Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 4., péntek / 60 perc

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 4., péntek / 60 perc"

Átírás

1 A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N * 6. osztály MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 4., péntek / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete töltőtoll vagy golyóstoll. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS ÚTMUTATÓ A TANULÓNAK Figyelmesen olvasd el ezt az útmutatót! Kódszámodat ragaszd, illetve írd be a jobb felső sarokban levő keretbe! Mielőtt a feladatok megoldásába kezdenél, óvatosan tépd ki a mellékletet, amelyen a két szöveg található! Ezután figyelmesen olvasd el az egyes feladatok utasítását, és oldd meg a feladatokat! Minden feladat esetében a választ az erre a célra kijelölt helyen írd a keretbe! Írott betűkkel, olvashatóan írjál! Ha tévedtél, válaszodat húzd át, majd írd le a helyeset! A végén még egyszer ellenőrizd a válaszaidat! Sok sikert kívánunk. A felmérőlap terjedelme 12 oldal, ebből 1 üres. Državni izpitni center Vse pravice pridržane.

2 2/12 *N * Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj!

3 Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! MELLÉKLET AZ I. RÉSZHEZ *N * 3/12 Beltinci (Belatinc) A település központjához közel található, négyszög alakú kastélyépület feltehetően a 17. században kapta mai formáját. Egyik jellegzetessége, hogy négy kör alakú saroktoronnyal rendelkezik. A kastélyépület alatt feltehetően alagútrendszer volt. A várkastélyt és a környék földjeit a Zichy család birtokolta. Az épület napjainkban kulturális rendezvények és kiállítások színhelyéül szolgál. Grad (Felsőlendva) A felsőlendvai vár a legnagyobb várépület Szlovénia területén. Helyiségeinek száma egykor azonos volt a napok számával egy naptári évben, tehát 365 különböző nagyságú helyiség volt benne. A Széchyek felsőlendvai várában feltehetően Mátyás király is gyakorta megszállt. Miután 1684-ben férfiágon kihalt a Széchy család, a felsőlendvai vár a nagy kiterjedésű birtokkal együtt először a Batthyány család, majd a Szapáryak tulajdonába került. Az épület keretében ma már számos helytörténeti és néprajzi gyűjtemény kapott helyet. Murska Sobota (Muraszombat) A város központjában, gyönyörű parkban áll a Szapárykastély. Először 1255-ben említik a források. Eredetileg a Széchy család birtoka volt. A mai épület a 16. században épült, és 1687-ben az akkori tulajdonos, Széchy Júlia adta el Szapáry Péternek. A 18. században a Szapáryak átépítették, ekkor nyerte el mai formáját. Az épület ma a Területi Múzeumnak ad helyet. Prosenjakovci (Pártosfalva) A Batthyány család kastélyát 1800-ban olasz építőmesterek építették, jelük, az oroszlán még ma is látható az ablakok sarkaiban. A balkon felett dupla címer kapott helyet, rajta írás: Pro patria (magyarul: a hazáért). Az épületben 26 helyiség volt, szobák, konyhák, és még egy kis kápolna is, ahol miséket tartottak ban a cseh származású Matzenau grófi család vásárolta meg. A kastély ma igen romos állapotban van. Rakičan (Battyánfalva) Az egykor rendezett park közepén építették fel a 17. században a csinos kastélyt, amely túlnyomórészt a Batthyány családhoz tartozott. A kastély közelében egy, a 19. század második felében épített kápolna is található. A téglalap alakú épületegyüttes egy úgyszintén szépen rendezett, egzotikus növényekkel beültetett belső udvart vett körül. Manapság az épület felújított részeit tudományos kutatások céljára és képzési központként használják. (A mno.hu nyomán. Letöltve: ) P perforiran list

4 4/12 *N * MELLÉKLET A II. RÉSZHEZ Varga József: A lendvai vár kapitánya (részletek) Bánffy, a lendvai vár ura azt a hírt kapta Kanizsáról 1, hogy a kanizsai pasa meg szeretné kaparintani a csáktornyai várat, és lehet, hogy így a lendvait is megtámadja. 1. részlet Szeptember utolsó péntekén, alig éjfél után jelentették Miska kémei, hogy furcsa mozgolódást észleltek Völgyifalu irányából. Valamivel később Nemti 2 felől is jött a megfigyelő jelenteni, hogy a novai erdőben hemzsegnek a törökök. Majd befutott a muraközi futár is. Ő is török mozgolódásról számolt be. [...] Kapitány úr! jelentkezett az egyik megbízható embere. A török fontosabb erőit a hosszúfalui erdőségben vonta össze. Egy részük pedig Dobronak felé tart. Hol vannak a keleti irányból jött törökök? kérdezte a kapitány. Nem látni őket sehol. Úgy eltűntek, mintha a föld nyelte volna el őket mondta az. [...] Ez valamilyen csel lesz gondolkodott hangosan Miska. Északról megtámadni a várat?! Nem, ilyen baklövést nem követ el a török [...] A kapitány úr jól sejtette. A Hosszúfalu felőli támadás valóban csak álcázás [...] Valami okosat kell kieszelnünk, hogy visszaverjük a török támadását. Ha pihentél, akkor menj el a környék falvaiba, és segíts nekik! [...] 2. részlet Kapitány úr! Kapitány úr! Elkezdődött a tánc! Jönnek az átkozottak! Hogy a pokol tüze égesse el őket! [...] Engedjétek őket minél közelebbre, amennyire csak biztonságos! [...] Most! kiáltotta el magát. Vagy ötven vasgolyó röpült izzó farokkal a két-három sorban tülekedő törökök közé. Óriási robbanássorozat rázta meg a levegőt. Mintha a pokol tüze szabadult volna ki a bilincseiből. Föld, fa, ember és még ki tudná megmondani, mi minden emelkedett a levegőbe, ahogy megmozdult alattuk a talaj. Remegett, zúgott, dübörgött, mint a viharok által felkorbácsolt tenger vize. A lelket dermesztő, fülsiketítő robajba kétségbeesett emberi ordítások és jajgatások vegyültek. Néhány percig látni sem lehetett a füsttől [...] Közben a szemben lévő dombgerincről záporesőként bombázták a török ágyúk a vár minden jelentősebb pontját. Oda se ki-, se bemenni nem lehetett. Szabad szemmel is meglátszottak a falakon keletkezett rések, kőomlások [...] A három nyelven elhangzott biztatás túlharsogta a kardok összecsapásának csattogását, a puskák és pisztolyok durranását és a távoli ágyúdörgés zaját [...] A három oldalról történő rajtaütés megtermette a maga gyümölcsét. A török meghátrált. Elhányta fegyvereit, eszeveszetten rohant vissza. Menekült [...] Tehát az első csatát megnyertük szólt elégedetten a főkapitány, Bánffy uram, amikor Miska jelentette neki a Csonka-dombon lefolyt küzdelem kimenetelét. Okosan megoldottátok. Büszke vagyok rátok! Ezt közöld a katonákkal is! (Varga József: A lendvai vár kapitánya. Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet. Lendva. 2001) 1 Kanizsa Nagykanizsa korabeli neve 2 Nemti Lenti korabeli neve Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj!

5 Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! I. RÉSZ *N * 5/12 Az I. rész feladatai az épületekről szóló szöveghez kapcsolódnak. Figyelmesen olvasd el a szöveget, majd oldd meg a feladatokat! 1. Melyik cím illik leginkább a szöveghez? Karikázd be a betűjelét! A B C D Várak Szlovéniában Muravidéki várak és kastélyok A Batthyány család kastélyai Lendva-vidéki várak 2. A szöveg két magyar és két szlovén internetes forrás alapján készült. Írd egy-egy megfelelő forrás (honlap) címét a megfelelő vonalra! Magyar honlap: Szlovén honlap: 3. Melyik állítás(ok) érvényes(ek) az egyes épületekre? Tegyél X jelet a táblázat megfelelő rovatába! Egy sorba több X-et is tehetsz. Felsőlendvai Muraszombati Pártosfalvi Battyánfalvi Egy parkban áll. Van/Volt kápolnája. A Szapáry család tulajdonában (is) volt. (2 pont)

6 6/12 *N * 4. Igazak (I) vagy hamisak (H) az állítások? Karikázd be az I-t vagy a H-t! A felsőlendvai vár három magyar család birtokában is volt. I H Az említett épületek közül a belatinci épült legkésőbb. I H A pártosfalvi kastélyt nem újították fel. I H 5. a) Írd a vonalra, melyik kastély címere látható az alábbi képen! 5. b) Írd a vonalra, milyen felirat található a címeren! (3 pont) 6. a) Írd a vonalra az alábbi szó ellentétes jelentésű párját! közel 6. b) Írd ki a pártosfalvi kastélyról szóló részből az alábbi szó rokon értelmű megfelelőjét! erkély 7. Válaszd el minden lehetséges helyen! felsőlendvai Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj!

7 Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! *N * 7/12 8. Alkosd meg a megadott szavakból a mondatokba illő összetett szavakat, és írd be őket a megfelelő helyre! Ha kell, toldalékold is őket! Nem kell minden szót felhasználnod. csoport, kápolna, kilátó, tévé, torony, turista A Lendva-hegyen nemcsak a lendvai vár magasodik, hanem a Vinarium elnevezésű is. A vidék legújabb nevezetességét nagyon sok tekinti meg. 9. a) Számozással (1-től 5-ig) állítsd betűrendbe az alábbi szavakat! Zichy Szapáry Batthyány Széchy Matzenau 9. b) Írd a vonalra, miért írjuk nagy kezdőbetűvel az a) feladat szavait! (2 pont) 10. Pótold a hiányzó rövid vagy hosszú magánhangzókat és mássalhangzókat, illetve a j vagy ly betűt! Tava az osztályunk Celjébe kirándult. Először a celjéi várat látoga uk meg, amely Szlovénia fontosa várai köz tartozik. (2 pont)

8 8/12 *N * 11. Egészítsd ki a mondatokat a zárójelben megadott szavak megfelelően toldalékolt alakjával! A legenda szerint Mátyás király édesanyja is járt Alsólendván, ahol a király találkozott. (menyasszonya) Később maga a király is megszállt a. (vár) A sosem sikerült bevenniük a várat. (törökök) 12. a) Kérdezz egész mondattal az aláhúzott részre! A kastélyépület alatt alagútrendszer volt. (3 pont) 12. b) Alakítsd át tagadó mondattá az alábbi mondatot! A várkastélyt a Zichy család birtokolta. 13. Alakítsd át az alábbi kijelentő mondatot felszólító mondattá! A szám és a személy maradjon változatlan! Mi is megyünk a pártosfalvi kastélyba. Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj!

9 Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! II. RÉSZ *N * 9/12 A II. rész feladatai A lendvai vár kapitánya című mű két részletére vonatkoznak. Figyelmesen olvasd el a két részletet, majd oldd meg a feladatokat! 1. a) Írd a vonalra, kik beszélgetnek az 1. részletben! 1. b) Írd a vonalra a beszélgetés pontos időpontját (nap és napszak)! 2. Pótold az alábbi szövegben a hiányzó szavakat az 1. részlet alapján! Az első részlet arról szól, hogy a törökök körbevették a. A kémek a következő helyeken észlelték a törökök mozgolódását:,, és. 3. Fogalmazd meg az 1. részlet alapján, miből sejtette a várkapitány, hogy a törökök valójában be akarják csapni! (3 pont)

10 10/12 *N * 4. Állítsd számozással (1-től 5-ig) időrendbe a csata eseményeit! A török ágyúk a vár minden jelentősebb pontját célba vették. A törökök támadásba lendültek. A török és a magyar katonák karddal és más fegyverrel is egymásnak estek. A törökök eldobták fegyvereiket, és elmenekültek. A magyarok vasgolyókkal válaszoltak a támadásra. 5. Írd ki a 2. részletből az alábbi szó rokon értelmű megfelelőjét! hatalmas 6. Írj ki a 2. részletből két hangutánzó szót! (2 pont) Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj!

11 Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! *N * 11/12 7. Képzeld el, hogy a várat védő vitézek közt te is ott voltál! Meséld el egyes szám első személyben a törökkel vívott csatát 5 7 mondatban a 2. részlet segítségével! A B C D Összpontszám: 40

12 12/12 *N * Üres oldal Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj! Ide ne írj!

*N * MAGYAR NYELV ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. osztály május 4., péntek. Državni izpitni center. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS

*N * MAGYAR NYELV ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. osztály május 4., péntek. Državni izpitni center. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS Državni izpitni center *N83* 6. osztály MAGYAR NYELV 08. május 4., péntek ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS Državni izpitni center Vse pravice pridržane. N8-3-- a a tanuló a feleletválasztós

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV. ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6.

Državni izpitni center MAGYAR NYELV. ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6. A tanuló kódszáma: Državni izpitni center *N17113921* 6. osztály MAGYAR NYELV ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6. osztályában 2017. május 4., csütörtök

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV. ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6.

Državni izpitni center MAGYAR NYELV. ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6. A tanuló kódszáma: Državni izpitni center *N18113921* 6. osztály MAGYAR NYELV ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6. osztályában 2018. május 4., péntek /

Részletesebben

ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS ÚTMUTATÓ A TANULÓNAK

ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS ÚTMUTATÓ A TANULÓNAK A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N3* RENDES MÉRÉS. szakasz MAGYAR NYELV 0. május 8., kedd / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete töltőtoll vagy

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP. 2006. május 5., péntek / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP. 2006. május 5., péntek / 60 perc A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N063* MÁJUSI MÉRÉS MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP 006. május 5., péntek / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 4., péntek / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 4., péntek / 60 perc A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N073* RENDES MÉRÉS MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP 007. május 4., péntek / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 6., szerda / 60 perc. 2. szakasz végi ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 6., szerda / 60 perc. 2. szakasz végi ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N093* RENDES MÉRÉS MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP 009. május 6., szerda / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete

Részletesebben

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Kedd, február 01. / 60 perc

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Kedd, február 01. / 60 perc A jelölt kódszáma: Dr`avni izpitni center *P043A10311* TÉLI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése Kedd, 2005. február 01. / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 10., hétfő / 60 perc. 2. szakasz végi ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 10., hétfő / 60 perc. 2. szakasz végi ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N03* RENDES MÉRÉS. szakasz MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP 00. május 0., hétfő / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy

Részletesebben

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Péntek, augusztus 27. / 60 perc

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Péntek, augusztus 27. / 60 perc A jelölt kódszáma: Dr`avni izpitni center *P042A10311* ŐSZI IDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése Péntek, 2004. augusztus 27. / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

*N * MAGYAR NYELV ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. osztály május 4., csütörtök. Državni izpitni center. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS

*N * MAGYAR NYELV ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. osztály május 4., csütörtök. Državni izpitni center. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS Državni izpitni center *N7322* 6. osztály MAGYAR NYELV 207. május 4., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS Državni izpitni center Vse pravice pridržane. 2 N7-3-2-2 ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Szombat, május 29. / 60 perc

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Szombat, május 29. / 60 perc A jelölt kódszáma: Dr`avni izpitni center *P041A10311* TAVASZI IDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése Szombat, 2004. május 29. / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

Magyar nyelvi felvételi feladatok 2008. február 22.

Magyar nyelvi felvételi feladatok 2008. február 22. Magyar nyelvi felvételi feladatok 2008. február 22. Kedves Felvételiző! Aláhúzással válaszd ki, melyik idegen nyelvet szeretnéd tanulni! angol német - A feladatlapok mindegyikére írd rá a kódszámodat!

Részletesebben

Jókedvet visznek a betegek életébe a bohócdokik

Jókedvet visznek a betegek életébe a bohócdokik *N17113121* 2/12 *N1711312102* *N1711312103* 3/12 MELLÉKLET AZ I. RÉSZHEZ Jókedvet visznek a betegek életébe a bohócdokik (1.) Tizenhat éve tartja különleges vizitjeit 1 Dr. Lala és bohócdoktor csapata:

Részletesebben

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése május 29., hétfő / 60 perc

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése május 29., hétfő / 60 perc A jelölt kódszáma: Dr`avni izpitni center *P061A10311* TAVASZI IDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2006. május 29., hétfő / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a

Részletesebben

ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS ÚTMUTATÓ A TANULÓNAK

ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS ÚTMUTATÓ A TANULÓNAK A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N33* RENDES MÉRÉS. szakasz MAGYAR NYELV 03. május 9., csütörtök / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete töltőtoll

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP. Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete töltőtoll vagy golyóstoll.

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP. Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete töltőtoll vagy golyóstoll. A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N14113121* 6. osztály MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP 2014. május 8., csütörtök / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV május 7., csütörtök / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV május 7., csütörtök / 60 perc A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N15113121* 6. osztály MAGYAR NYELV 2015. május 7., csütörtök / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete töltőtoll

Részletesebben

minden ami rejtvény, kisiskolásoknak! Olvasórally Csivitelő

minden ami rejtvény, kisiskolásoknak! Olvasórally Csivitelő Olvasórally 2-3. oldalhoz Csivitelő 3. oldalhoz 1. Karikázd be a helyes megoldások előtt álló betűt! Ezután olvasd össze, és megtudhatod, hogyan dolgoztál! Melyik az év legrövidebb napja? T/ Miklós nap

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap augusztus 24., hétfő / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap augusztus 24., hétfő / 60 perc A j e l ö l t k ó d s z á m a : Državni izpitni center *P092A10311* ŐSZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2009. augusztus 24., hétfő / 60 perc Engedélyezett

Részletesebben

Név:... Iskola:... Összpontszám: 240 pont Elért pontszám:... Helyezés:...

Név:... Iskola:... Összpontszám: 240 pont Elért pontszám:... Helyezés:... Tanulmányi versenyanyag 2018/2019. tanév Nyelvtan-helyesírás 3. osztály Név:... Iskola:... Összpontszám: 240 pont Elért pontszám:... Helyezés:... 1. Tollbamondás 50 2. Bontsd szavakra és mondatokra az

Részletesebben

Magyar nyelvoktatás és nyelvápolás a kárpát-medencei szórványvidékeken

Magyar nyelvoktatás és nyelvápolás a kárpát-medencei szórványvidékeken Magyar nyelvoktatás és nyelvápolás a kárpát-medencei szórványvidékeken Nemzetközi konferencia, Budapest, Magyarság Háza Szentháromság tér 6, 2012. április 13 Magyarul Szlovéniában doc. dr. Kovács Attila

Részletesebben

*N * MAGYAR NYELV ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. osztály május 4., péntek. Državni izpitni center. 9. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS

*N * MAGYAR NYELV ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. osztály május 4., péntek. Državni izpitni center. 9. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS Državni izpitni center *N8332* 9. osztály MAGYAR NYELV 208. május 4., péntek ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 9. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS Državni izpitni center Vse pravice pridržane. 2 N8-3-3-2 a a tanuló

Részletesebben

Földvári Erika NYELVTAN. Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév

Földvári Erika NYELVTAN. Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév Földvári Erika NYELVTAN Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév Mozaik Kiadó Szeged, 2013 A magánhangzók idõtartama 1. Mi a szabály? Töltsd ki a táblázatot! Alkoss mondatokat a szópárokkal! Írd le

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése május 29., kedd / 90 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése május 29., kedd / 90 perc A j e l ö l t k ó d s z á m a : Državni izpitni center *M18113112* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 2. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2018. május 29., kedd / 90 perc Engedélyezett

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap május 31., hétfő / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap május 31., hétfő / 60 perc A j e l ö l t k ó d s z á m a : Državni izpitni center *P101A10311* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2010. május 31., hétfő / 60 perc Engedélyezett

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 4., péntek / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 4., péntek / 60 perc A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N0733* RENDES MÉRÉS MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP 007. május 4., péntek / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 9., csütörtök / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 9., csütörtök / 60 perc t a n u l ó k ó d s z á m a: ržavni izpitni center *N13113131* RENES MÉRÉS 3. szakasz MGYR NYELV ÍRÁSELI FELMÉRŐLP 2013. május 9., csütörtök / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott

Részletesebben

TUDÁSFELMÉRÉS MODERIRANA RAZLIČICA

TUDÁSFELMÉRÉS MODERIRANA RAZLIČICA Državni izpitni center *N2322* RENDES MÉRÉS 2. szakasz MAGYAR NYELV 202. május 8., kedd ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 2. szakasz végi ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS MODERIRANA RAZLIČICA RIC 202 2 N2-3-2-2 a a tanuló a feleletválasztós

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 6., péntek / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 6., péntek / 60 perc A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N16113131* 9. osztály MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP 2016. május 6., péntek / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy

Részletesebben

Európai Gazdasági és Monetáris Unió

Európai Gazdasági és Monetáris Unió 2 P122-A103-1-1 P122-A103-1-1 3 Melléklet az 1. feladatlaphoz Európai Gazdasági és Monetáris Unió 1. Az Európai Gazdasági és Monetáris Unió, vagy egyszerűbben Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU vagy GMU)

Részletesebben

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Iskolánk diákjai ismét külföldi tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program jóvoltából: április 10. és 13. között Szlovéniában

Részletesebben

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1 TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN Egy híres sakkozó nevét kapod, ha jó úton jársz. Írd át színessel a név betûit! P O V G P O L G J Á R D U J T U T D I I T 2. Moziba mentek a bábok. Nézz körül a nézôtéren, és válaszolj

Részletesebben

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Scütörtök, február 9. / 60 perc

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Scütörtök, február 9. / 60 perc A jelölt kódszáma: Dr`avni izpitni center *P053A10311* TÉLI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése Scütörtök, 2006. február 9. / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt

V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt 2013-2014. 1. forduló, 1. kategória A versenyző neve:................... Osztálya:........................ Iskolája:.......................... Felkészítő

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 1. feladatlap augusztus 25., csütörtök / 150 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 1. feladatlap augusztus 25., csütörtök / 150 perc K ó d s z á m : Državni izpitni center *M11213111* ŐSZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 1. feladatlap Iskolai esszé (700 1000 szó) 2011. augusztus 25., csütörtök / 150 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

*M11213112* MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. 2011. augusztus 25., csütörtök / 90 perc ŐSZI VIZSGAIDŐSZAK

*M11213112* MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. 2011. augusztus 25., csütörtök / 90 perc ŐSZI VIZSGAIDŐSZAK K ó d s z á m : Državni izpitni center *M11213112* ŐSZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 2. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2011. augusztus 25., csütörtök / 90 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

Egész számok. pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;...

Egész számok. pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;... Egész számok természetes számok ( ) pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... 0 negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;... egész számok ( ) 1. Írd a következõ számokat a halmazábra megfelelõ helyére! 3; 7; +6 ; (

Részletesebben

Back in the day Projektnyitó rendezvény Szlovéniában

Back in the day Projektnyitó rendezvény Szlovéniában Back in the day Projektnyitó rendezvény Szlovéniában A Göcseji Falumúzeum és a szlovéniai Rakicanban található Batthyány Várkastély Oktatási Központ kétéves együttműködési projektet indított Back in the

Részletesebben

Ő az első európai nyertes

Ő az első európai nyertes *N16113121* 2/12 *N1611312102* *N1611312103* 3/12 MELLÉKLET AZ I. RÉSZHEZ 1. szöveg: Ő az első európai nyertes Megtörve a japán és amerikai uralmat, a magyar Karancz János nyerte az idei jojó-világbajnokságot.

Részletesebben

5. Pótold a hiányzó igék felszólító módú alakjaival a mondatokat!

5. Pótold a hiányzó igék felszólító módú alakjaival a mondatokat! Magyar nyelv I. Illeszd a szavak végére a megfelelő magánhangzót! u vagy ú tan., egyhang., báb., borj. ü vagy ű rev., men., együgy., esk. 2. Ly vagy j? A tu.afa ga..ai e tettek sebhe et az u.amon. A macskakö.kök

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése május 30., hétfő / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése május 30., hétfő / 60 perc A jelö lt kó dszá ma: Državni izpitni center *P161A10311* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2016. május 30., hétfő / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TÖrTéneT: Péter élete Bibliatanulmányozó Feladatlap Jézus elhívja Pétert 4. Simon

bibliai felfedező 1. TÖrTéneT: Péter élete Bibliatanulmányozó Feladatlap Jézus elhívja Pétert 4. Simon Írd ide az adataidat! neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TÖrTéneT: Péter élete Jézus elhívja Pétert

Részletesebben

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám:

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám: S z ö v e g é r t ő v e r s e n y 2018. május 3. 1. osztály Név: Iskola: Elért pontszám: 80/ Hasznos tanácsok: 1. 45 percig dolgozhatsz! 2. Ceruzával írj! 3. Figyelj az utasítás pontos végrehajtására!

Részletesebben

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése május 28., hétfő / 60 perc

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése május 28., hétfő / 60 perc A jelölt kódszáma: Dr`avni izpitni center *P071A10311* TAVASZI IDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2007. május 28., hétfő / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a

Részletesebben

MODERIRANA RAZLIČICA

MODERIRANA RAZLIČICA Državni izpitni center *N11113132* RENDES MÉRÉS 3. szakasz MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP 2011. május 6., péntek ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 3. szakasz végi ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS MODERIRANA RAZLIČICA RIC 2011

Részletesebben

Državni izpitni center. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése június 2., hétfő / 60 perc SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA

Državni izpitni center. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése június 2., hétfő / 60 perc SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A jelölt kódszáma: Državni izpitni center *P141A10311* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2014. június 2., hétfő / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: A jelölt golyóstollat

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola 2016. 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen, majd oldd meg a feladatokat! A részeredményeket

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY --------------------

MATEMATIKA VERSENY -------------------- Eötvös Károly Közös Fenntartású Általános Iskola 2013. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 831 Vonyarcvashegy, Fő u. 8/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 1. FELADATLAP IRODALMI ESSZÉ május 7-én / 150 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 1. FELADATLAP IRODALMI ESSZÉ május 7-én / 150 perc K ó d s z á m : Državni izpitni center *M07113111* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 1. FELADATLAP IRODALMI ESSZÉ 2007. május 7-én / 150 perc Engedélyezett segédeszközök: a jelölt golyóstollat

Részletesebben

bibliai felfedező Olvasd el: 1. Sámuel 16:1-13

bibliai felfedező Olvasd el: 1. Sámuel 16:1-13 Írd ide az adataidat! neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTénET: Királyválasztás Olvasd el: 1. Sámuel

Részletesebben

Državni izpitni center *N * osztály MAGYAR NYELV május 8., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2014

Državni izpitni center *N * osztály MAGYAR NYELV május 8., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2014 Državni izpitni center *N4322* 6. osztály MAGYAR NYELV 204. május 8., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 204 2 N4-3-2-2 a a tanuló a feleletválasztós feladatokban a kért

Részletesebben

Csivitelő (2. osztály)

Csivitelő (2. osztály) Olvasórally 2-3. oldalhoz Csivitelő (2. osztály) 2-3. oldalhoz 1. Olvasd el az újság 2. és 3. oldalán található szövegeket, verseket! Keresd meg, mely dátumhoz mi tartozik, kösd össze! Kisboldogasszony

Részletesebben

*N * MAGYAR NYELV ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. osztály május 4., csütörtök. Državni izpitni center. 9. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS

*N * MAGYAR NYELV ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. osztály május 4., csütörtök. Državni izpitni center. 9. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS ržavni izpitni center *N7332* 9. osztály MAGYAR NYELV 207. május 4., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 9. osztályos ORSZÁGOS TUÁSFELMÉRÉS ržavni izpitni center Vse pravice pridržane. 2 N7-3-3-2 ÚTMUTATÓ AZ

Részletesebben

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek.

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek. Kedves második osztályos tanuló! Bizonyára te is szívesen tanulod a matematikát. A 2. osztályban is sok érdekes feladattal találkozhatsz. A Számoljunk! című munkafüzetünk segítségedre lesz a gyakorlásban.

Részletesebben

*N * MAGYAR NYELV ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. szakasz RENDES MÉRÉS május 9., csütörtök. Državni izpitni center

*N * MAGYAR NYELV ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. szakasz RENDES MÉRÉS május 9., csütörtök. Državni izpitni center Državni izpitni center *N3322* RENDES MÉRÉS 2. szakasz MAGYAR NYELV 203. május 9., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 2. szakasz végi ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 203 2 N3-3-2-2 a a tanuló a feleletválasztós

Részletesebben

TESTVÉRMÚZSÁK. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport ( évf.) 3. FORDULÓ

TESTVÉRMÚZSÁK. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport ( évf.) 3. FORDULÓ TESTVÉRMÚZSÁK vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. FORDULÓ 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. forduló 1. Az alábbi - Nagykanizsával kapcsolatos - állításokról állapítsd meg, hogy

Részletesebben

Magyar nyelvi gyakorló

Magyar nyelvi gyakorló Dr. Galgóczi Lászlóné Magyar nyelvi gyakorló kisiskolásoknak 2 Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Szótagoljunk! 1. Robot Robi felfedezõútra indult. Mit látott? Írd le szótagolva a szavakat, ahogy a robot mondhatta

Részletesebben

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY név:... iskola:... 1. Számolj pontosan! Milyen szám kerül az utolsó helyre? 19-3 + 2-7 - 2 + 5-2 + 6 =

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY Paola Zannoner: Célvonal

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY Paola Zannoner: Célvonal PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 08 ISKOLAI FORDULÓ A KÉTNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK 8 9. OSZTÁLYA Paola Zannoner: Célvonal Feladatlap Megoldási idő: 60 perc Elérhető pontszám: 50 pont Elért pontszám: pont

Részletesebben

XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014.

XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014. XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014. KEDVES GYEREKEK! JÓ VERSENYZÉST KÍVÁNUNK! Olvasd el figyelmesen a történetet! Az elrepült focilabda

Részletesebben

Történelem 6. osztály - 3. forduló -

Történelem 6. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

JAVÍTÓKULCS. Az elrepült focilabda

JAVÍTÓKULCS. Az elrepült focilabda Az iskolától nem messze van egy focipálya. Kerítés választja el az úttesttől. A fiúk gyakran mennek oda focizni. Laci a legjobb játékos. Gyorsan fut, ügyesen cselez, és sok gólt lő. Péntek délután egymás

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 5., péntek / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP május 5., péntek / 60 perc t a n u l ó k ó d s z á m a: ržavni izpitni center *N0633* MÁJUSI MÉRÉS MGYR NYELV ÍRÁSELI FELMÉRŐLP 006. május 5., péntek / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete töltőtoll

Részletesebben

*N * MAGYAR NYELV ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ RENDES MÉRÉS 3. szakasz május 9., csütörtök. Državni izpitni center. 3.

*N * MAGYAR NYELV ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ RENDES MÉRÉS 3. szakasz május 9., csütörtök. Državni izpitni center. 3. ržavni izpitni center *N3332* RENES MÉRÉS 3. szakasz MGYR NYELV 203. május 9., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTTÓ 3. szakasz végi ORSZÁGOS TUÁSFELMÉRÉS RIC 203 2 N3-3-3-2 a a tanuló a feleletválasztós feladatokban

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

ÖVEGES KÁLMÁN KOMPLEX ANYANYELVI VERSENY 2012. április 19. Séta a Balaton-felvidéken

ÖVEGES KÁLMÁN KOMPLEX ANYANYELVI VERSENY 2012. április 19. Séta a Balaton-felvidéken ÖVEGES KÁLMÁN KOMPLEX ANYANYELVI VERSENY 2012. április 19. Kódszám: Séta a Balaton-felvidéken A Káli-medence a Balaton-felvidéken található. Honfoglaló ősünknek, Kál vitéznek őrzi a nevét. Az Árpád-korban

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. 2014. augusztus 25.

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. 2014. augusztus 25. A j e l ö l t k ó d s z á m a : Državni izpitni center *M14213112* ŐSZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 2. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2014. augusztus 25., hétfő / 90 perc Engedélyezett

Részletesebben

Ember: Állat: Növény:

Ember: Állat: Növény: Hova tartoznak a szavak? Írd a megfelelı csoport után a hozzá tartozó számot! Ember: Állat: Növény: 1 ibolya 9 nárcisz 2 Rózsa 10 paripa 3 béka 11 bálna 4 málna 12 Ibolya 5 láma 13 sóska 6 Nárcisz 14 Béla

Részletesebben

Idôpontok és idôtartamok ÁPRILIS. április 3 Csütörtök. 2 Szerda. 4 Péntek. 1 év = 12 hónap 1 hét = 7 nap. Ismerkedés a naptárral. hónapok.

Idôpontok és idôtartamok ÁPRILIS. április 3 Csütörtök. 2 Szerda. 4 Péntek. 1 év = 12 hónap 1 hét = 7 nap. Ismerkedés a naptárral. hónapok. Idôpontok és idôtartamok étfő Ismerkedés a naptárral 1 edd 2 rda 3 ütörtök 4 éntek 5 6 Szombat Vasárnap ÁRILIS étfô edd rda ütörtök éntek Szombat Vasárnap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Részletesebben

Műveletek egész számokkal

Műveletek egész számokkal Mit tudunk az egész számokról? 1. Döntsd el, hogy igazak-e a következő állítások az A halmaz elemeire! a) Az A halmaz elemei között 3 pozitív szám van. b) A legkisebb szám abszolút értéke a legnagyobb.

Részletesebben

Olvasd el a szövegrészletet, majd válaszolj a kérdésekre!

Olvasd el a szövegrészletet, majd válaszolj a kérdésekre! Olvasd el a szövegrészletet, majd válaszolj a kérdésekre! A kokárda története A trikolórt, a háromszínű zászlót Európában a francia forradalom tette "divatossá". A párizsi események ihlették meg Szendrey

Részletesebben

Tagolatlan mondat szavakra tagolása, helyes leírása Ellenőrzés

Tagolatlan mondat szavakra tagolása, helyes leírása Ellenőrzés táblák:layout 1 2008.06.13. 6:37 Oldal 18 1. Ismétlés A 2. osztályos szóanyag szavainak másolása írott és nyomtatott betűkről Tollbamondás Szógyűjtés képről, a gyűjtött szavak leírása 2. Ismétlés A 2.

Részletesebben

TÖRTÉNELEM FELADATLAP

TÖRTÉNELEM FELADATLAP VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM 2030 Érd, Széchenyi tér 1. TÖRTÉNELEM FELADATLAP 2016 Név:... Iskola:... A megoldásra 45 perc áll rendelkezésedre! Eredményes munkát kívánunk! A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEK AZ ÓKORI

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A Matematika 4. évfolyam mérőlapok A kiadvány KHF/2569-5/2009. engedélyszámon 2009.05.13. időponttól tankönyvi engedélyt kapott Educatio Kht. Kompetenciafejlesztő oktatási

Részletesebben

ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY. Bük, március 21. név:... iskola:... Két ember és a medve

ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY. Bük, március 21. név:... iskola:... Két ember és a medve FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2016. március 21. SZÖVEGÉRTÉS 2. OSZTÁLY név:... iskola:... Két ember és a medve Sok évvel ezelőtt két jóbarát, Sándor és József vándorolt át az

Részletesebben

Državni izpitni center *N * osztály MAGYAR NYELV május 6., péntek ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2016

Državni izpitni center *N * osztály MAGYAR NYELV május 6., péntek ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2016 Državni izpitni center *N6322* 6. osztály MAGYAR NYELV 206. május 6., péntek ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 206 2 N6-3-2-2 a a tanuló a feleletválasztós feladatokban a kért

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola 2015. 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen, majd oldd meg a feladatokat! A részeredményeket

Részletesebben

BESZÉD ÉS ANYANYELV. Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET

BESZÉD ÉS ANYANYELV. Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET BESZÉD ÉS ANYANYELV Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET Beszéd és anyanyelv Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak Tematika és tanmenet (55 óra) 1. félév heti 1 óra 2. félév heti 2 óra ÓRA CÍM

Részletesebben

Mesék. Hüvelyk Matyi. Komplex iskolai bűnmegelőzési program hallássérült gyermekek számára 2017

Mesék. Hüvelyk Matyi. Komplex iskolai bűnmegelőzési program hallássérült gyermekek számára 2017 Mesék Hüvelyk Matyi Komplex iskolai bűnmegelőzési program hallássérült gyermekek számára 2017 Az oktatási segédanyagot készítette: Mészáros Judit, Szalay Katalin Témavezető: Mészáros Judit Olvasószerkesztő:

Részletesebben

Megoldások IV. osztály

Megoldások IV. osztály Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely, 2015. március 20-22. Megoldások IV. osztály 1. Számkeresztrejtvény: Az alábbi keresztrejtvény ábra abban különbözik a hagyományos keresztrejtvényektől, hogy

Részletesebben

Državni izpitni center *N * osztály MAGYAR NYELV május 7., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 9. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2015

Državni izpitni center *N * osztály MAGYAR NYELV május 7., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 9. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2015 Državni izpitni center *N5332* 9. osztály MAGYAR NYELV 205. május 7., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 9. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 205 2 N5-3-3-2 a a tanuló a feleletválasztós feladatokban a kért

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 2. feladatlap. Művészi szöveg(részlet) elemzése. 2015. június 1., hétfő / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 2. feladatlap. Művészi szöveg(részlet) elemzése. 2015. június 1., hétfő / 60 perc A jelö lt kó dszá ma: Državni izpitni center *P151A10312* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 2. feladatlap Művészi szöveg(részlet) elemzése 2015. június 1., hétfő / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály 2013/2014 Tanítók: Tóth Mária, Buruncz Nóra Tankönyvcsalád: Nemzeti Tankönyvkiadó Anyanyelvünk világa 4. osztály

Részletesebben

Državni izpitni center. 1. feladatlap május 4., csütörtök / 120 perc

Državni izpitni center. 1. feladatlap május 4., csütörtök / 120 perc A j e l ö l t k ó d s z á m a : Državni izpitni center *M17113111* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK 1. feladatlap Iskolai irodalmi esszé (terjedelme legalább 700 szó) 2017. május 4., csütörtök / 120 perc Engedélyezett

Részletesebben

Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam. Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk!

Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam. Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk! Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam Név: Osztály: Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk! 1. Tedd ki a megfelelő ékezeteket a szavakra! futotest, fozokanal, kultura, szulofold, szololevel

Részletesebben

Történelem 7-8. osztály. 2. Kiegyezés. Állítsd időrendbe az eseményeket! Olvasd össze a betűket, és megtudod az egyik koronázás ajándék nevét!

Történelem 7-8. osztály. 2. Kiegyezés. Állítsd időrendbe az eseményeket! Olvasd össze a betűket, és megtudod az egyik koronázás ajándék nevét! OM 037757 NÉV: IX. Tollforgató 2017.04.01. Monorierdei Fekete István Általános Iskola : 2213 Monorierdő, Szabadság út 43. : 06 29 / 419-113 : feketeiskola.monorierdo@gmail.com : http://www.fekete-merdo.sulinet.hu

Részletesebben

73 / Szövegértő verseny. 2. osztály. Név: Iskola: Elért pontszám: Jó versenyzést kívánunk!

73 / Szövegértő verseny. 2. osztály. Név: Iskola: Elért pontszám: Jó versenyzést kívánunk! Szövegértő verseny 2. osztály 2018 Név: Iskola: Elért pontszám: 73 / Hasznos tanácsok: - 45 percig dolgozhatsz! - Ceruzával írj! - Figyelj az utasítás pontos végrehajtására! - Ügyelj a szép külalakra,

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

Megoldások III. osztály

Megoldások III. osztály Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely, 2015. március 20-22. Megoldások III. osztály 1. Számkeresztrejtvény: Az alábbi keresztrejtvény ábra abban különbözik a hagyományos keresztrejtvényektől, hogy

Részletesebben

Kedves harmadik osztályosok!

Kedves harmadik osztályosok! Kedves harmadik osztályosok! Köszöntünk titeket a matematika birodalmában! 3. osztályban is folytatjuk a barangolást. Ismét új kalandok, új felfedezések és rejtvényes feladatok várnak rátok. tankönyv mellett

Részletesebben

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra!

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 1. Másold le írott betûkkel! 2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 3. Írd le írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! b c cs d dz dzs f g gy h j k l ly m n ny p q r s sz t ty

Részletesebben

Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET

Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA a 2011/2012-es tanévben TESZT 3 matematikából

Részletesebben

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Szerda, 2005. június 1. / 60 perc

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Szerda, 2005. június 1. / 60 perc A jelölt kódszáma: Dr`avni izpitni center *P051A10311* TAVASZI IDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése Szerda, 2005. június 1. / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 2011 ÉLETTÖRTÉNETEK

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 2011 ÉLETTÖRTÉNETEK PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 0 ORSZÁGOS DÖNTŐ A KÉTNYELVŰ KÖZÉPISKOLA I IV. OSZTÁLYA ÉLETTÖRTÉNETEK Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia Feladatlap Megoldási idő: 45 perc Elérhető pontszám: 50 pont

Részletesebben

Egri csillagok vetélkedő április 7.

Egri csillagok vetélkedő április 7. Egri csillagok vetélkedő 1. Találjatok ki egy nevet a csapatotoknak, ami kapcsolódik az Egri csillagokhoz! 2. Ki mondta? Párosítsd össze a borítékban található mondatokat a regény szereplőivel! Bornemissza

Részletesebben

Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET

Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA a 2011/2012-es tanévben TESZT 1 matematikából

Részletesebben

4. évfolyam Iskolai forduló. Megoldások. Tollbamondás 4. évfolyam

4. évfolyam Iskolai forduló. Megoldások. Tollbamondás 4. évfolyam Megoldások Tollbamondás 4. évfolyam 2015 márciusában újra a bonyhádi gimnázium vendége volt Lotz János Amerikában élő fia, Charles Peter Lotz, aki most magával hozta 15 éves lányát, Karent és 13 éves fiát,

Részletesebben

Muravidéki mozaikok. Európai Utas. Tájoló. Közép-európai tájegység

Muravidéki mozaikok. Európai Utas. Tájoló. Közép-európai tájegység Tájoló Muravidéki mozaikok Közép-európai tájegység Szlovénia földrajzi kicsinysége ellenére sokszínű, éghajlati, terepszerkezeti szempontból jelentősen eltérő tájegységekből tevődik össze. Az egykori jugoszláv

Részletesebben