OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "OKTATÁSI MINISZTÉRIUM"

Átírás

1 OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szakmai írásbeli vizsgatétel Szakképesítés: Gazdasági informatikus I. (azonosító száma, megnevezése) Tantárgy: informatikai ismeretek Jóváhagyta: Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc 2001 NEMZETI SZAKKÉPZÉSI INTÉZET

2 1. Egészítse ki a táblázatot úgy, hogy az egy sorban szereplő számok azonos mennyiségeket jelöljenek! (6 pont) Bináris számrendszer Decimális számrendszer Hexadecimális számrendszer a b. 526 c. 3F4 2. Végezze el a következő logikai műveletet! Az eredményt írja a vonal alá! OR Mit jelent a CPU rövidítés? a. Central Periphery Unit központi periféria egység b. Central Process Unit központi feldolgozó egység c. Central Point Unit központi mutató egység 4. Karikázza be a helyes válasz előtti betűjelet! Mi jellemzi a párhuzamos portot? a. Egyidőben csak egy bit átvitelre képes. b. Egyidőben több bit átvitelre képes. c. Nem használható nyomtatók csatlakoztatására. 5. Milyen fizikai hatások okozhatnak kárt egy mágneslemezben? Írjon le négyet ezek közül! 6. Mi a legfontosabb szerepe az órajelnek a számítógép működésében? a. a dátum és a pontos idő követése b. a műveletek összehangolása c. a gép típusának azonosítása 7. Milyen nyomtatótípusokat ismer? Soroljon fel legalább hármat!

3 8. Egy monitor leírásában a következő adatokat találtuk: Size: 15. Karikázza be annak a méretnek a betűjelét, amelyre a megadott szám vonatkozik! a. kép szélesség b. kép magasság c. kép átló d. kép szélesség és magasság összeadásából képzett szám e. a felsoroltaktól eltérő méretre vonatkozik 9. Mik a közvetlenül indítható állományok kiterjesztései? Írja a kipontozott helyre! 10. Karikázza be a megfelelő válasz betűjelét! Mi NEM tartozik a Windows 98 feladatai közé? a. A kapott parancsok értelmezése. b. A monitor ki vagy bekapcsolt állapotának figyelése. c. A programok memóriába töltése és futtatása. d. A programok felügyelete. 11. Karikázza be a helyes válasz betűjelét! Melyik nem állomány attributum? a. Csak olvasható b. Rejtett c. Long 12. Meg szeretnénk gyorsítani egy IBM PC számítógép elindulását úgy, hogy az operációs rendszer azonnal a C winchesterről töltődjön be. Karikázza be annak a beállításnak a betűjelét, amelyik ezt lehetővé teszi! a. módosítani kell az AUTOEXEC.BAT fájlt b. módosítani kell a CONFIG.SYS fájlt c. módosítani kell a SETUP beállításait d. DOS 6.22-es verziót kell használni e. WINDOWS 98-at kell használni a számítógépen 13. Egészítse ki az alábbi mondatot! A rendszer konfigurálása, eszközvezérlők betöltésére való a... fájl.

4 14. Karikázza be a megfelelő válasz betűjelét! Mire NEM használjuk az ANSI.SYS-t? Arra, hogy a. használhassuk az escape-szekvenciákat. b. váltogathassunk a különböző monitor üzemmódok között. c. a billentyűzetet át tudjuk definiálni. d. a Microsoft Windows operációs rendszert be tudjuk tölteni. 15. Mit jelent a WWW? A választ írja a kipontozott helyre! 16. Karikázza be a helyes válasz betűjelét! A MEM parancs a lemez a. vírustalanítására használatos. b. csak a vírusok felismerésére való. c. a lemezen a FAT állapotát jelzi. d. Más feladata van. 17. Hol és hogyan kell jelölni, hogy a levélről másolatot kap valaki? a. A továbbküld rovatba kell beírni a címet b. A cím rovatba kell beírni c. A fejléc Cc (carbon copy), kapják még rovatába kell a címet beírni 18. Milyen módon lehet nagy valószínűséggel megakadályozni, hogy egy számítógép vírusos legyen? Karikázza be a megfelelő válaszok betűjelét! a. nem építünk a gépbe winchestert b. megfelelő hőmérséklet és páratartalom biztosításával c. nem helyezünk a gépbe bizonytalan eredetű mágneslemezt d. minden használat után letakarjuk a számítógépet e. csak ellenőrzött, tesztelt lemezt helyezünk a számítógépbe f. hetente egyszer fertőtlenítjük a gép környezetét 19. Milyen felhasználói jogokat ismer az Ön által tanult hálózati operációs rendszerben? Írjon legalább öt példát! (5 pont)

5 20. Mire való a CACHE memória? Karikázza be a helyes válasz betűjelét! a. a processzor és az egyéb eszközök közötti adatátvitel meggyorsítására b. biztonsági másolatainkat tárolhatjuk ebben a memóriában c. ebben tároljuk a számítógép elindításához szükséges programot (BIOS) d. tartalék memória: ha a valódi memória megsérül, akkor ez veszi át a szerepét, így nem vesznek el az adataink 21. Egészítse ki a hiányos mondatot! A file-ba nyomtatás azt jelenti, hogy a számítógép a nyomtatónak szánt adatokat egy... írja, ahonnan aztán egy utasítással lehet az adatokat elküldeni a nyomtatónak. 22. (5 pont) Kösse össze vonallal az alábbi nyomtatással kapcsolatos fogalmakat és a hozzájuk tartozó értékeket (méreteket)! Margó Tájolás Papírméret Felbontás Nyomtatási terület 135 TPI 300 DPI Szövegnek a lap szélétől mért távolsága Aktuális oldal Álló, fekvő A4 23. Karikázza be a helyes válasz betűjelét! Szövegszerkesztés közben időszaki mentést azért kell végeznünk, mert a. a programok nem tudják egyben kimenteni a nagyméretű szövegeket b. egy áramkimaradás miatt elveszítjük addigi munkánkat c. így kevesebbet forog a winchester d. így gyorsíthatjuk a szövegszerkesztést e. időszaki mentés alkalmazása esetén a munka végén nem kell elmentenünk a szövegünket 24. Döntse el, igaz-e az állítás! A választ (igen/nem) írja kipontozott helyre! A. Lehetséges-e más fej-, vagy láblécek készítése különböző oldalakon? B. Lehet-e a lap tetejére oldalszámot helyezni? C. Lehet-e az első oldalról elhagyni az oldalszámot? D. Lehet-e a bal oldalon alul, a jobb oldalon felül az oldalszám?

6 25. A választ írja a kipontozott helyre! Sorolja fel, milyen karakterformázásokat ismer fel az alábbi szövegben! A történelem majd feljegyzi. Tudom, mert én fogom megírni. (SIR W. CHURCHILL) 26. A zárójelek közötti választási lehetőségek közül húzza alá a HELYESET! Sorkizáráskor a szavak közötti [szóköz szélessége szóközök száma] változik meg. Jobbra rendezett szövegben a szóközök hossza [egyenlő nem egyenlő]. Egy bekezdésen belül [lehetnek nem lehetnek] jobbra és balra rendezett sorok. 27. Döntse el, hogy az alábbi állítások közül melyik az igaz (I), melyik a hamis (H)! Válaszoljon a mondatok betűjele mellett I vagy H betűvel! A szövegszerkesztőben: a. A középre rendező tabulátor karakterhatároktól függetlenül pontosan középre igazít a szöveg hosszmérete alapján. b. A középre rendező tabulátor középre igazítja a szöveget, de a tabulátorpozíció mindig két karakter közé esik. c. A tabulátorpozíciók megadása mindig bekezdésre vonatkozik, függetlenül attól, hogy a bekezdés melyik része van kijelölve. d. Ha egy bekezdésen belül csak egy sort jelölök ki, a tabulátor beállítások csak erre a sorra vonatkoznak. 28. Döntse el, igaz-e az állítás! A választ (igaz/hamis) írja a kipontozott helyre! Az elkészítendő dokumentumokba bármikor beilleszthető ábra, vagy rajz, illetve más alkalmazás által elkészített egyéb objektum. 29. A választ írja a kipontozott helyre! A körlevélkészítésnél mely fázis szükséges a törzsdokumentumhoz az egyesítés megvalósításához? 30. Milyen főbb paraméterei vannak a logikai HA (IF) függvénynek? Válaszát írja a kipontozott helyre!

7 31. Egy táblázat tartalma a következő: A B C D A C3 és D3 cellában egy-egy függvény eredménye látható. A függvények az A2 és B2 cellában lévő adatokat használják paraméterként (adatként). Milyen függvények találhatók a C3:. D3:. cellákban? (Válaszát írja a kipontozott helyekre!) 32. (5 pont) Milyen formai jellemzőit módosíthatjuk a cellának? Soroljon fel legalább ötöt! 33. Milyen lehetőségeket ismer a fejléc ill. a lábléc kialakításában? Írjon egy példát! 34. Hogyan jelöljük az abszolút címeket? Írjon mindegyikre példát! Sorra és oszlopra abszolút: Sorra abszolút:.. Oszlopra abszolút:. 35. Mi lesz az eredménye a következő képletnek egy táblázatkezelő programban: =(C2-D2)^E2 Ha C2=6, D2=4, E2=2 Az eredmény: 36. Egy táblázatkezelő programban adatbázis sorba rendezésnél mikor célszerű másodlagos kulcs megadása? 37. Relációk vizsgálatakor milyen logikai műveleteket alkalmazhatunk? Válaszát írja a kipontozott helyekre!

8 38. Melyik illik az alábbi meghatározáshoz? Karikázza be a betűjelét! SQL adatbázis serverekre vonatkozó szabvány, az ilyen rendszerű kezelőprogramok segítségével lehetőség nyílik SQL adatbázis serverek közötti kapcsolat létrehozására és az SQL adatbázis adatainak elérésére. a. ISO 9002 b. ANSI FSM c. ODBC (Open Database Connectivity) 39. Hogyan adhatók meg számított oszlopok nézetekben (view) az Ön által ismert adatbáziskezelő rendszerben? 40. Mit értünk relációs adatmodell alatt? Milyen főbb ismérvei vannak? Válaszát írja a kipontozott helyre! 41. Milyen programszerkezeteket ismer? Soroljon fel három típust! 42. Számítsa ki a következő mátrix determinánsát! Melyik igaz a következő két egyenlőség közül? Állítását igazolja! (6 pont) a. NOT (P ÉS Q)= (NOT P) VAGY (NOT Q) b. C ÉS (D VAGY E)= (C ÉS D ) VAGY (C ÉS E)

9 OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szakmai írásbeli vizsgatétel Szakképesítés: Gazdasági informatikus I. (azonosító száma, megnevezése) Tantárgy: informatikai ismeretek Jóváhagyta: Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc 2002 NEMZETI SZAKKÉPZÉSI INTÉZET

10 1. Egészítse ki a következő mondatot! Az információ feldolgozás jelenleg használt önálló egysége a..., amely 8... áll. 2. Sorolja fel a három alapvető logikai műveletet! 3. Egészítse ki a táblázatot úgy, hogy az egy sorban szereplő számok azonos mennyiségeket jelöljenek! (6 pont) Bináris számrendszer Decimális számrendszer Hexadecimális számrendszer a b. 273 c. 1E3 4. Igaz (I) vagy hamis (H)? Írjon I vagy H betűt a kipontozott helyekre!... a: Egy floppy lemez tárolókapacitása kisebb, mint egy winchester tárolókapacitása.... b: Egy program gyorsabban tölthető be hajlékony lemezről, mint winchesterről, mert kevesebb adat található rajta.... c: A mágnesszalagon (streameren) az adatok nem írhatók felül. 5. Karikázza be a megfelelő válasz előtti betűjelet! A soros portot NEM jellemzi: a. Egyidőben csak egy bit átvitelére képes. b. Egyidőben több bit átvitelre képes. c. RS 232 d. Bármikor képes több bit átvitelére. 6. A választ írja a kipontozott helyre! Hol nem lehet egy mágneslemezen két azonos nevű könyvtár? 7. Egészítse ki a mondatokat! Az utoljára beírt karaktert a... billentyű leütésével törölhetjük. A számbillentyű feletti jeleket a... Billentyű segítségével állíthatjuk elő. A numerikus billentyűzeten lévő számok csak akkor használhatók, ha a... visszajelző világít. 8. Egészítse ki a mondatot! Ha a CONFIG.SYS-ben a következőket megadjuk: BREAK = ON, akkor a program... a CTRL+C billentyű kombinációval.

11 9. Egészítse ki a hiányos mondatokat! Számítógépes hálózatoknál az adatvédelmet a hozzáférési jogosultság szabályozásával biztosítják. A... minden könyvtárhoz és fájlhoz hozzáférhet. A szerverhez való illetéktelen hozzáférés ellen a... és a... megadásával lehet védekezni. 10. Milyen tömörítő programot ismer, s mondjon legalább három szolgáltatását (opcióját)! 11. Milyen attribútumai lehetnek a Win95 állományainak? Mondja meg mit jelentenek ezek! 12. Döntse el, igaz-e az állítás! A választ (igen/nem) írja a kipontozott helyre! A vágólapra helyezett szövegrészletet csak egyszer lehet a vágólapról elvenni! 13. Egészítse ki a hiányos mondatot! A... funkció azért van, mert a nem kívánt, de mégis végrehajtott utasításokat így a legegyszerűbb Döntse el, igazak-e az alábbi állítások! Válaszoljon I (igen) vagy N (nem) betűvel!... A. A TrueType betűtípusok a nyomtatás folyamán teljesen megegyeznek a képernyőn látható formájukkal.... B. A Bitmap printerfontokhoz szükségesek a képernyőfontok is.... C. A Bitmap fontok az úgynevezett skálázható fontok. 15. Van-e lehetőség egy elkészített dokumentum más szövegszerkesztő formátum szerinti elmentésére. Karikázza be a megfelelő válasz betűjelét (igen/nem)! Ha ez lehetséges, akkor írjon rá egy példát (módszert, eljárást)! igen / nem; ha igen, akkor: Karikázza be a megfelelő válaszok betűjelét! Mit NEM határoz meg az oldalbeállítás? a. álló, vagy fekvő-e a lap b. az alkalmazható betűtípust c. az automatikus elválasztás beállítását d. az oldaltükrözést

12 17. (5 pont) Milyen bekezdés formázási lehetőségeket ismer? Adjon meg legalább ötöt! A választ írja a kipontozott helyre! 18. A választ írja a kipontozott helyre! Hogyan kell a képet a szövegszerkesztőbe illeszteni ahhoz, hogy a. szabadon áthelyezhető legyen? b. minél kevésbé növelje a dokumentumállomány méretét? 19. Írjon két módszert, amivel a hasáb beállítását lehet megadni! A választ írja a kipontozott helyre! 20. Döntse el, igazak, vagy hamisak az alábbi állítások? Írjon I vagy H betűt a kipontozott helyekre! A.... A szövegszerkesztőben csak akkor használhatjuk a tabulátort, ha előzőleg kézzel beállítottuk a szükséges tabulátorpozíciókat. B.... Egy sorban vegyesen is előfordulhatnak jobbra, ballra és középre igazító tabulátorok. C.... Egy bekezdésen belül nem használhatunk soronként eltérő tabulátorbeállításokat. 21. Mit nevezünk cellának? 22. Táblázatkezelőjében a Fájl Oldalbeállítás (File Page Setup) parancsot választja. Mit tehet ebben a menüpontban? Soroljon fel négy lehetőséget! 23. Melyik hivatkozás egyenértékű a következővel a táblázatkezelőben? Teljes B oszlop: Mikor alkalmazzuk az abszolút cellahivatkozást? Írjon egy példát!

13 25. Mi az osztott oszlop diagram? Mikor használjuk? 26. Hogyan tudja előállítani egy cellában a táblázat az aznapi dátumot? 27. Hány szempont szerint rendezhetjük le az adatbázist a táblázatkezelőben? A. egy B. kettő C. három D. ez mindig az adott szoftver tulajdonságától függ E. tetszőleges 28. Egészítse ki a következő mondatokat! Egy logikai típus változó... különböző értéket vehet fel. Egy hosszú egész típusú mező szélessége... byte. Hosszabb szöveges információkat a... mezőben tárolhatunk. 29. Melyik illik az alábbi meghatározáshoz? Karikázza be a betűjelét! Olyan lekérdezés, amelyet csak SQL utasítások írásával hozhatunk létre. a. szigorított SQL lekérdezés b. SQL specifikus lekérdezés c. logikai SQL lekérdezés 30. Melyik kettő illik az alábbi meghatározáshoz? Karikázza be a betűjelét! Olyan hiba, amely csak az alkalmazás futása alatt derül ki. a. Run Time Error b. utasítások pontos leírása c. kifejezés hiba d. futás idejű hiba 31. Karikázza be! Az egyedre vonatkozó információt tárolja: a. mező b. tábla c. rekord d. cella 32. Karikázza! A korszerű szoftverek által alkalmazott menüszerkezet a. hálos b. hierarchikus c. relációs struktúra.

14 33. Írja a meghatározások betűjelét a kipontozott helyekre, a megfelelő sorba! (5 pont) a. egy adatbázis két tábláját kapcsolja össze b. b. reláció létrehozására alkalmas c. rendezésnél fontos szerepe van d. elsődleges rendezési sorrendet definiálhat e. az összetartozó táblákban nevük és típusuk azonos A. kulcsmező... B. kapcsoló mező Melyik kettő NEM SQL foglalt szó? Karikázza be a betűjelét! a. FROM b. DATABASE c. AS d. LOCATE e. ACCES 35. (5 pont) Milyen felhasználói jogokat ismer az Ön által tanult hálózati operációs rendszerben? Írjon legalább öt példát! 36. (5 pont) Mit értünk ISDN alatt? Milyen szerepet tölt be a hálózatokban? 37. Számítsa ki a következő mátrix determinánsát! Egy dobókockával háromszor dobunk egymás után. Hányféle eredményt kaphatunk, ha a sorrendet is figyelembe vesszük? (6 pont) Elérhető maximális pontszám: 100 pont

15 OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szakmai írásbeli vizsgatétel Szakképesítés: Gazdasági informatikus I. (azonosító száma, megnevezése) Tantárgy: informatikai ismeretek Jóváhagyta: Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc 2002 NEMZETI SZAKKÉPZÉSI INTÉZET

16 1. Egészítse ki a táblázatot úgy, hogy az egy sorban szereplő számok azonos mennyiséget jelöljenek! (6 pont) Bináris számrendszer Decimális számrendszer Hexadecimális számrendszer a b. 367 c. 1E4 2. Új winchestert szeretnénk beüzemelni. Milyen sorrendben végezzük el a következő műveleteket? Írja a kipontozott helyekre a műveletek sorszámát! Az egyes jelentse az első műveletet!.. a. SETUP beállításai.. b. Formatálás.. c. Fizikai kapcsolat létrehozása (csatlakoztatás).. d. Particionálás 3. Sorolja fel a számítógép központi egységeinek főbb részeit! Karikázza be a megfelelő válasz betűjelét! A soros portot NEM jellemzi: a. Egy időben csak egy bit átvitelére képes. b. Egy időben több bit átvitelére képes c. RS 232 d. Bármikor képes több bit átvitelére. 5. Karikázza be a helyes válasz betűjelét! A billentyúzetre jellemző: a. Egyféle, azaz egységes billentyűzet létezik. b. Léteznek 86, 101, 102 és 257 gombos billentyűzetek is. c. Az alaplapra csatlakozik. d. A központi egységhez tartozik. 6. Írja a kipontozott helyre annak a perifériának a nevét, amelyekhez az alábbi fogalmak, rövidítések kapcsolhatók: FAT, BOOT, CILINDER, CLUSTER, SÁV, SZEKTOR...

17 7. Karikázza be a helyes válaszok betűjelét! Melyik két állítás igaz a megszakításokra? a. A megszakítások csak a nagygépeknél értelmezhetők. b. Vektoros megszakításoknál egy táblázat tartalmazza a megszakításokat. c. A megszakítások lehetővé teszik az operációs rendszer számára a vezérlési feladatok elvégzését. d. A megszakításokat használják fel a vírusok a kártékony hatás kifejtésére. e. A megszakítások a processzor működésének a leállítását jelentik 8. Egy monitor leírásában a következő adatot találtuk:,,size: 21. Karikázza be annak a méretnek a betűjelét, amelyre a megadott szám vonatkozik! a. kép szélesség b. kép magasság c. kép átló d. kép szélesség és magasság szorzatából képzett szám e. felsoroltaktól eltérő méretekre vonatkozik 9. Mit értünk SCSI alatt és melyek a főbb jellemzői? Mit értünk grafikus felhasználói környezetben társítás alatt? Válaszát írja a kipontozott helyre! Karikázza be a helyes válasz betűjelét! Miért van szükség frissítésre? a. Hogy elinduljon a képernyővédő b. Hogy az időközbeni változások hatása megjelenjen c. Hogy a dátum módosuljon 12. Milyen mértékegységgel fejezik ki a processzor azon tulajdonságát, hogy másodpercenként hány műveletet tud elvégezni? Válaszát írja a kipontozott vonalra! Igaz vagy hamis? Írjon I vagy H betűt a kifejezések előtti pontozott vonalra!. Az ASCII kódrendszer tartalmazza a szavakat, amelyek segítségével kódolhatjuk a szöveges információinkat.. Az ASCII kódrendszerben csak a betűk és számjegyek kódjai találhatók.. A szöveges információ karaktereit számokká alakítja, és így tárolja a számítógép.

18 14. Egészítse ki a hiányos mondatot! A szövegszerkesztőben készülő dokumentumba szöveg kerülhet..., vagy... útján. 15. A választ írja a kipontozott helyre! Sorolja fel, milyen karakterformázásokat ismer fel az alábbi szövegben! Írjon le négyet! We all live in a yellow submarine, yellow submarine, yellow submarine (BEATLES) 16. A zárójelek közötti választási lehetőségek közül húzza alá a HELYESET! Ha a felülírás üzemmód be van kapcsolva, a vágólapról beillesztett szöveg [ felülírja eltolja ] a kurzor mögötti szöveget. 17. Egészítse ki a hiányos mondatokat! Ha kíváncsiak vagyunk, hogy szerepel-e egy név a szövegben, akkor ezt a. funkcióval tudhatjuk meg. Ha egy szövegben használt szó helyett következetesen egy másik szót szeretnénk alkalmazni, akkor erre a funkciót alkalmazhatjuk. 18. Döntse el, igaz-e az állítás! A választ (igen/nem) írja a kipontozott helyre! Csak annyi lábjegyzetet írhatunk, amennyi az alsó margó távolsága által meghatározott helyre kifér Egészítse ki a hiányos mondatot! Ahhoz, hogy egy dokumentumon belül álló és fekvő oldalakat használhassunk,... kell alkalmazni. 20. A választ írja a kipontozott helyre! Soroljon fel legalább háromféle kötőjel fajtát!

19 21. Ha igaz az állítás, akkor írjon I-t, ha hamis, akkor H-t a kipontozott helyre! Az alábbi paramétereket az oldalbeállítás határozza meg: a. befűzésre szánt ráhagyást b. lábléc távolságát a lap szélétől c. bekezdések törését az oldalhatárokon d. sorkizárást 22. Az 1904-es dátumrendszerben a nullás sorszám milyen dátumnak felel meg? Egy táblázat tartalmazza a következő: A B C D A C3 cella tartalmát a C2 cellába másolom mi lesz az eredmény, ha a C3 tartalma rendre Az eredménye a. =A$1+B2. b. =$A$1+B$2. c. =A$2+$B2. (Válaszát írja a kipontozott helyekre!) 24. Hol lehet beállítani a táblázatkezelő ablakjellemzőit? Soroljon fel legalább négy jellemzőt! Mi történik A2-beli képletünkkel (=C2+C2*$G$2), ha a C oszlop elé beszúrunk egy üres oszlopot? Írja a kipontozott helyre az új képletet! Milyen logikai függvényeket ismer az Ön által tanult táblázatkezelőben? Soroljon fel hármat! Válaszát írja a kipontozott helyre! Mi lesz az új tartalma A2-beli képletünknek (=C2+C2*$G$2), ha töröljük a B oszlopot? Az új képlet:... Kapunk-e hibaüzenetet (igen/nem)?...

20 28. Milyen diagramtípus szerepel az ábrán? Karikázza be a helyes válasz betűjelét! a) Csoportosított oszlop b) Halmozott oszlop térhatással c) 100 %-ig halmozott oszlop d) 3D oszlop 29. Hogyan lehet rendezni az adatbázis rekordjait egy táblázatkezelő programban? Szöveges mező definiálásakor melyik három paramétert kell meghatározni? Karikázza be a megfelelő paraméterek betűjelét! a. mezőméret b. cellatartalom c. mezőnév d. mezőtartalom e. adatmező beszúrása f. mezőtípus g. mezőlista 31. Melyik illik az alábbi meghatározásához? Karikázza be a betűjelét! Olyan változó, amely véges számú, azonos típusú elemet tartalmaz. Az elemek indexet kapnak. a. long integer b. indexelt tábla c. tömb 32. Melyik igaz? Karikázza be a betűjelét! a. A NULL mező az a mező, amely nem tartalmaz karaktereket. Ugyanaz, mint a nulla hosszú karakterlánc vagy a 0 értékű mező. b. A NULL mező az a mező, amely nem tartalmaz karaktereket. Nem ugyanaz, mint a nulla hosszú karakterlánc vagy a 0 értékű mező. c. A NULL mező az a mező, amely nem tartalmaz karaktereket. Ugyanaz, mint a nulla hosszú karakterlánc, de nem ugyanaz, mint a 0 értékű mező. 33. A DOLGOZO tábla az alábbi oszlopokat tartalmazza: Hogyan készítene listát/lekérdezést a dolgozók nevével és lakcímével? DOLGOZO(Nev, Fizetes, Nyelv_kód, Datum_be, Torzsszam, Lakcim, Anya_neve)......

21 34. Az alábbi műveletek közül általában melyiket gyorsítja, melyiket lassítja az index? (Röviden indokolja is meg döntését!) A. A bővítés (Sor beszúrása):... B. A lekérdezés:... C. A Módosítás:... D. A Törlés: A keresés során helyettesítő karaktereket használtunk. A megadott feltétel alapján válassza ki, hogy miket találhattunk! 1#3* Karikázza be a helyes válaszok betűjelét! a b. 123 c. 321 d Milyen típusú mezővel egészítené ki az alábbi táblát, ha kimutatásaiban meg kell különböztetni a férfi és a női dolgozókat? DOLGOZO(Torzsszam, Nev, Anya_neve, Fizetes, Datum_be, Nyelv_kod, Lakcim) (6 pont) Mik a normálformák, és milyen típusaik vannak? (6 pont) Mit jelent a TCP protokoll? Hol használjuk? Számítsa ki a következő mátrix determinánsát! (6 pont) Hány rendszámtábla készíthető 24 betű és a 10 számjegy felhasználásával, ha a rendszám 3 betűből és 3 számjegyből áll?

A táblázatkezelő felépítése

A táblázatkezelő felépítése A táblázatkezelés A táblázatkezelő felépítése A táblázatkezelő felépítése Címsor: A munkafüzet címét mutatja, és a program nevét, amivel megnyitottam. Menüszalag: A menüsor segítségével használhatjuk az

Részletesebben

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szakmai írásbeli vizsgatétel Szakképesítés: 54 4641 01 Gazdasági informatikus I. (azonosító száma, megnevezése) Tantárgy: informatikai ismeretek Jóváhagyta: Az írásbeli vizsga időtartama:

Részletesebben

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szakmai írásbeli vizsgatétel Szakképesítés: 54 4641 01 Gazdasági informatikus I. (azonosító száma, megnevezése) Tantárgy: informatikai ismeretek Jóváhagyta: Az írásbeli vizsga időtartama:

Részletesebben

TANMENET. Tantárgy: Informatika Osztály: 9B. Heti óraszám: 2

TANMENET. Tantárgy: Informatika Osztály: 9B. Heti óraszám: 2 KAPOSVÁRI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM EÖTVÖS LORÁND MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA 7400 Kaposvár, Pázmány Péter u. 17. OM 203027 TANMENET Tantárgy: Informatika Osztály: 9B. Heti óraszám:

Részletesebben

Programozás I. - 9. gyakorlat

Programozás I. - 9. gyakorlat Programozás I. - 9. gyakorlat Mutatók, dinamikus memóriakezelés Tar Péter 1 Pannon Egyetem M szaki Informatikai Kar Rendszer- és Számítástudományi Tanszék Utolsó frissítés: November 9, 2009 1 tar@dcs.vein.hu

Részletesebben

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGATÉTELEK. Szoftvertechnológia

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGATÉTELEK. Szoftvertechnológia OKTATÁSI MINISZTÉRIUM SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGATÉTELEK Szoftvertechnológia A szóbeli tételeket 183/2001. számon jóváhagyom:. Átdolgozta: dr. Nyári Tibor 2002 1. tétel a.) Számítógépek alapvető egységei

Részletesebben

31 521 09 1000 00 00 Gépi forgácsoló Gépi forgácsoló

31 521 09 1000 00 00 Gépi forgácsoló Gépi forgácsoló Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Nagyméretű dokumentumok hivatkozásai

Nagyméretű dokumentumok hivatkozásai Nagyméretű dokumentumok hivatkozásai Tartalomjegyzék: Címsorok olyan jegyzéke, melyben a címsorok dokumentumbeli elhelyezkedésük sorrendjében szerepelnek a dokumentumbeli oldalszámukkal együtt, vagy nélkülük.

Részletesebben

Számítógépes vírusok

Számítógépes vírusok A vírus fogalma A számítógépes vírus olyan szoftver, mely képes önmaga megsokszorozására és terjesztésére. A vírus célja általában a számítógép rendeltetésszerű működésének megzavarása, esetleg a gép tönkretétele,

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Általános megjegyzések: Ha egy

Részletesebben

AWP 4.4.4 TELEPÍTÉSE- WINDOWS7 64 OPERÁCIÓS RENDSZEREN

AWP 4.4.4 TELEPÍTÉSE- WINDOWS7 64 OPERÁCIÓS RENDSZEREN Hatályos: 2014. február 13. napjától AWP 4.4.4 TELEPÍTÉSE- WINDOWS7 64 OPERÁCIÓS RENDSZEREN Telepítési segédlet 1054 Budapest, Vadász utca 31. Telefon: (1) 428-5600, (1) 269-2270 Fax: (1) 269-5458 www.giro.hu

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek megoldásához!

Részletesebben

Beállítások CLASSBOOK-óratervező. Első belépés

Beállítások CLASSBOOK-óratervező. Első belépés Beállítások CLASSBOOK-óratervező Első belépés 1, Kattintsunk az asztalon lévő óratervező program ikonjára! A következő képernyőkép jelenik meg: 2, Olvassuk el az instrukciót figyelmesen! 3, Az Azonosítót

Részletesebben

Párhuzamos programozás

Párhuzamos programozás Párhuzamos programozás Rendezések Készítette: Györkő Péter EHA: GYPMABT.ELTE Nappali tagozat Programtervező matematikus szak Budapest, 2009 május 9. Bevezetés A számítástechnikában felmerülő problémák

Részletesebben

Ablakok használata. 1. ábra Programablak

Ablakok használata. 1. ábra Programablak Ha elindítunk egy programot, az egy Ablakban jelenik meg. A program az üzeneteit szintén egy újabb ablakban írja ki számunkra. Mindig ablakokban dolgozunk. Az ismertetett operációs rendszer is az Ablakok

Részletesebben

2 Excel 2013 zsebkönyv

2 Excel 2013 zsebkönyv 2 Excel 2013 zsebkönyv BBS-INFO Kiadó, 2013. 4 Excel 2013 zsebkönyv Bártfai Barnabás, 2013. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 522 02 Elektromos gép és készülékszerelő

Részletesebben

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3.

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3. MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA I. rész Fontos tudnivalók A megoldások sorrendje tetszőleges. A feladatok megoldásához szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet és bármelyik

Részletesebben

54 481 01 1000 00 00 CAD-CAM

54 481 01 1000 00 00 CAD-CAM Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán

Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán Egy mintapéldán keresztül mutatjuk be a GRASS vektoros elemzési műveleteit. Az elemzési mintafeladat során gumipitypang termesztésére

Részletesebben

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg.

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg. 1. Metrótörténet A fővárosi metróhálózat a tömegközlekedés gerincét adja. A vonalak építésének története egészen a XIX. század végéig nyúlik vissza. Feladata, hogy készítse el a négy metróvonal történetét

Részletesebben

www.njszt.hu, www.ecdl.hu Az új modulrendszer tapasztalatai

www.njszt.hu, www.ecdl.hu Az új modulrendszer tapasztalatai Az új modulrendszer tapasztalatai Példatár A példatár tartalmazza az összes vizsgafeladatot Nincs nyomtatott formátumú példatár A példatár feladatai modulonként pdf formátumban letölthetőek mindenki számára

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY FŐVÁROSI DÖNTŐ SZÓBELI (2005. NOVEMBER 26.) 5. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY FŐVÁROSI DÖNTŐ SZÓBELI (2005. NOVEMBER 26.) 5. osztály 5. osztály Írd be az ábrán látható hat üres körbe a 10, 30, 40, 60, 70 és 90 számokat úgy, hogy a háromszög mindhárom oldala mentén a számok összege 200 legyen! 50 20 80 Egy dobozban háromféle színű: piros,

Részletesebben

SJ5000+ MENÜBEÁLLÍTÁSOK. E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1

SJ5000+ MENÜBEÁLLÍTÁSOK. E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 SJ5000+ MENÜBEÁLLÍTÁSOK E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 FIGYELMEZTETÉS! A vízálló tok gombjai nagyon erős rugóval vannak ellátva, ezért

Részletesebben

IDE64 dokumentáció. A merevlemez előkészítése az első használatra. 1. Előkészítés. 2. Csatlakoztatás. 3. Segédprogram másolás

IDE64 dokumentáció. A merevlemez előkészítése az első használatra. 1. Előkészítés. 2. Csatlakoztatás. 3. Segédprogram másolás IDE64 dokumentáció A merevlemez előkészítése az első használatra 1. Előkészítés Első lépésben a szükséges segédprogramokat kell előkészíteni hogy át tudjuk rakni az 1541-es floppylemezre. Ha nincs jól

Részletesebben

HENYIR felhasználói dokumentáció

HENYIR felhasználói dokumentáció HENYIR felhasználói dokumentáció A HENYIR alkalmazás segítségével az egészségügyi dolgozók foglalkoztatásával kapcsolatos adatokat tartalmazó űrlap beküldését lehet elvégezni. Az alkalmazás a www.antsz.hu

Részletesebben

A vizsgázónak mind a három témacsoportból kell húzni tételt; feleletére egy érdemjegyet kap.

A vizsgázónak mind a három témacsoportból kell húzni tételt; feleletére egy érdemjegyet kap. 2 A vizsgázónak mind a három témacsoportból kell húzni tételt; feleletére egy érdemjegyet kap. 3 I. témacsoport Számítógépes alapismeretek, hálózatok 1.tétel a.) Számítógépek alapvető egységei Számítógép

Részletesebben

Az első lépések. A Start menüből válasszuk ki a Minden program parancsot. A megjelenő listában kattintsunk rá az indítandó program nevére.

Az első lépések. A Start menüből válasszuk ki a Minden program parancsot. A megjelenő listában kattintsunk rá az indítandó program nevére. A számítógép elindítása A számítógépet felépítő eszközöket (hardver elemeket) a számítógépház foglalja magába. A ház különböző méretű, kialakítású lehet. A hátoldalán a beépített elemek csatlakozói, előlapján

Részletesebben

FORTE MAP 5.0 Felhasználói tájékoztató

FORTE MAP 5.0 Felhasználói tájékoztató FORTE MAP 5.0 Felhasználói tájékoztató InterMap Kft 2010 Tartalom FORTE MAP 5.0 Felhasználói tájékoztató... 0 A kezelőfelület ismertetése... 1 Navigálás a térképen... 1 Objektum kijelölése... 3 Jelmagyarázat...

Részletesebben

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren, PFX fájlban található tanúsítvány és kulcsok esetében 1(7)

Részletesebben

BEVEZETÉS. A felsorolt eszközök közül melyik periféria? a) VLSI b) ALU c) CPU d) Modem

BEVEZETÉS. A felsorolt eszközök közül melyik periféria? a) VLSI b) ALU c) CPU d) Modem BEVEZETÉS Mely állítás igaz a bájtra? a) Az információ legkisebb egysége. b) 8 bit egyenlő 1 bájttal. c) 1 bájt nagyobb, mint 16 bit. d) 1 bájton 256 karakter különböztethető meg. A felsorolt eszközök

Részletesebben

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen A következő ismertető segítséget nyújt a szervezeti cím küldőként való beállításában a caesar Webmailes felületén. Ahhoz, hogy a Shared Imaphoz

Részletesebben

Azonosító jel: Matematika emelt szint

Azonosító jel: Matematika emelt szint I. 1. Hatjegyű pozitív egész számokat képezünk úgy, hogy a képzett számban szereplő számjegy annyiszor fordul elő, amekkora a számjegy. Hány ilyen hatjegyű szám képezhető? 11 pont írásbeli vizsga 1012

Részletesebben

TestLine - Alapok B csoport Minta feladatsor

TestLine - Alapok B csoport Minta feladatsor TestLine - lapok csoport 2016.07.09. 06:22:44 átum: 2016.07.09 06:22:44 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 37 kérdés Kitöltési idő: 39:51 9. évfolyam informatika alapjai témazáró 1. G Monitorok jellemzői

Részletesebben

MAGYAR KÜZDELMEK HARMADIK GYAKORLAT ELINDULÁS NYERS SZÖVEG RENDBETÉTELE (ISMÉTLÉS) ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés

MAGYAR KÜZDELMEK HARMADIK GYAKORLAT ELINDULÁS NYERS SZÖVEG RENDBETÉTELE (ISMÉTLÉS) ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés 1 HARMADIK GYAKORLAT MAGYAR KÜZDELMEK A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Kötetegyesítés. Címsorok előléptetése. Vázlat nézet

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2010/2011 SZÁMÍTÁSTECHNIKA

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2010/2011 SZÁMÍTÁSTECHNIKA Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2010/2011 SZÁMÍTÁSTECHNIKA I. (iskolai) forduló 2010. december 15. Intézmény neve (bélyegző) Versenyző Pontszám Neve és évfolyama Megye Elérhető Elért

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv Kisbanki NetBOSS - IVR

Felhasználói Kézikönyv Kisbanki NetBOSS - IVR Felhasználói Kézikönyv Kisbanki NetBOSS - IVR 2004. 10. 07. Változás-nyilvántartó lap Kiadások Sorszáma Dátuma Állomány neve Leírása 1.00 2003.12.04 tknb_felhkk_ivr.doc IVR felhasználói kézikönyv, alap

Részletesebben

A Felhasználónév és Jelszó mezőkbe írjuk be az adatainkat, majd kattintsunk a Bejelentkezés gombra, vagy üssük le az Enter billentyűt.

A Felhasználónév és Jelszó mezőkbe írjuk be az adatainkat, majd kattintsunk a Bejelentkezés gombra, vagy üssük le az Enter billentyűt. A GMAIL levelező rendszer indítása Indítsuk el a számítógépünkre telepített internet böngésző programunkat. (pl. Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, stb.) A böngésző címsorába írjuk be:

Részletesebben

Vodafone ReadyPay. Használati útmutató

Vodafone ReadyPay. Használati útmutató Vodafone ReadyPay Használati útmutató 1 - Párosítás Bluetooth-on keresztül, első beállítások 2 - Fizetés 3 - Menüpontok Párosítás Bluetooth-on keresztül, első beállítások Az első lépés Megjegyzés: A ReadyPay

Részletesebben

Áramlástechnikai gépek soros és párhuzamos üzeme, grafikus és numerikus megoldási módszerek (13. fejezet)

Áramlástechnikai gépek soros és párhuzamos üzeme, grafikus és numerikus megoldási módszerek (13. fejezet) Áramlástechnikai gépek soros és párhuzamos üzeme, grafikus és numerikus megoldási módszerek (3. fejezet). Egy H I = 70 m - 50000 s /m 5 Q jelleggörbéjű szivattyú a H c = 0 m + 0000 s /m 5 Q jelleggörbéjű

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalom 1/16

Tartalomjegyzék. Tartalom 1/16 Tartalom 1/16 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 LOGA telepítése... 2 Leírás 1 Fájl szerveres telepítés leírás... 3 Leírás 2 LOGA mentése... 4 Melléklet 1 A LOGA telepítése (futtatható állományok telepítése)...

Részletesebben

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt egy vállalat bemutatására!

Készítsen négy oldalas prezentációt egy vállalat bemutatására! 1. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt egy vállalat bemutatására! 1. A prezentáció háttere világoskék színű legyen, átlósan le árnyékolással. 2. Az első dia bal oldalán, felül a cég neve olvasható:

Részletesebben

Vodafone GPRS Kapcsolat létrehozása Win2000 alatt a Connect Me használata nélkül

Vodafone GPRS Kapcsolat létrehozása Win2000 alatt a Connect Me használata nélkül Vodafone GPRS Kapcsolat létrehozása Win2000 alatt a Connect Me használata nélkül - A képek az angol verziót mutatják - 29/03/2004 1 Start menü Magyar: Start menü Beállítások Telefonos kapcsolatok Ha itt

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria 005-05 MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT - 2016.04.01 után kötött szerződésekre Díjcsomag neve Go Go+ Go EU Go EU+ Kínált letöltési sebesség - 3G 42 Mbit/s 42 Mbit/s 42 Mbit/s

Részletesebben

Feladatlap. I. forduló

Feladatlap. I. forduló Feladatlap a Ki Mit Tud a statisztika világáról szakmai versenyhez I. forduló 2010. szeptember 14. 1. feladat (12 pont) A vállalkozás beszerzéseinek adatai Mennyiség Egységár (Ft/db) (db) megoszlása (%)

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység Martin János Szakképz Iskola 1588-07 Adatkezelés, adatfeldolgozás Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése, tartalma: 1588-07 Adatbázisból adatok sz rése (ügyféladatok), eltér formájú grafikai Gyakorlati

Részletesebben

Csoportosított adatok megjelenítése sorhalmaz függvények használatával

Csoportosított adatok megjelenítése sorhalmaz függvények használatával Csoportosított adatok megjelenítése sorhalmaz függvények használatával Célkitűzés A használható sorhalmaz függvények azonosítása A sorhalmaz függvények használatának leírása Adatok csoportosítása a GROUP

Részletesebben

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto.NET kártyára

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto.NET kártyára Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto.NET kártyára Windows XP, Vista és Windows 7, valamint Windows 2003 operációs rendszeren, PFX fájlban található tanúsítvány és kulcsok esetében 1(12)

Részletesebben

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek!

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek! 1 Mindannyiunk életében előfordulnak jelentős évek, amikor is egy-egy esemény hatására a sorsunk új irányt vesz. Bár ezen események többségének ott és akkor kevésbé tulajdonítunk jelentőséget, csak idővel,

Részletesebben

Fókuszban a formahibák. Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina

Fókuszban a formahibák. Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina Néhány számadat 2 Benyújtott kérelmek száma: 127 Formai okokból hiánypótlásra felszólított kérelmezők

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 54 523 04 1000 00 00-2014 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 54 523 04 1000 00 00 SZVK rendelet száma: Modulok: 6308-11

Részletesebben

Prop-Tech. Vázmérő. Telepítési és eltávolítási útmutató

Prop-Tech. Vázmérő. Telepítési és eltávolítási útmutató Prop-Tech Telepítési és eltávolítási útmutató Magyar Hungarian 5 / 1 Prop-Tech Vázmérő Telepítési és eltávolítási útmutató Tartalomjegyzék Telepítés... 2 Előfeltételek... 2 Telepítés folyamata... 2 Biztonsággal

Részletesebben

FTP-kapcsolat létrehozása FlashFXP alatt

FTP-kapcsolat létrehozása FlashFXP alatt Telepítés után elindul a FlashFXP, a következő képernyő fogadja majd a felhasználót. A programban 2 lehetőség van FTP-kapcsolat létesítésére. Egy úgynevezett quick connect, illetve van egy lehetőség csatlakozás

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 10. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Matematika emelt szint írásbeli

Részletesebben

Belépési útmutató a MIAG weboldalra www.miag.com

Belépési útmutató a MIAG weboldalra www.miag.com Belépési útmutató a MIAG weboldalra www.miag.com Classification level: Public MEMBER OF METRO GROUP 1 Tartalom 1. Fontos tudnivaló p. 3 2. Bejelentkezés a www.miag.com weboldalra p. 4-5 3. E-mail cím regisztrálása

Részletesebben

EPER E-KATA integráció

EPER E-KATA integráció EPER E-KATA integráció 1. Összhang a Hivatalban A hivatalban használt szoftverek összekapcsolása, integrálása révén az egyes osztályok, nyilvántartások között egyezőség jön létre. Mit is jelent az integráció?

Részletesebben

Vegyes tételek könyvelése felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.10.27.

Vegyes tételek könyvelése felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.10.27. Vegyes tételek könyvelése felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.10.27. Griffsoft Informatikai Zrt. 6723 Szeged, Felső-Tisza part 31-34 M lph. fszt.2. Telefon: (62) 549-100 Telefax: (62) 401-417 TARTALOM

Részletesebben

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN 11. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1)

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA I. (iskolai) forduló 2005. december 15... Iskola fejbélyegzője Versenyző Pontszám Neve Osztálya Elérhető Elért Százalék. 120..

Részletesebben

1. 14 PONTOS MÉRET, NAGYBETŰS SZEDÉS, KÖZÉPRE IGAZÍTVA, MINDIG ÚJ OLDALON KEZDVE,

1. 14 PONTOS MÉRET, NAGYBETŰS SZEDÉS, KÖZÉPRE IGAZÍTVA, MINDIG ÚJ OLDALON KEZDVE, Formai előírások (AJÁNLÁS) Lapméret, betűméret, betűtípus A szakdolgozat terjedelme (mellékletek nélkül) minimum 50 A/4 oldal, az oldalszámozás arab számokkal a szakdolgozat első oldalától folyamatos.

Részletesebben

SAP JAM. Felhasználói segédlet

SAP JAM. Felhasználói segédlet SAP JAM Felhasználói segédlet Belépés A JAM modul az SAP SuccessFactors rendszer része. Tökéletesen biztonságos online rendszer. Felhasználónév és jelszó segítségével lehet bejelentkezni. Böngészőbe beírva

Részletesebben

Adatok ábrázolása, adattípusok. Összefoglalás

Adatok ábrázolása, adattípusok. Összefoglalás Adatok ábrázolása, adattípusok Összefoglalás Adatok ábrázolása, adattípusok Számítógépes rendszerek működés: információfeldolgozás IPO: input-process-output modell információ tárolása adatok formájában

Részletesebben

DLookup függvény 1. (5)

DLookup függvény 1. (5) DLookup függvény 1. (5) Hatókör: Microsoft Office Access 2000, 2003, 2007 A DLookup függvénnyel megkaphatja egy adott mező értékét egy adott rekordkészletből egy tartományból (tartomány: Tábla, lekérdezés

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez A vízumkérő lap ( Visa application form of the People s Republic of China, Form V. 2013 ) az egyik legfontosabb dokumentum, amit a kínai vízumra való jelentkezésnél

Részletesebben

Tartalom. 1. A dokumentum célja... 2

Tartalom. 1. A dokumentum célja... 2 Tartalom 1. A dokumentum célja... 2 2. IVR Funkciók... 3 2.1. A bejelentkezés... 3 2.2. Jelszóváltoztatás... 3 2.3. Egyenleg és fedezet lekérdezés... 3 2.4. Súgó... 4 1 1. A dokumentum célja A felhasználói

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIM Elektronikai alapismeretek

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2006/2007 SZÁMÍTÁSTECHNIKA

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2006/2007 SZÁMÍTÁSTECHNIKA Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2006/2007 SZÁMÍTÁSTECHNIKA I. (iskolai) forduló 2006. december 14. Pontozási útmutató A *-gal jelölt feladatoknál akkor adható meg a maximális pontszám,

Részletesebben

Üresként jelölt CRF visszaállítása

Üresként jelölt CRF visszaállítása Üresként jelölt CRF visszaállítása Ha egy CRF vagy bizonyos mező(k) ki vannak szürkítve (üresként jelölve), akkor a megjelölés üresként eszközre kell kattintania, majd törölni a kiválasztott jelölőnégyzet

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 10 X DETERmINÁNSOk 1 DETERmINÁNS ÉRTELmEZÉSE, TULAJdONSÁGAI A másodrendű determináns értelmezése: A harmadrendű determináns értelmezése és annak első sor szerinti kifejtése: A

Részletesebben

Korszerű geodéziai adatfeldolgozás Kulcsár Attila

Korszerű geodéziai adatfeldolgozás Kulcsár Attila Korszerű geodéziai adatfeldolgozás Kulcsár Attila Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Főiskolai Kar Térinformatika Tanszék 8000 Székesfehérvár, Pirosalma -3 Tel/fax: (22) 348 27 E-mail: a.kulcsar@geo.info.hu.

Részletesebben

Informatika. Középszintű érettségi vizsga témakörök. 1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek hardver

Informatika. Középszintű érettségi vizsga témakörök. 1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek hardver Informatika Középszintű érettségi vizsga témakörök 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje Ismerje a kommunikáció modelljét és tudjon gyakorlati példákat

Részletesebben

Egyszerű áramkörök vizsgálata

Egyszerű áramkörök vizsgálata A kísérlet célkitűzései: Egyszerű áramkörök összeállításának gyakorlása, a mérőműszerek helyes használatának elsajátítása. Eszközszükséglet: Elektromos áramkör készlet (kapcsolótábla, áramköri elemek)

Részletesebben

SÜTIK TÖRLÉSE. Készült: 2015. 08. 08. Módosítva: 2016. 04. 18.

SÜTIK TÖRLÉSE. Készült: 2015. 08. 08. Módosítva: 2016. 04. 18. SÜTIK TÖRLÉSE Ez a segédlet azért készült, hogy segítséget nyújtson az ÉTDR-ben esetlegesen bekövetkező, böngésző által eltárolt adatok miatti hibák elhárításához Készült: 2015. 08. 08. Módosítva: 2016.

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD)

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Kombinációs LABOR feladatok Laborfeladat: egyszerű logikai kapuk vizsgálata Logikai műveletek Tervezz egy egyszerű logikai kapukat

Részletesebben

E-számla igénylése három lépéssel!

E-számla igénylése három lépéssel! E-számla igénylése három lépéssel! E-számla igénylése három lépéssel! 1 / 6 Mi az e-számla? Az e-számla elektronikus formában kibocsátott számla, amely jogi megítélése megegyezik a papír alapú számláéval.

Részletesebben

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN 1 11. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ

Részletesebben

Töltse ki értelemszerűen a vevő nevét, irányítószámát, település, utca házszám mezőket, valamint a partner adószáma mezőket.

Töltse ki értelemszerűen a vevő nevét, irányítószámát, település, utca házszám mezőket, valamint a partner adószáma mezőket. 4.2.3 ÚJ SZÁLLÍTÓLEVÉL KIÁLLÍTÁSA Új szállítólevél kiállítását a vevői szállítólevelek listájából, a bal felső Új vevői szállítólevél nyomógombbal kezdeményezhetjük. Ennek hatására megjelenik a szállítólevél

Részletesebben

Adattípusok. Szám: pozitív egész, egész, valós, dátum + idő,... Szöveg, Formázott szöveg Kép Hang Mozgókép+Hang

Adattípusok. Szám: pozitív egész, egész, valós, dátum + idő,... Szöveg, Formázott szöveg Kép Hang Mozgókép+Hang Gépi adatábrázolás Adattípusok Szám: pozitív egész, egész, valós, dátum + idő,... Szöveg, Formázott szöveg Kép Hang Mozgókép+Hang Interaktív tartalmak (program) Összetett adattípusok, Fájlok, Fájlrendszer

Részletesebben

Útmutató az EPER-ben már regisztrált szervezetek elektori jelentkezéséhez

Útmutató az EPER-ben már regisztrált szervezetek elektori jelentkezéséhez Útmutató az EPER-ben már regisztrált szervezetek elektori jelentkezéséhez A Nemzeti Együttműködési Alap (a továbbiakban: NEA) civil jelöltállítási rendszerébe jelentkezhetnek azok a civil szervezetek (a

Részletesebben

Segítünk online ügyféllé válni Kisokos

Segítünk online ügyféllé válni Kisokos Segítünk online ügyféllé válni Kisokos Kedves Ügyfelünk! Szeretnénk, ha Ön is megismerkedne Online ügyfélszolgálatunkkal, melyen keresztül kényelmesen, könnyedén, sorban állás nélkül intézheti energiaszolgáltatással

Részletesebben

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

G Szabályfelismerés 2.2. 2. feladatcsomag

G Szabályfelismerés 2.2. 2. feladatcsomag ÖSSZEFÜÉSEK Szabályfelismerés 2.2 Alapfeladat Szabályfelismerés 2. feladatcsomag összefüggés-felismerő képesség fejlesztése szabályfelismeréssel megkezdett sorozat folytatása a felismert szabály alapján

Részletesebben

A beállítási segédprogram Használati útmutató

A beállítási segédprogram Használati útmutató A beállítási segédprogram Használati útmutató Copyright 2007, 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation bejegyzett kereskedelmi védjegye az Amerikai Egyesült

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

Bírálói vélemény. Szakmai észrevételek:

Bírálói vélemény. Szakmai észrevételek: Bírálói vélemény A jegyzet címe: Informatikai alapok (A gazdaságinformatika alapjai) A jegyzet szerzői: Dr. Cser László, BCE Németh Zoltán, BCE Nagyné Dr. Polyák Ilona, DE Bíráló: Dr. Berke József egyetemi

Részletesebben

A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel

A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel Virtuális vállalat 2013-2014/1. félév 3. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula A Hozzárendelési feladat Adott meghatározott számú gép és ugyanannyi független

Részletesebben

Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS. v2.9.28 ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ

Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS. v2.9.28 ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ v2.9.28 Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ AW STUDIO Nyíregyháza, Luther utca 5. 1/5, info@awstudio.hu Árverés létrehozása Az árverésre

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS. Funkcionális függés, normál formák

ADATBÁZIS-KEZELÉS. Funkcionális függés, normál formák ADATBÁZIS-KEZELÉS Funkcionális függés, normál formák KARBANTARTÁSI ANOMÁLIÁK beszúrási anomáliák törlési anomáliák módosítási anomáliák DOLG_PROJ(Dszsz, Pszám, Dnév, Pnév, Órák) 2 MÓDOSÍTÁSI ANOMÁLIÁK

Részletesebben

Érettségi feladatok Algoritmusok egydimenziós tömbökkel (vektorokkal) 1/6. Alapműveletek

Érettségi feladatok Algoritmusok egydimenziós tömbökkel (vektorokkal) 1/6. Alapműveletek Érettségi feladatok Algoritmusok egydimenziós tömbökkel (vektorokkal) 1/6 A tömbök deklarálásakor Pascal és C/C++ nyelvekben minden esetben meg kell adni az indexelést (Pascal) vagy az elemszámot (C/C++).

Részletesebben

Linux fájlrendszerek.

Linux fájlrendszerek. Mérési Utasítás Linux/UNIX jogosultságok, szövegfájlok létrehozása Linux fájlrendszerek. Előző gyakorlaton, már volt szó a fájlrendszerekről, mikor a mount parancs -t kapcsolójáról volt szó. Linux alatt,

Részletesebben

MATLAB. 4. gyakorlat. Lineáris egyenletrendszerek, leképezések

MATLAB. 4. gyakorlat. Lineáris egyenletrendszerek, leképezések MATLAB 4. gyakorlat Lineáris egyenletrendszerek, leképezések Menetrend Kis ZH MATLAB függvények Lineáris egyenletrendszerek Lineáris leképezések Kis ZH pdf MATLAB függvények a szkriptekhez hasonlóan az

Részletesebben

Óravázlat. A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei. Milyen vagyok én? Én és te. heterogén csoportmunka

Óravázlat. A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei. Milyen vagyok én? Én és te. heterogén csoportmunka Óravázlat Tantárgy: Téma: Résztémák: osztályfőnöki A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei Önismeret Milyen vagyok én? Én és te Időigény: Munkaforma: 1 óra frontális osztálymunka heterogén csoportmunka

Részletesebben

Magyar. Biztonsági információk. Magyar

Magyar. Biztonsági információk. Magyar Az útmutató tartalma: Biztonsági információk, 29. oldal. Az üzembe helyezéssel kapcsolatos hibaelhárítás, 30. oldal. További információk keresése, 34. oldal. Biztonsági információk A készülékhez csak a

Részletesebben

Active watch MT849. Használati útmutató

Active watch MT849. Használati útmutató Active watch MT849 Használati útmutató Bevezetés Köszönjük, hogy termékünket választotta! Az eszköz kompatibilis Android 4.1 vagy magasabb verzió számú okostelefonokkal. Annak érdekében, hogy a teljes

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA MATEMATIKA PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. Január 21. EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. Január 21. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Név Tanárok neve Email Pontszám STUDIUM GENERALE MATEMATIKA

Részletesebben

Digitális technika (VIMIAA01) Laboratórium 1

Digitális technika (VIMIAA01) Laboratórium 1 BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRÉSTECHNIKA ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK TANSZÉK Digitális technika (VIMIAA01) Laboratórium 1 Fehér Béla Raikovich Tamás,

Részletesebben