(a város neve) A SZOMBATHELYI TÖRVÉNYSZÉK ÉVI BESZÁMOLÓJA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "(a város neve) A SZOMBATHELYI TÖRVÉNYSZÉK ÉVI BESZÁMOLÓJA"

Átírás

1 (a város neve) A SZOMBATHELYI TÖRVÉNYSZÉK ÉVI BESZÁMOLÓJA 2016

2 2 A Szombathelyi Törvényszék épületének Szily János utcai homlokzata

3 3

4 4 Elnöki köszöntő A Szombathelyi Törvényszék valamennyi dolgozója nevében köszöntöm az olvasót. Az Alaptörvény 25. Cikke szerint Magyarországon az igazságszolgáltatást a bíróságok végzik. A Nemzeti Hitvallás deklarálja, hogy népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi. Mi, bírák erre tettünk esküt. Elsődleges célunk a független, magas színvonalú, időszerű és megalapozott ítélkezés. Az igazságszolgáltatás ezen feladatát úgy tudja ellátni, ha szervezetileg független, ám egyben átlátható, megismerhető a működése. Hozzátartozik ehhez, hogy a törvényszék vezetője a bíróság tevékenységéről rendszeresen beszámol, de fontos az is, hogy az állampolgárok megismerjék a bíróság munkáját. A Szombathelyi Törvényszék - bár az ország legkisebb létszámú törvényszéke évente több tízezer emberrel kerül kapcsolatba, így évben több, mint ügyet intézett. Az évről évre változó társadalmi, gazdasági környezetben a bírósági szervezetrendszer folyamatosan új kihívásokkal szembesül. Ezen kihívásoknak csak úgy tud megfelelni, ha kész az újra, kész az állandó tanulásra, fejlődésre. Emellett rendkívül fontos a bíróság iránti bizalom megteremtéséhez, hogy érvényesüljenek a magas szintű etikai elvárások, biztosított legyen a bíróság integritása. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghatározott stratégia célok mentén tudjuk feladatainkat ellátni. Ezek a stratégiai célok a következők: a bíróságok az alkotmányos kötelezettségüket teljesítsék a független bírók magas színvonalon és időszerűen ítélkezzenek, az emberi erőforrások optimális elosztása, hasznosítása,

5 5 tárgyi feltételek biztosítása, azok optimális elosztása és hasznosítása, a bírósági szervezet integritása, az ítélkezési és igazgatási munka átláthatósága, utóbbi kiszámíthatósága és ellenőrzöttsége, a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítése, a képzési rendszer fejlesztése, együttműködés a többi hivatásrenddel. Ebben a kiadványban röviden szeretném bemutatni, hogy mi történt törvényszékünk életében évben, milyen eredményeket értünk el, hogyan fejlődtünk, mit tartottunk fontosnak, milyen kihívások várnak ránk a jövőben, milyen céljaink vannak. Szombathely, január dr. Andor Szabolcs a Szombathelyi Törvényszék elnöke

6 6 TARTALOMJEGYZÉK Elnöki köszöntő Magas színvonalú, időszerű ítélkezés Emberi erőforrásaink Tárgyi eszközeink Átlátható bírósági működés Az ügyfelekért Megújuló képzési rendszer és intenzív nemzetközi kapcsolatok Kihívások és tervek évre

7 7 Magas színvonalú, időszerű ítélkezés I. A Szombathelyi Törvényszék évi ügyforgalmának jellemzői. A Szombathelyi Törvényszék az ország legkisebb igazságszolgáltatási egysége. Vas megye lakosságszámával arányosan országos szinten a bírósági ügyek 2%-át dolgozza fel. Évről évre változó az ügyforgalom évben ügy érkezett a törvényszékre, amelyből 6784 volt a peres ügyek, a nemperes ügyek száma. A törvényszéken folyó ítélkezési munka hatékonyságát bizonyítja az a tény, hogy évek óta több ügy kerül befejezésre, mint amennyi érkezik, így az ügyhátralék folyamatosan csökken.

8 évben ügy (6799 peres és nemperes) került befejezésre, így a folyamatban maradt ügyek száma az előző évhez képest több mint 18 % -al csökkent. Ezt a tény az alábbi diagram jól illusztrálja: Évenként a folyamatban maradt ügyek száma Jelentős kihívás elé állította a törvényszéket az, hogy a járásbíróságok hatáskörébe tartozó polgári peres ügyek száma közel 20%-kal, a munkaügyi perek száma 12%-kal, a közigazgatási perek száma 6%-kal emelkedett. Ez természetszerűleg magával vonta a másodfokú eljárások számának emelkedését is. Az ügyszám emelkedés ellenére az ítélkezési munka kiegyensúlyozott keretek között folyt, amelynek eredményeként az érkezett peres ügyeket hátralék emelkedés nélkül dolgozták fel a törvényszék területén működő bíróságaink. A Szombathelyi Törvényszék számára külön kihívás, hogy Szombathelyen működik az ország legnagyobb büntetés-végrehajtási intézete.

9 9 A fogvatartotti létszám fokozatos bővülése, az új büntetésvégrehajtási törvény okozta változás miatt a büntetés-végrehajtási bírói hatáskörbe tartozó ügyek száma 16 %-kal nőtt. Ezen a feladatkörön belül is az előző évihez képest 73%- kal emelkedett azon ügyek száma, amelyek intézése során a fogvatartott maghallgatására is sor került. Érkezett BV ügyek évben a teljes igazságszolgáltatás kiemelt kihívása volt, úgyszintén bíróságunkon is az elektronikus kapcsolattartás egyes eljárásokban való kötelezővé válása. A második félévben a civilisztikai eljárások közel fele részben elektronikus kapcsolattartás útján indultak. A bírósággal az elektronikus kapcsolattartás kötelező a - jogi képviselővel eljáró fél, - belföldi székhelyű gazdálkodó szervezet, - közigazgatási szerv számára július 1. napjától a csőd- és felszámolási eljárásokban, a polgári, gazdasági és közigazgatási és munkaügyi perekben. A Szombathelyi Törvényszékre évben közel ezer elektronikus beadvány érkezett, és került feldolgozásra.

10 10 Az ítélkezési munka és az ügyintézés körében más területeken is törekedtünk az ügyvitel elektronizálására. A törvényszék kifejlesztette a Robot Titkár alkalmazást. Az alkalmazás a lajstromprogramból kinyert adatokkal automatikusan hozza létre az ügyfelek részére kézbesítendő tájékoztatást, illetve a különféle határozattervezeteket, jelentősen csökkentve az adminisztratív terheket és jelentősen növelve a hatékonyságot. A évben kifejlesztett alkalmazást a szabálysértési, büntetés-végrehajtási, végrehajtási ügyintézés területén is alkalmazzuk. Örömünkre szolgál az, hogy az ügyfelek egyre nagyobb számban veszik igénybe a bírósági közvetítés intézményét. A törvényszéken 5 bírósági közvetítő várja az ügyfeleket. A közvetítői eljárás lefolytatásához szükséges infrastruktúra rendelkezésre áll. A közvetítőink rugalmas félfogadási időben az érdeklődő ügyfelek elfoglaltságához is igazodva kísérlik meg a felek közötti jogvita megállapodással történő megoldását. A tavalyi évhez képest a közvetítői eljárásban kötött megállapodások száma csaknem megkétszereződött.

11 11 II. Időszerűség a Szombathelyi Törvényszéken Hisszük és valljuk, hogy az igazságszolgáltatás halogatása, az igazságszolgáltatás tagadása. Az ítélkezés hatékonyságának egyik legsarkalatosabb kérdése annak időszerűsége. Az egyes eljárások hossza, azonban nemcsak a bírói tevékenységtől, hanem jelentős részben az eljárásban részt vevők ( ügyfelek képviselők, szakértők, tanúk) magatartásától és számos külső körülménytől, de még az ügy terjedelmétől is függ. Mindezek ellenére a bíróságoknak a peres ügyintézés gyorsításért számos teendőt kell ellátniuk. A szolgáltató bíróságért és a Fenntartható fejlődés program keretében kidolgozott eszközökkel, jogszabály módosítások kezdeményezésével, az adminisztratív terhek csökkentésével, az eljárási határidők szigorú betartásával, a hatékony vezetői ellenőrzéssel a jövőben az ítélkezés időszerűsége tovább javulhat. A Szombathelyi Törvényszék bíróságai ítélkezése időszerűségének jellemzői között nagyon kedvező, a bírák gyors és felkészült munkájának eredményeit jelentő adatokat olvashatunk. A törvényszék Járásbíróságain a polgári ügyszakban az ügyek 90,7% -a egy éven belül, de ennek keretében 51%-a az érkezéstől számított 3, míg 73%-a 6 hónapon belül befejeződik. A polgári ügyszak grafikonja:

12 12 Befejezett peres ügyek pertartama a Szombathelyi Törvényszék területén működő járásbíróságokon és a Közigazgatási- Munkaügyi bíróságon 0,50% 0,02 0,10% 7,10% 17,60% év 2-3 év 3-5 év 5 év feletti 51,00% 22,10% A törvényszék járásbíróságain a büntető ügyszakban az ügyek 82,4% -a egy éven belül, de ennek keretében 40,7%-a az érkezéstől számított három, míg 59,6%-a hat hónapon belül befejeződik. Ezek az adatok az országos átlaggal közel azonosak, ám a polgári ügyszak értékei kedvezőbbek az országos trendeknél.

13 13 Befejezett büntető peres ügyek pertartama a Szombathelyi Törvényszék területén működő járásbíróságokon 0,80% 1,80% 14,80% 40,70% 0,20% 22,80% év 2-3 év 3-5 év 5 év feletti 18,90% A törvényszék saját hatáskörébe tartozó ügyekben is hasonlóan jó időszerűségi mutatókkal találkozunk. Így például : - a másodfokú büntetőügyek 70%-a hat hónapon belül, 28%- a egy éven belül befejeződik, - a polgári törvényszéki másodfokú ügyek 98% hat hónapon belül befejeződik és nincs egy éven túli ügy.

14 14 III. Az ítélkezés megalapozottsága a Szombathelyi Törvényszéken Az ítélkezési munka szakmai színvonalának fokmérője részben az, hogy a bírói ítéletekkel szemben milyen arányban jelentenek be fellebbezést, részben pedig az, hogy megfellebbezett döntéseket a másodfokú bíróság milyen arányban hagyja helyben, változtatja meg, vagy helyezi hatályon kívül. A fellebbezési arány arra is utal, hogy mennyiben fogadja el a társadalom, a jogkereső közönség a bírói döntést. A Szombathelyi Törvényszék ez irányú mutatóiból azt a következtetést lehet levonni, hogy bíráink magas szakmai színvonalon, nagy hivatástudattal ítélkeznek, és döntéseiket a felek elfogadják. A fenti megállapításokat jól illusztrálja az, hogy a jogorvoslatra jogosultak - a járásbírósági szinten a büntető ügyszakban az ítéleteknek csak 15%-át, 15,00% 85,00% - a polgári ügyszakban, csak 6,2 %- át fellebbezik meg.

15 15 A kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményeket tárgyaló törvényszéki büntetőügyekben az ítéletek 79,2 %-a emelkedik első fokon jogerőre, míg a jellemzően kiemelkedően magas pertárgyértékű, illetve jelentős súlyú törvényszéki polgári ügyeknek is csak a 20 %- át fellebbezik meg. A fellebbezéssel érintett járásbírósági ítéletek közel 50 % át mind büntető, mind polgári ügyszakban a másodfokú bíróság helybenhagyja, és az ítéletek mindössze 6%-a kerül hatályon kívül helyezésre. /következő diagram/ büntető 50,0% 45,0% 40,0% 35,0% 30,0% 25,0% 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% civilisztika 47,2%47,3% 40,4% 28,4% 5,9% 6,9% helybenhagyás megváltoztatás hatályon kívül helyezés A törvényszéki hatáskörben intézett ügyek esetén a Győri Ítélőtábla területén változatlanul törvényszékünk rendelkezik a a legjobb megalapozottsági mutatókkal polgári ügyekben az ítéletek közel 70%-át helybenhagyják.

16 16 Emberi erőforrásaink A Szombathelyi Törvényszék területén a Szombathelyi Járásbíróság, a Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, a Sárvári Járásbíróság, a Körmendi Járásbíróság és a Kőszegi Járásbíróság jár el az állampolgárok ügyeiben helyi szinten és első fokon. Emellett az egyes ügyekben első fokon és másodfokon is jogosult és köteles a Szombathelyi Törvényszék az eljárásra a hatályos eljárási törvények szabályai szerint. A Szombathelyi Törvényszék évben 5 épületben 215 fővel látta el igazságszolgáltatási feladatait. A bírói létszám 49, ebből 19 bíró a törvényszéken, 26 bíró a járásbíróságokon, 4 bíró a közigazgatási és munkaügyi bíróságon teljesít szolgálatot. A bírák szolgálati helye szerinti száma az egyes bírósági egységeknél KMB 4 JB 26 TVSZÉK ban két új bírói kinevezés történt és kettő bíró kollégánk vonult nyugállományba.

17 17 A férfi-nő arányt és bíráink további szakterületeken lévő képzettségét, nyelvismeretét, igazgatási külön munkáját az alábbi grafikonokkal mutatjuk be: bírói létsz. A bírói létszám 2016-ban 49 ig-i fel. Részv. 54 más.dipl. 18 nyelv.v nő férfi 27 A bírák munkáját igazságügyi alkalmazottak segítik, akik a következő munkaköri csoportokban az alábbi létszámokkal dolgoznak: 14 titkár, 7 bírósági fogalmazó, 10 ügyintéző, 86 tisztviselő, 15 írnok, 34 fizikai dolgozó. A személyi állomány megoszlása titkár, fogalmazó tisztviselő fizikai alkalmazott bíró ügyintéző írnok

18 év folyamán számos kollégánk részesült elismerésben, így Dr. Rácz József és Dr. Tóth Ferenc kollégiumvezetők címzetes táblabírói, Dr. Sámson Ferenc címzetes törvényszéki bírói és Freyberger József gazdasági hivatalvezető főtanácsosi címet kapott. Dr. Farkasné Dr. Diós Mária bírónő a Juhász Andor díj ezüst fokozata kitüntetésben részesült, míg Dr. Bakucz László bíró kollégánkat a Magyar Érdemrend Tiszti kereszt kitüntetésre javasolta az Országos Bírói Tanács. 15 éves kiváló szolgálatért oklevél elismerésben részesült Dr. Szűcs Emese, Dr. Szabó Péter törvényszéki bíránk és Dr. Varga Roland törvényszéki elnökhelyettes is. Dr. Hajós Ferenc volt magyarországi szlovén nagykövet a Lendvai Járásbíróság nyugalmazott elnöke a Szombathelyi Törvényszék elnöke és zalai vezető kollégája előterjesztésére az OBT jóvoltából Pro Justitia Hungarorum kitüntetést vehetett át. A bírói életpálya anyagi megbecsülésének javítása keretében örvendetes lépés volt a bírói illetményalap november 1. és január 1. napjától való 5-5 %-os emelése, amelyet reményeink szerint szerint további ilyen lépések követnek. Az OBH elnöke által meghirdetett és biztosított pénzügyi lehetőségekre támaszkodva a Megtartó program keretében - amely az életpálya elemek fontos pillére volt ebben az évben -, lehetőség volt a bírák és igazságügyi alkalmazottak soron kívüli előbbre sorolására / 4 fő/, kisértékű ajándékutalvány biztosítására /208 fő/, szolgálati jogviszonyban töltött idő anyagi elismerésére / 212 fő/, iskola kezdési támogatás nyújtására / 37 fő/, helyi bérlet hozzájárulásra / 5 fő/, kisértékű ajándékutalványra / 43 fő/, ruházati költségtérítésre / 208 fő/ és intézményi jutalomra / 129 fő/ összesen 131 millió Ft összegben. Az anyagi lehetőségek ilyen magas szintű biztosításáért külön köszönetünket fejezzük ki és a jövőben szeretnénk úgy végezni a munkánkat, hogy méltók lehessünk az anyagi jellegű elismerésekre, megerősítve ezzel a bírói életpálya folyamatosan bővülő elemeit.

19 19 Tárgyi erőforrásaink A Szombathelyi Törvényszék önálló költségvetési intézményként működő jogi személy. Gazdálkodását az Országgyűlés által elfogadott költségvetés A bíróságok fejezetén belül az Országos Bírósági Hivatal által megállapított és rendelkezésre bocsátott költségvetési támogatások adják, emellett önálló közhatalmi és működési bevételekkel rendelkezik évi támogatás és bevételeink összege: Ft volt. A fenti összeg közel fele a rendszeres bérjellegű kiadások fedezetéül szolgál, és ugyancsak jelentős kiadást jelentenek az ítélkezéshez közvetlenül kapcsolódó kiadások ( kirendelt védők díja, szakértői díj, tolmácsdíj, tanúdíj, ülnöki tiszteletdíjak stb.). A rendelkezésre álló bevételekkel a törvényszék felelősen, ésszerűen és takarékosan gazdálkodott, így biztonsággal biztosítani tudtuk a működési feltételeket, és jelentős fejlesztéseket, beruházásokat tudtunk elvégezni. A fejlesztésekhez, beruházásokhoz rendkívül nagy segítséget jelentett az, hogy az Országos Bírósági Hivatal pályázati rendszer működtetésével támogatja az épületek felújítását, karbantartását, biztonságát és az energiahatékony, környezettudatos fejlesztéseket.

20 20 A felhalmozási előirányzat alakulása A Wagner Gyula Programban és a Jablonszky Ferenc Program pályázati lehetőségei alapján Ft összeget tudtunk évben a költségvetésünkön felül felhasználni. Ahhoz, hogy a túlnyomó részt több, mint 100 éves épületeinkben a XXI. század követelményeinek megfelelő ügyfél- és munkakörnyezetet tudjunk kialakítani év folyamán az alábbi beruházások történtek, illetve vannak folyamatban:

21 Szombathely, Szily János u 7. - központi épületünk Megvalósult fejlesztések: - új tárgyalóterem kialakítása, - fogvatartotti váró kialakítása, - törvényszéki kezelőirodák bútorzatának cseréje, - bírói szobák bútorzat cseréje - orvosi rendelő felújítása, - konyha, dolgozói étkező felújítása, - belső udvari homlokzat felújítása, - energiatakarékos, LED izzók az épület nagy részében, - födémszigetelés, - díszterem előtti udvar felújítása, -galambriasztó felszerelése Folyamatban lévő beruházások: - déli oldali toldaléképület statikai megerősítése, - déli oldali teljes közmű és csatornarekonstrukció, - a fentiekhez kapcsolódó parkolóbővítés. Szombathely, Petőfi u 1/A. Megvalósult: - fűtéskorszerűsítés, - két emeleti tárgyalóterem teljes berendezésének megújítása, - valamennyi bírói szoba bútorzat cseréje - informatikai hálózat teljes körű felújítása, - közig- munkaügyi bíróság tárgyalójában LED lámpák 21

22 Sárvári Járásbíróság Sárvár, Várkerület 25. Megvalósult: - a földszinti két tárgyalóterem felújítása, - kezelőirodák felújítása - irattár felújítás. Folyamatban: - teljes körű nyílászárócsere, - elektromos hálózat megújítása, - teljes körű fűtésrekonstrukció Körmendi Járásbíróság Körmend, Szabadság tér 4. Megvalósult - födémszigetelés, - teljes körű nyílászáró csere - festés Folyamatban: - 3 irodahelyiség felújítása, - a földszinti nagytárgyaló teljes berendezésének cseréje. - tűzjelző rendszer kiépítése, - biztonsági kamerarendszer kiépítése. Kőszegi Járásbírság Kőszeg, Kossuth Lajos u 4. Megvalósult: - mindkét tárgyalóterem felújítása, - elnöki és bírói szoba felújítása - ablakfelújítás, - korszerű lámpatestek a tárgyalókban. 22

23 A törvényszék határozott célja az, hogy épületeinkben olyan beruházások és fejlesztések valósuljanak meg, amelyek egyaránt szolgálják az ügyfélközpontú ítélkezést, és a dolgozók megfelelő munkakörülményeinek javítását. / A képen a kollégiumi terem látható/ 23

24 24 Átlátható bírósági működés Törvényesség, pártatlanság, tisztesség, szakmaiság, diszkriminációmentesség. Ezek azok az alapelvek, amelyek mentén a bírák nap mint nap ítélkeznek. A bírósági szervezet integritásának erősítése a bírósági szervezet vezetőinek az egyik legfontosabb feladata. A bírósági szervezet integritása, az ítélkezési és bírósági igazgatási munka átláthatósága, ez utóbbi kiszámíthatósága és ellenőrzöttsége hozzájárul a bírósági szervezet iránti bizalom növeléséhez. Az integritás- alapú szervezeti működés (szervezeti integritás) és az ennek megfelelő dolgozói magatartás (személyi integritás) erősítése a korrupció megelőzésének, a korrupciós kockázatok mérséklésének és mindenféle egyéb hivatali hatalommal való visszaélés megakadályozásának az egyik leghatékonyabb eszköze. Az integritás alapú szervezeti működés erősítése érdekében az utóbbi években a bírósági szervezetrendszer fontos lépéseket tett: csatlakozás azon megállapodáshoz, amelynek keretében az igazságügyi miniszter, legfőbb ügyész, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, az Állami Számvevőszék elnöke közös nyilatkozatban vállalták az általuk vezetett szervek korrupcióval szembeni fellépésének erősítését, a korrupcióellenes eszköztár bővítését, január 1. napján hatályba lépett a bírák legfontosabb etikai elveit és magatartási szabályait tartalmazó Etikai Kódex, amely függetlenség, az összeférhetetlenség, a méltóság, a gondosság, a tisztesség, a tisztelet és az együttműködés elvei köré csoportosítja a bírói hivatás és szolgálat ellátásával kapcsolatos legfontosabb elvárásokat,

25 január 1. napján lépett hatályba az Integritás Szabályzat, amely meghatározza az integritás alapú szervezeti működés érdekében ellátandó feladatokat és elősegíti az átláthatóság, a felelősség és számon kérhetőség, a szakmaiság, a pártatlanság, a tisztességes eljárás érvényesülését, és az integritást sértő, veszélyeztető magatartásokkal szembeni egységes fellépést. A Szombathelyi Törvényszék a fenti célok megvalósítására törekedve alkalmazza a fenti szabályozókat. Ennek keretében: év óta részt vesz az Állami Számvevőszék integritás felmérésében, - az Alkotmányvédelmi Hivatallal együttműködve elindította és folyamatosan szervezi a biztonságtudatosságot fókuszba helyező, felvilágosító Awarness programot, - nemzetközi együttműködés keretében szakmai napot szervezett a Kismartoni Tartományi Bírósággal Az igazságszolgáltatás szervei és a bírák elleni támadások- védelmi lehetőségek címmel, - szigorú és hatékony belső ellenőrzési, kockázatkezelési, és kontrollrendszert működtet, - integritásfelelőst alkalmaz, integritási munkatervet, korrupciómegelőzési intézkedési tervet készített, - az integritás szabályzat rendelkezéséiről valamennyi bírósági dolgozó részére képzést szervezett, - az integritás szabályzatról tájékoztatás és bejelentőlap került közzétételre,

26 26 - a bírák, kijelölt titkárok rendszeresen vagyonnyilatkozatot tesznek, - meghatározásra kerültek azon munkakörök, amelyeknél a nemzetbiztonsági ellenőrzés szükséges, - a bíróság igazgatásában és az igazgatás ellenőrzésében aktívan részt vállal a bírói tanács, a szakszervezet és az érdek-képviseleti szervek, - a társszervekkel, jogászi és egyéb hivatásrendekkel való korrekt együttműködés során kiemelten fontos szempont a bíróság integritásának megőrzése, - az átlátható működés érdekében a bíróságok központi, valamint a törvényszék saját honlapján közzétételre kerülnek a szervezeti és személyzeti adatok, valamint a tevékenységre és gazdálkodásra vonatkozó adatok és törvényes bíróhoz való alkotmányos jog érvényesülése érdekében az ügyelosztás előre meghatározott szabályai. A törvényszék mindezek mellett a közvélemény hiteles és szakszerű tájékoztatása érdekében kezdeményező sajtószóvivői rendszert alakított ki és honlapján és kiemelten figyel arra, hogy az ügyfelek, érdeklődők megismerhessék munkánkat és információt kapjanak az adatvédelmi szabályok megtartása mellett a közérdeklődésre számot tartó eljárásokról.

27 27 Az ügyfelekért A Szombathelyi Törvényszék számára kiemelt jelentőséggel bír a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítése körében az ügyfelek megfelelő és folyamatos tájékoztatása. Ennek érdekében: - ügyfélszolgálati kartát készítettünk, amelyet a törvényszék honlapján közzétettünk, - bevezettük a kezelőirodákon az ügyfélelégedettség-mérés intézményét, amelynek eredményeit félévente értékeljük és a visszajelzések alapján több változtatást bevezettünk, - felülvizsgáltuk a bírósági épületben tartózkodás és az épület rendje fenntartásáról szóló szabályzatot, - ügyfeleink biztonsága érdekében elektronikus megfigyelőrendszert üzemeltetünk a törvényszék épületében, amelynek jogszerű működtetése érdekében szabályzatot alkottunk, - a tanúgondozás körében 537 alkalommal nyújtottunk segítséget illetve adtunk felvilágosítást a hozzánk forduló ügyfele részére, - fogvatartotti váróhelyiséget alakítottunk ki az elkülönült várakozás biztosítása és biztonsági követelmények teljesítése végett, - a leggyakrabban előforduló kérelmekre és keresetekre iratmintákat dolgoztunk ki polgári és végrehajtási ügyekben, amelyeket a törvényszék honlapján is közzétettünk,

28 28 - A 14 év alatti gyermekek tanúkénti meghallgatására a kiskorúak életkori sajátosságaihoz igazodó gyermekmeghallgató szobákban került sor mind büntető, mind polgári ügyekben speciálisan képzett bíró által, - fokozott gondot fordítottunk a bírósági közvetítés előnyeinek ismertebbé tételére, így 2006 évben csaknem megkétszereződött a közvetítés keretében létrejött megállapodások száma. / A képen a gyermek meghallgató szoba látható/

29 29 Megújuló képzési rendszer, intenzív nemzetközi kapcsolatok Az új képzési struktúra kialakításának megfelelően a központi képzésekkel párhuzamosan a Magyar Igazságügyi Akadémia minőségbiztosítása és koordinálása mellett - helyi és regionális szinten szerveztünk képzéseket évben a Győri Ítélőtáblával és az illetékességéhez tartozó törvényszékekkel való kapcsolat a képzések szervezését illetően továbbfejlesztésre került, valamennyi ügyszakban a képzések jelentős része regionálisan került megszervezésre. Ezzel egyrészt biztosítottuk a korábbi évekhez képest jóval szélesebb képzési kínálatot, másrészt a résztvevők körének bővülését és végül a képzések hatékonyabb és gazdaságosabb megszervezését. A fentiek alapján az 5 regionálisan megszervezett szakmai képzés mellett 9 oktatást tartottunk helyi szinten bírák és igazságügyi alkalmazottak részére, amelyeken összesen 487 fő vett részt. képzésen résztvevők száma , 2015, 2016, évben a bírósági titkárok részére Titkári tudásmegosztás című képzéssorozatot hirdettünk meg - amelyen valamennyi titkár részt vett -, a bírósági munka hatékony végzésének elősegítése, az egyes ügyintézési területekhez kapcsolódó szakmai jártasság elmélyítése érdekében.

30 30 Ez a program hozzájárult az esetleges helyettesítések kapcsán felmerülő munkaszervezési kérdések egyszerűbb kezelhetőségéhez is. A szervezett képzéseken túl a bírák és igazságügyi alkalmazottak önképzését is támogatjuk (munkaidő-kedvezmény, tanulmányi szerződés). Együttműködési megállapodásunk van gyakornokok fogadása tárgyában a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karával, a Széchenyi István Egyetemmel és a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolával, valamint Az Országos Kriminológiai Intézet által 2016 évben folytatott tudományod kutatásban is részt vettünk. Az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett nemzetközi képzéseken évben a Szombathelyi Törvényszék részéről 5 bíró és titkár vett részt, míg a törvényszék évtizedek óta ápol jó kapcsolatot a Kismartoni Tartományi Bírósággal és a Chemnitzi tartományi Bírósággal. Az osztrák partnerkapcsolat keretében nemzetközi konferencián vettünk részt Kismartonban, míg a német fél részéről 2 német bíró kolléga vett részt egy hetes hospitáción a Szombathelyi Törvényszéken.

31 31 Kihívások és tervek évre A Szombathelyi Törvényszék évben is bizonyította, hogy képes a kitűzött célok megvalósítására, amelyek közül a legfontosabb az, hogy független bíráink alkotmányos kötelezettségüket teljesítve magas szakmai színvonalon, időszerűen megalapozottan ítélkezzenek évre sem lehet más célunk. Elsődleges, hogy kedvező mutatóinkat megőrizve változatlanul biztosítsuk ezt a magas színvonalat, fenntartva és tovább erősítve az állampolgároknak a bíróság iránti bizalmát. Törekednünk kell az időszerűség lehetőség szerinti további javítására. Nagy kihívást jelent az elkövetkező évre a felkészülés az új eljárási kódexek alkalmazására évben fog hatályba lépni az új polgári, büntető, és közigazgatási perrendtartás is. Ahhoz, hogy ezen kódexekben megfogalmazott jogalkotói célok megvalósuljanak rengeteg tanulásra, képzésre, felkészülésre lesz szükség. Tovább kell folytatni a felkészülést az elektronikus ügyintézésre, amely a közeljövőben egyre nagyobb szerephez fog jutni a büntető ítélkezés területén, illetve civilisztikai nemperes eljárásokban is. A távmeghallgatás informatikai, műszaki feltételeit ki kell alakítani az ítélkezési munka hatékonyságának fokozása érdekében. Továbbra is erősíteni szükséges az ügyfélközpontú ügyintézést. Még szélesebb körű ügyfél tájékoztatásra van szükség. Munkakörnyezet fejlesztését oly módon kell végrehajtani, hogy mind az ügyfelek, mind a bírósági dolgozók jobb mikrokörnyezetet tapasztaljanak, tovább javuljon a XXI. század igényeihez igazodóan az ügyfelek és dolgozók komfortérzete. Végezetül engedjék meg, hogy ez úton is köszönetet mondjak bírókollégáimnak és valamennyi bírósági dolgozónak a évben elért eredményeinkben való közreműködésért és az Országos Bírósági Hivatalnak azért, hogy mindenben támogatták céljaink elérését.

32 32

N Y Í R E G Y H Á Z A A NYÍREGYHÁZI TÖRVÉNYSZÉK ÉVI BESZÁMOLÓJA

N Y Í R E G Y H Á Z A A NYÍREGYHÁZI TÖRVÉNYSZÉK ÉVI BESZÁMOLÓJA N Y Í R E G Y H Á Z A A NYÍREGYHÁZI TÖRVÉNYSZÉK 2016. ÉVI BESZÁMOLÓJA 2 0 1 6 2016. ÉVI BESZÁMOLÓ 2 2016. ÉVI BESZÁMOLÓ 3 Elnöki köszöntő A Nyíregyházi Törvényszék elnökeként tisztelettel köszöntöm kiadványunk

Részletesebben

ÜGYFORGALMI ELEMZÉS I. FÉLÉV

ÜGYFORGALMI ELEMZÉS I. FÉLÉV ÜGYFORGALMI ELEMZÉS 217. I. FÉLÉV Tartalom A bírósági ügyforgalom 217. I. félévi főbb adatai... 5 1. Bevezetés... 5 Az elemzés célja:... 5 Az alkalmazott módszertan:... 5 Ügyforgalmi adatok... 5 Megalapozottsági

Részletesebben

A bírósági ügyforgalom főbb adatai 2013.

A bírósági ügyforgalom főbb adatai 2013. A bírósági ügyforgalom főbb adatai 213. Országos Bírósági Hivatal Budapest, 214. Érkezés Érkezés 26 27 28 29 21 211 212 213 A bíróságokhoz érkezett ügyek száma összesen 1 343 317 1 478 264 1 598 916 1

Részletesebben

A Balassagyarmati Törvényszék évi beszámolója

A Balassagyarmati Törvényszék évi beszámolója A Balassagyarmati Törvényszék 2015. évi beszámolója 1 Az elnöki beszámoló A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény 119. k./ pontja értelmében a bíróság elnöke évente egyszer

Részletesebben

BARCSI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE Hatálya: január 2-ától december 31-éig.

BARCSI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE Hatálya: január 2-ától december 31-éig. Barcsi Járásbíróság Elnöke 2016.El.III.A.4. szám BARCSI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE Hatálya: 2017. január 2-ától 2017. december 31-éig. 1. Alapadatok 1.1. A Barcsi Járásbíróság Elnökeként a Bíróságok

Részletesebben

Szervezeti kisokos ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL január 1-től

Szervezeti kisokos ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL január 1-től Szervezeti kisokos ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL 1 2018. január 1-től TANÚKÉNT IDÉZTEK KERESETLEVÉL SZERVEZETI KISOKOS TÁRGYALÁSRA MEGYEK PANASZNAP Mit csinálnak a bíróságok? A bíróságok igazságszolgáltatási

Részletesebben

1.) Közfeladatot ellátó szerv szervezeti ábrája és azok feladatleírása - szervezeti ábra külön dokumentumban

1.) Közfeladatot ellátó szerv szervezeti ábrája és azok feladatleírása - szervezeti ábra külön dokumentumban 1.) Közfeladatot ellátó szerv szervezeti ábrája és azok feladatleírása - szervezeti ábra külön dokumentumban - Szervezeti egységek: Kollégiumok: A kollégium meghatározott ügyszakba beosztott bírák testülete.

Részletesebben

A bírósági munkateher képekben január december

A bírósági munkateher képekben január december A bírósági munkateher képekben 2013. január december Elkészültek a bírói egyéni adatszolgáltatás 2013. január - december közötti, átlagos adatait tartalmazó térkép diagramok, melyek az egy tárgyaló bíróra/tanácsra

Részletesebben

2016. december 31. napján

2016. december 31. napján A törvényszék engedélyezett intézményi a 2016. január 1-én 325 fő volt, ebből - 83 bíró, - 19 bírósági titkár, - 10 fogalmazó, - 160, (ebből 16 bírósági ügyintéző), - 16 írnok és - 37 fizikai állományú

Részletesebben

CAF önértékelés eredményein alapuló Intézkedési program

CAF önértékelés eredményein alapuló Intézkedési program ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0050 CAF önértékelés eredményein alapuló Intézkedési program Jelen dokumentum annak a CAF értékelésnek az eredményeit mutatja be, amelyet a Zalaegerszegi Törvényszék az ÁROP 1.2.18/A-2013-2013-0050

Részletesebben

Tájékoztató a Szegedi Ítélőtábla évi tevékenységéről

Tájékoztató a Szegedi Ítélőtábla évi tevékenységéről Tájékoztató a Szegedi Ítélőtábla 2015. évi tevékenységéről A Szegedi Ítélőtábla személyi állománya A bíróság létszámhelyzetének általános alakulása 2015. január 1. 2015. december 31. Engedélyezet Tényleges

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 6/2012. (IV. 13.) OBH utasítása a bírák és igazságügyi alkalmazottak tevékenysége elismeréséről szóló szabályzatról Az Országos Bíróság Hivatal elnökeként a bíróságok

Részletesebben

A Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ügyelosztási rendje évre. egységes szerkezetben

A Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ügyelosztási rendje évre. egységes szerkezetben SZOLNOKI KÖZIGAZGATÁSI ÉS MUNKAÜGYI BÍRÓSÁG ELNÖKE 5000 Szolnok, Kossuth út 1. t. 06 56 501 400 f. 06 56 410 905 e. birosagmunkaugy@szolnokit.birosag.hu http://szolnokitorvenyszek.birosag.hu/ 2018.EL.III.A.2/5.

Részletesebben

Új belépő információs csomag bírák számára

Új belépő információs csomag bírák számára Új belépő információs csomag bírák számára Kedves Kollégánk! Szeretettel köszöntjük a bíróság munkatársai között. A munkakezdés megkönnyítése érdekében az alábbiakra hívjuk fel figyelmét: Kérjük, ismerkedjen

Részletesebben

Balassagyarmati Törvényszék évi ügyelosztási rendjét

Balassagyarmati Törvényszék évi ügyelosztási rendjét Elnöke 2660 Balassagyarmat, Köztársaság tér 2. t. 06.35 501-234 f. 06 35 501-234 e. birosag@balassagyarmatit.birosag.hu www.birosag.hu/balassagyarmatitorvenyszek.birosag.hu/ 2015.El. III.A.1/5. szám A

Részletesebben

1. A Fővárosi Bíróság személyi feltételeinek alakulása 2010-ben 2.1. A bíróság személyi feltételeit bemutató adatok

1. A Fővárosi Bíróság személyi feltételeinek alakulása 2010-ben 2.1. A bíróság személyi feltételeit bemutató adatok 1. A Fővárosi Bíróság személyi feltételeinek alakulása 2010-ben 2.1. A bíróság személyi feltételeit bemutató adatok Az FB létszámhelyzetét 2010. évben az alábbi adatok reprezentálják: Bírák Titkárok Fogalmazók

Részletesebben

A bírósági titkári állásokra vonatkozó általános pályázati tudnivalók:

A bírósági titkári állásokra vonatkozó általános pályázati tudnivalók: ELNÖKE 3525 Miskolc, Dózsa György u. 4. t. 06-46-343-891 f. 06-46-343-909 e. birosag@miskolcit.birosag.hu http://miskolcitorvenyszek.birosag.hu 2016. El. VI. A. 116/II. szám PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Az igazságügyi

Részletesebben

Hatvani Járásbíróság Ügyelosztási rendje év július 1. december 31.

Hatvani Járásbíróság Ügyelosztási rendje év július 1. december 31. Hatvani Járásbíróság Ügyelosztási rendje 2018. év július 1. december 31. 1. Alapadatok 1.1. Az ügyelosztási rendet meghatározó vezető: Dr. Nádas Katalin a járásbíróság elnöke 1.2. A Járásbíróság ügyelosztási

Részletesebben

Szombathelyi Törvényszék Szervezeti és Működési Szabályzata. 5.sz. melléklet. Az ügyek kiosztásának rendje és a bírák ügybeosztása. 2015.

Szombathelyi Törvényszék Szervezeti és Működési Szabályzata. 5.sz. melléklet. Az ügyek kiosztásának rendje és a bírák ügybeosztása. 2015. Szombathelyi Törvényszék Szervezeti és Működési Szabályzata 5.sz. melléklet Az ügyek kiosztásának rendje és a bírák ügybeosztása 2015. év Járásbíróságok, Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság

Részletesebben

A PÉCSI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMÁNAK ÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJE

A PÉCSI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMÁNAK ÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJE A PÉCSI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMÁNAK 2013. ÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJE 2. A PÉCSI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMÁNAK 2013. ÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJE ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK A Pécsi Ítélőtábla Polgári Kollégiuma

Részletesebben

2016. december 31. napján. OBHE határozat száma Törvényszéki elnök Törvényszéki elnökhelyettes

2016. december 31. napján. OBHE határozat száma Törvényszéki elnök Törvényszéki elnökhelyettes A törvényszék engedélyezett intézményi lét 2016. január 1-jén 325 fő volt, ebből - 83, - 19 sági titkár, - 10 fogalmazó, - 160, (ebből 16 sági ügyintéző), - 16 írnok és - 37 fizikai állományú dolgozó.

Részletesebben

6/2012. (IV. 13.) OBH utasítás. a bírák és igazságügyi alkalmazottak tevékenysége elismeréséről szóló szabályzatról. Általános rendelkezések

6/2012. (IV. 13.) OBH utasítás. a bírák és igazságügyi alkalmazottak tevékenysége elismeréséről szóló szabályzatról. Általános rendelkezések 6/2012. (IV. 13.) OBH utasítás Módosításokkal egységes szerkezetben. Hatályos 2019. március 9-től. a bírák és igazságügyi alkalmazottak tevékenysége elismeréséről szóló szabályzatról Az Országos Bírósági

Részletesebben

Szegedi Törvényszék szervezeti ábrájához kapcsolódó Tevékenységek döntési folyamatok és felelőseik (hatályos SZMSZ kivonata)

Szegedi Törvényszék szervezeti ábrájához kapcsolódó Tevékenységek döntési folyamatok és felelőseik (hatályos SZMSZ kivonata) Szegedi Törvényszék szervezeti ábrájához kapcsolódó Tevékenységek döntési folyamatok és felelőseik (hatályos SZMSZ kivonata) A bíróságok Alaptörvényben meghatározott feladatai (25. cikk) A bíróságok igazságszolgáltatási

Részletesebben

I. A célok és elvárt eredmények meghatározása, felsorolása, számszerűsítése

I. A célok és elvárt eredmények meghatározása, felsorolása, számszerűsítése I. A célok és elvárt eredmények meghatározása, felsorolása, számszerűsítése Magyarország Alaptörvényének 25. cikk (1) bekezdése értelmében a bíróságok alapfeladata az igazságszolgáltatás. A legfőbb bírósági

Részletesebben

A SZEKSZÁRDI TÖRVÉNYSZÉK BÜNTETŐ ÜGYSZAKÁNAK ÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJE

A SZEKSZÁRDI TÖRVÉNYSZÉK BÜNTETŐ ÜGYSZAKÁNAK ÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJE ELNÖK 7100 Szekszárd, Dózsa György u. 2. 7101 Pf. 92 t. 06 74 505-800 f. 06 74 505-801 e. birosag@szekszardit.birosag.hu www.tolnabir.hu Ügyiratszám: 2013. El. III. A. 1/3/3. A SZEKSZÁRDI TÖRVÉNYSZÉK BÜNTETŐ

Részletesebben

Tájékoztató a bírósági szervezetet érintő, 2014.január 1. napján hatályba lépő törvénymódosításokról

Tájékoztató a bírósági szervezetet érintő, 2014.január 1. napján hatályba lépő törvénymódosításokról Tájékoztató a bírósági szervezetet érintő, 2014.január 1. napján hatályba lépő törvénymódosításokról I. A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény (Bszi.) módosítása Meghatározásra

Részletesebben

Füzesabonyi Járásbíróság Ügyelosztási rendje év január 1. december 31.

Füzesabonyi Járásbíróság Ügyelosztási rendje év január 1. december 31. Füzesabonyi Járásbíróság Ügyelosztási rendje 2018. év január 1. december 31. 1. Alapadatok 1.1. Az ügyelosztási rendet meghatározó vezető: Petőné dr. Bodai Mária a járásbíróság elnöke 1.2. A Járásbíróság

Részletesebben

421/2012. (XII. 15.) OBHE számú határozat a bíróságok szervezeti és működési szabályzatának alapelveiről

421/2012. (XII. 15.) OBHE számú határozat a bíróságok szervezeti és működési szabályzatának alapelveiről 421/2012. (XII. 15.) OBHE számú határozat a bíróságok szervezeti és működési szabályzatának alapelveiről Az OBH elnöke a bíróságok szervezeti és működési szabályzatának (a továbbiakban: SZMSZ) elkészítése

Részletesebben

Bevezetés. dönt a bírósági statisztikai adatok gyűjtéséről és az adatok feldolgozásával kapcsolatos központi feladatokról, és

Bevezetés. dönt a bírósági statisztikai adatok gyűjtéséről és az adatok feldolgozásával kapcsolatos központi feladatokról, és 1 Bevezetés Jelen elemzés az országos bírósági ügyforgalom 2012. évi alakulását, illetve a 2011. évhez viszonyított változásokat tárgyalja. Az elemzés célja, hogy bemutassa az országos tendenciákat, a

Részletesebben

STATISZTIKAI ÖSSZEÁLLÍTÁS

STATISZTIKAI ÖSSZEÁLLÍTÁS FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK ELNÖKE 2015. El. V.A 20/3. STATISZTIKAI ÖSSZEÁLLÍTÁS A FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK ügyforgalmáról és tevékenységéről T A R T A L O M J E G Y Z É K cím oldalszám Ügyforgalmi statisztika a

Részletesebben

2017.El.II.A.2/42. szám. A Fővárosi Törvényszék munkaterve 2018.

2017.El.II.A.2/42. szám. A Fővárosi Törvényszék munkaterve 2018. 2017.El.II.A.2/42. szám A Fővárosi Törvényszék munkaterve 2018. ÖSSZBÍRÓI ÉRTEKEZLET 1./ A Fővárosi Törvényszék Bírói Tanácsa tagjainak és póttagjainak megválasztása a Fővárosi Törvényszék elnöke 2018.

Részletesebben

A Szervezeti és Működési Szabályzat jogforrásai. 2. A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló évi CLXI. törvény

A Szervezeti és Működési Szabályzat jogforrásai. 2. A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló évi CLXI. törvény 4. számú melléklet A Szervezeti és Működési Szabályzat jogforrásai I. Jogszabályok: 1. Magyarország Alaptörvény 2. A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény 3. A bírák jogállásáról

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK UTASÍTÁSOK 8

TARTALOMJEGYZÉK UTASÍTÁSOK 8 2019/3. SZÁM 2019/3. SZÁM TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK AZ ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL ELNÖKÉNEK DÖNTÉSEI UTASÍTÁSOK 8 elnökének 9/2019. (III.29.) OBH utasítása a személyes adatok védelmére vonatkozó jogszabályi

Részletesebben

A MEZŐKÖVESDI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE január 1. - december 31.

A MEZŐKÖVESDI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE január 1. - december 31. A MEZŐKÖVESDI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE 2017. január 1. - december 31. 1. Alapadatok 1.1. Az ügyelosztási rendet meghatározó vezető A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI.

Részletesebben

Tájékoztató a devizahiteles ügyekkel kapcsolatos intézkedésekről

Tájékoztató a devizahiteles ügyekkel kapcsolatos intézkedésekről Tájékoztató a devizahiteles ügyekkel kapcsolatos intézkedésekről Azonnali intézkedés 12.000 ügyben Az Országos Bírói Tanács 2014. július 22-i ülésén soron kívüli intézkedést rendelt el a folyamatban lévő

Részletesebben

2015.El.II.A.2/37. szám. A Fővárosi Törvényszék munkaterve 2016.

2015.El.II.A.2/37. szám. A Fővárosi Törvényszék munkaterve 2016. 2015.El.II.A.2/37. szám A Fővárosi Törvényszék munkaterve 2016. ÖSSZBÍRÓI ÉRTEKEZLET 1./ A Fővárosi Törvényszék elnökének tájékoztatója a Fővárosi Törvényszék 2015. évi működéséről 2./ A Fővárosi Törvényszék

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről a Szekszárdi Törvényszék (7100 Szekszárd, Dózsa u. 2. bankszámlaszám:10046003-01483154-00000000, adószám: 15311533-1-17, KSH azonosító: 15311533 8423

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének. 6/2019. (II. 27.) OBH utasítása. az Országos Bírósági Könyvtári Rendszerről

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének. 6/2019. (II. 27.) OBH utasítása. az Országos Bírósági Könyvtári Rendszerről Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 6/2019. (II. 27.) OBH utasítása az Országos Bírósági Könyvtári Rendszerről A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény 76. (1) bekezdés

Részletesebben

Összefoglaló tájékoztató az Országos Bírósági Hivatal elnökének május 17-én elrendelt célvizsgálatával kapcsolatban

Összefoglaló tájékoztató az Országos Bírósági Hivatal elnökének május 17-én elrendelt célvizsgálatával kapcsolatban 1 Összefoglaló tájékoztató az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2013. május 17-én elrendelt célvizsgálatával kapcsolatban Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 2013. május 17-én a törvényszékek büntető

Részletesebben

A SZEKSZÁRDI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJÉNEK M Ó D O S Í T Á S A

A SZEKSZÁRDI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJÉNEK M Ó D O S Í T Á S A ELNÖK 7100 Szekszárd, Dózsa György u. 2. 7101 Pf. 92 t. 06 74 505-800 f. 06 74 505-801 e. birosag@szekszardit.birosag.hu szekszarditorvenyszek.birosag.hu Ügyiratszám: 2013. El. III. A. 2/7/11. A SZEKSZÁRDI

Részletesebben

Az ügyforgalom alakulása a törvényszékeken, január-április között

Az ügyforgalom alakulása a törvényszékeken, január-április között Az ügyforgalom alakulása a törvényszékeken, 2017. január-április között 2017. január-április időszakban a törvényszékeken jóval több ügyet fejeztek be, mint amennyi ez idő alatt érkezett. Ennek eredményeként

Részletesebben

Bevezető Az ítélkezés hatékonysága A bíróság ügyforgalmi adatai Az ítélkezés megalapozottsága... 32

Bevezető Az ítélkezés hatékonysága A bíróság ügyforgalmi adatai Az ítélkezés megalapozottsága... 32 A törvényszék elnökének tájékoztatója az Egri Törvényszék 2016. január 1-től december 31-ig terjedő időszak alatti működéséről 2 Tartalomjegyzék Bevezető... 7 1. Az ítélkezés hatékonysága... 9 1.1. A bíróság

Részletesebben

Tájékoztató a (Baranya Megyei Bíróság) Pécsi Törvényszék működéséről

Tájékoztató a (Baranya Megyei Bíróság) Pécsi Törvényszék működéséről 1. számú melléklet Tájékoztató a (Baranya Megyei Bíróság) Pécsi Törvényszék működéséről Tisztelt Képviselőtestület! Első alkalommal 26-ban tájékoztattam a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlését az akkor

Részletesebben

A bírói egyéni munkateher évi adatai

A bírói egyéni munkateher évi adatai A bírói egyéni munkateher 2010-2016. évi adatai ügyforgalmi aspektusból járásbírósági szinten Budapest 2017 Áttekintés A munkateher fogalma részben a jogszabályokban említett, de ténylegesen meg nem határozott

Részletesebben

ÜGYFORGALMI ELEMZÉS I. FÉLÉV

ÜGYFORGALMI ELEMZÉS I. FÉLÉV ÜGYFORGALMI ELEMZÉS 218. I. FÉLÉV 1 Tartalom 1. Bevezetés... 5 1.1. Az elemzés célja... 5 1.2. Az alkalmazott módszertan... 5 1.2.1. Ügyforgalmi adatok... 5 1.2.2. Megalapozottsági mutatók... 8 1.2.3.

Részletesebben

Az ügyészi szervezet és feladatok. Igazságügyi szervezet és igazgatás március

Az ügyészi szervezet és feladatok. Igazságügyi szervezet és igazgatás március Az ügyészi szervezet és feladatok Igazságügyi szervezet és igazgatás 2016. március Az ügyészség alkotmányjogi helyzete Elhelyezkedése, szabályozása - az állami szervek rendszerében található - nem önálló

Részletesebben

Szekszárd SZEKSZÁRDI TÖRVÉNYSZÉK ÉVI BESZÁMOLÓJA

Szekszárd SZEKSZÁRDI TÖRVÉNYSZÉK ÉVI BESZÁMOLÓJA 207 Szekszárd SZEKSZÁRDI TÖRVÉNYSZÉK 207. ÉVI BESZÁMOLÓJA 207. ÉVI BESZÁMOLÓ 2 207. ÉVI BESZÁMOLÓ 3 Elnöki köszöntő Tisztelt Olvasó! Az Országos Bírósági Hivatal elnöke 202. évben meghatározta azon stratégiai

Részletesebben

A SZERENCSI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE január 1. - december 31.

A SZERENCSI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE január 1. - december 31. A SZERENCSI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE 2017. január 1. - december 31. 1. Alapadatok 1.1. Az ügyelosztási rendet meghatározó vezető A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI.

Részletesebben

Magyar joganyagok - 6/2015. (XI. 30.) OBH utasítás - a bíróságok igazgatásáról rende 2. oldal 2. 1 A bírósági igazgatás célja, hogy az OBH elnökének a

Magyar joganyagok - 6/2015. (XI. 30.) OBH utasítás - a bíróságok igazgatásáról rende 2. oldal 2. 1 A bírósági igazgatás célja, hogy az OBH elnökének a Magyar joganyagok - 6/2015. (XI. 30.) OBH utasítás - a bíróságok igazgatásáról rende 1. oldal 6/2015. (XI. 30.) OBH utasítás a bíróságok igazgatásáról rendelkező szabályzatról 1 Az Országos Bírósági Hivatal

Részletesebben

2018.El.II.A.1/34. szám. A Fővárosi Törvényszék munkaterve 2019.

2018.El.II.A.1/34. szám. A Fővárosi Törvényszék munkaterve 2019. 2018.El.II.A.1/34. szám A Fővárosi Törvényszék munkaterve 2019. ÖSSZBÍRÓI ÉRTEKEZLET 1./ A Fővárosi Törvényszék elnökének tájékoztatója a Fővárosi Törvényszék 2018. évi működéséről 2./ A Fővárosi Törvényszék

Részletesebben

Az Egri Törvényszék évi beszámolója

Az Egri Törvényszék évi beszámolója Az Egri Törvényszék 2015. évi beszámolója ELNÖKI KÖSZÖNTŐ A 2015. év az egyik legmozgalmasabb év volt az Egri Törvényszék hosszú történetében. Megkezdődött a monarchia idején épült patinás törvényház felújítása,

Részletesebben

Magyar Igazságügyi Akadémia. 2014. évi Képzési Terve

Magyar Igazságügyi Akadémia. 2014. évi Képzési Terve Magyar Igazságügyi Akadémia 2014. évi Képzési Terve I. Bevezetés A Magyar Igazságügyi Akadémia az új képzési koncepció nyomán egy koherens és rendszerszintű képzési tervet kívánt előkészíteni a 2014-es

Részletesebben

Bevezetés. Az elemzés megértéséhez szükséges fogalmak definíciója a kiadvány végén található. (Fogalomtár)

Bevezetés. Az elemzés megértéséhez szükséges fogalmak definíciója a kiadvány végén található. (Fogalomtár) Bevezetés Jelen elemzés az országos bírósági ügyforgalom 2011. évi alakulását, illetve a 2010. évhez viszonyított változásokat tárgyalja. Az első rész röviden összefoglalja a főbb jellemzőket és egy általános

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK UTASÍTÁSOK 17

TARTALOMJEGYZÉK UTASÍTÁSOK 17 2017/10-11. SZÁM 2017/10-11. SZÁM TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK AZ ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL ELNÖKÉNEK DÖNTÉSEI UTASÍTÁSOK 17 Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 14/2017. (X. 20.) OBH utasítása a

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2013. évi beszámolója

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2013. évi beszámolója Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2013. évi beszámolója Áttekintő tartalomjegyzék Bevezető 11 I. rész Az OBH elnökének stratégiája 13 II. rész A bírósági szervezet igazságszolgáltatási tevékenysége

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Jegyző Tárgy: Teljesítménykövetelmények alapját képező 2012. évi célok meghatározása a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői részére Tisztelt Képviselő-testület! A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992.

Részletesebben

KUNSZENTMIKLÓSI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE

KUNSZENTMIKLÓSI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE Kunszentmiklósi Járásbíróság Elnöke 6090 Kunszentmiklós, Damjanich u. 50. Tel./Fax: 76 / 351-004 2013.El.III.A.1/2. szám A járásbíróság elnöke: Dr. Parti Zsuzsanna. KUNSZENTMIKLÓSI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI

Részletesebben

Az Egri Törvényszék Büntető Ügyszakának Ügyelosztási rendje év január év december 31. IV.

Az Egri Törvényszék Büntető Ügyszakának Ügyelosztási rendje év január év december 31. IV. Az Egri Törvényszék Büntető Ügyszakának Ügyelosztási rendje 2018. év január 01. 2018. év december 31. IV. I.) A büntető kollégiumhoz figyelemmel a 17/2014. (XII. 23.) OBH utasítás 77. (1) bekezdés a) és

Részletesebben

SZABÁLYZATOT. A szabályzat célja

SZABÁLYZATOT. A szabályzat célja Miskolci Törvényszék Elnöke 2016.El.I.D.17. A Miskolci Törvényszék Elnöke a bírósági ügyvitel szabályairól szóló 14/2002. (VIII.1.) IM rendelet (továbbiakban: Büsz.) 7. -ában rögzített, a tárgyaláson kívül

Részletesebben

${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet... Szerv számjele

${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet... Szerv számjele Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 06 0100 ${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat székhelye..................

Részletesebben

Az ügyforgalom alakulása a törvényszékeken, I. félévében

Az ügyforgalom alakulása a törvényszékeken, I. félévében Az ügyforgalom alakulása a törvényszékeken, 2017. I. félévében Áttekintés Bemutatásra kerül a törvényszékek ügyforgalmi alakulása 2017. I. félévére vonatkozólag, kiemelve a pozitív változásokat, jelentősebb

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK UTASÍTÁSOK 7

TARTALOMJEGYZÉK UTASÍTÁSOK 7 2015/11. SZÁM 2015/11. SZÁM TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK UTASÍTÁSOK 7 Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 6/2015. ( XI.30.) OBH utasítása a bíróságok igazgatásáról rendelkező szabályzatról Az Országos

Részletesebben

A Szombathelyi Törvényszék Polgári-Gazdasági-Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiumának ügyelosztási rendje március 1. - december 31.

A Szombathelyi Törvényszék Polgári-Gazdasági-Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiumának ügyelosztási rendje március 1. - december 31. Elnöke Szombathely, Szily János u. 7. t. 06 21 2000-581 f. 06 94 312-184 e. elnok@szombathelyit.birosag.hu 2018.El.III.A.2. szám A Szombathelyi Törvényszék Polgári-Gazdasági-Közigazgatási és Munkaügyi

Részletesebben

KUNSZENTMIKLÓSI VÁROSI BÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE

KUNSZENTMIKLÓSI VÁROSI BÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE Kunszentmiklósi Városi Bíróság Elnöke 6090 Kunszentmiklós, Damjanich u. 50. Tel./Fax: 76 / 351-004 2012.El.III.A.1/2. szám KUNSZENTMIKLÓSI VÁROSI BÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE A városi bíróság elnöke: Dr.

Részletesebben

A korrupció megelőzése érdekében tett intézkedések

A korrupció megelőzése érdekében tett intézkedések A korrupció megelőzése érdekében tett intézkedések A kormányzati szervek A korrupció megelőzése érdekében tett főbb intézkedések: 1. Részvétel a KIM által koordinált korrupciómegelőzési program végrehajtásának

Részletesebben

A.) AZ ÜGYFORGALOM ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE HELYI BÍRÓSÁGOK

A.) AZ ÜGYFORGALOM ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE HELYI BÍRÓSÁGOK 16 A.) AZ ÜGYFORGALOM ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE HELYI BÍRÓSÁGOK (ügyforgalmi kiadvány: 13-29. tábla) Ebben a részben az alábbi témakörök kerülnek tárgyalásra: 1. Ügyérkezés 2. Munkateher, munkateher területi

Részletesebben

T/13860. számú. törvényjavaslat

T/13860. számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/13860. számú törvényjavaslat a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvénynek, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII.

Részletesebben

${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet... Szerv számjele

${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet... Szerv számjele Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 06 0100 ${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat székhelye..................

Részletesebben

A SZEKSZÁRDI TÖRVÉNYSZÉK POLGÁRI GAZDASÁGI KÖZIGAZGATÁSI-MUNKAÜGYI ÜGYSZAK ÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJÉNEK M Ó D O S Í T Á S A

A SZEKSZÁRDI TÖRVÉNYSZÉK POLGÁRI GAZDASÁGI KÖZIGAZGATÁSI-MUNKAÜGYI ÜGYSZAK ÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJÉNEK M Ó D O S Í T Á S A ELNÖK 7100 Szekszárd, Dózsa György u. 2. 7101 Pf. 92 t. 06 74 505-800 f. 06 74 505-801 e. birosag@szekszardit.birosag.hu www.tolnabir.hu Ügyiratszám: 2012. El. III. A. 2/3/9. A SZEKSZÁRDI TÖRVÉNYSZÉK POLGÁRI

Részletesebben

A KECSKEMÉTI TÖRVÉNYSZÉK

A KECSKEMÉTI TÖRVÉNYSZÉK A KECSKEMÉTI TÖRVÉNYSZÉK 2018. ÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJE 2018. január 1 2018. december 31. a 2018. március 19. napjától hatályba lépő változásokkal egységes szerkezetbe foglalva (a Bszi. 9-11. -ai alapján)

Részletesebben

A Nyíregyházi Törvényszék Polgári, Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának december 1-től hatályos ügyelosztási rendje

A Nyíregyházi Törvényszék Polgári, Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának december 1-től hatályos ügyelosztási rendje 2013.El.III.A.29/5. 1 A Nyíregyházi Törvényszék Polgári, Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának 2013. december 1-től hatályos ügyelosztási rendje Az ügyek kiosztása Krajcsovics Józsefné dr. Illés Ibolya

Részletesebben

Szombathelyi Törvényszék Szervezeti és Működési Szabályzata. 5.sz. melléklet. Az ügyek kiosztásának rendje és a bírák ügybeosztása

Szombathelyi Törvényszék Szervezeti és Működési Szabályzata. 5.sz. melléklet. Az ügyek kiosztásának rendje és a bírák ügybeosztása Szombathelyi Törvényszék Szervezeti és Működési Szabályzata 5.sz. melléklet Az ügyek kiosztásának rendje és a bírák ügybeosztása 2016. év Járásságok, Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Körmenden,

Részletesebben

A KAZINCBARCIKAI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE január 1. - december 31.

A KAZINCBARCIKAI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE január 1. - december 31. 1. Alapadatok A KAZINCBARCIKAI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE 2017. január 1. - december 31. 1.1. Az ügyelosztási rendet meghatározó vezető A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi

Részletesebben

Összefoglaló Országos Bírósági Hivatal Elnöke 2012. évi beszámolója. A bírósági szervezet igazságszolgáltatási tevékenysége

Összefoglaló Országos Bírósági Hivatal Elnöke 2012. évi beszámolója. A bírósági szervezet igazságszolgáltatási tevékenysége Összefoglaló Országos Bírósági Hivatal Elnöke 2012. évi beszámolója A bírósági szervezet igazságszolgáltatási tevékenysége Az OBH 2012. évi legfőbb eredményei az OBH elnökének azon célkitűzésével összefüggésben,

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 6/2015. (XI. 30.) OBH utasítása a bíróságok igazgatásáról rendelkező szabályzatról

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 6/2015. (XI. 30.) OBH utasítása a bíróságok igazgatásáról rendelkező szabályzatról Hatályos 2016. január 2-től. Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 6/2015. (XI. 30.) OBH utasítása a bíróságok igazgatásáról rendelkező szabályzatról Az Országos Bírósági Hivatal elnökeként a bíróságok

Részletesebben

${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet... Szerv számjele

${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet... Szerv számjele Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 06 0100 ${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat székhelye..................

Részletesebben

C A Közszolgálati Törvényszék igazságügyi statisztikái

C A Közszolgálati Törvényszék igazságügyi statisztikái Igazságügyi statisztikák Közszolgálati Törvényszék C A Közszolgálati Törvényszék igazságügyi statisztikái A Közszolgálati Törvényszék tevékenysége általában Érkezett ügyek 1. Érkezett, befejezett és folyamatban

Részletesebben

Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Ügyelosztási rendje év február december 31.

Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Ügyelosztási rendje év február december 31. l Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság E l n ö k e 6722 Szeged, Tábor u. 4. 6701 Szeged, Pf.408. Tel.: 06-62-795-011 Fax: 06-62-563-406 E-mail.: birosag@szeged-mu.birosag.hu 2018. El. III. A. 1.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A BUDAPEST KÖRNYÉKI TÖRVÉNYSZÉK ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A BUDAPEST KÖRNYÉKI TÖRVÉNYSZÉK ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL 2017.El.I.E.13/8. TÁJÉKOZTATÓ A BUDAPEST KÖRNYÉKI TÖRVÉNYSZÉK 2016. ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL 1 Bevezető... 5 1. Az ítélkezés hatékonysága... 7 1.1. A bíróság ügyforgalmi adatai... 7 1.1.1. Az ügyforgalom... 7 1.1.1.1.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. február 28-i ülésére Tárgy: A Polgármesteri Hivatal köztisztviselői teljesítmény-követelmények alapját képező 2011. évi célok

Részletesebben

Az ombudsman költségvetése és az állami alapjogvédelem szintje

Az ombudsman költségvetése és az állami alapjogvédelem szintje Az ombudsman költségvetése és az állami alapjogvédelem szintje Társaság a Szabadságjogokért 2015. június A Civilek a költségvetésről projektet támogatja a Nyílt Társadalom Intézet. Az alapvető jogokról

Részletesebben

Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX

Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX 2014 Tartalomjegyzék Az Etikai Kódex alkalmazási köre... 3 Magatartás az Egyesületben, illetve azon kívül... 3 A jogszabályok betartása... 3 Kapcsolat

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének. 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítása

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének. 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítása 1 Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 4/2017. (IV. 1) OBH utasítása az európai jogi szaktanácsadói hálózatról szóló 9/2016. (X. 17.) OBH utasítás módosításáról A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX.

Részletesebben

Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Ügyelosztási rendje év december december 31.

Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Ügyelosztási rendje év december december 31. l Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság E l n ö k e 6726 Szeged, Fő fasor 16-20 6701 Szeged, Pf.408. Tel.: 06-62-795-010 Fax: 06-62-563-406 E-mail.: birosag@szeged-mu.birosag.hu 2018. El. III. A.

Részletesebben

A SÁTORALJAÚJHELYI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE január 1. - december 31.

A SÁTORALJAÚJHELYI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE január 1. - december 31. 1. Alapadatok A SÁTORALJAÚJHELYI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE 2017. január 1. - december 31. 1.1. Az ügyelosztási rendet meghatározó vezető A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének évi beszámolója

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének évi beszámolója Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2013. évi beszámolója Áttekintő tartalomjegyzék Bevezető 11 I. rész Az OBH elnökének stratégiája 13 II. rész A bírósági szervezet igazságszolgáltatási tevékenysége

Részletesebben

A) ELEMI KÖLTSÉGVETÉS

A) ELEMI KÖLTSÉGVETÉS Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok A fejezet megnevezése, székhelye: Az irányító szerv: 06 0100...... fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus............ A fejezet megnevezése,

Részletesebben

A KECSKEMÉTI TÖRVÉNYSZÉK

A KECSKEMÉTI TÖRVÉNYSZÉK A KECSKEMÉTI TÖRVÉNYSZÉK 2018. ÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJE 2018. január 1 2018. december 31. a 2018. október 1. napjától hatályba lépő változásokkal egységes szerkezetbe foglalva (a Bszi. 9-11. -ai alapján)

Részletesebben

A BONYHÁDI JÁRÁSBÍRÓSÁG 2 0 1 3. évi ÜGYELOSZTÁSI RENDJE

A BONYHÁDI JÁRÁSBÍRÓSÁG 2 0 1 3. évi ÜGYELOSZTÁSI RENDJE SZEKSZÁRDI TÖRVÉNYSZÉK ELNÖKHELYETTESE S Z E K S Z Á R D 2012. El. III. A. 3/2/3. szám A BONYHÁDI JÁRÁSBÍRÓSÁG 2 0 1 3. évi ÜGYELOSZTÁSI RENDJE A Bonyhádi Városi Bíróság elnöke 2012.El.II.A.23. számú javaslatának,

Részletesebben

Tájékoztató az összbírói értekezlet részére a Győri Ítélőtábla évi működéséről

Tájékoztató az összbírói értekezlet részére a Győri Ítélőtábla évi működéséről GYŐRI ÍTÉLŐTÁBLA ELNÖKE 921 Győr, Domb u. 1. t. 6 96 52-51 f. 6 96 52-511 e. elnoki@gyoritb.birosag.hu www.gyoriitelotabla.birosag.hu 218.El.II.J.I.8. Tájékoztató az összbírói értekezlet részére a Győri

Részletesebben

IV. I.) A büntető kollégiumhoz figyelemmel a 17/2014. (XII. 23.) OBH utasítás 77. (1) bekezdés a) és b.) pontjára az alábbi ügycsoportok tartoznak:

IV. I.) A büntető kollégiumhoz figyelemmel a 17/2014. (XII. 23.) OBH utasítás 77. (1) bekezdés a) és b.) pontjára az alábbi ügycsoportok tartoznak: Az Egri Törvényszék Büntető Ügyszakának a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Ügyelosztási rendje 2018. április 01-től (a módosítások aláhúzással, a törölt részek áthúzással jelölve) 2018. év január

Részletesebben

${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet... Szerv számjele

${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet... Szerv számjele Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 06 0100 ${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat székhelye..................

Részletesebben

IV. I.) A büntető kollégiumhoz figyelemmel a 17/2014. (XII. 23.) OBH utasítás 77. (1) bekezdés a) és b.) pontjára az alábbi ügycsoportok tartoznak:

IV. I.) A büntető kollégiumhoz figyelemmel a 17/2014. (XII. 23.) OBH utasítás 77. (1) bekezdés a) és b.) pontjára az alábbi ügycsoportok tartoznak: Az Egri Törvényszék Büntető Ügyszakának a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Ügyelosztási rendjének tervezete 2018. július 01-től (a módosítások aláhúzással, a törölt részek áthúzással jelölve)

Részletesebben

(2011. évi CLXI. törvény (Bszi.) 9. (1) bekezdése alapján) BÜNTETŐ ÜGYSZAK

(2011. évi CLXI. törvény (Bszi.) 9. (1) bekezdése alapján) BÜNTETŐ ÜGYSZAK BÜNTETŐ KOLLÉGIUMVEZETŐ 8000 Székesfehérvár, Dózsa Gy. út 1. t. 06 22 330-577 f. 06 22 330-577 e. birosag@szekesfehervarit.birosag.hu http://szekesfehervaritorvenyszek.birosag.hu 2013. El. III. A. 5. A

Részletesebben

Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének

Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének Előterjesztő: Tárgy: Polgármester A Debreceni Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének alapját

Részletesebben

Vezetői összefoglaló ÁROP /A A pályázati dokumentáció felépítése

Vezetői összefoglaló ÁROP /A A pályázati dokumentáció felépítése Vezetői összefoglaló ÁROP-11.2. 18/A-2013 A pályázati dokumentáció felépítése Tartalomjegyzék Tartalom Oldal Vezetői összefoglaló 1 Beszámoló a Szegedi Ítélőtábla Minőségirányítási területen végzett fejlesztő

Részletesebben

A KAZINCBARCIKAI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE január 1 - december 31.

A KAZINCBARCIKAI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE január 1 - december 31. 2017.El. III. A. 2/2. szám 1. Alapadatok A KAZINCBARCIKAI JÁRÁSBÍRÓSÁG ÜGYELOSZTÁSI RENDJE 2018. január 1 - december 31. 1.1. Az ügyelosztási rendet meghatározó vezető A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról

Részletesebben

VIA VIDEO Távmeghallgatás, kép- és hangrögzítés

VIA VIDEO Távmeghallgatás, kép- és hangrögzítés Cél Nemzetközi tapasztalatok Mérföldkövek (idősávosan) Bírósági tárgyalótermek távmeghallgatásra alkalmas összekötése Megvalósítandó szolgáltatások Szabályozási feladatok Végpontok a bíróságokon Távmeghallgatás

Részletesebben

A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX

A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX 2012. április BEVEZETŐ A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 17. -ának (3) bekezdése

Részletesebben

A) ELEMI KÖLTSÉGVETÉS

A) ELEMI KÖLTSÉGVETÉS Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok A fejezet megnevezése, székhelye: Az irányító szerv: 06 0100...... fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus............ A fejezet megnevezése,

Részletesebben