A görög művészet I.e. VIII. századtól - I.e. I. századig. vázlat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A görög művészet I.e. VIII. századtól - I.e. I. századig. vázlat"

Átírás

1 A görög művészet I.e. VIII. századtól - I.e. I. századig vázlat

2 Történelmi háttér Az ókori görögség története négy szakaszra tagolható - HOMÉROSZI - ARCHAIKUS - KLASSZIKUS - HELLENIKUS A krétai-mükénéi őslakosságot kiszorították az achájok, a iónok és a dórok. Fő foglakozásuk a földművelés és állattenyésztés volt, de fejlett kézműipar, hajózás és a kereskedelem is jellemző volt.

3 Homéroszi kor - ebben a korban alakult ki a görög kultúra alapja - az istenekről szóló mondák rendszere - a mitológia és az istenek tisztelete - föníciai hatásra fejlődött ki a görög írás, pénz és mértékrendszer

4 Archaikus kor - megerősödött a rabszolgatartó rend - gyarmatosítás, a városállamokban ún. zsarnokok uralkodtak - Spárta: arisztokrácia uralma - Athén: antik demokrácia (rabszolgatartó dem.)

5 Klasszikus kor - a perzsa háborúk után következő időszakot a görög kultúra és művészet virágkorának nevezzük - Athén egységes görög állam megteremtése törekedett. Spárta ezt ellenezte. Ennek köszönhető, hogy a kirobbant peloponészoszi háború csaknem 30 évig tartott. (I.e ) - Makedónia királya, Fülöp ezt kihasználva elfoglalta a meggyengült városállamokat - Nagy Sándor a birodalmat tovább növelte, meghódította Kis-Ázsiát, Egyiptomot és a Perzsa-birodalmat.

6 Hellenisztikus kor - Nagy Sándor halála után (Ie. 323) a birodalom széthullott - az utódállamokat hellenisztikus királyságoknak nevezzük - I.e. II. században Róma meghódította görög városokat, majd hatalmát kiterjesztette a hellenisztikus királyságokra is

7 A görög vallás és filozófia

8 Vallás A görögök az isteneket a maguk hasonlatosságára képzelték el, de tökéletesebbnek és halhatatlannak hitték őket.

9 Filozófia A görög filozófia alaptémái: 1. ősok, őselv (arché) és a világ őstörvényének (logosz) kutatása, valamint ehhez kapcsolódva az egység okának keresése 2. Az igazság (alatheia) fogalmával összekapcsolódó témák: a lét az igaz ismeret 3. Az emberi természettel és erkölcsi kérdésekkel való foglalkozás: a lélekkel, a jóval, az erénnyel, a boldogsággal Filozófusok Szókratész, Platón, Arisztotelész

10 Építészet A görög építészet

11 A görög építészet A görög építészet főbb művészi feladatait a vallás szabta meg. Pl.: templomok, színházak (vallási ünnepek keretén belül zajló színjátékok helyszínei), lakóépületek (bérházak), paloták, középületek: tanácsháza, piactér (a városi élet központja), tornacsarnok, stadionok (versenypályák), emléképületek (háborúk emlékére) A városépítészetet a klasszikus kortól szabályozták. Derékszögű úthálózatokat építettek. Helyenként csatornáztak. A városokat védelmi célból falakkal vették körül.

12 A görög építészet Építőanyagok: - terméskő (lábazat) - égetetlen agyag (falak) - kő, tetőcserép, fa (födémek) Épületszerkezetek: - támasztógerendás teherhordás - pillér, oszlopos alátámasztás - kőgerendás áthidalások, sík födém

13 A templom nem tömegek befogadására, hanem az istenszobor őrzésére szolgál. templom részei: -timpanon (fejezet) -párkány (nyaktagozat) - oszlopsor (törzs) - lépcsős alépítmény (lábazat)

14 A párkány részei: A - képszék (fríz) B - függőleges hornyok (triglifek) C - domborművek (metopék) D - hevedergerenda (architráv)

15 Az oszlopfajták: [1] Dór (egyszerű, díszítés nélküli oszlop, férfi test arányait követi) [2] Ión (kicsi, "csigavonalas" díszítéssel ellátott oszlop, a női test arányait követi) [3] Korinthoszi (bonyolult, összetett díszítésű oszlop, "csigavonalas" és növényi motívumok)

16 Oszloptámaszként: férfialak (atlasz) vagy női alakok (kariatidák)

17 A görög szobrászat

18 Szobrászat A görög szobrászatban a testi tökéletesség találkozik az erkölcsi értékkel, a szép a jóval. A görög szobrok = az emberiesség kifejezői Isteneiket saját képükre mintázták. Műveikre az antropomorfizmus (ember alakúság), az ember arányaira utaló emberközpontúság jellemző.

19 Szobrászat Müron: Diszkoszvető

20 Szobrászat Praxitelész: Medici Vénusz Készült: Kr. e. I. század Uffizi képtár, Firenze Márvány A görög eredetinek a római másolata A rómaiak nagy becsben tartották a görög művészetet. Hellenisztikus szobrászokkal másoltatták a klasszikus Görögország letűnt kultúrájának mesterműveit.

21 A görög festészet

22 Festészet A görög festészet fennmaradt alkotásai közül a legfontosabbak a festett vázák. Falfestményeke nemigen maradtak ránk. (csak római kori másolatok) A vázaképek a görög mitológia és élet jellemző jeleneteit ábrázolják. A díszítés szerint lehetnek: - geometrikus stílusú, - fekete alakos - vörös alakos vázák.

23 Vázafestészet Akhilleusz és Aiasz kockázik (Musei Vaticani, Róma).

24 Vázafestészet Festett váza Készült: Kr.e. VI. század Louvre, Párizs Terrakotta A görög gazdaság alapját alkotó mezőgazdaság és kereskedelem gyakori tárgya a vázák díszítéseinek, miként ezt e váza is tanúsítja: ökörrel szántó parasztok látható rajta.

25 A római művészet I.e. VI. századtól - I.sz. IV. századig vázlat

26 Történelmi háttér Róma a folyó menti hét dombon fejlődött ki (Tiberisz partján) i.e. 753-ban. Róma az ókor legnagyobb világbirodalma volt. Nagy hatással voltak fejlődésére a nála műveltebb etruszkok. Róma történelmének korszakai: - Királyság kora (i.e. 753 i.e. 510) - Köztársaság kora (i.e. 510 i.e. 31) - Császárság kora (i.e. 31 i.sz. 476) 395-ben a birodalom két részre szakadt: - Kelet-Római és - Nyugat-Római Birodalomra. 476-ban végül bekövetkezett a birodalom bukása.

27 Vallás Az Itáliában letelepedett népek és az etruszkok vallásából alakult ki. Később a görögök is befolyásolták. A római isteneket azonosították a görög istenekkel, a görög mitológiát némi változtatással Róma isteneire alkalmazták. Pl: Jupiter; az ég istene (főisten) Juno; a felesége; a családok védelmezője Mars; a harci istenség Minerva; a tudományok és a művészetek istennője Fortuna; a szerencse istenasszonya Neptunus; a hajózás istene Mercurius; a kereskedelem istene.

28 A római építészet

29 Építészet Fő építészeti feladat: a városi középületek típusainak kialakítása és a templomépítés. Épülettípusok: - fórumok (közterek) - fürdők (termák) - cirkuszok - színházak - paloták (kúriák) - levéltárak - díszkutak - hidak, utak, csatornák - vásárcsarnokok - bérházak (insulák) - vízvezetékek (akveduktusz) - diadaloszlopok, ívek (emlékművek)

30 Építészet A tervszerűség és a gyakorlatiasság volt a fő szempont a városépítésnél. Az építészet jellemzői: - Téralakítás: négyszög alaprajzú hosszanti terek és szabványos sokszög, kör alaprajzú központos terek. - Építészeti szerkezetek: síkfödém (kis fesztávra) kupola boltozás (donga-, kereszt-, gömb-, és kolostorboltozat) támaszgerendás és íves teherhordó szerkezetek (oszlopok, pillérek)

31 Építészet - Anyagok: kő, beton, égetett agyagtégla, falazóhabarcs (homok, oltott mész), vakolóhabarcs (téglapor és gipsz) - Bazilika: háromhajós, megemelt középhajóval (törvényés kereskedelmi épületek) - Átriumos lakóház: utca felé zárt, belül nyitott udvar. Közepén csarnokszerű átrium. Befelé a tetőről medencébe vezetett esővíz. Átriumból oldalirányba a lakóterek nyíltak.

32 Építészet - Castrum: fallal körülvett négyszög alakú katonai tábor. - Praetorium = parancsnoki épület. - Hadiépítészet: városfalak védőművel, őrtornyok, városkapuk - Colosseum motívum: oszloprendes árkád.

33 Építészet - Oszlopok: dór, ión, korinthoszi, toskán, kompozit. - Oszlopszék: az oszlop nyújtott talapzata (Piadesztál) - Padlózat: márványlap vagy mozaik - Templom: pódiumon (magas alépítmény) áll.

34 Építészet Fortuna Virilis temploma Épült: Kr.e. I. század kezdete Róma E korai római templom alaprajza az etruszk építészet hagyományait követi, míg az oszloprend alkalmazása görög hatásról tanúskodik

35 Vesta-temploma Épült: Kr.e. I. század kezdete Róma E korai, egyértelműen hellenisztikus vonásokat hordozó márványépület a késő köztársaságkori Róma mind szélsőségesebbé váló ízlésvilágát példázza, mely egyre bonyolultabb építészeti formák alkalmazásával próbálkozik.

36 Építészet Pantheon Épült: Kr.u Róma

37 Építészet Vízvezeték Épült: Kr.u. I. század Segovia A birodalom területének minden szegletében megtalálható vízvezetékek a rómaiak magas technikai színvonalának és a természet felett aratott diadalának tanúi.

38 Építészet Colloseum Épült: Kr.u. 80 Róma Az Amphiteatrum Flavium azon a helyen épült, ahol korábban Nero mesterséges tava hullámzott. A dór, ión és korinthoszi oszlopfő egyidejű alkalmazása a homlokzaton olyan motívum, amelyhez a reneszánsz építészei nyúlnak majd ismét vissza.

39 Építészet Titus diadalíve Épült: Kr.u Róma A diadalívek eredetileg ideiglenes kapuépítmények voltak, melyeket a győztes hadvezérek Rómába történő bevonulása alkalmából emeltek. Hamarosan azonban már kőből építették fel őket a rómaiak dicsőségének örök jelképeként.

40 A római szobrászat

41 Szobrászat Portréművészet igen magas színvonalat ér el. (Államférfiak szobrai) A római portrék (képmás) szoros rokonságban vannak a korszak görög portréival, de lényeges különbség a realitás. (Nem idealizált.) A görög hatás idővel megszűnt. Új szobrászati technikaként a viaszveszejtéses bronzöntés terjedt el.

42 Szobrászat Római patrícius ősei mellszobrával, Róma A portrék jellemzői: - Az egyéni életmű ábrázolása - Nem idealizált portréábrázolás - Mellszobor, egész alakos portré - Tóga-, haj-, szakállviselet részletező, de stilizált. - Ruhátlan ábrázolás ritka. Marcus Aurelius lovasszobra, Róma

43 A római festészet

44 Festészet Az i.e. III. századtól kezdve jelenik meg az önálló római festészet. Fabius pictor ekkor festette meg a Salus-templomban a rómaiak győzelmeit. Ettől kezdve a festmények jelentős része napi politikai céllal készült. Dekorációs rendszer jellemzi. = A Falfelületeket mezőkre osztották be. Táj, csendélet, figurális ábrázolás. Üres helyekre ornamentikákat tettek.

45 Festészet Táncoló nők (i.e. V-IV. sz.) Sírfestmény az apuliai Ruvóból

46 Festészet Aldobrandini menyegző néven ismert freskótöredék A freskó egy menyegzői jelenetet ábrázol, a középpontban a menyasszony ül a nászágyon, körülötte a násznép és istenek láthatók.

47 Festészet Proculus házaspár (i.sz I. sz. Pompei)

RÓMAI MŰVÉSZET - ÉPÍTÉSZET

RÓMAI MŰVÉSZET - ÉPÍTÉSZET i.e. 1000- től kezdődően a latinok a Tiberis folyó menti hét dombon építették fel Rómát. Róma alapítása i.e. 753. RÓMAI MŰVÉSZET - ÉPÍTÉSZET i.e. VI. századtól i.sz. IV. század ii. Sziráki Sz Gábor: Római

Részletesebben

Ókori Itália művészete

Ókori Itália művészete Ókori Itália művészete Etruszk művészet Történelmi háttér Néperedet: a) keletről b) helyi eredet c) északi beáramlás d) mindezek együtt Etruszk építészet - templomok templom egy- vagy háromszentélyes

Részletesebben

ÓKORI GÖRÖG MŰVÉSZET

ÓKORI GÖRÖG MŰVÉSZET ÓKORI GÖRÖG MŰVÉSZET ÓKORI GÖRÖG MÜVÉSZET A későbbi évezredek egész európai gondolkodásának, művészetének egyik legfontosabb, meghatározó alapja. A középkorban ugyan háttérbe szorult, de a reneszánszban

Részletesebben

Kréta szigetén, Knósszosz központtal kialakult egy kultúra - a művészet középpontjában nem a harcok, hanem az élet örömei álltak

Kréta szigetén, Knósszosz központtal kialakult egy kultúra - a művészet középpontjában nem a harcok, hanem az élet örömei álltak Jegyzetek művészettörténethez IV. 8. és 9. osztály Égei kultúra Minószi (krétai) kultúra Kr. e. 2700-1100 Kréta szigetén, Knósszosz központtal kialakult egy kultúra - a művészet középpontjában nem a harcok,

Részletesebben

A római művészet korszakai

A római művészet korszakai A római művészet korszakai Köztársaságkori művészet Császárkori művészet Korai kereszténység Rómában Építészet Színházak, bazilikák, fórumok, közigazgatási és kereskedelmi épületek, templomok, paloták,

Részletesebben

Az ember tere - építészeti alapismeretek

Az ember tere - építészeti alapismeretek Az ember tere - építészeti alapismeretek 01 Etruszk építészet Az ókori Róma: királyság és korai köztársaság 02 03 Villanova-kultúra: i.e. 10-8. sz. Orientalizáló kor: i.e. 750-550 Hellénizáló kor: i.e.

Részletesebben

Színes érettségi tételek történelemből

Színes érettségi tételek történelemből 3. tétel: A klasszikus kor kiemelkedõ kulturális emlékei. A római építészet jelentõs alkotásainak azonosítása FELADAT: A források és saját ismeretei segítségével mutassa be a klasszikus kori görög és a

Részletesebben

Ókori Itália művészete

Ókori Itália művészete Ókori Itália művészete Etruszk művészet Történelmi háttér Néperedet: a) keletről b) helyi eredet c) északi beáramlás d) mindezek együtt Villanova-kultúra után etruszk városok: Veii, Tarquinia, Caere/Cerveteri

Részletesebben

Az ember tere - építészeti alapismeretek

Az ember tere - építészeti alapismeretek Az ember tere - építészeti alapismeretek 01 Etruszk építészet Az ókori Róma: királyság és korai köztársaság BME GTK 2017. október 10. 4/1 - Vasáros Zsolt DLA tanszékvezető egyetemi docens www.ipar.bme.hu

Részletesebben

A görög művészet korszakai

A görög művészet korszakai A görög művészet korszakai A görög művészet gyökerei a mükénéi társadalom i.e. 1200 körül bekövetkezett bukásánál keresendőek. Zavaros évszázadok és népvándorlások követték ezt az időszakot, amelyet a

Részletesebben

Kiegészítő ismeretek Az antik Róma I.: az etruszkoktól a Iulius Claudius dinasztia kihalásáig (i. sz. 86) című fejezethez

Kiegészítő ismeretek Az antik Róma I.: az etruszkoktól a Iulius Claudius dinasztia kihalásáig (i. sz. 86) című fejezethez Kiegészítő ismeretek Az antik Róma I.: az etruszkoktól a Iulius Claudius dinasztia kihalásáig (i. sz. 86) című fejezethez Az ókori római állam Itália nyugati partvidékének középső részén, a mai Róma város,

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

V XVI. század. Sziráki Sz Gábor: Bizánc művészete

V XVI. század. Sziráki Sz Gábor: Bizánc művészete V XVI. század Sziráki Sz Gábor: Bizánc művészete Történelmi háttér Európa leggazdagabb és legszervezettebb állama. Konstantinápoly székhellyel a birodalom magába foglalta a Balkán-félszigetet, Kis-Ázsiát,

Részletesebben

Tanulni így is lehet? - Társasjáték a történelem szakkörön és azon túl. Általam készített mellékletek a társashoz

Tanulni így is lehet? - Társasjáték a történelem szakkörön és azon túl. Általam készített mellékletek a társashoz Tanulni így is lehet? - Társasjáték a történelem szakkörön és azon túl Általam készített mellékletek a társashoz 1. Fordulatkártyához fogalomkereső és meghatározó (5 ezüstpénzért) 2. Fordulatkártyákhoz

Részletesebben

Mezopotámia művészete Ókor-2

Mezopotámia művészete Ókor-2 Mezopotámia művészete Ókor-2 Mezopotámia művészete I.e. III. évezredtől - I.e. IV. század Építészet Ó-Babilónia - agyag, égetett tégla, nád - mozaik, mázas cserép burkolat Zikkuratok (Toronytemplomok):

Részletesebben

TestLine - Ókori görögök öszefoglalás Minta feladatsor

TestLine - Ókori görögök öszefoglalás Minta feladatsor soport: 5/b átum: 2016.12.8 Típus: Témazáró dolgozat Intézmény: Kerecsendi Magyary Károly Általános Iskola Oktató: Nagy György gészitsd ki a mondatokat! 1. 3:33 Normál görögök városállamokban éltek amiket

Részletesebben

GOROG TÖRTÉNELEM a kezdetektől Kr. e. 30-ig

GOROG TÖRTÉNELEM a kezdetektől Kr. e. 30-ig GOROG TÖRTÉNELEM a kezdetektől Kr. e. 30-ig HEGYI DOLORES, KERTÉSZ ISTVÁN, NÉMETH GYÖRGY, SARKADY JÁNOS Harmadik, javított kiadás Osiris Kiadó Budapest, 2006 BEVEZETŐ 13 NÉM ETH G Y Ö R G Y A görög történelem

Részletesebben

ÓKORI RÓMAI MŰVÉSZET

ÓKORI RÓMAI MŰVÉSZET ÓKORIRÓMAIMŰVÉSZET ForumRomanum 1.Jupitertemploma 2.Junotemploma 3.Staatsarchiv 4.Saturnustemploma 5.Vespasianustemploma 6.TemplumConcordiae 7.Kerker 8.Városháza 9.Rednertribune 10 11.piac ésvásárcsarnok=

Részletesebben

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ / 11.ÉVFOLYAM Az ókori Kelet A folyam menti civilizációk általános jellemzése(egyiptom,mezopotámia,kína, India) Tudomány és kultúra az ókori Keleten Vallások az ókori Keleten A zsidó

Részletesebben

Antik Róma művészete (Kr.e. 7. század Kr.u. 476)

Antik Róma művészete (Kr.e. 7. század Kr.u. 476) Antik Róma művészete (Kr.e. 7. század Kr.u. 476) Róma városa Kr.e. a VIII. és a VII. század között alakult ki, latin és szabin törzsek egyesülésével. A királyság kora (Kr.e. 753-510): kialakul az osztálytársadalom.

Részletesebben

Az ókori Róma művészete

Az ókori Róma művészete Az ókori Róma művészete 1. Róma történetének szakaszolása az Királyság (i. e. 8. sz.- i. e. 6. sz.) Köztársaság (i. e. 6. sz.- i. e. 1. sz.) Császárság (i. e. 1. sz. i. sz. 5. sz.), (a 4. században a birodalom

Részletesebben

Korai görög lakóház, Szmürna, Kr.e.900

Korai görög lakóház, Szmürna, Kr.e.900 Görög művészet 1. történet A Kr.e. 2-1. évezred: sötét kor (forráshiány) népvándorlási hullám (Közel-Kelet nagy kultúráit is megrendítette, hettitákat elpusztította, mükénéi civilizáció bukása) kereskedelmi

Részletesebben

Görög őskor, Kr.e.2.ée-Kr.e.8.szd Archaikus kor, Kr.e.7-6.szd Klasszikus kor, Kr.e.5-4.szd Hellénisztikus kor,

Görög őskor, Kr.e.2.ée-Kr.e.8.szd Archaikus kor, Kr.e.7-6.szd Klasszikus kor, Kr.e.5-4.szd Hellénisztikus kor, Görög építészet Görög őskor, Kr.e.2.ée-Kr.e.8.szd Archaikus kor, Kr.e.7-6.szd Klasszikus kor, Kr.e.5-4.szd Hellénisztikus kor, küklopszfalazás Peripterosz (oszlopokkal övezett templom) Lépcsős talapzat,

Részletesebben

Jegyzetek művészettörténethez III. Egyiptom. 8. és 9. osztály

Jegyzetek művészettörténethez III. Egyiptom. 8. és 9. osztály Jegyzetek művészettörténethez III. 8. és 9. osztály Egyiptom Óbirodalom Kr. e. 2635-2155 I. Átmeneti kor Kr. e. 2155 2040 Középbirodalom Kr. e. 2040-1780 II. Átmeneti kor Kr. e. 1785-1522 Újbirodalom Kr.

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 1111 É RETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Általános

Részletesebben

Európaiságunk forrása, emberközpontú kultúra

Európaiságunk forrása, emberközpontú kultúra Görög művészet Európaiságunk forrása, emberközpontú kultúra Antropomorf istenek I. A görög művészet kezdetei a/ Kréta szigete, paloták, i.e. 2. évezred első fele Knósszoszi palota, Kréta, i.e. 18.sz. Bonyolult

Részletesebben

V S É Z S ET E I S T S ÍLUS U O S K

V S É Z S ET E I S T S ÍLUS U O S K MŰVÉSZETI STÍLUSOK Építészettörténet 1.rész Az építészeti tér és a faltagolás Lefedési módok: A síkfedém Az architráv (gerendás szerkezet) A Poszeidon templom, Paestum, Dél-Itália Dupla gerendázat kannelurázott

Részletesebben

Az ókori világ hét csodája

Az ókori világ hét csodája Az ókori világ hét csodája 1. A gízai Nagy Piramis Kheopsz piramisa már az ókorban is a világ egyik nagy talányának számított, és ez az egyedüli fennmaradt épület az ókori világ hét csodája közül. Az egyiptológusok

Részletesebben

Őskor- Történelem előtti kor

Őskor- Történelem előtti kor AZ ŐSKOR KULTÚRÁJA Őskor- Történelem előtti kor Az emberiség fejlődéstörténetének az a korszaka, melyből írott emlékek nem maradtak ránk. Felosztása: 1. Paleolitikum: i.e. 600 000-10 000 alsó szakasz:

Részletesebben

MŰVÉSZETTÖRTÉNET A KEZDETEKTŐL AZ ÓKOR VÉGÉIG

MŰVÉSZETTÖRTÉNET A KEZDETEKTŐL AZ ÓKOR VÉGÉIG MŰVÉSZETTÖRTÉNET A KEZDETEKTŐL AZ ÓKOR VÉGÉIG ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET A művészet születése: mióta létezik a művészet és melyek az első művészeti alkotások? Honnan alakulnak ki a formák és milyen ábrázolási

Részletesebben

Brigetio. Komárom városában, Szőny területén, a Duna jobb partján

Brigetio. Komárom városában, Szőny területén, a Duna jobb partján Pannónia Pannónia hadászati okok, védelmi rendszer, kereskedelmi út első virágzó szakasz: Traianus alatt (98-117), tartomány keleti és nyugati részre osztva Marcus Aurelius (161-180) alatt markomann-szarmata

Részletesebben

Az őskor művészete. PALEOLITIKUM (őskőkorszak) Kr.e Kr.e (több százezer év)

Az őskor művészete. PALEOLITIKUM (őskőkorszak) Kr.e Kr.e (több százezer év) ŐSKORI MŰVÉSZET Az őskor művészete PALEOLITIKUM (őskőkorszak) Kr.e. 600 000 Kr.e. 15 000 (több százezer év) MEZOLITIKUM (átmeneti kőkorszak) Kr.e. 15 000 / 10 000 Kr.e. 9 000 NEOLITIKUM (újkőkorszak, csiszolt

Részletesebben

Egyiptom művészete Ókor-1

Egyiptom művészete Ókor-1 Egyiptom művészete Ókor-1 I.e. III. évezredtől - I.e. XI. század óbirodalom középbirodalom új birodalom A művészetnek a halotti kultuszt kellett szolgálnia. Fáraók (isten) attribútumaik az állszakáll és

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 16. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 16. 14:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga

Részletesebben

TANMENET. A tantárgy neve: Rajz és vizuális kultúra. Tankönyv: Imrehné Sebestyén Margit A képzelet világa 9.

TANMENET. A tantárgy neve: Rajz és vizuális kultúra. Tankönyv: Imrehné Sebestyén Margit A képzelet világa 9. TANMENET A pedagógus neve: Kelemen Dénes A tantárgy neve: Rajz és kultúra Évfolyam, (osztály): 9. A, B Heti óraszám: 1 óra/hét, 36 óra/év Tankönyv: Imrehné Sebestyén Margit A képzelet világa 9. Taneszközök:

Részletesebben

Egyiptom művészetének tárgyalása korszakok szerint

Egyiptom művészetének tárgyalása korszakok szerint Egyiptom művészetének tárgyalása korszakok szerint A XIX. század végéig az a nézet uralkodott, hogy Egyiptom legrégebbi emlékei a piramisok, melyek az i.e. 2600 2500 körül épültek. Ma már régészeti leletek

Részletesebben

Középszintű Művészettörténet műelemző feladatsor

Középszintű Művészettörténet műelemző feladatsor Középszintű Művészettörténet műelemző feladatsor 1. Az alábbiakban az építészettörténetben használatos fogalmakat olvashat. Határozza meg minél pontosabban a fogalmak jelentését! Egész mondatban válaszoljon,

Részletesebben

A quattrocento szobrászat

A quattrocento szobrászat A quattrocento szobrászat A reneszánsz művészetben a szobrászat az a műfaj, amiben a leginkább érvényesül az antikvitásba való visszanyúlás. A művészek gyűjtötték az ókori alkotásokat. A gótika épülethez

Részletesebben

2005/2006. tanév. Művészet tör ténet Háromnegyedévi beszámoló

2005/2006. tanév. Művészet tör ténet Háromnegyedévi beszámoló 2005/2006. tanév Művészet tör ténet Háromnegyedévi beszámoló ki nem írt a tanórán dolgozatot, az pótlólag március 23 ig adjon le gyűjtést a következő témáról: z ókori görög filozófia a kezdetektől risztotelészig

Részletesebben

1. TOTÓ. 1. India Eufrátesz 2. Kína Jangce X. Egyiptom Tigris

1. TOTÓ. 1. India Eufrátesz 2. Kína Jangce X. Egyiptom Tigris 1. TOTÓ 1. Melyik párosítás helyes? 1. India Eufrátesz 2. Kína Jangce X. Egyiptom Tigris 2. Mit írnál a pontozott helyre? Az olümpia isten tiszteletére rendezett vallási ünnep. 1. Zeusz 2. Pallasz Athéné

Részletesebben

Ferenczy Béni ( ) emlékkiállítása Sorszám Fotó Cím Évszám Technika Méret Tulajdonos Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeum, Fővárosi

Ferenczy Béni ( ) emlékkiállítása Sorszám Fotó Cím Évszám Technika Méret Tulajdonos Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeum, Fővárosi Ferenczy Béni (1890 1967) emlékkiállítása Sorszám Fotó Cím Évszám Technika Méret Tulajdonos Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeum, Fővárosi 1. Zsuzsanna 1940 bronz M: 35,5 cm BTM Kiscelli Múzeum,

Részletesebben

1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: , Tel./fax: , Honlap: lky.h u. Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat

1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: , Tel./fax: , Honlap:  lky.h u. Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat 1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: 313-0030, Tel./fax: 31 3-3182, Honlap: www.je lky.h u Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat Művészettörténet tantárgyból 54-211-02 Divat- és stílustervező képzés 54-211-08

Részletesebben

Az ókori Mezopotámia művészete

Az ókori Mezopotámia művészete Az ókori Mezopotámia művészete Mezopotámia művészetének korszakai Őstörténet Kr. e. 4500-2800 Ósumer kor Kr. e. 2800-2350 Akkád kor Kr. e. 2350-2200 Újsumer kor Kr. e. 2200-2000 Óbabiloni Birodalom Kr.

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP Művészettörténet Teszt jellegű, rövid feladatok 30 pont 1. Az alábbi fotókon ókori egyiptomi műemlékeket, alkotásokat

Részletesebben

MŰVÉSZETTÖRTÉNET. 7b. Jellemezze a dunántúli viseleteket a XIX XX. században (Sióagárd, Sárköz, Baranya)!

MŰVÉSZETTÖRTÉNET. 7b. Jellemezze a dunántúli viseleteket a XIX XX. században (Sióagárd, Sárköz, Baranya)! MŰVÉSZETTÖRTÉNET 1a. Ismertesse az ókori Egyiptom művészetét a nagy korszakok és az uralkodók főbb építészeti alkotásai, templomok, sírok, a régészet eredményei alapján! 1b. Határozza meg a népművészet

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított és előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre A szóbeli, központilag összeállított vizsga kérdései az alábbi témaköröket

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 19. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

ETRUSZK MŰVÉSZET. i.e. VII-IV század. Sziráki Sz Gábor: Etruszk művészet

ETRUSZK MŰVÉSZET. i.e. VII-IV század. Sziráki Sz Gábor: Etruszk művészet ETRUSZK MŰVÉSZET i.e. VII-IV század ITÁLIA TERÜLETÉN i.e. II-I. évezred fordulóján több néptörzs telepedett meg déli területeken görög telepesek, latinok, északnyugaton Kis-Ázsiából etruszkok, azonban

Részletesebben

IRODALOM ELSŐ FELADATLAP

IRODALOM ELSŐ FELADATLAP IRODALOM ELSŐ FELADATLAP I.RÉSZ 1. Keressetek minél több szinonimát a TAVASZ szóra. Használd segítségül a Szinonima Szótárt és az Értelmező szótárt az interneten! Kikelet, nyárelő, újjáéledés, megújulás,

Részletesebben

I. AZ EMBERISÉG ŐSKORA. EGYIPTOM ÉS AZ ÓKORI KELET KULTÚRÁJA

I. AZ EMBERISÉG ŐSKORA. EGYIPTOM ÉS AZ ÓKORI KELET KULTÚRÁJA I. AZ EMBERISÉG ŐSKORA. EGYIPTOM ÉS AZ ÓKORI KELET KULTÚRÁJA I / A témazáró feladatlap 1. A jobb oldali rajzok közül melyik a szakóca? Írd ide a betűjelét! c 2. Hogyan nevezik azt a mesterséget, amelynek

Részletesebben

Vallás és vallásosság az ókori görög-római világban

Vallás és vallásosság az ókori görög-római világban Horváth Mihály Történelemverseny középiskolások számára 2014 Vallás és vallásosság az ókori görög-római világban TESZT 60 perc Név: Iskola neve: Javító tanár neve: 1. feladat a, Kapcsolja össze a felsorolt

Részletesebben

Művészet és építészet Báthory Sándor RÓMA

Művészet és építészet Báthory Sándor RÓMA Művészet és építészet Báthory Sándor RÓMA MŰVÉSZET ÉS ÉPÍTÉSZET A római építészeti kincsek java része az 1454 és 1670 közötti évekből származik Itt született meg a reneszánsz, valamint a barokk művészet

Részletesebben

A művészettörténetírás atyja: Vasari

A művészettörténetírás atyja: Vasari Reneszánsz művészet A név jelentése: újjászületés, olaszul: rinascimento, franciául: renaissance A kor olasz gondolkodói használják először, saját koruk kulturális teljesítményét az ókorhoz hasonlíthatónak

Részletesebben

PREHELLÉN MŰVÉSZET (HELLÁDIKUS) KYKLÁDIKUS KRÉTAI MÜKÉNÉI

PREHELLÉN MŰVÉSZET (HELLÁDIKUS) KYKLÁDIKUS KRÉTAI MÜKÉNÉI PREHELLÉN MŰVÉSZET (HELLÁDIKUS) KYKLÁDIKUS KRÉTAI MÜKÉNÉI Kükládikus kultúra (Nélosz, Théra, Paros, Naxos) ie. 3000-1100 A késő bronzkorban párhuzamosan fejlődik a késő kükládikus, késő mínoszi és a mükénéi

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. 2. Ki írhatta volna az alábbi sorokat? A történelmi személyiség nevét írja a szöveg után! (Elemenként 1 pont)

JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. 2. Ki írhatta volna az alábbi sorokat? A történelmi személyiség nevét írja a szöveg után! (Elemenként 1 pont) JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 1. A feladat az ókori Róma történelmével kapcsolatos. Válaszoljon a forráshoz kapcsolódó kérdésekre! (Elemenként 1 pont) a, triumvirátus b, Kr.e. I. sz. c, Pompeius d, köztársaság / res

Részletesebben

TÖRTÉNELMI FELADATLAP

TÖRTÉNELMI FELADATLAP TÖRTÉNELMI FELADATLAP 1.) Válassza ki a barokk templomot ábrázoló képet! 2.) Válassza ki a következő kupolás épületek közül a barokk stílusút! 3.) Válassza ki, hogy az alábbi épületek közül melyik nem

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 25. MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Görög művészet. Szobrászat

Görög művészet. Szobrászat Görög művészet Szobrászat Orientalizáló korszak: keleti nagyszobrászat utánzás, átértelmezés - > európai szobrászat változás Egyiptomi: merev, lép, DE mozdulatlan, örökkévaló Görög: Nincs háttér, lép,

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Égei kultúra az Égei-tenger szigeteinek, félszigeteinek művészete

Égei kultúra az Égei-tenger szigeteinek, félszigeteinek művészete Égei kultúra az Égei-tenger szigeteinek, félszigeteinek művészete 1. Kréta művészete (Kr.e. 2400-1400) Kréta szigetén kialakult kultúrát minoszi-kultúra néven is ismerjük, a görög mitológia nevezetes Minosz

Részletesebben

Észak- és dél-amerika természeti népei az i.e. I. évezredtől az i.sz. XVI. századig. Sziráki Sz.Gábor: Prekolumbán művészet

Észak- és dél-amerika természeti népei az i.e. I. évezredtől az i.sz. XVI. századig. Sziráki Sz.Gábor: Prekolumbán művészet Észak- és dél-amerika természeti népei az i.e. I. évezredtől az i.sz. XVI. századig Sziráki Sz.Gábor: Prekolumbán művészet Korszakai: Preklasszikus kor i.e. 3000 - i.sz.300 Omlékok kora Klasszikus kor

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSG 2012. október 15. RJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚR KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG 2012. október 15. 14:00 z írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

A román, a gót és a reneszánsz művészet

A román, a gót és a reneszánsz művészet A román, a gót és a reneszánsz művészet Román művészet XI-XIII. sz. közepe Román = rómaias, Rómát utánzó Kialakulása: Franciaország, Németország, Itália Később Európa-szerte elterjed Filozófia, oktatás

Részletesebben

Az Akropolisz épületei

Az Akropolisz épületei A K R O P O L I S Z Az akropolisz (görögül: felsıváros) az ókori görög városállamok általában magaslaton, hegytetın épült fellegvára volt. Itt állt a királyi palota és a város védıistenének temploma, ezért

Részletesebben

Az egyiptomi művészet korszakai

Az egyiptomi művészet korszakai Egyiptom térképe a városokkal Az egyiptomi művészet korszakai Predinasztikus korszak (i.e. IV-III. évezred) Óbirodalom (i.e. III-II. évezred) Első átmeneti kor Középbirodalom (i.e. 2000-1700) Második átmeneti

Részletesebben

7.-8. évfolyam fejlesztési feladatok és óraszámok VIZUÁLIS KULTÚRA Heti 1 óra Tematikai egység. Javasolt óraszám 7. osztály

7.-8. évfolyam fejlesztési feladatok és óraszámok VIZUÁLIS KULTÚRA Heti 1 óra Tematikai egység. Javasolt óraszám 7. osztály Tematikai egység Kifejezés, képzőművészet Valóság és képzelete Kifejezés, képzőművészet Stílus és mozgás Vizuális kommunikáció Időbeli és térbeli változások Vizuális kommunikáció Jelértelmezés, jelalkotás

Részletesebben

KÉPTÁR. Őskor, Ókori Egyiptom, Ókori Mezopotámia 22 dia tartalomjegyzékkel. oktatási segédanyag, 2014

KÉPTÁR. Őskor, Ókori Egyiptom, Ókori Mezopotámia 22 dia tartalomjegyzékkel. oktatási segédanyag, 2014 KÉPTÁR Őskor, Ókori Egyiptom, Ókori Mezopotámia 22 dia tartalomjegyzékkel oktatási segédanyag, 2014 Vetési Albert Gimnázium, Veszprém Összeállította: Bánlaki Ildikó ŐSKOR 1. Stonehenge bronzkor ŐSKOR 2.

Részletesebben

Kazettás mennyezetek Ismeretterjesztő kifestő gyermekeknek és szüleiknek Bérczi Szaniszló, Bérczi Zsófia, Bérczi Katalin

Kazettás mennyezetek Ismeretterjesztő kifestő gyermekeknek és szüleiknek Bérczi Szaniszló, Bérczi Zsófia, Bérczi Katalin Kazettás mennyezetek Ismeretterjesztő kifestő gyermekeknek és szüleiknek Bérczi Szaniszló, Bérczi Zsófia, Bérczi Katalin A reformáció sok mindenben az ősi egyszerűséget hozta vissza a kereszténységbe.

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

Osztályozó vizsga témái. Történelem

Osztályozó vizsga témái. Történelem 9.ÉVFOLYAM Egyiptom, a Nílus ajándéka Athén, a demokrácia kialakulása és fénykora A görög perzsa háborúk (Kr. e. 492 448) A poliszok hanyatlása és Nagy Sándor birodalma A város alapításától a köztársaság

Részletesebben

Az ókori világ 7 csodája. 2011 Horák György

Az ókori világ 7 csodája. 2011 Horák György Az ókori világ 7 csodája 2011 Horák György Az ókori világ hét csodája a hét legismertebb ókori építmény. A hét csodát először a Szidóni Antipatrosz említette az i. e. 2. században írt epigrammájában. A

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

a. Gyűjtsünk 10 képet, sorszámozzuk meg őket! b. A sorszámok szerint mutassuk fel a képeket a csapatoknak, akik alaposan megnézik ezeket. c.

a. Gyűjtsünk 10 képet, sorszámozzuk meg őket! b. A sorszámok szerint mutassuk fel a képeket a csapatoknak, akik alaposan megnézik ezeket. c. 1. feladat: Memória a. Gyűjtsünk 10 képet, sorszámozzuk meg őket! b. A sorszámok szerint mutassuk fel a képeket a csapatoknak, akik alaposan megnézik ezeket. c. A képek felmutatása után mondjuk az első

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 13. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2009. május 13. 14:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

Vlagyimir, Sz.Demeter templom (1094-1097), alaprajz, metszet. Moszkva, Uszpenszkij székesegyház (1326-1333. ill. 1467-1479), alaprajz, metszet.

Vlagyimir, Sz.Demeter templom (1094-1097), alaprajz, metszet. Moszkva, Uszpenszkij székesegyház (1326-1333. ill. 1467-1479), alaprajz, metszet. Vlagyimir, Sz.Demeter templom (1094-1097), alaprajz, Moszkva, Uszpenszkij székesegyház (1326-1333. ill. 1467-1479), alaprajz, 2.4.3. A Kaukázus-vidék középkori építészete Chronologia Grúzia i.e. 500 k.:

Részletesebben

Görög művészet. Festészet és mozaikművészet

Görög művészet. Festészet és mozaikművészet Görög művészet Festészet és mozaikművészet Festészet Emlék nem, csak leírások Kétféle festészeti eljárás: Enkausztika, hidegen felvitt festékanyag+forró eszközzel égetés = tartósság, mély színek Temperafestészet,

Részletesebben

Így éltek a rómaiak. Történelem-verseny. a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskola.

Így éltek a rómaiak. Történelem-verseny. a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskola. Így éltek a rómaiak Történelem-verseny a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskola felső tagozatos diákjai számára 2016. I) Egy római előkekő férfi napirendje összekeveredett.

Részletesebben

ARCHAIKUS KOR. mítosz: istenekről, természetfeletti képességekkel rendelkező hősökről szóló csodás történet. mitológia: mítoszok gyűjteménye

ARCHAIKUS KOR. mítosz: istenekről, természetfeletti képességekkel rendelkező hősökről szóló csodás történet. mitológia: mítoszok gyűjteménye ARCHAIKUS KOR - a Balkán-félsziget déli részeén fekszik, sziklás és termőföldekben szegény területen fő foglalkozás a kézművesség, pásztorkodás, kereskedelem és hajózás - 3 részre tagolódott: kontinentális,

Részletesebben

Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban

Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban 13. Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban 1. Tedd időrendi sorrendbe egy ókori görög fiú életének eseményeit! Írj sorszámot a négyzetekbe! írni-olvasni tanulás olajfakoszorú kifüggesztése

Részletesebben

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet)

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) Tematika FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) 1. hét: Az emberiség őstörténete, az őskor művészete 2. hét: Az ókori Közel-Kelet 3. hét: Az ókori Egyiptom 4. hét: A minósziak

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 18. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

TÖRTÉNELEM Megyei szaktantárgyi vetélkedő 2015 Írásbeli feladatsor a 6. osztály számára

TÖRTÉNELEM Megyei szaktantárgyi vetélkedő 2015 Írásbeli feladatsor a 6. osztály számára TÖRTÉNELEM Megyei szaktantárgyi vetélkedő 05 Írásbeli feladatsor a 6. osztály számára Az írásbeli feladat megoldásához 0 perc áll rendelkezésére. Helyes megoldás esetén összesen 00 (azaz száz) pontot lehet

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0445 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Firenze KASTÉLY ELADÓ FIRENZÉBEN LEIRÁS A

Részletesebben

AZ ÓKORI RÓMA NÉVTÁRA. Aeneas: trójai hős, aki társaival új hazát indult keresni, miután Trója elesett.

AZ ÓKORI RÓMA NÉVTÁRA. Aeneas: trójai hős, aki társaival új hazát indult keresni, miután Trója elesett. AZ ÓKORI RÓMA NÉVTÁRA Aeneas: trójai hős, aki társaival új hazát indult keresni, miután Trója elesett. Dido: Karthágó királynője, aki Cupido nyilának hatására beleszeretett Aeneasba. Latinus: latinok királya,

Részletesebben

Kiegészítő ismeretek Az antik görög kultúra I.: az égei civilizációk című fejezethez

Kiegészítő ismeretek Az antik görög kultúra I.: az égei civilizációk című fejezethez Kiegészítő ismeretek Az antik görög kultúra I.: az égei civilizációk című fejezethez A XIX. század elején még ismeretlen volt a Kelet, és Egyiptom felfedezése is éppen csak, hogy elkezdődött. Az ógörög

Részletesebben

Szakképesítés-ráépülés: 35 582 04 Műemléki díszítőszobrász Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Műemléki díszítőszobrászati munkák

Szakképesítés-ráépülés: 35 582 04 Műemléki díszítőszobrász Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Műemléki díszítőszobrászati munkák A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulok modul rendeletben kiadott témaköreinek mindegyikét tartalmazza. Amennyiben

Részletesebben

Hét és fél évszázaddal később Szent István a kolozsi várispánság székhelyévé tette. Maga a város a 11. század első felében alakult ki.

Hét és fél évszázaddal később Szent István a kolozsi várispánság székhelyévé tette. Maga a város a 11. század első felében alakult ki. Kolozsvár Története A város területén a legrégibb leletek a középső paleolitikumból származnak. Az ásatások tanúsága szerint folyamatosan lakott volt a neolitikum, bronzkor, vaskor idején is. Az ókorban

Részletesebben

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.)

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Ókeresztény építészet (III-V. sz.) IHTYS Aquilea: Theodoriánus bazilika A KÖZÉPKOR VILÁGA (ismétlés) 1) A középkor fogalama - media tempestas 2) Az középkor időbeli

Részletesebben

Stonehenge Kr.e. IV-II. évezred

Stonehenge Kr.e. IV-II. évezred Kéésszzí ítteettttee:: Koovvááccss Krri isszztti inaa Meeggyyeerri i Útii Áltaal láánnooss IIsskkool laa Feel lkéésszzí íttőő ttaanáárr SSi ikkee Beerrnnaaddeet ttt II.. korrccssoporrtt Koomppl leexx kkaat

Részletesebben

54 211 05 0000 00 00 Díszlet- és jelmeztervező asszisztens

54 211 05 0000 00 00 Díszlet- és jelmeztervező asszisztens 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA É RETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Az ember tere - építészeti alapismeretek

Az ember tere - építészeti alapismeretek Az ember tere - építészeti alapismeretek 01 Egyiptom: a kezdetektől a Két Ország egyesítéséig Egyiptom mai kiterjedése, az ország az egyesítés korában 02 03 Korai dinasztiák időszaka, 1-2. din. (Archaikus

Részletesebben