TÁMOP B-09/1/KONV PROJEKTZÁRÓ KONFERENCIA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KONV- 2010-0006 PROJEKTZÁRÓ KONFERENCIA"

Átírás

1 TÁMOP B-09/1/KONV PROJEKTZÁRÓ KONFERENCIA SOPRON 2012.OKTÓBER 26. VÁROSOK ÖKO-KÖRNYEZETÉNEK KOMPLEX VIZSGÁLATA A NYUGAT- ÉS KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN Alprojekt vezető: Prof. Dr. Albert Levente

2 SZAKMAI VEZETŐK, A KUTATÁSOKBA BEVONT INTÉZETEK AZ ALPROJEKT SZAKMAI VEZETŐI Dr. Mátyás Csaba egyetemi tanár, MTA r. tagja Dr. Jancsó Tamás egyetemi docens, dékán-helyettes Dr. Bidló András egyetemi docens, dékán-helyettes AZ NyME RÉSZTVEVŐINTÉZETEI NyME ERDŐMÉRNÖKI KAR Geomatikai, Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Intézet Kémiai Intézet Környezet- és Földtudományi Intézet NyME GEOINFORMATIKAI KAR Geomatika Intézet Területfejlesztési Intézet A KUTATÁSOKBAN TÖBB HAZAI ÉS KÜLFÖLDI EGYETEM ÉS KUTATÓINTÉZET KUTATÓI IS RÉSZT VETTEK RÉSZPROJEKTEK ÉS FELELŐSEIK ERDŐMÉRNÖKI KAR A talaj és a földtani közeg állapotának jellemzése (Felelős: Dr. Bidló András egyetemi docens, intézetigazgató, dékán-helyettes, NymE Erdőmérnöki Kar, Környezet- és Földtudományi Intézet, Termőhelyismerettani Intézeti Tanszék). Hidrológiai vizsgálatok (Felelős: Dr. Gribovszky Zoltán egyetemi docens, NymE Erdőmérnöki Kar, Geomatikai, Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Intézet). A levegőállapotának jellemzése (Felelős: Dr. Rákosa Rita egyetemi adjunktus, NymE Erdőmérnöki Kar, Kémiai Intézet). A természeti környezet jellemzése (növényi stressz). (Felelős: Dr. Németh Zsolt István egyetemi docens és Visiné Dr. Rajczi Eszter egyetemi adjunktus, NymE Erdőmérnöki Kar, Kémiai Intézet). GEOINFORMATIKAI KAR Térinformatika részprojekt (Felelős: Dr. Jancsó Tamás egyetemi docens, dékánhelyettes, NymE Geoinformatikai Kar, Geomatika Intézet).

3 CÉLKITŰZÉSEK ALAPVETÉS A városok és környezetük között folyamatos az anyag, az energia és az információ áramlás. A város és környezete egymásra gyakorolt hatásáról, különösen a környezetminőség vonatkozásában kevés ismeretünk van. Ez a megállapítás fokozottan érvényes a Nyugat- és Közép-dunántúli Régiókra, amelyek szellemi, kutatási és fejlesztési tevékenységének támogatását és irányítását a Nyugat-magyarországi Egyetem Küldetésnyilatkozatában felvállalta. KUTATÁSI CÉLOK 1. A Nyugat- és a Közép-dunántúli Régióban eltérőtermészeti feltételek között kialakult és működővárosok (Sopron, Székesfehérvár és Szombathely) és természeti környezetük kölcsönhatásainak elemzése, és a kölcsönhatások eredőjeként kialakuló környezetállapot tudományos igényű leírása. 2. A városi környezetminőség integrált monitoring rendszerének kialakítása a fejlesztési döntések és a településrendezési tervezés megalapozása érdekében. KUTATÁSI TERV Geoinformatikai rendszerbe illesztett mérési adatok feldolgozása a földtani, a talajtani, a hidrológiai, a levegőtisztasági és biotikus tényezők vonatkozásában, a kutatásokba bevont városokat magukba foglaló tájtípusokban. Az adott városra jellemzőszerkezeti típusok meghatározása távérzékelési adatforrások felhasználásával. Ideális terepi mintavételi pontok kijelölése korszerűgeoinformatikai elemzésekkel, a felszínborítás-típusok jellemzőterületegységei alapján, a város és környezete közötti anyagáramlási folyamatok figyelembe vételével. A mérési adatok feldolgozása térinformatikai eszközökkel. A mérési adatok összevetése a távérzékeléssel nyert adatokkal (validálás). Az egyes paraméterek közötti összefüggések meghatározása integrált térbeli elemzésekkel. Különbözőmodellek kidolgozása. A kialakított modellek alkalmasak kell legyenek az egyes paraméterek időbeli változásainak nyomon követésére, sőt előrejelzésekre is.

4 A RÉSZPROJEKTEK KONKRÉT FELADATAI TÉRINFORMATIKA RÉSZPROJEKT Térszerkezeti és öko-környezeti indikátorok elkülönítése, kvantitatív kinyerésükhöz mintaadatok gyűjtése, tanuló területek kijelölése. Szisztematikus analízis és pontosítás a városi öko-környezet térinformatikai termékek indikátorainak meghatározásához. Vonatkozó tematikus térképek előállítása és előzetes elemzések elvégzése. Öko-környezeti modellek felállítása, azok integrálása GIS rendszerbe. A RÉSZPROJEKTEK KONKRÉT FELADATAI A TALAJ ÉS A FÖLDTANI KÖZEG ÁLLAPOTÁNAK JELLEMZÉSE Elemeztük Sopron, Szombathely és Székesfehérvár és kölcsönhatásait a városi környezetminőség integrált monitoring rendszerének kialakítása, a városfejlesztési döntések és a településrendezés stratégiájának megalapozása érdekében. A különbözőtermészeti tájtípusokban kialakult, eltérőtermészeti feltételek között működővárosokban végzett mérések lehetővé teszik a kölcsönhatások különböző formáinak vizsgálatát, az ezek eredőjeként kialakult környezeti állapotok minősítését és a városok közötti összehasonlítást.

5 A RÉSZPROJEKTEK KONKRÉT FELADATAI HIDROLÓGIAI VIZSGÁLATOK Sopron, Szombathely és Székesfehérvár városokban és a városok környékén lévő vízfolyások és állóvizek állapotának jellemzése mérési eredmények alapján. A vízfolyások részvétele a városi lefolyási folyamatokban: minőségi és mennyiségi jellemzőkhöz kapcsolt, integrált szemléletűvizsgálatok. A vízgyűjtők hidrológiai jellemzőparamétereinek meghatározása térinformatikai alapokon. A hidrológiai állapotok adatainak megjelenítése GIS-ben. A felszíni vizeknek a soproni Rák-patak vízrendszeréhez kapcsolt mennyiségi és minőségi vizsgálata numerikus modellezéssel. A RÉSZPROJEKTEK KONKRÉT FELADATAI A LEVEGŐÁLLAPOTÁNAK JELLEMZÉSE A levegőben található légszennyezőanyagok (CO, NO x, O 3, stb.) koncentrációjának mérése kijelölt monitoring pontokon 1 órás, 24 órás és éves mérési ciklusokban. Folyamatos mérések a teljes pályázati időszakban. A városok és környezetük levegőszennyezettségi térképének elkészítése, adatszolgáltatás a térinformatika részprojektnek.

6 A RÉSZPROJEKTEK KONKRÉT FELADATAI VÁROSI KÖRNYEZETBEN ÉLŐNÖVÉNYEK STRESSZÉRZÉKENYSÉGÉNEK ÉS ÉLETKÉPESSÉGÉNEK JELLEMZÉSE ÁLLAPOTFÜGGŐKORRELÁCIÓK ALKALMAZÁSÁVAL A növényi stressz és a környezeti paraméterek korrelációjának (stresszérzékenység) meghatározása állapotfüggőkorreláció alkalmazásával. A városi környezetben lévőnövények életképességének jellemzése, gyökfogó képesség mérésén keresztül. Az ágak és a kéreg fenoloid-, kioldható szénhidrát tartalmának, enzimaktivitásának mérése a környezetkárosító tényezők szignifikáns hatásainak kimutatása érdekében. Adatszolgáltatás a térinformatika részprojektnek. AZ ALPROJEKT EDDIGI EREDMÉNYEI SOPRONI ZÖLDTERÜLETEK ÖKOLÓGIAI JELLEMZÉSE LEVÉLMINTÁK KLOROFILL-TARTALMÁ ALAPJÁN A növények klorofill-tartalma hatással van a szárazföldi ökoszisztémák elsődleges termelékenységére és a növények egészségi állapotára (bioindikátor). A soproni zöldterületek ökológiai jellemzését célirányosan megválasztott monitoring pontokról begyűjtött levélminták klorofill-tartalmának mérésén keresztül végeztük. A mintagyűjtés a légifelvételezéssel egyidőben történt. A labóratóriumban mért klorofill-tartalmak a légifelvételezés során nyert mérési adatok validálására is szolgáltak.

7 A RÉSZPROJEKTEK KAPCSOLÓDÁSA Talaj Hidrológia Levegő Térinformatika Növényzet KUTATÁSI EREDMÉNYEK I. A VÁROSI KÖRNYEZET ÁLLAPOTÁNAK TERÜLETI ÉRTÉKELÉSE Prof. Dr. Albert Levente

8 TALAJTANI VIZSGÁLATOK KUTATÁSI CÉLOK: 3 város (Sopron, Székesfehérvár, Szombathely) Összesen 336 ponton 672 talajminta begyűjtése Két talajmélység (0-10 és cm) Fizikai talajparaméterek vizsgálata Kémiai talajparaméterek vizsgálata Adatbázis létrehozása, térinformatikai adatfeldolgozás Tematikus térképek, leíró statisztikák készítése Értékelés, következtetések levonása EREDMÉNYEK VIZES ph-értékek TÉRBELI MEGOSZLÁSA

9 EREDMÉNYEK EDTA/DTPA OLDHATÓ CINK-ÉRTÉKEK TÉRBELI MEGOSZLÁSA ÉRTÉKELÉS, KÖVETKEZTETÉSEK A városok és környékük talajainak kémhatását döntően az alapkőzet befolyásolja A belvárosokban kimutatott enyhén lúgos kémhatás és magas mésztartalom a városi lerakott építési törmelékekre vezethető vissza Erdei talajminták esetében kimagasló vas- és mangán- értékeket mértünk a városi mintákhoz képest A külvárosi mezőgazdasági területek tápelemtartalma (N, P) általában magasabb mint a városi talajoké Mindhárom város belterületén magas cink-értékeket mértünk amit a szennyezés is okozhat

10 HIDROLÓGIAI VIZSGÁLATOK MINTAVÉTELI HELYEK Sopron (Rák-patak vízrendszer), Székesfehérvár (Gaja-patak vízrendszer), Szombathely (Gyöngyös-Perint vízrendszer) HIDROLÓGIA HIDRODINAMIKA (SOPRON) Fedett vízfolyásszakaszok felmérése és állapotértékelése Csapadék lefolyás modell a Soproni Kutya-hegyi vízgyűjtőre (SWMM) Egy dimenziós hidrodinamikai modell a Soproni Rák-patak vízgyűjtőjére (HEC-RAS)

11 VÍZKÉMIA HIDROBIOLÓGIA (SOPRON) Vízminőségi és vízhozam-adatok kapcsolt értékelése Hidrobiológiai állapotértékelés Özönnövények felmérése és térinformatikai alapú ábrázolása FELSZÍNI VIZEK KÖRNYEZETI ÁLLAPOT ÉRTÉKELÉSE (SZÉKESFEHÉRVÁR)

12 VIZEK KÖRNYEZETI ÁLLAPOT ÉRTÉKELÉSE (SZOMBATHELY) Területhasználatok Vízminőség szerinti klaszterek A LEVEGŐKÖRNYEZET JELLEMZÉSE Elemeztük Sopron, Szombathely és Székesfehérvár és levegőkörnyezetük kölcsönhatásait a városi környezetminőség integrált monitoring rendszerének kialakítása érdekében. A különbözőtermészeti tájtípusokban kialakult, eltérőtermészeti feltételek között működővárosokban végzett mérések lehetővé tették a kölcsönhatások különbözőformáinak vizsgálatát, az ezek eredőjeként kialakult környezeti állapotok minősítését és a városok közötti összehasonlítást.

13 MONITORING PONTOK (SOPRON) A: Bajcsy-Zs. u. 4. B: Csengeri út C: Ferenczy J. u. 5. D: Szőlőskert u. 14. E: Főtér 1. F: Győri út Lóki sor G: Győri út 42. H: Pozsonyi út I: Baross u. 24. J: Asszonyvásár dűlő23. MONITORING PONTOK (SZOMBATHELY) A: Hunyadi út 43. B: Vörösmarty u. 2. C: Saághy István u. 15. D: Bartók Béla krt. 41. E: Puskás Tivadar u. 6. F: Várköz 1.

14 MONITORING PONTOK (SZÉKESFEHÉRVÁR) A: Pirosalma u B: Hosszú sétatér 8. C: Budai út 43. D: Nagyszombati u E: Zára u. 10. F: Szegfű Gyula u. 1. VIZSGÁLATI MÓDSZER Mobil laboratóriumi rendszer szakaszos (24 órás) mintavétel NO/NO2 mérése: kemiluminescencia elvén (MSZ ISO 7996) CO mérése: infravörös abszorpció elvén (MSZ 21456/5) Horiba APNA-370 típusú készülék

15 MÉRÉSI EREDMÉNYEK Levegőterheltségi szint napszaktól való függése Sopronban (a) (b) MÉRÉSI EREDMÉNYEK Levegőterheltségi szint napszaktól való függése Székesfehérváron (a) (b)

16 MÉRÉSI EREDMÉNYEK Levegőterheltségi szint napszaktól való függése Szombathelyen (a) (b) MÉRÉSI EREDMÉNYEK Levegőterheltségi szint napszaktól való függése Sopronban 2011 októberében

17 MÉRÉSI EREDMÉNYEK CO és NO x napi átlag koncentrációinak korrelációja 2011 novemberében Székesfehérváron GLÜKÓZ-FRUKTÓZ KORRELÁCIÓ MINT A LÉGSZENNYEZETTSÉG BIOINDIKÁTORA (Németh Zsolt István, Badáczy Dorottya, Kocsis Ramóna) Teória: a biokémiai változók állapotfüggőkorreláció koncepciója: a biológiai rendszerek összehangolt szabályozású és azonos eloszlástípusú változói lineárisan korrelálnak egymással. (Németh Zs. I.; 2009)

18 A SZIGNIFIKÁNSAN MEGKÜLÖNBÖZTETHETŐ REGRESSZIÓS EGYENESEK MEREDEKSÉGE, TENGELYMETSZETE, ÉRVÉNYESSÉGI TARTOMÁNYA ÉS HATÁROZOTTSÁGI FOKA KÖRNYEZETI KÖRÜLMÉNY ÉRZÉKENY Kontroll és közlekedési forgalomnak kitett korai juhar tesztfák (Acer platanoides) Glükóz-fruktóz állapotfüggőregressziói (Sopron, 2011.) BIOKÉMIAI, STATISZTIKAI ÉS KÖRNYEZETI ADATOK EGYESÍTETT KORRELÁCIÓ ANALÍZISE (Korai juhar lombozat, Sopron, Csengery u., 2011.) (MG, MF: glükóz, ill. fruktóz átlagok; SDG, SDF: glükóz, ill. fruktóz szórások; a: meredekség; b: tengelymetszet; R2: határozottsági fok; T: hőmérséklet [oc]; SR: fényintenzitás [Lux]; RH: relatív páratartalom [%]; O3: ózon [μg/m3]; CO: szén-monoxid [μg/m3]; NO2: nitrogén-dioxid [μg/m3])

19 ZÖLDTERÜLETEK ÖKOLÓGIAI JELLEMZÉSE LEVÉLMINTÁK KLOROFILL- TARTALMÁNAK MÉRÉSÉN KERESZTÜL A növények klorofill-tartalma hatással van a szárazföldi ökoszisztémák elsődleges termelékenységére és a növények egészségi állapotára (bioindikátor). A soproni zöldterületek ökológiai jellemzését célirányosan megválasztott monitoring pontokról begyűjtött levélminták klorofilltartalmának mérésén keresztül végeztük. A mintagyűjtés a légifelvételezéssel egyidőben történt. A labóratóriumban mért klorofill-tartalmak a légifelvételezés során nyert mérési adatok validálására is szolgáltak. MINTAVÉTELI HELYSZÍNEK (SOPRON) Széchenyi tér Deák tér Erzsébet-kert Lippai János Kertészeti SzakképzőIskola Lővér Kemping

20 MINTAVÉTELI HELYSZÍNEK (SOPRON) A mintavételi pontok helye a én készült WorldView-2 felvétel pánkromatikus sávval élesített (Pan-sharepened), RGB-732 infraszínes színkompozitján. VÉKONYRÉTEG-KROMATOGRÁFIÁS ELVÁLASZTÁS St1 St2 St3 St4 St5 Klorofill a Klorofill b Klorofillok elválasztása levélmintákból, kromatogram előhívás után (st1, st2, st3, st4, st5: standard minták)

21 A VÉKONYRÉTEG KIÉRTÉKELÉSE UTÁN KAPOTT DENZITOGRAM (452 nm klorofill b, 410 nm klorofill a). A KLOROFILL TARTALOM VÁLTOZÁSAI (Széchenyi tér) Zöld felirat: klorofill a (mg/g friss levél) Kék felirat: klorofill a/b arány

22 A KLOROFILL TARTALOM VÁLTOZÁSAI (Deák tér) Zöld felirat: klorofill a (mg/g friss levél) Kék felirat: klorofill a/b arány A KLOROFILL TARTALOM VÁLTOZÁSAI (Erzsébet-kert) Zöld felirat: klorofill a (mg/g friss levél) Kék felirat: klorofill a/b arány

23 A KLOROFILL TARTALOM VÁLTOZÁSAI (Lippai János Kertészeti Szakképző Iskola) Zöld felirat: klorofill a (mg/g friss levél) Kék felirat: klorofill a/b arány A KLOROFILL TARTALOM VÁLTOZÁSAI (Lővér Kemping) Zöld felirat: klorofill a (mg/g friss levél) Kék felirat: klorofill a/b arány

24 KUTATÁSI EREDMÉNYEK II. GEOINFORMATIKAI RÉSZPROJEKT Dr. JANCSÓ TAMÁS egyetemi docens

25 Városi ökokörnyezet komplex vizsgálata a Nyugat-dunántúli régióban Dr. Jancsó Tamás Tartalom GIS adatforrások, adatbázis tervezés Metaadabázis felépítése Távérzékelési elemzések Területhasználata, zöldfelületek vizsgálata Domborzati elemzések Geodéziai mérések Fotogrammetriai termékek Összegzés Levegő Növényzet Talaj Térinformatik a Hidrológia

26 GIS Adatforrások és adatbázis tervezés: 1. Topográfiai térképek 2. Domborzatmodell ek 3. Űrfelvételek WoldView2 4. Hiperspektárlis felvételek 5. Légifelvételek 6. Attribútum adatok talaj, víz, levegő, növényzet, egyéb statisztikai adatok 7. Ökológiai leírások és korábbról meglévő térképek GIS adatbázis kialakítása annak alapján történik, hogy az eltérő tudományterületek - földtan, hidrológia, levegő vagy klíma és természeti környezet - milyen leíró adatokat állítanak elő, illetve az elemzéseikhez milyen egyéb adat integrációjára van szükség. Dr. Pődör Andrea és Dr. Végső Ferenc GIS Adatbázis tartalma mintavételi pontok (pont típusú) talaj, levegő és víz DEM (pont típusú) utak (vonalas) városrészek (poligonok) a távérzékelt adatokból osztályozással létrehozott adatok - *.shp files. topográfiai térképek ortophoto a távérzékelt adatokból osztályozással létrehozott adatok Levezetett adatok: a talaj és légszennyezettségek tematikus térképei a talajminták interpolált térképei DEM raszterállomány

27 GIS Eredmények:Városökológiai technológiai modell felállítása az adatgyűjtéstől a publikálásig tematikus térképek, modellek Modell és Publikálás ArcGIS Online segítségével DDM + tematikus adatok Metaadatbázis Célja: a tematikus térképek előállításának támogatása, a térinformatikai feladatok támogatása és az információ megosztás támogatása a projekt szakterületei között. Funkciók: Felhasználók kezelése, hitelesítése, jogosultságok kezelése Metaadatok rögzítése a térbeli és/vagy tematikus jellemzők megadásával. Hivatkozás a kapcsolódó, akár egyéb szervereken elhelyezett adatokra. Metaadatok megjelenítése nyilvánosan vagy védett módban. A metaadatok kategorizálása, csoportosítása több szempont szerint. Az adatbázis teljes körű kereshetősége, a megjelenített adatok rendezése, táblázatos megjelenítése. Kottyán László és Nagy Gábor

28 Metaadatbázis A metaadatbázis webes alkalmazás kialakításához nyílt forráskódú, szabadon felhasználható eszközöket alkalmaztunk. Fejlesztő eszközök és a futtató környezet: Hardver: virtuális szerver az NymE Geoinformatikai Karon Operációs rendszer: Ubuntu LTS Web szerver: Apache 2 Webfejlesztő keretrendszer: Ruby on Rails és Hobo Adatbázis: MySQL 5.1 A Metaadatbázis alkalmazás a címen érhető el. Metaadatbázis

29 A beszerzett távérzékelési adatok Érzékelő neve WorldView-2 AISA EAGLE2 Pályára állítás, bejelentés Spektrális sávok száma Látószög (FOV) 0,00122 º 37,7 º Elemi látószög (IFOV) 2,6 µrad (0,65 µrad) 646 µrad Repülési magasság 770 km 1,500 km Geometriai felbontás 2 m (0,5 m) 1 m Radiometriai felbontás 11 bit 12 bit Dr. Király Géza WorldView-2 10

30 A beszerzett távérzékelési adatok WorldView-2 űrfelvétel-mozaik AISA Eagle hiperspektrális szenzorral készített légifelmérés Fertőrákos Ágfalva Sopron Harka Kópháza Fertőboz

31 ERROR: stackunderflow OFFENDING COMMAND: ~ STACK:

A városökológia és talajvédelem térinformatikai modellezési lehetőségei

A városökológia és talajvédelem térinformatikai modellezési lehetőségei TÁMOP 4.2.1/B A városökológia és talajvédelem térinformatikai modellezési lehetőségei GISOPEN 2012.03.14. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0006 Szellemi, szervezeti és K+F Infrastruktúra fejlesztés a Nyugat-magyarországi

Részletesebben

Városökológiai vizsgálatok Székesfehérváron TÁMOP B-09/1/KONV

Városökológiai vizsgálatok Székesfehérváron TÁMOP B-09/1/KONV Városökológiai vizsgálatok Székesfehérváron TÁMOP 4.2.1.B-09/1/KONV-2010-0006 Balázsik Valéria Fény-Tér-Kép konferencia Gyöngyös, 2012. szeptember 27-28. Projekt TÁMOP 4.2.1.B-09/1/KONV-2010-0006 A felsőoktatás

Részletesebben

Fotogrammetria és távérzékelés A képi tartalomban rejlő információgazdagság Dr. Jancsó Tamás Nyugat-magyarországi Egyetem, Geoinformatikai Kar MFTTT rendezvény 2012. Április 18. Székesfehérvár Tartalom

Részletesebben

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Horoszné Gulyás Margit Katona János NYME-GEO 1 Tartalom Alapok Alkalmazások, adatbázisok Térinformatika-tájhasználat Térinformatika-vízgazdálkodás

Részletesebben

LÉGI HIPERSPEKTRÁLIS TÁVÉRZÉKELÉSI TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉSE PARLAGFŰVEL FERTŐZÖTT TERÜLETEK MEGHATÁROZÁSÁHOZ

LÉGI HIPERSPEKTRÁLIS TÁVÉRZÉKELÉSI TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉSE PARLAGFŰVEL FERTŐZÖTT TERÜLETEK MEGHATÁROZÁSÁHOZ LÉGI HIPERSPEKTRÁLIS TÁVÉRZÉKELÉSI TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉSE PARLAGFŰVEL FERTŐZÖTT TERÜLETEK MEGHATÁROZÁSÁHOZ DEÁKVÁRI JÓZSEF 1 - KOVÁCS LÁSZLÓ 1 - SZALAY D. KORNÉL 1 - TOLNER IMRE TIBOR 1 - CSORBA ÁDÁM

Részletesebben

Városi talajok jellemzésének lehetőségei Sopron példáján

Városi talajok jellemzésének lehetőségei Sopron példáján Városi talajok jellemzésének lehetőségei Sopron példáján Horváth Adrienn Szűcs Péter Kámán Orsolya Németh Eszter Bidló András NymE-EMK-KFI Termőhelyismerettani Intézeti Tanszék 2012. augusztus 31. Városi

Részletesebben

Távérzékelt felvételek és térinformatikai adatok integrált felhasználása a FÖMI mezőgazdasági alkalmazásaiban

Távérzékelt felvételek és térinformatikai adatok integrált felhasználása a FÖMI mezőgazdasági alkalmazásaiban Távérzékelt felvételek és térinformatikai adatok integrált felhasználása a FÖMI mezőgazdasági alkalmazásaiban László István Földmérési és Távérzékelési Intézet laszlo.istvan@fomi.hu Adatintegráció, adatfúzió

Részletesebben

Városi környezet vizsgálata távérzékelési adatok osztályozásával

Városi környezet vizsgálata távérzékelési adatok osztályozásával Városi környezet vizsgálata távérzékelési adatok osztályozásával Verőné Dr. Wojtaszek Małgorzata Óbudai Egyetem AMK Goeinformatika Intézet 20 éves a Térinformatika Tanszék 2014. december. 15 Felvetések

Részletesebben

Monitoring távérzékeléssel Természetvédelmi alkalmazások (E130-501) Természetvédelmi MSc szak Király Géza NyME, Erdőmérnöki Kar Geomatikai, Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Intézet Földmérési és Távérzékelési

Részletesebben

A hiperspektrális képalkotás elve

A hiperspektrális képalkotás elve Távérzékelési laboratórium A VM MGI Hiperspektrális laborja korszerű hardveres és szoftveres hátterére alapozva biztosítja a távérzékelési technológia megbízható hazai és nemzetközi szolgáltatását. Távérzékelés

Részletesebben

SZ A K M A I F Ó R U M (WORKSHOP)

SZ A K M A I F Ó R U M (WORKSHOP) Szellemi, szervezeti és K+F infrastruktúra fejlesztés a Nyugat-magyarországi Egyetemen TÁMOP 4.2.1.B -09/1/KONV-2010-0006 Az ember és élettere A mező- és erdőgazdálkodás, az ipar és az urbanizáció hatása

Részletesebben

Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán

Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán Barkász Zsuzsanna Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Székesfehérvár, 2009. Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi

Részletesebben

Távérzékelés a precíziós gazdálkodás szolgálatában : látvány vagy tudomány. Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata

Távérzékelés a precíziós gazdálkodás szolgálatában : látvány vagy tudomány. Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata Távérzékelés a precíziós gazdálkodás szolgálatában : látvány vagy tudomány Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata Az előadás felépítése Trendek a Föld megfigyelésében (hol kezdődött, merre tart ) Távérzékelés

Részletesebben

Általános nemzeti projektek Magyar Topográfiai Program (MTP) - Magyarország Digitális Ortofotó Programja (MADOP) CORINE Land Cover (CLC) projektek Mez

Általános nemzeti projektek Magyar Topográfiai Program (MTP) - Magyarország Digitális Ortofotó Programja (MADOP) CORINE Land Cover (CLC) projektek Mez Távérzékelés Országos távérzékelési projektek (EENAFOTOTV, ETNATAVERV) Erdőmérnöki szak, Környezettudós szak Király Géza NyME, Erdőmérnöki Kar Geomatikai, Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Intézet Földmérési

Részletesebben

Antropogén eredetű felszínváltozások vizsgálata távérzékeléssel

Antropogén eredetű felszínváltozások vizsgálata távérzékeléssel Antropogén eredetű felszínváltozások vizsgálata távérzékeléssel Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata http://www.civertan.hu/legifoto/galery_image.php?id=8367 TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KONV-2010-0006 projekt Alprogram:

Részletesebben

Geoadatorientált Döntéstámogató Rendszer Fejlesztése a Klímaváltozás Hatásainak Elemzéséhez

Geoadatorientált Döntéstámogató Rendszer Fejlesztése a Klímaváltozás Hatásainak Elemzéséhez Geoadatorientált Döntéstámogató Rendszer Fejlesztése a Klímaváltozás Hatásainak Elemzéséhez 20 éves a Térinformatika Tanszék Emlékülés 2014.12.15. Czimber Kornél, czimber.kornel@emk.nyme.hu NYME, EMK,

Részletesebben

A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja. Toronyi Bence

A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja. Toronyi Bence A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja Toronyi Bence Főigazgató Földmérési és Távérzékelési Intézet GISopen 2011 Megfelelni az új kihívásoknak 2011. március 16. Földügyi Igazgatás Térbeli

Részletesebben

A Beregszászi járás természeti erőforrásainak turisztikai szempontú kvantitatív értékelése

A Beregszászi járás természeti erőforrásainak turisztikai szempontú kvantitatív értékelése XXXII. OTDK - Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció FiFöMa A Beregszászi járás természeti erőforrásainak turisztikai szempontú kvantitatív értékelése Pályamunka A dolgozat lezárásának dátuma: 2014.

Részletesebben

A Víz Keretirányelv végrehajtása

A Víz Keretirányelv végrehajtása WAREMA Nyári Egyetem Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar A Víz Keretirányelv végrehajtása Dr.Ijjas István egyetemi tanár a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke BME Vízépítési és Vízgazdálkodási

Részletesebben

Magyar Földtani és Geofizikai Intézet. XXIII. Konferencia a felszín alatti vizekről április 6 7., Siófok

Magyar Földtani és Geofizikai Intézet. XXIII. Konferencia a felszín alatti vizekről április 6 7., Siófok Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer a klímaváltozás lehetséges hatásainak regionális léptékű előrejelzése és az alkalmazkodási intézkedések megalapozása érdekében Szőcs Teodóra, Kovács Attila,

Részletesebben

Nagyméretarányú talajtérképek digitalizálása az MgSzH NTI-nél

Nagyméretarányú talajtérképek digitalizálása az MgSzH NTI-nél Nagyméretarányú talajtérképek digitalizálása az MgSzH NTI-nél Pallagné Ruszkabányai Ágnes Hajdú-Bihar Megyei MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 2010. szeptember 8. Agrárinformatikai Nyári Egyetem

Részletesebben

Geoinformatikai rendszerek

Geoinformatikai rendszerek Geoinformatikai rendszerek Térinfomatika Földrajzi információs rendszerek (F.I.R. G.I.S.) Térinformatika 1. a térinformatika a térbeli információk elméletével és feldolgozásuk gyakorlati kérdéseivel foglalkozó

Részletesebben

A térinformatika lehetőségei a földrajzórán

A térinformatika lehetőségei a földrajzórán A térinformatika lehetőségei a földrajzórán Geolokáció az oktatásban konferencia AKG, Budapest, 2013. november 30. Dr. Sik András adjunktus, ELTE Természetföldrajzi Tanszék sikandras@gmail.com Mit jelent?

Részletesebben

Március 25-27. Integrated geo-spatial information technology and its application to resource and environmental management towards GEOSS

Március 25-27. Integrated geo-spatial information technology and its application to resource and environmental management towards GEOSS Március 25-27. Integrated geo-spatial information technology and its application to resource and environmental management towards GEOSS FP7-PEOPLE-2009-IRSES Általános adataok Projekt címe: Integrated

Részletesebben

DigiTerra fejlesztési eredmények

DigiTerra fejlesztési eredmények DigiTerra fejlesztési eredmények Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Főiskolai Kar 2004. március 18. Előadó: Nyull Balázs DigiTerra Kft. DigiTerra Informatikai Szolgáltató Kft. Tevékenységek Erdészeti

Részletesebben

GIS alkalmazása a precíziós növénytermesztésben

GIS alkalmazása a precíziós növénytermesztésben GIS alkalmazása a precíziós növénytermesztésben Németh Tamás, Szabó József, Pásztor P LászlL szló, Koós Sándor A precíziós növénytermesztés c. program célkitűzései! A termőhelyi viszonyok és s a termés

Részletesebben

Digitális képek feldolgozása Előfeldolgozás Radiometriai korrekció Geometriai korrekció Képjavítás Szűrők Sávok közötti műveletek Képosztályozás Utófe

Digitális képek feldolgozása Előfeldolgozás Radiometriai korrekció Geometriai korrekció Képjavítás Szűrők Sávok közötti műveletek Képosztályozás Utófe Távérzékelés Digitális felvételek előfeldolgozása (EENAFOTOTV, ETNATAVERV) Erdőmérnöki szak, Környezettudós szak Király Géza NyME, Erdőmérnöki Kar Geomatikai, Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Intézet Földmérési

Részletesebben

Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben

Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben elmélet TGMG0410-E-02 2015-2016. tanév M213-as terem 3. óra: A térinformatika nyújtotta új lehetőségek a területfejlesztésben 2016. április 4. 1. A térinformatika

Részletesebben

Szakdolgozat. Belvíz kockázatelemző információs rendszer megtervezése Alsó-Tisza vidéki mintaterületen. Raisz Péter. Geoinformatikus hallgató

Szakdolgozat. Belvíz kockázatelemző információs rendszer megtervezése Alsó-Tisza vidéki mintaterületen. Raisz Péter. Geoinformatikus hallgató Belvíz kockázatelemző információs rendszer megtervezése Alsó-Tisza vidéki mintaterületen Szakdolgozat Raisz Péter Geoinformatikus hallgató Székesfehérvár, 2011.04.16 Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai

Részletesebben

Precíziós gazdálkodási képzés a GEO-n és a tudományos hátteret biztosító kutatások. ÓE AMK Geoinformatikai Intézet Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata

Precíziós gazdálkodási képzés a GEO-n és a tudományos hátteret biztosító kutatások. ÓE AMK Geoinformatikai Intézet Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata Precíziós gazdálkodási képzés a GEO-n és a tudományos hátteret biztosító kutatások ÓE AMK Geoinformatikai Intézet Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata Felvetések Miért éppen a GEO-n? Precíziós gazdálkodási

Részletesebben

A magyarországi termőhely-osztályozásról

A magyarországi termőhely-osztályozásról A magyarországi termőhely-osztályozásról dr. Bidló András 1 dr. Heil Bálint 1 Illés Gábor 2 dr. Kovács Gábor 1 1. Nyugat-Magyarországi Egyetem, Termőhelyismerettani Tanszék 2. Erdészeti Tudományos Intézet

Részletesebben

Tát Tokod matematikai modelljének további hasznosítása

Tát Tokod matematikai modelljének további hasznosítása EEA Grants - HU04 Adaptation Programme TÁT-TOKOD TELEPÜLÉSEK CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁSI KONCEPCIÓJA ÉS KLÍMAADAPTÁCIÓS LÉPÉSEI /Tát és Tokod Önkormányzata, DHI, BME, ÉDUVUZIG, ÉDV, BIOFORSK/ Tát Tokod matematikai

Részletesebben

Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar Környezetmérnöki szak

Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar Környezetmérnöki szak Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar Környezetmérnöki szak Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar, Nyílt Nap, 2018. január 26. Koronikáné Dr. Pécsinger Judit egyetemi adjunktus Környezetvédelmi Intézeti Tanszék SOE-EMK

Részletesebben

A projekt bemutatása és jelentősége a célvárosok számára. Unger János SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék

A projekt bemutatása és jelentősége a célvárosok számára. Unger János SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék AZ EMBERI HŐTERHELÉS VÁROSON BELÜLI ELOSZLÁSÁNAK KIÉRTÉKELÉSE ÉS NYILVÁNOS BEMUTATÁSA HUSRB/1203/122/166 A projekt bemutatása és jelentősége a célvárosok számára Unger János SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi

Részletesebben

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY FVM VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY 2009/2010. TANÉV Az I. FORDULÓ FELADATAI 1. feladat:

Részletesebben

FELSZÍNI ÉS FÖLDALATTI. oktatási anyag

FELSZÍNI ÉS FÖLDALATTI. oktatási anyag FELSZÍNI ÉS FÖLDALATTI LÉTESÍTMÉNYEK (RÉGÉSZETI OBJEKTUMOK) FELDERÍTÉSE oktatási anyag (RÉGÉSZETI) É OBJEKTUM-FELDERÍTÉS (ALAPOK) TERMÉSZETES MESTERSÉGES ELLENTÉTBŐL KIINDULVA felismerés alakzat és struktúra

Részletesebben

DIGITÁLIS TEREPMODELL A TÁJRENDEZÉSBEN

DIGITÁLIS TEREPMODELL A TÁJRENDEZÉSBEN DIGITÁLIS TEREPMODELL A TÁJRENDEZÉSBEN DR. GIMESI LÁSZLÓ Bevezetés Pécsett és környékén végzett bányászati tevékenység felszámolása kapcsán szükségessé vált az e tevékenység során keletkezett meddők, zagytározók,

Részletesebben

A távérzékelt felvételek tematikus kiértékelésének lépései

A távérzékelt felvételek tematikus kiértékelésének lépései A távérzékelt felvételek tematikus kiértékelésének lépései Csornai Gábor László István Földmérési és Távérzékelési Intézet Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság Az előadás 2011-es átdolgozott változata

Részletesebben

A Fertő tó magyarországi területén mért vízkémiai paraméterek elemzése többváltozós feltáró adatelemző módszerekkel

A Fertő tó magyarországi területén mért vízkémiai paraméterek elemzése többváltozós feltáró adatelemző módszerekkel A Fertő tó magyarországi területén mért vízkémiai paraméterek elemzése többváltozós feltáró adatelemző módszerekkel Magyar Norbert Környezettudomány M. Sc. Témavezető: Kovács József Általános és Alkalmazott

Részletesebben

Antal Gergő Környezettudomány MSc. Témavezető: Kovács József

Antal Gergő Környezettudomány MSc. Témavezető: Kovács József Antal Gergő Környezettudomány MSc. Témavezető: Kovács József Bevezetés A Föld teljes vízkészlete,35-,40 milliárd km3-t tesz ki Felszíni vizek ennek 0,0 %-át alkotják Jelentőségük: ivóvízkészlet, energiatermelés,

Részletesebben

ORSZÁGOS LÉGSZENNYEZETTSÉGI MÉRŐHÁLÓZAT. Dézsi Viktor OMSZ-ÉLFO-LRK

ORSZÁGOS LÉGSZENNYEZETTSÉGI MÉRŐHÁLÓZAT. Dézsi Viktor OMSZ-ÉLFO-LRK ORSZÁGOS LÉGSZENNYEZETTSÉGI MÉRŐHÁLÓZAT Dézsi Viktor OMSZ-ÉLFO-LRK Hálózat kialakulása Telepítési helyszínek meghatározásánál elsődleges szempont az ipar volt ÁNTSZ hálózat 90-es évek KVVM hálózat 2000-es

Részletesebben

Hálózat hidraulikai modell integrálása a Soproni Vízmű Zrt. térinformatikai rendszerébe

Hálózat hidraulikai modell integrálása a Soproni Vízmű Zrt. térinformatikai rendszerébe Hálózat hidraulikai modell integrálása a térinformatikai rendszerébe Hálózathidraulikai modellezés - Szakmai nap MHT Vízellátási Szakosztály 2015. április 9. Térinformatikai rendszer bemutatása Működési

Részletesebben

A VÁROSI FELSZÍNBORÍTÁS-VÁLTOZÁS VIZSGÁLATA SZEGEDEN ŰR- ÉS LÉGIFELVÉTELEK ALAPJÁN

A VÁROSI FELSZÍNBORÍTÁS-VÁLTOZÁS VIZSGÁLATA SZEGEDEN ŰR- ÉS LÉGIFELVÉTELEK ALAPJÁN A VÁROSI FELSZÍNBORÍTÁS-VÁLTOZÁS VIZSGÁLATA SZEGEDEN ŰR- ÉS LÉGIFELVÉTELEK ALAPJÁN A TÉRBELI FELBONTÁS HATÁSAI A VÁROSI FELSZÍNEK TÉRKÉPEZÉSÉBEN MUCSI LÁSZLÓ, HENITS LÁSZLÓ, GEIGER JÁNOS SZTE TTK Természeti

Részletesebben

A Víz Keretirányelv végrehajtása védett területeken

A Víz Keretirányelv végrehajtása védett területeken Water Resource Management in Protected Areas Vízkészletgazdálkodás védett területeken WAREMA Projekt Munkaülés A Víz Keretirányelv végrehajtása védett területeken Ijjas István egyetemi tanár a Magyar Hidrológiai

Részletesebben

Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán

Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Dr. Kristóf Dániel osztályvezető Oláh Róbert igazgató Olasz Angéla térinformatikus Nyílt forráskódú GIS munkaértekezlet, BME, 2013.02.06.

Részletesebben

A felszín alatti víz áramlási viszonyainak monitoringja mint a kármentesítés egyik alapkérdése

A felszín alatti víz áramlási viszonyainak monitoringja mint a kármentesítés egyik alapkérdése A felszín alatti víz áramlási viszonyainak monitoringja mint a kármentesítés egyik alapkérdése Finta Béla Gyula Gergő Ligeti Zsolt BGT Hungaria Környezettechnológai Kft. www.bgt.hu OpenGIS konferencia

Részletesebben

Dr. Jancsó Tamás Középpontban az innováció Május 20.

Dr. Jancsó Tamás   Középpontban az innováció Május 20. Regionális innovációs kutatást segítı infrastruktúra a Geoinformatikai Karon Dr. Jancsó Tamás E-mail: jt@geo.info.hu Középpontban az innováció 2009. Május 20. Épületek Kutatást támogató tényezık Eszköz,

Részletesebben

Térinformatikai kihívások a természetvédelem előtt

Térinformatikai kihívások a természetvédelem előtt Térinformatikai kihívások a természetvédelem előtt Dr. Attila András Takács attila.andras.takacs@fm.gov.hu c. egyetemi docens Természetmegőrzési Főosztály Tartalomjegyzék A természetvédelmi és az ingatlan-nyilvántartási

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Informatika és információ technológia alkalmazása a vízgazdálkodásban 45.lecke Mi a

Részletesebben

TATABÁNYA LÉGSZENNYEZETTSÉGE, IDŐJÁRÁSI JELLEMZŐI ÉS A TATABÁNYAI KLÍMAPROGRAM

TATABÁNYA LÉGSZENNYEZETTSÉGE, IDŐJÁRÁSI JELLEMZŐI ÉS A TATABÁNYAI KLÍMAPROGRAM TATABÁNYA LÉGSZENNYEZETTSÉGE, IDŐJÁRÁSI JELLEMZŐI ÉS A TATABÁNYAI KLÍMAPROGRAM 1 Flasch Judit Környezettan BSc Meteorológia szakirányos hallgató Témavezető: Antal Z. László MTA Szociológiai Kutatóintézet

Részletesebben

FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDROMORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A

FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDROMORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDROMORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN VÍZMINŐSÉGI MODELL ALKALMAZÁSA PONTSZERŰ ÉS DIFFÚZ TERHELÉSEK SZABÁLYOZÁSÁNAK VÍZTEST SZINTŰ

Részletesebben

A hiperspektrális távérzékelés lehetőségei a precíziós mezőgazdaságban. Keller Boglárka Tudományos segédmunkatárs NAIK MGI

A hiperspektrális távérzékelés lehetőségei a precíziós mezőgazdaságban. Keller Boglárka Tudományos segédmunkatárs NAIK MGI A hiperspektrális távérzékelés lehetőségei a precíziós mezőgazdaságban Keller Boglárka Tudományos segédmunkatárs NAIK MGI Távérzékelés Olyan eljárás, mely egy objektumra vonatkozó információ kivonásához

Részletesebben

A városi vegetáció felmérése távérzékelési módszerekkel Vécsei Erzsébet

A városi vegetáció felmérése távérzékelési módszerekkel Vécsei Erzsébet A városi vegetáció felmérése távérzékelési módszerekkel Vécsei Erzsébet Előzmények A távérzékelés az elmúlt évtizedben rohamosan fejlődésnek indult. A felhasználók részéről megjelent az igény az egyre

Részletesebben

Nyílt forráskódú online térképi szolgáltatások fejlesztése a FÖMI-ben

Nyílt forráskódú online térképi szolgáltatások fejlesztése a FÖMI-ben Nyílt forráskódú online térképi szolgáltatások fejlesztése a FÖMI-ben Kolesár András Olasz Angéla 4. HUNAGI Budapest, 2013. április 4. Földmérési és Távérzékelési Intézet Térinformatikai Igazgatóság Áttekintés

Részletesebben

Kistérségi. Információs Rendszer Fejlesztési Irányok. Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető

Kistérségi. Információs Rendszer Fejlesztési Irányok. Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető Kistérségi Információs Rendszer Fejlesztési Irányok Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető Balaton-Park 2000. Kht. A Környezetvédelmi Szolgáltató Közhasznú Társaságot, 8

Részletesebben

Korszerű, számítógépes modelleken alapuló vízkészlet-gazdálkodási döntéstámogató rendszer fejlesztése a Sió vízgyűjtőjére

Korszerű, számítógépes modelleken alapuló vízkészlet-gazdálkodási döntéstámogató rendszer fejlesztése a Sió vízgyűjtőjére MTA VEAB Biológiai Szakbizottság, Vízgazdálkodási Munkabizottsága Előadóülés, 2015. február 10., Győr Korszerű, számítógépes modelleken alapuló vízkészlet-gazdálkodási döntéstámogató rendszer fejlesztése

Részletesebben

29/2014. (III. 31.) VM rendelet az állami digitális távérzékelési adatbázisról

29/2014. (III. 31.) VM rendelet az állami digitális távérzékelési adatbázisról 29/2014. (III. 31.) VM rendelet az állami digitális távérzékelési adatbázisról A földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 2012. évi XLVI. törvény 38. (3) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

DRÓNOK HASZNÁLATA A MEZŐGAZDASÁGBAN

DRÓNOK HASZNÁLATA A MEZŐGAZDASÁGBAN DRÓNOK HASZNÁLATA A MEZŐGAZDASÁGBAN KÖRÖSPARTI JÁNOS NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztály (ÖVKI) Szaktanári továbbképzés Szarvas, 2017. december 7. A drónok használata egyre elterjedtebb

Részletesebben

A HŐMÉRSÉKLET ÉS A CSAPADÉK HATÁSA A BÜKK NÖVEKEDÉSÉRE

A HŐMÉRSÉKLET ÉS A CSAPADÉK HATÁSA A BÜKK NÖVEKEDÉSÉRE A HŐMÉRSÉKLET ÉS A CSAPADÉK HATÁSA A BÜKK NÖVEKEDÉSÉRE Manninger M., Edelényi M., Jereb L., Pödör Z. VII. Erdő-klíma konferencia Debrecen, 2012. augusztus 30-31. Vázlat Célkitűzések Adatok Statisztikai,

Részletesebben

AZ ÖKOSZISZTÉMA- SZOLGÁLTATÁSOK ÉS JÓLLÉTÜNK KAPCSOLATA

AZ ÖKOSZISZTÉMA- SZOLGÁLTATÁSOK ÉS JÓLLÉTÜNK KAPCSOLATA ...hogy élni tudjunk a természet adta lehetőségekkel AZ ÖKOSZISZTÉMA- SZOLGÁLTATÁSOK ÉS JÓLLÉTÜNK KAPCSOLATA TESTI-LELKI FELTÖLTŐDÉS AZ ÖKOTURISZTIKA SZEREPE AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSBEN Sopron, 2018. május

Részletesebben

Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai

Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai Nemzeti Közszolgálati Egyetem Budapest, 2012. április 10-11. Kocsis Miklós vezető főtanácsos 1 Térinformatika Vagyoni érték Közmű Műszaki

Részletesebben

A XXI. SZÁZADRA BECSÜLT KLIMATIKUS TENDENCIÁK VÁRHATÓ HATÁSA A LEFOLYÁS SZÉLSŐSÉGEIRE A FELSŐ-TISZA VÍZGYŰJTŐJÉN

A XXI. SZÁZADRA BECSÜLT KLIMATIKUS TENDENCIÁK VÁRHATÓ HATÁSA A LEFOLYÁS SZÉLSŐSÉGEIRE A FELSŐ-TISZA VÍZGYŰJTŐJÉN 44. Meteorológiai Tudományos Napok Budapest, 2018. november 22 23. A XXI. SZÁZADRA BECSÜLT KLIMATIKUS TENDENCIÁK VÁRHATÓ HATÁSA A LEFOLYÁS SZÉLSŐSÉGEIRE A FELSŐ-TISZA VÍZGYŰJTŐJÉN Kis Anna 1,2, Pongrácz

Részletesebben

Megbízó: Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) Bihor Megyei Tanács (Consiliul Judeţean Bihor)

Megbízó: Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) Bihor Megyei Tanács (Consiliul Judeţean Bihor) HURO/0901/044/2.2.2 Megbízó: Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) Bihor Megyei Tanács (Consiliul Judeţean Bihor) Kutatási program a Körös medence Bihar-Bihor Eurorégió területén, a határon átnyúló

Részletesebben

Földtani térinformatikai rendszer az erőmű beruházás szolgálatában. Rábay Andor térinformatikai főszakértő

Földtani térinformatikai rendszer az erőmű beruházás szolgálatában. Rábay Andor térinformatikai főszakértő Földtani térinformatikai rendszer az erőmű beruházás szolgálatában Rábay Andor térinformatikai főszakértő A térinformatikai rendszer létrehozásának okai és körülményei A telephely engedélyezési eljárás

Részletesebben

Smart City, okos város - a jövőnk kulcsa konferencia április 13. Budapest. Nagy András PhD téradat-elemzési szakértő Lechner Nonprofit Kft.

Smart City, okos város - a jövőnk kulcsa konferencia április 13. Budapest. Nagy András PhD téradat-elemzési szakértő Lechner Nonprofit Kft. A T E I R L E H E T Ő S É G E I A Z O K O S V Á R O S I F E J L E S Z T É S E K S Z O L G Á L AT Á B A N Smart City, okos város - a jövőnk kulcsa konferencia 2016. április 13. Budapest Nagy András PhD

Részletesebben

Természetvédelmi tervezést támogató erdőállapot-felmérési program: célok, választott módszerek, minőségbiztosítás

Természetvédelmi tervezést támogató erdőállapot-felmérési program: célok, választott módszerek, minőségbiztosítás Természetvédelmi tervezést támogató erdőállapot-felmérési program: célok, választott módszerek, minőségbiztosítás Standovár Tibor¹, Kelemen Kristóf¹, Kovács Bence¹, Kozák Csaba², Pataki Zsolt³ és Szmorad

Részletesebben

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN KEHOP-4.3.0-15-2016-00001 A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását megalapozó stratégiai

Részletesebben

Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára. 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft.

Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára. 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft. Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft. Erdőgazdálkodási Információs Rendszer Ingatlan-nyilvántartási

Részletesebben

Távérzékelés a vízgazdálkodás szolgálatában. Bíró Tibor Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar

Távérzékelés a vízgazdálkodás szolgálatában. Bíró Tibor Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Távérzékelés a vízgazdálkodás szolgálatában Bíró Tibor Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Távérzékelés Távérzékelés alkalmazásával két vagy háromdimenziós objektumok és természeti képződmények

Részletesebben

Gyenge adottságú és szárazodó termőhelyen történő fa alapanyag termelésének megalapozása VM determinációs projekt

Gyenge adottságú és szárazodó termőhelyen történő fa alapanyag termelésének megalapozása VM determinációs projekt Újabb módszerek az erdészeti termőhely minősítésben Rásó János Csiha Imre Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézet Püspökladányi Kísérleti Állomás Gyenge adottságú és szárazodó

Részletesebben

Big Data technológiai megoldások fejlesztése közvetlen mezőgazdasági tevékenységekhez

Big Data technológiai megoldások fejlesztése közvetlen mezőgazdasági tevékenységekhez Big Data technológiai megoldások fejlesztése közvetlen mezőgazdasági tevékenységekhez Szármes Péter doktorandusz hallgató Széchenyi István Egyetem, MMTDI Dr. Élő Gábor egyetemi docens, Széchenyi István

Részletesebben

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet H-4002 Debrecen, Böszörményi út 138, Pf.: 400 Tel: 52/512-900/88456, email: tamas@agr.unideb.hu Környezetgazdálkodási

Részletesebben

Erdészeti útügyi információs rendszerek

Erdészeti útügyi információs rendszerek Erdészeti útügyi információs rendszerek PÉTERFALVI József, MARKÓ Gergely, KOSZTKA Miklós 1 Az erdészeti útügyi információs rendszerek célja a feltáróhálózatok térképi vonalai és az azokhoz kapcsolt leíró

Részletesebben

Monitoring rendszerek alkalmazása a környezeti teljesítmény fejlesztésében

Monitoring rendszerek alkalmazása a környezeti teljesítmény fejlesztésében Monitoring rendszerek alkalmazása a környezeti teljesítmény fejlesztésében Elekné Fodor Veronika Nyugat-magyarországi Egyetem Kooperációs Kutató Központ Nonprofit Kft. 2011. május 24. Célkitűzések Környezeti

Részletesebben

A NATéR Projekt általános bemutatása

A NATéR Projekt általános bemutatása A NATéR Projekt általános bemutatása Kajner Péter Orosz László Szőcs Teodóra Turczi Gábor Pálvölgyi Tamás Czira Tamás Kovács Attila Rotárné Szalkai Ágnes Mattányi Zsolt és az MFGI több kollégája Nemzeti

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék ELSŐDLEGES ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK 2. Inerciális rendszerek Távérzékelés Rádiótelefonok Mobil

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM AGRÁR- ÉS GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYOK CENTRUMA FÖLDHASZNOSÍTÁSI-, MŰSZAKI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI INTÉZET Meteorológiai mérések hasznosítása döntéstámogató rendszerekben Rácz Csaba Nagy János

Részletesebben

Szennyvíziszap rekultivációs hasznosítása mesterséges talajkeverék előállításával

Szennyvíziszap rekultivációs hasznosítása mesterséges talajkeverék előállításával Szennyvíziszap rekultivációs hasznosítása mesterséges talajkeverék előállításával Szennyvíziszap Stratégia feladatok és technikai megoldások című konferencia Budapest, 2015. szeptember 15. Előadó: Kónya

Részletesebben

Elérhetőségek. Dr. Varga Gabriella K.mf.20. varga_gabriella@hotmail.com gvarga@mail.bme.hu. Tanszéki honlap: www.gtt.bme.hu

Elérhetőségek. Dr. Varga Gabriella K.mf.20. varga_gabriella@hotmail.com gvarga@mail.bme.hu. Tanszéki honlap: www.gtt.bme.hu 1. Elérhetőségek Dr. Varga Gabriella K.mf.20. varga_gabriella@hotmail.com gvarga@mail.bme.hu Tanszéki honlap: www.gtt.bme.hu 2. Hallgatói feladatok Zárthelyi dolgozat: 30% 1. HF: 40 % (határidő: 8. hét,

Részletesebben

Lehoczki Róbert. Szent István Egyetem Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék 2103 Gödöllõ, Páter K. u. 1. email: leho@ns.vvt.gau.

Lehoczki Róbert. Szent István Egyetem Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék 2103 Gödöllõ, Páter K. u. 1. email: leho@ns.vvt.gau. Lehoczki Róbert Szent István Egyetem Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék 2103 Gödöllõ, Páter K. u. 1. email: leho@ns.vvt.gau.hu +Spatial analyst $/. $/ 0$= É 6$, 7%(5#hD/ (7( %. 2UV]iJRV9DGJD]GiONRGiVL$GDWWiU

Részletesebben

MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG XXXIV. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉSE DEBRECEN

MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG XXXIV. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉSE DEBRECEN MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG XXXIV. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉSE DEBRECEN FELSZÍN ALATTI VIZEKTŐL FÜGGŐ ÖKOSZISZTÉMÁK HIDROLÓGIÁJA: MÓDSZERTANI ELŐRELÉPÉS, NÖVEKVŐ ISMERETIGÉNY Ács Tamás, Dr. Kozma Zsolt Budapesti

Részletesebben

Távérzékelési technológiák a precíziós mezőgazdaságban

Távérzékelési technológiák a precíziós mezőgazdaságban Távérzékelési technológiák a precíziós mezőgazdaságban Körmendy Endre Verőné Wojtaszek Malgorzata Székesfehérvár 2018. február. 07 MEGHÍVÓ Körmendy Endre Geoservice Kft. E-mail: geoservice@t-online.hu

Részletesebben

CSAPADÉK BEFOGADÓKÉPESSÉGÉNEK TÉRKÉPEZÉSE TÁVÉRZÉKELÉSI MÓDSZEREKKEL VÁROSI KÖRNYEZETBEN

CSAPADÉK BEFOGADÓKÉPESSÉGÉNEK TÉRKÉPEZÉSE TÁVÉRZÉKELÉSI MÓDSZEREKKEL VÁROSI KÖRNYEZETBEN MFTTT 30. VÁNDORGYŰLÉS 2015. július 03. Szolnok CSAPADÉK BEFOGADÓKÉPESSÉGÉNEK TÉRKÉPEZÉSE TÁVÉRZÉKELÉSI MÓDSZEREKKEL VÁROSI KÖRNYEZETBEN Kovács Gergő Földmérő és földrendező szak, IV. évfolyam Verőné Dr.

Részletesebben

Terepi adatfelvétel és geovizualizáció Androidos platformon

Terepi adatfelvétel és geovizualizáció Androidos platformon Terepi adatfelvétel és geovizualizáció Androidos platformon Balla Dániel 1 Kovács Zoltán 2 Varga Orsolya Gyöngyi 3 Zichar Marianna 4 5 1 PhD hallgató, Debreceni Egyetem Tájvédelmi és Környezetföldrajzi

Részletesebben

Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért

Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért Dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, intézetigazgató MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete A kutatás-fejlesztés és a felsőoktatás

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM VAGYONKEZELÉSÉBEN LÉVŐ. ingatlanok jegyzéke 2007.március 31-i állapot szerint

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM VAGYONKEZELÉSÉBEN LÉVŐ. ingatlanok jegyzéke 2007.március 31-i állapot szerint NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM VAGYONKEZELÉSÉBEN LÉVŐ ingatlanok jegyzéke 2007.március 31-i állapot szerint 2. sz. melléklet Soproni Karok "A" épület 9400 Sopron Bajcsy Zs. u. 4. 7192 "B" épület 9400 Sopron

Részletesebben

Távérzékelés, a jöv ígéretes eszköze

Távérzékelés, a jöv ígéretes eszköze Távérzékelés, a jöv ígéretes eszköze Ritvayné Szomolányi Mária Frombach Gabriella VITUKI CONSULT Zrt. A távérzékelés segítségével: különböz6 magasságból, tetsz6leges id6ben és a kívánt hullámhossz tartományokban

Részletesebben

Osztott paraméterű éghajlat-lefolyás modell építése a Zala vízgyűjtőjén

Osztott paraméterű éghajlat-lefolyás modell építése a Zala vízgyűjtőjén Osztott paraméterű éghajlat-lefolyás modell építése a Zala vízgyűjtőjén Gribovszki Zoltán Csáki Péter Kalicz Péter Nyugat-magyarországi Egyetem, Erdőmérnöki Kar, Geomatikai, Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási

Részletesebben

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV Budapest, IV. kerület területén végzett levegőterheltségi szint mérés nem fűtési szezonban. (folyamatos vizsgálat környezetvédelmi mobil laboratóriummal) Megbízó: PANNON NATURA KFT.

Részletesebben

műszaki főigazgató helyettes Dátum: június 15. Helyszín: Országos Vízügyi Főigazgatóság

műszaki főigazgató helyettes Dátum: június 15. Helyszín: Országos Vízügyi Főigazgatóság Előadó: Láng István műszaki főigazgató helyettes Dátum: 2018. június 15. Helyszín: Országos Vízügyi Főigazgatóság Aszálykezelés? Futottunk az események után: utólagos aszályelemzések, az aszály számszerűsítése

Részletesebben

INSPIRE irányelv végrehajtásával kapcsolatos fejlesztések

INSPIRE irányelv végrehajtásával kapcsolatos fejlesztések INSPIRE irányelv végrehajtásával kapcsolatos fejlesztések Palya Tamás FÖMI MFTTT Vándorgyűlés 2013. július 11-13. Földmérési és Távérzékelési Intézet Tartalom Mi is az az INSPIRE? Magyar helyzet FÖMI tevékenység

Részletesebben

Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése

Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése Busznyák János bjs@georgikon.hu Veszprémi Egyetem, Georgikon, Mezőgazdaságtudományi Kar,

Részletesebben

Talajtani adatbázis kialakítása kedvezőtlen adottságú és degradálódott talajok regionális szintű elhelyezkedését bemutató térképsorozathoz

Talajtani adatbázis kialakítása kedvezőtlen adottságú és degradálódott talajok regionális szintű elhelyezkedését bemutató térképsorozathoz Talajtani adatbázis kialakítása kedvezőtlen adottságú és degradálódott talajok regionális szintű elhelyezkedését bemutató térképsorozathoz László Péter Bakacsi Zsófia - Laborczi Annamária - Pásztor László

Részletesebben

LIV. Georgikon Napok Keszthely, 2012.10.11. Hízott libamáj zöldülésének vizsgálata

LIV. Georgikon Napok Keszthely, 2012.10.11. Hízott libamáj zöldülésének vizsgálata LIV. Georgikon Napok Keszthely, 0.0.. Hízott libamáj zöldülésének vizsgálata Kacsala László Vajda Tamás Rekedtné Fekete E. Áprily Szilvia Szabó András Andrássyné Baka Gabriella Romvári Róbert Kaposvári

Részletesebben

Zöldfelületek hatása a szociológiai faktorra

Zöldfelületek hatása a szociológiai faktorra Zöldfelületek hatása a szociológiai faktorra GIS OPEN Székesfehérvár 2012 Mizseiné Dr. Nyiri J. Horoszné Gulyás M. "Jelen mű a TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0006 projekt támogatásával készült." 1 Meghatározások,

Részletesebben

Térinformatika és Geoinformatika

Térinformatika és Geoinformatika Távérzékelés 1 Térinformatika és Geoinformatika 2 A térinformatika az informatika azon része, amely térbeli adatokat, térbeli információkat dolgoz fel A geoinformatika az informatika azon része, amely

Részletesebben

Tudományos Diákköri dolgozat. Horváth Balázs Geográfus MSc geoinformatika szakirány

Tudományos Diákköri dolgozat. Horváth Balázs Geográfus MSc geoinformatika szakirány Fő közúti közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképeinek vizsgálati lehetőségei integrált térinformatikai rendszerben Tudományos Diákköri dolgozat Horváth Balázs Geográfus MSc geoinformatika szakirány

Részletesebben

Térinformatika adatbázisból. GisOpen 2007 konferencia, 2007. március 12-14

Térinformatika adatbázisból. GisOpen 2007 konferencia, 2007. március 12-14 Térinformatika adatbázisból Előzmények GVOP 4.2.2 pályázat Állami támogatás tartalomipari és közcélú tartalomszolgáltatás fejlesztésére UKIG pályázat Közcélú On-line Útinformációs Rendszer megvalósítására

Részletesebben

LAND CHANGE MODELER alkalmazása földhasználat kiértékelésében

LAND CHANGE MODELER alkalmazása földhasználat kiértékelésében LAND CHANGE MODELER alkalmazása földhasználat kiértékelésében http://www.geocarto.com/index2.html Verıné Dr. Wojtaszek Małgorzata Copyright: ESA, EURIMAGE, FÖMI (2000) Az őrfelvételek nagy (pl. 5000-36

Részletesebben

Környezetállapot-értékelés I. (KM018_1)

Környezetállapot-értékelés I. (KM018_1) Környezetállapot-értékelés I. (KM018_1) Földtani adatok 2016/2017-es tanév I. félév Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, AHJK, Környezetmérnöki Tanszék Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI)

Részletesebben