A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS"

Átírás

1 A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS ELFOGADOTTSÁGA ÉS ISMERTSÉGE A 7. OSZTÁLYOS GYERMEKEK SZÜLEI KÖRÉBEN ÚJBUDÁN Preszuly Ildikó

2 I. EGÉSZSÉG Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) : Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya.

3 I. MÉHNYAKRÁK A méhnyakrák relatív halálozási kockázata a magyar nők körében magas: az Európai Uniós országok átlagának mintegy háromszorosa. A méhnyakrák, illetve a rákmegelőző állapot időben diagnosztizálva, a megfelelő orvosi ellátással jól gyógyítható. A magas halálozás hátterében az áll, hogy nagyon sok esetben az elváltozás csak a késői stádiumban kerül felismerésre, amikor már a gyógyítás lehetőségei korlátozottak. Lényegében valamennyi méhnyakrák megbetegedés összefüggésbe hozható a HPV-fertőzéssel, de az esetek kb. 70 %-ában mindössze két karcinogén típus, az oltóanyagban is megtalálható HPV 16 és HPV 18 tehető felelőssé a rosszindulatú megbetegedésekért. Az átfogó méhnyakrák megelőzés elsődleges célja a méhnyakrák incidencia és halálozás csökkentése Magyarországon.

4 II. TERJEDÉSE Leggyakoribb a human papillomavírus okozta fertőzés. Átvihető: szexuális előjáték (bőr-bőr kontaktus,petting), hüvelyi, anális, orális aktus során, szülés közben.

5 III. KOCKÁZATI TÉNYEZŐK Szexuális élet korai kezdése. Nagyszámú partner / sűrű partnercsere. Szexuális szokások. Fiatal kor (25 év alatt). Nem rendszeres illetve a nem megfelelő óvszerhasználat. Genetikai tényezők. Dohányzás. Orális fogamzásgátlók használata sem zárható ki, de ez még nem tisztázott.

6 IV. MEGELŐZÉS - EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS Egészségtudatos magatartás. Felelős életvezetés. Különböző egészségfejlesztési programok : - fiatal korban elkezdett nemi élet megelőzése, - felelős szexuális magatartás promotálása. Következetesen használt gumióvszer.

7 V. HPV ELLENI VAKCINÁK I. Az oltás a méhnyakrák elsődleges megelőzését célozza. Magyarországon 2 féle készítmény áll rendelkezésre: - a HPV meghatározott típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza két-, vagy négykomponensű formában, - mindkettő rekombináns technológiával készül.

8 HPV ELLENI VAKCINÁK II. I. Cervarix a HPV 2 típusának fehérjéit tartalmazza (16-os,18-as) II. Gardasil, Silgard a HPV 4 típusának fehérjéit tartalmazza ( 6-os, 11-es, 16-os és 18-as )

9 VI. ( ELSŐDLEGES ) CÉLCSOPORT Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ( ECDS ) ajánlása szerint - a 9-15 éves korú lányok, - a szexuálisan még nem aktív korosztály (itt a leghatékonyabb) (HPV szűrővizsgálat nem szükséges) VII. (Másodlagos) Célcsoport - Aktív szexuális életet élő nők (már 45 éves korig)

10 VIII. A HPV VÉDŐOLTÁS BEVEZETÉSE EURÓPAI KITEKINTÉS 2010-ben felmérést végeztek a 27 EU tagország, valamint Izland és Norvégia bevonásával a HPV védőoltások bevezetésének állásáról. A felmérésben résztvevő 29 ország közül 18 integrálta a HPV védőoltást az oltási naptárába. Azóta a 29 ország közül 22 már rendelkezik HPV védőoltásról szóló ajánlással. Jelenleg 19 országban van HPV vakcinációs program és Ausztria kivételével, az ajánlás, a nőkre terjed ki.

11 MAGYARORSZÁGI HELYZET Hazánkban 2009-től kezdődően helyi kezdeményezésre, önkormányzatok által támogatott kampányoltások indultak el, amelynek keretében az önkormányzatok éves lányok és/vagy lányok-fiúk oltásához nyújtottak anyagi segítséget. Újbuda Önkormányzata is támogatta a 13 éves korú lányok oltását. Ingyenes lehetőséget biztosított az igénylő szülők számára, akik a háziorvossal adatták be a gyermeküknek az oltást.

12 A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁSOK INTEGRÁLÁSA A NEMZETI IMMUNIZÁCIÓS PROGRAMBA MAGYARORSZÁGON I. Az állam a méhnyakrákos megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében, a 2014/2015- ös tanévtől biztosítja a HPV-fertőzés ellen a két adagból álló oltási sorozattal védelmet nyújtó Cervarix oltóanyagot. Az oltás nem kötelező, azonban a teljes oltási sorozat térítésmentes a jogszabályban foglalt oltási célcsoport számára.

13 A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁSOK INTEGRÁLÁSA A NEMZETI IMMUNIZÁCIÓS PROGRAMBA MAGYARORSZÁGON II. A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendeletet módosító jogszabálya, mely szeptember 1-jével lépett hatályba. A koncepció szerint a HPV elleni védőoltás, az általános iskola 7. osztályában, éves korosztály (lányok), számára került bevezetésre.

14 A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁSOK INTEGRÁLÁSA A NEMZETI IMMUNIZÁCIÓS PROGRAMBA MAGYARORSZÁGON III. A HPV elleni védőoltások a magyarországi jól bevált gyakorlat szerinti iskolai kampányoltások keretében kerülnek lebonyolításra, felhasználva a többi kampányoltásnál is alkalmazott módszereket, eszközöket és erőforrásokat. A védőoltások szervezésében egészségügyi szolgálat: közreműködik az iskola Iskolaorvos és iskolavédőnő Az oltóanyagot a magyar állam az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvos Hivatala által lebonyolított beszerzések útján a megyei és járási kormányhivatalokon keresztül biztosítja térítésmentesen az érintett lakossági csoportnak.

15 ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK A HPV OLTÁSOK BEVEZETÉSÉRŐL I. Ki? Az általános iskola 7. osztályát végző lányok (12-13 éves korosztály). Mit? Humán papillomavírus elleni védőoltásban részesülnek, mely a méhnyakrák megelőzésére szolgál. A védettség kialakításához fél év alatt teljes oltási sorozat beadására van szükség, amely két részoltásból áll. Hol? Minden leánytanulónak az iskolájában, kampányoltások keretében van lehetősége HPV elleni védőoltásban részesülni.

16 ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK A HPV OLTÁSOK BEVEZETÉSÉRŐL II. Mikor? Első alkalommal a tanévben, októberében, majd ezt követően minden évben ősszel kerülnek megszervezésre az iskolai kampányoltások (HPV I. oltás). Az oltási sorozat 2. oltása (HPV II.) szintén térítésmentes az azt igénylők számára. A tanév 2. felében kerül megszervezésre az oltási kampány.

17 ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK A HPV OLTÁSOK BEVEZETÉSÉRŐL III. Hogyan? Az oltóanyagot a magyar állam az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvos Hivatala által lebonyolított beszerzések útján térítésmentesen biztosítja az oltandóknak. A védőoltás önkéntes. Kivel? Az iskolai védőoltási kampányoltások lebonyolítása az iskola egészségügyi szolgálat feladata, az oltások beadását az iskolaorvosok és a védőnők szervezik, illetve végzik.

18 ISKOLAVÉDŐNŐI FELADATOK Nyilatkozat kiosztása. Kitöltött nyilatkozatok összegyűjtése. Dokumentálás - jelentés az ÁNTSZ felé. Oltóanyag szállítása. Oltás megszervezése. Szülői értesítő kiosztása. Igazgatóság/osztályfőnök/szaktanár értesítéseoltás időpontjáról. Oltóanyag előkészítése. Dokumentálás (oltási könyv, kimutatási könyv,oszir alrendszer).

19 Tisztelt Szülő! OLTÁSI ÉRTESÍTŐ nevű gyermekük részére Cervarix (HPV - a méhnyakrákot okozó vírus elleni) védőoltás első részlete esedékes. Ha gyermekük az előző, Hepatitis B (fertőző májgyulladás elleni) oltás óta más oltást kapott, illetve betegsége miatt nem kaphatja meg, kérem írásban jelezzék! Az oltás helyén bőrpír, fájdalom jelentkezhet, esetleg enyhe hőemelkedés. Pótoltás a hiányzók számára: Szülő (gondviselő) aláírása Budapest, P.h. Köszönettel:. Preszuly Ildikó Iskolavédőnő

20 HPV ELLEN OLTÁS IGÉNYLŐK ÚJBUDÁN 2014/2015 n= /2016 n=583 33% 67% igen 30% nem 70% igen nem

21 HATFOKÚ SKÁLÁS OSZTÁLYOZÁS I HPV elleni védőoltás támogatottsága a szülők körében n= Elutasítom,telje sen felesleges Maximálisan támogatom Adatsor

22 HATFOKÚ SKÁLÁS OSZTÁLYOZÁS II Információ áramlásának mértéke a szülők körében n= Mini-mális Maximális mértékben mennyisében Adatsor

23 LEHETSÉGES INFORMÁCIÓS FORRÁSOK 2016 Információszerzési lehetőségek eloszlása a szülők körében

24 Mellékhatások előfordulása n= /2016 3% MEGJELÖLT MELLÉKHATÁSOK Fájdalom az oltás beadásának a helyén Fájdalom a felső végtagban Szédülés Émelygés nem Láz igen 97%

25 FIÚ TANULÓK OLTÁS IRÁNTI IGÉNYE 2016 Lehetőség esetén, a fiú tanulók szüleinek oltás iránti igénye n=83 46% 54% igen nem

26 OLTÁST ELUTASÍTÓ SZÜLŐK INDOKAI 2016 Kevés idő telt el a hatásvizsgálathoz. Több törzs ellen nem nyújt védelmet az oltás. Nem lehet tudni a kockázatokat. Rossz véleményeket hallottam róla. Még fiatal ehhez a gyermekem. Egy Dániában végzett tanulmány szerint, rengeteg halálos áldozata volt az oltásnak. Nincs elég bizonyosság a hatékonyságára, ártalmatlanságára. Az oltás csak 2 komponens ellen nyújt védelmet és a méhnyakrákért nem csak a vírus a felelős. Ha jól tudom, 3x kell ismételni az oltást, hogy hatékony legyen.

27 A jövő generációjának egészséges fejlődésétől várhatjuk a világ fejlődését.

28 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!

Munkaterv. Újpesti Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény

Munkaterv. Újpesti Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény Munkaterv Újpesti Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény 1 Iskola neve, címe, felépítése Személyi feltételek Iskola neve: Újpesti Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT Dömötörfy Zsolt PÁLYÁZÓ Dömötörfy Zsolt Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum www.hpv-mehnyakrak.hu A méhnyakrák áldozatai Magyarországon napjainkban

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2013. február 28-i ülésére Tárgy: Pápa Város

Részletesebben

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről 011. január -9. Készült 00 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Minden korcsoport fontosnak tartja a méhnyakrák elleni védekezést.

Részletesebben

Mi az a HPV? Mi a méhnyakrák? Mennyire gyakori a méhnyakrák? Gyógyítható-e a méhnyakrák?

Mi az a HPV? Mi a méhnyakrák? Mennyire gyakori a méhnyakrák? Gyógyítható-e a méhnyakrák? Mi az a HPV? A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot, a térítésmentesen biztosított vakcina ezek közül

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. március 6-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. március 6-i ülésére PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu 24. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. március 6-i ülésére Tárgy: Pápa Város Önkormányzata

Részletesebben

Mik a HPV-fertőzés tünetei? Meg lehet-e gyógyulni a HPV-fertőzésből?

Mik a HPV-fertőzés tünetei? Meg lehet-e gyógyulni a HPV-fertőzésből? 1 Mi az a HPV? Védelem a méhnyakrák ellen! Kérdések és válaszok a HPV elleni védőoltásról A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább

Részletesebben

A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcináció bevezetése 2014-ben

A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcináció bevezetése 2014-ben Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcináció bevezetése 2014-ben Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2014. június 25. 1 A humán papillomavírus Fehérjeburokból

Részletesebben

ISKOLA-EGÉSZSÉGÜGYI MUNKATERV 2010 /2011 TANÉVRE

ISKOLA-EGÉSZSÉGÜGYI MUNKATERV 2010 /2011 TANÉVRE ISKOLA-EGÉSZSÉGÜGYI MUNKATERV 2010 /2011 TANÉVRE A TANULÓK EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSÉRŐL ÉS EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSÁRÓL TESSEDIK SÁMUEL ÁLTALÁNOS ISKOLA ALBERTIRSA Iskolaorvos: dr.török Karolina, dr.pécsi Angéla

Részletesebben

A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre. Dr. Kovács Attila

A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre. Dr. Kovács Attila A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre Dr. Kovács Attila 1 Elsődleges megelőzés /primer prevenció/: a betegség biológiai létrejöttének megakadályozását célozza meg

Részletesebben

Védelem a méhnyakrák ellen! Kérdések és válaszok a HPV elleni védőoltásról

Védelem a méhnyakrák ellen! Kérdések és válaszok a HPV elleni védőoltásról Védelem a méhnyakrák ellen! Kérdések és válaszok a HPV elleni védőoltásról Mi a HPV? A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van. Ismereteink szerint ezek közül legalább

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. szeptember 15-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. szeptember 15-i rendes ülésére Ikt.szám: 10.176-4/2010. ELŐTERJESZTÉS Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. szeptember 15-i rendes ülésére Tárgy: Humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás kedvezményes biztosítása

Részletesebben

A méhnyakrák megelőzése. HPV védőoltás - kérdések és válaszok 9. és 10. iskolai évbe járó lányok szüleinek. HPV Parents - Hungarian

A méhnyakrák megelőzése. HPV védőoltás - kérdések és válaszok 9. és 10. iskolai évbe járó lányok szüleinek. HPV Parents - Hungarian A méhnyakrák megelőzése HPV védőoltás - kérdések és válaszok 9. és 10. iskolai évbe járó lányok szüleinek. HPV Parents - Hungarian Akérdések és válaszok a HPV védőoltásról a mellé a füzet mellé jár, amelyet

Részletesebben

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 33/2010. (XI.26.) önkormányzati rendelete a Human Papilloma Vírus (HPV) elleni védőoltás támogatásáról

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 33/2010. (XI.26.) önkormányzati rendelete a Human Papilloma Vírus (HPV) elleni védőoltás támogatásáról Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 33/2010. (XI.26.) önkormányzati rendelete a Human Papilloma Vírus (HPV) elleni védőoltás támogatásáról Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alkotmány

Részletesebben

Népegészségügyi szűrővizsgálatok jelentősége, különös tekintettel az emlőszűrésre

Népegészségügyi szűrővizsgálatok jelentősége, különös tekintettel az emlőszűrésre Népegészségügyi szűrővizsgálatok jelentősége, különös tekintettel az emlőszűrésre Dr. Beke Gabriella megyei tiszti főorvos Rózsáné Rigó Éva megyei szűrési koordinátor Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. október 22-i alakuló ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. október 22-i alakuló ülésére Ikt.szám: 4140-3/2014. ELŐTERJESZTÉS Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. október 22-i alakuló ülésére Tárgy: Humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás kedvezményes biztosítása

Részletesebben

Iskola egészségügyi munkaterv. Egressy Béni Általános és Alapfokú Művészeti Iskola M e z ő c s á t. 2014/2015-ös tanév

Iskola egészségügyi munkaterv. Egressy Béni Általános és Alapfokú Művészeti Iskola M e z ő c s á t. 2014/2015-ös tanév Iskola egészségügyi munkaterv Egressy Béni Általános és Alapfokú Művészeti Iskola M e z ő c s á t 2014/2015-ös tanév Az iskola neve: Egressy Béni Általános és Alapfokú Művészeti Iskola A tanulói létszám:

Részletesebben

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT?

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Idézet "A homár, amikor páncélt vált, előbb elhullatja az eredetit; amíg kialakul az új páncél, védtelenné

Részletesebben

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója!

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet Nehéz elképzelni, hogy egy olyan súlyos betegség, mint a méhnyakrák,

Részletesebben

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. kórokozója!

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet Nehéz elképzelni, hogy egy olyan súlyos betegség, mint a méhnyakrák,

Részletesebben

Iskola- egészségügyi munkaterv III. Béla Gimnázium Baja 2015/2016. tanév

Iskola- egészségügyi munkaterv III. Béla Gimnázium Baja 2015/2016. tanév Iskola- egészségügyi munkaterv III. Béla Gimnázium Baja 2015/2016. tanév A népjóléti miniszter 26/1997. Iskola-egészségügyi ellátásról szóló rendelete, a 11/1999. EüM rendelet, 51/1997. NM rendelet, az

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon

Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság továbbképző konferenciája,,védőoltási helyzetkép napjainkban: újdonságok, tények, kérdések Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja:

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja: Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 10/2011.(V.04.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: A HPV elleni védőoltásról Módosított rendelet azonosítója: Rendelet

Részletesebben

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty A fele se mese A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty Megdöbbentõ, ha azt mondom, hogy ezt a rákos betegséget vírus okozza? Pedig

Részletesebben

... E>~. számú előterjesztés

... E>~. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Jegyző je... E>~. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a védőoltások támogatásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról

Részletesebben

Előterjesztés Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete június 9-én tartandó ülésére. Előterjesztést készítette: Hatósági osztály

Előterjesztés Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete június 9-én tartandó ülésére. Előterjesztést készítette: Hatósági osztály Előterjesztés Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete 2011. június 9-én tartandó ülésére. Tárgy: Javaslat a Humán Papilloma Vírus - HPVbevezetésére elleni védőoltás program Előterjesztést készítette:

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Dr. Koiss Róbert TÁMOP.6.1.3. Szakmai Vezető A HPV szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában 1974: a HPV-k szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában (H.zur

Részletesebben

A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN

A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN AZ ORVOSI MIKROBIOLÓGIA JELENTŐSÉGE NAPJAINKBAN http://classes.kumc.edu/coa/education/amed900/infectiousdiseaseolderadults.ht

Részletesebben

Az iskolai felvilágosítás, egészségvédelem, emlőönvizsgálat

Az iskolai felvilágosítás, egészségvédelem, emlőönvizsgálat Az iskolai felvilágosítás, egészségvédelem, emlőönvizsgálat Odor Andrea országos vezető védőnő osztályvezető Védőnői Szakfelügyeleti Osztály Országos Tisztifőorvosi Hivatal 1097 Budapest, Gyáli út 2-6.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Cervarix szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben Humán papillomavírus vakcina [16-os és 18-as típus] (rekombináns, adjuvánssal adszorbeált) Mielőtt

Részletesebben

HIV prevenció. A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc

HIV prevenció. A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc HIV prevenció A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc o HIV: Human Immunodeficiency Virus (emberi immunhiány vírusa) o AIDS: Acquired Immune Deficiency Syndrome (szerzett immunhiányos tünetegyüttes)

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS JEGYZŐJÉTŐL Békéscsaba, Szent István tér 7.

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS JEGYZŐJÉTŐL Békéscsaba, Szent István tér 7. BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS JEGYZŐJÉTŐL Békéscsaba, Szent István tér 7. Ikt. sz.: III.376-6/2015. Előadó: dr. Tőgye Ildikó, Kissné Horváth Krisztina Mell.: Rendelettervezet Postacím: 5601 Pf 112. Telefon:

Részletesebben

Foglalkozással összefüggő zoonózisok és megelőzésük lehetőségei a mezőgazdaságban

Foglalkozással összefüggő zoonózisok és megelőzésük lehetőségei a mezőgazdaságban Á N T S Z Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Foglalkozással összefüggő zoonózisok és megelőzésük lehetőségei a mezőgazdaságban Dr. Ócsai Lajos Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi

Részletesebben

Az ördög néha nem alszik. A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET

Az ördög néha nem alszik. A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET Az ördög néha nem alszik A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET A 2016. ÉV III. NEGYEDÉVTŐL (JÚLIUS 1-TŐL) ÉRVÉNYES OLTÁSI NAPTÁR 1. Folyamatos

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

védelme az influenza ellen

védelme az influenza ellen HUNGARIAN translation Pre-school Flu Leaflet Gyermekének védelme az influenza ellen Védőoltás kisgyermekek és óvodások részére 2016 Gyermekének védelme az influenza ellen Az éves influenza elleni védőoltást

Részletesebben

Budapest Főváros X. Kerület Kőbányai Önkormányzat J{ :r / -i^ u^ U ö (0 Alpolgármestere ~~ * ~?01í)p;;! 6. ' Budapest,,..,«,

Budapest Főváros X. Kerület Kőbányai Önkormányzat J{ :r / -i^ u^ U ö (0 Alpolgármestere ~~ * ~?01í)p;;! 6. ' Budapest,,..,«, Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése Budapest Főváros X. Kerület Kőbányai Önkormányzat J{ :r / -i^ u^ U ö (0 Alpolgármestere ~~ * ~?01í)p;;! 6. ' Budapest,,..,«, Tárgy:

Részletesebben

Tisztaság fél egészség! Amit a személyi hygiénéről tudni kell!

Tisztaság fél egészség! Amit a személyi hygiénéről tudni kell! Program címe: Tisztaság fél egészség! Amit a személyi hygiénéről tudni kell! Tanúsítvány : 11/2013 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2015. augusztus 27. Kérelmező neve: Hajdúdorog Város Védőnői Szolgálata

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült a Pusztazámor Községi Önkormányzat Képviselő-testületének testületi üléséről

Jegyzőkönyv. Készült a Pusztazámor Községi Önkormányzat Képviselő-testületének testületi üléséről Jegyzőkönyv Készült a Pusztazámor Községi Önkormányzat Képviselő-testületének testületi üléséről Az ülés helye: a Községháza tanácskozóterme (Pusztazámor, Munkácsy Mihály u. 1.) Az ülés időpontja: 2014.

Részletesebben

Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet

Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Ismerd meg az összefüggést: HPV és méhnyakrák. A HPV-nek több mint 100 típusa van, de ezek közül

Részletesebben

Méhnyakrák megelőzés - beszéljük meg!

Méhnyakrák megelőzés - beszéljük meg! Méhnyakrák megelőzés - beszéljük meg! Dr. Ács Nándor Semmelweis Egyetem II.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Az előadás a GlaxoSmithKline Kft. felkérésére készült A méhnyakrák gyakori betegség Világszerte:

Részletesebben

Törvényességi észrevételem nincs: jegyző

Törvényességi észrevételem nincs: jegyző 7870-8/2009. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2009. október 21-i ülésére Tárgy:Humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás kedvezményes biztosítása és rendelet alkotása

Részletesebben

Csecsemő és gyermekkori védőoltások

Csecsemő és gyermekkori védőoltások Csecsemő és gyermekkori védőoltások Kedves szülő! Ezzel az összefoglalóval szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy könnyebben tudjon eligazodni gyermeke védőoltásai között. Együtt ismertetjük az életkorhoz

Részletesebben

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve egészségnevelési tevékenységének bemutatása Készítette: dr Szűcs Erzsébet, dr. Cornides

Részletesebben

Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én)

Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én) Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én) Kanyarójárvány Európában Mi a kanyaró (morbilli)? Előfordul-e Magyarországon a kanyaró? Milyen az

Részletesebben

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Kincses (2003): Az egészség az egyén biológiai működése, valamint a kora és neme szerint elérhető és/vagy

Részletesebben

1. Ellenõrzés tárgya: a közforgalmú vasúti szolgáltatás nyújtására szolgáló

1. Ellenõrzés tárgya: a közforgalmú vasúti szolgáltatás nyújtására szolgáló -."" ~ C~- ","y"""w"~",c..""-c-..,, HEVES MEGYE KORMÁNYHJV AT AL A NÉPEGÉSZSÉGÜGY SZAKGAZGATÁS SZERV 2014. ÉV HATÓSÁG ELLENÕRZÉS TERVE 1. tárgya: a közforgalmú vasúti szolgáltatás nyújtására szolgáló vasúti

Részletesebben

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)- 507-133 Fax: (28)-470-357 Nyílt ülésen tárgyalandó ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2014. augusztus 27-i ülésére

Részletesebben

ELTE-TOK 2014.02.25. Készítette: Bábiné Szottfried Gabriella

ELTE-TOK 2014.02.25. Készítette: Bábiné Szottfried Gabriella ELTE-TOK 2014.02.25. Készítette: Bábiné Szottfried Gabriella Hazánkban a gyermek- és családvédelem egyedülálló módon, a közel 100 éve fennálló védőnői szolgálaton keresztül valósul meg. Fő hangsúly a prevención

Részletesebben

24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT!

24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT! A meningococcus B okozta gennyes agyhártyagyulladás és vérmérgezés 24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT! Védje meg gyermekét a MENINGOCOCCUS B okozta betegség súlyos szövődményeitől! MI AZ AGYHÁRTYAGYULLADÁS

Részletesebben

NÉPEGÉSZSÉGTAN (zh kérdések)

NÉPEGÉSZSÉGTAN (zh kérdések) NÉPEGÉSZSÉGTAN (zh kérdések) 1. Soroljon fel 5 egészségdeterminánst! -jövedelmi támogatottság -társadalmi támogatottság (szoc. ellátórendszer fejlettsége) -iskolázottság -foglalkoztatottság és munkakörülmények

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testülete 14/2011. (III. 31.) rendelete a méhnyakrák és nemi szervi szemölcs elleni védőoltás költségeinek átvállalásáról Budapest Főváros

Részletesebben

cc;' . számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere I. Tartalmi összefoglaló

cc;' . számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere I. Tartalmi összefoglaló Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere cc;'. számú előterjesztés Előterjeszt és a Képviselő-testület részére az MSD Pharma Hungary Kft.-vel együttműködési megállapodás kötéséről

Részletesebben

Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet

Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Ismerje meg az összefüggést: HPV és méhnyakrák. A HPV-nek több mint 100 típusa van, de ezek közül

Részletesebben

A védőoltásokról. Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak. HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető

A védőoltásokról. Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak. HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető A védőoltásokról Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető 2012.10.24-25. Céljaink a vakcináció során: egyéni védelem biztosítása, az átoltottság fenntartása,

Részletesebben

A 2017/2018-es tanév egyeztetett iskolavédőnői munkaterve

A 2017/2018-es tanév egyeztetett iskolavédőnői munkaterve A 2017/2018-es tanév egyeztetett iskolavédőnői munkaterve Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Sportiskola Intézmény vezetője: Kapcsolattartó személy: Iskolaorvos: Szakgimnázium

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/29

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/29 A TÁMOP-6.1.3.A-13/1-2013-0001 számú Pilot jellegű szűrőprogramok kiterjesztésének támogatása című kiemelt projekt megvalósításához kapcsolódó oktatási, előadói, tréneri feladatok ellátása - hirdetmény

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOG Ú V AR OS. Békéscsaba, Szent István tér 7.

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOG Ú V AR OS. Békéscsaba, Szent István tér 7. BÉKÉSCSABA MEGYEI JOG Ú V AR OS JEGYZŐJÉTŐL Békéscsaba, Szent István tér 7. 1kt. sz.: 111253-3/2014. Előadó: dr. Tőgye Ildikó, Kissné Horváth Krisztina Mell.: Rendelettervezet Postacím: 5601 Pf 112. Telefon:

Részletesebben

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Szakterületi ismeretek Az egészségfejlesztés célja, fogalma,

Részletesebben

Védőoltási helyzetkép, átoltottság. Mi a teendő a védőoltás megtagadása esetén?

Védőoltási helyzetkép, átoltottság. Mi a teendő a védőoltás megtagadása esetén? Á N T S Z Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Védőoltási helyzetkép, átoltottság. Mi a teendő a védőoltás megtagadása esetén? Dr. Ócsai Lajos Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztály

Részletesebben

Humán papilloma vírus elleni védőoltás támogatásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása. Formanek Gyula alpolgármester

Humán papilloma vírus elleni védőoltás támogatásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása. Formanek Gyula alpolgármester Budapest Főváros IX. Kerület Fere ncváros Önkormányzata Iktató szám: 41/2012. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. február 16-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Humán papilloma vírus elleni

Részletesebben

MINDEN ANYUKA MEGGYÓGYUL!

MINDEN ANYUKA MEGGYÓGYUL! MINDEN ANYUKA MEGGYÓGYUL! TÓTH ICÓ, MÁLYVAVIRÁG ALAPÍTVÁNY DISSZEMINÁCIÓS WORKSHOP BUDAPEST, MÁLYVAVIRÁG ALAPÍTVÁNY A MÉHNYAKRÁKOS NŐK GYÓGYULÁSÁÉRT ÉS A MEGELŐZÉSÉRT 2013: Minden anyuka meggyógyul! c.

Részletesebben

A 2015/2016. évi influenza szezon összefoglaló értékelése

A 2015/2016. évi influenza szezon összefoglaló értékelése A 05/06. évi influenza szezon összefoglaló értékelése Az influenza figyelőszolgálat 05. 0. hetétől 06. 0. hetéig működött. A résztvevő orvosok hetente jelentették az adott héten orvoshoz forduló betegek

Részletesebben

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens NGM Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

Beszámoló Nógrád megye egészségi helyzetéről Megyei Államigazgatási Kollégium 2015.06.18.

Beszámoló Nógrád megye egészségi helyzetéről Megyei Államigazgatási Kollégium 2015.06.18. Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Beszámoló Nógrád megye egészségi helyzetéről Megyei Államigazgatási Kollégium 2015.06.18. Dr. Surján

Részletesebben

Iskola egészségügyi munkaterv 2012/2013 tanév Mészöly Géza Általános Iskola 7000 Sárbogárd, József Attila u.14.

Iskola egészségügyi munkaterv 2012/2013 tanév Mészöly Géza Általános Iskola 7000 Sárbogárd, József Attila u.14. Iskola egészségügyi munkaterv 2012/2013 tanév Mészöly Géza Általános Iskola 7000 Sárbogárd, József Attila u.14. Az intézményt ellátó védőnő: Kovács Istvánné Intézményben való tartózkodása: hétfő - szerda

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001

TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001 TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001 EFI kialakítása a Rétsági Kistérségben a Előzmények A magyar lakosság egészségi állapota nem tükrözi az egészségügy fejlettségét A magyar gazdaság fejlettsége nem indokolja a

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T-ot

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T-ot KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1024. Budapest, Margit krt. 85. 1525 Postafiók 166. Tel.: 336-7776 Fax: 336-7778 E-mail: dontobizottsag@kozbeszerzesek-tanacsa.hu Ikt.sz.: D. 329/ 9

Részletesebben

Rotavírus infectio Adatok az alapellátók oltási gyakorlatáról

Rotavírus infectio Adatok az alapellátók oltási gyakorlatáról Rotavírus infectio Adatok az alapellátók oltási gyakorlatáról D R. DOLOWSCHIÁK ANNAMÁRIA K Á V É S Z Ü N E T K O N F E R E N C I A S I Ó F O K 2 0 1 2. Az előadás a GlaxoSmithKline Kft. támogatásával készült

Részletesebben

ÁTFOGÓ MÉHNYAKRÁK-MEGELŐZÉSI PROGRAM

ÁTFOGÓ MÉHNYAKRÁK-MEGELŐZÉSI PROGRAM ÁTFOGÓ MÉHNYAKRÁK-MEGELŐZÉSI PROGRAM MAGYARORSZÁGON A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcináció bevezetése 2014-ben Készítette: Országos Tisztifőorvosi Hivatal Budapest, 2014. június 25. 1 1. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Influenza. Az influenza az őszi-téli és a kora tavaszi időszakban támad. Egyre többen kapják meg azonban a betegséget már novemberben.

Influenza. Az influenza az őszi-téli és a kora tavaszi időszakban támad. Egyre többen kapják meg azonban a betegséget már novemberben. Influenza Mi az influenza? Az influenza heveny fertőző vírusos betegség, mely közvetlenül vagy a levegőben cseppek által közvetítve terjed, amikor pl. valaki köhög. Tünetei a következők: 1-2 napig tartó

Részletesebben

Migráció egészségügyi, közegészségügyi, járványügyi problémák

Migráció egészségügyi, közegészségügyi, járványügyi problémák Migráció egészségügyi, közegészségügyi, járványügyi problémák Dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos XXII. Magyarországi Egészségügyi Napok, Debrecen 2015. október 7-9. Irányadó jogszabályok - Az

Részletesebben

Program április 14. csütörtök

Program április 14. csütörtök Program 2016. április 14. csütörtök 10:00 18:00 Regisztráció 12:00 14:00 Fakultatív ebéd NE HAGYD KI! 14:00 Megnyitó 14:00 15:00 ÖRÖKZÖLD TÉMA: EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK HEPATITIS B VÉDETTSÉGE 14:00 14:15

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ lobbitevékenységről a 2006. évi XLIX. törvény 30. alapján

TÁJÉKOZTATÓ lobbitevékenységről a 2006. évi XLIX. törvény 30. alapján TÁJÉKOZTATÓ lobbitevékenységről a 2006. évi XLIX. törvény 30. alapján Lobbista neve: Nagy Ákos Lobbiigazolvány sorszáma: 07116 A tájékoztató időszaka: 2010. 1. negyedév 1. Egészségügyi Minisztérium az

Részletesebben

Az ÁNTSZ EGÉSZSÉGNEVELŐ MUNKÁJA

Az ÁNTSZ EGÉSZSÉGNEVELŐ MUNKÁJA Az ÁNTSZ EGÉSZSÉGNEVELŐ MUNKÁJA Sinyiné Nagy Éva ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete Békéscsaba, 2010. 09.29. A Dél-alföldi régió 254 település Régiós egészségvédelmi struktúra ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális

Részletesebben

Előterjeszés. Tárgy: Szentesi lakosság egészségi állapotának javítását megcélzó átfogó program

Előterjeszés. Tárgy: Szentesi lakosság egészségi állapotának javítását megcélzó átfogó program Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete 1 Székhelyén Előterjeszés Tárgy: Szentesi lakosság egészségi állapotának javítását megcélzó átfogó program Előterjesztők: Dr. Chomiak Waldemar, Halmai István

Részletesebben

Együttműködés az ellátóhelyekkel a helyi szűrésre való mozgósítás érdekében

Együttműködés az ellátóhelyekkel a helyi szűrésre való mozgósítás érdekében Dr. Bicsák Krisztina mb. főosztályvezető Népegészségügyi Főosztály Emberi Erőforrások Minisztériuma 2014. február 26. Együttműködés az ellátóhelyekkel a helyi szűrésre való mozgósítás érdekében EFI-k elhelyezkedése

Részletesebben

Hungarian translation of Protecting your child against flu - Vaccination for your P6 child

Hungarian translation of Protecting your child against flu - Vaccination for your P6 child Gyermekének influenza elleni védelme P6 osztályos gyermekének beoltása Hungarian translation of Protecting your child against flu - Vaccination for your P6 child Gyermekének influenza elleni védelme Az

Részletesebben

HPV vírus, bárányhimlő és rota vírus elleni vakcina beszerzése.

HPV vírus, bárányhimlő és rota vírus elleni vakcina beszerzése. HPV vírus, bárányhimlő és rota vírus elleni vakcina beszerzése. Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/34 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Adásvétel Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01

Részletesebben

ÁTFOGÓ MÉHNYAKRÁK-MEGELŐZÉSI PROGRAM

ÁTFOGÓ MÉHNYAKRÁK-MEGELŐZÉSI PROGRAM ÁTFOGÓ MÉHNYAKRÁK-MEGELŐZÉSI PROGRAM MAGYARORSZÁGON A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcináció bevezetése 2014-ben Készítette: Országos Tisztifőorvosi Hivatal Budapest, 2014. június 25. 1. Tartalomjegyzék

Részletesebben

védelme az influenza ellen

védelme az influenza ellen HUNGARIAN translation Primary School Flu Leaflet Gyermekének védelme az influenza ellen Vádőoltás általános iskolás gyermeke számára Iskolai oltásprogram 2016 Gyermekének védelme az influenza ellen Az

Részletesebben

Fertőző betegségek, kockázati magatartások az intravénás kábítószer-fogyasztók körében. Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2008. november 27.

Fertőző betegségek, kockázati magatartások az intravénás kábítószer-fogyasztók körében. Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2008. november 27. Fertőző betegségek, kockázati magatartások az intravénás kábítószer-fogyasztók körében Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2008. november 27. Tartalom Intravénás szerfogyasztás Európában és Magyarországon

Részletesebben

Aktualitások a védőnői munkában

Aktualitások a védőnői munkában Aktualitások a védőnői munkában Székesfehérvár 2013. november 13. Polyákné Gulyás Erika megyei vezető védőnő Visszatekintés Anya-gyermekvédelem hagyományai XX. sz. I. világháború - magas csecsemőhalálozás

Részletesebben

Fedőlap. Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja:

Fedőlap. Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja: Fedőlap Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja: 2019. 03. 21. Javaslat az Egészségmegőrzési Központ 2018. évi tevékenységének értékelésére, az intézmény beszámolójának

Részletesebben

A HPV FERTŐZÉS MINDANNYIUNKAT ÉRINTHETI

A HPV FERTŐZÉS MINDANNYIUNKAT ÉRINTHETI 1 A HPV FERTŐZÉS MINDANNYIUNKAT ÉRINTHETI Nehéz elképzelni, hogy egy olyan súlyos betegség, mint a méhnyakrák, a hüvely-, vagy a szeméremtestrák, szájüregi rák, végbélrák Nálad is előfordulhat, de tényleg

Részletesebben

ZSOMBÓ. ISKOLAEGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS MUNKAREDJE A as TANÉVRE

ZSOMBÓ. ISKOLAEGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS MUNKAREDJE A as TANÉVRE ZSOMBÓ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS MUNKAREDJE A 2012-2013-as TANÉVRE AUGUSZTUS Megállapodás a fenntartóval (működtetővel) az ellátás rendjéről, felszerelés kiegészítésről. Az egészségnevelés tervének egyeztetése

Részletesebben

Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter

Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter Áttekintés Miért éppen a nyuszik? Védekezés módja Vakcina jellemzői Vakcina működése Ráfertőzési

Részletesebben

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát!

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Influenza Egy súlyos betegség Az influenza minden évben a népesség 5% - 15%-át érinti. Az

Részletesebben

Terhességmegszakítás. Dr. Timmermann Gábor

Terhességmegszakítás. Dr. Timmermann Gábor Terhességmegszakítás Dr. Timmermann Gábor Megszülettünk hirtelen Egyikünk se kérte Kérve kérünk szép jelen Meg ne büntess érte. (Devecseri Gábor) Terhességmegszakítás Művi vetélés = abortus arteficialis

Részletesebben

Iskola-egészségügyi munkaterv 2009/2010. tanév

Iskola-egészségügyi munkaterv 2009/2010. tanév Iskola-egészségügyi munkaterv 2009/2010. tanév Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola Marcali Darvas Adrienn Iskola- és ifjúsági védőnő Marcali Szeptember: Október: November: December:

Részletesebben

Silgard szuszpenziós injekció elõretöltött fecskendõben Humán papillómavírus vakcina [6-os, 11-es, 16-os és 18-as típus] (Rekombináns, adszorbeált)

Silgard szuszpenziós injekció elõretöltött fecskendõben Humán papillómavírus vakcina [6-os, 11-es, 16-os és 18-as típus] (Rekombináns, adszorbeált) SILGARD SZUSZPENZIÓS INJEKCIÓ ELÕRETÖLTÖTT FECSKENDÕBEN Silgard szuszpenziós injekció elõretöltött fecskendõben Humán papillómavírus vakcina [6-os, 11-es, 16-os és 18-as típus] (Rekombináns, adszorbeált)

Részletesebben

Gyermekeink védelmében. Megelőzés az egészségért.

Gyermekeink védelmében. Megelőzés az egészségért. Gyermekeink védelmében. Megelőzés az egészségért. Súlyos, akár életet veszélyeztető betegségek kialakulásának megakadályozására a legjobb módszer a megelőzés. Az elsődleges megelőzés egyik leghatékonyabb

Részletesebben

Védőnői gondozás. Bővebben: Várandósgondozás Csecsemő- és kisgyermekgondozás

Védőnői gondozás. Bővebben: Várandósgondozás Csecsemő- és kisgyermekgondozás Védőnői gondozás A területi védőnő feladatai: nővédelem/családtervezés, anyaságra való felkészülés, lakossági szűrővizsgálatok/ várandós anyák gondozása gyermekágyas időszakban segítségnyújtás és tanácsadás

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén Dr. Sárkány Csaba háziorvos, üzemorvos MIÉRT? TÉNYEK, SZÁMOK,

Részletesebben

A projekt részcéljai:

A projekt részcéljai: ÓVODAI ÉS ISKOLAI SZOCIÁLIS SEGÍTŐ TEVÉKENYSÉG FEJLESZTÉSE A FELHÍVÁS KÓDSZÁMA: EFOP-3.2.9-16 Magyarország Kormányának felhívása a család-és gyermekjóléti központok vagy az általuk kiszerződött feladatellátó

Részletesebben

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei 1. A népegészségügyi ciklus A 2. A természeti és társadalmi környezet szerepe a populáció egészségi állapotának alakulásában 3. Primer, szekunder

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. október 12-én ( pénteken ) 8.00 órakor rendkívüli tartott üléséről. Az ülés helye: Községháza. Jelen vannak: Fischer

Részletesebben