SRI LANKA. Főváros: Colombo ( lakos) Közigazgatási beosztás: 9 tartomány. Terület: km2. Népesség: 19.5 millió

Hasonló dokumentumok
Fakultatív programok Negombo-ból

Sri Lanka. Sri Lanka. gyöngyszem az Indiai-óceánban. Sri Lanka

SRI LANKA KLASSZIKUS KÖRÚT 13 Nap/ 11 Éj

Srí Lanka Maldív-szigetek Seychelle-szigetek Mauritius India Egyesült Arab Emirátusok Thaiföld Indonézia - Bali

Fakultatív programok - Sri Lanka

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016

Időpont: március (csütörtök-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal. Szállás: Szarajevóban, hotelban, 2-3 személyes szobákban

Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN

Diplomáciai képviseletek: Magyar Nagykövetség nincs a szigeteken, a külképviselet címe: Újdelhi, 2/50-M, Niti Marg, Chanakyapuri, 11021, India

KALANDOZÁS A MALÁJ-FÉLSZIGETEN KALANDOZÁS MALÁJ-FÉLSZIGETEN. Körutazás Malájziában tengerparti nyaralással Langkawin március 21-április 02.

Körutazás az "Oroszlánszigeten" Srí Lankán

A szobák klimatizáltak, mely használati díját (35 óra/hét) az árak tartalmazzák. Az apartman sat TV-vel felszerelt. Parkolási lehetőség az utcán.

THAIFÖLD - Bangkok ROYAL BENJA 3* 58 EUR/főtől. január. február. március

THAIFÖLD - Bangkok ROYAL BENJA 3* 60 EUR/főtől 58 EUR/főtől. december. január. február. március

Jetwing Blue Hotel Szobák (deluxe): Ellátás: Szolgáltatások, sport:

Korfu. Odüsszeusz szigete. Korfu

a Personal Tours A Kefallinia.hu Partnere

Azték Mexikó - Acapulco üdüléssel

Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK

A citrusokkal teli Ciprus Szöveg: Gõgh Csilla

1. Bangkok városa és templomai

PHI-PHI NEMZETI PARK - 1 napos kirándulás

Bali. ÜdÜlőhelyek. ejtik a messzi földről érkező turistákat.

ÚJJÁSZÜLETÉS AZ ÚJ ÉVBEN SPIRITUÁLIS ÉS MEDITÁCIÓS ÉLMÉNYEK BALIN

PlanetHungary Travel Agency

S C.F.

BADACSONY

Mexikó CanCún. Időeltérés: -7 óra. Hivatalos nyelv: spanyol. a legtöbb helyen angolul beszélnek. Pénznem: mexikói Peso (Mxn). (1 Mxn = kb.

5. Egy 21 méter magas épület emelkedési szögben látszik. A teodolit magassága 1,6 m. Milyen messze van tőlünk az épület?

Bükki Kék. Jelvényszerző túra

Kerala, a földi Paradicsom - 9 nap / 8 éjszaka

Bulgária. facebook.com/eurolineshungary. Eurolines_logok_cmyk.pdf 1 1/22/15 10:47 AM

PlanetHungary Travel Agency. Chengdu, majd Yunnan és Dél-Kína kincsei szabadon

S C.F.

S C.F.

S C.F.

LIGHTFAIR INTERNATIONAL 2018 CHICAGO

SKALA. Kefalonia SKALA. Fiskardo. ITHAKA-sziget. Assos Myrtos Beach. Sami. Argostoli. Poros

FARM PROGRESS SHOW 2018 BOONE/ CHICAGO

ZAKYNTHOS BUSSZAL FT/FŐ/HÉT

Elhelyezés. Gyerekár. Ellátás. HUN FLO kód alatt foglalható 1A EN

3., 10., 17., 24. Fakultatív kirándulásokat, autóbérlést a helyszínen, telepített idegenvezetőnknél lehet befizetni, helyi partnerünk szervezésében.

Világörökségek a föld mélyében

S C.F.

a turzások és a tengerpart között elhelyezkedő keskeny tengerrész, melynek sorsa a lassú feltöltődés

Ismétlő kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ismétlő kérdések 3. Ismétlő kérdések 2. Ismétlő kérdések 4. Ismétlő kérdések 5.

S C.F.

DOMINIKAI KÖZTÁRSASÁG

S C.F.

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program

Veneto tartomány Alpoktól a tengerig

S C.F.

Oroszország általános adatok

Korfu kultúra és fürdőzés Sisi szigetén szeptember

Michalovce - a zempléni turizmus kapuja VÍZ MELLETTI RELAX

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma

KONFERENCIA - TRÉNING

A reneszánsz Itália. szeptember (4 nap) Irányár: Ft/fő

Ópusztaszer. Fénymásolható

S C.F.

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési

Nagyvisnyó Sporttábor

S C.F.

Közép- Dunántúl A természet és a kultúra felfedezése

2014 KÜLÖNLEGESSÉGE! A TITOKZATOS EGZOTIKUM ÉSZAK-CIPRUS

Tájfutó elméleti ismeretek 2 Kis gödör

Moszkva látványosságai

S C.F.

A kezdeményezések régiója

S C.F.

Kedves Utazó! Tartalomjegyzék

Nyers ételkészítő Tábor

1 ADMIRAL TRAVEL utazási iroda, Tel:

S C.F.

Időpont: december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: Znojmoban, panzióban, személyes szobákban.

Geofrámia kivonatok - Enoszuke

S C.F.

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk

Nagy- Britannia Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága

FÖLDPRÖGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY III. FORDULÓ - Úszás 5 6. évfolyam

PIHENÉS NÉMETORSZÁGBAN A FEKETE- ERDŐ SZÍVÉBEN TRIBERGBEN, A KAKUKKOS ÓRÁK HAZÁJÁBAN

LAKÓKOCSIS NYARALÁS KÖZÉP-DALMÁCIÁBAN DUĆEBAN (OMIŠ)

Beszámoló a chicagói IMTS 2012 évi szerszámgépipari és elektronikai kiállításról és egy kéthetes utazásról az USA-ban 11. rész

S C.F.

MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR. Kosztyán Attila Kosztyán Enikő

Karpathos a szenvedély szigete

Ismerkedés a kontinensekkel és az ott élő emberek kultúrájával, életével

FÖLDRAJZ PÓTÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA

A monszun szél és éghajlat

Kedves Útitársaink! Gyönyörű és tartalmas kirándulásra hívjuk meg Önöket a Duna magyarországi szakaszának Budapestig tartó hajóútjára.

11. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely 2 fotómodellel május 30-június 3

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ

10. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely

AZ ÓKORI KELET. 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka

Utazás Nepálba 2020 november

Fakultatív Programajánlat

8. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely

Képeslapok a Dunáról

Átírás:

SRI LANKA Főváros: Colombo ( 690.000 lakos) Közigazgatási beosztás: 9 tartomány Terület: 65.610 km2 Népesség: 19.5 millió Hivatalos nyelv: szingaléz ( egyéb nyelv: tamil) Vallások: 70% buddhista, 15% hindu, 8% keresztény, 7%mohamedán Népek: 74% szingaléz, 18%tamil, 7%mór Időeltolódás: nyári időszámításnál + 4 óra, téli időszámításnál + 5 óra

Nemzeti valuta: Sri Lanka-i rúpia ( LKR ) Vízum: magyar állampolgároknak szükséges, ára 30 USD, online intézhető. Irodánk is elintézi a vízumot + 2.500.- Ft/fő ellenében, Szállás és/vagy repülő rendelése esetén az ügyintézési felár 2.000.- Ft/fő. Az útlevélnek a hazaérkezés dátumához képest még egy fél évig érvényesnek kell lennie. Nem magyar állampolgároknak az állampolgárság szerinti Sri Lanka-i képviseleten kell beszereznie a vízumot. Áram: 220-230-240 V-os 50Hz-es váltó áram, három pontos dugó aljzattal, így a mi készülékeink csak csatlakozó dugó segítségével használhatók. Oltás: nem szükséges. Csapvíz: nem ajánlott, palackozott vizet ajánlott fogyasztani, ill. használni pl. fogmosáshoz is. Éghajlat: trópusi ország szinte egész évben 25-33 C fok magas páratartalommal. A hegyekben hűvösebb az idő: 14-17 C körüli. A tenger vize egész évben 27 C fok körüli. Öltözködés: könnyű, természetes anyagokból készült trópusi öltözet, fejfedő ajánlott, a hegyekben melegebb kiegészítőkkel. Az esőkabát, a magas faktorszámú napvédő és a kényelmes cipő mindenütt ajánlatos. Buddhista templomok nem látogathatók rövidnadrágban ill.rövid szoknyában és fedetlen vállal. Vásárlás: az alkut elvárják, többnyire az eredetileg kínált ár negyedéért megkapható a kinézett áru. Batik, fűszerek, bőráru,fafaragások és tea és maszkok a turisták által legkeresettebb cikkek. Telefonálás: Sri Lanka előhívó száma 0094, onnan Magyarországra 0036 tárcsázandó. Ünnepek: egyaránt megünneplik a buddhista, hindu, mohamedán és keresztény ünnepeket. Ilyenkor a szállodák, idegenforgalmi irodák, vendéglátóhelyek kivételével minden zárva van. A poya days, azaz a telihold napjai évről évre változnak, erről a holdnaptárból nyerhetünk információt, mert ilyenkor szintén minden zárva van. A buddhista ünnepnapokon alkoholt sehol nem árusítanak. Fényképezés: a legtöbb vallási helyen tilos a fényképezés, van, ahol csak a vaku használata tiltott. Sok helyen pénzt kérnek a fotózási lehetőségért. Jó tanács: gyerekek úton útfélen ajándékokért ostromolják a turistákat, ezért érdemes apróságokat: olcsó tollakat, cukorkákat stb. magunkkal vinni. Föbb látnivalók: Negombo: Jellegzetes halászfalu, mely ideális kiindulópontja vagy akár végállomása lehet a Sri Lanka-i nyaralásnak. Negombo a portugál gyarmatosítás időszakában vált fontos kereskedelmi a környéken termesztett kitűnő minőségű fahéj révén. A lagúna északi partján lévő földnyelven kis erőd épült az arab kereskedők, majd később a hollandok távoltartása érdekében.

Pinnawella Elephant Orphanage: a megsebesült és az orvvadászok miatt elárvult bébielefántok menedéke. Egy száz év körüli, már teljesen vak öreg bika és egy tamil taposóaknára lépett, azóta háromlábú példány is otthonra talált itt. A kiselefántok bámulatos tempóban (1-2 sec / liter) isszák a hatalmas cumisüvegből a tejet. A cumisüveget akár mi is tarthatjuk az etetéskor (9:15 és 13:15). Kandy A "Hegyi Főváros" (XVI.-XIX.sz.) - a Világörökség részeként is számon tartott festői szépségű Kandy, az ország második legnépesebb városa, Sri Lanka kulturális fővárosa. A csaknem pontosan a sziget közepén található város, hegyekkel, dombokkal, völgyekkel, folyókkal, tavakkal és kisebb-nagyobb vízesésekkel, teaültetvényekkel körülvett tágas völgyben fekszi, 490 méter magasságban, központjában egy hosszan elnyúló mesterséges tóval. Dambulla Sri Lanka szívében, a fővárostól 148 km távolságra fekszik Dambulla városa, mely arról nevezetes, hogy itt található a sziget legnagyobb és legszebb állapotban fennmaradt buddhista barlangszentélyegyüttese, Dambulla Arany Temploma. Nuwara Eliya Nuwara Eliya a tea országa és a fények városa, vagy ahogy manapság nevezik, Kis Anglia, az ország legmagasabban fekvő városa (1890 méter). Itt a levegő mindig tiszta, hűvös (10 15 C), sokszor ködös és esős. Érdemes tehát berakni egy pulóvert és egy esőkabátot is a csomagba, ha ide utazunk. A hegyek közötti völgy, ahol a város található, a 19. század közepéig sűrű erdővel benőtt, vadállatokkal teli lakatlan vidék volt. Ekkor a britek felfedezték a magasan fekvő, de sík és hűvös terület kiváló adottságait és az európaiak körében igen népszerű várossá tették Nuwara Eliyát. Peradeniya a királyi botanikus kert Sri Lanka legnagyobb és legszebb botanikus kertje Kandy közelében, Peradeniya városában található. A park létrejötte a 14. századra tehető; a Mahaweli folyó által körbeölet földdarab a kandy uralkodók kedvelt pihenőhelye volt, majd az egykori királyi park helyén hozták létre az angolok a botanikus kertet. 1824-ben nyitotta meg kapuit és ma már a világ leghíresebb trópusi botanikus kertjei között tartják számon. Polonnaruwa A város Anuradhapura pusztulása után vette át a vezető szerepet. Miután a dél-indiai, tamil Csóla-dinasztia a 10. században győzedelmeskedett Anuradhapura fölött, előbb megszilárdította hatalmát, majd a fővárost Polonnaruwába helyezte át. 1070-ben a szingaléz király, Vidzsajabahu kiűzte az idegen hódítókat, ám fővárosát ő is ugyanitt rendezte be, s nem tért vissza a hagyományos királyi központba, Anuradhapurába. A város igazi aranykora Vidzsajabahu unokája, Parakrambahu király uralkodása alatt következett be. Sigiriya Sigiriya, vagyis Oroszlánszikla Sri Lanka egyik legizgalmasabb műemléke. A síkságból meredeken kiemelkedő sziklatömb, az egyik legemlékezetesebb hely a Sri Lankára látogató turisták számára. A 200 méter magas szikla tetejére, Kasyapa király építette bevehetetlen fellegvárát az V. században, ahol 18 évig uralkodott. A romjaiban is lenyűgöző pompájú erődítmény és palotarendszer, királydrámákba illő történelmi események helyszíne volt egykor.

Hikkaduwa A nyugati partszakaszon Colombo-tól délre, alig 100 km-re található Hikkaduwa, Sri Lanka legnagyobb tengerparti pihenőhelye, ami leginkább a védett korallzátonyairól híres. A természetvédelmi területnek nyilvánított partszakaszon, a parttól kb. 100 m-re egy a víz szintjéig érő sziklafal megtöri a hatalmas hullámokat és védett öbölt és korallzátonyokat alakított ki a partig. Kitulgala Az Adam s Peak-tól nem messze, a Kelani folyó völgyében haladva, Kitulgala magasságában az úton tábla jelzi azt a folyószűkületet, ahol a Híd a Kwai folyó felett c. filmet forgatták 1957-ben. Kitulgala azonban nem csak emiatt kedvelt állomása a turistáknak. Itt van az ország vadvízi evezésre legalkalmasabb folyószakasza is. Koggala Lake Galle városától -Matara irányába- 15 km-re található a déli part egyik gyöngyszeme, a sekély vizű Koggala Lake. A nagy területet elfoglaló tó a tengerparttól csak pár kilométerre található. A tó egyik különlegessége, hogy bár alapjában édes vizű természetes tó, de a 2004-es cunami tengeri sós vizet és jó néhány tengeri élőlényt is belemosott a tóba. Így a tó most egyes területein édes, máshol sós vizű. Minneriya Nemzeti Park Habarana és az egykori királyváros, Polonnaruwa között fekszik a Minneriya Nemzeti Park, ahol örökzöld erdők és áthatolhatatlan bozótos területek váltogatják egymást, s ahol testközelből megtekinthetőek a szigetország élővilágának olyan jellegzetes képviselői, mint az elefánt, a leopárd, a pettyes szarvas, a számbárszarvas, az ajakos medve, vagy a szalagos varánusz. Mihintale Az egykori királyváros, Anuradhapura közelségében magasodik Mihintale szent hegye (a szingaléz jelentés szerint Mahinda hegye ), a szingaléz buddhizmus szülőhelye és fontos zarándokhelye. A hagyomány szerint ez volt az a hely, ahol a buddhizmus legfőbb patrónusának, Asóka királynak szerzetessé lett fia, Mahinda, Indiából a szigetre érkezvén bevezette Dévanampija Tissza királyt a Tan rejtelmeibe. A találkozó oly nagy hatással volt a királyra, hogy a buddhizmus elszánt követője lett, s kolostort, valamint szerzeteslakokat létesített a hegyen. Mirissa Beach Mirissa Galle-től 36 km-re található Matara irányában. A déli partszakasz egyik legszebb tengerpartja a romantikus Mirissa beach, igazi turista paradicsom. Fehér homokos part, tiszta világoskék víz és fehérlő habok, egyszerűen gyönyörű. Több kis szikla által védett rész van a vízben, így akár az úszni nem tudok részére is biztonságos a fürdőzés itt.