramló légmennyiség pontos beállítására és a beállított érték állandó szinten tartására

Részletesebben

Működésbiztonsági veszélyelemzés (Hazard and Operability Studies, HAZOP) MSZ

Működésbiztonsági veszélyelemzés (Hazard and Operability Studies, HAZOP) MSZ Működésbiztonsági veszélyelemzés (Hazard and Operability Studies, HAZOP) MSZ-09-960614-87 Célja: a szisztematikus zavar-feltárás, nyomozás. A tervezett működési körülményektől eltérő állapotok azonosítása,

Részletesebben

Fizikai módszereken alapuló levegőkezelési technikák

Fizikai módszereken alapuló levegőkezelési technikák Fizikai módszereken alapuló levegőkezelési technikák Porleválasztás: - Porszűrők o Megfelelő szövetanyagból készített tömlőkön átvezetve a gáz jól tisztítható. A por a szűrőszövet belső felületén felgyülemlik,

Részletesebben

Zaj- és rezgés. Törvényszerűségek

Zaj- és rezgés. Törvényszerűségek Zaj- és rezgés Törvényszerűségek A hang valamilyen közegben létrejövő rezgés. A vivőközeg szerint megkülönböztetünk: léghangot (a vivőközeg gáz, leggyakrabban levegő); folyadékhangot (a vivőközeg folyadék,

Részletesebben