3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból"

Átírás

1 Egyszerűsített forgalmi alapképzés (távközlő-, erősáramú-, biztosítóberendezés- és pálya szakszolgálat) forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú vasúti pályahálózaton TEB Vezetőmérnök (pályás), Szakaszmérnök (pályás), Főpályamester, Pályamester, Vonalkezelő, Technikus, Diszpécser (pályás) munkakört betöltők részére Eltérések vizsgán a kérdések száma: 45 db fejezet 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Mikor szabad a vasúti gyalogos-átkelőhelynél a rálátás? Mikor szabad a vasúti gyalogos-átkelőhelynél a rálátás kétvágányú pálya esetén? Mikor szabad a vasúti gyalogos-átkelőhelynél a rálátás kettőnél több vágányú pálya esetén? Válassza ki a Vasúti gyalogos-átkelőhelynél szükséges szabad rálátás helyes fogalmát! Hány szorosa az Lv távolság a vasúti pályára engedélyezett sebesség km/hban megadott számértékének egyvágányú pálya esetén, ha a Vasúti gyalogos-átkelőhelynél a rálátás szabad? Mekkora az Lv távolság (méterben) a vasúti pályára engedélyezett sebesség km/h-ban megadott számértékének, egy- és kétvágányú pálya esetén a Vasúti gyalogos-átkelőhelynél szükséges szabad rálátás biztosításakor? Hol alkalmazható bejárati jelző? Mely szolgálati helyek előtt alkalmazható bejárati jelző?

2 Az alábbiak közül hol kell fedezőjelzőt alkalmazni? Mely szolgálati helyek előtt kell fedezőjelzőt alkalmazni? Milyen sebességgel haladhat a helyből, vagy megállás után induló vonat jól működő vonatbefolyásoló berendezés esetén a kijárati jelzőig? Milyen sebességgel haladhat a helyből, vagy megállás után induló vonat jól működő vonatbefolyásoló berendezés hiánya esetén a kijárati jelzőig? Mely tolatásjelzők jelzőlapját egészítheti ki lefelé mutató, fényvisszaverős kialakítású, citromsárga nyíllal ellátott tábla? Melyik tolatásjelzőig nem szabad felhúzni Tilos a tolatás! jelzése esetén, ha jelzőlapját lefelé mutató, fényvisszaverős kialakítású, citromsárga nyíllal ellátott tábla egészíti ki? fejezet Milyen létesítmények előtt kell útátjárójelzőt elhelyezni? Mit kell a vasúti átjárók és (a közlekedési hatóság engedélye alapján létesített) önálló gyalogátkelők előtt elhelyezni? Keresztezheti-e a vasúti pályát, önálló gyalogátkelő? Kinek az engedélye alapján létesíthető a vasúti pályát keresztező önálló gyalogátkelő? Kell-e külön útátjárójelzőt elhelyezni az állomás (szolgálati hely) területén lévő állomási, és az állomás (szolgálati hely) első váltójától a nyílt vonal irányába mért L v távolságon belül lévő útátjárók előtt az állomás (szolgálati hely) felől?

3 Kell-e külön útátjárójelzőt elhelyezni az állomás (szolgálati hely) területén lévő állomási, útátjárók előtt az állomás (szolgálati hely) felől? Kell-e külön útátjárójelzőt elhelyezni az állomás (szolgálati hely) első váltójától a nyílt vonal irányába mért L v távolságon belül lévő útátjárók előtt az állomás (szolgálati hely) felől? Hova kell az útátjárójelzőt elhelyezni az állomás (szolgálati hely) területén lévő állomási útátjárók előtt az állomás (szolgálati hely) felől? Milyen távolságra kell külön útátjárójelzőt elhelyezni az állomás (szolgálati hely) első váltójától a nyílt vonal irányába mért L v távolságon belül lévő útátjárók előtt az állomás (szolgálati hely) felől? Hogyan kell értesíteni az érdekelteket azon pályarészekről, vágányokról, kitérőkről, ahol forgalmi szempontból a pályán alkalmazható sebességnél kisebb sebességgel lehet közlekedni? Hogyan kell kiadni a Kimutatás az állandó- és előrelátott ideiglenes lassúmenetekről című kimutatást? Hogyan kell értesíteni a vonatszemélyzetet, ha a Lassúmenet előjelzőt nem lehet a Lassúmenet eleje jelző előtt általános fékúttávolságban kitűzni? Hogyan kell eljárni az előre nem látott ideiglenes lassúmenet elrendelését követően? Az előre nem látott ideiglenes lassúmenet elrendelését követően mikor kell a lassan bejárandó pályarész megjelölésére szolgáló jelzőket kitűzni? Mennyi időn belül kell a lassan bejárandó pályarész megjelölésére szolgáló jelzőket kitűzni előre nem látott ideiglenes lassúmenet elrendelése esetén?

4 Kit köteles értesíteni a lassúmenetek jelzésére szolgáló jelzők hiányát felfedező dolgozó a nyílt pályáról? Mely szolgálati helyek forgalmi szolgálattevőjét köteles értesíteni a lassúmenetek jelzésére szolgáló jelzők hiányát felfedező dolgozó a nyílt pályáról? Hogyan köteles eljárni a lassúmenetek jelzésére szolgáló jelzők hiányáról értesített forgalmi szolgálattevő? Milyen előírások szerint köteles eljárni a lassúmenetek jelzésére szolgáló jelzők hiányáról értesített forgalmi szolgálattevő? Kik kötelesek a nyílt pályán lévő járhatatlan pályarészt fedezni? Hogyan van ábrázolva az ERTMS előírások szerinti közlekedésre berendezett pályaszakasz (körzet) eleje jelző? Melyik jelző a következő meghatározás? Fehér színű, fekete szegélyes, fekvő téglalap alakú táblán fekete ERTMS L1, vagy ERTMS L2 felirat Válassza ki az ERTMS körzet kezdete jelző helyes meghatározását? Mit jelez a fehér színű, fekete szegélyes, fekvő téglalap alakú, fekete ERTMS L1, vagy ERTMS L2 feliratot tartalmazó tábla? Mit jelez a fehér színű, fekete szegélyes, fekvő téglalap alakú, fekete ERTMS L1 feliratot tartalmazó tábla? Milyen körzet elejét jelzi ERTMS L2 feliratot tartalmazó tábla? Hogyan közlekednek a vonatok az ERTMS L1, vagy ERTMS L2 feliratú jelző utáni pályarészen?

5 Milyen előírások szerint közlekednek a vonatbefolyásoló berendezéssel felszerelt mozdonnyal továbbított a vonatok az ERTMS L1, vagy ERTMS L2 feliratú jelzőt követő pályaszakaszon? Mely mozdonyokkal továbbított vonatoknak kell az ERTMS előírások szerint közlekedni az ERTMS L1, vagy ERTMS L2 feliratú jelző utáni pályarészen? Milyen berendezéssel felszerelt mozdonyokkal továbbított vonatoknak kell az ERTMS előírások szerint közlekedni az ERTMS L1, vagy ERTMS L2 feliratú jelző utáni pályarészen? Hogyan jelölik az ERTMS Megálláshelye-jelzőt? Válassza ki az ERTMS körzetben alkalmazott Megálláshelye-jelző helyes meghatározását? Melyik jelző a következő meghatározás? Kék színű, fekete szegélyes, négyzet alakú táblán balra, jobbra, valamint lefelé mutató citromsárga nyíl Hol kell elhelyezni ERTMS körzetben alkalmazott Megálláshelye-jelzőt? Mely vonatok részére van elhelyezve az ERTMS körzetben alkalmazott Megálláshelye-jelző? Mely vonatok részére, és hol kell elhelyezni az ERTMS körzetben alkalmazott Megálláshelye-jelzőt? Mit jelöl az ERTMS körzetben alkalmazott Megálláshelye-jelző? Mely vonatokkal kell megállni az ERTMS körzetben alkalmazott Megálláshelye-jelzővel megjelölt helyen?

6 Hol kell az ERTMS előírások szerint közlekedő, de az ERTMS Megálláshelye-jelzőn túli pályaszakaszra menetengedéllyel nem rendelkező vonattal megállni? Mit tartalmaz az ERTMS Megálláshelye-jelző táblája alatt elhelyezett fehér színű, fekete szegélyes, fekvő téglalap alakú kiegészítő tábla? Hol van elhelyezve az ERTMS körzetben történő közlekedéséhez szükséges menetengedélyt adó RBC központ azonosítóját tartalmazó kiegészítő tábla? Milyen kiegészítő táblát kell elhelyezni az ERTMS Megálláshelye-jelző tábla alatt? Hogyan van ábrázolva az ERTMS körzetben történő közlekedéséhez szükséges menetengedélyt adó RBC központ azonosítóját tartalmazó kiegészítő tábla? Melyik jelző a következő meghatározás? Vörös színű átlóval áthúzott, fehér színű, fekete szegélyes, fekvő téglalap alakú táblán fekete ERTMS L1, vagy ERTMS L2 felirat Válassza ki az ERTMS körzet vége jelző helyes meghatározását? Mit jelez a vörös színű átlóval áthúzott, fehér színű, fekete szegélyes, fekvő téglalap alakú táblán fekete ERTMS L1, vagy ERTMS L2 feliratú jelző? Hogyan közlekednek a vonatok az ERTMS körzet vége jelzőt követő pályaszakaszon, ha az ERTMS körzetben, az ERTMS előírások szerint közlekedtek? Hogyan közlekednek az ETCS-1, vagy ETCS-2 rendszerű vonatbefolyásoló berendezéssel felszerelt mozdonnyal továbbított vonatok az ERTMS körzet vége jelzőt követő pályaszakaszon?

7 Hogyan jelzik az ETCS-1, vagy ETCS-2 rendszerű vonatbefolyásoló berendezéssel felszerelt mozdonnyal továbbított vonatok részére az ERTMS körzet végét? Hogyan jelzik az ERTMS előírások szerinti közlekedésre berendezett pályaszakasz (körzet) végét? Mit jelent az ERTMS (körzet) vége jelző jelzése? Melyik figyelmeztető jelre igaz a következő meghatározás? Fehér színű, fekete szegélyes, álló téglalap alakú táblán távbeszélőt ábrázoló piktogram, alatta GSM-R és HU felirat Válassza ki a GSM-R körzetre figyelmeztető jel helyes meghatározását? Mit jelöl a GSM-R körzetre figyelmeztető jel? Mit jelöl a Fehér színű, fekete szegélyes, álló téglalap alakú táblán távbeszélőt ábrázoló piktogram, alatta GSM R és HU felirat? Mihez kell csatlakozni a GSM-R vasúti távbeszélő rendszerrel rendelkező mozdonnyal továbbított vonat mozdonyvezetőjének a GSM-R körzetre figyelmeztető jellel megjelölt helyen? Kinek kell a magyar GSM-R vasúti távbeszélő hálózathoz csatlakozni a GSM-R körzetre figyelmeztető jellel megjelölt helyen? Milyen vasúti távbeszélő hálózathoz kell csatlakozni a GSM-R körzetre figyelmeztető jellel megjelölt helyen? Mely vonatok mozdonyvezetőjének kell a magyar GSM-R vasúti távbeszélő hálózathoz csatlakoznia, a GSM-R körzetre figyelmeztető jellel megjelölt helyen?

8 6. fejezet Hogyan kell A vonat szétszakadt! jelzést adni, az F.1. Jelzési utasítás előírásai alapján? Mikor köteles a vonatok fogadására és megfigyelésére kötelezett dolgozó A vonat szétszakadt! jelzést adni? Hogyan kell a Közeledj felém! jelzést adni, vonatközlekedés közben? Hogyan kell a vonatközlekedés közben adható jelzések közül a Közeledj felém! jelzést adni? Hogyan kell a vonatközlekedés közben adandó Közeledj felém! jelzést adni nappal? Hogyan kell sötétben a Közeledj felém! jelzést adni, vonatközlekedés közben? Mikor kell Közeledj felém! jelzést adni, vonatközlekedés közben? Mikor kell a behaladó vonatok részére Közeledj felém! jelzést adni? Hogyan kell a Távolodj tőlem! jelzést adni, vonatközlekedés közben? Hogyan kell a vonatközlekedés közben adható jelzések közül a Távolodj tőlem! jelzést adni? Hogyan kell a vonatközlekedés közben adandó Távolodj tőlem! jelzést adni nappal?

9 Hogyan kell sötétben a Távolodj tőlem! jelzést adni, vonatközlekedés közben? Mikor kell Távolodj tőlem! jelzést adni, vonatközlekedés közben? Mikor kell a behaladó vonatok részére Távolodj tőlem! jelzést adni? fejezet Mit kell alkalmazni nappal és sötétben a személyszállító vonatok végének megjelölésére, ha a vonat az F.2. sz. Forgalmi Utasítás hatálya alá tartozó hálózaton közlekedik? Hogyan kell az F.2. sz. Forgalmi Utasítás hatálya alá tartozó hálózaton közlekedő vonatok végét jelezni nappal és sötétben, ha az nem a személyszállító,- személyszállító kocsikból összeállított szerelvény,- vagy mozdonyvonat kategóriába tartozik? Hogyan kell az F.2. sz. Forgalmi Utasítás hatálya alá tartozó hálózaton közlekedő mozdonyvonat végét megjelölni nappal, ha a 2 darab folyamatosan vörös fénnyel világító lámpával nem rendelkezik? Hogyan kell az F.2. sz. Forgalmi Utasítás hatálya alá tartozó hálózaton közlekedő személyszállító vonat végét jelezni sötétben, ha a jármű kialakítása miatt nem lehet 2 darab folyamatosan vörös fénnyel világító lámpával megjelölni? Mit kell az F.2. sz. Forgalmi Utasítás hatálya alá tartozó hálózaton közlekedő vonatok végének megjelölésére alkalmazni nappal, amennyiben a vonatok végét nem lehet 2 darab folyamatosan vörös fénnyel világító lámpával megjelölni? Mikor kell a vonat végének megjelölésére 2 db oldalt fehér háromszögeket, alul és felül vörös háromszögeket ábrázoló, fényvisszaverő kialakítású

10 zárjelző tárcsát alkalmazni? Milyen esetben kell 2 db oldalt fehér háromszögeket, alul és felül vörös háromszögeket ábrázoló, fényvisszaverő kialakítású zárjelző tárcsát alkalmazni a vonatok végének megjelölésére? Mivel kell az F.2. sz. Forgalmi Utasítás hatálya alá tartozó hálózaton közlekedő személyszállító vonat kocsijaiból összeállított szerelvényvonatok végét megjelölni? Kinek a kötelezettsége a vonatok előírt jelzésekkel való felszerelése? Kinek kell a vonatokat az előírt jelzésekkel felszerelni? Az alábbiak közül melyek a menetvonal tulajdonos vasúti társaság kötelezettségei? Kinek a kötelezettsége a vonatok végének megjelölésére szolgáló eszközök (zárjelző tárcsák, vörös fényű lámpák) kezelése? Kik a kötelesek gondoskodni a vonatok végének megjelölésére szolgáló eszközök (zárjelző tárcsák, vörös fényű lámpák) kezeléséről? Hol kell szabályozni a vonatok végének megjelölésére szolgáló eszközök kezelését? Mely utasítás előírásai tartalmazzák a vonatok végének megjelölésére szolgáló eszközök kezelését?

11 1. fejezet 4. sz. módosítás kérdései az F. 2. sz. Forgalmi Utasításból Az alábbiakban felsoroltak közül mely vonalakra terjed ki az F.2.sz. Forgalmi Utasítás hatálya? Válassza ki a mondat helyesnek tartott befejező részét! Az F.2.sz. Forgalmi Utasítás hatálya kiterjed a Mely szolgálati helyeken kell a pályahálózat működtetői tevékenység ellátásához szükséges utasítások, szabályzatok, segédkönyvek, VU-k, és rendeletek gyűjteményét, szolgálat közben hozzáférhető helyen tartani? Hol kell a pályahálózat működtetői tevékenység ellátásához szükséges utasítások, szabályzatok, segédkönyvek, VU-k, és rendeletek gyűjteményét, szolgálat közben tartani? Mit kell a pályahálózat működtetői tevékenység ellátásához szükséges gyűjteménynek tartalmaznia? Mit szükséges szolgálat közben hozzáférhető helyen tartani, a pályahálózat működtetői tevékenység ellátásához? Hol kell a pályahálózat működtetői tevékenység ellátásához szükséges utasítások, szabályzatok, segédkönyvek, VU-k, és rendeletek gyűjteményét, szolgálat közben hozzáférhető helyen tartani? Mit kell szolgálat közben hozzáférhető helyen tartani a pályahálózat működtetői tevékenység ellátásához? Van e átmenő fővágánya a megálló rakodóhelynek, ha a nyílt vonal vágánya egyenes irányba álló váltón (váltókon) át folytatódik, de a megálló rakodóhely túlsó végén kitérő irányba álló váltón (váltókon) át csatlakozik a nyílt vonalhoz?

12 Mennyi átmenő fővágánya van a megálló rakodóhelynek, ha a nyílt vonal vágánya egyenes irányba álló váltón (váltókon) át folytatódik, de a megálló rakodóhely túlsó végén kitérő irányba álló váltón (váltókon) át csatlakozik a nyílt vonalhoz? Mely szolgálati helyeknek nincs átmenő fővágánya forgalmi szempontból? Minek nevezzük az állomáson, vagy egyvágányú pálya forgalmi kitérőjén a nyílt vonal vágányának egyenes irányba álló bejárati váltón (váltókon) át folytatását képező fővágányt? Minek minősül váltózárkulcs-azonosító, és az azzal azonos műszaki kialakítású, működési elvű kulcselzáró berendezéssel rendelkező állomás? Mikor minősül a szolgálati hely biztosítottnak? Mit nevezünk Csatlakozó állomásnak? Milyen állomásnak minősül az olyan szolgálati hely, ahonnan más pályahálózat működtető vasútvonala ágazik ki? Mikor minősül a szolgálati hely Csatlakozó állomásnak? Mit nevezünk Elágazó állomásnak? Milyen állomásnak minősül az olyan szolgálati hely, ahonnan ugyanazon pályahálózat működtető más vasútvonala ágazik ki? Mikor minősül a szolgálati hely Elágazó állomásnak? Mi tartalmazza az Elsodrási határ vágánytengelytől meghatározott távolság méretét?

13 Mit tartalmazza az Országos Vasúti Szabályzat az Elsodrási határra vonatkozóan? Mit ellenőriz az Éberségellenőrző berendezés? Mely előírások vonatkoznak forgalomszabályozási szempontból az egyvágányú pályák kétvágányú szakaszainak bejárati jelzőkkel fedezett kiágazási váltókörzetére? Forgalomszabályozási szempontból mely előírások érvényesek az egyvágányú pályák kétvágányú szakaszainak bejárati jelzőkkel fedezett kiágazási váltókörzetére? A forgalmi utasítás előírásai alapján, melyik a helyes meghatározás az INTENDON, vagy azzal azonos biztonságot nyújtó éberségi berendezés fogalmára vonatkozóan? Ki jelöli ki a nem Budapestről kiinduló vasútvonalak kezdő- és végpontját? Mely vasútvonalak kezdő- és végpontját jelöli ki a pályahálózat működtetője? Milyen feltételeknek megfelelő dolgozó láthat el a mozdonyvezető mellett figyelőszolgálatot? Milyen dolgozó láthat el figyelőszolgálatot a mozdony, vezérlőkocsi vezetőállásán? A forgalmi utasításban előírt fogalom meghatározás alapján ki Ő? A mozdony, vezérlőkocsi vezetőállásán szolgálatot teljesítő, érvényes forgalmi vizsgával rendelkező, a vonat megállítására kioktatott, figyelésre kötelezett dolgozó Hogyan kell jelezni a Táblás megállóhelyet?

14 Mi jelezi a Vonatszemélyzet részére, a Táblás megállóhelyet? Az alábbiak közül melyik a helyes a Megálló-rakodóhely fogalom meghatározásra vonatkozóan? Milyen vágányai vannak a Megálló-rakodóhelynek? Melyik szolgálati hely fogalma a következő meghatározás: Személy- és áruforgalmi szolgáltatásra megnyitott, vonattalálkozásra be nem rendezett nyíltvonali szolgálati hely, ahol a nyílt vonal vágányán kívül egy, vagy több mellékvágány is van? Mely szervezeti egység oszthatja több rendelkezési szakaszra a hosszabb vonalakat? Mivel kell a rögzítősarukat ellátni? Miért kell a rögzítősarukat sorszámmal ellátni? Milyen vasúti pályahálózat a sajátcélú vasúti pályahálózat? Válassza ki a sajátcélú vasúti pályahálózat fogalom helyes meghatározását! Kinek az érdekében folyik vasúti közlekedési tevékenység a sajátcélú vasúti pályahálózaton? Mire alkalmas a csatlakozó vasúti pálya? a) Milyen vasúti pályákat köt össze a Csatlakozó vasúti pálya? a) Válassza ki, hogy mely vasúti pálya, vagy vágány meghatározása a következő! Az országos vasúti pályahálózatot és a sajátcélú vasúti

15 pályahálózatot összekötő vasúti pálya, amelyhez egynél több sajátcélú vasúti pálya kapcsolódik, illetve egynél több végfelhasználó kiszolgálására alkalmas a) Az alábbiak közül, melyik a Szolgálati felsőbbség forgalmi utasítás szerinti meghatározása? Szolgálati vonatnak minősül-e az értesítő vonat? Válassza ki a Szolgálati vonat fogalom helyes meghatározását! Hogyan kell a vonatokat forgalomba helyezni, illetve lemondani? Hogyan történik a vonatok forgalomba helyezése, illetve lemondása? Hol és milyen módon kell a vonatokat forgalomba helyezni? Hol és milyen módon történik a forgalomba helyezett vonatok lemondása? Mi minősül Vonatfeloszlatásnak? a). Minek nevezzük az alábbi meghatározást? A közlekedő vonatnak bármely okból, a mozdony lekapcsolásával járó leállítása a cél- (vég-) állomás előtti közbenső szolgálati helyen a). Mely dolgozók gyűjtőelnevezése a Vonatkísérő személyzet kifejezés? Mit jelent az értekezés lehetetlen kifejezés az utasítás szövegében előforduló kifejezések meghatározásaként? d). Válassza ki a Páros féksaru fogalom helyes meghatározását!

16 Mivel rendelkeznek a Páros féksaru szerkezeteként alkalmazott féksaruk? Hogyan bonyolítható le nyíltvonali vonattalálkozás kétvágányú, vagy párhuzamos egyvágányú pályák forgalmi kitérőin? Hol bonyolítható le nyíltvonali vonattalálkozás? A kétvágányú pályák forgalmi kitérőin miért csak a szolgálati hely bejárati jelzőinél történhet meg a nyíltvonali vonattalálkozás? Hogyan bonyolítható le nyíltvonali vonattalálkozás párhuzamos egyvágányú pályák forgalmi kitérőin? Hol történhet meg a nyíltvonali vonattalálkozás a pályaelágazásokon? A Vonatok készre jelentése előtt milyen intézkedéseket kell megtennie a menetvonal tulajdonos vasúti társaságoknak? Kinek kell a vonat indulása előtt minden olyan biztonsági intézkedést megtenni, amely hatással van a vonat biztonságos közlekedésére? Ki köteles a vonatok indulásra kész állapotát kimutatható módon bejelenteni? Hogyan köteles a menetvonal tulajdonos megbízottja a vonatok indulásra kész állapotát bejelenteni a pályahálózat működtetője felé? Mit jelent a vonatok készre jelentése? Hol kell a vonatok készre jelentésének helyi módját szabályozni? Hol állítható meg a vonat forgalmi okból?

17 Hol kell a vonatot megállítani az egyvágányú pálya forgalmi kitérőjén, ha az forgalmi okból történik? Hol történhet a vonat forgalmi okból való megállítása a pályaelágazáson? Hol történhet a vonat forgalmi okból való megállítása a kétvágányúpálya forgalmi kitérőjén? Hogyan van jelölve, hogy a szolgálati helyen a vonat forgalmi okból áll meg? A szolgálati menetrend mely rovatában van jelölve, hogy a szolgálati helyen a vonat forgalmi okból áll meg? Minek nevezzük valamely vasúti pályának, illetve pályaszakasznak a lezárását, vagy kapacitásának korlátozását? Milyen munkák elvégzése miatt lehet Pályaműködtetői kapacitásigényt felhasználni, ha az előre tervezett módon történik? Mit kell felhasználni valamely vasúti pályának, illetve pályaszakasznak a lezárása, vagy kapacitásának korlátozása esetén? Minek az érdekében történhet Pályaműködtetői kapacitásigény felhasználás? Mit kell forgalomba helyezni a pálya felszabadítása érdekében, ha olyan akadály keletkezett, amelyet a rendelkezésre álló eszközökkel és munkavállalókkal nem lehet megszüntetni? Mikor kell segélymozdonyt, segélyvonatot forgalomba helyezni?

18 Milyen események, akadályok következtében kell segélymozdonyt, segélyvonatot forgalomba helyezni a pálya felszabadítása érdekében? Mit kell forgalomba helyezni, ha a vonat közlekedés során olyan akadály keletkezett, amelyet a rendelkezésre álló eszközökkel és munkavállalókkal nem lehet megszüntetni? Milyen mozdonyt, vagy vonatot kell forgalomba helyezni, ha elemi események következtében olyan akadály keletkezett, amelyet a rendelkezésre álló eszközökkel és munkavállalókkal nem lehet megszüntetni? Mit kell forgalomba helyezni, ha a mozdonyvezető szolgálatképtelensége következtében olyan akadály keletkezett, amelyet a rendelkezésre álló eszközökkel és munkavállalókkal nem lehet megszüntetni? Milyen távközlési rendszer a GSM-R hálózat? Mi a GSM-R hálózat? Mi a Fedélzeti GSM-R berendezés? Minek a része a Fedélzeti GSM-R berendezés? Milyen berendezés a Fedélzeti GSM-R berendezés? Hová van telepítve a Fedélzeti GSM-R berendezés? Hogyan kötelesek a dolgozók megakadályozni a forgalom- és vagyonbiztonságot veszélyeztető cselekmény elkövetését? Mikor kell a dolgozóknak hivatalos személy igénybevételével megakadályozni a forgalom- és vagyonbiztonságot veszélyeztető cselekmény elkövetését?

19 Mely dolgozónak van segélynyújtási kötelezettsége a mozdonyvezető szolgálatképtelenné válása esetén? Kinek van segélynyújtási kötelezettsége, ha a mozdonyvezető szolgálatképtelenné válása esetén a mozdonyt az éberségi-, vagy a vonatbefolyásoló berendezés állította meg? Mit kell átvezetni a tárgyév folyamán betelt Parancskönyvből a következő Parancskönyv első rendeletébe? Hogyan kell a tárgyév folyamán betelt Parancskönyvből átvezetni a még érvényben lévő rendeleteket a következő Parancskönyv első rendeletébe? Hol tilos dohányozni és nyílt lángot használni a vasútállomások területein? A vasút területein hol tilos még dohányozni a tűzveszélyes, valamint robbanó áruk tárolási és rakodási helyének közelén kívül? fejezet Mely szolgálati helyeken szabványos állása az átmenő fővágányokban fekvő váltóknál az átmenő fővágányra vezető állás? Melyik szolgálati helyeken szabványos állása az átmenő fővágányokban fekvő váltónak az átmenő fővágányra vezető állás? Mi a szabványos állása megálló-rakodóhelyen a nyíltvonal vágányában fekvő váltónak? Milyen szabványos állása van megálló-rakodóhelyen a nyíltvonal vágányában fekvő váltónak? Kell-e a jelzőőrt a vonat vágányútjának beállítására utasítani, ha a vonat a szolgálati helyről, helyből indul?

20 Kiket köteles a forgalmi szolgálattevő a vonat vágányútjának beállítására utasítani? Milyen szöveggel kell az Induló vonat vágányútjának beállítását elrendelni? Ki köteles Végrehajtási utasításban szabályozni a pályaelágazáson állandóan zárva tartott váltók állítását, felnyitását, feloldását és lezárását? Mely szervezeti egység köteles a deltaelágazások állandóan zárva tartott váltóinak állítását, felnyitását, feloldását és lezárását Végrehajtási utasításban szabályozni? Milyen állásban kell állandóan zárva tartani megálló-rakodóhelyeken a nyílt vonal vágányában fekvő váltókat? Mely váltókat kell a nyílt vonalra vezető állásban állandóan zárva tartani a megálló-rakodóhelyeken? El lehet-e térni attól a szabálytól, hogy a nyíltvonali rakodóhelyek váltóinak váltózárkulcsait és védelmi berendezéseinek zárkulcsait a kiszolgáló vonatot indító állomás(-ok) forgalmi szolgálattevői őrzik? Kinek az engedélyével lehet eltérni attól a szabálytól, hogy a sajátcélú vasúti pályahálózatok váltóinak váltózárkulcsait és védelmi berendezéseinek zárkulcsait a kiszolgáló vonatot indító állomás(-ok) forgalmi szolgálattevői őrzik? Ki engedélyezhet eltérést attól a szabálytól, hogy a sajátcélú vasúti pályahálózatok váltóinak váltózárkulcsait és védelmi berendezéseinek zárkulcsait a kiszolgáló vonatot indító állomás(-ok) forgalmi szolgálattevői őrzik? Ki szabályozza Végrehajtási Utasításban a más szolgálati ágak területén

21 lévő váltók váltózárkulcsainak, és a védelmi berendezés kulcsainak kezelését? Miben és mely szervezeti egység szabályozza a sajátcélú vasúti pályahálózatok belső vágányzatán lévő váltók váltózárkulcsainak kezelését? Hogyan és ki szabályozza a más szolgálati ágak területén, továbbá sajátcélú vasúti pályahálózatok belső vágányzatán lévő váltók váltózárkulcsainak, és a védelmi berendezés kulcsainak kezelését? Hol kell őrizni a váltózárak és védelmi berendezések másodkulcsait? Hol és milyen módon kell őrizni a váltózárak és védelmi berendezések másodkulcsait? Kinek kell azonnal bejelenteni a váltózárak és védelmi berendezések eredeti kulcsának elvesztését? Mi a teendő, a váltózárak és védelmi berendezések eredeti kulcsának elvesztése esetén? Mi a teendő, ha a szolgálati helyen a vágányzáró sorompó eredeti kulcsát elvesztették? fejezet Az alábbiakban felsoroltak közül mikor használhatatlan a nyíltvonali-, továbbá az állomási fénysorompó? 3.5. Hogyan köteles a mozdonyszemélyzet eljárni, ha a Mellékvonali ellenőrző jelző a fénysorompó használhatatlanságára illetve a biztonságot nem veszélyeztető hibára utaló jelzést ad? Mi a mozdonyszemélyzet kötelezettsége, ha a vonat közlekedése során a Fénysorompót ellenőrző útátjárójelző a fénysorompó biztonságot nem

22 veszélyeztető hibájára utaló jelzést ad? Hogyan és kinek köteles a mozdonyszemélyzet közölni, ha a Fénysorompót ellenőrző útátjárójelző a fénysorompó használhatatlanságára utaló jelzést ad? Kinek köteles a mozdonyszemélyzet azonnal jelenteni, ha az Útsorompót ellenőrző fedező jelző a fénysorompó használhatatlanságára utaló jelzést ad? Miről köteles az útátjáró helye szerinti két szomszédos forgalomszabályozást végző állomás forgalmi szolgálattevője a vonatszemélyzetet értesíteni, ha a Vasúti átjáró kezdete jelző hiányzik? Miről kell a vonatszemélyzetet értesíteni, ha a Két vagy több vágányú vasúti átjáró kezdete jelző hiányzik? Miről köteles a forgalomszabályozást végző állomás forgalmi szolgálattevője a vonatszemélyzetet értesíteni, a vasúti pálya mellett elhelyezett Útátjárójelző hiánya esetén? Köteles-e és, ha igen miről a forgalomszabályozást végző állomás forgalmi szolgálattevője a vonatszemélyzetet értesíteni, ha a vasúti pálya mellett elhelyezett Útátjárójelző hiányzik? fejezet Hogyan történhet a mozdonyok mozgásának engedélyezése az egyközpontos állomásokon? Szükséges-e a tolatásvezető jelenléte és személyes vezetése a mozdonyok mozgásának szabályozásához az egyközpontos állomásokon? Mikor kell a megálló-rakodóhelyen végzett tolatáshoz a két szomszédos állomás forgalmi szolgálattevőjétől engedélyt kérni?

23 Milyen esetben kell a megálló-rakodóhelyen végzett tolatáshoz engedélyt kérni a két szomszédos állomás forgalmi szolgálattevőjétől? Kinek az engedélyével szabad a megálló-rakodóhelyen nyíltvonali vágányt érintő tolatást végezni? Kitől kell engedélyt kérni a megálló-rakodóhelyen végzett tolatáshoz, ha a tolatás miatt lezárt váltót kell felnyitni? Milyen tolatáshoz kell a megálló-rakodóhelyen engedélyt kérni a két szomszédos állomás forgalmi szolgálattevőjétől? Mely esetben kell a tolatást élőszóval engedélyezni? Az alábbiak közül mikor kell a tolatást élőszóval engedélyezni? Mely dolgozók részére kell a tolatást élőszóval engedélyezni? Mely esetben kell a tolatást Írásbeli rendelkezésen és élőszóval engedélyezni? Mely dolgozók részére kell a tolatást Írásbeli rendelkezésen és élőszóval engedélyezni? Mely vágányokon végzendő munkák esetén kell a munkahelyet a vágány mindkét végén, a Biztonsági határjelzőnél a sínszálak közé tűzött Megállj! jelzővel fedezni? Milyen vágányokon végzendő munkák esetén kell a munkahelyet a vágány mindkét végén, a Biztonsági határjelzőnél a sínszálak közé tűzött Megállj! jelzővel fedezni? Milyen vágányon történik a járművek javítása, tisztítása, ha a munkavezető

24 a szerelvény fedezését a szerelvény vagy jármű végeitől 50 m-re a sínszálak közé tűzött Megállj! jelzővel végzi? Hol végzik a járművek javítását, ha a munkavezető a szerelvény fedezését a szerelvény vagy jármű végeitől 50 m-re a sínszálak közé tűzött Megállj! jelzővel biztosítja? Hogyan kell a szerelvény fedezését biztosítani, ha a járművek javítási, tisztítási munkáit a szolgálati hely valamely fővágányán végzik? Hol szabad féksarut fékezésre használni? Mely szolgálati helyeken szabad féksarut fékezésre használni? Mely szervezeti egység jelöli ki a KH-ban azon szolgálati helyeket, ahol szabad féksarut fékezésre használni? Mely vágányokon szabad féksarut fékezésre használni? fejezet Mi alapján kell biztosítani a végállomásra vagy feloszlató állomásra érkezett vonatok állva tartását? 5.1. Mely vonatok szerelvényeinek állva tartását kell az E.2. sz. Fékutasítás alapján biztosítani? 5.1. Mely állomásra érkezett vonatok állva tartását kell az E.2. sz. Fékutasítás alapján biztosítani? 5.1. Hogyan kell védekezni járműmegfutamodás ellen a tolatás befejezése után, ha a szerelvény nem személyszállító kocsikból áll? Milyen módon kell védekezni járműmegfutamodás ellen a tolatás befejezése után, ha a szerelvény olyan nem személyszállító kocsikból áll, amelyben a

25 járművek nem rendelkeznek rugóerőtárolós fékkel? A tolatás befejezése után milyen módon kell védekezni rakodóvágányokon a járműmegfutamodás ellen, a nem személyszállító kocsikból összeállított szerelvények esetén? Milyen eszközt kell a tolatás befejezése után járműmegfutamodás elleni védekezésre alkalmazni a sínkoronáig feltöltött és bekövezett vágányokon? Mit kell járműmegfutamodás elleni védekezésre alkalmazni a sínkoronáig feltöltött és bekövezett vágányokon a tolatás befejezése után? Hol kell kulccsal lezárható kocsifogó alátétet alkalmazni a járműmegfutamodások megakadályozására? Miért kell kulccsal lezárható kocsifogó alátétet alkalmazni a pályahálózat működtető területi forgalmi szolgálati felsőbbsége által a KH-ban kijelölt szolgálati helyeken? Milyen intézkedést kell tenni vonatszakadás alkalmával? Hogyan kell eljárni vonatszakadás alkalmával? Hogyan kell a megfutamodott járműveket megállítani, ha az állomáson a csonkavágányra vezető vágány foglalt és a nyíltvonal irányába elhelyezett páros féksaruval a megállítás nem sikerült? Milyen intézkedéssel kell a megfutamodott járműveket megállítani, ha azt nem sikerült a nyílt vonalon megállítani és az állomáson egyáltalán nincs csonkavágány? Ki köteles a páros féksarut megvizsgálni, ha azt megfutamodott járművek megállítására használták?

26 Mikor kell a páros féksarut az állomásfőnöknek, vagy megbízottjának megvizsgálni? Ki a felelős a megfutamodás elleni biztosításért a vontatójármű lekapcsolása esetén? Melyik munkavállaló a felelős a megfutamodás elleni biztosításért, ha a vonatnál a sűrített levegő utántáplálást megszüntették? Ki felelős a megfutamodás elleni biztosításért, ha a vonatnál a sűrített levegő utántáplálást a vontatójármű lekapcsolása nélkül szüntették meg? Ki a felelős a hidegen továbbított mozdonyok, motorvonatok állva tartásának biztosításáért? Kinek a felelőssége az üzemben lévő munkagépek állva tartásának biztosítása? fejezet Hogyan kell a vonatba sorozott járművekre feliratozott, ütközőtől-ütközőig mért távolságot felvenni a vonat felvételekor? Mely adatait kell a vonatba sorozott járműveknek vonat felvételekor felvenni? Hogyan kell a vonatba sorozott járművek adatait felvenni a vonatok féktechnikai szempontú hosszának megállapításához? Mi tartalmazza a vonatok féktechnikai szempontból megengedett legnagyobb hosszát? Hogyan kell a vonatok féktechnikai szempontú hosszának megállapításánál a mozdonyokat figyelembe venni szinkron üzemmódba kapcsolt mozdonyok esetén? 10.3.

27 Hogyan kell eljárni a vonatok féktechnikai szempontú hosszának megállapításánál a szinkron üzemmódba kapcsolt mozdonyok esetén? Hogyan kell a szinkron üzemmódba kapcsolt mozdonyt figyelembe venni a vonatok féktechnikai szempontú hosszának megállapításánál, ha azt előfogatmozdonyként alkalmazzák? fejezet Mikorra kell összeállítani a vonatokat a kiindulási állomáson? Milyen időre kell a vonatokat összeállítani a kiindulási állomáson? Milyen kocsit kell besorozni a nem személyszállító vonat első és utolsó kocsijaként a forgalmi utasítás előírásai alapján? A kisiklott kocsi futóképességét ki köteles megvizsgálni és a kocsi hogyan továbbítható? Milyen vonattal továbbítható a kisiklott kocsi? Ki köteles gondoskodni a siklott kocsi továbbításának feltételeiről? Miről köteles a menetvonal tulajdonos vasúti társaság gondoskodni siklott kocsi esetén? Kinek kell gondoskodni a kisiklott rakott kocsi külön menetként történő továbbítási feltételeiről? Ki köteles megvizsgálni a törött hordrugójú kocsit? Ki köteles gondoskodni a törött hordrugójú kocsi továbbításának feltételeiről?

28 Miről köteles a menetvonal tulajdonos vasúti társaság gondoskodni törött hordrugójú kocsi esetén? fejezet A pálya kiépítésétől függetlenül milyen feltételek teljesülése esetén teljesíthet a mozdonyvezető egyedül szolgálatot a mozdony, vezérlőkocsi vezetőállásán? Mikor teljesíthet a mozdonyvezető a mozdony, vezérlőkocsi vezetőállásán egyedül szolgálatot a pálya kiépítésétől függetlenül? Mekkora lehet a vonatnál alkalmazható sebesség, ha a mozdonyon csak jól működő éberségi berendezés, valamint jól működő mobiltelefon van és a mozdonyvezető egyedül teljesít szolgálatot a mozdony vezetőfülkéjében? Mekkora lehet a vonatnál alkalmazható sebesség, ha a mozdonyon csak jól működő éberségi berendezés, valamint jól működő mobiltelefon van, a távolbalátás korlátozott és a mozdonyvezető egyedül teljesít szolgálatot a mozdony vezetőfülkéjében? Milyen sebességgel továbbítható CSM-ben a vonat, ha a mozdonyon jól működő éberségi berendezés, jól működő mozdonyrádiónak minősülő értekező berendezés és jól működő, a pálya kiépítésének megfelelő vonatbefolyásoló berendezés van? Mikor lehet a CSM-ben közlekedő vonatnál az alkalmazható sebesség 120 km/h? Milyen feltételek teljesülése esetén továbbítható a vonat 160 km/h sebességgel CSM-ben? Hogyan közlekedhet a CSM- ben továbbított vonat a nyílt vonalról a következő állomásig, ha az éberségi berendezés (éberségellenőrző funkció) meghibásodik és a vonatnál nincs második figyelésre kötelezhető dolgozó?

29 Az alábbiak közül mely esetekben kell mozdonyvezetővel és második figyelésre kötelezett dolgozóval ellátni a szolgálatot a mozdony, vezérlőkocsi vezetőfülkéjében? Mekkora lehet a vonatnál alkalmazható sebesség az éberségi berendezés (éberségellenőrző funkció) meghibásodásakor, jól működő vonatbefolyásoló berendezés hiányában, ha a mozdony vezetőfülkéjében van második, figyelésre kötelezett dolgozó? Milyen sebességgel továbbítható a vonat az éberségi berendezés (éberségellenőrző funkció) meghibásodásakor, jól működő vonatbefolyásoló berendezéssel, ha a mozdony vezetőfülkéjében van második, figyelésre kötelezett dolgozó? Hogyan továbbítható a vonat az éberségi berendezés (éberségellenőrző funkció) meghibásodásakor, jól működő vonatbefolyásoló berendezés hiányában, ha a távolbalátás korlátozott, de a mozdony vezetőfülkéjében van második, figyelésre kötelezett dolgozó? Mikor nem alkalmazható a csak mozdonyvezetővel történő közlekedés munka- és forgalombiztonsági szempontból? Ki köteles az érdekelt személyzetet ellátni azon vonalak és állomásközök kimutatásával, ahol a jelzőkre előírt rálátási távolság a mozdony vezetőállásának menetirány szerinti jobb oldaláról nem biztosított? Kinek a szerepét töltheti még be a vezetőfülkében szolgálatot teljesítő pilóta a vonatközlekedése során? Mikor kell a mozdony, vezérlőkocsi vezetőfülkéjében mozdonyvezetővel és pilótával ellátni a szolgálatot? Milyen esetben kell a mozdonyvezető mellé pilótát vezényelni? Mikor kell a vezérlőkocsi vezetőfülkéjében mozdonyvezetővel és pilótával

30 ellátni a szolgálatot? Miről köteles közlekedő vonatoknál az indulásra kész állapotot bejelentő munkavállaló tájékoztatni a forgalmi szolgálattevőt? Köteles-e az indulásra kész állapotot bejelentő munkavállaló tájékoztatni a forgalmi szolgálattevőt, ha a mozdonyvezető a vezérlőkocsi vezetőfülkéjében második figyelésre kötelezett dolgozóval teljesít szolgálatot? Kit köteles tájékoztatni az indulásra kész állapotot bejelentő munkavállaló, ha a mozdonyvezető a vezérlőkocsi vezetőfülkéjében második figyelésre kötelezett dolgozóval teljesít szolgálatot? fejezet Mikor lehet a vonatot időközben közlekedtetni? Mikor lehet menetrendjüktől eltérően a másik pályán vonatot közlekedtetni? Hogyan történik a menetrendjüktől eltérően a másik pályán közlekedő vonat személyzetének értesítése? Mi az eljárás, ha menetrendjüktől eltérően a másik pályán közlekedne a vonat, de a paraméterek eltérőek, Mikor kell a menetrendjüktől eltérően másik pályán közlekedő vonat részére új menetrend? Menet közben mit nem szabad sohasem túllépni a következőkben felsoroltak közül? Menet közben mit nem szabad sohasem túllépni a következőkben felsoroltak közül?

31 Kit kell a közlekedő vonatnál értesíteni az önműködő térközbiztosító berendezés használhatatlansága esetén? Válassza ki a helyes választ a következőben leírtak közül az önműködő térközbiztosító berendezéssel felszerelt pályával kapcsolatosan? Hogyan lehet a vonatjelentőőri térközjelzőkkel felszerelt pályán a követő vonatokat közlekedtetni, ha a vonatjelentőőrrel az értekezés lehetetlen? Mikor kell vonatjelentőőri térközjelzőkkel felszerelt pályán a követő vonatokat állomástávolságban közlekedtetni? Hogyan lehet nem önműködő biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályán a követő vonatot indítani, ha a térközbiztosító berendezés használhatatlan és ugyanakkor a térközőrrel az értekezés lehetetlen? Mikor kell nem önműködő biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályán a követő vonatot állomástávolságban közlekedtetni? Milyen módon történik a felhatalmazás az egyéni kijárati jelző továbbhaladást engedélyező jelzése esetén valamennyi menetrend szerint áthaladó vonatnál akkor, ha az egyéni kijárati jelzőre a külön előjelző vagy az előjelzést adó főjelző bármely ok miatt továbbhaladást engedélyező jelzésre utaló előjelzést nem adott? Hogyan kell a mozdonyvezetőt felhatalmazni az egyéni kijárati jelző továbbhaladást engedélyező jelzése esetén valamennyi menetrend szerint áthaladó vonatnál, ha az egyéni kijárati jelző továbbhaladást engedélyező jelzésére az előjelzést adó főjelzővel erre utaló előjelzés adható? Milyen módon történik a felhatalmazás az egyéni kijárati jelző továbbhaladást engedélyező jelzése esetén valamennyi menetrend szerint áthaladó vonatnál, ha az egyéni kijárati jelző továbbhaladást engedélyező jelzésére a külön előjelzővel erre utaló előjelzés adható?

32 Milyen módon történik a felhatalmazás pályaelágazások bejárati jelzőjének továbbhaladást engedélyező jelzése esetén, a Szolgálati menetrend 6. és 8. rovatában forgalmi okból történő megállásra utaló időadatokkal jelzett rendkívüli áthaladással közlekedő vonatnál? Milyen módon történik a felhatalmazás kétvágányú pályák forgalmi kitérői bejárati jelzőjének továbbhaladást engedélyező jelzése esetén, a Szolgálati menetrend 6. és 8. rovatában forgalmi okból történő megállásra utaló időadatokkal jelzett rendkívüli áthaladással közlekedő vonatnál? Milyen módon történik a felhatalmazás párhuzamos egyvágányú pályák forgalmi kitérői bejárati jelzőjének továbbhaladást engedélyező jelzése esetén, a Szolgálati menetrend 6. és 8. rovatában forgalmi okból történő megállásra utaló időadatokkal jelzett rendkívüli áthaladással közlekedő vonatnál? Mi tartalmazza, hogy a vonat nem biztosított állomáson egyenes vagy kitérő irányba fog behaladni? Hogyan kell megállítani a megállási helytől eltérő helyen megállítandó nem személyszállító vonatot? Mi a mozdonyvezető teendője, ha arról kap értesítést, hogy a vonattal a megállási helytől eltérő helyen kell megállni? Mely szervezeti egység által kijelölt állomások kijárati, fedező és kezdő térközjelzőjének Megállj! jelzése mellett lehet megállás nélkül elhaladni? Mely esetben lehet a kétvágányú pálya helytelen vágányára vonatot indítani Hívó-jelzéssel? Értesítésnek tekinthető-e a kétvágányú pálya helytelen vágányra készített menetrend, ha az indítandó vonatot Hívó-jelzéssel kell kijáratni a helytelen vágányra?

33 Mely szervezeti egység engedélyével szabad munkavonatot közlekedtetni építés alatt lévő pályán? Mely szervezeti egység által kiadott utasításban kell rendelkezni a mérővonat állomási tárolására, a vonat közlekedésére? Milyen okmányokat kell vezetni abban az esetben, ha a munkavonat vonatszámban elegyet továbbít? Hogyan kell közlekedtetni az állomásról a nyílt vonal meghatározott pontjáig közlekedő és onnan az állomásra visszatérő segélymozdonyt? Hogyan kell közlekedtetni az állomásról a nyílt vonal meghatározott pontjáig közlekedő és onnan az állomásra visszatérő segélyvonatot? Milyen módon kell a páros és a páratlan számú menetrend nélküli segélyvonatot közlekedtetni oda és vissza útban? Meddig közlekedhet a menetrend nélkül közlekedő segélyvonat a kiindulási állomástól? A menetrend nélkül közlekedő segélymozdony a kiindulási állomástól meddig közlekedhet? Miről kell értesíteni az önműködő térközbiztosító berendezéssel felszerelt pályáról visszatérő munkavonatok személyzetét? Mikor lehet küldönc útján segélymozdonyt kérni a legközelebbi állomásról? Hogyan lehet segélymozdonyt kérni a nyíltvonalról? Segélykérés szempontjából kivehető igénybe küldöncként?

34 Segélykérés szempontjából ki nem vehető igénybe küldöncként? Kit köteles a segélykérést vevő forgalmi szolgálattevő tájékoztatni? Ki rendelkezik a segélynyújtás befejezését követően a segélymozdony további felhasználásáról? Hol kell a segély mozdonyt megállítani? Miről kell a segélymozdonyt értesíteni? Hogyan kell közlekedni a segélymozdonnyal, ha a távolbalátás korlátozott? Hogyan szabad a segélymozdonnyal közlekedni a segélyre szoruló vonattól számított utolsó 1000 m belül, ha az értekezés lehetetlen? Mi az eljárás, ha a segélyre szoruló vonat a segélymozdony elindulása előtt saját mozdonyával továbbítható lenne? fejezet Hol kell rögzíteni a Megállj! jelző meghaladását követő vizsgálat eredményét? Milyen módon kell eljárni, ha a veszélyeztetett vonatot (vonatokat) bármely ok miatt nem lehet visszatolni? Ki és mit köteles tenni megfutamodott járművek észrevételekor? Mit köteles tenni a pályafelügyeletet ellátó szakember, ha a nyíltvonalon sérült pályarészt fedez fel?

35 Kit köteles értesíteni a pályafelügyeletet ellátó szakember, ha az állomáson sérült pályarészt fedez fel? Mit köteles tenni a pályamester, pályafenntartási szakaszmérnökség, ha sérült pályarészről kap értesítést? Hogyan kell eljárni, ha a sérült pályarészt nem a pályafelügyeletet ellátó dolgozó fedezi fel? Mi az eljárás, ha a sérült pályarészt nyíltvonalon nem a pályafelügyeletet ellátó dolgozó fedezi fel? Mi az eljárás, ha a sérült pályarészt állomáson nem a pályafelügyeletet ellátó dolgozó fedezi fel? Kit köteles a forgalmi szolgálattevő értesíteni, ha olyan sérült pályarészről kap értesítést, amelyről a felfedező nem tud a járhatóság felett dönteni? Mi a feladata a pályamesterek, illetve a pályafenntartási szakaszmérnökségnek, ha sérült pályaállapotról, valamint annak pontos helyéről kapott értesítést? Mi az eljárás, ha a vonatot nem megfutamodott járművek, hanem bármely más rendkívüli ok miatt kell visszatolni és megállás helyén nem lehet a rendelkezésre álló értekező berendezésen engedélyt kérni? Kik jogosultak tartózkodni a felsoroltak közül a mozdony, motorkocsi továbbá a vezérlőkocsi vezetőfülkéjében az ott szolgálatot végző dolgozókon kívül? A forgalmi utasításban szabályozottak szerint jogosultak-e a nem vasúti személyek a vasút által kiállított engedély alapján a mozdony, motorkocsi továbbá a vezérlőkocsi vezetőfülkéjében tartózkodni? Kik utazhatnak a tehervonaton, poggyászkocsiban és poggyásztérrel

36 rendelkező jármű poggyászterében a vonat személyzetén kívül? Ki felelős azért, hogy a mozdony vezetőfülkéjében csak annyi személy tartózkodjon, amennyi a szolgálat zavartalan végzését nem veszélyezteti? Mennyi fő utazhat legfeljebb a vezető jegyvizsgálón, árukezelőn, kirakón kívül a személyszállító vonatok poggyászkocsijában, poggyásztérrel rendelkező jármű poggyászterében? Hol tartózkodhat a mozdonyon legfeljebb 6 fő? Hol tartózkodhat a mozdonyon legfeljebb 4 fő? Ki jogosult tartózkodni a szolgálati vonaton? fejezet Mely szervezeti egység rendeli el az állandó lassúmeneteket? Mely szervezeti egység köteles elrendelni az előre látott ideiglenes lassúmeneteket? Mire jogosult az előre nem látott ideiglenes lassúmenetekkel kapcsolatosan a pályahálózat működtető területi pályafenntartási szolgálati felsőbbsége? Mely szervezeti egység jogosult az előre nem látott ideiglenes lassúmenetek bevezetésére? Kik jogosultak az előre nem látott ideiglenes lassúmenetek bevezetésére? Milyen lassúmenetek bevezetésére jogosult a pályamester, főpályamester, vonalgondozó?

37 Milyen lassúmenetek bevezetésére jogosult a pályamester? Milyen lassúmenetek bevezetésére jogosult a vonalgondozó? Milyen lassúmenetek bevezetésére jogosult a felsővezetéki szakaszmérnökség? Kiket és mikor kötelesek értesíteni az előre nem látott ideiglenes lassúmenetek bevezetéséről? Kinek kötelesek jelenteni az előre nem látott ideiglenes lassúmenetek bevezetését? Ki köteles jelenteni az illetékes pályafenntartási diszpécsernek és a pályahálózat működtető illetékes területi szolgálati felsőbbségének az előre nem látott ideiglenes lassúmenetek bevezetését? Mit kell tartalmaznia az előre nem látott ideiglenes lassúmenetek bevezetéséről szóló értesítésnek? Hova kell előjegyezni a forgalmi szolgálattevőnek előre nem látott ideiglenes lassúmenetek bevezetéséről szóló értesítést? Kit köteles a forgalmi szolgálattevő értesíteni, ha az előre nem látott ideiglenes lassúmenetek bevezetéséről kap értesítést? Miről köteles a forgalmi szolgálattevő értesíteni az előre nem látott ideiglenes lassúmenetek bevezetése esetén a sérült pályarész felé vonatot indító szomszédos állomás forgalmi szolgálattevőjét? Hogyan történik az értesítés az előre nem látott ideiglenes lassúmenetről még azt pályafelügyeletet ellátó szervezet az Utasítás szerint szabályszerűen el nem rendelte?

38 Kik kötelesek gondoskodni a vonatok személyzetének értesítésére, az előre nem látott ideiglenes lassúmenetről még azt a pályafelügyeletet ellátó szervezet az Utasítás szerint szabályszerűen el nem rendelte? Ki köteles az előre nem látott ideiglenes lassúmenetet elrendelni? Milyen módon köteles a pályafenntartási diszpécser az elrendelendő előre nem látott lassúmenetekről készített értesítést megküldeni az érdekelteknek? Kinek köteles a pályavasúti informatikai rendszeren keresztül megküldeni a pályafenntartási diszpécser az elrendelendő előre nem látott lassúmenetekről készített értesítést? Kit köteles értesíteni a forgalmi vonalirányító, ha előre nem látott ideiglenes lassúmenet elrendeléséről kap értesítést? Mi a feladata a forgalmi vonalirányítónak, ha előre nem látott ideiglenes lassúmenet elrendeléséről kap értesítést? Mi a feladata a pályafenntartási diszpécsernek az előre nem látott lassúmenet elrendelésekor, ha az írásos értesítésre kézbesítésére kijelölt eszköz használhatatlan? Hány példányban kell elkészíteni a pályafenntartási diszpécsernek az értesítést az előre nem látott lassúmenet elrendelésekor, ha az írásos értesítésre kézbesítésére kijelölt eszköz használhatatlan? Milyen módon köteles a forgalmi vonalirányító a pályafenntartási diszpécsertől az ideiglenes lassúmenet elrendeléséről szóló értesítést átvenni? Kit és hogyan kell a lassan bejárandó pályarészekről (állandó és ideiglenes lassúmenetekről összevontan) kimutatással értesíteni? Milyen viszonylatra és mennyi időtartamra készül a lassan bejárandó

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 51 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból. 1. fejezet

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 51 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból. 1. fejezet Országos pályahálózat személy, -és/vagy áruszállítás és tolatást végző járművezető forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Villamos fűtési lakatos forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját

Részletesebben

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. OKTATÁSI SEGÉDLET A Magyar Államvasutak Zrt. F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS 3. számú módosításának F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS 4. számú módosításának F.2. sz. FORGALMI

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1.3. alfejezet Ellenőrző kérdések 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1. Hol kötelesek a dolgozók a napszaknak megfelelő kézi jelzőeszközöket tolatás, illetve vonatközlekedés közben tartani?

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz. 5. fejezet 5.5.7.1 és 5.5.7.2. pont. 6. fejezet 6.3.10.6.

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz. 5. fejezet 5.5.7.1 és 5.5.7.2. pont. 6. fejezet 6.3.10.6. 5. fejezet 5.5.7.1 és 5.5.7.2. pont Ellenőrző kérdések 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1. Milyen színű a központi állítású váltók kézi állító készüléke (ellensúlya)? A központi állítású

Részletesebben

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS F.2. Pályavasúti Üzemeltetési Főigazgatóság 1/279 MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT. F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS Hatálybalépés időpontja: 2008. április hó 06. nap. 2/279 Pályavasúti Üzemeltetési Főigazgatóság F.2.

Részletesebben

Országos pályahálózat személy, -és/vagy áruszállítás és tolatást végző járművezető KTI-VVK 2013. február 20.

Országos pályahálózat személy, -és/vagy áruszállítás és tolatást végző járművezető KTI-VVK 2013. február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Országos pályahálózat személy, -és/vagy áruszállítás és tolatást végző járművezető KTI-VVK 2013. február 20.

Részletesebben

1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás

1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1. Mit nevezünk alakjelzőnek? a) Vonatforgalmat vagy tolatási mozgást szabályozó, a vasúti pálya mellett elhelyezett, helyhezkötött

Részletesebben

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.5. Melyik jelzést adó eszköz, berendezés nem használható át nem tekinthető alagútban?

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.5. Melyik jelzést adó eszköz, berendezés nem használható át nem tekinthető alagútban? Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.1 Mi a jelzés? Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.2 Mivel adhatók jelzések? Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.2 Hogyan kell megfigyelni

Részletesebben

3. sz. módosítás tervezet az F.2. sz. Forgalmi Utasításhoz

3. sz. módosítás tervezet az F.2. sz. Forgalmi Utasításhoz 3. sz. módosítás tervezet az F.2. sz. Forgalmi Utasításhoz Melléklet Az Utasítás 1. fejezetének 1.1. alfejezetében az 1.1.4.1. pontot pótlás nélkül törölni kell, továbbá az 1.1.1., 1.1.4., 1.1.5., 1.1.6.

Részletesebben

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Kocsirendezők részére

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Kocsirendezők részére SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések Kocsirendezők részére Milyen esetben kell alkalmazni a Sajátcélú Vasúti Pályahálózatok Szolgálati Utasításának vonatkozó előírásait?

Részletesebben

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Mozdonyvezetők részére

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Mozdonyvezetők részére SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések Mozdonyvezetők részére Milyen esetben kell alkalmazni a Sajátcélú Vasúti Pályahálózatok Szolgálati Utasításának vonatkozó előírásait?

Részletesebben

1.3/C. és 1.3./D. Forgalmi vizsga tesztkérdései F. 1. sz. Jelzési Utasítás

1.3/C. és 1.3./D. Forgalmi vizsga tesztkérdései F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1.3/C. és 1.3./D. Forgalmi vizsga tesztkérdései F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1. Mi a fázishatár? a) A villamos vontatási vonalakon az állomási és a vonali szakaszolók között, illetve transzformátorok felsővezetéki

Részletesebben

Országos közforgalmú vasúti pályahálózaton vonatokat közlekedtető villamos-, dízel-, és gőzmozdony-vezetői alapképzési program

Országos közforgalmú vasúti pályahálózaton vonatokat közlekedtető villamos-, dízel-, és gőzmozdony-vezetői alapképzési program Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Országos közforgalmú vasúti pályahálózaton vonatokat közlekedtető villamos-, dízel-, és gőzmozdony-vezetői alapképzési program Infrastruktúra

Részletesebben

UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez

UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez FM1 Utasítás a digitális modulon történő közlekedéshez 1/37 LAGYESZ UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez Hatálybalépés időpontja: 2009 év hó..nap FM1 Utasítás a digitális modulon történő

Részletesebben

SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYAHÁLÓZATOK SZOLGÁLATI UTASÍTÁSA. Hatálybalépés időpontja: 20... hó..nap.

SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYAHÁLÓZATOK SZOLGÁLATI UTASÍTÁSA. Hatálybalépés időpontja: 20... hó..nap. SCVPSZU Sajátcélú Vasúti Pályahálózatok Szolgálati Utasítása 1/151 SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYAHÁLÓZATOK SZOLGÁLATI UTASÍTÁSA Hatálybalépés időpontja: 20... hó..nap. JÓVÁHAGYTA A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG

Részletesebben

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont. Általános forgalmi alapképzési program (sajátcélú vasúti pálya)

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont. Általános forgalmi alapképzési program (sajátcélú vasúti pálya) Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Általános forgalmi alapképzési program (sajátcélú vasúti pálya) Képzés megnevezése: Általános forgalmi 1. A program besorolása 1.1. Általános

Részletesebben

E.1. SZ. UTASÍTÁS A MOZDONYSZEMÉLYZET RÉSZÉRE I. RÉSZ

E.1. SZ. UTASÍTÁS A MOZDONYSZEMÉLYZET RÉSZÉRE I. RÉSZ E.1. MÁV Zrt. 1/50 MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT. E.1. SZ. UTASÍTÁS A MOZDONYSZEMÉLYZET RÉSZÉRE I. RÉSZ Hatálybalépés időpontja: 201.év.hó.nap Változatszám: 1 2/50 MÁV Zrt. E.1. JÓVÁHAGYTA A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása VASÚTI JÁRMŰVEZETŐ földalatti (Metró) pályahálózaton NEM személyszállítás Infrastruktúra K-NY (M2) (BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2009-0157-5 VASÚTI BALESET Vámosgyörk állomás 2009. április 21. 53041

ZÁRÓJELENTÉS. 2009-0157-5 VASÚTI BALESET Vámosgyörk állomás 2009. április 21. 53041 ZÁRÓJELENTÉS 2009-0157-5 VASÚTI BALESET Vámosgyörk állomás 2009. április 21. 53041 A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak, körülményeinek

Részletesebben

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS FÜGGELÉKEI

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS FÜGGELÉKEI 1/249 Törölt: MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS FÜGGELÉKEI Hatálybalépés időpontja: : Behúzás: Bal: 0 pt, Első sor: 0 pt, Sorköz: szimpla : Középre zárt, Sorköz: szimpla 200 év hó nap.

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2.

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2. VASÚTI JÁRMŰVEZETŐ MILLENIUMI FÖLDALATTI VASÚT NEM személyszállítás Infrastruktúra (BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2.Forgalmi Utasítás + AVR Függelék (É-D

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2.Forgalmi Utasítás + AVR Függelék (É-D VASÚTI JÁRMŰVEZETŐ földalatti (Metró) pályahálózaton személyszállítás Infrastruktúra É-D (M3) (BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont

Részletesebben

A Rail Cargo Hungaria Zrt. Mozdonyszolgálati Utasítása

A Rail Cargo Hungaria Zrt. Mozdonyszolgálati Utasítása A Rail Cargo Hungaria Zrt. Mozdonyszolgálati Utasítása Jóváhagyta: Az Utasítást, mellékleteit, függelékeit a Nemzeti Közlekedési Hatóság hagyta jóvá, UVH/VF/NS/A/271/1/2014. számon, 2014. január 30-án.

Részletesebben

52 841 04 0010 52 01 Forgalmi szolgálattevő Vasútüzemvitel-ellátó 52 841 04 0010 52 03 Vasúti személyfuvarozási Vasútüzemvitel-ellátó

52 841 04 0010 52 01 Forgalmi szolgálattevő Vasútüzemvitel-ellátó 52 841 04 0010 52 03 Vasúti személyfuvarozási Vasútüzemvitel-ellátó 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-0190-5 VASÚTI BALESET Makó és Apátfalva állomások között 2010. április 29. 37015

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-0190-5 VASÚTI BALESET Makó és Apátfalva állomások között 2010. április 29. 37015 ZÁRÓJELENTÉS 2010-0190-5 VASÚTI BALESET Makó és Apátfalva állomások között 2010. április 29. 37015 A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-448-5 VÁRATLAN VASÚTI ESEMÉNY Jelzőmeghaladás Almásfüzitő 2010. október 1. 40767 számú vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-448-5 VÁRATLAN VASÚTI ESEMÉNY Jelzőmeghaladás Almásfüzitő 2010. október 1. 40767 számú vonat ZÁRÓJELENTÉS 2010-448-5 VÁRATLAN VASÚTI ESEMÉNY Jelzőmeghaladás Almásfüzitő 2010. október 1. 40767 számú vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti

Részletesebben

Mekkora a személyszállító vonatok megengedett legnagyobb hossza? 2.3.2.2. A megengedett legnagyobb vonathossz 500 m.

Mekkora a személyszállító vonatok megengedett legnagyobb hossza? 2.3.2.2. A megengedett legnagyobb vonathossz 500 m. Országos közforgalmú, térségi és saját célú pályahálózat Általános Forgalmi alapképzés infrastruktúra (MÁV Zrt. F.2. számú Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) E.2. Fékutasításból Mekkora a fővezeték

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2.

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2. EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, bizt.ber és pálya szolgálatok) MILLENIUMI FÖLDALATTI VASÚT (BKV Rt. MFAV Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014

Részletesebben

Végrehajtási Utasítás

Végrehajtási Utasítás MÁV Rt. FORGALMI IGAZGATÓSÁG PÁLYAVASÚTI TERÜLETI KÖZPONT FORGALMI OSZTÁLY MISKOLC P-737/ 2005. PVFO Végrehajtási Utasítás A forgalmi szolgálat egyszerűsített ellátására Sajószentpéter Berente-Rendező

Részletesebben

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS FÜGGELÉKEI

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS FÜGGELÉKEI F.2. Függelékei Pályavasúti Üzletág Forgalmi Főosztály 1/268 MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT. F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS FÜGGELÉKEI Hatálybalépés időpontja: 2008. év április hó 06. nap. 2/268 Pályavasúti Üzletág

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Vegyészeti Múzeum 8100 Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1. Tűzvédelmi Szabályzat Orosz Ádám 2015 A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2012-067-5 vasúti baleset Budapest, Nagykőrösi út 2012. február 1. 3-as viszonylatú villamos

ZÁRÓJELENTÉS. 2012-067-5 vasúti baleset Budapest, Nagykőrösi út 2012. február 1. 3-as viszonylatú villamos ZÁRÓJELENTÉS 2012-067-5 vasúti baleset Budapest, Nagykőrösi út 2012. február 1. 3-as viszonylatú villamos A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események

Részletesebben

Babits Mihály Kulturális Központ

Babits Mihály Kulturális Központ Babits Mihály Kulturális Központ Piactér F pavilon Készítette: Árendás László tűzvédelmi szaktanácsadó Dátum: 2015. november 30. 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 I. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA...

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2009-583-5 vasúti baleset Enese és Ikrény 2009. november 19. 999 sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2009-583-5 vasúti baleset Enese és Ikrény 2009. november 19. 999 sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2009-583-5 vasúti baleset Enese és Ikrény 2009. november 19. 999 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak, körülményeinek

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2013-035-5 VASÚTI BALESET Budapest, Bécsi út végállomás 2013. január 14. 17 sz. villamos

ZÁRÓJELENTÉS. 2013-035-5 VASÚTI BALESET Budapest, Bécsi út végállomás 2013. január 14. 17 sz. villamos ZÁRÓJELENTÉS 2013-035-5 VASÚTI BALESET Budapest, Bécsi út végállomás 2013. január 14. 17 sz. villamos A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események

Részletesebben

ÉRTESÍTÔ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÔ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Utasítások. 15. szám 130. évfolyam 2015. szeptember 4. TARTALOM

ÉRTESÍTÔ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÔ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Utasítások. 15. szám 130. évfolyam 2015. szeptember 4. TARTALOM 15. szám 130. évfolyam 2015. szeptember 4. ÉRTESÍTÔ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÔ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Utasítások oldal Közlemény 36/2015. ( IX. 04. MÁV Ért. 15. ) ÁVIGH. sz. utasítás Az Állomási

Részletesebben

2014/46. SZÁM TARTALOM

2014/46. SZÁM TARTALOM 2014/46. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 84/2014. (XI. 13. MÁV-START Ért. 46.) sz. vezérigazgatói utasítás a járműkövetési rendszer működtetéséről és a vonatterhelési kimutatás előállításáról, kezeléséről...

Részletesebben

Orosz Ádám. Tűzvédelmi Szabályzat

Orosz Ádám. Tűzvédelmi Szabályzat Orosz Ádám Tűzvédelmi Szabályzat A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. számú Tűzvédelmi Törvény 19. (1.) bekezdése, a 30/1996. (XII.6.) számú BM rendeletének

Részletesebben

2015. évi... törvény a vasúti közlekedésről ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet Bevezető rendelkezések. 1.

2015. évi... törvény a vasúti közlekedésről ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet Bevezető rendelkezések. 1. 2015. évi... törvény a vasúti közlekedésről Az Országgyűlés a nemzeti közlekedéspolitikában meghatározott, valamint az európai uniós elvek érvényesítése, a magyar vasúti közlekedés hagyományai alapján

Részletesebben

FORGALMI UTASÍTÁSA. Jóváhagyta: Aba Botond vezérigazgató, életbe léptette a 9/VU/1999. sz. utasításával. Érvényes: 1999.

FORGALMI UTASÍTÁSA. Jóváhagyta: Aba Botond vezérigazgató, életbe léptette a 9/VU/1999. sz. utasításával. Érvényes: 1999. BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI ZRT. A BUDAPESTI HELYI KÖZFORGALMÚ AUTÓBUSZ-KÖZLEKEDÉS FORGALMI UTASÍTÁSA Jóváhagyta: Aba Botond vezérigazgató, életbe léptette a 9/VU/1999. sz. utasításával Érvényes: 1999. október

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-303-5 VASÚTI BALESET Szombathely és Kőszeg állomások között 2010. július 16. 39932 sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-303-5 VASÚTI BALESET Szombathely és Kőszeg állomások között 2010. július 16. 39932 sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2010-303-5 VASÚTI BALESET Szombathely és Kőszeg állomások között 2010. július 16. 39932 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2014-0343-5 VASÚTI BALESET Ferencváros 2014. április 6. 91759-2 sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2014-0343-5 VASÚTI BALESET Ferencváros 2014. április 6. 91759-2 sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2014-0343-5 VASÚTI BALESET Ferencváros 2014. április 6. 91759-2 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak, körülményeinek

Részletesebben

A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi

Részletesebben

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS FÜGGELÉKEI

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS FÜGGELÉKEI F.2. Függelékei Pályavasúti Üzletág Forgalmi Fıosztály 1/277 Törölt: MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS FÜGGELÉKEI Hatálybalépés idıpontja: : Behúzás: Bal: 0 cm, Elsı sor: 0 cm, Sorköz:

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 58/2002. (2003. IV. 1.) számú. r e n d e l e t e. kapcsolatos szabályokról

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 58/2002. (2003. IV. 1.) számú. r e n d e l e t e. kapcsolatos szabályokról NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 58/2002. (2003. IV. 1.) számú r e n d e l e t e a város területén a kerékbilincs alkalmazásával és a járművek elszállításával kapcsolatos szabályokról Nyíregyháza

Részletesebben

ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Utasítások. 29. szám 125. évfolyam 2010. október 15. TARTALOM.

ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Utasítások. 29. szám 125. évfolyam 2010. október 15. TARTALOM. 29. szám 125. évfolyam 2010. október 15. ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Utasítások 62/2010. (X. 15. MÁV Ért. 29.) EVIG számú elnök-vezérigazgatói utasítás a vonatok

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2008-302-5 VASÚTI BALESET Budapest-Ferencváros pályaudvar 2008. július 14.

ZÁRÓJELENTÉS. 2008-302-5 VASÚTI BALESET Budapest-Ferencváros pályaudvar 2008. július 14. ZÁRÓJELENTÉS 2008-302-5 VASÚTI BALESET Budapest-Ferencváros pályaudvar 2008. július 14. A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak, körülményeinek

Részletesebben

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011.

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól II. RÉSZ Közúti jelzések A rendőr

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS 2014-1361-5 vasúti baleset Budapest, Könyves Kálmán körút 2014. december 17.

ZÁRÓJELENTÉS 2014-1361-5 vasúti baleset Budapest, Könyves Kálmán körút 2014. december 17. ZÁRÓJELENTÉS 2014-1361-5 vasúti baleset Budapest, Könyves Kálmán körút 2014. december 17. A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak,

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

Melléklet a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelethez

Melléklet a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelethez 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának

Részletesebben

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért 2008D0231 HU 25.10.2010 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2008. február 1.) a 96/48/EK

Részletesebben

D.5. PÁLYAFELÜGYELETI UTASÍTÁS

D.5. PÁLYAFELÜGYELETI UTASÍTÁS Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság D.5. PÁLYAFELÜGYELETI UTASÍTÁS Hatályba lépés időpontja: 2006. év december hó 31. nap Pótlékok és módosítások előjegyzése Tételszám A módosítás száma

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2013-296-5 VASÚTI BALESET Kaposvár 2013. április 18. 8225 sz. vonat kisiklása

ZÁRÓJELENTÉS. 2013-296-5 VASÚTI BALESET Kaposvár 2013. április 18. 8225 sz. vonat kisiklása ZÁRÓJELENTÉS 2013-296-5 VASÚTI BALESET Kaposvár 2013. április 18. 8225 sz. vonat kisiklása A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak,

Részletesebben

www.tanulovezeto.eu T ANULÓVEZETŐ Az autósiskolák szakmai-módszertani kiadványa Mi az Új a KRESZ-ben? Különszám 2010/1

www.tanulovezeto.eu T ANULÓVEZETŐ Az autósiskolák szakmai-módszertani kiadványa Mi az Új a KRESZ-ben? Különszám 2010/1 www.tanulovezeto.eu T ANULÓVEZETŐ Az autósiskolák szakmai-módszertani kiadványa Mi az Új a KRESZ-ben? Különszám 2010/1 A vezetési karton már a múlté, a jövõ az elektronikus ügyvitelé! Eddig nem tapasztalt,

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. A jogszabály mai napon hatályos állapota 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2014-223-5 VASÚTI BALESET Rákosrendező állomás 2014. március 5. 22339 sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2014-223-5 VASÚTI BALESET Rákosrendező állomás 2014. március 5. 22339 sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2014-223-5 VASÚTI BALESET Rákosrendező állomás 2014. március 5. 22339 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, vasúti balesetek és váratlan vasúti események okának, körülményeinek

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Egyszerűsített forgalmi alapképzés (távközlő-, erősáramú-, biztosítóberendezés- és pálya szakszolgálat) forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és

Részletesebben

11/2013. (III. 21.) NGM rendelet

11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

Részletesebben

203/2009. (IX. 18.) Korm. rendelet. A rendelet hatálya

203/2009. (IX. 18.) Korm. rendelet. A rendelet hatálya 203/2009. (IX. 18.) Korm. rendelet a vasúti közlekedés biztonságával összefüggő munkaköröket betöltő munkavállalókkal szemben támasztott egészségügyi követelményekről és az egészségügyi vizsgálat rendjéről

Részletesebben

S z o l n o k i F ő i s k o l a. Tűzvédelmi Szabályzat

S z o l n o k i F ő i s k o l a. Tűzvédelmi Szabályzat S z o l n o k i F ő i s k o l a Tűzvédelmi Szabályzat 2015 A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 19. - a és a 30/1996. (XII.6.) BM rendelet alapján

Részletesebben

PP CENTER Ingatlan Kft.

PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER Ingatlan Kft. készítette: PP CENTER Ingatlan Kft. - 1 - TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Bevezető rendelkezések A szabályzat kiadásának jogi alapja, indokolása: A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

Az ETCS rendszer. Összeállította: dr. Sághi Balázs BME Közlekedésautomatikai Tanszék

Az ETCS rendszer. Összeállította: dr. Sághi Balázs BME Közlekedésautomatikai Tanszék Az ETCS rendszer Összeállította: dr. Sághi Balázs BME Közlekedésautomatikai Tanszék Vázlat Az ETCS előzményei A vonatbefolyásolás története, áttekintése Az ETCS szintjei L0, L-STM, L1, L2, L3 szintátmenetek

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1 Csetényi Közös Önkormányzati Hivatal PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2014. március 1 - től Csetény, 2014. március 1. 2 SZABÁLYZAT HATÁLYA A Csetényi Közös Önkormányzati Hivatal,

Részletesebben

3/2001. (I. 31.) KöViM rendelet. a közutakon végzett munkák elkorlátozási és forgalombiztonsági követelményeirıl

3/2001. (I. 31.) KöViM rendelet. a közutakon végzett munkák elkorlátozási és forgalombiztonsági követelményeirıl A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 3/2001. (I. 31.) KöViM rendelet a közutakon végzett munkák elkorlátozási és forgalombiztonsági követelményeirıl A közúti közlekedésrıl szóló 1988.

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2112 Veresegyház, Fő út 106. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015. KÉSZÍTETTE: NAS Kft. VERESEGYHÁZ TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS KÖTELEZETTSÉGEK 3. 1. A jogalapja 3. 2. A Szabályzat célja 3. 3. Hatályba lépés 4.

Részletesebben

T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á L A T I S Z A B Á L Y O K

T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á L A T I S Z A B Á L Y O K Budapest XVIII.-ker. Lakatos úti 2. sz. Lakásszövetkezet 1184 Budapest, Lakatos út 32. Tel.: +36 1 295 12 77 vezetoseg2szlakszov@digikabel.hu www.lakatosszovetkezet.hu. T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Egyszerűsített forgalmi alapképzés (gépészeti szolgáltatás) forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos

Részletesebben

1. függelék A vonatok számozási rendszere

1. függelék A vonatok számozási rendszere FMf Az FM1 jelű Utasítás függeléke 1/13 1. függelék A vonatok számozási rendszere 1.1. A vonatok számozása számcsoportokra osztott rendszerben történik. A vonatszámok kifejezik a vonatok nemét, viszonylatát

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Neszmély Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Tűzvédelmi Szabályzat 2011. december 20. Elfogadásra került a /2011. (XII. 19.) Kt. sz. határozattal HATÁLYBALÉPÉS SZABÁLYAI A tűz elleni védekezésről,

Részletesebben

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA KOLLÉGIUMOK TŰZVÉDELMI SZABÁLYZATA

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA KOLLÉGIUMOK TŰZVÉDELMI SZABÁLYZATA DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA KOLLÉGIUMOK TŰZVÉDELMI SZABÁLYZATA Dunaújváros 2014. 1. kiadás 0. módosítás 2 (27). oldal Dunaújvárosi Főiskolai Szenátusa a 44-2013/2014. (2014.04.01) sz. számú határozatával 2014.

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2013-268-5 VASÚTI BALESET Budapest-Keleti 2013. április 11. kettő tolatóegység

ZÁRÓJELENTÉS. 2013-268-5 VASÚTI BALESET Budapest-Keleti 2013. április 11. kettő tolatóegység ZÁRÓJELENTÉS 2013-268-5 VASÚTI BALESET Budapest-Keleti 2013. április 11. kettő tolatóegység A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak,

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2006. (...) FVM rendelete

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2006. (...) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2006. (...) FVM rendelete Tervezet az ingatlan-nyilvántartás tartalmában változást eredményező sajátos célú földmérési és térképészeti tevékenység végzésének

Részletesebben

ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Utasítások. 16. szám 123. évfolyam 2008. június 6. TARTALOM.

ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Utasítások. 16. szám 123. évfolyam 2008. június 6. TARTALOM. 16. szám 123. évfolyam 2008. június 6. ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Utasítások 25/2008. (VI. 6. MÁV Ért. 16.) VIG. sz. vezérigazgatói utasítás az Oktatási Utasítás

Részletesebben

IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK. A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK. A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, bizt.ber és pálya szolgálatok) földalatti (Metró) pályahálózaton DBR (M4) (BKV Rt. Dél Buda - Rákospalota M4 metróvonal F.2. Forgalmi Utasítás

Részletesebben

Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2.

Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2. Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Tartalom 1. Általános rendelkezések... 3 1.1. A szabályzat jogalapja:... 3 1.2. A tűzvédelmi szabályzat célja:... 3 1.3.

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2013-649-5 VASÚTI BALESET Kápolnásnyék és Gárdony állomások között 2013. augusztus 12. 902 sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2013-649-5 VASÚTI BALESET Kápolnásnyék és Gárdony állomások között 2013. augusztus 12. 902 sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2013-649-5 VASÚTI BALESET Kápolnásnyék és Gárdony állomások között 2013. augusztus 12. 902 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, vasúti balesetek és váratlan vasúti

Részletesebben

2.9.) A pénztári ellenőr feladatait a felügyelő bizottság elnöke látja el.

2.9.) A pénztári ellenőr feladatait a felügyelő bizottság elnöke látja el. HÁZIPÉNZTÁR KEZELÉSI SZABÁLYZAT A Magyarországi Kuvik Oltalmi Egyesület (továbbiakban: Egyesület) elnöksége a számvitelről szóló törvény és a kapcsolódó jogszabályok előírásainak betartása érdekében az

Részletesebben

2015/9. SZÁM TARTALOM

2015/9. SZÁM TARTALOM 2015/9. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 9/2015. (II. 25. MÁV-START Ért. 9.) sz. vezérigazgatói utasítás a téli időjárás alkalmával követendő eljárásról szóló 4/2015. (II. 6. MÁV Ért. 2.) EVIG sz. D.4 sz.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Tsz.: 4800. KÖZLEKEDÉS Fővárosi Tervező Iroda Kft.

TARTALOMJEGYZÉK. Tsz.: 4800. KÖZLEKEDÉS Fővárosi Tervező Iroda Kft. Útépítés engedélyezési terv TARTALOMJEGYZÉK 1 Megbízás tárgya, előzmények... 2 1.1 Megbízás tárgya... 2 1.2 Előzmények... 2 2 Jelenlegi állapot... 4 3 Tervezett állapot... 6 3.1 Végleges állapot... 6 3.2

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D036059/02 számú dokumentum I. mellékletét.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D036059/02 számú dokumentum I. mellékletét. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. január 16. (OR. en) 5363/15 ADD 1 TRANS 21 FEDŐLAP Küldi: Címzett: az Európai Bizottság a Tanács Főtitkársága Biz. dok. sz.: D036059/02 - ANNE 1 Tárgy: MELLÉKLET

Részletesebben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) 23. -ának (3) bekezdésében

Részletesebben

file://c:\coeditor\data\local\course410\tmp.xml

file://c:\coeditor\data\local\course410\tmp.xml 1. oldal, összesen: 10 Tanulási célok: A lecke feldolgozása után Ön képes lesz: saját szavaival meghatározni az utastájékoztatás célját, módját és helyszíneit; kiválasztani az utastájékoztatás célját,

Részletesebben

Biatorbágy Város Képviselő-testülete 7/2015. (V. 8.) rendelete. A közterületek használatáról és a reklámhordozók elhelyezéséről

Biatorbágy Város Képviselő-testülete 7/2015. (V. 8.) rendelete. A közterületek használatáról és a reklámhordozók elhelyezéséről Biatorbágy Város Képviselő-testülete 7/2015. (V. 8.) rendelete A közterületek használatáról és a reklámhordozók elhelyezéséről Biatorbágy Város Képviselő testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében

Részletesebben

Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007.

Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007. Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007. --- 2 --- Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 3 2 A szabályzat

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2013-938-5 VASÚTI BALESET Hatvan állomás 2013. november 4. 65822-1 sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2013-938-5 VASÚTI BALESET Hatvan állomás 2013. november 4. 65822-1 sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2013-938-5 VASÚTI BALESET Hatvan állomás 2013. november 4. 65822-1 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak,

Részletesebben

Hova milyen jelz t helyezzünk le virtuális vasútvonal építésekor? (Jelz k elhelyezése MSTS-ben)

Hova milyen jelz t helyezzünk le virtuális vasútvonal építésekor? (Jelz k elhelyezése MSTS-ben) Hova milyen jelz t helyezzünk le virtuális vasútvonal építésekor? (Jelz k elhelyezése MSTS-ben) 1. Bevezetés Ezt a leírást olyanok számára készítettem, akik nem értenek túlságosan a vasúthoz, de a szimulátor-programok

Részletesebben

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4.

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4. ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015. április 16. BEVEZETÉS A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2012-361-5 vasúti baleset Győrszemere Gyömöre-Tét 2012. május 31. 42001 sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2012-361-5 vasúti baleset Győrszemere Gyömöre-Tét 2012. május 31. 42001 sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2012-361-5 vasúti baleset Győrszemere Gyömöre-Tét 2012. május 31. 42001 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak,

Részletesebben

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft.

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 37. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015. április 20. BEVEZETÉS A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

Forgalomirányító fényjelző készülék Az úton járművek forgalmát irányító fényjelző készülék van. Veszélyes útkanyarulat jobbra

Forgalomirányító fényjelző készülék Az úton járművek forgalmát irányító fényjelző készülék van. Veszélyes útkanyarulat jobbra A közúti jelzőtáblák A közúti jelzőtáblák értelemszerűen nemcsak a járművezetők, hanem a forgalom minden résztvevője részére adnak jelzést. A jelzőtábla alatti kiegészítő tábla útmutatást adhat a jelzőtábla

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 1 TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT E L Ő S Z Ó A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény, valamint a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII.6.)

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. november 24-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. november 24-i rendes ülésére 13. számú előterjesztés - 1 - ELŐTERJESZTÉS Egyszerű többség Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. november 24-i rendes ülésére Tárgy: Belterületi közutak forgalmi rend felülvizsgálata

Részletesebben

Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA

Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA FALUHÁZ ÉS AZ ORVOSI RENDELŐBEN MŰKÖDTETETT VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT

Részletesebben

9. Jelzőlámpás csomópontok forgalomszabályozása

9. Jelzőlámpás csomópontok forgalomszabályozása 9. JELZŐLÁMPÁS CSOMÓPONTOK FORGALOMSZABÁLYOZÁSA...1 9.1. ALAPFOGALMAK...1 9.1.1. Elnevezések...1 9.1.2. A forgalomirányítással összefüggő alapfogalmak...2 9.1.3. Működtetési módok...3 9.2. JELZŐLÁMPÁS

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A nemzetgazdasági miniszter 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelete a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény

Részletesebben

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2012. (III.30.) önkormányzati R E N D E L E T E

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2012. (III.30.) önkormányzati R E N D E L E T E Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2012. (III.30.) önkormányzati R E N D E L E T E A köztemető rendjéről és a temetkezési tevékenységről (egységes szerkezetben a 17/2012. (IX.26.))

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS 2008-315-5 VASÚTI BALESET Rákos állomás 2008. 07. 22. A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak, körülményeinek feltárása,

Részletesebben