Az őszi káposztarepce. növényvédelme

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az őszi káposztarepce. növényvédelme"

Átírás

1 Az őszi káposztarepce növényvédelme

2 Az ôszi káposztarepce (Brassica napus) A repce mára a világ második legnagyobb területen termesztett olajnövényévé lépett elô. Az EU tagországokban és azok közvetlen szomszédságában már több, mint 5 millió hektáron termesztik és területe ugrásszerûen nô. Étkezési és ipari célú felvevô piaca folyamatosan tovább bôvül. A repce a közeljövô energianövénye. A megújuló energiaforrások használatának aránya folyamatosan növekszik. Igaz ez az Európai Unióra is, ahol az elôállított bioüzemanyagok meghatározó részét a repcébôl elôállított biodízel üzemanyag teszi ki. A repce olaját biodízelként használva csak az a széndioxid szabadul fel, amit a növény az élete során lekötött. Az elsô biodízel gyártó üzemek építése Magyarországon is elkezdôdött. A repcetermesztés a kedvezô idôjárás mellett nagy szaktudást és sok odafigyelést igényel. Az agrotechnika különbözô elemeit (talajelôkészítés, tápanyagutánpótlás, vetésidô, stb.) optimálisan kell kialakítani, hogy a repce valóban kiemelkedô termésszintet és magas olajtartalmat érjen el. A repce a talajjal szemben kevésbé igényes, a búzának kiváló elôveteménye. A legáltalánosabb gabonaváltó gazdálkodási rendszerbe jól illeszthetô, termesztése a gabonatermesztés gépeivel megoldható. Intenzív növényvédelmi technológia Megfelelô termésszint csak az ôsszel elkezdett tudatos agrotechnika és növényvédelem alkalmazásával érhetô el. A Bayer CropScience a következô technológiai elemeket ajánlja az ôszi káposztarepce növényvédelmére: az optimális tôszám védelmére rovarölô szeres csávázást növekedésszabályozó hatású gombaölô szert a jó áttelelés és a kórokozóktól mentes növényállomány érdekében méhkímélô rovarölô szert a veszteségmentes betakarítást biztosító állományszárítást

3 Biztonság a kezdetektôl fogva vetômagcsávázás A repcetermesztés sikerességét döntôen befolyásoló tényezôk egyike az optimális tôszám. A vetômagok kiszerelési egységeinek változása (kilós kiszerelésrôl darabszámra), a nemesítôk részletes tôszám javaslata is jelzi, hogy a repce hektáronkénti optimális tôszáma nagyon fontos. A vetést követôen több kártevô is veszélyezteti a kelô repcét, ami ha nem avatkoznak be súlyos tôszám csökkenést idézhet elô: A repce gyökerét a polifág talajlakók, pl. drótférgek, mocskos pajorok, stb. támadják. A repce leveleit már szikleveles állapottól a repcebolha imágója károsíthatja. A repce leveleit a repcedarázs álhernyó karéjozza, illetve lyuggatja. A repce fôgyökere és a gyökérnyak károsodik a kis káposztalégy lárvák táplálkozásának hatására A repcebolha imágók a kelô repcén gyülekeznek, és az elsô fagyokig hámozgatják a leveleket. A talajra rakott petékbôl folyamatosan kikelô lárvák az alsó levelek nyelébe, fô erébe furakodva odvasítanak. A repcedarázs harmadik legnépesebb nemzedékének rajzása augusztus végétôl egészen október közepéig elhúzódhat. A repcedarázs fiatal lárvái a levelek hámozásával, a fejlettebb lárvák lyuggatással és karéjozással okoznak kárt. Szélsôséges esetben a levélzet teljesen eltûnik, a vetés megsemmisül. A kis káposztalégy károsítása az utóbbi 1-2 évben vált szembetûnôvé a hazai repcetermesztôk körében. A lárvák (nyüvek) rágásának hatására a fôgyökéren vájatok alakulnak ki. A sérült növényi szövetek elhalnak, másodlagos rothadás következik be. Súlyos esetben a gyökérnyaki rész teljes keresztmetszetében elhal, a növény kipusztul. Okszerû és eredményes védekezés az ôszi kártevôk ellen, azaz optimális tôszám csak ott valósítható meg, ahol már a vetés elôtt számolunk a korai kártevôk megjelenésével. A repce vetésterület növekedése és a termesztési körzeteken belüli nagyobb elôfordulási aránya az összes megvalósítható agrotechnikai védekezési elem mellett (tábla kiválasztása, elôvetemény, árvakelés, tarló feketén tartása, optimális vetésidô, stb.) a kémiai védekezési módszerek alkalmazását is szükségessé teszi. Az ôszi rovarkártevôk ellen hatékony csávázás lehet az elsô lépés a sikeres repcetermesztésben. Ez a ráfordítás többszörösen megtérül, mert biztosított a négyzetméterenkénti megfelelô tôszám, az egészséges és optimálisan fejlett állomány.

4 Chinook 200 FS Csávázással a legegyszerûbben, ugyanakkor jó hatékonysággal védekezhetünk az ôszi rovarkártevôk ellen. Az ôszi káposztarepce vetômag csávázására szolgáló Chinook 200 FS a repce fejlôdésének kezdeti szakaszában nyújt védelmet a kártevôk ellen. Két eltérô hatásmechanizmusú összetevôje, a kontakt módon ható béta-cyflutrin és a felszívódó imidakloprid biztosítják, hogy a repce már a kelés pillanatától védve legyen mind a talajból támadó, mind pedig a kifejlôdô leveleket károsító kártevôkkel szemben. A Chinook-os csávázás a vetéstôl számított 4-5 hétig biztosítja a kelô növény védettségét, a zavartalan gyökérképzôdést és az elsô valódi levelek fejlôdését. Az intenzív repcetermesztés követelményeinek figyelembe vételével fejlesztettük ki legújabb rovarölô csávázó szerünket. Az Ellado két eltérô hatásmechanizmusú összetevôje, a kontakt módon ható béta-cyflutrin és a felszívódó klotianidin. A felszívódó hatóanyag eddigiektôl magasabb dózisa biztosítja, hogy a csávázószer a kevesebb kivetett vetômag mennyiség esetében is kellô hatékonysággal védje a repcét az ôszi rovarkártételtôl. Az Ellado-s csávázás a repce 6-8 leveles stádiumáig biztosítja a növény védettségét. Csak a nagyüzemi körülmények között, pontos adagolással végzett, precíz csávázási technológia biztosítja a vetômag tökéletes fedettségét. Az Ellado és a Chinook 200 FS alkalmazását ezért a Bayer csak az általa ellenôrzött technológiai feltételekkel rendelkezô vetômag kikészítô üzemekben hagyta jóvá. Az Ellado és a Chinook hatóanyagai csak a vetés után fejtik ki hatásukat, így a rovarok elleni védelem nem függ a csávázás idôpontjától. Keresse a Chinook 200 FS-sel, illetve az Ellado-val csávázott vetômagot a nemesítôknél és a vetômag kereskedôknél! Forgalmazási kategória: I.

5 Kórokozók Az ôszi káposztarepce legjellemzôbb kórokozói gyökérnyak- és szárrothadást (Phoma lingam), fehérszárúságot, szárpusztulást (Sclerotinia sclerotiorum), a becô és levél károsodását (Alternaria brassicae), levélfoltosságot (Cylindrosporium concentricum) okoznak. A kórokozók a szár és a becôk fertôzésével, a levélfelület csökkentésével nemcsak a termés mennyiségét, hanem annak olajtartalmát is lerontva duplán okoznak kárt. A kórokozók közül nálunk legfontosabb, a Phoma lingam (Leptosphaeria maculans), minden jelentôs repce termôterületen megtalálható. Akár gyökérnyak- és szárrothadást, levélfoltosodást, szárdôlést, szártörést, korai érést is képes okozni. A megfigyelések szerint az elsô tünetek szeptember végén október elején jelennek meg. A fertôzött növény vagy elpusztul, vagy fejlôdésében visszamaradva sínylôdik. A kórokozók az állomány legyengítésével fokozzák a kifagyás veszélyét is: közvetett, de akár közvetlen módon is tôpusztulást okozhatnak. Télállóság - áttelelés Száraz években gyakran elôfordul, hogy ôsszel nem lehet megfelelô minôségû vetômagágyat készíteni a repcének. A kedvezôtlen csírázási feltételek elhúzódó kelést és egyenetlen növényállományt eredményezhetnek. A gyengén fejlett repcét a téli hideg meggyötri, az állomány tavaszra legyengül és kiritkul. Csapadékos és meleg években viszont a jól ülepedett nedves talaj, és az enyhe ôszi idôjárás következtében az állomány fejlôdése felgyorsul. Ilyenkor fokozódik a szárba indulás veszélye, ami jelentôsen növeli a kifagyás kockázatát. Ez a veszély nem csak a túl korán és/vagy túl sûrûn vetett állománynál áll fenn. A túlfejlett, leveles, szárba indult növények éppúgy kitettek a téli fagykároknak, mint a gyenge gyökérzetû, fejletlen, 2-4 leveles egyedek. Sok termelô emlékezhet 2002/2003 telére, amikor a repce közel 70%-a kifagyott Magyarországon. A biztonságos áttelelés kritériumai: leveles fejlettség - mélyen fekvô rozettájú tôlevélrózsás állapot cm gyökérhosszúság mm gyökérnyak átmérô - az ôszi szárba indulás megakadályozása.

6 Tavasszal A Folicur Solo kora tavasszal (15 20 cm-es hajtáshossz) alkalmazva csökkenti a növénymagasságot, növeli a szárszilárdságot, ezáltal csökkenti a megdôlést. Serkenti az oldalhajtások képzôdését, melyek mélyebbrôl indulnak és erôteljesebben fejlôdnek, így jobb lesz a becôberakódás; mindezek növelik a terméspotenciált. Késôbb (40 cm-es állapottól a virágzás kezdetéig) kijuttatva alkalmazható a megdôlés mérséklésére, de a kezelés elôsegíti az egyöntetû virágzást és az egyenletes érést is. Tavasszal gombabetegségek ellen a repce szárba indulástól a virágzás kezdetéig alkalmazható 0,75-1,0 l/ha dózisban egyszer, vagy kétszer kijuttatva. (Ôszi kezelés esetén legfeljebb egy tavaszi kijuttatás végezhetô). A Folicur Solo kettôs hatású gombaölô szer. Növekedésszabályozó hatásának köszönhetôen segíti a repce áttelelését, ugyanakkor hatékony a kórokozók széles köre ellen is. Ôsszel A Folicur Solo ôsszel kijuttatva javítja a repce télállóságát, csökkenti az állomány kiritkulását. Megakadályozza, hogy a kórokozók a repce legyengítésével fokozzák kifagyás veszélyét. A szárba indulás és a virágzás kezdete között kijuttatva hatékonyan védi a szárat, a leveleket és a becôket. Hatásos a gyökérnyak és szárrothadás (Phoma lingam), a fehérszárúság (Sclerotinia sclerotiorum), a repce becôrontó (Alternaria brassicae), a cilindrospóriumos levélfoltosság (Cylindrosporium concentricum) ellen. Forgalmazási kategória: II. A Folicur Solo ôsszel meggátolja a szárba indulást, segíti az erôs, zömök tôlevélrózsa kialakulását. A hosszanti növekedés lassulásával fokozódik a gyökérzet növekedése, aminek következtében nagyobb lesz a gyökértömeg és a gyökérnyak átmérôje is. A kezelés erôteljesebbé teszi az oldalhajtások kialakulását, és elôsegíti a repce gyorsabb tavaszi regenerálódását. A készítményt ôsszel, a repce 4-8 leveles állapotában kell kijuttatni, lehetôleg 12 C feletti hômérsékleten. Fagykárcsökkentés céljára a javasolt dózis 0,5 l/ha. A télállóság javító hatás fokozása, illetve tavaszra áthúzódó gombaölô hatás érdekében a dózis 0,75-1,0 l/ha-ra növelhetô. Javasolt technológia ÔSZI KEZELÉS Fejletlen, egyenetlen növényállomány megerôsítésére Minimum 4 leveles fejlettségnél 0,5 l/ha Az erôteljes növekedés és az ôszi 4 6 leveles fejlettségnél 0,5-0,6 l/ha szárba indulás blokkolására 6 8 leveles fejlettségnél 0,75-0,8 l/ha Erôs Phoma vagy Cylindrosporium fertôzésnél 6 8 leveles fejlettségnél 0,75-1,0 l/ha TAVASZI KEZELÉS A vezérhajtás hirtelen felnyurgulásának blokkolására, szárszilárdításra Szárba indulástól kezdetén 0,5 l/ha Szárszilárdításra és gombabetegségek ellen Bimbózástól virágzás kezdetéig 0,75-1,0 l/ha

7 Az ipari növények közül a repcének van a legtöbb rovarkártevôje Tavasszal a kártevôk megjelenése a felmelegedéssel együtt várható. Betelepedésük hosszan elhúzódhat és gyakran több hullámban történik. A repcét sokféle rovar károsíthatja, pl.: káposztalegyek, káposzta-levéltetû, káposztalepke, káposztapoloskák, stb. A repce termését tavasszal a következô rovarok veszélyeztetik leginkább. Repceszár-ormányos Az imágó tavasszal a levél lemezét rágja, a növény szárán, illetve a becôkön is okozhat sebet. A tojásrakáshoz a levélnyélbe és a fiatal szárba fúr lyukakat. Egy növényben akár lárva is lehet. A kikelô lárva egy hónapig a növényben fejlôdik, miközben a levélnyél és a szár bélszövetét rágja. A növények lankadnak, visszamaradnak fejlôdésükben és gyakran eltörnek. Kártétele ezerszem tömeg és olajtartalom csökkenést eredményez. Repcebecô-ormányos Az imágó a kocsányt, a leveleket és a bimbókat furkálja, gödrösre rágja. A becôn rágott lyukon keresztül helyezi be tojásait. A lárvák a repcemagokat rágják. A becôben egy lárva akár öt magot is károsíthat. A becônként 1-5 lárva akár % termésveszteséget is okozhat. A sérült becô idô elôtt felnyílik és az összes mag kihullik. A kártétel tovább fokozódik azáltal, hogy a repcebecô-gubacsszúnyog számára is megnyitja az utat a tojásrakáshoz és ugyanott az Alternaria gomba spórái is behatolhatnak. Repcebecô-gubacsszúnyog Az imágó a repcevirágzás idején rajzik. Mivel becôsérülés nélkül csak a nagyon fiatal becôkbe tud önállóan petézni, leginkább a más kártevôk által ejtett becôsérüléseket használja fel a tojásrakáshoz. A becôk belsejében kikelô fehér lárvák a magokat és a becô falát belülrôl károsítják. A sérült becôk megfakulnak, csavarodnak és szabálytalan gubacsok képzôdnek rajtuk. A magvak zsugorodnak, vagy elhalnak. A becôk érés elôtt megsárgulnak, és idô elôtt felnyílnak, további pergési veszteséget okozva. Repce-fénybogár Az imágó belerág a még zárt virágbimbókba, hogy táplálékához, a virágporhoz jusson. A virágpor keresése közben kirágja a bimbókat, elrágja, vagy megsérti a termôt is. A sérült virágok lehullanak, vagy torz becôkké fejlôdnek, a virágzati tengely felkopaszodik. A repce porzószálaira rakott petébôl kikelô lárva kezdetben virágporevô, késôbb a virágbimbókat, a hajtáscsúcsot károsítja.

8 A repce virágzásakor kímélni kell a beporzást végzô rovarokat. Hatékony védelem a rovarok ellen a méhek kímélésével A Biscaya felszívódó rovarölô szer. Alacsony dózis, kiemelkedô hatékonyság és hosszú hatástartam jellemzi, ugyanakkor kíméli a méheket. A Biscaya, a kloronikotinilek második generációs képviselôje, kiemelkedô hatékonyságú a repceszár-ormányos, a repcefénybogár, a repcebecô ormányos és a repcebecô-gubacsszúnyog ellen. A hatóanyagot a rovarok a kezelt felülettel érintkezve, illetve a táplálkozásuk során veszik fel. Hatására a kártevô nem táplálkozik tovább, mozgása lelassul és rövidesen elpusztul. A hatóanyag hosszú ideig egyenletesen oszlik el a levelekben, ezért a Biscaya hatását sokáig megôrzi. A készítmény a kezelés után a levélen és a hajtás zöld részein keresztül gyorsan felszívódik, és a nedvkeringéssel eljut a növény minden részébe. A Biscaya méhekre gyakorolt hatását szántóföldi kísérletben egy 5000 m 2 -es virágzó facélia parcellán vizsgálták. A kezelt területen nem pusztultak el a méhek, sôt mivel a Biscaya-nak nincs riasztó hatása a méhekre, a kezelt területen a megszokott mértékû volt a pollengyûjtés is. A kísérlet eredményei igazolták, hogy a Biscaya kíméli a méheket. A Biscaya méhveszélyességi szempontból nem jelölésköteles, a repcében nem csak a virágzás elôtt, vagy után alkalmazható, hanem a virágzás alatt a nappali órákban is. Javasolt technológia: Az idôjárás felmelegedésével már kora tavasszal megkezdôdik a rovarok betelepedése a repcetáblára. A védekezéseket a tábla folyamatos figyelésére alapozva, a kártevôk betelepedése idején a jobb hatás érdekében már bimbós állapottól javasolt megkezdeni. A repceszár-ormányos tömeges megjelenése akár egy héttel megelôzheti a repcefénybogár betelepedését, ezért ellene külön védekezés lehet indokolt. Elhúzódó betelepedés esetén a kezelést célszerû megismételni. Adagolás: 0,3 l/ha dózisban, l/ha vízben kijuttatva. Forgalmi kategória: II.

9 A repce természetes érése hosszan elhúzódó folyamat A repce virágzása akár egy hónapon keresztül is eltarthat. Ezt követôen a virágzás sorrendjében, a növény alsó részétôl a felsô becôk irányába fokozatosan érnek be a magvak. Eltérô az érés a fô- és az oldalhajtások között is. Az idôjárási viszonyok, a talaj heterogenitása, vagy a domborzat miatt további különbségek lehetnek a táblán belül is. Deszikkálás nélkül Korai betakarítás, zöld, nedves állomány esetén a sérült, tört szemek aránya nô, az avasodás veszélye fokozódik, a többszöri szárítás és tisztítás pedig növeli a költségeket. Késôre halasztott betakarításkor mire a repcetáblán a növények zöme a betakarításra alkalmas szintre szárad, addigra a termés egy része már túlérik, a legalsó becôk felnyílnak, a mag kipereg, a termés veszendôbe mehet. Ha a repcetáblában nagy tömegben találhatók zöld gyomnövények, gyomirtó hatású állományszárítás nélkül teljesen lehetetlenné válik a betakarítás Kíméletes szárítás Ha szükséges gyomirtás Zopp A Zopp jól idôzített alkalmazásával egységesen éretté lehet tenni az állományt. Hatáskifejtése gyors, de nem azonnali. A kezelést követôen a növények nedvességtartalma fokozatosan csökken a betakarításhoz és tároláshoz szükséges szintre. A becôk fala megszárad, de rugalmas marad, a bennük lévô termés nem szóródik ki. A kíméletes szárításnak köszönhetôen a repcemagok utóérése biztosított, a termés beltartalmi értéke javul, nô az olajtartalom. A Zopp vetômag elôállításban is használható. A Zopp a növények szöveteibe könnyen és gyorsan felszívódik, ezért még az ellenálló, gyomnövények ellen is jó hatású. Javasolt technológia A kezelést a természetes érés kezdetére kell idôzíteni, amikor a becôk 2/3-a aranysárga színû, illetve amikor a fôhajtás középsô harmadában, a becôkben lévô magok legnagyobb része már vörösesbarna, sötétbarna színû. Adagolás: 2-2,5 l/ha dózisban, 300 l/ha vízben kijuttatva. Légi kijuttatás: l/ha permetlében. Forgalmi kategória: I.

10 Mire kell odafigyelni? A repce termését elsôdlegesen befolyásoló tényezôk közé tartoznak a vetési idô, a fajta, a harmonikus tápanyag ellátottság, valamint a tôszám, de a repce termésbiztonsága érdekében elengedhetetlenül szükséges a gyommentesség, a kórokozóktól mentes egészséges növényállomány és a megfelelô fejlettség a jó átteleléshez, a hatékony védelem a tavaszi rovarkártevôk ellen és a tenyészidôszak végén a kíméletes deszikkálás. Zopp Gyommentesség A gyomok a repcét már ôsszel elboríthatják, ezzel rontják annak télállóságát is. A repce a fény felé igyekezve szárának megnyújtására kényszerül, ami fokozza a kifagyás veszélyét. A kezeléseket mielôbb célszerû elvégezni a repce ôszi állománykezelésére engedélyezett készítményekkel. A Folicur Solo kiválóan kombinálható pl. Galera-val vagy Ikarus-al, a repce télállóságának javítása érdekében. A Bayer CropScience intenzív repce növényvédelmi ajánlatában található korszerû készítményekkel nagyobb biztonsággal termeszthetô az ôszi káposztarepce. A Galera és az Ikarus a Dow AgroSciences védjegyei

11 További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén: Borbély Béla, 20/ Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/ Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Simon Zoltán, 30/ Csongrád megye: Égetô István, 20/ Jász-Nagykun-Szolnok megye: Hárnási András, 20/ Békés megye: Pljesovszki Tibor 20/ Heves, Nógrád megye: Huszár Elek, 20/ Bács-Kiskun megye: Kiss András, 20/ Pest megye: Dúcz Ferenc, 20/ Komárom-Esztergom, Veszprém megye: Majsa Dezsô, 20/ Fejér, Észak-Tolna megye: Fekete Zoltán, 20/ Baranya, Tolna megye: Csernus Péter, 20/ Somogy, Nyugat-Tolna megye: Horváth Tibor, 20/ Vas, Zala megye: Virág István, 20/ Gyôr-Moson-Sopron, Veszprém megye: Pusztai Gábor, 20/ Bayer CorpScience 1123 Budapest, Alkotás u BAYinfo: (80)

A Repce. növényvédelme

A Repce. növényvédelme A Repce növényvédelme Az ôszi káposztarepce (Brassica napus) Az ôszi káposztarepcét Indiában már több mint 4000 évvel ezelôtt ismerték, de Európába csak a XIX. században jutott el. A repce mára mégis a

Részletesebben

Az ôszi káposztarepce. növényvédelme

Az ôszi káposztarepce. növényvédelme Az ôszi káposztarepce növényvédelme 2013 Az ôszi káposztarepce (Brassica napus) A repce mára a világ második legnagyobb területen termesztett olajnövényévé lépett elô. Az EU tagországokban és azok közvetlen

Részletesebben

Az őszi káposztarepce. növényvédelme

Az őszi káposztarepce. növényvédelme Az őszi káposztarepce növényvédelme 2015 Az őszi káposztarepce (Brassica napus) A repce mára a világ második legnagyobb területen termesztett olajnövényévé lépett elő. Az EU tagországokban és azok közvetlen

Részletesebben

A legtöbbet termő középérésű.

A legtöbbet termő középérésű. REPCE 64 REPCE HIBRIDEK REPCE HIBRIDEK A legtöbbet termő középérésű. Az SY Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robosztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal

Részletesebben

Az eredményesebb repcetermesztésért

Az eredményesebb repcetermesztésért Az eredményesebb repcetermesztésért Bevezetô Magos olajtartalom Hibridrepcék a Bayertôl Az innováció folytatódik A Bayer meghatározó szereplôje a globális repce vetômag piacnak. Ezt a pozíciót a folyamatos

Részletesebben

Avaunt 150 EC. rovarölő szer. Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen. A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére

Avaunt 150 EC. rovarölő szer. Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen. A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére Avaunt 150 EC rovarölő szer Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve A repcefénybogár elleni

Részletesebben

Formában tartja a repce becôt

Formában tartja a repce becôt InV1022 Formában tartja a repce becôt Pergési veszteség csökkentô készítmény, amely megakadályozza a becôk betakarítás elôtti felnyílását. Kijuttatás után a Lamfix hatóanyaga, vízben kevésbé oldódó féligáteresztô

Részletesebben

A napraforgó. növényvédelme

A napraforgó. növényvédelme A napraforgó növényvédelme 2013 A napraforgó A napraforgó a legfontosabb olajnövényünk. Fél millió hektár körüli vetésterületével a harmadik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény Magyarországon.

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme Fusilade Forte Az első és ma is egyik leghatékonyabb szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó a Fusilade Forte. A legjobb hatás a gyomok intenzív

Részletesebben

Hibridrepcék. Puncher Jumper Brentano Elektra Arkaso Arketon Vectra

Hibridrepcék. Puncher Jumper Brentano Elektra Arkaso Arketon Vectra Hibridrepcék Puncher Jumper Brentano Elektra Arkaso Arketon Vectra II Ôszi Bevezetô Új termékek a Bayer Seeds-tôl A vetômagpiac az egyik legdinamikusabban fejlôdô terület a mezôgazdasági inputok közül.

Részletesebben

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége 2013.01.11. AKTUALITÁSOK Minden magnak csak egy esélye van! HASZNOS INFORMÁCIÓK Pioneer.com/hungary Árutőzsdei hírek Pioneer sajtófigyelő Időjáráselőrejelzés Agrometeorológia Ha segítségre, szaktanácsadásra

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Tavaszi kártevôk. Elôrejelzés alapján, idôben, okszerûen

Tisztelt Partnerünk! Tavaszi kártevôk. Elôrejelzés alapján, idôben, okszerûen Tisztelt Partnerünk! A tavasz közeledtével egyre több kártevô jelenik meg az ôsszel elvetett növényeken így az ôszi káposztarepcén is. Az ôszi káposztarepce az igényes, intenzív kultúrnövények közé sorolandó.

Részletesebben

2011 Vetômag védelem

2011 Vetômag védelem 2011 Vetômag védelem A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben vannak benne tárolva olyan

Részletesebben

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme A ribiszke és a köszméte termesztése során évről-évre jelentős gazdasági kárt okoznak a lisztharmat a lombozat fertőzésével és a különböző levéltetű fajok

Részletesebben

A napraforgó. növényvédelme

A napraforgó. növényvédelme A napraforgó növényvédelme A napraforgó A napraforgó a legfontosabb olajnövényünk. Fél millió hektár körüli vetésterületével a harmadik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény. Sajtolásából

Részletesebben

Kalászos gabonák. növényvédelme

Kalászos gabonák. növényvédelme Kalászos gabonák növényvédelme Szántóterületünk több mint egyharmadán termesztünk kalászosokat, túlnyomórészt ôszi búzát és árpát. A kalászosok termesztés-technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem,

Részletesebben

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu Talajfertőtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg

Részletesebben

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72 CUKORRÉPA 72 CUKORRÉPA VETŐMAGOK Kiemelkedően magas cukortartalmú, rizoktónia toleráns cukorrépa. Cerkospóra ellen az egyik legellenállóbb fajta. Minden cukorrépa termesztésre alkalmas területen termeszthető.

Részletesebben

A kalászos gabonák. növényvédelme

A kalászos gabonák. növényvédelme A kalászos gabonák További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye: Borbély Béla, 20/519-2741 Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/956-0385

Részletesebben

A cukorrépa. növényvédelme

A cukorrépa. növényvédelme A cukorrépa növényvédelme A cukorrépa védelme Amikor cukrot teszünk a teánkba, vagy a kávénkba, ritkán gondolunk arra, hogy abban mennyi munka van. Pedig a cukorrépa termesztés talán a legtöbb szakértelmet

Részletesebben

A paradicsom védelme

A paradicsom védelme A paradicsom védelme Rovarkártevôk elleni védelem A paradicsom növényvédelmi szempontból az egyik legigényesebb kultúrnövény. A magvetéstôl a betakarításig-szedésig a károkozók egész sora veszélyeztet

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ. a jövedelmező repce receptje. Marton Genetics hibridek - Sikeres és eredményes repcetermesztést kívánunk!

TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ. a jövedelmező repce receptje. Marton Genetics hibridek - Sikeres és eredményes repcetermesztést kívánunk! REPCEKATALÓGUS 1 BEVEZETŐ Marton Genetics hibridek - a jövedelmező repce receptje TARTALOMJEGYZÉK A korábbi évek során tapasztalt szélsőséges időjárási viszonyok, így a nyári hőségnapok számának növekedése,

Részletesebben

A Lumiposa Technikai tulajdonságai Rácz István, DowDuPont Agrodivizió kiemelt partner kapcsolatok és inszekticid portfolió

A Lumiposa Technikai tulajdonságai Rácz István, DowDuPont Agrodivizió kiemelt partner kapcsolatok és inszekticid portfolió A Lumiposa Technikai tulajdonságai Rácz István, DowDuPont Agrodivizió kiemelt partner kapcsolatok és inszekticid portfolió Áttekintés Mi a Lumiposa Új hatóanyag Lumiposa - röviden Legfontosabb kártevők

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám. Dekalb repce Akadémia. Müller Gábor. Repce állományszárítás Roundup Mega használatával.

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám. Dekalb repce Akadémia. Müller Gábor. Repce állományszárítás Roundup Mega használatával. DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám Dekalb repce Akadémia Müller Gábor Repce állományszárítás Roundup Mega használatával Czepó Mihály Hasznos információk Árutőzsdei információk Agrometeorológia Szaktanácsadás

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN A projekt címe: A GMO mentes minőségi takarmány szója termesztés

Részletesebben

A repcebecô-ormányos imágója a bimbókat károsítja

A repcebecô-ormányos imágója a bimbókat károsítja Magas kártétel várható: - ha megjelenése idején hosszú ideig hûvös idôjárás uralkodik és a bimbós vagy virágállapot hosszú ideig tart, - ha a repce rosszul telelt és rossz kondícióval rendelkezik - erdôszélek

Részletesebben

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy]

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy] 5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA [négypluszegy] AZ ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁS DIÓHÉJBAN Az őszi talajaktiválás annyit jelent, hogy olyan talajbaktérium készítményt juttatunk a földbe, amely jelentősen

Részletesebben

Hozzon ki többet. a repcéjéből!

Hozzon ki többet. a repcéjéből! Hozzon ki többet a repcéjéből! Magyarországon az őszi káposztarepce iránti termesztési kedv évek óta töretlen a termelők körében és folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, mostanra a repce intenzív kultúrává

Részletesebben

Repce őszi technológia. Egy jó szezonhoz biztos kezdés kell

Repce őszi technológia. Egy jó szezonhoz biztos kezdés kell Repce őszi technológia Egy jó szezonhoz biztos kezdés kell A termelők általános véleménye szerint a repce az egyik legkockázatosabban termeszthető szántóföldi növény, ugyanakkor magas jövedelmezőséget

Részletesebben

Megbízható. Jól ismert. Most még jobb.

Megbízható. Jól ismert. Most még jobb. Megbízható. Jól ismert. Most még jobb. Previcur Energy - Újdonság a moszatgombák ellen Az új Previcur Energy két felszívódó preventív hatóanyagból áll, a Previcur 607 SL-bôl jól ismert propamokarbból és

Részletesebben

4. A növényvédő szer felhasználására vonatkozó előírások:

4. A növényvédő szer felhasználására vonatkozó előírások: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő. védelmében

Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő. védelmében Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő védelmében Rovarölő szer molyok és kabócák ellen A Luzindo egy új, széles spektrumú, hosszú tartamhatású rovarölő szer lepkefélék és egyéb szúró-szívó szájszervű

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.21. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.28-ig. Várható frissítés: 2015.05.28. 12:00-kor. A gyors növekedésnek

Részletesebben

A vetômag érték. A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan. Vetômagcsávázás védelem a kezdetektôl fogva

A vetômag érték. A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan. Vetômagcsávázás védelem a kezdetektôl fogva Vetômag védelem A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben vannak benne tárolva olyan -

Részletesebben

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére BASF Hungária Kft. Agrodivízió 1132 Budapest, Váci út 30. Telefon: (06 1) 250 9700 Fax: (06 1) 250 9709 www.agro.basf.hu www.repcesz.basf.hu Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív

Részletesebben

Ideális hőmérséklet 10 20 C, a megcélzott kártevő legintenzívebb táplálkozási időszaka előtt, lehetőleg délelőtt. Hatásnövelő körülmény nincs.

Ideális hőmérséklet 10 20 C, a megcélzott kártevő legintenzívebb táplálkozási időszaka előtt, lehetőleg délelőtt. Hatásnövelő körülmény nincs. . Általános Név Formuláció Hatóanyag FENDONA 10 EC Emulzióképző koncentrátum (SC) 100 g/l alfametrin Hatás A Fendona 10 EC kontakt és gyomorméreg; rágó kártevők lárvái és kifejlett alakjai ellen hatékony.

Részletesebben

A szőlő. növényvédelme

A szőlő. növényvédelme A szőlő növényvédelme 2016 Szőlő növényvédelme A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. A szőlő növényvédelmét az adott

Részletesebben

ENGEDÉLYOKIRAT. Dow AgroSciences Egyesült Királyság

ENGEDÉLYOKIRAT. Dow AgroSciences Egyesült Királyság ENGEDÉLYEZÉSI IGAZGATÓSÁG ELŐADÓK: Baranyi Tibor Mészáros Ferencné TÁRGY: RAPID CS rovarölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye ENGEDÉLYSZÁM: 444/2006. OLDALAK SZÁMA: 5 ENGEDÉLYOKIRAT

Részletesebben

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat repcére Genezis technológiával jövedelmezően termelheti a repcét! 2 3 A repcét hatékonyan érdemes termeszteni! A repcét intenzíven kell táplálni! A repce termésével felvett tápelemek

Részletesebben

A szôlô. növényvédelme

A szôlô. növényvédelme A szôlô növényvédelme A szôlô védelme Lisztharmat ellen már a néhány centiméteres hajtásnagyságánál el kell kezdeni a védekezést, kontakt készítményekkel. Közvetlenül virágzás elôtt, amikor a lombfelület

Részletesebben

A hörcsög érzékelhető jelenléte csak Jászfelsőszentgyörgy-Pusztamonostor térségében figyelhető meg (1 kotorék/ha).

A hörcsög érzékelhető jelenléte csak Jászfelsőszentgyörgy-Pusztamonostor térségében figyelhető meg (1 kotorék/ha). Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 09. 15. - 2014. 09.30. között Időjárás 2014. szeptember második felének időjárása változást hozott térségünkbe. A csapadékos periódus után

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.07.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.07. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.14-ig. Várható frissítés: 2015.05.14. 12:00-kor. Az elmúlt hét időjárása

Részletesebben

Clearfield gyomirtási rendszer már repcetermesztőknek is!

Clearfield gyomirtási rendszer már repcetermesztőknek is! Clearfield gyomirtási rendszer már repcetermesztőknek is! már repcetermesztőknek is! Az őszi káposztarepcében a Clearfield gyomirtási rendszer az egyetlen nem transzgenikus (nem GMO) gyomirtószer-tűrő

Részletesebben

Tisztelt Partnereink!

Tisztelt Partnereink! 214 Tisztelt Partnereink! Elkészült a 214/15-ös szezonra vonatkozó repce katalógusunk. Az előző évekhez képest jelentősen kibővült a választékunk, 9 hibridünkből 4 új: DARKO, ODICE, SILENE és az ANISSE.

Részletesebben

Vetômag védelem 2013

Vetômag védelem 2013 Vetômag védelem 2013 A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben találhatók benne olyan -

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.14.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.14. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.21-ig. Várható frissítés: 2015.05.21. 12:00-kor. A meleg időjárás

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.30. 12:00-kor. Érvényes: 2011.07.07-ig. Várható frissítés: 2011.07.07. 12:00-kor.

Részletesebben

Célirányos hatékonyság

Célirányos hatékonyság A Bayer legújabb kukorica gyomirtó szere Célirányos hatékonyság Széles hatásspektrum Rezisztencia védelem Levél és talaj hatás Szezonhosszú hatástartam A Bayer CropScience legújabb fejlesztésû posztemergens

Részletesebben

CSÁVÁZÓ SZEREK. Hatásspektrum és dózis

CSÁVÁZÓ SZEREK. Hatásspektrum és dózis CSÁVÁZÓSZEREK 106 CSÁVÁZÓ SZEREK Folyékony gombaölő csávázószer peronoszpórafélék ellen. Az Apron a napraforgó vetőmag peronoszpóra elleni szisztémikus csávázószere. Felszívódó hatóanyaga a magba és a

Részletesebben

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés 6/2014. (II. 6.) VM rendelet a termésbecslésről A szakmaközi

Részletesebben

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt.

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt. A Trifender alkalmazása a burgonyában. Készítette: Osváth Zoltán email:osvathz@enternet.hu A Trifender egy hiper parazita gomba, amely készítmény a Trihoderma asperellum gomba egy agresszív törzsét tartalmazza.

Részletesebben

Védekezés a kalászosok és a repce tavaszi kártevői ellen

Védekezés a kalászosok és a repce tavaszi kártevői ellen A hatékony védekezéshez elengedhetetlen a kártevők táblaszintű felmérése Védekezés a kalászosok és a repce tavaszi kártevői ellen Dr. Ripka Géza MgSzH Központ, Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2011.06.23-ig. Várható frissítés: 2011.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

Repce. Olajozottan egész szezonban

Repce. Olajozottan egész szezonban Repce Olajozottan egész szezonban A repce sikeresen csak intenzíven termeszthető. Ehhez a rovarok és gombabetegségek elleni védekezésen túl elengedhetetlen a folyamatos bór- és kénellátás. Új technológiai

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészről a Kwizda Agro Hungary Kft. (továbbiakban Kwizda Agro), 1138 Budapest, Váci u. 135-139. képviseli: Zajácz István ügyvezető), másrészről.(név)......

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 08. 15. - 2014. 08.31. között Időjárás 2014 augusztus második felében lehűlést okoztak azok az átvonuló hidegfrontok, amelyek csak kevés

Részletesebben

IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Vetése Növényvédelem, növényápolás Öntözés Érés, betakarítás A termés

Részletesebben

A burgonya. növényvédelme

A burgonya. növényvédelme A burgonya További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye: Borbély Béla, 20/519-2741 Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/956-0385 Csongrád,

Részletesebben

A dísznövények védelme

A dísznövények védelme A dísznövények védelme A dísznövénytermesztés a növénytermesztés speciális ága. Sokféle faj és fajta termesztését végzik nagyon eltérô körülmények között, van szabadföldi, üveg alatti, fóliás és hideghajtatott

Részletesebben

REPCE BÚZA ÁRPA. LG őszi vetőmag ajánlat 2015. Kevesebb kockázat nagyobb haszon!

REPCE BÚZA ÁRPA. LG őszi vetőmag ajánlat 2015. Kevesebb kockázat nagyobb haszon! REPCE BÚZA ÁRPA LG őszi vetőmag ajánlat 2015 Kevesebb kockázat nagyobb haszon! 2 Őszi vetőmag ajánlat REPCE 3 A Limagrain kutatási tevékenységének középpontjában a termésmennyiség folyamatos növelése mellett,

Részletesebben

UMG MICRO. mikrogranulált starter műtrágya

UMG MICRO. mikrogranulált starter műtrágya UMG MICRO mikrogranulált starter műtrágya A mezőgazdasági termelők körében egyre jelentősebb az igény olyan korszerű, hatékony és környezetkímélő technológiák iránt, amelyek minél nagyobb biztonsággal

Részletesebben

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva.

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. 1. számú melléklet (Forrás: K.B) TEMATIKUS TERV Téma: Az őszi búza termesztése. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. Nevelési

Részletesebben

Irtható kártevők: Szőlőmolyok Sodrómolyok Kukoricamoly Borsómoly Gyapottokbagolylepke

Irtható kártevők: Szőlőmolyok Sodrómolyok Kukoricamoly Borsómoly Gyapottokbagolylepke 148 Szerkatalógus 2015 Rovarölő szerek Vetésfehérítő bogarak lárvái Gabonafutrinka-lárvák Repcefénybogár Repcebolha Irtható kártevők: Szőlőmolyok Sodrómolyok Kukoricamoly Borsómoly Gyapottokbagolylepke

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.04.18. 12:00-kor. Érvényes: 2013.04.25-ig. Várható frissítés: 2013.04.25. 12:00-kor.

Részletesebben

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése A TÁMOP-3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyermekek integrációja (ok fejlesztése) kiemelt projekt keretében beszerzett és a pedagógiai szakszolgálatok számára átadott informatikai eszközök Átadásra került

Részletesebben

Kedves Partnerünk! Cégismertetô

Kedves Partnerünk! Cégismertetô 2015 Kedves Partnerünk! Üdvözlöm az Euralis csapata nevében a repce szezon küszöbén. Megszokhatta tôlünk, hogy minden évben valamilyen újdonsággal állunk elô. Az elmúlt évben nagy sikerrel vezettük be

Részletesebben

NÖVEKEDÉSSZABÁLYOZÓ SZEREK

NÖVEKEDÉSSZABÁLYOZÓ SZEREK NÖVEKEDÉSSZABÁLYOZÓ SZEREK NÖVEKEDÉSSZABÁLYOZÓ SZEREK Rugalmasan kijuttatható, biztos hatású kalászos szárszilárdító készítmény. Új formulációnak köszönhetően fokozott hatékonysággal rendelkezik. Az intenzívebb

Részletesebben

A repce növényvédelme

A repce növényvédelme A repce növényvédelme A repce termésbiztonságának megalapozása A hazai klímán termesztett repcefajták és hibridek hozamát alapvetôen meghatározó tényezôk a termôhely, a tenyészidôszak idôjárása és az alkalmazott

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép között

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép között JászNagykunSzolnok megye növényegészségügyi helyzetkép 2014. 09. 01. 2014. 09.15. között Időjárás 2014. szeptember első fele sok csapadékot hozott térségünkbe. Egy északról leszakadó magassági légörvény

Részletesebben

elszínezôdését eredményezi (a levélsejtek ilyenkor az atkaszívogatás

elszínezôdését eredményezi (a levélsejtek ilyenkor az atkaszívogatás Az atkaprobléma Az atka, mint kártevô részben a mezôgazdasági kemizáció szülte probléma. Mintegy 50-60 évvel ezelôtt, a klórozott szénhidrogén típusú rovarölô szerek térhódítása indította el az atkák kártevôvé

Részletesebben

A csemegekukorica védelme

A csemegekukorica védelme A csemegekukorica védelme Talajfertôtlenítés, gyomirtás Talajfertôtlenítés A kukoricabogár lárvája és egyéb talajlakó kártevôk ellen a Force 1,5 G nélkülözhetetlen. Dózisa: 12-15 kg/ha vetéssel egymenetben

Részletesebben

Repce. Grátisz. őszi technológia. Grounded. Kockázatcsökkentő program

Repce. Grátisz. őszi technológia. Grounded. Kockázatcsökkentő program Repce őszi technológia Kockázatcsökkentő program Grátisz Grounded A termelők általános véleménye szerint a repce az egyik legkockázatosabb szántóföldi növény, ugyanakkor magas jövedelmezőséget biztosíthat.

Részletesebben

termés t/ha napraforgó

termés t/ha napraforgó SoilTonic G szántóföldi napraforgó üzemi kísérlet, Komárom 60 50 40 30 20 tőszám/ha növekedésben visszamaradt tő db/mintatér átlagos növénymagasság, cm 10 0 SoilTonic G 3,3 3,2 3,1 3 2,9 2,8 2,7 2,6 termés

Részletesebben

A napraforgó. növényvédelme

A napraforgó. növényvédelme A napraforgó növényvédelme 2015 A napraforgó A napraforgó a legfontosabb olajnövényünk. Fél millió hektár feletti vetésterületével a harmadik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény Magyarországon.

Részletesebben

őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus 114 % I. hely 2011 - Arsenal 128 % www.lgseeds.hu Magról magra, magasabbra

őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus 114 % I. hely 2011 - Arsenal 128 % www.lgseeds.hu Magról magra, magasabbra őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus 2013 I. hely 2012 Arsenal 114 % I. hely 2011 - Arsenal 128 % NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletek korai csoport Magról magra, magasabbra Maximalizálja

Részletesebben

KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT

KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT 2014 dekalbteszt.hu dekalbmet.hu 04.30. ÚJ DKC3811 9 10 10 9 10 10 Termőképesség Vízleadás Aszálytűrés Korai fejlődési erély Szárszilárdság Gyökérerősség Alacsony növénymagasságú,

Részletesebben

REPCE VETÔMAG AJÁNLAT 2018

REPCE VETÔMAG AJÁNLAT 2018 VETÔMAG AJÁNLAT 2018 BEVEZETŐ Tisztelt Partnerünk! Az 1936-ban alapított EURALIS az európai vetőmag piac meghatározó szereplője, Magyarországon már szójában és szemes cirokban is piacvezető pozíciót foglalnak

Részletesebben

A napraforgó betegségei. gei. Fotó: internet

A napraforgó betegségei. gei. Fotó: internet A napraforgó betegségei gei 1 Napraforgó peronoszpóra Plasmopara halstedii A napraforgó egyik legveszedelmesebb betegsége. Korábban a fogékony fajtákon jelentős terméskiesést okozott. Ma a kereskedelemben

Részletesebben

MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet. Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe

MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet. Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe Hajdú-Bihar megye növény-egészségügyi helyzetének alakulásáról

Részletesebben

Repce. 3 lépésben a 4 tonnáért

Repce. 3 lépésben a 4 tonnáért 3 lépésben a 4 tonnáért A repce jövedelmezősége nagyrészt a ráfordítások minőségén múlik. A magas terméshez a rovarok és gombabetegségek elleni védekezésen túl szükséges a kiegyensúlyozott, folyamatos

Részletesebben

Csávázás. Cruiser OSR: együttes védelem a kórokozók és a kártevők ellen. A repce védelme

Csávázás. Cruiser OSR: együttes védelem a kórokozók és a kártevők ellen. A repce védelme Csávázás Hazai viszonyaink között az öszi káposztarepce termelésében évjárattól függöen ugyan, de szinte minden ősszel gondot jelentenek a rovarkártevök, ennek köszönhetöen már régóta általános termesztéstechnológiai

Részletesebben

Õszi káposztarepce ajánlat. Jövőt vetni 1856 óta

Õszi káposztarepce ajánlat. Jövőt vetni 1856 óta Õszi káposztarepce ajánlat 2011 Jövőt vetni 1856 óta Köszöntô Tanulj a múltból, élj a mának és gondolj a jövôre! A KWS cégcsoport több évtizedre visszatekintô kutatás-fejlesztési tevékenységének köszönhetôen,

Részletesebben

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A vöröshagyma a hazai és a nemzetközi piacokon is folyamatosan, egész évben igényelt zöldségfélénk. A fogyasztók ellátása részben friss áruval, de

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.05.30. 12:00-kor. Érvényes: 2013.06.06-ig. Várható frissítés: 2013.06.06. 12:00-kor.

Részletesebben

SY Cassidy. Repce hibridek

SY Cassidy. Repce hibridek Repce SY Cassidy A BIZTONSÁG EREJÉVEL KORAI ÉRÉSŰ Az SY Cassidy egy karakteresebb, robusztusabb megjelenésű SafeCross TM hibrid. A termékfejlesztés során kifejezetten ezen tulajdonság megszerzése volt

Részletesebben

A szilva. védelme.

A szilva. védelme. A szilva védelme www.syngenta.hu A szilva védelme A szilva védelme Gombabetegségek elleni védelem Rovarkártevők elleni védelem 81 82 Gombabetegségek elleni védelem A szilva betegségei közül a polisztigmás

Részletesebben

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában Immár több mint tíz éve használható az őszi búza és a tritikálé gyomirtására, elsősorban egyszikű gyomnövények ellen, a szulfoszulfuron hatóanyagú ATHOS TM.

Részletesebben

T E R M É K A J Á N LÓ K a l á s zo s Re p c e

T E R M É K A J Á N LÓ K a l á s zo s Re p c e TERMÉKAJÁNLÓ Kalászos Repce Innovatív // INNOVATÍV TECHNOLÓGIAI MEGOLDÁSOK A CAUSSADE SEMENCES vetőmag-nemesítő vállalatot francia gazdák alapították. Nem véletlen tehát, hogy az immár nemzetközivé fejlődött

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 2.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 2.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 2.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.05.02. 12:00-kor. Érvényes: 2013.05.09-ig. Várható frissítés: 2013.05.09. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.04.27. 12:00-kor. Érvényes: 2017.05.04-ig. Várható frissítés: 2017.05.04. 12:00-kor.

Részletesebben

Algaalapú biostimulátor. A biztos alapozásért

Algaalapú biostimulátor. A biztos alapozásért Algaalapú biostimulátor A biztos alapozásért PAT TECHNOLÓGIA A BIZTOS ALAPOZÁSÉRT Műtrágya a talajban A Physio Activator technológia hatása a növény táplálkozás-élettani folyamataira Physio Activator technológia

Részletesebben

A kukorica. növényvédelme

A kukorica. növényvédelme A kukorica növényvédelme 2015 Sokasodó növényvédelmi problémák a kukoricában A kukoricatermesztés sikere sok tényezőn múlik. A kukorica növényvédelmi feladatai a sikeres termesztés-technológia elhagyhatatlan

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 7. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. november 24-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés az őszi mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Hibridrepcék. Puncher Lexer Safer Brentano Arkaso Arketon

Hibridrepcék. Puncher Lexer Safer Brentano Arkaso Arketon Hibridrepcék Puncher Lexer Safer Brentano Arkaso Arketon Kirobbanóan olajtartalom Hibridrepcék a Bayer Seeds-tôl Bevezetô A Bayer CropScience elkötelezett az új lehetôségek kutatása, új megoldások kifejlesztése

Részletesebben

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák A szôlôperonoszpóráról A szõlõperonoszpóra kialakulásához 3-5 mm csapadék, vagy hosszan megmaradó dús harmat és 10-13 C fok átlaghõmérséklet kell. A fertõzéstõl a

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.19. 12:00-kor. Érvényes: 2014.06.26-ig. Várható frissítés: 2014.06.26. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

www.syngenta.hu A dísznövények védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A dísznövények védelme A póréhagyma védelme A dísznövények védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A dísznövénytermesztés a növénytermesztés speciális ága. Sokféle faj és fajta termesztését végzik nagyon eltérő körülmények között, van szabadföldi,

Részletesebben

Kiváló Nagyon jó Jó Elfogadható Gyenge

Kiváló Nagyon jó Jó Elfogadható Gyenge DEKALB HÍRLEVÉL 2012.08.02. 2012/10. Szám A repcék télállósága A repcék betegség ellenálló képessége Hasznos információk Árutőzsdei információk Agrometeorológia Szaktanácsadás www.monsanto.hu Télállóság

Részletesebben