1. Vetés, palántanevelés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Vetés, palántanevelés"

Átírás

1 1. Vetés, palántanevelés Általános ismeretek vetés, palántanevelés A zöldségtermesztésben harom alapvető lehetőség van: 1. helyrevetés, amikor a növények magját közvetlenül a szabadföldbe vetjük, 2. magok vetése tenyészedénybe, palántanevelés, majd a palánták kiültetése a szabadba. 3. Szabadgyökerű (szálas) palánta: amikor a magvetés palántaágyba történik, és a kis növényt gyökerestől kiszedik az átültetéshez (földlabda nélkül). A két lehetőség közötti választás függ a növény igényétől, valamint a növény termesztésének az időszakától. Helyrevetjük sárgarépa petrezselyem gyökér Pasztinák Fekete gyökér hónapos retek fekete retek cékla spenót sóska zöldborsó zöldbab csemegekukorica fokhagyma Burgonya Mángold Cukkini Madár saláta Saláta mix (mesclun) Rukola tarlórépa Helyrevetés és palántázás is alkalmazható uborka (csemege) saláta sütőtök patisszon / csillagtök vöröshagyma Lilahagyma Pórehagyma Cukkini vöröshagyma Palántázzuk paprika paradicsom kelkáposzta fejes káposzta zeller Karalábé Brokkoli Karfiol Kinai kel Pak Choi

2 1.) Helyrevetés A helyrevetés előnyei: vetés egyszerű és gyors, közvetlenül a szabadföldbe, nem kell termesztő helyiség a palántaneveléshez nem kell a növényeket átültetni, bizonyos növényeknél, amelyeket egyelni kell, a kiszedett növények étkezésre vagy értékesítésre felhasználhatók (pl. sárgarépa, retek, cékla). A helyrevetésnek két lehetősége: a sorban szemenként vetjük el a magokat egymástól azonos távolságra, vagy folyamatosan a sorba szórjuk a magokat. Szemenként ültetjük a burgonyát és fokhagymát. Szemenként vetjük a csemegekukoricát, sütőtököt, patisszont (csillagtök). Ezek a növények nem szeretik az átültetést és szépen kikelnek szabadföldön. Akkor érzik jól magukat, ha nincsenek sűrűn vetve, hanem egymástól meghatározott távolságra kerülnek, hogy elegendő hely legyen számukra a növekedéshez. A megfelelően előkészített talajba a húzzuk meg a sorokat. Amennyiben valaki az előbb említett ágyásos rendszert szeretné alkalmazni, akkor gyakorlatilag minden növény 40 cm-es sortávolságra kerül elvetésre vagy palántázásra. Ha valaki ettől az ágyásos rendszertől el akar térni, akkor a sortávolságok a növények igényei szerint különbözőek lehetnek, ezeket a sortávolságra vonatkozó adatokat az egyes növények részletes leírásánál megadjuk. De a két módszer kombinálható is, az ágyás rendszerben a sorok utólagos meghúzásával, sűrítésével. Ennek nem kell mélynek lennie, csak a sort kell jeleznie. Amennyiben csak egy sort akarunk vetni a növényből, a sor helyét egy kifeszített madzaggal jelöljük ki, és a madzag mellet kapával húzzuk egy kis mélyedést. Ha több sort vetünk a növényből, akkor használjuk sorhúzót. A kijelölt sorokba kapával vagy ültető kanállal nyissuk meg a talajt olyan mélyen, ahova a magot vetni akarjuk. Ennek mélysége növényenként különböző. Vetés után a sorokat öntözőkanna rózsával öntözzük be alaposan. Tipp: Szemenkénti vetésnél egy helyre 2-3 magot célszerű elvetni (fészkes vetés), hogy biztosan minden helyen legyen növény. Ha egy helyről (fészekből) több növény is kikel, akkor a legerősebbet hagyjuk meg, a többit távolítsuk el. Így nem lesz tőhiányos a sor. Folyamatos sorba vetjük: sárgarépa, petrezselyem gyökér, pasztinák, hónapos retek, fekete retek, cékla, spenót, sóska, zöldborsó, vöröshagyma, lilahagyma, újhagyma. A megfelelően előkészített talajba a húzzuk meg a sorokat. A sorok olyan mélyek legyenek, mint amilyen vetésmélységet igényel a növény. Ha csak egy sort akarunk húzni, a sor helyét egy kifeszített madzaggal jelöljük ki, és a madzag mellet kapával húzzuk meg a sort. Több sor esetén használjunk sorhúzót. A meghúzott sorokat általában nem kell már külön mélyíteni.

3 sorhúzó. Tipp: A sorhúzó alkalmazásánál vegyük figyelembe, hogy a sorhúzó fogai a húzott mélyedés mellett a talajt kicsit felkupacolják. Ilyenkor úgy láthatjuk, hogy a sorhúzó a kellő vetési mélységben halad, mivel a vetés mélységét a sor melletti kupac tetejéhez viszonyítjuk. A valóságban a vetési mélységet mindig a talaj eredeti felszínéhez kell nézni. Ezért ellenőrizzük, hogy ténylegesen milyen mélyen jár a A vetéshez egyik tenyerünkbe vegyünk a magot, a másik kezünkkel mintha sót szórnánk, szórjuk a magokat a meghúzott sorokba. Általában több magot vetünk el, mint amennyi növényt szeretnék, a biztosabb kelés érdekében. Nem baj, ha sűrűbbre sikerül a vetés, ez egyelésnél a felesleges növényeket majd eltávolítjuk. Vetés után a sorokat talajjal takarjuk be. Ehhez használjunk gereblyét. A gereblyét a talajban ne húzzuk mélyen, mert elmozdít-hatja az elvetett magokat az eredeti helyükről, és a sorok kelés után görbék lesznek. Ezt követően a sorokat gereblyével tömörítsük le, hogy a mag a talajjal jól érintkezzen. Közvetlenül vetés után a sorokat óvatosan öntözőkanna rózsájá-val öntözzük be, a gyorsabb kelés érdeké-ben. A vetésadatokra vonatkozó konkrét értékeket az egyes növényeknél adjuk meg. 2.) Palántanevelés és palántázás Palántanevelés előnyei: a mag vetését korábban lehet vetni, és így hamarabb szedhető termés, fagyérzékeny növények nevelését hamarabb meg lehet kezdeni, mintha közvetlenül szabadföldbe vetnénk a magját, a növénytermesztési szezon meghosszabbítható, nehezebben kelő növényeket könnyebben lehet ápolni, több lehetőség van szabadföldön gyommentes talaj előkészítésére a palánták kiültetéséhez. A paradicsom, paprika, zeller hosszabb tenyészidejű növények, melyek biztos szabadföldi beéréséhez szükséges a palántanevelés. A káposztafélék (kelkáposzta, fejes káposzta, karalábé) palántanevelése előnyös, mivel már a hidegebb időszakban is meg lehet kezdeni a palánták nevelést, így fejlődését fejlettebb állapotban kezdheti meg a szabadföldön. A kiültetett palánták könnyebben tarthatók gyommentesen, és az erős palánta gyorsabban kezd fejlődni. Azoknál a növényeknél ahol a helyrevetés és a palántázás is lehetséges (pl. csemege uborka, saláta, sütőtök, patisszon, vöröshagyma, lilahagyma), ott a kertész dönti el, hogy melyiket részesíti előnyben. Például csemege uborka termesztésekor, ha fóliában akarjuk termeszteni és korai szedésre, akkor a palántázás előnyösebb. Amennyiben szabadföldön és nem korai szedésre, akkor a helyrevetés az alkalmasabb.

4 Palánták nevelése Palántanevelő helység Palántanevelésre kijelölt helyiség legyen fagymentes, széltől védett és világos. Ha a nagy hidegekben nem fagymentes a helyiség, akkor gondoskodni kell fűtésről. Erre általában akkor kerülhet sor, ha a palántanevelést már korán, február elején el akarjuk kezdeni. Márciusi palántanevelésnél általában már külön fűtésre nincs szükség. Palánták nevelésére megfelelő lehet egy világos konyha ablaka, zárt üveges veranda, fóliasátor, kis üvegház, vagy melegágy. A palántanevelés történhet pohárban vagy tálcában. Palánta komposzt A komposzt, amit magvetéshez vagy palántázáshoz használunk, maga is egy összetett dolog, ugyanis a megfelelő érettségi állapotától függ, hogy melyik faj számára lesz alkalmas termesztő közeg. A gyakorlatban, a vegyes zöldségtermesztésben, a legtöbb termesztő egy általános palánta komposztot használ mindenféle palántához. A biotermesztéshez használt komposzt készüljön szerves trágyából és növényi hulladékból (semmiféle műtrágyát vagy egyéb mesterséges adalékanyagot ne tartalmazzon), ha vásárolt (nem sajátkészítésű), akkor legyen ellenőrzött biotermék. A komposzt fő tulajdonsága, hogy laza szerkezetű, könnyű, de ugyanakkor jó víztartó képességű, és tartalmazzon elég tápanyagot a növényke első 2-4 heti növekedéséhez. A nagyon jól komposztált, érett, szerves trágya komposzt: jól szitálható, és tőzeggel keverve harmonikus tápanyag szolgáltató, jó a víztartó képessége, megfelelő a vízáteresztése, jól szellőzik, stb A palántaföldhöz keverhetünk még egyéb adalékanyagokat: durva homokot vagy perlitet. A kereskedelemben kapható palántaföldeket általában sterilizálják, hogy elpusztítsák a lehetséges gyommagvakat és kórokozókat. Az a tapasztalatunk, hogy ez a lépés nem mindig szükséges, de akkor fel kell készülnünk a palánták kézi gyomlálására. Tálcás palántanevelés Speciális palántanevelő tálcák A palántázással kap-csolatos munkákhoz célszerű egy kellő méretű asztalt hasz-nálni. A palántane-velés leggyakrabban tálcában történik. Erre vannak speciá-lis palántanevelő tálcák. Alkalmas azonban minden olyan műanyag vagy fa tálca is, ami maximum 8cm magas, 35cm széles és 50cm hosszú. Ennél nagyobb méretűt nehezebb mozgatni, illetve a növény nem kap elég fényt benne. Fontos, hogy legalább a tálca alján legyen lyuk, ami a felesleges vizet elvezeti a palántaföldből. A palántanevelő tálcát töltsük meg jól érett, szitált, nyirkos komposzttal. A nyirkosság alatt azt értjük, ha kezünkben a komposztot összenyomjuk, akkor a kom-poszt összeáll, és a tenyerünk nyirkos lesz. Nem jó, ha a komposzt összeszorításakor nedvesség csurog ki belőle, vagy vízcseppek maradnak a tenyerünkben. Az sem kedvező, ha száraz a komposzt, akkor összenyomás után a tenyerünkben szétesik. Érett komposzt Kezünkkel töltsük a tálcában legyen belőle tálcába komposztot bőségesen, a egy kisebb kupac.

5 A megtöltött tálcában ujjainkkal, a tálca teljes területén körben, enyhén nyomkodjuk meg a kom-posztot, különösen ügyelve arra, hogy a sarkokba is hé-zagmentesen kerüljön. Erre azért van szükség, hogy a komposzt egyenletesen és mindenhol tömörített legyen, és a későbbi öntözéskor már nem tömörödjön össze. Fából készítsünk egy simítót, aminek mérete megegyezik a tálca belső méretével (pont belefér). Ezt a simítót élével fektessük rá a tálca peremére, és jobbra-balra történő rövid oldalirányú mozgatás mellett, húzzuk végig a tálca peremén. Ezzel a tálcában lévő felesleges komposztot távolítjuk el, és a sima felületet kapunk. A simítót lapjával fek-tessük a komposztra, és enyhén nyomjuk lefelé úgy, hogy a komposzt teteje 1-2cm-rel lejjebb kerüljön a tálca szélénél. A tálcában így előkészített komposzt tetejére a kisebb magokat egyenletesen szórjuk rá. Ezek a magok lehetnek sűrűbben is, de egymástól lehetőleg egyen-letes távolságra, hogy legyen helyük a fejlődéshez. A nagyobb magokat szemenként tegyük le, egymástól nagyobb távolságra, de szintén egyenletesen.

6 A tálcára helyezett mago-kat komposzttal be kell takarni. Ehhez használjunk szitát, melyen a lyuknagy-ság 3-5mm átmérőjű. A szitába tegyünk komposz-tot, majd egyenletes szitáló mozgással szitáljuk a magokra. A takarás vastagsága 1-2cm legyen. nagyobb magoknál 2cm, kisebbeknél inkább 1cm. Szitálás után már ne tömörítsük a komposztot. Az elvetett tálcákat kis műanyag lapocskával jelöl-jük meg, és írjuk rá vízálló tollal a vetés idejét és az elvetett növény fajtáját. Jelölő lapocskát egyszerű-en készíthetünk kiürült és kimosott tejfölös vagy joghurtos dobozból is úgy, hogy annak oldalát ollóval 2cm széles csíkokra vágjuk. De alkalmas lehet a jégkrém pálcikája is. Ezeket a tálca szélén nyomjuk bele a komposztba. Ezután a tálcát rózsás locsolókannával finoman öntözzük meg. A további-akban a tálcákat rendszere-sen kell öntözni, hogy a komposzt mindig nyirkos legyen. Ne száradjon ki a komposzt, de ne is legyen túl nyirkos. Ha a tálca alján van lyuk, az segíti a felesleges víz elvezetését. Tűzdelés Tipp: A gyorsabb és egyenletesebb kelés érdekében a tálcát üveglappal lefedhetjük. Így a komposzt egyenletesen nedves marad, és az üveg alatt magasabb lesz a hőmérséklet. Figyelni kell azonban arra, hogy amikor kezd kikelni a növény, el kell távolítani az üveglapot. Ezért minden nap nézzük meg a palántanevelő tálcát. A tűzdeléskor a megfelelő fejlettségű kis növényeket átültetjük egy másik tálcába, vagy tejfölös, joghurtos pohárba. Az előzőekben leírt és hasonlóan előkészített tálcába tűzdeljük a növényeket, de ekkor már egymástól nagyobb távolságra kerülnek, hogy a fejlődésükhöz elegendő hely legyen. Amikor a kis növények annyira fejlettek, hogy kézzel megfoghatók és már túl sűrűn állnak, át kell őket tűzdelni. Első lépésként a tálcában lévő komposztot alulról egy kicsit lazítsuk fel, hogy a növények könnyebben eltávolíthatók legyenek. Ezt a hajlékonyabb falú tálcával könnyen megtehet-jük, ha a tálcát enyhe csavaró mozdulattal megmozgatjuk, vagy a tálca alját felfelé megnyomkodjuk. Merevebb falú tálcánál az egyik sarokban lapos eszközzel, vagy egy tompán kihegyezett pálcával (ceruza vastagságú és nagyságú) a komposzt alá nyúlhatunk, azt kissé megemeljük. Az így fellazított komposztból óvatosan emeljük ki egyenként a növényeket levelüknél megfogva. Ne a szárat fogjuk meg, mert az könnyen megsérülhet. Lazítás nélkül soha ne húzzuk ki a növényeket, mert gyökerük elszakadhat. Egyik kezünkbe fogjuk meg a kis palántát a levelüknél fogva. Ha a gyökér túl hosszú, a végét körmünkkel óvatosan csíp-jük le, így könnyebben tűz-delhető. A másik kezünk-kel, a pálcika segítségével fúrjunk lyukat az előkészített tálcában lévő komposztba, ami a tálca aljáig is leérhet. A lyukba úgy tegyük a növényt, hogy gyökere egyenes maradjon. A pálcát ezután ferdén nyomjuk a komposztba a növénytöve mellett, majd állítsuk függőlegesre, ezzel földet nyomunk a palánta tövéhez és gyökeréhez. A palánták között a tálcában legalább 3cm legyen. Ha tejfölös pohárba tűzdelünk, akkor minden pohárba csak egy növény kerüljön. Tűzdelés után a tálcát vagy a poharat tegyük napfényes helyre, és öntözzük meg. A palántákat rendszeresen ön-tözzük és a komposztot mindig tartsuk nyirkosan.

7 Poharas palántanevelés A poharas palántanevelést azoknál a növényeknél alkalmazzuk, melyek nagyobb magvúak, illetve amelyek nem bírják a palántanevelés közbeni tűzdelést (pl. uborka). Olyan méretű műanyag poharat válasszunk, amelyben a palántanevelés végéig maradhat a növény (pl. uborkát úgynevezett V-12 pohárba ültetjük). Kezünkkel töltsük tele a poharat jól érett, szitált, nyirkos komposzttal. A poharat túl is tölthetjük. Fektessük egy falap élét a pohár peremére, és a felesleges komposztot húzzuk le a pohár tetejéről. Így sima felületet kapunk. Fából készítsünk egy olyan átmérőjű korongot, ami éppen belefér a pohárba, annak felső részén. A korong közepéből álljon ki egy ceruza vastagságú 10cm hosszú pálca, ami a korong használatát segíti. Következő lépésben, a korongot lapjával fektessük rá a pohárban lévő komposztra. Enyhén nyomjuk lefelé a korongot úgy, hogy a komposzt teteje 2-3cm-el kerüljön lejjebb, mint a pohár széle. Az elvetendő magból egy szemet vegyünk mutató és hüvelykujjunk közé, majd nyomjuk a komposztba a pohár közepén. Nem kell mélyre nyomni, csak annyira, hogy a mag megálljon a komposztban. Hanem vagyunk biztosak abban, hogy a magnak jó a csírázóképessége, akkor egy pohárba vessünk két szemet a magból, és kikelés után a gyengébb fejlettségűt távolítsuk el. A pohárba helyezett magokat komposzttal be kell takarni. Ehhez használjunk szitát, melyen a lyuknagyság 3-5mm átmérőjű. A szitába tegyünk komposztot, majd egyenletes szitáló mozgással szitáljuk a magokra. A takarás vastagsága 1-2cm legyen. Szitálás után már ne tömörítsük a komposztot. Az elvetett poharakat kis műanyag jelölő lapocskával jelöljük meg, és írjuk rá vízálló tollal a vetés idejét és az elvetett növény fajtáját. Ezeket a pohár szélén nyomjuk bele a komposztba. A poharakat tegyük napfényes helyre, majd rózsás locsolókannával finoman öntözzük meg. Ha több pohár van, tegyük egymás mellé azokat, és egyszerre öntözhetjük. A palánták nevelése alatt rendszeresen kell öntözni és a komposztot nyirkosan tartani. Palánták edzetése A palántál edzetése mind a tálcás, mind a poharas palántanevelésre egyaránt vonatkozik. A palánták nevelése általában meleg, szélvédett helyen történik. Ne egészséges számukra, ha ilyen környezetből hirtelen kiültetésre kerülnek a szabadba, ahol még hűvösebb az idő. Ahhoz, hogy a szabadföldi kiültetést és az időjárás viszontagságait jobban bírják a palánták, a kiültetés előtt edzetni kell őket. Ez azt jelenti, hogy a palántákat fokozatosan kell szoktatni a melegebb, szélvédett körülmények közül, a hűvösebb, szelesebb viszonyokhoz. Ehhez a palántákat 2-3 naponta tegyük egyre hűvösebb és szellősebb helyre, ahol jár a levegő. 2-3 naponta a hőmérséklet különbség kb C legyen. Az edzetés időtartama általában 3-7 nap.

8 Általános ismeretek ágyások kijelölése 2. Ágyások kijelölése A kertészetünkben bevált módszer az ágyásoknak a kialakítása. Egy ágyás 150cm széles, ami 30cm széles közlekedő útból és 120cm termőterületből áll. Ebben a termőterületben 3 sor van, melyek egymástól 40cm-re vannak, így a sortávolság egységesen 40cm. A két szélső sor és a gyalogút közötti 20cm-es sáv a növény tenyészterülete, melyet azért jelölünk ki, hogy azt a palántázáskor vagy vetéskor ne tapossuk és tömörítsük le. Ez tulajdonképpen egy biztonsági sáv a gyalogút és a növény között. sor sor sor 30cm 20cm 40cm 40cm gyalogút 120cm termőterület 150cm ágyás szélesség 20cm Az ágyás kijelöléséhez szükséges sorhúzónak 130cm szélesnek kell lennie, ami öt fokból áll az alábbi osztással: cm.

9 Az ágyás szélének kijelöléséhez húzzunk ki egy jelzőmadzagot a kívánt helyen az ágyás hosszának megfelelően. Ezen madzag mellett húzzuk meg a sorhúzót, kijelölve az első egyenes sorokat. Egy ágyás kijelöléséhez két húzásra van szükség. Először meghúzzuk a sorokat egyik irányba. Az ágyás végén megfordítjuk a sorhú-zót, és úgy húzzuk vissza, hogy a 40cm távolságra lévő fogak a már előzőleg meghú-zott 40cm távolságú sorokba kerüljenek vissza. Így az ágyás másik szélén is kiala-kítjuk a gyalogutat. 2. húzás sorhúzó fogai 30cm 20cm 40cm 40cm 40cm 40cm 20cm 30cm sorhúzó fogai 1. húzás Általános ismeretek palánták szabadföldi kiültetése 3. Palánták kiültetése A következőkben leírtak mind a tálcás, mind a poharas palántanevelésre egyaránt vonatkoznak. A palántázásra szánt szabadföldi terület talaja legyen kellően előkészítve (lásd. talajművelési fejezet). Jelöljük ki a növények sortávolságát. Ha kijelöltük az ágyást és meghúztuk a sorokat, akkor a soron belül a palántákat meghatározott távolságra kell ültetni. Ez a tőtávolság növényfajonként változó (részletes adatok az egyes növényeknél kerülnek közlésre). A palántákat az egyes sorokban úgy ültessük, hogy az egymás mellett lévő sorokban a palánták egymáshoz képest el legyenek tolva az ábra szerint. Így rendelkezésre álló tenyészterületet jobban ki lehet használni.

10 A palánták kiültetésekor a palántás poharakat vagy a tálcákat készítsük magunk mellé, hogy könnyen elérhető legyen. Bal kezünkbe vegyük a pohárból vagy tálcából a palántafölddel együtt kiemelt palántát. A palántákat a gyökerüknél, a palántaföldes résznél fogjuk meg. Jobb kezünkben tartsuk a plánta-ültető kanalat, amit nyomjunk a talajba, és vele jobb oldalra húzzuk el kissé a talajt. Az így keletkezett résbe helyezzük el a palánta földes részét. Ezután a palántaültető kanalat húzzuk ki a talajból, majd a palántától kissé távolabb ferdén ismét nyomjuk a talajba és a földet nyomjuk a palánta tövéhez. A palánták kiültetése után azonnal alaposan locsoljuk be a palánták tövét. A talajt iszapoljuk be növény töve körül, de óvatosan, hogy ne mossuk ki a növényt a talajból.

Zöldségfélék szaporítása

Zöldségfélék szaporítása Zöldségfélék szaporítása Palántanevelés, magvetés szabályszerűségei Budapesti Corvinus Egyetem Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék Dr. Kappel Noémi 2014.01.11. 1 Szaporítási módok Generatív úton történő

Részletesebben

Lecsós kert. Kertészeti tevékenységek a Kertben Dr. Fekete Szabolcs

Lecsós kert. Kertészeti tevékenységek a Kertben Dr. Fekete Szabolcs Lecsós kert Kertészeti tevékenységek a Kertben Dr. Fekete Szabolcs Alapinformációk A növény is csak ember. alaptevékenységek: tavaszi területrendezés, vetés/ültetés, rendszeres nyári munkák, betakarítás

Részletesebben

É R T É K E L Ő Ö S S Z E S Í T Ő L A P

É R T É K E L Ő Ö S S Z E S Í T Ő L A P A legszebb konyhakertek programba Név:.. Méret... m 2 Helyezés: Lánykori név:.. által benevezett.. alatt található kertről. Cím:. Telefon:... E-mail cím:. Kertet művelők száma összesen:. fő Több generáció

Részletesebben

ZÖLDSÉGFÉLÉK SZAPORÍTÁSA ANYAGCSERE. előnevelési praktikák. 2014 06 24. Vágvölgyi Erika

ZÖLDSÉGFÉLÉK SZAPORÍTÁSA ANYAGCSERE. előnevelési praktikák. 2014 06 24. Vágvölgyi Erika ZÖLDSÉGFÉLÉK SZAPORÍTÁSA előnevelési praktikák ANYAGCSERE 2014 06 24. Vágvölgyi Erika Egyéves egynyári növény: lágyszárú, egy év alatt csírázik, virágzik, termésérés után elpusztul. (kukorica, borsó, karfiol,

Részletesebben

Cukorrépa 2 cm 30 cm 30 cm

Cukorrépa 2 cm 30 cm 30 cm Faj Vetés mélysége Távolság a sorok között Ritkítás vagy Padlizsán 0,5-1 cm-es 40-60 cm 40-60 cm Fólia takaró alá: március-április palántanevelés: április-május Kiültetés: április-május Betakarítás: július-október

Részletesebben

Tavasz a biokertben. Badacsonytördemic 2015. február 28

Tavasz a biokertben. Badacsonytördemic 2015. február 28 Tavasz a biokertben Badacsonytördemic 2015. február 28 Képesek vagyunk csodát tenni Ízleteset, egészségeset, szépet és illatosat Hogyan kezdjem? Mi van most a kertben? Mi a célom? Mi kell a kertnek, mi

Részletesebben

Káposztafélék Keresztesvirágú zöldségek ANV értéke. Brassica oleracea: mediterrán géncentrum Fontosabb káposztafélék 1.

Káposztafélék Keresztesvirágú zöldségek ANV értéke. Brassica oleracea: mediterrán géncentrum Fontosabb káposztafélék 1. Káposztafélék Keresztesvirágú zöldségek ANV értéke Fejes káposzta 5,15 Vörös káposzta 4,89 Kelkáposzta 15,90 Karfiol 5,57 Brokkoli 8,09 Karalábé 4,48 Kelbimbó 8,39 Fodros kel 5,31 Kínai kel 3,99 Karórépa

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Zöldségnövények csoportosítása. Zöldségfélék fogalma

Zöldségnövények csoportosítása. Zöldségfélék fogalma Zöldségfélék fogalma A zöldségfélék lágyszárú, intenzív mővelést kívánó, nyersen vagy feldolgozva emberi táplálékul szolgáló, nagy biológiai értékő, sok vitamint, ásványi sót, íz- és zamatanyagokat tartalmazó

Részletesebben

24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet

24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet 24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer - maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22. ) EüM - FVM együttes rendelet

Részletesebben

Tanulságos esztendő a kiskertekben

Tanulságos esztendő a kiskertekben A zöldségtermesztők elmondhatják, hogy szerencsére már évek óta nem okozott kárt a korán kiültetett palántákban a késő tavaszi fagy. Ugyanakkor az aszály, a napokig tartó 35 C-ot meghaladó hőség az idén

Részletesebben

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 1. osztályos tanulók részére II. félév, 2 óra Készült az Európai

Részletesebben

FODOR ZOLTÁN Termeléshez kötött támogatások a kertészeti ágazatban 2015-2020

FODOR ZOLTÁN Termeléshez kötött támogatások a kertészeti ágazatban 2015-2020 FODOR ZOLTÁN Termeléshez kötött támogatások a kertészeti ágazatban 2015-2020 Budapest, 2015. január 30. KAP I. termeléshez kötött támogatás önkéntes, legfeljebb az éves pénzügyi keret 13%-a (évente közel

Részletesebben

Térkövezés helyes kivitelezése!

Térkövezés helyes kivitelezése! 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Kiss Zoltán www.kissbau.com 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Az udvar tervezése először egy gondolattal kezdődik, hogy valamit kellene kezdeni az udvarral, mert

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

A-Z-IG ZÖLDSÉG GYÜMÖLCS KFT. TELEFON FAX E-MAIL LÁZÁR KFT. 2014.08.05-11. IG 06303774834 06-1-283-8376 azigkft@gmail.com 32 HÉT

A-Z-IG ZÖLDSÉG GYÜMÖLCS KFT. TELEFON FAX E-MAIL LÁZÁR KFT. 2014.08.05-11. IG 06303774834 06-1-283-8376 azigkft@gmail.com 32 HÉT A-Z-IG ZÖLDSÉG GYÜMÖLCS KFT. TELEFON FAX E-MAIL LÁZÁR KFT. 2014.08.05-11. IG 06303774834 06-1-283-8376 azigkft@gmail.com 32 HÉT ÁRU MEGNEVEZÉSE SZÁRMAZÁS MÉRET NETTÓ ÁR KISZ. ZÖLDSÉGEK: Kaliforniai paprika

Részletesebben

kertésznaptár gyerekeknek

kertésznaptár gyerekeknek kertésznaptár gyerekeknek 2014 Január 1 2 3 4 5 Újév 6 7 8 9 10 Madáretető feltöltése 11 12 Hólapátolás 13 14 15 16 17 Tárolt hagymák, gumók ellenőrzése Vastag hóréteg leverése az ágakról 20 21 22 23 24

Részletesebben

GAZDAPROGRAM MÓDSZERTAN. Bódva-völgyi Közéleti Roma Nők Egyesülete 3780 Edelény Antal györy út 20.. Tel:+36-48-525-162

GAZDAPROGRAM MÓDSZERTAN. Bódva-völgyi Közéleti Roma Nők Egyesülete 3780 Edelény Antal györy út 20.. Tel:+36-48-525-162 GAZDAPROGRAM MÓDSZERTAN TARTALOMJEGYZÉK HELYZETLEÍRÁS... 4 CÉLCSOPORT JELLEMZÉSE... 4 CÉLCSOPORT GAZDÁLKODÁSÁNAK JELLEMZÉSE... 4 A PROGRAM TARTALMÁNAK LEÍRÁSA... 5 MÓDSZERTAN... 5 SZÁNTÁS... 5 ÁSÁS...

Részletesebben

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu Talajfertőtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg

Részletesebben

Komposztáló kas, avagy építsd meg a saját veteményesedet!

Komposztáló kas, avagy építsd meg a saját veteményesedet! Komposztáló kas, avagy építsd meg a saját veteményesedet! - használati útmutató és összeszerelési segédlet - A komposztáló kas ötlete Gyulai Iván ökológustól származik, aki a gömörszőlősi oktatóközpontban

Részletesebben

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ 1. A készítmények kereskedelmi neve: ENTEC 26 (+13S) ENTEC N-Mag 22 (+6MgO+12S)

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ 1. A készítmények kereskedelmi neve: ENTEC 26 (+13S) ENTEC N-Mag 22 (+6MgO+12S) Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 1. A készítmények kereskedelmi neve: -

Részletesebben

KEKKILÄ földkeverék A profi zöldségtermesztők termesztőközege

KEKKILÄ földkeverék A profi zöldségtermesztők termesztőközege KEKKILÄ földkeverék A profi zöldségtermesztők termesztőközege Szakmai tanácsok - hírek www.malagrow.hu Erőteljesen növekszik a Kekkilä jelenléte Thaiföldön A KEKKILÄ viszonteladói térképén Thaiföld egy

Részletesebben

Komposztálás a közfoglalkoztatásban

Komposztálás a közfoglalkoztatásban Komposztálás a közfoglalkoztatásban Az önkormányzatok különleges komposztálási technológiával bővíthetik közfoglalkoztatási programjaikat. A Compastor által kínált lehetőség értékteremtő, költséghatékony

Részletesebben

A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 12 : (kredit%)

A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 12 : (kredit%) (1.) Tantárgy neve: Kertészet I. Kreditértéke: 2 A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 12 : 50-50 (kredit%) A tanóra 1 típusa: ea. +

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez Érvényes: 2013. szeptember 1-től, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel

Részletesebben

Termesztőberendezések. Termesztőberendezések. Időleges takarási eljárások Termesztőberendezések Magyarországon

Termesztőberendezések. Termesztőberendezések. Időleges takarási eljárások Termesztőberendezések Magyarországon Termesztőberendezés: olyan üveggel vagy fóliával fedett létesítmény, melyekben hajtatást vagy palántanevelést végzünk Palántanevelés Hajtatás: növények szabályozott klímájú, zárt térben történő termesztése,

Részletesebben

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK -

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK - TERMÉKKATALÓGUS 08 ÕSZ09 TAVASZ VIRÁGFÖLDEK 3 40 4 48 PH 6,0 7,0 ÁLTALÁNOS VIRÁGFÖLD Közepesen laza szerkezetû, sötétbarna színû, magas biotápanyag tartalmú termesztõ közeg. Vízmegtartó képessége kitûnõ,

Részletesebben

Házi tartósítási eljárások. A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

Házi tartósítási eljárások. A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg. Házi tartósítási eljárások A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg. Cél egészséges, kis energiaigényű, változatos Téli élelmiszer biztosítása Amit szeretnénk

Részletesebben

Nyomtatási útmutató. A 250 vagy 550 lapos tálca betöltése. Nyomtatási útmutató. 1 Húzza ki a tálcát. Oldal: 1 / 19

Nyomtatási útmutató. A 250 vagy 550 lapos tálca betöltése. Nyomtatási útmutató. 1 Húzza ki a tálcát. Oldal: 1 / 19 Oldal: 1 / 19 Nyomtatási útmutató A 250 vagy 550 lapos tálca betöltése VIGYÁZAT! SÉRÜLÉSVESZÉLY: A berendezés stabilitásvesztésének elkerülése érdekében minden egyes tálcába különkülön töltse be a papírt.

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A TO K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A TO K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A TO K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez Érvényes: 2016. szeptember 1-től, az 56/2016 (VIII.19.) FM

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I. FEJEZET A korszerű tápanyagellátás és környezeti feltételrendszere

Tartalomjegyzék. I. FEJEZET A korszerű tápanyagellátás és környezeti feltételrendszere Tartalomjegyzék I. FEJEZET A korszerű tápanyagellátás és környezeti feltételrendszere 1. A korszerű tápanyagellátás jellemzői............................................... 11 2. A korszerű tápanyagellátás

Részletesebben

Zöldségtermesztés szakmai modul/specializáció szakdolgozat és diplomamunka témakörök től érvényes

Zöldségtermesztés szakmai modul/specializáció szakdolgozat és diplomamunka témakörök től érvényes Zöldségtermesztés szakmai modul/specializáció szakdolgozat és diplomamunka témakörök - 2017-től érvényes Sorszám Konzulens neve Témakör Téma Fő jellemző Ajánlott irodalom Megjegyzés 1 Balázs Gábor Kabakosok

Részletesebben

Milyen módon teremszthetünk zöldségeket? A zöldségnövények szaporítási módjai

Milyen módon teremszthetünk zöldségeket? A zöldségnövények szaporítási módjai Károssy Ágnes Milyen módon teremszthetünk zöldségeket? A zöldségnövények szaporítási módjai A követelménymodul megnevezése: Zöldségtermesztés A követelménymodul száma: 2230-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Január. Gyümölcsös: Szükség szerint rázzuk le a nehéz hótakarót a fákról.

Január. Gyümölcsös: Szükség szerint rázzuk le a nehéz hótakarót a fákról. Gazda naptár Január Zöldségeskert: Lóbab vetése, a kert egy darabját letakarhatjuk fóliával a korai vetéshez. A fóliás hajtatásra szánt burgonyát csíráztassuk melegebb helyen. Amennyiben a talaj nem fagyos,

Részletesebben

PATTEX ÖTLET- TÁR. 16 ötlet otthona szépítéséhez MINŐSÉG

PATTEX ÖTLET- TÁR. 16 ötlet otthona szépítéséhez MINŐSÉG PATTEX - TÁR 16 ötlet otthona szépítéséhez MINŐSÉG 1. A fal átalakítása még sosem volt ilyen egyszerû: tiszta, gyors és könnyû munka! Vigye fel a ragasztót a tartópanelekre. 1mp Rögzítse a falra. Nyomja

Részletesebben

ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521

ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521 ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521 Anyaglista: 2 Nyárfafurnérlap 200 x 200 x 6 mm (A) 2 Nyárfafurnérlap 195 x 55 x 8 mm (B) 3 Műanyag doboz kb. 50 x 50 x 40 mm Megjegyzés az oktatónak: Pontosan ügyeljünk

Részletesebben

1) Kérdés: Hány szállítással kell számolni hetente, szállítási pontonkénti bontásban? Válasz: A csatolt táblázat szerint.

1) Kérdés: Hány szállítással kell számolni hetente, szállítási pontonkénti bontásban? Válasz: A csatolt táblázat szerint. Tárgy: 1. sz. kiegészítő tájékoztatás Tisztelt Gazdasági Szereplő! Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat ajánlatkérő által indított Hideg élelmiszer beszerzése a Kőbányai Egyesített Bölcsődék

Részletesebben

/2007. ( ) FVM-EÜM együttes rendelete

/2007. ( ) FVM-EÜM együttes rendelete A földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és az egészségügyi miniszter /2007. ( ) FVM-EÜM együttes rendelete a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetı növényvédıszer-maradék

Részletesebben

Anyagszükséglet. Hígító 20 db polctartó

Anyagszükséglet. Hígító 20 db polctartó Függőpolc készítése Nemrég olvasói levelet kaptunk, melyben láncokkal a mennyezetre függesztett polc ötletét vetették fel (Offtopic rovatunkban olvasható). Látványos, de meglehetősen ingatag megoldás.

Részletesebben

Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Zöldségtermesztés Tanszék. (418. számú zöldségtermesztési tervfeladat)

Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Zöldségtermesztés Tanszék. (418. számú zöldségtermesztési tervfeladat) Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Zöldségtermesztés Tanszék Zöldségtermesztési tervfeladat (48. számú zöldségtermesztési tervfeladat) Gyakorlatvezető: Tóth Kamill Készítette: Pauló Róbert III.

Részletesebben

Termékfeldolgozás I. (BSc)

Termékfeldolgozás I. (BSc) Termékfeldolgozás I. (BSc) Szárítás Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Fiskola Szárítási módszerek és berendezések Az élelmiszerek víztartalmát természetes szárítással (aszalással) vagy mesterséges

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

fejlesztendő kompetenciák: szociális kompetencia (demokráciára nevelés, fenntarthatóságra nevelés), kooperáció, kreativitás

fejlesztendő kompetenciák: szociális kompetencia (demokráciára nevelés, fenntarthatóságra nevelés), kooperáció, kreativitás cím: ZÖLD ÉTKEZÉS 1. korosztály: 12+ tantárgy: osztályfőnöki időtartam: 45 perc kulcsszavak: fenntarthatóság, zöld étterem, tudatos fogyasztás ideális létszám: 5 30 fő fejlesztendő kompetenciák: szociális

Részletesebben

A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA TANÁCSOK HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Feltöltés olajjal vagy zsírral

A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA TANÁCSOK HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Feltöltés olajjal vagy zsírral H A készülék beállítása és használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. Csak így lehetséges biztonságos használat mellett a legjobb eredményt elérni a készülékkel. A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA

Részletesebben

IMPULZUS Tanulógazda Program I M P U L Z U S = l e nd ü l e t Az impulzus a test azon törekvése, hogy fenntartsa mozgásának állapotát. Ezt az Impulzust a Budapest Bank Békéscsabáért Program keretében kaptuk

Részletesebben

LH - MARKOLÓ (kanállal vagy markoló kézzel) WINKLER - Nr. 101440

LH - MARKOLÓ (kanállal vagy markoló kézzel) WINKLER - Nr. 101440 LH - MARKOLÓ (kanállal vagy markoló kézzel) WINKLER - Nr. 101440 Anyaglista: 1 Lucfenyőléc 170 x 40 x 40 mm 5 Nyárfafurnérlap 200 x 38 x 10 mm 1 Nyárfafurnérlap 220 x 55 x 6 mm 2 Bükkfarúd Ø 4 x 220 mm

Részletesebben

Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program

Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program Berentén a munkaprogram 2012.03.01-én indult.14 fő kapott itt munkát, 8 órás munkaidőben.

Részletesebben

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Telefon: 1/345-6000 www.ksh.hu Adatszolgáltatóinknak Nyomtatványok Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikól szóló. évi CLV. törvény. és. -a alapján kötelező. Nyilvántartási

Részletesebben

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba.

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. 3. Foglalkozás SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. Élelmiszerek vásárlása Az élelmiszerek vásárlása alapvetően két szempont alapján történhet: a kiválasztást befolyásolják egyrészt

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek emelt szint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Mire van szükség? Kés Mini fûrész Mérôszalag TAKARÉKOSKODJUNK A FÛTÉSSEL SPÓROLJUNK A PÉNZZEL TIPPEK ÉS ÖTLETEK. www.praktiker.hu

Mire van szükség? Kés Mini fûrész Mérôszalag TAKARÉKOSKODJUNK A FÛTÉSSEL SPÓROLJUNK A PÉNZZEL TIPPEK ÉS ÖTLETEK. www.praktiker.hu Mire van szükség? Kés Mini fûrész Mérôszalag TAKARÉKOSKODJUNK A FÛTÉSSEL SPÓROLJUNK A PÉNZZEL TIPPEK ÉS ÖTLETEK www.praktiker.hu Tipp_fuzet_insulation_2_insulation_2 2010.10.06. 11:57 Page 1 TIPPEK ÉS

Részletesebben

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS Balla Zoltán Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Nyíregyháza 2017. március

Részletesebben

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. I. Terület kiválasztása. II. Talaj-előkészületi munkák

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. I. Terület kiválasztása. II. Talaj-előkészületi munkák ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ Az Oxyfa áprilistól augusztusig ültethető, de az ideális ültetési időszak május, június hónapban van, a talajmenti fagyok elmúltával. Ezért a talaj-előkészületi munkálatokat érdemes akár

Részletesebben

Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról

Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról 2009. június Zöldségtermesztők figyelmébe Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról Rova tvezető: Dr. Terbe István egyetemi tanár Dr. Slezák Katalin BCE Kertészettudományi Kar, Zöldség- és Gombatermesztési

Részletesebben

UTASÍTÁSOK AZ UNICLIC BURKOLÓANYAG LERAKÁSÁHOZ

UTASÍTÁSOK AZ UNICLIC BURKOLÓANYAG LERAKÁSÁHOZ UTASÍTÁSOK AZ UNICLIC BURKOLÓANYAG LERAKÁSÁHOZ 1) ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Az UNICLIC olyan forradalmian új rendszer, amellyel ragasztó nélkül végezhető a laminált padlóburkolók lerakása. A padlólapok összeillesztéséhez

Részletesebben

Ökokertészet jelentősége

Ökokertészet jelentősége Ökokertészet jelentősége A közelmúltban a témában megjelent publikációk Pap Z., Fekete K., Madaras K. (2017): Hazai ökozöldség-termesztési körkép. Agrofórum, 28(1): 28-31. Kicska T., Kovács E., Tóth-Kurmai

Részletesebben

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Telefon: 1/345-6000 Internet: www.ksh.hu Adatszolgáltatóinknak Nyomtatványok Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikól szóló. évi CLV. törvény. és. -a alapján kötelező.

Részletesebben

Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez

Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez 1. Az R. 1. ú melléklete 3. acetamiprid hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki: [Sor 3. acetamiprid] endívia *5 petrezselyemlevél

Részletesebben

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése Új gyep kialakítása 1. A talaj elıkészítése Mindenek elıtt tudnunk kell, hogy a talajokban sok millió gyommag arra vár, hogy mővelést követıen a talaj felszínére kerülve kikeljen. Ezért ne siessük el a

Részletesebben

KVARTAL Függöny- és lapfüggöny felfüggesztő rendszer

KVARTAL Függöny- és lapfüggöny felfüggesztő rendszer ELEMJEGYZÉK KVARTAL Függöny- és lapfüggöny felfüggesztő rendszer JÓ TUDNI Győződj meg arról, hogy a kiválasztott csavarok/ szerelvények megfelelnek annak a faltípusnak, amelyben használod majd őket. Felszerelhető

Részletesebben

BoxMaker Kezelési útmutató. V-1.2-HUN, 2014-Szept.-10

BoxMaker Kezelési útmutató. V-1.2-HUN, 2014-Szept.-10 BoxMaker Kezelési útmutató V-1.2-HUN, 2014-Szept.-10 BoxMaker alkalmazása A BoxMaker-t arra terveztük, hogy hullámpapírból lehessen vele a Paraméterek bekezdésben leírt dobozokat készíteni. A Paraméterek

Részletesebben

Mini-Hűtőszekrény

Mini-Hűtőszekrény Mini-Hűtőszekrény 10011578 100115779 Tisztelt vásárló, Gratulálunk Önnek a termék megvásárlásához. Olvassa el az egész használati utasítást alaposan és kövesse azt a lehetséges károk elkerülése érdekében.

Részletesebben

A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA P Q A B C D

A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA P Q A B C D A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA A termosztát gomb B időkapcsoló gomb C ellenőrző lámpa D funkcióválasztó gomb E üvegajtó F alsó fűtőszál G lapos sütőrács H zsírfelfogó tálca I íves sütőrács (egyes modelleknél) L morzsatálca

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS FELTÖLTÉS OLAJJAL VAGY ZSÍRRAL

HASZNÁLATI UTASÍTÁS FELTÖLTÉS OLAJJAL VAGY ZSÍRRAL A készülék beállítása és használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. Csak így lehetséges biztonságos használat mellett a legjobb eredményt elérni a készülékkel. A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA (lásd

Részletesebben

Szeretettel köszöntöm a A legszebb konyhakertek Magyarország legszebb konyhakertje program. karcagi rendezvényének minden résztvevőjét

Szeretettel köszöntöm a A legszebb konyhakertek Magyarország legszebb konyhakertje program. karcagi rendezvényének minden résztvevőjét Szeretettel köszöntöm a A legszebb konyhakertek Magyarország legszebb konyhakertje program karcagi rendezvényének minden résztvevőjét Kerttervezés faj és fajtatársítással Előadó: Dr. Roszík Péter c. egyetemi

Részletesebben

Szeretettel köszöntöm a A legszebb konyhakertek Magyarország legszebb konyhakertje program. Badacsonytördemici rendezvényének minden résztvevőjét

Szeretettel köszöntöm a A legszebb konyhakertek Magyarország legszebb konyhakertje program. Badacsonytördemici rendezvényének minden résztvevőjét Szeretettel köszöntöm a A legszebb konyhakertek Magyarország legszebb konyhakertje program Badacsonytördemici rendezvényének minden résztvevőjét Kerttervezés faj és fajtatársítással Előadó: Dr. Roszík

Részletesebben

Muharfélék Kakaslábfű. 330 g/l pendimetalin. Anilidek III. 250 ml, 1 l, 10 l. 3 év. 0 nap. Kijuttatási idő szak / fejlettség.

Muharfélék Kakaslábfű. 330 g/l pendimetalin. Anilidek III. 250 ml, 1 l, 10 l. 3 év. 0 nap. Kijuttatási idő szak / fejlettség. 52 Szerkatalógus 2015 Gyomirtó szerek Legfontosabb irtható ek: Muharfélék Kakaslábfű Vadköles Libatopfélék Általános adatok Hatóanyag Hatóanyagcsoport Forgalmazási kategória 330 g/l pendimetalin Anilidek

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS NEUTRÁLIS ÉS MELEGENTARTÓ VITRINEK

HASZNÁLATI UTASÍTÁS NEUTRÁLIS ÉS MELEGENTARTÓ VITRINEK Nyilvántartási szám: 666 HASZNÁLATI UTASÍTÁS NEUTRÁLIS ÉS MELEGENTARTÓ VITRINEK XYZ MODELLEK Forgalmazó: KONYHA Kft. 1111 Vendéglátó utca 99. Tel.: +36 1 123 4567, Fax: + 36 1 765 4321 Weboldal: www.konyha.hu,

Részletesebben

ISKOLÁNKÉRT ALAPÍTVÁNY 2337 Délegyháza, Árpád u. 53. Szakmai beszámoló

ISKOLÁNKÉRT ALAPÍTVÁNY 2337 Délegyháza, Árpád u. 53. Szakmai beszámoló Van, aki méreggel írtja a gyomot, és azt hiszi ez elegendő ahhoz, hogy a kert tökéletessé váljék. Ő nem gondol a vegyszer által elpusztított virágokra ( ) Más viszont kapával végzi ugyanezt a munkát lassan,

Részletesebben

Termékek Javítási segédletek BETONMEGOLDÁSOK

Termékek Javítási segédletek BETONMEGOLDÁSOK Termékek Javítási segédletek BETONMEGOLDÁSOK Betonszerkezetek Betonszerkezetek vízszigetelése vízszigetelése kristályos kristályos technológiával technológiával BETONMEGOLDÁSOK Tartalomjegyzék Repedések

Részletesebben

6. A csemetekerti növénytermesztés általános jellemzői

6. A csemetekerti növénytermesztés általános jellemzői Megbízás célja, indoka A felperes a kilencvenes évek elején elindította erdészeti csemetetermesztési vállalkozását. Saját tulajdonú, valamint bérelt földön végzi azóta is a csemetetermesztést. Az 1994-es

Részletesebben

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Telefon: 1/345-6000 Internet: www.ksh.hu Adatszolgáltatóinknak Nyomtatványok Az adatszolgáltatás a statisztikól szóló 93. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján

Részletesebben

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban Kiss Irén Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban A követelménymodul megnevezése: Biztonságvédelmi és minőségbiztosítási feladatok végzése A követelménymodul száma: 1428-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Vetőmagvak minősítése, értékmérő tulajdonságaik, vetőmagkezelési eljárások

Vetőmagvak minősítése, értékmérő tulajdonságaik, vetőmagkezelési eljárások Vetőmagvak minősítése, értékmérő tulajdonságaik, vetőmagkezelési eljárások Vetőmag fogalma Mag: ivaros úton létrejött növényi rész, mely önállóan képes új generáció létrehozására Vetőmag: gazdasági növények

Részletesebben

Mire van szükség? Védôkesztyû TAKARÉKOSKODJUNK A FÛTÉSSEL SPÓROLJUNK A PÉNZZEL TIPPEK ÉS ÖTLETEK. www.praktiker.hu

Mire van szükség? Védôkesztyû TAKARÉKOSKODJUNK A FÛTÉSSEL SPÓROLJUNK A PÉNZZEL TIPPEK ÉS ÖTLETEK. www.praktiker.hu Mire van szükség? Habszóró Tömítôpisztoly Kés Védôkesztyû TAKARÉKOSKODJUNK A FÛTÉSSEL SPÓROLJUNK A PÉNZZEL TIPPEK ÉS ÖTLETEK www.praktiker.hu TIPPEK ÉS ÖTLETEK Tömítés Lyukak és repedések tömítése Hézagok

Részletesebben

Használati utasítás és Jótállási jegy. Nitroscooters elektromos rollerek

Használati utasítás és Jótállási jegy. Nitroscooters elektromos rollerek Használati utasítás és Jótállási jegy Nitroscooters elektromos rollerek Használati utasítás Verzió 20100601 Kedves roller tulajdonos! Köszönjük, hogy a Nitroscooters márka elektromos modelljét választotta.

Részletesebben

Köszönjük, hogy a speciális, lángmentes rostéllyal ellátott faszéntüzelésű kerti grillező mellett döntött.

Köszönjük, hogy a speciális, lángmentes rostéllyal ellátott faszéntüzelésű kerti grillező mellett döntött. Tisztelt vásárlónk! Köszönjük, hogy a speciális, lángmentes rostéllyal ellátott faszéntüzelésű kerti grillező mellett döntött. Mielőtt első alkalommal használatba venné új grillezőjét, ismerkedjen meg

Részletesebben

MELLÉKLET. A. rész A 2002/55/EK irányelv a következőképpen módosul:

MELLÉKLET. A. rész A 2002/55/EK irányelv a következőképpen módosul: HU MELLÉKLET A. rész A 2002/55/EK irányelv a következőképpen módosul: 1. A 2. cikk (1) bekezdésének b) pontja helyébe a következő szöveg lép: Allium cepa L. Cepa csoport (vöröshagyma) Aggregatum csoport

Részletesebben

Bekaclip -P. Szerelési útmutató. www.betafence.com

Bekaclip -P. Szerelési útmutató. www.betafence.com Bekaclip -P Szerelési útmutató www.betafence.com Előnyök: y Bekaclip kerítésrendszer A Bekaclip -P kerítésrendszer használatának főbb előnyei: Nagyon egyszerűen összeszerelhető Hosszú élettartam A Bekaclip

Részletesebben

Beépítési útmutató Beépíthető hűtőfagyasztószekrények

Beépítési útmutató Beépíthető hűtőfagyasztószekrények Beépíthető hűtőfagyasztószekrények Ez a a hűtő-fagyasztószekrények bútorzatba való beépítésére vonatkozik és a szakemberek számára készült. A készülék beépítését az itt leírtak és a szerelési munkákra

Részletesebben

www.pillafutar.hu Tartalom

www.pillafutar.hu Tartalom Használati útmutató Köszönjük, hogy az IBeauty nanotechnológiás porlasztó készüléket választotta. A hordozható, bőrszépítő nano- porlasztókészülék a bőr mélyreható ápolását teszi lehetővé a nanométer ionizációs

Részletesebben

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet)

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet) Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely felhelyezési útmutató csak a Tegola Canadese bitumenes zsindely Alkalmazástechnikai Előírásaival együtt érvényes A Gothik zsindely fogadószerkezete:

Részletesebben

2. Az R. 1. számú mellékletének fenamidon hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

2. Az R. 1. számú mellékletének fenamidon hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép: Melléklet az 55/2005. (XI. 23) EüM-FVM együttes rendelethez 1. Az R. 1. számú mellékletének amitráz hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege amitráz (4) almatermésűek *0,05 KH csonthéjasok *0,05 KH szőlő

Részletesebben

Hogyan készítsünk Put-Put boat -ot?

Hogyan készítsünk Put-Put boat -ot? Hogyan készítsünk Put-Put boat -ot? Anyagok: Alumínium üdítős doboz. Ebből lesz a kazán. Konzervdoboz is jó, de kevésbé rugalmas és nehezebb vele bánni. Öblítsük ki, vigyázzunk, nehogy behorpadjon. Műanyag,

Részletesebben

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2015.10.05. HÉTFÕ Vaniliás tej Grill sajt Sárgarépa Zsemle Csurgatott tojásleves árpával Zöldborsós tarhonyáshús, sertéshúsból Cékla Zalai felvágott

Részletesebben

HOGYAN... ellenőrizzük a csibék

HOGYAN... ellenőrizzük a csibék Ellenőrizzük a csibék MIÉRT LÉNYEGES, HOGY A CSIBÉK KOMFORTÉRZETE JÓ LEGYEN? HOGYAN... Mikor a csibék kikelnek, nem képesek szabályozni a testhőmérsékletüket. A helyes csibetárolási hőmérséklet a légsebességtől

Részletesebben

2. Itató és porfürdő

2. Itató és porfürdő Gyakorlati madárvédelem a ház körül 2. Itató és porfürdő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. A legegyszerűbb itató a 40-60 cm átmérőjű műanyag virágalátét: - ez nem törik el könnyen

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2017.10.02. HÉTFÕ Zeller leves Gyõri aprópecsenye Petrezselymes burgonya Vegyes savanyúság Ásványvíz Zalai felvágott Korpás zsemle Paprika Nápolyi 2017.10.03. KEDD Tavaszi leves Mustáros csirkemell Házi

Részletesebben

Derelyeformázó. Használati útmutató és receptek.

Derelyeformázó. Használati útmutató és receptek. Derelyeformázó hu Használati útmutató és receptek www.tchibo.hu/utmutatok Fontos tudnivalók Tisztítsa meg a formákat az első használat előtt és minden használat után meleg vízzel és kevés mosogatószerrel.

Részletesebben

Útmutató egy nagyértékű vetítővászon elkészítéséhez

Útmutató egy nagyértékű vetítővászon elkészítéséhez Használati útmutató az MPW 20 és MPW 30 vetítővászonfestékekhez Útmutató egy nagyértékű vetítővászon elkészítéséhez 1 Használati útmutató az MPW 20 és MPW 30 vetítővászonfestékekhez A doboz tartalma: MagneCoat,

Részletesebben

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 2014. július ötödik hete Mátraházi tábor első napja: Kirándulás Mátrafüredre Föld, tűz, víz, levegő kísérletek Öko-tábor Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 1. A gyémántcsempész trükkje

Részletesebben

h a t á r o z a t o t :

h a t á r o z a t o t : Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: dr. Kelemen Mária ENGEDÉLYSZÁM:

Részletesebben

Zöldségfajták. A fajtákkal kapcsolatban további információ beszerezhető: Pannon Egyetem, Georgikon Kar Kertészeti Tanszék

Zöldségfajták. A fajtákkal kapcsolatban további információ beszerezhető: Pannon Egyetem, Georgikon Kar Kertészeti Tanszék A fajtákkal kapcsolatban további információ beszerezhető: Pannon Egyetem, Georgikon Kar Kertészeti Tanszék 8360, Deák Ferenc u. 16. Dr. Kovács János egyetemi docens j-kovacs@georgikon.hu 83/545-069 Zöldség

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920. Minôségi tanúsítvány

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920. Minôségi tanúsítvány HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye, egyike

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető fali tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 50kg(110lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek emelt szint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért 2003L0091 HU 11.12.2013 008.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 2003/91/EK IRÁNYELVE (2003. október 6.)

Részletesebben

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait!

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait! Sharpen 330 EC Gyomirtó permetezőszer kalászosok, rizs, kukorica, napraforgó, zöldborsó, száraz borsó, lóbab, szója, dohány, lucerna, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, zeller, paradicsom, paprika, káposzta,

Részletesebben

Fehér és csípős paprika

Fehér és csípős paprika Fehér és csípős paprika fehér paprika Kertész kollégák! Amikor találkozunk Önökkel szakmai rendezvényeinken, bemutatóinkon mindig nagy érdeklődéssel várjuk, hogy új fajtáinkat hogyan fogadják, mennyire

Részletesebben