A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA. Szervezeti és Működési Szabályzata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA. Szervezeti és Működési Szabályzata"

Átírás

1 A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA Szervezeti és Működési Szabályzata 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A jelen Szervezeti és Működési Szabályzat (továbbiakban: Szabályzat) rendelkezéseit a tervező-szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló évi LVIII. törvénnyel, valamint annak módosításáról szóló évi XLVII. törvénnyel és a kamarai Alapszabállyal összhangban kell értelmezni. A Szabályzat a fenti törvénybe, vagy a kamarai Alapszabályba ütköző rendelkezése semmis. 1.1 A Kamara elnevezése: Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara 1.2 A Kamara rövidített elnevezése: KEM Mérnöki Kamara 1.3 A Kamara idegen nyelvű (angol) elnevezése: Engineer Chamber of Komárom-Esztergom County 1.4 A Kamara székhelye: 2800 Tatabánya, Kossuth Lajos u A Kamara pecsétje: A körbélyegzőn a Kamara neve, székhelye, középen a Magyar Köztársaság címere (a bélyegzők lenyomatának mintája a Szabályzat 1.sz. melléklete). 1.6 A szervezet formája: Köztestületi kamara 1.7 A gazdálkodás rendje: Köztestületi jellegének megfelelően non-profit jelleggel a közfeladatainak körén belül gazdálkodik. 1.8 A Kamara illetékességi, működési területe: Komárom-Esztergom Megye közigazgatási területe. 1.9 A Kamara törvényességi felügyeleti jogkörének gyakorlója: A Magyar Köztársaság gazdasági és közlekedési minisztere Alakulásának időpontja: november 12.

2 A bírósági nyilvántartásba vétel: A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság a Pk /1996/4. számú január 20-án kelt végzésével mint köztestület sorszám alatt vette nyilvántartásba A Kamara képviseletének módja: A Kamara elnöke önállóan, egy személyben írja alá nevét az előírt, előnyomott, vagy nyomtatott kamarai elnevezés alá. Az Elnökség határozattal más személyt is aláírási joggal ruházhat fel. A titkár a kamarai törvényben meghatározott feladatkörében és a Kamara napi működésével kapcsolatos ügyekben önállóan ír alá A Kamara képviseletére jogosultak neve, tisztsége: Önálló jogkörben: Megbízásból: Titkári feladatkörben: Komjáthy László elnök 2800 Tatabánya, Bárdos lpk. 2/C. II/4. Szabóné Csernai Éva alelnök 2800 Tatabánya, Ságvári E. u. 13/1. II/7. Takács Zsuzsanna 2890 Tata, Váci M. u A KAMARA SZERVEZETE: Taggyűlés Elnökség, Felügyelő Bizottság, Etikai-Fegyelmi Bizottság, Tagfelvételi és Minősítő Bizottság. Titkárság 2.1 A Taggyűlés A Kamara legfelsőbb szerve, amelyet szükség szerint, de legalább évente egyszer össze kell hívni. A Taggyűlést akkor is össze kell hívni, ha a tagok legalább 20 %-a kéri. A tisztségviselők, a bizottsági tagok és küldöttek megválasztása céljából négyévenként Tisztújító Taggyűlést kell összehívni. A Taggyűlést az Elnökség határozata alapján a Kamara elnöke hívja össze. A Taggyűlésen minden tagot egy szavazat illet meg. A Taggyűlésen tanácskozási joggal részt vehet a tiszteletbeli és pártoló tag, valamint a Magyar Mérnöki Kamara tisztségviselője, akiket a Taggyűlésre meg kell hívni. A Taggyűlés ülései nyilvánosak.

3 A Taggyűlés kizárólagos hatásköre: az Alapszabály elfogadása, módosítása, a más kamarával történő egyesülésről, illetve szétválásról történő döntés, az elnök, alelnök, Elnökség és bizottságok tagjainak megválasztása, a Kamara éves tevékenységének, költségvetési tervének és éves költségvetési beszámolójának, valamint a Kamara ügyviteli szervezetének tevékenységéről készített éves beszámoló elfogadása, A Taggyűlés az éves költségvetési tervről és az éves beszámolóról csak a Felügyelő Bizottság véleményének ismeretében dönthet. A Taggyűlés a fent felsoroltakon túl bármely kamarai hatáskörbe tartozó ügyet saját hatáskörbe vonhat A Taggyűlés előkészítése: A Taggyűlés előkészítése során az Elnökség meghatározza annak helyét és időpontját, napirendi pontjait és az azokhoz kapcsolódó előterjesztések formáját (szóbeli, írásbeli), meghirdetésének módját és a meghívó szövegét, forgatókönyvét és a meghívandó személyek körét, a levezető elnök személyére és a technikai bizottságokra vonatkozó javaslatokat. A Taggyűlés meghívójának tartalmaznia kell a Taggyűlés helyét és időpontját, napirendi pontjait, a távolmaradás jogkövetkezményire való figyelemfelhívást, így különösen a változatlan napirenddel megismételt Taggyűlés helyére és időpontjára vonatkozó tájékoztatást A Taggyűlés munkáját elősegítő bizottságok: Jelölő bizottság: összeállítja és elnöke útján előterjeszti a hivatalos jelölőlistát, a Taggyűlésen végbemenő esetleges módosulásokat a listán átvezeti. Szavazatszámláló, ill. szavazatszedő bizottság: ismerteti a Taggyűléssel a szavazás módját, ellenőrzi és figyelemmel kíséri a szavazás menetét, elvégzi a szavazatszámlálást és erről beszámol a Taggyűlésen. Egyéb bizottságok: szükség esetén a Taggyűlés további bizottságokat is működtethet A Taggyűlés lefolytatása: A Taggyűlést az általa választott levezető elnök vezeti. A Taggyűlés napirendi pontjaiba tartozó kérdésekben a tagok szavazati joggal, a tiszteletbeli és pártoló tag, valamint egyéb meghívottak tanácskozási joggal foglalhatnak állást.

4 4 Az adott napirendi pont megvitatását, lezárását a levezető elnök, vagy bármely tag javasolhatja. Erről a Taggyűlés egyszerű szótöbbséggel dönt. Szavazategyenlőség esetén a Kamara elnökének szavazata dönt. A kizárólagos taggyűlési hatáskörbe tartozó kérdésekben a Taggyűlés kétharmados többségű nyílt szavazással dönt, kivéve a tisztségviselők megválasztása, ahol írásban, titkosan kell szavazni. A Taggyűlés egyéb ügyekben egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt A taggyűlési jegyzőkönyv: A Taggyűlésről olyan jegyzőkönyvet kell felvenni, amely tartalmazza a Taggyűlés helyét és időpontját, a levezető elnök személyét, tárgysorozatát, határozatképességét, meghozott határozatait, az azokhoz tartozó szavazati eredményekkel együtt. A jegyzőkönyv elkészítéséről és megőrzéséről a titkár gondoskodik. A jegyzőkönyvet a Taggyűlés által megválasztott két tag hitelesíti, a levezető elnök és a jegyzőkönyvvezető írja alá. A jegyzőkönyv elválaszthatatlan melléklete a jelenléti ív, amelyet lezárása után a jegyzőkönyvvezető és a levezető elnök is aláír. A hitelesített jegyzőkönyv egy példányát meg kell küldeni a törvényességi felügyeletet ellátó építésügyért felelős miniszter részére, a Felügyelő Bizottság elnökének és esetlegesen az Etikai-Fegyelmi Bizottság elnökének. Akire nézve a jegyzőkönyv határozatot tartalmaz, a vonatkozó határozatról kivonatot kérhet. A jegyzőkönyvbe a Kamara tagjai, tisztségviselői és ezek meghatalmazottai szabadon betekinthetnek. 2.2 Az Elnökség: Az Elnökség feladata, hogy a Taggyűlések közötti időszakban a Kamara működését irányítsa és feladatait végrehajtsa. Az Elnökség tagjainak nevét és lakcímét a Szabályzat 2. sz. melléklete tartalmazza Az Elnökség kizárólagos hatásköre: a Kamara működését biztosító belső szabályzatok, így különösen az SzMSz elfogadása, módosítása, a tagfelvételről, a tagsági viszony felfüggesztéséről és megszüntetéséről történő döntés, a tervezői, illetve szakértői névjegyzékbe vételről és törlésről történő döntés, döntés a helyi csoportok alakulásáról és ügyrendjük elfogadásáról, eseti bizottságok létrehozása, az Elnökség által létrehozott közhasznú társaság alapításáról,

5 5 az Elnökség éves munkatervének és saját működési szabályzatának, ügyrendjének megállapítása, javaslattétel a Taggyűlésnek a Kamara éves működési tervére és költségvetésére, a Kamara ügyintéző szervei munkájának segítése, funkcionális összehangolása, a titkár személyének kiválasztása, foglalkoztatásának megszüntetése és díjazásának megállapítása, az országos vagy területi társadalmi szakmai, érdekképviseleti szervekkel való együttműködés, hatóságokkal való kapcsolattartás, aláírási joggal történő felruházás, javaslattétel Tiszteletbeli Tag cím adományozására Az Elnökség működése: Az Elnökség üléseken fejti ki munkáját. Az üléseket szükség szerint, de negyedévente legalább egyszer tartja. Az üléseket az elnök hívja össze. Az Elnökség döntéseit egyszerű többséggel hozza, a határozatképességhez az elnökségi tagok többségének kell jelen lennie. Szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt. Az Elnökség megbízatásának időtartama 4 év. Az Elnökség ülései nyilvánosak Az Elnökség jogállása: Az Elnökséget tevékenységéről a Taggyűlés irányába évenkénti beszámolási kötelezettség terheli. Az Elnökség feladatát társadalmi megbízatásként látja el, tevékenysége elismeréseként - a Taggyűlés által megállapított - tiszteletdíj és a feladatai ellátása körében készkiadásai erejéig költségtérítés illeti meg Az elnökségi tag visszahívása Az elnökségi tag visszahívását a tagok 10 %-a vagy a Felügyelő Bizottság kezdeményezheti írásbeli indokolt javaslattal. Az elnökségi tag visszahívásáról a Taggyűlés dönt. 2.3 Az elnök Az elnök a Kamara önálló képviseletét ellátó, a Taggyűlés által megválasztott tisztségviselő. Az elnök megbízatása 4 évre szól, amely ismételt megválasztásával meghosszabbítható. A Kamarát az elnök önállóan képviseli, nevében jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat. E jogkörét esetenként és az ügyek meghatározott körére nézve az Elnökség tagjaira, vagy a titkárra átruházhatja. Az elnök nevét, lakcímét, aláírási címpéldányát a Szabályzat 3.sz. melléklete tartalmazza.

6 Az elnök jogállása, helyettesítése: Az elnököt tevékenységéről a Taggyűlés irányába évenkénti beszámolási kötelezettség, az Elnökség irányába pedig tájékoztatási kötelezettség terheli. Az elnök feladatát társadalmi megbízatásként látja el, tevékenysége elismeréseként - a Taggyűlés által megállapított - tiszteletdíj és a feladatai ellátása körében készkiadásai erejéig költségtérítés illeti meg. Az elnököt akadályoztatása esetén az alelnök helyettesíti Az elnök feladata, hatásköre: Az elnök feladat- és hatáskörében: a Kamarát folyamatosan, önállóan képviseli, gondoskodik az Elnökségi Ülések összehívásáról, vezeti az Elnökségi Üléseket, gyakorolja a titkár felett a munkáltatói jogokat, a Kamara köztestületi és non-profit gazdálkodási tevékenységének irányítása és összehangolása, a tagsággal való kapcsolattartás koordinálása, a helyi önkormányzatokkal, közigazgatási szervekkel, hatóságokkal való kapcsolattartás koordinálása, az országos és helyi köztestületekkel, érdekképviseleti szervekkel egyéb társadalmi szervekkel való kapcsolattartás koordinálása Az elnök visszahívása: Az elnök visszahívására az elnökségi tag visszahívására vonatkozó szabályok az irányadóak. 2.4 Az alelnök: Az alelnök a Taggyűlés által megválasztott tisztségviselő, aki a Kamara képviseletét akadályoztatott elnök esetén önállóan, egyébként az elnök által átruházott jogkörben látja el. Az alelnök megbízatása 4 évre szól. Az alelnök jogállására, feladatára, visszahívhatóságára az elnökre vonatkozó rendelkezések értelemszerűen irányadóak. Az alelnök nevét címét, aláírási címpéldányát a 4.sz. melléklet tartalmazza. 2.5 A Felügyelő Bizottság

7 7 A Felügyelő Bizottság ellenőrzi a Kamara működését, gazdálkodását, a szabályoknak való megfelelőség szempontjából. A Felügyelő Bizottság tagjait a Taggyűlés választja 4 éves időtartamra. A Felügyelő Bizottság első ülésén tagjai közül elnököt választ, ügyrendjét maga állapítja meg. A Felügyelő Bizottság elnökének és tagjainak nevét és címét az 5.sz. melléklet tartalmazza A Felügyelő Bizottság jogállása: A Felügyelő Bizottság tagjai tevékenységükről kizárólag a Taggyűlésnek tartoznak felelősséggel, feladataik ellátása körében csak a Taggyűlés utasíthatja. A Felügyelő Bizottság a Kamara ügyviteli szerveitől, tisztségviselőitől minden olyan adatot és tájékoztatást megkérhet, iratot megtekinthet, amely feladatai ellátásához szükséges. Az érintetteknek a kért információkat, adatokat meg kell adniuk A Felügyelő Bizottság feladatai A Felügyelő Bizottság feladata, hogy: folyamatosan vizsgálja, hogy a Kamara tevékenysége, gazdálkodása megfelel-e a jogszabályoknak, az alapszabálynak és más belső szabályzatnak, ellenőrzi a Taggyűlés és az Elnökség határozatainak végrehajtását, a Taggyűlés elé terjesztés előtt megvizsgálja és véleményezi az Alapszabályt, illetve annak módosítását, az éves költségvetési tervét és éves költségvetési beszámolóját, más kamarával történő egyesülést, szétválást célzó javaslatot, véleményezi a Szervezeti és Működési Szabályzatot, valamint az egyéb belső szabályzatokat, eljár minden olyan ügyben, amellyel a Taggyűlés megbízza, tevékenységéről évente beszámol a Taggyűlésnek A Felügyelő Bizottság intézkedései A Felügyelő Bizottság, amennyiben eljárása során jogszabálysértést, Alapszabályba, vagy más belső szabályzatba ütköző dolgot észlelt, úgy felhívja az Elnökséget a szükséges intézkedések megtételére. Amennyiben az Elnökség a Felügyelő Bizottság felhívásának ésszerű határidőben nem tesz eleget, úgy kezdeményezheti a Taggyűlés összehívását az Elnökségnek. Amennyiben az Elnökség a Taggyűlést nem hívja össze, úgy annak összehívására jogosult A Felügyelő Bizottsági tag visszahívása: A Felügyelő Bizottsági tagok visszahívását a tagok 10 %-a, valamint az Elnökség írásbeli indokolt javaslattal kezdeményezheti. A Felügyelő Bizottsági tag visszahívásáról a Taggyűlés dönt.

8 A Felügyelő Bizottság elnöke: A Felügyelő Bizottság elnöke a testület irányítását ellátó, a testület tagja által egyszerű szótöbbséggel megválasztott tisztségviselő. Megbízatásának időtartama 4 év, amely ismételt megválasztásával meghosszabbítható. A Felügyelő Bizottság elnöke a bizottság munkájáról évente beszámol a Taggyűlésnek. Kizárólagos jogkörrel irányítja a bizottság munkáját, állandó meghívottként tanácskozási joggal részt vesz az Elnökség ülésein. 2.6 Az Etikai-Fegyelmi Bizottság Az Etikai-Fegyelmi Bizottság az országos Kamara Etikai és Fegyelmi Szabályzatában meghatározott módon közreműködik a szakmai, etikai normák kialakításában, kivizsgálja és befolyásolja az elsőfokú szakmai és etikai fegyelmi eljárást. Az Etikai-Fegyelmi Bizottság tagjait a Taggyűlés választja 4 éves időtartamra. Az Etikai-Fegyelmi Bizottság első ülésén tagjai közül elnököt választ. Az Etikai-Fegyelmi Bizottság elnökének és tagjainak nevét és címét a 6.sz. melléklet tartalmazza Az Etikai-Fegyelmi Bizottság jogállása: Az Etikai-Fegyelmi Bizottság tagjai feladatuk ellátása körében nem utasíthatók. Tevékenységüket az éves munkatervük alapján az országos Etikai-Fegyelmi Szabályzatban foglaltak szerint, a Kamara illetékességi területén felmerülő ügyek függvényében végzik Az Etikai-Fegyelmi Bizottság feladatai: Az Etikai-Fegyelmi Bizottság feladata: a tudomására jutott vagy az érintett tag által kezdeményezett etikai-fegyelmi ügyekben az országos Etikai-Fegyelmi Szabályzattal és az évi LVIII. Törvény aiban, valamint annak módosításáról szóló évi XLVII. törvényben megfogalmazottakkal összhangban az első fokú etikai-fegyelmi eljárást lefolytatja, közreműködik a szakmai, etikai normák kialakításában, folyamatosan figyelemmel kíséri a mérnöki tevékenység szakmai szabályainak és a Kamara etikai-fegyelmi szabályainak megtartását, tevékenységéről évente beszámol a Taggyűlésnek Az Etikai-Fegyelmi Bizottság intézkedései Az Etikai-Fegyelmi Bizottság az országos Etikai-Fegyelmi Szabályzat, az évi LVIII. Törvény ai és annak módosításáról szóló évi XLVII. törvény rendelkezései szerint eljárása során büntetésként - figyelmeztetés, - pénzbírság, - tagsági viszony felfüggesztése, - kizárás

9 9 intézkedést tehet Az Etikai-Fegyelmi Bizottsági tag visszahívása: Az Etikai-Fegyelmi Bizottság tagjainak visszahívására a Felügyelő Bizottság tagjainak visszahívására vonatkozó szabályok az irányadók Az Etikai-Fegyelmi Bizottság elnöke: Az Etikai-Fegyelmi Bizottság elnöke a bizottság munkájának irányítását ellátó, a bizottság tagjai által egyszerű többséggel megválasztott tisztségviselő. Megbízatásának időtartama 4 év, amely ismételt megválasztásával meghosszabbítható. Az Etikai-Fegyelmi Bizottság elnöke a bizottság munkájáról évente beszámol a Taggyűlésnek és folyamatosan beszámol a lefolytatott etikai-fegyelmi eljárásokról és a kiszabott büntetésekről az Elnökségnek. Kizárólagos jogkörrel irányítja a bizottság munkáját, kijelöli az eljáró etikai-fegyelmi bizottságok tagjait, és tanácskozási joggal állandó meghívottként részt vesz az Elnökség ülésein A Tagfelvételi és Minősítő Bizottság: A Tagfelvételi és Minősítő Bizottság jár el valamennyi tagfelvételi, átsorolási, szakértői, tervezői névjegyzékbe vételi kérelem ügyében mint az Elnökségnek alárendelt véleményező testület. A Tagfelvételi és Minősítő Bizottság tagjait a Taggyűlés választja 4 éves időtartamra. A Tagfelvételi és Minősítő bizottság tagjai első ülésükön maguk közül elnököt választanak. A Tagfelvételi és Minősítő Bizottság elnökének és tagjainak nevét és címét a 7.sz. melléklet tartalmazza A Tagfelvételi és Minősítő Bizottság jogállása: A beérkező tagfelvételi kérelmeket átvizsgálja, javaslatot tesz az Elnökségnek a felvételre, vagy a felvétel elutasítására, A tervezői és szakértői névjegyzékbe való felvételi kérelmet megvizsgálja, beszerzi a szükséges tagozati minősítő bizottsági véleményeket és ezek alapján javaslatot tesz a titkárnak a felvételre vagy annak elutasítására Amennyiben a benyújtott kérelmekkel kapcsolatos álláspontjának kialakításához további információkra, dokumentumokra van szükséges, úgy azt köteles beszerezni, illetve a kérelmező köteles az eljárás során együttműködni A Tagfelvételi és Minősítő Bizottság feladata: A Tagfelvételi és Minősítő Bizottság feladata, hogy a Kamarához benyújtott tagfelvételi kérelmeket és a kérelemhez csatolt dokumentumokat az évi LVIII. Törvény 25. -ának és az Alapszabály rendelkezéseinek való

10 10 megfelelőség szempontjából haladéktalanul, de legkésőbb a következő Elnökségi Ülésig megvizsgálja és írásban tegye meg észrevételeit, véleményezze az átsorolási kérelmeket, összeállítja és folyamatosan kezeli a szakterületenkénti tervezői, szakértői minősítés feltételeit rögzítő jogszabályokat, előírásokat, a tervezői, szakértői névjegyzékbe vételi kérelmeket a tevékenység folytatásához előírt feltételek szempontjából haladéktalanul, megvizsgálja és írásban véleményezze, tevékenységéről évente beszámoljon a Taggyűlésnek A Tagfelvételi és Minősítő Bizottság tagjainak visszahívása: A visszahívásra a Felügyelő Bizottság tagjainak visszahívására vonatkozó szabályok az irányadók A Tagfelvételi és Minősítő Bizottság elnöke: A Tagfelvételi és Minősítő Bizottság, a bizottság munkájának irányítását ellátó, a bizottság tagjai által választott tisztségviselő. Megbízatásának időtartama négy évre szól, amely ismételt megválasztásával meghosszabbítható. A Tagfelvételi és Minősítő Bizottság Elnöke a bizottság munkájáról évente beszámol a Taggyűlésnek és folyamatosan beszámol az Elnökségnek. Kizárólagos jogkörrel irányítja a bizottság munkáját, tanácskozási joggal állandó meghívottként részt vesz az Elnökség ülésein. 2.8 A Titkárság és a Titkár A Titkárság A területi kamara ügyviteli szerve a titkárság. A területi kamarának a taggyűlés, a területi elnökség, az etikai bizottság vagy valamely tisztségviselő kizárólagos hatáskörébe nem tartozó feladatait a titkárság irányítja, illetőleg hangolja össze. A titkárság kamarai igazgatási-ügyviteli feladatait az alapszabály, illetve a területi kamara szabályzata állapítja meg A Titkár: A Titkárság vezetője a kamara titkára. A titkár a kamarával munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll. A titkár felett a munkaviszony vagy a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítésével és megszüntetésével kapcsolatos jogokat az elnökség, az egyéb munkáltatói jogokat az elnök gyakorolja. A titkár gyakorolja a területi kamarában dolgozó munkavállalók felett a munkáltatói jogokat. A Kamara hatáskörébe tartozó közigazgatási ügyekben a titkár jár el és ezen ügyek tekintetében a közigazgatási szerv vezetőjének minősül. Titkár csak az lehet, aki megfelel az évi LVIII. Törvény 6/A. -ban előírt feltételeknek.

11 11 A titkár nevét, címét, és aláírási címpéldányát a 8.sz. melléklet tartalmazza A titkár jogállása A titkár tevékenységéről az elnöknek és az Elnökségnek folyamatos beszámolási kötelezettséggel, a testületi szervek felé rendszeres tájékoztatási kötelezettséggel tartozik. A titkár megbízásával, a megbízása visszavonásával és a díjazása megállapításával kapcsolatban az Elnökség, az egyéb jogokat az elnök gyakorolja. Tanácskozási joggal állandó meghívottként részt vesz az Elnökség ülésein A titkár feladatai: A titkár feladata, hogy felügyelje és irányítsa a Kamara ügyintéző szervezetét, a Kamara ügyintéző(i) viszonyában a munkáltatói jogokat gyakorolja, eljár a Kamara hatáskörébe utalt közigazgatási ügyekben, elősegíti a Kamara testületi szerveinek munkáját, döntéseik előkészítését, nyilvántartását és végrehajtását, megszervezi és irányítja a Kamara egységes ügyvitele, ügykezelési, irattározási rendjét és annak folyamatos működtetését, felügyeli és irányítja a kamarai tagjegyzék, tagnyilvántartás vezetését, felügyeli a Kamara gazdálkodási tevékenységét, elősegíti az állami közigazgatási szervekkel, helyi önkormányzatokkal és más hatóságokkal való kapcsolattartást. 3. A TISZTSÉGVISELŐKRE VONATKOZÓ KÖZÖS SZABÁLYOK: 3.1 A Kamara tisztségviselői elnök, alelnök, az Elnökség tagjai, a Felügyelő Bizottság elnöke, a Etikai - Fegyelmi Bizottság elnöke, a Tagfelvételi és Minősítő Bizottság elnöke, titkár. 3.2 Összeférhetetlenségi szabályok

12 12 A kamarai tag nem lehet egyidejűleg az Elnökség és a Felügyelő Bizottság tagja. A tag egyidejűleg a Kamara és az országos Kamara ügyintéző szerveiben összesen két tisztséget tölthet be. Az Elnökség és a Felügyelő Bizottság tagjai nem lehetnek egymás közeli hozzátartozói, illetve munkakörükben egymás alá-, fölérendeltjei. A közeli hozzátartozó fogalmát a Polgári Törvénykönyv b., pontja határozza meg. Az összeférhetetlenségről köteles az érintett tisztségviselő nyilatkozni, az összeférhetetlenség megállapításáról, fennállásáról az érintett bizottság foglal állást az Etikai-Fegyelmi Bizottság véleményének kikérése után. A vezető szerv határozathozatalában nem vehet részt az a személy, aki vagy akinek közeli hozzátartozója (Ptk b) pont), élettársa (a továbbiakban együtt: hozzátartozó) a határozat alapján a) kötelezettség vagy felelősség alól mentesül vagy b) bármely más előnyben részesül, illetve a megkötendő jogügyletben egyébként érdekelt. Nem minősül előnynek a közhasznú szervezet cél szerinti juttatásai keretében a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető nem pénzbeli szolgáltatás, illetve a társadalmi szervezet által tagjának, a tagsági jogviszony alapján nyújtott, létesítő okiratnak megfelelő cél szerinti juttatás. Nem lehet felügyelő szerv elnöke vagy tagja, illetve könyvvizsgálója az a személy, aki a) a vezető szerv elnöke vagy tagja, b) a közhasznú szervezettel a megbízatásán kívül más tevékenység kifejtésére irányuló munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll, ha jogszabály másképp nem rendelkezik, c) a közhasznú szervezet cél szerinti juttatásából részesül kivéve a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető nem pénzbeli szolgáltatásokat, és a társadalmi szervezet által tagjának a tagsági jogviszony alapján nyújtott, létesítő okiratnak megfelelő cél szerinti juttatást -, illetve d) az a)-c) pontban meghatározott személyek hozzátartozója. 3.3 A tisztségviselői megbízatás megszűnése A tisztségviselő megbízása megszűnik, ha a tisztségviselő tisztségéről lemond, tisztségéből visszahívják, megbízatásának időtartama lejár, kamarai tagsága megszűnik, halálával. 3.4 Aláírási jogok Az elnök önálló aláírási joggal rendelkezik. Távollétében az alelnök helyettesként a megbízásokban foglalt korlátozásokkal önállóan írhat alá. Az elnök távollétében más elnökségi tagot is felruházhat helyettesítéssel a megbízásba foglalt korlátokkal. A Kamaránál önálló aláírási jog illeti meg ügykörükben a tisztségviselőket. 4. HATÁROZATOK, ALÁÍRÁSOK

13 Határozatok nyilvántartása és közlése A taggyűlési és az elnökségi határozatokról külön-külön nyilvántartást kell vezetni. Ebben fel kell tüntetni a döntés tartalmát, időpontját, számát, hatályát és a szavazati adatokat. 4.2 A határozatokat a sajtó útján (írott vagy elektronikus) nyilvánosságra kell hozni, kivéve a tagfelvételi illetve a tervezői, szakértői, műszaki ellenőri és környezetvédelmi felülvizsgálati jogosultságokkal kapcsolatos elsőfokú határozatokat. Ezeket a személyiségi jogok védelme érdekében csak az érintetteknek szabad kiadni. 5. KÖZHASZNÚSÁG 5.1 A szolgáltatások igénybe vétele A Kamara közhasznú szolgáltatásait (jogosultságok ellenőrzése, névjegyzékek megtekintése és megvásárlása, szakmai díjszabási kiadványok megtekintése és megvásárlása, etikaiszakmai panaszok kivizsgálása és gazdasági tanácsadás, jogszabályok megtekintése stb.) bárki igénybe veheti a taggal azonos feltételekkel a félfogadási időben. 5.2 A keletkezett iratokba való betekintés rendje A kamarai iratokba, beszámolókba, nyilvántartásokba személyi iratok, adatok kivételével bárki betekinthet az elnöktől vagy a titkártól kapott szóbeli engedély alapján. A személyes iratokba, adatokba csak az érdekeltek és az elbírálásban résztvevők, valamint a Felügyelő Bizottság és az Etikai-Fegyelmi Bizottság tagjai tekinthetnek be. A Szervezeti és Működési Szabályzatot a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara Elnöksége a szeptember 17-én tartott ülésén 11. sz. határozatával módosította. Tatabánya, szeptember 17. Komjáthy László elnök

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2009. 1 1. Általános rendelkezések: A Szervezeti és Működési Szabályzat (továbbiakban: Szabályzat) rendelkezéseit a tervező-és

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat a február 9-i elnökségi ülésen jóváhagyott módosításokkal egységes szerkezetben

Szervezeti és Működési Szabályzat a február 9-i elnökségi ülésen jóváhagyott módosításokkal egységes szerkezetben Szervezeti és Működési Szabályzat 2016. a 2016. február 9-i elnökségi ülésen jóváhagyott módosításokkal egységes szerkezetben Általános rendelkezések Jelen Szervezeti és Működési Szabályzat továbbiakban

Részletesebben

1997. évi CLVI. törvény. a közhasznú szervezetekről1

1997. évi CLVI. törvény. a közhasznú szervezetekről1 1997. évi CLVI. törvény a közhasznú szervezetekről1 Az Országgyűlés a nem kormányzati és nem haszonelvű szervezetek hazai hagyományainak megőrzése, társadalmi szerepük növelése, közhasznú működésük és

Részletesebben

AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG AUDIT BIZOTTSÁGÁNAK Ü G Y R E N D J E

AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG AUDIT BIZOTTSÁGÁNAK Ü G Y R E N D J E AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG AUDIT BIZOTTSÁGÁNAK Ü G Y R E N D J E HATÁLYOS 2010. SZEPTEMBER 14. NAPJÁTÓL AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

Részletesebben

A Lövő Ifjúsági Klub. Szervezeti és Működési Szabályzata. 2014. November 01-től érvényes

A Lövő Ifjúsági Klub. Szervezeti és Működési Szabályzata. 2014. November 01-től érvényes A Lövő Ifjúsági Klub Szervezeti és Működési Szabályzata 2014. November 01-től érvényes 1 A Lövő Ifjúsági Klub Szervezeti és Működési Szabályzata 1. I. Általános rész a.) Az Ifjúsági Klub, az Alapszabály

Részletesebben

ÜGYREND. Felügyelő Bizottság Szent András Evangelizációs Alapítvány. Székhelye: 1116 Budapest, Fehérvári út 168-178. Alapítva: 2006. január 12.

ÜGYREND. Felügyelő Bizottság Szent András Evangelizációs Alapítvány. Székhelye: 1116 Budapest, Fehérvári út 168-178. Alapítva: 2006. január 12. ÜGYREND Felügyelő Bizottság Szent András Evangelizációs Alapítvány Székhelye: 1116 Budapest, Fehérvári út 168-178. Alapítva: 2006. január 12. Tartalomjegyzék 1. A Felügyelő Bizottság működése...3 1.1.

Részletesebben

Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje

Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje I. A Számvizsgáló Bizottság és tagjai 1. Az IPA Magyar Szekció (a továbbiakban: Magyar Szekció) Számvizsgáló Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság)

Részletesebben

Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány. Kuratórium Ügyrendje

Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány. Kuratórium Ügyrendje Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány Kuratórium Ügyrendje TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 2. A KURATÓRIUM ÖSSZETÉTELE... 3 3. A KURATÓRIUM TAGJAINAK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI... 3 4.

Részletesebben

AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Ü G Y R E N D J E. módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Ü G Y R E N D J E. módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG FELÜGYELŐ BIZOTTSÁGÁNAK Ü G Y R E N D J E módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Hatályos: 2010. október 26. napjától AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ

Részletesebben

a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D

a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D 2018.09.01. 1/8 Ezen szakosztályi ügyrend az alábbi jogszabályok és szabályzatok alapján és figyelembevételével

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2 I. Általános Rendelkezések Jelen Szervezeti és Működési Szabályzat /továbbiakban: Szabályzat/ rendelkezésit a

Részletesebben

d) az elnök által esetenként tanácskozási joggal meghívott személyek, e) meghívóval rendelkező további személyek. 05. Az országos küldöttgyűlés

d) az elnök által esetenként tanácskozási joggal meghívott személyek, e) meghívóval rendelkező további személyek. 05. Az országos küldöttgyűlés KÜLDÖTTGYŰLÉS A NAK küldöttgyűlés döntései előkészítésének rendje, a közreműködés (véleményezés) módja, eljárási szabályai, a testületi szerv üléseinek helye, ideje, továbbá nyilvánossága, döntései, ülésének

Részletesebben

TISZTA LAP. Hódmezővásárhelyért Polgári Egyesület ALAPSZABÁLY. ( a módosítással egységes szerkezetben ) Általános rendelkezések.

TISZTA LAP. Hódmezővásárhelyért Polgári Egyesület ALAPSZABÁLY. ( a módosítással egységes szerkezetben ) Általános rendelkezések. TISZTA LAP Hódmezővásárhelyért Polgári Egyesület ALAPSZABÁLY ( a módosítással egységes szerkezetben ) I. Általános rendelkezések. 1. (1) Az Egyesület neve: Tiszta lap Hódmezővásárhelyért Polgári Egyesület

Részletesebben

A Szent Gellért Diákszövetség. - módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt ALAPSZABÁLYA december 19.

A Szent Gellért Diákszövetség. - módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt ALAPSZABÁLYA december 19. A Szent Gellért Diákszövetség - módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt ALAPSZABÁLYA 1 2015. december 19. 1. Általános rendelkezések: 1.1. Az egyesület neve: Szent Gellért Diákszövetség 1.2. Az egyesület

Részletesebben

Magyar Fizikushallgatók Egyesülete Megismételt Közgyűlés Budapest, 2016

Magyar Fizikushallgatók Egyesülete Megismételt Közgyűlés Budapest, 2016 Magyar Fizikushallgatók Egyesülete Megismételt Közgyűlés Budapest, 2016 Időpont: 2016. április 20. 20:15 Helyszín: Budapest Mellékletek: Jelenléti ív Alapszabály Az elnök a határozatképesség vizsgálata

Részletesebben

TAGOZATI ALAPSZABÁLY. ÉVOSZ Mérnöki Vállalkozások Tagozata

TAGOZATI ALAPSZABÁLY. ÉVOSZ Mérnöki Vállalkozások Tagozata TAGOZATI ALAPSZABÁLY A Mérnöki Vállalkozások Tagozata, mint az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) társadalmi szervezet keretében megalakuló Tagozatot, az Alapítók az Alkotmány, a Polgári

Részletesebben

Egyesületi alapszabály

Egyesületi alapszabály EASZ-01 - Egyesület adatai 1. Kötelező rendelkezések az általános rendelkezések körében 1.1. az egyesület neve Nemzeti Ifjúsági Tanács Egyesület 1.2. az egyesület székhelye Irányítószám Község, város Közterület

Részletesebben

BFTE - Megismételt rendkívüli taggyűlés 2014. Jegyzőkönyv. Nyílt szavazás. Tartózkodás és nem szavazat nélkül egyhangúlag elfogadva.

BFTE - Megismételt rendkívüli taggyűlés 2014. Jegyzőkönyv. Nyílt szavazás. Tartózkodás és nem szavazat nélkül egyhangúlag elfogadva. Helye: Ökológiai Intézet, BFTE iroda. 3525 Miskolc, Kossuth u. 13. I. emelet Ideje: 2014.10.30., szerda 17.00 óra BFTE - Megismételt rendkívüli taggyűlés 2014. Jegyzőkönyv Boronkai József: Köszöntöm az

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (továbbiakban BTK) Doktori és Habilitációs Tanácsa

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (továbbiakban BTK) Doktori és Habilitációs Tanácsa

Részletesebben

A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület Szervezeti és Működési Szabályzata. A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület

A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület Szervezeti és Működési Szabályzata. A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2008. I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Sportegyesület jogállása Az Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület alakuló közgyűlése

Részletesebben

TAGOZATI ALAPSZABÁLY

TAGOZATI ALAPSZABÁLY TAGOZATI ALAPSZABÁLY A Magasépítési Tagozat, mint az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) egyesületi formában működő civil szervezet keretében megalakuló Tagozatot, az Alapítók az Alkotmány,

Részletesebben

ALAPSZABÁLY. (A 2007. november 05-ei Közgyűlés által jóváhagyott módosításokkal egységes szerkezetben.)

ALAPSZABÁLY. (A 2007. november 05-ei Közgyűlés által jóváhagyott módosításokkal egységes szerkezetben.) ALAPSZABÁLY (A 2007. november 05-ei Közgyűlés által jóváhagyott módosításokkal egységes szerkezetben.) Az Egyesület neve: Az Egyesület székhelye: Víz, Zene, Virág Fesztivál Egyesület 2890 Tata, Váralja

Részletesebben

HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1 HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2 A HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A szabályzat célja a Honvéd Zrínyi Sportegyesület (a továbbiakban: Egyesület)

Részletesebben

A HAJDÚ-BIHAR MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA ALAPSZABÁLYA. 2014. május 8.

A HAJDÚ-BIHAR MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA ALAPSZABÁLYA. 2014. május 8. A HAJDÚ-BIHAR MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA ALAPSZABÁLYA 2014. május 8. (a mindenkor hatályos kamarai törvény jelen alapszabály mellékletét képezi) T E R VE Z E T 2 Bevezetés A Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara

Részletesebben

2.2. sz. Egyetemi Szabályzat

2.2. sz. Egyetemi Szabályzat 2.2. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM DOKTORANDUSZ ÖNKORMÁNYZAT ALAPSZABÁLYA A Miskolci Egyetem Szenátusának 379/2012. sz. határozata. - 1 - A Miskolci Egyetem Doktorandusz Önkormányzat Alapszabálya

Részletesebben

A KYOKUSHIN SHINJU-KAI KARATE EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA

A KYOKUSHIN SHINJU-KAI KARATE EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA A KYOKUSHIN SHINJU-KAI KARATE EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA Az alapítók ezen okirattal kinyilvánítják, hogy az 1989. évi II. törvény és a 2000. évi CXLV. törvény alapján, határozatlan időre jogi személynek minősülő

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt. Javadalmazási Bizottságának ügyrendje

Az OTP Bank Nyrt. Javadalmazási Bizottságának ügyrendje Az OTP Bank Nyrt. Javadalmazási Bizottságának ügyrendje I. A Javadalmazási Bizottság jogállása A Javadalmazási Bizottság az Igazgatóság által létrehozott, folyamatos működésű bizottság, mely segíti a vezérigazgató

Részletesebben

VAGYONÉPITŐ KLUB ALAPSZABÁLYA

VAGYONÉPITŐ KLUB ALAPSZABÁLYA VAGYONÉPITŐ KLUB ALAPSZABÁLYA Alulírott Alapítók létrehozták a Vagyonépítő Klubot. A Vagyonépítő Klub 2008. március 29 -i Klubgyűlése az alábbi alapszabályt fogadta el. I. A Klub adatai 1 A Klub neve:

Részletesebben

A MOTOROS KÖNNYŰREPÜLŐ SZÖVETSÉG ALAPSZABÁLYA

A MOTOROS KÖNNYŰREPÜLŐ SZÖVETSÉG ALAPSZABÁLYA A MOTOROS KÖNNYŰREPÜLŐ SZÖVETSÉG ALAPSZABÁLYA Jóváhagyta: a 2005. április 8-i közgyűlés Egységes szerkezetbe foglalt alapszabály I. Általános rendelkezések: A Szövetség neve: Motoros Könnyűrepülő Szövetség

Részletesebben

A MAGYAR TELEKOM TáVKÖZLÉSI NYILVáNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTáRSASáG AUDIT BIZOTTSáGáNAK ÜGYRENDJE

A MAGYAR TELEKOM TáVKÖZLÉSI NYILVáNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTáRSASáG AUDIT BIZOTTSáGáNAK ÜGYRENDJE A MAGYAR TELEKOM TáVKÖZLÉSI NYILVáNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTáRSASáG AUDIT BIZOTTSáGáNAK ÜGYRENDJE 1. STÁTUSZ, CÉL ÉS SZEREP 1.1. A Magyar Telekom Távközlési Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (a Társaság

Részletesebben

AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. 1. Általános rendelkezések

AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. 1. Általános rendelkezések AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar (továbbiakban: PTE IGYK) hatályos szabályzatai alapján az Illyés Gyula Szakkollégium (továbbiakban:

Részletesebben

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. TARTALOMJEGYZÉK 1. Felelős műszaki vezetői és építési

Részletesebben

VILLAMOSENERGIA-IPARI MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKVÉDELMI SZAKSZERVEZETE

VILLAMOSENERGIA-IPARI MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKVÉDELMI SZAKSZERVEZETE VILLAMOSENERGIA-IPARI MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKVÉDELMI SZAKSZERVEZETE (VIMÉSZ) SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Tatabánya, 2012. október 29. VILLAMOSENERGIA-IPARI MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKVÉDELMI SZAKSZERVEZETE (VIMÉSZ)

Részletesebben

Alapszabály. I. fejezet. Általános rendelkezések. 3./ Az Egyesület tevékenységét a Magyar Köztársaság területén végzi, az Alkotmány keretei között.

Alapszabály. I. fejezet. Általános rendelkezések. 3./ Az Egyesület tevékenységét a Magyar Köztársaság területén végzi, az Alkotmány keretei között. 1. oldal, összesen: 11 Alapszabály I. fejezet Általános rendelkezések 1./ Az Egyesület neve: 2./ Az Egyesület székhelye: 3./ Az Egyesület tevékenységét a Magyar Köztársaság területén végzi, az Alkotmány

Részletesebben

ORSZÁGOS ETIKAI BIZOTTSÁG UGYRENDJE

ORSZÁGOS ETIKAI BIZOTTSÁG UGYRENDJE MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓI KAMARA 1450 Budapest, Pf.:214. Telefon: 1-323-2070 Fax: 1-323-2079 e-mail: meszk@meszk.hu ORSZÁGOS ETIKAI BIZOTTSÁG UGYRENDJE Az Országos Elnökség 3/2015. (01.22.) sz.

Részletesebben

3. fejezet: Tisztséget és funkciót viselők feladatainak leírása

3. fejezet: Tisztséget és funkciót viselők feladatainak leírása 3. fejezet: Tisztséget és funkciót viselők feladatainak leírása A tisztséget és funkciót viselők abban az esetben tudják megfelelően ellátni a feladataikat, valamint a választás folyamán akkor tudnak felelősséggel

Részletesebben

CSONGRÁD MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÖNKORMÁNYZATI SZABÁLYZATA

CSONGRÁD MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÖNKORMÁNYZATI SZABÁLYZATA A Csongrád Megyei Bíróság Pk. 60.170/1994/2. számú végzése alapján nyilvántartásba vett CSONGRÁD MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÖNKORMÁNYZATI SZABÁLYZATA Egységes szerkezetben a 2012. április 27-i és

Részletesebben

A Duna Részvízgyűjtő Vízgazdálkodási Tanács SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Általános rendelkezések

A Duna Részvízgyűjtő Vízgazdálkodási Tanács SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Általános rendelkezések A Duna Részvízgyűjtő Vízgazdálkodási Tanács SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. Általános rendelkezések 1. A Duna Részvízgyűjtő Vízgazdálkodási Tanács (továbbiakban: Tanács) a vízgazdálkodásról szóló

Részletesebben

KÖZALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓ OKIRATA (MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBEN)

KÖZALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓ OKIRATA (MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBEN) KÖZALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓ OKIRATA (MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBEN) Kapuvár Lakosainak Egészségért Közalapítvány jogi személyiséggel rendelkező, közfeladatok biztosítása céljából határozatlan időre létrehozott

Részletesebben

A Balkán Táncegyüttes és Kulturális Egyesület Alapszabálya 2001.

A Balkán Táncegyüttes és Kulturális Egyesület Alapszabálya 2001. A Balkán Táncegyüttes és Kulturális Egyesület Alapszabálya 2001. 1. Általános rendelkezések 1.1. Az egyesület neve: Balkán Táncegyüttes és Kulturális Egyesület 1.2. Székhelye: 5600 Békéscsaba, Kazinczy

Részletesebben

Egységes szerkezetbe foglalt ALAPÍTÓ OKIRAT. 2012. október 11.

Egységes szerkezetbe foglalt ALAPÍTÓ OKIRAT. 2012. október 11. Egységes szerkezetbe foglalt ALAPÍTÓ OKIRAT 2012. október 11. 1 Alulírott alapító a Ptk. 74/A-G -ai alapján a következők szerint rögzíti egységes szerkezetben 2012. október 11. a Sárospataki Theologiai

Részletesebben

Alkalmazott Tudományért Kutatási és Fejlesztési Alapítvány Szervezeti és Működési Szabályzata

Alkalmazott Tudományért Kutatási és Fejlesztési Alapítvány Szervezeti és Működési Szabályzata 1 Alkalmazott Tudományért Kutatási és Fejlesztési Alapítvány Szervezeti és Működési Szabályzata Kelt: Budapest, 2006.november 16. 2 Az Alapítvány adatai: Az Alapítvány cégneve: Alkalmazott Tudományért

Részletesebben

SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola 8000 Székesfehérvár, Koppány u. 2/a. SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2010. NOVEMBER 1 Általános rendelkezések Az Iskola Szülői Szervezete

Részletesebben

Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Információbiztonsági Szakosztály EIVOK Szervezeti és Működési Szabályzat

Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Információbiztonsági Szakosztály EIVOK Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat 1. Általános rendelkezések 1.1. Az : 1.1.1. a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (a továbbiakban HTE) szakosztályként működő szervezeti egysége; 1.1.2. a

Részletesebben

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság AUDIT BIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE 2015. március 24. A MOL Magyar Olaj- és

Részletesebben

OLCOTE HOCKEY CLUB. H 2337 Délegyháza Fácán utca 8. Honlap: www.olcotehc.hu ; Email: olcote@hockey.hu ; Tel.: +36-20-311-64-46

OLCOTE HOCKEY CLUB. H 2337 Délegyháza Fácán utca 8. Honlap: www.olcotehc.hu ; Email: olcote@hockey.hu ; Tel.: +36-20-311-64-46 OLCOTE HOCKEY CLUB H 2337 Délegyháza Fácán utca 8. Honlap: www.olcotehc.hu ; Email: olcote@hockey.hu ; Tel.: +36-20-311-64-46 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2011. október 31. 1 I. Általános rész 1.

Részletesebben

MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés)

MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés) MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés) I. fejezet Általános rendelkezések 1.) A társadalmi szervezet neve: MAGYAR

Részletesebben

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság FELÜGYELŐ BIZOTTSÁGÁNAK. egységes szerkezetbe foglalt ÜGYRENDJE

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság FELÜGYELŐ BIZOTTSÁGÁNAK. egységes szerkezetbe foglalt ÜGYRENDJE A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság FELÜGYELŐ BIZOTTSÁGÁNAK egységes szerkezetbe foglalt ÜGYRENDJE A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság Felügyelő

Részletesebben

A Vas Megyei Mérnöki Kamara ALAPSZABÁLYA A május 30-ai taggyűlésen jóváhagyott módosításokkal egységes szerkezetben

A Vas Megyei Mérnöki Kamara ALAPSZABÁLYA A május 30-ai taggyűlésen jóváhagyott módosításokkal egységes szerkezetben A Vas Megyei Mérnöki Kamara ALAPSZABÁLYA 2016. A 2016. május 30-ai taggyűlésen jóváhagyott módosításokkal egységes szerkezetben TARTALOMJEGYZÉK PREAMBULUM 4 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 1.1. A köztestület

Részletesebben

A szakcsoport működését meghatározó szabályozások

A szakcsoport működését meghatározó szabályozások A szakcsoport működését meghatározó szabályozások MMK Alapszabály 5.3.1. A szakmai tagozatok közreműködése a Kamara közfeladataink ellátásában A Kamara szakmai tagozatai a mérnöki tevékenység jogszerűségének

Részletesebben

Café Momus Egyesület A kultúra internetes terjesztéséért ALAPSZABÁLY

Café Momus Egyesület A kultúra internetes terjesztéséért ALAPSZABÁLY Café Momus Egyesület A kultúra internetes terjesztéséért ALAPSZABÁLY A 2000. január 29.-án megtartott alapító taggyűlésen és 2000. június 21-én tartott taggyűlésen elfogadott, egységes szerkezetbe foglalt

Részletesebben

MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1 I. A Magyar Vámügyi Szövetség (továbbiakban: Szövetség) adatai Elnevezése: Magyar: Angol: Német: Francia: Magyar Vámügyi Szövetség Hungarian

Részletesebben

NYÍRSÉGI HÁZIORVOSI EGYESÜLET ALAPSZABÁLY

NYÍRSÉGI HÁZIORVOSI EGYESÜLET ALAPSZABÁLY NYÍRSÉGI HÁZIORVOSI EGYESÜLET ALAPSZABÁLY I. Általános rendelkezések A szervezet neve: Nyírségi Háziorvosok Egyesülete A szervezet székhelye: 4400 Nyíregyháza, Szent István út 59. A szervezet működési

Részletesebben

mint Alapító, létrehozta a Nyomdász Támasz Alapítványt, melyet a Fővárosi Bíróság 1189. szám alatt vett nyilvántartásba.

mint Alapító, létrehozta a Nyomdász Támasz Alapítványt, melyet a Fővárosi Bíróság 1189. szám alatt vett nyilvántartásba. A L A P Í T Ó O K I R A T /a 2010. április 10.illetve május 27. napján elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben/ A Nyomdaipari Dolgozók Szakszervezete /NYDSZ/ /1068 Budapest, Benczúr utca 37./,

Részletesebben

A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége alapszabálya

A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége alapszabálya A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége alapszabálya 1. A Szövetség neve A Magyarországi Rendezvényszervezők é s s z o l g á l t a t ó k Szövetsége, továbbiakban Szövetség a Magyarországon

Részletesebben

A Katona József Műszaki, Közgazdasági Szakképző Iskola és Gimnázium

A Katona József Műszaki, Közgazdasági Szakképző Iskola és Gimnázium A Katona József Műszaki, Közgazdasági Szakképző Iskola és Gimnázium 1138 Budapest, Váci út 107. Felnőttképzési szervezete A SZAKMAI TANÁCSADÓ TESTÜLET MŰKÖDÉSI RENDJE Összeállította: Tajti Zsuzsanna Elfogadta

Részletesebben

III. Az Egyesület Szervei

III. Az Egyesület Szervei III. Az Egyesület Szervei Az Egyesület szervei: 1. Közgyűlés 2. Választmány 3. Elnökség 4. Regionális szervezetek, Régiók 5. Felügyelő Bizottság 6. Etikai Bizottság 7.Munkabizottságok 1. KÖZGYŰLÉS 1.1.

Részletesebben

Jegyzőkönyv, A közgyűlés egyhangú határozattal levezető elnöknek Lovász Lászlót választja meg.

Jegyzőkönyv, A közgyűlés egyhangú határozattal levezető elnöknek Lovász Lászlót választja meg. Jegyzőkönyv, amely a Budai Polgárok Társasága 2010. március 30. napján 17 órakor tartott közgyűléséről készült. Jelen vannak a mellékelt jelenléti ív szerint 13 fő: A közgyűlés egyhangú határozattal levezető

Részletesebben

Alapszabály. (Módosítva: június 22.)

Alapszabály. (Módosítva: június 22.) Alapszabály (Módosítva: 2007. június 22.) 1. Az egyesület neve: Okkal-Más-Okkal Ifjúsági Egyesület 2. Az egyesület székhelye: Hajdúnánás, Kazinczy u. 19. sz. 3. Az egyesület címe: 4080 Hajdúnánás, Köztársaság

Részletesebben

Duna Charta Egyesület. Alapszabálya

Duna Charta Egyesület. Alapszabálya A Duna Charta Egyesület Módosított és egységes szerkezetbe foglalt Alapszabálya A Duna Charta Egyesület (bírósági lajstromszáma: Pk.60830/2002) 2009. évi rendes Közgyűlésén 2009. január 21-én és a közhasznú

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 Vasi Rendőr Sportsegély- és Sportegyesület Elnöksége Szám:.../ 2007 VASI RENDŐR SPORTSEGÉLY ÉS SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Szombathely 2007. május 30. 2 A Vasi Rendőr Sportsegély-

Részletesebben

Közgyűlés lebonyolításának rendje és választási szabályzata

Közgyűlés lebonyolításának rendje és választási szabályzata SzMSz 3. sz. melléklete Közgyűlés lebonyolításának rendje és választási szabályzata Érvényes: 2012. május 24-től visszavonásig 1 Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége tisztújító/választó közgyűlés

Részletesebben

ALAPSZABÁLY. Egységes szerkezetbe foglalása. Az Egyesület címere:

ALAPSZABÁLY. Egységes szerkezetbe foglalása. Az Egyesület címere: Nytsz.: 1/2014 1 EGED FUTÓ KLUB ALAPSZABÁLY Egységes szerkezetbe foglalása Az Eged Futó Klub a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény, az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint

Részletesebben

A POLGÁRI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A POLGÁRI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A POLGÁRI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Egységes szerkezetben az 53/2016. (IV.28.), 91/2016.(VI.16.)sz. KT. határozattal 1 Polgár Város Képviselő-testülete a magyar nemzeti értékek

Részletesebben

Szervezeti és működési szabályzat

Szervezeti és működési szabályzat Szervezeti és működési szabályzat I. Általános rész 1. Az Egyesület főbb adatai: 1.1 neve: Újszászi 4H Egyesület 1.2 székhelye: 5052. Újszász, Bajcsy-Zs. u. 16. 1.3 ellenőrzés: Az Egyesület felett a törvényességi

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Komárom Városi Sportegyesület 2922 Komárom, Stadion út 1. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyva: 2009. április 24. 1 A szervezeti és működési szabályzat összefoglalóan tartalmazza az egyesület szerveinek,

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE

A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE Debrecen 2016. február 9. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK... 2 2. A KONZISZTÓRIUM MŰKÖDÉSÉRE VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 2 3. A KONZISZTÓRIUM

Részletesebben

A szakcsoport működését meghatározó szabályozások

A szakcsoport működését meghatározó szabályozások A szakcsoport működését meghatározó szabályozások MMK Alapszabály 5.3.1. A szakmai tagozatok közreműködése a Kamara közfeladataink ellátásában A Kamara szakmai tagozatai a mérnöki tevékenység jogszerűségének

Részletesebben

az egészségügyi szakmai vizsgaelnöki pályázatok Bíráló Bizottságának ügyrendjérıl

az egészségügyi szakmai vizsgaelnöki pályázatok Bíráló Bizottságának ügyrendjérıl A Nemzeti Erıforrás Minisztérium közleménye az egészségügyi szakmai vizsgaelnöki pályázatok Bíráló Bizottságának ügyrendjérıl hatályos: 2012.04.06 - Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalról

Részletesebben

K Á V A Kulturális Műhely. Alapszabályának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege.

K Á V A Kulturális Műhely. Alapszabályának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege. A K Á V A Kulturális Műhely Alapszabályának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege. I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. Az egyeseület neve: KÁVA Kulturális Műhely 2. Az egyesület székhelye: 1022

Részletesebben

A BOLYAI JÁNOS KATONAI MŰSZAKI FŐISKOLA SZOCIÁLPOLITIKAI ALAPÍTVÁNYÁNAK A L A P Í T Ó O K I R A T A

A BOLYAI JÁNOS KATONAI MŰSZAKI FŐISKOLA SZOCIÁLPOLITIKAI ALAPÍTVÁNYÁNAK A L A P Í T Ó O K I R A T A A BOLYAI JÁNOS KATONAI MŰSZAKI FŐISKOLA SZOCIÁLPOLITIKAI ALAPÍTVÁNYÁNAK A L A P Í T Ó O K I R A T A 2 A Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola tartós, közérdekű célt szolgáló szociálpolitikai Alapítványt

Részletesebben

Preambulum. 1.. Általános rendelkezések

Preambulum. 1.. Általános rendelkezések Preambulum A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola Hallgatói Önkormányzata a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény, valamint a Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzatának figyelembevételével

Részletesebben

MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG A MŰKÖDÉSI EGYSÉGEK VEZETŐSÉGVÁLASZTÁSÁNAK SZABÁLYZATA

MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG A MŰKÖDÉSI EGYSÉGEK VEZETŐSÉGVÁLASZTÁSÁNAK SZABÁLYZATA MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG A MŰKÖDÉSI EGYSÉGEK VEZETŐSÉGVÁLASZTÁSÁNAK SZABÁLYZATA (Az Ügyrend 2. melléklete) 2016. A MŰKÖDÉSI EGYSÉGEK VEZETŐSÉGVÁLASZTÁSA Az alapszabály és az ügyrend rendelkezései:

Részletesebben

Magyar Elektrotechnikai Egyesület szervezete

Magyar Elektrotechnikai Egyesület szervezete MAGYAR ELEKTROTECHNIKAI EGYESÜLET 1075 Budapest, Madách Imre út 5. III. emelet Magyar Elektrotechnikai Egyesület szervezete SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Verzió: 1 Készítette: Készítette: Sebestény

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA

BÁCS-KISKUN MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA BÁCS-KISKUN MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA A L A P S Z A B Á L Y ( E g y s é g e s s z e r k e z e t b e f o g l a l v a ) K E C S K E M É T 1996 Az Országgyűlés a hazai hagyományokat és a fejlett demokráciák gyakorlatát

Részletesebben

A Magyar Kereskedelemi és Iparkamara által állandó választottbíróságként. működtetett Kereskedelmi Választottbíróság ügyrendje

A Magyar Kereskedelemi és Iparkamara által állandó választottbíróságként. működtetett Kereskedelmi Választottbíróság ügyrendje A Magyar Kereskedelemi és Iparkamara által állandó választottbíróságként működtetett Kereskedelmi Választottbíróság ügyrendje A Kereskedelmi Választottbíróság elnöksége a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Részletesebben

Újpalota Sportegyesület. Alapszabály

Újpalota Sportegyesület. Alapszabály Újpalota Sportegyesület Alapszabály Az Újpalota Sportegyesület alakuló közgyűlése az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény, illetőleg a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi

Részletesebben

BARANYAI CAMPING CLUB ALAPSZABÁLYA

BARANYAI CAMPING CLUB ALAPSZABÁLYA A BARANYAI CAMPING CLUB ALAPSZABÁLYA 1 BARANYAI CAMPING CLUB ALAPSZABÁLYA I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.) A Club neve:.. Baranyai Camping Club ( a továbbiakban :.-Club ) 2.) A Club székhelye : Pécs,- 7621.Pécs,-Búza

Részletesebben

EGYESEK IFJÚSÁGI EGYESÜLET A L A P S Z A B Á L Y A

EGYESEK IFJÚSÁGI EGYESÜLET A L A P S Z A B Á L Y A EGYESEK IFJÚSÁGI EGYESÜLET A L A P S Z A B Á L Y A 1. Az Egyesület neve: Egyesek Ifjúsági Egyesület 2. Székhelye: 1137 Budapest, Radnóti Miklós utca 4-6. I. 14. 3. Alapításának ideje: 2000.április.1. 4.

Részletesebben

Alapszabály. (2) Az Egyesület székhelye: 9700 Szombathely, Bolyai u 11. NymE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Alapszabály. (2) Az Egyesület székhelye: 9700 Szombathely, Bolyai u 11. NymE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Alapszabály A Bolyais Szülők Egyesülete alakuló közgyűlése az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény, illetőleg a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi IV. törvény 61-64. -ai

Részletesebben

J A V A S L A T. az Ózdi Távhőtermelő és Szolgáltató Kft. Felügyelő Bizottsága Ügyrendjének jóváhagyására

J A V A S L A T. az Ózdi Távhőtermelő és Szolgáltató Kft. Felügyelő Bizottsága Ügyrendjének jóváhagyására J A V A S L A T az Ózdi Távhőtermelő és Szolgáltató Kft. Felügyelő Bizottsága Ügyrendjének jóváhagyására Ózd, 2015. október 29. Előterjesztő: Ózdi Távhőtermelő és Szolgáltató Kft ügyvezetője Ózd Város

Részletesebben

J A V A S L A T az Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága Ügyrendjének jóváhagyására

J A V A S L A T az Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága Ügyrendjének jóváhagyására J A V A S L A T az Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága Ügyrendjének jóváhagyására Előterjesztő: Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyvezető-főszerkesztője Ózd, 2016. április 28. Ózd

Részletesebben

ALAPSZABÁLY. A társadalmi szervezet neve, székhelye és célja

ALAPSZABÁLY. A társadalmi szervezet neve, székhelye és célja ALAPSZABÁLY melyet a tagok az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény rendelkezései alapján 1994. szeptember 30. napján elfogadtak, majd többször módosítottak, legutoljára 2013. február 16. napján,

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TŰZVÉDELMI TAGOZATA. Oltóberendezés Szakosztály ÜGYRENDJE (TERVEZET)

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TŰZVÉDELMI TAGOZATA. Oltóberendezés Szakosztály ÜGYRENDJE (TERVEZET) MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TŰZVÉDELMI TAGOZATA Oltóberendezés Szakosztály ÜGYRENDJE (TERVEZET) 2014. A Szakosztály szervezetét és működését elsősorban a Magyar Mérnöki Kamara Alapszabálya (továbbiakban: Alapszabály),

Részletesebben

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fejér Megyei Szervezetének Szervezeti és Működési Szabályzata

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fejér Megyei Szervezetének Szervezeti és Működési Szabályzata A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fejér Megyei Szervezetének Szervezeti és Működési Szabályzata I. Általános megállapítások 1. A Szervezeti és Működési Szabályzat a Magyar Könyvtáros Egyesület Fejér Megyei

Részletesebben

VÁLASZTÁSI SZABÁLYZAT

VÁLASZTÁSI SZABÁLYZAT 1. számú melléklet az SZMSZ-hez NYUGÁLLOMÁNYÚ LÉGVÉDELMI TÜZÉREK BAJTÁRSI EGYESÜLETE VÁLASZTÁSI SZABÁLYZAT NAGYOROSZI 2012. 1. BEVEZETŐ (1) Az Egyesületi választásokat a Választási Szabályzata mellett

Részletesebben

NEVELÉS- ÉS OKTATÁSKUTATÓK SZÖVETSÉGE

NEVELÉS- ÉS OKTATÁSKUTATÓK SZÖVETSÉGE NEVELÉS- ÉS OKTATÁSKUTATÓK SZÖVETSÉGE HUNGARIAN EDUCATIONAL RESEARCH ASSOCIATION (HERA) * ALAPSZABÁLY BUDAPEST, 2010 EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA Alulírott Alapítók az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény

Részletesebben

A Dél-Zempléni Vidékfejlesztési Szövetség Alapszabálya

A Dél-Zempléni Vidékfejlesztési Szövetség Alapszabálya A Dél-Zempléni Vidékfejlesztési Szövetség Alapszabálya A Dél-Zempléni Vidékfejlesztési Szövetség Alapszabályát célkitűzéseinek megfelelően, az egyesület működésének biztosítása, a tagok jogai és kötelezettségei

Részletesebben

SZENTGÁLI ERDŐBIRTOKOSSÁGI TÁRSULAT ALAPSZABÁLY MÓDOSÍTÁS TERVEZETÉT TERJESZTI ELŐ MÁJUS 12-RE ÖSSZEHÍVOTT KÖZGYŰLÉSÉSÉRE

SZENTGÁLI ERDŐBIRTOKOSSÁGI TÁRSULAT ALAPSZABÁLY MÓDOSÍTÁS TERVEZETÉT TERJESZTI ELŐ MÁJUS 12-RE ÖSSZEHÍVOTT KÖZGYŰLÉSÉSÉRE SZENTGÁLI ERDŐBIRTOKOSSÁGI TÁRSULAT ALAPSZABÁLY MÓDOSÍTÁS TERVEZETÉT TERJESZTI ELŐ A 2018. MÁJUS 12-RE ÖSSZEHÍVOTT KÖZGYŰLÉSÉSÉRE EBT. VEZETŐSÉGE 2018. ÁPRILIS 24. 1 1/1 A közgyűlés hatáskörébe tartozik:

Részletesebben

Alapszabály I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. Az Egyesület neve: VAGYUNK Otthontalan Művészek Önsegítő Egyesülete (a továbbiakban: Egyesület)

Alapszabály I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. Az Egyesület neve: VAGYUNK Otthontalan Művészek Önsegítő Egyesülete (a továbbiakban: Egyesület) Alapszabály A csatolt jelenléti ívvel igazolt tagok az 1989. évi II. törvény rendelkezései alapján az alábbi egyesületet hozzák létre (A 2006. december 12-én és 2007. február 28-án. kelt módosításokkal

Részletesebben

ÉRTEM Értelmes Tervezettség Mozgalom Egyesület. Alapszabály

ÉRTEM Értelmes Tervezettség Mozgalom Egyesület. Alapszabály ÉRTEM Értelmes Tervezettség Mozgalom Egyesület Alapszabály I. fejezet Általános rendelkezések 1.1. Az Egyesület neve: ÉRTEM Értelmes Tervezettség Mozgalom Egyesület. Rövid neve: Értem Egyesület 1.2. Az

Részletesebben

Alapító okirat. 1. Az egyesület neve, székhelye:

Alapító okirat. 1. Az egyesület neve, székhelye: Alapító okirat 1. Az egyesület neve, székhelye: 1.1. Az egyesület neve: Villanypára Egyesület Az egyesület rövidített neve: VAPER 1.2. Székhelye: 6766 Dóc, Petőfi u. 9. 1.3. Az egyesület emblémája: 1.4

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1 A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1 A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Külügyi Bizottsága a jogszabályokkal és a vonatkozó egyetemi szabályzatokkal

Részletesebben

A Vasutasok Szakszervezete Felügyelő Bizottságának ÜGYRENDJE

A Vasutasok Szakszervezete Felügyelő Bizottságának ÜGYRENDJE A Vasutasok Szakszervezete Felügyelő Bizottságának ÜGYRENDJE 1. Általános rendelkezések A Vasutasok Szakszervezete ( a továbbiakban: VSZ) XVIII. Kongresszusán 2015. 05.16-án megválasztott Felügyelő Bizottság

Részletesebben

KANIZSAI DARTS EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA. I. Fejezet. Általános rendelkezések. II. Fejezet. Az egyesület célja és tevékenysége

KANIZSAI DARTS EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA. I. Fejezet. Általános rendelkezések. II. Fejezet. Az egyesület célja és tevékenysége KANIZSAI DARTS EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA Az egyesület alapító tagjai a 2006. JANUÁR 19.-én megtartott alakuló taggyűlésén a szabadidő kultúrált eltöltése, valamint a darts sport gyakorlása, fejlesztése és

Részletesebben

MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK és KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE

MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK és KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK és KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE MUNKAÜGYI SZAKIGAZGATÁSBAN DOLGOZÓK ORSZÁGOS SZAKMAI TANÁCSA (MKKSZ MUNKAÜGYI OSZT) SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT A

Részletesebben

ELLENŐRZŐ BIZOTTSÁG ÜGYRENDJE

ELLENŐRZŐ BIZOTTSÁG ÜGYRENDJE Nyt. szám: /2012 1. számú példány NYUGÁLLOMÁNYÚ LÉGVÉDELMI TÜZÉREK BAJTÁRSI EGYESÜLETE ELLENŐRZŐ BIZOTTSÁG ÜGYRENDJE NAGYOROSZI 2012. 1. BEVEZETŐ (1) A Nyugállományú Légvédelmi Tüzérek Bajtársi Egyesülete

Részletesebben

A Magyar Corvin-lánc Testület alapszabálya

A Magyar Corvin-lánc Testület alapszabálya A Magyar Corvin-lánc Testület alapszabálya A Magyar Corvin-láncról és a Magyar Corvin-lánc Testületről szóló 86/2012. (IV. 26.) Korm. rendelet 10. (6) bekezdésébe alapján a Magyar Corvin-lánc Testület

Részletesebben

A KŐSZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A KŐSZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A KŐSZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról szóló 2012. évi XXX. törvény

Részletesebben