Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!



Hasonló dokumentumok
LÁTNIVALÓK A FERTŐDI ESTERHÁZY-KASTÉLYBAN

Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról

S C.F.

A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára

S C.F.

Dég, Festetics-kastély Fáj, Fáy-kastély Füzérradvány, Károlyi-kastély

S C.F.

A Kubinyi Ferenc Múzeum szolgáltatásai 3170 Szécsény, Ady Endre u. 7. (Forgách-kastély)

AZ ESTERHÁZY KASTÉLY HASZNOSÍTÁSA

RENDEZVÉNYHELYSZÍNEK ÉS TEREMBÉRLÉSI LEHETŐSÉGEK

S C.F.

Műemlékek Nemzeti Gondnoksága évi közbeszerzési terve. Irányadó eljárásrend. Tervezett eljárási típus. Közösségi eljárásrend

MŰEMLÉKEK NEMZETI GONDNOKSÁGA ÉVI KÖZBESZERZÉSI TERV. helyszín megnevezés eljárási rezsim

S C.F.

S C.F.

Amár életében legendás Savoyi. A Hof császári kastély. Neves kertek. és barokk kert

S C.F.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

Sopron Régió Programok Július

S C.F.

S C.F.

S C.F.

ELADÓ/FOR SALE Az ingatlan eladási ára 2 millió Euro. Virág Endre endre.virag@alfila.hu /

S C.F.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

EGY HERCEGI KASTÉLYBAN A keszthelyi Festetics-kastély évszázadai

S C.F.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

Időpont: december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: Znojmoban, panzióban, személyes szobákban.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

RÁBA JÁRMŰIPARI HOLDING NYRT. HOTEL KONFERENCIA 9021 GYŐR, APOR VILMOS PÜSPÖK TERE 3.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS

Rendezvényhelyszín kiajánló

Tűz és víz. Fertő-táj Világörökség Nap május óra. Programfüzet

S C.F.

S C.F.

S C.F.

a m Látnivalók a környéken Zalakaros Sümegi vár Zalaegerszeg Kehidakustány Zala Springs 1 óra / 1h Royal Balaton Golf & Yacht Club Szigligeti vár

S C.F.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

PADA DOKTORI ISKOLA / az Óvárosháza épületének megújítása

S C.F.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

Lloyd Palota, a gyõri Széchenyi tér régi-új ékköve

2015. április 8. A fény J. Haydn műveiben - Kóczán Péter brácsaművész és Albert Sassmann zongoraművész hangversenye a Muzsikaházban

S C.F.

S C.F.

S C.F.

Tavaszi kulturális kirándulás Budapestre 2019/04/06

S C.F.

S C.F.

Hiemer-Font-Caraffa ház

S C.F.

S C.F.

S C.F.

GÉCZY NÓRA. Lovardából Mûvészeti Galéria: a fertõdi Esterházy-kastély hercegi lovardájának

GYULAI LÁTNIVALÓK. Gyulai vár

S C.F.

S C.F.

S C.F.

A balatonfűzfői Fövenystrand felújítása

DANUBIUS HOTELS GROUP

S C.F.

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép,

S C.F.

S C.F.

S C.F.

Windsor-i kastély története

S C.F.

S C.F.

V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely október 9-16.

S C.F.

S C.F.

S C.F.

Átírás:

2 kastélytörténet

Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem! E mondat jegyében épült fel az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélya a Fertő-tó nádrengeteggel szegélyezett lápos, vadban gazdag vidékén. A kastélyegyüttes kiépítése és fénykora Esterházy Fényes Miklós herceghez kötődik, aki 1762-től haláláig, 1790-ig folyamatosan építkezett, hogy létrehozza az európai uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciá ját. A 18. század barokk-rokokó pompáját felhasználva operaházat és bábszínházat alapított. Német színtársulatokat, olasz és francia balett-táncosokat alkalmazott. Így természetes, hogy Eszterházán, ahol állandóak voltak a mesébe illő ünnepségek, nagy volt a vendégjárás. A fénykorban rendszeresek voltak a bálok, a színielőadások, koncertek és a vadászatok. Eszterházára nemcsak a korszak magas rangú családjai látogattak el, de itt élt és alkotott a nagyszerű zeneszerző, Joseph Haydn is. Az Eszterházi tündérvilág az 1770/80-as években érte el csúcspontját: Haydn zenéje és számos művész közreműködésével rendezett ünnepségek közepette melyek egyikére a királynő, Mária Terézia is ellátogatott a herceg megteremtette a magyar Versailles -t.

Magyarország legszebb barokk kastélyának jelenleg is folyó nagyszabású felújítási munkálatai 2009 szeptemberében kezdődtek el. Az Európai Unió 3,5 milliárd forintos pénzügyi támogatásával az Esterházy-kastély és környezete végre ismét visszanyeri egykori pompáját. A beruházás első ütemének eredményeként megújult a kastély homlokzata és díszudvara, díszes belső lépcsőháza, a kivételes szépségű Sala Terena és a nyári ebédlő, az emeleti dísztermek, valamint a Marionettszínház épülete is. Az első ütem befejező munkálataival párhuzamosan indult el a Kastély felújításának második üteme. A közel kétmilliárd forintos fejlesztés részeként többek között restaurálásra került a hazánkban egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinet és porcelánkabinet, valamint a kastély fogadótere és megújult a gránátos házak homlokzata.

Rekonstrukció 5

6 Joseph haydn

Joseph Haydn és Eszterháza két elválaszthatatlan név az európai zene történetében. A nagy osztrák zene szerzõ aktív korszakának mintegy a felében, 1766-tól 1790- ig itt éltés alkotott az év legnagyobb részében. Amit ma a szimfónia és a vonósnégyes jelent, az döntõ részben itt, a világ zajától távol, Haydn keze alatt született meg. Mindez Eszterházát egy történelmi pillanatra az európai magas-kultúra egyik centrumává tette. Magyarországnak ez a pontja néhány évtizedig - mint Párizs, Velence vagy Bécs annyi évszázadon át - olyan köz pont volt, ahonnan a zene fejlõdését több emberöltõn át döntõen befolyásoló, sõt forradalmasító impulzusok sugároztak ki Európa minden tájára. A zenét, a színházat és az operát kedvelő Esterházy Miklós szolgálatában töltött évekről a zeneszerző egyik levelében így írt: a Herceg úr Őfőméltósága szolgálatában kívánok élni és meghalni.

Történeti lakosztályok A kastélyegyüttes főépületének középső traktusaiban helyezkednek el a reprezentatív terek és lakosztályok. A földszint a hercegi használatú térsorok és díszterek szintje, míg az emeleten a fejedelmi lakosztályokat és a középpontban az uralkodói pompát mutató a díszudvari kétkarú lépcsőn is megközelíthető dísztermet találjuk. A természeti környezettel való együttélés szép példája, hogy a földszinti hercegi lakosztályok minden terméből ki lehet lépni a déli nagy parkba vagy a kamarakertekbe, s ugyancsak a kertekre néznek az emeleti szobák kis kilépő erkélyei is.

állandó kiállítás 9

10 Állandó kiállítás

SALA TERRENA A kastély földszinti, hercegi lakosztályainak különös varázsú dísztere, mely téliparkszerű kialakításával átmenetet képez az épület és a kert között.

DÍSZTEREM A virágfüzérekkel kifestett lépcsőház vezet fel a kastély emeleti, fejedelmi lakosztályainak reprezentatív díszterméhez. A terem mennyezeti freskója, az Apolló a Napszekéren melyet Joseph Ignatz Milldorfer festett szerves egészet képez a terem többi díszítményével, így a sarkokban álló évszakok allegóriáival és a falakat borító egykori mitológiai témájú olajfestményekkel. Az egyedülálló pompát mutató díszteremből az 1773-ban itt vendégeskedő Mária Terézia királynő lakosztályához érünk, majd a termek sorát a porcelánszoba zárja.

állandó kiállítás 13

14 marionettszínház

A főúri ünnepek és mulatságok nem nélkülözhették a báboperetteket, marionett darabokat sem, melyek számára a herceg külön színházépületet emeltetett. A Marionettszínház a kastély parkjának keleti oldalára épült, belső terét dísz stukkók és kagylókban, csigákban gazdag vizes grották, falra festett tájképek díszítették. 1773- ban Mária Terézia vendégeskedése idején nyitották meg, és a nyitóelőadást természetesen Joseph Haydn vezényelte. A Marionettszínházat a 19. században többszintes magtárrá alakították, ekkor belső díszítményei teljesen elpusztultak. A külső homlokzataiban is megváltozott épület 2013 májusára visszakapta eredeti barokk megjelenését. A Marionettszínház - akárcsak Haydn idejében - koncert- és előadóteremként funkcionál, otthont adva az Eszterházi Vigasságok kulturlis és zenei fesztivál hangversenyei többségének. A Narancsház és a Marionettszínház közötti víztoronyban pedig egy olyan digitális időutazásban lehet része a látogatónak, melyben a XVIII. századi Eszterháza elevenedik meg.

A kastély barokk parkjának fénykora Esterházy Fényes Miklós herceg idejében volt. Ekkor a kastély két oldalán lévő hercegi és a hercegnéi lakosztályhoz szobrokkal és kővázákkal díszített kamarakertek kapcsolódtak. A kaviccsal felszórt díszudvart szökőkutak díszítették. A 300 hektáros parkban szobrok, szökőkutak, vízesések, mitológiai istenekről elnevezett mulatóházak és kínai pagoda szolgálta a szertelen rokokó pompát. A ma is csaknem 200 hektár alapterületű park struktúráját a kastély parter (nyitott barokk díszkert) felöli központi részéből kiinduló három sugárirányú látványtengely (allé) szabja meg, amelyek a nagy kiterjedésű mulatóerdőben, fácánosban és vadaskertben folytatódnak. A XVIII. századi Lés-erdő/Mulatóerdő egy évszázad után napjainkban újra a barokk kertészeti elvek alapján újul meg. Tegyenek egy kellemes sétát az erdőben.

kastély park 17

SZÁLLÁS A KASTÉLYBAN Magyarország legnagyobb és legszebb barokk-rokokó kastélyában történeti bútorokkal berendezett hercegi lakosztályokkal várjuk a vendégeket. Kínálatunkban megtalálhatóak a kétszemélyes és a négyszemélyes lakosztályok, valamint az egyszerűbb, kétágyas szobák is. Érezze át Ön is, milyen lehetett Esterházy Fényes Miklós házában vendégeskedni! Kínálatunkból: Pál lakosztály A díszudvar pompájából a tágas, elegánsan berendezett nappaliba érkezve, a hatalmas ablakokon át a kastély látványában gyönyörködhetnek a Pál apartman lakói. Az impozáns hálószobák főúri kényelme pihenésre csábít, a nappali eleganciája pedig a vendégfogadásra. Az igazi csábítást azonban a hálószobákból kilépve a barokk kamarakert árnyas tiszafái jelentik. Mintha a saját tündérkertjében sétálna, mintha a saját kastélyában lakna, mintha visszacsöppent volna egy csodásan boldog barokk világba a Pál lakosztály vendége 18 szolgáltatások

Terézia lakosztály Annak idején Mária Teréziát is királynői pompa várta Eszterházán. Az impozáns bútorok kényelmében a lakosztály vendégei páratlan kilátásban gyönyörködhetnek a második emeleti sa rokapartman franciaerkélyeiről. A tágas terek, a franciakert, a Marionettszínház látványa fenséges hangulattal tölti el a lakosztály vendéget.

20 szolgáltatások

esküvő a kastélyban Eszterházát pompája és mesébe illő környezete miatt ajánljuk figyelmébe esküvői helyszínként. Mondja ki a boldogító igent a kastély csodálatos és korhű dísztermeinek egyikében, készítsék el fotóikat a festői szépségű parkban, a díszudvaron vagy akár a kastély épületében. Koccinstanak egy pohár pezsgővel közös életükre a Pálmaházban és a nap végén pihenjék ki magukat a kastély egyik hercegi lakosztályában. Rendezvény helyszín Mindazok számára, akik különleges alkalomhoz, céges eseményekhez, zártkörű bemutatókhoz, koncertekhez, filmforgatáshoz és fotózáshoz keresnek megfelelő helyszínt, ajánljuk a kastély kivételes szépségű és tágas dísztermeit.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A kastély kizárólag tárlatvezetéssel látogatható, vezetés magyar, angol és német nyelveken. Fertőd Csoportok esetében kérjük az előzetes bejelentkezést, mert az enélkül érkező csoportok esetén csak az aznapi látogatószámtól függően tudunk tárlatvezetést biztosítani. Bécs 100 km ß Pozsony 75 km á Csoportok előzetes bejelentése: +36 (99) 537 640, e-mail: info@eszterhaza.hu A jegyárakról és a nyitva tartásról bővebb információ a www.eszterhaza.hu oldalon található. Fertőhomok Fertőszéplak 85 Pereszteg 85 85 Fertőszetmiklós Petőháza Budapest 185 km à Fertőd Kapuvár Figyelem! A kastélyban zajló felújítási munkák miatt a látogatói útvonalak időnként változnak! Tanácsos előre érdeklődni a megadott elérhetőségeken! Sopronkövesd 84 Sopron 30 km ß Röjtökmuzsaj Csapod GPS: 47.621647/16.871664

POMOGYI ÚT JOSEPH HAYDN UTCA jelmagyarázat Parkoló Információ Pénztár JOSEPH HAYDN UTCA Mosdó Kávézó Múzeum shop ESTERHÁZY-KASTÉLY MARIONETTSZINHÁZ NARANCSHÁZ VÍZTORONY KASTÉLY PARK

www.eszterhaza.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap