1. konzultáció. Göcs László őszi félév

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. konzultáció. Göcs László. 2014-2015. őszi félév"

Átírás

1 1. konzultáció Göcs László őszi félév

2 Elérhetőség Telefon: 76/ Iroda: Informatika Intézet 1. emelet 116-os szoba

3 Követelmény ZH: november 15. 7:45-8:30 Pót ZH: november :15-14:00 A vizsgára bocsátás feltételei: Zh megírása minimum 50 pontra. ZHpontszám VIZSGApontszám 2 érdemjegy Akik a Zh-t legalább 76 pontra megírják, azoknak az érdemjegy megajánlásra kerül.

4 Programleírás Hangtechnika Csatlakozók, kábelek, mikrofonok, hangfalak, keverőpultok, hangrendszerek Szoftveres hangvágás, digitalizálás, archiválás Fotózás Digitális fényképezőgépek, optikák, fotózási technikák, vakurendszerek, portréfotózás, stúdiófotózás Archiválás (diafilmről, papírképről), szoftveres képfeldolgozás (retusálás), képszerkesztő program megismerése

5 Programleírás Vetítéstechnika Televíziók, projektorok, vetítéstechnikai eszközök Prezentációs eszközök és szoftverek, interaktív tábla Videótechnika Kameratípusok, kameramozgások, megvilágítás Szoftveres videó-szerkesztés, digitalizálás

6

7 Hangtechnikai csatlakozók A kábel a jó jelátvitel egyik legfontosabb eleme. Minőségétől nagyban függ a hangzás, és az adatátvitel minősége, ezért nem mindegy hogy milyen célra, milyen kábelt használunk.

8 A kábel minőségét a következők jellemzik: - Ellenállás (ohm/m) - Kapacitás (pf/m) - Árnyékolási jellemzők (fonott háló, körültekert vezető, vezetővé tett műanyag stb.) - Szigetelési jellemzők (érpáronként szigetel, hidegtűrő, hőálló, habosított, selyemszálak stb.) - Szimmetrikus, aszimmetrikus - Anyaga (réz, alu, tömör, sodrott)

9 A kábel kapacitása a lehető legkisebb legyen, mert főleg gitár hangszedőknél a nagyobb kapacitású kábel a magas hangok átvitelét nagyon lerontja, ezáltal a gitár hangja egy tompa maszatos hangzású lesz. Amennyiben a belső szigetelése laza, nincs textil szálakkal erősítve, vagy rossz minőségű, úgy a kábelnél mikrofóniás tünetek léphetnek fel, ami abban jelentkezik, hogy a színpadon a kábel mozgásakor kopogó hangzást hallunk. A mikrofon kábelek 2 belső érrel rendelkeznek, a szimmetrikus átvitel miatt. A szimmetrikus kábeleknél a jelet a két belső éren vezetjük, a külső vezető csak árnyékolási feladatokat lát el. Ennek nagy előnye, hogy a földhurok kialakulását, ami brummossá teszi a rendszerünket, elkerüljük.

10

11 DIN Bekötés:

12 RCA Bekötés: Forrasztás:

13 JACK Bekötés: 6,3 mm 3,5 mm 2,5 mm

14 XLR Bekötés:

15 Kábelkombinációk, átalakítók

16 RCA - RCA

17 JACK - JACK

18 JACK - RCA

19 XLR - JACK

20 XLR - RCA

21 Hangdobozok csatlakozása

22 SPEAKON

23 Hang, hangdoboz csatlakozó Csiptetős Csavaros Speakon

24 Erősítők kimenetei Régi HiFi csatlakozás Csiptetős Csavaros Speakon

25 Tápegységek Az elektronikus berendezések működtetéséhez egy vagy több stabil tápfeszültség szükséges. A stabil tápfeszültség időben nem változó egyenfeszültség, melynek értéke független a tápfeszültséget terhelő áram nagyságától, és a tápegység bemenő (hálózati) feszültségének változásától.

26 Egyenirányító fajták: Egy utas egyenirányítós Két utas egyenirányítós Két utas egyenirányítós GRAETZ híddal Szűrés: Puffer kondenzátorral Stabilizátorok: Zener diódás Tranzisztoros

27 Decibel A relatív hangteljesítmény mérésére és összehasonlítására keletkezett eredetileg ez a skála. Két teljesítmény-szint aránya db-ben: db = 20 * log ( Uki / Ube ) db = 10 * log ( Pki / Pbe ) Nem dinamikus mértékegység csak egy arány.

28 arány (U) 1:1 2:1 3:1 5:1 8:1 10:1 db 0 6,02 9, Ha a P1/P2 teljesítmény arányának logaritmusa pozitív (P1/P2>1), akkor a rendszer erősít, ha negatív (P1/P2<1), akkor csillapít. A 0 db az a hangerő amelynél éppen meghalljuk az 1000Hz hangot. A Relatív hangerő mely az emberi hallás fizikai korlátaihoz viszonyul.

29 Hangteljesítmény-szint (Lw) : A hangforrásból kilépő hangenergia Hangnyomás-szint(Lp) : Ugyanaz mint a hangteljesítmény, de előre meghatározott körülmények között és távolságban mérve. Hangnyomásszint Érzékelt hangosság Hang 0 A hallásküszöb - 20 Rendkívül halk Zizegő levél, csendes szoba 40 Nagyon halk A hűtő zümmögése 60 Mérsékelten hangos Normál beszélgetés, étterem 80 Nagyon hangos Városi közlekedés, teherautó 100 Rendkívül hangos Szimfonikus zenekar, traktor

30 A hangnyomás az alábbiaktól függ: - A berendezés helye - Környezeti feltételek - Mérés pontjától vett távolság

31 Sávszélesség A sávszélesség az a frekvenciatartomány, amelyben az áramkör használható. Ha az áramkör bemenetére adott jel frekvenciáját változtatjuk, miközben nagysága változatlan marad, a kimenő jel gyorsan csökken, ha a bemenő jel egy bizonyos frekvencia alá (f1), illetve valamely frekvencia fölé (f2) kerül. Ezt a jelenséget az áramkörök mindig jelen levő saját belső kapacitása és induktivitása okozza.

32 Az illesztés fogalma A készülékekhez kapcsolt bemeneti eszközök mikrofon, CD, magnetofon,valamint a kimenetre kapcsolt eszközök a hangszóró, teljesítményerősítő szempontjából fontos az átviteli szint ismerete. Az alapszinteket erősítéstechnikában az un. normálgenerátorból vonatkoztatjuk.

33 A normálgenerátor egy olyan jelforrás melynek a feszültsége 1.55 V, a belső ellenállása 600 ohm. Ha ezt a forrást szintén 600 ohm ellenállással terheljük a kapcsain 775 mv feszültséget mérünk, a terhelésen 1.29 ma áram folyik, azaz a kivett teljesítmény pontosan 1 mw. Ezzel az illesztés fogalmát is meghatároztuk, ugyanis az illesztés a forrás belső ellenállásával terhelve adja le a legnagyobb teljesítményt.

34 Hangfalkábel Rövid és nagy keresztmetszetű (kisebb ellenállású) legyen A vezeték ellenállásának a lehető legkisebbnek kell lennie A csatlakozó mérete korlátozza a vezeték vastagságát Vastag kábellel nehéz dolgozni: Feltekerés Nehéz Csatlakozó kiszakadhat

35 Földhurok Olyan búgás, melyet az eszközök közti földvezetéken átfolyó áram okoz. Ennek oka hogy a két gép más potenciálú földre lett kötve.

36 A földhurok megszüntetése elméletileg rém egyszerű dolog: fel kell szakítani a hurkot! Ezt két helyen tehetjük meg: 1. A készülék belsejében lévő átkötést szüntetjük meg: erre szolgál az un. FLOATING kapcsoló, amit számos készülékbe gyárilag beépítenek. Ha nincs ilyen kapcsoló, házilag ne kezdjük szétbarkácsolni az összekötést, hanem válasszuk a következő megoldást: 2. A jelkábel árnyékolásánál szüntetjük meg a galvanikus kapcsolatot. Durva, de rém egyszerű megoldás, ha a jelkábel csatlakozójánál kicsípjük az árnyékolást egy alkalmas fogóval. Elegánsabb egy rövid toldó közbeiktatása, amelyből előzőleg kikötöttük a földet.

37 Hangszórók

38 Sugárzási karakterisztikájuk, és kivitelük. Egypólusú Kétpólusú Kettőspólusú

39 Zárt doboz, nincs akusztikus rövidzár. Reflex doboz, a rezonancia frekvencia a doboztól függ nem a hangszórótól.

40

41 Egy utas Egy hangszóró található zárt vagy reflex dobozban.

42 Két utas Egy mély és egy magas-hang sugárzó,vagy egy mélyhang sugárzó és egy szélessávú hangsugárzó.

43 Több utas Egy mély-hang sugárzó, egy közép-hang sugárzó, és egy (több) magas-hang sugárzó hangszórókból áll.

44 Hangváltók A hangváltónak az a feladata, hogy a teljes frekvencia sávot szétválassza kisebb részekre, amiket az egyes hangszórók megszólaltatnak.

45 Frekvenciatartományok Mély: Hz, Közép: Hz, Magas: Hz.

46 Magas-hang sugárzók követelményei A magashang-sugárzók a legnagyobb kisugárzott frekvencia hullámhosszához képest mindig nagyobb méretű membránnal rendelkeznek. Ez erős hangnyaláboláshoz vezet, ami kedvezőtlen a besugárzott hangtérben. Több utas hangszóró-rendszerekben ezért mindig több magashang-sugárzót használnak, amelyek egymáshoz képest különböző irányba sugároznak. Rezonancia frekvencia Az a frekvencia, amelyen egy meghatározott rendszer vagy tárgy gerjesztés hatására kényszerű regzésbe kezd.

47 Viszonylag nagy rezonanciafrekvencia, ami legalább egy oktávval kisebb a kisugárzott frekvenciasáv alsó határfrekvenciájánál. Merev, könnyű membrán, impregnált papírból, műanyagból, esetleg alumíniumból préselve Dóm

48 A mély-hang sugárzó követelményei A mélyhang-sugárzó membránja lehetőleg nagy átmérőjű és nagy felületű legyen, hogy jó hatás-fokkal, nagy teljesítmény lesugárzására legyen alkalmas. Rezonanciafrekvenciája 20 Hz-nél kisebb legyen. A lehető legkedvezőbb hatásfok és a jó impulzusüzem érdekében, könnyű legyen a membrán. Felerősítésének igen lágynak kell lennie. A légrésben minél nagyobb legyen a mágneses térerő, mert ettől függ a hatásfok és a csillapítás.

49 Közép-hang sugárzó követelményei A középhang-sugárzó hangszóró Hz-es frekvenciatartományt kell lineárisan sugározni, kis nemlineáris torzítással. Így a hangszóró követelményei az alábbiak: A hangszóró membránátmérője legalább mm, vagy ennél nagyobb legyen (Legalkalmasabbak a mm membránátmérőjű típusok). Rezonanciafrekvenciája a lineáris sugárzási tartomány alsó határfrekvenciájánál kisebb legyen.

50 -Erősítőre van szüksége -Tápellátás nem kell

51

52 Nincs szükség erősítőre Több bemenet (mikrofon, vonali) Hangszín szabályzás Tápellátás szükséges

53

54 Hangerőszabályzás, hangszínkeverés, effektek stb., többféle bemeneti lehetőségek Csak hangerőszabályzás kivezérlés jelző hangszínszabályzás

55 Vezetékes: Rádiós kézi: Rádiós, fej vagy csiptetős: Puska mikrofon:

56 Kiegészítők: Több ponton forgatható, Magassága állítható Sík terepen alkalmazható Asztali állvány

57

58 Dinamikus mikrofon Mikrofonok Elektrét mikrofon

59

60

61 Kis torzításuk, nagy sávszélességük miatt kiválóan használhatók zenei anyagok erősítésére is (sportpályák, csarnokok, áruházak, iskolák, templomok, stb. részére).

62

63 (A megvilágítási idő ) A megvilágítási idő, más néven expozíció úgy határozható meg, mint a kép elkészítéséhez szükséges idő és fény mennyisége. A megfelelő megvilágítási idő a filmet vagy a képérzékelőt elérő fénymennyiség pontos kiszámítását igényi. Ha túl kevés a megvilágítási idő, képünk sötét, ha túl sok, képünk nagyon világos lesz.

64

65

66

67 A blendenyílás biztosítja az adott exponálás során a film (vagy érzékelő) jutó fény mennyiségét.

68 Széles nyílást használjuk kevés fénynél vagy ha kézben tartjuk a fényképezőgépet, mert a záridő növelése csökkenti a kamera bemozdulásának kockázatát. Szintén ezt használjuk, ha csekély mélységélességet akarunk kapni. Közepes nyílás alkalmazható, ha objektívünkkel a legjobb felbontást akarjuk elérni, a legélesebb képminőség f/8-11-nél van. Kis nyílás különösen erős fényviszonyoknál használható. Ha a hátteret élesre akarjuk, akkor használjunk igen szűk nyílást a mélységélesség növelésére. Makró vagy közelképek készítésénél is ez alkalmazható az elérhető legnagyobb mélységélesség érdekében.

69 A mélységélesség az a sáv, amely egy fényképen az élesen megjelenő részt foglalja magába. A kép legélesebb része a fókuszpontnál van, ezért célszerű azt a témára vagy a téma azon részére irányítani, melyre a fotós a figyelmet terelni kívánja. A fókusztól távolodva (a fényképezőgép felé, valamint az ellenkező irányban) az élesség csökken, de bizonyos távolságra a kép még elfogadhatóan éles. Ez a két rész (a fókusz előtti és mögötti) 1/3 és 2/3 arányban oszlik meg. Tulajdonképpen ebből a két részből tevődik össze a mélységélesség területe. Ami ezen kívül esik, az jól láthatóan életlen.

70 A mi esetünkben a tárgyfotózásnál a kis mélységélességet alkalmazzuk, hogy a homályos háttérből a megmutatni kívánt tárgy legyen éles. NAGY blendenyílás - RÖVID záridő

71 Nagy mélységélesség Kis mélységélesség

72 Az exponáló gomb megnyomása és a kép befejezése között eltelt idő, mikor is a gép a filmre, vagy érzékelőre engedi a fényt. Tehát a záridőről is elmondható, ami az ISO-ról valamint a blendéről: az érzékelőre jutó fény mennyiségét határozza meg. Ezt minden gép máshogy válogatja, de egy komolyabb gép 1/4000-tól egészen 33 másodpercig is képes exponálni, vagy B (BULB) záridő. Közepes záridő (1/60 1/200 sec) általános fotózáshoz ideális. Használjuk kézben tartott fényképezőgépnél szabvány-objektívvel, hogy elkerüljük a kamera bemozdulását. Alkalmas lassan mozgó tárgyak, pl. kocogó ember fényképezésére.

73 Rövidebb záridővel (1/250 sec és annál rövidebb) dermedt (az éppen zuhanó vízcseppek megmerevednek, a gyorsan haladó sportautó megáll) képeket érhetünk el. Az 1/2000sec vagy 1/4000sec a legtöbb helyzetben megfelelő. A mozgó tárgyak kimerevítésére megkívánt záridőt nemcsak a sebesség,de a haladás iránya is meghatározza. A rövid záridő általában nagyon széles rekeszt igényel, így a mélységélesség kicsi lesz. Előnye, hogy a kép fő témája kiemelkedik a háttérből.

74

75 Hosszabb záridővel (1/30 sec-nál több) dinamikusabb, de akár bemozdult, homályos képet készíthetünk. Ezért javallott állványt használni, hiszen hosszú másodpercekig képtelenség milliméter pontossággal tartani egy több száz grammos készüléket. Kevés fénynél, például éjszaka használják a hosszú záridőt. Világos fényviszonyok mellett is alkalmazható, gyorsan mozgó vízfelületek, 1/125sec vagy 1/250sec záridővel a víz fakónak, mozdulatlannak látszik.

76

77 A fényérzékeny felület érzékenységét jelölő adat, mely megegyezik a régi ASA szabvánnyal. A fényérzékenység befolyásolja, hogy mennyi fény szükséges a helyes expozíció eléréséhez. Napfényben általában ISO at, árnyékban, beltérben ISO at, rossz fényviszonyok között ISO 1600-at, vagy magasabb értékeket használunk.

78

79 A fényképezőgép színérzékenysége, melyet általában a témát megvilágító fény színezetével hangolunk össze. A fehéregyensúly állításával a fényképezőgép fehérpontját határozhatjuk meg, vagyis, hogy milyen színt észleljen a kamera fehér árnyalatúnak. Mértékegysége a Kelvin fok (K ). A vöröses színeknek alacsony, a kékes színeknek magas a színhőmérséklete. pl.: izzólámpa: 3200K, napfény: 5500K, neonfény 6000K körül.

80 White Balance / Fehéregyensúly

81 Miképpen lehetne megváltoztatni egy-egy kép hangulatát, minőségét. Végtelen lehetőségek adódhatnak e téren. Akár egy hullámos üvegdarabot teszünk az objektív elé, akár egy - már az objektívre készített - szűrőt, mindenképp fantasztikus hatások érhetők el. Ami talán a legfontosabb, hogy egy-egy szűrő mindenképpen elnyeli az objektívbe jutó fény egy bizonyos hányadát. Ezt nevezzük szűrőtényezőnek, vagy szűrőfaktornak. Ezt az értéket gyakran Fében (fényérték), vagy blendében adják meg.

82 A fekete-fehér fotózás szűrői. A fekete-fehér fotózásban a színek tónusértékekkel jelentkeznek, így főleg színes szűrőket használhatunk. Ezek festett üveglemezek, így kezelésük egyszerű. Ez a szűrő egyes színeket erősít, másokat elnyom, így megfelelően használva drámai fényhatások érhetők el a fekete-fehér filmen.

83 Átmeneti szűrők. Felezett, vagy központra szerkesztett szűrők, amik egy része festett, más része nem. A színárnyalat rendszerint folyamatosan elhalványul, és átmegy más színjellegbe, esetleg szürkébe.

84 A színszűrők. Olyan optikai anyagok, amelyek megváltoztatják a fény színösszetételét. Pozitívszűrők: A szűrő színének megfelelő színű fényt engedi át, a többit elnyeli. Fényvisszatartásuk nagy, ezért fényszegény szűrők. Negatívszűrők: A fehér fényből a szűrő színének ellentétes (komplementer) színű fényt tartják vissza, a többit nem.

85 Polárszűrő. Ránézésre olyan, mint a szürkeszűrő. Ez lényegében 2 üveglemez közé ragasztott fóliaszűrő. Elforgatásával a polarizált fényt kiolthatjuk. (Polarizált fény: a fényes felületekről visszaverődő egy síkban rezgő fény. Kivétel a fémfelületről visszavert fény.) Megfelelő módon forgatva a csillogások kiszűrhetők.

86 Polárszűrő nélkül

87 Polárszűrővel

88 UV fénytől való védelem Optika védelem!!!

89 A digitális kompaktok elölről nem sokban térnek el a filmes társaiktól, de a hátsó oldaluk felfedi digitális eredetüket. A gyártók a tömegpiacot célozzák meg, a könnyű kezelhetőség az elsődleges szempont mind a tervezés, mind pedig a felhasználás terén. A kontrollfunkciókat a minimumon tartják és egyértelműen jelölik. Sokfelé változatban, paraméterekben gyártják őket, széles árintervallumban. Beépített vaku mindegyik változat rendelkezik beépített vakuval

90 Exponáló gomb A gyengébb lenyomás az autófókuszt és az exponálási funkciókat aktiválja, míg a teljes lenyomás a kép készítésére szolgál. Üzemmód választás Van tárcsás vagy kapcsolós változata. A két fő felhasználási lehetőség a kameramód képkészítésre, és a visszajátszás üzemmód. Itt lehet választani a portré, sport, makró, mozgókép, autómata, manuális üzemmódokat. LCD képernyő Fényképezés üzemmódban az LCD egy nagyméretű, elektronikus, színes képkeresőként működik, míg a visszajátszás módban a képeket lehet megtekinteni. Itt jelenik meg a MENÜ, ahol a kamera beállításait végezhetjük el.

91 Kompakt gépek Ultrakompakt: A legkisebb, zsebben könnyen hordható gépek kategóriája. Előnyük a kis méret és súly adta kényelem. Hátrányuk, hogy sok esetben képességeik terén is elmaradnak az átlagtól, és a kis méretből adódóan használatuk néha kényelmetlen. Egyszerű hobbi- és amatőr használatra többnyire megfelelőek. Kompakt: A digitális fényképezőgépek legszélesebb kategóriája, minden olyan, viszonylag kis méretű gép ide sorolható, amely egymagában sokféle fotós feladatra alkalmas. Előnyük a relatíve kis méret és súly, valamint a széleskörű használhatóság, hátrányuk a későbbi korlátozott bővíthetőség. Egyszerűbb modelljeik hobbi- és élményfotózásra, komolyabb modelljeik igényesebb amatőrfotózásra kiválóak lehetnek.

92

93 A bridge fényképezők úgy festenek, mint az SLR-ek, de fix lencsét és elektronikus képkeresőt használnak. Az amatőrök köreiben igen népszerűek, de gyakran kritizálják őket a kisméretű érzékelőik miatt.

94 Cserélhető objektív

95 Tükörreflexes fényképezőgép metszete. Vakucsatlakozó Szemlencse (kereső) Hátfal Felcsapódó tükör

96 Egyaknás tükörreflexes fényképezőgép képalkotása azt látom ami a filmre kerül!

97

98 Fix Objektív. Szélesebb maximális blendemérete jobban kihasználható gyenge fényviszonyok között, és világosabb képkeresőt biztosít. Nyilvánvaló hátránya az egyfelé fókusztávolság.(28,50,105,300,400 )

99 Zoom objektív. Az ultraszéles látószögtől a szupertelefotó optikáig bármilyen fókusztávolságot lefedő zoomok kaphatók. (18-55, ,70-300,) UTAZÓ ZOOM a nagy átfedés miatt

100 Széles látószögű. Ez a fajta objektív az emberi szemnél szélesebb látószöget kínál. Leggyakoribb típusai közé a mm-esek tartoznak, ezek között is a 28 mm-es a legnépszerűbb. Az ultraszéles látószögű objektívek m-es fókuszhosszt fednek le,és nagyon széles látószögük szokatlan perspektívát kínál.

101 Tele objektív. Telefotó objektív bármely 50mm-nél nagyobb fókuszhosszú objektív, melynek keskenyebb látószöge hasznosnak bizonyul távoli tárgyak fényképezésénél.

102 A konverterek igazi természetfotós eszközök. DSLR gépen az objektív és a váz közé helyezett optikát a teleobjektív gyújtótávolságának növelésére használjuk. 1,4 gyújtótávolságot 40%-kal növeli (100mm -> 140mm ) 1,7 gyújtótávolságot 70%-kal növeli (100mm -> 170mm ) 2,0 gyújtótávolságot 100-k%al növeli (300mm -> 600mm) 3,0 gyújtótávolságot háromszorosára növeli (300mm -> 900mm)

103 A régi jó dolgokból nem marad semmi?

104

105

106

107 18mm

108 18mm + széles lencse

109 55 mm

110 200 mm

111 400 mm

112 650 mm

113 1300 mm

114 Teljes automata Nem ad beavatkozási lehetőséget az exponálás felett. Leginkább azok használják, akik a fényképkészítés alapjait sem nagyon ismerik, így helyettük a gép készíti el az exponálási beállításokat. Ha nincs elég fény, a vakut is automatikusan feldobja. Portré A legjobb választás, ha portré képet akarunk készíteni valakiről. A háttér életlen megjelenítésére a gép széles blendenyílást használ, az autófókuszt egyszeri módra állítja, és sok esetben derítővakut is használ. Tájkép A gépünk jó mélységélességet biztosító blendenyílást alkalmaz, míg a záridőt nem csökkenti le nagyon hogy bemozduljon a kamera. A vakurendszert kiiktatja, hiszen a tárgy messze van, valamint az autofókuszt egyszeri AF-re állítja, hiszen a tárgy mozdulatlan.

115 Közelkép (makro) Nagyon közeli tárgyakhoz, témákhoz alkalmazható. A központi AF érzékelőt aktiválja. A blendenyílást és a záridőt közepes kombinációra állítja. Esemény (mozgás) A tárgy mozgásban van, így az autofókusz folyamatos AF-re van állítva. A program a rövid záridőt és széles blendenyílást alkalmaz. Manual A manuál, vagy kézi üzemmód a profi fotósok számára kedvez. A felhasználó állítja be a blendenyílást, a záridőt és minden exponálási dolgokat. Video Mozgókép készítésére szolgáló funkció. Vannak olyan fényképezőgépek, amelyek a videóhoz hangot is tud fölvenni. Play Az elkészített fotónkat visszanézhetjük a memóriakártyánkról, vagy akár törölhetjük is ebben az üzemmódban.

116

117 A vaku A legtöbb fényképezőgép beépített vakuja, automatikusan felvillan, ha a megfelelő expozícióhoz egy bizonyos értéknél (mondjuk 1/50 másodpercnél) hosszabb megvilágítási időre volna szükség, és így fennáll az a veszély, hogy a kamera beremegése miatt a kép életlenné válik. A legtöbben a vakut a gyenge fény korrigálására alkalmazzák. Ez tévedés. A vaku fénye egy bizonyos távolságon túl nem képes megvilágítani a képelemeket.

118 A digitális fényképezőgépek vakuinál ez a határ néhány méter, de még a fényképezőgépre szerelhető komoly vakuknál sem haladja meg a 15 métert. Azok a tárgyak, amelyek ezen a tartományon kívül helyezkednek el, nem kapnak elég fényt, és beleolvadnak a sötét háttérbe. Ha a téma nagyobb távolságra van tőlünk - magaslatról fényképezünk egy éjszakai várost -, az egész kép sötét lesz. A témák megörökítéséhez hosszú - több másodperces - expozíciós időre van szükség, a vakut kikapcsolhatjuk. Hosszú expozíció nem lehetséges kézből, csak állványról dolgozhatunk, ügyeljünk, ha a képmezőn mozgó tárgy halad át, fényes csík marad utána a felvételen,

119

120

121

122 Derítő fény Lehetséges olyan is hogy az expozíciót vezérlő automatika azt hiszi, hogy vakuzás nélkül is elegendő fény áll rendelkezésre a jó képhez. Ilyen eset, ha egy nyári napon egy fa árnyékában akarunk lefényképezni valakit. Ha vaku nélkül készítjük el a felvételt, a modell arca teljesen sötétbe bukik. Ha viszont vakut használunk, a felvillanó fénnyel deríthetjük az árnyékot, és feljavíthatjuk fotónkat.

123 direkt vakuzás plafonról derített vakuzás

124 Egyszerű lámpás megoldás

125 Hátterek - Papír - szövet - Egyszínű homogén háttér - Átmenetes háttér

126 Ahhoz hogy a fotózni kívánt tárgyunk ne olvadjon bele a környezetbe, egyszínű (vagy átmenetes), homogén hátteret alkalmazzunk. Ha nem tudunk elérni kis mélységélességet.

127 Nem homogén Homogén

128 Világos háttér Sötét háttér

1. konzultáció. Göcs László. 2015-2016. őszi félév

1. konzultáció. Göcs László. 2015-2016. őszi félév 1. konzultáció Göcs László 2015-2016. őszi félév Elérhetőség E-mail: gocs.laszlo@gamf.kefo.hu Telefon: 76/516-417 Iroda: Informatika Intézet 1. emelet 116-os szoba www.gocslaszlo.hu/oktatas Követelmény

Részletesebben

2. konzultáció. Göcs László. 2015-2016. őszi félév

2. konzultáció. Göcs László. 2015-2016. őszi félév 2. konzultáció Göcs László 2015-2016. őszi félév (A megvilágítási idő ) A megvilágítási idő, más néven expozíció úgy határozható meg, mint a kép elkészítéséhez szükséges idő és fény mennyisége. A megfelelő

Részletesebben

kompakt fényképezőgép

kompakt fényképezőgép kompakt fényképezőgép A digitális fényképezőgépek legszélesebb kategóriája, minden olyan, viszonylag kis méretű gép ide sorolható, amely egymagában sokféle fotós feladatra alkalmas. Előnyük a relatíve

Részletesebben

A zárszerkezetekkel a megvilágítás hosszát idejét szabályozzuk, két típust különböztetünk meg: a központi zárat a redőny zárat.

A zárszerkezetekkel a megvilágítás hosszát idejét szabályozzuk, két típust különböztetünk meg: a központi zárat a redőny zárat. Jegyzeteim 1. lap Fotó Elmélet 2015. november 30. 17:00 Zárszerkezetek. A zárszerkezetekkel a megvilágítás hosszát idejét szabályozzuk, két típust különböztetünk meg: a központi zárat a redőny zárat. A

Részletesebben

Alapfogalmak. objektívtípusok mélységélesség mennyi az egy?

Alapfogalmak. objektívtípusok mélységélesség mennyi az egy? 2007. február 5. Alapfogalmak objektívtípusok mélységélesség mennyi az egy? A látószög arányosan változik a gyújtótávolsággal. ZOOM objektív: fókusztávolsága adott objektíven keresztül fokozatmentesen

Részletesebben

Erősítő tanfolyam Keverők és előerősítők

Erősítő tanfolyam Keverők és előerősítők Erősítő tanfolyam Keverők és előerősítők Hol tartunk? Mikrofon Gitár Dob Keverő Végfok Mi az a keverő? Elektronikus eszköz Audio jelek átalakítása, majd keverése Csatornák erősítése (Hangszínszabályozás)

Részletesebben

Tippek és trükkök az éjszakai fotózáshoz.

Tippek és trükkök az éjszakai fotózáshoz. Tippek és trükkök az éjszakai fotózáshoz. Milyen paraméterektől függ az éjszakai fotók készítése? Igazából három paraméterrel kell-lehet játszani az éjszakai fotóknál. Ez a három paraméter a: BLENDE ZÁRIDŐ

Részletesebben

(HANG)TECHNIKA 2. CSATLAKOZÓK, KÁBELEK VÁROSMAJORI GIMNÁZIUM, 2018

(HANG)TECHNIKA 2. CSATLAKOZÓK, KÁBELEK VÁROSMAJORI GIMNÁZIUM, 2018 (HANG)TECHNIKA 2. CSATLAKOZÓK, KÁBELEK VÁROSMAJORI GIMNÁZIUM, 2018 HANGTECHNIKAI CSATLAKOZÓK, KÁBELEK Csatlakozók XLR Jack RCA Speakon Kábelek Mikrofonkábelek Hangszerkábelek, line kábelek Sztereó line

Részletesebben

TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ 40404 V1.0

TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ 40404 V1.0 TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ 40404 V1.0 Készlet tartalma: M Távirányító D,I 2 /16 Ohmos hangszóró E Vezérlő egység R Infra vevő Csatlakozó pontok F Tápellátás 230V N Tápellátás 230V I Bal hangszóró ( piros vezeték

Részletesebben

Minőség mindenekfelett új Canon EOS 77D és EOS 800D digitális tükörreflexes fényképezőgépek és optik

Minőség mindenekfelett új Canon EOS 77D és EOS 800D digitális tükörreflexes fényképezőgépek és optik Minőség mindenekfelett új Canon EOS 77D és EOS 800D digitális tükörreflexes fényképezőgépek és optik A Canon ma mutatja be az idén 30 éves EOS termékcsalád két új digitális tükörreflexes (DLSR) fényképezőgépét:

Részletesebben

GH200/205 sorozatú Digitális fényképezőgép Használati utasítás

GH200/205 sorozatú Digitális fényképezőgép Használati utasítás GH200/205 sorozatú Digitális fényképezőgép Használati utasítás A fényképezőgép felépítése Elölnézet 1. Zoomvezérlő 2. Exponáló gomb 3. Vaku 4. Főkapcsoló BE/KI 5. Előlapi visszajelző lámpa 6. Objektív

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 35%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 35%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Digitális hangszintmérő

Digitális hangszintmérő Digitális hangszintmérő Modell DM-1358 A jelen használati útmutató másolása, bemutatása és terjesztése a Transfer Multisort Elektronik írásbeli hozzájárulását igényli. Használati útmutató Óvintézkedések

Részletesebben

MAX 250. 160 W-os végerősítő. www.sulitech.com Ingyenes szállítás az egész országban! tel.: 06 22 33 44 55

MAX 250. 160 W-os végerősítő. www.sulitech.com Ingyenes szállítás az egész országban! tel.: 06 22 33 44 55 MAX 250 160 W-os végerősítő PHONIC Jellemzők: A Phonic Max - szériának köszönhetően mindenki megtalálhatja azt a végfokot, amire rendszeréhez szüksége van. Bemenetek szempontjából egyaránt csatlakoztatható

Részletesebben

PAB 02 típusú ablakátbeszélő

PAB 02 típusú ablakátbeszélő Használati utasítás a SIVA gyártmányú PAB 02 típusú ablakátbeszélő készülékhez Tisztelt Vásárló! Köszönjük, hogy termékünket választotta, remélve, hogy hosszú ideig segíti az Ön munkáját. A biztonság,

Részletesebben

AC206/6M Jack - XLR kábel (6m)

AC206/6M Jack - XLR kábel (6m) Szerelt kábelek VOICE-KRAFT AC206/6M Jack - XLR kábel (6m) Szerelt kábelek VOICE-KRAFT AC206/9M Jack - XLR kábel (9m) Szerelt kábelek VOICE-KRAFT AC211/09M XLR - XLR kábel (90cm) Szerelt kábelek VOICE-KRAFT

Részletesebben

Jelkondicionálás. Elvezetés. a bioelektromos jelek kis amplitúdójúak. extracelluláris spike: néhányszor 10 uv. EEG hajas fejbőrről: max 50 uv

Jelkondicionálás. Elvezetés. a bioelektromos jelek kis amplitúdójúak. extracelluláris spike: néhányszor 10 uv. EEG hajas fejbőrről: max 50 uv Jelkondicionálás Elvezetés 2/12 a bioelektromos jelek kis amplitúdójúak extracelluláris spike: néhányszor 10 uv EEG hajas fejbőrről: max 50 uv EKG: 1 mv membránpotenciál: max. 100 mv az amplitúdó növelésére,

Részletesebben

DOP 02. Kezelési és karbantartási útmutató OPTIKAI KIOLVASÓ. Dok. No. DOP-070809-000-01-1M 2007/8

DOP 02. Kezelési és karbantartási útmutató OPTIKAI KIOLVASÓ. Dok. No. DOP-070809-000-01-1M 2007/8 DOP 02 OPTIKAI KIOLVASÓ Kezelési és karbantartási útmutató Dok. No. DOP-070809-000-01-1M 2007/8 TARTALOMJEGYZÉK DOP 02... 1 Általános tudnivalók, biztonság... 2 Műszaki leírás... 3 Felépítése... 3 Műszaki

Részletesebben

VIDEÓ KAPUTELEFON FEKETE-FEHÉR CMOS KAMERÁVAL

VIDEÓ KAPUTELEFON FEKETE-FEHÉR CMOS KAMERÁVAL VIDEÓ KAPUTELEFON FEKETE-FEHÉR CMOS KAMERÁVAL MODEL VD-5541M2 Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott terméket választotta. Ez a videó kaputelefon könnyen telepíthető, használata egyszerű. A legoptimálisabb

Részletesebben

10.1. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ

10.1. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ 101 ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ Ma az analóg jelek feldolgozása (is) mindinkább digitális eszközökkel történik A feldolgozás előtt az analóg jeleket digitalizálni kell Rendszerint az

Részletesebben

Használati utasítás a SIVA gyártmányú SH 100 típusú erősítőhöz

Használati utasítás a SIVA gyártmányú SH 100 típusú erősítőhöz Használati utasítás a SIVA gyártmányú SH 100 típusú erősítőhöz Tisztelt Vásárló! Köszönjük, hogy termékünket választotta, remélve, hogy hosszú ideig segíti az Ön munkáját. A biztonság, és a készülék optimális

Részletesebben

4,2 ÉRINTŐGOMBOS LCD TFT VIDEO KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL CIKKSZÁM: DF-636TS + OUT9 DF-636TSYX2 + OUT9 + CLOCK

4,2 ÉRINTŐGOMBOS LCD TFT VIDEO KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL CIKKSZÁM: DF-636TS + OUT9 DF-636TSYX2 + OUT9 + CLOCK 4,2 ÉRINTŐGOMBOS LCD TFT VIDEO KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL CIKKSZÁM: DF-636TS + OUT9 DF-636TSYX2 + OUT9 + CLOCK Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott terméket választotta! A DIGITÁLIS ÓRA ISMERTETÉSE

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 3060 Lézeres távolságmérő TARTALOMJEGYZÉK ELEM CSERÉJE... 3 A KÉSZÜLÉK FELÉPÍTÉSE... 3 A KIJELZŐ FELÉPÍTÉSE... 3 MŰSZAKI JELLEMZŐK... 4 LÉZERES CÉLZÓ BEKAPCSOLÁSA... 4 MÉRÉSI TÁVOLSÁG...

Részletesebben

Online fotótanfolyam. Meddig emeljük az érzékenységet? 1. rész. Tanulj meg fotózni egyszerűen, érthetően! Meglátod milyen könnyű is lehet!

Online fotótanfolyam. Meddig emeljük az érzékenységet? 1. rész. Tanulj meg fotózni egyszerűen, érthetően! Meglátod milyen könnyű is lehet! Meddig emeljük az érzékenységet? 1. rész ISO 100, 200, 1600? Meddig érdemes a fényképezőgép érzékenységét emelni? Melyik értéktől válik zavaróvá a képzaj? És még egy fontos kérdés: Mikor érdemes emelni?

Részletesebben

EGYLAKÁSOS VIDEO KAPUTELEFON SZETT CP-JAV-K70 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

EGYLAKÁSOS VIDEO KAPUTELEFON SZETT CP-JAV-K70 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV EGYLAKÁSOS VIDEO KAPUTELEFON SZETT CP-JAV-K70 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Jellemzők...3 2. A rendszer részei...4 3. Tartozékok...5 4. Telepítés...5 5. Bekötés...8 6. Működési leírás...11

Részletesebben

Tûz az égen. hristophe lanc

Tûz az égen. hristophe lanc 20 Galéria Tûz az égen Nem sok olyan fotós van a világon, akinek profilja a tûzijátékok fényképezése. Christophe B (37 éves) a Párizs melletti Chantillyben él, amely nemcsak kastélyáról ismert, hanem évente

Részletesebben

REFERENCE 1.2 DC REFERENCE 2.2 DC

REFERENCE 1.2 DC REFERENCE 2.2 DC REFERENCE REFERENCE 1.2 DC Típus: High End álló hangsugárzó Kivitel: 3½-utas bass-reflex rendszer Névleges/zenei teljesítmény: 500/900 Watt SPL (1W / 1m): 89,5 db (1 W, 1 m) Frekvencia tartomány: 18...40.000

Részletesebben

Dinnyeválogató v2.0. Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1-

Dinnyeválogató v2.0. Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1- Dinnyeválogató v2.0 Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1- Omron K3HB-VLC elektronika illesztése mérlegcellához I. A HBM PW10A/50 mérlegcella csatlakoztatása

Részletesebben

Hullámok, hanghullámok

Hullámok, hanghullámok Hullámok, hanghullámok Hullámokra jellemző mennyiségek: Amplitúdó: a legnagyobb, maximális kitérés nagysága jele: A, mértékegysége: m (egyéb mértékegységek: dm, cm, mm, ) Hullámhossz: két azonos rezgési

Részletesebben

Mintaképek gyűjteménye SB-700

Mintaképek gyűjteménye SB-700 Mintaképek gyűjteménye SB-700 Ez a füzet különféle SB-700 vakuzási technikát és mintaképet mutat be. Hu Játék a megvilágítással A fényképezés fejlesztésének titka a megvilágítás. A megvilágítást könnyű

Részletesebben

VIDEÓ KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL

VIDEÓ KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL VIDEÓ KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL CIKKSZÁM: HD-2253 Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott terméket választotta! Ez a videó kaputelefon könnyen telepíthető, használata egyszerű. A legoptimálisabb

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. 4 vezetékes Színes Videó Kaputelefon

Felhasználói kézikönyv. 4 vezetékes Színes Videó Kaputelefon Felhasználói kézikönyv 4 vezetékes Színes Videó Kaputelefon Tartalomjegyzék 1. FUNKCIÓK... 3 2. MONITOR ÉS KAMERA TULAJDONSÁGAI... 4 3. CSOMAG TARTALMA... 5 4. FELSZERELÉS... 5 5. Bekötési ábra... 7 6.

Részletesebben

OMRON FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓK E3X-DA-N

OMRON FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓK E3X-DA-N OMRON FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓK E3X-DA-N E3X-DA-N Nagyteljesítményû digitális fotokapcsoló száloptikához n látható a pillanatnyi érzékelési állapot abszolút értékben, illetve százalékban Nagytávolságú,

Részletesebben

EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK

EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK dátum:... a mérést végezte:... EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK m é r é s i j e g y z k ö n y v 1/A. Mérje meg az adott hálózati szabályozható (toroid) transzformátor szekunder tekercsének minimálisan és maximálisan

Részletesebben

Lars & Ivan THA-21. Asztali Headamp A osztályú Erősítő Használati útmutató

Lars & Ivan THA-21. Asztali Headamp A osztályú Erősítő Használati útmutató Lars & Ivan THA-21 Asztali Headamp A osztályú Erősítő Használati útmutató Lars & Ivan Köszönjük, hogy Lars & Ivan gyártmányú készüléket választott. A Lars & Ivan elkötelezett mind a minőségi zenehallgatás

Részletesebben

A 18142 típusú tápegység felhasználható minden olyan esetben, ahol 0-30V egyenfeszültségre van szükség maximálisan 2,5 A terhelıáram mellett.

A 18142 típusú tápegység felhasználható minden olyan esetben, ahol 0-30V egyenfeszültségre van szükség maximálisan 2,5 A terhelıáram mellett. Analóg DC tápegységek: 18141 típ. DC tápegység, 30V/1,2A Kijelzı: 1 db mőszer A 18141 típusú tápegység elektronikus készülékek tápfeszültség ellátására alkalmas, de felhasználható minden olyan esetben,

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy LászlL. szló 1999-2002

Tervezte és készítette Géczy LászlL. szló 1999-2002 A digitális fényképezőgép Tervezte és készítette Géczy LászlL szló 1999-2002 KÉPALKOTÁS a fényképészetben KÉPALKOTÁS a fényképészetben KÉPALKOTÁS a fényképészetben FÉNYKÉPEZŐGÉP TÍPUSOK: Optikai keresős,

Részletesebben

Canon biztonsági kamerák összefoglaló 2014 SZEPTEMBER

Canon biztonsági kamerák összefoglaló 2014 SZEPTEMBER Canon biztonsági kamerák összefoglaló 2014 SZEPTEMBER Full HD termékválaszték PTZ IP66 DÓM FIXED BOX MINI DÓM VB-H41/B 60.4 látómező 20x optikai zoom Full HD (1920x1080) Rossz fényviszony: Színes 0.4lux

Részletesebben

Hálózati egyenirányítók, feszültségsokszorozók Egyenirányító kapcsolások

Hálózati egyenirányítók, feszültségsokszorozók Egyenirányító kapcsolások Hálózati egyenirányítók, feszültségsokszorozók Egyenirányító kapcsolások Egyenirányítás: egyenáramú komponenst nem tartalmazó jelből egyenáramú összetevő előállítása. Nemlineáris áramköri elemet tartalmazó

Részletesebben

CLOSER TO YOU. Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően

CLOSER TO YOU. Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően CLOSER TO YOU Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően FONA Intraorális röntgenek FONA XDC Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően A FONA intraorális röntgen

Részletesebben

E3X-DA-N FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓ OMRON

E3X-DA-N FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓ OMRON E3X-DA-N FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓ OMRON Nagyteljesítményű Hengeres kialakítású, digitális fémtokozású fotokapcsoló közelítéskapcsoló száloptikához Digitális kijelzőn látható a pillanatnyi érzékelési állapot

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 15%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 15%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Zaj (bevezetés) A zaj hatása Zaj Környezeti zaj Zajimisszió Zajemisszió Zaj szabályozás Zaj környezeti és gazdasági szerepe:

Zaj (bevezetés) A zaj hatása Zaj Környezeti zaj Zajimisszió Zajemisszió Zaj szabályozás Zaj környezeti és gazdasági szerepe: Zaj (bevezetés) A zaj hatása: elhanyagolhatótól az elviselhetetlenig. Zaj: nem akart hang. Környezeti zaj: állandó zaj (l. ha nincs közlekedés). Zajimisszió: Zajterhelés az érzékelés helyén. Zajemisszió:

Részletesebben

A digitális fotózás és fotóarchiválás. Szerkesztette: Bleier Norbert (2012) Módosította: Schally Gergely (2016)

A digitális fotózás és fotóarchiválás. Szerkesztette: Bleier Norbert (2012) Módosította: Schally Gergely (2016) A digitális fotózás és fotóarchiválás Szerkesztette: Bleier Norbert (2012) Módosította: Schally Gergely (2016) Miért szükséges a témával foglalkozni? Terepi kutatómunka során fontos és szükséges nyomok,

Részletesebben

Extra magas érzékenység 1. rész

Extra magas érzékenység 1. rész Extra magas érzékenység 1. rész 2014. májusi kérdőívünknél (Miről olvasnál többet?) már felvetődött a téma, és ismét érkezett ezzel kapcsolatos tanácstalanság. Azt hittem értem ezt a témát, de egy kicsit

Részletesebben

Használati útmutató. Autós CB rádió PNI Escort HP 9001

Használati útmutató. Autós CB rádió PNI Escort HP 9001 Használati útmutató Autós CB rádió PNI Escort HP 9001 1. Figyelem: Használat előtt kérjük olvassa el figyelmesen a használati útmutatót, és kérjük őrizze meg az útmutatót későbbi használatra. a készülék

Részletesebben

2000 Szentendre, Bükköspart 74 WWW.MEVISOR.HU. MeviMR 3XC magnetorezisztív járműérzékelő szenzor

2000 Szentendre, Bükköspart 74 WWW.MEVISOR.HU. MeviMR 3XC magnetorezisztív járműérzékelő szenzor MeviMR 3XC Magnetorezisztív járműérzékelő szenzor MeviMR3XC járműérzékelő szenzor - 3 dimenzióban érzékeli a közelében megjelenő vastömeget. - Könnyű telepíthetőség. Nincs szükség az aszfalt felvágására,

Részletesebben

VMD960 MB. Digitális video mozgásérzékelő Egycsatornás verzió. Jellemzői

VMD960 MB. Digitális video mozgásérzékelő Egycsatornás verzió. Jellemzői VMD960 MB Digitális video mozgásérzékelő Egycsatornás verzió Jellemzői Professzionális kültéri videó mozgásérzékelő Felbukkanó vagy eltűnő álló tárgyak detektálása Objektumszámlálás (ember, jármű) Rendkívül

Részletesebben

GOKI GQ-8505A 4 CSATORNÁS KÉPOSZTÓ. Felhasználói kézikönyv

GOKI GQ-8505A 4 CSATORNÁS KÉPOSZTÓ. Felhasználói kézikönyv GOKI GQ-8505A 4 CSATORNÁS KÉPOSZTÓ Felhasználói kézikönyv A dokumentáció a DELTON KFT. szellemi tulajdona, ezért annak változtatása jogi következményeket vonhat maga után. A fordításból, illetve a nyomdai

Részletesebben

7 SZÍNES KAPUTELEFON RENDSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Beltéri egység. Kültéri egység. Köszönjük, hogy termékünket választotta!

7 SZÍNES KAPUTELEFON RENDSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Beltéri egység. Kültéri egység. Köszönjük, hogy termékünket választotta! 7 SZÍNES KAPUTELEFON RENDSZER DVC-VDP712 - Model A: 1 beltéri egység 2 kültéri egységgel DVC- VDP721 - Model B: 2 beltéri egység 1 kültéri egységgel HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Köszönjük, hogy termékünket választotta!

Részletesebben

Az ideális feszültségerősítő ELEKTRONIKA_2

Az ideális feszültségerősítő ELEKTRONIKA_2 Az ideális feszültségerősítő ELEKTRONIKA_2 Elektronika 2 (Kód:INBK812) Kredit: 2 Óraszám: 2/hét Vizsgáztatás: ZH_1(a hetedik előadás helyet) ZH_2(a 14-edik előadás helyet) szóbeli a vizsgaidőszakban Értékelés:

Részletesebben

TB6600 V1 Léptetőmotor vezérlő

TB6600 V1 Léptetőmotor vezérlő TB6600 V1 Léptetőmotor vezérlő Mikrolépés lehetősége: 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16. A vezérlő egy motor meghajtására képes 0,5-4,5A között állítható motoráram Tápellátás: 12-45V közötti feszültséget igényel

Részletesebben

Nikon. Előadó Horváth Máté mate_com@msn.com. Tartalom Történet DSLR fényképezőgépek Tartozékok. 2009.12.02. Horváth Máté

Nikon. Előadó Horváth Máté mate_com@msn.com. Tartalom Történet DSLR fényképezőgépek Tartozékok. 2009.12.02. Horváth Máté Nikon Előadó Horváth Máté mate_com@msn.com Tartalom Történet DSLR fényképezőgépek Tartozékok Történeti áttekintés 1917 Három vezető Japán optikai cég egyesüléséből létrejött Nippon Kogaku K. K. társaság.

Részletesebben

T E R M É K T Á J É K O Z TAT Ó

T E R M É K T Á J É K O Z TAT Ó T E R M É K T Á J É K O Z TAT Ó ÚJ!!! SeCorr 08 korrrelátor A legújabb DSP technikával ellátott számítógépes támogatással rendelkező korrelátor a hibahelyek megtalálásához. 1 MI A KORRELÁCIÓ? A korreláció

Részletesebben

PANORÁMA KÉSZÍTÉS. Görög G. Bence

PANORÁMA KÉSZÍTÉS. Görög G. Bence PANORÁMA KÉSZÍTÉS Görög G. Bence gorogbence@gmail.com 2012. 10. 30. Miről fogunk beszélni? Mi a panoráma? Panoráma készítése Mivel? Hogyan? Képek elkészültek. Mi jön ez után? Képek összeillesztése szoftverrel

Részletesebben

Mechanikai hullámok. Hullámhegyek és hullámvölgyek alakulnak ki.

Mechanikai hullámok. Hullámhegyek és hullámvölgyek alakulnak ki. Mechanikai hullámok Mechanikai hullámnak nevezzük, ha egy anyagban az anyag részecskéinek rezgésállapota továbbterjed. A mechanikai hullám terjedéséhez tehát szükség van valamilyen anyagra (légüres térben

Részletesebben

Hexium VIDOC-JANUS Twisted Pair Receiver Terméklap

Hexium VIDOC-JANUS Twisted Pair Receiver Terméklap Hexium VIDOC-JANUS Twisted Pair Receiver Terméklap Hexium Kft. VIDOC-JANUS-TWR 2 1. Általános leírás A TWR (Twisted Pair Receiver) csavart érpáron érkező differenciális videojelet alakítja vissza koaxiális

Részletesebben

Projektor árlista 2008. november 13-tól Javasolt

Projektor árlista 2008. november 13-tól Javasolt Projektor árlista 2008. november 13-tól Javasolt Rendelési kód Megnevezés Kép végf. ár VPA75E VPA75E projektor Felbontás: XGA (1024x768) Fényerő: 2600 ANSI lumen Kontraszt: 400:1 Trapézkorrekció: Függőleges

Részletesebben

KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR. Mikroelektronikai és Technológiai Intézet. Aktív Szűrők. Analóg és Hírközlési Áramkörök

KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR. Mikroelektronikai és Technológiai Intézet. Aktív Szűrők. Analóg és Hírközlési Áramkörök KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR Mikroelektronikai és Technológiai Intézet Analóg és Hírközlési Áramkörök Laboratóriumi Gyakorlatok Készítette: Joó Gábor és Pintér Tamás OE-MTI 2011 1.Szűrők

Részletesebben

72-74. Képernyő. monitor

72-74. Képernyő. monitor 72-74 Képernyő monitor Monitorok. A monitorok szöveg és grafika megjelenítésére alkalmas kimeneti (output) eszközök. A képet képpontok (pixel) alkotják. Általános jellemzők (LCD) Képátló Képarány Felbontás

Részletesebben

TxBlock-USB Érzékelőfejbe építhető hőmérséklet távadó

TxBlock-USB Érzékelőfejbe építhető hőmérséklet távadó TxBlock-USB Érzékelőfejbe építhető hőmérséklet távadó Bevezetés A TxBlock-USB érzékelőfejbe építhető, kétvezetékes hőmérséklet távadó, 4-20mA kimenettel. Konfigurálása egyszerűen végezhető el, speciális

Részletesebben

A/D és D/A konverterek vezérlése számítógéppel

A/D és D/A konverterek vezérlése számítógéppel 11. Laboratóriumi gyakorlat A/D és D/A konverterek vezérlése számítógéppel 1. A gyakorlat célja: Az ADC0804 és a DAC08 konverterek ismertetése, bekötése, néhány felhasználási lehetőség tanulmányozása,

Részletesebben

DBM-21S. Beltéri dóm kamera. Felhasználói kézikönyv. Bozsák Tamás Használat előtt olvassa el a kézikönyvet és őrizze meg a későbbiekre.

DBM-21S. Beltéri dóm kamera. Felhasználói kézikönyv. Bozsák Tamás Használat előtt olvassa el a kézikönyvet és őrizze meg a későbbiekre. DBM-21S Beltéri dóm kamera Felhasználói kézikönyv Bozsák Tamás Használat előtt olvassa el a kézikönyvet és őrizze meg a későbbiekre. Szatellit Zrt. Bozsák Tamás TARTALOMJEGYZÉK 1. Felhasználói információk...

Részletesebben

INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520. Használati útmutató

INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520. Használati útmutató INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520 Használati útmutató TARTALOMJEGYZÉK 1. Biztonsági szabályok... 3 2. Megjegyzések... 3 3. A mérőműszer leírása... 3 4. LCD kijelző leírása... 4 5. Mérési mód...4 6. A pirométer

Részletesebben

404 CAMCORDER KAMKORDER ÉS FÉNYKÉPEZŐGÉP

404 CAMCORDER KAMKORDER ÉS FÉNYKÉPEZŐGÉP Magyar Hungarian KAMKORDER ÉS FÉNYKÉPEZŐGÉP Kiegészítés az ARCHOS 404 kézikönyvhöz 404 CAMCORDER Kérjük nézze meg a www.archos.com weboldalt és töltse le a kézikönyv legfrissebb verzióját. 1.1 verzió Ez

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 5040 Lézeres távolságmérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Az elemek cseréje... 2 3. A készülék felépítése... 2 4. Műszaki jellemzők... 3 5. A lézeres távolságmérő bekapcsolása...

Részletesebben

TxRail-USB Hőmérséklet távadó

TxRail-USB Hőmérséklet távadó TxRail-USB Hőmérséklet távadó Bevezetés TxRail-USB egy USB-n keresztül konfigurálható DIN sínre szerelhető hőmérséklet jeladó. Lehetővé teszi a bemenetek típusának kiválasztását és konfigurálását, méréstartomány

Részletesebben

1 kérdés. Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés

1 kérdés. Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt 2017. május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés Kezdés ideje 2017. május 9., kedd, 16:54 Állapot Befejezte Befejezés dátuma 2017.

Részletesebben

1. Alkalom - Fotótechnikai alapok

1. Alkalom - Fotótechnikai alapok 1. Alkalom - Fotótechnikai alapok Lovászi Dénes 1. A gép 1.1. Történeti Áttekintés Camera obscura (lat. jelentése sötétszoba, magyarban inkább használatos a lyukkamera) környezet vizuális leképezésére

Részletesebben

NEM SZÜKSÉGES SZÁMÍTÓGÉP

NEM SZÜKSÉGES SZÁMÍTÓGÉP NEM SZÜKSÉGES SZÁMÍTÓGÉP 4-csatornás DJ kontroller digitális keverővel Kettős USB audio interfész 2 számítógép csatlakoztatása egyidejűleg 3 Serato DJ kiegészítő csomag mellékelve (Pitch n Time; Flip;

Részletesebben

ELECTRONIC-STAR. Mikrofon rendszer

ELECTRONIC-STAR. Mikrofon rendszer ELECTRONIC-STAR Mikrofon rendszer 10005828 A küldemény tartalma: Vezeték nélküli egység csatlakozó adapter 6.3 mm mono jack 9V elem, PP3 (2darab VH2, VN2 vagy VHN2- nek) Mikrofonok / transmitter(ek) a

Részletesebben

Wien-hidas oszcillátor mérése (I. szint)

Wien-hidas oszcillátor mérése (I. szint) Wien-hidas oszcillátor mérése () A Wien-hidas oszcillátor az egyik leggyakrabban alkalmazott szinuszos rezgéskeltő áramkör, melyet egyszerűen kivitelezhető hangolhatóságának, kedvező amplitúdó- és frekvenciastabilitásának

Részletesebben

Nyomtatóport szintillesztő

Nyomtatóport szintillesztő Nyomtatóport szintillesztő Az alábbi nyomtatóport kártya lehetővé teszi a nyomtató porthoz való kényelmes, egyszerű hozzáférést, a jelszintek illesztett megvalósítása mellett. A ki- és bemenetek egyaránt

Részletesebben

ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA

ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA Az áramkörök szimulációja révén betekintést nyerünk azok működésébe. Meg tudjuk határozni az áramkörök válaszát különböző gerjesztésekre, különböző üzemmódokra. Végezhetők analóg

Részletesebben

VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez

VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. Alap funkciók működése...4 4. Belső hívások...4 5. Felhasználói beállítások

Részletesebben

Foscam kamera szett: FN3108XE-B4-1T - 4 x 1Mp, 1TB HDD, saját PoE - KIFUTOTT, NEM ELÉRHETŐ

Foscam kamera szett: FN3108XE-B4-1T - 4 x 1Mp, 1TB HDD, saját PoE - KIFUTOTT, NEM ELÉRHETŐ ONLINECAMERA - Nagy Látószög, WiFi, PoE, NVR, Infra, Memóriakártya támogatás webhelyen lett közzétéve (https://onlinecamera.net) Címlap > Foscam kamera szett: FN3108XE-B4-1T - 4 x 1Mp, 1TB HDD, saját PoE

Részletesebben

1 lakásos Felületre szerelhető Kártyaolvasó nélkül. 2 lakásos Felületre szerelhető Kártyaolvasó nélkül DT607-ID-FE-S1. 1 lakásos

1 lakásos Felületre szerelhető Kártyaolvasó nélkül. 2 lakásos Felületre szerelhető Kártyaolvasó nélkül DT607-ID-FE-S1. 1 lakásos Típusok kis rendszerekhez C-S1 -ID-S3 YLI SIKMGNESEK Leírás 2ESY egy egyszerűen telepíthető, és beköthető, 2 vezetékes kaputelefon rendszer. US-os rendszerű kaputelefon képes audió, valamint videó rendszert

Részletesebben

Jegyzetelési segédlet 7.

Jegyzetelési segédlet 7. Jegyzetelési segédlet 7. Informatikai rendszerelemek tárgyhoz 2009 Szerkesztett változat Géczy László Projektor az igazi multimédiás (periféria) eszköz Projektor és kapcsolatai Monitor Számítógép HIFI

Részletesebben

Elektronika alapjai. Témakörök 11. évfolyam

Elektronika alapjai. Témakörök 11. évfolyam Elektronika alapjai Témakörök 11. évfolyam Négypólusok Aktív négypólusok. Passzív négypólusok. Lineáris négypólusok. Nemlineáris négypólusok. Négypólusok paraméterei. Impedancia paraméterek. Admittancia

Részletesebben

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Kültéri egység. VDT591/VDT592 Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT591 VDT592. VDT591_592 Leírás v2.2.

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Kültéri egység. VDT591/VDT592 Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT591 VDT592. VDT591_592 Leírás v2.2. 2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Kültéri egység VDT591/VDT592 Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT591 VDT592 VDT591_592 Leírás v2.2.pdf Tartalomjegyzék 1 Kaputábla és funkciói...3 2 Kaputábla leírása...3

Részletesebben

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-72(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-72(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C Ez az ismertető a jelen firmware frissítés által kínált 3D funkciókról tájékoztat. Kérjük tekintse át a Használati útmutatót és a mellékelt CD-ROM-on található α kézikönyvet. 2010 Sony

Részletesebben

1. Kaputábla és funkciói. 2. Kaputábla leírása -3- Megjegyzés: DT592 kaputábla két nyomógombos. Kamera LED. Hangszóró

1. Kaputábla és funkciói. 2. Kaputábla leírása -3- Megjegyzés: DT592 kaputábla két nyomógombos. Kamera LED. Hangszóró DT591 DT592 Tartalomjegyzék 1. Kaputábla és funkciói...3 2. Kaputábla leírása...3 3. Zárnyitás műszaki paraméterei...4 4. Felszerelés...4 4.1 Felszerelés esővédő nélkül...4 4.2 Felszerelés esővédővel...5

Részletesebben

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 1/6 Műszer jellemzői Pontossági osztály IEC 62053-22szerint: 0.5 S Mért jellemzők Fázisfeszültségek (V) U L1, U L2, U L3 Vonali feszültségek (V) U L1L2,

Részletesebben

Elektronika Előadás. Analóg és kapcsolt kapacitású szűrők

Elektronika Előadás. Analóg és kapcsolt kapacitású szűrők Elektronika 2 8. Előadás Analóg és kapcsolt kapacitású szűrők Irodalom - Megyeri János: Analóg elektronika, Tankönyvkiadó, 1990 - Ron Mancini (szerk): Op Amps for Everyone, Texas Instruments, 2002 16.

Részletesebben

Hangtechnikus Hangtechnikus Hangmester Hangtechnikus

Hangtechnikus Hangtechnikus Hangmester Hangtechnikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tranzisztoros erősítő vizsgálata. Előzetes kérdések: Mire szolgál a bázisosztó az erősítőkapcsolásban? Mire szolgál az emitter ellenállás?

Tranzisztoros erősítő vizsgálata. Előzetes kérdések: Mire szolgál a bázisosztó az erősítőkapcsolásban? Mire szolgál az emitter ellenállás? Tranzisztoros erősítő vizsgálata Előzetes kérdések: Mire szolgál a bázisosztó az erősítőkapcsolásban? Mire szolgál az emitter ellenállás? Mi az emitterkövető kapcsolás 3 jellegzetessége a földelt emitterűhöz

Részletesebben

EGYLAKÁSOS VIDEO KAPUTELEFON SZETT

EGYLAKÁSOS VIDEO KAPUTELEFON SZETT EGYLAKÁSOS VIDEO KAPUTELEFON SZETT CP-VK40S-VP KÜLTÉRI EGYSÉG CP-VK40S-VP Ajtózár Beltéri monitor 1: piros 2: kék 3: sárga 4: fehér 5: fekete Méretek: 58 x 135 x 39 mm SZÁM FUNKCIÓ Esővédő keret LED segédfény

Részletesebben

3B sorozat Optoelektronikus érzékelők

3B sorozat Optoelektronikus érzékelők 3B sorozat Optoelektronikus érzékelők TERMÉKINFORMÁCIÓ Az új érzékelőgeneráció 3B sorozat. Kompakt, sokoldalú, felhasználóbarát, erős A Leuze electronic új érzékelőgenerációja egy sor egyedülálló tulajdonságot

Részletesebben

NannyCam V24. Felhasználói 1 Kézikönyv

NannyCam V24. Felhasználói 1 Kézikönyv NannyCam V24 Felhasználói 1 Kézikönyv A csomag tartalma: Szülő egység (kijelzővel) + hálózati adapter Gyermek egység (kamerával) + hálózati adapter Felhasználói kézikönyv Gyermek egység felépítése: 1.

Részletesebben

Teljesítményerősítők ELEKTRONIKA_2

Teljesítményerősítők ELEKTRONIKA_2 Teljesítményerősítők ELEKTRONIKA_2 TEMATIKA Az emitterkövető kapcsolás. Az A osztályú üzemmód. A komplementer emitterkövető. A B osztályú üzemmód. AB osztályú erősítő. D osztályú erősítő. 2012.04.18. Dr.

Részletesebben

OMRON FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓK E3NT

OMRON FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓK E3NT E3NT Tárgyreflexiós érzékelõ háttér- és elõtér elnyomással 3 m-es érzékelési távolság (tárgyreflexiós) 16 m-es érzékelési távolság (prizmás) Analóg kimenetes típusok Homloklapfûtéssel ellátott kivitelek

Részletesebben

Az élesség beállítása vagy fókuszálás

Az élesség beállítása vagy fókuszálás Az élesség beállítása vagy fókuszálás Képalkotás: nevezetes sugármenetek T tárgy mérete K kép mérete t tárgytávolság k képtávolság f - gyújtótávolság 1 t 1 k = 1 f t f k f = f 2 K T = k t Forrás: DrBob

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A stúdiótechnikai és munkavédelmi alapismeretek

A vizsgafeladat ismertetése: A stúdiótechnikai és munkavédelmi alapismeretek A vizsgafeladat ismertetése: A stúdiótechnikai és munkavédelmi alapismeretek A tételekhez segédeszköz nem használható. A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni,

Részletesebben

OMRON BIZTONSÁGI FÉNYFÜGGÖNYÖK F3SN-A

OMRON BIZTONSÁGI FÉNYFÜGGÖNYÖK F3SN-A OMRON BIZTONSÁGI FÉNYFÜGGÖNYÖK F3SN-A F3SN-A 4-es kategóriájú fényfüggöny, mely megfelel a vonatkozó IEC és EN szabványoknak magasság = Fényfüggöny magasság 189... 1822 mm védett magasság 7 m illetve 10

Részletesebben

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER. Kültéri egység VDT 595A. VDT-595A Leírás v1.4.pdf

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER. Kültéri egység VDT 595A. VDT-595A Leírás v1.4.pdf 2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Kültéri egység VDT 595A VDT-595A Leírás v1.4.pdf Tartalom 1 Kaputábla és Funkciói... 3 2 Kaputábla leírása... 3 3 Zárnyitás műszaki adatai... 4 4 Felszerelés... 4 5 Rendszer

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 6234C Fordulatszámmérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Termékjellemzők... 2 2. Műszaki jellemzők... 2 3. Előlap és kezelőszervek... 2 4. Működési leírás... 3 5. Mérési folyamat... 4 6. Elem cseréje...

Részletesebben

Horn Distribution (HU) Kft Október 15. oldal 1

Horn Distribution (HU) Kft Október 15. oldal 1 IRIDIUM GZIB 100XBT 29 990 Ft 25 cm mélysugárzó bass-reflex ládában 23 614,17 Ft 25 cm-s mélysugárzó bass-reflex ládában teljesítmény 250W beépített hangszóró GZIW 250X egyedi Ground Zero Bass Tunnel technológia

Részletesebben

A természet- és tájfotózás rejtelmei. Mitől jó a jó fénykép?

A természet- és tájfotózás rejtelmei. Mitől jó a jó fénykép? A természet- és tájfotózás rejtelmei Mitől jó a jó fénykép? I. Kompozíció II. Technika I. Kompozíció Mit, hová, hogyan és miért teszünk egy képbe? 1. Harmadolás, vagy aranymetszés Klasszikus és a legalapvetőbb

Részletesebben

Szûrôk. Naprakész. digitális fényképezôgépekhez! Mi sem egyszerûbb ennél!

Szûrôk. Naprakész. digitális fényképezôgépekhez! Mi sem egyszerûbb ennél! A MEGFELELÔ MEGOLDÁS Naprakész? Szeretné megismerni a teljes tartozék-kínálatot és olvasna további friss információkat az új termékekkel kapcsolatban? SZÛRÔK Kompakt D-SLR Mi sem egyszerûbb ennél! Klikkeljen

Részletesebben

Tartalom. Port átalakítók, AD/DA átalakítók. Port átalakítók, AD/DA átalakítók H.1. Port átalakítók, AD/DA átalakítók Áttekintés H.

Tartalom. Port átalakítók, AD/DA átalakítók. Port átalakítók, AD/DA átalakítók H.1. Port átalakítók, AD/DA átalakítók Áttekintés H. Tartalom Port átalakítók, Port átalakítók, Port átalakítók, Port átalakítók, Áttekintés.2 Soros port átalakítók.4.6.1 Port átalakítók, Áttekintés Port átalakítók, Soros port jelátalakítók és /RS485/422

Részletesebben