A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA INFORMATIKAI SZABÁLYZATA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA INFORMATIKAI SZABÁLYZATA"

Átírás

1 MELLÉKLETE BMF SZMSZ 30. A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA INFORMATIKAI SZABÁLYZATA BUDAPEST november

2 2

3 I. Általános rendelkezések 1. A főiskola polgárainak jogai (1) A Budapesti Műszaki Főiskola minden polgára alanyi jogon igénybe veheti a főiskola informatikai szolgáltatásait. (2) Informatikai szolgáltatások alatt az alábbiak értendők: a feladatok ellátásához szükséges informatikai erőforrások igénybevétele (felhasználói név és jelszó a megfelelő rendszerekhez) az elektronikus levelezés használata ( cím) szabad internet elérés saját honlap létesítése 2. A szolgáltatások célja (1) Az informatikai szolgáltatások célja az oktató-, kutató- fejlesztőmunka támogatása, a tanulás, az információ szerzés elősegítése, a kapcsolatteremtés és tartás új lehetőségeinek, valamint az információ szabad áramlásának biztosítása. 3. A jogok korlátozása (1) A főiskola polgárainak fenti joga műszaki, forgalmi okok, illetve a 4. és 5. -ban tárgyalt kötelességek megszegése miatt korlátozható. (2) A műszaki-, illetve forgalmi okokból történő korlátozás az alábbiakban valósulhat meg: sávszélesség behatárolása rendelkezésre álló memóriaterület behatárolása a szolgáltatás igénybe vehetőségének időbeli behatárolása (3) A műszaki, illetve forgalmi okok megszűntekor a korlátozást haladéktalanul fel kell oldani. 4. A szolgáltatást igénybevevő kötelessége (1) Az informatikai szolgáltatásokat igénybe vevő köteles: jelen szabályzat előírásait betartani a törvényi előírásokat (különös tekintettel a szerzői jogi előírásokra) betartani a főiskola polgárától elvárható etikai normákat betartani a használat során a tőle elvárható gondossággal és körültekintéssel eljárni.

4 5. A szolgáltatások igénybevétele során tilos (1) Az informatikai szolgáltatások igénybevétele során tilos: informatikai eszközök engedély nélküli hálózatra kapcsolása engedély nélküli bejelentkezés más gépre (betörési kísérlet vagy betörés) idegen felhasználói név használata saját felhasználói név kölcsönadása idegen jelszó kiderítése profitorientált tevékenység folytatása engedély nélkül az informatikai eszközök (hardver és szoftver) módosítása, átkonfigurálása bármely egyéb visszaélés a szolgáltatással 6. Szankcionálás (1) Amennyiben a szolgáltatás igénybevevője a 4. vagy a 5. -ban foglaltak ellen vét, úgy a szolgáltatásból időlegesen vagy véglegesen kizárható. 7. A szolgáltatást igénybevevő büntetőjogi felelőssége (1) Az informatikai szolgáltatások igénybevétele során elkövetett bűncselekményekért (betörésből fakadó károkozás, stb.) a szolgáltatást igénybevevő büntetőjogi felelősséggel tartozik. (2) Törvényes megkeresés alapján a főiskola minden, a bűncselekmény elkövetésének gyanúja alá eső felhasználó adatait, valamint naplózott forgalmi adatait a nyomozóhatóságnak kiszolgáltatja. II. A BMF informatikai szervezetének felépítése és feladatai 8. Főiskolai és telephelyi szint (1) A főiskola informatikai tevékenységét az informatikai rektorhelyettes irányítja. Az informatikai rektorhelyettes feladatai: a főiskola informatikai stratégiájának kidolgozása, a főiskola informatikai rendszerének fejlesztésére és korszerűsítésére vonatkozó koncepciók kidolgozása, informatikai fejlesztések végrehajtásának szervezése, informatikai pályázati tevékenység szakmai koordinálása, a főiskola honlap koncepciójának kidolgozása és gondozása, a Rektori Hivatal Informatikai Osztálya tevékenységének szakmai irányítása. (BMF SZMSZ 14. melléklet.)

5 A főiskolai számítógépes infrastruktúra általános üzemeltetési feladatainak ellátása a Rektori Hivatal Informatikai Osztályának (továbbiakban IO) feladata. Az Informatikai osztály az osztályvezető közvetlen irányításával ellátja a főiskolai információs rendszerek, a számítógépes hálózat és a központi számítógépes rendszer fejlesztését és üzemeltetését, a főiskolai információs rendszerek felügyeletét, adatbázisának karbantartását és biztosítja az adatszolgáltatást, gondoskodik arról, hogy a döntéselőkészítéssel illetve a végrehajtással kapcsolatos információk rendelkezésre álljanak. A Rektori Hivatal Informatikai Osztálya tevékenységét az informatikai rektorhelyettes szakmai felügyeletével látja el. (BMF SZMSZ 28 ) Az IO felelős a telephelyi szerverekig a főiskolai hálózat (továbbiakban: BMF-NET) működőképességéért, valamint a külső hálózati szolgáltatások, csatlakozások üzembiztonságáért, koordinálásáért. Az IO működteti és szabályozza azokat a központi szolgáltatásokat is, amelyek a hálózat megfelelő működtetéséhez elengedhetetlenül szükségesek. (főiskolai domain name service, mail gatewayek, hálózati adminisztráció, web szerverek stb.) (2) A BMF a telephelyi feladatok ellátására telephelyi informatikai csoportokat hoz létre, az ott működő szervezeti egységekkel egyetértésben. Ezek szakmai felügyeletét az IO látja el, működésüket az érintett egységek (karok, központi szervezeti egységek, stb.) biztosítják, a hálózati csatlakozási pontok arányában megosztva. Az IO közös megegyezéssel bizonyos üzemeltetési hatásköröket a telephelyi informatikai csoportoknak leadhat. A telephelyek informatikai vonatkozásban a következők: Budapest Józsefváros Tavaszmező u. Budapest Józsefváros Népszínház u. Budapest Óbuda Nagyszombat u. és Bécsi út Budapest Óbuda Doberdó u. Székesfehérvár SZGTI. 9. Karok, illetve a szervezeti egységek szintje (1) Minden szervezeti egység ( intézetek, hivatalok, hallgatói szervezetek, a BMF Könyvtárának és Kollégiumának telephelyhez kapcsolódó egységei stb.) felelős azon számítógépes infrastruktúra elemek üzemeltetéséért, melyek az illető szervezeti egységnél szerepelnek leltárban vagy egyéb hivatalos nyilvántartásban, vagy a szervezeti egységnek rendelkezési joga van a berendezések felett. (2) A számítógépes infrastruktúrára vonatkozó főiskolai szabályzatok megtartásáért a szervezeti egység vezetője egy személyben felelős. Az egység vezetője köteles informatikai felelőst kijelölni. (3) A szervezeti egység vezetője a központi üzemeltető szervekkel (telephelyi informatikai csoport, ill. IO) konzultálva alakítja ki az üzemeltető személyzet összetételét, hatásköreit.

6 (4) A szervezeti egység üzemeltető személyzetének összetételét, feladatait, hatásköreit a helyi sajátosságoknak megfelelően írásban kell rögzíteni, melyet a felhasználók bármikor megtekinthetnek. (5) A szervezeti egység számítógépes infrastruktúra elemeinek üzemeltetésével megbízott informatikai felelőse önállóan jár el, a szabályzatok és a szervezeti egység vezetőjének utasításai szerint. Bizonyos esetekben azonban a telephelyi informatikai csoport, ill. az IO közvetlen utasításait is köteles megtartani: Ezen esetek az alábbiak: a BMF-NET, ill. a központi erőforrások normális működését zavaró tényezők kiküszöbölése, az üzemeltetési és biztonsági előírások megsértése miatt indított nyomozás támogatása, a szabályzatok szerinti információ szolgáltatások teljesítése. (6) Amennyiben a szervezeti egység informatikai személyzete nem tartja be a szabályzatokat, a szervezeti egység vezetője köteles a mulasztásnak megfelelő súlyú intézkedéseket tenni (utasítás, fegyelmi eljárás, anyagi kártérítés megállapítása, elbocsátás stb.). (7) Az IO és a telephelyi informatikai csoport köteles írásban jelezni az informatikai rektorhelyettesnek a szabályzattal ellentétes tevékenységet. Az informatikai rektorhelyettes jogosult írásban kezdeményezni a szervezeti egység vezetőjénél a szervezeti egység informatikai személyzete által végzett, szabályzat ellenes tevékenység kivizsgálását. A szervezeti egység vezetője 8 napon belül köteles írásban tájékoztatni az informatikai rektorhelyettest a foganatosított intézkedésekről.

7 10. Az egyes szintek feladat- és hatáskörei (1) Az informatikai tevékenységekkel kapcsolatos szintek és feladatkörök: feladatkör: szintek: Informatikai Osztály telephelyi inf. csoport hálózati rendszermenedzser x x x* hálózati rendszeradminisztrátor x x x* hálózati adatvédelmi felelős x x x* elektronikus levelezés postamester x x rendszergazda x x** szervezeti egység rendszermenedzser rendszeradminisztrátor adatvédelmi felelős x** x** x** hálózati hardver építő és karbantartó x hardver karbantartó x x** operátor x x x * lokális hálózat esetében ** I. osztályú számítógépekgépek és fontosabb erőforrások esetében Az egyes feladatköröket a telephely illetve a szervezeti egység méretétől, a feladatok mennyiségétől függően több személy is betöltheti, illetve egy személy több funkciót is elláthat egyidejűleg. Az egyes szervezeti szintek szükség esetén átvehetnek feladatokat a közvetlenül alattuk lévő szinttől, illetve átruházhatnak feladatokat azokra. A feladatkörök ellátóinak fontosabb adatait (elérhetőség) a gépek nyilvántartásaiban fel kell tüntetni. (2) A feladatkörök részletezése, hatáskörök: a) A hálózati rendszermenedzser feladat- és hatáskörei: a hálózati struktúra kialakítása, az új elemek becsatlakozásának szabályozása, engedélyezése, ellenőrzése, a hálózati forgalom figyelése, a hálózati hibák felderítése, az elhárításhoz szükséges intézkedések megtétele,

8 a hálózati üzemeltető személyzet szakmai irányítása. b) A hálózati rendszeradminisztrátor feladat- és hatáskörei: a hálózati struktúra nyilvántartása, a becsatlakozó elemek regisztrálása, nyilvántartási adatok bekérése, begyűjtése, erőforrás hozzáférési engedélyek kiadása, nyilvántartása, a hálózati információk terjesztése, a felhasználók tájékoztatása, a külső csatlakozások adminisztrációja, a külső szervek felé adatszolgáltatás. c). A hálózati adatvédelmi felelős feladat- és hatásköre: a hálózatba kapcsolt gépek biztonsági minősítésének megállapítása, a hálózati forgalom figyelése, nyomozás a betörők után, megelőző intézkedések foganatosítása, a hálózatba kapcsolt gépek adatvédelmi rendszerének ellenőrzése, az adatvédelmi tervek, fejlesztési elképzelések kidolgozása, veszélyhelyzet esetén a hálózati szolgáltatások korlátozása, illetve felfüggesztése. d) Az adatvédelmi felelős feladat- és hatásköre: a helyi szabályzat védelmi részének kidolgozása, a periodikusan előírt adatvédelmi ellenőrzések megtétele, a forgalom és állomány figyelés, nyomozás a betörők után, megelőző intézkedések foganatosítása, vírus detektálás és irtás, veszélyhelyzet esetén a gépek működésének korlátozása, illetve felfüggesztése. e) Az elektronikus levelezés postamestere a levelezés tekintetében a rendszeradminisztrátorral megegyező feladat- és hatáskör szerint dolgozik. f) A rendszergazda rendelkezik a gép(ek) felhasználása felett, megszabja az üzemeltető személyzet feladatait, ellenőrzi munkájukat. A telephelyen illetékes kar vagy a szervezeti egység vezetője az adott erőforrás tekintetében a rendszergazdának leadhatja az informatikai infrastruktúrával kapcsolatos hatáskörét. g) A rendszermenedzser feladat- és hatáskörei: az erőforrás installálása, konfigurálása, bővítése, az erőforrás forgalmának, kapacitás kihasználásának figyelése, a felhasználók tevékenységének figyelése, hibák felderítése, az elhárításhoz szükséges intézkedések megtétele, az erőforrás üzemeltető személyzetének szakmai irányítása. h) A rendszeradminisztrátor feladat- és hatáskörei: az erőforrás helyi nyilvántartásainak vezetése, a

9 más szervek felé történő adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése, erőforrás hozzáférési engedélyek kiadása, nyilvántartása, az erőforrással kapcsolatos információk terjesztése, a felhasználók tájékoztatása. i) Az operátor feladat- és hatáskörei: a rendszermenedzser által meghatározott berendezések kezelése, kiszolgálása, a berendezés működésének ellenőrzése, a hibák detektálása, események naplózása és jelentése a rendszergazdának, a felhasználók informálása, segítése, a rendszermenedzser által kijelölt adminisztrációs és biztonsági rész feladatok ellátása. j) A hardver karbantartó feladat- és hatáskörei: a berendezések rendszeres megelőző karbantartása, tisztán tartása, hardver változtatások, javítások végrehajtása a rendszermenedzser utasí tásai alapján, a hardver nyilvántartási adatok egyeztetésekor közreműködés, a hardverrel kapcsolatos események naplózása. k) A hálózati hardver építő és karbantartó feladat- és hatáskörei megegyeznek a hardver karbantartóéval, kiegészítve a hálózat építésével kapcsolatos feladatok ellátásával a hálózati rendszermenedzser utasításai alapján. 11. Felhasználók, erőforrások és szolgáltatások kódolása (1) Az elnevezési szabályok a szokásos polgári jogot kövessék. Minden erőforrás tulajdonos joga, hogy neveket adjon, de a neveknek egyedieknek kell lenniük. Ha a nevet már más használja, akkor az újonnan jövőnek kell egy másik nevet választania. (2) Mielőtt kiválasztásra kerül egy új név, kód vagy szám, mindenkinek konzultálnia kell az illetékes rendszer menedzserrel, hogy az egyediség és a regisztrálás biztosítva legyen. Az egységek és a felhasználók kód- és számtartományait az IO tartja nyilván. (3) A BMF belső IP címeivel az Internet levelezési címet a következő formában lehet megalkotni: felhasználó@<egységrövidítés>.bmf.hu például, aradi.lajos@rkk.bmf.hu 12. A BMF-NET üzemeltetése

10 (1) A BMF-NET üzemeltetésének általános felelőse az IO. (2) A BMF-NET üzemeltetése a telephelyi csatlakozási pontokig közvetlenül az IO feladata. A hálózat üzemeltetése a telephelyen belül a szervezeti egység végfelhasználói pontjáig a telephelyi informatikai csoport feladata. A hálózatba nem kötött gépek és a lokális, tehát az egység által épített és a BMF-NET-re rácsatlakoztatott hálózat üzemeltetése a szervezeti egység feladata. A főiskolai hálózatnak a különböző szervezeti szintek által üzemeltetett részei működési szempontból szerves egységet képeznek. Ezért az IO jogosult a BMF-NET biztonságos működése érdekében a telephely, illetve a szervezeti egység üzemeltető személyzetét utasítani, vagy szükség esetén a lokális részhálózatot a BMF-NET-ről a hiba elhárításáig lekapcsolni. (3) A BMF-NET-re való csatlakozás műszaki feltételeit az IO szabályozza. A hálózati csatoló kártyák és egyéb elemek (repeater, bridge, transceiver stb.), valamint a hálózati szoftverek csak az IO által jóváhagyott berendezések, ill. programok lehetnek. (4) Az IO által támogatott hálózati berendezések és szoftverek részletes listáját az IO-tól lehet igényelni. (5) A lokális részhálózatok üzemeltetési problémáinak elhárításában a központi informatikai szervezet (IO) térítésmentesen nyújt segítséget (pl. műszer kölcsönzés, konzultáció). A felmerülő anyag és közvetlen költségeket azonban a telephelyi informatikai csoport vagy a szervezeti egység költségvetéséből kell fedezni. (6) A főiskolai hálózat üzemképességének biztosítása prioritást élvez a lokális részhálózatok felett. Az IO illetékes üzemeltetői jogosultak e szerint eljárni hibaelhárítási tevékenységük során. 13. Elektronikus levelezés (1) Az elektronikus levelezés általános üzemeltetési felelőse az IO. Ezen belül kifejezetten feladata: - levelezési gateway gépek felállítása és üzemeltetése, - cím és név szerverek felállítása és üzemeltetése, - a külső hálózati kapcsolatok menedzselése. - a levelezést érintő főiskolai szintű adminisztráció vezetése (2) A levelezési szolgáltatásokat (postafiókok) nyújtó gépeket az elektronikus levelezés szempontjából fontos adatok tekintetében is regisztrálni kell az IOban. (3) A BMF hivatalos címzési rendszere az Internet alakú címzés. Ennek képzési szabályait a 11. írja le. (4) Az IO a támogatott levelezési rendszerek listáját a BMF-NET-en teszi közzé. (5) A dokumentumok cseréje tekintetében az IO a BMF-NET-en közzé teszi azon

11 rendszerek listáját, melyeket szoftverekkel, szaktanácsadással támogat. III. A biztonság szabályozása 14. A biztonság (1)A biztonság szabályozása az üzemeltető személyzet adatbiztonsággal kapcsolatos feladatait, tevékenységét és hatáskörét határozza meg. (2) A biztonság szintjét a számítógéphálózat, az ahhoz kapcsolt számítógépek és a számítógépeken működtetett szoftver technikai jellemzőiből eredő védelem, valamint a számítógépet üzemeltető személyzet tevékenysége határozza meg. (3) Azok a felhasználók, akik az alábbi szabályokat nem tarják be, az elvárható gondosság nélkül eljáróknak tekintendők, így kártérítési és jogi felelősségük teljes és egyetemleges. 15. A számítógépek biztonsági minősítése (1) A számítógépeket biztonsági szempontból minősíteni kell. Az egyes gépek minősítését a felhasználók tudomására kell hozni. (2) A biztonsági minősítés megállapítása a hálózati adatvédelmi felelős hatásköre. Döntése ellen az Informatikai Bizottsághoz lehet fellebbezni. A bizottság döntése jogerős. (3) A biztonsági minősítés az alábbi kategóriák valamelyikébe történő besorolást jelent: IV. Védelmi rendszer nélküli gép (pl. alap felszerelésű PC), III. Részleges védelmi rendszerrel ellátott gép (pl. jelszavas BIOS-szal ellátott, ill. zárható irodában elhelyezett PC), II. Bizalmas anyagok tárolására alkalmas, legalább C2-es operációs rendszerrel ellátott fizikai védelemmel rendelkező gép. I. Titkos anyagok tárolására alkalmas, legalább C2-es operációs rendszerrel ellátott, a publikus hálózatról leválasztott, fizikai védelemmel rendelkező gép. (4) A biztonsági minősítésnél az ügyviteli, a fizikai és a szoftver védelmi eszközöket egyaránt figyelembe kell venni. A besorolást a leggyengébb védelemnek megfelelően kell megállapítani. (5) Személyzeti anyagok karbantartása, bérelszámolás, pénzügyi ügyvitel, hallgatói személyi és tanulmányi nyilvántartás és egyéb hasonló tevékenység csak "I" biztonsági minősítésű gépen történhet. (6) Kutatási projektek törzsanyagainak tárolására legalább "II" biztonsági minősítésű gépet kell alkalmazni.

12 (7) Az oktatók általános tevékenységét támogató gépeknek legalább "II" biztonsági minősítéssel kell rendelkezniük. 16. Személyzeti védelmi előírások (1) Az üzemeltető személyzet tagjai csak büntetlen előéletű, erkölcsileg feddhetetlen személyek lehetnek. A büntetlen előélet és erkölcsileg feddhetetlenség megítélésének a mindenkor érvényes vonatkozó törvények és rendeletek szerint kell történni. (2) Az üzemeltető személyzet új tagja csak az I/O felelős által szervezett oktatás és a szükséges jogi nyilatkozatok aláírása után kezdheti meg munkakörének ellátását. (3) Az üzemeltető személyzet tagjának kilépésekor hozzáférési jogait törölni kell. (4) Az érzékeny információkhoz hozzáférési lehetőségekkel rendelkező üzemeltetői személyzet kiválasztására, valamint anyagi és erkölcsi megbecsülésére különös figyelmet kell fordítani. (5) Az üzemeltetői személyzetnek azt a tagját, aki szándékosan vagy gondatlanságból rendszeresen megsérti a biztonsági szabályokat, fegyelmileg kell felelősségre vonni. 17. Helyi szabályozási feladatok (1) Ahol speciális biztonsági intézkedésekre van szükség, szervezeti egységek vezetőinek gondoskodni kell a biztonsági szabályzat helyi kiegészítésének a kidolgozásáról. (2) A helyi szabályzatnak tartalmaznia kell a helyi adatvédelem módját, a felelősök megnevezését, valamint feladatuk, hatáskörük, jogaik és kötelességeik leírását. A helyi szabályzatnak elő kell írni a feltétlenül szükséges biztonsági ellenőrzéseket, a biztonsági mentéseket és a visszaállításokat. (3) A helyi biztonsági szabályzatot az Informatikai Bizottságnak véleményezni kell. 18. Szoftver védelmi eszközök alkalmazása (1) Amennyiben egy gép felhasználási módja megköveteli a személyi azonosítást, úgy jelszóvédelem esetén a "II." kategóriánál erősebb biztonsági minősítés megszerzéséhez a következő szabályokat kell betartani: a jelszavak minimális hosszát normál felhasználóknál 5-8 karakterre kell beállítani,

13 60 naponként jelszó-változtatási kötelezettség, amennyiben az operációs rendszer támogatja a könnyen kitalálható jelszavak visszautasítását, úgy ezt a funkciót aktivizálni kell, amennyiben az operációs rendszer támogatja a jelszóvédelem megsértési kísérleteinek detektálását, illetve a kísérletező kitiltását, úgy ezeket a funkciókat aktivizálni kell. (2) Hallgatóknál, vagy rövid időre alkalmazott dolgozóknál automatikus lejárati dátumot kell alkalmazni, amennyiben azt az operációs rendszer lehetővé teszi. (3) Amennyiben az operációs rendszer biztonsági riasztások beállítására alkalmas, úgy legalább a személyi azonosító rendszer kikerülésére vonatkozó próbálkozásokra, valamint a kritikus rendszer fájlok illegális felülírására riasztást kell beállítani. (4) A hosszabb időtartamra nem használt azonosítókat le kell tiltani (akár szabadságolás idejére is). A főiskoláról eltávozott felhasználók azonosítóit és anyagait törölni kell. 19. Hálózati biztonsági előírások (1) Amennyiben egy gép rendelkezik naplózó rendszerrel és a főiskolai hálózatra csatlakozik, úgy a naplózó rendszernek folyamatosan bekapcsolva kell lenni, annak legalább a rendszerbe való ki- és belépéseket regisztrálni kell. A naplókat elektronikus formában egy évig meg kell őrizni. Biztonsági szabályok megsértésével kapcsolatos esetek felderítése érdekében a naplókat a kivizsgálást végzők számára hozzáférhetővé kell tenni. (2) A főiskolai hálózatban szolgáltatásokat nyújtó gép biztonsági minősítése legalább a "II." kategóriába tartozzon. A hálózati csatlakozás főbb paramétereit (hálózati csatoló típusa, fizikai és logikai címek, a hálózati struktúrában elfoglalt hely stb.) a telephelyi rendszergazda határozza meg és ugyancsak ő engedélyezi a csatlakozást. (3) A főiskolai hálózatra munkaállomás vagy terminál jellegű gép csak akkor csatlakoztatható, ha a hálózati csatlakoztatás főbb paramétereit (hálózati csatoló típusa, fizikai és logikai címek, a hálózati struktúrában elfoglalt hely stb.) a telephelyi rendszergazda hivatalosan rögzítette és a csatlakozást a engedélyezte. (4) Amennyiben valaki a fenti előírásoknak nem megfelelő gépet önhatalmúlag a hálózatra csatlakoztat, úgy a telephelyi rendszergazda jogosult a gépet a hálózatról azonnali hatállyal lekapcsolni, az illetéktelenül csatlakozó ellen fegyelmi eljárást kezdeményezni, valamint az okozott kár és többletmunka költségeit az érintett szervezeti egységnek kiszámlázni. (5) A főiskolai hálózatról aktív hálózati elemmel (gateway, router, bridge) leválasztott lokális részhálózatokat üzemeltető személyzetnek egyes jogköröket a telephelyi rendszergazda leadhat. Ezeket a jogköröket írásban rögzíteni kell. A kiszolgálókra és a munkaállomásokra vonatkozó regisztrálási kötelezettségek

14 nem adhatók le. 20. Biztonsági személyzet és hatásköre (1) A telephelyeken hálózati adatvédelmi felelőst kell kijelölni. A "III." és "IV." biztonsági minősítés esetén az adatvédelmi felelősnek feltétlenül ellenőriznie kell a gép hálózatra kapcsolását. (2) A hálózati adatvédelmi felelős feladat- és hatáskörének laírását lásd a 10. c) pontjában. (3) A szervezeti egységeknél adatvédelmi felelőst kell kijelölni, akinek feladat- és hatáskörének leírását lásd a 10. d) pontjában. 21. Szoftver csomagok installálása (1) A programcsomagokról munkapéldányokat kell készíteni, s az installálást a munkapéldányokkal kell elvégezni. Az eredeti példányokat a másolatoktól külön, biztonságos helyen kell tárolni. Az eredeti példányok és a munkapéldányok jogellenes felhasználását meg kell akadályozni. (2) Az installálást megelőzően valamennyi rendelkezésre álló eszközzel meg kell győződni vírusmentességről. (3) Nem követhető eredetű programcsomagok esetében (public domain, shareware stb.) a szoftvert működési tesztnek kell alávetni. Ilyen esetekben első alkalommal csak a rendszermenedzser személyesen installálhat. (4) Az off-line és on-line szoftver-archívumokat írásvédelemmel kell ellátni. (5) A szoftver alkalmazások rendszer-programjait lehetőleg egy példányban kell a kiszolgáló (szerver) gépeken installálni. A kiszolgáló (szerver) gépen installált szoftvert írásvédelemmel kell ellátni. 22. Szoftveralkalmazás és szoftverjog (1) A szoftver alkalmazásának a szerzői jogról szóló évi LXXVI. törvény szabályozása szerint kell történnie. A törvényt megsértőket a Büntető Törvénykönyv szerzői jogra vonatkozó részei szerint szankcionálják. (2) A szoftver a létrehozó személyek és vállalatok szellemi tulajdona. Alkalmazása kizárólag a licensz szerződés feltételeinek betartásával lehetséges. (3) A szoftver egyidejűleg csak az engedélyezett számú számítógépen futtatható, kivéve, ha az engedély ettől eltérően rendelkezik.

15 (4) A főiskolán tilos bárkit tudatosan vagy akaratlanul illegális szoftvermásolásra vagy felhasználásra ösztönözni vagy kötelezni. (5) A főiskolán tilos olyan eszközöket készíteni vagy alkalmazni, amelyek a szoftver védelmét szolgáló eszközök eltávolítását lehetővé teszik. (6) A szoftverről biztonsági másolat készülhet, amennyiben ezt a licenszszerződés nem tiltja. A biztonsági másolat felhasználása más célra nem történhet. Amennyiben további másolatok létesítését a licensz-szerződés nem engedi, kizárólag ez a biztonsági másolat készülhet. (7) A számítógéphálózaton keresztül letöltött szoftver alkalmazását a letöltéskor megjelenő egyezség szabályozza. Az ettől való eltérés térítésmentes szoftver esetében is tilos. (8) Az oktatási és/vagy kutatási célra engedélyezett szoftver más alkalmazása tilos. (9) A főiskola tulajdonában lévő szoftver magáncélra nem használható, kivéve, ha erről a törvényeknek megfelelő szerződés szól. (10) A számítógéprendszerben dolgozó személyzettel, oktatókkal, nem oktató munkatársakkal és hallgatókkal egyaránt meg kell ismertetni a szoftver jogot és etikát. Valamennyi szak és szakirány programjában szerepelni kell az erre vonatkozó alapvető ismereteknek. (11) A szoftverállományról a telephelyeken és a szervezeti egységeknél szoftverfelelősnek kell nyilvántartást vezetni és az engedélyeket hozzáférhetően tárolni. (lásd űrlap és kitöltési tájékoztató)

16 IV. Hatályba léptető és záró rendelkezések 23. (1) Jelen Informatikai szabályzatot a Főiskolai Tanács november 14-i ülésén elfogadta. A szabályzat december 1-jén lép hatályba, kivéve a 8. és 9. paragrafusokat, melyek január 1-jével, illetve a 22. paragrafust, mely január 1-jével lép hatályba. Budapest, november Dr. Erdélyi József főiskolai rektor

17

18 Budapesti Műszaki Főiskola Szervezeti egység SZOFTVER ENGEDÉLY NYILVÁNTARTÓ LAP A termék azonosító jele Nyilvántartási azonosító Megnevezés Szoftverfelelős Leltárfelelős Leírás Fejlesztő (cég) Értékesítő (cég) Engedélyek száma Engedély lejár Frissítési szerződés lejár Alkalmazás korlátozása A jogtisztaság Az igazolás módja A dokumentum azonosítója Frissítések Verzió Verzió Verzió Engedély lejár Engedély lejár Engedély lejár Verzió Verzió Verzió Engedély lejár Engedély lejár Engedély lejár Megjegyzés Budapesti Műszaki Főiskola Szervezeti egység Megnevezés SZOFTVER ENGEDÉLY NYILVÁNTARTÓ LAP kitöltési tájékoztató

19 A termék azonosító jele Típusjel és verziószám amely alatt a termék a dokumentumokon szerepel Megnevezés Megnevezés, amely alatt a dokumentumokon szerepel Nyilvántartási azonosító Amely azonosító alatt a terméket a BMF -en nyilvántartják Szoftverfelelős Név Leltárfelelős Név Leírás 1-3 soros, informatív jellegű leírás a termékről. Fejlesztő (cég) Értékesítő (cég) Engedélyek száma Engedély lejár Frissítési szerződés lejár Alkalmazás korlátozása A jogtisztaság Az igazolás módja A dokumentum azonosítója A dokumentációkon a termék kifejlesztőjeként megjelölt cég pontos megnevezése Annak a cégnek a pontos megnevezése, amelytől a terméket a BMF vásárolta vagy ajándékba kapta. Az egyidejűleg engedélyezett alkalmazások száma Abban az esetben kell kitölteni, ha az engedély meghatározott időre szól. Abban az esetben kell kitölteni, ha meghatározott időre frissítési szerződést kötöttek. Ha a frissítési szerződés lejárta után továbbra is joga van a BMF -nek az utolsó megkapott verziót alkalmazni, ennek az előző rovatból kell kiderülni. Pl. csak oktatásra alkalmazható. Licensz szerződés, regisztrációs adatok átadásiátvételi jegyzőkönyvön, szállítólevél, számla, stb. Ha többféle irat áll rendelkezésre, a leginkább alkalmassal kell a jogtisztaságot igazolni. A szervezeti egység által adott azonosító jel. Frissítések Ahol időszakos frissítésnél az alábbi adatok változnak, ki kell tölteni. Verzió Verzió Verzió Engedély lejár Engedély lejár Engedély lejár Verzió Verzió Verzió Engedély lejár Engedély lejár Engedély lejár Megjegyzés Azon fontos információk (pl. speciális körülmények magyarázata), amelyek a fenti rovatokban nem írhatók le.

Az ÓBUDAI EGYETEM INFORMATIKAI SZABÁLYZATA

Az ÓBUDAI EGYETEM INFORMATIKAI SZABÁLYZATA 1. verzió Az Óbudai Egyetem Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 21. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM INFORMATIKAI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. február TARTALOMJEGYZÉK I. rész Általános

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM INFORMATIKAI SZABÁLYZATA

Az ÓBUDAI EGYETEM INFORMATIKAI SZABÁLYZATA 2. verzió Az Óbudai Egyetem Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 21. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM INFORMATIKAI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2014. június TARTALOMJEGYZÉK I. rész Általános

Részletesebben

A GYŐRI ARANY JÁNOS ANGOL-NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA SZOFTVERVÉDELMI SZABÁLYZATA

A GYŐRI ARANY JÁNOS ANGOL-NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA SZOFTVERVÉDELMI SZABÁLYZATA A GYŐRI ARANY JÁNOS ANGOL-NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA SZOFTVERVÉDELMI SZABÁLYZATA OM-azonosító: 030523 Szervezeti egység kód: 074048 Cím: 9024 Győr, Örkény István u.6. E-mail cím: titkarsag@aranyj-gyor.sulinet.hu

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM INFORMATIKAI SZABÁLYZATA

AZ ÓBUDAI EGYETEM INFORMATIKAI SZABÁLYZATA AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁNAK 13. SZÁMÚ MELLÉKLETE AZ ÓBUDAI EGYETEM INFORMATIKAI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2015. (2015. november 17. napjától hatályos, 1. verziószámú változat) Tartalomjegyzék

Részletesebben

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 20. SZÁMÚ MELLÉKLET SZOFTVERVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI RENDSZER SZABÁLYZAT 2013 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. A

Részletesebben

Számítógép kezelői - használói SZABÁLYZAT

Számítógép kezelői - használói SZABÁLYZAT Számítógép kezelői - használói SZABÁLYZAT I. A SZABÁLYZAT CÉLJA, HATÁLYA A számítógép hálózat nagy anyagi és szellemi értéket képviselő rendszer. Felhasználóinak vállalniuk kell a használattal járó kötöttségeket

Részletesebben

Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Informatikai Védelmi Szabályzata

Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Informatikai Védelmi Szabályzata Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Informatikai Védelmi Szabályzata Pécs 2005 1. Tartalomjegyzék 1. TARTALOMJEGYZÉK... 2 2. BEVEZETÉS... 3 2.1. AZ Informatikai Védelmi Szabályzat célja... 3 2.2.

Részletesebben

Informatikai Rendszer Használati Szabályzat

Informatikai Rendszer Használati Szabályzat SZABADSZÁLLÁSI ÁMK JÓZSEF ATTILA KÖZÖSSÉGI HÁZ, KÖNYVTÁR ÉS HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY Informatikai Rendszer Használati Szabályzat Jóváhagyta:.. Szabadszállás 2013. Érvényes: 2013. 07.19. Tartalom 1. Bevezetés...

Részletesebben

2010. 1 sz. IK FŐIGAZGATÓI UTASÍTÁS. Az intézményi kollégiumok informatikai hálózatainak működéséről és ezen hálózatok használatáról

2010. 1 sz. IK FŐIGAZGATÓI UTASÍTÁS. Az intézményi kollégiumok informatikai hálózatainak működéséről és ezen hálózatok használatáról 2010. 1 sz. IK FŐIGAZGATÓI UTASÍTÁS Az intézményi kollégiumok informatikai hálózatainak működéséről és ezen hálózatok használatáról Az Eszterházy Károly Főiskola (továbbiakban EKF) Informatikai Központjának

Részletesebben

I. Honlap üzemeltetési szerződés

I. Honlap üzemeltetési szerződés I. Honlap üzemeltetési szerződés Amely létrejött a Webtoday Kft. 1056 Budapest Szerb u. 19. Cégjegyzékszám:01-09-206176 Adószám: 25285204-2-41 mint üzemeltető, adatfeldolgozó és Név/cégnév, képviseli Cím,

Részletesebben

Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma

Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma Informatikai rendszer használatának szabályzata 2016. Péterváriné Kiss Sarolta igazgató INFORMATIKAI RENDSZER FELHASZNÁLÓI

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 15. sz. melléklete Nyugat-Magyarországi Egyetem Egyetemi Informatikai Központ

Nyugat-Magyarországi Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 15. sz. melléklete Nyugat-Magyarországi Egyetem Egyetemi Informatikai Központ Nyugat-Magyarországi Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 15. sz. melléklete Nyugat-Magyarországi Egyetem Egyetemi Informatikai Központ Szervezeti és Működési Szabályzata SOPRON 2003 1. Az Egyetemi

Részletesebben

A VPKNet hálózati szabályzata

A VPKNet hálózati szabályzata A VPKNet hálózati szabályzata A Vásárhelyi Pál Kollégium internethálózatának használatbavételi szabályzata Hatálya: 2016. február 14. VPKNet Nonprofit Szervezet Székhely: 1111 Budapest Kruspér utca 2.

Részletesebben

A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata

A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatósága A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Szabályzata a Távkereskedés

Részletesebben

Szoftverkezelési szabályzat

Szoftverkezelési szabályzat 20. sz. melléklet MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM Szoftverkezelési szabályzat OM azonosító: 031202 Intézményazonosító: HA2301 2017.09.01 MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM

Részletesebben

Internet Szolgáltatási Szerződés V2.2

Internet Szolgáltatási Szerződés V2.2 Internet Szolgáltatási Szerződés V2.2 amely létrejött a Azonosító 0006 Cégnév/Név Székhely Számlaküldés címe Levelezési cím Adószám/Szig.szám. Kapcsolattartó Telefonszám FAX E-MAIL cím A továbbiakban mint

Részletesebben

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM. Szervezeti és Működési Szabályzat. I. kötet. Szervezeti és Működési Rend. 4.y. sz. melléklete

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM. Szervezeti és Működési Szabályzat. I. kötet. Szervezeti és Működési Rend. 4.y. sz. melléklete 1 AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzat I. kötet Szervezeti és Működési Rend 4.y. sz. melléklete AZ ELTE REKTORI HIVATAL SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 BUDAPEST, 2008.

Részletesebben

3/2010. sz. Gazdasági Főigazgatói Utasítás a PTE rendszereihez az egyetem külső partnerei részére adott távoli hozzáférések szabályozásáról

3/2010. sz. Gazdasági Főigazgatói Utasítás a PTE rendszereihez az egyetem külső partnerei részére adott távoli hozzáférések szabályozásáról 3/2010. sz. Gazdasági Főigazgatói Utasítás a PTE rendszereihez az egyetem külső partnerei részére adott távoli hozzáférések szabályozásáról 1. oldal Telefon: +36 (72) 501-500 Fax: +36 (72) 501-506 1. Dokumentum

Részletesebben

Informatikai és Biztonsági Szabályzat. I. Bevezető rendelkezések

Informatikai és Biztonsági Szabályzat. I. Bevezető rendelkezések Informatikai és Biztonsági Szabályzat A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992.évi LXIII. törvény rendelkezéseinek végrehajtása és egységes alkalmazása, valamint

Részletesebben

Informatikai Biztonsági szabályzata

Informatikai Biztonsági szabályzata A NIIF Intézet Informatikai Biztonsági szabályzata Készítette: Springer Ferenc Információbiztonsági vezető Ellenőrizte: Jóváhagyta: Császár Péter Minőségirányítási vezető Nagy Miklós Igazgató Dátum: 2008.05.09.

Részletesebben

A 13. Adatvédelmi rendelkezések fejezet a következőként alakult át

A 13. Adatvédelmi rendelkezések fejezet a következőként alakult át A 13. Adatvédelmi rendelkezések fejezet a következőként alakult át 13.1 A Szolgáltató általi adatkezelésre vonatkozó rendelkezések 13.1.1 Szolgáltató a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Készült: 2011. szeptember 19. Utolsó módosítás dátuma: 2011. szeptember 19. Utolsó módosítás hatályos: 2011. szeptember 19. Általános Szerződési Feltételek (1) A ToolSiTE Informatikai és Szolgáltató Kft.

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat Érvényes: 2017.09.15-től Bevezetés, a szabályzat hatásköre 1. (1) Jelen Szervezeti és Működési Szabályzat (a továbbiakban: SZMSZ) a Széchenyi István Egyetem (a továbbiakban:

Részletesebben

OJOTE - Soron kívüli beutalhatóság vizsgálat

OJOTE - Soron kívüli beutalhatóság vizsgálat Országos Egészségbiztosítási Pénztár OJOTE - Soron kívüli beutalhatóság vizsgálat Felhasználói leírás verzió: 1.10 2011.07.18 Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 3 1.1 A DOKUMENTUM CÉLJA... 3 1.2 KAPCSOLÓDÓ

Részletesebben

Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre

Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre - 1 - Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre 1. lépés: az Egyetem Novell hálózatába történő bejelentkezéskor az alábbi képernyő jelenik meg: az első sorban a felhasználónevet, a második

Részletesebben

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE REGIONÁLIS OKTATÁSI ÉS INNOVÁCIÓS KÖZPONT SZÉKESFEHÉRVÁR

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE REGIONÁLIS OKTATÁSI ÉS INNOVÁCIÓS KÖZPONT SZÉKESFEHÉRVÁR 2. verzió A Budapesti Műszaki Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 38. függelék A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE REGIONÁLIS

Részletesebben

(Minőségirányítási eljárás)

(Minőségirányítási eljárás) ÓBUDAI EGYETEM ME 02 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (Minőségirányítási eljárás) 11. sz. verzió A kiadás dátuma: 2017. február 1. (Érvényes visszavonásig) FOLYAMATGAZDA: Göndör Vera minőségirányítási koordinátor

Részletesebben

16/2011.sz. Szabályzat. Csákvár Nagyközség Polgármesteri Hivatalának Informatikai Szabályzata

16/2011.sz. Szabályzat. Csákvár Nagyközség Polgármesteri Hivatalának Informatikai Szabályzata 16/2011.sz. Szabályzat Csákvár Nagyközség Polgármesteri Hivatalának Informatikai Szabályzata 1. A szabályzat célja: Az Informatikai Szabályzat alapvető célja, hogy a számítástechnikai berendezések és eszközök

Részletesebben

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE REGIONÁLIS OKTATÁSI ÉS INNOVÁCIÓS KÖZPONT SZÉKESFEHÉRVÁR

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE REGIONÁLIS OKTATÁSI ÉS INNOVÁCIÓS KÖZPONT SZÉKESFEHÉRVÁR 5. verzió A Budapesti Műszaki Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 38. függelék A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE REGIONÁLIS

Részletesebben

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01 D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar eljárás készítése ME/42-01 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 www.kekkh.gov.hu Státusz: Verzió Cím Dátum SzerzőFolyamatban Változások Verzió Dátum Vállalat Verzió: 1.0 Szerző: Lénárd Norbert

Részletesebben

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata. A Szoftverhasználat Rendje

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata. A Szoftverhasználat Rendje Nyugat-Magyarországi Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 37. sz. melléklete A Nyugat-Magyarországi Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata A Szoftverhasználat Rendje Sopron 2003 A Nyugat-Magyarországi

Részletesebben

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT INFORMATIKAI SZABÁLYZAT HATÁLYOS: 2011. MÁRCIUS 30.-TÓL 1 INFORMATIKAI SZABÁLYZAT Készült a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény és a szerzői

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÉSE REKTORI HIVATAL

KIEGÉSZÍTÉSE REKTORI HIVATAL 7. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 8. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE REKTORI HIVATAL BUDAPEST,

Részletesebben

Szolgáltatási szint megállapodás

Szolgáltatási szint megállapodás Szolgáltatási szint megállapodás Verzió: 1.1 (2017. november 30.) aai@niif.hu Tartalomjegyzék Tartalomjegyzésk 1 Műszaki szolgáltatások...3 1.1 Fájl-alapú metadata...3 1.1.1 Szolgáltatás URL...3 1.1.2

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM VIR KOMPETENCIA KÖZPONT ÜGYRENDJE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM VIR KOMPETENCIA KÖZPONT ÜGYRENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM VIR KOMPETENCIA KÖZPONT ÜGYRENDJE SOPRON 2011 A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusa az Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer (VIR) megfelelő működtetésére, a felsőszintű

Részletesebben

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Edutus Egyetem Szenátusa által 82/2018. (aug. 31.) számú határozatával egységes szerkezetben elfogadva. Kiadás száma Módosítás száma Határozat száma Hatályos

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM HUMÁNERŐFORRÁS OSZTÁLY ÜGYRENDJE

MISKOLCI EGYETEM HUMÁNERŐFORRÁS OSZTÁLY ÜGYRENDJE MISKOLCI EGYETEM HUMÁNERŐFORRÁS OSZTÁLY ÜGYRENDJE Miskolc, 2016 8.9. számú Egyetemi Szabályzat MISKOLCI EGYETEM HUMÁNERŐFORRÁS OSZTÁLY ÜGYRENDJE Készült 8 példányban 1. sorszámú, változás átvezetésére

Részletesebben

3. számú melléklet A gazdasági igazgatóhelyettes irányítása alá tartozó munkakörök:

3. számú melléklet A gazdasági igazgatóhelyettes irányítása alá tartozó munkakörök: 3. számú melléklet Hatályos SZMSZ 1.10. Az Alapító Okirat száma és kelte: A létrehozásról szóló Alapító Okirat kelte és száma: 2012. december 20, 182/2012. (XII. 20.) KH. Hatályos Alapító Okirat kelte

Részletesebben

2/2003. számú rektori utasítás a Pécsi Tudományegyetem hálózatának (UPNET)) használatáról (Acceptable Use Policy) Preambulum. Értelmező rendelkezések

2/2003. számú rektori utasítás a Pécsi Tudományegyetem hálózatának (UPNET)) használatáról (Acceptable Use Policy) Preambulum. Értelmező rendelkezések 2/2003. számú rektori utasítás a Pécsi Tudományegyetem hálózatának (UPNET)) használatáról (Acceptable Use Policy) Preambulum A jelen utasítás (a továbbiakban: utasítás) a Pécsi Tudományegyetem hálózatának

Részletesebben

Szolgáltatási szint megállapodás. Verzió: 1.0. (2010. december 13.) aai@niif.hu

Szolgáltatási szint megállapodás. Verzió: 1.0. (2010. december 13.) aai@niif.hu Szolgáltatási szint megállapodás Verzió: 1.0 (2010. december 13.) aai@niif.hu Műszaki szolgáltatások Metadata A metadata a föderáció tagjait leíró, a föderációs operátor által digitálisan aláírt állomány,

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM FELNŐTTKÉPZÉSI REGIONÁLIS KÖZPONTJÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM FELNŐTTKÉPZÉSI REGIONÁLIS KÖZPONTJÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM FELNŐTTKÉPZÉSI REGIONÁLIS KÖZPONTJÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Miskolc, 2014. 1.1.18. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM FELNŐTTKÉPZÉSI REGIONÁLIS KÖZPONTJÁNAK SZERVEZETI

Részletesebben

A Kölcsey Ferenc Gimnázium SZABÁLYZATA

A Kölcsey Ferenc Gimnázium SZABÁLYZATA A Kölcsey Ferenc Gimnázium SZABÁLYZATA az ELEKTRONIKUS NAPLÓ használatáról... igazgató 1 1. Bevezető Az elektronikus napló (továbbiakban e-napló) az iskola által üzemeltett olyan adatbázis-kezelő alkalmazás,

Részletesebben

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT Pécsi Szakképzési Centrum Angster József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Általános Iskolája INFORMATIKAI SZABÁLYZAT 2018 Felülvizsgálati határidő: 2019. szeptember 30. A szabályozás

Részletesebben

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM A TANULMÁNYI OSZTÁLY ÜGYRENDJE Jóváhagyta a Szenátus 6/2016 (II. 10) számú határozatával... Felsmann Tamás általános rektorhelyettes 2016. február 10. 1. Általános rendelkezések

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM AZ EGYETEMI INFORMATIKAI KÖZPONT ÜGYRENDJE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM AZ EGYETEMI INFORMATIKAI KÖZPONT ÜGYRENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM AZ EGYETEMI INFORMATIKAI KÖZPONT ÜGYRENDJE HATÁLYOS: 2015. MÁJUS 6-TÓL SOPRON 2015 1. Általános rendelkezések (1) Az Egyetemi Informatikai Központ a Nyugat-magyarországi Egyetem

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA REJTŐ SÁNDOR KÖNNYŰIPARI MÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA REJTŐ SÁNDOR KÖNNYŰIPARI MÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 3. verzió BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA REJTŐ SÁNDOR KÖNNYŰIPARI MÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A BMF Szervezeti és Működési Szabályzata Kari kiegészítése Budapest, 2004. december

Részletesebben

AZ EGYETEMI INFORMATIKAI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ALKALMAZÁSÁNAK RENDJE

AZ EGYETEMI INFORMATIKAI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ALKALMAZÁSÁNAK RENDJE ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM 33.sz. melléklet a 1164/115. ZMNE számhoz 1.sz. példány AZ EGYETEMI INFORMATIKAI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ALKALMAZÁSÁNAK RENDJE - 2007 - TARTALOMJEGYZÉK 1. Egyetemi

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

A Sarkadi Általános Iskola SZABÁLYZATA

A Sarkadi Általános Iskola SZABÁLYZATA Az SZMSZ 3. számú melléklete Ikt. sz.: A Sarkadi Általános Iskola SZABÁLYZATA az ELEKTRONIKUS NAPLÓ használatáról. intézményvezető 2018 1. Bevezető Az iskolánkban használatos digitális napló a KRÉTA (Köznevelési

Részletesebben

A KOLLÉGIUM FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE

A KOLLÉGIUM FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 9/B. függelék 5. melléklet A KOLLÉGIUM FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE BUDAPEST,

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM

ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM 1. verzió ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE Budapest, 2009. december Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat 1. számú mellékletének, a Szervezeti és

Részletesebben

Adatfeldolgozói megállapodás

Adatfeldolgozói megállapodás Adatfeldolgozói megállapodás 1. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK A jelen adatfeldolgozói megállapodás (a továbbiakban: Megállapodás ) létrejött egyrészről a szolgáltatás megrendelője, mint adatkezelő (a továbbiakban:

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Általános rendelkezések A Tagkollégium Fegyelmi Bizottsága A fegyelmi eljárás formai és tartalmi követelményei, az elj

TARTALOMJEGYZÉK Általános rendelkezések A Tagkollégium Fegyelmi Bizottsága A fegyelmi eljárás formai és tartalmi követelményei, az elj 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 10. függelék 5. melléklet Az ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM FEGYELMI és KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A SZOFTVERHASZNÁLAT RENDJE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A SZOFTVERHASZNÁLAT RENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A SZOFTVERHASZNÁLAT RENDJE SOPRON 2009 A Nyugat-magyarországi Egyetem (a továbbiakban: egyetem) szoftverhasználati rendje a szerzi jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a

Részletesebben

AZ INFORMATIKAI RENDSZER HASZNÁLATA

AZ INFORMATIKAI RENDSZER HASZNÁLATA AZ INFORMATIKAI RENDSZER HASZNÁLATA 1. A szabályzat célja Az informatikai szabályzat (továbbiakban röviden szabályzat) feladata az intézmény informatikai berendezéseinek, valamint azokon futó szoftvereinek

Részletesebben

HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA

HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA SZENT-GYÖRGYI ALBERT GIMNÁZIUM ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA BALASSAGYARMAT, RÁKÓCZI ÚT 50. HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA Hatályos: 2010.

Részletesebben

Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat

Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat 1. A Szolgáltató által kezelt személyes adatok köre 5. sz. melléklet: Adatkezelési Szabályzat A jogszabályban kötelezően előírt illetve jogként biztosított adatkezelés

Részletesebben

Az informatikai és hírközlési miniszter. 20 /2004. (VI.21.) IHM rendelete. a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program

Az informatikai és hírközlési miniszter. 20 /2004. (VI.21.) IHM rendelete. a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program Az informatikai és hírközlési miniszter 20 /2004. (VI.21.) IHM rendelete a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program Felhasználói Szabályzatának közzétételéről A Nemzeti Információs Infrastruktúra

Részletesebben

A ZALA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDEMI IGAZGATÓ. 5/2016. számú INTÉZKEDÉSE

A ZALA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDEMI IGAZGATÓ. 5/2016. számú INTÉZKEDÉSE ZALA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG A ZALA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDEMI IGAZGATÓ 5/2016. számú INTÉZKEDÉSE A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzatának kiadásáról

Részletesebben

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. 2014. december

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. 2014. december KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2014. december 1. Általános rendelkezések (1) A könyvtár neve: Edutus Főiskola Könyvtára (2) Székhelye és címe: 2800 Tatabánya, Béla király krt. 58. (3) Létesítésének

Részletesebben

HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA

HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA.. igazgató P.H. 1 A HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA A Békés Megyei Tisza Kálmán

Részletesebben

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása 1 Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása A jelszavak használatáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem informatikai és kommunikációs hálózata használatának és üzemeltetésének szabályai, abban

Részletesebben

Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont

Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzat Martonvásár, 2012 Bedő Zoltán főigazgató 0 I. Általános rendelkezések Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE OKTATÁSI FŐIGAZGATÓSÁG

Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE OKTATÁSI FŐIGAZGATÓSÁG 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 56. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE OKTATÁSI FŐIGAZGATÓSÁG BUDAPEST,

Részletesebben

VÉGFELHASZNÁLÓI LICENC SZERZŐDÉS AZ F-PROT ANTIVÍRUS - HOZ

VÉGFELHASZNÁLÓI LICENC SZERZŐDÉS AZ F-PROT ANTIVÍRUS - HOZ VÉGFELHASZNÁLÓI LICENC SZERZŐDÉS AZ F-PROT ANTIVÍRUS - HOZ Ez egy kötelező érvényű -, törvényes szerződés a végfelhasználó ( licenc hasznosító ) és a Frisk Software International ( FSI ) között az F-Prot

Részletesebben

AZ ADATFELDOLGOZÁSI TEVÉKENYSÉG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI

AZ ADATFELDOLGOZÁSI TEVÉKENYSÉG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI AZ ADATFELDOLGOZÁSI TEVÉKENYSÉG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Az Adatfeldolgozó megnevezése: CÉGNÉV: NaxoNet Informatikai Bt. SZÉKHELY: 2400 Dunaújváros, Nap utca 2. CÉGJEGYZÉKSZÁM: 07-06-015006 ADÓSZÁM:

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2/2015. (III. 18.) OBH utasítása a felszámoló kijelölő program üzemeltetési szabályzatáról

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2/2015. (III. 18.) OBH utasítása a felszámoló kijelölő program üzemeltetési szabályzatáról Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2/2015. (III. 18.) OBH utasítása a felszámoló kijelölő program üzemeltetési szabályzatáról az Országos Bírósági Hivatal elnöke a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról

Részletesebben

Tudjuk-e védeni dokumentumainkat az e-irodában?

Tudjuk-e védeni dokumentumainkat az e-irodában? CMC Minősítő vizsga Tudjuk-e védeni dokumentumainkat az e-irodában? 2004.02.10. Miről lesz szó? Mitvédjünk? Hogyan védjük a papírokat? Digitális dokumentumokvédelme A leggyengébb láncszem Védelem korlátai

Részletesebben

Debreceni Egyetem Debrecen Az oktatói munka hallgatói véleményezésének szabályzata

Debreceni Egyetem Debrecen Az oktatói munka hallgatói véleményezésének szabályzata Debreceni Egyetem Debrecen Az oktatói munka hallgatói véleményezésének szabályzata Debrecen, 2000. június 29. Az oktatói munka hallgatói véleményezésének szabályzata I. Általános rendelkezések 1. (1) A

Részletesebben

ADATVÉDELEM 1. Az adatkezelő megnevezése: 2. A kezelt személyes adatok köre:

ADATVÉDELEM 1. Az adatkezelő megnevezése: 2. A kezelt személyes adatok köre: ADATVÉDELEM A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (BMFKB), tiszteletben tartja az internetes oldalt felkereső személyek személyes

Részletesebben

Az Informatikai Főosztály feladatai

Az Informatikai Főosztály feladatai Az Informatikai Főosztály feladatai 1. Feladat- és hatáskörök A Kormányhivatal SzMSz-ében a Főosztály részére megállapított, jelen Ügyrendben részletezett feladat- és hatáskörök elosztása a következők

Részletesebben

IT Biztonsági és Adatvédelmi Incidenskezelési Szabályzat. Hatályos: május 25-től visszavonásig

IT Biztonsági és Adatvédelmi Incidenskezelési Szabályzat. Hatályos: május 25-től visszavonásig IT Biztonsági és Adatvédelmi Incidenskezelési Szabályzat Hatályos: 2018. május 25-től visszavonásig 1. A SZABÁLYZAT célja és hatálya Jelen szabályzatban használt fogalmak a Dunanett Nonprofit Kft. Adatvédelmi

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek Általános szerződési feltételek A Phantasy Bt. (székhely: 1158 Budapest, Késmárk u. 1., adószám: 20179063-2-42, EU-adószám: HU20179063) mint "Szolgáltató", a felhasználói (továbbiakban: "Felhasználó")

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Eötvös Loránd Kollégiumának. Informatikai Szabályzata

Szegedi Tudományegyetem Eötvös Loránd Kollégiumának. Informatikai Szabályzata Szegedi Tudományegyetem Eötvös Loránd Kollégiumának Informatikai Szabályzata I. Általános rendelkezések 1. (1) A Szabályzat hatálya az SZTE Eötvös Loránd Kollégium épületének (továbbiakban: Kollégium)

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. (Segédanyag) PEST MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZET 1052 BUDAPEST, VÁROSHÁZ U. 7. TEL./FAX: 06 1 318-6806, 317-6436

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. (Segédanyag) PEST MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZET 1052 BUDAPEST, VÁROSHÁZ U. 7. TEL./FAX: 06 1 318-6806, 317-6436 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT (Segédanyag) 1052 BUDAPEST, VÁROSHÁZ U. 7. TEL./FAX: 06 1 318-6806, 317-6436 A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló 2008. évi CV. tv. hatályba lépésével

Részletesebben

Hálózat Használatbavételi Szabályzat (Vásárhelyi Pál Kollégium)

Hálózat Használatbavételi Szabályzat (Vásárhelyi Pál Kollégium) (Vásárhelyi Pál Kollégium) 1. Hatáskör Jelen dokumentum a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Vásárhelyi Pál Kollégiumában lévő számítógépes hálózat használatát szabályozza. A szabályzatot

Részletesebben

A Sarkadi Általános Iskola SZABÁLYZATA

A Sarkadi Általános Iskola SZABÁLYZATA Az SZMSZ 3. számú melléklete Ikt. sz.: A Sarkadi Általános Iskola SZABÁLYZATA az ELEKTRONIKUS NAPLÓ használatáról. intézményvezető 1. Bevezető Az @Napló NET Elektronikus Napló (továbbiakban @Napló) a TwinNet

Részletesebben

@Napló Működési Szabályzat

@Napló Működési Szabályzat Működési Szabályzat @Napló Elektronikus Iskolai Osztálynapló és Ellenőrzőkönyv TwinNet Kft. Minden jog fenntartva! Az elektronikus napló szabályzatot vagy annak bármely részét kizárólag az @Napló szoftverrendszer

Részletesebben

Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium

Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Intézményi szabályzatok Oldal: 1/10 INTÉZMÉNYI SZABÁLYZATOK NEPTUN-@Napló Működési Szabályzata Vay Ádám Gimnázium, M Sz I és K Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium NEPTUN-@Napló

Részletesebben

DUNAÚJVÁROSI EGYETEM MAGYAR TUDOMÁNYOS MŰVEK TÁRA SZABÁLYZAT

DUNAÚJVÁROSI EGYETEM MAGYAR TUDOMÁNYOS MŰVEK TÁRA SZABÁLYZAT DUNAÚJVÁROSI EGYETEM Dunaújváros 2016 2. kiadás 0. módosítás 2 (13). oldal A Dunaújvárosi Egyetem Szenátusa által 64-2015/2016. (2016.01.19.) sz. határozatával egységes szerkezetben elfogadva Hatályos:

Részletesebben

Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat

Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat 5/1 Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat 1. A Szolgáltató által kezelt személyes adatok köre, azok tárolásának időtartama és továbbításának esetei 1.1 A kötelező (jogszabályban előírt illetve biztosított

Részletesebben

9. számú tanügy-igazgatási szabályzat. Osztálynapló - @ - Napló

9. számú tanügy-igazgatási szabályzat. Osztálynapló - @ - Napló 9. számú tanügy-igazgatási szabályzat Osztálynapló - @ - Napló Tartalom 1. Bevezető... 3 2. Az elektronikus napló működésének jogszabályi háttere... 3 3. Az @Napló felhasználói csoportjai, feladatai...

Részletesebben

Az eladó minden termék és szolgáltatás esetében a Gabriano Pizzéria Kft.

Az eladó minden termék és szolgáltatás esetében a Gabriano Pizzéria Kft. A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: a "ÁSZF") határozzák meg a Gabriano Pizzéria Kft. (Adósz:23823981-2-17 Cg.:17-09-009177) kizárólagos tulajdonában álló és a Gabriano Pizzéria Kft.

Részletesebben

Tét Város Polgármesteri Hivatal

Tét Város Polgármesteri Hivatal Tét Város Polgármesteri Hivatal Vírusvédelmi szabályzat Tét Város Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadta a 189//2010. (XII. 22.) Képviselő-testületi határozattal. jóváhagyta: Dr. Kukorelli László polgármester.

Részletesebben

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2014. április 1.

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2014. április 1. Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT Hatályos: 2014. április 1. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT A Pécs Városi Költségvetési

Részletesebben

Az Informatikai Kar Rendészeti és Vagyonvédelmi Szabályzata

Az Informatikai Kar Rendészeti és Vagyonvédelmi Szabályzata Az Informatikai Kar Rendészeti és Vagyonvédelmi Szabályzata 1. Az Informatikai Kar Rendészeti és Vagyonvédelmi Szabályzata megegyezik az Egyetem Rendészeti és Vagyonvédelmi Szabályzatával. A Szabályzathoz

Részletesebben

INFORMATIKAI FŐOSZTÁLY. 1. Az Informatikai Főosztály funkcionális feladatai tekintetében:

INFORMATIKAI FŐOSZTÁLY. 1. Az Informatikai Főosztály funkcionális feladatai tekintetében: 1. Az Informatikai Főosztály funkcionális feladatai tekintetében: a) Közreműködik az önkormányzati rendeletek elektronikus közzétételében, a TÖRV, NRT és TERKA rendszerek működtetésével, karbantartásával,

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE Elfogadva: 2011. március 22. Módosítva: 2013. január 22., hatályba lép: 2013. január 24-én A Belső Ellenőrzési Iroda ügyrendjét (a továbbiakban:

Részletesebben

HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA

HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA MARTONVÁSÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Polgármesteri Hivatal 2462 Martonvásár, Budai út 13. sz. HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA Hatályos: 2010. július 1. napjától HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK

Részletesebben

ELÕFIZETÕI SZOLGÁLTATÁSI SZERZÕDÉS

ELÕFIZETÕI SZOLGÁLTATÁSI SZERZÕDÉS ELÕFIZETÕI SZOLGÁLTATÁSI SZERZÕDÉS Helyi wireless hálózaton történõ Internet szolgáltatás igénybevételére 1. Szerzõdõ felek: Szerzõdés száma: A szolgáltató adatai A szolgáltató neve: SYSCON-INFORMATIKA

Részletesebben

Kitöltési útmutató a csatlakozási dokumentumokhoz

Kitöltési útmutató a csatlakozási dokumentumokhoz Kitöltési útmutató a csatlakozási dokumentumokhoz Csatlakozási igénybejelentő 1. Szervezeti adatai A szervezet neve: az intézmény teljes hivatalos megnevezése, azonban a hossza maximum 150 alfanumerikus

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek a NETKEY Virtuális Szerver szolgáltatáshoz. Érvényes: 2013. január 1-től

Általános Szerződési Feltételek a NETKEY Virtuális Szerver szolgáltatáshoz. Érvényes: 2013. január 1-től Általános Szerződési Feltételek a NETKEY Virtuális Szerver szolgáltatáshoz Érvényes: 2013. január 1-től A szolgáltatás tárgya, szerződés tartalma Jelen ÁSZF az NETKEY SRO. Virtuális szerver szolgáltatás

Részletesebben

Németbánya Község Önkormányzatának. Gépjármű-üzemeltetési Szabályzata

Németbánya Község Önkormányzatának. Gépjármű-üzemeltetési Szabályzata Németbánya Község Önkormányzatának Gépjármű-üzemeltetési Szabályzata 2 Németbánya Község Önkormányzat - figyelemmel a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi

Részletesebben

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzata

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzata A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzata A Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzatának fő hivatkozási pontját a 2011. évi

Részletesebben

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzat I. kötet Szervezeti és Működési Rend 8. sz. melléklete AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2012.

Részletesebben

Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat

Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat (Az ÁSZF 5-ös számú melléklete) Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat 1. A Szolgáltató által kezelt személyes adatok köre A jogszabályban kötelezően előírt illetve jogként biztosított adatkezelés alapján

Részletesebben

9. számú tanügy-igazgatási szabályzat. Osztálynapló - Napló

9. számú tanügy-igazgatási szabályzat. Osztálynapló - Napló 9. számú tanügy-igazgatási szabályzat Osztálynapló - @ - Napló Tartalom 1. Bevezető... 2 2. Az elektronikus napló működésének jogszabályi háttere... 2 3. Az @Napló felhasználói csoportjai, feladatai...

Részletesebben

DOKUMENTUMOK KEZELÉSE

DOKUMENTUMOK KEZELÉSE EH - 01 MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS DOKUMENTUMOK KEZELÉSE 1. ELJÁRÁS CÉLJA Az eljárás célja a Polgármesteri Hivatal által használt külső és belső készítésű dokumentumok (szabályozások) kezelésének rögzítése. Jelen

Részletesebben

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer)

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) BAR bemutatása 1994. július 1-jétől kezdte meg működését a Központi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, azóta is használt rövidített nevén a BAR, amely kezdetben kizárólag

Részletesebben