IV. RÉSZ M E L L É K L E T E K

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "IV. RÉSZ M E L L É K L E T E K"

Átírás

1 IV. RÉSZ M E L L É K L E T E K

2 M. 1. A KÖNYVTÁR TÖRTÉNETÉNEK KRONOLÓGIÁJA Az országgyűlési ifjak Társalkodási Egyesületet alapítanak könyvtárral ALMÁSY Pál, a képviselőház alelnöke kinevezi VASVÁRY Károlyt a képviselőház könyvtárnokává YBL Miklós felépíti a Sándor utcai régi pesti képviselőházat hó: Könyvbeszerzési célokra a Ház költségvetési bizottsága 1000 forintot szavaz meg Az első (működésképtelen) könyvtári bizottság megválasztása a képviselőház ülésén A képviselőház ideiglenes házszabályainak módosítása. Ekkor deklarálták, hogy "a Ház tagjainak használatára könyvtárt állít". Először szerepel a könyvtárról önálló fejezet ( paragrafus) A Ház költségvetési bizottsága javaslatot tesz a képviselőház hivatali rendszerének és állandó hivatalnoki karának kialakítására. Ebben a könyvtár kezelését a levéltárra bízzák Az előbbi javaslatot a képviselőház ülése elfogadja NYÁRY Pál képviselő a Ház ülésén kifogásolja, hogy "a könyvtár még nem létezik" A második (egyben az első működőképes) könyvtári bizottság megválasztása a Ház ülésén SIMONYI Ernő képviselő felszólítja a T. Házat a könyvtár mielőbbi létrehozására. Az elnök bejelenti, hogy könyvtári célra rendelkezésre áll egy szoba a szomszédos Nemzeti Múzeum épületében A Ház sürgeti a könyvtári bizottságot a könyvtár működésének megindításához szükséges könyvek jegyzékének az összeállítására A könyvtári bizottság jelentést tesz "az első könyvbeszerzés és a leendő könyvtár ideiglenes elhelyezése tárgyában" A képviselőház ülésén elfogadják a könyvtár működéséhez szükséges pénzügyi keretet, amelyet a Ház ettől kezdve havi költségvetésében rendszeresen biztosít. Innen számítható a könyvtár tényleges működése A Ház a gazdasági bizottság javaslatára könyvtári célra kibérelte a szomszédos Luby-féle házat GHYCZY Ignác kötetes könyvtárát örökösei a képviselőház könyvtárának adományozzák eleje A könyvtárnak otthont adó Luby-féle házat lebontásra ítélik A Ház ülésén a képviselők elfogadják, hogy a könyvtár a képviselőházban működjék.

3 A Ház határozatban szólítja fel a könyvtári bizottságot a közel kötetes GHYCZY-könyvhagyaték átvételére és a képviselőházban történő elhelyezésére. A könyvtár 1873 nyarán a Luby-féle házból a Sándor utcai régi pesti képviselőházba költözik, kezelését a képviselőházhoz beosztott írnokra bízzák A könyvtár első betűrendes kötetkatalógusának megjelenése A képviselőház könyvtári bizottsága szabályozza a könyvtár nyitvatartását (ülésnapokon 9 1 és 3 6 óra között) A képviselőház ülése feloldja a képviselőkre vonatkozó, 1868-as házszabályok által rögzített kölcsönzési tilalmat BASSÓ Ármin díjnokként a Képviselőház könyvtárába kerül Az évi gyarapodás betűrendes szakkatalógusának megjelenése A képviselőház módosított házszabályai a könyvtári bizottságot állandó bizottsággá nyilvánítják. Ezentúl a könyvtár e bizottság felügyelete alatt működik Önálló könyvtárnoki állás szervezése: BASSÓ Árminnak, a könyvtár első könyvtárnokának kinevezése A kölcsönzési szabályzat 30 napos határidőt állapít meg A könyvtár betűrendes és szak szerinti gyarapodási katalógusának megjelenése A Ház a GHYCZY-hagyaték egységének megőrzése és a gyűjtemény egy helyen tartása mellett határoz A könyvtári bizottság GHYCZY Kálmán házelnök közbenjárását kéri a külföldi parlamenti kiadványok beszerzése érdekében. TISZA Kálmán miniszterelnök segítségével ez évben megindulnak a nemzetközi cserekapcsolatok több külföldi országgal: először 1878-as osztrák, németországi, porosz, francia és horvát parlamenti dokumentumok érkeznek a Könyvtárba A Könyvtár első biztosítása tűzveszély esetére Az LVIII. tc. megalkotása az állandó országház felépítéséről Az 1876-os katalógus első pótfüzetének megjelenése Cserekapcsolat létesítése az angol alsóházzal KÜFFER Béla segédkönyvtárnoki kinevezése Betűrendes katalógus megjelenése az évi szaporulatról A cédulakatalógus (betűrendes és szakkatalógus) bevezetése a könyvtárban YBL Miklós átalakításokat végez a régi pesti képviselőházban, és kötettel bővíti a könyvtár befogadóképességét Cserekapcsolat létesítése az Egyesült Államok törvényhozó szervével A képviselőház gazdasági bizottságának jelentése a már 10 éve folyó gyakorlathoz igazítva a könyvtárt a Ház új hivatali rendjében önálló egységként kezeli PIKLER Gyula (későbbi egyetemi tanár) segédkönyvtárnoki működése BASSÓ Ármin könyvtárnok halála.

4 KÜFFER Béla könyvtárvezetői működése A jelenlegi Országház építésének megkezdése Az 1876-os katalógus második pótkötetének megjelenése A Ház határozatot hoz a GHYCZY-könyvtár mezőgazdasági vonatkozású szakkönyveinek átadásáról az Országos Magyar Gazdasági Egyesületnek. (Az átadásra október 9-én került sor.) 1887 A képviselőház új házszabályainak 256. paragrafusa kimondja: a könyvtári bizottság elnöki tisztségét hivatalból a Ház elnöke tölti be A könyvtári bizottság ülésén határozatot hoznak a kéziratos jegyzőkönyvek megőrzéséről, bekötéséről A könyvtári bizottság ülésén az év minden hónapjára kiterjesztik a havi költségvetés biztosítását, így a könyvtár költségvetési ellátmánya évi 5400 Ft lett. Ugyanekkor a könyvtári személyzet fizetését a Ház többi hivatalnokainak szintjére emelik A bizottság foglalkozik az elmaradt kölcsönzések ügyével (75 kölcsönzőnél 675 elmaradás, volt képviselőknél is) A könyvtári bizottság ülésén határozatot hoznak az ülések jegyzőkönyvének hitelesítésére. Előkészítik a katalóguskötet kinyomtatását és kiegészítik a kölcsönzési szabályzatot A bizottsági ülésen döntenek a kölcsönzési jelentés Ház elé terjesztéséről. A késedelmes kölcsönzők elnöki intésben részesülnek A képviselőház elfogadja a könyvtár új kölcsönzési rendjét, amely megtiltja a kézikönyvek, a magyar parlamenti dokumentumok, az évkönyvek és a folyóiratok utolsó számainak kölcsönzését A könyvtári bizottság ülése tájékozódik a GHYCZY-könyvek egy részének átadása ügyében A bizottsági ülésen a felállított cédulakatalógushoz 200 dobozt rendelnek. Elhatározzák, hogy az újságok és folyóiratok utolsó számait kihelyezik a földszinti társalgóba a képviselők részére egy szolga felügyelete mellett. Megbízzák KÜFFER Béla könyvtárnokot, hogy az 1848 előtti országgyűlések vitáinak és irodalmának összegyűjtése és kiadása tárgyában készítsen a Ház elé terjesztendő javaslatot A könyvtári bizottság ülése a könyvtár nyomtatott kötetkatalógusának elkészítéséhez segéderőt biztosít UGRON Gábor javaslatára a Ház határozatot hoz a régi törvényhozások forrásmunkáinak eredetiben vagy másolatban történő beszerzésére A könyvtári bizottság ülésén bejelentik, hogy a Ház utasította a könyvtári bizottságot a régi magyar törvényhozás forrásmunkáinak beszerzésére. A könyvtárnok beszámol a francia parlament hasonló jellegű tevékenységéről. A bizottság határozata értelmében a Képviselőházi Könyvtár a Magyar Történelmi Társulat alapító tagjainak sorába lép A bizottsági ülésen jelentés hangzik el a könyvtári katalógus kinyomtatásának állásáról.

5 A képviselőház könyvtári bizottsági ülésén beszámolnak DEÁK Ferenc országgyűlési leveleinek megvásárlásáról, az 1848 előtti országgyűlési viták iratainak összegyűjtéséről A bizottsági ülésen JUSTH Gyula képviselő panaszt tesz a napilapok széthordása miatt. Elrendelik ezek lepecsételését és tilalmi táblák kirakását A képviselőház határozatot hoz a régi országgyűlési dokumentumok összegyűjtésére GHYCZY-kötet átadása a Magyar Tisztviselők Országos Egyesülete könyvtárának A könyvtári bizottság ülésén döntenek arról, hogy az 1861 előtti országgyűlési iratok összegyűjtésének költségeit 1895-től rendszeresen a könyvtári költségvetésbe építik. Bejelentik a nyomtatott katalógus elkészülését A könyvtári bizottság ülést tart Ft évi költségvetést fogad el a régi országgyűlési iratok gyűjtésére, és megbízza KÜFFER Béla könyvtárnokot, hogy a gyűjtésről őszre programot készítsen. A Monumenta Germaniae című művet a vallás és közoktatásügyi miniszter kérésére hosszú időre kikölcsönzik a pesti tudományegyetem történeti szemináriumának évenkénti meghosszabbítással A képviselőház könyvtári bizottságának ülésén megvitatják a régi országygyűlések összegyűjtésének könyvtárnok által készített tervezetét, amelyről kikérik PAULER Gyula országos levéltárnok szakvéleményét is. Ezen az ülésen a Könyvtár kezelési szabályzatának teljes szövegét is megállapítják. Módosítják a nyitvatartási időt (ülésnapokon: 9 2, 4 6 között; vasárnap és ülések szünete alatt:10 12 között) A könyvtári bizottság ülésén a régi országgyűlési iratok gyűjtése ügyében meghallgatják dr. PAULER Gyula főlevéltárnokot és határozatot hoznak. A bizottság ILLYÉS Bálint és BELITSKA Béni képviselőt kéri fel könyvek tárolására alkalmas hely keresésére, mert a helyhiány miatt súlyos helyzetet tapasztaltak. A könyvtárnok jelentést tesz a GHYCZY-gyűjtemény szétosztása tárgyában: a felülvizsgált 2988 műből a terv szerint 1237-et megtartanak, átadásra kerül A GHYCZY-gyűjteményből kötet átadása a Nógrádmegyei Múzeumi Társulatnak kötet átengedése a GHYCZY-hagyatékból a Királyi Magyar Természettudományi Társulatnak A könyvtári bizottság ülésén KÜFFER Béla kéri a bizottságot, hogy a könyvtár elhelyezése iránt tájékozódjék az új Országházban A bizottsági ülésen sor kerül a segédkönyvtárnoki pályázatok megtárgyalására. Ez alapján FÜLÖP Áront nevezik ki. Később könyvtárnoki, főkönyvtárnoki, majd 1911-től 1916-ig a könyvtár első igazgatói posztját tölti be A könyvtári bizottság ülésén határozatot hoznak pótkatalóguskötet kiadására A bizottsági ülésen a könyvtárnok könyvszekrények készíttetését kéri. KAMMERER Ernő bizottsági tag jelentést tesz a könyvtár tervezett elhelyezéséről, helyiségeiről, berendezéseiről és ennek folyamatos figyelemmel kíséréséről.

6 A könyvtári bizottság ülésén először döntenek írógép könyvtári célú kipróbálásáról és megrendeléséről A bizottsági ülésen az elnököt felhatalmazzák, hogy a könyvtár elhelyezése ügyében intézkedjék az új Országház építése idején. A könyvtárnok jelentést tesz idegenek többszöri "betolakodásáról". Ezért tilalmi tábla kifüggesztését határozzák el. Nem sokkal ezután az "idegen" olvasók bejövetelének megakadályozására a bejáratnál kiteszik a "CSAK KÉPVISELŐK HASZNÁLHATJÁK!" feliratú táblát A könyvtári bizottság ülésén jelentés hangzik el régi és kéziratos országgyűlési írások megszerzéséről ( es évek) és az között beérkezett dokumentumok pótkatalógusának elkészüléséről, kinyomtatásáról. Megtárgyalják a költözködés előtti könyvtári revízió előkészítését, a könyvtári szakok elhelyezését, a cédulakatalógus rendezését A bizottsági ülés dönt az ónodi országgyűlésről szóló nyomtatványok megvásárlásáról és a könyveken elhelyezendő, szakjelzésre utaló színes címkék bevezetéséről. Méltatják SZABÓ Ervin könyvtári gyakorlatát, elismeréssel adóznak szorgalmának és hozzáértésének A könyvtári bizottság ülést tart. Elrendelik 1 napilap (Magyar Nemzet) állandó megőrzését (a többi csak olvasótermi használatra jár) A bizottsági ülésén régi jogszabályok és országgyűlési dokumentumok megvételét hagyják jóvá A könyvtár bizottság ülésén a képviselők a könyvtár költségvetését koronáról koronára emelik fel Tűz a Képviselőházi Könyvtárban. A 8229 korona kárt a biztosító megtéríti A bizottsági ülésen 26 hírlapot rendelnek az olvasóterem részére, 3 hírlapot, valamint 64 magyar és külföldi folyóiratot végleges megőrzésre. Megvitatják az közötti rendezetlen kölcsönzésekről szóló kimutatást, és a házelnök aláírásával erélyes felszólítást küldenek. A tűzeset megtárgyalása után határozatot hoznak tűzmentes szekrény beszerzéséről és unikumok (elsősorban kéziratok, valamint a csak ebben a könyvtárban meglevő művek) sokszorosításáról A könyvtári bizottság ülésén 323 db es országgyűléssel és képviselővel kapcsolatos röpirat megvásárlását hagyják jóvá A bizottsági ülés a közelgő költözködés miatt létszámemelésről határoz ( kötet számozása, új beosztása, revideálása). A könyvtárnok a felépült Országházban állandó hely biztosítását kéri a könyvtári állománynak és megfelelő irodákat a személyzetnek A bizottsági ülés résztvevői megvitatják az új Országházba költözés tervét (200 láda megrendelése, fuvaros fogadása, csomagoláshoz könyvkötő segédek alkalmazása). A késedelmes kölcsönzések ügyének rendezését a költözködés utáni időkre halasztják hó: A Képviselőházi Könyvtár kötetes állományával a Sándor utcai régi pesti képviselőházból a Duna-parton felépített, új Országházba költözik A képviselőház első ülése az új Országházban.

7 A bizottság ülésén az elnök elismerését fejezi ki a költözködés rendben történő lebonyolításáért. Elhatározzák, hogy a régi országgyűlési iratok gyűjtésére, mivel az "szakszerűen és tudományosan képzett emberek egész idejét igénybe veszi" hasonló munkában jártas történettudóst fognak alkalmazni. KÜFFER Béla könyvtárnokot "a korábbi években ért mellőzés miatt és hosszú szolgálati érdemeiért" fizetésemelésben részesítik től PLECHL Béla későbbi könyvtárigazgató segédkönyvtárnokként dolgozik a Képviselőházi Könyvtárban A könyvtári bizottság ülésén döntenek TAKÁTS Sándor tanár (történész) alkalmazásáról, akinek március 1-jétől a régi országgyűlések dokumentumainak további gyűjtése lesz a feladata, melyet közel három évtizedig haláláig végez A bizottsági ülés foglalkozik a KOSSUTH-féle Országgyűlési Tudósításoknak a Politzer és fia cég által felajánlott megvásárlásával A könyvtári bizottság ülése 8000 korona rendkívüli hitelt szavaz meg könyvtári célokra és emeli a Könyvtár költségvetési keretét "mert a korona évi keret gyarapításra és kötésre évek óta nem elegendő". Megtárgyalják TAKÁTS Sándornak a régi országgyűlésekre vonatkozó munkaprogramját A bizottsági ülésen pénzhiány miatt a régi országgyűlési iratok keretének terhére a bizottság megrendeli a Pesti Hírlap évfolyamait 180 koronáért A könyvtári bizottság SÁNDOR József képviselőnek a Kívánatkönyvben leírt javaslatát a nagyobb politikai lapok megrendeléséről, rendszeres gyűjtéséről és állandó megőrzéséről a túlterhelt költségvetés és a munkaerőszaporítás miatt nem fogadja el A bizottság ülésén HEGEDŰS Lóránt bizottsági tag indítványozza a Dewey-féle decimális könyvtári rendszer bevezetését. Az indítványt tanulmányozásra adják ki. A régi, késedelmes kölcsönzések ügye ismét napirendre kerül. Foglalkoznak az "idegenek" könyvtárhasználati engedélyeivel is. TAKÁTS Sándor részletes jelentést ad a régi országgyűlési iratok gyűjtéséről A könyvtári bizottság ülésén sajnálattal jelentik be KÜFFER Béla könyvtárnok "23 évi hű és odaadó szolgálat" utáni nyugdíjazását megromlott egészsége miatt KÜFFER Béla könyvtárvezető betegsége miatt nyugdíjba vonul. Helyét FÜLÖP Áron a könyvtárnokká előléptetett addigi segédkönyvtárnok veszi át től Az új országgyűlési ciklusra a könyvtári bizottság két albizottságot választ: az ügyrendi albizottságot, valamint a beszerzés és a könyvtár felett általános felügyeletet gyakorló albizottságot A könyvtári bizottság ülésén SIMONYI-SEMADAM Sándort (a majdani miniszterelnököt) jegyzővé választják A bizottsági ülés az új könyvtári ügyrend kidolgozásával megbízza az ügyrendi albizottságot. FÜLÖP Áron könyvtárnok jelentést tesz a könyvtár újrarendezésének szükségességéről és módozatairól (a kérdést kiadják tanulmányozásra a felügyeleti albizottságnak). A bizottság hozzájárul, hogy

8 397 TAKÁTS Sándor a bécsi levéltárban folytassa a régi országgyűlési iratok gyűjtését A bizottsági ülésen a könyvtárnok beszámol a kölcsönzési hátralékokról ősze FÜLÖP Áront JUSTH Gyula házelnök főkönyvtárnokká lépteti elő A könyvtári bizottság megbízásából SIMONYI-SEMADAM Sándor javaslatára FÜLÖP Áron főkönyvtárnok a könyvtár kezelésének eltérő és előnyösebb módját kísérli meg a B5 jelű büntetőjogi művekkel A bizottság ülésén a főkönyvtárnok a könyvtár újrarendezése és leltározása tárgyában ajánlja az eddig követett alfabetikus rendszer helyett az ún. magazin rendszert (véleményezésre kiadják a felügyeleti albizottságnak) A GHYCZY-gyűjteményből a PETŐFI-re vonatkozó szépirodalmi folyóiratok elajándékozása a PETŐFI-háznak NAGY Miklós, a könyvtár későbbi vezetője, segédkönyvtárnokként szolgálatba áll A Ház ülése újabb szolgálati szabályzatot fogad el, amely megerősíti a könyvtárnak a képviselőház hivatali szervezetében elfoglalt helyét A könyvtári bizottság több fontos kérdésben hoz megvitatás után határozatot. A főkönyvtárnok által összeállított ügyrendtervezetet és kezelési szabályzatot kiadja az ügyrendi albizottságnak. A könyvtári bizottság a régi, nehézkes alfabetikus módszer helyett FÜLÖP Áron javaslatára a könyvek elhelyezését és kikeresését jelentősen megkönnyítő raktárrendszer (magazinrendszer) bevezetése mellett foglal állást, és elrendeli a katalógus ez alapon történő, mielőbbi összeállítását. Takarékossági okok miatt a bizottság valamennyi lapból és folyóiratból csak 1 példány előfizetését engedélyezi, és az egyes lapok már korábban jóváhagyott hosszú távú gyűjtését is megszünteti. A Petőfi Ház kérelmére a bizottság engedélyezi a GHYCZY-gyűjteményből származó, 1840-es évekbeli szépirodalmi folyóiratok átadását. Döntenek a késedelmes kölcsönzések jegyzékének a Ház elé terjesztéséről A bizottsági ülésen a könyvtári ügyrend albizottság által elfogadott tervezetét kiadták tanulmányozásra minden bizottsági tagnak. A főrendiház elnöke a főrendiház könyvtárának átadása ellenében a Képviselőházi Könyvtár használatát kéri a főrendek számára. A bizottság megbízza a főkönyvtárnokot az albizottság által megvitatott könyvtárrendezési munkálatok mielőbbi elvégzésével. Jelentés hangzik el a vissza nem hozott könyvekről, a volt képviselők ellen indított perekről A könyvtári bizottság ülése elfogadja a könyvtári ügyrendet, ezzel az ügyrendi albizottság munkáját befejezve megszűnik A képviselőház elnöke életbe lépteti a könyvtári ügyrendet. A könyvtár nyitvatartási ideje vasárnap, ünnepek és képviselőházi szünet idején a képviselők számára 1 órával növekedett. Ettől kezdve a könyvtárt ülésnapokon délelőtt az "idegenek" is látogathatták. Az ügyrend a kölcsönözhető könyvek számát 20-ban, a határidőt 60 napban állapította meg A könyvtári bizottsági ülés részletesen megtárgyalta a könyvtár újrarendezésének teendőit és a perlés alatt álló kölcsönzéseket. Elhatározzák két ma-

9 398 gyar napilap (Budapesti Hírlap, Újság) és a Times állandó gyűjtését és megőrzését Az újrarendezés állásának áttekintése a bizottság ülésén A bizottsági ülésen jelentés hangzik el az újrarendezésről. Elfogadják a jogi szakok beosztásának tervezetét A képviselők a plenáris ülésen módosítják a Ház szolgálati szabályzatát. A könyvtár vezetésére ekkor alakítják ki a könyvtárigazgatói funkciót BERZEVICZY Albert házelnök FÜLÖP Áron főkönyvtárnokot kinevezi könyvtárigazgatóvá A könyvtári bizottság ülésén a főrendiház 5107 kötetes könyvtárának átvételével PEKÁR Gyula és JANKOVICH Béla képviselőket, valamint FÜLÖP Áron igazgatót bízzák meg. A bizottság hozzájárul egy könyvporoló gép beszerzéséhez A bizottsági ülés ismételten megvitatja az újrarendezési munkákat. PEKÁR Gyula jelenti, hogy a főrendiházi könyvtár átvétele befejezettnek tekinthető Az igazgató részletes ismertetést nyújt a könyvtár újrarendezéséről, amelyet 1915-re valószínűleg be tudnak fejezni tól kezdődően a könyvtári bizottság PEKÁR Gyula javaslatára hozzájárul hét magyar napilap gyűjtéséhez és megőrzéséhez Az évi gyarapodás katalógusának megjelenése A bizottsági ülésen részletes helyzetismertetés az újrarendezésről. DEÁK Ferenc unokahúga felajánlja a könyvtárnak 58 mű (270 kötet) megvételét DEÁK Ferenc egykori könyvtárából Az évi gyarapodás katalógusának megjelenése A könyvtár megvásárolja DEÁK Ferenc könyvtárának megmaradt részét a "haza bölcse" unokahúgától, DARÓCZY Tamásnétól A könyvtár igazgatója hosszú ideig betegeskedik, a többi munkatárs az I. világháború kitörése után bevonul katonának. Az újrarendezési munkálatok derékba törnek, a könyvtár bezár FÜLÖP Áron, a Képviselőházi Könyvtár első igazgatója betegség miatt nyugdíjba vonul, az igazgatói funkciót papíron PLECHL Béla veszi át (de 1918 végéig katonai szolgálatot teljesít); a könyvtárért ténylegesen NAGY Miklós felel A könyvtári bizottság első ülése a háború alatt: PEKÁR Gyula javasolja a világháborúval foglalkozó katonai és politikai irodalom minél nagyobb arányú beszerzését és külön teremben történő elhelyezését. Részvétnyilvánítás amiatt, hogy NAGY Sándor segédkönyvtárnok elesett a háborúban GYURIKOVITS György kéziratos országgyűlési gyűjteményének megvásárlása a RANSCHBURG-féle könyvkereskedéstől NAGY Miklós könyvtárnoki kinevezése A bizottság ülésén szorgalmazzák az ellenséges sajtótermékek megszerzését a hágai követségen keresztül NAGY Miklós főkönyvtárnoki kinevezése.

10 A képviselőház feloszlatásával a könyvtári bizottság is megszűnik, a könyvtár a belügyminiszter fennhatósága alá kerül A tanácsköztársaság létrejöttével az Országházi Könyvtár irányítását a Belügyi Népbiztosság veszi át A Belügyi Népbiztosság április 5-én kelt rendeletével a volt képviselőházi könyvtárt átadva a Közoktatásügyi Népbiztosságnak beolvasztja a Szabó Ervin Könyvtárba A Szabó Ervin Könyvtár "országházi fiókja" a Közoktatásügyi Népbiztosság felügyelete alatt megszervezett Történelmi Materializmus Kutató Intézet szervezeti egységeként folytatja tevékenységét A tanácsköztársaság bukásával a Történelmi Materializmus Kutató Intézet Könyvtára az Országház részeként ismét a belügyminiszterhez tartozik A gyűjtemény a Nemzetgyűlés Könyvtáraként újra a Ház szervezeti rendjében, a könyvtári bizottság felügyelete alatt működik NAGY Miklós címzetes könyvtárigazgatóvá lép elő FÜLÖP Áron volt könyvtárigazgató ( ) halála A könyvtári bizottság első ülése a háború után a könyvek és folyóiratok megrendelésével, a parlamenti csere helyreállításával és kölcsönzési kérdésekkel foglalkozik PLECHL Béla könyvtárigazgató ( ) halála GAÁL Gaszton házelnök NAGY Miklóst könyvtárigazgatóvá, PANKA Károlyt főkönyvtárnokká, TRÓCSÁNYI Györgyöt segédkönyvtárnokká nevezi ki A könyvtári bizottság ülésén hangzik el a kötelespéldány-javaslat. NAGY Miklós igazgató bejelenti, hogy a háborús és forradalmi károk felderítése érdekében állományrevíziót rendelt el A könyvtári bizottság tagjaiból választott albizottság megtárgyalja a köteles példány beszolgáltatására vonatkozó törvényjavaslatot A képviselők elfogadják a XX. törvényt, amely biztosítja a köteles példányt a könyvtárnak Ülést tart a Ház könyvtári bizottsága. A késedelmes és elveszett kölcsönzések részletes megvitatása után jelentés hangzik el az állományrevízió eddigi eredményeiről. A bizottság jóváhagyja, hogy a már hosszabb ideje működő könyvkötő részére külön helyiségben könyvkötő és -javító műhelyt rendezzenek be tól módosítani javasolják a kölcsönzési szabályzatot. BECK Lajos képviselő javasolja külön olvasóterem berendezését az idegen olvasók számára (személyi és tárgyi feltételek híján eredménytelenül) NAGY Miklós az állományrevízió megkönnyítésére bevezeti a helyrajzi katalógust Magyarország csatlakozik az 1886-ban megkötött, nemzetközi cserekapcsolatokat szabályozó, brüsszeli egyezményhez.

11 A kölcsönzési rend módosítása az "idegenek" kölcsönzési lehetőségét is tartalmazza. A képviselőknek a korábbi 20 helyett 5 kötet kölcsönzését tették lehetővé (és további 5 kötetet óvadék ellenében) Az állományrevízióval egybekötve folytatódnak az I. világháború miatt félbeszakadt könyvtárrendezési munkálatok A könyvtári bizottság ülésén foglalkoznak a felállítandó Parlamenti Múzeumnak átadandó dokumentumok meghatározásával, a létszámcsökkentésről szóló törvény végrehajtásával A könyvtárrendezési munkálatok a tisztviselők 50%-os létszámcsökkenése miatt ismét leállnak Összeül a képviselőház könyvtári bizottsága. Megtárgyalják a kényszerű takarékosság és létszámleépítés okozta következményeket A hírlapkölcsönzési jogot óvadék ellenében két hétre biztosítják a képviselők számára A könyvtári bizottság ülésén a képviselők kívánatosnak tartják a könyvtárrendezési munkálatok és a katalóguskötet összeállításának folytatását, felhatalmazzák a Házelnököt a szükséges pénzügyi fedezet megteremtésére évi ülését tartja meg a könyvtári bizottság. Ezen az újrarendezés helyzetét is megvitatják. A kölcsönzés jogát az újonnan megalakult felsőház tagjaira is kiterjesztik A könyvtári bizottság évi rendes ülésén részletesen megtárgyalják a kölcsönzési és a könyvtárrendezési problémákat KÜFFER Béla volt könyvtárvezető ( ) halála A könyvtári bizottság soron kívüli ülésén megemlékeznek az elhunyt KÜFFER Béláról. A fő napirendi pont: a B6-os Közjog és közigazgatás szakkatalógus-kötetének összeállítása és kiadása. NAGY Miklós könyvtárigazgató javaslatára a bizottság határozatot hoz az elajándékozott GHYCZY-könyvtár visszaszerzéséről. Bejelentik, hogy a felsőház tagjainak részére hamarosan külön olvasótermet létesítenek. Döntenek a DEÁKkönyvtár Parlamenti Múzeumnak történő átadásáról A képviselőház ülése határozatban adja meg a felhatalmazást a könyvtári bizottságnak az eladományozott GHYCZY-könyvek visszakérésére Az életbe lépő házszabályok a könyvtári bizottság nevét és tevékenységi körét a Parlamenti Múzeum felállítása miatt könyvtári és múzeumi bizottságra változtatja vége: A könyvtár a szerveződő Parlamenti Múzeum részére átadja DEÁK Ferenc 250 kötetes könyvtárát, amelyet 1914-ben vásárolt meg A könyvtári bizottság év végi rendes ülésére késve kerül sor. Részletes tájékoztatás hangzik el a Parlamenti Múzeum tevékenységének megindulásáról és anyagairól, valamint a B6-os katalóguskötet szerkesztési munkálatairól, a GHYCZY-könyvek visszaszerzésének előkészületeiről A Parlamenti Múzeum megnyitása.

12 A könyvtári bizottság évi rendes ülésén beszámoló hangzik el a B6-os szakkatalógus összeállításának véghajrájáról, a GHYCZY-könyvek visszaszolgáltatásának helyzetéről A közjog és közigazgatási jog című B6-os katalóguskötet kiadása Az A5 Bölcselet tudományszak önállóvá válik a szakrendszerben (addig az A3-ban volt az Irodalommal együtt) és a könyvraktárban egyaránt Ülést tart a képviselőház könyvtári bizottsága. A GHYCZY-könyvek viszszaadása a négy intézmény részéről befejeződik. A kötetek száma: 5378 (több évtized alatt 455 kötet veszett el). Az éjszakai tűzoltószolgálat kérdését is vizsgálat tárgyáva teszik Két könyvtári olvasóterem berendezése a képviselők részére A könyvtári bizottság ülésén ismertetik a B8-as szak katalóguskötetének előrehaladott munkáit, a villamosvezetékek és fűtőtestek teljes cseréjének befejezését A közgazdasági és pénzügyi irodalom szak (B8) kötetben való megjelenése A könyvtár szakkatalógusában és a könyvraktárban létrehozzák az E. természettudományi szakot Soron kívüli ülést hív össze a könyvtári bizottság. Részletes beszámoló hangzik el a B8-as katalógus összeállításáról, kiadásáról A könyvtári bizottság évi rendes ülése foglalkozik a történelmi szakok (C1 C4) katalógusának előkészítő munkálataival és az "idegenek" részére olvasóterem létesítésével Meghal TAKÁTS Sándor főlevéltárnok történész, a régi magyar országgyűlési dokumentumok felkutatója és feldolgozója A D tudományszak a könyvtár szak- és raktári rendszerében ketté válik: a D1-re (Föld- és néprajz), valamint a D2-re (Térképek) A visszaérkezett 5378 GHYCZY-kötetet különgyűjteményként a GHYCZY-szobában helyezik el A könyvtári bizottság soron kívüli ülése a magyar igazságra (trianoni revízió), illetve Magyarország háborús ártatlanságára vonatkozó gyűjtési munkálatok szervezésével és ilyen jellegű kiadvány előkészítésével foglalkozik A könyvtári bizottság a visszatérő napirendi pontok megvitatásával megtartja évi rendes ülését. Újra sürgetik külön olvasóterem felállítását az "idegenek" részére Két olvasótermet nyitnak meg az "idegenek" számára A könyvtári bizottság ülésén jelentés hangzik el a történeti szakok kötetének összeállítási munkáiról, a kiadás várható költségeiről, az új könyvtári ügyrend tervezetének elkészítéséről A Ház könyvtári bizottsági ülésén megvitatják a trianoni különgyűjtemény felállítására vonatkozó javaslatot és a könyvtári ügyrend tervezetét. Az elnök ígéretet tesz a történeti szakkatalógus mielőbbi kiadására A könyvtári bizottság évi rendes ülésén bejelentik, hogy a négy történeti szak összeállítása a befejezéshez közeledik. Az elnök a folyó költségvetési

13 402 év terhére szándékozik a kiadást megoldani. A tagok elfogadják az új könyvtári ügyrendet A Ház ülésén is megszavazzák az új könyvtári ügyrendet. Ez az "idegenek" részére tovább növeli a könyvtár nyitvatartási idejét. A kölcsönözhető kötetek számát 5-ről 10-re emelték (és óvadék ellenében még 5 kötet) A könyvtári bizottság rendes ülésén az elnök megújítja ígéretét a négy történeti szakkatalógus kiadására A könyvtár átveszi az Országos Széchényi Könyvtártól a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholy egykori "szabadkőműves könyvtár"-át, örökletétként, 3481 kötetben Az A5. Bölcselet tudományszakban a neveléstudomány is helyet kap A képviselőház könyvtári bizottságának ülésén a történeti szakok kérdése az előző ülésekével hasonlóan végződik A PULSZKY Ágost hagyatékát őrző PULSZKY-gyűjtemény 1783 kötetben örökletétként a könyvtárba érkezik A könyvtári bizottság ülésén a történeti szakok katalóguskötetének kiadása ( pengő lenne) a háború miatt hosszabb időre (a valóságban: végleg) lekerül a napirendről NAGY Miklós könyvtárigazgató nyugdíjba vonul, a vezetést rövid időre PANKA Károly, az addigi címzetes könyvtárigazgató veszi át A bizottsági ülésen bejelentik NAGY Miklós igazgató nyugdíjba vonulása alkalmából történt elnöki osztályfőnökké való előléptetését és érdemeinek jegyzőkönyvi megörökítését PANKA Károly könyvtárigazgató nyugdíjba vonul TASNÁDY NAGY András házelnök kinevezi TRÓCSÁNYI Györgyöt a könyvtár igazgatójává A Képviselőházi Könyvtár megvásárolja a szovjet követség könyvtárát a svéd követségtől A könyvtári bizottság ülésén az új igazgató javaslatot tesz egy könyvtári évkönyv kiadására. Egyetértés mellett a szükséges megtakarítás előteremtéséig a témát elhalasztják. MIKÓ Imre képviselő javasolja tekintettel a háborús viszonyokra a külföldön megjelenő magyarellenes anyagok intenzív gyűjtését A könyvtár átveszi SZEBERÉNYI Zsigmond volt felsőházi tag könyvhagyatékának a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó részét A könyvtári bizottsági ülésen az igazgató értékeli a kötethez közeledő könyvtár állományát. Ugyanezen az ülésen bejelentik, hogy a nehéz helyzet miatt már korábban BÁRDOSSY László miniszterelnök külügyminiszter segítségét kérték és veszik igénybe a külföldi könyvbeszerzéseknél. A legfontosabb angol, amerikai lapokat a háború alatt a Külügyminisztérium közvetítésével szerzik be. TRÓCSÁNYI György igazgató jelentést tesz a tervezett könyvtári évkönyv 1941-es anyagának összeállításáról, de az előfeltételek hiánya miatt a döntést elhalasztják.

14 A bizottsági ülésen jelentés hangzik el az egész évi leltári ellenőrzésről, a könyvtár személyi állományáról, a nehéz háborús helyzetről, új helyiségek szükségességéről, a légoltalmi intézkedésekről. TASNÁDI NAGY András házelnök és TRÓCSÁNYI György igazgató vitát folytat a képviselői olvasóterem kérdéséről, a nagy olvasóterem hozzáférhetővé tételéről. TASNÁDI a könnyebben megközelíthető olvasóterem megoldását szorgalmazza A könyvtár legfontosabb tudományszakjainak raktári anyagát légoltalmi védelem alá helyezik A képviselők a plenáris ülésen elfogadják a Ház új szervezeti szabályzatát. Eszerint az Országgyűlési Könyvtár (ilyen elnevezéssel) a képviselőház és a felsőház részére egyaránt szolgálatot teljesít hó: Az országgyűlés Sopronba menekül, de a könyvtár az Országházban marad Sopronban a könyvtári bizottság évi jelentését a nyilas országgyűlés február 18-i ülésén vitatják meg és fogadják el hó: Megkezdődnek a háborús károk felszámolásának, valamint a könyvtár helyreállításának munkálatai Az Ideiglenes Nemzetgyűlés elnökének hozzájárulásával a könyvtár állományába helyezi az Országházban hagyott RAJNISS-féle könyvgyűjteményt ZSEDÉNYI Béla, az Ideiglenes Nemzetgyűlés elnöke, TRÓCSÁNYI György igazgatót főigazgatóvá, SALGÓ Ottót igazgatóvá nevezi ki nyara: ZSEDÉNYI Béla, az Ideiglenes Nemzetgyűlés elnöke, mentességet kér DÁLNOKI MIKLÓS Béla miniszterelnöktől a Nemzetgyűlési Könyvtár fasiszta anyagainak beszolgáltatása alól. A kormányfőtől kedvező válasz érkezik Az 1930-as években felállított GHYCZY-különgyűjtemény megszüntetése. Helyére a fasiszta nyomtatványokból kialakított Zárt anyagok gyűjteménye kerül hó: A Szövetséges Ellenőrző Bizottság (SZEB) visszavonja korábbi engedélyét, amely szerint a Nemzetgyűlés Könyvtára a fasiszta nyomtatványokat megtarthatja. RÁKOSI Mátyás miniszterelnök-helyettes közbenjárására azonban SZVIRIDOV altábornagy ígéretet tesz arra, hogy az említett dokumentumok a könyvtár állományában maradhatnak A könyvtári bizottság ülésén áttekintik a cserekapcsolatok alakulását, a háború utáni helyzetet, a szovjet követség könyvtárának visszaadását, a fasiszta, szovjetellenes és antidemokratikus sajtótermékek zárt anyagként való kezelését, a SZEB intézkedés könyvtári hatását, a könyvtár újabb olvasó- és raktárhelyiségek iránti kérelmét, a szükségessé váló leltári ellenőrzést, a Könyvtári Évkönyv 1948-as kiadásának tervét, a Politikai Irodalmi Szemle szerkesztésének és kiadásának kérdését, az új könyvtári ügyrend tervezetét, pótképviselők könyvtárlátogatásának engedélyezését. A könyvtári bizottság ezen az ülésen határozatban felszólítja a nemzetgyűlés elnökét, hogy hatáskörében mindent tegyen meg a fasiszta nyomtatványok könyvtári megőrzése érdekében Az újjászervezett Magyarországi Szimbolikus Nagypáholy levélben kéri vissza örökletétként őrzött, egykori szabadkőműves könyvtárát.

15 A SZEB átiratban közli a nemzetgyűlés elnökével, hogy a fasiszta nyomdatermékeket mégis az Országos Széchényi Könyvtárba kívánja szállítani VARGA Béla nemzetgyűlési elnök engedélyével a könyvtár megvásárolja THIM József szerb horvát tematikájú és nyelvű dokumentumgyűjteményét BEŐTHY Ottó könyvtárigazgatót megbízzák az Országos Könyvtári Központ elnöki funkciójának az ellátásával SZVIRIDOV altábornagy ígérete ellenére a SZEB elszállítja a könyvtár fasiszta sajtótermékeit. Két teherautóval 3046 kötet könyvet és 656 köteg újságot visznek el az OSZK-ba. A nemzetgyűlés elnöke csak a tulajdonjog fenntartása mellett engedélyezte a dokumentumok átadását. Ezzel a könyvtárban a Zárt anyag gyűjteménye megszűnik A könyvtári bizottság ülésén megtárgyalják a SZEB-átiratot és a fasiszta, szovjetellenes anyagok átadását az OSZK-nak. Elfogadják az új könyvtári ügyrend tervezetét, a Könyvtári Évkönyv munkálatairól szóló jelentést. Megvitatják a könyvtár nyilvánosságának kérdéskörét, a létszám- és bérhelyzetet. Döntenek a Magyar Országos Szimbolikus Nagypáholy kérvényéről, 3481 kötetük visszaadásáról A könyvtári bizottság ülésén határozatban erősítik meg: a könyvtárnak az OSZK-ban külön kezelt fasiszta gyűjteményére "az Országgyűlés tulajdonjogát fenntartja" A könyvtári bizottság határozata alapján a könyvtár visszaadja a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholy 3481 kötetes könyvtárát Az országgyűlés ülésén elfogadják az új könyvtári ügyrendet. A könyvtár változatlanul a képviselők zárt jellegű intézménye marad. Ötre csökken a kölcsönözhető kötetek száma és öt kötet kérhető óvadék ellenében NAGY Imre, az Országgyűlés és a könyvtári bizottság elnöke TRÓCSÁNYI György főigazgató javaslatára engedélyezi a Nyilvános olvasóterem nyitvatartási idejének módosítását 14-ről 18 órára A könyvtári bizottság utolsó ülése. TRÓCSÁNYI György főigazgató jelentést tesz a könyvtár évi használatáról, gyarapodásáról, a helyiséghiányról, az évkönyv összeállítási munkálatairól stb hó: TRÓCSÁNYI György főigazgató nyugdíjazása. Helyére 1949 márciusában BEŐTHY Ottó könyvtárigazgató kerül. A könyvtár "centenáriumának" megünneplése és a jubileumi évkönyv kiadása elmarad A Parlamenti Múzeum megszüntetése nyara: A könyvtár átveszi CSUKA János költő és újságíró könyvtárát hó hó A könyvtár olvasótermeinek, munkaszobáinak és egyes raktári helyiségeinek átköltözése a Parlament Duna-parti oldalára hó: Az ÁVH letartóztatja BEŐTHY Ottó könyvtárigazgatót A könyvtár új főigazgatója DAKA Sándor Az Országgyűlés ülésén elfogadott új ügyrend a könyvtári bizottságot is megszünteti.

16 A könyvtár tágabb körű, de még korlátozott megnyitása az olvasóközönség számára. A nyitvatartási idő képviselőknek fél 9-től 20 óráig, másoknak 10-től 20 óráig, szombaton 10 és 14 óra között A könyvtár a szakraktári rendszerről áttér a könyvek méretek szerint csoportosított "numerus kurrens" raktározási módszerre DAKA Sándor felmentése főigazgatói funkciójából. Ekkor bízzák meg, majd július 1-jétől kinevezik TORDAI Györgyöt a könyvtár igazgatójává hó: TORDAI György igazgató rendelkezésére újra Zárt anyag szobát alakítanak ki Az Országgyűlési Könyvtár teljes körű köteles példányra jogosultságát a 213/1951. MT. sz. rendelet válogató jogúra változtatja A könyvtár megnyitja kapuit a széles nyilvánosság előtt elégtelen személyi és tárgyi feltételek mellett. A nyitvatartási idő mindenkinek: fél 9-től 20 óráig, szombaton 9-től 14 óráig Elkészül a könyvek szállítását végző teherlift Megjelenik a 2042/1952. sz. Minisztertanácsi határozat, amely elrendeli a teljes nyilvánosság kifejlesztését, és jogi keretet biztosít az alapvetően szükséges feltételek megteremtésére ?? Az Elnöki Tanács titkára VÉRTES Györgyöt nevezi ki a könyvtár igazgatójává Az előbbi határozat az Országgyűlési Könyvtárt az Országgyűlés szervezeti rendjéből kivonva a Népművelési Minisztérium felügyelete alá helyezi, de az előkészítés még fél évig tart II. félév: A Népművelési Minisztérium elfogadja a Könyvtár Szervezeti és működési szabályzatát. A nyitvatartási idő: 9 21 óra, szombaton fél 9 14 óra. Először szerepel a könyvtárak közötti kölcsönzés lehetőségének biztosítása A könyvtárt az Országgyűlés ténylegesen is átadja a kulturális tárcának A nagy olvasóterem átalakítása, a munkaszobák emeletre való költözése, 8 kutatószoba kialakítása, kötészeti műhely berendezése, dohányzó és büfé létesítése A könyvtár nyitvatartási ideje megváltozik: hétfőn óra, keddtől szombatig fél 9 21 óra hó: BEŐTHY Ottó volt igazgató kiszabadul Recskről, és megakadályozzák visszatérését a könyvtárba A teherlift mentesítésére a könyvraktár és az olvasóterem között csúszdát építenek A GHYCZY-gyűjtemény elajándékozott és visszaszerzett több mint 5000 kötetének állományba vétele Kis olvasóterem megnyitása a nagy olvasóterem szomszédságában (később az ENSZ-gyűjtemény, jelenleg az Európa Tanács Információs és Dokumentációs Központjának olvasótermeként működik) Minisztériumi szakmai vizsgálat elmarasztalja a könyvtár gyűjtőköri politikáját.

17 Az év folyamán létrejön a szerzeményezési és feldolgozási, valamint az olvasószolgálati osztály; PODONYI Andrást igazgatóhelyettesnek nevezik ki VÉRTES György igazgató a Népművelési Minisztérium könyvtári főosztályánál kezdeményezi az ENSZ-anyagok könyvtári gyűjtését hó: Az ENSZ hivatalos letéti könyvtára Magyarországon az Országgyűlési Könyvtár, amely ettől kezdve angol és francia nyelven 1975-ig korlátozott letétként kapja az ENSZ kiadványait Az Országgyűlés határozatot hoz az Országgyűlési Könyvtárral való kapcsolatok javításáról vége: A forradalom eseményei és leverésének következményei miatt a könyvtár zárva tart től néhány hónapig a könyvtár csak 10 és 19 óra között fogadja az olvasókat, majd a hét hat napján egységesen 9-től 20 óráig A könyvtár hármas főgyűjtőkörének (legújabb kori egyetemes történelem, jogtudomány, politikatudomány) jogszabályi deklarálása (164/1958. MM. sz. utasítás) A Tanácsköztársasági különgyűjtemény megnyitása két kutatószoba felhasználásával Az OSZK az 1947-ben átvett fasiszta könyvekből kb művet visszaad eredeti tulajdonosának, az Országgyűlési Könyvtárnak (1620-at azóta sem) Fotóműhely kialakítása a könyvtárban, ez később másolóműhellyé alakul át ősze: A könyvtár ENSZ letéti gyűjteményét SÍK Endre külügyminiszter kérésére sajtótájékoztató nélkül nyitják meg az olvasóközönség számára Az E. (Természettudományok) raktári szak rekatalogizálása és megszüntetése A B9. (Vallás, egyháztörténet és egyházi jog) könyvraktári szak rekatalogizálása és megszüntetése VÉRTES György igazgató sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepségen megnyitja a Magyar országgyűlések írásainak gyűjteményét. A Külföldi parlamenti kiadványok különgyűjteményét is ebben az évben alakítják ki NAGY Miklós egykori könyvtárigazgató ( ) halála Megjelenik a művelődésügyi miniszter 126/1963. számú utasítása a könyvtárközi kölcsönzésről, amelynek végrehajtása a könyvtár számára is kötelező jellegű volt Meghal TORDAI György, a könyvtár egykori ( ) igazgatója Helyhiány miatt emeleti raktártermeket kétszintessé alakítanak, így ezek befogadóképessége megkétszereződik A mai Dohányzó termének megnyitása (innen a tájékoztató szolgálat a katalógusszekrényekkel együtt a földszinti körfolyosóra költözik) BÍRÓ Vera, a Művelődésügyi Minisztérium közművelődési főosztályvezetője jóváhagyja a könyvtár új Szervezeti és működési szabályzatát A Törvények különgyűjteményének szervezése a Magyar Országgyűlési írások gyűjteményének szomszédságában.

18 A könyvtárak gyűjtőkörének összeállítását tartalmazó ún. gyűjtőköri kódex a könyvtár mellékgyűjtőköreit (újkori egyetemes történelem, magyar történelem, közgazdaság, szociológia) is meghatározza PANKA Károly volt könyvtárigazgató (1940) halála VÉRTES György igazgató nyugdíjazása előtt fél évvel VÁLYI Gábor igazgatóhelyettesként belép a könyvtárba hó: Két kutatószoba megszüntetésével alakítják ki az új igazgatónak és titkárságának munkaszobáit A könyvtár állományának leltári ellenőrzése (az utómunkálatok 1987-ig tartanak) VÉRTES György igazgató nyugdíjba vonul, helyét VÁLYI Gábor veszi át BAJÁKY Elemér, aki hosszú időn át a könyvtár gazdasági vezetője volt, nyugdíjba vonul Budapesti konferenciáján a Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége (IFLA) parlamenti könyvtári szekciója a könyvtár igazgatóját állandó bizottsága tagjává választja Az Országgyűlés új ügyrendjének végrehajtásáról szóló 1041/1972. számú minisztertanácsi határozat ismét hangsúlyozza az Országgyűlési Könyvtárnak a képviselők tájékoztatásában való részvételét hó: Megalakul az információs és dokumentációs osztály A könyvtár szakrendszerét külső szakértőkkel is megvizsgáltatja és úgy dönt, hogy nem tér át a tizedes osztályozási rendszerre Megkezdődik a világpolitikai dokumentáció- és információszolgáltatás A könyvtár átalakítás miatt fél évig zárva tart (elektromos vezetékek cseréje, az olvasóterem művészi faburkolatának felújítása, az olvasótermi kézikönyvtár teljes felülvizsgálata és átalakítása) VIRÁGH Györgynét a felügyeleti szerv gazdasági igazgatóvá nevezi ki. Ő szervezi meg a könyvtár gazdasági osztályát A Magyar országgyűlési írások gyűjteménye, valamint a Magyar tanácsköztársasági különgyűjtemény egy emeleti raktárterem helyére költözik Helyhiány miatt jóval nagyobb befogadóképességű, ún. tömörraktári terem kialakítása a Külföldi parlamenti kiadványok tárolásához a könyvtár egyik félemeleti helyiségében A könyvtár a lebontott Nemzeti Színház páholycsillárait (40 db-ot) a Művelődésügyi Minisztérium segítségével megszerzi, és kutatószobáiban, valamint hivatali helyiségeiben felszereli Elkészül a könyvtár új ügyrendje, amely január 1-jén a művelődési tárca könyvtári osztályának jóváhagyásával lép életbe TRÓCSÁNYI György egykori főigazgató ( ) halála A földszinti raktárterem kétszintessé alakítása és törmörraktárrá építése a könyvtári gyarapodás elhelyezése érdekében.

19 Újabb két kutatószobát alakítanak át munkaszobává. Az ENSZ-gyűjtemény ekkor költözik mai helyére, korábbi termében pedig a megszűnt kutatószobák pótlására 18 hellyel ún. jogi kutatószobát rendeznek be A Minisztertanács Tudománypolitikai bizottságának határozata értelmében az Országgyűlési Könyvtár országos politikai és jogi információs szakközponti szerepkört kap A könyvtár a Jogi Könyvtárak Nemzetközi Szövetsége (IALL) tagjainak sorába lép Dr. PODONYI András igazgatóhelyettes nyugdíjba vonul, az új igazgatóhelyettes július 1-jétől dr. BALÁZS Sándorné dr. VEREDY Katalin Az első gépesített információs feldolgozás a könyvtárban világpolitikai információs (VPI) témában Létrejön a jogi dokumentációs csoport, amelyet 1982-ig az igazgatóhelyettes irányít től: A könyvtár kezdeményezésére az ENSZ angol és francia nyelvű kiadványai teljes letétként érkeznek az Országgyűlési Könyvtár ENSZ letéti gyűjteményébe Kb. 300 külföldi jogi folyóirat feldolgozásával megkezdődik a külföldi állam- és jogtudományi szakirodalom dokumentálása és információs szolgáltatása Meghal VÉRTES György volt igazgató, aki hosszú ideig ( ) töltötte be a könyvtár vezetőjének funkcióját A B1. (Törvények, rendeletek, döntvények) tudományszak teljes rekatalogizálása (a 60-as években már volt egy részleges felülvizsgálat, amikor a parlamenti nyomtatványokat választották le) és a B1-es raktári szak megszüntetése A Magyar Könyvtárosok Egyesületének Társadalomtudományi szekciója első elnökéül VÁLYI Gábor könyvtárigazgatót választják meg hó A könyvtár szervezésében megrendezik a Jogi Könyvtárak Nemzetközi Szövetsége (IALL) konferenciáját hó: A könyvtár ajándékként megkapja a SOMLÓ MOÓR-féle jogi könyvhagyatékot A könyvtár szakkatalógusához kétkötetes betűrendes index készül A négy különgyűjtemény egyesítésével különgyűjteményi osztály létesül A fokozódó helyhiány és a beérkező könyvtári dokumentumok egyre növekedő mennyisége miatt a raktári félemeleti körfolyosót újabb helynyerés céljából tömörraktárrá alakítják A D2. (Térképek) raktári szak teljes rekatalogizálása és megszüntetése A jogi részleg új neve Jogi tájékoztatási csoport vége VÁLYI Gábor igazgatót az Országos Könyvtári Tanács elnökévé nevezik ki. E funkciót 1989-ig tölti be tól A könyvtár folyamatosan közreadja A magyar állam- és jogtudományi irodalom bibliográfiáját.

20 A Művelődésügyi Minisztérium jóváhagyja a könyvtár új szervezeti és működési szabályzatát, amely az év elején életbe lép Az első személyi számítógép igénybevétele a könyvtár információfeldolgozó munkájában A könyvtár szombati nyitvatartási ideje a szabad szombat általános bevezetése miatt két órával (9-től 18 óráig) csökken A művelődésügyi miniszter VÁLYI Gábor igazgatót főigazgatóvá nevezi ki VÁLYI Gábor főigazgató nyugdíjba vonul A művelődésügyi miniszter BALÁZSNÉ VEREDY Katalint bízza meg a főigazgatói teendők ellátásával vége: A jogi tájékoztatási csoportból megalakul a jogi tájékoztatási osztály BALÁZSNÉ VEREDY Katalint főigazgatóvá nevezik ki BEŐTHY Ottó volt könyvtárigazgató ( ) halála Meghal PODONYI András, a könyvtár egykori igazgatóhelyettese BALÁZSNÉ VEREDY Katalin főigazgatót a IALL igazgatótanácsa tagjává választják A főigazgató igazgatási osztályt állít fel Életbe lép a könyvtár újabb kölcsönzési szabályzata Két különgyűjtemény (az ENSZ-kiadványoké és a Külföldi parlamenti kiadványoké) a különgyűjteményi osztályon marad, kettő (a Magyar országgyűlések írásai gyűjtemény, valamint a Magyar tanácsköztársasági különgyűjtemény) az olvasószolgálati osztályhoz kerül től A Magyar országgyűlések írásai különgyűjtemény terme SARLÓS István országgyűlési elnök közbenjárására ideiglenes Képviselői olvasóteremként is működik Több nagy fővárosi könyvtár együttműködési megállapodást (HITÁR) köt. Ennek értelmében hiányos külföldi hírlapsorozataik egy részét közösen teljessé teszik vagy kiegészítik, és a növekedő elhelyezési gondok miatt tárolásra és az olvasói igények kielégítése céljából az Országos Széchényi Könyvtár törökbálinti raktárának adják át tól Megkezdődik a VPI (Világpolitikai Információk adatbázis MICRO-ISIS rendszerű személyi számítógépes feldolgozása. Ennek során számítógépre kerülnek a külföldi politikai folyóiratokból az 1980-as évek második felétől feltárt világpolitikai információk hó: A könyvtár szervezésében újra Budapesten rendezik meg a Jogi Könyvtárak Nemzetközi Szövetsége (IALL) konferenciáját nyara 1989 tavasza: A könyvtár a HITÁR-megállapodás alapján 22 féle külföldi hírlapot (2981 kötet) átad az Országos Széchényi Könyvtár törökbálinti raktárának A könyvtár főigazgatója megbízza dr. PINTÉR Katalint a főigazgatóhelyettesi feladatok elvégzésével.

r r JONAS KAROLY VEREDY KATALIN rr r TÖRTÉNETE Budapest

r r JONAS KAROLY VEREDY KATALIN rr r TÖRTÉNETE Budapest r r JONAS KAROLY VEREDY KATALIN AZ rr r ORSZÁGGYŰLÉSI TÖRTÉNETE KÖNYVTÁR 1870 1995 Budapest 1995 TARTALOMJEGYZÉK A szerkesztő előszava '. 11 Rövidítések jegyzéke.14 l. AKONYVTAR ELSŐ ÉVSZÁZADA 15 1. A

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR INTÉZETI KÖNYVTÁRAINAK NYILVÁNTARTÁSI ÉS HASZNÁLATI RENDJÉNEK SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR INTÉZETI KÖNYVTÁRAINAK NYILVÁNTARTÁSI ÉS HASZNÁLATI RENDJÉNEK SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR INTÉZETI KÖNYVTÁRAINAK NYILVÁNTARTÁSI ÉS HASZNÁLATI RENDJÉNEK SZABÁLYZATA Miskolc, 2018 1.1.9.1. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

Részletesebben

MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet Könyvtárának Használati Szabályzata

MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet Könyvtárának Használati Szabályzata MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet Könyvtárának Használati Szabályzata 1. A Könyvtár feladata Az MTA ATK TAKI Könyvtárának állománya az intézet keretében folyó tudományos kutatómunka szolgálata mellett

Részletesebben

AZ IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM KÖNYVTÁRÁNAK GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA

AZ IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM KÖNYVTÁRÁNAK GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA AZ IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM KÖNYVTÁRÁNAK GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA Jelen szabályozás az Iparművészeti Múzeum (a továbbiakban: Múzeum) Könyvtára (a továbbiakban: Könyvtár) Szervezeti és Működési Szabályzatának

Részletesebben

A SAPIENTIA SZERZETESI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA KÖNYVTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA - 1 -

A SAPIENTIA SZERZETESI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA KÖNYVTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA - 1 - A SAPIENTIA SZERZETESI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA KÖNYVTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA - 1 - A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola (a továbbiakban: Főiskola) Szenátusa (a továbbiakban: Szenátus)

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat I. A könyvtár általános adatai: Neve: Iskolai és Közművelődési Községi Könyvtár Székhelye: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye, 4533 Sényő, Kossuth. u. 33. Fenntartó neve: Sényő

Részletesebben

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. 2014. december

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. 2014. december KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2014. december 1. Általános rendelkezések (1) A könyvtár neve: Edutus Főiskola Könyvtára (2) Székhelye és címe: 2800 Tatabánya, Béla király krt. 58. (3) Létesítésének

Részletesebben

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Edutus Egyetem Szenátusa által 82/2018. (aug. 31.) számú határozatával egységes szerkezetben elfogadva. Kiadás száma Módosítás száma Határozat száma Hatályos

Részletesebben

MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Könyvtára

MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Könyvtára MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Könyvtára MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Könyvtárának Használati Szabályzata 2013. Budapest, 2013. március 22. Budayné Baráth Blanka MTA ATK TAKI könyvtárosa

Részletesebben

A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár. Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat

A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár. Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat 1 A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat (Az Ügyrend 2. sz. melléklete) Készítette: Fenyvesi Olga Jászberény,

Részletesebben

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata Érvényes: 1998. november 18-tól Aktualizálva: 2013. január 15. Aktualizálva:

Részletesebben

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13.

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzata Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető Budapest, 2010. december 13. 1 Színház- és Filmművészeti

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 39. számú melléklete. A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltárának

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 39. számú melléklete. A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltárának A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 39. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltárának Szervezeti és Működési Szabályzata Pécs 2007 Preambulum * A Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

Könyvtárhasználat. Szerző: Sallai András, 2010 Sallai András 2010

Könyvtárhasználat. Szerző: Sallai András, 2010 Sallai András 2010 Könyvtárhasználat Szerző: Sallai András, 2010 Sallai András 2010 Ez a mű Creative Commons Nevezd meg!-ne add el!-így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van. A licenc szövegének megtekintéséhez látogasd

Részletesebben

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Bevezetés A Szervezeti és Működési Szabályzat a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek

Részletesebben

A Veszprém Megyei Levéltár Szakkönyvtárának gyűjtőköri szabályzata

A Veszprém Megyei Levéltár Szakkönyvtárának gyűjtőköri szabályzata A Veszprém Megyei Levéltár Szakkönyvtárának gyűjtőköri szabályzata I. Az állománygyarapítás módja 1. A szakkönyvtár gyűjtőkörét és az állománygyarapítás módját a könyvtári szabályzatban megfogalmazott

Részletesebben

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata Érvényes: 1998. november 18-tól Készítette: Jóváhagyta: Baranya Péter könyvtáros.

Részletesebben

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI HABILITÁCIÓS SZAKBIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI HABILITÁCIÓS SZAKBIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI HABILITÁCIÓS SZAKBIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE 1. Az Ügyrend hatálya 1. Jelen szabályozás az SZTE Közgazdaságtudományi Habilitációs Szakbizottságának a működésére

Részletesebben

A NEMZETKÖZI MUNKAÜGYI SZERVEZET FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE. 1. Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (International Labour Office)

A NEMZETKÖZI MUNKAÜGYI SZERVEZET FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE. 1. Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (International Labour Office) A NEMZETKÖZI MUNKAÜGYI SZERVEZET FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE AZ ILO FŐ SZERVEI 1. Nemzetközi Munkaügyi Hivatal 2. Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa 3. Nemzetközi Munkaügyi Konferencia 4. Regionális

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁR GYÜJTŐKÖRI SZABÁLYZATA

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁR GYÜJTŐKÖRI SZABÁLYZATA SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁR GYÜJTŐKÖRI SZABÁLYZATA 1. sz. melléklet -2013- Bevezetés A gyűjtés szakterületi-tartalmi körét a Könyvtár feladataiból adódó követelmények, illetve az 1997. évi

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR HÁLÓZATI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR HÁLÓZATI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR HÁLÓZATI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Miskolc, 2016. A MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR HÁLÓZATI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI

Részletesebben

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1. A könyvtár azonosító adatai: A könyvtár neve: Zrínyi Miklós Bolyai János Általános Iskola Zrínyi Székhelyintézmény könyvtára Pontos címe: 8800 Nagykanizsa,

Részletesebben

Az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet Könyvtárának Könyvtárhasználati Szabályzata

Az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet Könyvtárának Könyvtárhasználati Szabályzata Az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet Könyvtárának Könyvtárhasználati Szabályzata A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény rendelkezése

Részletesebben

A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság Könyvtárának Szervezeti és Működési Szabályzata

A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság Könyvtárának Szervezeti és Működési Szabályzata A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság Könyvtárának Szervezeti és Működési Szabályzata I. Általános rész 1. A könyvtár adatai: 1.1. Megnevezése: Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság [a továbbiakban: Múzeum]

Részletesebben

DOKUMENTUMOK KEZELÉSE

DOKUMENTUMOK KEZELÉSE EH - 01 MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS DOKUMENTUMOK KEZELÉSE 1. ELJÁRÁS CÉLJA Az eljárás célja a Polgármesteri Hivatal által használt külső és belső készítésű dokumentumok (szabályozások) kezelésének rögzítése. Jelen

Részletesebben

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, 6000 Kecskemét, Piaristák tere 8. Tel.: 06/76/500-550; Fax: 06/76/500-570 e-mail: kjmk@kjmk.hu; www.kjmk.

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, 6000 Kecskemét, Piaristák tere 8. Tel.: 06/76/500-550; Fax: 06/76/500-570 e-mail: kjmk@kjmk.hu; www.kjmk. Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, 6000 Kecskemét, Piaristák tere 8. Tel.: 06/76/500-550; Fax: 06/76/500-570 e-mail: kjmk@kjmk.hu; www.kjmk.hu KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT. 2. sz. függelék A könyvtári

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (továbbiakban BTK) Doktori és Habilitációs Tanácsa

Részletesebben

KIVONAT NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2014. NOVEMBER 20-ÁN MEGTARTOTT RENDES KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS JEGYZŐKÖNYVÉBŐL

KIVONAT NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2014. NOVEMBER 20-ÁN MEGTARTOTT RENDES KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS JEGYZŐKÖNYVÉBŐL KIVONAT NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2014. NOVEMBER 20-ÁN MEGTARTOTT RENDES KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS JEGYZŐKÖNYVÉBŐL NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

Részletesebben

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzat I. kötet Szervezeti és Működési Rend 8. sz. melléklete AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2012.

Részletesebben

A DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM

A DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM A DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁNAK 15/K. SZ. MELLÉKLETE Ikt. szám: 179/1300/22-2/2012. SZOCIÁLETIKAI KUTATÓINTÉZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Debrecen

Részletesebben

Az Országgyűlési Könyvtár története

Az Országgyűlési Könyvtár története 1 Az Országgyűlési Könyvtár története 1870 1995 1 JÓNÁS KÁROLY VEREDY KATALIN Az ORSZÁGGYŰLÉSI KÖNYVTÁR TÖRTÉNETE 1870 1995 Budapest 1995 Lektorálta FÜLÖP GÉZA Az I. részt írta, a függelék és a mellékletek

Részletesebben

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT Legfontosabb tudnivalók A könyvtár nyilvános szolgáltatásait igénybe veheti bárki, aki a könyvtárhasználati szabályzatot magára nézve elfogadja és betartja. A könyvtárat használhatja

Részletesebben

A 140/1997 es törvény változásai, és hatása a múzeumok tevékenységére. Matskási István címzetes főigazgató

A 140/1997 es törvény változásai, és hatása a múzeumok tevékenységére. Matskási István címzetes főigazgató A 140/1997 es törvény változásai, és hatása a múzeumok tevékenységére Matskási István címzetes főigazgató Természettudományos szakmuzeológusok továbbképzése 2017 Magyar Természettudományi Múzeum 1 Az 1997.

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (továbbiakban BTK) Doktori és Habilitációs Tanácsa

Részletesebben

Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé

Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum tankönyvgyűjteményének középés hosszú távú stratégiája A Nemzeti Tankönyvtár feladatai

Részletesebben

A könyvtári rendszer

A könyvtári rendszer A könyvtári rendszer Mi a könyvtár? Információk (dokumentumok) rendszerezett gyűjteménye, amelyet közhasználatra szánnak. A könyvtár gyűjt (könyv, periodika, CD, DVD stb.) rendszerez, hogy visszakereshetők

Részletesebben

20 éve alakult meg az Országos Doktori és Habilitációs Tanács Ünnepi ülés, 2014. április 22. ODHT-ből ODT Új feladatok és kihívások (2005-2008)

20 éve alakult meg az Országos Doktori és Habilitációs Tanács Ünnepi ülés, 2014. április 22. ODHT-ből ODT Új feladatok és kihívások (2005-2008) 20 éve alakult meg az Országos Doktori és Habilitációs Tanács Ünnepi ülés, 2014. április 22. ODHT-ből ODT Új feladatok és kihívások (2005-2008) 2004. április 8: Tallózás a jegyzőkönyvekben Bazsa György

Részletesebben

A BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE

A BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE Szakmai feladatok: A BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY 2010. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE Az intézmény elsődleges, a 2010. évre szóló feladata az alábbi gyűjteményegységek leltározásának folytatása, állagmegóvása,

Részletesebben

2016. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE

2016. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE DÁMK BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY 2016. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE Szakmai feladatok: Az intézmény alapító okiratában megfogalmazott, jogszabályban meghatározott közfeladata múzeumi tevékenység ellátása

Részletesebben

JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK A TANÁCS HATÁROZATA a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság alapszabályának felülvizsgálatáról

JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK A TANÁCS HATÁROZATA a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság alapszabályának felülvizsgálatáról AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2012. március 20. (OR. en) 6898/12 ECOFIN 196 UEM 42 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS HATÁROZATA a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság alapszabályának

Részletesebben

Csanádpalota Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 28-ai ülésére

Csanádpalota Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 28-ai ülésére Döntéshozatal: minősített többség V-3/2014. Nyü. Ügyiratszám: /2014. E L Ő T E R J E S Z T É S Csanádpalota Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 28-ai ülésére Tárgy: A Városi Könyvtár

Részletesebben

MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS A KÖZIGAZGATÁSI ÉS HATÓSÁGI IRODA ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MUNKACSOPORTJÁNAK FOLYAMATSZABÁLYOZÁSA

MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS A KÖZIGAZGATÁSI ÉS HATÓSÁGI IRODA ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MUNKACSOPORTJÁNAK FOLYAMATSZABÁLYOZÁSA 1 A KÖZIGAZGATÁSI ÉS HATÓSÁGI IRODA ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MUNKACSOPORTJÁNAK FOLYAMATSZABÁLYOZÁSA 1. AZ ELJÁRÁS CÉLJA Az. Az ügyfélszolgálat az ügyfeleket tájékoztatja, beadványaikat átveszi és hatósági ügyintézést

Részletesebben

Kovácsné Garamszegi Marianna vezető könyvtáros Veszprém, MKE Jogi Szekció július 8.

Kovácsné Garamszegi Marianna vezető könyvtáros Veszprém, MKE Jogi Szekció július 8. Kovácsné Garamszegi Marianna vezető könyvtáros Veszprém, MKE Jogi Szekció 2016. július 8. FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK Feszty Árpád - táblaképek Budapest, V. Markó u. 27. I. emelet 37. könyvtár A FT Könyvtára

Részletesebben

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA GYŰJTÖKÖRI SZABÁLYZATA

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA GYŰJTÖKÖRI SZABÁLYZATA DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA GYŰJTÖKÖRI SZABÁLYZATA Dunaújvárosi Főiskola szenátusa a Könyvtár és Információs Központ Szervezeti és Működési Szabályzat 2.sz. mellékleteként 5-2009/2010. sz. határozatával 2009.

Részletesebben

A József Attila Megyei és Városi Könyvtár gyűjtőköri szabályzata

A József Attila Megyei és Városi Könyvtár gyűjtőköri szabályzata A József Attila Megyei és Városi Könyvtár gyűjtőköri szabályzata Tatabánya, 2014 A könyvtár nyilvános, települési könyvtári feladatokat is ellátó megyei könyvtár, tagja az Országos Dokumentum-ellátási

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Biatorbágy Város Önkormányzata közbeszerzési szabályzatának felülvizsgálatáról

ELŐTERJESZTÉS. Biatorbágy Város Önkormányzata közbeszerzési szabályzatának felülvizsgálatáról ELŐTERJESZTÉS Biatorbágy Város Önkormányzata közbeszerzési szabályzatának felülvizsgálatáról Biatorbágy Város Képviselő-testülete 16/2010. (02.18.) Öh. sz. határozatával vizsgálta felül és fogadta el új

Részletesebben

Magyar Mezıgazdasági Múzeum Könyvtára

Magyar Mezıgazdasági Múzeum Könyvtára MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár Levélcím: 1367 Bp. 5., Pf. 129. Tel: (36-1) 364-0071 Fax: (36-1) 364-0076 E-mail: foigazgato@mmgm.hu Honlap: www.mmgm.hu Magyar Mezıgazdasági

Részletesebben

1. A Könyvtárra vonatkozó általános tudnivalók

1. A Könyvtárra vonatkozó általános tudnivalók A Sola Scriptura Teológiai Főiskola Könyvtára (a továbbiakban Könyvtár) Szervezeti és működési szabályzatának elkészítésekor az alábbi törvények és rendeletek előírásait vettük figyelembe: a kulturális

Részletesebben

EGYESÜLETI KÖZGYŰLÉSI JEGYZŐKÖNYV

EGYESÜLETI KÖZGYŰLÉSI JEGYZŐKÖNYV H-1111 Budapest, Egry József utca 1. E 7/703. Honlap: https://wikimedia.hu/ E-mail: info@wikimedia.hu EGYESÜLETI KÖZGYŰLÉSI JEGYZŐKÖNYV a Wikimédia Magyarország Egyesület 2017. november 20-án tartott közgyűléséről

Részletesebben

HÍRKÖZLÉSI ÉS INFORMATIKAI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

HÍRKÖZLÉSI ÉS INFORMATIKAI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HÍRKÖZLÉSI ÉS INFORMATIKAI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Hatályba lépés: 2007. április 12. TARTALOMJEGYZÉK I. A HTE működése...3 1. A HTE képviselete...3 2. Titkárság...3 3. Ügyvezető

Részletesebben

Az Edutus Főiskola Könyvtára Ü gy r e n d i Sz a b á ly z a t a

Az Edutus Főiskola Könyvtára Ü gy r e n d i Sz a b á ly z a t a 3. sz. melléklet Az Edutus Főiskola Könyvtára Ü gy r e n d i Sz a b á ly z a t a 1. Általános rendelkezések (1) Az Edutus Főiskola (továbbiakban Főiskola) a Szervezeti és Működési Rend (továbbiakban SZMR)

Részletesebben

Mezőkovácsházi Városi Könyvtár Mezőkovácsháza Árpád u. 162. 5800 KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT

Mezőkovácsházi Városi Könyvtár Mezőkovácsháza Árpád u. 162. 5800 KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT Mezőkovácsházi Városi Könyvtár Mezőkovácsháza Árpád u. 162. 5800 KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT Az információs társadalom és a demokratikus jogállam működésének alapfeltétele a könyvtári rendszer, melyen

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR SZOLGÁLATVEZETŐI SZABÁLYZATA

AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR SZOLGÁLATVEZETŐI SZABÁLYZATA AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR SZOLGÁLATVEZETŐI SZABÁLYZATA Jelen szabályzat az Országos Széchényi Könyvtárban az általános heti hivatalos munkaidőn kívül ellátott nyilvános könyvtári szolgálat irányításával

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat 1. Az intézmény elnevezése és jogállása 1. Név: József Attila Városi Könyvtár (továbbiakban: Könyvtár) 2. Cím: 8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi u. 21. Levélcím: 8901 Zalaegerszeg,

Részletesebben

5. AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÖNYVTÁR GYŰJTEMÉNYEI 5.1. AZ 1945 ELŐTTI GYŰJTEMÉNYEK

5. AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÖNYVTÁR GYŰJTEMÉNYEI 5.1. AZ 1945 ELŐTTI GYŰJTEMÉNYEK 163 5. AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÖNYVTÁR GYŰJTEMÉNYEI 5.1. AZ 1945 ELŐTTI GYŰJTEMÉNYEK A könyvtárnak a II. világháború előtti történetében mai értelemben vett különgyűjteményei nem voltak. Mégis érdemes bemutatni

Részletesebben

BGSZC II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma 1075 Budapest, Wesselényi utca 38.

BGSZC II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma 1075 Budapest, Wesselényi utca 38. Gyűjtőkörök Intézményi ügyek Intézményi alapdokumentumok Fenntartói irányítás Gazdasági Hivatal anyagai Bizonyítvány másolat, másodlat Munkaszerződés és kinevezés módosítás (Munkaügy) Megállapodások, szerződések

Részletesebben

HÍRKÖZLÉSI ÉS INFORMATIKAI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Hatályba lépés: 2013..

HÍRKÖZLÉSI ÉS INFORMATIKAI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Hatályba lépés: 2013.. HÍRKÖZLÉSI ÉS INFORMATIKAI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Hatályba lépés: 2013.. TARTALOMJEGYZÉK I. A HTE működése... 3 1. A HTE képviselete... 3 2. Titkárság... 3 3. Ügyvezető

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Az Országgyűlési Könyvtár digitális gyűjteményei, tervei Markója Szilárd Nemzeti Közszolgálati Egyetem Digitalizálási

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: Segesd, Ötvöskónyi és Beleg Községek Képviselő-testületeinek 2015. szeptember 7.-én 17 órai kezdettel Segesd községben, a Segesd-Taranyi IV. Béla Király Általános Iskola

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1 A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1 A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Külügyi Bizottsága a jogszabályokkal és a vonatkozó egyetemi szabályzatokkal

Részletesebben

II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár Alapító Okiratát Módosító Okirata. Az alapító okirat felvezető szövegrésze helyébe az alábbi szövegrész lép:

II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár Alapító Okiratát Módosító Okirata. Az alapító okirat felvezető szövegrésze helyébe az alábbi szövegrész lép: II-2/4262/203. határozat 2. sz. melléklet II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár Alapító Okiratát Módosító Okirata Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése az államháztartásról szóló 20. évi CXCV. törvény 8. -a,

Részletesebben

Tápióság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. április 17-én, 10.00 órakor megtartott rendkívüli ülésének jegyzőkönyve

Tápióság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. április 17-én, 10.00 órakor megtartott rendkívüli ülésének jegyzőkönyve Tápióság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. április 17-én, 10.00 órakor megtartott rendkívüli ülésének jegyzőkönyve 59/2015. sz. képviselő-testületi határozat: Napirendi pontok elfogadása

Részletesebben

Magyar joganyagok évi XLVIII. törvény - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenn 2. oldal k) az éves központi költségvetés tervezésekor benyújtja

Magyar joganyagok évi XLVIII. törvény - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenn 2. oldal k) az éves központi költségvetés tervezésekor benyújtja Magyar joganyagok - 2018. évi XLVIII. törvény - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenn 1. oldal 2018. évi XLVIII. törvény a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartói jogait érintő egyes törvények módosításáról

Részletesebben

Javaslat a Heves Megyei Közgyűlés 2015. év II. félévi üléstervére és a 2016. év I. félévi ülésterv-tervezetére

Javaslat a Heves Megyei Közgyűlés 2015. év II. félévi üléstervére és a 2016. év I. félévi ülésterv-tervezetére 78-3/2015/231 Heves Megyei Közgyűlés Helyben Tisztelt Közgyűlés! Javaslat a Heves Megyei Közgyűlés 2015. év II. félévi üléstervére és a 2016. év I. félévi ülésterv-tervezetére A Közgyűlés és Szervei Szervezeti

Részletesebben

A Bibliotéka Egyesület Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzata

A Bibliotéka Egyesület Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzata A Bibliotéka Egyesület Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzata A Biblioteka Egyesület könyvtára nyilvános közkönyvtár. A könyvtár nyilvános szolgáltatásait igénybe veheti bárki, aki a könyvtárhasználati

Részletesebben

Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015.(V.29.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat közművelődési és közgyűjteményi feladatairól Kunszentmárton Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

A BCE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár Könyvtárhasználati Szabályzata

A BCE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár Könyvtárhasználati Szabályzata A BCE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár Könyvtárhasználati Szabályzata A BCKT 2014.05.14-ei ülésén, a 16/2014.(V.14.) számú határozatával támogatta a Szabályzat elfogadását. Ezzel egyidejűleg a tárgyban

Részletesebben

1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM. 1.sz. példány A MUNKÁLTATÓI JOGOK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE - 2007 -

1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM. 1.sz. példány A MUNKÁLTATÓI JOGOK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE - 2007 - ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM 1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz 1.sz. példány A MUNKÁLTATÓI JOGOK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE - 2007 - 2 TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET... 3 Általános rendelkezések...

Részletesebben

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 21-én megtartott nyílt ülésén hozott Határozat tartalma

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 21-én megtartott nyílt ülésén hozott Határozat tartalma Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2490 Pusztaszabolcs, Velencei út 2. Tel./fax: 25/273-002; 25/273-036; 25/271-833 honlap: www.pusztaszabolcs.hu e-mail: polghivatal@pusztaszabolcs.hu

Részletesebben

Könyvtárhasználat / könyvtárismeret. Raktári rend a könyvtárban És Az időszaki kiadványok

Könyvtárhasználat / könyvtárismeret. Raktári rend a könyvtárban És Az időszaki kiadványok Könyvtárhasználat / könyvtárismeret Raktári rend a könyvtárban És Az időszaki kiadványok KÖNYVEK ELHELYEZÉSE A POLCON FELTÁRÁS SZÉPIRODALMI DOKUMENTUMOK ISMERETKÖZLŐ (SZAKIRODALMI) DOK. /SZAKRENDI CSOPORTOSÍTÁS/

Részletesebben

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Státusz: Véglegesített (kitöltő) Alapadatok Az adatszolgáltató Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (könyvtár/ellátóhely/szolgáltatóhely) teljes neve: Intézményazonosító: 11866361

Részletesebben

A SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁGI, AGRÁR- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR BÉKÉSCSABAI KÖNYVTÁRA GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT

A SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁGI, AGRÁR- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR BÉKÉSCSABAI KÖNYVTÁRA GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT 1. sz. melléklet A SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁGI, AGRÁR- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR BÉKÉSCSABAI KÖNYVTÁRA GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT 1. A könyvtár állománya gyűjtőköre A Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár-

Részletesebben

A Bibliotheca Hungarica és a Szlovákiai Magyar Adatbank. Roncz Melinda. MKE 49. Vándorgyűlése, Miskolc, 2017.

A Bibliotheca Hungarica és a Szlovákiai Magyar Adatbank. Roncz Melinda. MKE 49. Vándorgyűlése, Miskolc, 2017. A Bibliotheca Hungarica és a Szlovákiai Magyar Adatbank Roncz Melinda Úgy érzem, hogy a szlovákiai magyarságnak szüksége van egy olyan tudományos báziskönyvtárra, amely egy fedél alatt őrzi szülőföldünk

Részletesebben

Segédlevéltáros Segédlevéltáros Levéltári kezelő, iratkezelő, Segédlevéltáros

Segédlevéltáros Segédlevéltáros Levéltári kezelő, iratkezelő, Segédlevéltáros A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Tartalomjegyzék: - Irányadó jogszabályok. - Intézményi adatok. - A legfontosabb működési feltételek

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Tartalomjegyzék: - Irányadó jogszabályok. - Intézményi adatok. - A legfontosabb működési feltételek SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Tartalomjegyzék: - Irányadó jogszabályok - Intézményi adatok - A legfontosabb működési feltételek - A könyvtár bélyegzői - Az intézmény típusa és helye a könyvtári rendszerben

Részletesebben

Könyvtári munkafolyamatok

Könyvtári munkafolyamatok Könyvtári munkafolyamatok Könyvtári munkafolyamatok Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok Könyvtári munkafolyamatok Főfolyamatok Vezetési folyamatok Állományalakítás A dokumentum

Részletesebben

E LŐ T E R J E S Z T É S

E LŐ T E R J E S Z T É S E LŐ T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő- testületének 2005. május 30- i ülésére Tárgy: A Zirc Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Tourinform Iroda alapító okiratának módosítása Előadó:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Siófok Város Képviselő-testületének június havi ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Siófok Város Képviselő-testületének június havi ülésére 8600 Siófok, Fő tér 2/A. Tel: 84/506-598 ; Tel/fax.: 84/506-599 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő: Siófok, 2017. június 12. Kónyáné dr. Zsarnovszky Judit jegyző E L Ő T E R J E S Z T

Részletesebben

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE Pályázati azonosító: 3532/00344 SZAKMAI BESZÁMOLÓ Az információs-kommunikációs technológia

Részletesebben

Könyvtárismeret. Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv

Könyvtárismeret. Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv Könyvtárismeret Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv Mi a könyvtár? Könyveknek és egyéb dokumentumoknak olvasásra, művelődésre, tudományos kutatásra, gyakorlati tájékozódásra szánt és e célokra alkalmassá

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ÉVI ŐSZI ÜLÉSSZAKA SZEPTEMBER (HÉTFŐ-KEDD- SZERDA) ÉS SZEPTEMBER 19-I (HÉTFŐ) ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ÉVI ŐSZI ÜLÉSSZAKA SZEPTEMBER (HÉTFŐ-KEDD- SZERDA) ÉS SZEPTEMBER 19-I (HÉTFŐ) ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE AZ ORSZÁGGYŰLÉS 2016. ÉVI ŐSZI ÜLÉSSZAKA SZEPTEMBER 12-13-14. (HÉTFŐ-KEDD- SZERDA) ÉS SZEPTEMBER 19-I (HÉTFŐ) ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE 2016. szeptember 12-én 16 00 órai állapot szerint AZ ÜLÉS ELSŐ HETE: SZEPTEMBER

Részletesebben

Az Arany János Városi Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzata

Az Arany János Városi Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzata Az Arany János Városi Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzata I. A könyvtár általános adatai: 1. A könyvtár neve: Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum Székhelye: Komárom-Esztergom megye

Részletesebben

Alapító okirat. módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat. módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva A Közgyűlés VII-107/14.49/016. számú határozatának. melléklete Okirat száma: Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján

Részletesebben

Pályakezdő könyvtárosok műhelytalálkozója 2007. január 17. KÖNYVTÁR

Pályakezdő könyvtárosok műhelytalálkozója 2007. január 17. KÖNYVTÁR Pályakezdő könyvtárosok műhelytalálkozója 2007. január 17. Beszerzés Számítógépes feldolgozás Takarítás KÖNYVTÁR Könyvtári rend Könyvtárrendezés Állományrendezés Statisztika Kölcsönzés A találkozó fő témája

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V I K I V O N A T

J E G Y Z Ő K Ö N Y V I K I V O N A T Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottsága J E G Y Z Ő K Ö N Y V I K I V O N A T Készült: A Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság 2011. november

Részletesebben

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM LEVÉLTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM LEVÉLTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM LEVÉLTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 BUDAPEST, 2006 1 Hatályon kívül helyezte az ELTE SzMSz I. kötet 4.d) számú melléklete, az Egyetemi Könyvtár és Levéltár

Részletesebben

Bodorkós Ferenc polgármester. Dr. Görög István jegyző

Bodorkós Ferenc polgármester. Dr. Görög István jegyző Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról Bodorkós Ferenc polgármester Dr. Görög István jegyző Az előterjesztést figyelemmel Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.

Részletesebben

AZ OKTATÓI MUNKA HALLGATÓI VÉLEMÉNYEZÉSÉNEK RENDJE

AZ OKTATÓI MUNKA HALLGATÓI VÉLEMÉNYEZÉSÉNEK RENDJE AZ OKTATÓI MUNKA HALLGATÓI VÉLEMÉNYEZÉSÉNEK RENDJE 2005 Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Tanácsa, a felsőoktatásról szóló többször módosított 1993. évi LXXX. törvény (a továbbiakban Ftv) és a

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A Tudományos Diákkör A Tudományos Diákköri munka Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács A kari Tudományos Diák

TARTALOMJEGYZÉK A Tudományos Diákkör A Tudományos Diákköri munka Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács A kari Tudományos Diák 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói követelményrendszer 12. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. január TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Könyvtárhasználati szabályzata

Könyvtárhasználati szabályzata Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola 1. sz. melléklet A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Könyvtárhasználati szabályzata Érvényes: 2006. szeptember 11-től Aktualizálva: 2013. január

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Napirendi pontok: Nyílt ülésen: 1.) Előterjesztés a szociális ellátásokról szóló rendelet elfogadására. Előterjesztő: polgármester

Jegyzőkönyv. Napirendi pontok: Nyílt ülésen: 1.) Előterjesztés a szociális ellátásokról szóló rendelet elfogadására. Előterjesztő: polgármester Jegyzőkönyv Készült: 2012. november 27- én, 15 óra 30 perctől megtartott nyílt üléséről. Jelen vannak: a jelenléti ív szerint. A polgármester megállapítja a határozatképességet. A képviselőtestület ülése

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT könyvéből. A Képviselő-testület 4 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi napirendeket fogadta el: 1) Tanyagondnoki rendelet felülvizsgálata 142/2016. (12.01.) számú

Részletesebben

Előterjesztés A Pogányvölgyi Többcélú Kistérségi Társulás 2012. április 24-én tartandó Társulási Tanácsi ülésére

Előterjesztés A Pogányvölgyi Többcélú Kistérségi Társulás 2012. április 24-én tartandó Társulási Tanácsi ülésére Lengyeltóti Városi Művelődési Ház és Könyvtár 8693 Lengyeltóti, Rákóczi u.22. Tel: 85/331-500; 85/330-852; fax: 85/530-034 e-mail: postmaster@totikonyv.t-online.hu Ügyiratszám: /2012. Pogányvölgyi Többcélú

Részletesebben

A Beszerzési Vezetők Klubja. Szervezeti és Működési Szabályzata

A Beszerzési Vezetők Klubja. Szervezeti és Működési Szabályzata A Beszerzési Vezetők Klubja Szervezeti és Működési Szabályzata A Vezetőség elfogadta: 2016. március 25. A Tagság megszavazta és egyben életbe lépett: 2016. április 06. BVK-SZMSZ 20160406.final 1/8 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Budai Sándor Kulturális Központ. Státusz: Végleges (feldolgozó központ) Alapadatok. A könyvtár adatai. A könyvtár szolgáltatásai. Az adatszolgáltató

Budai Sándor Kulturális Központ. Státusz: Végleges (feldolgozó központ) Alapadatok. A könyvtár adatai. A könyvtár szolgáltatásai. Az adatszolgáltató Budai Sándor Kulturális Központ Státusz: Végleges (feldolgozó központ) Alapadatok Az adatszolgáltató Budai Sándor Kulturális Központ (könyvtár/ellátóhely/szolgáltatóhely) teljes neve: Intézményazonosító:

Részletesebben

Oroszlány Város Önkormányzata Képviselő-testületének../2015. (V.26.) Kt. határozata

Oroszlány Város Önkormányzata Képviselő-testületének../2015. (V.26.) Kt. határozata határozati javaslatok: Oroszlány Város Önkormányzata Képviselő-testületének../2015. (V.26.) Kt. határozata a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és a Gárdonyi Géza Városi Könyvtár intézmények összeolvadásával

Részletesebben

Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat. Érvényes: 2009. november 31-től.

Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat. Érvényes: 2009. november 31-től. Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat Érvényes: 2009. november 31-től. Jóváhagyta: Fischerné Szilasi Gabriella igazgató 1. Az iskolai

Részletesebben

Módosító okirat. 1. Az Alapító okirat 4. pontja helyébe mely a módosított okiratban pont alatt szerepel - a következő rendelkezés lép:

Módosító okirat. 1. Az Alapító okirat 4. pontja helyébe mely a módosított okiratban pont alatt szerepel - a következő rendelkezés lép: Okirat száma: A Közgyűlés VII-107/314.492/2016. számú határozatának 1. melléklete Módosító okirat A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése által

Részletesebben

BMF SZMSZ 22. melléklete TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT. Budapest, 2001 június

BMF SZMSZ 22. melléklete TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT. Budapest, 2001 június BMF SZMSZ 22. melléklete TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT Budapest, 2001 június T A R T A L O M J E G Y Z É K Oldal 1. Tudományos Diákkör.2. 2. A Tudományos Diákköri munka.. 2. 3. A Főiskolai Tudományos

Részletesebben

Összefoglaló. A Bizottság az ülés napirendjét 3 egybehangzó igen szavazattal elfogadta.

Összefoglaló. A Bizottság az ülés napirendjét 3 egybehangzó igen szavazattal elfogadta. 03-3/9-17/2014. Összefoglaló az Oktatási és Kulturális Bizottság 2014. július 18-án megtartott rendkívüli üléséről Helyszín: Városháza, Pécs, Széchenyi tér 1. I. em. 126. Jelen vannak: Lengvárszky Attila

Részletesebben