1. DP is DP: állítmányuk és alanyuk is DP. (Az alanyon nem is csodálkozunk, hiszen a rendes argumentumok DP-k)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. DP is DP: állítmányuk és alanyuk is DP. (Az alanyon nem is csodálkozunk, hiszen a rendes argumentumok DP-k)"

Átírás

1 Peredy Márta A határozott névelő mint fókuszpartikula, a határozott névelő mint kopula Avagy: komolyan vegyük-e az azonosító mondatokat? Doktori szeminárium december 16., MTA Nyelvtudományi Intézet Az azonosító állítások két fő tulajdonsága: 1. DP is DP: állítmányuk és alanyuk is DP. (Az alanyon nem is csodálkozunk, hiszen a rendes argumentumok DP-k) Alany/állítmány aszimmetria: Hetzron (1970): a referenciálisabb az alany. (1) a. Én vagyok a francia király. b. Én a francia király vagyok. (2) a. Te voltál én a darabban. b.... ha te én volnál. 2. A semleges mondatban kötelező szerkezeti fókuszban van az alany (hókuszos mondat Kálmán 2001). (3) a. János volt az igazgató. b. János minden héten leszúrt. Megtehette, hiszen ő volt az igazgató. (4) János az IGAZGATÓ volt, nem a HELYETTES. - kontrasztív fókusz Mi a kapcsolat a két tulajdonság között? i) Semmi... legalábbis a szerkezeti magyarázat szintjén (Kádár 2006) ii) A fókuszosság a DP-ségből következik, a DP kontrasztot hoz be, lásd: (5) a. János igazgató volt. b. János könyvet olvas. (6) a. János az IGAZGATÓ volt. b. János a HAMLETET olvassa. Csakhogy: a semleges (hókuszos) mondatban az alany van fókuszban, kontrasztot viszont nem fejez ki, ld. (3) iii) A két tulajdonság ugyanaz. (Emellett fogok érvelni.) A gondolatmenet két szálon fut: 1. Hol vannak a zéró egyeztetőmorfémák az azonosító (és predikatív) mondatokban? a névelő mint kopula 2. A kötelező szerkezeti fókusz mibenléte. a névelő mint fókuszpartikula 3. Szintézis

2 Az előadás felépítése 1. Hol vannak a zéró egyeztetőmorfémák az azonosító (és predikatív) mondatokban? 1.1. Korábbi elképzelések 1.2. I. állítás: A névelő is hordozhat zérómorfémákat 1.3. Érvek 1.4. Probléma: a kontrasztív topikos kontraszt 2. A kötelező szerkezeti fókusz mibenléte 2.1. A korábbi javaslatok hátránya 2.2. A fókuszprojekció szerkezeti helye 2.3. Egy lehetséges javaslat Előnyök Problémák 2.4. II. állítás: a névelő fókuszpartikula 3. Szintézis 3.1. Szabolcsi (1994) DP és CP párhuzama 3.2. Minden DP FocP

3 1. Hol vannak a zéró egyeztetőmorfémák az azonosító (és predikatív) mondatokban? 1.1. Korábbi elképzelések Kádár (2006, 27) összefoglalása: A fenti formális megközelítéseket számba véve, alapvetően a következő megállapításokra jutunk: (i) a hangzó kopulát egységesen lexikális elemnek (igének) tekintik (kevésbé Viszket 2003, aki nem foglal állást); (ii) a nominális mondatokat illetően nincs egységes nézőpont: egyesek null, hangalak nélküli kopulát tételeznek (Alberti Medve 2002, Szécsényi 2000), mások egyáltalán nem számolnak ilyenkor kopulával (Komlósy 1992, É. Kiss 2002); (iii) az azonosító mondatokról vagy nem vesznek tudomást (Komlósy 1992, É. Kiss 2002, Szécsényi 2000), vagy a predikatívokhoz hasonlóan kezelik (Alberti Medve 2002 a két szerkezet különbségeként az azonosító mondatok predikatív DP-jének végső landolóhelyét nevezik meg); (iv) a nominális mondatokkal kapcsolatos esetadási problémákra csak Szécsényi 2000 tér ki; a thematikus szerepek kérdését ő sem érinti; (v) ahol megjelenik az azonosító és predikatív mondattípus különbsége, ott sem részletezik, hogy ez mire vezethető vissza (a kopula-e az oka, a két mondat eltérő szerkezete vagy esetleg a kopula mellett megjelenő össztevők valamely tulajdonsága?). (v) kiegészítése: Hetzron 1970, Kálmán 2001 szerint: a predikatív mondatban nincs zérókopula, az azonosítóban van A predikatív mondatok Kádár (2006): Predikatív mondatokban a van nem ige, hanem csupán a nem-zéró személyragot és idő-, módjelet viselő expletívum (do-support). A zéró morfémákat és a testes számbeli egyeztetést a melléknévi/főnévi állítmány is képes fölvenni. Nincs igei projekció a szintaktikai szerkezetben. Érvek: 1. A van nem (emelő)ige: (7) a. Szép(*nek) voltál. b. Szép*(nek) látszottál. 2. Már É. Kiss (1981) észreveszi: (8) a. *Szép/ JÁNOS. b. Szép/ JÁNOS volt. ((9) a. *Futott/ JÁNOS. b. Futni/ JÁNOS futott. c. Szépnek/ JÁNOS szép.) Az időjeles elem nem topikalizálható. 3. Fókusz az időjeles elem előtt: (10) a. JÁNOS büszke a fiára / *a fiára büszke. b. JÁNOS volt büszke a fiára / a fiára büszke. 4. Hetzron (1970): Az e kérdőpartikula az időjeles elem után áll.

4 (Legalábbis ott biztosan állhat.) (11) a. János mérges-e a fiára? 5. Kedvenc érvem (Varga 1979): (12) A: János katona volt. B: János nem katona VOLT, hanem katona. Tehát: Kádárnál a predikatív mondatokban nincs zéró kopula. Mit is jelentene a zéró kopula? Forma ÉS jelentés nélküli morféma? Valójában végig az időjel helyét keressük: időjel = kopula? Az azonosító mondatok mások A predikatív és az azonosító szerkezetek különbsége: 1. Fókusz az időjel előtt. (13) Az igazgató/ JÁNOS. vö. (6a) 2. -e kérdőpartikula: (14) a. JÁNOS (volt)-e az igazgató? c. JÁNOS jött-e meg? b. *JÁNOS az igazgató-e? 3. A kötelező szerkezeti fókusz Korábbi állítások az azonosító mondatokról: 1. Hetzron (1970), Kálmán (2001): Az azonosító mondatban van zéró kopula szemben a predikatívokkal. 2. Alberti és Medve (2002): Az AP/NP-állítmány igemódosítóban (spec,aspp-ben) van, míg a DP-állítmány valamiért fókuszban. Mindkét típusban van kopula. 3. Kádár (2006) A predikatív típushoz képest van egy plusz funkcionális projekció a szintaxisban (PredP), ennek Pred-feje mediálja a predikációt. (Ez váltja ki a zéró kopulát). Továbbá valamiért kötelező a fókusz Problémák Nincsen a természetes nyelvekben külön kopula-morféma, mely az alanyállítmányi viszonyt fejezné ki. Az alany-állítmányi viszonyra vagy a szám-, személyés nembeli egyeztetésből vagy bizonyos konfigurációs viszonyból lehet következtetni. Ha a kopula fogalmát mégis meg akarjuk őrizni, akkor a magyarban vagy magukat az egyeztető morfémákat vagy az azokat viselő elemet nevezhetjük így. Röviden: A magyarban egyáltalán nem feltételezek van igét.

5 Az információs szerkezet elsődleges a szintaktikai és szemantikai szerkezethez képest. Az azonosító állításoknak nem járulékos, hanem definitív tulajdonsága a speciális információs szerkezet A hókuszos azonosító mondatban az alany van a szerkezeti fókuszpozícióban, nem az állítmány. A fókuszált alany nem feltétlenül kontrasztív, míg a fókuszált állítmány az. (Szemben Alberti és Medvével, Kádárral) (1) a. János volt az igazgató. b. János minden héten leszúrt. Megtehette, hiszen ő volt az igazgató. (2) János az IGAZGATÓ volt, nem a HELYETTES. Kálmán (2001, 21) (22h) Ő (volt) az igazgató. (22i) Ő indult el. Ez a mondatfajta [(22i)] sajátos ötvözete a fókuszosan kiemelő és az azonosító [(22h)] mondatoknak. Szórendjét tekintve megegyezik a fókuszosokkal, de csupa kiemelő mondatként is ejthető, s értelmezése ilyenkor az azonosító mondatokéval rokon: ő az, aki elindult. Az alany itt ugyanúgy nem hagyható el, mint az azonosító mondatokban, hiszen mindkét esetben egyfajta nem kiemelő szerepű fókusz szerepét játssza; ezt hókusznak nevezi a szakirodalom Kedvenc érvem: (15) A: Etele volt a kapitány. B: * Etele nem VOLT a kapitány, hanem a kapitány. B :?? Etele nem VOLT a kapitány, hanem EteLE/Ő a kapitány. B : Etele nem VOLT a kapitány, hanem ő A kapitány. B : Etele nem VOLT a kapitány, hanem MOST a kapitány. (16) A: Etele a kapitány volt. B: Etele nem a kapitány VOLT, hanem a kapitány. (17) A: Etele volt a kapitány. B : Nem Etele VOLT a kapitány, hanem EteLE/Ő a kapitány I. állítás (a) Az azonosító mondatokban sincs se kopula, se létige, se azonosítást kifejező ige, se Pred-fej. (b) A van expletívum. (c) A van elmaradása esetén a névelő hordozza a zérómorfémákat Érvek A kedvenc érv - l. (15B'') A van/névelő váltakozás helyhatározós mondatokban: (18) a. *Hol Józsi? a. Hol a Józsi / a férjed? b. *Hol Kalifornia? b. Hol a Kaukázus? c. *Hol Kanada? c. Hol az Egyesült Államok? d. *Itt Józsi. d. Itt a Józsi / a férjed.

6 (19) a. *Merre Józsi? a. Merre a Józsi / a férjed? b. *Felül Józsi. b.??felül a Józsi / a litván versenyző. Csak kérdőszókkal és deiktikus határozókkal? (20) a. *Az ágyban Panka. a.?az ágyban a Panka / a gyerek. Csak helyhatározókkal? (21) a. Miért / Hogyhogy Kati / a Kati? Persze, hisz itt a miért/hogyhogy fókusz előtt áll (Miért / Hogyhogy Kati jött el?) (22) a. *Mikor az előadás? b. *Miből a kocsijuk / a sütemény? c. *Kivel a Péter? Azonosító mondatok: ha az állítmány a fókusz: Kérdések: (23) a. Mi volt Péter, az igazgató vagy az elnök? b.?mi Péter, az igazgató vagy az elnök? c. Mi a Péter, az igazgató vagy az elnök? d. Mi a férjed? Kálmán (2001) szerint a Mi/Ki volt Péter?, ha a Péter az alany, csak definíciós olvasatként (az alternatívák felkínálásával) áll meg. (21d) nem definíciós voltát észreveszi, de (21a-b) illetve (21b-c) kontrasztját nem említi. Kijelentő mondatok: még kisebb kontraszt: (24) a. (?Az) Etele az IGAZGATÓ, nem az ELNÖK. b. Az ELNÖK??(az) Etele, nem az IGAZGATÓ Az az (25) a. *P. Howard Rejtő Jenő. b. A P. Howard a Rejtő Jenő. c. (A) P. Howard az (a) Rejtő Jenő Probléma az I. állítással: a kontrasztív topikos kontraszt (26) a. *Betörő/ KARCSI. b. A betörő/ KARCSI. Ha a fókuszt követő névelőn van az időjel, akkor (b)-t is rossznak várnánk. 1. Talán nincs is TenseP az azonosító mondatban. (Az igazi azonosítások időtlenek, pl.: Kettő meg kettő az négy.) 2. De a vizsgált mondatokban nyilvánvalóan lehet Tense. Viszont a fókusz általi azonosításra vonatkozik, vagyis Tense>Foc (míg a predikatív mondatban Foc>Tense), és ez a különbség mutatkozik meg a topikalizálhatóságban. (Lásd később!)

7 3. Talán nem is áll a kontraszt: (27)?Betörő/ a KARCSI. vö. (26a), talán a névelőre kerül át az előrevitt időjel? (28) a. Betörő/ az KARCSI. Talán a fókusz mögött marad az időjel? b. A betörő/ az KARCSI. c. *Fut az KARCSI. Az az ismétlő névmás pont azt mutatja, hogy amit kontrasztív topikba helyezünk, az csak a névszó, míg a zéró időjel a fókusz mögött marad (predikatív és azonosító mondatokban egyaránt). Az az-zal való ismételhetőség bizonyítja a névséget, vagyis az időjel- és esetnélküliséget. 4. Talán nem is csak a kontrasztív topikban van kontraszt az azonosító és a predikatív mondatok között: (29) a.?karcsi betörő. b. KARCSI a betörő. Mi okunk lenne nem (29b)-t használni? 2. A kötelező szerkezeti fókusz mibenléte 2.1. A korábbi javaslatok hátránya A kopulás/létigés/pred-fejes elemzések nem adnak számot arról, hogy (a) miért van az alany vagy az állítmány kötelezően fókuszban; (b) az alanyi fókusz miért nem feltétlenül kontrasztív (míg az állítmányi az); (c) ha az állítmányi DP-t szemantikailag tulajdonságnak tekintjük (mint Kádár (2006) vagy Mikkelsen (2004) Partee (1987)-ra hivatkozva), akkor miért nem semleges mondat általában a DP1 DP2 volt szórend: (30). Birtokos és felsőfokú jelzős DP-k lehetnek semlegesek: (31). (30) Karcsi a betörő volt. (31) a. Karcsi 10 évig a férjem volt, de már elváltunk. b. Karcsi a legjobb barátom volt az óvodában.

8 2.2. A fókuszprojekció szerkezeti helye É. Kiss (1998) az angol it-cleftre vonatkozó javaslata alapján: Kenesei (2007) ezt komolyan veszi a magyarra:

9 É. Kiss (2009) a magyarra: Hol is a FocP pontosan? É. Kiss (1998): az angolban CP fölött, a magyarban VP fölött. A Tense-hez, Mood-hoz, Mod-hoz való viszonyáról nincs expliciten szó, de a Tense fölött (lásd eddigiek). Kenesei (2007): a magyarban is két CP-t feltételez. Lehet a fókusz alatt és fölött is: o Negáció o Kvantifikációs határozók (Bende-Farkas 2009): (32) a. János TENISZBEN veri meg mindig Benőt. b. János mindig TENISZBEN veri meg Benőt. o Feltételes mód (33) JÁNOS ment volna ki elétek az állomásra. a. János az, aki kiment volna elétek az állomásra (ha tudjuk, hogy jöttök. Így senki nem ment ki.) Foc > Mood > Tense b. János lett volna az, aki kimegy/kiment elétek az állomásra (ha nem betegszik meg. Így Péter ment.) Mood > Tense > Foc Csak a fókusz fölött lehetnek: o Felszólító mód: (34) Ne / *Nem JÁNOST hívd meg! o Mondathatározók (35) JÁNOS jön el talán / szerintem / nyilvánvalóan. a. *János az, aki talán / szerintem / nyilvánvalóan eljön. b. Talán / Szerintem / Nyilvánvalóan János az, aki eljön. Csak a fókusz alatt lehet: minden, ami egy azonosítást nem tud módosítani...

10 Summa: Két CP kicsit sok, egy CP rögzített FocP TenseP sorrenddel kicsit kevés Egy lehetséges javaslat Szintaxis: (a) Egy CP (azaz egy mondat) van, de a Foc-fej bármilyen funkcionális projekciót szelektálhat, a FocP-nek nem kell a TenseP fölött lennie. (b) Az azonosító mondatokban a FocP egyből a DP-re épül. (c) A Foc-fejet nem lehet feljebb mozgatni (amit fel szoktunk tenni), ezért az időjel és az egyeztetések a Foc fejen jelennek meg ( affix hopping mint az angol ige esetén). (Vagyis van a magyarban I-to-Foc, de nincs Foc-to-I.) Szemantika: (d) Azonosítással való kizárás (36) [Foc] = λpλx [ α P α α=σα '. P α ' α=x] Előnyök Szintaxis: 1. A legegyszerűbb szerkezet a hókuszos. Nem kell plusz stipulációt tenni az infószerkkel kapcsolatban. IP I FocP DP1 János Foc volt Foc DP2 az igazgató. 2. A van szerepe ugyanaz, mint a predikatív mondatban, a nem-zéró morfémákat jeleníti meg. 3. A predikatív mondatokhoz hasonlóan az azonosítóban sincs PredP. Szemantika: 4. Egzisztenciális és maximalitási preszuppozíció. Maga a Foc-fej nem vezet be alternatíva-halmazt hókusz-olvasat. Az alternatívákat a fókuszhangsúly vezeti be. Ebben egységes az azonosító és az információs fókusz, illetve az angol és a magyar fókusz Problémák 1. A DP2 szemantikai típusa: DP2-t tulajdonság-típusúnak kell tartanunk típuseltolás: IDENT.

11 2. Redundancia: D és Foc funkcionális szinonímák: (37) [a] = λp [ Σα '. P α ' ] ha (38) IDENT( [a] (P)) = [Foc] (P) α P α α=σα '. P α ' 2.4. II. állítás: Maga a névelő a fókuszpartikula. (a) A fókuszprojekció lexikális projekciókra is épülhet; (b) a fókuszpartikula testes, ha AP-t vagy NP-t szelektál, zéró egyébként; (c) alternatíva-halmazt (kontrasztot) csak a TenseP fölötti fókusz vezet be. IP I FocP=DP 2 DP 1 Foc=D 2 János Foc=D 2 NP volt az igazgató. FocP DP 1 JÁNOS Foc volt Foc IP I FocP=DP 2 DP 1 Foc=D 2 Foc=D 2 NP az igazgató Előnyök 1. Nincs szükség típuseltolásra, nincs redundancia. 2. Érthetővé válik, hogy a névelő miért viselheti olykor az időjelet (ld. 1. rész). 3. Automatikusan következik a hókuszos azonosító mondat és a specifikáló mondat különbsége. Specifikáló mondatok: az alany kontrasztív fókuszban van és az állítmányi DP topikban. (39) a. János volt az igazgató. hókuszos azonosító b. JÁNOS volt az igazgató. b. Az igazgató JÁNOS volt. specifikáló

12 A specifikáló mondatokban az alany már egy TenseP feletti második fókuszban van, ezért kontrasztív. A nem-kontrasztív mondatban nem lehet topikalizálni az állítmányi DP-t, hiszen Foc -t alkot. 4. A kontrasztív topikos mondat: Az időjel a fölötte lévő Foc-fejbe megy, és így a kontrasztív fókuszált alany mögött marad. 5. Fókuszos predikatív vagy fókuszos azonosító mondat? FocP DP 1 JÁNOS Foc volt Foc I IP NP N igazgató. 3. DP, CP és FocP 3.1. Szabolcsi (1994) DP és CP párhuzama A névelők és a determinánsok különböznek: (40) a. az én minden barátom b. a tőled kapott valamennyi könyv A D és C mint szubordinátorok Szabolcsi (1994): Both the complementizer and the article are "subordinators" in the sense that they enable the clause or noun phrase to act as arguments a nem-argumentumoknak nincs szubordinátora: a mátrix mondatoknak általában nincs C-je, a vokatívnak nincs névelője: (41) A Péter jön. vs. *A Péter, gyere! Bhatt and Yoon (1992): a C-nek kétféle funkciója lehet: (i) szubordinátor, (ii) a mondattípus indikátora. A névelő két funkciója: (i) szubordinátor, (ii) kvantor. Nem mindig válik el élesen a két funkció, de a magyarban igen. Magyarban a hogy tényleg csak szubordinátor, előfordulhat kérdőszókkal és az e-vel együtt. Kérdőszó és e főmondatban is lehet, de hogy soha.

13 3.2. Minden DP FocP DP spec D x D a NP kutya A referenciális DP-k, vagyis azok a DP-k, melyek argumentumok, az adott szereplőről szóló azonosító állítások. Másképp: Az argumentum olyan DP, melynek specifikálójában egy változó van. Előny: 1. Megszűnik a referenciális vs. predikatív kontraszt. 2. A szubordinátorok azonosítják az argumentumot. Entitások (individuumok és események) esetén a D, propozíciók esetén a C a szubordinátor. 3. A fókuszos mondatokban ez az azonosítás a fő állítás. Irodalom Alberti G. and Medve A Generatív grammatikai gyakorlókönyv. [Exercise book for generative grammar] Janus/Books. I II. Budapest. Bende-Farkas Adverbs of quantification, it-clefts and Hungarian focus. In: Adverbs and Adverbial Adjuncts at the Interfaces (ed. É. Kiss, K.), Mouton de Gruyter, Berlin Bhatt, R., and Yoon, J On the composition of COMP and parameters of V2. In Proceedings of the Tenth WCCFL (R. Bates, ed.), pp CSLI. É. Kiss Structural Relations in Hungarian, a Free Word Order Language. Linguistic Inquiry 12/2: É. Kiss Identificational Focus versus Information Focus. Language 74, É. Kiss Adverbs and Adverbial Adjuncts at the Interfaces, Mouton de Gruyter, Berlin Hetzron R Nonverbal sentences and degrees of definiteness in Hungarian. Language 46/4: Kádár E A kopula és a nominális mondat a magyarban. Ph. D. diss., Babes Bolyai University, Cluj-Napoca. Kálmán L Magyar leíró nyelvtan. Mondattan I. Tinta Kiadó, Budapest. Kenesei I Quantifiers, negation, and focus on the left periphery in Hungarian, Lingua 119 (2009), ( Mikkelsen, L Specifying who: on the dtructure, meaning and use of specificational copular clauses. PhD-dissertation Szabolcsi The Noun Phrase. In: Kiefer and É Kiss (eds.) The Syntactic Structure of Hungarian. Syntax and Semantics series. Academic Press. Varga L Az ellentéti hangsúly különleges helye. Magyar Nyelv 75:

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2015. november 25. Témaválasztás házi dolgozatra (ע "ו ( igeragozás Ismétlés: Mondatok: Arnold & Choi 5. rész A mondat belső

Részletesebben

A magyar létige problémái a számítógépes nyelvi elemzésben

A magyar létige problémái a számítógépes nyelvi elemzésben A magyar létige problémái a számítógépes nyelvi elemzésben Dömötör Andrea PPKE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola Nyelvtechnológia Műhely Témavezető: Prószéky Gábor Komplex vizsga 2018. jún. 1. Létige:

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba Mondattan (szintaxis) Kiegészítés

Bevezetés a nyelvtudományba Mondattan (szintaxis) Kiegészítés Bevezetés a nyelvtudományba Mondattan (szintaxis) Kiegészítés Az egyszerű mondat szerkezete (É. Kiss 1992) a fő összetevők lehetséges sorrendje: Imre ismeri Erzsit. Erzsit ismeri Imre. Imre Erzsit ismeri.

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2014. november 19. Témaválasztás házi dolgozatra Ismétlés: rendhagyó igék A mondat belső szerkezete Az óra céljai: Emlékeztető

Részletesebben

Kutatási terv. Gazdik Anna június 22.

Kutatási terv. Gazdik Anna június 22. Kutatási terv Gazdik Anna 2011. június 22. 1. A kutatás célja A kutatásom célja a magyar mondat szerkezetének vizsgálata és modelljének kidolgozása a Lexikai-Funkcionális Grammatika (LFG) keretében. Az

Részletesebben

(1)a. PÉTER aludt a padlón. b. minden x-re, x akkor és csak akkor aludt a padlón, ha x = Péter

(1)a. PÉTER aludt a padlón. b. minden x-re, x akkor és csak akkor aludt a padlón, ha x = Péter É. Kiss Katalin Érvek és ellenérvek a fókusz [+kimerítő] jegyével kapcsolatban 2006. július 1. Bevezetés Mind Bánréti Zoltán, mind Komlósy András fontos mondattani munkákban foglalkozik a magyar fókuszjelenségek

Részletesebben

PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR

PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR DOKTORI DISSZERTÁCIÓ HALM TAMÁS THE GRAMMAR OF FREE-CHOICE ITEMS IN HUNGARIAN A SZABAD VÁLASZTÁST KIFEJEZŐ ELEMEK NYELVTANA A MAGYARBAN TÉZISFÜZET

Részletesebben

A MAGYAR REKURZÍV BIRTOKOS SZERKEZET ELSAJÁTÍTÁSA A NEMZETKÖZI KUTATÁSOK TÜKRÉBEN

A MAGYAR REKURZÍV BIRTOKOS SZERKEZET ELSAJÁTÍTÁSA A NEMZETKÖZI KUTATÁSOK TÜKRÉBEN A MAGYAR REKURZÍV BIRTOKOS SZERKEZET ELSAJÁTÍTÁSA A NEMZETKÖZI KUTATÁSOK TÜKRÉBEN Tóth Ágnes Pázmány Péter Katolikus Egyetem MTA Nyelvtudományi Intézet KÍSÉRLETI HIPOTÉZIS, MEGVÁLASZOLANDÓ KÉRDÉSEK 1.

Részletesebben

Grammatikalizálódott kopula és prenominális módosítok a magyarban

Grammatikalizálódott kopula és prenominális módosítok a magyarban Grammatikalizálódott kopula és prenominális módosítok a magyarban Hegedűs Veronika MTA Nyelvtudományi Intézet A nyelvtörténeti kutatások újabb eredményei IX. 2016.04.27 28 Hegedűs V. Módosítók 1/29 Célok

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2016. november 23. Visszajelzés a beadott házi feladatokkal kapcsolatban Félévközi ZH eredménye (ע "ו ( igeragozás Ismétlés:

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2016. november 16. Félévközi ZH 45 perc open-book, Arnold-Choi 2 3. Témaválasztás házi dolgozatra Témaválasztás házi dolgozatra

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba. 5. Szintaxis

Bevezetés a nyelvtudományba. 5. Szintaxis Bevezetés a nyelvtudományba 5. Szintaxis Gerstner Károly Magyar Nyelvészeti Tanszék Szintaxis Mondattan Hangok véges elemei a nyelvnek Szavak sok, de nyilván véges szám Mondatok végtelen sok Mi a mondat?

Részletesebben

E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PETER ÚJ MAGYAR NYELVTAN

E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PETER ÚJ MAGYAR NYELVTAN E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PETER ÚJ MAGYAR NYELVTAN Osiris Kiadó Budapest, 2003 TARTALOM Előszó 13 MONDATTAN É. Kiss Katalin 1. A mondattan tárgya és alapfogalmai (Yp) 1.1. A mondattan tárgya

Részletesebben

Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Bölcsészkar es tanév III. év, II. félév. I. Általános információk

Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Bölcsészkar es tanév III. év, II. félév. I. Általános információk Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Bölcsészkar 2018 2019-es tanév III. év, II. félév I. Általános információk A tantárgy neve: Szintaxis II. Kódja: LLM6124 (MA), LLM6224 (MB), LLM6024 (MM) Kreditszáma:

Részletesebben

Logika nyelvészeknek, 12. óra A típuselmélet alapjai. Lehetőség van a kvantorfogalom mellett a funktorfogalom általánosítására is.

Logika nyelvészeknek, 12. óra A típuselmélet alapjai. Lehetőség van a kvantorfogalom mellett a funktorfogalom általánosítására is. Logika nyelvészeknek, 12. óra A típuselmélet alapjai Lehetőség van a kvantorfogalom mellett a funktorfogalom általánosítására is. Az L 1 elsőrendű nyelvben csak bizonyos típusú funktoraink voltak: ami

Részletesebben

Névelőtlenül, de határozottan: Lépések egy magyar grammatikalizációs ösvényen 1

Névelőtlenül, de határozottan: Lépések egy magyar grammatikalizációs ösvényen 1 Egedi Barbara MTA Nyelvtudományi Intézet egedib@yahoo.com Névelőtlenül, de határozottan: Lépések egy magyar grammatikalizációs ösvényen 1 1. Bevezetés Az ómagyar főnévi szerkezetek mondattanának vizsgálata

Részletesebben

Szintaxis: elemzések. Nyelvészet az informatikában informatika a nyelvészetben november 6.

Szintaxis: elemzések. Nyelvészet az informatikában informatika a nyelvészetben november 6. Szintaxis: elemzések Nyelvészet az informatikában informatika a nyelvészetben 2013. november 6. Bevezetés Múlt óra: mondatrészek Mai óra: Szintaktikai reprezentációs elméletek Ágrajzok Problémás jelenségek

Részletesebben

É. Kiss Katalin: Mit adhat a magyar nyelv és a magyar nyelvészet az általános nyelvészetnek?

É. Kiss Katalin: Mit adhat a magyar nyelv és a magyar nyelvészet az általános nyelvészetnek? É. Kiss Katalin: Mit adhat a magyar nyelv és a magyar nyelvészet az általános nyelvészetnek? Ajánló bibliográfia a Bölcsész Akadémia előadásához. Készítette Radványi Ferenc könyvtáros Magyar nyelvészeti

Részletesebben

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Syllabus Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom Mai magyar nyelv V. (Mondattan) A tantárgy típusa DF DD

Részletesebben

AZ ATTRIBUTÍV KOMPARATÍV TÖRLÉSRŐL

AZ ATTRIBUTÍV KOMPARATÍV TÖRLÉSRŐL Julia Bacskai-Atkari Nyelvészdoktoranduszok 15. Országos MTA Nyelvtudományi Intézet Konferenciája (LingDok15) bajulia@nytud.hu Szeged, 2011. november 17 18. AZ ATTRIBUTÍV KOMPARATÍV TÖRLÉSRŐL 0. A probléma

Részletesebben

Adalékok az információs szerkezet és mondatszerkezet 1* összefüggéseinek kérdéséhez* 3

Adalékok az információs szerkezet és mondatszerkezet 1* összefüggéseinek kérdéséhez* 3 32 Gécseg Zsuzsanna Adalékok az információs szerkezet és mondatszerkezet 1* összefüggéseinek kérdéséhez* 3 1. Bevezetés. E tanulmány célja az olyan szerkezetek vizsgálata, amelyekben többnyire egy határozott

Részletesebben

Peredy Márta. Aspektus és/vagy információs szerkezet a magyarban

Peredy Márta. Aspektus és/vagy információs szerkezet a magyarban Peredy Márta MTA Nyelvtudományi Intézet Aspektus és/vagy információs szerkezet a magyarban Kolozsvár, 2010. április 17. 1. Bevezetés 2. A magyar nyelvtörténet folyamán... 3. Az ige és az igekötő sorrendje

Részletesebben

E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PÉTER ÚJ MAGYAR NYELVTAN

E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PÉTER ÚJ MAGYAR NYELVTAN E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PÉTER ÚJ MAGYAR NYELVTAN Osiris Kiadó Budapest, 1998 TARTALOM Előszó 13 MONDATTAN (É. Kiss Katalin) 1. A mondattan tárgya és alapfogalmai 17 1.1. A mondattan tárgya

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2017. november 22. Visszajelzés a beadott házi feladatokkal és a negyedévi zh-val kapcsolatban igék ragozása ע "ו és ל "א

Részletesebben

A MAGYAR ÖSSZETETT KÖTŐSZÓK TÖRTÉNETÉHEZ

A MAGYAR ÖSSZETETT KÖTŐSZÓK TÖRTÉNETÉHEZ Julia Bacskai-Atkari 7. Félúton konferencia MTA Nyelvtudományi Intézet 2011. október 6 7. bajulia@nytud.hu A MAGYAR ÖSSZETETT KÖTŐSZÓK TÖRTÉNETÉHEZ 0. A probléma négy fő mondatbevezető a mai magyarban:

Részletesebben

fölérendelt összetevő mozgatás a

fölérendelt összetevő mozgatás a 2015.06.20. fölérendelt összetevő mozgatás a A [fókusz] magyarban jegyről és a fölérendelt összetevő Egy empirikus mozgatásról vizsgálat felé Egy empirikus kutatás eredményei Keresztes Júlia Keresztes

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2017. december 6. Visszajelzés a beadott házi feladatokkal kapcsolatban Témaválasztás házi dolgozatra: kutatási módszertan

Részletesebben

MONDATTAN SZEMINÁRIUM A mellérendelő szintagma

MONDATTAN SZEMINÁRIUM A mellérendelő szintagma MONDATTAN SZEMINÁRIUM A mellérendelő szintagma Ajánlott irodalom: K. Balogh Judit 1989. A mellérendelő szószerkezetek és határeseteik. In: Rácz Endre (szerk.) Fejezetek a magyar leíró nyelvtan köréből.

Részletesebben

É. Kiss Katalin Tagadás vagy egyeztetés? A senki, semmi típusú névmások szórendi helye, jelentése és hangsúlyozása

É. Kiss Katalin Tagadás vagy egyeztetés? A senki, semmi típusú névmások szórendi helye, jelentése és hangsúlyozása É. Kiss Katalin Tagadás vagy egyeztetés? A senki, semmi típusú névmások szórendi helye, jelentése és hangsúlyozása 1. Bevezetés Írásom a negatív általános névmások mondattani viselkedését vizsgálja generatív

Részletesebben

Nyelvészet. I. Témakör: Leíró nyelvtan

Nyelvészet. I. Témakör: Leíró nyelvtan Nyelvészet I. Témakör: Leíró nyelvtan 1. A magyar magánhangzó-harmónia és a hangtani hasonulások jellegzetességei KASSAI ILONA (1998): A beszédlánc fonetikai jelenségei. In: Kassai Ilona: Fonetika. Budapest:

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Farkas Judit

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Farkas Judit SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Farkas Judit I. Személyi adatok Név: Farkas Judit Születési hely, idő:, 1979. 04. 01. Anyja neve: Mohai Margit Judit Személyi igazolvány száma: 335364SA Munkahely: MTA Nyelvtudományi

Részletesebben

magyar morfoszintaxis lexikalista generatív keretben MTA doktori értekezés legfontosabb (al)fejezeteinek a megírása

magyar morfoszintaxis lexikalista generatív keretben MTA doktori értekezés legfontosabb (al)fejezeteinek a megírása LACZKÓ TIBOR MUNKATERVE a Hajdú Péter Vendégkutatói Ösztöndíjra benyújtott pályázathoz (MTA Nyelvtudományi Intézet, 2013. szeptember 1. 2014. január 31.) Tudományterület: Szűkebb szakterület: A pályázat

Részletesebben

A magyar rekurzív szerkezetek elsajátítása

A magyar rekurzív szerkezetek elsajátítása A magyar rekurzív szerkezetek elsajátítása Langó-Tóth Ágnes PPKE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola Témavezető: Bánréti Zoltán Komplex vizsga 2018.06.26. A kutatás kezdeti főbb kérdései 1. A magyar rekurzív

Részletesebben

Szintaxis. Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba. 5. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Szintaxis. Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba. 5. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szintaxis Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba 5. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem 1 Végesből végtelen Hangok Szavak - véges sok - véges sok rekurzív szabályok (pl. beágyazás, mellérendelés)

Részletesebben

A KOMPARATÍV OPERÁTOR ESETE A MONDATBEVEZETŐVEL Szintaktikai változások a magyar hasonlító mellékmondatokban

A KOMPARATÍV OPERÁTOR ESETE A MONDATBEVEZETŐVEL Szintaktikai változások a magyar hasonlító mellékmondatokban Julia Bacskai-Atkari Nyelvelmélet és diakrónia MTA Nyelvtudományi Intézet Piliscsaba, 2010. november 16 17. bajulia@nytud.hu A KOMPARATÍV OPERÁTOR ESETE A MONDATBEVEZETŐVEL Szintaktikai változások a magyar

Részletesebben

A magyar mutató névmási módosító és a birtokos szerkezet történeti vizsgálata

A magyar mutató névmási módosító és a birtokos szerkezet történeti vizsgálata Nyelvelmélet és diakrónia Piliscsaba, 2010. november 16-17. 1. Bevezetés A magyar mutató névmási módosító és a birtokos szerkezet történeti vizsgálata MTA Nyelvtudományi Intézet egedib@yahoo.com Nyelvelmélet

Részletesebben

A vonzatosság alternatív felfogása

A vonzatosság alternatív felfogása A vonzatosság alternatív felfogása Kálmán László MTA Nyelvtudományi Intézet MTA/ELTE Elméleti Nyelvészet Kihelyezett Tanszék kalman.laszlo@nytud.mta.hu 2018. július 5. Kálmán (MTA/ELTE) Vonzatok 2018.

Részletesebben

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI. Szécsényi Krisztina

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI. Szécsényi Krisztina SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI Szécsényi Krisztina An LF-driven Theory of Scrambling in Hungarian Infinitival Constructions (A magyar infinitívuszi szerkezetek

Részletesebben

A függő határozatlan főnévi csoportok szintaktikai viselkedéséről *

A függő határozatlan főnévi csoportok szintaktikai viselkedéséről * TÓTH GABRIELLA A függő határozatlan főnévi csoportok szintaktikai viselkedéséről * In this paper we will study the differences and similarities between anaphors and dependent indefinites in Hungarian and

Részletesebben

Az ige utáni szabad szórend magyarázata É. Kiss Katalin MTA Nyelvtudományi Intézet március

Az ige utáni szabad szórend magyarázata É. Kiss Katalin MTA Nyelvtudományi Intézet március Az ige utáni szabad szórend magyarázata É. Kiss Katalin MTA Nyelvtudományi Intézet 2006. március 1. Bevezetés E tanulmány arra tesz kisérletet, hogy egységes magyarázatot adjon a magyar nyelvben megfigyelhető

Részletesebben

NYELVÜNK BÁR- ÉS AKÁR- ELEMEINEK BEMUTATÁSI PROBLÉMÁI A MAGYAR NYELV IDEGEN AJKÚ TANULÓINAK SZÁNT GRAMMATIKÁKBAN

NYELVÜNK BÁR- ÉS AKÁR- ELEMEINEK BEMUTATÁSI PROBLÉMÁI A MAGYAR NYELV IDEGEN AJKÚ TANULÓINAK SZÁNT GRAMMATIKÁKBAN NYELVÜNK BÁR- ÉS AKÁR- ELEMEINEK BEMUTATÁSI PROBLÉMÁI A MAGYAR NYELV IDEGEN AJKÚ TANULÓINAK SZÁNT GRAMMATIKÁKBAN SZABÓ MARTINA KATALIN SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR NYELVTUDOMÁNYI DOKTORI

Részletesebben

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ Coptic Noun Phrases. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar. Budapest, 2012

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ Coptic Noun Phrases. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar. Budapest, 2012 PUBLIKÁCIÓS JEGYZÉK DOKTORI DISSZERTÁCIÓ Coptic Noun Phrases. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar. Budapest, 2012 SZAKDOLGOZATOK A kopt mondat elemzési lehetőségei. Szakdolgozat. Budapest,

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2014. szeptember 24. Főnevek, melléknevek, névmások: az elsőéves tananyag ismétlése Tanulság és figyelmeztetés Szintaxis:

Részletesebben

A gyerekek mindig pontosan értik a számneveket? Pintér Lilla Gerőcs Mátyás

A gyerekek mindig pontosan értik a számneveket? Pintér Lilla Gerőcs Mátyás A gyerekek mindig pontosan értik a számneveket? Pintér Lilla Gerőcs Mátyás A vizsgált kérdések Hogyan értelmezik az óvodáskorú gyerekek a számneves kifejezéseket tartalmazó mondatokat? Milyen értelmezésbeli

Részletesebben

A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ

A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ Sass Bálint sass.balint@nytud.mta.hu MTA Nyelvtudományi Intézet PPKE ITK Eötvös Collegium Budapest, 2012. április 27. 1 / 34 1 HÁTTÉR 2 HASZNÁLAT 3 MIRE JÓ? 4 PÉLDÁK 2 / 34 1

Részletesebben

A határozott névelő Egedi Barbara

A határozott névelő Egedi Barbara A határozott névelő Egedi Barbara 1. Bevezetés A Magyar Generatív Történeti Szintaxis projektről Vállalkozásunk: folyamatosan készülő és bővülő ómagyar annotált adatbázis létrehozása, amelyben majd morfológia

Részletesebben

Angol Nyelvészeti Tanszék DELITE március 12. A Lexikai-Funkcionális Grammatikai Kutatócsoport: ParGram > HunGram > Treebank

Angol Nyelvészeti Tanszék DELITE március 12. A Lexikai-Funkcionális Grammatikai Kutatócsoport: ParGram > HunGram > Treebank Angol Nyelvészeti Tanszék DELITE 2014. március 12. A Lexikai-Funkcionális Grammatikai Kutatócsoport: ParGram > HunGram > Treebank http://hungram.unideb.hu/ A csapat (LFGKCS) Tóth Ágoston Laczkó Tibor Rákosi

Részletesebben

Jelentés és Nyelvhasználat Stylesheet

Jelentés és Nyelvhasználat Stylesheet Jelentés és Nyelvhasználat Stylesheet Szécsényi Tibor SZTE Általános Nyelvészeti Tanszék Összefoglaló Ez a rövid írás a Jelentés és Nyelvhasználat című folyóiratban tanulmányt megjelentetni szándékozóknak

Részletesebben

15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS

15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS 15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS 1. A filozófiának, a nyelvészetnek és a pszichológiának évszázadok óta visszatérô kérdése, hogy milyen a kapcsolat gondolkodás vagy általában a megismerési folyamatok és nyelv,

Részletesebben

Főnév vagy igenév? Egy újabb adalék a vitához Kenesei István. 1. Bevezetés

Főnév vagy igenév? Egy újabb adalék a vitához Kenesei István. 1. Bevezetés Főnév vagy igenév? Egy újabb adalék a vitához Kenesei István 1. Bevezetés Ez a rövid cikkem az igeneves szerkezetek természetéről változó intenzitással folytatott nagyjából két évtizedes vizsgálataim egyik

Részletesebben

KOPULA ÉS A NOMINÁLIS MONDATOK A MAGYARBAN ÍRTA KÁDÁR EDIT

KOPULA ÉS A NOMINÁLIS MONDATOK A MAGYARBAN ÍRTA KÁDÁR EDIT NYELVTUDOMÁNYI ÉRTEKEZÉSEK 161. sz. A KOPULA ÉS A NOMINÁLIS MONDATOK A MAGYARBAN ÍRTA KÁDÁR EDIT AKADÉMIAI KIADÓ, BUDAPEST Megjelent a Magyar Tudományos Akadémia Könyv- és Folyóirat-kiadó Bizottsága támogatásával

Részletesebben

Szabályalapú szintaktikai elemző szintaktikai szabályok nélkül

Szabályalapú szintaktikai elemző szintaktikai szabályok nélkül Szeged, 2016. január 21-22. 251 Szabályalapú szintaktikai elemző szintaktikai szabályok nélkül Kovács Viktória 1, Simkó Katalin Ilona 2, Szécsényi Tibor 3 Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar

Részletesebben

Nem mind VP, ami állít A névszói állítmány azonosítása számítógépes elemzőben

Nem mind VP, ami állít A névszói állítmány azonosítása számítógépes elemzőben Nem mind VP, ami állít A névszói állítmány azonosítása számítógépes elemzőben Dömötör Andrea PPKE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola domotor.andrea@itk.ppke.hu Kivonat: A kutatás annak lehetőségeit vizsgálja,

Részletesebben

Kérdésfelvetés Alapmódszer Finomítás További lehetőségek. Sass Bálint

Kérdésfelvetés Alapmódszer Finomítás További lehetőségek. Sass Bálint ÉLŐ VAGY ÉLETTELEN? Sass Bálint joker@nytud.hu MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola MSZNY2007 Szeged, 2007. december 6 7. 1 KÉRDÉSFELVETÉS

Részletesebben

A KIMERÍTŐ ÉRTELMEZÉS ELSAJÁTÍTÁSA KÜLÖNBÖZŐ FÓKUSZTÍPUSOK ESETÉN

A KIMERÍTŐ ÉRTELMEZÉS ELSAJÁTÍTÁSA KÜLÖNBÖZŐ FÓKUSZTÍPUSOK ESETÉN PINTÉR LILLA A KIMERÍTŐ ÉRTELMEZÉS ELSAJÁTÍTÁSA KÜLÖNBÖZŐ FÓKUSZTÍPUSOK ESETÉN Doktori (PhD) értekezés Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Nyelvtudományi Doktori Iskola

Részletesebben

(1) A magyar fonémaállomány rendszere. Oppozíciók és simító folyamatok

(1) A magyar fonémaállomány rendszere. Oppozíciók és simító folyamatok A BA-záróvizsga nyelvtudományi tételsora amelynek alapján besoroljuk a magyar szakon a nyelvtudományi témájú szakdolgozatokat alapképzési témakörbe, illetve szakirányi témakörbe Alapkézési tételek HANGTAN:

Részletesebben

Sass Bálint MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola

Sass Bálint MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola IGEI VONZATKERETEK AZ MNSZ TAGMONDATAIBAN Sass Bálint joker@nytud.hu MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola MSZNY2006 Szeged, 2006.

Részletesebben

A csak partikula értelmezése óvodáskorban

A csak partikula értelmezése óvodáskorban A csak partikula értelmezése óvodáskorban Pintér Lilla Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kutatási kérdések Szakirodalmi háttér Kísérlet Eredmények Konklúzió Kutatási kérdések Miként értelmezik a magyar óvodások

Részletesebben

Szintaktikai nyelvjárások a tagadásban

Szintaktikai nyelvjárások a tagadásban Szintaktikai nyelvjárások a tagadásban Kenesei István 1. Bevezetés 1 A jelen tanulmány a mai szintaktikai kutatásokban terjedőben lévő hullámot lovagol meg. A kissé nagyképűen magát elméletinek nevező

Részletesebben

A számítógépes nyelvészet elmélete és gyakorlata. Formális nyelvek elmélete

A számítógépes nyelvészet elmélete és gyakorlata. Formális nyelvek elmélete A számítógépes nyelvészet elmélete és gyakorlata Formális nyelvek elmélete Nyelv Nyelvnek tekintem a mondatok valamely (véges vagy végtelen) halmazát; minden egyes mondat véges hosszúságú, és elemek véges

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék A főnév 11 Kis és nagy kezdőbetűk 11 A főnevek neme 12 A főnevek többes száma 13 Nem megszámlálható főnevek 15 Csak többes számban használatos főnevek 16 Foglalkozások 17 Címek, rangok,

Részletesebben

Esetegyeztetés a predikatív fnévi csoportban * Szécsényi Tibor SZTE Általános Nyelvészeti Tanszék

Esetegyeztetés a predikatív fnévi csoportban * Szécsényi Tibor SZTE Általános Nyelvészeti Tanszék Esetegyeztetés a predikatív fnévi csoportban * Szécsényi Tibor SZTE Általános Nyelvészeti Tanszék szecsenyi@hung.u-szeged.hu Néhány névszói predikátumot tartalmazó mondatban a névszói predikátum esetét

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2017. szeptember 13. Informatikusviccek Az informatikus felesége elküldi a férjét a boltba: - Hozzál margarint, és ha van

Részletesebben

A kimerítő értelmezés elsajátításának kísérletes vizsgálata

A kimerítő értelmezés elsajátításának kísérletes vizsgálata A kimerítő értelmezés elsajátításának kísérletes vizsgálata Pintér Lilla Pécs, 2016. április 28. A csak partikula értelmezése A szerkezeti fókusz értelmezése A csak partikula értelmezése Kutatási kérdések

Részletesebben

Viszket Anita & Dóla Mónika: A névelő hasznáról Argumentum 15 (2019), Debreceni Egyetemi Kiadó. Viszket Anita & Dóla Mónika

Viszket Anita & Dóla Mónika: A névelő hasznáról Argumentum 15 (2019), Debreceni Egyetemi Kiadó. Viszket Anita & Dóla Mónika 665 Viszket Anita & Dóla Mónika A névelő hasznáról Abstract What is the use of the definite article? In their 1992 paper, Tibor Laczkó and Anna Szabolcsi attribute the article the role to create argumental

Részletesebben

Miért szabad az ige utáni szórend a magyarban?

Miért szabad az ige utáni szórend a magyarban? É. Kiss Katalin Miért szabad az ige utáni szórend a magyarban? 1. Bevezetés Írásomban arra a kérdésre keresem a választ, hogy honnan ered a magyar mondatok ige utáni szakaszára jellemző szabad szórend.

Részletesebben

Lexikon és nyelvtechnológia Földesi András /

Lexikon és nyelvtechnológia Földesi András / Lexikon és nyelvtechnológia 2011.11.13. Földesi András / A nyelvi anyag feldolgozásának célja és módszerei Célunk,hogy minden egyes eleme számára leírjuk paradigmatikus alakjainak automatikus szintézisét.

Részletesebben

Tibor Laczkó s list of publications (18.08.2010.)

Tibor Laczkó s list of publications (18.08.2010.) Tibor Laczkó s list of publications (18.08.2010.) 1. The Syntax of Hungarian oun Phrases A Lexical-Functional Approach. Metalinguistica 2. Frankfurt am Main: Peter Lang. 1995. (pp. 207) 2. Derived Nominals,

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 8. rész Miért vannak a névszói mellett

Részletesebben

A melllérendelés és az ellipszis nyelvtana

A melllérendelés és az ellipszis nyelvtana 1 Bánréti Zoltán A melllérendelés és az ellipszis nyelvtana a magyarban 2 3 Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához 75. Bánréti Zoltán A mellérendelés és az ellipszis nyelvtana a magyarban Tinta könyvkiadó

Részletesebben

É. Kiss Katalin: Tagadás vagy egyeztetés? 129 MAGYAR NYELV

É. Kiss Katalin: Tagadás vagy egyeztetés? 129 MAGYAR NYELV É. Kiss Katalin: Tagadás vagy egyeztetés? 129 MAGYAR NYELV CIV. ÉVF. 2008. JÚNIUS 2. SZÁM Tagadás vagy egyeztetés?* A senki, semmi típusú névmások szórendi helye, jelentése és hangsúlyozása 1. B e v e

Részletesebben

Sémi összehasonlító nyelvészet

Sémi összehasonlító nyelvészet Sémi összehasonlító nyelvészet BMA-HEBD-303 Biró Tamás 5. A nyelvtörténeti rekonstrukció alapjai. Jelentéstan. 2016. március 30. Összehasonlító rekonstrukció: alapok A történeti rekonstrukció klasszikus

Részletesebben

A kísérletes módszertan térnyerése az elméleti nyelvészetben. Pintér Lilla

A kísérletes módszertan térnyerése az elméleti nyelvészetben. Pintér Lilla A kísérletes módszertan térnyerése az elméleti nyelvészetben Pintér Lilla Kutatási kérdések I. Különbözőképp értelmezzük-e az alábbi mondatokat? (1) Csak Micimackó látogatta meg Malackát. (2) MICIMACKÓ

Részletesebben

Az operátorfejek negatív jegyének morfológiai megvalósulása a magyarban: a sem

Az operátorfejek negatív jegyének morfológiai megvalósulása a magyarban: a sem Az operátorfejek negatív jegyének morfológiai megvalósulása a magyarban: a sem OLSVAY CSABA 1. Bevezetés A természetes nyelvek tanulmányozása során előfordul, hogy olyan elemekre bukkanunk, amelyek szerepe

Részletesebben

Osztályozószók és melléknevek az NP-ellipszisben

Osztályozószók és melléknevek az NP-ellipszisben Osztályozószók és melléknevek az NP-ellipszisben Dékány Éva UIT CASTL, eva.dekany@uit.no 20 éves az Elméleti Nyelvészet Szak 2010 November 25-27. 1. Osztályozószók és melléknevek a magyar DP-ben 1.1. Osztályozószók

Részletesebben

A főnévi csoport történetéből: újraelemzés a bal periférián Egedi Barbara MTA Nyelvtudományi Intézet

A főnévi csoport történetéből: újraelemzés a bal periférián Egedi Barbara MTA Nyelvtudományi Intézet MTA Nyelvtudományi Intézet MGTSz Nap 1. Bevezetés A főnévi csoport történetéből: újraelemzés a bal periférián Egedi Barbara MTA Nyelvtudományi Intézet egedib@yahoo.com a determináns rendszer és a birtokoltság

Részletesebben

TÉZISEK (MAGYAR NYELVEN)

TÉZISEK (MAGYAR NYELVEN) TÉZISEK (MAGYAR NYELVEN) BIRTOKOS SZERKEZETEK AZ ANGOL, NÉMET ÉS MAGYAR NYELVBEN DISKURZUSHOZ KÖTHETŐ JELENSÉGEK ÉS A BIRTOKOS DP POSSESSIVE CONSTRUCTIONS IN ENGLISH, GERMAN AND HUNGARIAN DISCOURSE ORIENTED

Részletesebben

A verbális szövegek analitikus megközelítése szemiotikai szövegtani keretben I. rész

A verbális szövegek analitikus megközelítése szemiotikai szövegtani keretben I. rész Petőfi S. János Benkes Zsuzsa A verbális szövegek analitikus megközelítése szemiotikai szövegtani keretben I. rész Analitikus szövegmegközelítésről akkor beszélünk, amikor az elemzést nem készítik elő

Részletesebben

Szakmai önéletrajz. Főbb tevékenységek elméleti nyelvészeti kutatások alkalmával asszisztensi feladatok ellátása

Szakmai önéletrajz. Főbb tevékenységek elméleti nyelvészeti kutatások alkalmával asszisztensi feladatok ellátása Szakmai önéletrajz Név E-mail Turi Gergő turi.gergo@nytud.mta.hu Szakmai tapasztalat Időtartam 2012 Beosztás tudományos segédmunkatárs Főbb tevékenységek elméleti nyelvészeti modellek kutatása, kidolgozása

Részletesebben

. Argumentumszerkezet: Lexikai szabályok, vagy konstrukciók? Kálmán László március 6.

. Argumentumszerkezet: Lexikai szabályok, vagy konstrukciók? Kálmán László március 6. Argumentumszerkezet: Lexikai szabályok, vagy konstrukciók? Kálmán László MTA/ELTE Elméleti nyelvészet kihelyezett tanszék MTA Nyelvtudományi Intézet kalmanlaszlo@nytudmtahu 2014 március 6 Kálmán László

Részletesebben

É. Kiss Katalin A szibériai kapcsolat - avagy miért nem tárgyasan ragozzuk az igét 1. és 2. személyű tárgy esetén Magyar Nyelvjárások 41.

É. Kiss Katalin A szibériai kapcsolat - avagy miért nem tárgyasan ragozzuk az igét 1. és 2. személyű tárgy esetén Magyar Nyelvjárások 41. É. Kiss Katalin A szibériai kapcsolat - avagy miért nem tárgyasan ragozzuk az igét 1. és ű tárgy esetén Magyar Nyelvjárások 41. (2003) Nyirkos Istvánt, hajdani kedves finn- és magyarnyelvészet-tanáromat

Részletesebben

Adamikné Jászó Anna Hangay Zoltán Nyelvi elemzések kézikönyve. Mozaik Oktatási Stúdió. Szeged.

Adamikné Jászó Anna Hangay Zoltán Nyelvi elemzések kézikönyve. Mozaik Oktatási Stúdió. Szeged. Hivatkozások Adamikné Jászó Anna Hangay Zoltán 1995. Nyelvi elemzések kézikönyve. Mozaik Oktatási Stúdió. Szeged. A. Jászó Anna (szerk.) 2004. A magyar nyelv könyve. Trezor Kiadó. Ágosoton Mihály 1971.

Részletesebben

Számítógépes nyelvészet

Számítógépes nyelvészet Számítógépes nyelvészet Babarczy Anna A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA KEZDETEI Az intelligens gép Az embert régóta foglalkoztatja az intelligenciával rendelkező gép ötlete. Érdekes, és filozófiai szempontból

Részletesebben

Szemantika. Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba. 7. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Szemantika. Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba. 7. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szemantika Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba 7. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Mi (nem) a jelentés? 1. Szavak dolgok világa szavak megneveznek dolgokat /Platón: Kratülosz/ 2.

Részletesebben

Hány VAN nincs? A létige zéró váltakozás korpuszvezérelt vizsgálata

Hány VAN nincs? A létige zéró váltakozás korpuszvezérelt vizsgálata 28 XI. Alkalmazott Nyelvészeti Doktoranduszkonferencia Hány VAN nincs? A létige zéró váltakozás korpuszvezérelt vizsgálata Dömötör Andrea PPKE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola domotor.andrea@itk.ppke.hu

Részletesebben

Eseményszerkezet és topik-predikátum tagolás a magyar mondatban *

Eseményszerkezet és topik-predikátum tagolás a magyar mondatban * É. KISS KATALIN Eseményszerkezet és topik-predikátum tagolás a magyar mondatban * Predicates describing different event types have different arguments designated to constitute the main news together with

Részletesebben

Logika nyelvészeknek, 11. óra A kvantifikáció kezelése a klasszikus és az általánosított kvantifikációelméletben

Logika nyelvészeknek, 11. óra A kvantifikáció kezelése a klasszikus és az általánosított kvantifikációelméletben Logika nyelvészeknek, 11. óra A kvantifikáció kezelése a klasszikus és az általánosított kvantifikációelméletben I. A kvantifikáció a klasszikus Frege-féle kvantifikációelméletben A kvantifikáció klasszikus

Részletesebben

2 kultúra. Zétényi Tamás. www.nytud.hu/depts/tlp/quantification zetenyi@nytud.hu

2 kultúra. Zétényi Tamás. www.nytud.hu/depts/tlp/quantification zetenyi@nytud.hu 2 kultúra Zétényi Tamás www.nytud.hu/depts/tlp/quantification zetenyi@nytud.hu MTA Nyelvtudományi Intézet - 'Elmélet és kísérlet a nyelvészetben' Budapest, 2014. február 25 agenda: mit csinálunk? mit veszünk

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2016. november 30. Visszajelzés a beadott házi feladatokkal kapcsolatban Ismétlés: igeragozás /gemináták) "ע ע és ע "י,ע "ו

Részletesebben

A főnévvel egyeztetett mutató névmás konstrukciós megközelítésben

A főnévvel egyeztetett mutató névmás konstrukciós megközelítésben A főnévvel egyeztetett mutató névmás konstrukciós megközelítésben Dömötör Éva PPKE Nyelvtudományi Doktori Iskola Újdonságok a szemantikai és pragmatikai kutatásokban 2018 Az előadás felépítése A konstrukció:

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 7. rész Miért nem értheted meg az

Részletesebben

ELMÉLETI ÉS KÍSÉRLETES NYELVÉSZETI OSZTÁLY I. AZ OSZTÁLY Fİ FELADATAI 2009-BEN

ELMÉLETI ÉS KÍSÉRLETES NYELVÉSZETI OSZTÁLY I. AZ OSZTÁLY Fİ FELADATAI 2009-BEN ELMÉLETI ÉS KÍSÉRLETES NYELVÉSZETI OSZTÁLY I. AZ OSZTÁLY Fİ FELADATAI 2009-BEN 1. Grammatikai kutatások Mondattan A szintaxis szimmetriajelenségeinek és ezek jelentıségének további vizsgálata. A határozók

Részletesebben

KREATÍVAN HASZNÁLHATÓ IDEGENNYELV-TUDÁS MEGSZERZÉSÉNEK NYELVPEDAGÓGIÁJA NEUROLINGVISZTIKAI MEGKÖZELÍTÉSBEN

KREATÍVAN HASZNÁLHATÓ IDEGENNYELV-TUDÁS MEGSZERZÉSÉNEK NYELVPEDAGÓGIÁJA NEUROLINGVISZTIKAI MEGKÖZELÍTÉSBEN Rádi Ildikó* KREATÍVAN HASZNÁLHATÓ IDEGENNYELV-TUDÁS MEGSZERZÉSÉNEK NYELVPEDAGÓGIÁJA NEUROLINGVISZTIKAI MEGKÖZELÍTÉSBEN 1. Problémafelvetés: hol keressük a hibát a mai nyelvoktatásban? Anyelvoktatás gyakorlata,

Részletesebben

A határozottság a magyar nyelvben: néhány funkcionális megjegyzés.

A határozottság a magyar nyelvben: néhány funkcionális megjegyzés. Újdonságok a szemantikai és pragmatikai kutatásokban A határozottság a magyar nyelvben: néhány funkcionális megjegyzés. Paolo Driussi Università degli Studi di Udine Újdonságok a szemantikai és pragmatikai

Részletesebben

VARGA DIÁNA A MAGYAR FELSZÓLÍTÓ MONDATOK SZERKEZETE

VARGA DIÁNA A MAGYAR FELSZÓLÍTÓ MONDATOK SZERKEZETE Doktori (PhD) értekezés tézisei VARGA DIÁNA A MAGYAR FELSZÓLÍTÓ MONDATOK SZERKEZETE Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Nyelvtudományi Doktori Iskola Vezetője: Prof.

Részletesebben

A nominális mondatok funkcionális szempontból

A nominális mondatok funkcionális szempontból A nominális mondatok funkcionális szempontból HEGEDŰS RITA 1. A megnevezésről; a létige funkciójáról A nominális mondat/nominális predikátum problémája a magyarban leíró nyelvészeti és MID [magyar mint

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2014. szeptember 17. A főnevekkel kapcsolatos elsőéves tananyag ismétlése Az óra céljai: Középhaladó bibliai héber nyelvtan:

Részletesebben

A kétféle igemódosítóról

A kétféle igemódosítóról KIEFER FERENC A kétféle igemódosítóról Preverbs in Hungarian have two important properties which distinguish them from other elements in the sentence: (i) they occupy the position immediately preceding

Részletesebben

Az elefántcsonttorony átépítése *

Az elefántcsonttorony átépítése * Vilagossag_5-6_MasodikTordelt.qxd 2003.06.30. 9:59 Page 219 VILÁGOSSÁG 2003/5 6. Kijelentés, norma, cselekvés / nyelvfilozófia Gervain Judit Zemplén Gábor Az elefántcsonttorony átépítése * BEVEZETÉS Minden

Részletesebben

ALAKTAN ELŐADÁS 1-2. Alaktan, morfológia tárgya. Morfológia és mondattan viszonya. Morfológia univerzalitása. A szó fogalma I. Alaktan belső ügyei

ALAKTAN ELŐADÁS 1-2. Alaktan, morfológia tárgya. Morfológia és mondattan viszonya. Morfológia univerzalitása. A szó fogalma I. Alaktan belső ügyei ALAKTAN ELŐADÁS 1-2. Keszler Borbála (szerk.): Magyar grammatika és Kiefer Ferenc (szerk.): Új magyar nyelvtan Alaktan, morfológia tárgya - a morféma (vö. a szó szerkezete) -szótőhöz: különféle toldalékok

Részletesebben