KÖZLEKEDÉSI SZABÁLYOK GYALOGOSOKNAK



Hasonló dokumentumok
Kedves Gyerekek! Miért jó kerékpározni, kerékpárral közlekedni?

VASÚTI ÁTJÁRÓBAN TILOS!!!

Értelmi fogyatékos ügyfelek felkészítése önálló

Mielőtt nyeregbe ülnél

A mentálisan akadálymentes

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely

Kézművesség a szociális foglalkoztatásban

MINIMUM VIZSGA KÉRDÉSEK

AGIN 6 Km/h moped. Használati útmutató. Descostraße 10 D Karlsbad-Ittersbach Tel. +49 (0) 7248 / Fax. +49 (0) 7248 /

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól

Békéscsabaiak! Figyeljünk egymásra közlekedés közben is!

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT


MINI SEGWAY. Üzemeltetési útmutató. Forgalmazó, importőr: Anico Kft.

1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez


ű Ö ű ű Ú Ú ű

Elemzés A gyalogosok közlekedési szokásairól Készítette:

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.


VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG ÁPRILIS


ALBA REGIABAN ALBA REGIABAN. Biztonságban. Székesfehérvár 2016


SKR60 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ B-4220/X


Kerékpáros Kisokos 2009 A Nemzeti Közlekedési Hatóság tájékoztató kiadványa szülõknek a gyermekek kerékpáros ismereteihez

Úton a világ megismerése felé

Születési dátumom: év..hónap nap.(pl.: )

Sárospataki Közszolgáltatási Nonprofit Kft évre vonatkozó üzleti terve

Németh László emléktúra Hűvösvölgy Normafa Péterhegy

Németh László emléktúra Hűvösvölgy Normafa Péterhegy

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/


Jegyzőkönyv. Bugyiné Kökény Gizella

FŐSZEZON 12 TURISZTIKAI, GASZTRONÓMIAI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

Kerékpár és kerékpáros kötelező és ajánlott felszerelése

BUDa~peST ..' közmeghallgatás - válaszok

Vízi Etikai Kódex CÍM: KÉSZÍTETTE: Klemencz Henrik MEGBÍZTA: DR-VTSZ FONTOSABB MÓDOSÍTÁSOK IDŐPONTJA: KÉZI ERŐVEL HAJTOTT VÍZI JÁRMŰVEK HASZNÁLÓINAK

ELŐTERJESZTÉS A Kis köz forgalmi rendjével összefüggő kérdésekről

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban

A Mentálisan Akadálymentes Közlekedés megvalósítása. Felkészítés, tananyagok, segédanyagok

művészeti értekeinek megismerése

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ B-4220/V

Tűzvédelmi MINTA Szabályzat Lakásszövetkezet/Társasház/Garázsszövetkezet/Üdülőszövetkezet neve, címe:.

Töprengés az elektromos jelzőfények szemiotikája felett

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ JÓTÁLÁSI JEGY SZERVÍZKÖNYV

A stratégia kapcsolódása a SWOT elemzéshez:

J E G Y Z Ő K Ö N Y V mely készült a Bugyi Nagyközségi Önkormányzat október 08-i soros ülésén

Jegyzőkönyv. Készült: Mezőszemere Község Önkormányzat Képviselő-testületének ülésén február 05-én (szerda) du. 16 órai kezdettel.


Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének április 24-én megtartott üléséről

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE

n y i l a t k o z z u k,

Szerelési Útmutató FIGYELEM! ÁRAMÜTÉS VESZÉLYE!

Kutatásokkal az állampolgárok biztonságáért


KÖZÚTI JELZŐTÁBLA ELHELYEZÉSI BEVONÁSI JEGYZŐKÖNYV




Olvassa el és őrizze meg a kezelési útmutatót



Készüljünk a KRESZ vizsgára!

Ö


Technikai segédlet a Domus elektronikus pályázati rendszer felhasználói részére

Melléklet a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelethez


J E G Y Z Ő K Ö N Y V



BALANCE BOARD. Használati utasítás


TomTom XL. EasyPort TM tartó. Autós töltő. RDS-TMC forgalmi jelvevő* Dokumentációs csomag. USB kábel. * Nem mindegyik termék tartozéka.

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének június 19-én megtartott üléséről


1 A jelzőlámpás irányítás


1. számú melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez TÁJÉKOZTATÓ AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYÉRŐL I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ


KRESZ módosítás 2010

Héhalom Önkormányzat évi bevételeinek és kiadásainak összesített bemutatása


BOKROS LAJOS. A GAZDASAGROL GYERmEKekNEK. Mivel fizetünk? Mi az az adó? Mit csinál egy bank? Miért van munkanélküliség?...



Interaktív módszerek felhasználása, hasznosítása a kültéri óvodai tevékenységekben. Az erdő varázsa

9. Jelzőlámpás csomópontok forgalomszabályozása



ELŐTERJESZTÉS. A Béke utca aszfaltozásával összefüggő kérdésekről


szerződést kötött a szolgáltatóval, melynek megnevezését és adatait (a továbbiakban: közszolgáltató) az 1. melléklet tartalmazza.

KOLLÉGIUMI SZABÁLYZAT

Átírás:

Down Alapítvány MENTÁLISAN AKADÁLYMENTES KÖZLEKEDÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu KÖZLEKEDÉSI SZABÁLYOK GYALOGOSOKNAK A Mentálisan Akadálymentes Közlekedés Projektet támogatja a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.

Közlekedési szabályok gyalogosoknak Kiadja: Down Alapítvány 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363 6353 E-mail: down@downalapitvany.hu; Web: www. downalapitvany.hu Adószám: 18005282-1-42 Bankszámlaszám: 10908001-00000013-38730007 Felelős Kiadó: Dr. Gruiz Katalin Írta: Akadálymentes közlekedés projekt-csapat A kiadvány az FSZK támogatásával készült a Down Alapítvány Akadálymentes ügyintézés" projektjéhez

A közlekedés Nap mint nap közlekedünk. A közlekedés azt jelenti, hogy eljutunk egyik helyről, egy másik helyre. Például: otthonról elmegyünk a boltba, és vissza; otthonról elmegyünk a munkahelyünkre; edzésre vagy moziba megyünk

A közlekedés szabályai Hogy biztonságosan elérjük úti célunkat, meg kell tanulnunk a közlekedési szabályokat. A közlekedési szabályokat a KRESZ írja elő. KRESZ = Közlekedési Rendelkezések Egységes Szabályozása A KRESZ szabályok a gyalogosan közlekedőkre is vonatkoznak.

Közlekedési szabályok gyalogosoknak A gyalogosok közlekedési területe a járda. Ahol nincs járda, csak autóút, ott közlekedjünk a leállósávon az útpadkán a kerékpárúton. Az úttest az autóké.

Amikor át szeretnénk kelni egyik járdáról a másikra, úttesten kell keresztül mennünk. Olyan helyet kell keresni az átkelésre, ahol kijelölt gyalogos átkelőhely van. Ezt fehér csíkok jelzik az úttesten: neve zebra. A zebra olyan átkelőhely, ami a gyalog közlekedők átkelését megkönnyíti. Nevét a fekete fehér csíkos állatról kapta.

Zebra nélküli gyalogos átkelőhely Előfordul, hogy utunk során hiába keresünk zebrát, nem találunk. Ha nincs a közelben kijelölt gyalogos átkelőhely, akkor az Útkereszteződésnél mehetünk át. Ilyenkor a járda meghosszabbított vonalában mehetünk át.

Ha nincs zebra, akkor az úttesten a következőkre kell figyelnünk: Van-e veszély? Először balra, aztán jobbra tekintünk. Ha nem jön jármű, akkor elindulhatunk. A lehető legrövidebb útvonalon és a lehető leggyorsabban keljünk át az úttesten! Az úttesten haladni vagy megállni TILOS! Az úttesten lévő sínek között menni vagy megállni TILOS! Ahol nincs zebra, ott az autósoknak van elsőbbségük, tehát türelmesen meg kell várni, amíg elhaladnak előttünk. Utána átkelhetünk a másik oldalra. Átkeléskor nem szabad olyan mozdulatot tenni, ami megtévesztheti a járművek vezetőit.

Gyalogos átkelőhely jelzőlámpával Forgalmas helyeken lámpával is ellátják a kijelölt gyalogátkelőhelyet. Ekkor csak a zöld jelzésnél szabad megkezdeni az átkelést, és minél gyorsabban át kell érni az út túloldalára.

A jelzőlámpák színeinek jelentése A pirosan világító álló alak azt jelenti, hogy tilos lelépni a zebráról az úttestre. Meg kell várni a zöld jelzést. Ha világít a haladó zöld alak, az azt jelenti, hogy szabad az út, leléphetünk a járdáról és átkelhetünk. Ha a zöld lámpa villog, az azt jelenti, hamarosan pirosra vált. Ilyenkor igyekezzünk hamar befejezni az átkelést.

Nem szabad megkezdeni az átkelést: ha a zöld jelzés villog, vagy a piros jelzés ég. Ha már elindultunk, és villogni kezd a zöld jelzés, akkor ne forduljunk vissza. Ilyenkor mielőbb be kell fejezni az áthaladást. Vannak olyan gyalogos átkelőhelyek, ahol egy gomb megnyomásával vált csak zöldre a gyalogosok jelzőlámpája. Ilyenkor: 1. Nyomjuk meg a gombot 2. Várjunk, amíg zöldre vált a jelzőlámpa; 3. Haladjunk át a gyalogos átkelőhelyen, hamar.

A gyalogosnak tilos Tilos átmenni az úttesten: hídon, alagútban, aluljáróban vagy felüljárón! Tilos az úttestre lépni a megállóban álló busz előtt! Tilos felemelni a sorompót vagy átbújni a korlát alatt, hogy az úttestre jussunk! Villamos vagy vonat síneken közlekedni tilos. Kivétel a zebra. Tilos autópályán és autóúton gyalogolni vagy átkelni rajtuk. Tilos az úttesten áthaladni, ha a közelben van aluljáró, vagy felüljáró.

A gyalogos és kerékpár út Ha egymás mellett van a gyalogos út és a kerékpár út, óvatosan kell közlekednünk a gyalogosoknak kijelölt sávban. Nehogy a kerékpárosok elé lépjünk! Ahol nincs gyalogos járda, ott a kerékpár úton közlekedhetünk. Ilyenkor ne akadályozzuk a kerékpárosokat!

A csoportos közlekedés Ha nem egyedül, hanem többen közlekedünk együtt, akkor a következőkre kell odafigyelnünk: Párosával menjünk, hogy mások is elférjenek a járdán; Ha szemben jön valaki, fejlődjünk egyes sorba; A járda belső felén haladjunk, mert úgy biztonságosabb; Ne maradjunk le a csoporttól; Figyeljük az előttünk haladókat! Figyeljünk a csoportvezető utasításaira!

Csoportos átkelés a zebrán Ha csoporttal kelünk át az úttesten, sokkal több időbe telik míg mindenki átér. Amikor a zebrához érünk álljunk meg, ne lépjünk le, amíg nem biztos, hogy mi is átérünk. Várjunk a kísérőnk engedélyére, akkor lépjünk le a járdáról. Ne szakadjunk le a csoporttól!

Udvariasság, fegyelmezettség Legyünk udvariasak gyalogos közlekedés közben is! Szűk járdán térjünk ki a szembe jövő gyalogos elől! Vigyázzunk, ne lökjünk fel senkit! Kerekesszéket, babakocsit engedjük előre! A rászorulókat segítsük a közlekedésben! Nagy méretű, vagy éles tárgyat becsomagolva, óvatosan szállítsunk az utcán. Vigyázzunk, ne sérüljön meg tőle senki! Hangoskodással, fegyelmezetlen viselkedéssel ne zavarjunk másokat!

Közlekedj óvatosan!

Mentálisan akadálymentes környezet Megtanítjuk a hivatalok és szolgáltatók értelmi fogyatékos ügyfeleit az ügyintézésre, szolgáltatások igénybe vételére. Megtanítjuk a hivatalok és szolgáltatók ügyintézőit az akadálymentes ügyintézésre! A Down Alapítvány Mentális Akadálymentesítés néven ismert kezdeményezésének keretében az értelmi fogyatékos személyek támogatott életvitelének feltételeit igyekszik megteremteni: 1.nehezen értő és olvasó emberek könnyen érthető formában történő felkészítésével, 2.a hivatalok és szolgáltatók mentálisan akadálymentesített ügyintézésének és szolgáltatásainak kialakításához nyújtott segítséggel. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy a sérült embernek ne csak papíron legyen joga saját ügyeit intézni! Legyen a környezet mindenki számára használható!

A Down Alapítvány könnyen érthető sorozatának kiadványai Hogyan intézzünk ügyet? Információkérés, ügyintézés hivatalban és szolgáltatóknál Banki ügyintézés, bankkártya használat Betegjogok Orvosnál Látogatás az orvosnál E-ügyintézés Elektronikus ügyintézés, internet használat Közlekedési szabályok gyalogosoknak Illik, nem illik A közlekedés illemtana Önálló lakáshasználat A munka Általános tájékoztató Munkavédelem bőrműveseknek Munkavédelem konyhai kisegítőknek Munkavédelem kertészeknek Tűzvédelem Megelőzés, jelzés, menekülés Szabadidő, sport Sporteszközök használata, balesetmentes sportolás

Down Alapítvány Központi Iroda 1145 Budapest, Amerikai út 14. Telefon: (061) 363 6353 E-mail: down@downalapitvany.hu Web: www.downalapitvany.hu Adószám: 18005282-1-42 Bankszámlaszám: 10908001-00000013-38730007 Könnyen érthető oldalak és kiadványok web.downalapitvany.hu/en/node/337 web.downalapitvany.hu/en/node/356