BIG HÍRLEVÉL. A világ ötödének nem jut áram HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN. Nehéz kiváltani a kőolajat. Komment.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BIG HÍRLEVÉL. A világ ötödének nem jut áram HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN. Nehéz kiváltani a kőolajat. Komment."

Átírás

1 Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN A világ ötödének nem jut áram Az olcsó olaj korszakának mindörökre vége. Kína mindent elfogyaszt és mindenben az élre tőr. Rendkívül súlyos problémát jelent a fosszilis energiahordozók állami támogatása, miközben az idő múlásával egyre romlanak egy új klímavédelmi egyezmény megszületésének lehetőségei. A világ lakosságának 20 százaléka nem fér hozzá az áramszolgáltatáshoz, és ez az arány hosszú távon is így maradhat, mondta Fatih Birol a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza a Középeurópai Egyetemen (CEU) tartott előadásában. Szerinte a jövőbeni olajkereslet-növekedés a nem OECD-országokból érkezik majd, a kínálati bővülésben meghatározó szerep jut Iraknak. Nehéz kiváltani a kőolajat A kőolajjal kapcsolatban Fatih Birol kiemelte, hogy míg korábban az erőművi, valamint a háztartási szegmensben volt meghatározó a szerepe, addig mára a keresletet a közlekedési szegmens dominálja. Ez abból a szempontból jelenet problémát, hogy míg az előbbi két esetben viszonylag gyorsan lehetőség volt alternatív tüzelőanyaggal történő kiváltásra, addig az utóbbinál rövid távon jóval korlátozottabbak a lehetőségek. Komment. Egy kis energia ipari körkép ami rávilágít arra, hogy milyen jövő képünk lehet ezen a területen. Nem túl rózsás a helyzet és éppen ezért gondoltam, hogy egy kis gondolat ébresztőnek jó lesz ez a cikk. Ha megoszthatom a gondolataimat a témában akkor csak röviden takarékosság. Kicsi oda figyelés mindenkitől. Nem kéne égni a közvilágításnak délelőtt 10 kor és mi is csak ott használjuk a világítást ahol éppen tartózkodunk. A szakember előadásában rámutatott, hogy még soha ennyi bizonytalansággal nem néztek szembe az energiapiac szereplői. Az energiaipar számára kulcsfontosságú, hogy a világgazdaság a krízist követően milyen ütemben épül fel. Ugyancsak kérdéses, hogy a klímavédelmi tárgyalások milyen eredménnyel végződnek majd.

2 Jogilag kell szabályozni a kibocsátást Fatih Birol hangsúlyozta, hogy szükség van egy jogilag kötelező érvényű kibocsátás-csökkentési szerződés kidolgozására, és rámutatott arra, hogy minél később születik meg ez a döntés, annál magasabb lesz a klímavédelmi célok elérésnek költsége. Ez a kapcsolat komoly veszélyeket hordoz magában, ugyanis az idő múlásával a növekvő ráfordítások miatt egyre kisebb lesz az esélye egy új egyezmény megszületésének. A szakértő emlékezetett rá, hogy mind a mai napig a szén adja a világ áramtermelésének gerincét, ráadásul Kína az elkövetkező időszakban annyi új széntüzelésű kapacitást készül üzembe állítani, amely jelenleg Európában, Japánban és az Egyesült Államokban együttesen megtalálható. A kínai fogyasztásnövekedéssel öszszefüggésben Fatih Birol hangsúlyozta, hogy Kínában az egy főre jutó áramfogyasztás csupán az európai átlag egyharmada, és még 2030-at követően sem lesz magasabb ez az arányszám kétharmadnál. Fosszilis támogatások Fatih Birol súlyos problémának minősítette a fosszilis energiahordozók állami dotációját, amely véleménye szerint rendkívül rossz irányba ösztönöz. A közgazdász emlékeztetett rá, hogy ma Iránban kb. 8 centért lehet megvásárolni egy liter üzemanyagok, miközben az állami költségvetés közel harmadát viszi el ennek az alacsony árnak a szinten tartása. Az üzemanyagokra fordított támogatás miatt nincs tere a kormánynak más területeken a finanszírozásra, és az alacsony árakat nem a szegények, hanem többnyire a közepes és magasabb jövedelemmel rendelkezők élvezik.

3 A földgázfogyasztással kapcsolatban az ügynökség 2035-ig 44 százalékos növekedéssel számol, amelyben meghatározó szerepe lesz Kínának és a Közel-Keletnek. A kínálati oldalon egyre növekszik majd a nem konvencionális termelés aránya. Fatih Birol arra számít, hogy a gázpiacon tapasztalat túlkínálat hamarosan tetőzni fog, azonban a kínálati nyomás még hoszszabb távon meghatározó marad. Az ügynökség komoly termelésnövekedéssel számol a Kaszpi térségben, ott is főként Türkmenisztánban. Fatih Birol emlékeztetett rá, hogy miközben Európa közel 20 éve vitatkozik azon, hogy melyik út lenne a legmegfelelőbb a közép-ázsiai gáz Európába juttatására, addig Kína az elmúlt 3,5 évben nemcsak hogy szerződést kötött Türkmenisztánnal, de meg is építette a beszerzéshez szükséges vezetéket. Veszélyes az olcsó gáz Az olcsó gázt egyébként komoly veszélyforrásként értékelte Birol a megújuló energiaforrások tekintetében, hiszen amúgy erősen rontja azok amúgy sem jó versenyképességi helyzetét Ugyancsak kockázatnak értékeli az ügynökség, hogy azon országok többsége, amelyek kiemelt támogatás politikát fogalmaztak meg korábban a megújulók piaci érésének felgyorsítására, most komoly költségvetési gondokkal küzdenek. Kérdéses, hogy ezekben az országokban továbbra is jelen intenzitással maradhatnak-e fenn a támogatási rendszerek. Fatih Birol emlékeztetett rá, hogy idén várhatóan 70 százalékkal kevesebb zöld beruházás valósul meg az Egyesült Államokban, mint 2009-ben. A tiszta és a megújuló technológiák első számú szereplőjévé Kína válhat, amely meghirdetett politikája által kulcsszerepet tölthet be a megújuló ipar fejlesztésében, és a zöld technológiák költségeinek csökkentésében ig a legtöbb megújuló kapacitást várhatóan Kína fogja realizálni. Kína lesz az új vezető Az ügynökség úgy számol, hogy re Kína áll majd élre az új típusú autók gyártásának piacán is. A legtöbb elektromos és hálózatról tölthető hibrid gépjárművet a távol-keleti ország fogja gyártani, amely a közgazdász szerint komoly veszélyt jelent az autógyártás jelenlegi nagyhatalmaira. Fatih Birol előadásának végén kiemelte, hogy becsléseik szerint mind a mai napig a Föld lakosságának 20 százaléka, 1,4 milliárd ember nem fér hozzá az elektromos áramhoz. Azonban ennél is nagyobb problémát jelent, hogy ez állapot a jelenlegi politikai elhatározások ismeretében nem is fog érdemben változni: 2030-ban még mindig 1,2 milliárd ember nélkülözheti az áramot.

4 Zavartalanul öntik a pénzt a feltörekvő részvényekbe Ismét jelentős mennyiségű, több mint nettó 2,3 milliárd dollár fektettek be a feltörekvő részvényalapokba a múlt szerdával végződött héten. részvényalapokba - az EPFR adatai szerint. Az egyes feltörekvő régiók között egyedül a közép-európát is magába foglaló CEEMEA teljesített negatívan, a feltörekvő piacok összességében 0,27 százalékkal emelkedtek - az MSCI Emerging Markets index szerint - a két héttel korábbi 4,72 százalékos esés után. Összességében már 26. hete töretlenül érkeznek új pénzek a feltörekvő piaci részvényalapokba, idén nettó 77,8 milliárd dollár érkezett, ami 15,3 százalékos növekedést jelentett az alapok tőkéjéhez viszonyítva. BIG Hírlevél Komment. Ez a cikk elég fajsúlyos, de remélem azért érthető. A lényege, hogy az emberek továbbra is bíznak a részvényalapokban. A bizonytalan globális helyzet erősíti az alapokat hiszen itt nagy biztonságban vannak a befektetők. Egy héttel korábban a feltörekvő részvénypiacok jelentős, közel 5 százalékos esése ellenére is ha nem is sok, de további friss tőke érkezett ezekbe az alapokba. A legutóbbi héten a piacok megnyugvásával viszont ismét a korábbi lendülettel áramlott az új befektetés, valamennyi feltörekvő régióba. A legtöbb pénz ismét a globálisan befektető alapokat kereste, de 145 millió dollár érkezett a legrosszabbul teljesítő CEEMEA régióba is, amelybe Magyarország is tartozik. Bár némileg megromlott ugyan a hangulat november második felére, hiszen a koreai incidens mellett az európai adósságválság kiújulása is borzolta a kedélyeket, a 2 héttel korábbi visszafogott tőkebeáramlás után a múlt szerdával végződött héten ismét jelentős, nettó 2372 millió dollárt fektettek be az egyes feltörekvő piaci

5 Annak ellenére, hogy a közép-európai, afrikai és közel-keleti részvénypiacok alkotta régió (CEEMEA) összességében a feltörekvő régiók között egyedüliként negatív teljesítményt mutattak a múlt szerdával zárult héten, a tőkebeáramlás töretlenül folytatódott, immár 10. hete. Az régió teljesítményét mutató MSCI EMEA index 0,8 százalékos csökkenésében fontos szerepet játszott a török piac korrekciója mellett a lengyel és a hazai tőzsde gyenge szereplése is. A hét nap során így összesen nettó 145 millió dollárnyi friss befektetés érkezett a régióba, ami 0,3 százalékos növekedést okozott a kezelt vagyonban. Annak ellenére, hogy a közép-európai, afrikai és közel-keleti részvénypiacok alkotta régió (CEEMEA) összességében a feltörekvő régiók között egyedüliként negatív teljesítményt mutattak a múlt szerdával zárult héten, a tőkebeáramlás töretlenül folytatódott, immár 10. hete. Az régió teljesítményét mutató MSCI EMEA index 0,8 százalékos csökkenésében fontos szerepet játszott a török piac korrekciója mellett a lengyel és a hazai tőzsde gyenge szereplése is. A hét nap során így összesen nettó 145 millió dollárnyi friss befektetés érkezett a régióba, ami 0,3 százalékos növekedést okozott a kezelt vagyonban.

6 Vagyonarányosan a legkevesebb tőke a héten a feltörekvő régiók között a második legtöbb pénzt kezelő ázsiai részvényalapokba érkezett, összesen nettó 482 millió dollár, amivel már 12. hete folyamatos tőkebeáramlás jellemzi ezt a régiót. Az ázsiai részvényalapok töretlen tőkevonzása azért is figyelemre méltó, mert a legnagyobb feltörekvő ázsiai országok, Kína és India már a monetáris szigorítás útjára lépett, ami nem kedvez a részvénypiacoknak. Ennek ellenére, Kínába szeptember közepe óta nem tapasztalt mennyiségű tőke érkezett - írja a Reuters. Az indiai alapoknak már kevésbé ment jól, ami az EPFR elemzői szerint elsősorban egy korrupciós botránynak volt köszönhető, de számos elemzés kiemeli, hogy az indiai piac az egyik legdrágább a feltörekvő piacok közül. A Mivel ősszel kiemelkedő tőkeáramlás jellemezte ezt a régiót, a 10 hetes gördülő tőkeáramlás rekord magasságba szökött, ahonnan most enyhén csökkenve 10,8 milliárd dollárra mérséklődött.

7 A cikkeket a portfolio.hu Index, MTI és a HVG írásaiból válogattuk A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak. Vigyetek be észt a vállalkozásotokba, észt és még több észt, végezzétek jobban, mint eddig: összes üzletfeleiteket ezen a módon fogjátok valóban szolgálni és segíteni! Henry Ford Big Investment Group 1118 Budapest, Budaörsi út office@biginvest.eu

Big Investment Group 2010.05.26. BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN

Big Investment Group 2010.05.26. BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN Big Investment Group 2010.05.26. BIG HÍRLEVÉL Rekord magasságokban a hazai befektetési alapok Újabb csúcsra ért a magyar befektetési alapok vagyona áprilisban, köszönhetően a tavaly nyár óta tartó nettó

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 9.

Vezetői összefoglaló február 9. 2017. február 9. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama valamennyi vezető deviza ellenében gyengült. A BUX 7,5 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,17 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

Budapest 2015 Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2013

Budapest 2015 Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2013 Budapest 2015 Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2013 Alapadatok Elnevezés angolul Rövid neve Rövid név angolul Harmonizáció Az alap típusa, fajtája Futamideje Indulás dátuma Az alapcímlet devizaneme Budapest 2015

Részletesebben

BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN. növekedési kilátások még roszszabbak. Megjött a benzináremelés

BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN. növekedési kilátások még roszszabbak. Megjött a benzináremelés Big Investment Group 2009.04.21. BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN Súlyos veszteségek az olajpiacon A részvénypiacok esésével és a dollár erősödésével párhuzamosan mélyrepülésbe kezdett hétfőn az olaj

Részletesebben

hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló

hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló Pénteken mind az európai, mind az amerikai vezető részvényindexek enyhén pozitív tartományban, fél százalék körüli nyereséggel zártak. Ma reggelre a forint

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 19.

Vezetői összefoglaló március 19. 2018. március 19. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben gyengült, a svájci frank ellenében pedig erősödött. A BUX 25 milliárd forintos, jóval átlag feletti

Részletesebben

Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10

Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10 Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10 Amikor elkezdődött az év, nem sokan merték felvállalni azt a jóslatot, hogy a részvénypiacok új csúcsokat fognak döntögetni idén. Most, hogy közeleg az

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 18.

Vezetői összefoglaló szeptember 18. 2017. szeptember 18. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama mindhárom vezető devizával szemben gyengült. A BUX 15,5 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett 0,22 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 4.

Vezetői összefoglaló július 4. 2016. július 4. Vezetői összefoglaló Hétfő reggel vegyesen teljesített a forint a vezető devizákkal szemben. A BUX 9,08 milliárd forintos átlag alatti forgalom mellett minimális, 0,01 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 28.

Vezetői összefoglaló február 28. 2017. február 28. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval, a svájci frankkal és a dollárral szemben egyaránt erősödött. A BUX 10,4 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 30.

Vezetői összefoglaló november 30. 2017. november 30. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróhoz képest gyengült, a svájci frankkal és a dollárral szemben erősödött. A BUX 10,2 milliárd forintos, jóval átlag feletti

Részletesebben

szerda, 2015. szeptember 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. szeptember 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. szeptember 2. Vezetői összefoglaló Kedden jelentős veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek, a napvilágot látott negatív kínai makro-indikátorok hatására. Szerda reggel kismértékben

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 13.

Vezetői összefoglaló június 13. 2017. június 13. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama mindhárom vezető devizával szemben gyengült. A BUX 7,6 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,22 százalékos csökkenéssel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 27.

Vezetői összefoglaló március 27. 2017. március 27. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 5,8 milliárd forintos, átlag alatti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 26.

Vezetői összefoglaló szeptember 26. 2016. szeptember 26. Vezetői összefoglaló Hétfő reggel a svájci frankhoz és a dollárhoz képest stagnált, az euróhoz viszonyítva minimálisan gyengült a forint. A BUX 5,9 milliárd forintos, átlag alatti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 27.

Vezetői összefoglaló október 27. 2017. október 27. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben gyengült, míg a svájci frankhoz képest nem változott. A BUX 10,2 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló április 3.

Vezetői összefoglaló április 3. 2018. április 3. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, míg a dollár ellenében erősödött. A BUX 8,9 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 23.

Vezetői összefoglaló november 23. 2017. november 23. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euró, a svájci frank és a dollár viszonylatában egyaránt gyengült. A BUX 15,4 milliárd forintos, jóval átlag feletti forgalom

Részletesebben

GAZDASÁGTERVEZÉSI FŐOSZTÁLY

GAZDASÁGTERVEZÉSI FŐOSZTÁLY PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM GAZDASÁGTERVEZÉSI FŐOSZTÁLY NAPI JELENTÉS 2019.01.09. Vezetői összefoglaló Szerda reggelre a forint árfolyama mindhárom vezető devizához képest erősödött. A BUX 10,4 milliárd forintos,

Részletesebben

Az Energia[Forradalom] Magyarországon

Az Energia[Forradalom] Magyarországon Az Energia[Forradalom] Magyarországon Stoll É. Barbara Klíma és energia kampányfelelős Magyarország barbara.stoll@greenpeace.hu Láncreakció, Pécs, 2011. november 25. Áttekintés: Pár szó a Greenpeace-ről

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 27.

Vezetői összefoglaló július 27. 2016. július 27. Vezetői összefoglaló Vegyesen változott a forint árfolyama szerda reggelre a vezető devizákkal szemben. A BUX 6,8 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,23 százalékkal erősödött

Részletesebben

Vezetői összefoglaló április 6.

Vezetői összefoglaló április 6. 2017. április 6. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, a dollárhoz képest viszont erősödött. A BUX 17,9 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

Átalakuló energiapiac

Átalakuló energiapiac Energiapolitikánk főbb alapvetései ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Átalakuló energiapiac Napi Gazdaság Konferencia Budapest, December 1. Az előadásban érintett témák 1., Kell-e új energiapolitika?

Részletesebben

csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló Szerdán az európai részvényindexek növekedéssel zártak a megjelent euró zónás pozitív adatok hatására, míg az amerikai tőzsdék kismértékű negatív eredménnyel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 16.

Vezetői összefoglaló november 16. 2016. november 16. Vezetői összefoglaló Szerda reggelre a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben nem mutatott jelentős elmozdulást. A BUX 8,1 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett stagnálással

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 2.

Vezetői összefoglaló március 2. 2017. március 2. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben közel változatlan maradt, míg a dollárhoz képest gyengült. A BUX 11,9 milliárd forintos,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 12.

Vezetői összefoglaló október 12. 2017. október 12. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, míg a dollár ellenében erősödött. A BUX 14,5 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 4.

Vezetői összefoglaló december 4. 2017. december 4. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a dollárhoz képest gyengült, míg a svájci frankkal szemben erősödött. A BUX 9,2 milliárd forintos, átlag feletti forgalom

Részletesebben

Vezetői összefoglaló január 13.

Vezetői összefoglaló január 13. 2017. január 13. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, a dollárral szemben pedig kis mértékben erősödött. A BUX 10 milliárd forintos,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 12.

Vezetői összefoglaló június 12. 2017. június 12. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz képest kis mértékben gyengült, a svájci frankkal és a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 6,3 milliárd forintos,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 6.

Vezetői összefoglaló február 6. 2018. február 6. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben erősödött, a svájci frank viszonylatában pedig gyengült. A BUX 10,5 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

csütörtök, május 14. Vezetői összefoglaló

csütörtök, május 14. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. május 14. Vezetői összefoglaló Vegyesen zártak a nemzetközi részvényindexek szerdán. Tegnap a 304,9-308-es szintek között ingadozott az euró/forint árfolyam, ma reggel az euró jegyzései

Részletesebben

péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló Csütörtökön az európai tőzsdemutatók emelkedtek és háromhavi rekordot döntöttek. Az amerikai tőzsdék a hálaadás ünnepe miatt zárva tartottak. Péntek reggel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 2.

Vezetői összefoglaló november 2. 2017. november 2. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama mindhárom vezető deviza ellenében erősödött. A BUX 16,5 milliárd forintos, jóval átlag feletti forgalom mellett 0,68 százalékos

Részletesebben

kedd, 2015. augusztus 18. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. augusztus 18. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. augusztus 18. Vezetői összefoglaló A kínai recesszió kettős nyomást helyez a dollárra. Az építőipari gyorsjelentések mozgatták az amerikai tőzsdéket pozitív irányba. Marad a deflációs környezet

Részletesebben

csütörtök, április 30. Vezetői összefoglaló

csütörtök, április 30. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. április 30. Vezetői összefoglaló Szerdán negatív tartományban zártak a nemzetközi részvényindexek. Elérte a 302-es szintet a forint ma reggel az euróval szemben. Átlag feletti forgalom

Részletesebben

Szőrfi Zsolt: Sokat javult megítélésünk a CDS-árazások alapján

Szőrfi Zsolt: Sokat javult megítélésünk a CDS-árazások alapján Szőrfi Zsolt: Sokat javult megítélésünk a CDS-árazások alapján Míg 2012 elején a rekord magas szinten tartózkodó magyar CDS-felár volt az egyik legmagasabb a feltörekvő univerzumban, mára hitelkockázati

Részletesebben

Német részvény ajánló

Német részvény ajánló Német részvény ajánló Mario Draghi január végi bejelentésével biztossá vált, hogy nagy mennyiségű tőke (60 milliárd /hó) érkezik az európai piacokra legalább 2016 szeptemberéig. Ennek jótékony hatásai

Részletesebben

Vezetői összefoglaló január 20.

Vezetői összefoglaló január 20. 2017. január 20. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval szemben kis mértékben gyengült, a dollárhoz és a svájci frankhoz képest erősödött. A BUX 7,0 milliárd forintos, átlag

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 6.

Vezetői összefoglaló október 6. 2017. október 6. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest erősödött, a dollárral szemben pedig gyengült. A BUX 6,5 milliárd forintos, átlag alatti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló április 17.

Vezetői összefoglaló április 17. 2018. április 17. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euró ellenében kismértékben gyengült, míg a svájci frank és a dollár viszonylatában erősödött. A BUX 4,5 milliárd forintos, jóval

Részletesebben

Vezetői összefoglaló május 15.

Vezetői összefoglaló május 15. 2017. május 15. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, a dollár viszonylatában erősödött. A BUX 17,7 milliárd forintos, átlag feletti forgalom

Részletesebben

GAZDASÁGTERVEZÉSI FŐOSZTÁLY

GAZDASÁGTERVEZÉSI FŐOSZTÁLY PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM GAZDASÁGTERVEZÉSI FŐOSZTÁLY NAPI JELENTÉS 2018.06.18. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben gyengült, a svájci frank ellenében erősödött.

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 10.

Vezetői összefoglaló október 10. 2016. október 10. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint mindhárom vezető devizával szemben gyengült. A BUX 6,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,14 százalékos emelkedéssel fejezte

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 13.

Vezetői összefoglaló szeptember 13. 2016. szeptember 13. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre mindhárom vezető devizához képest gyengült a forint. A BUX 7,6 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,98 százalékos csökkenéssel fejezte

Részletesebben

Vezetői összefoglaló augusztus 30.

Vezetői összefoglaló augusztus 30. 2017. augusztus 30. Vezetői összefoglaló Szerda reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben gyengült, a svájci frank ellenében erősödött. A BUX 15,7 milliárd forintos, jóval átlag feletti

Részletesebben

szerda, június 11. Vezetői összefoglaló

szerda, június 11. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. június 11. Vezetői összefoglaló Alacsony kereskedési hajlandóság mellett pozitív tartományban zárt a vezető nemzetközi tőzsdék többsége. A kedvező nemzetközi piaci hangulat nem ragadt át

Részletesebben

GOLD NEWS. Megjelent az Arany Világtanács legújabb negyedéves elemzése 2011.05.02.

GOLD NEWS. Megjelent az Arany Világtanács legújabb negyedéves elemzése 2011.05.02. Megjelent az Arany Világtanács legújabb negyedéves elemzése Az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) közzétette a negyedévente megjelelő, "Gold Investment Digest" névre hallgató legfrissebb elemzését.

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása II. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása II. negyedév 1 Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 1 Budapest, 2006. augusztus 21. A II. negyedévben az állampapírpiacon a legszembetűnőbb változás a hitelintézeteket magába foglaló egyéb monetáris intézmények

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 27.

Vezetői összefoglaló október 27. 2016. október 27. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama valamennyi vezető devizával szemben gyengült. A BUX 8,9 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,46 százalékos erősödéssel

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

K&H HOZAMLÁNC ÉLETBIZTOSÍTÁSHOZ VÁLASZTHATÓ NYÍLTVÉGŰ ESZKÖZALAPOK

K&H HOZAMLÁNC ÉLETBIZTOSÍTÁSHOZ VÁLASZTHATÓ NYÍLTVÉGŰ ESZKÖZALAPOK K&H HOZAMLÁNC ÉLETBIZTOSÍTÁSHOZ VÁLASZTHATÓ NYÍLTVÉGŰ ESZKÖZALAPOK K&H TŐKEVÉDETT PÉNZPIACI ESZKÖZALAP Az eszközalap kockázatviselő kategória szerinti besorolása: védekező A tőkevédett pénzpiaci eszközalap

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 12.

Vezetői összefoglaló december 12. 2016. december 12. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz képest kis mértékben gyengült, a svájci frankkal és a dollárral szemben erősödött. A BUX 8,1 milliárd forintos, átlag

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 15.

Vezetői összefoglaló szeptember 15. 2017. szeptember 15. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben gyengült, a svájci frank ellenében stagnált. A BUX 8,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 25.

Vezetői összefoglaló október 25. 2016. október 25. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euró és a dollár viszonylatában kis mértékben gyengült, a svájci frank ellenében enyhén erősödött. A BUX 9,9 milliárd forintos,

Részletesebben

Szőcs Mihály Vezető projektfejlesztő. Globális változások az energetikában Villamosenergia termelés Európa és Magyarország

Szőcs Mihály Vezető projektfejlesztő. Globális változások az energetikában Villamosenergia termelés Európa és Magyarország Szőcs Mihály Vezető projektfejlesztő Globális változások az energetikában Villamosenergia termelés Európa és Magyarország Áttekintés IEA World Energy Outlook 2017 Globális trendek, változások Európai környezet

Részletesebben

Vezetői összefoglaló április 27.

Vezetői összefoglaló április 27. 2018. április 27. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval, a svájci frankkal és a dollárral szemben egyaránt erősödött. A BUX 6,8 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 1.

Vezetői összefoglaló december 1. 2017. december 1. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróhoz képest gyengült, a svájci frankkal és a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 16,2 milliárd forintos, jóval átlag

Részletesebben

GAZDASÁGTERVEZÉSI FŐOSZTÁLY

GAZDASÁGTERVEZÉSI FŐOSZTÁLY PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM GAZDASÁGTERVEZÉSI FŐOSZTÁLY NAPI JELENTÉS 2018.07.10. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben gyengült, a svájci frank ellenében erősödött.

Részletesebben

kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló Hétfőn a tengerentúlon estek a tőzsdék, míg a vezető nyugat-európai börzék vegyes teljesítményt mutattak. Kedden reggel a hazai fizetőeszköz erősödött az euróval

Részletesebben

Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására

Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására Túry Gábor MTA Világgazdasági kutatóintézet Válságról válságra A gazdasági világválság területi következményei

Részletesebben

BEFEKTETÉSI SZTORIK A VILÁGBÓL NYUGAT-EURÓPA

BEFEKTETÉSI SZTORIK A VILÁGBÓL NYUGAT-EURÓPA A L A POK BEFEKTETÉSI SZTORIK A VILÁGBÓL NYUGAT-EURÓPA KITÖRŐ TELJESÍTMÉNYEK VAJON FENNTARTHATÓ AZ IRÁNY? A STOXX50 INDEX ALAKULÁSA AZ ELMÚLT 5 ÉVBEN MARKÁNS HEGYMENET 3800 3400 3386 3280 Múlt héten fontos

Részletesebben

Vezetői összefoglaló április 28.

Vezetői összefoglaló április 28. 2017. április 28. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben egyaránt erősödött. A BUX 8,5 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 2.

Vezetői összefoglaló február 2. 2017. február 2. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euró és a svájci frank ellenében kis mértékben gyengült, a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 7,7 milliárd forintos,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 24.

Vezetői összefoglaló március 24. 2017. március 24. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama valamennyi vezető devizával szemben gyengült. A BUX 26,8 milliárd forintos, jóval átlag feletti forgalom mellett 0,94 százalékos

Részletesebben

Vezetői összefoglaló augusztus 28.

Vezetői összefoglaló augusztus 28. 2017. augusztus 28. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euró, a svájci frank és a dollár ellenében egyaránt erősödött. A BUX 5,9 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,15

Részletesebben

hétfő, 2015. november 30. Vezetői összefoglaló

hétfő, 2015. november 30. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. november 30. Vezetői összefoglaló A pénteki kereskedés során az európai tőzsdemutatók vörösben zártak, míg tengerentúlon egyedül a Dow Jones zárt csökkenéssel. Erősödött a forint az euróval

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 21.

Vezetői összefoglaló június 21. 2017. június 21. Vezetői összefoglaló Szerda reggelre a forint árfolyama az euróhoz képest kis mértékben erősödött, a svájci frankkal és a dollárral szemben pedig gyengült. A BUX 6,8 milliárd forintos,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 9.

Vezetői összefoglaló november 9. 2017. november 9. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, míg a dollár ellenében erősödött. A BUX 17,2 milliárd forintos, jóval átlag

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 21.

Vezetői összefoglaló július 21. 2016. július 21. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre minimális mértékben erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben. A BUX 9,8 milliárd forintos, átlag közeli forgalom mellett 0,6 százalékkal

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 24.

Vezetői összefoglaló november 24. 2016. november 24. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama stagnált az euróhoz és a svájci frankhoz képest, a dollár ellenében pedig gyengült. A BUX 9,7 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 18.

Vezetői összefoglaló július 18. 2017. július 18. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euró ellenében gyengült, a svájci frank viszonylatában stagnált, a dollárhoz képest pedig kis mértékben erősödött. A BUX 5,6 milliárd

Részletesebben

Vezetői összefoglaló április 4.

Vezetői összefoglaló április 4. 2018. április 4. Vezetői összefoglaló Szerda reggelre a forint árfolyama az euró ellenében erősödött, a svájci frankhoz képest gyengült, míg a dollárral szemben nem változott. A BUX 8,7 milliárd forintos,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló április 18.

Vezetői összefoglaló április 18. 2018. április 18. Vezetői összefoglaló Szerda reggelre a forint árfolyama mindhárom vezető deviza viszonylatában erősödött. A BUX 6,9 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,37 százalékos csökkenéssel

Részletesebben

kedd, május 12. Vezetői összefoglaló

kedd, május 12. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. május 12. Vezetői összefoglaló Hétfőn veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. Kedd reggel fokozatosan gyengülni kezdett a forint az euróval szemben, az árfolyam megközelítette

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2007. I. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2007. I. negyedév 1 Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2007. I. negyedév 1 2007. I. negyedévében az állampapírpiacon kismértékben megnőtt a forgalomban lévő államkötvények piaci értékes állománya. A megfigyelt időszakban

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 24.

Vezetői összefoglaló február 24. 2017. február 24. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval, a svájci frankkal és a dollárral szemben kis mértékben erősödött. A BUX 20,2 milliárd forintos, jóval az átlag feletti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló augusztus 4.

Vezetői összefoglaló augusztus 4. 2017. augusztus 4. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a svájci frank ellenében pedig gyengült. A BUX 8,0 milliárd forintos, átlag alatti

Részletesebben

VERSENYKÉPESSÉGI FŐOSZTÁLY

VERSENYKÉPESSÉGI FŐOSZTÁLY PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM VERSENYKÉPESSÉGI FŐOSZTÁLY NAPI JELENTÉS 2019.05.16. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, a dollár viszonylatában

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 24.

Vezetői összefoglaló október 24. 2017. október 24. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt gyengült. A BUX értéke 8,1 milliárd forintos átlag feletti forgalom

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 21.

Vezetői összefoglaló március 21. 2017. március 21. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval szemben gyengült, a svájci frank és a dollár ellenében pedig erősödött. A BUX 9,2 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 12.

Vezetői összefoglaló március 12. 2018. március 12. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama mindhárom vezető deviza ellenében gyengült. A BUX 8,8 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,67 százalékos csökkenéssel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 3.

Vezetői összefoglaló július 3. 2017. július 3. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, a dollárhoz képest gyengült. A BUX 8,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2007. III. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2007. III. negyedév 1 Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2007. III. negyedév 1 Budapest, 2007. november 21. 2007. III. negyedévében a hitelviszonyt megtestesítő papírok forgalomban lévő állománya valamennyi piacon

Részletesebben

péntek, 2015. augusztus 7. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. augusztus 7. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. augusztus 7. Vezetői összefoglaló Veszteséggel zártak csütörtökön a vezető nemzetközi részvényindexek. Péntek reggel gyengült a forint a vezető devizákkal szemben. A BUX 1,6 százalékkal került

Részletesebben

szerda, január 20.

szerda, január 20. szerda, 2016. január 20. A Nemzetközi Valutaalap lefelé módosította a világgazdaság idei és a jövő évi növekedésének várható ütemére vonatkozó előrejelzését. Nőtt az átlagos munkanélküliség a világban.

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 25.

Vezetői összefoglaló július 25. 2017. július 25. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euró és a dollár ellenében erősödött, a svájci frankhoz képest stagnált. A BUX 3,4 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

Vezetői összefoglaló augusztus 10.

Vezetői összefoglaló augusztus 10. 2017. augusztus 10. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróhoz képest erősödött, a svájci frank és a dollár ellenében pedig kismértékben gyengült. A BUX 8,0 milliárd forintos,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló május 23.

Vezetői összefoglaló május 23. 2017. május 23. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 9,0 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Budapest Corvinus Egyetem Gazdaság- és Társadalomstatisztikai Elemző és Kutató Központ Budapest, 2016. október 20. Célkitűzések

Részletesebben

csütörtök, május 28. Vezetői összefoglaló

csütörtök, május 28. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. május 28. Vezetői összefoglaló Szerdán pozitív tartományban zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. A hazai fizetőeszköz gyengülést mutatott a dollárral és a svájci frankkal szemben.

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Gazdaságföldrajz Kihívások Európa előtt a XXI. században 2013. Európa (EU) gondjai: Csökkenő világgazdasági súly, szerep K+F alacsony Adósságválság Nyersanyag-

Részletesebben

csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló Szerdán mind az európai, mind az amerikai részvényindexek jelentős pluszban zártak, az EKB elnök nyilatkozatának hatására, mely szerint az EKB még tovább

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A SIGNAL BIZTOSÍTÓ ÁLTAL FORGALMAZOTT EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ALAPOK ÖSSZETÉTELÉRŐL

ÖSSZEFOGLALÓ A SIGNAL BIZTOSÍTÓ ÁLTAL FORGALMAZOTT EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ALAPOK ÖSSZETÉTELÉRŐL ÖSSZEFOGLALÓ A SIGNAL BIZTOSÍTÓ ÁLTAL FORGALMAZOTT EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ALAPOK ÖSSZETÉTELÉRŐL 2014. október HANSAINVEST Hanseatische Investment Gmbh alapjai 2014. október Forrás: hansainvest.de HANSAinternational

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 14.

Vezetői összefoglaló december 14. 2017. december 14. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euró, a svájci frank és a dollár ellenében is gyengült. A BUX 9,5 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,55

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 27.

Vezetői összefoglaló szeptember 27. 2016. szeptember 27. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint mindhárom vezető devizával szemben kis mértékben erősödni tudott. A BUX 6,9 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett, 1,55 százalékos

Részletesebben

szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló Fontosabb makroadatok hiányában az enyhülni látszó geopolitikai hírek határozták meg a nemzetközi tőzsdei kereskedést, így komoly emelkedést könyveltek el

Részletesebben

hétfő, augusztus 3. Vezetői összefoglaló

hétfő, augusztus 3. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. augusztus 3. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai börzék pluszban, az amerikai indexek mínuszban zártak pénteken. A hazai fizetőeszköz erősödött a hétvége folyamán. A BUX alacsony

Részletesebben

Vezetői összefoglaló január 31.

Vezetői összefoglaló január 31. 2017. január 31. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama valamennyi vezető devizával szemben gyengült. A BUX 7,4 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,73 százalékos csökkenéssel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló május 18.

Vezetői összefoglaló május 18. 2018. május 18. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróhoz képest gyengült, a svájci frank és a dollár ellenében pedig erősödött. A BUX 9,2 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben