Doktori (PhD) értekezés tézisei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Doktori (PhD) értekezés tézisei"

Átírás

1 Doktori (PhD) értekezés tézisei A SZIMULÁLT MOZGÓÁGYAS FOLYADÉKKROMATOGRÁFIÁS ELVÁLASZTÁS ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA A GYÓGYSZERIPARI GYAKORLATBAN Írta Temesvári Krisztina Témavezető Dr. Szánya Tibor Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok Doktori Iskola Készült Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. Budapest, 2007.

2 Előzmények, célkitűzések A korszerű nagyhatékonyságú kromatográfiás műveleteket már igen elterjedten alkalmazzák a fejlett nyugat-európai, Egyesült Államok-beli és japán gyógyszergyárak. Bár a hazai gyógyszeripar, különösen a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. jelentős kutatási-fejlesztési munkát végzett az elmúlt évtizedben a szakaszos üzemű preparatív folyadékkromatográfia, a kapcsolódó oldószer regeneráló, rektifikációs rendszer fejlesztése, kromatografáló oszlopok kifejlesztése, kivitelezése, és a kromatográfiás elválasztások számítógépes szimulációja területén, és számos esetben a kromatográfiás eljárás ipari realizálására is sor került, az előbbiekben említett fejlett ipari országokhoz viszonyítva azonban technológiai lemaradás tapasztalható. Ez a lemaradás különösen a folyamatos üzemű szimulált mozgóágyas folyadékkromatográfia területén áll fenn. A kromatográfiás műveletek számítógépes szimulációjával kapcsolatos kutatás és fejlesztés, az akkori Műszaki Kémiai Kutatóintézet Rendszermérnöki Laboratóriumával (ma Kaposvári Egyetem Informatika Tanszék) együttműködve, kb. egy évtizedes múltra tekint vissza. A közös munka eredményeként kifejlesztettünk egy, a szakaszos elúciós folyadékkromatográfiás elválasztás különféle megvalósítási módjainak (egyszerű elúció, egyszeri vagy többszöri recirkuláció, recirkuláció peak-shaving technikával) szimulálására alkalmas szoftvert. Míg a szakaszos elúciós elválasztások optimálása kísérletes úton is megvalósítható, igaz, jóval nagyobb idő, energia és nyersanyag ráfordítással, addig a nagyszámú paraméterrel rendelkező, kvázi-stacionárius, ellenáramú

3 szimulált mozgóágyas kromatográfiás elválasztás folyamattervezését és optimálását hatékony számítógépes szimulációval lehet csak elvégezni. A művelet számítógéppel segített tervezéséhez és optimálásához szükség van az adott kromatográfiás rendszerről és a vizsgált komponensekről rendelkezésre álló ismereteinkre, és előnyösen alkalmazhatók a már létező, elméleti megalapozottságú tervezési szabályok is. Csoportunk a Kaposvári Egyetem Informatika Tanszékével együttműködve 2001-től kezdett intenzíven foglalkozni szimulált mozgóágyas kromatográfiás elválasztások vizsgálatával, a kezdetekben még csak számítógépes szimuláció eszközével. Megvalósíthatósági tanulmányt készítettünk egy, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. számára igen fontos királis molekula két enantimerjének SMB-vel történő elválaszthatóságára vonatkozóan. Ekkor dolgoztunk ki egy folyamattervezési, optimálási metodikát, amely magában foglalja: Az alapadatok (a komponensek adszorpciós egyensúlya a kiválasztott kromatográfiás fázisrendszerben, az anyagátadási kinetika és a hidrodinamikai jellemzők meghatározása az SMB egység oszlopaiban) részben kísérleti meghatározását, Morbidelli úgynevezett háromszög elméletének alkalmazását, egy megvalósítható kezdeti megoldás paraméter együttesének meghatározása céljából, A közel optimális műveleti paraméterek meghatározását számítógépes szimuláció alkalmazásával. SMB elválasztások modellezésénél alapvető fontosságú, hogy a komponensek adszorpciós izotermáit korrekt módon határozzuk meg. A munka

4 során feladatommá vált, hogy az irodalomban leírt módszerek közül gyors, könnyen kivitelezhető, általánosan alkalmazható és pontos eredményt szolgáltató módszert válasszak ki adszorpciós egyensúlyi izotermák meghatározására. A Veszprémi Egyetem Vegyipari Műveleti Tanszékével illetve a Kaposvári Egyetem Informatika Tanszékével közösen pályázatot nyújtottunk be a Széchenyi Terv Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program 2002 keretében az Oktatási Minisztériumba ÚJ, HULLADÉKSZEGÉNY KROMATOGRÁFIÁS ELJÁRÁSOK BEVEZETÉSE A GYÓGYSZERIPARBAN címmel. A pályázat sikeres volt, így lehetőségünk volt Magyarországon elsőként SMB készüléket vásárolni, és a kidolgozott metodikát a gyakorlatban is kipróbálni és alkalmazni. A pályázati munka keretében nyílt módom e dolgozat elkészítésére is. A vizsgált feladat egy kétkomponensű, nem izomer szteroid nyers keverék szimulált mozgóágyas kromatográfiás technikával való elválasztása volt. A keverék egy szteroid molekula (szubsztrát) biológiai úton történő átalakításából (úgynevezett szteroid biokonverzióból) származik. A konverzió eredményeként keletkező nyers keverékben a termék:szubsztrát arány 80:20 m/m%. Az előzetesen már kiválasztott kromatográfiás fázisrendszerben a kevésbé kötődő komponens az A szteroid, amely a termék, a jobban kötődő komponens pedig a B szteroid, amely a szubsztrát. Az elválasztási feladat ipari jelentőségű.

5 Az optimálás célkitűzései a következők voltak: A céltermékben szennyezésként jelenlévő B komponens maximális mennyisége 0,3 m/m% lehet, Az A komponens esetében a kihozatalnak legalább 95 m/m%- nak kell lennie, Növelni kell a termelékenységet, Lehetőség szerint kis fajlagos eluens-felhasználás mellett kell végrehajtani az elválasztást. Munkám során a fentebb leírt metodika alkalmazásával végeztem el a két komponens elválasztásának folyamattervezését, és meghatároztam a közel optimális folyamatparamétereket. Kísérleti és értékelési módszerek Adszorpciós egyensúlyi adatok mérése A kiválasztott oldószer elegy (aceton:diklór-metán 50:50 v/v%) polárisabb komponensének, az acetonnak, valamint a vizsgált komponenseknek az egyedi adszorpciós egyensúlyi izotermáit frontális módszerrel (FA) határoztam meg. A mért pontokra Langmuir izoterma függvényt illesztettem. Az izotermamérésnél kritikus pont volt az alkalmazott oszlop holttérfogatának meghatározása, melyet gravimetriás módszerrel végeztem el. A rendszer kolonnán kívüli holtterét diklór-metán és diklór-metán:aceton 90:10 v/v% elegy segítségével, áttörési görbék felvételével és kiértékelésével határoztam meg úgy, hogy az oszlopot ismert térfogatú kapillárissal helyettesítettem.

6 Kinetikai és hidrodinamikai paraméterek identifikálása az SMB oszlopokban A Langmuir paraméterek ismeretében az anyagátadási kinetika és az SMB oszlopokban a hidrodinamikai jellemzők szimulációs modellel történő identifikálása céljából felvettem a tiszta komponensek elúciós kromatogramjait különböző oszlopterheléssel és eltérő áramlási sebességek mellett. Az elúciós kísérleteket egy olyan oszlopon végeztem, melynek méretei egyeznek az SMB készülékben használt oszlopokéval. A kromatogramok egy részét paraméter identifikálásra, a másikat a kapott paraméterek validálására használtam. Az identifikálásnál a dinamikus szimulátor egy speciális genetikus algoritmussal volt kombinálva. A genetikus algoritmus az identifikálandó paramétereket előre meghatározott tartományokon belül (az ún. lehetőségtérben) változtatta és értékelte a szimulációt a mért és számított értékek integrált (összegzett) négyzetes különbsége alapján. Végül a javasolt megoldást finomítottam néhány szimulációs kísérlettel. A továbbiakban az így meghatározott hidrodinamikai és kinetikai paramétereket alkalmaztam az összes SMB szimuláció során. Laboratóriumi méretű SMB kísérletek Az alapadatok birtokában felépítettem az SMB egység részletes szimulációs modelljét. A számításokhoz a folyamatok generikus, kétrétegű háló modelljének közvetlen számítógépi leképezésén alapuló általános rendeltetésű dinamikus szimulátor preparatív SMB kromatográfiás folyamatok leírására készített speciális adaptációját, az ADCHROM 5.0 programcsomagot használtam fel, amelyet a Kaposvári Egyetem Informatika Tanszékén fejlesztettek ki.

7 Morbidelli háromszög elméletének alkalmazásával, valamint az elvégzett számítógépes szimulációs vizsgálatok alapján a kiválasztott folyamatparaméterekkel SMB kísérleteket hajtottam végre. Vizsgáltam az SMB egységben az oszlopszám változtatásának (nyolc és tizenhat oszlop alkalmazása), valamint a zónánkénti oszlopelosztásnak (csak tizenhat oszlop esetén), a betáplálási összkoncentrációnak, ezen felül a többi műveleti paraméternek (rotációs időlépés, folyadék recirkuláció, a betáplálás és a friss eluens térfogatárama, valamint a termék elvételek térfogatáram arányának változtatása) az elválasztásra gyakorolt hatását. A kísérletek egy kivétellel izokratikus, zárt körös eljárások voltak. Az utolsó kísérletben vizsgáltam a gradiens nyitott körös megoldást oszlopelosztással. A rotációs időlépésre átlagolt termékprofilok meghatározása céljából mintákat vettem az elvezetett termékáramokból. A kísérletek elején a koncentráció-idő görbék felfutási szakaszának meghatározása miatt a mintavétel gyakorisága nagyobb volt. Az első kísérletek mintáit félkvantitatív vékonyréteg kromatográfiás módszerrel értékeltem. A későbbiekben normál fázisú nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiás módszert alkalmaztam a pontos termékkoncentrációk meghatározására. Az első SMB kísérletek alapján megállapítottam, hogy a mért és az alkalmazott szimulációs modellel számított eredmények egyezése igen jó, így a modell jól használható a vizsgált elválasztási feladat folyamattervezésére és a közel optimális üzemeltetési paraméterek meghatározására.

8 A raffinátumban elvezetett céltermékre kiszámítottam a műveletre jellemző fajlagos paramétereket (termelékenység, fajlagos oldószer-fogyasztás, kihozatal), az előírt tisztasági követelmény betartása mellett. Az SMB művelettel elért eredményeket a cégünknél már működő szakaszos elúciós elválasztás megfelelő adataival összevetve értékeltem. Új kutatási eredmények 1. A gyógyszeripari alkalmazások körében Magyarországon elsőként készítettem szisztematikusan egymásra épülő kísérletsorozatot tizenhat oszlop alkalmazásáig bővíthető szimulált mozgóágyas (SMB) kromatográfiás készüléken. A méréseket egy olyan kétkomponensű, nem izomer szteroid nyers keverék esetében végeztem el, ahol a komponensek aránya A:B 80:20 m/m% volt. 2. A Kaposvári Egyetem Informatika Tanszékével együttműködve kidolgozott, összetett metodika alkalmazásával amely részben az SMB modelljéhez szükséges alapadatok kísérleti meghatározásából, részben szakértői szabályok alkalmazásából és új modellezési stratégián alapuló, részletes számítógépes szimulációs vizsgálatokból áll elvégeztem a vizsgált komponensek szimulált mozgóágyas (SMB) kromatográfiás elválasztásának folyamattervezését, és meghatároztam a közel optimális folyamatparamétereket. Az első SMB kísérletek alapján megállapítottam, hogy a mért és az alkalmazott szimulációs modellel számított eredmények egyezése igen jó, így a modell jól használható az adott feladat megoldásához.

9 3. A számítógépes szimulációs vizsgálatok eredményei alapján kiválasztott kísérletek során a műveleti jellemzők fokozatos javítását szem előtt tartva meghatároztam izokratikus, zárt körös rendszerben a leghatékonyabb oszlopkonfigurációt. Az adott kromatográfiás rendszerben az adott anyagpárra a komponensek közötti nagy szelektivitás, a B komponens viszonylag nagy töltethez való affinitása és az A komponens nagy aránya miatt izokratikus zárt körös esetben a oszlopelosztás eredményezte a legkedvezőbb műveleti jellemzőkkel rendelkező (nagy termelékenység, kis fajlagos oldószer-felhasználás, nagy kihozatal) és jó minőségű terméket szolgáltató elválasztást. 4. Megállapítottam, hogy bizonyos paraméter együtteseknél létezik a lassú tranziens jelensége, ami miatt a termék minőségének romlása hosszabb idő után is bekövetkezhet, tehát nem áll be a kvázi-stacionárius állapot. A szennyezés mennyiségének időbeli változása (növekedése) periódikus viselkedést mutatott a vizsgált két esetben. A periódusos növekedés és a ciklusidő között kapcsolatot tudtam kimutatni. A mérhető mennyiségű szennyezés időbeli megjelenése a termékben függött az oszlopkonfigurációtól. A oszlopkonfigurációnál később következett be a minőségromlás, mint a oszlopkonfigurációnál. Az előbbiekben felsoroltak miatt a következő általános érvényű tanulságokat vontam le: A kísérletek megvalósítása előtt hosszú időtartamú szimulációval kell vizsgálni a termék szennyezés profiljának időbeli alakulását. A számítások során nem szabad elhanyagolni a látszólag jelentéktelennek tűnő kis koncentráció értékeket sem.

10 5. Kihasználva azt a kedvező esetet, hogy az aceton:diklór-metán 50:50 v/v% eluens elegy kevésbé poláris oldószer komponensében, a diklór-metánban a szteroid nyerskeverék oldhatósága jóval nagyobb, mint magában az eluensben, gradiens nyitott körös eljárást javasoltam oszlopelosztással, az elválasztás fajlagos adatainak további javítására. Ezzel a megoldással a termelékenységet az elúciós technikához képest több mint háromszorosára tudtam növelni, a fajlagos oldószer-fogyasztást pedig kevesebb, mint kétharmad részére csökkenteni, jobb kihozatallal és a megfelelő terméktisztaság biztosításával. Az eredmények hasznosításának lehetőségei Alapvetően fontos eredmény, hogy a szisztematikusan felépített, számítógéppel segített folyamattervezésű kísérletsorozat elvégzése és az eredmények nemzetközi és hazai tudományos közönség előtti bemutatása révén a hazai gyógyszeripari köztudatba sikerült bevezetni a szimulált mozgóágyas technikát. Kijelenthető, hogy különösen a Richter Gedeon Nyrt.-nél a jövőben valószínűleg egyre nagyobb szerepet fog kapni az olyan elválasztási feladatok esetén, amelyek legelőnyösebben szimulált mozgóágyas technikával oldhatók meg. A mérések tervezése és kivitelezése során rendkívül nagy elméleti tudás és kísérleti tapasztalat gyűlt össze, amelyek a későbbi alkalmazások esetében fognak kamatozni. Fontos új ismeret az, hogy hosszú időtartamú számítógépes szimulációs vizsgálatokat kell végezni egy-egy kísérlet kivitelezése előtt, és a termékek koncentrációprofiljait nagy körültekintéssel kell vizsgálni, hogy elkerüljük a termék hosszú időtartam után bekövetkező elszennyeződését. Ezzel felvetődik a

11 művelet kvázi-stacionárius állapotának részletesebb jövőbeli vizsgálata, amely további tudományos vizsgálatok tárgya lehet. A témához kapcsolódó publikációk jegyzéke Előadások A valódi és szimulált mozgó ágyas folyamatos üzemű preparatív kromatográfia szimulációjának tapasztalatai Csukás B., Kováts S., Aranyi A., Takács-Temesvári K. és Balogh S. Műszaki Kémiai Napok '97, Veszprém, április Preparatív HPLC alkalmazása a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés folyamatában Aranyi A., Boda-Szécsi A., Kassai F. és Takács-Temesvári K. Magyar Elválasztástudományi Társaság Elválasztástudományi Ankét '99, Budapest, május 5. Szimulált mozgó ágyas kromatográfiás elválasztás számítógéppel segített tervezése Aranyi A., Csukás B., Kováts S., Takács-Temesvári K. és Balogh S. Műszaki Kémiai Napok 2000, Veszprém, április

12 Kísérletek és szimulációs vizsgálatok egy királis elválasztás szimulált mozgóágyas megvalósíthatóságának előzetes elemzéséhez Temesvári K., Aranyi A., Csukás B., Balogh S. Műszaki Kémiai Napok 01 Veszprém április Szimulált mozgóágyas kromatográfiás elválasztások tervezése és gyógyszeripari alkalmazásának lehetőségei Aranyi Antal, Takácsné Temesvári Krisztina, Csukás Béla, Balogh Sándor Elválasztástudományi Ankét 01 Budapest, május 22. Egymáshoz igen hasonló szerkezetű anyagok elválasztása recirkulációs technikát alkalmazó preparatív folyadékkromatográfiával Takácsné Temesvári Krisztina, Aranyi Antal Elválasztástudományi Ankét 2002, Budapest, május 7. Szerves vegyületek szeparációja SMB művelettel Nagy Melinda, Molnár Zoltán, Dr. Hanák László, Dr. Argyelán János, Dr. Ravasz Bernadett, Dr. Szánya Tibor, Dr. Aranyi Antal, Temesvári Krisztina Veszprém, VEAB Ipari Biotechnológiai Munkabizottsága, május 14 Kétkomponensű szteroid elegy elválasztása szimulált mozgóágyas (SMB) kromatográfiás technika alkalmazásával Temesvári K., Aranyi A., Csukás B., Balogh S. MŰSZAKI KÉMIAI NAPOK 04 VESZPRÉM ÁPRILIS 20-22

13 Kétkomponensű szteroid elegy szimulált mozgóágyas elválasztásának számítógéppel segített tervezése Temesvári K., Aranyi A., Balogh S., Bánkúti Gy., Csukás B. II. Alkalmazott Informatikai Konferencia, Kaposvár, május 20. Kétkomponensű szteroid elegy szimulált mozgóágyas elválasztásának számítógéppel segített tervezése és megvalósítása Temesvári Krisztina, Aranyi Antal, Csukás Béla, Balogh Sándor Elválasztástudományi Vándorgyűlés Hévíz, szeptember Szerves Vegyületek Elválasztása Három Szegmenses Szimulált Mozgóréteges (SMB) Preparatív Folyadékkromatográfiás Művelettel Nagy Melinda Molnál Zoltán, Szánya Tibor, Hanák László, Argyelán János Ravasz Bernadett, Aranyi Antal, Temesvári Krisztina Elválasztástudományi Vándorgyűlés Hévíz, szeptember Poszterek Structural Model Based Dynamic Simulation of Preparative HPLC Aranyi A., Csukás B., Takács-Temesvári K. és Varga K. PREP '96 - International Symposium, Exhibit and Workshops on Preparative Chromatography, Ion Exchange, Adsorption/Desorption Processes, and Related Techniques, Washington D.C., USA, Georgetown University Conference Center, May 19-21, 1996.

14 Determination of the Equlibrium, Hydrodynamic and Kinetic Parameters for the Structural Modelling of Preparative HPLC Takács-Temesvári K., Csukás B. és Aranyi A. Balaton Symposium '97 on High-Performance Separation Methods, Siófok, szeptember 3-5. Structural Model Based Dynamic Simulation of Preparative Chromatographic Separations Aranyi A., Csukás B., Takács-Temesvári K. és Balogh S. Balaton Symposium '97 on High-Performance Separation Methods, Siófok, szeptember 3-5. Computer Assisted Design of Industrial Scale Chromatographic Separations Krisztina Temesvári-Takács, Antal Aranyi, Béla Csukás, Sándor Balogh International Symposium on Preparative and Industrial Chromatography and Allied Techniques SPICA 98 Strasbourg-FRANCE, September 1998 Számítógépes szimuláció alkalmazása ipari méretű kromatográfiás eljárások kidolgozásában Takács-Temesvári K., Aranyi A., Szécsi A., Csukás B. és Balogh S. Elválasztástudományi Vándorgyűlés '98, Lillafüred, szeptember október 2.

15 Experiment and Simulation Based Feasibility Study on a Simulated Moving Bed Enantiomer Separation Temesvári-Takács K., Aranyi A., Csukás B., Balogh S. Balaton Symposium 01 on High Performance Separation Methods September 2-4, 2001, Siófok, Hungary Comparison of Recycle Elution and Simulated Moving Bed Chromatographic Methods for a Three Component Separation Problem Aranyi A., Temesvári-Takács K., Csukás B., Balogh S. Balaton Symposium 01 on High Performance Separation Methods September 2-4, 2001, Siófok, Hungary Separation of Closely Related Compounds by Recycling Preparative Chromatographic Techniques Temesvári-Takács K., Aranyi A. 8 th International Symposium on Separation Sciences 8-12 September, 2002 Toruń, Poland Kislaboratóriumi méretű szimulált mozgóréteges (SMB) preparatív folyadékkromatográfiás készülék vizsgálata Nagy Melinda, Molnár Zoltán, Hanák László, Argyelán János, Ravasz Bernadett, Szánya Tibor, Aranyi Antal, Temesvári Krisztina VESZPRÉM, MŰSZAKI KÉMIAI NAPOK 03, ÁPRILIS 8-10.

16 Mathematical Modelling of the Simulated Moving Bed Chromatography Including Solvent Adsorption-Desorption Processes Tibor Szánya, Antal Aranyi, Sándor Kováts, Krisztina Temesvári, János Argyelán, László Hanák, Melinda Nagy, Zoltán Molnár 16 th International Symposium, Exhibit & Workshops on PREPARATIVE/PROCESS CHROMATOGRAPHY Ion exchange, Adsorption/Desorption Processes & Related Separation Techniques JUNE 29- JULY 2, 2003 SAN FRANCISCO, CA, USA Simulated Moving Bed (SMB) Chromatographic Separation of a Two Component Steroid Mixture Temesvári K., Aranyi A., Csukás B., Balogh S. 5 th BALATON SYMPOSIUM ON HIGH-PERFORMANCE SEPARATION METHODS September 3-5, 2003 Siófok, Hungary Separation of Organic Compounds by Simulated Moving Bed (SMB) Preparative Liquid Chromatographic Technology Nagy M., Molnár Z., Hanák L., Argyelán J., Szánya T., Aranyi A., Temesvári K. 5 th BALATON SYMPOSIUM ON HIGH-PERFORMANCE SEPARATION METHODS September 3-5, 2003 Siófok, Hungary

17 SEPARATION OF ORGANIC COMPUNDS BY SIMULATED MOVING BED CHROMATOGRAPHY Tibor Szánya, Antal Aranyi, Melinda Nagy, László Hanák, Zoltán Molnár, János Argyelán, Krisztina Temesvári PREP th International Symposium, Exhibit, Workshops on Preparative / Process Chromatography May 8 May 11, 2005 Philadelphia, PA, USA Quasi-Continuous Elution Chromatographic Purification of a Steroid Active Compound (poszter) Temesvári K.*, Aranyi A., Horváth Z. 6th BALATON SYMPOSIUM ON HIGH-PERFORMANCE SEPARATION METHODS September Siófok, Hungary Közlemények Synthesis of some Tolperisone Metabolites in Racemic and Optically Active Form Bálint J, Egri G, Markovits I, Czugler M, Marthi K, Demeter Á, Temesvári- Takács K, Fogassy E (2001) Tetrahedron: Asymmetry 12: Simulated Moving Bed Chromatographic Separation of a Two-Component Steroid Mixture Temesvári K, Aranyi A, Csukás B, Balogh S (2004) Chromatographia Supplement 60:

18 Kétkomponensű szteroid elegy szimulált mozgóágyas elválasztásának számítógéppel segített tervezése I. Temesvári K, Aranyi A, Balogh S, Bánkúti Gy, Csukás B (2004) Acta Agraria Kaposváriensis 8 (3): Separation of a Two-Component Steroid Mixture by Simulated Moving Bed Chromatography Temesvári K, Aranyi A, Balogh S, Bánkuti Gy, Csukás B (2004) Hungarian Journal of Industrial Chemistry Veszprém 32: 5-12 Szimulált mozgóréteges (SMB) preparatív folyadékkromatográfiás művelet vizsgálata laboratóriumi méretű négyoszlopos készülékkel Nagy M, Molnár Z, Szánya T, Hanák L, Argyelán J, Ravasz B, Turza G, Aranyi A, Temesvári K (2005) Magyar Kémiai Folyóirat 111 (2): Kétkomponensű szteroid elegy szimulált mozgóágyas elválasztásának számítógéppel segített tervezése II. Temesvári K, Aranyi A, Balogh S, Bánkúti Gy, Csukás B (2006) Acta Agraria Kaposváriensis (megjelenés alatt) Quasi-Continuous Elution Chromatographic Purification of a Steroid Active Compound Temesvári K, Aranyi A, Horváth Z, Nagy M, Szánya T, Hanák L (2006) Hungarian Journal of Industrial Chemistry Veszprém (közlésre elfogadott)

Doktori (PhD) értekezés tézisei VÁLTOZÓ ELUENS ÖSSZETÉTELŰ SZIMULÁLT MOZGÓRÉTEGES (SMB) PREPARATÍV FOLYADÉKKROMATOGRÁFIÁS MŰVELET VIZSGÁLATA

Doktori (PhD) értekezés tézisei VÁLTOZÓ ELUENS ÖSSZETÉTELŰ SZIMULÁLT MOZGÓRÉTEGES (SMB) PREPARATÍV FOLYADÉKKROMATOGRÁFIÁS MŰVELET VIZSGÁLATA Doktori (PhD) értekezés tézisei VÁLTOZÓ ELUENS ÖSSZETÉTELŰ SZIMULÁLT MOZGÓRÉTEGES (SMB) PREPARATÍV FOLYADÉKKROMATOGRÁFIÁS MŰVELET VIZSGÁLATA Írta Nagy Melinda Témavezetők Dr. Szánya Tibor Dr. Horváth Géza

Részletesebben

Doktori (PhD) dolgozat tézisei

Doktori (PhD) dolgozat tézisei Doktori (PhD) dolgozat tézisei A M I N O S A V A K E L V Á L A S Z T Á S Á NAK É S T I S Z T Í T Á S Á N A K V I Z S G Á L A T A S Z I M U L Á L T M O Z G Ó R É T E G E S P R E P A R A T Í V F O L Y A

Részletesebben

Veszprémi Egyetem, Vegyipari Mveleti Tanszék. Veszprém, 2006.január 13.

Veszprémi Egyetem, Vegyipari Mveleti Tanszék. Veszprém, 2006.január 13. Királis vegyületek elválaszt lasztása sa szimulált lt mozgóréteges kromatográfi fiával Veszprémi Egyetem, Vegyipari Mveleti Tanszék Dr. Szánya Tibor Témavezet Gál Gábor PhD hallgató Veszprém, 2006.január

Részletesebben

folyadékkromatogr Pannon Egyetem, Vegyipari Mveleti Intézeti Tanszék Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. VIKKK II-2 téma

folyadékkromatogr Pannon Egyetem, Vegyipari Mveleti Intézeti Tanszék Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. VIKKK II-2 téma Királis vegyületek elválaszt lasztására alkalmas folyadékkromatogr kkromatográf (SMB-LC) fejlesztése se Pannon Egyetem, Vegyipari Mveleti Intézeti Tanszék Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. VIKKK-2004-2007

Részletesebben

Oldószer Gradiensek Vizsgálata Szimulált Mozgóréteges Preparatív Folyafékkromatográfiás Művelettel

Oldószer Gradiensek Vizsgálata Szimulált Mozgóréteges Preparatív Folyafékkromatográfiás Művelettel Oldószer Gradiensek Vizsgálata Szimulált Mozgóréteges Preparatív Folyafékkromatográfiás Művelettel /Study of Solvent Gradient by Simulated Moving Bed Preparative Liqiud Chpomatography Technology/ 1 Nagy

Részletesebben

Kétkomponensű szteroid elegy szimulált mozgóágyas elválasztásának számítógéppel segített tervezése I.

Kétkomponensű szteroid elegy szimulált mozgóágyas elválasztásának számítógéppel segített tervezése I. Acta Agraria Kaposváriensis (2004) Vol 8 No 3, 117-133 Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Kaposvár University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Kaposvár Kétkomponensű szteroid elegy szimulált

Részletesebben

A szimulált mozgóágyas folyadékkromatográfiás elválasztás alkalmazási lehetőségének vizsgálata a gyógyszeripari gyakorlatban

A szimulált mozgóágyas folyadékkromatográfiás elválasztás alkalmazási lehetőségének vizsgálata a gyógyszeripari gyakorlatban DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS szimulált mozgóágyas folyadékkromatográfiás elválasztás alkalmazási lehetőségének vizsgálata a gyógyszeripari gyakorlatban Készítette Temesvári Krisztina Témavezető Dr. Szánya Tibor

Részletesebben

Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC)

Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC) Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC) Kromatográfiás módszerek osztályba sorolása 2 Elúciós technika A mintabevitel ún. dugószerűen történik A mozgófázis a kromatogram kifejlesztése alatt folyamatosan

Részletesebben

Kromatográfiás módszerek

Kromatográfiás módszerek Kromatográfiás módszerek Mi a kromatográfia? Kromatográfia ugyanazon az elven működik, mint az extrakció, csak az egyik fázis rögzített ( állófázis ) és a másik elhalad mellette ( mozgófázis ). Az elválasztást

Részletesebben

Szteroid gyógyszeranyagok tisztaságvizsgálata kromatográfiás technikákkal

Szteroid gyógyszeranyagok tisztaságvizsgálata kromatográfiás technikákkal A doktori értekezés tézisei Szteroid gyógyszeranyagok tisztaságvizsgálata kromatográfiás technikákkal Bagócsi Boglárka Kémia Doktori Iskola Analitikai, kolloid- és környezetkémia, elektrokémia Témavezető:

Részletesebben

Baranyáné Dr. Ganzler Katalin Osztályvezető

Baranyáné Dr. Ganzler Katalin Osztályvezető Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Kapilláris elektroforézis alkalmazása búzafehérjék érésdinamikai és fajtaazonosítási vizsgálataira c. PhD értekezés

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI MÓDOSÍTOTT GAUSS-FÜGGVÉNYEK ALKALMAZÁSA KROMATOGRÁFIÁS ELÚCIÓS GÖRBÉK LEÍRÁSÁRA. Osváthné Pápai Zsuzsa

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI MÓDOSÍTOTT GAUSS-FÜGGVÉNYEK ALKALMAZÁSA KROMATOGRÁFIÁS ELÚCIÓS GÖRBÉK LEÍRÁSÁRA. Osváthné Pápai Zsuzsa DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI MÓDOSÍTOTT GAUSS-FÜGGVÉNYEK ALKALMAZÁSA KROMATOGRÁFIÁS ELÚCIÓS GÖRBÉK LEÍRÁSÁRA Osváthné Pápai Zsuzsa VESZPRÉMI EGYETEM ANALITIKAI KÉMIA TANSZÉK VESZPRÉM 2002 Bevezetés,

Részletesebben

Fiziko-kémiai módszerek a finomkémiai ipar hulladékvizeinek kezelésére

Fiziko-kémiai módszerek a finomkémiai ipar hulladékvizeinek kezelésére Fiziko-kémiai módszerek a finomkémiai ipar hulladékvizeinek kezelésére Környezettudományi Doktori Iskolák Konferenciája 2012. 08. 31. Tóth András József 1 Dr. Mizsey Péter 1, 2 andras86@kkft.bme.hu 1 Kémiai

Részletesebben

Szakmai önéletrajz Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar, Kémia Doktori Iskola, Analitikai kémia program

Szakmai önéletrajz Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar, Kémia Doktori Iskola, Analitikai kémia program Szakmai önéletrajz OROSZ TÍMEA Elérhetőségek: Telefonszám: +36(62)54-5804 Email: orosz.ti@chem.u-szeged.hu TANULMÁNYOK 2016- Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar, Kémia Doktori

Részletesebben

Kristályosítók modell prediktív szabályozása

Kristályosítók modell prediktív szabályozása Pannon Egyetem Vegyészmérnöki tudományok Doktori Iskola Doktori (PhD) értekezés tézisei Kristályosítók modell prediktív szabályozása Készítette Moldoványi Nóra Témavezetők: Dr. Lakatos Béla egyetemi docens

Részletesebben

Kromatográfia Bevezetés. Anyagszerkezet vizsgálati módszerek

Kromatográfia Bevezetés. Anyagszerkezet vizsgálati módszerek Kromatográfia Bevezetés Anyagszerkezet vizsgálati módszerek Pannon Egyetem Mérnöki Kar Anyagszerkezet vizsgálati módszerek Kromatográfia 1/ 37 Analitikai kémia kihívása Hagyományos módszerek Anyagszerkezet

Részletesebben

Módszer köztes tárolókat nem tartalmazó szakaszos működésű rendszerek ütemezésére

Módszer köztes tárolókat nem tartalmazó szakaszos működésű rendszerek ütemezésére Módszer köztes tárolókat nem tartalmazó szakaszos működésű rendszerek ütemezésére Doktori (PhD) értekezés tézisei Holczinger Tibor Témavezető: Dr. Friedler Ferenc Veszprémi Egyetem Műszaki Informatikai

Részletesebben

Extraktív heteroazeotróp desztilláció: ökologikus elválasztási eljárás nemideális

Extraktív heteroazeotróp desztilláció: ökologikus elválasztási eljárás nemideális Ipari Ökológia pp. 17 22. (2015) 3. évfolyam, 1. szám Magyar Ipari Ökológiai Társaság MIPOET 2015 Extraktív heteroazeotróp desztilláció: ökologikus elválasztási eljárás nemideális elegyekre* Tóth András

Részletesebben

Az állófázisok geometriai változatosságának hatása a csúcsalakra folyadékkromatográfiában

Az állófázisok geometriai változatosságának hatása a csúcsalakra folyadékkromatográfiában PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Kémia Doktori Iskola Az állófázisok geometriai változatosságának hatása a csúcsalakra folyadékkromatográfiában PhD értekezés tézisei Sepsey Annamária Témavezető: Dr. Felinger Attila

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KÉN-, NITROGÉN- ÉS OXIGÉNTARTALMÚ VEGYÜLETEK GÁZKROMATOGRÁFIÁS ELEMZÉSE SZÉNHIDROGÉN-MÁTRIXBAN Készítette STUMPF ÁRPÁD okl. vegyész az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi

Részletesebben

Inverz módszerek kidolgozása a molekuláris kölcsönhatások vizsgálatára folyadékkromatográfiában. az OTKA számú kutatás szakmai zárójelentése

Inverz módszerek kidolgozása a molekuláris kölcsönhatások vizsgálatára folyadékkromatográfiában. az OTKA számú kutatás szakmai zárójelentése Inverz módszerek kidolgozása a molekuláris kölcsönhatások vizsgálatára folyadékkromatográfiában az OTKA 48887 számú kutatás szakmai zárójelentése A kromatográfiás elválasztások során lejátszódó folyamatok

Részletesebben

Gyors folyadékkromatográfia; a rövid, kis átmérőjű kolonnák lehetőségei a gyógyszer-analitikában

Gyors folyadékkromatográfia; a rövid, kis átmérőjű kolonnák lehetőségei a gyógyszer-analitikában Gyors folyadékkromatográfia; a rövid, kis átmérőjű kolonnák lehetőségei a gyógyszer-analitikában Tézisfüzet Fekete Szabolcs 2011. Richter Gedeon Vegyészeti Gyár NyRt, Fejlesztési Analitikai Osztály Budapesti

Részletesebben

Az elválasztás elméleti alapjai

Az elválasztás elméleti alapjai Az elválasztás elméleti alapjai Az elválasztás során, a kromatogram kialakulása közben végbemenő folyamatok matematikai leirása bonyolult, ezért azokat teljességgel nem tárgyaljuk. Cél: * megismerni az

Részletesebben

GALAKTURONSAV SZEPARÁCIÓJA ELEKTRODIALÍZISSEL

GALAKTURONSAV SZEPARÁCIÓJA ELEKTRODIALÍZISSEL PANNON EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI- ÉS ANYAGTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA GALAKTURONSAV SZEPARÁCIÓJA ELEKTRODIALÍZISSEL DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KÉSZÍTETTE: MOLNÁR ESZTER OKL. ÉLELMISZERMÉRNÖK TÉMAVEZETŐ:

Részletesebben

Fotódokumentáció. Projektazonosító: KMOP-1.1.1-08/1-2008-0049

Fotódokumentáció. Projektazonosító: KMOP-1.1.1-08/1-2008-0049 Fotódokumentáció Projektazonosító: KMOP-1.1.1-08/1-2008-0049 Laborkísérletekhez használt reaktorrendszer előkészítése A laborkísérletek elvégzéséhez szükséges volt egy kisméretű FCR (food chain reactor

Részletesebben

Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola

Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola A KÉN-HIDROGÉN BIOKATALITIKUS ELTÁVOLÍTÁSA BIOGÁZBÓL SZUSZPENDÁLT SZAKASZOS ÉS RÖGZÍTETT FÁZISÚ FOLYAMATOS REAKTORBAN, AEROB ÉS MIKROAEROB

Részletesebben

Ph. D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. Szanyi Ágnes

Ph. D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. Szanyi Ágnes Ph. D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Szanyi Ágnes Erősen nemideális négykomponensű elegyek elválasztása extraktív heteroazeotrop desztilláción alapuló új hibrid eljárásokkal Témavezető: Dr. Mizsey Péter egyetemi tanár

Részletesebben

Kvalitatív elemzésen alapuló reakciómechanizmus meghatározás

Kvalitatív elemzésen alapuló reakciómechanizmus meghatározás Kvalitatív elemzésen alapuló reakciómechanizmus meghatározás Varga Tamás Pannon Egyetem, Folyamatmérnöki Intézeti Tanszék IX. Alkalmazott Informatika Konferencia ~ AIK 2011 ~ Kaposvár, Február 25. Tartalom

Részletesebben

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ MASZESZ Ipari Szennyvíztisztítás Szakmai Nap 2017. November 30 Lakner Gábor Okleveles Környezetmérnök Témavezető: Bélafiné Dr. Bakó Katalin

Részletesebben

Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata. Tóth László Richárd. Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola

Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata. Tóth László Richárd. Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola Doktori (PhD) értekezés tézisei Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata Tóth László Richárd Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola Témavezetők: Dr. Szeifert Ferenc Dr.

Részletesebben

Enantiomer elválasztás és felismerés nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiás rendszerekben

Enantiomer elválasztás és felismerés nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiás rendszerekben Enantiomer elválasztás és felismerés nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiás rendszerekben DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Pataj Zoltán Témavezetők: Dr. Péter Antal egyetemi tanár Dr. habil Ilisz

Részletesebben

& Egy VRK módszer stabilitásjelz képességének igazolása

& Egy VRK módszer stabilitásjelz képességének igazolása & Egy VRK módszer stabilitásjelz képességének igazolása Árki Anita, Mártáné Kánya Renáta Richter Gedeon Nyrt., Szintetikus I. Üzem Analitikai Laboratóriuma, Dorog E-mail: ArkiA@richter.hu Összefoglalás

Részletesebben

BIOSZORBENSEK ELŐÁLLÍTÁSA MEZŐGAZDASÁGI HULLADÉKOKBÓL SZÁRMAZÓ, MÓDOSÍTOTT CELLULÓZROSTOK FELHASZNÁLÁSÁVAL

BIOSZORBENSEK ELŐÁLLÍTÁSA MEZŐGAZDASÁGI HULLADÉKOKBÓL SZÁRMAZÓ, MÓDOSÍTOTT CELLULÓZROSTOK FELHASZNÁLÁSÁVAL Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola BIOSZORBENSEK ELŐÁLLÍTÁSA MEZŐGAZDASÁGI HULLADÉKOKBÓL SZÁRMAZÓ, MÓDOSÍTOTT CELLULÓZROSTOK FELHASZNÁLÁSÁVAL DOKTORI (Ph.D) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

Részletesebben

A MIKROSZKOPIKUS GOMBÁK, MINT A MÁSODLAGOS

A MIKROSZKOPIKUS GOMBÁK, MINT A MÁSODLAGOS A MIKROSZKOPIKUS GOMBÁK, MINT A MÁSODLAGOS SZERVES AEROSZOL ELŐVEGYÜLETEINEK LEHETSÉGES FORRÁSAI Doktori (PhD) értekezés tézisei Készítette: Hajba-Horváth Eszter okleveles környezetkutató Témavezetők:

Részletesebben

Süle Zoltán publikációs listája

Süle Zoltán publikációs listája Süle Zoltán publikációs listája Statisztikai összegzés Referált nemzetközi folyóiratcikkeim száma: 3 (+1) Nemzetközi konferenciakiadványban megjelent publikációim száma: 14 Hazai konferenciakiadványban

Részletesebben

AZ A PRIORI ISMERETEK ALKALMAZÁSA

AZ A PRIORI ISMERETEK ALKALMAZÁSA Doktori (PhD) értekezés tézisei AZ A PRIORI ISMERETEK ALKALMAZÁSA A VEGYIPARI FOLYAMATMÉRNÖKSÉGBEN MADÁR JÁNOS Veszprémi Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok Doktori Iskolája Témavezető: dr. Abonyi János

Részletesebben

Kevert vegyipari berendezések modellezési eszköztárának bővítése. Egedy Attila okleveles vegyészmérnök

Kevert vegyipari berendezések modellezési eszköztárának bővítése. Egedy Attila okleveles vegyészmérnök Doktori (PhD) értekezés tézisei Kevert vegyipari berendezések modellezési eszköztárának bővítése Egedy Attila okleveles vegyészmérnök Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola Témavezetők:

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Kémia Doktori Iskola Adszorpció és megoszlás leírása fordított fázisú folyadékkromatográfiában PhD értekezés Vajda Péter Témavezető: Dr. Felinger Attila egyetemi tanár PÉCS, 2011

Részletesebben

Változó eluens összetételő szimulált mozgóréteges (SMB) preparatív folyadékkromatográfiás mővelet vizsgálata

Változó eluens összetételő szimulált mozgóréteges (SMB) preparatív folyadékkromatográfiás mővelet vizsgálata Változó eluens összetételő szimulált mozgóréteges (SM) preparatív folyadékkromatográfiás mővelet vizsgálata Doktori (PhD) értekezés Készítette: Nagy Melinda Témavezetık: Dr. Szánya Tibor, egyetemi docens

Részletesebben

Szakmai zárójelentés OTKA-PD 76859 sz. pályázat Készítette: Szekeres András

Szakmai zárójelentés OTKA-PD 76859 sz. pályázat Készítette: Szekeres András Szakmai zárójelentés OTKA-PD 76859 sz. pályázat Készítette: Szekeres András A 76859 számú OTKA-PD pályázat során felmértük 60 magyarországi Fusarium verticillioides izolátum fumonizin B1, B2, B3 és B4

Részletesebben

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS Műszaki Földtudományi Közlemények, 83. kötet, 1. szám (2012), pp. 271 276. HULLADÉKOK TEHERBÍRÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA CPT-EREDMÉNYEK ALAPJÁN DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST

Részletesebben

KROMATOGRÁFIÁS VIZSGÁLATI MÓDSZEREK

KROMATOGRÁFIÁS VIZSGÁLATI MÓDSZEREK KROMATOGRÁFIÁS VIZSGÁLATI MÓDSZEREK KÖRNYEZETMÉRNÖK HAGYOMÁNYOS KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŐSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI TANSZÉK Miskolc, 2008. Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

VIKKK III: firány: Korszer technológia rendszerek fejlesztése, se, optimalizálása

VIKKK III: firány: Korszer technológia rendszerek fejlesztése, se, optimalizálása VIKKK III: firány: Korszer technológia rendszerek fejlesztése, se, optimalizálása Abonyi J., Árva P., Chován T., Feil B., Nagy L., Németh S., Szeifert F., Balaskó B., Kenesei T., Pach F., P., Varga T.

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A SZENNYVÍZMINŐSÉG HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA A SZENNYVÍZTISZTÍTÁS DINAMIKUS SZIMULÁCIÓJÁNÁL Készítette: Pásztor István Témavezető: Dr. Kárpáti Árpád Pannon Egyetem Vegyészmérnöki

Részletesebben

NAGYSEBESSÉGŰ HPLC ELVÁLASZTÁSOK KIDOLGOZÁSA BIOAKTÍV VEGYÜLETEK MEGHATÁROZÁSÁRA

NAGYSEBESSÉGŰ HPLC ELVÁLASZTÁSOK KIDOLGOZÁSA BIOAKTÍV VEGYÜLETEK MEGHATÁROZÁSÁRA NAGYSEBESSÉGŰ HPLC ELVÁLASZTÁSOK KIDOLGOZÁSA BIOAKTÍV VEGYÜLETEK MEGHATÁROZÁSÁRA Boros Borbála Ph.D értekezés tézisei Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet

Részletesebben

Pirolizáló kemence matematikai modellezése és számítógépes szimulációja

Pirolizáló kemence matematikai modellezése és számítógépes szimulációja Pannon Egyetem Vegyészmérnöki tudományok Doktori Iskola Doktori (PhD) értekezés tézisei Pirolizáló kemence matematikai modellezése és számítógépes szimulációja Készítette Gál Tivadar Témavezető Dr. Lakatos

Részletesebben

PhD DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI

PhD DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI Budapesti Muszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Kémia Tanszék MTA-BME Lágy Anyagok Laboratóriuma PhD DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI Mágneses tér hatása kompozit gélek és elasztomerek rugalmasságára Készítette:

Részletesebben

Élelmiszerek. mikroszennyezőinek. inek DR. EKE ZSUZSANNA. Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium. ALKÍMIA MA november 5.

Élelmiszerek. mikroszennyezőinek. inek DR. EKE ZSUZSANNA. Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium. ALKÍMIA MA november 5. Élelmiszerek mikroszennyezőinek inek nyomában DR. EKE ZSUZSANNA Elválasztástechnikai Kutató és ktató Laboratórium ALKÍMIA MA 2009. november 5. Kémiai veszélyt lytényezők Természetesen előforduló mérgek

Részletesebben

SZAKASZOS REAKTOROK SZIMULÁCIÓJA ÉS IRÁNYÍTÁSA

SZAKASZOS REAKTOROK SZIMULÁCIÓJA ÉS IRÁNYÍTÁSA DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZAKASZOS REAKTOROK SZIMULÁCIÓJA ÉS IRÁNYÍTÁSA Készítette: dr. Nagy Lajos okleveles vegyészmérnök Konzulens: Dr. Szeifert Ferenc egyetemi docens Veszprémi Egyetem Folyamatmérnöki

Részletesebben

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT!

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! 2010. november 10. KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Dr. Horváth Zoltán Módszerek, amelyek megváltoztatják a világot A számítógépes szimuláció és optimalizáció jelentősége c. előadását hallhatják! 1 Módszerek,

Részletesebben

Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft.

Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft. Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft. 2013.10.25. 2013.11.26. 1 Megrendelő 1. A vizsgálat célja Előzetes egyeztetés alapján az Arundo Cellulóz Farming Kft. megbízásából

Részletesebben

SZABAD FORMÁJÚ MART FELÜLETEK

SZABAD FORMÁJÚ MART FELÜLETEK SZABAD FORMÁJÚ MART FELÜLETEK MIKRO ÉS MAKRO PONTOSSÁGÁNAK VIZSGÁLATA DOKTORANDUSZOK IX. HÁZI KONFERENCIÁJA 2018. JÚNIUS 22. 1034 BUDAPEST, DOBERDÓ U. 6. TÉMAVEZETŐ: DR. MIKÓ BALÁZS Varga Bálint varga.balint@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5.1. Átismétlendő anyag 1. Adszorpció (előadás) 2. Langmuir-izoterma (előadás) 3. Spektrofotometria és Lambert Beer-törvény

Részletesebben

műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó Munkahelyek: Nokia -Hungary kft Veszprémi Egyetem

műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó Munkahelyek: Nokia -Hungary kft Veszprémi Egyetem Név: Tarnay Katalin Születési adatok: Nyiregyháza, 1933. május 8 Legmagasabb tudományos fokozat, és elnyerésének éve: műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó

Részletesebben

AMINOKARBONILEZÉS ALKALMAZÁSA ÚJ SZTERÁNVÁZAS VEGYÜLETEK SZINTÉZISÉBEN

AMINOKARBONILEZÉS ALKALMAZÁSA ÚJ SZTERÁNVÁZAS VEGYÜLETEK SZINTÉZISÉBEN AMIKABILEZÉS ALKALMAZÁSA ÚJ SZTEÁVÁZAS VEGYÜLETEK SZITÉZISÉBE A Ph.D. DKTI ÉTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Takács Eszter okleveles vegyészmérnök Témavezető: Skodáné Dr. Földes ita egyetemi docens, az MTA

Részletesebben

Vezető kutató: Farkas Viktor OTKA azonosító: 71817 típus: PD

Vezető kutató: Farkas Viktor OTKA azonosító: 71817 típus: PD Vezető kutató: Farkas Viktor TKA azonosító: 71817 típus: PD Szakmai beszámoló A pályázat kutatási tervében kiroptikai-spektroszkópiai mérések illetve kromatográfiás vizsgálatok, ezen belül királis HPLC-oszloptöltet

Részletesebben

Alapösszef. és s azok lasztásrasra

Alapösszef. és s azok lasztásrasra Alapösszef sszefüggések és s azok hatása az elválaszt lasztásrasra (A kromatográfia felosztása. Retenciós idő, reletív retenciós idő,visszatartási tényező, szelektivitás, elválasztási tényező, csúcsszimmetria,

Részletesebben

Pannon Egyetem. Központ

Pannon Egyetem. Központ Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Intézet Kooperációs Kutatási Központ H-8200 Veszprém, Egyetem u. 10. http:// ://vikkk.vein.hu vikkk@almos.vein.hu Telefon/Fax: +36 88 624 828 A VIKKK elhelyezkedése Veszprém

Részletesebben

A genetikus algoritmus, mint a részletes modell többszempontú és többérdekű "optimálásának" általános és robosztus módszere

A genetikus algoritmus, mint a részletes modell többszempontú és többérdekű optimálásának általános és robosztus módszere A genetikus algoritmus, mint a részletes modell többszempontú és többérdekű "optimálásának" általános és robosztus módszere Kaposvári Egyetem, Informatika Tanszék I. Kaposvári Gazdaságtudományi Konferencia

Részletesebben

Publikációs lista. Gódor Győző. 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2. Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk...

Publikációs lista. Gódor Győző. 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2. Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk... Publikációs lista Gódor Győző 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2 Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk... 2 Nemzetközi konferencia-kiadványban megjelent idegen nyelvű előadások...

Részletesebben

K+F infrastruktúra fejlesztés a

K+F infrastruktúra fejlesztés a Veszprémi Egyetem, Vegyészmérnöki Intézet K o o p e r á c i ó s K u t a t á s i K ö z p o n t 8200 Veszprém, Egyetem u. 10., Tel./Fax: (88) 429 073 2. Melléklet VESZPRÉMI EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI INTÉZET

Részletesebben

Peptidek LC-MS/MS karakterisztikájának javítása fluoros kémiai módosítással, proteomikai alkalmazásokhoz

Peptidek LC-MS/MS karakterisztikájának javítása fluoros kémiai módosítással, proteomikai alkalmazásokhoz Peptidek LC-MS/MS karakterisztikájának javítása fluoros kémiai módosítással, proteomikai alkalmazásokhoz Dr. Schlosser Gitta tudományos munkatárs MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport MedInProt Tavaszi Konferencia

Részletesebben

Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban

Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban Gyártás 08 konferenciára 2008. november 6-7. Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban Szerző: Varga Bernadett, okl. gépészmérnök, III. PhD hallgató a BME VIK ET Tanszékén

Részletesebben

Áttekintő tartalomjegyzék

Áttekintő tartalomjegyzék 4 Áttekintő tartalomjegyzék Új trendek a kromatográfiában (Gyémánt Gyöngyi, Kurtán Tibor, Lázár István) 5 Új technikák és alkalmazási területek a tömegspektrometriában (Gyémánt Gyöngyi, Kéki Sándor, Kuki

Részletesebben

2. Technológiai rendszerek- Sisteme de producţie

2. Technológiai rendszerek- Sisteme de producţie 2. Technológiai rendszerek- Sisteme de producţie Mint láttuk a technológiai folyamat legegyszerűbb ábrázolása a blokk séma. A 2.1. ábrán is látható a transzformációs folyamatba a betáplált nyersanyag és

Részletesebben

VIKKK III: firány: Korszer technológia rendszerek fejlesztése, se, optimalizálása

VIKKK III: firány: Korszer technológia rendszerek fejlesztése, se, optimalizálása VIKKK III: firány: Korszer technológia rendszerek fejlesztése, se, optimalizálása Szeifert Ferenc Veszprémi Egyetem, Folyamatmérnöki Tanszék Veszprém, 2006. január Elzmény projektek: Projektek Vegyipari

Részletesebben

Tájékoztató képzési programról. XLIII. Kromatográfiás tanfolyam Csoportos képzés, amely nem a felnőttképzési törvény hatálya alá tartozó képzés.

Tájékoztató képzési programról. XLIII. Kromatográfiás tanfolyam Csoportos képzés, amely nem a felnőttképzési törvény hatálya alá tartozó képzés. Tájékoztató képzési programról XLIII. Kromatográfiás tanfolyam Csoportos képzés, amely nem a felnőttképzési törvény hatálya alá tartozó képzés. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vegyészmérnöki

Részletesebben

JÓVÁHAGYÁS. szervezet. Név Dr. Szakonyi Lajos KPI Oktatási Minisztérium

JÓVÁHAGYÁS. szervezet. Név Dr. Szakonyi Lajos KPI Oktatási Minisztérium Projektvezető JÓVÁHAGYÁS Közreműködő szervezet Irányító Hatóság Név Dr. Szakonyi Lajos KPI Oktatási Minisztérium Beosztás Dátum Aláírás tanszékvezető főiskolai docens 2009. április 1A. PROJEKT AZONOSÍTÓ

Részletesebben

Gőz-folyadék egyensúly

Gőz-folyadék egyensúly Gőz-folyadék egyensúly UNIFAC modell: csoport járulék módszer A UNIQUAC modellből kiindulva fejlesztették ki A molekulákat különböző csoportokból építi fel - csoportokra jellemző, mért paraméterek R és

Részletesebben

AZ ACETON ÉS AZ ACETONILGYÖK NÉHÁNY LÉGKÖRKÉMIAILAG FONTOS ELEMI REAKCIÓJÁNAK KINETIKAI VIZSGÁLATA

AZ ACETON ÉS AZ ACETONILGYÖK NÉHÁNY LÉGKÖRKÉMIAILAG FONTOS ELEMI REAKCIÓJÁNAK KINETIKAI VIZSGÁLATA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Fizikai Kémia Tanszék Ph.D. értekezés tézisei AZ ACETON ÉS AZ ACETONILGYÖK NÉHÁNY LÉGKÖRKÉMIAILAG FONTOS ELEMI REAKCIÓJÁNAK KINETIKAI VIZSGÁLATA Készítette

Részletesebben

AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA. Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola

AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA. Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA Doktori (PhD) értekezés tézisei Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola Konzulens: Dr. Molnár Ágnes tudományos főmunkatárs Pannon Egyetem

Részletesebben

TRIPSZIN TISZTÍTÁSA AFFINITÁS KROMATOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL

TRIPSZIN TISZTÍTÁSA AFFINITÁS KROMATOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL TRIPSZIN TISZTÍTÁSA AFFINITÁS KROMATOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL Az egyes biomolekulák izolálása kulcsfontosságú a biológiai szerepük tisztázásához. Az affinitás kromatográfia egyszerűsége, reprodukálhatósága

Részletesebben

9. Hét. Műszeres analitika Folyadékkromatográfia Ionkromatográfia Gélkromatográfia Affinitás kromatográfia Gázkromatográfia. Dr.

9. Hét. Műszeres analitika Folyadékkromatográfia Ionkromatográfia Gélkromatográfia Affinitás kromatográfia Gázkromatográfia. Dr. Bioanalitika előadás 9. Hét Műszeres analitika Folyadékkromatográfia Ionkromatográfia Gélkromatográfia Affinitás kromatográfia Gázkromatográfia Dr. Andrási Melinda Kromatográfia Nagy hatékonyságú, dinamikus

Részletesebben

LABORLEIRAT A GYORS FOLYADÉKKROMATOGRÁFIA LABORATÓRIUMI GYAKORLATHOZ

LABORLEIRAT A GYORS FOLYADÉKKROMATOGRÁFIA LABORATÓRIUMI GYAKORLATHOZ LABORLEIRAT A GYORS FOLYADÉKKROMATOGRÁFIA LABORATÓRIUMI GYAKORLATHOZ (ELVÁLASZTÁSTECHNIKA, AZ ELVÁLASZTÁSTECHNIKA KORSZERŰ MÓDSZEREI C. TÁRGYAKHOZ) A laborleirat A folyadékkromatográfia fejlesztési irányai

Részletesebben

az LC/GC tanfolyam nevű gyakorlat orientált, elméleti kromatográfiás képzés.

az LC/GC tanfolyam nevű gyakorlat orientált, elméleti kromatográfiás képzés. Kedves Kollégák! A KromKorm Kft. és a Gen-Lab Kft. közös szervezésében első alkalommal kerül megrendezésre 2018. 04. 09. 18. között az LC/GC tanfolyam nevű gyakorlat orientált, elméleti kromatográfiás

Részletesebben

IX. Alkalmazott Informatikai Konferencia Kaposvári Egyetem február 25.

IX. Alkalmazott Informatikai Konferencia Kaposvári Egyetem február 25. Kaposvári Egyetem 2011. február 25. Egedy Attila, Varga Tamás, Chován Tibor Pannon Egyetem, Mérnöki Kar, Folyamatmérnöki Intézeti Tanszék Veszprém, 8200 Egyetem utca 10. Bevezetés Cellás modellezés Kvalitatív

Részletesebben

Vízben oldott antibiotikumok (fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása

Vízben oldott antibiotikumok (fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása Vízben oldott antibiotikumok (fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása Doktori beszámoló 6. félév Készítette: Tegze Anna Témavezető: Dr. Takács Erzsébet 1 Antibiotikumok a környezetben A felhasznált

Részletesebben

A project címe Fluidizációs biofilm reaktor szennyvíz kezelésére.

A project címe Fluidizációs biofilm reaktor szennyvíz kezelésére. A project címe Fluidizációs biofilm reaktor szennyvíz kezelésére. A célkitűzés, a megoldandó probléma A nagy szerves anyag, valamint jelentős mennyiségben nitrogén formákat tartalmazó szennyvizek a települési-,

Részletesebben

Impulzus alapú Barkhausen-zaj vizsgálat szerkezeti acélokon

Impulzus alapú Barkhausen-zaj vizsgálat szerkezeti acélokon Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei Impulzus alapú Barkhausen-zaj vizsgálat szerkezeti acélokon Bükki-Deme András Témavezető: Dr. Szabó István DEBRECENI EGYETEM Fizika Doktori Iskola Debrecen, 2011

Részletesebben

Per-Form Hungária Kft Budapest, Komócsy u. 52. Felnőttképz. nyilv. szám: Akkredit. lajstromszám: AL-1666/

Per-Form Hungária Kft Budapest, Komócsy u. 52. Felnőttképz. nyilv. szám: Akkredit. lajstromszám: AL-1666/ XXV. Kromatográfiás iskola Azonosító szám: 5400, műszaki technikusi képesítések (szakmai tanfolyamok felnőttképzés keretében) Tájékoztató felnőttképzési programról A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

ÉPÜLETEK TŰZVÉDELME A TERVEZÉSTŐL A BEAVATKOZÁSIG TUDOMÁNYOS KONFERENCIA A BIM és a tűzvédelem The BIM and the fire protection

ÉPÜLETEK TŰZVÉDELME A TERVEZÉSTŐL A BEAVATKOZÁSIG TUDOMÁNYOS KONFERENCIA A BIM és a tűzvédelem The BIM and the fire protection ÉPÜLETEK TŰZVÉDELME A TERVEZÉSTŐL A BEAVATKOZÁSIG TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Budapest 2019. 04. 10. Nemzeti Közszolgálati Egyetem 1083 Budapest, Ludovika tér 2. Érces Gergő tű. őrnagy, egyetemi tanársegéd

Részletesebben

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA KONFERENCIA 2010 GÁBOR DÉNES FŐISKOLA CSUKA ANTAL TARTALOM A KÍSÉRLET ÉS MÉRÉS JELENTŐSÉGE A MÉRNÖKI GYAKORLATBAN, MECHANIKAI FESZÜLTSÉG

Részletesebben

Intelligens beágyazott rendszer üvegházak irányításában

Intelligens beágyazott rendszer üvegházak irányításában P5-T6: Algoritmustervezési környezet kidolgozása intelligens autonóm rendszerekhez Intelligens beágyazott rendszer üvegházak irányításában Eredics Péter, Dobrowiecki P. Tadeusz, BME-MIT 1 Üvegházak Az

Részletesebben

ICT ÉS BP RENDSZEREK HATÉKONY TELJESÍTMÉNY SZIMULÁCIÓJA DR. MUKA LÁSZLÓ

ICT ÉS BP RENDSZEREK HATÉKONY TELJESÍTMÉNY SZIMULÁCIÓJA DR. MUKA LÁSZLÓ ICT ÉS BP RENDSZEREK HATÉKONY TELJESÍTMÉNY SZIMULÁCIÓJA DR. MUKA LÁSZLÓ 1 TARTALOM 1.1 A MODELLEZÉS ÉS SZIMULÁCIÓ META-SZINTŰ HATÉKONYSÁGÁNAK JAVÍTÁSA A. Az SMM definiálása, a Jackson Keys módszer kiterjesztése

Részletesebben

2004 Nyugat Magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar Okleveles Könnyűipari Mérnök

2004 Nyugat Magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar Okleveles Könnyűipari Mérnök Szakmai önéletrajz Email: szabo.orsolya@rkk.uni-obuda.hu Felsőfokú tanulmányok 2008 - Nyugat Magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola (doktoranduszhallgató)

Részletesebben

XLIII. Gyógyszeranalitikai Továbbképző Kollokvium

XLIII. Gyógyszeranalitikai Továbbképző Kollokvium XLIII. Gyógyszeranalitikai Továbbképző Kollokvium Bükfürdő, 2018. április 19-21. Az MGYT Gyógyszeranalitikai Szakosztály rendezvénye Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Societas Scientiarum Pharmaceuticarum

Részletesebben

HALOECETSAVAK ÉS FÉM-KELÁT KOMPLEXEK ANALITIKAI ELVÁLASZTÁSA NAGYHATÉKONYSÁGÚ IONKROMATOGRÁFIÁVAL. Tófalvi Renáta. Dr. Hajós Péter

HALOECETSAVAK ÉS FÉM-KELÁT KOMPLEXEK ANALITIKAI ELVÁLASZTÁSA NAGYHATÉKONYSÁGÚ IONKROMATOGRÁFIÁVAL. Tófalvi Renáta. Dr. Hajós Péter HALOECETSAVAK ÉS FÉM-KELÁT KOMPLEXEK ANALITIKAI ELVÁLASZTÁSA NAGYHATÉKONYSÁGÚ IONKROMATOGRÁFIÁVAL Doktori (PhD) értekezés tézisei Készítette Tófalvi Renáta okleveles vegyész német-kémia szakos középiskolai

Részletesebben

Minta-előkészítési módszerek és hibák a szerves analitikában. Volk Gábor WESSLING Hungary Kft.

Minta-előkészítési módszerek és hibák a szerves analitikában. Volk Gábor WESSLING Hungary Kft. Minta-előkészítési módszerek és hibák a szerves analitikában Volk Gábor WESSLING Hungary Kft. Véletlen hiba, szisztematikus hiba Szisztematikus hiba: nehezen felderíthető, nagy eltérést is okozhat Véletlen

Részletesebben

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Szentes Adrienn okleveles vegyészmérnök

Részletesebben

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI HÁROMFÁZISÚ MEGOSZLÁS ALKALMAZÁSA ÉLELMISZERFEHÉRJÉKVIZSGÁLATÁBAN

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI HÁROMFÁZISÚ MEGOSZLÁS ALKALMAZÁSA ÉLELMISZERFEHÉRJÉKVIZSGÁLATÁBAN DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI HÁROMFÁZISÚ MEGOSZLÁS ALKALMAZÁSA ÉLELMISZERFEHÉRJÉKVIZSGÁLATÁBAN Szamos Jenő KÖZPONTI ÉLELMISZER-TUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZET Budapest 2004 A doktori iskola megnevezése: tudományága:

Részletesebben

Doktori Tézisek. dr. Osman Fares

Doktori Tézisek. dr. Osman Fares Az uréter motilitásának ellenőrzése, a körkörös és a hosszanti izomlemezek összehangolása, egy új videomikroszkópos módszer Doktori Tézisek dr. Osman Fares Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika és Uroonkológiai

Részletesebben

POLISZACHARID ÉS CIKLOFRUKTÁN TÍPUSÚ

POLISZACHARID ÉS CIKLOFRUKTÁN TÍPUSÚ Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei POLISZACHARID ÉS CIKLOFRUKTÁN TÍPUSÚ KIRÁLIS ÁLLÓFÁZISOK ALKALMAZÁSA ENANTIOMEREK ELVÁLASZTÁSÁRA Készítette: Aranyi Anita Témavezetők: Péter Antal egyetemi tanár Ilisz

Részletesebben

A szén-dioxid megkötése ipari gázokból

A szén-dioxid megkötése ipari gázokból A szén-dioxid megkötése ipari gázokból KKFTsz Mizsey Péter 1,2 Nagy Tibor 1 mizsey@mail.bme.hu 1 Kémiai és Környezeti Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem H-1526 2 Műszaki Kémiai Kutatóintézet

Részletesebben

I. BESZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

I. BESZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE I. BESZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE Komplex termékek gyártására jellemző, hogy egy-egy termékbe akár több ezer alkatrész is beépül. Ilyenkor az alkatrészek általában sok különböző beszállítótól érkeznek,

Részletesebben

A vízfelvétel és - visszatartás (hiszterézis) szerepe a PM10 szabványos mérésében

A vízfelvétel és - visszatartás (hiszterézis) szerepe a PM10 szabványos mérésében A vízfelvétel és - visszatartás (hiszterézis) szerepe a PM10 szabványos mérésében Imre Kornélia 1, Molnár Ágnes 1, Gelencsér András 2, Dézsi Viktor 3 1 MTA Levegőkémia Kutatócsoport 2 Pannon Egyetem, Föld-

Részletesebben

Tájékoztató képzési programról

Tájékoztató képzési programról Tájékoztató képzési programról XLIV. Kromatográfiás tanfolyam Csoportos képzés, amely nem a felnőttképzési törvény hatálya alá tartozó képzés. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vegyészmérnöki

Részletesebben

Különböző hagyományos és nem-hagyományos eljárások kombinálása: miért és hogyan? április 16.

Különböző hagyományos és nem-hagyományos eljárások kombinálása: miért és hogyan? április 16. Különböző hagyományos és nem-hagyományos eljárások kombinálása: miért és hogyan? 2008. április 16. Életből vett problémák, projektek Dunai Vasmű: acélkonverter modellezése Orvosi röntgenkép-kiértékelés

Részletesebben

Mérési módszer szelektivitása, specifikus jellege

Mérési módszer szelektivitása, specifikus jellege Dr. Abrankó László Elválasztástechnika az analitikai kémiában Mérési módszer szelektivitása, specifikus jellege Egy mérési módszernek, reagensnek (vagy általában kölcsönhatásnak) azt a jellemzőjét, hogy

Részletesebben