3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból"

Átírás

1 Térközőr, Vonatjelentő-őr, Sorompókezelő, Jelzőőr, Biztosítóberendezési műszerész, Biztosítóberendezési lakatos, Felsővezeték szerelő forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú vasúti pályahálózaton Útsorompókezelő, Térközőr, Vonatjelentő-őr, Jelzőőr, Biztosítóberendezési műszerész, Biztosítóberendezési lakatos, Felsővezeték szerelő munkakört betöltők részére Eltérések vizsgán a kérdések száma: 30 db fejezet 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Az alábbiak közül hol kell fedezőjelzőt alkalmazni? Mely szolgálati helyek előtt kell fedezőjelzőt alkalmazni? Milyen létesítmények előtt kell útátjárójelzőt elhelyezni? Mit kell a vasúti átjárók és (a közlekedési hatóság engedélye alapján létesített) önálló gyalogátkelők előtt elhelyezni? Keresztezheti-e a vasúti pályát, önálló gyalogátkelő? Kinek az engedélye alapján létesíthető a vasúti pályát keresztező önálló gyalogátkelő? Kell-e külön útátjárójelzőt elhelyezni az állomás (szolgálati hely) területén lévő állomási, és az állomás (szolgálati hely) első váltójától a nyílt vonal irányába mért L v távolságon belül lévő útátjárók előtt az állomás (szolgálati hely) felől? Kell-e külön útátjárójelzőt elhelyezni az állomás (szolgálati hely) területén lévő állomási, útátjárók előtt az állomás (szolgálati hely) felől?

2 Kell-e külön útátjárójelzőt elhelyezni az állomás (szolgálati hely) első váltójától a nyílt vonal irányába mért L v távolságon belül lévő útátjárók előtt az állomás (szolgálati hely) felől? Hova kell az útátjárójelzőt elhelyezni az állomás (szolgálati hely) területén lévő állomási útátjárók előtt az állomás (szolgálati hely) felől? Milyen távolságra kell külön útátjárójelzőt elhelyezni az állomás (szolgálati hely) első váltójától a nyílt vonal irányába mért L v távolságon belül lévő útátjárók előtt az állomás (szolgálati hely) felől? Kik kötelesek a nyílt pályán lévő járhatatlan pályarészt fedezni? fejezet Hogyan kell A vonat szétszakadt! jelzést adni, az F.1. Jelzési utasítás előírásai alapján? Mikor köteles a vonatok fogadására és megfigyelésére kötelezett dolgozó A vonat szétszakadt! jelzést adni? Mit kell alkalmazni nappal és sötétben a személyszállító vonatok végének megjelölésére, ha a vonat az F.2. sz. Forgalmi Utasítás hatálya alá tartozó hálózaton közlekedik? Hogyan kell az F.2. sz. Forgalmi Utasítás hatálya alá tartozó hálózaton közlekedő vonatok végét jelezni nappal és sötétben, ha az nem a személyszállító,- személyszállító kocsikból összeállított szerelvény,- vagy mozdonyvonat kategóriába tartozik? Hogyan kell az F.2. sz. Forgalmi Utasítás hatálya alá tartozó hálózaton közlekedő mozdonyvonat végét megjelölni nappal, ha a 2 darab folyamatosan vörös fénnyel világító lámpával nem rendelkezik?

3 Hogyan kell az F.2. sz. Forgalmi Utasítás hatálya alá tartozó hálózaton közlekedő személyszállító vonat végét jelezni sötétben, ha a jármű kialakítása miatt nem lehet 2 darab folyamatosan vörös fénnyel világító lámpával megjelölni? Mit kell az F.2. sz. Forgalmi Utasítás hatálya alá tartozó hálózaton közlekedő vonatok végének megjelölésére alkalmazni nappal, amennyiben a vonatok végét nem lehet 2 darab folyamatosan vörös fénnyel világító lámpával megjelölni? Mikor kell a vonat végének megjelölésére 2 db oldalt fehér háromszögeket, alul és felül vörös háromszögeket ábrázoló, fényvisszaverő kialakítású zárjelző tárcsát alkalmazni? Milyen esetben kell 2 db oldalt fehér háromszögeket, alul és felül vörös háromszögeket ábrázoló, fényvisszaverő kialakítású zárjelző tárcsát alkalmazni a vonatok végének megjelölésére? Mivel kell az F.2. sz. Forgalmi Utasítás hatálya alá tartozó hálózaton közlekedő személyszállító vonat kocsijaiból összeállított szerelvényvonatok végét megjelölni? Kinek a kötelezettsége a vonatok előírt jelzésekkel való felszerelése? Kinek kell a vonatokat az előírt jelzésekkel felszerelni? Az alábbiak közül melyek a menetvonal tulajdonos vasúti társaság kötelezettségei? Kinek a kötelezettsége a vonatok végének megjelölésére szolgáló eszközök (zárjelző tárcsák, vörös fényű lámpák) kezelése? Kik a kötelesek gondoskodni a vonatok végének megjelölésére szolgáló eszközök (zárjelző tárcsák, vörös fényű lámpák) kezeléséről? Hol kell szabályozni a vonatok végének megjelölésére szolgáló eszközök

4 kezelését? Mely utasítás előírásai tartalmazzák a vonatok végének megjelölésére szolgáló eszközök kezelését?

5 1. fejezet 4. sz. módosítás kérdései az F. 2. sz. Forgalmi Utasításból Az alábbiakban felsoroltak közül mely vonalakra terjed ki az F.2.sz. Forgalmi Utasítás hatálya? Válassza ki a mondat helyesnek tartott befejező részét! Az F.2.sz. Forgalmi Utasítás hatálya kiterjed a Mely szolgálati helyeken kell a pályahálózat működtetői tevékenység ellátásához szükséges utasítások, szabályzatok, segédkönyvek, VU-k, és rendeletek gyűjteményét, szolgálat közben hozzáférhető helyen tartani? Hol kell a pályahálózat működtetői tevékenység ellátásához szükséges utasítások, szabályzatok, segédkönyvek, VU-k, és rendeletek gyűjteményét, szolgálat közben tartani? Mit kell a pályahálózat működtetői tevékenység ellátásához szükséges gyűjteménynek tartalmaznia? Mit szükséges szolgálat közben hozzáférhető helyen tartani, a pályahálózat működtetői tevékenység ellátásához? Hol kell a pályahálózat működtetői tevékenység ellátásához szükséges utasítások, szabályzatok, segédkönyvek, VU-k, és rendeletek gyűjteményét, szolgálat közben hozzáférhető helyen tartani? Mit kell szolgálat közben hozzáférhető helyen tartani a pályahálózat működtetői tevékenység ellátásához? Van e átmenő fővágánya a megálló rakodóhelynek, ha a nyílt vonal vágánya egyenes irányba álló váltón (váltókon) át folytatódik, de a megálló rakodóhely túlsó végén kitérő irányba álló váltón (váltókon) át csatlakozik a nyílt vonalhoz?

6 Mennyi átmenő fővágánya van a megálló rakodóhelynek, ha a nyílt vonal vágánya egyenes irányba álló váltón (váltókon) át folytatódik, de a megálló rakodóhely túlsó végén kitérő irányba álló váltón (váltókon) át csatlakozik a nyílt vonalhoz? Mely szolgálati helyeknek nincs átmenő fővágánya forgalmi szempontból? Minek nevezzük az állomáson, vagy egyvágányú pálya forgalmi kitérőjén a nyílt vonal vágányának egyenes irányba álló bejárati váltón (váltókon) át folytatását képező fővágányt? Minek minősül váltózárkulcs-azonosító, és az azzal azonos műszaki kialakítású, működési elvű kulcselzáró berendezéssel rendelkező állomás? Mikor minősül a szolgálati hely biztosítottnak? Mit nevezünk Csatlakozó állomásnak? Milyen állomásnak minősül az olyan szolgálati hely, ahonnan más pályahálózat működtető vasútvonala ágazik ki? Mikor minősül a szolgálati hely Csatlakozó állomásnak? Mit nevezünk Elágazó állomásnak? Milyen állomásnak minősül az olyan szolgálati hely, ahonnan ugyanazon pályahálózat működtető más vasútvonala ágazik ki? Mikor minősül a szolgálati hely Elágazó állomásnak? Mi tartalmazza az Elsodrási határ vágánytengelytől meghatározott távolság méretét?

7 Mit tartalmazza az Országos Vasúti Szabályzat az Elsodrási határra vonatkozóan? Mely előírások vonatkoznak forgalomszabályozási szempontból az egyvágányú pályák kétvágányú szakaszainak bejárati jelzőkkel fedezett kiágazási váltókörzetére? Forgalomszabályozási szempontból mely előírások érvényesek az egyvágányú pályák kétvágányú szakaszainak bejárati jelzőkkel fedezett kiágazási váltókörzetére? Forgalmi szempontból tolt vonatnak minősül-e a hátul működő mozdonnyal továbbított ingavonat? Minek minősül az olyan személyszállító- illetve szerelvényvonat, melynél a mozdony az egyik irányban hátul, a másikban elől működik? Ki jelöli ki a nem Budapestről kiinduló vasútvonalak kezdő- és végpontját? Mely vasútvonalak kezdő- és végpontját jelöli ki a pályahálózat működtetője? Az alábbiak közül melyik a helyes a Megálló-rakodóhely fogalom meghatározásra vonatkozóan? Milyen vágányai vannak a Megálló-rakodóhelynek? Melyik szolgálati hely fogalma a következő meghatározás: Személy- és áruforgalmi szolgáltatásra megnyitott, vonattalálkozásra be nem rendezett nyíltvonali szolgálati hely, ahol a nyílt vonal vágányán kívül egy, vagy több mellékvágány is van? Mely vonatokat nevezzük Mentesítő vonatnak a forgalmi utasításban

8 előírtak alapján? Mely szervezeti egység oszthatja több rendelkezési szakaszra a hosszabb vonalakat? Mivel kell a rögzítősarukat ellátni? Miért kell a rögzítősarukat sorszámmal ellátni? Milyen vasúti pályahálózat a sajátcélú vasúti pályahálózat? Az alábbiak közül, melyik a Szolgálati felsőbbség forgalmi utasítás szerinti meghatározása? Szolgálati vonatnak minősül-e az értesítő vonat? Válassza ki a Szolgálati vonat fogalom helyes meghatározását! Hogyan kell a vonatokat forgalomba helyezni, illetve lemondani? Hogyan történik a vonatok forgalomba helyezése, illetve lemondása? Hol és milyen módon kell a vonatokat forgalomba helyezni? Hol és milyen módon történik a forgalomba helyezett vonatok lemondása? Mi minősül Vonatfeloszlatásnak? a). Minek nevezzük az alábbi meghatározást? A közlekedő vonatnak bármely okból, a mozdony lekapcsolásával járó leállítása a cél- (vég-) állomás előtti közbenső szolgálati helyen a).

9 A forgalmi utasításban előírtak alapján minek nevezzük azt a vonatkísérőt, aki az árukezelést és/vagy levélkezelést végzi a vonatnál? Mely dolgozók gyűjtőelnevezése a Vonatkísérő személyzet kifejezés? Mit jelent az értekezés lehetetlen kifejezés az utasítás szövegében előforduló kifejezések meghatározásaként? d). Válassza ki a Páros féksaru fogalom helyes meghatározását! Mivel rendelkeznek a Páros féksaru szerkezeteként alkalmazott féksaruk? Minek nevezzük valamely vasúti pályának, illetve pályaszakasznak a lezárását, vagy kapacitásának korlátozását? Milyen munkák elvégzése miatt lehet Pályaműködtetői kapacitásigényt felhasználni, ha az előre tervezett módon történik? Mit kell felhasználni valamely vasúti pályának, illetve pályaszakasznak a lezárása, vagy kapacitásának korlátozása esetén? Minek az érdekében történhet Pályaműködtetői kapacitásigény felhasználás? Mit kell forgalomba helyezni a pálya felszabadítása érdekében, ha olyan akadály keletkezett, amelyet a rendelkezésre álló eszközökkel és munkavállalókkal nem lehet megszüntetni? Mikor kell segélymozdonyt, segélyvonatot forgalomba helyezni? Milyen események, akadályok következtében kell segélymozdonyt,

10 segélyvonatot forgalomba helyezni a pálya felszabadítása érdekében? Mit kell forgalomba helyezni, ha a vonat közlekedés során olyan akadály keletkezett, amelyet a rendelkezésre álló eszközökkel és munkavállalókkal nem lehet megszüntetni? Milyen mozdonyt, vagy vonatot kell forgalomba helyezni, ha elemi események következtében olyan akadály keletkezett, amelyet a rendelkezésre álló eszközökkel és munkavállalókkal nem lehet megszüntetni? Mit kell forgalomba helyezni, ha a mozdonyvezető szolgálatképtelensége következtében olyan akadály keletkezett, amelyet a rendelkezésre álló eszközökkel és munkavállalókkal nem lehet megszüntetni? Hogyan kötelesek a dolgozók megakadályozni a forgalom- és vagyonbiztonságot veszélyeztető cselekmény elkövetését? Mikor kell a dolgozóknak hivatalos személy igénybevételével megakadályozni a forgalom- és vagyonbiztonságot veszélyeztető cselekmény elkövetését? Mely dolgozónak van segélynyújtási kötelezettsége a mozdonyvezető szolgálatképtelenné válása esetén? Kinek van segélynyújtási kötelezettsége, ha a mozdonyvezető szolgálatképtelenné válása esetén a mozdonyt az éberségi-, vagy a vonatbefolyásoló berendezés állította meg? Mit kell átvezetni a tárgyév folyamán betelt Parancskönyvből a következő Parancskönyv első rendeletébe? Hogyan kell a tárgyév folyamán betelt Parancskönyvből átvezetni a még érvényben lévő rendeleteket a következő Parancskönyv első rendeletébe?

11 Mit köteles az ügyeleti szolgálatot ellátó munkavállaló viselni? Kik kötelesek karszalagot, vagy beosztására utaló kitűzőt viselni? Hol tilos dohányozni és nyílt lángot használni a vasútállomások területein? A vasút területein hol tilos még dohányozni a tűzveszélyes, valamint robbanó áruk tárolási és rakodási helyének közelén kívül? Hogyan köteles az állomásfőnök vagy megbízottja az ólmot ideiglenesen pótolni, ha az ólomlevétel nem a biztosítóberendezés hibája miatt történt? Hogyan kell eljárni, ha a biztosítóberendezésről az ólomlevétel nem a biztosítóberendezés hibája miatt történt? Mivel kell az ólmot ideiglenesen pótolni, ha az ólomlevétel nem a biztosítóberendezés hibája miatt történt? Az alábbiakban felsoroltak közül mely helyeket kell az ÁVU-ban előírt időben kivilágítani? Ki kell-e világítani a posta- és darabáru kezelésre kijelölt helyeket a forgalmi utasítás előírásai alapján? Mit kötelesek tenni a közlekedés lebonyolításával kapcsolatos tevékenységet végzők a szolgálat megkezdésekor a szolgálati helyiségükben lévő órákra vonatkozóan? Mikor kötelesek a közlekedés lebonyolításával kapcsolatos tevékenységet végzők a szolgálati helyiségükben lévő órákat a forgalmi irodában lévő órával egyeztetni?

12 Mivel kötelesek a közlekedés lebonyolításával kapcsolatos tevékenységet végzők a szolgálati helyiségükben lévő órákat egyeztetni? fejezet Mely szolgálati helyeken szabványos állása az átmenő fővágányokban fekvő váltóknál az átmenő fővágányra vezető állás? Melyik szolgálati helyeken szabványos állása az átmenő fővágányokban fekvő váltónak az átmenő fővágányra vezető állás? Mi a szabványos állása megálló-rakodóhelyen a nyíltvonal vágányában fekvő váltónak? Milyen szabványos állása van megálló-rakodóhelyen a nyíltvonal vágányában fekvő váltónak? Kell-e a jelzőőrt a vonat vágányútjának beállítására utasítani, ha a vonat a szolgálati helyről, helyből indul? Kiket köteles a forgalmi szolgálattevő a vonat vágányútjának beállítására utasítani? Milyen szöveggel kell az Induló vonat vágányútjának beállítását elrendelni? Mikor kell az induló vonat által gyökkel szemben érintendő, egyébként lezárható váltókat lezárni? Le kell-e zárni a megállás után induló vonat által gyökkel szemben érintett, egyébként lezárható váltókat, ha a biztosítóberendezést a váltók lezárása nélkül is lehet kezelni? Mely szervezeti egység elrendelése esetén kell az induló vonat által gyökkel szemben érintendő, egyébként lezárható váltókat lezárni?

13 Ki köteles Végrehajtási utasításban szabályozni a pályaelágazáson állandóan zárva tartott váltók állítását, felnyitását, feloldását és lezárását? Mely szervezeti egység köteles a deltaelágazások állandóan zárva tartott váltóinak állítását, felnyitását, feloldását és lezárását Végrehajtási utasításban szabályozni? Milyen állásban kell állandóan zárva tartani megálló-rakodóhelyeken a nyílt vonal vágányában fekvő váltókat? Mely váltókat kell a nyílt vonalra vezető állásban állandóan zárva tartani a megálló-rakodóhelyeken? Hol kell őrizni a váltózárak és védelmi berendezések másodkulcsait? Hol és milyen módon kell őrizni a váltózárak és védelmi berendezések másodkulcsait? Kinek kell azonnal bejelenteni a váltózárak és védelmi berendezések eredeti kulcsának elvesztését? Mi a teendő, a váltózárak és védelmi berendezések eredeti kulcsának elvesztése esetén? Mi a teendő, ha a szolgálati helyen a vágányzáró sorompó eredeti kulcsát elvesztették? fejezet Az alábbiakban felsoroltak közül mikor használhatatlan a nyíltvonali-, továbbá az állomási fénysorompó? 3.5. Hogyan köteles a mozdonyszemélyzet eljárni, ha a Mellékvonali ellenőrző jelző a fénysorompó használhatatlanságára illetve a biztonságot nem veszélyeztető hibára utaló jelzést ad?

14 Mi a mozdonyszemélyzet kötelezettsége, ha a vonat közlekedése során a Fénysorompót ellenőrző útátjárójelző a fénysorompó biztonságot nem veszélyeztető hibájára utaló jelzést ad? Hogyan és kinek köteles a mozdonyszemélyzet közölni, ha a Fénysorompót ellenőrző útátjárójelző a fénysorompó használhatatlanságára utaló jelzést ad? Kinek köteles a mozdonyszemélyzet azonnal jelenteni, ha az Útsorompót ellenőrző fedező jelző a fénysorompó használhatatlanságára utaló jelzést ad? fejezet Mikor kell a megálló-rakodóhelyen végzett tolatáshoz a két szomszédos állomás forgalmi szolgálattevőjétől engedélyt kérni? Milyen esetben kell a megálló-rakodóhelyen végzett tolatáshoz engedélyt kérni a két szomszédos állomás forgalmi szolgálattevőjétől? Kinek az engedélyével szabad a megálló-rakodóhelyen nyíltvonali vágányt érintő tolatást végezni? Kitől kell engedélyt kérni a megálló-rakodóhelyen végzett tolatáshoz, ha a tolatás miatt lezárt váltót kell felnyitni? Milyen tolatáshoz kell a megálló-rakodóhelyen engedélyt kérni a két szomszédos állomás forgalmi szolgálattevőjétől? fejezet A tolatás befejezése után milyen módon kell védekezni rakodóvágányokon a járműmegfutamodás ellen, a nem személyszállító kocsikból összeállított szerelvények esetén? Mivel kell járműmegfutamodás ellen védekezni a tolatás befejezése után

15 olyan járművek esetében, amelyek rugóerőtárolós fékkel rendelkeznek? Milyen eszközt kell a tolatás befejezése után járműmegfutamodás elleni védekezésre alkalmazni a sínkoronáig feltöltött és bekövezett vágányokon? Mit kell járműmegfutamodás elleni védekezésre alkalmazni a sínkoronáig feltöltött és bekövezett vágányokon a tolatás befejezése után? Hol kell kulccsal lezárható kocsifogó alátétet alkalmazni a járműmegfutamodások megakadályozására? Miért kell kulccsal lezárható kocsifogó alátétet alkalmazni a pályahálózat működtető területi forgalmi szolgálati felsőbbsége által a KH-ban kijelölt szolgálati helyeken? Hol kell kulccsal lezárható kocsifogó alátétet alkalmazni az illetéktelen személyek által végzett tolatások megakadályozására? Mit kell alkalmazni a pályahálózat működtető területi forgalmi szolgálati felsőbbsége által a KH-ban kijelölt szolgálati helyeken a járműmegfutamodások megakadályozására? Mit kell a pályahálózat működtető területi forgalmi szolgálati felsőbbsége által a KH-ban kijelölt szolgálati helyeken alkalmazni az illetéktelen személyek által végzett tolatások megakadályozására? Milyen intézkedést kell tenni vonatszakadás alkalmával? Hogyan kell eljárni vonatszakadás alkalmával? fejezet Milyen adatokat tartalmaz a Menetrendjegyzék valamennyi vonat közlekedésére vonatkozóan? 13.4.

16 Mely adatokat tartalmazza az alábbiak közül a Menetrendjegyzék? Mit kell tartalmaznia a Menetrendjegyzéknek a vonatok sebességére vonatkozóan? Milyen adatot kell a Menetrendjegyzéknek a vonatok sebességére vonatkozóan tartalmaznia? fejezet Mikor lehet a vonatot időközben közlekedtetni? Mikor lehet menetrendjüktől eltérően a másik pályán vonatot közlekedtetni? Hogyan történik a menetrendjüktől eltérően a másik pályán közlekedő vonat személyzetének értesítése? Mi az eljárás, ha menetrendjüktől eltérően a másik pályán közlekedne a vonat, de a paraméterek eltérőek, Mikor kell a menetrendjüktől eltérően másik pályán közlekedő vonat részére új menetrend? Hogyan lehet a vonatjelentőőri térközjelzőkkel felszerelt pályán a követő vonatokat közlekedtetni, ha a vonatjelentőőrrel az értekezés lehetetlen? Mikor kell vonatjelentőőri térközjelzőkkel felszerelt pályán a követő vonatokat állomástávolságban közlekedtetni? Hogyan lehet nem önműködő biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályán a követő vonatot indítani, ha a térközbiztosító berendezés használhatatlan és ugyanakkor a térközőrrel az értekezés lehetetlen?

17 Mikor kell nem önműködő biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályán a követő vonatot állomástávolságban közlekedtetni? Mely szervezeti egység által kijelölt dolgozókkal kell a vonatnak állomásról való indítása (áthaladása) előtt a vonat számát, az előrelátható indulási idejét, legnagyobb sebességét külön közleménnyel közölni? Mely vonatokat lehet korábban közlekedtetni? Mely szervezeti egység által kijelölt helyen kell a sorompó-, híd- és alagútőröknek vonatot fogadni? Hol és hogyan köteles a forgalmi szolgálattevőn kívül valamennyi vonatfogadásra kötelezett többi dolgozó a vonatokat fogadni? Hogyan kell közlekedtetni az állomásról a nyílt vonal meghatározott pontjáig közlekedő és onnan az állomásra visszatérő segélymozdonyt? Hogyan kell közlekedtetni az állomásról a nyílt vonal meghatározott pontjáig közlekedő és onnan az állomásra visszatérő segélyvonatot? Milyen módon kell a páros és a páratlan számú menetrend nélküli segélyvonatot közlekedtetni oda és vissza útban? Meddig közlekedhet a menetrend nélkül közlekedő segélyvonat a kiindulási állomástól? A menetrend nélkül közlekedő segélymozdony a kiindulási állomástól meddig közlekedhet? Mikor lehet küldönc útján segélymozdonyt kérni a legközelebbi állomásról?

18 Hogyan lehet segélymozdonyt kérni a nyíltvonalról? Segélykérés szempontjából kivehető igénybe küldöncként? Segélykérés szempontjából ki nem vehető igénybe küldöncként? Hol kell a segély mozdonyt megállítani? fejezet Meddig közlekedhetnek a személyszállító vonatok, személyszállító kocsikból összeállított szerelvényvonatok és mozdonyvonatok, ha a vonat végén egy zárjelző tárcsa van és a kettő lámpa közül csak az egyik vörös fény világít? Meddig közlekedhetnek a nem személyszállító kategóriába sorolt vonatok, ha a vonat végén a 2 darab zárjelző tárcsa helyett egy zárjelző tárcsa van? Kiindulási állomástól meddig közlekedhetnek a személyszállító vonatok, személyszállító vonatok kocsijaiból összeállított szerelvényvonatok és mozdonyvonatok ha vonat végén egy zárjelző tárcsa és a kettő lámpa közül csak az egyik vörös fény világít? Kiindulási állomástól meddig közlekedhetnek személyszállító vonatok, személyszállító vonatok kocsijaiból összeállított szerelvényvonatok és mozdonyvonatok kivételével valamennyi más vonat, ha a vonat végén a 2 darab zárjelző tárcsa helyett egy zárjelző tárcsa van? Mi a teendő, ha bármely vonat végén egy zárjelző tárcsa sincs? Hogyan kell eljárni, ha vonatfogadás alkalmával a vonatfogadásra kötelezett dolgozó azt észleli, hogy a vonat végéről a zárjelző tárcsa hiányzik?

19 Milyen módon kell eljárni, ha a veszélyeztetett vonatot (vonatokat) bármely ok miatt nem lehet visszatolni? Ki és mit köteles tenni megfutamodott járművek észrevételekor? Hogyan kell eljárni, ha a sérült pályarészt nem a pályafelügyeletet ellátó dolgozó fedezi fel? Mi az eljárás, ha a sérült pályarészt nyíltvonalon nem a pályafelügyeletet ellátó dolgozó fedezi fel? Mi az eljárás, ha a sérült pályarészt állomáson nem a pályafelügyeletet ellátó dolgozó fedezi fel? Mi az eljárás, ha a vonatot nem megfutamodott járművek, hanem bármely más rendkívüli ok miatt kell visszatolni és megállás helyén nem lehet a rendelkezésre álló értekező berendezésen engedélyt kérni? fejezet Mely szervezeti egység rendeli el az állandó lassúmeneteket? Mely szervezeti egység köteles elrendeli az előre látott ideiglenes lassúmeneteket? Mire jogosult az előre nem látott ideiglenes lassúmenetekkel kapcsolatosan a pályahálózat működtető területi pályafenntartási szolgálati felsőbbsége? o Mely szervezeti egység munkavállalói végezhetnek munkát a vonatforgalmat nem érintő, nem vágányzár keretében az elsodrási határon kívül végzett munkáknál? Mely szervezeti egység munkavetője végezhet munkát az elsodrási határon belül?

20 Milyen képesítéssel kell rendelkeznie a munkavezetőnek az elsodrási határon belül végzendő munka esetén, hogy az egyik szomszédos állomáson lévő Fejrovatos előjegyzési naplóba előjegyzésre jogosult legyen? Ki jogosult a Fejrovatos előjegyzési naplóba előjegyezni a pályaműködtetői kapacitásigény felhasználás megkezdését?

21 2. 3. sz. függelék 3. sz. módosítás kérdései az F. 2. sz. Forgalmi Utasítás Függelékeiből Mi az E sz. Utasítás neve? Melyik Utasítás az Általános utasítás a normálnyomtávú villamosított vasútvonalak üzemére? Mi az F. 10. sz. Utasítás neve? Melyik Utasítás az Utasítás a védett vezetők utazásainak és különleges szabályozást igénylő vonatok közlekedésének lebonyolítására? Mi az új neve a Tűzvédelmi Utasításnak? Mi az új neve a Munkavédelmi Szabályzatának? Hol található az utasítások segédkönyvek kéznél tartására vonatkozó előírások? 2.3 Mely szervezeti egység szabályozza, hogy a keskeny nyomtávolságú vonalakon lévő szolgálati helyre forgalmi dolgozó szükséges-e a szolgálat ellátásához? 3.1. Mely szervezeti egység szabályozza, hogy a keskeny nyomtávolságú vonalakon nappal a visszajelentés vétele előtt 1 vagy 2 egyedül vagy legfeljebb egy kocsival közlekedő mozdony is elindítható? sz. függelék Hova terjed ki a 6. Függelék hatálya? Mely szervezeti egység szabályozza az egyszerűsített forgalmi szolgálat ellátását vonalanként a Vonali Végrehajtási Utasításban?

22 Mely szervezeti egység jelöli ki az egyszerűsített forgalmi szolgálat ellátására a vasútvonalakat? Mely szervezeti egység jelöli ki az Mellékvonali forgalomirányításra, valamint az egyszerűsített forgalmi szolgálatra kijelölt vonalakon a forgalomszabályozó állomást? A felsoroltak közül mire vonatkozik a váltózárakra vonatkozó szabályozás? Milyen vonattalálkozás bonyolítható le menetrendszerű vonattalálkozásra be nem rendezett Megálló-rakodóhelyen? Mikor lehetséges menetrendszerű vonattalálkozást lebonyolítani menetrendszerű vonattalálkozásra be nem rendezett Megállórakodóhelyen? Mikor lehetséges rendkívüli vonattalálkozást lebonyolítani menetrendszerű vonattalálkozásra be nem rendezett Megálló-rakodóhelyen? Mikor lehetséges vonattalálkozást lebonyolítani a menetrendszerű vonattalálkozásra be nem rendezett Megálló-rakodóhelyen? sz. függelék Milyen közleményeket kell a nyíltvonali munkavégzés esetén a Fejrovatos előjegyzési naplóba előjegyezni? 7.1 Mit kell előjegyezni a váltógondozás alkalmával a Fejrovatos előjegyzési naplóba? 7.1 Milyen közleményt kell előjegyezni a sérült pályarészekkel kapcsolatosan a Fejrovatos előjegyzési naplóba? 7.1 Mit kell előjegyezni a váltó biztonsági betétjével kapcsolatosan a Fejrovatos

23 előjegyzési naplóba? 7.1 Mit kell előjegyezni a hibaelhárítási tevékenységgel kapcsolatosan a Fejrovatos előjegyzési naplóba? 7.1 Mi az eljárás a közlemények Fejrovatos naplóba történő előjegyzésével, ha a távbeszélő ki van egészítve hangrögzítő berendezéssel? 7.1 Mely esetben lehetséges hogy a Fejrovatos előjegyzési naplóban előjegyzendő közleményt megfelelő rovat hiányában más nyomtatványba jegyezzünk elő? 7.1 Hogyan kell a Fejrovatos előjegyzési naplót vezetni? 7.2. Hogyan lehet a Fejrovatos előjegyzési naplóba a téves adatokat javítani? 7.2. Mit nem szabad a Fejrovatos előjegyzési naplóba hibajavításra használni? sz. függelék Melyik szervezeti egység köteles fekete színű tollal könyvbe ellenőrzést és megállapítást előjegyezni? a Hibaelőjegyzési Melyik szervezeti egység köteles zöld színű tollal a Hibaelőjegyzési könyvbe ellenőrzést és megállapítást előjegyezni? Mely szervezeti egységnek kell a zöld színnel beírt hiányosságok megszüntetését soron kívül jelenteni? Mikor közlekedhet a munkavonat tároló állomásról a vágányzárolt vágányrészre és viszont?

24 Kinek kell a vissza-, illetve beérkezés után visszajelentést adni a vágányzárolt és építés alatt lévő vágányokon a munkavonatokról, munkagépekről?

Mit kell a vasúti átjárók és (a közlekedési hatóság engedélye alapján létesített) önálló gyalogátkelők előtt elhelyezni? 5.2.1.

Mit kell a vasúti átjárók és (a közlekedési hatóság engedélye alapján létesített) önálló gyalogátkelők előtt elhelyezni? 5.2.1. Sajátcélú, térségi és keskeny nyomközű pályahálózaton tolatást végző járművezető forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Villamos fűtési lakatos forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Egyszerűsített forgalmi alapképzés (távközlő-, erősáramú-, biztosítóberendezés- és pálya szakszolgálat) forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és

Részletesebben

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 51 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból. 1. fejezet

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 51 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból. 1. fejezet Országos pályahálózat személy, -és/vagy áruszállítás és tolatást végző járművezető forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás

Részletesebben

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. OKTATÁSI SEGÉDLET A Magyar Államvasutak Zrt. F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS 3. számú módosításának F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS 4. számú módosításának F.2. sz. FORGALMI

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz. 1.3. alfejezet. 2.2.1. pont. 2.2.2. pont. 2.4.2.5. pont

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz. 1.3. alfejezet. 2.2.1. pont. 2.2.2. pont. 2.4.2.5. pont 1.3. alfejezet Ellenőrző kérdések 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1. Hol kötelesek a dolgozók a napszaknak megfelelő kézi jelzőeszközöket tolatás, illetve vonatközlekedés közben tartani?

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1.3. alfejezet Ellenőrző kérdések 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1. Hol kötelesek a dolgozók a napszaknak megfelelő kézi jelzőeszközöket tolatás, illetve vonatközlekedés közben tartani?

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 5. Saját célú, térségi és keskeny nyomtávolságú pályahálózaton Váltókezelő alapképzés (Sajátcélú vasúti pályahálózatok Szolgálati Utasítása) ismereti és vizsga anyag. 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1. AZ

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1.3. alfejezet Ellenőrző kérdések 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1. Hol kötelesek a dolgozók a napszaknak megfelelő kézi jelzőeszközöket tolatás, illetve vonatközlekedés közben tartani?

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz. 5. fejezet 5.5.7.1 és 5.5.7.2. pont. 6. fejezet 6.3.10.6.

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz. 5. fejezet 5.5.7.1 és 5.5.7.2. pont. 6. fejezet 6.3.10.6. 5. fejezet 5.5.7.1 és 5.5.7.2. pont Ellenőrző kérdések 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1. Milyen színű a központi állítású váltók kézi állító készüléke (ellensúlya)? A központi állítású

Részletesebben

3. sz. módosítás tervezet az F.2. sz. Forgalmi Utasításhoz

3. sz. módosítás tervezet az F.2. sz. Forgalmi Utasításhoz 3. sz. módosítás tervezet az F.2. sz. Forgalmi Utasításhoz Melléklet Az Utasítás 1. fejezetének 1.1. alfejezetében az 1.1.4.1. pontot pótlás nélkül törölni kell, továbbá az 1.1.1., 1.1.4., 1.1.5., 1.1.6.

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései 1.12.

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései 1.12. F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései 1.12. vizsgatípus 1/22 A vizsgakérdések összeállítása a Humán Információs Rendszer Oktatási

Részletesebben

UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez

UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez FM1 Utasítás a digitális modulon történő közlekedéshez 1/37 LAGYESZ UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez Hatálybalépés időpontja: 2009 év hó..nap FM1 Utasítás a digitális modulon történő

Részletesebben

Országos pályahálózat személy, -és/vagy áruszállítás és tolatást végző járművezető KTI-VVK 2013. február 20.

Országos pályahálózat személy, -és/vagy áruszállítás és tolatást végző járművezető KTI-VVK 2013. február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Országos pályahálózat személy, -és/vagy áruszállítás és tolatást végző járművezető KTI-VVK 2013. február 20.

Részletesebben

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Mozdonyvezetők részére

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Mozdonyvezetők részére SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések Mozdonyvezetők részére Milyen esetben kell alkalmazni a Sajátcélú Vasúti Pályahálózatok Szolgálati Utasításának vonatkozó előírásait?

Részletesebben

1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás

1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1. Mit nevezünk alakjelzőnek? a) Vonatforgalmat vagy tolatási mozgást szabályozó, a vasúti pálya mellett elhelyezett, helyhezkötött

Részletesebben

Rajkai mellékágrendszer

Rajkai mellékágrendszer Rajkai mellékágrendszer Tejfalusi mellékágrendszer Cikolai mellékágrendszer Bodaki mellékágrendszer Dunaremetei mellékágrendszer Ásványi mellékágrendszer Bagaméri mellékágrendszer Patkányosi mellékágrendszer

Részletesebben

Általános forgalmi alapképzési program (Balatonfenyves Gazdasági Vasút)

Általános forgalmi alapképzési program (Balatonfenyves Gazdasági Vasút) Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Általános forgalmi alapképzési program (Balatonfenyves Gazdasági Vasút) 2015. Képzés megnevezése: Általános forgalmi 1. A program besorolása

Részletesebben

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Kocsirendezők részére

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Kocsirendezők részére SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések Kocsirendezők részére Milyen esetben kell alkalmazni a Sajátcélú Vasúti Pályahálózatok Szolgálati Utasításának vonatkozó előírásait?

Részletesebben

1.3/C. és 1.3./D. Forgalmi vizsga tesztkérdései F. 1. sz. Jelzési Utasítás

1.3/C. és 1.3./D. Forgalmi vizsga tesztkérdései F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1.3/C. és 1.3./D. Forgalmi vizsga tesztkérdései F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1. Mi a fázishatár? a) A villamos vontatási vonalakon az állomási és a vonali szakaszolók között, illetve transzformátorok felsővezetéki

Részletesebben

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS F.2. Pályavasúti Üzemeltetési Főigazgatóság 1/279 MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT. F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS Hatálybalépés időpontja: 2008. április hó 06. nap. 2/279 Pályavasúti Üzemeltetési Főigazgatóság F.2.

Részletesebben

Módosítások előjegyzése

Módosítások előjegyzése 2 Módosítások előjegyzése Ssz. Módosítás tárgya: Érvényes: -tól 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 3 I. Általános rendelkezések 1. A Végrehajtási Utasítás hatálya és tartalma

Részletesebben

Vonali menetrend. Budapest Nagykáta Szolnok. Érvényes: 2014. december 14-től 2015. december 12-ig

Vonali menetrend. Budapest Nagykáta Szolnok. Érvényes: 2014. december 14-től 2015. december 12-ig Vonali menetrend Budapest Nagykáta Szolnok S60 G60 Z60 Érvényes: 2014. december 14-től 2015. december 12-ig MÁVDIREKT: 06 (40) 49 49 49 (00:00-24:00 óráig helyi tarifával hívható kék szám) küldföldről:

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/7

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/7 Megbízási keretszerződés keretében a Miniszterelnökség tevékenységét segítő, annak az uniós támogatású pénzeszközök felhasználásához rendelt feladataihoz kapcsolódó közbeszerzési és jogi szakértői tanácsadás

Részletesebben

EMELŐGÉPEK típusismertetése és igénybevételük feltételei: Emelőgépek 1. sz. melléklet

EMELŐGÉPEK típusismertetése és igénybevételük feltételei: Emelőgépek 1. sz. melléklet Gépi hajtású szintkülönbség kiegyenlítő OKJ:31582 06 0010 3101 18. életévét betöltötte, vagy szakmunkás, Sikeres kisgépkezelői tesztvizsga jegyzőkönyv A munkáltató írásos megbízása Kézi hajtású 18. életévét

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, C Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE ([ ]) a polgári légi közlekedéshez kapcsolódó műszaki követelményeknek és igazgatási eljárásoknak a 216/2008/EK európai

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Biatorbágy, 3429/5 hrsz-ú ingatlan vételi ajánlatáról

ELŐTERJESZTÉS A Biatorbágy, 3429/5 hrsz-ú ingatlan vételi ajánlatáról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS A Biatorbágy, 3429/5

Részletesebben

A KÖZPONTOSÍTOTT KÖZBESZERZÉS RENDSZERE

A KÖZPONTOSÍTOTT KÖZBESZERZÉS RENDSZERE A KÖZPONTOSÍTOTT KÖZBESZERZÉS RENDSZERE Orosz Endre főosztályvezető Központi Szolgáltatási Főigazgatóság Közbeszerzési referens képzés PTE A közbeszerzési törvény előzményei A központosított közbeszerzés

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2.

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2. TOLATÁSVEZETŐ INFRASTRUKTÚRA MILLENIUMI FÖLDALATTI VASÚT (BKV Rt. MFAV Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal

Részletesebben

H A T Á R O Z A T I N D O K O L Á S

H A T Á R O Z A T I N D O K O L Á S Iktatószám: Tárgy: BOO/001/01651-0004/2015 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T Ózd Város Önkormányzatát (székhelye: 3600 Ózd, Városház tér 1., adószáma: 15726487-2-05) kötelezem, hogy

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés száma, megnevezése: 32 582 02 Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Emelőgépkezelő (kivéve

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KKV MINŐSÍTÉS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ ÉS A PARTNER ÉS KAPCSOLÓDÓ VÁLLALKOZÁSOK MEGHATÁROZÁSÁHOZ

TÁJÉKOZTATÓ A KKV MINŐSÍTÉS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ ÉS A PARTNER ÉS KAPCSOLÓDÓ VÁLLALKOZÁSOK MEGHATÁROZÁSÁHOZ TÁJÉKOZTATÓ A KKV MINŐSÍTÉS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ ÉS A PARTNER ÉS KAPCSOLÓDÓ VÁLLALKOZÁSOK MEGHATÁROZÁSÁHOZ a 2004. évi XXXIV. törvény a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról alapján 1) KKV-nak

Részletesebben

Módosítások előjegyzése

Módosítások előjegyzése Módosítások előjegyzése Tétel-szám A módosítás száma A módosítás tárgya Érvényes év hó nap -tól Átvezette 1. B/92 Hatálybaléptetés 2013. április 07. 2. 13487/2015/MAV 1. sz. Módosítás 2015. március 15.

Részletesebben

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.5. Melyik jelzést adó eszköz, berendezés nem használható át nem tekinthető alagútban?

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.5. Melyik jelzést adó eszköz, berendezés nem használható át nem tekinthető alagútban? Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.1 Mi a jelzés? Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.2 Mivel adhatók jelzések? Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.2 Hogyan kell megfigyelni

Részletesebben

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont. Általános forgalmi alapképzési program

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont. Általános forgalmi alapképzési program Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Általános forgalmi alapképzési program Képzés megnevezése: Általános forgalmi 1. A program besorolása 1.1. Általános képzés - 1.2. Nyelvi

Részletesebben

1. JÓVÁHAGYÁSRA KERÜLŐ MUNKARÉSZEK

1. JÓVÁHAGYÁSRA KERÜLŐ MUNKARÉSZEK 1. JÓVÁHAGYÁSRA KERÜLŐ MUNKARÉSZEK Településszerkezeti terv módosítása (Határozattal jóváhagyandó). /2014.(..) számú határozat-tervezet a településszerkezeti terv módosításáról melléklettel Helyi építési

Részletesebben

xdsl Optika Kábelnet Mért érték (2012. II. félév): SL24: 79,12% SL72: 98,78%

xdsl Optika Kábelnet Mért érték (2012. II. félév): SL24: 79,12% SL72: 98,78% Minőségi mutatók Kiskereskedelmi mutatók (Internet) Megnevezés: Új hozzáférés létesítési idő Meghatározás: A szolgáltatáshoz létesített új hozzáféréseknek, az esetek 80%ban teljesített határideje. Mérési

Részletesebben

a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tisztségviselőinek, tagjainak és a bizottságok tagjainak tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló

a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tisztségviselőinek, tagjainak és a bizottságok tagjainak tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tisztségviselőinek, tagjainak és a bizottságok tagjainak tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló 11/2013. (IX.26.) önkormányzati rendelet, egységes szerkezetbe

Részletesebben

Pénzmosás és fellépés a terrorizmus ellen (változó szabályok) Dr. Király Júlia MNB Budapest, 2007. november 12.

Pénzmosás és fellépés a terrorizmus ellen (változó szabályok) Dr. Király Júlia MNB Budapest, 2007. november 12. Pénzmosás és fellépés a terrorizmus ellen (változó szabályok) Dr. Király Júlia MNB Budapest, 2007. november 12. MNB szerepe pénzügyi rendszer stabilitása a pénzforgalom szabályozása, zökkenőmentes lebonyolítása

Részletesebben

büntetés-végrehajtási szakmai ismeretek fejezetei

büntetés-végrehajtási szakmai ismeretek fejezetei 2.94.5. KERETTANTERV (a XXXVIII. Rendészet ÁGAZATHOZ) alapján Fegyveres szervek és vagyonvédelmi ismeretek 9 12. középiskolai évfolyamokra szóló tananyagának büntetés-végrehajtási szakmai ismeretek fejezetei

Részletesebben

AKTUALITÁSOK ÉS GYAKORLATI TAPASZTALATOK A MUNKAJOGBAN

AKTUALITÁSOK ÉS GYAKORLATI TAPASZTALATOK A MUNKAJOGBAN AKTUALITÁSOK ÉS GYAKORLATI TAPASZTALATOK A MUNKAJOGBAN LÉTESÍTÉSE Határozott idejű munkaviszony Meghosszabbítható-e a határozott időre kötött szerződés? Határozott időre kötött munkaszerződés esetén kiköthető-e

Részletesebben

Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer. Kérjük, a kérelmet olvashatóan, nyomtatott nagy betűkkel töltse ki! I. rész: Azonosító adatok

Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer. Kérjük, a kérelmet olvashatóan, nyomtatott nagy betűkkel töltse ki! I. rész: Azonosító adatok Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer Állandó meghatalmazás és annak nyilvántartásba vétele iránti kérelem Benyújtandó a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv (MVH) bármely

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT 2006/0287 (COD) PE-CONS 3648/2/07 REV 2

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT 2006/0287 (COD) PE-CONS 3648/2/07 REV 2 EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Brüsszel, 2008. február 26. (OR. en) 2006/0287 (COD) PE-CONS 3648/2/07 REV 2 ENV 447 ENT 104 CODEC 899 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: AZ EURÓPAI PARLAMENT

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2011. július 18. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK

6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK 6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK 1. A függelék hatálya A jelen függelékben foglaltak azon Felhasználókra terjednek

Részletesebben

224/2016. (VII. 28.) Korm. rendelet

224/2016. (VII. 28.) Korm. rendelet 224/2016. (VII. 28.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet módosításáról 1 Tartalom:

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 2. Saját célú, térségi és keskeny nyomtávolságú pályahálózaton közlekedési tevékenységet végző járművezetők részére Infrastruktúra (Sajátcélú vasúti pályahálózatok Szolgálati Utasítás) ismereti és vizsga

Részletesebben

Menetrendgyűjtemény. (ideiglenes raktári jegyzék) (1856-1880, 1894-2013) Terjedelem: 1,97 ifm. Raktári egység: 21 r.e. Jelzete: MG

Menetrendgyűjtemény. (ideiglenes raktári jegyzék) (1856-1880, 1894-2013) Terjedelem: 1,97 ifm. Raktári egység: 21 r.e. Jelzete: MG Menetrendgyűjtemény (ideiglenes raktári jegyzék) (1856-1880, 1894-2013) Terjedelem: 1,97 ifm. Raktári egység: 21 r.e. Jelzete: MG A gyűjtemény belföldi, nemzetközi és szolgálati menetrendeket, valamit

Részletesebben

Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat

Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat Érvényesség kezdete: Junior kategória 2016 június 1 Felnőtt kategória 2016 január 1 Tartalom I. Célja... 3 II. Szabályozás... 3 1) A versenyek meghatározása... 3

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás átalakulásának jogi kérdései. Dr. D. Tóth Éva Jogi Igazgató

A hulladékgazdálkodás átalakulásának jogi kérdései. Dr. D. Tóth Éva Jogi Igazgató A hulladékgazdálkodás átalakulásának jogi kérdései Dr. D. Tóth Éva Jogi Igazgató Adatszolgáltatás Az adatszolgáltatási kötelezettséget előírja:, Ht. 32/A. (4), 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet Adatszolgáltatásra

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2008. április 30-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2008. április 30-i ülésére Gödöllő Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2008. április 30-i ülésére Tárgy: Javaslat a Gödöllő Város Önkormányzata és a VÜSZI Kht. közötti, parkfenntartási tevékenység folyamatos ellátására

Részletesebben

A közbeszerzési eljárások egyszerősítése - a lengyel tapasztalatok

A közbeszerzési eljárások egyszerősítése - a lengyel tapasztalatok - a lengyel tapasztalatok Dariusz Piasta Nemzetközi Konferencia a Közbeszerzések Tanácsa szervezésében Budapest, 2011. november 17. Az elıadás vázlata: 1. Egyszerősítés - jelentése és korlátai 2. A kiindulási

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról

Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról ELŐTERJESZTÉS Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról A.) A helyi önkormányzat belső ellenőrzését a belső kontrollrendszer, a folyamatba épített, előzetes, utólagos vezetői

Részletesebben

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Battyányi Anita jogi szakreferens JAVASLAT Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013

Részletesebben

E- alkalmazások iránymutatásai - 3

E- alkalmazások iránymutatásai - 3 E- alkalmazások iránymutatásai - 3 Belügyminisztérium Építésügyi Főosztály (lezárva: 2013. november 22.) Vázrajz feltöltése az ügyfél helyett A megkeresés szerint egy települési jegyző építésügyi hatósága,

Részletesebben

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. A célok meghatározása, felsorolása A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 76. -a alapján a Nemzeti Választási Iroda folyamatosan

Részletesebben

A Lotus Lovasiskola nem alkalmaz korlátozás nélkül használható, általános és egységes személyazonosító jelet.

A Lotus Lovasiskola nem alkalmaz korlátozás nélkül használható, általános és egységes személyazonosító jelet. ALAPELVEK AZ ADATKEZELÉS SORÁN Személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény vagy - törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben - helyi önkormányzat

Részletesebben

Tankönyv és útmutató a gyermekvasutas ismeretek elsajátításához és a szolgáltatok ellátásához. Jelzési ismeretek (F.1.)

Tankönyv és útmutató a gyermekvasutas ismeretek elsajátításához és a szolgáltatok ellátásához. Jelzési ismeretek (F.1.) Tankönyv és útmutató a gyermekvasutas ismeretek elsajátításához és a szolgáltatok ellátásához Jelzési ismeretek (F.1.) Írták: Bauer Károly, Bicskei János, Csonka Zsolt, Füstös István, Váczi Viktor, Vinis

Részletesebben

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont]

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont] Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni - Nettó BÉRKALKULÁTOR 2016 - Adó Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni. Ha Ön adószámos magánszemélyként végzi munkáját,

Részletesebben

Jogszabályi keretek összefoglalása

Jogszabályi keretek összefoglalása NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. Integrált ügyfélszolgálatok interoperábilis informatikai struktúrájának kialakítása IÜSZI Jogszabályi keretek összefoglalása Bevezető A dokumentum célja

Részletesebben

Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság. Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt.

Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság. Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt. Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt. Irányadó jogszabályok - az EGT Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus

Részletesebben

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Lizák János pályázati koordinátor Tárgy: Javaslat az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-vel megkötött Közszolgáltatási Szerződés módosítására

Részletesebben

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzata

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzata A Justh Zsigmond Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzata I. Általános rendelkezések, fogalom meghatározások Szabályzatunk célja, hogy a Justh Zsigmond Városi Könyvtár, mint nyilvános könyvtár a könyvtári

Részletesebben

Önellenőrzés Előadó: dr. Jakab Miklós

Önellenőrzés Előadó: dr. Jakab Miklós Előadó: dr. Jakab Miklós Az önellenőrzés fogalma Az adózó önadózás esetén jogosult az önellenőrzésre elévülési időn belül, de arra nem kötelezhető. Az önellenőrzéssel az adózó helyesbíti és bevallja az

Részletesebben

SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYAHÁLÓZATOK SZOLGÁLATI UTASÍTÁSA. Hatálybalépés időpontja: 20... hó..nap.

SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYAHÁLÓZATOK SZOLGÁLATI UTASÍTÁSA. Hatálybalépés időpontja: 20... hó..nap. SCVPSZU Sajátcélú Vasúti Pályahálózatok Szolgálati Utasítása 1/151 SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYAHÁLÓZATOK SZOLGÁLATI UTASÍTÁSA Hatálybalépés időpontja: 20... hó..nap. JÓVÁHAGYTA A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG

Részletesebben

Országos közforgalmú vasúti pályahálózaton vonatokat közlekedtető villamos-, dízel-, és gőzmozdony-vezetői alapképzési program

Országos közforgalmú vasúti pályahálózaton vonatokat közlekedtető villamos-, dízel-, és gőzmozdony-vezetői alapképzési program Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Országos közforgalmú vasúti pályahálózaton vonatokat közlekedtető villamos-, dízel-, és gőzmozdony-vezetői alapképzési program Infrastruktúra

Részletesebben

HIRDETMÉNY AKCIÓK, KEDVEZMÉNYEK

HIRDETMÉNY AKCIÓK, KEDVEZMÉNYEK HIRDETMÉNY KONDÍCIÓS LISTÁK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓK MÓDOSÍTÁSÁRÓL ÉS VÁLTOZÁSÁRÓL I. A módosítással érintett kondíciós listák és ügyféltájékoztatók A CIB Bank Zrt. (1027 Budapest, Medve u. 4-14.; cégjegyzékszám.:

Részletesebben

N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a

N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a 1. számú melléklet N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a Környezeti értékelés véleményezése Nyíregyháza MJV RT

Részletesebben

Vasúti információs rendszerek gyakorlat

Vasúti információs rendszerek gyakorlat Vasúti információs rendszerek gyakorlat 2014. október 30. Horváth Krisztián tanszéki mérnök 1 A TAKT egy olyan szoftvereszköz, amely hatékonyan segíti modern menetrendi struktúrák tervezését, konkrét menetrendi

Részletesebben

HIRDETMÉNY AKCIÓK, KEDVEZMÉNYEK

HIRDETMÉNY AKCIÓK, KEDVEZMÉNYEK HIRDETMÉNY KONDÍCIÓS LISTÁK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓK MÓDOSÍTÁSÁRÓL ÉS VÁLTOZÁSÁRÓL I. A módosítással érintett kondíciós listák és ügyféltájékoztatók A CIB Bank Zrt. (1027 Budapest, Medve u. 4-14.; cégjegyzékszám.:

Részletesebben

Lakóépületek tűzvédelmi használati szabályainak kidolgozása. VII. TMKE Konferencia, 2016. április 21-22. Farkas Sándor

Lakóépületek tűzvédelmi használati szabályainak kidolgozása. VII. TMKE Konferencia, 2016. április 21-22. Farkas Sándor Lakóépületek tűzvédelmi használati szabályainak kidolgozása VII. TMKE Konferencia, 2016. április 21-22. Farkas Sándor Lakóépületek tűzvédelmi használati szabályai A társasházakban kialakuló tűzeseteknek

Részletesebben

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÉRELEM. Mágocs Város Önkormányzatának az első lakáshoz jutás támogatásáról szóló 6/2016. (IV. 28.) rendeletéhez

KÉRELEM. Mágocs Város Önkormányzatának az első lakáshoz jutás támogatásáról szóló 6/2016. (IV. 28.) rendeletéhez KÉRELEM Mágocs Város Önkormányzatának az első lakáshoz jutás támogatásáról szóló 6/2016. (IV. 28.) rendeletéhez 1. Az igénylők adatai Kérelmező: Neve: születési neve:... Születés helye ideje:... anyja

Részletesebben

IATA-DGR VESZÉLYES ÁRU SZABÁLYZAT ISMERETEK. Tanfolyami tájékoztató. 1 / 6

IATA-DGR VESZÉLYES ÁRU SZABÁLYZAT ISMERETEK. Tanfolyami tájékoztató.  1 / 6 IATA-DGR VESZÉLYES ÁRU SZABÁLYZAT ISMERETEK Tanfolyami tájékoztató www.hvesz.hu 1 / 6 Az ICAO Technikai Utasítása (Technical Instructions) megköveteli, hogy az alap és ismeretfelújító veszélyes áru szabályzatok

Részletesebben

Oktatási és Közművelődési Főosztály, /00Í MA - Budapest,

Oktatási és Közművelődési Főosztály, /00Í MA - Budapest, Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormám >:at Képviselő-testület ülése Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat / / / Polgármesteri Hivatal g / ^ihf Vj >X)*\ Oktatási és Közművelődési Főosztály,

Részletesebben

HEGESZTÉSI SZAKISMERET

HEGESZTÉSI SZAKISMERET HEGESZTÉSI SZAKISMERET 1.) Ismertesse a nyomás, a hőmérséklet, a mechanikai feszültség, a szilárdság és az idő SI mértékrendszer szerinti mértékegységét! 2.) Melyek azon fizikai, kémiai és termikus jellemzők,

Részletesebben

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN 11. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1)

Részletesebben

11. számú melléklet - FHB Bankszámlacsomagokhoz kapcsolódó Betéti bankkártyák egyéb díjai, jutalékai

11. számú melléklet - FHB Bankszámlacsomagokhoz kapcsolódó Betéti bankkártyák egyéb díjai, jutalékai Lakossági Bankszámla Hirdetmény 11. számú melléklet - FHB hoz kapcsolódó Betéti bankkártyák egyéb díjai, jutalékai Hatályos: 2016. július 15. napjától Közzététel napja: 2016. július 14. A jelen Hirdetményben

Részletesebben

2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról

2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról 2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról XVI. FEJEZET AZ EURÓPAI PARLAMENT TAGJAINAK VÁLASZTÁSA 331. (1) Az Európai Parlament tagjainak választásán e törvény I-XII. Fejezetét, a 245., a 247. (1)

Részletesebben

2. számú melléklet SZOLGÁLTATÁS-MINİSÉG

2. számú melléklet SZOLGÁLTATÁS-MINİSÉG 2. számú melléklet SZOLGÁLTATÁS-MINİSÉG I. A SZOLGÁLTATÓ ÁLTAL RENDSZERESEN MÉRT MINİSÉGI CÉLÉRTÉKEK MOBIL RÁDIÓTELEFON SZOLGÁLTATÁS 1. ÚJ HOZZÁFÉRÉS LÉTESÍTÉSI IDİ A szolgáltatáshoz való új hozzáférés

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus 161-06 A munkaeszközök, munkafolyamatok és az egyéni védőeszközök egészséget nem veszélyeztető és biztonságos alkalmazásával kapcsolatos A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM

Részletesebben

A szabályzat hatálya. Az elrendelés

A szabályzat hatálya. Az elrendelés O R S Z Á G O S B Í R Ó S Á G I H I V A T A L ELNÖKE Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 21/2012. (XI. 23.) OBH utasítása a bírák és egyes igazságügyi alkalmazottak által teljesített ügyelet és készenlét

Részletesebben

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN 1 11. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY FŐVÁROSI DÖNTŐ SZÓBELI (2005. NOVEMBER 26.) 5. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY FŐVÁROSI DÖNTŐ SZÓBELI (2005. NOVEMBER 26.) 5. osztály 5. osztály Írd be az ábrán látható hat üres körbe a 10, 30, 40, 60, 70 és 90 számokat úgy, hogy a háromszög mindhárom oldala mentén a számok összege 200 legyen! 50 20 80 Egy dobozban háromféle színű: piros,

Részletesebben

1. A BELSŐ ELLENŐRZÉS ÁLTAL VÉGZETT TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA

1. A BELSŐ ELLENŐRZÉS ÁLTAL VÉGZETT TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA ÉVES ELLENŐRZÉSI JELENTÉS 3. sz. melléklet A NAPSZAK INTEGRÁLT INTÉZMÉNY 2007. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGÉRŐL A 193/2003. (XI. 26.) KORMÁNYRENDELET 31. ALAPJÁN 1. A BELSŐ ELLENŐRZÉS ÁLTAL VÉGZETT

Részletesebben

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT - 2016.04.01 után kötött szerződésekre Díjcsomag neve Go Go+ Go EU Go EU+ Kínált letöltési sebesség - 3G 42 Mbit/s 42 Mbit/s 42 Mbit/s

Részletesebben

a Képviselő-testülethez

a Képviselő-testülethez 1 FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. : (54) 531 000 ; 531 031, Fax 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 3. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez az állattartás

Részletesebben

Kedves 9. évfolyamos tanulónk!

Kedves 9. évfolyamos tanulónk! Kedves 9. évfolyamos tanulónk! A 9. osztály befejezését követően a nyári szünetben kéthetes szakmai gyakorlaton kell részt venned. A beosztás az előzetesen megkaptátok, az áruházak felhívtak titeket. Ne

Részletesebben

Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS. v2.9.28 ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ

Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS. v2.9.28 ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ v2.9.28 Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ AW STUDIO Nyíregyháza, Luther utca 5. 1/5, info@awstudio.hu Árverés létrehozása Az árverésre

Részletesebben

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS FÜGGELÉKEI

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS FÜGGELÉKEI 1/249 Törölt: MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS FÜGGELÉKEI Hatálybalépés időpontja: : Behúzás: Bal: 0 pt, Első sor: 0 pt, Sorköz: szimpla : Középre zárt, Sorköz: szimpla 200 év hó nap.

Részletesebben

A csatlakozó és fogyasztói vezetékek kialakításának törvényi háttere

A csatlakozó és fogyasztói vezetékek kialakításának törvényi háttere A csatlakozó és fogyasztói vezetékek kialakításának törvényi háttere A gázenergiáról szóló 1969. évi VII. törvény hatálya alá tartozó gáz- és olajipari létesítményekre: a 11/1982 (VIII. 18.) IpM rendelettel

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2.Forgalmi Utasítás (É-D)

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2.Forgalmi Utasítás (É-D) UTASFORGALOM IRÁNYÍTÓ földalatti (Metró) pályahálózaton É-D (M3) (BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített kérdések

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának J E G Y Z Ő J E 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat a Polgármesteri Hivatal 2014. évi nyári- és téli

Részletesebben

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai DANUBIA Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft. Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai A Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület

Részletesebben

Az ACCESS Befektetési Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság. 2012. április 25. napján tartott RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉSÉRŐL.

Az ACCESS Befektetési Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság. 2012. április 25. napján tartott RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉSÉRŐL. Az ACCESS Befektetési Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2012. április 25. napján tartott RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉSÉRŐL készült J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1 JEGYZŐKÖNYV amely készült a 2012. április 25.

Részletesebben

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT A szabályzat hatályos: 2010. január 1-tıl. I. ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT CÉLJA, TARTALMA Az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KORMÁNYHIVATAL SZERVEZETI FELELŐSSÉGI RENDSZERÉNEK ÁTTEKINTHETŐ, KÖZÉRTHETŐ LEÍRÁSA

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KORMÁNYHIVATAL SZERVEZETI FELELŐSSÉGI RENDSZERÉNEK ÁTTEKINTHETŐ, KÖZÉRTHETŐ LEÍRÁSA JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KORMÁNYHIVATAL SZERVEZETI FELELŐSSÉGI RENDSZERÉNEK ÁTTEKINTHETŐ, KÖZÉRTHETŐ LEÍRÁSA Készült: Az állami operatív program keretében meghirdetett Szervezetfejlesztés a konvergencia

Részletesebben

IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK. A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK. A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra TOLATÁSVEZETŐ földalatti (Metró) pályahálózaton DBR (M4) (BKV Rt. Dél Buda - Rákospalota M4 metróvonal F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont

Részletesebben

Bérpótlékok: A munkavállalót a Munka Törvénykönyve alapján megillető bérpótlékok:

Bérpótlékok: A munkavállalót a Munka Törvénykönyve alapján megillető bérpótlékok: Mennyi bérpótlék jár? - Bérpótlékok 2011-2012: éjszakai pótlék, műszakpótlék, ügyeleti pótlék, készenléti díj, vasárnapi és munkaszüneti napi munkavégzés pótléka. Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy

Részletesebben

Vezetékes távközlési szolgáltatás megrendelése

Vezetékes távközlési szolgáltatás megrendelése Vezetékes távközlési szolgáltatás megrendelése Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/66 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/2015 KÉ Eljárás fajtája:

Részletesebben