hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni. ( Szent-Györgyi Albert )

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni. ( Szent-Györgyi Albert )"

Átírás

1 1 Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni. ( Szent-Györgyi Albert )

2 2 TISZAPÜSPÖKI ÁLTALÁNOS ISKOLA TISZAPÜSPÖKI FŐ ÚT 85. (OM:200891) PEDAGÓGIAI PROGRAM Érvényes a as tanévtől Igazgató neve: Czeglédi Mihály Dokumentum összeállítója: Czeglédi Mihály Intézmény elérhetősége: Tiszapüspöki Fő út 85. Telefon: 56/ Fax: 56/

3 3 Az intézmény adatai: AZ INTÉZMÉNY NEVE: Tiszapüspöki Általános Iskola Székhelye: 5211 Tiszapüspöki, Fő út 85. Létrehozásról rendelkező határozat: 51/2007.(V.24.) sz. képviselőtestületi határozat Létrehozás éve: Jogelőd: Általános Művelődési Központ Működési köre: Tiszapüspöki község Alapítói jogokkal felruházott irányító szerv, illetve fenntartó neve, székhelye: Országos Roma Önkormányzat Budapest, Dohány utca Közfeladata: A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény 10. foglaltak szerint általános iskolai alapfokú nevelés-oktatás. Alapfeladatának jogszabály szerinti megnevezése: A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény c, d, r pontjában foglaltak szerint köznevelési feladatok:

4 4 általános iskolai nevelés-oktatás, nemzetiséghez tartozók általános iskolai nevelése-oktatása, a többi tanulóval együtt oktatható sajátos nevelési igényű tanulók iskolai nevelése-oktatása. A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény pontjában foglaltak szerinti képesség- kibontakoztató és integrációs felkészítés. Alaptevékenységhez tartozó szakfeladatai: Iskolai intézményi étkeztetés Alapfokú oktatás intézményeinek, programjainak komplex támogatása Általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (1-4 évfolyam) Sajátos nevelési igényű általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (1-4 évfolyam) Nemzeti és etnikai kisebbségi tanulók nappali rendszerű általános iskolai nevelése, oktatása (1-4 évfolyam) Általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (5-8 évfolyam) Sajátos nevelési igényű általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (5-8 évfolyam) Nemzeti és etnikai kisebbségi tanulók nappali rendszerű általános iskolai nevelése, oktatása (5-8 évfolyam) Általános iskolai tanulószobai nevelés Egyéb oktatást kiegészítő tevékenység Esélyegyenlőség elősegítését célzó általános, komplex tevékenységek és programok Az egyenlő bánásmód megvalósulását célzó általános tevékenységek és programok Romák társadalmi integrációját elősegítő egyéb tevékenységek, programok Könyvtári állomány gyarapítása, nyilvántartása Iskolai, diák-sport tevékenység és támogatása Sajátos nevelési igényű tanulók oktatása: A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény pontjában foglaltak szerint a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzdő tanulók oktatása. Az intézmény vezetőjének kinevezési rendje: Az intézmény vezetője az igazgató, akit az Országos Roma Önkormányzat Közgyűlése nyilvános pályázat útján, az ágazati jogszabályi előírásokat is fegyelembe véve határozott időre bízza meg.

5 5 A feladatellátást szolgáló vagyon, a vagyon feletti rendelkezési joga: Tiszapüspöki, Fő út 85. alatti ingatlanon (helyrajzi szám. 5) lévő 484 m2 épület Tiszapüspöki Község Önkormányzat tulajdona, az ingatlan benne lévő berendezésekkel és szakmai felszerelésekkel az Országos Roma Önkormányzat használatába kerül. Vagyon feletti rendelkezési joga: Az intézmény vagyonának kezelésére Tiszapüspöki Község Önkormányzata, az Országos Roma Önkormányzat, mint fenntartó vagyonkezelői szerződést köt. Az Intézmény feladatainak ellátását szolgáló ingó és ingatlan vagyon a fenntartó, az Országos Roma Önkormányzat használatában van, mely felett az Országos Roma Önkormányzat Közgyűlése rendelkezik. Az Intézmény működtetésével kapcsolatos gazdálkodási tevékenységgel, vagyonfelhasználással és vagyongyarapítással, az Intézmény igazgatója az Országos Roma Önkormányzat elnökének folyamatos ellenőrzése és az Országos Roma Önkormányzat Közgyűlése felé történő éves beszámolási kötelezettsége mellett önállóan rendelkezik. Az intézménybe felvehető tanulók száma: 200 fő Az iskola évfolyamainak száma: 8

6 6 1. Az iskola Nevelési Programja 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai Alapelvek - Egyéni képességek figyelembe vétele. - Tevékeny bekapcsolódás saját életünk szervezésébe. - A pedagógus jóindulatú támogatására épülő tanulmányi és egyéb tevékenység. - A gyermekek és szülők megismertetése a tantestület által velük szemben támasztott követelményekkel. - Munkánk során jó együttműködési kapcsolat kialakítása tanuló-tanuló, tanuló-nevelő, nevelő-szülő, nevelő-nevelő között. - Tanulóbarát osztálytermek kialakítása Célok - A pénzügyi lehetőségektől függően biztosítani a tanulás számára az optimális környezetet. - A tananyag elsajátítása mellett az általános emberi és nemzeti értékek átadása. - Az IPR és a TÁMOP B azonosítási számú pályázat keretein belül a tanulók egyéni képességeit figyelembe vevő oktatási módszerek, szervezési formák, tehetséggondozás és felzárkóztatás biztosítása igény szerint. Olyan pedagógiai rendszer kialakítása, mely sajátos eszközrendszerével az iskola képes a különböző hátrányok csökkentésére, és az együttnevelés pedagógiai esélyeit jelentősen növelni. - Széleskörű személyiségfejlesztés változatos tevékenységi formákkal, lehetőségekkel életkornak és érdeklődésnek megfelelően. - Oktatási folyamatunk végén, a 8. évfolyam végére minden diákunk teljesítse valamennyi műveltségi területen legalább a minimális követelményeket. Feladatok - Fejleszteni tanulóinkban az önálló tanuláshoz, ismeretszerzéshez, problémamegoldó gondolkodáshoz szükséges alapvető készségeket, képességeket. - Kialakítani az önálló tanulás képességét. - Kialakítani és fejleszteni a kulturált magatartás, a viselkedés, a kapcsolattartás, az együttműködés képességét. - Kialakítani és fejleszteni a helyes, választékos kommunikáció készségét. - Kialakítani és fejleszteni az egészséges életmódhoz kapcsolódó ismereteket, szokásokat. - Kialakítani és fejleszteni az általános erkölcsi és akarati tulajdonságokat. - Kialakítani és fejleszteni a hagyománytiszteletet, az anyanyelv tiszteletét. - Fejleszteni a tanulók önismeretét, reális énképének kialakulását. - A hatékony integrált neveléshez szükséges pedagógiai rendszerek, iskolai tanulásszervezési eljárások alkalmazása tanórán és tanórán kívül.( differenciált tanulásszervezés, tevékenységközpontú ismeretközvetítés, kooperatív tanulás, drámapedagógia, stb.)

7 7 - Az infó-kommunikációs eszközök intenzívebb tantermi használata - Gyermek és tanulóbarát intézményi környezet kialakítása. (IPR) - Széleskörű tanórán kívüli foglalkozások és szabadidős tevékenységek biztosítása. - A szülők és az iskola külső partneri kapcsolatának javítása. (IPR, TÁMOP B ) - A társadalmi és szakmai környezettel való együttműködés erősítése. - Az intézményfokozatok közötti átmenet pedagógiai segítése. (IPR, TÁMOP B ) - Az inkluzív intézményi pedagógiai attitűd kialakítása. Iskolánk nevelőtestülete kiemelten négy terület köré csoportosítva az alábbi feladatokat határozza meg: Értelmi nevelés feladata, hogy a tanuló - Legyen sokoldalúan művelt. - Legyen érdeklődő, nyitott. - Legyen kreatív, önálló gondolkodásra képes. - Legyen folyamatos önművelésre igényt érző és képes. - Legyen kötelességtudó kötelező és vállalt feladataiban. - Legyen megismerő, érdeklődő, problémamegoldó képessége fejlett. - Igyekezzen a legjobb tudásának és képességének megfelelően teljesíteni. - Legyen önálló a tanulásban és ismerje annak hatékony és helyes módszereit. - Rendelkezzen alapvető kognitív képességekkel, mint pl.: felismerő, összehasonlító, kombinatív, olvasás, írás, verbális és nem verbális értelmezés, kommunikatív készség ( pl.: helyes, kifejező, kulturált magyar nyelv használata) elvont, az ismereteket analizáló, majd újra szintetizáló gondolkodás. A helyes életmód kialakítását segítő nevelés feladatai - A tanuló képes legyen eligazodni szűkebb és tágabb környezetében. - Ismerje, tisztelje, ápolja és óvja nemzeti értékeinket, anyanyelvünket. - Védje a természet és környezet értékeit. - Ismerje és becsülje meg más népek, az etnikum értékeit, hagyományit. - Tisztelje az egyetemes kultúra eredményeit. - Legyen toleráns a mássággal szemben. - Tartsa be a társadalmilag elfogadott viselkedési és magatartásnormákat. - Csoport- és közösségtudata pozitív magatartásformákon alapuljon. - Segítő- és alkalmazkodó készsége legyen fejlett, viselkedése kulturált. - Társaival legyen megértő, együttműködő, szükség esetén egészségesen versengő a viszonya. Egészséges és kulturált életmódra nevelés feladatai - A tanuló megjelenése, környezete, felszerelése tiszta, ápolt, gondozott legyen. - Önértékelése helyes legyen. - Önbizalma megalapozott, önbecsülése reális legyen.

8 8 - Én tudata kiteljesedjen a humánum, az erkölcsös magatartás és fegyelmezettség normáival. - Legyen kötelességtudata önmagával szemben. - Tartsa tiszteletben és méltányolja mások tudását, véleményét, nézetét, meggyőződését. - Becsülje, szeresse szüleit, nevelőit, társait. - A társadalmi normáknak megfelelően tudjon szabadon élni jogaival. - Fejlett test- és mozgáskultúrával, illetve ennek rendszeres igényével rendelkezzen. - Helyes napirendet, életritmust alakítson ki magának. - Étkezzen egészségesen, öltözködjön helyesen, esztétikusan, praktikusan és kulturáltan. - Fejlesszük társadalmi tudatát, hazafiságát, helyes világszemléletét. - Szeresse, védje hazáját, annak értékeit, kincseit, hagyományit, hírnevét. Szakmai képzés megalapozásának feladatai - A tanulónak legyen elképzelése jövőjét illetően. - Rendelkezzen a mindennapi életben felhasználható képességekkel és készségekkel. - Alkotótevékenysége, kreativitása kiteljesedhessen a választott vagy legfejlettebb készségterületeken vagy tárgykörökben (tehetséggondozás). - Legyen reális elképzelése a továbbtanulás vagy pályaválasztást illetően. - Legyen lehetősége a felzárkózásra, különösen az alapvető készségek és ismeretek tekintetében. - A tanulónak legyen részvételi joga a döntési folyamatokban. A nevelő - oktatómunka eszköz- és eljárásrendszere Az iskolában ezeket úgy kell kiválasztani, hogy a megjelölt nevelési célokon és feladatokon túl: - Igazodjanak a gyerekek életkori sajátosságihoz, értelmi fejlettségéhez, képességeihez. - Igazodjanak a nevelők személyiségéhez, pedagógiai kulturáltságához, felkészültségéhez, vezetői stílusához. - Igazodjanak a mindenkori szituációhoz és annak tartalmához. Mindezeken túl úgy kell megválasztani, hogy a leghatékonyabb alkalmazást tegyék lehetővé. Nevelési céljaink megvalósulását pedagógusaink az alább felsorolt közvetlen és közvetett eljárásokkal kívánják megvalósítani. - követelés - gyakoroltatás - segítségadás, - ellenőrzés, - ösztönzés, - tudatosítás, meggyőződés kialakítása, - magyarázat, beszélgetés, vita, - hagyományok kialakítása, - tények és jelenségek bemutatása,

9 9 - a nevelő részvétele a tanulói közösség tevékenységében, - magatartási modellek közvetítése, - a nevelő személyes példamutatása, - ösztönzés a kutatómunkára. Nevelési céljaink megvalósulását illetően akkor tekintjük nevelő és oktató munkánkat sikeresnek, ha iskolánk végzős tanulói legalább 90 %-a a 8. évfolyam végén: - minden tantárgyból megfelel az alapfokú nevelés-oktatás kerettantervében meghatározott továbbhaladás feltételeinek, - rendelkezik olyan bővíthető, biztos ismeretekkel, készségekkel, képességekkel és jártasságokkal, amelyek képessé teszik őket arra, hogy a középiskolás követelményeknek a későbbiekben megfeleljen - ismeri a kulturált viselkedéshez, az emberek közötti kapcsolatokhoz, valamint a közösségben éléshez szükséges viselkedés és magatartásformákat - elképzeléssel bír saját közelebbi és távolabbi jövőjét és sorsát illetően. Ismereteket szerzett: - az erőszakmentes konfliktuskezelésből - a fogyasztóvédelem témakörből. Magára nézve elfogadja az egészségfejlesztés, a környezetvédelem és az áldozattá válás elkerülése érdekében szerzett ismereteket. Ha irányadónak tekinti a közlekedésre neveléskor és a társadalmi bűnmegelőzési témakör tárgyalásánál hallottakat. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy tanulóink jól érezzék magukat az iskolában, legyenek büszkék intézményünk eredményeire, és érezzék kötelességüknek a hagyományok ápolását A személyiségfejlesztéssel kapcsolatos pedagógiai feladatok Alapelvek Oktató-nevelő munkánk középpontjában a tanulók tudásának, képességének, kreativitásának, személyiségük egészének fejlesztése áll. A helyi tanterv követelményei ösztönzik a személyiségfejlesztést. A különböző adottságú, eltérő fejlődési ütemű tanítványaink iskolai és iskolán kívüli tevékenységeikkel minél teljesebben bontakoztathassák ki személyiségüket. Iskolánk: - a pedagógiai igényesség, a szakmai felkészültség, a hivatástudat szellemében neveli, oktatja tanulóit, - gyermekbarát, rendre törekvő, áttekinthető rendszert kíván, - előtérbe helyezi az embernevelést, a kötelességek és jogok egyensúlyát, - hangsúlyozza az egyén és a közösség egymásrautaltságát,

10 10 - erősíti az érzelmi nevelést, - az értékek tiszteletére, megbecsülésére neveli diákjait. Célok: Nevelőmunkánk során arra törekszünk, hogy tanulóink: - legyenek egészséges lelkületűek, rendelkezzenek kellő önbizalommal, reális énképpel és pozitív életszemlélettel, - birtokolják azokat a személyiségjegyeket (pl. kitartás, akaraterő), amelyek a siker eléréséhez szükségesek, - tiszteljék a munkát, becsüljék meg az értékeket, - szociális érzékük, toleranciájuk, empátiás készségük fejlődjön, - alakuljon ki felelősségtudatuk, - rendelkezzenek az egészséges és kulturált életmód cselekvési motívumaival. A tanítás-tanulás során arra törekszünk, hogy: - fejlődjenek tanítványaink értelmi, önálló ismeretszerzési és kommunikációs készségei, képességei, - a tananyag feldolgozása, összefüggéseinek feltárása során megalapozzuk a diákok műveltségét, - formáljuk világképüket, - segítsük társas kapcsolataik kialakulását, a tájékozódást szűkebb és tágabb környezetükben. Feladatok Tanítványaink - rendelkezzenek minél több hasznos ismerettel az őket körülvevő világról, - legyenek képesek önálló ismeretszerzésre, - tudásukat kreatívan alkalmazzák, - ismerjék és védjék szűkebb és tágabb környezetük természeti és kulturális értékeit, - tudják hazánk, településünk történelmét, alakuljon ki egészséges hazaszeretetük, - legyenek képesek a művészeti alkotások befogadására, esetleg azok alkotására, - őrizzék meg testi és lelki egészségüket, tudják a betegségek megelőzésének módját, - rendszeres testmozgással biztosítsák testi, szellemi, lelki frissességüket, - társas kapcsolataikra legyen jellemző a mások iránti jóindulat és segítség. Valamennyi halmozottan hátrányos helyzetű tanulót bevonunk az IPR programba, a Támop B azonosítási számú projektbe, megnyerve a szülőket is partnerként. Ehhez az iskolában a pedagógiai munka kiemelt területévé kell, hogy váljon: az érintett tanulók hátrányainak feltérképezése az alapvető képesség és készségterületeken, az

11 11 egészséges személyiségfejlődés, a szociális fejlettség, a közösségi kapcsolatok és tanulási nehézségek területe. A feltérképezett hátrányok enyhítésére kidolgoztuk az egyéni fejlesztési terveket: megjelölve benne a hátrányokat, a kompenzációs feladatokat. (IPR, TÁMOP B ) Differenciált tanulásszervezéssel, valamint a fejlesztő, felzárkóztató, tehetséggondozó és az érdeklődési körnek megfelelő szakköri tanórán kívüli foglalkozásokkal biztosítjuk: lemorzsolódás csökkentését, továbbtanulási mutatók, a kompetenciamérés eredményeinek javulását. Az iskolán kívüli, továbbtanulást segítő programot szervezünk (Útravaló Ösztöndíjprogram) Az ismeretszerzéssel kapcsolatos személyiségfejlesztés Minden pedagógus feladata, hogy tanítványait minél érthetőbben és minél színesebben megismertesse a NAT követelményrendszerén alapuló ismeretanyaggal. A tanuláson keresztül tudjuk megtanítani azt is, hogy a problémákat, feladatokat hogyan lehet a legésszerűbben, a leggyorsabban és legsikeresebben megoldani. - Meg kell ismertetni őket az iskolán kívüli ismeretszerzés módjaival. - Folyamatosan be kell mutatni azt, hogy tudásukat a mindennapi életben hogyan tudják felhasználni. - Ügyelni kell az életkornak és az egyéni képességeknek megfelelő terhelésre. - Egyéni tanulási problémák esetén az iskola órakeretet biztosít a felzárkóztatásra. - A tehetséges tanulók külön órakeretben kapnak lehetőséget a hatékonyabb képességfejlesztésre. - Tudásukat tanulmányi versenyeken vethetik össze kortársaikkal. Adott műveltségi területhez kapcsolódó személyiségfejlesztés A NAT egyes műveltségi területei lehetőséget biztosítanak a további fontos személyiségjegyek kifejlesztésére. Az adott szaktanár számára ez egyrészt lehetőség, másrészt felelősség. Adott műveltségi területet tanítók főbb lehetőségei: Anyanyelv és irodalom: - anyanyelvünk érthető, egyszerű, de igényes szép használata, - gondolataink minél érthetőbb kifejezése, - a magyar és a világirodalom legjelesebb képviselőinek és alkotásainak megismerése. Élő idegen nyelv: - a hazánkon kívüli világ megismerése, - a más kultúrákkal való kapcsolatteremtés, kapcsolattartás feltételeinek megteremtése, - a másság elfogadása

12 12 Matematika: Logikus gondolkodásra nevelés Ember és társadalom: Az emberiség történelmének megismerése, különös tekintettel településünk, hazánk megismerésére, ezáltal egyfajta lokálpatriotizmus, egészséges hazaszeretet kialakítása Ember és természet: - egy egészséges ember-természet viszony kialakítása, - a természet egészének képességeink szerinti maximális megóvása, védelme, - saját testi és lelki egyensúlyunk megőrzésének módjai - tudatos környezetvédelem normáinak kialakítása Földünk és környezetünk: - tájékozódás térben és időben, - a Föld népei életkörülményeinek megismerése: nyitottság, érdeklődés az idegen kultúrák iránt, - környezetünk megismerése- környezetünk védelme Művészetek: - művészeti alkotások el- és befogadása (alapvető esztétikai értékek elfogadtatása), - környezetünk művészeti értékeinek ismerete, védelme, - egyéni képességek szerint alkotóművészeti készségek kibontakoztatása, önálló esztétikai értékrend kialakítása Médiaismeret és mozgóképkultúra: - az írott és elektronikus sajtó befogadásának elősegítése, - az igényesség kialakítása a mozgóképi alkotások megtekintésében Tánc és dráma: A dráma óra célja a közösség és személyiségfejlesztési folyamat elősegítése. Ennek keretében a tanuláshoz szükséges képességek és készségek fejlesztése folyik, amelynek eredményeképpen a diákok tanulmányaikban, társas kapcsolataikban és döntési helyzetekben sikeresebben helyt állnak. Informatika: - logikus gondolkodásra nevelés, - az önálló ismeretszerzés megkönnyítése

13 13 Életvitel és gyakorlati ismeretek: A kreatív gondolkodás, kézügyesség fejlesztése Testnevelés: - a rendszeres testmozgás igényének kialakítása, - az egészséges életmód és az egészségvédelem fontosságának tudatosítása, - az egészséges életmód iránti igény kialakítása Az egészségfejlesztéssel kapcsolatos pedagógiai feladatok Az egészségfejlesztés iskolai feladatai Az egészséges életmódra nevelés a.) Higiénés szokások kialakítása, fejlesztése Megvalósítás területe: ide vonatkozó tananyag feldolgozása, házirend betartása, mindennapos iskolai helyzetek kihasználása. A kitűzött célt elérjük, ha a tanulók rendszeresen tisztálkodnak, öltözetük, küllemük rendezett és erre igényük is kifejlődik. Az udvari játék után és az étkezések előtt maguktól kezet mosnak. Használják a szalvétát, a zsebkendőt. Felszerelésük tiszta, rendezett. Vigyáznak a környezetük tisztaságára, rendjére. Az értékelést az osztályfőnökök, a napközis nevelő folyamatosan végzik. Folyamatosan motiválják a tanulókat. b.) Rendszeresség, helyes táplálkozás, helyes napirend kialakítása A megvalósulás területe: házirend, osztályrend kialakítása, betartása, rendszeres szokások, mindennapi működés formái, étkezési lehetőség biztosítása, a témához tartozó tananyagtartalmak feldolgozása. Következetes rendtartás. A kitűzött célt elérjük, ha a tanulók zökkenőmentesen betartják a házirendet, szívesen fogyasztják a szakszerűen összeállított étrend alapján szolgáltatott iskolai ételeket. Az értékelés hasonlóan történik, mint az előző célnál. c.) Szabadidő és sportolási lehetőség ésszerű kihasználása A megvalósítás területe: testnevelés órák, napközis foglalkozások, szabad játékidő, kirándulások, stb A kitűzött célt elérjük, ha a tanulók a mértéktelen video- és TV nézés, számítógépezés helyett szívesen játszanak. Játékkultúrájuk fejlett és sokrétű. Szívesen mozognak, sportolnak, igénylik a felnőttek és gyerekek társaságát.

14 14 Az értékelést a programokban résztvevőknek együtt kellene folyamatosan végezni. A tantestület az iskola lehetőségeihez mérten igyekszik minden lehetőséget megragadni a fenti cél elérésére Az elsősegély-nyújtási alapismeretek elsajátítása Az iskolai elsősegélynyújtás oktatásának legfőbb célja: Az egyén és a társadalom számára egyaránt fontos és egyre szélesebb körben felismert szükséglet, hogy minél több állampolgár legyen képes saját illetve mások testi épségét, egészségét veszélyeztető állapotot felismerni, szaksegítséget hívni és a hivatásos segítségnyújtó helyszínre érkezéséig megfelelően, magas színvonalon elsősegélyben részesíteni az arra rászorulót. Az elsősegély-nyújtási alapismeretek elsajátítása - tanítási órákon belül (osztályfőnöki, biológia, testnevelés óra) - és délutáni csoportfoglalkozásokon, szakemberek segítségével valósul meg. Ezeken a foglalkozásokon az elméleti oktatás mellett különböző szituációkat előidézve- a gyakorlati elsajátítás fortélyait is megtanulják tanulóink A közösségfejlesztéssel kapcsolatos pedagógiai feladatok Célok: - Váljon az iskola a közösségi élet valódi színterévé. - Önálló és öntevékeny tanulói közösségek alakuljanak, fejlődjenek. - Teremtődjenek pozitív normák és szokások a közösségekben. - A diákok legyenek képesek: - tisztelni az alapvető emberi értékeket (becsület, tisztesség, megbízhatóság), váljanak ezek a tulajdonságok személyiségük részévé, - együttműködni másokkal, - barátságok, harmonikus emberi kapcsolatok kiépítésére, - azonosulni mások problémáival, segíteni azok megoldásában, -egyéni és közösségi érdekek harmóniájának megteremtésére. Feladatok

15 15 A tanulók - ismerjék meg az intézmény közéleti fórumait, a demokratikus működés mechanizmusait, - aktívan vegyenek részt az iskolai élet szervezésében, az iskola belső működésének megalkotásában, a szabályok betartásában, - tudatosan formálják közösségük értékrendjét, - ismerjék és teljesítsék kötelezettségeiket, gyakorolják jogaikat, - vállalják fel nyíltan véleményüket, legyenek képesek azok egyértelmű megfogalmazására, - tartsák be a kulturált viselkedés szabályait, - értékeljék reálisan önmagukat és másokat, legyenek képesek elfogadni az őket ért bírálatokat, és tudják viselkedésüket, véleményüket korrigálni, - vállaljanak közösségi megbízatásokat és végezzék el azokat felelősségteljesen. - vállaljanak szerepet az intézmény döntési folyamataiban. Az önkormányzás képességének kialakítása. Feladata: A tanulói közösségek fejlesztése során ki kell alakítani a közösségekben, hogy nevelői segítséggel közösen tudjanak maguk elé célt kitűzni, a cél eléréséért összehangolt módon tevékenykedjenek, illetve az elvégzett munkát értékelni tudják. A tanulói közösségek tevékenységének megszervezése. Feladata: A tanulói közösséget irányító pedagógusok legfontosabb feladata, a közösségek tevékenységének tudatos tervezése és folyamatos megszervezése, hiszen a tanulói közösség által történő közvetett nevelés csak akkor érvényesülhet, ha a tanulók a közösség által szervezett tevékenységekbe bekapcsolódnak, azokban aktívan részt vesznek, és ott a közösségi együttéléshez szükséges magatartáshoz és viselkedési formákhoz tapasztalatokat gyűjtenek. A közösség egyéni arculatának, hagyományainak kialakítása. Feladata: A tanulói közösségre jellemző, az összetartozást erősítő erkölcsi, viselkedési normák, formai keretek és tevékenységek rendszeressé válásának kialakítása, ápolása.

16 16 A személyiségfejlesztés és a közösségfejlesztés feladatainak megvalósítását szolgáló tevékenységi rendszer és szervezeti formák: a. Tanórák: - szaktárgyi órák, - osztályfőnöki órák, b. Tanórán kívüli foglalkozások: - tanulószoba - séta, kirándulás, - tehetséggondozó foglalkozások (szakkörök, előkészítők) - felzárkóztató foglalkozások - diákétkeztetés - hagyományőrző tevékenységek - iskolai sportkör - versenyek, vetélkedők - erdei iskola (őszi, téli, tavaszi) - alapfokú művészetoktatás (vizuális alapiskola, néptánc) - hit-és vallásoktatás c. Diák-önkormányzati munka A tanulók és a tanulóközösségek érdekeinek képviseletére, a tanulók tanórán kívüli, szabadidős tevékenységének segítésére az iskolában diákönkormányzat működik. Az iskolai diákönkormányzat munkáját az 1-8. osztályban megválasztott küldöttekből álló diákönkormányzati vezetőség irányítja. A diákönkormányzat tevékenységét az iskola igazgatója által megbízott nevelő segíti. d. Szabadidős tevékenységek A szabadidő hasznos és kulturált eltöltésére kívánja a nevelőtestület a tanulókat azzal felkészíteni, hogy a felmerülő igényekhez és a szülők anyagi helyzetéhez igazodva különféle szabadidős programokat szervez. A szabadidős rendezvényeken való részvétel önkéntes, a felmerülő költségeket a szülőknek kell fedezniük, illetve az IPR programban és a TÁMOP B azonosítási számú projektben lehetőség nyílik arra, hogy a programban résztvevő tanulóktól a költségeket átvállaljuk.

17 17 Mind a négy terület sajátos foglalkoztatási formát követel, mások az egyes területek feladatai, céljai, abban azonban megegyeznek, hogy valamennyien tevékenyen hozzájárulnak: - az egyén (tanuló) közösségi magatartásának kialakításához, - véleményalkotó, véleménynyilvánító képességének fejlődéséhez, - a közösségi szokások, normák elfogadásához (etikai értékrend), - a másság elfogadásához, /különös tekintettel az etnikumra/ - az együtt-érző magatartás kialakulásához, - a harmonikus embertársi kapcsolatok fejlesztéséhez. Az IPR és a TÁMOP B azonosítási számú projekt keretén belül közösségfejlesztő, közösségépítő programokat szervezünk iskolai és osztálykeretben, illetve települési szinten. Ezen programok szervezésében, és lebonyolításában számítunk a szülőkre, és azon szervezetekre, amelyekkel együttműködési megállapodást kötöttünk. Ennek köszönhetően javul az iskola-szülő, iskola- és iskolán kívüli szervezetek kapcsolata, visszaállítható az iskola presztízse. Feladatok: - Családi napok szervezése, - Konfliktuskezelő tanórai foglalkozások, (szituációs játékok, szerepjátékok, önismereti játékok) - Olyan új módszertani elemek bevezetése, amelyek közösségépítőek lehetnek (kooperatív technikák) - Versenyek, bemutatók, kiállítások, előadások szervezése, közös munkavégzés 1.5. A pedagógusok helyi feladatai, az osztályfőnök feladatai A pedagógusok feladatainak részletes listáját személyre szabott munkaköri leírásuk tartalmazza. A pedagógusok legfontosabb helyi feladatait az alábbiakban határozzuk meg: - a tanítási órákra való felkészülés, - a tanulók dolgozatainak javítása, - a tanulók munkájának rendszeres értékelése, - a megtartott tanítási órák dokumentálása, az elmaradó és a helyettesített órák vezetése, - különbözeti, osztályozó, javító vizsgák lebonyolítása, - dolgozatok, tanulmányi versenyek összeállítása, értékelése, - a tanulmányi versenyek lebonyolítása, - tehetséggondozás, a tanulók fejlesztésével kapcsolatos feladatok, - felügyelet a vizsgákon, tanulmányi versenyeken, iskolai méréseken, - iskolai kulturális és sportversenyek szervezése, - osztályfőnöki, munkaközösség-vezetői, diákönkormányzatot segítő feladatok ellátása,

18 18 - az ifjúságvédelemmel kapcsolatos feladatok ellátása, - szülői értekezletek, fogadóórák megtartása - részvétel nevelőtestületi értekezleteken, megbeszéléseken, - részvétel a munkáltató által elrendelt továbbképzéseken, - a tanulók felügyelete óraközi szünetekben és ebédeléskor, - tanulmányi kirándulások, iskolai ünnepségek és rendezvények megszervezése, - iskolai ünnepségeken és rendezvényeken való részvétel, - részvétel a munkaközösségi értekezleteken, - tanítás nélküli munkanapon az igazgató által elrendelt szakmai jellegű munkavégzés, - iskolai dokumentumok készítésében, felülvizsgálatában való közreműködés, - szertárrendezés, a leltárak és szaktantermek rendben tartása, - osztálytermek rendben tartása és dekorációjának kialakítása. Az osztályfőnököt- a munkaközösség-vezetőkkel és az igazgató helyettessel konzultálva- az igazgató bízza meg minden tanév júniusában, elsősorban a felmenő rendszer elvét figyelembe véve. Az osztályfőnök feladatai és hatásköre - Az iskola pedagógiai programjának szellemében neveli osztályának tanulóit, munkája során maximális tekintettel van a személyiségfejlődés jegyeire. - Segíti a tanulóközösség kialakulását. - Segíti és koordinálja az osztályban tanító pedagógusok munkáját. Kapcsolatot tart az osztály szülői munkaközösségével. - Figyelemmel kíséri a tanulók tanulmányi előmenetelét, az osztály fegyelmi helyzetét. - minősíti a tanulók magatartását, szorgalmát, minősítő javaslatát a nevelőtestület elé terjeszti. - Szülői értekezletet tart. - Ellátja az osztályával kapcsolatos ügyviteli teendőket: napló vezetése, ellenőrzése, félévi és év végi statisztikai adatok szolgáltatása, bizonyítványok megírása, továbbtanulással kapcsolatos adminisztráció elvégzése, hiányzások igazolása. - Segíti és nyomon követi osztálya kötelező orvosi vizsgálatát. - Kiemelt figyelmet fordít az osztályban végzendő ifjúságvédelmi feladatokra, kapcsolatot tart az iskola ifjúságvédelmi felelősével. - Tanulóit rendszeresen tájékoztatja az iskola előtt álló feladatokról, azok megoldására mozgósít, közreműködik a tanórán kívüli tevékenységek szervezésében. - Javaslatot tesz a tanulók jutalmazására, büntetésére, segélyezésére. - Részt vesz munkaközösségének munkájában, segíti a közös feladatok megoldását. - Órát látogat osztályában, különös tekintettel a rendkívüli esetekre Kiemelt figyelmet igénylő tanulókkal kapcsolatos pedagógiai tevékenység A tehetség, képesség kibontakoztatását segítő tevékenységek Felelősségteljes feladat, mely minden szaktanár részéről nagy odafigyelést, törődést igényel.

19 19 Továbbra is biztosítjuk a széles választási lehetőséget a tanulók érdeklődésének, irányultságának megfelelően. A tehetséggondozást szakköreink és a középiskolai előkészítők szolgálják. A szakköri munkában részt vehetnek az úgynevezett áltagos képességű gyermekek is, akik egy-egy területen kiaknázatlan tehetséggel bírnak; a szakköri keretekben lehetőség nyílik fejlesztésükre, sikerélményhez jutásukra. Egyéb tanórán kívüli tevékenységeink: A pályaválasztás sikere érdekében (igényeknek és lehetőségeknek megfelelően) magyar, matematika, biológia és német előkészítőt működtetünk 8.osztályos és érdeklődő 7.osztályos tanulók számára. A mindennapi testnevelés biztosítására: tánc, és egyéb játékos foglalkozások folynak alsó és felső tagozaton. A változatos sportolási lehetőség megteremetésének érdekében a DSE és az IPR együttműködés keretében labdajátékok, asztalitenisz, sakk stb. foglalkozások működnek. A törökszentmiklósi Kodály Zoltán Zeneiskola és Művészeti Alapiskola segítségével biztosítjuk a kihelyezett művészetoktatást: Ennek keretein belül szerveződik a vizuális alapiskola (egyéni finanszírozású, bizonyos esetekben az IPR terhére átvállaljuk tanulók utazási költségeit) Célirányos, ismertterjesztő kirándulások: - Színházlátogatás, (IPR) - Kiállítások megtekintése, (IPR) - Pályaválasztási, egyéb tanulmányi kirándulás (kizárólag önkéntes alapon, a szülők által finanszírozva) (nyertes pályázat esetén az IPR és a TÁMOP B azonosítási számú projekt keretén belül átvállaljuk az utazási költségeket a szülőktől) Rendezünk házi tanulmányi versenyeket, szavaló- és prózamondó versenyt, részt veszünk városi- megyei ill. kistérségi versenyeken a megmérettetés érdekében. Ezekre továbbra is felkészítjük tanulóinkat.

20 A tanulási kudarcnak kitett tanulók felzárkózását segítő program A tanulási kudarc kialakulásának lehetséges okai: - Alapkészségek (írás, olvasás, számolás, beszéd) nem megfelelő fejlettsége - Tanulási képességek alacsony színvonala - Az általános iskolák közötti különbségek (feltételrendszer, követelményrendszer, stb.) - Irreális pályaválasztás - Rossz időbeosztás, túlterheltség - Koncentráció hiány - Rossz tanulási technikák - Irreális elvárások Felismerése: - A tanuló teljesítménye nincs arányban a befektetett munkával - Szorongás, félelem megjelenése (düh, agresszió) - Képességek mérése A segítő programok: - Tanulási technikák tanítása - A kommunikációs képességek fejlesztése - Differenciált foglalkozás tanórán - Felzárkóztató foglalkozások beindítása a hiányzó ismeretek pótlására - Iskolapszichológus bevonása Az IPR és a TÁMOP B azonosítási számú projekt keretén belül feladatunk átlendíteni tanulóinkat nehézségeiken. Ezt a célt szolgálják: - Szoros kapcsolatot alakítottunk ki a Nevelési Tanácsadóval. - Segítjük az óvodából az iskolába, illetve az általános iskolából a középiskolába való átmenetet. - Tudatosan segítjük tanulóink reális pályaválasztását. - Tanulási technikákat tanítunk A beilleszkedési, magatartási és tanulási nehézségekkel küzdők segítése A tanórai és tanórán kívüli tevékenységek a tanulók és szülők elvárásait szolgálják. Teret adnak a felzárkóztatásnak és a tanulói tehetség kibontakozatásának, nem feledve a "mindenki valamiben tehetséges" elvet. A tehetséggondozással párhuzamosan fontos feladatunk a tanulási problémával küzdő, lassabban haladó tanulók felzárkóztatása. Ezeknél a tanulóknál a szociális-, műveltségi hátrányból és a családi háttérből adódó hiányok pótlására kell törekednünk. Meg kell győzni

21 21 a szülőket s bevonni őket a folyamatos nevelőmunkába. A megfelelő kapcsolat kialakítása, a rendszeres találkozás, beszélgetés előbb-utóbb eredménnyel jár. A hátrányos szociokulturális helyzetű tanulók felzárkóztatásának színterei Tanítási órákon: - differenciálással, - egyéni bánásmóddal, fokozott törődéssel, - személyre tervezett házi feladattal, - feladatok adásával valósul meg, - kooperatív technikák alkalmazása Tanítási órán kívül: - korrepetálással, - kiscsoportos foglalkozások szervezésével, - egyéni fejlesztő foglalkozással. Iskolánkban a hatályos törvényeknek megfelelően bevezettük a képességkibontakoztató és integrációs felkészítést. (IPR) Délutáni tanulószobai foglalkozásokon: - differenciálással, - egyéni foglalkozással történik. Feladat: - Biztosítani a nyugodt tanulás feltételeit. - A tanulás helyes technikájának kialakítása. - A tanulási folyamat ellenőrzése, a helyes napirend, tanulási rend megtanítása. - A tanulószobai csoportok összetételéből adódóan a cigánygyermekek készségfejlesztése. További feladat: A tanulási nehézséggel küzdő (pl.: dyslexiás, dysgráphiás, dyscalculiás) tanulók szakemberhez irányítása, kapcsolattartás a Nevelési Tanácsadó pedagógusaival, logopédussal, munkájuk segítése, kölcsönös bizalom alapján. A szociális hátrányok, a beilleszkedési és magatartászavarok, valamint a tanulási nehézségek leküzdését segítő tevékenységi formák - tanulószobai ellátás, - egyéni fejlesztés, (IPR és a TÁMOP B azonosítási számú projekt) - könnyített testnevelés

22 22 A beilleszkedési, magatartási nehézségek enyhítését szolgáló egyéb tevékenységek: - szoros kapcsolat az óvodával, nevelési tanácsadóval, és gyermekjóléti szolgálattal (IPR és a TÁMOP B azonosítási számú projekt) - az egyéni képességekhez igazodó tanórai tanulás megszervezése - a nevelők és tanulók személyes kapcsolatai - a családlátogatások - a szülők és a családok nevelési gondjainak segítése Sajátos nevelési igényű tanulók ellátását az iskola az alapító okirata alapján és a Közoktatási törvény 86.. (2.) szerint látja el, amennyiben azok a többi gyermekkel, tanulóval együtt nevelhetők, oktathatók. Amennyiben a tanuló a szakértői vélemény alapján sajátos nevelési igényű, illetve BTMN-es, a 14/1994. (VI.24.)MKM rendelet 26/A (4) alapján megilletik a sajátos nevelési igényhez kapcsolódó ellátások. Az intézmény vezetője felelős a fejlesztő foglalkozások szakvéleményekben meghatározottak szerinti megszervezéséért. Ennek ellenőrzését szeptember 1-től a területileg illetékes, nevelési tanácsadás feladatait ellátó pedagógiai szakszolgálat (Hunyadi Mátyás Általános és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat, Törökszentmiklós, Almásy út 25.) végzi. A sajátos nevelési igényű tanulókat a szakértői és rehabilitációs bizottság, vagy a nevelési tanácsadó szakértői véleménye alapján - a szülő írásos kérelmére- az igazgató mentesíti egyes tantárgyakból az értékelés és minősítés alól. Felzárkóztatásukat a többiekhez egyéni foglalkozás keretében segíti elő. Az IPR és a TÁMOP B azonosítási számú projekt keretén belül Tanulási motivációt erősítő és fenntartó tevékenységeket alkalmazunk, mint például a kooperatív technikák, differenciált tanulásszervezési technikák és projektmódszer. A megvalósítás érdekében pedagógusaink célirányos képzéseken vesznek részt. Ennek eredményeként tanulóink az alapképességek biztos birtokosai lehetnek. A tanulás részképességei- figyelem, beszéd, olvasás, emlékezés, gondolkodás, az önművelésre való képesség fejlődik. Tanulóink megtanulják önállóan szervezni mindennapjaikat, képesek lesznek saját, célszerű szokásrendszereiket kialakítani Az ifjúságvédelmi feladatok ellátása A gyermeknek joga van alapvetően lakóhelyén, családi környezetében élve személyiségállapotának és életkorának megfelelő oktatási lehetőségekhez, illetve a gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátáshoz. Az iskola a törvényben szabályozott gyermekvédelmi rendszerhez kapcsolódik. Az elsődleges jelzőrendszer szerepét tölti be a gyermek, tanulók veszélyeztetettségének

23 23 megelőzése és megszüntetése érdekében. Ennek során együttműködik a gyermekvédelmi rendszerhez kapcsolódó más személyekkel, hatóságokkal. A társadalmi - gazdasági helyzet változása kihat a gyermek- és ifjúságvédelmi munkára is. Egyre nő a létminimum alatt élő családok száma, egyre több gyermek érkezik szociokulturális hátránnyal az iskolába. Nő az ún. "csellengő" fiatalok száma. Ezekből a tényekből adódnak a célok, melyek között kiemelkedő szerepet kap a prevenció. Célok: - az általános és korai prevenció - az iskolai jelzőrendszer működtetése - a kialakult veszélyeztetettség megfelelő "kezelése a rendelkezésre álló eszközökkel, a gyermek lehetőség szerinti családban tartása Feladataink felosztása a célból adódóan: - megelőző prevenciós feladatok - kezelő feladatok - A hátrányos helyzet és a veszélyeztetettség időben történő felismerése, felderítése az okok feltárásával, nyilvántartás. - A gyermek egészségi állapotának figyelemmel kísérése, rendszeres orvosi, fogorvosi ellátás biztosítása. - A gyermek elemi szükségleteinek ellátása a családban, az otthoni életforma folyamatos megismerése. - A tanuló eredményeinek, a rendszeres iskolába járásnak a folyamatos ellenőrzése a tanulás befejezése és a pályaválasztás érdekében. - Segítségnyújtás a cigány etnikumból érkező gyermekek szociokulturális hátrányának csökkentés érdekében. - A gyermek intézményes ellátása, az iskola valamennyi szolgáltatásának biztosítása. - Együttműködés az osztályfőnökkel, a diákönkormányzattal, a tanulók jogainak megismertetése. - A család szociális és anyagai helyzetének megfelelően a különféle támogatások felkutatása, a hozzájutás segítése - Segítő külső szervekkel, szakemberekkel az együttműködés kialakítása, folyamatos kapcsolattartás. (IPR és a TÁMOP B azonosítási számú projekt)

24 24 - Családgondozásra javaslat elkészítése, közvetítés a Gyermekjóléti Szolgálathoz. Tevékenységek Szociális szolgáltatások: - szervezett egészségügyi vizsgálatok - reggeli ügyelet 7.30-tól (szülő külön kérésére indokolt estben 7.00-tól) - étkeztetés: tízórai-ebéd uzsonna - tanulószobai ellátás - kezdeményezés az önkormányzati segélyezésre Egyéb tevékenységek: - A tanulási nehézségekkel küzdő tanulók felzárkóztatása tanórai csoportban, korrepetáláson, órarenden kívül, az iskola öntevékeny csoportjaiba való bekapcsolódással. - Fejlesztő foglalkozások - Logopédiai foglalkozás, iskolaérettségi vizsgálat, utazó szakemberek foglalkoztatása Kapcsolattartás - a családdal (családlátogatás, szülői értekezlet, fogadóóra, IPR értékelő megbeszélések,támop b stb.) - orvossal, védőnővel, gyermekvédelmi szolgálattal - az önkormányzattal - gyámügyi előadó - egyéb társadalmi szervezetekkel (a helyi Kisebbségi Önkormányzattal) - Nevelési Tanácsadóval - Megyei Pedagógiai Intézettel - Rendőrséggel Fontos a folyamatos információáramlás az osztálytanítók, osztályfőnökök között. Ez tervezett megbeszélésen, ill. kisiskola lévén napi információcserével lehetséges. A szervezett egészségügyi vizsgálatokon kívül mindennapos kapcsolat kiépítése szükséges az orvossal és a védőnővel. (oda-vissza működő jelzések). (Esetmegbeszélések havi rendszerességgel).

25 25 Ha a fent említett eszközök nem elégségesek, problémás esetben a gyermekjóléti szolgálathoz, önkormányzat gyámügyi előadójához valamint a Kisebbségi Önkormányzathoz kell segítségért fordulnunk. Bizonyos esetben, ha ez sem jár eredménnyel, a rendőrség adhat segítséget. Az említett "lépcsőfokokat" végig kell járnunk, még a konkrét problémás eset megnyugtatóan nem rendeződik. Az intézményen belül a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatok ellátását a gyermek- és ifjúságvédelmi felelős végzi, az iskola pedagógusaival együttműködve. A tanév elején az osztályfőnökök segítségével nyilvántartásba veszi a hátrányos és veszélyeztetett helyzetű tanulókat. Ezek után szorosan együttműködve fokozott figyelemmel kísérik e körbe tartozó tanulókat, hogy a helyzetük romlása esetén próbáljanak segíteni. A segítség formája lehet beszélgetés a tanulóval, szülővel, családlátogatás stb A szociális hátrányok enyhítését segítő tevékenység Településünkön magas a munkanélküliek száma, sok a nehéz körülmények között élő tanuló. Különböző programokkal igyekszünk segíteni beilleszkedésüket, folyamatos fejlődésüket. Nevelési programunkban elsősorban a távlati tervezéssel foglalkozunk. A helyzetfelmérés után meghatározzuk a tevékenység célját, valamint a lehetőségek számbavételével a hátrányok enyhítését szolgáló tevékenységformákat. /A hátrányos helyzetű tanulók felmérését évente el kell végezni./ A program célja: A tanulókból a társadalomba jól illeszkedő, demokrácia törvényeit ismerő állampolgárok váljanak. Olyanok, akik betartják az együttműködés szabályait, elfogadják, tisztelik a másságot. E cél teljesítése nehézségekbe ütközik a szociális hátrányokkal, valamint a beilleszkedési és magatartászavarokkal küzdő tanulóknál. A családok eltérő életkörülményei, a szülők iskolázottsági foka, a családok struktúrája, jövedelmi szintje differenciálják a tanulókat. Az IPR és a TÁMOP B azonosítási számú projekt jelentős lehetőséget biztosít számunkra, segíteni a hátrányos helyzetű tanulók beilleszkedését az iskolai környezetbe, segíteni a tanulók ismeretelsajátítását, egyéni ütemű fejlődését.

26 26 Feladatok A társadalmunkban ma élő konfliktusforrást hordozó különbségek intézményünk sajátos feladatait határozzák meg. Nevezetesen: - Stratégia kidolgozása az iskolán belül jelentkező esélyegyenlőtlenségek kezelésére. Tevékenységi terület: együttműködés az ifjúságvédelemmel, osztályfőnökökkel. - Az esélyegyenlőség biztosítása. Tevékenységi terület: lehetőség a tehetség kibontakoztatására, lehetőség a hiányok egy részének leküzdésére, lehetőség a sikeres életút eléréséhez. - A szelekció negatív hatásának megszüntetése. A homogén csoportok újratermelik az esélyegyenlőtlenséget, egységes szociális létre alkalmas személyiségeket csak heterogén csoportokban lehet nevelni. - A művelődési különbségek csökkentése, a feltételek megteremtése. Tevékenységi terület: a művelődési különbségek csökkentésére emelni kell az iskolai szervezésű kulturális programokat (színház, mozi, könyvtár, stb.) a diákönkormányzattal együttműködve. - A hátrányos helyzetű tanulók tudásszintjének emelése. Tevékenységi terület: felzárkóztató csoport, korrepetálás, differenciált munkaforma, egyéni bánásmód tanórán és tanórán kívül. - A tanulók szociális érzékenységének fejlesztése. Iskolánkban is érezhető az elszegényedés, így a szegénység nem iktatható ki az általunk közvetített világképből. Feladatként jelentkezik egy szociálisan érzékenyebb nemzedék kinevelése az esélyegyenlőség érdekében. A szociális hátrányok enyhítését az alábbi tevékenységek szolgálják: - Az egyéni képességekhez igazodó tanórai tanulás megszervezése. - A felzárkóztató órák. - Diákétkeztetés. - Drog- és bűnmegelőzési programok. -Az iskolai könyvtár, valamint az iskola létesítményeinek, eszközeinek egyéni vagy csoportos használata. - A nevelők és a tanulók segítő személyes kapcsolatai. - A családlátogatások.

27 27 - Továbbtanulás irányítása, segítése. - Iskolai gyermek és ifjúságvédelmi felelős tevékenysége. - A tankönyvvásárláshoz nyújtott segélyek. - Szoros kapcsolat a Polgármesteri Hivatallal és a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálattal annak érdekében, hogy a szociális hátrányt elszenvedő tanulók minél hamarabb segítségben részesüljenek. - Olyan lehetőségek megkeresése, és szülőkkel valamint tanulókkal történő megismertetése, amelyek a szociális hátrányok enyhítését szolgálják. (ösztöndíjak, Arany János Tehetséggondozó valamint Kollégiumi programok, Útravaló ösztöndíjprogram) 1.7. Az intézményi döntési folyamatban való tanulói részvétel rendje A diákönkormányzat A diákönkormányzat az iskola diákjainak érdekvédelmi és jogérvényesítő szervezete. A diákönkormányzat véleményt nyilváníthat, javaslattal élhet a nevelési-oktatási intézmény működésével és a tanulókkal kapcsolatos valamennyi kérdésben. A diákönkormányzat saját szervezeti és működési szabályzata szerint működik. Jogait a hatályos jogszabályok, joggyakorlásának módját saját szervezeti szabályzata tartalmazza. A működéséhez szükséges feltételeket az intézmény vezetője biztosítja a szervezet számára. A diákönkormányzat szervezeti és működési szabályzatát a diákönkormányzat készíti el és a nevelőtestület hagyja jóvá. Az iskolai diákönkormányzat élén, annak szervezeti és működési szabályzatában meghatározottak szerint választott diákönkormányzatot segítő pedagógus áll. A diákönkormányzat tevékenységét a diákmozgalmat segítő tanár támogatja és fogja össze, akit ezzel a feladattal a diákközösség javaslatára az igazgató bíz meg határozott, legföljebb ötéves időtartamra. A diákönkormányzat véleményét a hatályos jogszabályok szerint be kell szerezni az iskolai SZMSZ jogszabályban meghatározott rendelkezéseinek elfogadása előtt, a tanulói szociális juttatások elosztási elveinek meghatározása előtt, az ifjúságpolitikai célokra biztosított pénzeszközök felhasználásakor, a házirend elfogadása előtt A vélemények írásos vagy jegyzőkönyvi beszerzéséért az intézmény igazgatója felelős. A jogszabály által meghatározott véleményeztetésen felül az intézmény nem határoz meg olyan ügyeket, amelyekben a döntés előtt kötelező kikérni a diákönkormányzat véleményét.

28 Kapcsolattartás a szülőkkel, tanulókkal, az iskola partnereivel A tanulók közösségét érintő együttműködési formák: A tanulókat az iskola életéről, az iskolai munkatervről, illetve az aktuális feladatokról az iskola igazgatója, a diákönkormányzat felelős vezetője és az osztályfőnökök tájékoztatják: - az iskola igazgatója évente legalább egyszer a diákközgyűlésen, valamint a diákönkormányzat ülésén, - a diákönkormányzat vezetője a diákönkormányzat vezetőségének ülésén és a faliújságon keresztül, - az osztályfőnökök folyamatosan az osztályfőnöki órákon. A tanulót és a tanuló szüleit a tanuló fejlődéséről, egyéni haladásáról a tanítók, a szaktanárok folyamatosan (szóban ill. a tájékoztató füzeten keresztül írásban) tájékoztatják. Az integrációs ill. képesség-kibontakoztató nevelésben részesülő tanulókat és szüleiket a törvényben meghatározott időpontokban az osztályfőnökök, a tanítók és a szaktanárok tájékoztatják. A tanulók kérdéseiket, véleményüket, javaslataikat szóban vagy írásban egyénileg ill. választott képviselőik útján közölhetik az iskola igazgatójával, a nevelőkkel, a nevelőtestülettel vagy az iskolaszékkel A szülők közösségét érintő együttműködési formák Pedagógiai program csak a szülők egyetértésével, a szülőkkel való harmonikus kapcsolat kialakításával, ápolásával valósítható meg. A nevelés két fő színterén, az iskolában és a családban összhangot kell teremteni a közös cél eléréséért. Ennek érdekében az iskolának tájékoztatni kell a szülőket a nevelési célokról, feladatokról, az alkalmazott módszerekről, meg kell ismernie a szülők elvárásait, véleményét. A szülőket az iskola egészének életéről, az iskolai munkatervről, az aktuális feladatokról az iskola igazgatója és az osztályfőnökök tájékoztatják: - az iskola igazgatója évente legalább egyszer a szülői munkaközösség ülésén, vagy az összevont iskolai szintű szülői értekezleten - az osztályfőnökök évente 3 alkalommal az osztályok szülői értekezletein Szülői képviseleti fórumok: A közoktatási törvény rendelkezik a szülők közösségéről valamint az iskolaszékről. Ennek értelmében a szülői képviseletet az iskolaszék, a szülői munkaközösségek látják el.

29 29 A szülő, mint iskolahasználó kérheti: - az ifjúságvédelem segítségét - napközi-otthoni és tanulószobai ellátást - a nem kötelező, tanórán kívüli foglalkozások szervezését. A szülő, mint a tanulás-nevelési folyamat segítője tevékenykedhet: - az iskola esztétikai arculatának alakításában - az eszközök gyarapításában - rendezvények szponzorálásában, lebonyolításában - táboroztatásban, kirándulások szervezésében, lebonyolításában, tárgyi támogatás, szellemi és társadalmi munkaformájában A szülők és a pedagógusok együttműködésének formái és fórumai A nevelőmunka segítéséhez a szülőktől az alábbi közreműködési formákat várjuk el: - aktív részvételt az iskolai rendezvényeken - őszinte véleménynyilvánítást, - együttműködő magatartást, - nevelési problémák őszinte megbeszélését, közös megoldását, - a családi nevelésben jelentkező nehézségek közös legyőzését, - érdeklődő-segítő hozzáállást, - szponzori segítségnyújtást, Fórumai: Családlátogatás Feladata a gyermekek családi hátterének, körülményeinek megismerése, ill. tanácsadás optimális fejlesztésük érdekében. Környezettanulmány készítése. (TÁMOP B számú projekt) Szülői értekezlet Célja: a közös feladatok, célok megtervezése, a problémák megoldása, kapcsolatteremtés iskola-szülő, szülő-iskola között. Feladata: - a szülők és pedagógusok közötti folyamatos együttműködés kialakítása; - a szülők tájékoztatása az iskola céljairól, feladatairól, lehetőségeiről, az országos és a helyi közoktatás-politika alakulásáról, változásairól, a helyi tanterv követelményeiről, az iskola és a szaktanárok értékelő munkájáról, az egyes tanulók tanulmányi előmeneteléről, iskolai

Festetics Kristóf ÁMK Pókaszepetk Óvoda iskola átmenet segítő mikro-csoport

Festetics Kristóf ÁMK Pókaszepetk Óvoda iskola átmenet segítő mikro-csoport Festetics Kristóf ÁMK Pókaszepetk Óvoda iskola átmenet segítő mikro-csoport Tagjai: Célok: Szocializációs különbségek csökkentése Óvoda és iskola nevelési stratégiájának, módszertanának egymáshoz való

Részletesebben

Módosító Okirat. Okirat szám: 22/30750-2/2015.

Módosító Okirat. Okirat szám: 22/30750-2/2015. Okirat szám: 22/30750-2/2015. Módosító Okirat A Pestszentlőrinci Csemete Óvoda a Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testülete által 2014. március 12.

Részletesebben

Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskola 028327. Különös közzétételi lista

Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskola 028327. Különös közzétételi lista Kétegyházi Márki Sándor Általános 028327 Különös közzétételi lista 2015/2016 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Szak Szakvizsga

Részletesebben

Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Alapító Okiratának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege

Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Alapító Okiratának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Alapító Okiratának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege 2. számú melléklet (A Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

1. sz. melléklet: Intézményi Közoktatási Esélyegyenlőségi Intézkedési Terv helyzetelemzésének adattáblái Készült: 2009. szeptember 17.

1. sz. melléklet: Intézményi Közoktatási Esélyegyenlőségi Intézkedési Terv helyzetelemzésének adattáblái Készült: 2009. szeptember 17. 1. sz. melléklet: Intézményi Közoktatási Esélyegyenlőségi Intézkedési Terv helyzetelemzésének adattáblái Készült: 2009. szeptember 17. 1. Intézményi alapadatok OM azonosító: 036396 Intézmény neve, címe:

Részletesebben

Avastetői Általános, Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény OM: 028985. PEDAGÓGIAI PROGRAM Tartalomjegyzék

Avastetői Általános, Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény OM: 028985. PEDAGÓGIAI PROGRAM Tartalomjegyzék Avastetői Általános, Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény OM: 028985 PEDAGÓGIAI PROGRAM Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék I. Iskolánkról... Hiba! A könyvjelző nem

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 67/2016. (III. 30.) számú. h a t á r o z a t a Lengyel Laura Óvoda Alapító Okiratának módosításáról

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 67/2016. (III. 30.) számú. h a t á r o z a t a Lengyel Laura Óvoda Alapító Okiratának módosításáról ÚJFEHÉRTÓI POLGÁRMESTERI HIVATAL 444 Újfehértó, Szent István út 10. Tel.:(4) 90 000 Fax: (4) 90 00 E-mail: polghiv@ujfeherto.hu Web: www.ujfeherto.hu K i v o n a t Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Helyi tanterv az alapfokú

Helyi tanterv az alapfokú Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 4032 Debrecen, Bolyai u. 29.sz. Tel.: (52) 420-377 Tel./fax: (52) 429-773 Email: bolyai29@axelero.hu Helyi tanterv az alapfokú

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 EREDMÉNYESSÉG ÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG (TÁMOP 3.1.1. / 4.2.1.) VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ

Részletesebben

AZ ÖNÉRTÉKELÉS SZEREPE ÉS FOLYAMATA AZ INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSBEN M&S Consulting Kft.

AZ ÖNÉRTÉKELÉS SZEREPE ÉS FOLYAMATA AZ INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSBEN M&S Consulting Kft. AZ ÖNÉRTÉKELÉS SZEREPE ÉS FOLYAMATA AZ INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSBEN INNOVATÍV MINŐSÉGFEJLESZTÉSI ESZKÖZÖK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN (1.) EFQM Szakképzési Modell adaptáció 1995-1999 COMENIUS 2000 közoktatási minőségfejlesztési

Részletesebben

A 2014/2015-ÖS TANÉV RENDJE

A 2014/2015-ÖS TANÉV RENDJE A 2014/2015-ÖS TANÉV RENDJE A 35/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete, a Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Pedagógiai Programja alapján A tanév 2014. szeptember 1-től 2015. június 15-ig tart

Részletesebben

Árpád Fejedelem Általános Iskola. Alapító Okirata

Árpád Fejedelem Általános Iskola. Alapító Okirata Árpád Fejedelem Általános Iskola Alapító Okirata Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete - mint fenntartó- a rendelkezésre álló dokumentumok alapján az 1800-as években Felsővárosi Római Katolikus Elemi

Részletesebben

Beszámoló: a kompetenciamérés eredményének javítását célzó intézkedési tervben foglaltak megvalósításáról. Őcsény, 2015. november 20.

Beszámoló: a kompetenciamérés eredményének javítását célzó intézkedési tervben foglaltak megvalósításáról. Őcsény, 2015. november 20. Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola székhelye: 7143 Őcsény, Perczel Mór utca 1. Tel: 74/496-782 e-mail: amk.ocseny@altisk-ocseny.sulinet.hu Ikt.sz.: /2015. OM: 036345 Ügyintéző: Ősze Józsefné Ügyintézés

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók Oktatói munka hallgatói véleményezése Oktatók Eredmények 1. A diákok órákon való részvételi hajlandósága eltérő attitűdöket mutat. A hallgatók négyötöde (80%) gyakori látogatója az előadásoknak, szemináriumoknak.

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSE 2005. július hó 14-én tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvi K I V O N A T A

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSE 2005. július hó 14-én tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvi K I V O N A T A BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSE 2005. július hó 14-én tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvi K I V O N A T A Tárgy: Az intézményi alapító okiratok módosítása a szakfeladat számok módosítása, illetve

Részletesebben

TÁMOP-3.4.3/08/2-2009-0005 ZSENI-ÁLIS-a zalai tehetségekért EGYÉNI FEJLESZTÉSI TERV ANYANYELVI FEJLESZTÉSI PROGRAM

TÁMOP-3.4.3/08/2-2009-0005 ZSENI-ÁLIS-a zalai tehetségekért EGYÉNI FEJLESZTÉSI TERV ANYANYELVI FEJLESZTÉSI PROGRAM TÁMOP-3.4.3/08/2-2009-0005 ZSENI-ÁLIS-a zalai tehetségekért EGYÉNI FEJLESZTÉSI TERV ANYANYELVI FEJLESZTÉSI PROGRAM A tevékenység neve, címe: Anyanyelvi kultúra fejlesztése 4. osztályos tehetségígéreteknél

Részletesebben

végzettség szakképzettség munkakör, beosztás alkalmazás tantárgyfelosztás szerint tanít 1 főiskola szakvizsgázott

végzettség szakképzettség munkakör, beosztás alkalmazás tantárgyfelosztás szerint tanít 1 főiskola szakvizsgázott Közzétételi lista 2015/2016. A 229/2012 (VIII.28.) Korm.rendelet 23 alapján 2230 Gyömrő, Üllői út 26. Tel/fax: 06-29-332-983 e-mail: gyomro@axelero.hu Honlap: www.telekikastely.hu OM azonosító: 038549

Részletesebben

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2015/2016-os tanévben. Augusztus

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2015/2016-os tanévben. Augusztus A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2015/2016-os tanévben Augusztus Augusztus 17. Augusztus 18-19. Augusztus 24-25 Augusztus 24-25. Augusztus 26. Vezetőségi értekezlet Tantestületi alakuló

Részletesebben

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. A célok meghatározása, felsorolása A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 76. -a alapján a Nemzeti Választási Iroda folyamatosan

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta:

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta: 2014. június 23. napján 19.00 órakor tartott ülésének könyvéből. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta: Tárgy: napirend elfogadása

Részletesebben

Kivonat. Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

Kivonat. Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Kivonat Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének 245/2011.(12.15.) Öh. számú határozata

Részletesebben

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Szentmártonkátai Arany János Általános Iskola. Szentmártonkáta 2013. A nevelőtestület elfogadta: 2013. március 25.

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Szentmártonkátai Arany János Általános Iskola. Szentmártonkáta 2013. A nevelőtestület elfogadta: 2013. március 25. Szentmártonkáta PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. A nevelőtestület elfogadta: 2013. március 25. Iktatószám: 237/2013. Módosítás: 2014. március 31. Iktatószám: 138/2014. osztani magad: hogy sokasodjál; kicsikhez

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016 / 2017. tanév OM azonosító 031 966 Iskolánk a nemzeti köznevelési törvényben előírt létszámok alapján alakítja ki az osztálylétszámokat, tanulócsoportokat. Az iskola felvételi

Részletesebben

1. A közoktatási intézmény (a továbbiakban: költségvetési szerv) neve: Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium

1. A közoktatási intézmény (a továbbiakban: költségvetési szerv) neve: Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium 2. számú melléklet Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium Alapító Okiratának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege (A Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat

Részletesebben

MI AZ A TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS?

MI AZ A TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS? MI AZ A TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS? Az egészséges táplálkozás alapjai a tápanyagok ismertetése és szerepe, a táplálkozási piramis ÉVFOLYAM: 1 2. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM:

Részletesebben

Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Mottó: Ez az én sulim, legyen a tied is! Jól érzed majd magad, mert itt jó a hangulat, sok barátom van, érdekes programok várnak bennünket. KUKUCSKÁLÓ PROGRAM Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú

Részletesebben

ZIPERNOWSKY KÁROLY MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA MUNKA-, RENDEZVÉNY-, ÉS FELADATELLÁTÁSI TERVE. A 2013 / 2014 es TANÉVRE

ZIPERNOWSKY KÁROLY MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA MUNKA-, RENDEZVÉNY-, ÉS FELADATELLÁTÁSI TERVE. A 2013 / 2014 es TANÉVRE ZIPERNOWSKY KÁROLY MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA MUNKA-, RENDEZVÉNY-, ÉS FELADATELLÁTÁSI TERVE A 2013 / 2014 es TANÉVRE A 2013/2014-es tanévben a szorgalmi idő Első tanítási nap: 2013. szeptember 2. (hétfő)

Részletesebben

A L A P Í T Ó O K I R A T

A L A P Í T Ó O K I R A T Alapítás éve: 1992. Alapító határozat: 434/1992. (XII. 1.) sz. önko. hat. Módosító határozatok: 278/1995. (XII. 20.) sz. önko. hat. 185/1997. (XII. 9.) sz. önko. hat. 177/1998. (VI. 30.) sz. önko. hat.

Részletesebben

2012. Szentgotthárd Város és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás. Belső ellenőr Drávecz-Kovács Renáta

2012. Szentgotthárd Város és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás. Belső ellenőr Drávecz-Kovács Renáta 2012. Szentgotthárd Város és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás Belső ellenőr Drávecz-Kovács Renáta Iktatószám: 4532-5-BÉ/2012. [ELLENŐRZÉSI JELENTÉS] Tanórán kívüli foglalkozások vizsgálata Ellenőrzés

Részletesebben

MILYEN A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND?

MILYEN A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND? MILYEN A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND? Az egészséges táplálkozás alapjai a tápanyagok ismertetése és szerepe, a táplálkozási piramis ÉVFOLYAM: 3 6. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM:

Részletesebben

- 1 - Szent-Györgyi Albert Általános Iskola. TÁMOP-3.1.4/08/2/2008-0031 Munkaterv

- 1 - Szent-Györgyi Albert Általános Iskola. TÁMOP-3.1.4/08/2/2008-0031 Munkaterv - 1 - Szent-Györgyi Albert Általános Iskola TÁMOP-3.1.4/08/2/2008-0031 Munkaterv - 2 - Célhoz rendelt feladatok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív

Részletesebben

AJAK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 99/2013. (V.30.) H A T Á R O Z A T A

AJAK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 99/2013. (V.30.) H A T Á R O Z A T A K I V O N A T Ajak Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. május 30. napján tartott ülésének jegyzőkönyvéből AJAK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 99/2013. (V.30.) H A T Á

Részletesebben

Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT. Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL

Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT. Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának indoklása: Az órán

Részletesebben

szociális intézmény biztosítja. Az ott igénybe vett étkezéshez kapcsolódó díj befizetését ezen intézmény térítési díj szabályzata tartalmazza.

szociális intézmény biztosítja. Az ott igénybe vett étkezéshez kapcsolódó díj befizetését ezen intézmény térítési díj szabályzata tartalmazza. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régió Központ Fejlesztő Nevelést-Oktatást Végző Iskola közzétételi lista a 9/0. (VIII. 8.) Korm. rendelet alapján:. Felvételi lehetőség az intézménybe: A fejlesztő

Részletesebben

Pedagógiai Program 2013. Kincskereső Általános Iskola Tófej 037599

Pedagógiai Program 2013. Kincskereső Általános Iskola Tófej 037599 Pedagógiai Program 2013 Kincskereső Általános Iskola Tófej 037599 1 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja..3 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai..3

Részletesebben

Füzesabony Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése (ÁROP-1.A.2/A - 2008-0154)

Füzesabony Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése (ÁROP-1.A.2/A - 2008-0154) Füzesabony Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése (ÁROP-1.A.2/A - 2008-0154) 2010.12.08. Erdész János Témák Projekttel szembeni elvárások Projektszakaszok, elvégzett feladatok, eredménytermékek

Részletesebben

Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület

Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület 1152 Budapest Szentmihályi út 171. 3/66b. Kiegészítő melléklet 2015. évről Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. Számviteli beszámoló 3. Kimutatás a költségvetési

Részletesebben

A BOGYISZLÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA BOGYISZLÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A BOGYISZLÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA BOGYISZLÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA BOGYISZLÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA Tartalom BEKÖSZÖNŐ... 4 I.AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 5 1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 5 Pedagógiai alapelveink...

Részletesebben

A felsőtagozatos munkaközösség munkaterve a 2011/2012- es tanévre

A felsőtagozatos munkaközösség munkaterve a 2011/2012- es tanévre A felsőtagozatos munkaközösség munkaterve a 2011/2012- es tanévre Mezőzombor, 2011. szeptember 15. Bodnár Bertalanné mkv. Jóváhagyta: 2011. szeptember... Kiss Péterné Ig. 2 A munkaközösség tagjai: A felső

Részletesebben

Vezetőtárs értékelő kérdőív

Vezetőtárs értékelő kérdőív Vezetőtárs értékelő kérdőív Kérdőív megnevezése Jele, kódja Vezetőtárs értékelő kérdőív 11_Ovodavezetőtárs_Ért Önértékelés Értékelés Kérjük a megfelelőt aláhúzni! sorsz Megnevezés Adat 1. Óvodavezető neve

Részletesebben

A tanév rendje. 2013.szeptember 23.(hétfı) Osztályozó vizsga (magántanuló) 2014.január 14.(kedd) I. félév vége 2014.január 17.

A tanév rendje. 2013.szeptember 23.(hétfı) Osztályozó vizsga (magántanuló) 2014.január 14.(kedd) I. félév vége 2014.január 17. A tanév rendje A szorgalmi idı 2013. szeptember 02-én (Hétfı) az elsı tanítási nappal kezdıdik és 2014. június 13-án (péntek) az utolsó tanítási nappal fejezıdik be. A tanítási napok száma: 180 nap Alakuló

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére Szám: 02/79-6/2007 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

Vizuális- és környezetkultúra tanári szak mesterképzés A VIZUÁLIS- ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA TANÁR SZAK BEMUTATÁSA UTOLJÁRA INDÍTVA 2016. 09.01.

Vizuális- és környezetkultúra tanári szak mesterképzés A VIZUÁLIS- ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA TANÁR SZAK BEMUTATÁSA UTOLJÁRA INDÍTVA 2016. 09.01. kultúra szak mesterképzés A VIZUÁLIS- ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA TANÁR SZAK BEMUTATÁSA UTOLJÁRA INDÍTVA 2016. 09.01. Célkitűzések: A képzés célja a Képi ábrázolás alapképzésben (Ba) vagy más, a szaktel kompatibilis

Részletesebben

Pedagógiai Program Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium Kiskunfélegyháza 2015.

Pedagógiai Program Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium Kiskunfélegyháza 2015. Pedagógiai Program Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium Kiskunfélegyháza 2015. 0 Tartalom Tartalomjegyzék 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai,

Részletesebben

Közösen könnyebb program-jó gyakorlat

Közösen könnyebb program-jó gyakorlat Közösen könnyebb program-jó gyakorlat Intézmény neve: Fazekas József Általános Iskola, Napközi Otthonos Óvoda és Egységes Óvoda - Bölcsőde Intézmény e-mail címe: fazekasisk@gmail.com Kitöltő neve: Pap

Részletesebben

AZ ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

AZ ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA AZ ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 6 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai...

Részletesebben

A 2015/2016-OS TANÉV RENDJE

A 2015/2016-OS TANÉV RENDJE A 2015/2016-OS TANÉV RENDJE A 28/2015. (V. 28.) EMMI rendelete, a Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Pedagógiai Programja alapján A tanév 2015. szeptember 1-től 2016. június 15-ig tart

Részletesebben

Kérdőívek. Szigetszentmiklós, 2015. június

Kérdőívek. Szigetszentmiklós, 2015. június Kérdőívek Szigetszentmiklós, 2015. június Kitöltötték 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 44% 39% 13% szülők diákok tanárok Szülői kérdőív: 13% 16 14 14 12 10 8 6 6 8 6 6 5 5 5 a b c ny 4 2 0 3

Részletesebben

KAPUVÁRI KÉZ-MŰ ÉS SZOCIÁLIS FOGLALKOZTATÓ NONPROFIT KÖZHASZNÚ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011. Kapuvár, 2012. május 12.

KAPUVÁRI KÉZ-MŰ ÉS SZOCIÁLIS FOGLALKOZTATÓ NONPROFIT KÖZHASZNÚ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011. Kapuvár, 2012. május 12. KAPUVÁRI KÉZ-MŰ ÉS SZOCIÁLIS FOGLALKOZTATÓ NONPROFIT KÖZHASZNÚ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011. Kapuvár, 2012. május 12. A társaság célja Kapuvár város és környéke csökkent munkaképességű

Részletesebben

A A GYŐRI NÁDORVÁROSI ÉNEK-ZENEI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A A GYŐRI NÁDORVÁROSI ÉNEK-ZENEI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A A GYŐRI NÁDORVÁROSI ÉNEK-ZENEI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA OM azonosító: 202991 Szervezeti egységkód: 074077 Cím: 9024 Győr, Kálvária utca 20. E-mail cím: nador@nvarosi-gyor.sulinet.hu Telefon:

Részletesebben

Középiskolai felvételi eljárás. 2015-2016. tanév

Középiskolai felvételi eljárás. 2015-2016. tanév Középiskolai felvételi eljárás 2015-2016. tanév 1. Középiskolai felvételi eljárás legfontosabb dátumai 2015.11.13. Az Oktatási Hivatal közzéteszi a nyolcadik évfolyamosok számára központi írásbeli vizsgát

Részletesebben

Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása

Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása Pályázat kódja GINOP-1.3.2-15 Keretösszeg 2 milliárd Ft Támogatási összeg 5 50 millió Ft Intenzitás maximum 50% Pályázók

Részletesebben

SZOMBATHELYI ZRÍNYI ILONA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM SZOMBATHELY 2015.

SZOMBATHELYI ZRÍNYI ILONA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM SZOMBATHELY 2015. SZOMBATHELYI ZRÍNYI ILONA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM SZOMBATHELY 2015. Tartalomjegyzék 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai...

Részletesebben

AZ EGRI BORNEMISSZA GERGELY SZAKKÖZÉP-, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

AZ EGRI BORNEMISSZA GERGELY SZAKKÖZÉP-, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A MÚLTAT TISZTELD, S A JELENT VELE KÖSD A JÖVŐHÖZ Vörösmarty Mihály AZ EGRI BORNEMISSZA GERGELY SZAKKÖZÉP-, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA EGER, KERTÉSZ ÚT 128. +36/36-312-166 OM AZONOSÍTÓ:

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz IV. évfolyam Pénzügy és Számvitel Szak/Minden szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Pénzügyi-számviteli

Részletesebben

A Baptista Teológiai Akadémia. Alapító Okirata. Kelt: Budapesten, 2013. január 28.

A Baptista Teológiai Akadémia. Alapító Okirata. Kelt: Budapesten, 2013. január 28. A Baptista Teológiai Akadémia Alapító Okirata Kelt: Budapesten, 2013. január 28. A Magyarországi Baptista Egyház Országos Tanácsa a Baptista Teológiai Akadémia, mint egyházi alapítású főiskola alapító

Részletesebben

A Hevesi Sándor Általános Iskola Pedagógiai Programja

A Hevesi Sándor Általános Iskola Pedagógiai Programja A Hevesi Sándor Általános Iskola Pedagógiai Programja 2013. Mottó: ha az ifjak gondozása és nevelése a helyes úton halad, akkor az állam hajója biztosan halad előre, ha ellenben baj van a nevelés körül,

Részletesebben

Pedagógiai Program 2015

Pedagógiai Program 2015 Pedagógiai Program 2015 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 5 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 6 1.1.1. Pedagógiai alapelveink, értékeink,

Részletesebben

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA AZ EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATÁRÓL (a módosításokkal egységes szerkezetben) Enying Város Önkormányzatának

Részletesebben

Átalakuló HR szervezet, változó Business Partneri szerepek

Átalakuló HR szervezet, változó Business Partneri szerepek Átalakuló HR szervezet, változó Business Partneri szerepek dr. Jagicza Ágnes, HR és szervezetfejlesztési vezérigazgató-helyettes, Invitel Zrt. 2014. március 20. Tartalom 2 A HR szerepe a 21. században

Részletesebben

A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK

A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény pedagógiai programmal kapcsolatos rendelkezései, A nevelési-oktatási

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: Születési hely: Anyja neve: Lakcímetartózkodási helye születési dátum (év, hó, nap): Apja neve:

Részletesebben

Beiskolázás 2009. Középiskola Neve: Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskola, Kollégium OM azonosító száma: 028380

Beiskolázás 2009. Középiskola Neve: Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskola, Kollégium OM azonosító száma: 028380 Középiskola Neve: Erkel Ferenc Gimnázium és Szakképző Iskola, Kollégium OM azonosító száma: 028380 Cím 5700 Gyula, Bodoky u. 10. Telefonszám 06 /66/ 463-118 Fax 06 /66/ 468-111 E-mail Honlap Igazgató neve

Részletesebben

Pedagógiai hitvallásunk 2.

Pedagógiai hitvallásunk 2. Tartalomjegyzék Pedagógiai hitvallásunk 2. I. Nevelési program 4. 1.1. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai 1.1.1. A köznevelés feladata

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz I. évfolyam GM és PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Prezentáció és íráskészségfejlesztés tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Prezentáció és íráskészség

Részletesebben

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 13. SZÁMÚ MELLÉKLET

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 13. SZÁMÚ MELLÉKLET A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 13. SZÁMÚ MELLÉKLET A JOGSZABÁLYBAN ELŐÍRT DOKUMENTUMOK NYILVÁNOSSÁGÁVAL KAPCSOLATOS REND, A TÁJÉKOZTATÁS FORMÁJA, A TÁJÉKOZTATÁS

Részletesebben

Tanítási szünet a szorgalmi id ben, a tanítás nélküli munkanapok

Tanítási szünet a szorgalmi id ben, a tanítás nélküli munkanapok Tanítási szünet a szorgalmi id ben, a tanítás nélküli munkanapok szi szünet 2012. október 29-t l november 4-ig tart. Szünet el tti utolsó tanítási nap október 27. (szombat), a szünet utáni els tanítási

Részletesebben

Nyíregyházi Főiskola. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet

Nyíregyházi Főiskola. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet Nyíregyházi Főiskola a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

Részletesebben

GYŐRI MÉNFŐCSANAKI PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA NEVELÉSI-, PEDAGÓGIAI-, MŰVELŐDÉSI PROGRAMJA

GYŐRI MÉNFŐCSANAKI PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA NEVELÉSI-, PEDAGÓGIAI-, MŰVELŐDÉSI PROGRAMJA GYŐRI MÉNFŐCSANAKI PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA NEVELÉSI-, PEDAGÓGIAI-, MŰVELŐDÉSI PROGRAMJA OM azonosító: 202970 Készült: 2014. augusztus 31. Hatályba lép: 2014. szeptember 1. Felülvizsgálat és módosítás:

Részletesebben

S e g e s d - T a r a n y i I V. B é l a K i r á l y Á l t a l á n o s I s k o l a O M 2 0 1 3 1 5 P E D A G Ó G I A I P R O G R A M J A

S e g e s d - T a r a n y i I V. B é l a K i r á l y Á l t a l á n o s I s k o l a O M 2 0 1 3 1 5 P E D A G Ó G I A I P R O G R A M J A PEDAGÓGIAI PROGRAM ELFOGADTA SEGESD-TARANY ÁLTALÁNOS ISKOLA NEVELŐTESTÜLETE 2013. április 24. napján 1. oldal Mottó: " Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a

Részletesebben

tartalmi szabályozók eredményesebb

tartalmi szabályozók eredményesebb Rövid távú, átmeneti intézkedések a tartalmi szabályozók eredményesebb alkalmazására Konkrét javaslatok 1. NAT és a kerettanterv heti összóraszámainak harmonizációja 2. Kerettantervek helyi alkalmazásának

Részletesebben

A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola. Pedagógiai Programja. OM azonosító: 035987

A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola. Pedagógiai Programja. OM azonosító: 035987 A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola Pedagógiai Programja OM azonosító: 035987 A szabályzat érvényes 20. szeptember -jét l Majkutné Tóth Emma igazgató -- Tartalomjegyzék:

Részletesebben

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 TARTALOMJEGYZÉK A nevelési-oktatási intézmények pedagógiai programjára vonatkozó jogszabályi előírások...

Részletesebben

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola Gyöngyös. Pedagógiai Program. 2016. szeptember 1-től

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola Gyöngyös. Pedagógiai Program. 2016. szeptember 1-től Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola Gyöngyös Pedagógiai Program 2016. szeptember 1-től 1 NEVELÉSI PROGRAM TARTALOMJEGYZÉK I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 5 1. A NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA

Részletesebben

152/1. H a t á r o z a t

152/1. H a t á r o z a t 11. Alapító okiratok módosítása Előterjesztő: Várospolitikai Alpolgármester 152/1 Dr. Botka László polgármester, üléselnök: Módosító indítvány az előterjesztéshez nem érkezett. Szavazásra bocsátja a Heller

Részletesebben

Nemzeti alaptanterv 2012 NEMZETI ALAPTANTERV I. RÉSZ AZ ISKOLAI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA TARTALMI SZABÁLYOZÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI SZINTJEI

Nemzeti alaptanterv 2012 NEMZETI ALAPTANTERV I. RÉSZ AZ ISKOLAI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA TARTALMI SZABÁLYOZÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI SZINTJEI NEMZETI ALAPTANTERV I. RÉSZ AZ ISKOLAI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA TARTALMI SZABÁLYOZÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI SZINTJEI 1. A KÖZNEVELÉS FELADATA ÉS ÉRTÉKEI A hazánk Alaptörvényében megfogalmazott feladatokat szem előtt

Részletesebben

Gyóni Géza Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM

Gyóni Géza Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 Gyóni Géza Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 TARTALOM I. BEVEZETŐ... 4 II. NEVELÉSI PROGRAM... 4 1. AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI, ELJÁRÁSAI... 4 2. A SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉSSEL

Részletesebben

A PÁNEURÓPA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013.

A PÁNEURÓPA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. A PÁNEURÓPA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. AZ INTÉZMÉNY Páneurópa Általános Iskola Paneuropa Grundschule székhelye: 1238 Budapest Táncsics M. u. 25-33. fenntartója: Klebelsberg Intézményfenntartó

Részletesebben

Az egészségügyi továbbképzések-támogatott képzéseink

Az egészségügyi továbbképzések-támogatott képzéseink Az egészségügyi továbbképzések-támogatott képzéseink GYEMSZI-EFF Ridegné Cseke Irén főosztályvezető GYEMSZI-EFF Szakképzés Szervezési Főosztály FAT akkreditációs lajstromszám: 0372 Munkaügyi Központ nyilvántartási

Részletesebben

J A V A S L A T. az óvodai intézményekben 2015/2016-os nevelési évben indítható óvodai csoportok számának meghatározására. Ózd, 2015. június 24.

J A V A S L A T. az óvodai intézményekben 2015/2016-os nevelési évben indítható óvodai csoportok számának meghatározására. Ózd, 2015. június 24. J A V A S L A T az óvodai intézményekben 2015/2016-os nevelési évben indítható óvodai csoportok számának meghatározására Ózd, 2015. június 24. Előterjesztő: Előkészítő: Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság

Részletesebben

sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló: az a gyermek, tanuló, aki a szakértői és

sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló: az a gyermek, tanuló, aki a szakértői és 1 J E G Y Z Ő K Ö N Y V felvéve Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének, a Mány Község Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának (2065 Mány, Rákóczi u. 67.) Tanácstermében, 2011. augusztus 16-án,

Részletesebben

2011. évi közhasznúsági jelentése

2011. évi közhasznúsági jelentése KOSSUTH ISKOLA GYŐR A KORSZERŰ SZAKKÉPZÉSÉRT ALAPÍTVÁNY 9025 Győr, Kossuth Lajos u. 7. 2011. évi közhasznúsági jelentése 1 TARTALOM Tartalom 1. A SZERVEZET ALAPADATAI... 3 2. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ... 4

Részletesebben

Czeglédi Sándorné Humánerőforrás és Közoktatási Bizottság elnöke

Czeglédi Sándorné Humánerőforrás és Közoktatási Bizottság elnöke Isaszeg Város Önkormányzata pályázatot hirdet kizárólag Isaszeg közigazgatási területén működő intézmények, közösségek számára, nyári szabadidős programok támogatására. A pályázatnak tartalmaznia kell:

Részletesebben

Vaskúti Német Nemzetiségi Általános Iskola és Becsei Töttös Tagintézménye Pedagógiai program és helyi tanterv

Vaskúti Német Nemzetiségi Általános Iskola és Becsei Töttös Tagintézménye Pedagógiai program és helyi tanterv Vaskúti Német Nemzetiségi Általános Iskola és Becsei Töttös Tagintézménye Pedagógiai program és helyi tanterv 2013.10. 1 Tartalom Helyzetelemzés 1. Az iskolában folyó nevelő-oktató munkaalapelvei, értékei,

Részletesebben

Jogszabályváltozások. Érettségi 2015/2016 tanév tavasz. Dr. Kun Ágnes osztályvezető

Jogszabályváltozások. Érettségi 2015/2016 tanév tavasz. Dr. Kun Ágnes osztályvezető Érettségi 2015/2016 tanév tavasz Jogszabályváltozások Dr. Kun Ágnes osztályvezető Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Oktatási és Hatósági Osztály 2016. április 19. Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának

Részletesebben

SZENT ISTVÁN KÖRÚTI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

SZENT ISTVÁN KÖRÚTI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA SZENT ISTVÁN KÖRÚTI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA Jászberény 2015 Érvényes: 2015/2016. tanév Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére: 1. A

Részletesebben

Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja. Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011

Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja. Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011 Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011 Miben lehet a minisztérium a borászati vállalkozások segítségére A minisztérium elsősorban

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12.

JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12. JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12. JEGYZİKÖNYV Készült Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. december 12. napján 15 órai kezdettel megtartott rendkívüli

Részletesebben

Dunakeszi Oktatási Központ módosításokkal egybeszerkesztett ALAPÍTÓ OKIRAT

Dunakeszi Oktatási Központ módosításokkal egybeszerkesztett ALAPÍTÓ OKIRAT s/2012. (10. 25.) sz. határozat 5/a melléklete Dunakeszi Oktatási Központ módosításokkal egybeszerkesztett ALAPÍTÓ OKIRAT Dunakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

HÍRADÓ KISZOMBOR NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK INFORMÁCIÓS LAPJA

HÍRADÓ KISZOMBOR NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK INFORMÁCIÓS LAPJA HÍRADÓ KISZOMBOR NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK INFORMÁCIÓS LAPJA 2 4 Támogatás neve: Családos 70 év feletti családos Gyermeket Rendkívüli települési támogatás Rendszeres gyógyszertámogatás Eseti gyógyszertámogatás

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT (Egységes szerkezetben)

ALAPÍTÓ OKIRAT (Egységes szerkezetben) ALAPÍTÓ OKIRAT (Egységes szerkezetben) 11. sz. melléklet Jelen alapító okiratot Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, a közoktatásról szóló 1993. évi

Részletesebben

4. NAPIREND Ügyiratszám: /2011. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. december...-i nyilvános ülésére

4. NAPIREND Ügyiratszám: /2011. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. december...-i nyilvános ülésére 1 4. NAPIREND Ügyiratszám: /2011. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. december...-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Monoszló Község Önkormányzatának 2012. évi munkaterve

Részletesebben

Pedagógiai Program. Városligeti Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Pedagógiai Program. Városligeti Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 2013 Pedagógiai Program Városligeti Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 2 TARTALOMJEGYZÉK Iskolánkról 3 1. Nevelési Program 6 1.1. Az iskolában folyó nevelő oktató munka pedagógiai alapelvei,

Részletesebben

Főig: 260-01/2008. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kitüntetési Szabályzata

Főig: 260-01/2008. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kitüntetési Szabályzata Főig: 260-01/2008. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kitüntetési Szabályzata Budapest 2008 1 I. Általános elvek A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (továbbiakban: FSZEK) az állami, fővárosi, intézményi kitüntetésekre,

Részletesebben

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Battyányi Anita jogi szakreferens JAVASLAT Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013

Részletesebben

Kaszap Nagy István Református Általános Iskola és Óvoda 5420 Túrkeve, Kossuth L. u. 15. Kaszap Nagy István Református Általános és Óvoda OM 035917

Kaszap Nagy István Református Általános Iskola és Óvoda 5420 Túrkeve, Kossuth L. u. 15. Kaszap Nagy István Református Általános és Óvoda OM 035917 Kaszap Nagy István Református Általános és Óvoda OM 035917 T ú r k e v e PEDAGÓGIAI PROGRAM Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid (Péld. 16,3) Hatályos: 2016. január.1-jétől 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet új szervezeti struktúrája és tehetséggondozási feladatvállalásai

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet új szervezeti struktúrája és tehetséggondozási feladatvállalásai Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet új szervezeti struktúrája és tehetséggondozási feladatvállalásai Győr, 2012. október 27. Vezetési struktúra Kelemenné Papp Annamária: gazdasági főigazgató-helyettes

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány Közhasznúsági Beszámoló 2012 Egry József Általános Iskola Tolnai Alapítvány Adószám: 18953305-1-20 8360 Keszthely, Vásár tér 10. Keszthely,2013.02.15. 1 Közhasznúsági melléklet részei 1. Az alapítvány

Részletesebben

Tagintézmény-vezető neve, Szabóné Diós Edit e-mail címe: igazgato.kossuthzs.iskola@int.ritek.hu Pályaválasztási felelős neve: Dr.

Tagintézmény-vezető neve, Szabóné Diós Edit e-mail címe: igazgato.kossuthzs.iskola@int.ritek.hu Pályaválasztási felelős neve: Dr. KÖZÉPISKOLA KIR-BEN SZEREPLŐ NEVE: SZEGEDI SZOLGÁLTATÁSI SZAKKÉPZŐ ISKOLA KOSSUTH ZSUZSANNA TAGINTÉZMÉNYE OM azonosító száma: 201290 Cím: 6724 Szeged, Kodály tér 1. Telefonszám: 62/550-486 Fax: 62/550-486

Részletesebben