Az ôszi káposztarepce. növényvédelme

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az ôszi káposztarepce. növényvédelme"

Átírás

1 Az ôszi káposztarepce növényvédelme 2013

2 Az ôszi káposztarepce (Brassica napus) A repce mára a világ második legnagyobb területen termesztett olajnövényévé lépett elô. Az EU tagországokban és azok közvetlen szomszédságában már több mint 7,5 millió hektáron termesztik és területe az utóbbi években ugrásszerûen nôtt. Étkezési és ipari célú felvevô piaca folyamatosan tovább bôvül. A repce a közeljövô energianövénye A megújuló energiaforrások használatának aránya folyamatosan növekszik. Igaz ez az Európai Unióra is, ahol az elôállított bioüzemanyagok meghatározó részét a repcébôl elôállított biodízel üzemanyag teszi ki. A repce olaját biodízelként használva csak az a széndioxid szabadul fel, amit a növény az élete során lekötött. A repcetermesztés a kedvezô idôjárás mellett nagy szaktudást és sok odafigyelést igényel. Az agrotechnika különbözô elemeit (talajelôkészítés, tápanyagutánpótlás, ve-

3 tésidô, stb.) optimálisan kell kialakítani, hogy a repce valóban kiemelkedô termésszintet és magas olajtartalmat érjen el. A repce a talajjal szemben kevésbé igényes, a búzának kiváló elôveteménye. A legáltalánosabb gabonaváltó gazdálkodási rendszerbe jól illeszthetô, termesztése a gabonatermesztés gépeivel megoldható. Biztonság a kezdetektôl fogva vetômagcsávázás A repcetermesztés sikerességét döntôen befolyásoló tényezôk egyike az optimális tôszám. A vetômagok kiszerelési egységeinek változása (kilós kiszerelésrôl darabszámra), a nemesítôk részletes tôszám javaslata is jelzi, hogy a repce hektáronkénti optimális tôszáma milyen fontos. A vetést követôen több kártevô is veszélyezteti a kelô repcét, ami ha nem avatkoznak be súlyos tôszám csökkenést idézhet elô: a repce gyökerét a polifág talajlakók, pl. drótférgek, mocskos pajorok, stb. támadják a repce leveleit már szikleveles állapottól a repcebolha imágója károsíthatja a repce leveleit a repcedarázs álhernyó karéjozza, illetve lyuggatja a repce fôgyökere és a gyökérnyak károsodik a kis káposztalégy lárvák kártételének hatására Intenzív növényvédelmi technológia Megfelelô termésszint csak az ôsszel elkezdett tudatos agrotechnika és növényvédelem alkalmazásával érhetô el. A Bayer CropScience a következô technológiai elemeket ajánlja az ôszi káposztarepce növényvédelmére: széles hatásspektrumú, rugalmassan alkalmazható posztemergens gyomirtó szert a legveszélyesebb kétszikû gyomok ellen az optimális tôszám védelmére rovarölô szeres csávázást növekedésszabályozó hatású gombaölô szereket a jó áttelelés és a kórokozóktól mentes növényállomány érdekében méhveszélyesség szempontjából nem jelölésköteles rovarölô szert a veszteségmentes betakarítást biztosító állományszárítást A repcebolha imágók a kelô repcén gyülekeznek, és az elsô fagyokig hámozgatják a leveleket. A talajra rakott petékbôl folyamatosan kikelô lárvák az alsó levelek nyelébe, fô erébe furakodva odvasítanak.

4 A repcedarázs harmadik legnépesebb nemzedékének rajzása augusztus végétôl egészen október közepéig elhúzódhat. A fiatal lárvák a levelek hámozásával, a fejlettebb lárvák lyuggatással és karéjozással okoznak kárt. Szélsôséges esetben a levélzet teljesen eltûnik, az állomány megsemmisül. A kis káposztalégy károsítása az utóbbi 3-4 évben vált szembetûnôvé a hazai repcetermesztôk körében. A lárvák (nyüvek) rágásának hatására a fôgyökéren vájatok alakulnak ki. A sérült növényi szövetek elhalnak, másodlagos rothadás következik be. Súlyos esetben a gyökérnyaki rész teljes keresztmetszetében elhal, a növény kipusztul. A repce gyomszabályozása A repce termését elsôdlegesen befolyásoló tényezôk közé tartoznak a vetésidô, a fajta, a harmonikus tápanyag ellátottság, valamint a tôszám, de a repce termésbiztonsága érdekében elengedhetetlenül szükséges a gyommentesség is. Okszerû és eredményes védekezés az ôszi kártevôk ellen, azaz optimális tôszám csak ott valósítható meg, ahol már a vetés elôtt számolunk a korai kártevôk megjelenésével. A repce vetésterület növekedése és a termesztési körzeteken belüli nagyobb elôfordulási aránya az összes megvalósítható agrotechnikai védekezési elem mellett (tábla kiválasztása, elôvetemény, árvakelés, tarló feketén tartása, optimális vetésidô, stb.) a kémiai védekezési módszerek alkalmazását is szükségessé teszi. Az ôszi rovarkártevôk ellen a hatékony csávázás lehet az elsô lépés a sikeres repcetermesztésben. Ez a ráfordítás többszörösen megtérül, mert hozzájárul a négyzetméterenkénti megfelelô tôszám, az egészséges és optimálisan fejlett állomány kialakulásához. A repce gyomnövényei általában a repcével azonos idôben kelnek és erôsödnek meg. Az ôszi gyomosodást elsôsorban az ôsszel kelô-tavasszal magot érlelô gyomok okozzák: árvacsalán fajok, pásztortáska, tyúkhúr és veronika fajok. Nagy gondot okoznak az ôsszel kelô-nyár elején magot érlelô gyomok is: ragadós galaj, pipacs, szikfû és pipitér fajok. Ezeken felül jelentôs területen károsít a sebforrasztó zsombor, a szarkaláb, a mezei árvácska, az egyszikûek közül a nagy széltippan és a gabona árvakelés. Az évelô gyomok közül a gabonában is jelentôs problémát okozó mezei acat megjelenésére lehet számítani. A hektáronként optimálisnak tartott növényszám csökkenésével a repce ôszi gyomelnyomó képességére egyre kevésbé számíthatunk. Ugyanakkor a gyomok a repcét már ôsszel elboríthatják, elvonva tôle a tápanyagokat és a nedvességet, rontva annak télállóságát. A gyomos állományban a repce a fény felé igyekezve szárának megnyújtására kényszerül, ami fokozza a kifagyás veszélyét.

5 Chinook Csávázással a legegyszerûbben, ugyanakkor jó hatékonysággal védekezhetünk az ôszi rovarkártevôk ellen. Az ôszi káposztarepce rovarkártevôi ellen a Chinook a repce fejlôdésének kezdeti szakaszában nyújt védelmet. Két eltérô hatásmechanizmusú összetevôje, a kontakt módon ható béta-ciflutrin és a felszívódó imidakloprid biztosítják, hogy a repce már a kelés pillanatától védve legyen mind a talajból támadó, mind pedig a kifejlôdô leveleket károsító kártevôkkel szemben. Ellado Az intenzív repcetermesztés követelményeinek figyelembevételével kifejlesztett csávázószer. Az Ellado két eltérô hatásmechanizmusú összetevôje a kontakt módon ható béta-ciflutrin és a felszívódó klotianidin. A felszívódó hatóanyag eddigiektôl magasabb dózisa biztosítja, hogy a csávázószer a kevesebb kivetett vetômag mennyiség esetében is kellô hatékonysággal védje a repcét az ôszi rovarkártételtôl. Az Ellado-s csávázás a repce 6-8 leveles stádiumáig biztosítja a növény védettségét. A Chinook hatóanyagai csak a vetés után fejtik ki hatásukat, így a rovarok elleni védelem nem függ a csávázás idôpontjától. A Chinook-os csávázás a vetéstôl számított 4-5 hétig biztosítja a kelô növény védettségét, a zavartalan gyökérképzôdést és az elsô valódi levelek fejlôdését. Csak a nagyüzemi körülmények között, pontos adagolással végzett, precíz csávázási technológia biztosítja a vetômag tökéletes fedettségét. A Chinook alkalmazását ezért a Bayer csak az általa ellenôrzött technológiai feltételekkel rendelkezô vetômag kikészítô üzemekben hagyta jóvá. Keresse a Chinook-kal csávázott vetômagot a nemesítôknél és a vetômag kereskedôknél! Forgalmazási kategória: I. Csak a nagyüzemi körülmények között, pontos adagolással végzett, precíz csávázási technológia biztosítja a vetômag tökéletes fedettségét. Az Ellado alkalmazását ezért a Bayer csak az általa ellenôrzött technológiai feltételekkel rendelkezô vetômag kikészítô üzemekben hagyta jóvá. Az Ellado hatóanyagai csak a vetés után fejtik ki hatásukat, így a rovarok elleni védelem nem függ a csávázás idôpontjától. Keresse az Ellado-val csávázott vetômagot a nemesítôknél és a vetômag kereskedôknél! Forgalmazási kategória: I.

6 Repce Trió 2010 ôszétôl az Ikarus* gyomirtó szer, a Folicur Solo gombaölô szer és a Decis Mega rovarölô szer Repce Trió néven is megvásárolható. A csomag 10 ha repce gyomirtására és regulátoros kezelésére, valamint 6,6 ha rovarok elleni védelmére elegendô. Összetétele: 3 liter Ikarus; 10 liter Folicur Solo, 1 liter Decis Mega. Az Ikarus jelenleg a legszélesebb hatásspektrummal rendelkezô, magról kelô és évelô kétszikû gyomnövények elleni posztemergens kelés után kijuttatható gyomirtó szer, amely a repce állománykezelésére felhasználható. A gyomirtó hatás kifejtéséhez nincs szükség bemosó csapadékra, viszont a készítmény hatásbiztonsága érdekében kijuttatáskor a léghômérséklet +10 C fölött kell hogy legyen a sejtosztódás pontjain ható hatóanyagok a gyomok aktív növekedési szakaszában a leghatásosabbak. Az Ikarus hatékonysága a gyomok ellen: Kiváló ragadós galaj, ebszikfû, mezei acat, pipitér-félék, parlagfû, árvakelésû napraforgó, csattanó maszlag, szulákpohánka, porcsin keserûfû, lapulevelû keserûfû, keszegsaláta, kék búzavirág; Közepes fehér libatop, szôrös disznóparéj, mezei árvácska, tarló tisztesfû, mezei tarsóka, bársonyos árvacsalán, aprószulák; ban a takarásban lévô gyomokon csak részleges hatásra lehet számítani. Az Ikarus ôsszel egyszikû irtóval, rovarölô készítménnyel, vagy regulátorral (Folicur Solo) keverhetô úgy, hogy a tankkeverék maximum 4-5 hatóanyagot tartalmazhat. A készítmény tavaszi kijuttatása csak önmagában javasolt. Összetett gyomprobléma esetén ôszszel a metozaklór hatóanyag és az Ikarus kombináció külön-külön, vagy együttesen a repce 2-4 leveles stádiumától alkalmazható. Az Ikarus használatakor az ôszi káposztarepce betakarítását követôen a kezelt területre ôsszel csak kalászos gabona, a következô évben tavaszi kalászos, illetve kukorica vethetô. * Az Ikarus a Dow AgroSciences LLC védjegye. Gyenge (mellékhatás) sebforrasztó zsombor, pásztortáska. Az Ikarus ôsszel a repce 2-4 valódi leveles állapotától, egészen tavasszal a szárbaindulás kezdetéig alkalmazható, 0,3 l/ha dózisban. Ügyeljünk a jó permetlé borításra a gyomok levelén! Magas tôszám esetén, túlfejlett állomány-

7 Télállóság - áttelelés Száraz években gyakran elôfordul, hogy ôsszel nem lehet megfelelô minôségû vetômagágyat készíteni a repcének. A kedvezôtlen csírázási feltételek elhúzódó kelést és egyenetlen növényállományt eredményezhetnek. A gyengén fejlett repcét a téli hideg meggyötri, az állomány tavaszra legyengül és kiritkul. Csapadékos és meleg években viszont a jól ülepedett nedves talaj, és az enyhe ôszi idôjárás következtében az állomány fejlôdése felgyorsul. Ilyenkor fokozódik a szárbaindulás veszélye, ami jelentôsen növeli a kifagyás kockázatát. Ez a veszély nem csak a túl korán és/vagy túl sûrûn vetett állománynál áll fenn. Kórokozók Az ôszi káposztarepce legjellemzôbb kórokozói gyökérnyak- és szárrothadást (Phoma lingam), fehérszárúságot, szárpusztulást (Sclerotinia sclerotiorum), a becô és levél károsodását (Alternaria brassicae), illetve levélfoltosságot (Cylindrosporium concentricum) okoznak. A kórokozók a szár és a becôk fertôzésével, a levélfelület csökkentésével nemcsak a termés mennyiségét, hanem annak olajtartalmát is lerontva duplán okoznak kárt. A kórokozók közül nálunk legfontosabb, a fómás levélfoltosság és szárrák, minden jelentôs repce termôterületen megtalálható. Akár gyökérnyak- és szárrothadást, levélfoltosodást, szárdôlést, szártörést, korai érést is képes okozni. A megfigyelések szerint az elsô tünetek szeptember végén október elején jelennek meg. A fertôzött növény vagy elpusztul, vagy fejlôdésében visszamaradva sínylôdik. A kórokozók az állomány legyengítésével fokozzák a kifagyás veszélyét is: közvetett, de akár közvetlen módon is tôpusztulást okozhatnak. A túlfejlett, leveles, szárba indult növények éppúgy kitettek a téli fagykároknak, mint a gyenge gyökérzetû, fejletlen, 2-4 leveles egyedek. Sok termelô emlékezhet 2002/2003 telére, amikor a repce közel 70%-a kifagyott Magyarországon. A biztonságos áttelelés kritériumai: 8 10 leveles fejlettség mélyen fekvô rozettájú tôlevélrózsás állapot cm gyökérhosszúság mm gyökérnyak átmérô az ôszi szárba indulás megakadályozása.

8 Folicur Solo Tilmor Hatékony a kórokozók széles köre ellen, ugyanakkor növekedésszabályozó hatásának köszönhetôen segíti a repce áttelelését is. A Folicur Solo ôsszel kijuttatva javítja a repce télállóságát, csökkenti az állomány kiritkulását. Megakadályozza, hogy a kórokozók a repce legyengítésével fokozzák a kifagyás veszélyét. Meggátolja a szárbaindulást, segíti az erôs, zömök tôlevélrózsa kialakulását. A hosszanti növekedés lassulásával fokozódik a gyökérzet növekedése, aminek következtében nagyobb lesz a gyökértömeg és a gyökérnyak átmérôje is. A Folicur Solo kora tavasszal (15 20 cm-es hajtáshossz) alkalmazva csökkenti a növénymagasságot, növeli a szárszilárdságot, ezáltal csökkenti a megdôlést. Serkenti az oldalhajtások képzôdését, melyek mélyebbrôl indulnak és erôteljesebben fejlôdnek. Egyéb kultúrák: A készítmény felhasználása engedélyezett szôlô, gyümölcsfélék és kalászosok védelmére is. Forgalmazási kategória: II. Élelmezés-egészségügyi várakozási idô: ôszi káposztarepce 35 nap Ôszi kezelés Kezelés célja Repce fejlettség Dózis (l/ha) Fejletlen, egyenetlen növényállomány megerôsítése Az erôteljes növekedés és az ôszi szárba indulás blokkolása Erôs Phoma vagy Cylindrosporium fertôzés elleni védelem Tavaszi kezelés A vezérhajtás hirtelen felnyurgulásának blokkolása, szárszilárdítás Szárszilárdítás és gombabetegségek elleni védelem Minimum 4 leveles 0,5 4 6 leveles 0,5-0,6 6 8 leveles 0,75-0,8 6 8 leveles 1,0 Szárba indulás kezdete bimbózás-virágzás kezdete 0,75-1,0 0,75-1,0 Új gombaölô permetezôszer az ôszi káposztarepce védelmére. A benne lévô tebukonazol és protiokonazol hatóanyagoknak köszönhetôen eredményesen alkalmazható a repce Magyarországon elôforduló fôbb gombabetegségei ellen, ugyanakkor kiemelkedô télállóság fokozó és regulátor hatással is rendelkezik. Dózis: 1,2 l/ha. Javasolt lémennyiség l/ha. Ôszi kezelésnél a készítményt a repce 4-8 leveles állapotában (BBCH 14 18) kell kijuttatni, lehetôleg 12 C feletti hômérsékleten. Ôsszel alkalmazva biztonságosabbá teszi az állomány áttelelését és megakadályozza az állomány kiritkulását. Kora tavaszi alkalmazásnál a repce szárbaindulásának legelején (BBCH 30-32) hatásos a fellépô betegségek ellen, növeli a szárszilárdságot, serkenti az oldalhajtások képzôdését, csökkenti a megdôlést és segíti az egyöntetû virágzást. A harmadik lehetséges kijuttatási idôpont a repce virágzásának kezdete (BBCH 57-59) és a virágzás közepe (BBCH 63-65) közötti idôszak lehet, amikor a termést a repce legveszélyesebb kórokozója, a szklerotiniás szártôkorhadás fertôzése veszélyezteti. Az alkalmazandó lémennyiséget minden esetben az állomány fejlettségéhez igazítva kell megválasztani. Forgalmazási kategória: I. Élelmezés-egészségügyi várakozási idô: ôszi káposztarepce 56 nap

9 Az ipari növények közül a repcének van a legtöbb rovarkártevôje Tavasszal a kártevôk megjelenése a felmelegedéssel együtt várható. Betelepedésük hosszan elhúzódhat és gyakran több hullámban történik. A repcét sokféle rovar károsíthatja, pl.: káposztalegyek, káposzta-levéltetû, káposztalepke, káposztapoloskák, stb. A repce termését tavasszal a következô rovarok veszélyeztetik leginkább. A sérült virágok lehullanak, vagy torz becôkké fejlôdnek, a virágzati tengely felkopaszodik. A repce porzószálaira rakott petébôl kikelô lárva kezdetben virágporevô, késôbb a virágbimbókat, a hajtáscsúcsot károsítja. Repcebecô-ormányos Az imágó a kocsányt, a leveleket és a bimbókat furkálja, gödrösre rágja. A becôn rágott lyukon keresztül helyezi be tojásait. A lárvák a repcemagokat rágják. A becôben egy lárva akár öt magot is károsíthat. A becônként 1-5 lárva akár % termésveszteséget is okozhat. A sérült becô idô elôtt felnyílik és az összes mag kihullik. A kártétel tovább fokozódik azáltal, hogy a repcebecôgubacsszúnyog számára is megnyitja az utat a tojásrakáshoz, és ugyanott az Alternaria gomba spórái is behatolhatnak. Repceszár-ormányos és a nagy repceormányos Az imágó tavasszal a levél lemezét rágja, a növény szárán, illetve a becôkön is okozhat sebet. A tojásrakáshoz a levélnyélbe és a fiatal szárba fúr lyukakat. A nagy repceormányos ezzel ellentétben a szárba rakja a petéket, a peterakási helyeken sejtburjánzás és óriássejtek kialakulása következtében a szár sok esetben felreped, valamint szinte minden esetben megduzzad és csavarodik. Egy növényben akár lárva is lehet. A kikelô lárva egy hónapig a növényben fejlôdik, miközben a levélnyél és a szár bélszövetét rágja. A növények lankadnak, visszamaradnak fejlôdésükben és gyakran eltörnek. Kártétele ezerszem tömeg és olajtartalom csökkenést eredményez. Repce-fénybogár Az imágó belerág a még zárt virágbimbókba, hogy táplálékához, a virágporhoz jusson. A virágpor keresése közben kirágja a bimbókat, elrágja, vagy megsérti a termôt is. Repcebecô-gubacsszúnyog Az imágó a repcevirágzás idején rajzik. Mivel becôsérülés nélkül csak a nagyon fiatal becôkbe tud önállóan petézni, leginkább a más kártevôk által ejtett becôsérüléseket használja fel a tojásrakáshoz. A becôk belsejében kikelô fehér lárvák a magokat és a becô falát belülrôl károsítják. A sérült becôk megfakulnak, csavarodnak, és szabálytalan gubacsok képzôdnek rajtuk. A magvak zsugorodnak, vagy elhalnak. A becôk érés elôtt megsárgulnak, és idô elôtt felnyílnak, további pergési veszteséget okozva.

10 Biscaya Felszívódó rovarölô szer. Alacsony dózis, kiemelkedô hatékonyság és hosszú hatástartam jellemzi. A Biscaya, a kloronikotinilek második generációs képviselôje. A Biscaya hatékonysága kiemelkedô: repszár-ormányos, repce-fénybogár, repcebecô-ormányos és repcebecô-gubacsszúnyog ellen. A hatóanyagot a rovarok a kezelt felülettel érintkezve, illetve a táplálkozásuk során veszik fel. Hatására a kártevô nem táplálkozik tovább, mozgása lelassul, és rövidesen elpusztul. A hatóanyag hosszú ideig egyenletesen oszlik el a növényben, ezért a Biscaya hatását sokáig megôrzi. A készítmény a kezelés után a levélen és a hajtás zöld részein keresztül gyorsan felszívódik, és a nedvkeringéssel eljut a növény minden részébe. Dózis: 0,3 l/ha. Javasolt lémennyiség l/ha. Az idôjárás felmelegedésével már kora tavasszal megkezdôdik a rovarok betelepedése a repcetáblára. A védekezéseket a tábla folyamatos figyelésére alapozva, a kártevôk betelepedése idején a jobb hatás érdekében már bimbós állapottól javasolt megkezdeni. A repceszárormányos tömeges megjelenése akár több héttel megelôzheti a repce-fénybogár betelepedését, ezért ellene külön védekezés lehet indokolt. A rovarok elhúzódó betelepedése esetén a kezelést célszerû megismételni. Ne feledje: A Biscaya méhveszélyességi szempontból nem jelölésköteles, a repcében nem csak a virágzás elôtt, vagy után alkalmazható, hanem a virágzás alatt, a nappali órákban is. Egyéb kultúrák: A készítmény felhasználása engedélyezett kalászosok, kukorica és napraforgó védelmére is. Azt, hogy a tiaklopridnak nincs a méhekre hatása, számos szántóföldi kisérlet eredménye is alátámasztja. Az engedélyezett dózisban alkalmazva semmilyen negatív hatást nem okoz a méhcsaládok életében. Forgalmazási kategória: II. Élelmezés-egészségügyi várakozási idô: repce 30 nap

11 Decis Mega Zopp Korszerû piretroid rovarölô szer, mely olyan új segédanyagokat tartalmaz, melyek az engedélyezett kultúrákban a taglózó és tartamhatás új dimenzióját hordozzák. Dózis: 0,15 l/ha. Javasolt lémennyiség l/ha. Repcében repcebolha és egyéb ôszi kártevôk ellen maximum egyszer, tavasszal repceszár-ormányos, repce fénybogár vagy repcebecô-ormányos ellen maximum háromszor alkalmazható. A kezelést a kártevôk tömeges betelepedésekor, folyamatos egyedszám megfigyelés mellett célszerû elvégezni. Ismételt kezelést leghamarabb 10 nap elteltével lehet végrehajtani. Rezisztencia kialakulásának megelôzése érdekében javasolt más hatóanyag csoportba tartozó rovarölô szerekkel felváltva alkalmazni (pl. Biscaya). Ne feledje: A készítmény virágzó kultúrákban, illetve, ha a kezelt területen, vagy közelében más virágzó gyomok, kultúrnövények vannak, kizárólag a házi méhek napi aktív repülésének befejezôdését követôen, a csillagászati naplemente elôtt egy órával, de legkésôbb 23 óráig használható fel. Egyéb kultúrák: A készítmény felhasználása engedélyezett kalászosok, napraforgó, gyümölcs, zöldségfélék, szôlô, kukorica és dísznövények védelmére is. Forgalmazási kategória: II. Élelmezés-egészségügyi várakozási idô: repce 45 nap Jól idôzített alkalmazásával egységesen éretté lehet tenni az állományt. Hatáskifejtése gyors, de nem azonnali. A kezelést követôen a növények nedvességtartalma fokozatosan csökken a betakarításhoz és tároláshoz szükséges szintre. A becôk fala megszárad, de rugalmas marad, a bennük lévô termés nem szóródik ki. A kíméletes szárításnak köszönhetôen a repcemagok utóérése biztosított, a termés beltartalmi értéke javul, nô az olajtartalom. A Zopp vetômag elôállításban is használható. A Zopp a növények szöveteibe könnyen és gyorsan felszívódik, ezért még az ellenálló gyomnövények ellen is jó hatású. Dózis: 2,0-2,5 l/ha. Javasolt lémennyiség l/ha. A kezelést a természetes érés kezdetére kell idôzíteni, amikor a becôk 2/3-a aranysárga színû, illetve amikor a fôhajtás középsô harmadában, a becôkben lévô magok legnagyobb része már vörösesbarna, sötétbarna színû. Egyéb kultúrák: A készítmény felhasználása engedélyezett napraforgó, lucerna és kender állományszárítására is. Légi kijuttatás: A készítményt repcében l/ha permetlével, cseppnehezítô adalékanyag (pl.: Mero) hozzáadásával kell kijuttatni. Forgalmazási kategória: I. Élelmezés-egészségügyi várakozási idô: repce 7 nap

12 Lamfix SO * Pergési veszteség csökkentô készítmény, amely megakadályozza a becôk betakarítás elôtti felnyílását. Kijuttatás után a Lamfix SO hatóanyaga, vízben kevésbé oldódó féligáteresztô hártyát képez a kezelt növények és becôk felületén. Ez a burkolat nem gátolja a növény érése során keletkezô gázok és vízgôz távozását, ugyanakkor gátolja az érés folyamán a túlzott nedvesség bejutását a becôkbe. A Lamfix SO által létrehozott féligáteresztô bevonatnak köszönhetôen a külsô nedvességváltozás hatására nem következik be a repcebecôk falának rendszeres térfogat változása. Ennek köszönhetôen a becôk nem hasadnak szét a varratok mentén (ami a repceérés velejárója), a mechanikai hatásokra kevésbé lesznek érzékenyek, a magvak pedig kevésbé peregnek ki. A készítmény segítségével a repce érési folyamatának végén érô becôk termése is betakaríthatóvá válik. Dózis: 1,0 liter/ha. Javasolt lémennyiség lier/ha Ôszi káposztarepcében a készítményt önmagában a várható betakarítás elôtt 3-4 héttel kell kijuttatni, amikor a becôk 30 %-a már érett. Állományszárító készítményekkel (pl.: Zopp) kombinációban a szemek %-os nedvességtartalmánál, a várható betakarítás elôtt 7-14 nappal kell kijuttatni. Forgalmazási kategória: III. Ne feledje: Gyomos területeken csak gyomirtó szer típusú deszikkáló készítményekkel együtt, kombinációban alkalmazható. A kijuttatás idôpontja és módja ilyen esetben a kombinációs partnernél javasoltak, engedélyezettek szerint alakul. Élelmezés-egészségügyi várakozási idô: elôírása nem szükséges, illetve az alkalmazott kombinációs partner elôírásai szerint. * Engedélyezés alatt álló termék. A felhasználás során tartsa be a címkén és a termékek engedélyokiratában szereplô elôírásokat!

13 További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Borbély Béla, 20/ Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/ Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Simon Zoltán, 30/ Csongrád megye: Sipos József, 20/ Jász-Nagykun-Szolnok megye: Leszkó László, 20/ Békés megye: Pljesovszki Tibor 20/ Heves, Nógrád megye: Huszár Elek, 20/ Bács-Kiskun megye: Kiss András, 20/ Pest megye: Dúcz Ferenc, 20/ Komárom-Esztergom, Veszprém megye: Pusztai Gábor, 20/ Fejér, Észak-Tolna megye: Fekete Zoltán, 20/ Baranya, Tolna megye: Csernus Péter, 20/ Somogy, Nyugat-Tolna megye: Horváth Tibor, 20/ Vas, Zala megye: Virág István, 20/ Gyôr-Moson-Sopron megye: Ürmösi László, 30/ Bayer CropScience 1123 Budapest, Alkotás u BAYinfo: (80)

Az őszi káposztarepce. növényvédelme

Az őszi káposztarepce. növényvédelme Az őszi káposztarepce növényvédelme Az ôszi káposztarepce (Brassica napus) A repce mára a világ második legnagyobb területen termesztett olajnövényévé lépett elô. Az EU tagországokban és azok közvetlen

Részletesebben

A Repce. növényvédelme

A Repce. növényvédelme A Repce növényvédelme Az ôszi káposztarepce (Brassica napus) Az ôszi káposztarepcét Indiában már több mint 4000 évvel ezelôtt ismerték, de Európába csak a XIX. században jutott el. A repce mára mégis a

Részletesebben

Az őszi káposztarepce. növényvédelme

Az őszi káposztarepce. növényvédelme Az őszi káposztarepce növényvédelme 2015 Az őszi káposztarepce (Brassica napus) A repce mára a világ második legnagyobb területen termesztett olajnövényévé lépett elő. Az EU tagországokban és azok közvetlen

Részletesebben

Célirányos hatékonyság

Célirányos hatékonyság A Bayer legújabb kukorica gyomirtó szere Célirányos hatékonyság Széles hatásspektrum Rezisztencia védelem Levél és talaj hatás Szezonhosszú hatástartam A Bayer CropScience legújabb fejlesztésû posztemergens

Részletesebben

Az eredményesebb repcetermesztésért

Az eredményesebb repcetermesztésért Az eredményesebb repcetermesztésért Bevezetô Magos olajtartalom Hibridrepcék a Bayertôl Az innováció folytatódik A Bayer meghatározó szereplôje a globális repce vetômag piacnak. Ezt a pozíciót a folyamatos

Részletesebben

Formában tartja a repce becôt

Formában tartja a repce becôt InV1022 Formában tartja a repce becôt Pergési veszteség csökkentô készítmény, amely megakadályozza a becôk betakarítás elôtti felnyílását. Kijuttatás után a Lamfix hatóanyaga, vízben kevésbé oldódó féligáteresztô

Részletesebben

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme Fusilade Forte Az első és ma is egyik leghatékonyabb szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó a Fusilade Forte. A legjobb hatás a gyomok intenzív

Részletesebben

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában Immár több mint tíz éve használható az őszi búza és a tritikálé gyomirtására, elsősorban egyszikű gyomnövények ellen, a szulfoszulfuron hatóanyagú ATHOS TM.

Részletesebben

Avaunt 150 EC. rovarölő szer. Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen. A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére

Avaunt 150 EC. rovarölő szer. Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen. A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére Avaunt 150 EC rovarölő szer Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve A repcefénybogár elleni

Részletesebben

Kalászos gabonák. növényvédelme

Kalászos gabonák. növényvédelme Kalászos gabonák növényvédelme Szántóterületünk több mint egyharmadán termesztünk kalászosokat, túlnyomórészt ôszi búzát és árpát. A kalászosok termesztés-technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem,

Részletesebben

Hibridrepcék. Puncher Jumper Brentano Elektra Arkaso Arketon Vectra

Hibridrepcék. Puncher Jumper Brentano Elektra Arkaso Arketon Vectra Hibridrepcék Puncher Jumper Brentano Elektra Arkaso Arketon Vectra II Ôszi Bevezetô Új termékek a Bayer Seeds-tôl A vetômagpiac az egyik legdinamikusabban fejlôdô terület a mezôgazdasági inputok közül.

Részletesebben

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal Ordax kukoricában Hatás Az Ordax kiválóan irtja a magról kelô egyszikû gyomnövényeket, a kakaslábfüvet, a muharféléket, a pirók ujjasmuhart, különösen erôsen a vadkölest. A kétszikû gyomnövények közül

Részletesebben

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme A ribiszke és a köszméte termesztése során évről-évre jelentős gazdasági kárt okoznak a lisztharmat a lombozat fertőzésével és a különböző levéltetű fajok

Részletesebben

A legtöbbet termő középérésű.

A legtöbbet termő középérésű. REPCE 64 REPCE HIBRIDEK REPCE HIBRIDEK A legtöbbet termő középérésű. Az SY Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robosztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal

Részletesebben

Clearfield gyomirtási rendszer már repcetermesztőknek is!

Clearfield gyomirtási rendszer már repcetermesztőknek is! Clearfield gyomirtási rendszer már repcetermesztőknek is! már repcetermesztőknek is! Az őszi káposztarepcében a Clearfield gyomirtási rendszer az egyetlen nem transzgenikus (nem GMO) gyomirtószer-tűrő

Részletesebben

2011 Vetômag védelem

2011 Vetômag védelem 2011 Vetômag védelem A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben vannak benne tárolva olyan

Részletesebben

Kalászosokban is számoljon az Arystával Gyomirtáshoz ajánljuk!

Kalászosokban is számoljon az Arystával Gyomirtáshoz ajánljuk! Kalászosokban is számoljon az Arystával Gyomirtáshoz ajánljuk! Ha a kalászosok gyomirtásáról esik szó, bizonyára keveseknek jut eszébe az Arysta. Más lenne a helyzet, ha pl. a cukorrépa lenne a téma, ahol

Részletesebben

A kalászos gabonák. növényvédelme

A kalászos gabonák. növényvédelme A kalászos gabonák További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye: Borbély Béla, 20/519-2741 Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/956-0385

Részletesebben

Gyomirtás. Tartalomjegyzék Gyomirtás. Gyomnövények a szójában

Gyomirtás. Tartalomjegyzék Gyomirtás. Gyomnövények a szójában 208 209 Tartalomjegyzék 2 0 9 209 Gyomnövények a szójában 210 A szója alapgyomirtása 210 az alapgyomirtásban 212 A szója állománygyomirtása Gyomnövények a szójában A keléstôl a lombzáródásig, valamint

Részletesebben

A napraforgó. növényvédelme

A napraforgó. növényvédelme A napraforgó növényvédelme 2013 A napraforgó A napraforgó a legfontosabb olajnövényünk. Fél millió hektár körüli vetésterületével a harmadik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény Magyarországon.

Részletesebben

Színre lép. az új tengeri mentő

Színre lép. az új tengeri mentő Színre lép az új tengeri mentő Egyszerű, modern, hatékony Kétszikű gyomok Felhasználási javaslat Új posztemergens kukorica gyomirtószer felhasználható: Takarmány és vetőmag kukoricában. Az Elumis a mesotrion

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 343 Gyomirtás. Gyomnövények a szójában

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 343 Gyomirtás. Gyomnövények a szójában szőlő SZÓJA 342 Tartalomjegyzék 343 343 Gyomnövények a szójában 3 43 Gyomnövények a szójában 344 A szója alapgyomirtása 344 Wing-P az alapgyomirtásban A szója állománygyomirtása A keléstől a lombzáródásig,

Részletesebben

A cukorrépa. növényvédelme

A cukorrépa. növényvédelme A cukorrépa növényvédelme A cukorrépa védelme Amikor cukrot teszünk a teánkba, vagy a kávénkba, ritkán gondolunk arra, hogy abban mennyi munka van. Pedig a cukorrépa termesztés talán a legtöbb szakértelmet

Részletesebben

Repce őszi technológia. Egy jó szezonhoz biztos kezdés kell

Repce őszi technológia. Egy jó szezonhoz biztos kezdés kell Repce őszi technológia Egy jó szezonhoz biztos kezdés kell A termelők általános véleménye szerint a repce az egyik legkockázatosabban termeszthető szántóföldi növény, ugyanakkor magas jövedelmezőséget

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Tavaszi kártevôk. Elôrejelzés alapján, idôben, okszerûen

Tisztelt Partnerünk! Tavaszi kártevôk. Elôrejelzés alapján, idôben, okszerûen Tisztelt Partnerünk! A tavasz közeledtével egyre több kártevô jelenik meg az ôsszel elvetett növényeken így az ôszi káposztarepcén is. Az ôszi káposztarepce az igényes, intenzív kultúrnövények közé sorolandó.

Részletesebben

Kalászosokból egyszikût

Kalászosokból egyszikût Kalászosokból egyszikût Egyszikû gyomok kalászosokban A kalászosok gyomviszonyai az idôk során fokozatosan változnak. Néhány kétszikû gyomfaj mellett az egyszikû gyomok elôretörése figyelhetô meg az utóbbi

Részletesebben

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére BASF Hungária Kft. Agrodivízió 1132 Budapest, Váci út 30. Telefon: (06 1) 250 9700 Fax: (06 1) 250 9709 www.agro.basf.hu www.repcesz.basf.hu Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

A paradicsom védelme

A paradicsom védelme A paradicsom védelme Rovarkártevôk elleni védelem A paradicsom növényvédelmi szempontból az egyik legigényesebb kultúrnövény. A magvetéstôl a betakarításig-szedésig a károkozók egész sora veszélyeztet

Részletesebben

Két hatóanyag, széles hatásspektrum. a burgonya gyomirtószere.

Két hatóanyag, széles hatásspektrum. a burgonya gyomirtószere. Két hatóanyag, széles hatásspektrum a burgonya gyomirtószere www.syngenta.hu 880 EC Két hatóanyagú, széles hatásspektrumú burgonya gyomirtószer. A korszerű burgonyatermesztés elképzelhetetlen vegyszeres

Részletesebben

VETÉSTŐL ARATÁSIG, NAGY SZÉLTIPPANTÓL ÉS KÉTSZIKŰ GYOMOKTÓL MENTES ÁLLOMÁNY

VETÉSTŐL ARATÁSIG, NAGY SZÉLTIPPANTÓL ÉS KÉTSZIKŰ GYOMOKTÓL MENTES ÁLLOMÁNY technológia növényvédelem tapasztalatok 2015. augusztus A Dow AgroSciences információs magazinja repce- és gabonatermesztőknek RUNWAY VALÓDI TALAJ-ÉS LEVÉLEN KERESZTÜLI HATÁS A REPCE ŐSZI GYOMIRTÁSÁBAN

Részletesebben

DuPont PRINCIPAL. Kukorica gyomirtó szer. ÚJ HATÓANYAG ÖSSZETÉTEL Hatékonyabban a gyomnövények ellen

DuPont PRINCIPAL. Kukorica gyomirtó szer. ÚJ HATÓANYAG ÖSSZETÉTEL Hatékonyabban a gyomnövények ellen DuPont PRINCIPAL Kukorica gyomirtó szer ÚJ HATÓANYAG ÖSSZETÉTEL Hatékonyabban a gyomnövények ellen az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve az E. I. du Pont de Nemours and Company márkaneve

Részletesebben

Paraj technológia évi őszi és évi tavaszi szezon

Paraj technológia évi őszi és évi tavaszi szezon 2017. évi őszi és 2018. évi tavaszi szezon Terület kiválasztás, elővetemény jó kultúrú, gyommentes terület, a korán lekerülő gabonafélék a legmegfelelőbbek, jó levegő- és vízgazdálkodású, könnyen melegedő

Részletesebben

Megbízható. Jól ismert. Most még jobb.

Megbízható. Jól ismert. Most még jobb. Megbízható. Jól ismert. Most még jobb. Previcur Energy - Újdonság a moszatgombák ellen Az új Previcur Energy két felszívódó preventív hatóanyagból áll, a Previcur 607 SL-bôl jól ismert propamokarbból és

Részletesebben

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége 2013.01.11. AKTUALITÁSOK Minden magnak csak egy esélye van! HASZNOS INFORMÁCIÓK Pioneer.com/hungary Árutőzsdei hírek Pioneer sajtófigyelő Időjáráselőrejelzés Agrometeorológia Ha segítségre, szaktanácsadásra

Részletesebben

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu Talajfertőtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg

Részletesebben

A kukorica. növényvédelme

A kukorica. növényvédelme A kukorica növényvédelme 2013 Sokasodó növényvédelmi problémák a kukoricában A kukoricatermesztés sikere sok tényezôn múlik. A kukorica növényvédelmi feladatai a sikeres termesztés-technológia elhagyhatatlan

Részletesebben

A napraforgó. növényvédelme

A napraforgó. növényvédelme A napraforgó növényvédelme 2015 A napraforgó A napraforgó a legfontosabb olajnövényünk. Fél millió hektár feletti vetésterületével a harmadik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény Magyarországon.

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Növény- és Talajvédelmi Főosztály. Szám: 15259/2003. Előadó: Andrásfalvy P. Szentey L.

FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Növény- és Talajvédelmi Főosztály. Szám: 15259/2003. Előadó: Andrásfalvy P. Szentey L. FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Növény- és Talajvédelmi Főosztály Szám: 15259/2003. Előadó: Andrásfalvy P. Szentey L. Tárgy: MUSTANG SE gyomirtó permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási

Részletesebben

A kukorica. növényvédelme

A kukorica. növényvédelme A kukorica növényvédelme 2015 Sokasodó növényvédelmi problémák a kukoricában A kukoricatermesztés sikere sok tényezőn múlik. A kukorica növényvédelmi feladatai a sikeres termesztés-technológia elhagyhatatlan

Részletesebben

4. A növényvédő szer felhasználására vonatkozó előírások:

4. A növényvédő szer felhasználására vonatkozó előírások: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Repce. Grátisz. őszi technológia. Grounded. Kockázatcsökkentő program

Repce. Grátisz. őszi technológia. Grounded. Kockázatcsökkentő program Repce őszi technológia Kockázatcsökkentő program Grátisz Grounded A termelők általános véleménye szerint a repce az egyik legkockázatosabb szántóföldi növény, ugyanakkor magas jövedelmezőséget biztosíthat.

Részletesebben

A szőlő. növényvédelme

A szőlő. növényvédelme A szőlő növényvédelme 2016 Szőlő növényvédelme A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. A szőlő növényvédelmét az adott

Részletesebben

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy]

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy] 5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA [négypluszegy] AZ ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁS DIÓHÉJBAN Az őszi talajaktiválás annyit jelent, hogy olyan talajbaktérium készítményt juttatunk a földbe, amely jelentősen

Részletesebben

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám. Dekalb repce Akadémia. Müller Gábor. Repce állományszárítás Roundup Mega használatával.

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám. Dekalb repce Akadémia. Müller Gábor. Repce állományszárítás Roundup Mega használatával. DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám Dekalb repce Akadémia Müller Gábor Repce állományszárítás Roundup Mega használatával Czepó Mihály Hasznos információk Árutőzsdei információk Agrometeorológia Szaktanácsadás

Részletesebben

CSÁVÁZÓ SZEREK. Hatásspektrum és dózis

CSÁVÁZÓ SZEREK. Hatásspektrum és dózis CSÁVÁZÓSZEREK 106 CSÁVÁZÓ SZEREK Folyékony gombaölő csávázószer peronoszpórafélék ellen. Az Apron a napraforgó vetőmag peronoszpóra elleni szisztémikus csávázószere. Felszívódó hatóanyaga a magba és a

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.07.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.07. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.14-ig. Várható frissítés: 2015.05.14. 12:00-kor. Az elmúlt hét időjárása

Részletesebben

ENGEDÉLYOKIRAT. Dow AgroSciences Egyesült Királyság

ENGEDÉLYOKIRAT. Dow AgroSciences Egyesült Királyság ENGEDÉLYEZÉSI IGAZGATÓSÁG ELŐADÓK: Baranyi Tibor Mészáros Ferencné TÁRGY: RAPID CS rovarölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye ENGEDÉLYSZÁM: 444/2006. OLDALAK SZÁMA: 5 ENGEDÉLYOKIRAT

Részletesebben

Kedves Partnerünk! Cégismertetô

Kedves Partnerünk! Cégismertetô 2015 Kedves Partnerünk! Üdvözlöm az Euralis csapata nevében a repce szezon küszöbén. Megszokhatta tôlünk, hogy minden évben valamilyen újdonsággal állunk elô. Az elmúlt évben nagy sikerrel vezettük be

Részletesebben

Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő. védelmében

Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő. védelmében Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő védelmében Rovarölő szer molyok és kabócák ellen A Luzindo egy új, széles spektrumú, hosszú tartamhatású rovarölő szer lepkefélék és egyéb szúró-szívó szájszervű

Részletesebben

A napraforgó. növényvédelme

A napraforgó. növényvédelme A napraforgó növényvédelme A napraforgó A napraforgó a legfontosabb olajnövényünk. Fél millió hektár körüli vetésterületével a harmadik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény. Sajtolásából

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

A csemegekukorica védelme

A csemegekukorica védelme A csemegekukorica védelme Talajfertôtlenítés, gyomirtás Talajfertôtlenítés A kukoricabogár lárvája és egyéb talajlakó kártevôk ellen a Force 1,5 G nélkülözhetetlen. Dózisa: 12-15 kg/ha vetéssel egymenetben

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN A projekt címe: A GMO mentes minőségi takarmány szója termesztés

Részletesebben

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72 CUKORRÉPA 72 CUKORRÉPA VETŐMAGOK Kiemelkedően magas cukortartalmú, rizoktónia toleráns cukorrépa. Cerkospóra ellen az egyik legellenállóbb fajta. Minden cukorrépa termesztésre alkalmas területen termeszthető.

Részletesebben

Hozzon ki többet. a repcéjéből!

Hozzon ki többet. a repcéjéből! Hozzon ki többet a repcéjéből! Magyarországon az őszi káposztarepce iránti termesztési kedv évek óta töretlen a termelők körében és folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, mostanra a repce intenzív kultúrává

Részletesebben

A burgonya. növényvédelme

A burgonya. növényvédelme A burgonya További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye: Borbély Béla, 20/519-2741 Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/956-0385 Csongrád,

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.21. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.28-ig. Várható frissítés: 2015.05.28. 12:00-kor. A gyors növekedésnek

Részletesebben

Repce. Olajozottan egész szezonban

Repce. Olajozottan egész szezonban Repce Olajozottan egész szezonban A repce sikeresen csak intenzíven termeszthető. Ehhez a rovarok és gombabetegségek elleni védekezésen túl elengedhetetlen a folyamatos bór- és kénellátás. Új technológiai

Részletesebben

Csávázás. Cruiser OSR: együttes védelem a kórokozók és a kártevők ellen. A repce védelme

Csávázás. Cruiser OSR: együttes védelem a kórokozók és a kártevők ellen. A repce védelme Csávázás Hazai viszonyaink között az öszi káposztarepce termelésében évjárattól függöen ugyan, de szinte minden ősszel gondot jelentenek a rovarkártevök, ennek köszönhetöen már régóta általános termesztéstechnológiai

Részletesebben

Tisztelt Partnereink!

Tisztelt Partnereink! 214 Tisztelt Partnereink! Elkészült a 214/15-ös szezonra vonatkozó repce katalógusunk. Az előző évekhez képest jelentősen kibővült a választékunk, 9 hibridünkből 4 új: DARKO, ODICE, SILENE és az ANISSE.

Részletesebben

A szôlô. növényvédelme

A szôlô. növényvédelme A szôlô növényvédelme A szôlô védelme Lisztharmat ellen már a néhány centiméteres hajtásnagyságánál el kell kezdeni a védekezést, kontakt készítményekkel. Közvetlenül virágzás elôtt, amikor a lombfelület

Részletesebben

Vetômag védelem 2013

Vetômag védelem 2013 Vetômag védelem 2013 A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben találhatók benne olyan -

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

A hörcsög érzékelhető jelenléte csak Jászfelsőszentgyörgy-Pusztamonostor térségében figyelhető meg (1 kotorék/ha).

A hörcsög érzékelhető jelenléte csak Jászfelsőszentgyörgy-Pusztamonostor térségében figyelhető meg (1 kotorék/ha). Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 09. 15. - 2014. 09.30. között Időjárás 2014. szeptember második felének időjárása változást hozott térségünkbe. A csapadékos periódus után

Részletesebben

Védekezés a kalászosok és a repce tavaszi kártevői ellen

Védekezés a kalászosok és a repce tavaszi kártevői ellen A hatékony védekezéshez elengedhetetlen a kártevők táblaszintű felmérése Védekezés a kalászosok és a repce tavaszi kártevői ellen Dr. Ripka Géza MgSzH Központ, Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi

Részletesebben

A káposztarepce őszi posztemergens. gyomirtás. RUNWAY PERENAL. Mi várható 2014 őszén Az őszi káposztarepce biztonságos termesztését

A káposztarepce őszi posztemergens. gyomirtás. RUNWAY PERENAL. Mi várható 2014 őszén Az őszi káposztarepce biztonságos termesztését repce technológia növényvédelem tapasztalatok 2014. augusztus A Dow AgroSciences információs magazinja repcetermesztőknek A káposztarepce őszi posztemergens gyomirtása A repce kártevők elleni védeleme

Részletesebben

A dísznövények védelme

A dísznövények védelme A dísznövények védelme A dísznövénytermesztés a növénytermesztés speciális ága. Sokféle faj és fajta termesztését végzik nagyon eltérô körülmények között, van szabadföldi, üveg alatti, fóliás és hideghajtatott

Részletesebben

A repce növényvédelme

A repce növényvédelme A repce növényvédelme A repce termésbiztonságának megalapozása A hazai klímán termesztett repcefajták és hibridek hozamát alapvetôen meghatározó tényezôk a termôhely, a tenyészidôszak idôjárása és az alkalmazott

Részletesebben

Nurelle D. Megoldások a Dow AgroSciences részéről. Tökéletes védelem a kártevők ellen,

Nurelle D. Megoldások a Dow AgroSciences részéről. Tökéletes védelem a kártevők ellen, repce technológia növényvédelem tapasztalatok A Dow AgroSciences információs magazinja repcetermesztőknek A repce tavaszi gyomosodásának problémái Megoldások a Dow AgroSciences részéről 2013 ősz végén,

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.04.18. 12:00-kor. Érvényes: 2013.04.25-ig. Várható frissítés: 2013.04.25. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.14.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.14. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.21-ig. Várható frissítés: 2015.05.21. 12:00-kor. A meleg időjárás

Részletesebben

A vetômag érték. A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan. Vetômagcsávázás védelem a kezdetektôl fogva

A vetômag érték. A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan. Vetômagcsávázás védelem a kezdetektôl fogva Vetômag védelem A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben vannak benne tárolva olyan -

Részletesebben

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés 6/2014. (II. 6.) VM rendelet a termésbecslésről A szakmaközi

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ. a jövedelmező repce receptje. Marton Genetics hibridek - Sikeres és eredményes repcetermesztést kívánunk!

TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ. a jövedelmező repce receptje. Marton Genetics hibridek - Sikeres és eredményes repcetermesztést kívánunk! REPCEKATALÓGUS 1 BEVEZETŐ Marton Genetics hibridek - a jövedelmező repce receptje TARTALOMJEGYZÉK A korábbi évek során tapasztalt szélsőséges időjárási viszonyok, így a nyári hőségnapok számának növekedése,

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 08. 15. - 2014. 08.31. között Időjárás 2014 augusztus második felében lehűlést okoztak azok az átvonuló hidegfrontok, amelyek csak kevés

Részletesebben

DuPont Granstar SuperStar

DuPont Granstar SuperStar DuPont Granstar SuperStar Kalászos gyomirtó szer kombináció Új, gyors hatású kalászos gyomirtó szer kombináció, amely hatékony az összes fontos kétszikû gabona gyomnövény ellen, beleértve a mezei acatot,

Részletesebben

Principal Plus Principal Plus Gold

Principal Plus Principal Plus Gold DuPont Principal Plus Principal Plus Gold A kukorica eredményes gyomirtására, változó talaj-, csapadék- és gyomnövény viszonyok között is. az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve az

Részletesebben

A repcebecô-ormányos imágója a bimbókat károsítja

A repcebecô-ormányos imágója a bimbókat károsítja Magas kártétel várható: - ha megjelenése idején hosszú ideig hûvös idôjárás uralkodik és a bimbós vagy virágállapot hosszú ideig tart, - ha a repce rosszul telelt és rossz kondícióval rendelkezik - erdôszélek

Részletesebben

Irtható kártevők: Szőlőmolyok Sodrómolyok Kukoricamoly Borsómoly Gyapottokbagolylepke

Irtható kártevők: Szőlőmolyok Sodrómolyok Kukoricamoly Borsómoly Gyapottokbagolylepke 148 Szerkatalógus 2015 Rovarölő szerek Vetésfehérítő bogarak lárvái Gabonafutrinka-lárvák Repcefénybogár Repcebolha Irtható kártevők: Szőlőmolyok Sodrómolyok Kukoricamoly Borsómoly Gyapottokbagolylepke

Részletesebben

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni.

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni. Paraj technológia 2015. évi szezon Terület kiválasztás, elővetemény jó kultúrú, gyommentes terület, a korán lekerülő gabonafélék a legmegfelelőbbek, jó levegő- és vízgazdálkodású, könnyen melegedő terület,

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.30. 12:00-kor. Érvényes: 2011.07.07-ig. Várható frissítés: 2011.07.07. 12:00-kor.

Részletesebben

adama.hu Őszi ajánlat 2015

adama.hu Őszi ajánlat 2015 adama.hu Őszi ajánlat 2015 Tartalom jegyzék Őszi technológiai ajánlat Őszi káposztarepce........................... 3 Gyomirtási spektrum összehasonlító táblázat........ 6 Repce őszi növényvédelmi naptára................

Részletesebben

A Lumiposa Technikai tulajdonságai Rácz István, DowDuPont Agrodivizió kiemelt partner kapcsolatok és inszekticid portfolió

A Lumiposa Technikai tulajdonságai Rácz István, DowDuPont Agrodivizió kiemelt partner kapcsolatok és inszekticid portfolió A Lumiposa Technikai tulajdonságai Rácz István, DowDuPont Agrodivizió kiemelt partner kapcsolatok és inszekticid portfolió Áttekintés Mi a Lumiposa Új hatóanyag Lumiposa - röviden Legfontosabb kártevők

Részletesebben

Repce. 3 lépésben a 4 tonnáért

Repce. 3 lépésben a 4 tonnáért 3 lépésben a 4 tonnáért A repce jövedelmezősége nagyrészt a ráfordítások minőségén múlik. A magas terméshez a rovarok és gombabetegségek elleni védekezésen túl szükséges a kiegyensúlyozott, folyamatos

Részletesebben

A szôlô. növényvédelme

A szôlô. növényvédelme A szôlô növényvédelme 2013 A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (fôleg az idôjárás miatt) szerencsét is igényel. A szôlô növényvédelmét az adott év idôjárása, azon

Részletesebben

IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Vetése Növényvédelem, növényápolás Öntözés Érés, betakarítás A termés

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Lázár Nelli HATÁROZATSZÁM: 04.2/502-1/2012.

Részletesebben

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva.

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. 1. számú melléklet (Forrás: K.B) TEMATIKUS TERV Téma: Az őszi búza termesztése. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. Nevelési

Részletesebben

NÖVEKEDÉSSZABÁLYOZÓ SZEREK

NÖVEKEDÉSSZABÁLYOZÓ SZEREK NÖVEKEDÉSSZABÁLYOZÓ SZEREK NÖVEKEDÉSSZABÁLYOZÓ SZEREK Rugalmasan kijuttatható, biztos hatású kalászos szárszilárdító készítmény. Új formulációnak köszönhetően fokozott hatékonysággal rendelkezik. Az intenzívebb

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2011.06.23-ig. Várható frissítés: 2011.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

Biathlon 4D A kalászosok új, 4-dimenziós gyomirtó szere 1. Rugalmas időzítés 2. Időjárásfüggetlen megoldás 3. Jó keverhetőség 4. Széles hatásspektrum

Biathlon 4D A kalászosok új, 4-dimenziós gyomirtó szere 1. Rugalmas időzítés 2. Időjárásfüggetlen megoldás 3. Jó keverhetőség 4. Széles hatásspektrum Biathlon 4D A kalászosok új, 4-dimenziós gyomirtó szere 1. Rugalmas időzítés 2. Időjárásfüggetlen megoldás 3. Jó keverhetőség 4. Széles hatásspektrum 2 Biathlon 4D Biathlon 4D A kalászosok új, 4-dimenziós

Részletesebben

A szilva. védelme.

A szilva. védelme. A szilva védelme www.syngenta.hu A szilva védelme A szilva védelme Gombabetegségek elleni védelem Rovarkártevők elleni védelem 81 82 Gombabetegségek elleni védelem A szilva betegségei közül a polisztigmás

Részletesebben

Búza. Vetéstől aratásig

Búza. Vetéstől aratásig Búza Vetéstől aratásig A 213-mas kedvező évjárat átlag feletti hozamokat, de átlag alatti malmi minőséget eredményezett. A Kwizda speciális lombtrágyái és széles választékú növényvédő szerei jól vizsgáztak

Részletesebben

Caramba Turbo: Az energia ott hasznosul, ahol igazán szükség van rá.

Caramba Turbo: Az energia ott hasznosul, ahol igazán szükség van rá. BASF Hungária Kft. Agrodivízió Tel: 6/1-25-97- Fax: 6/1-25-979 www.agro.basf.hu www.repcesz.hu : Az energia ott hasznosul, ahol igazán szükség van rá. Mindig adjuk meg a repcének a lehető legjobb fejlődési

Részletesebben

DuPont termékek a kiskertekben

DuPont termékek a kiskertekben DuPont termékek a kiskertekben Tanos 50 DF Tanos 50 DF szôlôben Különleges tulajdonsággal rendelkezô, kombinált hatóanyagú gombaölô szer szôlôperonoszpóra ellen. A Tanos a DuPont kutatás egyik gombaölô

Részletesebben

Hat é k o n y g y o m i r tá s,

Hat é k o n y g y o m i r tá s, Gyomirtás 2 A gabona tipikus gyomnövényei Gabonaterületeink gyomflórájában az egyre nehezebben leküzdhető gyomok kerülnek túlsúlyba: az ebszékfű, a mezei acat, a ragadós galaj, kiritkult gabonában a parlagfű.

Részletesebben

Ideális hőmérséklet 10 20 C, a megcélzott kártevő legintenzívebb táplálkozási időszaka előtt, lehetőleg délelőtt. Hatásnövelő körülmény nincs.

Ideális hőmérséklet 10 20 C, a megcélzott kártevő legintenzívebb táplálkozási időszaka előtt, lehetőleg délelőtt. Hatásnövelő körülmény nincs. . Általános Név Formuláció Hatóanyag FENDONA 10 EC Emulzióképző koncentrátum (SC) 100 g/l alfametrin Hatás A Fendona 10 EC kontakt és gyomorméreg; rágó kártevők lárvái és kifejlett alakjai ellen hatékony.

Részletesebben

A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés

A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés Immár több mint tíz éve használható az őszi búza és a tritikálé gyomirtására, elsősorban egyszikű gyomnövények ellen, a szulfoszulfuron hatóanyagú

Részletesebben

A szőlő. növényvédelme

A szőlő. növényvédelme A szőlő növényvédelme 2015 A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. A szőlő növényvédelmét az adott év időjárása, azon

Részletesebben