KÉRELEM BENYÚJTÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE ÜGYFELEK SZÁMÁRA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÉRELEM BENYÚJTÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE ÜGYFELEK SZÁMÁRA"

Átírás

1 KÉRELEM BENYÚJTÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE ÜGYFELEK SZÁMÁRA

2 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozószerveknek és személyeknek a mindenkori jogszabály szerint kell eljárniuk. Jelen dokumentum nem lehet hivatkozási forrás, jogszabály eltérő rendelkezése alól nem ad felmentést. Az ÉTDR üzemeltetője a Lechner Nonprofit Kft.

3 01 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ 3 1. REGISZTRÁCIÓ Belépés Személyes adatok megadása Regisztráció kérelmezőként Lakcím adatok és kapcsolattartási mód megadása 5 2. PISZKOZAT (TÁRHELY) LÉTREHOZÁSA Új piszkozat létrehozása Piszkozat alapadatai (További) Kérelmező rögzítése Felelős tervező hozzáadása (Tervező rögzítése) Piszkozat szerkesztése Dokumentumok lap Cselekmények lap Érintettek lap Általános adatok lap Pénzügyek lap Előzmények lap Tárgyi ingatlanok lap Piszkozatról benyújtható kérelmek fajtái Építésügyi hatósági szolgáltatás Új építésügyi hatósági szolgáltatás iránti kérelem irat létrehozása Általános lap Címzettek lap Mellékletek lap Irat lap Adatok ellenőrzése és a hatósági szolgáltatás iránti kérelem benyújtása Visszaigazolás képernyő Előzetes szakhatósági állásfoglalás, településképi-, illetve tervtanácsi vélemény iránti kérelem Általános lap 18

4 Címzettek lap Mellékletek lap Irat lap Adatok ellenőrzése és az előzetes szakhatósági állásfoglalás iránti kérelem benyújtása Visszaigazolás képernyő Kérelem benyújtása (építésügyi hatósági eljárást megindító alapkérelem) Eljáró hatóság lap Mellékletek lap Irat lap Adatok ellenőrzése képernyő Visszaigazolás képernyő 25

5 03 BEVEZETŐ Reméljük, hogy az alábbi, építésügyi hatósági kérelem benyújtásához segítséget nyújtó anyagunkkal jelentősen leegyszerűsíthetjük majd munkáját, s az ÉTDR használatával Ön is részese lehet az elektronikus ügyintézés által biztosított előnyöknek. Tájékoztatjuk, hogy Ügyfélként nem kötelező az ÉTDR használata! Dönthet úgy, hogy az illetékes hatóságnál/hatóság ügyfélszolgálatánál személyesen megjelenve hagyományos úton intézi az ügyét, vagy valamelyik kormányablak illetve építésügyi szolgáltatási pont munkatársát keresi meg kérelmének továbbításához, vagy a postai szolgáltatást veszi igénybe. Amennyiben mégis úgy dönt, hogy az ÉTDR segítségével otthonról, online akarja intézni az ügyeit, akkor a következő oldalakon lépésről lépésre mutatjuk be tennivalóit!

6 04 1. REGISZTRÁCIÓ 1.1. Belépés Az ÉTRD-ben tényleges munkavégzés csak előzetes regisztrációt követően lehetséges. Ehhez az ÉTDR felületének belépő oldalán ( válassza ki a BELÉPÉS ÜGYFÉLKAPUVAL opciót és lépjen be az ügyfélkapus azonosítójának megadásával! 1.2. Személyes adatok megadása A belépést követően az azonosításra szolgáló felületre jut, ahol a személyes adatait kell megadni. Az űrlap kitöltését követően a lap alján lévő Mentés gombbal mentse el az adatokat. Ügyeljen arra, hogy az itt rögzített személyes adatai az ügyfélkapus regisztrációnál megadott adatokkal mindenben megegyezzenek, ugyanis a legkisebb eltérés (pl. egy fölösleges szóköz, ékezet) esetén az oldal mentésekor hibaüzenetet fog kapni, és nem tudja majd folytatni a regisztrációt.

7 Regisztráció kérelmezőként Válassza ki a Regisztráció kérelmezőként, tervezőként vagy szakértőként opciót Lakcím adatok és kapcsolattartási mód megadása A regisztráció következő lépésénél az állandó lakcímet és a kapcsolattartási módot kell megadnia. Az űrlap kitöltését követően a Mentés gombbal mentse el az adatokat! A mentést követően betöltődik a felhasználói fiók főoldala.

8 06 2. PISZKOZAT (TÁRHELY) LÉTREHOZÁSA Piszkozatnak azt a tárhelyet nevezzük, melyben az eljárást megindító kérelem még nincsen a hatósághoz benyújtva. A Piszkozat elnevezéssel megújult Tárhely egy virtuális kosár, amiben összegyűjtheti az építésügyi hatósági eljárás lefolytatásához benyújtani kívánt dokumentumokat. Ezen dokumentumok, rögzített adatok egy eljáráshoz tartoznak Új piszkozat létrehozása Az új tárhely létrehozásához kattintson az Új piszkozat nevű, zöld színű gombra! 2.2. Piszkozat alapadatai Az Új piszkozat gomb megnyomását követően a Piszkozat alapadatai nevű képernyőre jut, ahol a majdani engedélyezési eljárás alapadatait kell megadni a tárhely létrehozásához. Alul, a folyamatjelző csíkon nyomon követheti a létrehozási folyamatot. Az adatok kitöltéséhez segítséget többféle módon kap: az egyes mezőkben, az egyes mezőkön hagyva az egérmutatót tooltip formájában, valamint egyes oldalak jobb szélén található segédlet szöveg formájában.

9 07 A "Piszkozat neve" adatmező egy szabadszöveges elnevezés (a hatóságnál a mező tartalma nem jelenik meg). Olyan nevet adjon, ami segíti beazonosítani a tárhelyét, vagy megkülönböztetni az egyik tárhelyet a másiktól. Pl.: "Kovácsék családi háza". Az Építési tevékenység mezőbe azt a tevékenységet kell beírni, amire az engedély irányul. Pl. Egylakásos lakóépület építése, -bővítése, tetőtér beépítése, stb. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező a továbblépés szempontjából! Ez azonban nem jelenti azt, hogy a többi adat létezése esetén azokat nem kell megadni. Az "Eljárás indításának módja" mező értékét egy legördülő menüből kell kiválasztani, a Saját nevében, Meghatalmazottként vagy Képviselőként opciók közül. A Meghatalmazott lehet természetes személy vagy jogi személyiség meghatalmazottja. A "Képviselőként" opciót akkor kell választani, ha jogi személy hivatalos képviselőjeként jár el. Az Eljárás típusa a később indítani kívánt építésügyi hatósági eljárás típusa lesz. A listában hatóság típusonként vannak feltüntetve az egyes hatáskörök, az általános az általános hatáskörű hatóságra (jegyző), míg a kiemelt a kiemelt hatáskörű hatóságra (járási hivatal) utal. Magánszemély építkezésénél a Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás melletti jelölőnégyzetet üresen kell hagyni. (Ha mégis ilyen jelegű beruházásra irányul a kérelem, akkor a "Kijelölő jogszabályhely" mező kitöltése kötelező! ) Az adatok mentésére és a továbblépésre két mód áll rendelkezésére: ha szeretné, hogy a program végigvigye pár kötelező adatmegadáson, kattintson a Folytatás gombra, ha már gyakorlott felhasználó, vagy az adatok kitöltését később szeretné elvégezni, akkor a Mentés és ugrás a piszkozatra lehetőséget is választhatja. Ebben a példában a Folytatás lehetőséget fogjuk választani. Amennyiben az Eljárás indításának módja mezőben a Saját nevében opciót választotta, a Folytatás gombra történő kattintáskor előugrik egy kis ablak, melyben meg kell adnia, hogy vannak-e további kérelmezők. Kérelmezőknek nevezzük a hatósági eljárásban azokat a személyeket, illetve jogi személyeket, akikre nézve a hatóság jogosultságokat, kötelezettségeket fog megállapítani. Tehát a meghatalmazottak, képviselők nem minősülnek kérelmezőknek! Ebben a példában fel fogunk venni további kérelmezőt, tehát az Igen gombot választjuk. Amennyiben az Eljárás indításának módja mezőben a többi lehetőséget választottuk, akkor is ugyanarra a képernyőre jutunk. Ha az Ön esetében nincsen további kérelmező, kattintson a Nem gombra, majd hagyja ki a következő, 2.3. pontot!

10 (További) Kérelmező rögzítése Ezen a képernyőn tudjuk rögzíteni a kérelmezőt, vagy a további kérelmezőket. A már rögzített kérelmezők listáját a jobboldali hasábban, zöld dobozban találjuk meg. Az ÉTDR felhasználói azonosító mezőt csak abban az esetben kell kitölteni, ha a kérelmezőt elektronikus kapcsolattartással kívánjuk rögzíteni. Ehhez annak a személynek regisztrálnia kell az ÉTDR-ben és a Saját adatok menüpont alatt, a Személyes adatok oldalon található felhasználói azonosítót kell megküldenie. A kitöltés végeztével nyomjunk a Mentés gombra. Ha mégsem kívánunk további kérelmezőt rögzíteni, kattintsunk a Lépés kihagyása gombra.

11 Felelős tervező hozzáadása (Tervező rögzítése) Bizonyos eljárás típusok esetében (ahol építész tervező közreműködése volt szükséges), az ÉTDR bekéri a felelős tervező adatait. Az ÉTDR felhasználói azonosítót csak abban az esetben adja meg, amennyiben a tervező Ön felé jelezte, hogy elektronikus kapcsolattartással szeretné követni az eljárást. A tervező kamarai azonosítóját megtalálja a tervezői szerződésben vagy az átadott dokumentumokon. Továbblépni az oldal alján található Mentés gomb segítségével tud. Amennyiben most nem tudja megadni a felelős tervező adatait, a Lépés kihagyása gombbal tudja későbbre halasztani a kitöltését. Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a lépés kihagyása esetén addig nem fogja tudni benyújtani az eljárás iránti kérelmét, ameddig nem rögzíti a tervező személyét! 2.5. Piszkozat szerkesztése A Piszkozat szerkesztése folyamatlépés alkalmával lehetősége van további adatok rögzítésére, valamint a már megadott adatok módosítására. További kérelmeket is erről az oldalról tud majd indítani. Ezen az oldalon több lap található, melyeket az egyes feliratokra való kattintással tud láthatóvá tenni. A fejléc alatt bal oldalt zöld színű cselekmény gombok találhatóak, jobb oldalt pedig a piszkozat (tárhely) beazonosítását szolgáló információk: a tárhely azonosító (mely mindig a létrehozása szerinti évszámmal kezdődik, majd a sorszámot mutatják) és a tárhely megnevezése.

12 10 Az egyes lapokon kitölthető adatokon balról jobbra haladva fogunk végigmenni, célszerű mindig így haladni, hogy egy mezőt se hagyjunk ki Dokumentumok lap Ezen a lapon a + gomb segítségével van lehetőség a tárhelyhez új dokumentumokat feltölteni. Kérjük, ügyeljen arra, hogy az eljárás záradékolandó dokumentumaként jogszabályi előírás szerint kizárólag PDF/A formátumú fájlokat töltsön fel! Ezen kívül feltölthető további fájlformátumok: PDF, JPG (és JPEG) és IFC. Az egyes fájlok maximális mérete a 30 MB-ot nem haladhatja meg. Fontos itt megjegyezni, hogy az ide feltöltött dokumentumokat semelyik hatóság sem fogja látni addig, amíg azokat a kérelme mellé nem csatolja. A + jelet tartalmazó gomb megnyomásakor egy kis feltöltő ablak jelenik meg, mely kétféle feltöltési módot támogat. Az egyik, hogy a szaggatott téglalapon belülre kattint, ekkor megjelenik egy tallózó ablak, ahol ki tudja választani a feltöltendő dokumentumokat. Operációs rendszertől függően egyszerre több fájl kijelölésére is van lehetőség a CTRL, a SHIFT, a CTRL+A billentyűk vagy az egérmutató segítségével. A másik lehetőség, hogy egy fájl tallózó ablakban (pl. Windows Intéző) kijelöli a feltöltendő dokumentumokat és a szaggatott téglalapra húzza (drag & drop). A fájlok megadását követően a dokumentumok feltöltődnek a tárhelyre, melyet a háttérben láthatunk is. A feltöltést követően zárjuk be a feltöltő ablakot.

13 Cselekmények lap Mivel a piszkozat (tárhely) csak most lett létrehozva, és eddig semmilyen cselekményt sem indított, ezért ezen a lapon egyelőre nem található bejegyzés. Később itt fogja megtalálni a hatóságnak küldött és az onnan érkezett iratokat. Továbbá, ha félbehagyta egy irat szerkesztését, akkor ezen a lapon tudja megnyitni és folytatni a szerkesztését. Lépjen az Érintettek lapra! Érintettek lap Ezen a lapon találhatja meg a korábbi lépésekben rögzített érintettek listáját. A már bejegyzett érintetteket az egyes sorok elején található ikonok segítségével módosíthatja, illetve törölheti. Ha további érintettet kíván rögzíteni, akkor az Érintett felvétele gombbal teheti meg. Itt a kérelmező (építtető), meghatalmazott, illetve képviselő típusú érintetteket kell rögzíteni Általános adatok lap Itt találja meg a piszkozattal (tárhellyel) és az indítani kívánt építésügyi hatósági eljárással kapcsolatos információkat. Ezek közül párat a piszkozat létrehozásakor már meg is adott. Jogszabály előírja, hogy a kérelemnek tartalmaznia kell a kérelem rövid leírását, ezért a Szerkesztés gomb segítségével töltse ki a Kérelem rövid leírása mezőt. Amennyiben a hatóság felé további információt szeretne küldeni (pl. kéri a záradékolt tervdokumentáció papír alapú másolatát 2 pld.-ban), azt a Megjegyzés mezőben teheti meg. Az információk megadását követően a Mentés gombbal tudja az adatokat eltárolni. Az Eljáró hatóság mező csak az építésügyi hatósági eljárás iránti kérelem benyújtását követően fog kitöltődni.

14 Pénzügyek lap A lap alján lévő Elektronikus fizetés gombra való kattintással a rendszer az Építésügyi Fizetési Portál oldalára irányítja, ahonnan online módon tudja megfizetni az eljárási illetéket vagy egyéb pénzügyi kötelezettséget (pl. építésügyi bírságot). Ha az Építésügyi Portálon (ÉFP keresztül történt az illeték megfizetése, a tranzakció részletei itt meg fognak jelenni. Az ÉFP-n történő fizetést meg kell előznie a piszkozat létrehozásának, ugyanis a tárhely azonosítót szükséges megadni. (A tárhely azonosító a jobb felső sarokban lévő zöld dobozban látható, jelen esetben A tárhely azonosítók mindig a létrehozásuk pillanatában aktuális évszámmal kezdődnek.) Ezen a lapon módosítási lehetősége nincsen. A kérelem benyújtását követően itt találja meg az eljárással kapcsolatos pénzfizetési (illeték) kötelezettségeket, illetve jóváírásokat, amennyiben az ügyintéző rögzíti azokat.

15 Előzmények lap Amennyiben a benyújtandó kérelemnek van már előzmény ügye, ezen a lapon tudja azt rögzíteni. Előzmény ügynek pl. használatbavételi engedély kérelem esetén vagy építési engedély módosítása iránti kérelem esetében az építési engedélyezési eljárást tekinthetjük. Két rögzítési lehetőség közül választhat: a Lezárult ÉTDR eljárás hozzáadása gomb segítségével olyan, már lezárult, ÉTDR-ben lefolytatott eljárást tud hozzárendelni ezen ügyhöz, amelyben elektronikus kapcsolattartással kérelmező, meghatalmazott vagy képviselő volt, az Egyéb eljárás hozzáadása gombbal pedig manuálisan tudja az előzmény eljárás adatait megadni. Az előbbi módszerrel létrehozott bejegyzés esetén keletkezik egy link is, melyre kattintva megtekinthető lesz a korábbi eljárás Tárgyi ingatlanok lap A piszkozat létrehozásának első lépésében meg kellett adni a tárgyi ingatlan adatait, ezért azon adatok itt már megtalálhatóak. Szükség szerint a Szerkesztés ikon segítségével módosíthatjuk az adatokat. Speciális esetben előfordulhat, hogy egy meglévő épület a szomszédos ingatlan(ok)ra is átnyúlik. Az ilyen esetekben lehetőség van további tárgyi ingatlanok felvételére is, melyet az Új tárgyi ingatlan rögzítése gomb segítségével tehet meg. Ezzel a tárhelyet fel is töltöttük adatokkal, de egyelőre a hatóság még nem fér hozzá, hiszen nem nyújtottunk be kérelmet. A következő pontokban az egyes kérelmek benyújtásának lépéseit mutatjuk be.

16 14 3. Piszkozatról benyújtható kérelmek fajtái Az építésügyi hatósági eljárásokban a kérelmeket a következőek szerint lehet csoportosítani: előzetes kérelem (előzetes megkeresés), mely lehet előzetes szakhatósági állásfoglalás iránti-, hatósági szolgáltatás iránti-, településképi vélemény iránti-, valamint tervtanácsi vélemény iránti kérelem; eljárást megindító kérelem, mely cselekmény minden esetben Kérelem benyújtása néven szerepel; Minden piszkozatból (tárhelyből) tetszőleges számú előzetes megkeresés nyújtható be, viszont építésügyi hatósági eljárást megindító kérelem csak egy. Ahány építésügyi hatósági eljárást kíván indítani, annyi piszkozatot (tárhelyet) szükséges létrehozni. Tehát, ha építési engedély módosítása iránti kérelmet vagy használatbavételi engedély iránti kérelmet kíván benyújtani, akkor azoknak mindenképpen új piszkozatot kell létrehozni, a korábban lefolytatott építési engedélyezési eljárás tárhelyéről nem nyújthatóak be. A 3.1. és a 3.2. pontokban ismertetett megkeresések/kérelmek előzetes kérelmeknek minősülnek, melyek a jogszabály szerint egyes esetekben beszerzendő tervtanácsi- és a településképi véleményezési eljárás kivételével nem kötelezőek. Jogszabály írja elő, hogy mely esetekben kell településképi- vagy tervtanácsi véleményt kérni. Amennyiben nem kíván előzetes kérelmet indítani, ugorjon a 3.3. pontra az építésügyi hatósági eljárást megindító kérelem összeállításához. Az előzetes szakhatósági állásfoglalás, településképi- vagy tervtanácsi vélemény benyújtásának lépéseihez ugorjon a 3.2. pontra Építésügyi hatósági szolgáltatás Az "Új építésügyi hatósági szolgáltatás" gomb használatával az építésügyi hatósági engedély, illetve tudomásulvételi eljárás iránti kérelem tervezett benyújtása előtt, különböző kérdések tisztázása céljából előzetes szakmai véleményt kérhet az építésügyi hatóságtól. 312/2012. Korm. r. 3. (2) bek. Az építtető az építésügyi hatósági szolgáltatás keretében kérheti a) annak vizsgálatát, hogy a 2. (2) bekezdése szerinti elektronikus gyűjtő tárhelyen gyűjtött dokumentumai megfelelnek-e az általa kérelmezni szándékozott eljárásban benyújtandó kérelemre és annak mellékleteire vonatkozó előírásoknak, b) tájékoztatást arról, hogy szükséges-e ba) további melléklet, dokumentum beszerzése, vagy bb) további szakhatósági közreműködés, c) tájékoztatást az általa kérelmezni szándékozott eljárás és az ahhoz szükséges szakhatósági közreműködés eljárási, igazgatási szolgáltatási díjának vagy illetékének, továbbá jogszabályban meghatározott eljárási költségének mértékéről, d) a leendő ügyféli kör előzetes tisztázását, e) annak vizsgálatát, hogy az engedély hatályának meghosszabbítását milyen módon érinti vagy akadályozza-e valamely építésügyi jogszabály változása, valamint f) az általa kérelmezni szándékozott eljárásra vonatkozó szabályokról egyéb tájékoztatás nyújtását Új építésügyi hatósági szolgáltatás iránti kérelem irat létrehozása Első lépésként a piszkozat adatai képernyőn vigye az egérmutatót az Előzetes megkeresés nevű gomb fölé, majd válassza ki az Új építésügyi hatósági szolgáltatás lehetőséget.

17 Általános lap Ezen a lapon amennyiben szükségesnek ítéljük meg a Szerkesztés gomb megnyomását követően indoklást írhatunk kérelmünk mellé. A folytatáshoz kattintson a Címzettek feliratra! Címzettek lap A rendszer a korábban megadott adatok alapján kiválasztja a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságot. Ellenőrizze le, hogy megfelelő hatóság szerepel-e ott. Ha eltérést tapasztal, akkor vagy a tárgyi ingatlan adatait adta meg rosszul vagy nem megfelelő eljárás típust választott ki. Ezen adatok módosításához kattintson a jobb felső sarokban található zöld gombra, hogy visszajusson a tárhely alapadatainak szerkesztéséhez! A módosítást követően a Cselekmények lapon találja meg a félbehagyott kérelmet, melyet a Szerkesztés gombbal tud folytatni. A folytatáshoz kattintson a Mellékletek feliratra!

18 Mellékletek lap Minden irat létrehozásakor csatolni kell a tárhelyre feltöltött dokumentumok közül azokat, melyeket a címzett részére szeretnénk elküldeni. Ezt azért kell megtenni, mert többféle hatóság is megkereshető az ÉTDR-en keresztül és egy ügyben más-más mellékleteket kell az egyes hatóságoknak megküldenünk. Új, a tárhelyre még fel nem töltött dokumentumokat az Új dokumentum feltöltése gomb segítségével, korábban már feltöltött dokumentumokat pedig a Melléklet csatolása/eltávolítása gomb segítségével tud csatolni Irat lap Ezen a lapon találja meg az irat leíró adatait. A Szerkesztés gombbal a Tárgy mező tartalmán tud módosítani, amenynyiben szükségesnek véli. Az Iratkép megtekintése gomb megnyomására az eddig felvitt adatokból egy kivonat generálódik pdf formátumban, mely a benyújtást követően automatikusan elektronikus aláírással lesz hitelesítve. Ezért az iratkép megtekintése ebben a fázisban csak a korábban felvitt adatok ellenőrzése végett lehet indokolt. Ha minden olyan dokumentumot csatolt, amit szeretne a hatóság részére megküldeni, kattintson a Tovább gombra!

19 Adatok ellenőrzése és a hatósági szolgáltatás iránti kérelem benyújtása Miután minden adat felvitelre került, lehetőség van áttekinteni azokat, mielőtt a kérelmet a hatósághoz benyújtja. Ezen az oldalon módosításra nincsen lehetőség, tehát ha hibát tapasztal, akkor a lap alján található Vissza gombbal az irat adatainak, a jobb felső sarokban található zöld színű gombbal pedig a tárhely adatainak szerkesztéséhez tud visszajutni. Ha mindent rendben talál, nyomja meg a lap alján található Küldés gombot a hatósághoz történő elküldéshez Visszaigazolás képernyő Sikeres benyújtást követően a képernyőn megjelennek a beküldött irat legfontosabb adatai. A Benyújtott kérelem kivonata gombbal tudja megtekinteni a benyújtott kérelmének elektronikusan aláírt, pdf formátumú kivonatát. A Piszkozat áttekintése gomb segítségével pedig visszatérhet az ügy adataihoz, ahonnan további előzetes kérelmeket indíthat Előzetes szakhatósági állásfoglalás, településképi-, illetve tervtanácsi vélemény iránti kérelem A kérelmek szerkesztését az Előzetes megkeresés gombbal tudjuk elindítani. A fenti kérelmek benyújtása csak abban különbözik egymástól, hogy más lesz az irat megnevezése és a címzettje, ezért az előzetes szakhatósági megkeresés irattal fogjuk a benyújtás folyamatát bemutatni. Pár rövid mondatban ismertetjük az egyes kérelem típusokat:

20 18 "Előzetes szakhatósági megkeresés"-t nem kötelező indítani. Akkor célszerű választania ezt a lehetőséget, amennyiben szeretné úgy benyújtani az építésügyi hatósághoz kérelmét, hogy rendelkezésére álljanak a jogszabály által szükséges esetekben a jóváhagyó szakhatósági állásfoglalások, mert ezzel az építésügyi hatóság ügyintézési idejét csökkenteni tudja. A jogszabály által előírt esetekben az építésügyi hatóságnak ha nem áll rendelkezésére 6 hónapnál nem régebbi szakhatósági jóváhagyó állásfoglalás a szükséges szakhatósági állásfoglalásokat be kell szereznie. Nagyobb beruházásokra irányuló kérelemnél is érdemes élni ezzel a lehetőséggel, mert egy esetleges elutasító állásfoglalás esetén a tényleges kérelem benyújtása előtt van mód a dokumentáció átdolgozására, s így a hiányosságok nem eljárás közben derülnek ki. A Településképi vélemény -t jogszabály szerinti estekben, az építésügyi hatósági eljárás megindítása előtt kell beszerezni, az építés helye szerinti település polgármesteréhez benyújtott kérelemmel, amennyiben a települési önkormányzat képviselő-testülete erről rendeletet alkotott és az építési tevékenység ezt indokolja. A kérelmezőnek vagy a megbízott tervezőnek mindenképp célszerű kapcsolatba lépni a kivitelezés helyszíne szerinti település önkormányzatával, és megérdeklődni, hogy szükséges-e a településképi vélemény beszerzése! A településképi véleményezési eljárás lefolytatásának szabályairól a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) kormányrendelet a rendelkezik. A "Tervtanácsi vélemény" beszerzésének szükségességét a tervezés tárgya alapján - a megbízott tervező általában meg tudja ítélni. Bővebb információért ld. a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII. 7.) Korm. rendeletet Általános lap Ezen a lapon amennyiben szükségesnek ítéljük meg a Szerkesztés gombra kattintva indoklást írhatunk kérelmünk mellé. A folytatáshoz kattintson a Címzettek fülre! Címzettek lap Az Új címzett felvétele gomb megnyomását követően a Hatóság kiválasztása oldalra jutunk, ahol az összes olyan hatóságot vagy szervet látjuk, melyek a tárgyi ingatlanon illetékességgel és hatáskörrel rendelkeznek. Ezen az oldalon egyszerre csak egy címzett kiválasztására van lehetőség az első oszlopban található rádiógomb segítségével.

21 19 Ha a sok találat miatt nehézkes a keresett hatóság/szerv megtalálása, használja a keresőmezőt, mely a név és a szakterület oszlopban is keres. Amennyiben nem találja az adott hatóságot/szervet és biztos abban, hogy ahhoz kell címeznie kérelmét, a képernyő bal felső részében található Összes hatóság megjelenítése gomb segítségével az ÉTDR-ben rögzített összes hatóság/szerv közül választhat. Mivel az egyes szakhatóságoknak eltérő tartalmú tervdokumentációt kell megküldeni, mindegyiket külön irattal kell megkeresni. A kiválasztást követően kattintson a Mellékletek lap fülére Mellékletek lap Minden irat létrehozásakor csatolni kell a tárhelyre feltöltött dokumentumok közül azokat, melyeket a címzett részére szeretnénk elküldeni. Ezt azért kell megtenni, mert többféle hatóság is megkereshető az ÉTDR-en keresztül és egy ügyben más-más mellékleteket kell az egyes hatóságoknak megküldenünk. Új, a tárhelyre még fel nem töltött dokumentumokat az Új dokumentum feltöltése gomb segítségével, korábban már feltöltött dokumentumokat pedig a Melléklet csatolása/eltávolítása gomb segítségével tud csatolni. Az új dokumentum feltöltésének menete megegyezik a pontban foglaltakkal. Ha minden olyan dokumentumot csatolt, amit szeretne a hatóság részére megküldeni, kattintson az Irat fülre!

22 Irat lap Ezen a lapon találja meg az irat leíró adatait. A Szerkesztés gombbal a Tárgy mező tartalmán tud módosítani, amenynyiben szükségesnek véli. Az Iratkép megtekintése gomb megnyomására az eddig felvitt adatokból egy kivonat generálódik pdf formátumban, mely a benyújtást követően elektronikus aláírással lesz hitelesítve automatikusan. Ezért az iratkép megtekintése ebben a fázisban csak a korábban felvitt adatok ellenőrzése végett lehet indokolt. Kattintson a Tovább gombra! Adatok ellenőrzése és az előzetes szakhatósági állásfoglalás iránti kérelem benyújtása Miután minden adat felvitelre került, lehetőség van áttekinteni azokat, mielőtt a kérelmet a hatósághoz benyújtja. Ezen az oldalon módosításra nincsen lehetőség, tehát ha hibát tapasztal, akkor a lap alján található Vissza gombbal az irat adatainak, a jobb felső sarokban található zöld színű gombbal pedig a tárhely adatainak szerkesztéséhez tud visszajutni.

23 21 Ha mindent rendben talál, a címzetthez történő elküldéshez nyomja meg a lap alján található Küldés gombot Visszaigazolás képernyő Sikeres benyújtást követően a képernyőn megjelennek a beküldött irat legfontosabb adatai. A Benyújtott kérelem kivonata gombbal tudja megtekinteni a benyújtott kérelmének elektronikusan aláírt, pdf formátumú kivonatát. A Piszkozat áttekintése gomb segítségével pedig visszatérhet az ügy adataihoz, ahonnan további kérelmeket indíthat.

24 Kérelem benyújtása (építésügyi hatósági eljárást megindító alapkérelem) Az előző lépésekben megtörtént a tárhely létrehozása, s abba feltöltésre kerültek azok a dokumentumok, melyek az építésügyi hatósági engedélyezési eljáráshoz szükségesek. Amennyiben településképi-, tervtanácsi vélemény, vagy előzetes szakhatósági állásfoglalás(ok) kerültek beszerzésre, akkor a megkeresett szervezetek válaszai is bekerültek a Tárhely -be, melyeket szintén csatolnunk kell majd. A kérelem irat létrehozásához a Kérelem benyújtása gombra kell kattintani Eljáró hatóság lap A rendszer a korábban megadott adatok alapján kiválasztja a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságot. Ellenőrizze le, hogy megfelelő hatóság szerepel-e ott. Ha eltérést tapasztal, akkor vagy a tárgyi ingatlan adatait adta meg rosszul vagy nem megfelelő eljárás típust választott ki. Ezen adatok módosításához kattintson a jobb felső sarokban található zöld gombra, hogy visszajusson a tárhely alapadatainak szerkesztéséhez! Kattintson a Mellékletek feliratra!

25 Mellékletek lap Minden irat létrehozásakor csatolni kell a tárhelyre feltöltött dokumentumok közül azokat, melyeket a címzett részére szeretnénk elküldeni. Ezt azért kell megtenni, mert többféle hatóság is megkereshető az ÉTDR-en keresztül és egy ügyben más-más mellékleteket kell az egyes hatóságoknak megküldenünk. Új, a tárhelyre még fel nem töltött dokumentumokat az Új dokumentum feltöltése gomb segítségével, korábban már feltöltött dokumentumokat pedig a Melléklet csatolása/eltávolítása gomb segítségével tud csatolni. Amennyiben volt előzetes megkeresés, az azokra érkezett állásfoglalásokat is csatolni szükséges. Az új dokumentum feltöltésének menete megegyezik a pontban foglaltakkal. Ha minden olyan dokumentumot csatolt, amit szeretne a hatóság részére megküldeni, kattintson az Irat fülre! Irat lap Ezen a lapon találja meg az irat leíró adatait. A Szerkesztés gombbal a Tárgy mező tartalmán tud módosítani, amenynyiben szükségesnek véli. Az Iratkép megtekintése gomb megnyomására az eddig felvitt adatokból egy kivonat generálódik pdf formátumban, mely a benyújtást követően elektronikus aláírással lesz hitelesítve automatikusan. Ezért az iratkép megtekintése ebben a fázisban csak a korábban felvitt adatok ellenőrzése végett lehet indokolt. Kattintson a Tovább gombra!

26 Adatok ellenőrzése képernyő Miután minden adat felvitelre került, lehetőség van áttekinteni azokat, mielőtt a kérelmet a hatósághoz benyújtja. Ezen az oldalon módosításra nincsen lehetőség, tehát ha hibát tapasztal, akkor a lap alján található Vissza gombbal az irat adatainak, a jobb felső sarokban található zöld színű gombbal pedig a tárhely adatainak szerkesztéséhez tud visszajutni. Ha mindent rendben talál, nyomja meg a lap alján található Benyújtás gombot a hatósághoz történő elküldéshez!

27 Visszaigazolás képernyő Sikeres benyújtást követően a képernyőn megjelennek a beküldött irat legfontosabb adatai. A Benyújtott kérelem kivonata gombbal tudja megtekinteni a benyújtott kérelmének elektronikusan aláírt, pdf formátumú kivonatát. Az Ügy áttekintése gomb segítségével pedig visszatérhet az ügy adataihoz, ahonnan ezentúl már csak közbenső kérelmeket indíthat. Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy tájékoztató anyagunk használatával támogatja az elektronikus ügyintézést, ezzel is hozzájárulva a környezetvédelemhez, papírtakarékossághoz. Reméljük sikerült megkönnyítenünk ügyintézését. Az ÉTDR használatához további sok sikert kívánunk Önnek! Az ÉTDR üzemeltetése

ORSZÁGKÉPI- ÉS TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE ÜGYFELEK SZÁMÁRA

ORSZÁGKÉPI- ÉS TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE ÜGYFELEK SZÁMÁRA ORSZÁGKÉPI- ÉS TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE ÜGYFELEK SZÁMÁRA 2018-01-05 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozószerveknek

Részletesebben

KÉRELEM BENYÚJTÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE ÜGYFÉLSZOLGÁLATOSOK ÁLTAL

KÉRELEM BENYÚJTÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE ÜGYFÉLSZOLGÁLATOSOK ÁLTAL KÉRELEM BENYÚJTÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE ÜGYFÉLSZOLGÁLATOSOK ÁLTAL 2017-06-12 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozószerveknek és személyeknek a mindenkori

Részletesebben

KÉRELEM BENYÚJTÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

KÉRELEM BENYÚJTÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE KÉRELEM BENYÚJTÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE Építésügyi hatósági engedélyezési eljárás indítására irányuló kérelem benyújtásának menete ÉTDR-en keresztül, lépésről lépésre. Tartalom 1. Regisztráció... 3 2. Tárhely

Részletesebben

ÉTDR REGISZTRÁCIÓ ÜGYFELEK SZÁMÁRA

ÉTDR REGISZTRÁCIÓ ÜGYFELEK SZÁMÁRA ÉTDR REGISZTRÁCIÓ ÜGYFELEK SZÁMÁRA 2017-06-12 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozószerveknek és személyeknek a mindenkori jogszabály szerint

Részletesebben

Ügyfélkapuból hivatalos ügy indítása

Ügyfélkapuból hivatalos ügy indítása Ügyfélkapuból hivatalos ügy indítása A Somogy Megyei Kormányhivatal az elektronikus ügyintézést az e-papír szolgáltatás segítségével biztosítja. Az e-papír űrlapokat folyamatosan fogadja a hivatali kapuján,

Részletesebben

Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre től Építész tervezők és tervezői művezetők részére

Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre től Építész tervezők és tervezői művezetők részére Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre 2016.07.01-től Építész tervezők és tervezői művezetők részére Frissítve: 2016. november 24. 1 Tartalom 1. Belépés az e-építési napló alkalmazásba...

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK AZ ÉTDR MŰKÖDÉSÉBEN

VÁLTOZÁSOK AZ ÉTDR MŰKÖDÉSÉBEN VÁLTOZÁSOK AZ ÉTDR MŰKÖDÉSÉBEN 1.3.1.16 VERZIÓ Jelen jegyzet az ÉTDR 2015. 09. 09. napján üzembe helyezett új verziója (1.3.1.16) kapcsán a szoftver újdonságaira hívja fel a figyelmet és az eddigi működés

Részletesebben

Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre. Építész tervezők és tervezői művezetők részére

Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre. Építész tervezők és tervezői művezetők részére Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre Építész tervezők és tervezői művezetők részére készítette Lechner Nonprofit Kft. Infokommunikációs Igazgatóság Budapest, 2016. június Tartalom

Részletesebben

Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre től Építész tervezők és tervezői művezetők részére

Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre től Építész tervezők és tervezői művezetők részére Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre 2017.01.01-től Építész tervezők és tervezői művezetők részére Frissítve: 2017. június 15. 1 Tartalom 1. Belépés az e-építési napló alkalmazásba...

Részletesebben

Építésügyi hatósági kérelem

Építésügyi hatósági kérelem Építésügyi hatósági kérelem 1. A kérelmet benyújtó személy adatai Viselt név Születési név Anyja születési neve Születési hely Ország Születési idő Ha nem egyezik meg az állandó lakcímmel Levelezési cím

Részletesebben

Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre. Építtetők és meghatalmazottak részére

Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre. Építtetők és meghatalmazottak részére Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre Építtetők és meghatalmazottak részére készítette Lechner Nonprofit Kft. Infokommunikációs Igazgatóság Budapest, 2016. június Tartalom 1. Belépés

Részletesebben

REGISZTRÁCIÓ ÜGYFELEK SZÁMÁRA

REGISZTRÁCIÓ ÜGYFELEK SZÁMÁRA REGISZTRÁCIÓ ÜGYFELEK SZÁMÁRA 2016-01-25 Az ÉTDR rendszer üzemeltetője: Lechner Nonprofit Kft. Az ÉTDR Helpdesk elérhetőségei: e-mailen: helpdesk@etdr.gov.hu telefonon: +36 1 279-2643, +36 1 279-2647 (H-CS

Részletesebben

Cégkapuból hivatalos ügy indítása

Cégkapuból hivatalos ügy indítása Cégkapuból hivatalos ügy indítása A Somogy Megyei Kormányhivatal az elektronikus ügyintézést az e-papír szolgáltatás segítségével biztosítja. Az e-papír űrlapokat folyamatosan fogadja a hivatali kapuján,

Részletesebben

Mezőgazdasági birtokközpont esetén a további helyrajzi számokat a Kérelem rövid leírása mezőben kell feltüntetni!

Mezőgazdasági birtokközpont esetén a további helyrajzi számokat a Kérelem rövid leírása mezőben kell feltüntetni! ALAPADATOK ETDR-01 A KÉRELEM ALAPADATA A kérelem tárgya (építési tevékenység): ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGGEL ÉRINTETT INGATLAN ADATAI Helyrajzi szám: Mezőgazdasági birtokközpont esetén a további helyrajzi számokat

Részletesebben

AZ ILLETÉK ELEKTRONIKUS MEGFIZETÉSE (ÉFP)

AZ ILLETÉK ELEKTRONIKUS MEGFIZETÉSE (ÉFP) AZ ILLETÉK ELEKTRONIKUS MEGFIZETÉSE (ÉFP) 2018-04-27 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozószerveknek és személyeknek a mindenkori jogszabály

Részletesebben

Adatvédelmi tájékoztatónk a oldalon található.

Adatvédelmi tájékoztatónk a   oldalon található. ALAPADATOK ETDR-01 A KÉRELEM ALAPADATA A kérelem tárgya (építési tevékenység): ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGGEL ÉRINTETT INGATLAN ADATAI Helyrajzi szám: Mezőgazdasági birtokközpont esetén a további helyrajzi számokat

Részletesebben

DOKUMENTUMOK TÖMEGES LETÖLTÉSE ÉTDR-BŐL

DOKUMENTUMOK TÖMEGES LETÖLTÉSE ÉTDR-BŐL DOKUMENTUMOK TÖMEGES LETÖLTÉSE ÉTDR-BŐL 2017-06-19 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozószerveknek és személyeknek a mindenkori jogszabály szerint

Részletesebben

Belépés és regisztráció az ÉTDR-ben

Belépés és regisztráció az ÉTDR-ben Belépés és regisztráció az ÉTDR-ben Dr. Hegedűs Annamária Az ÉTDR bevezetése nagyban megkönnyíti az építési adminisztrációt. Írásunk a rendszer használatához nyújt gyakorlati útmutatót: Hogyan regisztrálhatunk

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁS MŰKENG RENDSZER FELHASZNÁLÓI LEÍRÁSA (ELEKTRONIKUS KÉRELEM BEADÁS FENNTARTÓI E- KÉPVISELŐK)

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁS MŰKENG RENDSZER FELHASZNÁLÓI LEÍRÁSA (ELEKTRONIKUS KÉRELEM BEADÁS FENNTARTÓI E- KÉPVISELŐK) SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁS MŰKENG RENDSZER FELHASZNÁLÓI LEÍRÁSA (ELEKTRONIKUS KÉRELEM BEADÁS FENNTARTÓI E- KÉPVISELŐK) Felhasználói kézikönyv X. kötet 2015.04.01. TÁMOP 5.4.2-12/1-2012-0001 Nemzeti Rehabilitációs

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ Jelentkezési útmutató I. Bevezető A szakirányú továbbképzési szakokra történő jelentkezés a Probono rendszer felületén keresztül történik.

Részletesebben

EGYSZERŰ BEJELENTÉS TÁJÉKOZTATÓ ÉPÍTTETŐK SZÁMÁRA

EGYSZERŰ BEJELENTÉS TÁJÉKOZTATÓ ÉPÍTTETŐK SZÁMÁRA EGYSZERŰ BEJELENTÉS TÁJÉKOZTATÓ ÉPÍTTETŐK SZÁMÁRA 2016. július 1-jén hatályba lép a lakóépület egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016.(VI.13.) Kormányrendelet, s egyidejűleg hatályát veszti az ilyen típusú

Részletesebben

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához A pályázatokat a kategóriának megfelelő pályázati kiírásban és pályázati útmutatóban szereplő módon kell a www.masport.hu oldalon

Részletesebben

Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre től Építtetők (meghatalmazottak) részére

Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre től Építtetők (meghatalmazottak) részére Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre 2016.07.01-től Építtetők (meghatalmazottak) részére Frissítve: 2016. november 24. Tartalom 1. Belépés az e-építési napló alkalmazásba... 3 2.

Részletesebben

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató Új Nemzedék Központ EFOP pályázatok online beszámoló felülete Felhasználói útmutató Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 1.1. Első bejelentkezés... 2 1.2. Elfelejtett jelszó... 3 2. Saját adatok... 4 3. Dokumentumok...

Részletesebben

FEJÉR MEGYEI ÉPÍTÉSZEK KAMARÁJA. Tárgy: További tájékoztatás az ÉTDR rendszerről, használatáról. Kedves Kolléganők, Kollégák!

FEJÉR MEGYEI ÉPÍTÉSZEK KAMARÁJA. Tárgy: További tájékoztatás az ÉTDR rendszerről, használatáról. Kedves Kolléganők, Kollégák! Tárgy: További tájékoztatás az ÉTDR rendszerről, használatáról Kedves Kolléganők, Kollégák! A 2013.február 24-én írt tanulmányban a 2013.01.01-től bevezetett ÉTDR rendszer használatával kapcsolatos tapasztalatokat

Részletesebben

Elektronikus ügyintézés súgó. Az Elektronikus ügyintézés kezdeményezésének lépései:

Elektronikus ügyintézés súgó. Az Elektronikus ügyintézés kezdeményezésének lépései: Elektronikus ügyintézés súgó Az Elektronikus ügyintézés kezdeményezésének lépései: 1. Elektronikus ügyintézés kezdeményezése: 1.1 Elektronikus ügyintézés menüpont-, azon belül az Elektronikus ügyintézés

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉSI TÖRVÉNY HATÁLYBA LÉPÉSÉVEL A 2018

TÁJÉKOZTATÓ AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉSI TÖRVÉNY HATÁLYBA LÉPÉSÉVEL A 2018 TÁJÉKOZTATÓ AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉSI TÖRVÉNY HATÁLYBA LÉPÉSÉVEL A 2018. JANUÁR 1-JÉTŐL ELEKTRONIKUSAN INDÍTHATÓ ÉS KÉRELMEKRŐL Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság, 2017.12.21.

Részletesebben

FEJÉR MEGYEI ÉPÍTÉSZEK KAMARÁJA. Tárgy: Tájékoztatás az ÉTDR rendszerről, a PDF/A állományok előállításáról, használatáról

FEJÉR MEGYEI ÉPÍTÉSZEK KAMARÁJA. Tárgy: Tájékoztatás az ÉTDR rendszerről, a PDF/A állományok előállításáról, használatáról Tárgy: Tájékoztatás az ÉTDR rendszerről, a PDF/A állományok előállításáról, használatáról Kedves Kolléganők, Kollégák! Engedjétek meg, hogy a 2013.01.01-től bevezetett ÉTDR ügykezelési rendszerrel kapcsolatban

Részletesebben

Hiteles Elektronikus Postafiók

Hiteles Elektronikus Postafiók NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. H-1081 Budapest, Csokonai utca 3. Hiteles Elektronikus Postafiók Tárhely adminisztráció 2018.05.07. v.1.2. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. BEJELENTKEZÉS

Részletesebben

MAGYAR ORVOSI KAMARA FOGORVOSOK TERÜLETI SZERVEZETE ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS E-PAPÍRON LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

MAGYAR ORVOSI KAMARA FOGORVOSOK TERÜLETI SZERVEZETE ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS E-PAPÍRON LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE MAGYAR ORVOSI KAMARA FOGORVOSOK TERÜLETI SZERVEZETE ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS E-PAPÍRON LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezete (MOK FTESZ) az alábbi útmutatóval szeretne segítséget

Részletesebben

e-papír Felhasználói Kézikönyv

e-papír Felhasználói Kézikönyv e-papír Felhasználói Kézikönyv v1.0 2017.06.29. Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató ZRt. Tartalommenedzsment csoport Tartalom 1 Bevezetés... 2 2 Bejelentkezés... 2 3 Az alapképernyő áttekintése... 4

Részletesebben

Elektronikus ügyintézés (lépésről-lépésre)

Elektronikus ügyintézés (lépésről-lépésre) Elektronikus ügyintézés (lépésről-lépésre) Miért kell az ügyintézésnek cégkapun keresztül történnie a vadásztársaságok esetében? Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól

Részletesebben

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Versenyzői funkciók O l d a l 0 21 Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 0 Bevezető... 1 Felhasználói funkciók... 2 Regisztráció... 2 Támogatott böngészők...

Részletesebben

1. S E G É D L E T. AZ ASP Elektronikus Ügyintézési Rendszeren keresztül történő ügyindításhoz

1. S E G É D L E T. AZ ASP Elektronikus Ügyintézési Rendszeren keresztül történő ügyindításhoz 1. S E G É D L E T AZ ASP Elektronikus Ügyintézési Rendszeren keresztül történő ügyindításhoz Az ügy indítása a www.bakonyszentkiraly.hu honlap főoldalán található mozaik ikonra való kattintással kezdődik:

Részletesebben

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz 1. Jogszabályi háttér Az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendeletben foglaltak szerint: 4. (1) Az e-közmű üzemeltetéséért,

Részletesebben

Technikai segédlet. Az Oktatói - Szakértői Kiválasztási Rendszer Kérelmezői Felületének használatához. Tisztelt Jelentkező!

Technikai segédlet. Az Oktatói - Szakértői Kiválasztási Rendszer Kérelmezői Felületének használatához. Tisztelt Jelentkező! Technikai segédlet Az Oktatói - Szakértői Kiválasztási Rendszer Kérelmezői Felületének használatához Tisztelt Jelentkező! Az alábbiakban mutatjuk be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem PROBONO felületén található

Részletesebben

Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014.

Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014. 2. Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014. évre vonatkozóan) Bejelentkezés az EPK rendszerébe: 1) Az Akadémiai Adattárban rögzített

Részletesebben

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Bevezető Tisztelt engedélyes! Üdvözöljük Önt a Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár - Adatgyűjtő alrendszerének felhasználói

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató egyeztetési eljárás kezdeményezéséhez a (volt) biztosítottak részére 2013. január 1-jétől azok a biztosítottak (volt biztosítottak), akik ügyfélkapu regisztrációval rendelkeznek,

Részletesebben

VELUX VIKI-Online rendelés és árajánlat készítés Rendelés rögzítés

VELUX VIKI-Online rendelés és árajánlat készítés Rendelés rögzítés VELUX VIKI-Online rendelés és árajánlat készítés Rendelés rögzítés 1 TARTALOMJEGYZÉK Rendelés feldolgozása lehetőségek Rendelés keresőből Termékválasztó Gyors rendelés Rendelés kedvencek közül Rendelés

Részletesebben

Űrlap kitöltés a MODULO-ban

Űrlap kitöltés a MODULO-ban 1. Kérelmek benyújtása A hallgató tanulmányaival kapcsolatosan számos témában nyújthat be kérelmet. A kérelmeket az adott ügyben illetékes és jogszabályban (TVSZ, HTJSZ, stb..) meghatározott hatáskörrel

Részletesebben

Elektronikus szolgáltatás súgó. Az Elektronikus szolgáltatás igénybevételének lépései:

Elektronikus szolgáltatás súgó. Az Elektronikus szolgáltatás igénybevételének lépései: I Elektronikus szolgáltatás súgó Az Elektronikus szolgáltatás igénybevételének lépései: 1. Elektronikus szolgáltatások igénybevételének kezdeményezése: 1.1 Elektronikus ügyintézés menüpont-, azon belül

Részletesebben

Hungaropharma Zrt. WEB Áruház felhasználói útmutató. Tartalomjegyzék

Hungaropharma Zrt. WEB Áruház felhasználói útmutató. Tartalomjegyzék Hungaropharma Zrt. WEB Áruház felhasználói útmutató Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Bejelentkezés a WEB Áruházba... 2 Rendelés rögzítése... 3 RENDELES.CSV állomány specifikációja... 13 Visszaigazolások

Részletesebben

Betekintés biztosítása Megosztás funkció használatával

Betekintés biztosítása Megosztás funkció használatával Betekintés biztosítása Megosztás funkció használatával /akár ÉTDR-ben nem regisztrált felhasználó számára/ Verzió: 2015-01-13 Ez a leírás az ÉTDR-ben folytatott eljárások, ügyfél és nem ügyfél státuszú

Részletesebben

Lakossági tájékoztató az összevont engedélyezési eljárás szabályairól

Lakossági tájékoztató az összevont engedélyezési eljárás szabályairól Lakossági tájékoztató az összevont engedélyezési eljárás szabályairól 1.) Milyen esetben lehet összevont engedélyt kérni? Ha az építési engedélyezési eljárás megindítása előtt a telek beépítésére vonatkozó

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK AZ ÉTDR MŰKÖDÉSÉBEN

VÁLTOZÁSOK AZ ÉTDR MŰKÖDÉSÉBEN VÁLTOZÁSOK AZ ÉTDR MŰKÖDÉSÉBEN 1.3.1.24 VERZIÓ Jelen jegyzet az ÉTDR 2016. 01. 04. napján üzembe helyezett új verziója (1.3.1.24) kapcsán a szoftver újdonságaira hívja fel a figyelmet és az eddigi működés

Részletesebben

Segédlet nyilvántartásba vett adatok módosítása iránti kérelem elektronikus kérelembenyújtó felületen történő beadásához

Segédlet nyilvántartásba vett adatok módosítása iránti kérelem elektronikus kérelembenyújtó felületen történő beadásához Segédlet nyilvántartásba vett adatok módosítása iránti kérelem elektronikus kérelembenyújtó felületen történő beadásához Az elektronikus kérelembenyújtó felület elérése Az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási

Részletesebben

Kitöltési útmutató. Az ügyfél-nyilvántartási adatok elektronikus módosításához a G0002-es webes felületen

Kitöltési útmutató. Az ügyfél-nyilvántartási adatok elektronikus módosításához a G0002-es webes felületen Kitöltési útmutató Az ügyfél-nyilvántartási adatok elektronikus módosításához a G0002-es webes felületen A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez

Részletesebben

Kitöltési Útmutató az Elektronikus ügyintézés Regisztrált szolgáltató adatbejelentése űrlapcsomag kitöltéséhez

Kitöltési Útmutató az Elektronikus ügyintézés Regisztrált szolgáltató adatbejelentése űrlapcsomag kitöltéséhez Kitöltési Útmutató az Elektronikus ügyintézés Regisztrált szolgáltató adatbejelentése űrlapcsomag kitöltéséhez Tisztelt Ügyfelünk! A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) az elektronikus

Részletesebben

Meghatalmazás LEADER pályázatok elektronikus beadására. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Meghatalmazás LEADER pályázatok elektronikus beadására. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa Meghatalmazás LEADER pályázatok elektronikus beadására Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa Benyújtási időszak: 2011. szeptember 30. 2011. október 31. (nov.

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (2.2)

POSZEIDON dokumentáció (2.2) POSZEIDON dokumentáció (2.2) Gyorsiktatás I. BEJÖVŐ IRATOK IKTATÁSA A Gyorsiktatás felületen lehet beérkező iratainkat a legegyszerűbb módon érkeztetni és iktatni. 1.) VONALKÓD felragasztása a papírra.

Részletesebben

ÚTMUTATÓ ÉVI KIHÍVÁS NAPJA NEVEZÉSEK KITÖLTÉSÉHEZ ONLINE NEVEZÉS

ÚTMUTATÓ ÉVI KIHÍVÁS NAPJA NEVEZÉSEK KITÖLTÉSÉHEZ ONLINE NEVEZÉS ÚTMUTATÓ 2016. ÉVI KIHÍVÁS NAPJA NEVEZÉSEK KITÖLTÉSÉHEZ 1. REGISZTRÁCIÓ A HONLAPRA: ONLINE NEVEZÉS A Kihívás Napja eseményre történő nevezési lap kitöltéséhez először regisztrálnia kell a honlapra. http://www.kihivasnapja.hu/regisztracio

Részletesebben

Hitelkérelem kitöltési útmutató

Hitelkérelem kitöltési útmutató Hitelkérelem kitöltési útmutató Hitelkérelmét a Credinfo hitelnyilvántartó rendszeren keresztül tudja rögzíteni a www.credinfo.hu oldalon keresztül. A bal oldalon történő Ügyfélkapu menüpont alatt szükséges

Részletesebben

1. Regisztráció. Kedves Jelentkező!

1. Regisztráció. Kedves Jelentkező! Kedves Jelentkező! Üdvözöljük az EFOP-1.2.6-VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú Családbarát ország megnevezésű kiemelt projekt Képzési Rendszerében. Az alábbi felhasználói segédletet azért készítettük,

Részletesebben

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához

Részletesebben

QualcoMAE jártassági vizsgálatok. Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához

QualcoMAE jártassági vizsgálatok. Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához QualcoMAE jártassági vizsgálatok Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához Első lépések... 2 A jelentkezési lap kitöltése... 6 A minták megérkeztének visszaigazolása... 10 Eredmények rögzítése...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Elektronikus Ügyintézés (EÜHT) Kézbesítési tárhely V 1.6 Utolsó mentés: 2015. 08. 11. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 3 2. Fogalomtár... 3 3. Kézbesítési Tárhely - szolgáltatás Intézmények

Részletesebben

Építésügyi hatósági kérelem

Építésügyi hatósági kérelem Építésügyi hatósági kérelem 1. A kérelmet benyújtó személy adatai Viselt név Születési név Anyja születési Születési hely Ország Születési idő Ha nem egyezik meg az állandó lakcímmel Levelezési cím A bejelentés

Részletesebben

Hivatal részére küldött iratok elektronikus benyújtása - Segédlet SEGÉDLET HIVATAL RÉSZÉRE KÜLDÖTT IRATOK ELEKTRONIKUS BENYÚJTÁSA

Hivatal részére küldött iratok elektronikus benyújtása - Segédlet SEGÉDLET HIVATAL RÉSZÉRE KÜLDÖTT IRATOK ELEKTRONIKUS BENYÚJTÁSA SEGÉDLET HIVATAL RÉSZÉRE KÜLDÖTT IRATOK ELEKTRONIKUS BENYÚJTÁSA ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ VERZIÓ SZÁM : 1.0 2013. július 17. 1 Tartalom I. Fontos tudnivalók... 3 II. Portál használata... 4 III.

Részletesebben

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. szakembereknek számára. Tartalom

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. szakembereknek számára. Tartalom Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához szakembereknek számára Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 2. Főoldal... 2 3. Jelszó szerkesztése... 3 4. Akadálymentesített nézet... 4 5. Kijelentkezés...

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu Hiteles elektronikus postafiók Perkapu 2018.10.27. Tartalom Bevezetés...2 Bejelentkezés a Hiteles Elektronikus Postafiókba...2 Perkapu tárhely kiválasztása...2 Beérkezett üzenetek...3 Dokumentumletöltés...4

Részletesebben

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.1-11/1 XXI. századi közoktatás Technikai tudnivalók a jelentkezéshez Regisztráció A regisztráció az OFI honlapon elérhető A pályázók kizárólag elektronikusan úton jelentkezhetnek az innen elérhető

Részletesebben

ÚTMUTATÓ GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEK SZÁMÁRA AZ E-PAPÍR RENDSZEREN KERESZTÜL VALÓ ÜZENETKÜLDÉS LÉPÉSEIRŐL

ÚTMUTATÓ GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEK SZÁMÁRA AZ E-PAPÍR RENDSZEREN KERESZTÜL VALÓ ÜZENETKÜLDÉS LÉPÉSEIRŐL BUDAPEST FŐVÁROS III. KERÜLETI POLGÁRMESTERI HIVATAL ADÓÜGYI FŐOSZTÁLY ÚTMUTATÓ GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEK SZÁMÁRA AZ E-PAPÍR RENDSZEREN KERESZTÜL VALÓ ÜZENETKÜLDÉS LÉPÉSEIRŐL Az alábbi útmutató az Adóügyi

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató az adategyeztetési eljárás kezdeményezéséhez a (volt) biztosítottak részére, valamint a hivatalból indított ügyek esetében az elektronikus ügyintézésre való áttéréshez 2013. január

Részletesebben

KÖSZ! Program 2014 Tájékoztató az ONLINE pályázatkezelő adatbázis (OPA) használatához

KÖSZ! Program 2014 Tájékoztató az ONLINE pályázatkezelő adatbázis (OPA) használatához KÖSZ! Program 2014 Tájékoztató az ONLINE pályázatkezelő adatbázis (OPA) használatához A KÖSZ! Program 2014-ben online módon lehet a pályázatokat benyújtani. Kérjük, olvassák el az alábbi tájékoztatót,

Részletesebben

Konvertálja megrendeléseit (PO) számlává. Copyright Tungsten Corporation plc 2018

Konvertálja megrendeléseit (PO) számlává. Copyright Tungsten Corporation plc 2018 Konvertálja megrendeléseit (PO) számlává Ennek a videónak a célja annak bemutatása, hogy a PO átalakítási módszer használatával mennyire egyszerű a számlák és jóváírási értesítések feltöltése a Tungsten

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

Útmutató. Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon. 2012. július 25. Oldal: 1 / 8

Útmutató. Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon. 2012. július 25. Oldal: 1 / 8 Útmutató Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon 2012. július 25. Oldal: 1 / 8 Tartalomjegyzék I. Fontos tudnivalók... 3 II. Belépés a felületre... 3 III. E-ügyintézés... 4 1. Bizonylatkitöltés

Részletesebben

E-közmű. Felhasználói kézikönyv a közművezeték-üzemeltetők közműegyeztetés felületéhez. Készített: Lechner Nonprofit Kft. Verzió: 1.0.

E-közmű. Felhasználói kézikönyv a közművezeték-üzemeltetők közműegyeztetés felületéhez. Készített: Lechner Nonprofit Kft. Verzió: 1.0. E-közmű Felhasználói kézikönyv a közművezeték-üzemeltetők közműegyeztetés felületéhez Készített: Lechner Nonprofit Kft. Verzió: 1.0.1 LECHNER TUDÁSKÖZPONT TERÜLETI, ÉPÍTÉSZETI ÉS INFORMATIKAI NONPROFIT

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus

Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus 1 1. Bevezetés Az adatbekérő felület célja, hogy a Magyar Energia Hivatal (továbbiakban: Hivatal) a víziközműszolgáltatásról szóló

Részletesebben

Elektronikus pályázati űrlap (eform) létrehozása - Útmutató

Elektronikus pályázati űrlap (eform) létrehozása - Útmutató Az elektronikus pályázati űrlap (eform) létrehozása Az Európa a polgárokért programban a projektjavaslatokat elektronikus pályázati űrlap (e-űrlap) használatával kell benyújtani. A papír alapon, postai

Részletesebben

Hiánypótlás beküldési útmutató

Hiánypótlás beküldési útmutató Hiánypótlás beküldési útmutató Az alábbiakban néhány lépésben bemutatásra kerül a hiánypótlás megtekintése és annak beküldése. Minden lépéshez csatolva van egy kép is, ami az adott lépést mutatja egy mintán

Részletesebben

Óranyilvántartás (NEPTUN)

Óranyilvántartás (NEPTUN) Óranyilvántartás (NEPTUN) 1. NEPTUN web felületén az óranyilvántartás elérése Az óranyilvántartás adminisztrálására az oktatónak lehetősége van az oktatói weben az Oktatás / Kurzusok menüponton. A beállított

Részletesebben

Parlagfű Bejelentő Rendszer

Parlagfű Bejelentő Rendszer Parlagfű Bejelentő Rendszer felhasználói útmutató A rendszer elérése: Elérési cím: www.govcenter.hu/pbr Felhasználói funkciók: 1. Regisztráció Új felhasználói fiókot az oldalsó menüben a [Regisztráció]-ra

Részletesebben

Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről

Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről Tisztelt hallgató mielőtt belekezd a szakdolgozata feltöltésébe az elektronikus felületen kérem, hogy figyelmesen olvassa el a tájékoztatót. Csak akkor

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. ÜFT szolgáltatás. Magyar Nemzeti Bank

Felhasználói kézikönyv. ÜFT szolgáltatás. Magyar Nemzeti Bank Felhasználói kézikönyv ÜFT szolgáltatás Magyar Nemzeti Bank TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. FOGALOMTÁR... 3 3. KÉSZPÉNZÁLLÁTÁSI ÜTF (KÜFT) MODUL... 3 3.1. A KÜFT MODUL FUNKCIÓI... 3 3.1.1. Pénzintézet

Részletesebben

Az E-ügyintézés ugyanakkor a legtöbb esetben így a belső ellenőrök névjegyzékével kapcsolatos eljárásokban is csak lehetőség és nem kötelező!

Az E-ügyintézés ugyanakkor a legtöbb esetben így a belső ellenőrök névjegyzékével kapcsolatos eljárásokban is csak lehetőség és nem kötelező! Az E-ügyintézés bevezetése a belső ellenőrök névjegyzékével kapcsolatos eljárásokban Az elektronikus ügyintézés egyre szélesebb körben történő elterjedése érdekében szükségessé vált az elektronikus ügyintézés

Részletesebben

Jelentkezési lap képző szervek részére

Jelentkezési lap képző szervek részére Jelentkezési lap képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegzék Belépés Jelentkezési lap felület Kézi kitöltés menete Alapadatok megadása Korábban megszerzett vezetői engedély adatai Személyes

Részletesebben

Beszerzési igény feltöltése és a jóváhagyás folyamata Felhasználói útmutató 1.0

Beszerzési igény feltöltése és a jóváhagyás folyamata Felhasználói útmutató 1.0 Fogalmak Beszerzési igény feltöltése és a jóváhagyás folyamata Felhasználói útmutató 1.0 1. A 301/2018. (XII. 27.) Kormányrendelet (a továbbiakban Korm. rendelet) 7. b), c) és d) pontja alapján az érintett

Részletesebben

Útmutató. Amennyiben a vállalkozás rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel a KÜJ és KTJ számok igénylése a következők szerint történik:

Útmutató. Amennyiben a vállalkozás rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel a KÜJ és KTJ számok igénylése a következők szerint történik: Útmutató A KÜJ és KTJ számot elektronikusan kell igényelni a területileg illetékes környezetvédelmi hatóságtól. Az igénylés feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen ügyfélkapu hozzáféréssel, amennyiben

Részletesebben

I. Az egyes építésügyi hatósági engedélyezési és tudomásulvételi eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon kívül előírt mellékletek

I. Az egyes építésügyi hatósági engedélyezési és tudomásulvételi eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon kívül előírt mellékletek I. Az egyes építésügyi hatósági engedélyezési és tudomásulvételi eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon kívül előírt mellékletek Az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon

Részletesebben

Hatodéves jelentkezés a Moduloban

Hatodéves jelentkezés a Moduloban Hatodéves jelentkezés a Moduloban Fogadónyilatkozat generálás PTE Klinikák és PTE háziorvos mentorok kivételével az összes választott gyakorlati helyről fogadónyilatkozatot kell beszerezni. Az aláírandó

Részletesebben

Kimenő/Belső Küldemények iktatási segédlete

Kimenő/Belső Küldemények iktatási segédlete Kimenő/Belső Küldemények iktatási segédlete Tartalomjegyzék I. Kimenő/belső papír alapú küldemény iktatása... 3 1. Irány, Típus kiválasztása... 3 2. Expediálás módja kiválasztása... 3 3. Címzettek kiválasztása

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata

A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata 1. Az Általános Nyomtatványkitöltőt Alkalmazás (ÁNYK) letöltése Kérjük első lépésként töltse le ÁNYK-t az alábbi helyről: http://www.apeh.hu/bevallasok/nyomtatvany/keretprogramok/abevjava_install.html

Részletesebben

Ügyfélkapu. etananyag

Ügyfélkapu. etananyag Ügyfélkapu etananyag 1. Bevezető Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus azonosító- és ügyfélbeléptető rendszere. Biztosítja, hogy használói a személyazonosság igazolása mellett egyszeri belépéssel

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 1. Általános ismertető... 2 1.1 A program funkciója...2 1.2 Milyen adatokat tartalmaz a rendszer...2 1.3 Belépés...2 2. Részletek az egyes menüpontokhoz...

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS AZ EPK RENDSZERÉBE

BEJELENTKEZÉS AZ EPK RENDSZERÉBE BEJELENTKEZÉS AZ EPK RENDSZERÉBE 1) Az Akadémiai Adattárban regisztrált felhasználók (az MTA köztestületének akadémikus és nem akadémikus tagjai, a 2013 utáni MTA-pályázatokon résztvevő személyek) minden

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ a tanfelügyeleti értékelő felülethez szakértők számára 2017. március 3. 1 A tanfelügyeleti értékelő felületet a szakértők az oktatas.hu oldalra bejelentkezve, KIR-validált felhasználói

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város civil szervezeti számára pályázatok Civil Alapból, Kulturális Alapból és Ifjúságpolitikai Alapból történő finanszírozásának online igényléséhez 2013/04/02/

Részletesebben

A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata

A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata 1. Az Általános Nyomtatványkitöltőt Alkalmazás (ÁNYK) letöltése Kérjük első lépésként töltse le ÁNYK-t az alábbi helyről: http://www.apeh.hu/bevallasok/nyomtatvany/keretprogramok/abevjava_ins

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által meghirdetett Civil Alapra, Kulturális Alapra, Ifjúságpolitikai Alapra és Sportfeladatokra pályázók részére 2015/04/09/ 1 Cél A pályázók

Részletesebben

E-papír elektronikus ügyéntézésről a gyakorlatban

E-papír elektronikus ügyéntézésről a gyakorlatban E-papír elektronikus ügyéntézésről a gyakorlatban Balatonkenese, 2018. április 27. Gyapjas János tű. ezredes Bács-Kiskun MKI igazgatóhelyettes 1 Mi az az E-papír? 2018. január 1. - Általános elektronikus

Részletesebben

ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE

ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE Országos Bírósági Hivatal ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE FUNKCIÓJÁNAK BEMUTATÁSA 1.1. ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE Az alábbi fejezetekben részletesen, képernyő kivágások illusztrálásával kívánjuk

Részletesebben

Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben

Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben Bejelentkezési oldalak a felhasználói profil frissítéséhez a MOL-csoport értesítőben található

Részletesebben

30 kreditpontot érő KRÉTA kurzushoz kapcsolódó folyamatok

30 kreditpontot érő KRÉTA kurzushoz kapcsolódó folyamatok 30 kreditpontot érő KRÉTA kurzushoz kapcsolódó folyamatok Ebben a dokumentumban lépésről lépésre leírjuk a "Felkészítés a köznevelési regisztrációs és tanulmányi alaprendszer (KRÉTA) pedagógusmoduljaihoz"

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

ÁNTSZ portál regisztráció, felhasználói adatok módosítása, jogosultságok felhasználói leírás [Alcím]

ÁNTSZ portál regisztráció, felhasználói adatok módosítása, jogosultságok felhasználói leírás [Alcím] ponte.hu Kft. ÁNTSZ portál regisztráció, felhasználói adatok módosítása, jogosultságok felhasználói leírás Kapcsolattartó: Céginformációk: ponte.hu Kft. 1 ponte.hu Kft. 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Hiteles Elektronikus Postafiók

Hiteles Elektronikus Postafiók NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. H-1081 Budapest, Csokonai utca 3. Hiteles Elektronikus Postafiók Tárhely adminisztráció 2018.10.13. v.1.3. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. BEJELENTKEZÉS

Részletesebben