Državni izpitni center MAGYAR NYELV május 7., csütörtök / 60 perc

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Državni izpitni center MAGYAR NYELV május 7., csütörtök / 60 perc"

Átírás

1 A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N * 6. osztály MAGYAR NYELV május 7., csütörtök / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete töltőtoll vagy golyóstoll. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS ÚTMUTATÓ A TANULÓNAK Figyelmesen olvasd el ezt az útmutatót! Kódszámodat ragaszd, illetve írd be a jobb felső sarokban levő keretbe! Mielőtt a feladatok megoldásába kezdenél, óvatosan tépd ki a mellékletet, amelyen a két szöveg található! Ezután figyelmesen olvasd el az egyes feladatok utasítását, és oldd meg a feladatokat! Minden feladat esetében a választ az erre a célra kijelölt helyen írd a keretbe! Írott betűkkel, olvashatóan írjál! Ha tévedtél, válaszodat húzd át, majd írd le a helyeset! A végén még egyszer ellenőrizd a válaszaidat! Sok sikert kívánunk. A felmérőlap terjedelme 12 oldal, ebből 1 üres. RIC 2015

2 2/12 *N *

3 *N * 3/12 MELLÉKLET AZ I. RÉSZHEZ Az év fája, a tiszafa 1. Vadászó őseink tiszafából készítették legjobb íjaikat, mert kemény, rugalmas, és jól tartja alakját. Bár nehezen faragták és alakították, megérte: ezek az íjak soha nem hagyták cserben a vadászt. Ötezer évvel ezelőtt készített tiszafaíjakat is őriznek múzeumban. 2. Tudományos (latin) neve taxus (ejtsd: takszusz) is az íjjal kapcsolatos. A szó eredete ugyanis a szkíta taksza, amely íjat jelent. A tiszafa tehát a fegyverről kapta a nevét, s csak véletlenül egyezik a Tisza folyó nevével. Szinte minden szláv nyelven tisz vagy tisza a fa neve. Dánia (Danmark) nevében a dan tag is valószínűleg tiszafából készült íjat jelent. Talán annak emlékére, hogy a kora középkorban ezzel a fegyverrel foglalták el az addig ott lakóktól a területet, ahol most élnek. 3. A tiszafa a fenyők, a cédrus, a ciprus, a boróka, a tuja rokona, s hasonlít is ezekre, mert hosszúkás tűlevelei vannak, amelyek egész évben folyamatosan cserélődnek. Télen is zöldek. A tiszafa tűlevelei nagyjából 2 cm hosszúak, sötétzöldek, nem szúrnak. Jellemzően az ág két oldalán helyezkednek el, kettős fésűt formázva. A tiszafák lassan nőnek, nem túl magasra, és nagyon sokáig élnek. Nem ritka az ötszáz vagy akár ezeréves fa sem. Egy öreg példány korát nehéz megállapítani, mert az évszázadok alatt 2 3 méter szélesre vastagodó törzs idővel üregessé válik, ezért nem lehet megszámlálni az évgyűrűket. Egy angliai temetőben álló, becslések szerint éves tiszafa feltehetően Európa legöregebb fája. 4. Magyarországon őshonos ugyan, de nem gyakori. Magja körülbelül 6 mm hosszú, és kemény. Kívülről élénkpiros, bogyóra emlékeztető, felül nyitott magköpeny burkolja, amely édes. A madarak meg is eszik, és a magokat itt-ott elpottyantják. A magköpenyt kivéve a tiszafa minden része mérgező az emberek és például a lovak számára is. Érdekes, hogy a szarvasok és őzek viszont minden gond nélkül rágják a leveleit. Megízlelhetjük a bogyóit, ha találunk pirosat, de legyünk óvatosak, s csak a magköpenyt fogyasszuk el, a magot ne! Szerencsére a mag igen keserű, ezért ha valaki tudatlanságból kettéharapja, azonnal ki is köpi. 5. Ha egy növény mérgező, abból általában gyógyszer is készül. Így van a tiszafa esetében is. Rákellenes szert állítanak elő belőle. Ez a taxol, amelyet a tiszafa csak Észak-Amerikában élő egyik változatának kérgében fedeztek fel. A fák tömeges kivágása azonban veszélybe sodorta a fajt. Később kidolgozták a módját, hogy a sokkal gyakoribb közönséges tiszafa leveléből kivont anyagból is elő lehet állítani a gyógyszert. 6. Ennyi érdekesség alapján nem csoda, hogy 2011-ben a tiszafa lett az év fája: így talán nagyobb figyelmet szentelnek neki az erdészek és az iskolák is. (Victor András, Szitakötő, 2011/2) P perforiran list

4 4/12 *N * MELLÉKLET A II. RÉSZHEZ Boldizsár Ildikó: A vakond meséje (részlet) Egyszer a vakond talán szórakozottságból, talán figyelmetlenségből, de az is lehet, hogy csupán véletlenségből túl messzire kóborolt el otthonától. Igencsak meglepődött, amikor kidugta fejét a földből. A talajt száraz tűlevelek borították, és alaposan megszurkálták az orrát. És ez még nem volt elég! A fejére is egyfolytában tűlevelek potyogtak.»hűha! gondolta a vakond. Csak nem egy fenyőerdőbe tévedtem?«hallott már egyet s mást a fenyvesekről, az édesanyja egyenesen azt állította, hogy a lucfenyők, vörösfenyők és jegenyefenyők országa veszedelmes vidék, s aki egyszer betéved oda, nem ússza meg sérülések nélkül. De a vakond nem rettent meg. Úgy döntött, hogy ha már idekerült, körülnéz egy kicsit. Nem volt könnyű dolga. A tűlevelek minden lépésnél belemélyedtek a talpába és a bársonybundájába, alig győzte kiszedegetni őket. Egyszer amint éppen megállt, hogy megszabadítsa testét a tűlevelektől, egy toboz koppant a fején. Ki dobálózik itt? bosszankodott a vakond. Válasz helyett újabb ütések záporoztak rá. Hamarosan észrevette, hogy az egyik ágról hosszú farkú állat rugaszkodik el. Most először bánta, hogy nincsenek szárnyai, és nem tudja üldözőbe venni a pimasz dobálót. De a pimasz dobáló nem is akart elmenekülni. Lassan ereszkedett lefelé a fáról, és amikor földet ért, odapenderült a vakond elé. Jó estét! köszöntötte. Ezt nevezik errefelé jó estének? mutatott a tobozokra a vakond. Csak azért dobáltalak meg, hogy észrevegyél nevetett a vörös bundájú állat. Aha! vakarta a fejét a vakond. Meglepő módja a figyelemfelhívásnak. Nem tudtam eldönteni, hogy féljek-e tőled, vagy ne féljek. És most már tudod? Hát persze! Olyan mulatságos arcot vágtál, amikor rád ejtettem az első tobozt, hogy rájöttem, nem kell tartanom tőled. Furcsa módszereid vannak jegyezte meg a vakond. Csak nem a nagy Tobozdobbancshoz van szerencsém személyesen? Olyan nincs is! kacagott az állat. Én a mókus vagyok. A vakond testét melegség öntötte el erre a szóra, s a mókus kacagását hallgatva úgy érezte, hogy egyetlen percet sem bírna ki többé nélküle. Én a vakond vagyok mutatkozott be. Olyan jó, hogy jöttél! lelkendezett a mókus. Úgy unatkozom! A fenyőerdőben csupa unalmas állat lakik! Unatkozol? Hát azt meg hogy csinálod? érdeklődött a vakond, akinek fogalma sem volt arról, hogy unatkozni is lehet. Jaj, de mulatságos fickó vagy te! nevetett a mókus. Az az unatkozás, amikor nem tudod, hogy mit csinálj! És miért nem alszol ilyenkor? kérdezte a vakond. Elég későre jár. Unatkozva aludni sem lehet magyarázta a mókus, és felfelé indult egy lucfenyőn. Gyere utánam! A vakond ezen az éjszakán másodszor kezdte sajnálni, hogy nincs szárnya, de most egészen más okból, mint az előbb. (A c_tipus/szovc_05_diak.pdf nyomán. Letöltve: március 2-án.)

5 *N * 5/12 I. RÉSZ Az I. rész feladatai Az év fája című szöveghez kapcsolódnak. Figyelmesen olvasd el a szöveget, majd oldd meg a feladatokat! 1. Mi a mellékelt szöveg célja? Karikázd be a legmegfelelőbb válasz betűjelét! A B C D Hogy bemutassa, hogyan éltek a magyarok ősei. Hogy bemutassa, milyen fák vannak Európában. Hogy bemutassa, mire használják a tiszafát. Hogy bemutassa a tiszafát. 2. Írj X betűt az alá a kép alá, amelyiken a tiszafa levele és magja látható! Segít a szöveg 3. és 4. része. 3. Válaszolj röviden a kérdésekre! A választ a zárójelben megadott részben találod. 3. a) Miről kapta a tiszafa a nevét? (2. rész) 3. b) Mit készítenek a tiszafa kérgéből? (5. rész)

6 6/12 *N * 4. Igazak (I) vagy hamisak (H) az alábbi állítások? Karikázd be az I-t vagy a H-t! Őseink azért készítették tiszafából az íjakat, mert könnyen meg lehet munkálni. I H Az idős tiszafák korát könnyen megállapíthatjuk az évgyűrűkből. I H A tiszafa magja mérgező és rossz ízű. I H (3 pont) 5. Írd ki a 4. részből az alábbi szó ellentétes jelentésű párját! ritka 6. Karikázd be annak a mondatnak a betűjelét, amelyik megfelel az alábbi mondat jelentésének! Ezek az íjak soha nem hagyták cserben a vadászt. A B C D Ezek az íjak néha elhagyták a vadászt. Ezek az íjak néha könnyen törtek. Ezek az íjak sosem szolgáltak jól. Ezek nagyon jó íjak voltak. 7. Kapcsolj a levél szóhoz olyan utótagot, hogy a mondatba illő összetett szavakat kapjad! Ha kell, toldalékold is a szavakat! hullás, írás, bélyeg, titok Napjainkban nem divat a levél, mert már mindenkinek van telefonja. Levél csak a postán lehet vásárolni. (2 pont)

7 *N * 7/12 8. Válaszd el minden lehetséges helyen! legöregebb 9. Számozással 1-től 5-ig állítsd betűrendbe az alábbi szavakat! cédrus tuja ciprus tiszafa boróka 10. a) Töltsd ki a táblázatot a szöveg alapján! Betűkkel írj! A levelek hosszúsága centiméter A mag hosszúsága milliméter 10. b) Milyen szófajúak a beírt szavak? 11. a) Húzd alá az alábbi szövegben a földrajzi neveket! Magyarországon már nem gyakori a tiszafa. Elnevezése csak véletlenül egyezik meg a Tisza folyó nevével. 11. b) Pótold megfelelően az alábbi mondatokban az a) feladatban aláhúzott nevek -i képzős alakját! A halászok elsősorban harcsára halásznak. Iskolánk egy iskolával is jó kapcsolatokat ápol.

8 8/12 *N * 12. Írd be az első vonalra a zárójelben levő szó megfelelően toldalékolt alakját! Majd pótold a hiányzó magánhangzókat a következő két mondatban! A tölgyfa általában, mint a tiszafa. (magas) A tölgyfa lombhullat fa. A tiszafa toboza gömböly. (2 pont) 13. Egészítsd ki a mondatokat a Tisza szó megfelelően toldalékolt alakjával! A sok mellékfolyója van. (Minek?) A halászok minden évben sok halat fognak ki a. (Miből?) (2 pont) 14. Helyezd be a második mondatba az első mondatban aláhúzott szó megfelelő alakját! Csak a magköpenyt fogyasszuk el, a magot ne! Peti tegnap reggelire egy kiflit és egy joghurtot. 15. a) Kérdezz rá egész mondattal az aláhúzott részre! A fák tömeges kivágása azonban veszélybe sodorta a fajt. 15. b) Alakítsd át tagadó mondattá az alábbi mondatot! A fák tömeges kivágása azonban veszélybe sodorta a fajt.

9 *N * 9/12 II. RÉSZ A II. rész feladatai A vakond meséje című szöveghez kapcsolódnak. Figyelmesen olvasd el a szöveget, majd oldd meg a feladatokat! 1. a) Mi a mellékelt szöveg? Húzd alá a megfelelőt! népmese műmese b) Választásodat indokold is meg! 2. a) Melyik napszakban történik a cselekmény? b) Miből derül ez ki? Írj ki a szövegből egy példát! 3. Tedd számozással időrendi sorrendbe az eseményeket! Vidáman bemutatkoztak egymásnak. Váratlanul tobozzápor hullott a fejére. A vakond egy, számára új helyen nézett ki a földből. A mókus leereszkedett az ismeretlen vendéghez. A mókus nagyon örült a vakondnak. (2 pont)

10 10/12 *N * 4. Fejezd be a mondatokat a szöveg értelmében! A vakond úgy döntött, körülnéz a tűlevelű erdőben, pedig. A mókus azért örült meg a vakondnak, mert szerinte az erdőben. (2 pont) 5. Miből állapította meg a mókus, hogy nem kell félnie a vakondtól? 6. a) A vakond kétszer is szeretett volna repülni és utolérni a mókust. Fogalmazd meg, miért kívánta ezt először! 6. b) Szerinted másodszor miért sajnálta, hogy nincs szárnya? 7. Írd a vonalra az aláhúzott szó rokon értelmű megfelelőjét! pimasz dobáló

11 *N * 11/12 8. Meséld el a történet folytatását a vakond nevében (egyes szám első személyben) 5 7 mondatban! a b c d _ Összpontszám: 40

12 12/12 *N * Üres oldal

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP. 2006. május 5., péntek / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP. 2006. május 5., péntek / 60 perc A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N063* MÁJUSI MÉRÉS MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP 006. május 5., péntek / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete

Részletesebben

ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS ÚTMUTATÓ A TANULÓNAK

ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS ÚTMUTATÓ A TANULÓNAK A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N3* RENDES MÉRÉS. szakasz MAGYAR NYELV 0. május 8., kedd / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete töltőtoll vagy

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV. ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6.

Državni izpitni center MAGYAR NYELV. ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6. A tanuló kódszáma: Državni izpitni center *N17113921* 6. osztály MAGYAR NYELV ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6. osztályában 2017. május 4., csütörtök

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 4., péntek / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 4., péntek / 60 perc A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N073* RENDES MÉRÉS MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP 007. május 4., péntek / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV. ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6.

Državni izpitni center MAGYAR NYELV. ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6. A tanuló kódszáma: Državni izpitni center *N18113921* 6. osztály MAGYAR NYELV ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6. osztályában 2018. május 4., péntek /

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 10., hétfő / 60 perc. 2. szakasz végi ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 10., hétfő / 60 perc. 2. szakasz végi ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N03* RENDES MÉRÉS. szakasz MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP 00. május 0., hétfő / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 6., szerda / 60 perc. 2. szakasz végi ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 6., szerda / 60 perc. 2. szakasz végi ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N093* RENDES MÉRÉS MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP 009. május 6., szerda / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete

Részletesebben

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Péntek, augusztus 27. / 60 perc

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Péntek, augusztus 27. / 60 perc A jelölt kódszáma: Dr`avni izpitni center *P042A10311* ŐSZI IDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése Péntek, 2004. augusztus 27. / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Kedd, február 01. / 60 perc

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Kedd, február 01. / 60 perc A jelölt kódszáma: Dr`avni izpitni center *P043A10311* TÉLI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése Kedd, 2005. február 01. / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP. Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete töltőtoll vagy golyóstoll.

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP. Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete töltőtoll vagy golyóstoll. A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N14113121* 6. osztály MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP 2014. május 8., csütörtök / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék

Részletesebben

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Szombat, május 29. / 60 perc

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Szombat, május 29. / 60 perc A jelölt kódszáma: Dr`avni izpitni center *P041A10311* TAVASZI IDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése Szombat, 2004. május 29. / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek.

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek. Kedves második osztályos tanuló! Bizonyára te is szívesen tanulod a matematikát. A 2. osztályban is sok érdekes feladattal találkozhatsz. A Számoljunk! című munkafüzetünk segítségedre lesz a gyakorlásban.

Részletesebben

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése május 29., hétfő / 60 perc

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése május 29., hétfő / 60 perc A jelölt kódszáma: Dr`avni izpitni center *P061A10311* TAVASZI IDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2006. május 29., hétfő / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a

Részletesebben

ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS ÚTMUTATÓ A TANULÓNAK

ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS ÚTMUTATÓ A TANULÓNAK A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N33* RENDES MÉRÉS. szakasz MAGYAR NYELV 03. május 9., csütörtök / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete töltőtoll

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 4., péntek / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 4., péntek / 60 perc A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N18113121* 6. osztály MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP 2018. május 4., péntek / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Eötvös Károly Közös Fenntartású Óvoda, Általános Iskola 2012. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

Jókedvet visznek a betegek életébe a bohócdokik

Jókedvet visznek a betegek életébe a bohócdokik *N17113121* 2/12 *N1711312102* *N1711312103* 3/12 MELLÉKLET AZ I. RÉSZHEZ Jókedvet visznek a betegek életébe a bohócdokik (1.) Tizenhat éve tartja különleges vizitjeit 1 Dr. Lala és bohócdoktor csapata:

Részletesebben

Név:... Iskola:... Összpontszám: 240 pont Elért pontszám:... Helyezés:...

Név:... Iskola:... Összpontszám: 240 pont Elért pontszám:... Helyezés:... Tanulmányi versenyanyag 2018/2019. tanév Nyelvtan-helyesírás 3. osztály Név:... Iskola:... Összpontszám: 240 pont Elért pontszám:... Helyezés:... 1. Tollbamondás 50 2. Bontsd szavakra és mondatokra az

Részletesebben

Državni izpitni center *N * osztály MAGYAR NYELV május 8., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2014

Državni izpitni center *N * osztály MAGYAR NYELV május 8., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2014 Državni izpitni center *N4322* 6. osztály MAGYAR NYELV 204. május 8., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 204 2 N4-3-2-2 a a tanuló a feleletválasztós feladatokban a kért

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények Szerkesztette Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a nyitvatermőknél megjelenő evolúciós újításokat (virág, mag, víztől független szaporodás), hozza ezeket összefüggésbe a szárazföldi élethez

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY --------------------

MATEMATIKA VERSENY -------------------- Eötvös Károly Közös Fenntartású Általános Iskola 2013. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 831 Vonyarcvashegy, Fő u. 8/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám:

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám: S z ö v e g é r t ő v e r s e n y 2018. május 3. 1. osztály Név: Iskola: Elért pontszám: 80/ Hasznos tanácsok: 1. 45 percig dolgozhatsz! 2. Ceruzával írj! 3. Figyelj az utasítás pontos végrehajtására!

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap augusztus 24., hétfő / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap augusztus 24., hétfő / 60 perc A j e l ö l t k ó d s z á m a : Državni izpitni center *P092A10311* ŐSZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2009. augusztus 24., hétfő / 60 perc Engedélyezett

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

Nyitvatermők megfigyelése

Nyitvatermők megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Nyitvatermők fajainak megismerése A virágzat vizsgálata A levelek mikroszkópos vizsgálata Kész fenyőmetszet megfigyelés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: lucfenyő

Részletesebben

*N * MAGYAR NYELV ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. osztály május 4., csütörtök. Državni izpitni center. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS

*N * MAGYAR NYELV ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. osztály május 4., csütörtök. Državni izpitni center. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS Državni izpitni center *N7322* 6. osztály MAGYAR NYELV 207. május 4., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS Državni izpitni center Vse pravice pridržane. 2 N7-3-2-2 ÚTMUTATÓ

Részletesebben

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1 TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN Egy híres sakkozó nevét kapod, ha jó úton jársz. Írd át színessel a név betûit! P O V G P O L G J Á R D U J T U T D I I T 2. Moziba mentek a bábok. Nézz körül a nézôtéren, és válaszolj

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 1. FELADATLAP IRODALMI ESSZÉ május 7-én / 150 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 1. FELADATLAP IRODALMI ESSZÉ május 7-én / 150 perc K ó d s z á m : Državni izpitni center *M07113111* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 1. FELADATLAP IRODALMI ESSZÉ 2007. május 7-én / 150 perc Engedélyezett segédeszközök: a jelölt golyóstollat

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY Paola Zannoner: Célvonal

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY Paola Zannoner: Célvonal PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 08 ISKOLAI FORDULÓ A KÉTNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK 8 9. OSZTÁLYA Paola Zannoner: Célvonal Feladatlap Megoldási idő: 60 perc Elérhető pontszám: 50 pont Elért pontszám: pont

Részletesebben

Magyar nyelvi felvételi feladatok 2008. február 22.

Magyar nyelvi felvételi feladatok 2008. február 22. Magyar nyelvi felvételi feladatok 2008. február 22. Kedves Felvételiző! Aláhúzással válaszd ki, melyik idegen nyelvet szeretnéd tanulni! angol német - A feladatlapok mindegyikére írd rá a kódszámodat!

Részletesebben

4. évfolyam A feladatsor

4. évfolyam A feladatsor Név: 4. évfolyam A feladatsor Osztály: Kedves Vizsgázó! Olvasd el figyelmesen a feladatokat, gondold át a megoldások menetét! Eredményes, sikeres munkát kívánunk!. a) Írd le számjegyekkel! Rendezd a számokat

Részletesebben

Történelem 6. osztály - 3. forduló -

Történelem 6. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

*N * MAGYAR NYELV ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. szakasz RENDES MÉRÉS május 9., csütörtök. Državni izpitni center

*N * MAGYAR NYELV ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. szakasz RENDES MÉRÉS május 9., csütörtök. Državni izpitni center Državni izpitni center *N3322* RENDES MÉRÉS 2. szakasz MAGYAR NYELV 203. május 9., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 2. szakasz végi ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 203 2 N3-3-2-2 a a tanuló a feleletválasztós

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola 2016. 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen, majd oldd meg a feladatokat! A részeredményeket

Részletesebben

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ 2. Mi már tudjuk: fal + at

Részletesebben

*M11213112* MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. 2011. augusztus 25., csütörtök / 90 perc ŐSZI VIZSGAIDŐSZAK

*M11213112* MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. 2011. augusztus 25., csütörtök / 90 perc ŐSZI VIZSGAIDŐSZAK K ó d s z á m : Državni izpitni center *M11213112* ŐSZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 2. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2011. augusztus 25., csütörtök / 90 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 6., péntek / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 6., péntek / 60 perc A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N16113131* 9. osztály MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP 2016. május 6., péntek / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy

Részletesebben

Európai Gazdasági és Monetáris Unió

Európai Gazdasági és Monetáris Unió 2 P122-A103-1-1 P122-A103-1-1 3 Melléklet az 1. feladatlaphoz Európai Gazdasági és Monetáris Unió 1. Az Európai Gazdasági és Monetáris Unió, vagy egyszerűbben Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU vagy GMU)

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola 2015. 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen, majd oldd meg a feladatokat! A részeredményeket

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 9., csütörtök / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 9., csütörtök / 60 perc t a n u l ó k ó d s z á m a: ržavni izpitni center *N13113131* RENES MÉRÉS 3. szakasz MGYR NYELV ÍRÁSELI FELMÉRŐLP 2013. május 9., csütörtök / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap május 31., hétfő / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap május 31., hétfő / 60 perc A j e l ö l t k ó d s z á m a : Državni izpitni center *P101A10311* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2010. május 31., hétfő / 60 perc Engedélyezett

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 4., péntek / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 4., péntek / 60 perc A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N0733* RENDES MÉRÉS MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP 007. május 4., péntek / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Földvári Erika NYELVTAN. Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév

Földvári Erika NYELVTAN. Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév Földvári Erika NYELVTAN Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév Mozaik Kiadó Szeged, 2013 A magánhangzók idõtartama 1. Mi a szabály? Töltsd ki a táblázatot! Alkoss mondatokat a szópárokkal! Írd le

Részletesebben

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály Neved: Felkészítőd: Iskolád: Osztályod: 2013. 1 Általános tudnivalók Iskolánk, a nyirádi Erzsébet királyné Általános Iskola már tízedik alkalommal

Részletesebben

Idôpontok és idôtartamok ÁPRILIS. április 3 Csütörtök. 2 Szerda. 4 Péntek. 1 év = 12 hónap 1 hét = 7 nap. Ismerkedés a naptárral. hónapok.

Idôpontok és idôtartamok ÁPRILIS. április 3 Csütörtök. 2 Szerda. 4 Péntek. 1 év = 12 hónap 1 hét = 7 nap. Ismerkedés a naptárral. hónapok. Idôpontok és idôtartamok étfő Ismerkedés a naptárral 1 edd 2 rda 3 ütörtök 4 éntek 5 6 Szombat Vasárnap ÁRILIS étfô edd rda ütörtök éntek Szombat Vasárnap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Részletesebben

Csivitelő (2. osztály)

Csivitelő (2. osztály) Olvasórally 2-3. oldalhoz Csivitelő (2. osztály) 2-3. oldalhoz 1. Olvasd el az újság 2. és 3. oldalán található szövegeket, verseket! Keresd meg, mely dátumhoz mi tartozik, kösd össze! Kisboldogasszony

Részletesebben

Olvasás év végi szövegértő diagnosztizáló mérések I.

Olvasás év végi szövegértő diagnosztizáló mérések I. Olvasás év végi szövegértő diagnosztizáló mérések I. 1. Olvasd el a mesét! AZ OROSZLÁN ÉS AZ EGÉR Aludt az oroszlán. Egy egér végigszaladt a testén. Felserkent és megragadta. Az egér kérlelni kezdte, hogy

Részletesebben

OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: január 14. (hétfő) Forduló: Évfolyam: 2. A versenyző neve:

OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: január 14. (hétfő) Forduló: Évfolyam: 2. A versenyző neve: Tanítók Fekete István Egyesülete OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: 2019. január 14. (hétfő) Forduló: Évfolyam: III. 2. A versenyző neve: Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Az iskola kódja:

Részletesebben

Egész számok. pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;...

Egész számok. pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;... Egész számok természetes számok ( ) pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... 0 negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;... egész számok ( ) 1. Írd a következõ számokat a halmazábra megfelelõ helyére! 3; 7; +6 ; (

Részletesebben

1 m = 10 dm 1 dm 1 dm

1 m = 10 dm 1 dm 1 dm Ho szúságmérés Hosszúságot kilométerrel, méterrel, deciméterrel, centiméterrel és milliméterrel mérhetünk. A mérés eredménye egy mennyiség 3 cm mérôszám mértékegység m = 0 dm dm dm cm dm dm = 0 cm cm dm

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 1. feladatlap augusztus 25., csütörtök / 150 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 1. feladatlap augusztus 25., csütörtök / 150 perc K ó d s z á m : Državni izpitni center *M11213111* ŐSZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 1. feladatlap Iskolai esszé (700 1000 szó) 2011. augusztus 25., csütörtök / 150 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

TOLLAS TIBOR HELYESÍRÓ EGYÉNI- ÉS CSAPATVERSENY 3-4. OSZTÁLYOS TANULÓK RÉSZÉRE /2017.

TOLLAS TIBOR HELYESÍRÓ EGYÉNI- ÉS CSAPATVERSENY 3-4. OSZTÁLYOS TANULÓK RÉSZÉRE /2017. TOLLAS TIBOR HELYESÍRÓ EGYÉNI- ÉS CSAPATVERSENY 3-4. OSZTÁLYOS TANULÓK RÉSZÉRE - 2016/2017. A TANULÓ NEVE: ISKOLA: Nagy fába vágtuk fejszénket, midőn oly munkára vállalkoztunk, melynek föladata édes nyelvünk

Részletesebben

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét!

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Bevezető Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a munkafüzet címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! A feladatok

Részletesebben

7 mérföldes csizmában heted7 határon át Országos Mesevetélkedő 2015/ forduló Feladatsor

7 mérföldes csizmában heted7 határon át Országos Mesevetélkedő 2015/ forduló Feladatsor Mese: Kicsi Jóska 1. Villámkérdések (Válaszoljatok röviden! ) 1. Ki mesélt a csodaforrásról? 2. Hol ültek, akik a mesét hallgatták? 3. Hol volt a csodaforrás? 4. Kit változtatott királlyá a csodaforrás?

Részletesebben

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika 7. Matematika Az emberek csak azért gondolják, hogy a matematika nehéz, mert még nem döbbentek rá, hogy az élet maga milyen bonyolult. (Neumann János) 2017. április 04. Készítette: Szafiánné Csécsei Tímea,

Részletesebben

Műveletek egész számokkal

Műveletek egész számokkal Mit tudunk az egész számokról? 1. Döntsd el, hogy igazak-e a következő állítások az A halmaz elemeire! a) Az A halmaz elemei között 3 pozitív szám van. b) A legkisebb szám abszolút értéke a legnagyobb.

Részletesebben

minden ami rejtvény, kisiskolásoknak! Olvasórally Csivitelő

minden ami rejtvény, kisiskolásoknak! Olvasórally Csivitelő Olvasórally 2-3. oldalhoz Csivitelő 3. oldalhoz 1. Karikázd be a helyes megoldások előtt álló betűt! Ezután olvasd össze, és megtudhatod, hogyan dolgoztál! Melyik az év legrövidebb napja? T/ Miklós nap

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. 2014. augusztus 25.

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. 2014. augusztus 25. A j e l ö l t k ó d s z á m a : Državni izpitni center *M14213112* ŐSZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 2. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2014. augusztus 25., hétfő / 90 perc Engedélyezett

Részletesebben

Državni izpitni center *N * osztály MAGYAR NYELV május 7., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 9. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2015

Državni izpitni center *N * osztály MAGYAR NYELV május 7., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 9. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2015 Državni izpitni center *N5332* 9. osztály MAGYAR NYELV 205. május 7., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 9. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 205 2 N5-3-3-2 a a tanuló a feleletválasztós feladatokban a kért

Részletesebben

Matematika munkafüzet 3. osztályosoknak

Matematika munkafüzet 3. osztályosoknak Matematika munkafüzet 3. osztályosoknak II. kötet Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Bevezető Kedves Harmadik Osztályos Tanuló! A matematika-munkafüzeted II. kötetét tartod a

Részletesebben

Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET

Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA a 2011/2012-es tanévben TESZT 3 matematikából

Részletesebben

TUDÁSFELMÉRÉS MODERIRANA RAZLIČICA

TUDÁSFELMÉRÉS MODERIRANA RAZLIČICA Državni izpitni center *N2322* RENDES MÉRÉS 2. szakasz MAGYAR NYELV 202. május 8., kedd ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 2. szakasz végi ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS MODERIRANA RAZLIČICA RIC 202 2 N2-3-2-2 a a tanuló a feleletválasztós

Részletesebben

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra!

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 1. Másold le írott betûkkel! 2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 3. Írd le írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! b c cs d dz dzs f g gy h j k l ly m n ny p q r s sz t ty

Részletesebben

Cím: Gárdonyi Géza: Az én falum. (részlet) Forrás: mek.oszk.hu

Cím: Gárdonyi Géza: Az én falum. (részlet) Forrás: mek.oszk.hu Cím: Gárdonyi Géza: Az én falum. (részlet) Forrás: mek.oszk.hu Szöveg típusa: elbeszélő Szöveg olvashatósága: közepesen nehéz Kérdések nehézsége: könnyű, közepes, nehéz Javasolt felhasználás: 3 6. évfolyam.

Részletesebben

Szöveg címe: Az ázsiai elefánt Forrás: és Kép forrása: szabadon használható fotók.

Szöveg címe: Az ázsiai elefánt Forrás:  és  Kép forrása:  szabadon használható fotók. Szöveg címe: Az ázsiai elefánt Forrás: http://hu.wikipedia.org/ és http://www.sulinet.hu/ Kép forrása: http://www.sxc.hu, szabadon használható fotók. Szövegtípus: magyarázó szöveg Szöveg olvashatósága:

Részletesebben

Kedves harmadik osztályosok!

Kedves harmadik osztályosok! Kedves harmadik osztályosok! Köszöntünk titeket a matematika birodalmában! 3. osztályban is folytatjuk a barangolást. Ismét új kalandok, új felfedezések és rejtvényes feladatok várnak rátok. tankönyv mellett

Részletesebben

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre Hajtásos növények A hajtásos, szövetestes testfelépítése a legfejlettebb testszerveződés a növények országában. A hajtásos növények testében a különféle alakú és működésű sejtek szöveteket alkotnak, a

Részletesebben

ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY. Bük, március 21. név:... iskola:... Két ember és a medve

ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY. Bük, március 21. név:... iskola:... Két ember és a medve FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2016. március 21. SZÖVEGÉRTÉS 2. OSZTÁLY név:... iskola:... Két ember és a medve Sok évvel ezelőtt két jóbarát, Sándor és József vándorolt át az

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 4. osztályos

Részletesebben

Megoldások IV. osztály

Megoldások IV. osztály Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely, 2015. március 20-22. Megoldások IV. osztály 1. Számkeresztrejtvény: Az alábbi keresztrejtvény ábra abban különbözik a hagyományos keresztrejtvényektől, hogy

Részletesebben

A felelős állattartás néhány szabálya

A felelős állattartás néhány szabálya Tanuló neve: Dátum: A felelős állattartás néhány szabálya 1. Táplálás Egyetlen gyógyszer sem képes oly sok betegséget megelőzni, mintha olyan ételt eszünk, amilyenre szükségünk van. Gondoljunk csak arra,

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 1. feladatlap ÁLTALÁNOS ÉRETTSÉGI VIZSGA

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 1. feladatlap ÁLTALÁNOS ÉRETTSÉGI VIZSGA K ó d s z á m : Državni izpitni center *M08213111* ŐSZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 1. feladatlap Iskolai esszé (700 1000 szó) 2008. augusztus 25., hétfő / 150 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához!

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához! Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Iskolakód 5 Évfolyam Osztálykód Naplósorszám Nem 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam Az iskola bélyegzője:

Részletesebben

Državni izpitni center *N * osztály MAGYAR NYELV május 6., péntek ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2016

Državni izpitni center *N * osztály MAGYAR NYELV május 6., péntek ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2016 Državni izpitni center *N6322* 6. osztály MAGYAR NYELV 206. május 6., péntek ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 206 2 N6-3-2-2 a a tanuló a feleletválasztós feladatokban a kért

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 2018

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 2018 PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 08 ISKOLAI FORDULÓ KÖZÉPISKOLA MÉSZÖLY ÁGNES: SZABADLÁBON Feladatlap Megoldási idő: 60 perc Elérhető pontszám: 50 pont Elért pontszám: pont Kódszám: Kedves Versenyző! Köszöntünk

Részletesebben

ÖVEGES KÁLMÁN KOMPLEX ANYANYELVI VERSENY 2012. április 19. Séta a Balaton-felvidéken

ÖVEGES KÁLMÁN KOMPLEX ANYANYELVI VERSENY 2012. április 19. Séta a Balaton-felvidéken ÖVEGES KÁLMÁN KOMPLEX ANYANYELVI VERSENY 2012. április 19. Kódszám: Séta a Balaton-felvidéken A Káli-medence a Balaton-felvidéken található. Honfoglaló ősünknek, Kál vitéznek őrzi a nevét. Az Árpád-korban

Részletesebben

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért 2015/2016-os tanév 2015. október 21. VERSENYLAP Kedves Versenyző! Mielőtt válaszolnál a kérdésekre, figyelmesen olvasd

Részletesebben

MÉSZÖLY ÁGNES: SZABADLÁBON

MÉSZÖLY ÁGNES: SZABADLÁBON PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 08 ORSZÁGOS DÖNTŐ KÖZÉPISKOLA MÉSZÖLY ÁGNES: SZABADLÁBON Feladatlap Megoldási idő: 60 perc Elérhető pontszám: 50 pont Elért pontszám: pont Kódszám: Kedves Versenyző! Gratulálunk

Részletesebben

50. modul 1. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia

50. modul 1. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia 50. modul 1. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia 50. modul 2. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia 50. modul 3. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia 50. modul 4. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia és csoport

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013)

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) Név, osztály:... Visszaküldési határidô: 2013. március 11. 2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) A világ összes kincse Ebben a feladatsorban Bátky András: A világ összes kincse című könyvéhez kapcsolódóan találtok

Részletesebben

Számok és műveletek 10-től 20-ig

Számok és műveletek 10-től 20-ig Számok és műveletek től 20ig. Hány gyerek vesz részt a síversenyen? 2. Hányas számú versenyző áll a 4. helyen, 3. helyen,. helyen? A versenyzők közül hányadik helyen áll a 4es számú, 3as számú, es számú?

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése május 30., hétfő / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése május 30., hétfő / 60 perc A jelö lt kó dszá ma: Državni izpitni center *P161A10311* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2016. május 30., hétfő / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke Levelező Klub Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke A piros kiskocsi Tomi és Évi a domb tetejére húzták a piros kiskocsit. Beültek a -ba, és elindultak lefelé a lejtőn. Sebesen gurultak ám! Aztán reccs, bumm!

Részletesebben

Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET

Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA a 2011/2012-es tanévben TESZT 1 matematikából

Részletesebben

Köszöntünk titeket a harmadik osztályban!

Köszöntünk titeket a harmadik osztályban! Köszöntünk titeket a harmadik osztályban! Ez a számolófüzet a tankönyv és feladatgyűjtemény mellett segítségetekre lesz abban, hogy használatával gyakoroljátok a matematika órán tanultakat. A következő

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése május 29., kedd / 90 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése május 29., kedd / 90 perc A j e l ö l t k ó d s z á m a : Državni izpitni center *M18113112* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 2. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2018. május 29., kedd / 90 perc Engedélyezett

Részletesebben

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez Feladatok a MATEMATIKA standardleírás 2. szintjéhez A feladat sorszáma: 1. Standardszint: 2. Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazok Képes különböző elemek közös tulajdonságainak felismerésére.

Részletesebben

Mesék. Hüvelyk Matyi. Komplex iskolai bűnmegelőzési program hallássérült gyermekek számára 2017

Mesék. Hüvelyk Matyi. Komplex iskolai bűnmegelőzési program hallássérült gyermekek számára 2017 Mesék Hüvelyk Matyi Komplex iskolai bűnmegelőzési program hallássérült gyermekek számára 2017 Az oktatási segédanyagot készítette: Mészáros Judit, Szalay Katalin Témavezető: Mészáros Judit Olvasószerkesztő:

Részletesebben

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P 1. forduló 7 8. osztály Iskola neve: Csapattagok neve: Beküldési határidő: 2014. február 14. Hétvezér Általános Iskola A 2. fordulóba bejutott csapatok nevét honlapunkon nézhetik meg 03.04-től. Elérhető

Részletesebben

Másold le! Másold le a szóláshasonlatot! Ugrik, mint a béka. Javítás

Másold le! Másold le a szóláshasonlatot! Ugrik, mint a béka. Javítás 1. Másold le! 2. Másold le a szóláshasonlatot! Ugrik, mint a béka. 3 3. a) Kisbetű? Nagybetű? Pótold! b) Ellenőrizd le! A helyes megoldásokat megtalálod az 1. mellékletben. c) Másold le a szavakat! 4.

Részletesebben

Megoldások III. osztály

Megoldások III. osztály Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely, 2015. március 20-22. Megoldások III. osztály 1. Számkeresztrejtvény: Az alábbi keresztrejtvény ábra abban különbözik a hagyományos keresztrejtvényektől, hogy

Részletesebben

2. feladat. Olvasd el a könyv hátsó borítóját és töltsd ki az alábbi részletet!

2. feladat. Olvasd el a könyv hátsó borítóját és töltsd ki az alábbi részletet! Jelentkezési lap Név: Lakcím: Iskola: Osztály: E-mail cím: Iskola e-mail címe: Telefonszám: Kérjük, hogy minden mezőt tollal és olvasható nyomtatott betűkkel töltsetek ki! Az alábbi linken Finy Petra rövid

Részletesebben

Észpörgető matematika verseny / Eredmények/ Feladatok

Észpörgető matematika verseny / Eredmények/ Feladatok Észpörgető matematika verseny / Eredmények/ Feladatok név iskola összes pontszám helyezés 1. Izsák Imre ÁMK 60 5 Horváth Gáspár 2. Izsák Imre ÁMK 39 11. Ruzsicska Soma 3. Gál Rebeka Izsák Imre ÁMK 33 13.

Részletesebben

Državni izpitni center. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése június 2., hétfő / 60 perc SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA

Državni izpitni center. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése június 2., hétfő / 60 perc SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A jelölt kódszáma: Državni izpitni center *P141A10311* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2014. június 2., hétfő / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: A jelölt golyóstollat

Részletesebben

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika 6. Matematika Az emberek csak azért gondolják, hogy a matematika nehéz, mert még nem döbbentek rá, hogy az élet maga milyen bonyolult. (Neumann János) 2017. április 04. Készítette: Szafiánné Csécsei Tímea,

Részletesebben