A kultúra és nyugalom völgye.



Hasonló dokumentumok
Nagykároly után, vesekő szülő utakon keresztül jutottunk el Sződemeterbe. A templomkertben álló Kölcsey szobor körül énekeltük nemzeti imádságunkat.

TRIANONI MOZAIK. Dr.Váry Albert könyve

Bodágmindszent: Református temploma 1800 körül épült.

HÍRLEVÉL VELENCEI-TÓ TÉRSÉGFEJLESZTŐ EGYESÜLET 2016/3

Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe


TISZAFÖLDVÁR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

Így csináljuk a mi vidékünkön! Konferencia Európa Kulturális Fővárosában

Szoborséta Berekfürdőn - Győrfi Lajos, Magyar Örökség-díjas szobrászművész műveinek nyomában

HATÁRTALANUL ERDÉLY a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása

Sásdi kistérség SÁSDI KISTÉRSÉG

Javaslat az. Útmenti keresztek Apátfalván. települési értéktárba történő felvételéhez

Bajsa. Bajsa történelme

Értékeink velünk élnek. LEADER+ Program a Vasi Hegyháton II. füzet

A tardosi munka. Közösségi alapú tervezés Tardoson G. FURULYÁS KATALIN

1. AGRÁR ÉS ÉLELMISZERGAZDASÁG 2. EGÉSZSÉG ÉS ÉLETMÓD

1. melléklet a Kisújszállási Települési Értéktár Bizottság által a Kisújszállási Értéktárba felvett értékek véleményezéséről szóló előterjesztéshez

Örökségvédelmi hatástanulmány. Művi értékvédelem

Karácsonyi reménnyel


M E G H Í V Ó N A P I R E N D:


MISKOLCI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR GYŰJTEMÉNY

EMLÉKOSZLOP AVATÁS MIKÓFALVÁN






Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

6911 Királyhegyes, Jókai u Királyhegyes, Jókai u Királyhegyes, Kossuth u. 13

CEGLÉD VÁROS ÉVI

Szakmai beszámoló Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára Levéltári napok 2015.november

Javaslat a. Szoborkert. települési értéktárba történő felvételéhez

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Természeti adottságok

Nyírbátor Város évi Közm vel dési Rendezvényterve. I. Kiemelt Önkormányzati programok


Az év múzeuma 2010 pályázat

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV

Rotary Club Sátoraljaújhely H 3980 Sátoraljaújhely, Kazinczy u rcsatoraljaujhely@gmail.

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében

Erdély: május

Kalendárium. Mese. Tudod-e? Ügyeskedj! Programjaink. Zöld mozaik. - A mozgó kő. - Június - Nyárelő. - A rákosi vipera.

A században terjedt el az adventi koszorú és kalendárium készítése, melyekkel szintén a várakozást fejezték ki.

SZÉKKUTAS KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ( )


KÖZMŰVELŐDÉSI MUNKATERV ÉV


Nyírbogát a 700 éves település Kiadvány a Bogáthy család emlékére

Kezdetek: A község első említése 1288-ból származik. Nevének eredetére kétféle magyarázatot is találtam.

A régi és új Kolozsvár fényképekben


HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN

A program leírása: A program célja:

FÖLDES NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2011. (II.17.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE az önkormányzat által adományozható elismerésekről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai


3/1999. (II. 24.) NKÖM rendelet. a nemzeti kulturális örökség minisztere által adományozható művészeti és egyéb szakmai díjakról

Bükki Kék. Jelvényszerző túra

Torony Község Önkormányzata Képviselő-testülete április 29- i nyílt ülésének jegyzőkönyve





ZSELICSZENTPÁL ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY




Vásárosnaményi Értéktár. Kontársulat Vásárosnamény amatőr színtársulat. Liszt Ferenc Vegyeskar


H Í R L E V É L ÓBAROK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA SZEPTEMBER 15.

Nemzeti ünnep Megemlékezés a Turulszobornál




Összetekerünk Kerékpárral a Ráckevei Duna-ág mentén



ARCHÍVUM. A székelyföldi (erdélyrészi) kirendeltség tevékenységérõl ( ) Balaton Petra






templom 275 Nadap Lakóház épület helyi egyedi védelem alatt álló építészeti örökség

TURISZTIKAI BESZÁMOLÓ HELIKON KASTÉLYMÚZEUM KESZTHELY

Téli Túrák nemzeti parkjainkban

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Levéltára beszámoló jelentése






SZÁLKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

Javaslat a Apátfalvi fűrészelt, rátétes deszkavéggel díszített házoromzatok. települési értéktárba történő felvételéhez



Átírás:

Vereb A kultúra és nyugalom völgye.

Vereb község Fejér megyében fekszik a Velencei-tótól 15 km-re, északra. Lakosainak száma 829 fő. Kicsi település, vendégszeretete annál nagyobb. Látogasson el hozzánk és ismerje meg Vereb további értékeit!

Végh kastélykert A virágkorában rendezett kastélyparkba ültetett fák közül az 515 cm kerületű hatalmas öreg tölgy- és három platánfa maradt meg. 1849. január 2-án Deák Ferenc igazságügy miniszter, gróf Batthyány Lajos miniszterelnök, az országgyűlés küldöttei Végh János vendégeként láthatták a kastély ablakából e hatalmas fákat.

Végh kastélyszínház A verebi Végh család Vereben felépített és használt első épülete a hajdani Végh uraság színháza volt. A külön álló téglaépület felépítése megelőzte a nagy kastély építését. A verebi kúria a korabeli hazai zenei élet egyik központjává vált, a Vereben működő zenei együttes az ország hét legjelentősebb zenekarának egyike volt. A Végh család falusi otthonában állandó házi zenekart tartott, melynek közreműködésével adták elő 1805. április 1-én Mozart Varázsfuvola című operáját. Ezzel a zeneművel avatták fel a megépült verebi urasági színházat, ami a Szabadság téren megmentésre vár.

verebi Végh János zenei hagyatéka Ifj. verebi Végh János 1845. június 15-én született Vereben. A jogot Pesten végezte, de egész életében zenével foglalkozott. Az Országos Zeneakadémia elnökévé választott Liszt Ferenc tartós és gyakori távollétét pótlandó Végh Jánost, az elismert, nagy műveltségű, kiváló zeneszerzőt nevezték ki alelnökké, aki az ügyek intézését 1887-ig mindenki megelégedésére végezte. 1887-ben Végh János kúriai bíró lett, majd nyugdíjasként részben Vas megyében, Alt-Ausseeben és Vereben töltötte életét. Itt halt meg 1918. február 1-én. A verebi családi temetőben nyugszik. A róla elnevezett iskola épülete előtti szobra Kocsis Balázs alkotása.

Nepomuki Szent János Római Katolikus Templom A római katolikus plébániatemplomról 1332-ben tesznek első ízben említést. A napjainkban is álló Nepomuki Szent János templomot P. Kövér András rendházfőnök vezetésével a patronátust gyakorló komáromi jezsuita rend építtette 1764 és 1768 között. A barokk stílusú templom a község egyik legszebb emelkedett helyén szabadon álló egyhajós, homlokzati középtoronnyal épített épület. A templom sekrestyéjében kapott helyet a Verebi Végh család sírkamrája, ahová Vereb első földesurát, Verebi Végh Ignácot (1723 1785) is örök nyugalomra helyezték. Sírköve napjainkban a szentély bal oldalán található.

Korona Ezek a királyi regáliák jelképezik a magyarság egyetemességét szerte a világ összes földrészén. Vitéz Vasadi Gusztáv és családja Balatonfőn 2006. június 4-ére, a Magyar Összefogás Napjára készítette el az első példányt, amelynek sorozatából ez a tizennegyedik darab. A Vereb községnek adományozott példány vitéz Hajdú Szabolcs, a Történelmi Vitézi Rend törzskapitányának készült, amelyet most örök időkre Vereb Községnek adományoz a történelmi zászlókkal együtt, hogy ebből is merítsenek erőt magyarságuk büszke ápolásához és megtartásához.

Református templom a kertjében az '56-os kopjafával Az 1626. évi protestáns kerületi jegyzőkönyv már szervezett egyházat sejtet, amelynek temploma, lelkészlakja és iskolája is van 1787. november 18-án készült el az 1781. évi türelmi rendelet engedményeként a torony és harang nélküli templom. A templom napjainkban is álló kőtornyát 1808-ban építették fel, s két új harangot állítottak be Az 1867. szeptember 16-i tűzvészben a templom és a torony tucatnyi lakóházzal együtt kiégett, ám adományok gyűjtésével magas falazatú, cserép héjazatú templomot emeltek. Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére kopjafát állítottak 2006-ban a templomkertben.

Kovács János Az 1848-49-es szabadságharc ideje alatt elhangzott beszédeiért a Habsburgoktól rámért 25 éves büntetésének lejárta után a volt seregélyesi lelkipásztor Vereben hirdette az igét 1874-től 1889-ben bekövetkezett haláláig. Emlékét márványtábla őrzi a református templom falán

Pogánykő 1853. május 9-én honfoglalás kori sírt tártak fel. Egy első generációs honfoglaló vitéz volt eltemetve lovával. A vitéznek trepanált koponyája volt, mellette ott feküdt egy ezüstlemez, amit a seb nagysága miatt állandóan viselnie kellett. A verebi lovas vitéz sírja az első olyan honfoglaláskori lelet, amelynek helyét megjelölték, előkerülését kőbe vésett felirattal örökítették meg, és az országban a második, amelynek leletei múzeumba kerültek. A honfoglalás millecentenáriumára felújítatták a Pogánykövet. 2010-ben Emlékkaput állított a falu lakossága. 2009. október 23-tól a leletmásolatok egy része megtekinthető a Közösségi Ház kiállító termében.

A magyar lovasság 1000 éve állandó kiállítás Somogyi Győző Száz magyar huszár című színes grafikáin különös gonddal festette le az ábrázoltak öltözékét: az egyenruhák, fegyverek, címerek, rendjelek korhűk, aprólékos kidolgozásúak. Az állandó kiállítás anyagát Szalai Attila újságíró, diplomata ajándékozta a településnek, amely a honfoglalás kori leletmásolatokkal együtt a Közösségi Ház termében tekinthető meg.

Helytörténeti gyűjtemény 2006. augusztus 11-én a falunap keretében átadtuk a nagyközönség számára. Az első teremben fotók és írásos anyagok kalauzolnak a község történetébe, ismertetik címerének és zászlójának jelentését. Itt kapott helyet a két egyház templomának bemutatása, valamint Szénási Sándor emléke. A második terem közepén álló tűzoltókocsi emlékeztet bennünket a terem eredeti funkciójára. A lóvontatású tűzoltókocsi értéke működőképességében és korában rejlik. 1892-ben a Tarnóczy Tűzoltószer és Gépgyár Rt-ben készült. A teremben még a háztartásban, a mezőgazdaságban használatos tárgyakat helyeztük el.

Váradi Biblia 2006. augusztus 12-én került B. Kiss Gyula és neje padlásáról a gyűjteménybe, az önkormányzat nyilvános könyvtárának tulajdonába. Az ajándékozók kérése szerint a restaurált Biblia 2007. október 31-től megtekinthető, olvasható. Történelmi háttere: Nyomtatása 1657-ben, tízezer példányban kezdődött Nagyváradon, a kiadást 1661-ben Kolozsvárott felállított műhelyében Szenci Kertész Ábrahám kevesebb, mint 6000 példányban fejezte be. 1629. június 17-i váradi zsinat határozata: amelyik lelkésznek subája van, de Bibliája nincs, azt el kell venni, s annak árán Bibliát kell szerezni. Ha pedig sem subája, sem Bibliája, hivatalától meg kell fosztani.

Szénási Sándor irodalmi hagyatéka A költő, műfordító, református lelkész Vereben született 1925. december 15-én. Gyermekkorát Vereben töltötte. Érettségi vizsgát a budapesti Lónyay utcai Református Gimnáziumban tett. Lelkészi oklevelet a budapesti Református Teológiai Akadémián szerzett 1951 őszén. A Cegléden töltött segédlelkészi év után 1952-től 1970-ig lelkipásztor Vereben, majd Velencén és Kápolnásnyéken. 1981-től Bicskén szolgált haláláig, 2001. január 30-ig. 1993-ban a Fejér Megyei Közgyűlés Vörösmarty Mihály díjjal tüntette ki értékes műfordítói és önálló irodalmi munkásságáért.

Kovácsműhely A Fő út 14. szám alatti lakóház folytatásában található kovácsműhely a Szénási-dinasztia megélhetését biztosította három generáción keresztül. A helyi védettségű műhelyben hosszú ideje pihenő szerszámok, felszerelések várják, hogy egy mesterember életre keltse őket. Ebben az épületben született és töltötte gyermekkorát Szénási Sándor költő és műfordító.

Verebi Háromszájú Az önkormányzati udvarán 2009-ben épült a kemence közösségi összefogással. A falu lakói és Verebet szerető emberek téglánként hordták össze a három egybeépített kemencéhez valót. Itt készül a verebi pompos. Bárki számára, családi, baráti összejövetelek alkalmából is használható sütésre, főzésre. Az összetartás, az összetartozás jelképe. Van szebb, kifejezőbb jelkép egy kemencénél? A közös kemence melege... Az összetartó meleg, hideg időkben...

Babakiállítás Kovács Lajosné született Kijacsek Erzsébet tulajdonát képező 350 darabos babagyűjteményéből 2012. május 6-án, a községi anyák napi ünnepség keretében nyílt állandó kiállítás a verebi Végh János Tagiskola aulájában.

Zuhogói pihenőhely A Verebi-patak mellett húzódó erdős résznél régi duzzasztógát a népnyelv Zuhogó -nak hívja található. 2008-ban sikerült a patak melletti fasort önerőből kitisztítani az aljnövényzettől. 2010-ben pihenőhelyet alakítottunk ki bakancsos és lovas turistáknak. A terület szomszédságában lovas tanya és pincesor fekszik.

A Forráspark a Gólyafával A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. által meghirdetett Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát mozgalom keretében 2009 óta ültettünk fát a gyermekek szüleivel a Forrásparkban. 2010-ben Gólyafát" avattunk, melyre minden évben felkerül egy táblácska a gyermekek nevével.

Kiadja: Vereb Község Önkormányzata 2477 Vereb, Fő út 10. www.vereb.hu