extreme Transaction Processing

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "extreme Transaction Processing"

Átírás

1 extreme Transaction Processing Oracle WebLogic Alkalmazás Szerver Oracle Event Szerver Kerekes András június 10.

2 Tartalom Bevezetés WebLogic Server Cluster Work Manager-ekek WebLogic Store-and-Forward (JMS, WSRM) WebLogic Diagnostic Framework Oracle Event Szerver június 10.

3 Elosztott rendszerek Az elosztott rendszerek a feladatok elvégzését szétosztják több, egymástól független modul között A modulok jóval egyszerűbbek, kisebb problémakör megoldására szakosodtak Együtt dolgoznak a feladat végrehajtásában Előnyei: Magas rendelkezésre állás egy modul kiesése nem okoz gondot Skálázhatóság könnyen bővíthető az igényeknek megfelelően alacsonyabb indulási költségek Könnyebb karbantartás (szoftver üzemeltetés) az alkalmazások is különálló, önállóan is menedzselhető komponensekből állnak Hátrányai: A szétszórt komponensek munkáját össze kell hangolni Foglalkozni kell a komponensek közötti kommunikációval június 10.

4 WLS Cluster A WebLogic szerverek egy olyan csoportja, amelyek együttesen biztosítják a kliensek számára a szerveroldali erőforrásokhoz, szolgáltatásokhoz való hozzáférést A cluster a kliensek számára teljesen átlátszó, egy WLS példányként látszik A cluster biztosítja: a magas rendelkezésre állást a megfelelő terhelés elosztás és a hibatűrő architektúra segítségével a könnyű skálázhatóságot június 10.

5 WebLogic cluster tulajdonságai Terhelés elosztás A végrehajtandó feladatok és a kommunikáció ió egyenletes elosztása a cluster-ben futó szerver példányok között Alkalmazás szintű failover Az alkalmazás egy komponensének meghibásodása esetén az adott komponens egy másolata veszi át a feladatok végrehajtását Site failover MAN és WAN esetén, ha egy site-on lévő összes szolgáltatás és alkalmazás elérhetetlenné válik, akkor egy másik site veszi át a végrehajtást Szolgáltatás migráció Egy pinned service meghibásodása esetén lehetőség van az adott szolgáltatás másik WLS példányra való migrációjára Szerver migráció Egy WLS példány meghibásodása esetén lehetséges a teljes szerver környezet automatikus, vagy manuális migrációja egy másik fizikai környezetre június 10.

6 Cluster architektúrák Alkalmazás szintű klaszterezési technológiák A nagyvállalati alkalmazásokat általában több rétegűek, melyek speciális feladatokat végeznek: Web-es réteg (statikus web-es tartalom) Prezentációs réteg (dinamikus megjelenítési réteg) Üzleti logikát tartalmazó réteg A WebLogic alkalmazás szerver támogatja a különböző alkalmazás rétegek klaszteres környezetben való futtatását Infrastruktúra klaszterezése A WebLogic biztosítja az infrastrukturális szolgáltatások klaszteres környezetben való futását is Bizonyos szolgáltatások esetén a terhelés elosztás és a failover speciális szabályok alapján működik (JMS, JDBC) június 10.

7 Cluster architektúrák A megfelelő klaszter architektúra kiválasztása mindig szubjektív szempontok alapján történik Az adott környezeti sajátosságok alapján és az üzleti alkalmazásokkal szemben támasztott követelményeknek megfelelően kell kialakítani A következő általános szempontokat érdemes figyelembe venni: Teljesítmény Hatékony perzisztencia réteg Optimális terhelés elosztás Hatékony failover Megbízható kommunikáció Két fő architektúra modell: Alap (basic) architektúra Több rétegű (multi-tier) architektúra június 10.

8 Cluster architektúrák Basic: Egyszerű konfigurálni és adminisztrálni A web-es és üzleti logikai réteg ugyanazon a szerveren vannak teljesítményben ez a legjobb Az EJB hívások nem lesznek szétosztva a cluster lábak között Nincs rétegek közötti terheléselosztás Több rétegű: Kifinomultabb terhelés elosztási lehetőségek (EJB metódus hívások) Magasabb rendelkezésre állás Magasabb kommunikációs költségek Nagyobb licenc költségek június 10.

9 Terhelés elosztás A végrehajtandó feladatok szétosztása a cluster lábai között Hardveres load balancer-ek: Ez a drágább megoldás, de jobb a teljesítményük, mint szoftveres terhelés elosztó komponenseknek. Cisco, Foundry Networks, Big IP Szoftveres load balancer-ek WebLogic HTTPClusterServlet web alkalmazásként telepíthető egy önálló managed szerverre Third-party proxy szerverek használatát plugin-ekkel támogatja a WebLogic Apache Netscape Enterprise Server Microsoft Internet Information Server Algoritmusok: Round-Robin, Weight-based, Load based, Random június 10.

10 HTTP session replikáció A web-es réteg a hibatűrő kialakításának eszköze A WebLogic szerver HTTP session replikációs lehetőségei működés mód szerint: Szinkron: minden tranzakció commit esetén, vagy minden változás esetén, ha nincs tranzakció Aszinkron: meghatározott időközönként Session tárolása szerint: Memóriában (in-memory replication) Adatbázisban (JDBC replication) Fájl rendszerben (File system replication) június 10.

11 Memóriában történő session replikáció A Session objektum csak két WebLogic szerver példányban létezik egyidejűleg (elsődleges és backup) A backup szerver kiválasztása automatikusan történik, de befolyásolható az algoritmus a fizikai gépek és a replikációs csoportok gondos beállításával Az elsődleges szerver hibája esetén a backup szerver válik elsődlegessé és egy új backup szerver kerül kiválasztásra A backup meghibásodása esetén automatikusan új backup kerül kiválasztásra június 10.

12 Adatbázisban történő session replikáció A cluster összes session objektumát egy közös adatbázisban tároljuk Minden szerver példány hozzáférhet az összes session objektumhoz Azonos klienstől érkező kéréseket több különböző szerver is kiszolgálhat A gyakori adatbázis műveletek performancia visszaesést okozhatnak Hibatűrőbb architektúra június 10.

13 File rendszerben történő session replikáció A cluster összes session objektumát közös file rendszerben tároljuk Minden szerver példány hozzáférhet az összes session objektumhoz Azonos klienstől érkező kéréseket több különböző szerver is kiszolgálhat Hibatűrőbb architektúra A teljesítmény csökkenés elhanyagolható a hatékony file rendszer kezelésnek köszönhetően június 10.

14 EJB réteg működése cluster-es környezetben A failover és terheléselosztás ún. replica- és cluster-aware stub-ok segítségével történik. Ezeket a fordító készíti el, a fejlesztőknek nem kerül plusz munkába Statless Session Bean-ek: A metódushívások között nincs kapcsolat, ezért a hívásokat bármelyik láb kiszolgálhatja A Home és Remote Stub is replica- és cluster-aware, bármelyik szerverre továbbíthatja a hívásokat A metódusok futása közben bekövetkező hibák kezelésére csak speciális, idempotens műveletek esetén van lehetőség Stateful Session Bean-ek: Hívások közötti belső állapottal rendelkeznek A Home stub load-balance-ol, bármelyik szerveren létrehozhatja az EJB-t A Remote stub már hozzá van kötve az adott szerver példányhoz, minden metódust ugyanazon a szerveren hív meg Létrejön egy replika egy backup szerveren, a HTTP Session replikációhoz hasnoló módon Hálózati kommunikációs hiba esetén a replica-aware stub a backup szerveren lévő EJBhez fordul. Entity Bean-ek: Read-only entitások táso esetén a WebLogic támogatja a terhelés e elosztó algoritmusok alkalmazását és a failover-t (idempotens metódusokra) minden metódushívás esetén. A read-write entitások esetén csak a Home stub képes erre június 10.

15 Infrastrukturális szolgáltatások cluster-es es környezetben Klaszterezhető szolgáltatások automatikusan biztosítják a terhelés elosztás és failover lehetőségét (JNDI, JDBC (csak korlátozottan)) A pinned szolgáltatásokat, amelyek hozzá vannak kötve egy-egy cluster lábhoz, automaikusan vagy manuálisan lehet migrálni egy másik szerver példányra (JMS, JTA) Lehetséges egy teljes WebLogic szerver példány automatikus, vagy manuális migrációja is június 10.

16 Cluster tuning Alkalmazás hangolás: Minimalizáljuk a távoli metódushívásokat Kerüljük az Entity-k Web-es rétegbeli használatát Alkalmazzuk a Session facade tervezési mintát és használjunk DTO-kat az adatok alkalmazás rétegek közötti továbbításához (fejlesztői feladat) Peer-to-peer kommunikáció hangolása: Lehetőség szerint mindig a native socket implementációt használjuk a pure- Java implementáció helyett (üzemeltetői feladat, admin console-on lehet beállítani) Multicast kommunikáció hangolása: Ha a cluster valamelyik lába nem képes időben feldolgozni a multicast üzeneteket, akkor azokat a küldő újraküldheti, ami ún. multicast-storm-hoz vezethet. Ezt vagy a multicast buffer méretének növelésével lehet kiköszöbölni, vagy az adott szerver példány hangolásával (nagyobb heap size, GC beállítások) június 10.

17 Work Manager-ek (self-tuning) A WebLogic 10-es verziójában jelent meg ez a hatékony eszköz a végrehajtási szálak egyszerűsített kezelésére Az új koncepció szerint csak egy thread-pool létezik, ennek méretét változtatja automatikusan a WebLogic Szerver az teljesítmény maximalizálására törekedve (self-tuning) A thread pool folyamatosan monitorozza a teljesítményt és az összegyűjtott adatoknak megfelelően csökkenti, vagy növeli a méretét. A WebLogic négy szempont alapján priorizálja a végrehajtandó feladatokat június 10. Üzemeltető/fejlesztő által megadott paraméterek (Work manager beállítások) Futási idejű rendszer adatok Egy-egy kérés é kiszolgálásnak k ideje Beérkező és kiszolgált kérések aránya adott időszakban Alaphelyzetben létezik egy default Work Manager és a WLS minden alkalmazáshoz ennek segítségével rendeli hozzá a végrehajtási szálakat, egyenlő elosztásban minden alkalmazás egyforma prioritású. Szükség esetén változtathatunk ezeken a beállításokon: Globálisan Alkalmazás, web alkalmazás szinten Komponens (EJB) szinten

18 Work Manager komponensek 1. Request Class-ok: Fair-share-request-class segítségükkel arányosan lehet elosztani a rendelkezésre álló végrehajtási szálakat az adott komponens(ek)hez érkező kérések között Response-time-request-class Az adott komponenshez érkező kérésekre vonatkozó elvárt válaszidőt lehet definiálni a segítségével Context-request-class A request kontextusban lévő információk alapján lehet összerenelni az előbbi request osztályokat a request-ekkel A Work Manager-eket és az általuk menedzselt alkalmazásokat/komponenseket a weblogic specifikus deployment descriptor-okban lehet összerendelni június 10.

19 Work Manager komponensek 2. Korlátozások (Constraints): Szabályozni lehet az adott work manager-hez tartozó minimális és maximális végrehajtási szálak számát, valamint a sorban álló és éppen futó szálak száma is maximalizálható a dead-lock elkerülése végett Maximálisan felhasználható szálak korlátozása: Maximum az itt megadott számú végrehajtási szálat allokálja a feladatok végrehajtásához Minimális szálszám korlátozás: Garantálja a megadott számú végrehajtási szál allokálását Kapacitás korlátozás: A WLS eldobja a kéréseket, ha az itt megadottnál több kérés várakozik kiszolgálásra, vagy éppen folyamatban van a kiszolgálása június 10.

20 Work Manager Egy Work Manager egy request osztályból és/vagy egy korlátozásból állhat június 10.

21 WebLogic Store-and-Forward A hatékony, WebLogic szerver példányokon átívelő, aszinkron kommunikáció eszköze Megbízható üzenet alapú kommunikációt tesz lehetővé A küldő fél által továbbított üzenet akkor is eljut a címzetthez, ha az a küldés pillanatában nem érhető el Ha fogadó fél nem elérhető, akkor az üzenetet a SAF szolgáltatás eltárolja a memóriában, vagy valamilyen perzisztens tárolóban (file rendszer, adatbázis) és csak akkor továbbítja, ha a címzett újra elérhető lesz Két üzenet alapú kommunikáció esetén használható: WebLogic JMS-ek közötti kommunikáció Web Service-ek közötti kommunikáció (WSRM) Előnyei: Gyors, megbízható üzenet továbbítás távoli szerver példányok között. Használata teljesen transzparens az alkalmazások és így a fejlesztők számára Hátrányai: Nem használható a WebLogic korábbi verzióival Csak a WebLogic JMS implementációjával működik együtt június 10.

22 június 10. Store-and-Forward komponensek

23 Store-and-Forward komponensek Local Weblogic Server Remote Weblogic Server június 10.

24 Web Service Reliable Messaging (WSRM) Lehetővé teszi, hogy az alkalmazás szerveren futó alkalmazások megbízható módon tudjanak kommunikálni egy másik, távoli alkalmazás szerveren futó Web Service-szel, ha mindkét alkalmazás szerver támogatja a WS-ReliableMessaging specifikációt (OASIS standard jún. 17.) A WebLogic WSRM teljes mértékben megfelel WS-ReliableMessaging specifikációnak Üzenet kézbesítési garancia szintek: At Most Once At Least Once Exactly Once In Order június 10.

25 SAF tuning SAF Agent attribútumainak hangolásával nagyfokú teljesítménynövekedés érhető el Conversation Idle Time Maximum Retry Delay Base Retry Delay Maximum Retry Delay Multiplier Time-To-Live Logging Enabled Window Size Window Interval Paging Directory Message Buffer Size Bytes threshold high/low Message threshold high/low Bytes maximum Message maximum Maximum message size június 10.

26 WebLogic Diagnostic Framework A WebLogic korábbi verzióiban cizellált naplózási lehetőségek és az Admin console, illetve a WLST eszközei álltak rendelkezésre a környezet monitorozására A 10-es verzióban jelent meg a WLDF, ami jelentősen növelte a monitorozási lehetőségek minőségét és összetettségét június 10.

27 WLDF komponensek 1. Data Creator-ok Bármelyik WebLogic alrendszer, komponens vagy alkalmazás Instrumentation: Segítségével é különálló diagnosztikai i kódrészleteket k t adhatunk a WebLogic szerver példányok, vagy cluster-ek, illetve a rajtuk futó alkalmazások meghatározott pontjaihoz Speciális data publisher Szerver, vagy alkalmazás szintű lehet Három részből áll: Diagnostic Monitors: dinamikusan menedzselhető diagnosztikai kódrészlet Standard: beégetett helyen és módon hajtja végre az beégetett action-t (szerver szintű) Delegating: a monitorozás helye be van égetve, de választható az action (szerver és alkalmazás szintű) Custom: választható a monitorozás helye és az action is (alkalmazás szintű) Diagnostic Action: ezt a tevékenységet hajtja végre a monitor WLDF action library: DisplaysArgumentsAction, StackDumpAction, ThreadDumpAction,TraceAction, TraceAction TraceElapsedAction Diagnostic Context: a request kontextus információi (például hívó fél IP címe) június 10.

28 WLDF komponensek 2. Data Collector-ok Diagnosztikai adatok összegyűjtésére szolgáló komponensek Harvester: adatok lekérdezésekkel történő gyűjtése Logger: a data publisher-ek ek által küldött adatok naplózása Data Accessor-ok: Diagnosztikai adatokhoz való hozzáférésre szolgáló komonensek Admin console és WLST Watches and Notifications: Dinamikusan konfigurálható körülményekre figyelnek és értesítést küldenek Segítségükkel vizsgálhatóak: Szerver log-okok Instrumentation alrendszer eseményei További diagnosztikai adatok Notification listener-ek: SMTP, SNMP, JMX, JMS, Diagnostic Image június 10.

29 WLDF komponensek 3. Archiváló komponens (Data Archiver): A WLDF összes diagnosztikai adatát archiválja egy előre megadott helyre (file vagy adatbázis) Szerverenként kell konfigurálni Diagnosztikai Image készítése (Diagnostic Image Capture): ) Egy pillanatfelvételt készít egy WebLogic szerver példányról Előre konfigurált helyen, tömörített formában tárolja a rendszer az image file-okat Történhet automatikusan (például szerver indulás, leállás esetén), vagy manuálisan június 10.

30 Oracle Complex Event Processing Napjaink gazdasági g alkalmazásai folyamatosan továbbítják az üzleti adatokat az arra feliratkozó fogadó feleknek Az Oracle CEP egy deklaratív környezetet nyújt esemény vezérelt alkalmazások fejlesztéséhez Előnyei: Valós idejű mintakeresés több különböző esemény forrásból érkező adatokban Másodpercenként több százezer esemény feldolgozására képes Könnyen integrálható más Oracle eszközökkel Piacvezető megoldás Gyakorlatilag egy lecsupaszított WebLogic Server és egy összetett esemény feldolgozó motor együttese, amely felhasználók által definiált szabályok segítségével dolgozza fel az üzeneteket június 10.

31 Oracle CEP infrastruktúra Komponensek: Adapterek: adat konverzió, események normalizálása Stream-ek: események sorba rendezése a feldolgozáshoz Event processor: szabályok alapján feldolgozza l az üzeneteket, t majd az új özeneteket továbbítja az output stream-re User code: POJO, az output stream-re érkező üzenetek hatására indul el a működésük és továbbítják az üzeneteket a megfelelő helyre június 10.

32 Oracle CEP use case-ek Pénzügyi példa: kereskedés automatizálása példa query: ha 20 másodpercen belül az A termék ára több, mint 2%-kal csökken és a B termék ára változatlan marad, automatikusan vásárolj A-t Energia és/vagy tlekommunikáció csökkentsük a hamis risztások számát példa query: Ha 5 mp-en belül 15 jelzés érkezik, de 30 mp-en belül kevesebb, mint 5 azonos jelzés van, akkor ne történjen risztás Egészségügy é Páciens életjeleinek monitorozása Példa query: Ha a gyógyszeradag változtatása után 10 percen belül több, mint 20%-kal megnő a páciens vérnyomása, akkor értesítse a legközelebbi nővért június 10.

33 Köszönöm a figyelmet! Kérdések? június 10.

S04-2 Elosztott alkalmazások készítése

S04-2 Elosztott alkalmazások készítése S04-2 Elosztott alkalmazások készítése Tartalom 1. Többrétegű architektúra, elosztott szerveroldal 2. Kommunikációs eszközök: távolieljárás-hívás és üzenet alapú infrastruktúra (point-to-point és publish-subscribe

Részletesebben

A Java EE 5 plattform

A Java EE 5 plattform A Java EE 5 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11. 13. A Java EE 5 platform A Java EE 5 plattform A J2EE 1.4 után következő verzió. Alapvető továbbfejlesztési

Részletesebben

Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem

Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem A Java EE 5 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2008. 04. 17. A Java EE 5 platform A Java EE 5 plattform A J2EE 1.4 után következő verzió. Alapvető továbbfejlesztési

Részletesebben

Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon

Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon Mi az IMDG? Nem memóriában futó relációs adatbázis NoSQL hagyományos relációs adatbázis Más fajta adat tárolás Az összes adat RAM-ban van, osztott

Részletesebben

Szoftver Tervezési Dokumentáció. Nguyen Thai Binh

Szoftver Tervezési Dokumentáció. Nguyen Thai Binh Szoftver Tervezési Dokumentáció Nguyen Thai Binh April 2010 1. fejezet Feladat Szimulációs feladat. Célja, hogy reprezentáljunk egy több komponensből álló alkalmazást, amely a megadott témakörnek megfelel,

Részletesebben

JAVA webes alkalmazások

JAVA webes alkalmazások JAVA webes alkalmazások Java Enterprise Edition a JEE-t egy specifikáció definiálja, ami de facto szabványnak tekinthető, egy ennek megfelelő Java EE alkalmazásszerver kezeli a telepített komponensek tranzakcióit,

Részletesebben

Oracle Containers for Java - j2ee alkalmazás szerver funkciók. Molnár Balázs Oracle Hungary

Oracle Containers for Java - j2ee alkalmazás szerver funkciók. Molnár Balázs Oracle Hungary Oracle Containers for Java - j2ee alkalmazás szerver funkciók Molnár Balázs Oracle Hungary Mi is a J2EE? Szabványgyűjtemény Java alkalmazások számára A JavaSoft közösség alakította ki Összefogja az egyéni

Részletesebben

Enterprise JavaBeans. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem. Az Enterprise JavaBeans

Enterprise JavaBeans. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem. Az Enterprise JavaBeans Enterprise JavaBeans Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Az Enterprise JavaBeans Az Enterprise Javabeans Az Enterprise JavaBeans (EJB) server oldali komponens, amely Az üzleti

Részletesebben

webalkalmazások fejlesztése elosztott alapon

webalkalmazások fejlesztése elosztott alapon 1 Nagy teljesítményű és magas rendelkezésreállású webalkalmazások fejlesztése elosztott alapon Nagy Péter Termékmenedzser Agenda Java alkalmazás grid Coherence Topológiák Architektúrák

Részletesebben

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem A J2EE fejlesztési si platform (application model) 1.4 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11.13. A J2EE application model A Java szabványok -

Részletesebben

NAGY TELJESÍTM. Szerzők Dévai. István Automatizálási. és s Alkalmazott Informatikai Tanszék

NAGY TELJESÍTM. Szerzők Dévai. István Automatizálási. és s Alkalmazott Informatikai Tanszék NAGY TELJESÍTM TMÉNYŰ WEBALKALMAZÁSOK KÉSZÍTÉSE SE JAVA TECHNOLÓGI GIÁVAL Szerzők Dévai István Automatizálási és s Alkalmazott Informatikai Tanszék Az előad adás s tartalma Elméleti áttekintés Nagy teljesítményű

Részletesebben

Félreértések elkerülése érdekében kérdezze meg rendszergazdáját, üzemeltetőjét!

Félreértések elkerülése érdekében kérdezze meg rendszergazdáját, üzemeltetőjét! Félreértések elkerülése érdekében kérdezze meg rendszergazdáját, üzemeltetőjét! http://m.equicomferencia.hu/ramada Liszkai János senior rendszermérnök vállalati hálózatok Miről is lesz szó? Adatközpont

Részletesebben

Session-replikációs alternatívák WebLogic környezetben. Alerant Informatikai Zrt. 2010. szeptember 27.

Session-replikációs alternatívák WebLogic környezetben. Alerant Informatikai Zrt. 2010. szeptember 27. Session-replikációs alternatívák WebLogic környezetben Farkas István Alerant Informatikai Zrt. 2010. szeptember 27. Bevezető Nagyvállalati környezet: növekvő adatmennyiség Összetett infrastruktúrák szintén

Részletesebben

Enterprise JavaBeans 1.4 platform (EJB 2.0)

Enterprise JavaBeans 1.4 platform (EJB 2.0) Enterprise JavaBeans 1.4 platform (EJB 2.0) Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11.13. Az Enterprise JavaBeans Az Enterprise Javabeans Az Enterprise JavaBeans

Részletesebben

The Power To Develop. i Develop

The Power To Develop. i Develop The Power To Develop 2001 Alkalmazások fejlesztése Oracle9i Alkalmazás rel Molnár Balázs Értékesítési konzultáns Oracle Hungary Miről is lesz szó? Mi az Oracle9i AS, technikailag? Hogyan működik Oracle9i

Részletesebben

Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon. Groma István PhD SDA DMS Zrt.

Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon. Groma István PhD SDA DMS Zrt. Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon Groma István PhD SDA DMS Zrt. Poszeidon EKEIDR Tanúsított ügyviteli rendszer (3/2018. (II. 21.) BM rendelet). Munkafolyamat támogatás. Papírmentes

Részletesebben

MVC Java EE Java EE Kliensek JavaBeanek Java EE komponensek Web-alkalmazások Fejlesztői környezet. Java Web technológiák

MVC Java EE Java EE Kliensek JavaBeanek Java EE komponensek Web-alkalmazások Fejlesztői környezet. Java Web technológiák Java Web technológiák Bevezetés Áttekintés Model View Controller (MVC) elv Java EE Java alapú Web alkalmazások Áttekintés Model View Controller (MVC) elv Java EE Java alapú Web alkalmazások Áttekintés

Részletesebben

Web-fejlesztés NGM_IN002_1

Web-fejlesztés NGM_IN002_1 Web-fejlesztés NGM_IN002_1 Rich Internet Applications RIA Vékony-kliens generált (statikus) HTML megjelenítése szerver oldali feldolgozással szinkron oldal megjelenítéssel RIA desktop alkalmazások funkcionalitása

Részletesebben

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás.

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás. Hálózati réteg WSN topológia. Útvonalválasztás. Tartalom Hálózati réteg WSN topológia Útvonalválasztás 2015. tavasz Szenzorhálózatok és alkalmazásaik (VITMMA09) - Okos város villamosmérnöki MSc mellékspecializáció,

Részletesebben

STANDARD DEVELOPMENT U.L. FACTORY SYSTEMS GROUP IT DEPARTMENT

STANDARD DEVELOPMENT U.L. FACTORY SYSTEMS GROUP IT DEPARTMENT Oracle Cloud Platform szolgáltatások bevezetése a Magyar Suzuki Zrt.-nél Farkas Bálint STANDARD DEVELOPMENT U.L. FACTORY SYSTEMS GROUP IT DEPARTMENT MAGYAR SUZUKI CORPORATION Oracle Cloud Platform szolgáltatások

Részletesebben

Osztott rendszerek, Java EE. Általános bevezető

Osztott rendszerek, Java EE. Általános bevezető Osztott rendszerek, Java EE Általános bevezető Osztott rendszerek Hálózati alkalmazások (java.net, java.nio, Apache Mina, stb.) Web-programozás (Servlet, JSP, JSTL, JSF, JavaFX, GWT, Struts, stb.) Webszolgáltatások

Részletesebben

Oracle Enterprise Manager 12c Cloud Control és 11g Grid Control összehasonlítás

Oracle Enterprise Manager 12c Cloud Control és 11g Grid Control összehasonlítás Oracle Enterprise Manager 12c Cloud Control és 11g Grid Control összehasonlítás Péntek Csaba National Instruments HOUG Konferencia 2013. 04. 09. Tartalom Bemutatkozás Oracle Enterprise Manager Architektúra

Részletesebben

COMET webalkalmazás fejlesztés. Tóth Ádám Jasmin Media Group

COMET webalkalmazás fejlesztés. Tóth Ádám Jasmin Media Group COMET webalkalmazás fejlesztés Tóth Ádám Jasmin Media Group Az előadás tartalmából Alapproblémák, fundamentális kérdések Az eseményvezérelt architektúra alapjai HTTP-streaming megoldások AJAX Polling COMET

Részletesebben

Valós idejű megoldások: Realtime ODS és Database In-Memory tapasztalatok

Valós idejű megoldások: Realtime ODS és Database In-Memory tapasztalatok Valós idejű megoldások: Realtime ODS és Database In-Memory tapasztalatok Pusztai Péter IT fejlesztési senior menedzser Magyar Telekom Sef Dániel Szenior IT tanácsadó T-Systems Magyarország 2016. április

Részletesebben

Osztott alkalmazások fejlesztési technológiái Áttekintés

Osztott alkalmazások fejlesztési technológiái Áttekintés Osztott alkalmazások fejlesztési technológiái Áttekintés Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Történelem - a kezdetek 2 Mainframe-ek és terminálok Minden a központi gépen fut A

Részletesebben

Private Cloud architektúra keretrendszer

Private Cloud architektúra keretrendszer Private Cloud architektúra keretrendszer 2017 HOUG szakmai nap Okner Zsolt Budapest, 2017-11-08 Bevezető Miért jó a Privát Cloud? Tömeges adatbázis igénylések kezelése Mérhetőség Chargeback Automatizáció

Részletesebben

Microsoft SQL Server telepítése

Microsoft SQL Server telepítése Microsoft SQL Server telepítése Az SQL Server a Microsoft adatbázis kiszolgáló megoldása Windows operációs rendszerekre. Az SQL Server 1.0 verziója 1989-ben jelent meg, amelyet tizenegy további verzió

Részletesebben

2023 ban visszakeresné 2002 es leveleit? l Barracuda Message Archiver. Tóth Imre Kereskedelmi Igazgató Avisys Kft Barracuda Certified Diamond Partner

2023 ban visszakeresné 2002 es leveleit? l Barracuda Message Archiver. Tóth Imre Kereskedelmi Igazgató Avisys Kft Barracuda Certified Diamond Partner 2023 ban visszakeresné 2002 es leveleit? l Barracuda Message Archiver Tóth Imre Kereskedelmi Igazgató Avisys Kft Barracuda Certified Diamond Partner 1 Tartalom A Barracuda Networks Termékportfólió IT üzemeltetés

Részletesebben

SQL Server High Availability

SQL Server High Availability SQL Server High Availability Bevezetés az SQL Server magas rendelkezésre állási megoldásaiba Berke János SQL Server MVP 2016.05.18 Bemutatkozás 10+ év SQL Server tapasztalat Oktató Kapcsolat: Email: Janos@iamBerke.com

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok Felhasználói réteg DNS, , http, P2P

Számítógépes Hálózatok Felhasználói réteg DNS,  , http, P2P Számítógépes Hálózatok 2007 13. Felhasználói réteg DNS, email, http, P2P 1 Felhasználói réteg Domain Name System Példák a felhasználói rétegre: E-Mail WWW Content Delivery Networks Peer-to-Peer-Networks

Részletesebben

Felhasználói réteg. Számítógépes Hálózatok Domain Name System (DNS) DNS. Domain Name System

Felhasználói réteg. Számítógépes Hálózatok Domain Name System (DNS) DNS. Domain Name System Felhasználói réteg Domain Name System Számítógépes Hálózatok 2007 13. Felhasználói réteg DNS, email, http, P2P Példák a felhasználói rétegre: E-Mail WWW Content Delivery Networks Peer-to-Peer-Networks

Részletesebben

Hegyi Béla, technikai tanácsadó. Cisco MARS Bemutatása

Hegyi Béla, technikai tanácsadó. Cisco MARS Bemutatása Hegyi Béla, technikai tanácsadó Cisco MARS Bemutatása Tartalom Hálózati eszközök menedzsmentje a probléma CS-MARS terminológia, alapfogalmak MARS termékcsalád MARS bevezetése A megvalósított megoldás előnyei,

Részletesebben

Szolgáltatásorientált rendszerintegráció. SOA-alapú rendszerintegráció. Enterprise Service Bus (ESB) Ercsényi András, BME IIT, 2011.

Szolgáltatásorientált rendszerintegráció. SOA-alapú rendszerintegráció. Enterprise Service Bus (ESB) Ercsényi András, BME IIT, 2011. Szolgáltatásorientált rendszerintegráció SOA-alapú rendszerintegráció Enterprise Service Bus (ESB) Mi a téma? Valójában alkalmazásintegráció integrációs minták szinkron (RPC, RMI) aszinkron web service

Részletesebben

Hibrid Cloud az új Oracle Enterprise Manager Cloud Control 13c-vel

Hibrid Cloud az új Oracle Enterprise Manager Cloud Control 13c-vel Mosolygó Ferenc - Avnet Hibrid Cloud az új Oracle Enterprise Manager Cloud Control 13c-vel 1 2016 április 6. Követelmény: Üzemeltetni kell, akárhol is van az erőforrás A publikus felhőben lévő rendszereknek

Részletesebben

Szolgáltatás mérés/riportolás magas fokon Egy valós megoldás Pepsi berkekben

Szolgáltatás mérés/riportolás magas fokon Egy valós megoldás Pepsi berkekben Szolgáltatás mérés/riportolás magas fokon Egy valós megoldás Pepsi berkekben Mérő Gábor PepsiAmericas Kft Technikai szolgáltatási Vezető Hajdú Miklós ICON Számítástechnikai Rt Alkalmazás- és Rendszerfelügyeleti

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 5. gyakorlat PYTHON ALAPOK V. Socket programozás, UDP 2 Óra eleji kiszh Elérés: https://canvas.elte.hu Számítógépes Hálózatok Gyakorlat 1 3 A kommunikációs csatorna kétféle típusa

Részletesebben

Optimalizáció ESX-től View-ig. Pintér Kornél ügyfélszolgála3 mérnök pinter_kornel@mhm.hu

Optimalizáció ESX-től View-ig. Pintér Kornél ügyfélszolgála3 mérnök pinter_kornel@mhm.hu Optimalizáció ESX-től View-ig Pintér Kornél ügyfélszolgála3 mérnök pinter_kornel@mhm.hu MHM és referenciák MHM Computer Hungária Kft. 1996 óta Magyarországon Fókuszterületek: Adattárolás Adatmentés Archiválás

Részletesebben

Simon Balázs Dr. Goldschmidt Balázs Dr. Kondorosi Károly. BME, Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Simon Balázs Dr. Goldschmidt Balázs Dr. Kondorosi Károly. BME, Irányítástechnika és Informatika Tanszék Simon Balázs (sbalazs@iit.bme.hu) Dr. Goldschmidt Balázs Dr. Kondorosi Károly BME, Irányítástechnika és Informatika Tanszék Webszolgáltatások, WS-* szabványok WS-* implementációs architektúra Célkitűzés:

Részletesebben

Komponens modellek. 3. Előadás (első fele)

Komponens modellek. 3. Előadás (első fele) Komponens modellek 3. Előadás (első fele) A komponens modellek feladata Támogassa a szoftverrendszerek felépítését különböző funkcionális, logikai komponensekből, amelyek a számítógépes hálózatban különböző

Részletesebben

SQLServer. SQLServer konfigurációk

SQLServer. SQLServer konfigurációk SQLServer 2. téma DBMS installáció SQLServer konfigurációk 1 SQLServer konfigurációk SQLServer konfigurációk Enterprise Edition Standart Edition Workgroup Edition Developer Edition Express Edition 2 Enterprise

Részletesebben

Másolatképzési technikák és azok felhasználási lehetőségei

Másolatképzési technikák és azok felhasználási lehetőségei Másolatképzési technikák és azok felhasználási lehetőségei Godányi Géza Technical Account Manager EMC Magyarország Kft. 1 A belső másolatok előnye: Párhuzamos feldolgozás! Mentés / visszatöltés Oracle

Részletesebben

Multimédiás adatbázisok

Multimédiás adatbázisok Multimédiás adatbázisok Multimédiás adatbázis kezelő Olyan adatbázis kezelő, mely támogatja multimédiás adatok (dokumentum, kép, hang, videó) tárolását, módosítását és visszakeresését Minimális elvárás

Részletesebben

JSF alkalmazások teljesítményhangolása JMeter és dynatrace segítségével

JSF alkalmazások teljesítményhangolása JMeter és dynatrace segítségével JSF alkalmazások teljesítményhangolása JMeter és dynatrace segítségével Bakai Balázs bakaibalazs@gmail.com http://seamplex.blogspot.hu 2013. október 9. Miről lesz szó? A JSF működése (röviden ) Terheléses

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

Enterprise extended Output Management. exom - Greendoc Systems Kft. 1

Enterprise extended Output Management. exom - Greendoc Systems Kft. 1 Enterprise extended Output Management exom - Greendoc Systems Kft. 1 exom - Greendoc Systems Kft. 2 Sokféle bementi adatformátum kezelése Adatok fogadása különböző csatornákon Előfeldolgozás: típus meghatározás,

Részletesebben

Alkalmazás technológiai frissítés migrációs és üzemeltetési tapasztalatok

Alkalmazás technológiai frissítés migrációs és üzemeltetési tapasztalatok Alkalmazás technológiai frissítés migrációs és üzemeltetési tapasztalatok Informix 11.50 upgrade esettanulmány 2011. január. 31. Átalakítandó architektúra (2009) Alapvetően az üzleti logikát tárolt eljárásokkal

Részletesebben

Menetrendkezelő Rendszer

Menetrendkezelő Rendszer Menetrendkezelő Rendszer Rózsa Péter Folyamatirányítási Informatikai Osztály Piacműködtetési és gazdasági informatikai főmunkatárs MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen

Részletesebben

Kommunikáció. Távoli eljáráshívás. RPC kommunikáció menete DCE RPC (1) RPC - paraméterátadás. 3. előadás Protokollok. 2. rész

Kommunikáció. Távoli eljáráshívás. RPC kommunikáció menete DCE RPC (1) RPC - paraméterátadás. 3. előadás Protokollok. 2. rész 3. előadás Protokollok Kommunikáció 2. rész RPC (Remote Procedure Call) távoli eljáráshívás RMI (Remote Method Invocation) távoli metódushívás MOM (Message-Oriented Middleware) üzenetorientált köztesréteg

Részletesebben

Adatbányászat és Perszonalizáció architektúra

Adatbányászat és Perszonalizáció architektúra Adatbányászat és Perszonalizáció architektúra Oracle9i Teljes e-üzleti intelligencia infrastruktúra Oracle9i Database Integrált üzleti intelligencia szerver Data Warehouse ETL OLAP Data Mining M e t a

Részletesebben

Bevezetés a párhuzamos programozási koncepciókba

Bevezetés a párhuzamos programozási koncepciókba Bevezetés a párhuzamos programozási koncepciókba Kacsuk Péter és Dózsa Gábor MTA SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Laboratórium E-mail: kacsuk@sztaki.hu Web: www.lpds.sztaki.hu Programozási modellek

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

Oracle Enterprise Manager: Az első teljesértékű felhő üzemeltetési megoldás

Oracle Enterprise Manager: Az első teljesértékű felhő üzemeltetési megoldás 2011 November 8. New York Palota Hotel Boscolo Budapest Oracle Enterprise Manager: Az első teljesértékű felhő üzemeltetési megoldás Sárecz Lajos, Vezető tanácsadó Oracle Hungary Átfogó felhő üzemeltetés

Részletesebben

Felhő alapú hálózatok Konténerek orkesztrálása Simon Csaba. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Felhő alapú hálózatok Konténerek orkesztrálása Simon Csaba. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Felhő alapú hálózatok Konténerek orkesztrálása Simon Csaba Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 1 Motiváció multi host» Docker konténerek docker parancsokkal kezelhetők» Adott gazda gépen (on-host)»

Részletesebben

Folyamatok. 6. előadás

Folyamatok. 6. előadás Folyamatok 6. előadás Folyamatok Folyamat kezelése, ütemezése folyamattábla új folyamat létrehozása átkpcsolás folyamatok elválasztása egymástól átlátszó Szál szálkezelő rendszer szálak védése egymástól

Részletesebben

Hálózati operációs rendszerek II.

Hálózati operációs rendszerek II. Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Web-es felügyelet, DNS/DHCP szerver, mentési alrendszer 1 Web-es felügyelet Netware Web Manager HTTPS protokollon keresztül pl.: https://fs1.xy.hu:2200

Részletesebben

Data Integrátorok a gyakorlatban Oracle DI vs. Pentaho DI Fekszi Csaba Ügyvezető Vinnai Péter Adattárház fejlesztő 2013. február 20.

Data Integrátorok a gyakorlatban Oracle DI vs. Pentaho DI Fekszi Csaba Ügyvezető Vinnai Péter Adattárház fejlesztő 2013. február 20. Data Integrátorok a gyakorlatban Oracle DI vs. Pentaho DI Fekszi Csaba Ügyvezető Vinnai Péter Adattárház fejlesztő 2013. február 20. 1 2 3 4 5 6 7 8 Pentaho eszköztára Data Integrator Spoon felület Spoon

Részletesebben

Automatikus infrastruktúra menedzsment és alkalmazástelepítés

Automatikus infrastruktúra menedzsment és alkalmazástelepítés Intelligens rendszerfelügyelet Automatikus infrastruktúra menedzsment és alkalmazástelepítés Szatmári Zoltán Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Részletesebben

Alkalmazások architektúrája

Alkalmazások architektúrája Alkalmazások architektúrája Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 13. Bass, Clements, Kazman: Software Architecture in Practice, Addison- Wesley, 2004 2 Alkalmazás típusok Adat

Részletesebben

EGY NAGYBÓL HÚSZ KISEBB

EGY NAGYBÓL HÚSZ KISEBB EGY NAGYBÓL HÚSZ KISEBB JAVA EE ALKALMAZÁSÉPÍTÉS 2015-BEN - ESETTANULMÁNY KÁLMÁN ANDRÁS, KÁSA KÁROLY PRECOGNOX INFORMATIKAI KFT, 2015. WWW.PRECOGNOX.COM TARTALOM Monolit és több applikációra bontott alkalmazások

Részletesebben

TELJESÍTÉNYMÉRÉS FELHŐ ALAPÚ KÖRNYEZETBEN AZURE CLOUD ANALÍZIS

TELJESÍTÉNYMÉRÉS FELHŐ ALAPÚ KÖRNYEZETBEN AZURE CLOUD ANALÍZIS TELJESÍTÉNYMÉRÉS FELHŐ ALAPÚ KÖRNYEZETBEN AZURE CLOUD ANALÍZIS Hartung István BME Irányítástechnika és Informatika Tanszék TEMATIKA Cloud definíció, típusok, megvalósítási modellek Rövid Azure cloud bemutatás

Részletesebben

Üzleti kritikus alkalmazások Novell Open Enterprise Serveren

Üzleti kritikus alkalmazások Novell Open Enterprise Serveren Üzleti kritikus alkalmazások Novell Open Enterprise Serveren Miskey Sándor tanácsadó, Novell Agenda Rendelkezésre állás áttekintése Fürtözési technikák (HA) Stateless, Fail-over, Grid Hibatűrő topológiák

Részletesebben

Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Hálózati nyomtatás

Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Hálózati nyomtatás Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Hálózati nyomtatás 1 Főbb jellemzők Hagyományosan 3 elemből (queue, printer, print server) álló rendszer Egyirányú kommunikáció a nyomtató és a munkaállomás

Részletesebben

SQL Server High Availability. Bevezetés az SQL Server magas rendelkezésre állási megoldásaiba

SQL Server High Availability. Bevezetés az SQL Server magas rendelkezésre állási megoldásaiba SQL Server High Availability Bevezetés az SQL Server magas rendelkezésre állási megoldásaiba Sponsors Bemutatkozás 10+ év SQL Server tapasztalat Oktató Kapcsolat: Email: Janos@iamBerke.com Blog: http://www.iamberke.com

Részletesebben

Vodafone ODI ETL eszközzel töltött adattárház Disaster Recovery megoldása. Rákosi Péter és Lányi Árpád

Vodafone ODI ETL eszközzel töltött adattárház Disaster Recovery megoldása. Rákosi Péter és Lányi Árpád Vodafone ODI ETL eszközzel töltött adattárház Disaster Recovery megoldása Rákosi Péter és Lányi Árpád Adattárház korábbi üzemeltetési jellemzői Online szolgáltatásokat nem szolgált ki, klasszikus elemzésre

Részletesebben

Magyar Posta központi Oracle infrastruktúrája VMware alapokon

Magyar Posta központi Oracle infrastruktúrája VMware alapokon Magyar Posta központi Oracle infrastruktúrája VMware alapokon MP Zrt. Oracle infrastruktúra 1. Eredeti állapot Tervezés 2. Virtuális platform kiválasztása 3. Környezet felépítése 4. Üzemeltetési kihívások

Részletesebben

Flash és PHP kommunikáció. Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft

Flash és PHP kommunikáció. Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft Flash és PHP kommunikáció Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft A lehetőségek FlashVars External Interface Loadvars XML SOAP Socket AMF AMFphp PHPObject Flash Vars Flash verziótól függetlenül

Részletesebben

Üdvözli Önöket A PGY3 tantárgy! Bakay Árpád dr. NETvisor kft (30) 385 1711 arpad.bakay@netvisor.hu

Üdvözli Önöket A PGY3 tantárgy! Bakay Árpád dr. NETvisor kft (30) 385 1711 arpad.bakay@netvisor.hu Üdvözli Önöket A PGY3 tantárgy! Bakay Árpád dr. NETvisor kft (30) 385 1711 arpad.bakay@netvisor.hu Tartalom idén WEB UI programozási technológiák A Tudor/Szeráj/SingSing a Web-re megy Szoftvertechnológiai

Részletesebben

Kommunikáció. 3. előadás

Kommunikáció. 3. előadás Kommunikáció 3. előadás Kommunikáció A és B folyamatnak meg kell egyeznie a bitek jelentésében Szabályok protokollok ISO OSI Többrétegű protokollok előnyei Kapcsolat-orientált / kapcsolat nélküli Protokollrétegek

Részletesebben

Integrációs mellékhatások és gyógymódok a felhőben. Géczy Viktor Üzletfejlesztési igazgató

Integrációs mellékhatások és gyógymódok a felhőben. Géczy Viktor Üzletfejlesztési igazgató Integrációs mellékhatások és gyógymódok a felhőben Géczy Viktor Üzletfejlesztési igazgató Middleware projektek sikertelenségeihez vezethet Integrációs (interfész) tesztek HIÁNYA Tesztadatok? Emulátorok?

Részletesebben

API tervezése mobil környezetbe. gyakorlat

API tervezése mobil környezetbe. gyakorlat API tervezése mobil környezetbe gyakorlat Feladat Szenzoradatokat gyűjtő rendszer Mobil klienssel Webes adminisztrációs felület API felhasználói Szenzor node Egyirányú adatküldés Kis számítási kapacitás

Részletesebben

SQLServer. Probléma megoldás

SQLServer. Probléma megoldás SQLServer 9. téma Teljesítmény elemzés Probléma megoldás Az adatbázis életében nem ritka kisérő a hibák, teljesítmény problémák jelenléte A probléma megoldáshoz használható útmutatók: - ismerni kell a

Részletesebben

FELHŐ és a MAINFRAME. Irmes Sándor

FELHŐ és a MAINFRAME. Irmes Sándor FELHŐ és a MAINFRAME Irmes Sándor Változik az üzleti környezet Zavaró tényezők viharában Gartner: nexus of forces (összehangolt erőterek) Social: Mindenhol elérhető kapcsolattartás, egyre gazdagabb tartalommal

Részletesebben

A virtualizáció a modern vállalati informatikai infrastruktúra alapja

A virtualizáció a modern vállalati informatikai infrastruktúra alapja A virtualizáció a modern vállalati informatikai infrastruktúra alapja Bodnár Ádám a-adbodn@microsoft.com Server Product Marketing Manager Microsoft Magyarország 0 Miről lesz ma szó? A virtualizáció Mire

Részletesebben

<Insert Picture Here> Migráció MS Access-ről Oracle Application Express-re

<Insert Picture Here> Migráció MS Access-ről Oracle Application Express-re Migráció MS Access-ről Oracle Application Express-re Sárecz Lajos Oracle Hungary Izsák Tamás Független szakértő Program Miért migráljunk Microsoft Access-ről? Mi az az Oracle Application

Részletesebben

4. rész: Java Enterprise Edition bevezetı. Bakay Árpád dr. NETvisor kft (30) 385 1711 arpad.bakay@netvisor.hu

4. rész: Java Enterprise Edition bevezetı. Bakay Árpád dr. NETvisor kft (30) 385 1711 arpad.bakay@netvisor.hu 4. rész: Java Enterprise Edition bevezetı Bakay Árpád dr. NETvisor kft (30) 385 1711 arpad.bakay@netvisor.hu Hol tartunk? Projekt tervezés, követés MS Project RequisitePro Követelmények Tervezés, modellezés

Részletesebben

Kommunikáció. Folyamatok közötti kommunikáció. Minden elosztott rendszer alapja

Kommunikáció. Folyamatok közötti kommunikáció. Minden elosztott rendszer alapja Kommunikáció Folyamatok közötti kommunikáció Minden elosztott rendszer alapja Marshalling Alap primitívek Direkt, indirekt portok Blokkolás, nem blokkolás Pufferelés Megbízhatóság RPC Az RPC jellemzői

Részletesebben

Nyílt forráskódú irodai programkomponensek vállalati környezetbe való integrációjának vizsgálata és implementációja

Nyílt forráskódú irodai programkomponensek vállalati környezetbe való integrációjának vizsgálata és implementációja 1 / 15 Nyílt forráskódú irodai programkomponensek vállalati környezetbe való integrációjának vizsgálata és implementációja Vajna Miklós 2012. január 24. Tartalomjegyzék 2 / 15 1 Bevezető 2 Motiváció 3

Részletesebben

Teljesítménymodellezés

Teljesítménymodellezés Teljesítménymodellezés Budapest University of Technology and Economics Fault Tolerant Systems Research Group Budapest University of Technology and Economics Department of Measurement and Information Systems

Részletesebben

Használati alapú és modell alapú tesztelés kombinálása szolgáltatásorientált architektúrák teszteléséhez az ipari gyakorlatban

Használati alapú és modell alapú tesztelés kombinálása szolgáltatásorientált architektúrák teszteléséhez az ipari gyakorlatban Használati alapú és modell alapú tesztelés kombinálása szolgáltatásorientált architektúrák teszteléséhez az ipari gyakorlatban Nagy Attila Mátyás 2016.12.07. Áttekintés Bevezetés Megközelítés Pilot tanulmányok

Részletesebben

SUSE Linux Enterprise High Availability. Kovács Lajos Vezető konzultáns

SUSE Linux Enterprise High Availability. Kovács Lajos Vezető konzultáns SUSE Linux Enterprise High Availability Kovács Lajos Vezető konzultáns lkovacs@npsh.hu SUSE Linux Enterprise 12 célok 100 0 % Állásidő csökkentése Hatékonyabb üzemeltetés Gyorsabb innováció 2 Állásidő

Részletesebben

5. rész: A Java EE és az Enterprise Bean réteg. Bakay Árpád dr. NETvisor kft (30)

5. rész: A Java EE és az Enterprise Bean réteg. Bakay Árpád dr. NETvisor kft (30) 5. rész: A Java EE és az Enterprise Bean réteg Bakay Árpád dr. NETvisor kft (30) 385 1711 arpad.bakay@netvisor.hu Java EE Komponensek családfája Java EE Komponens Üzleti logika EJB Container User interface

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 7. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.04.16.

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 7. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.04.16. Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 7. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.04.16. Group Policy alapok Group Policy A group policy (csoportházirend) a Windows

Részletesebben

CMDB architektúra megjelenítése SAMU-val Rugalmas megoldás. ITSMF 2015. 10. 30. Bekk Nándor Magyar Telekom / IT szolgáltatás menedzsment központ

CMDB architektúra megjelenítése SAMU-val Rugalmas megoldás. ITSMF 2015. 10. 30. Bekk Nándor Magyar Telekom / IT szolgáltatás menedzsment központ CMDB architektúra megjelenítése SAMU-val Rugalmas megoldás ITSMF 2015. 10. 30. Bekk Nándor Magyar Telekom / IT szolgáltatás menedzsment központ Tartalom Nehézségeink CMDB adatok és függ ségek vizualizációja

Részletesebben

Párhuzamos és Grid rendszerek

Párhuzamos és Grid rendszerek Párhuzamos és Grid rendszerek (12. ea) Cloud computing Szeberényi Imre BME IIT M Ű E G Y E T E M 1 7 8 2 2013.04.29. - 1 - Újabb buzzword? Metacomputing Utility computing Grid computing

Részletesebben

ProofIT Informatikai Kft. 1115 Budapest, Petzvál J. 4/a www.proofit.hu

ProofIT Informatikai Kft. 1115 Budapest, Petzvál J. 4/a www.proofit.hu Verzióváltások az üzleti folytonosság fenntartásával a MOL kiskereskedelmi rendszerében Fehér Lajos ProofIT Kft. Hogyan keletkezett a HBO a MOL alapvetései miért egyedi fejlesztés? Sajátos igényeknek megfelelő

Részletesebben

Java. Java Message Service. ANTAL Margit. JMS API technológia. ANTAL Margit. Sapientia - EMTE

Java. Java Message Service. ANTAL Margit. JMS API technológia. ANTAL Margit. Sapientia - EMTE Sapientia - EMTE 2008 Az előadás célja Üzenetkommunikációs architektúrák JMS Példák Üzenet gyártó Szinkron üzenetfogyasztó Aszinkron üzenetfogyasztó Üzenetbab (message-driven bean) point-to-point modell:

Részletesebben

Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Szerver

Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Szerver Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Szerver 1 Netware 5 főbb jellemzői (címszavakban) Intel Pentium CPU-n fut Felügyeli és vezérli a különböz ő alrendsze- reket és az azok közötti kommunikációt

Részletesebben

Elosztott rendszer architektúrák

Elosztott rendszer architektúrák Elosztott rendszer architektúrák Distributed systems architectures Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 12. Andrew S. Tanenbaum, aarten van Steen: Distributed Systems: rinciples

Részletesebben

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások NETinv távközlési hálózatok informatikai hálózatok kutatás és fejlesztés gazdaságos üzemeltetés NETinv 1.4.2 Távközlési szolgáltatók és nagyvállatok

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek. Komponens és rendszer integráció

Autóipari beágyazott rendszerek. Komponens és rendszer integráció Autóipari beágyazott rendszerek és rendszer integráció 1 Magas szintű fejlesztési folyamat SW architektúra modellezés Modell (VFB) Magas szintű modellezés komponensek portok interfészek adattípusok meghatározása

Részletesebben

VL IT i n du s t ri al Kommunikációs vázlat

VL IT i n du s t ri al Kommunikációs vázlat VL IT i n du s t ri al Kommunikációs vázlat k i v it e l A műszaki adatok előzetes ér tesítés nélkül változhatnak. A műszaki adatok előzetes értesítés nélkül változhatnak. VLIT TAG A1 WB ATEX Aktív RFID

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu

ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu Számonkérés 2 Papíros (90 perces) zh az utolsó gyakorlaton. Segédanyag nem használható Tematika 1. félév 3 Óra Dátum Gyakorlat 1. 2010.09.28.

Részletesebben

Operációs rendszerek. Az Executive és a kernel Policy és mechanizmusok szeparálása Executive: policy - objektum kezelés Kernel: mechanizmusok:

Operációs rendszerek. Az Executive és a kernel Policy és mechanizmusok szeparálása Executive: policy - objektum kezelés Kernel: mechanizmusok: Operációs rendszerek MS Windows NT (2000) folyamatok Az Executive és a kernel Policy és mechanizmusok szeparálása Executive: policy - objektum kezelés Kernel: mechanizmusok: szálak ütemezése végrehajtásra

Részletesebben

DCOM Áttekintés. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék. Ficsor Lajos DCOM /1

DCOM Áttekintés. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék. Ficsor Lajos DCOM /1 DCOM Áttekintés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék DCOM /1 Mi a DCOM? DCOM: Distributed Component Object Model A Microsoft osztott objektum modellje Bináris együttmÿködési szabvány és annak

Részletesebben

Non-stop hozzáférés az üzleti információkhoz bárhol, bármikor és bármilyen eszközzel

Non-stop hozzáférés az üzleti információkhoz bárhol, bármikor és bármilyen eszközzel Non-stop hozzáférés az üzleti információkhoz bárhol, bármikor és bármilyen eszközzel The Power to Change A NetWare 6 üzleti előnyeinek áttekintése NetWare 6: Az operációs rendszer szerepe a Hálózati szolgáltatásokban

Részletesebben

Testreszabott alkalmazások fejlesztése Notes és Quickr környezetben

Testreszabott alkalmazások fejlesztése Notes és Quickr környezetben Testreszabott alkalmazások fejlesztése Notes és Quickr környezetben Szabó János Lotus Brand Manager IBM Magyarországi Kft. 1 Testreszabott alkalmazások fejlesztése Lotus Notes és Quickr környezetben 2

Részletesebben

A hibrid DB cloud biztonsági eszköztára. Kóródi Ferenc Budapest,

A hibrid DB cloud biztonsági eszköztára. Kóródi Ferenc Budapest, A hibrid DB cloud biztonsági eszköztára Kóródi Ferenc Budapest, 2016-10-11 Az adatok védelme Minden szervezet számára kritikus fontosságú Vállalati adatvagyon Szenzitív adatok Külső támadások elsődleges

Részletesebben

Internet of Things az új mobil forradalom

Internet of Things az új mobil forradalom Internet of Things az új mobil forradalom Tóth Bálint WebSphere brand sales manager balint.toth@hu.ibm.com A világ változik... 50 mrd összekapcsolt eszköz 2020-ra Több tablet, mint PC értékesítés 2013

Részletesebben

EBS nagyvállalati implementációja a performancia szemszögéből

EBS nagyvállalati implementációja a performancia szemszögéből EBS nagyvállalati implementációja a performancia szemszögéből Ajtay László Oracle és Applications DBA 2013. október 9. Miről lesz szó? DBA csapat és menedzselt szervereink NI EBS Architektúra PCP Concurrent

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben