Az összeesküvők. (Dráma, a népszínművek fanyar humorában) Kovács Károly. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!



Hasonló dokumentumok

A rendelet 1. számú melléklete- BEVÉTELEK. Normatív, kötött felhasználású támogatások



Mutasd meg! Az előadás címe: Téma: Életkor: év, ( fő) Műveltségi terület: Fejlesztendő kompetenciák: Előzmények (fogalmak):


Ára: 200 Ft, mely összeggel gyülekezetünk gyermek- és ifjúsági munkáját támogatja. I. évf. 1. szám május







A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/


Húsvét a Bruderhofban

DALSZÖVEGEK. (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal)


A királykisasszony cipője




BOROS KÖZMONDÁSOK. A bor a némát is megtanítja szólani. A bor az öregember teje. A bor értéke a kora.


KÉSZÜLT: Badacsonytördemic Községi Önkormányzat Képviselő-testületének szeptember 13. napján megtartott nyilvános, rendes üléséről.









Aki nélkül nem lehetne Karácsony


















Bogdán László. Richardo Reis Tahitin. 36. Második levél Bernardo Soareznek



Á Á ü Ö Á Á Á ü ö ü ü ö ö ö ö ü Á ü ü


Miklya Luzsányi Mónika


CSALÁDI LELKINAP Apák napja. (és márciusban)? Vecsés, Irgalmas Jézus Plébánia március megjelenik évente néhányszor


Kobány Mihály: MENNIYBEN HASZNÁLHATÓ A DR. KISS ÁRON, PÉTERFY SÁNDOR, PÓSA LAJOS ÉS TIHANYI ÁGOST ÁLTAL SZERKESZTETT VERSESKÖNYV ÓVÓDÁINKBAN!







A fölkelő nap legendája


K Á R Á S Z I független havilap. Önkormányzati hírek. A testület június hónapban több alkalommal informális keretek között ülésezett, tanácskozott.

A Mária Út Közép-Európa Mária kegyhelyeit összekötő útvonal, illetve pontosabban fogalmazva útvonalak.


TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

A népesség nyolcvan százaléka nyugdíjas

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY

18. alkalom április 13. Feltámadás Márk evangéliumában (16,1-14) 16,1) 16,2 16,2 16,2 16,9 16,1 Mk 16,9


Morajló tenger. Bíró Krisztina. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás?

SZÜKSÉGES BEMENETEL. Budapest, október 25. Vasárnap 10 óra Somogyi Péter lp.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

TORNYOSPÁLCAI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG ÁLDÁS REFORMÁTUS DIAKÓNIAI KÖZPONT IDŐSEK NAPPALI ELLÁTÁSA PROGRAMFÜZET 2015/5. SZÁM

H Í R L E V É L ÓBAROK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA SZEPTEMBER 15.

A GASZTRONÓMIA JELENTŐSÉGE GASZTRONÓMIA AZ ELSŐ KÖNYVEK A GASZTRONÓMIÁRÓL

bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Bibliatanulmányozó Feladatlap

Felkészülni...Rajt! Cél: a munka


ú ű ú ű Ó Ú Á ú Ú ú ú ú Ú Ú Ó ú ú Ö ú É ű ú

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt







FÉNYHÁLÓ Spirituális Magazin TEREMTÉSEINK TISZTA ÍGÉRETE

VIASZKVIRÁG. Bohózat egy felvonásban. Történik: egy magyar faluban valamikor a két háború között.


1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

Átírás:

Az összeesküvők (Dráma, a népszínművek fanyar humorában) Kovács Károly 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Szereplők: Petőfi verseiből lépnek elő. Pató Pál (kb. negyvenöt éves Pató Pál úr című műből)) Orbán (kb. ötven éves az Orbán c. versből) Szemérmetes Erzsók ( A helység kalapácsa" c. versből, ötvenöt éves, de kortalannak látszik) Fejenagy (( A helység kalapácsa" c. versből, negyven év körüli) Márta és a kántor (házaspár, A helység kalapácsa" c. versből) Szomszéd (a Szeget szeggel" versből, harmincöt év körüli) Zsuzsika ( Zsuzsikához" c. versből, kb. tizennyolc éves) Erzsike ( A négyökrös szekér" c. versből. Csinos, kb. huszonnyolc éves) Szilveszter (az Apostol" c. műből János vitéz (János vitéz c. műből) Iluska (János vitéz c. műből Juhász és a babája ( Megy a juhász a szamáron" c. versből Lányok, fiúk (hatan-heten) akiket az emlékkönyvesek klubja küldött Honvéd (A honvéd című versből) Szín: Kocsma, a Kurta kocsma" c. versből Jobb oldalon ajtó, ami a szemérmetes Erzsók lakásába vezet, befelé nyílik. Középütt nagy asztal,

előtte hosszú pad, három oldalán székek. Baloldalon a sarokban egy priccs, ami egy függönnyel eltakarható. A mellette (baloldalon) lévő ajtó az udvarra nyílik. A konyhai oldalon előtérben egy másik asztal is székekkel, arra teszik a könyvet, amiből felolvasnak, de nagy összevisszaságban rárakva: demizson, fakupa, hegedű. (Erzsók, ha szabadideje adódik, azonnal takarít, törölget, rendbe tart.)

Első felvonás Garabonciás diák: (A színpadi fények halványak, alig látszanak a szereplők. Hirtelen odaperdül a közönséggel szembe.) Kedves Hölgyek Urak! Keserves történetnek lehettek most tanúi. Csúnya esetről van szó, ezért csak titokban mutatjuk be kivételezett embereknek, vagyis azoknak, akik megvették a jegyüket. Nagy szégyene az nemzetünknek, hogy koszorús költőnk Petőfi Sándor még a halála után sem nyugodhatott gondtalanul. Nagy magányában ott a sírban, lelki szemeivel végigpillantott a rég megalkotott szereplőin, és nagyon felháborodott. Azok a csintalanok csalárd módon előbújtak a nagykönyvből az összes költeményekből, és egy falucskát építettek. Építettek? Építgetnek! Igenis, csak építgetnek mert naphosszat itt lófrál szinte mindegyikük a Szemérmetes Erzsók kocsmájában. Petőfi látva a házsártos csapatot, sírjából előbújt egy napra, és most gatyába rázza a díszes társaságot. Íme! (Ahogy jött, elviharzik) (Az ivóban csak Zsuzsika, a bal oldali ajtónál Orbán) ZSUZSIKA: Anya! Anya! Gyere már! SZEMÉRMETES ERZSÓK: Mit vartyogsz? Gyere ide ha (benéz az ivóba jobbról, meglátja Orbánt) ZSUZSIKA: Egyszer csak itt termett mögöttem. (mutat Orbánra) Majd a guta ütött meg, amikor megláttam csak úgy, a semmiből! (Orbán és Erzsók nevetnek) ORBÁN: A hátsó udvarból jöttem. Ó, Szemérmetes Erzsókom, te szebb vagy, mint valaha! ( tarisznyájával bíbelődik, ténfereg, hova is üljön le) SZEMÉRMETES ERZSÓK: Te vén csibész! György napján múlt nyolc éve, hogy utoljára láttalak. Már azt hittem felkötöttek, vagy az ördög vitt el. ZSUZSIKA: Te ismered? SZEMÉRMETES ERZSÓK: Neked is ismerned kell! Az iskolában tanultatok róla no, emlékezz csak! Akinek oly vidám hajnal pirult az orrán. ORBÁN: Miről beszéltek? SZEMÉRMETES ERZSÓK: Hát arról, ahogy a poéta téged megénekelt. (a baloldali ajtó felé fülel) Valaki van kint? ORBÁN: Egy lerongyolódott atyafi itatta a lovát, amikor bejöttem, ő motoszkál a kút körül. ZSUZSIKA: Tényleg, pont olyan az orra! (bámul Orbánra) SZEMÉRMETES ERZSÓK: Pár éve, amikor a halasi vásárba igyekezett a jónép, úgy mesélte egy

kupec kinézetű ember, hogy megállapodtál....hogy elvettél egy gömbölyű menyecskét és azóta rá sem nézel a borra. ORBÁN: Félig igaz az egész! A bort behunyt szemmel iszom amióta elbuktam azt a fogadást, viszont a menyecske már valóban a múlté. Kidobtam. Azért vagyok most úton. ZSUZSIKA: Másik asszonyért megy az Orbán bácsi? SZEMÉRMETES ERZSÓK: Új asszony a tűzhely mellé. Ezt nevezem! ORBÁN: A tűzhely maradt, mert az a régi asszonyé volt. Úgy dobtam én ki, hogy ő maradt a házában, én meg neki a nagyvilágnak. Hát ott meg ki van? (a függönnyel eltakart sarok felé mutogat) SZEMÉRMETES ERZSÓK: Egy ember, aki éppen most építkezik a szembe soron. Még csak a műhelye készült el, aztán ide jár megpihenni két patkolás között. ZSUZSIKA: Főleg az esti, és a reggeli között. SZEMÉRMETES ERZSÓK: Ne szájaskodj! Eredj és hozzál egy icce bort, nem látod, hogy szinte kifakult ez a szegény ember? Pénzed azért van gondolom (billenti a fejét, hogy Orbán szemébe nézzen) ORBÁN: Téged mindig a pénz tudott felizgatni leggyorsabban (Erzsók fenekén megmarkolja a szoknyát) FEJENAGY: A kezed elveszed, vagy letöröm! (dugja ki a fejét a függöny mögül) ORBÁN: Nono! Markoltam én már ezt, amikor te még csak nyelvet lógató lóti-futi kisinas voltál. SZEMÉRMETES ERZSÓK: Ejnye, már! (lecsapja a férfi kezét magáról) Ha nem iszik, mindjárt félre beszél. Zsuzsii! (Fejenagy kilép a függöny mögül, nagyot nyújtózkodik. Széles vállú, határozott ember) SZEMÉRMETES ERZSÓK: Hogy aludt szomszéd? (a jobb oldali ajtó felé fordul) Zsuzsi! Hozzál két früstököt! (Zsuzsika ki, Fejenagy egy nagy bőrkötényt köt magára) PATÓ PÁL: Hármat, Aranyvirágom! Hármat! Meg egy meszely bort! (belép a bal oldali ajtón) SZEMÉRMETES ERZSÓK: Nézd a! Pató Pál uram! Magának remélem van pénze, nem csak a mocskos tenyere. (kimegy a jobb ajtón a konyha felé) PATÓ PÁL: (Erzsók után kiabál ki) Finom kezek ezek Aranyvirágom, nem olyanok, mint egy jött-menté. Nagy dolgokat visznek ezek még végbe, de ej, ráérünk arra még! Mert hát addig kell élvezni az életet, amíg fiatalok vagyunk! ZSUZSIKA: (Bejön, Patóhoz szól) Tegnap sem fizetett, meg a tegnapelőtti munkám bérével is tartozik. (letesz az asztalra egy tálcát, rajta kenyér látszik, meg alma, de van ott még egyéb is. Aztán még egyet fordul, behoz három kupa bort) FEJENAGY: Te lyány, hát még ennek is dolgozol?

ZSUZSIKA: Gyűjtöm a pénzt, nem válogathatok én a munkában. PATÓ PÁL: Jól megfizetem bíz' Isten, ha meghozzák az adósaim a pénzemet. FEJENAGY: Aztán mit dolgozol abban a koszfészekben? ZSUZSIKA: Hát úgy egyeztünk, hogy minden agyoncsapott patkányért egy petákot fizet, ha arrébb kötöm a lovát az is egy peták esetenként, meg az itatás is annyi. ORBÁN: (Pató Pál felé) Aztán miért akartad néhány nappal ezelőtt agyoncsapni azt a lovat te? Mert ugyebár itt vagyok ám a faluban megszállva már napok óta, azóta sokat láttam. ZSUZSIKA: Nem is az ő lova. Kölcsön kérte, hogy lelegeltesse a gazt a portáján. PATÓ PÁL: Én akartam agyoncsapni a lovat? ORBÁN: Láttam, ahogy átnyaláboltad a nyakát, odavágtad a földhöz, aztán két ököllel verted a fejét. (Fejenagy eközben kisomfordál a konyhába Erzsók után) PATÓ PÁL: Kicsit feldühített az a dög, akkor láthattad. ZSUZSIKA: Olyan erős lenne? (méregeti Pató Pált) ERZSIKE (balról érkezik): Már elnézést, a kántort keresem. Ide látták bejönni. ZSUZSIKA: Ma még nem ette ide a fene. ERZSIKE: (Orbán felé néz) Maga is itt van lókötő? Meg ez a másik is? (meglepődve ismeri fel Pató Pált) Aztán kialudta-e már magát? ORBÁN: Mi ugye ott találkoztunk, amikor Pató szomszéd (oldalra néz) ugye hívhatlak szomszédnak? amikor Pató szomszéd odacsapta a lovat a földhöz. ERZSIKE: Mit csinált? Ráesett az a sovány gebe! ZSUZSIKA: Hát akkor, most hogy volt?