622 QUARKXPRESS 5 A képfájl Ebben a fejezetben szinte kizárólag csak a bitképes képekrõl lesz szó. A Quarkban a bitképek lehetnek fekete-fehérek, szür

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "622 QUARKXPRESS 5 A képfájl Ebben a fejezetben szinte kizárólag csak a bitképes képekrõl lesz szó. A Quarkban a bitképek lehetnek fekete-fehérek, szür"

Átírás

1 10. FEJEZET KÉPEK FINOMBEÁLLÍTÁSA Tisztázzunk valamit mindjárt az elején: míg a QuarkXPress az oldalakon lévõ szöveg kezelésére elképesztõen sok lehetõséget kínál, a beolvasott képek szerkesztésében meglehetõsen gyenge. Néhány képszerkesztõ szolgáltatást mindazonáltal tartalmaz, és ezeket nem árt ismerni, ha szeretnénk pár problémát elkerülni. A 9. fejezetben (Képek) ismertettem pár képfájl-formátumot és azt, hogy hogyan lehet azokat elhelyezni a QuarkXPress dokumentumokban, illetve hogyan lehet olyan alapszintû módosításokat végrehajtani rajtuk, amilyen például az elforgatás, a döntés és az átméretezés. Ebben a fejezetben arról lesz szó, hogyan lehet a QuarkXPress segítségével módosítani a beolvasott képet. Vegyük észre, hogy nem képszerkesztésrõl beszélek. A beolvasott képek tartalmát a QuarkXPresszel nem tudjuk megváltoztatni, de a képek egyes jellemzõit, például a kontrasztot, a színeket, a vágómaszkot és a raszterrácsot igen. Elõször a módosítható képtípusokat vizsgálom meg, majd ismertetem a módosítási lehetõségeket. Ezek jó része lehet, hogy kicsit zavaros lesz, de legyenek elnézõk velem szemben, és olvassák el gondosan a leírtakat, és hamarabb válnak feltartóztathatatlan képmódosítókká, mint ahogy ki tudják mondani, hogy az ontogenezis során megismétlõdik a filogenezis.

2 622 QUARKXPRESS 5 A képfájl Ebben a fejezetben szinte kizárólag csak a bitképes képekrõl lesz szó. A Quarkban a bitképek lehetnek fekete-fehérek, szürkeskálásak és színesek, fájlformátumuk pedig lehet TIFF, JPEG, BMP, PNG és csak bitképes részeket tartalmazó PICT. A bitképek menthetõk EPS formátumban is, de mivel a képadatok itt beágyazottá válnak, a QuarkXPress nem engedi azokat megváltoztatni. Ezért hát az egyetlen eset, amikor az EPS fájlok is szóba kerülnek majd, az lesz, amikor a vágómaszkokat fogom ismertetni. A többi részben egyszerûen azt feltételezem, hogy TIFF vagy JPEG fájlokat használunk (azt, hogy a többi bitképes fájlformátumot miért nem szeretem használni, a 9. fejezetben írtam le). Bitképek Szeretném megragadni a lehetõséget, hogy frissítsem az olvasók memóriáját a bitképekre és a TIFF fájltípusra vonatkozóan, amelyekrõl a 9. fejezetben már beszéltem. Íme a lényegesebb pontok: A bitképeket egyszerû merõleges rácsok sarokpontjain elhelyezkedõ mintapontok alkotják (amelyek neve képpont). A kép felbontása azt adja meg, hogy hány ilyen képpont van a képen hüvelykenként (ppi pixel per inch). Mindegyik képpont lehet fekete, fehér, valamilyen szürke árnyalatú vagy színes. Ezt a színt egy szám jelképezi, például egy 256 szürkeárnyalatot tartalmazó képen a fekete értéke 0, a fehéré pedig 255. A kép méretének megváltoztatása közvetlen hatással van a felbontásra. Ha a képet kétszeresére nagyítjuk, a felbontás a felére csökken (kétszer akkora helyen lesz ugyanannyi képpont), ami miatt a kép szemcséssé válhat (a körvonalak csipkések lesznek). Ha a kép méretét felére csökkentjük, a felbontás a kétszeresére nõ, ezáltal javul a kép minõsége (10.1. ábra). A TIFF fájl lehet bármekkora méretû téglalap bármekkora felbontással, és minden képpont bármilyen szürkeárnyalat- vagy színmélységû lehet, ezt a 12. fejezetben ismertetett színmodellek határozzák meg. A TIFF kép mély, ha négy vagy több szürkeárnyalatot tartalmaz (képpontonként 2 bit vagy több), illetve lapos vagy kétszintû, ha csak egy bitnyi színinformáció (fekete vagy fehér) tartozik az egyes képpontokhoz.

3 10. FEJEZET Képek finombeállítása ÁBRA A felbontás változása a méretváltozás hatására (méret: 50%, 100% és 300%). Képek módosítása Hacsak nem szándékosan akarunk készíteni valami homályos kinézetû képet, minden képolvasóval beolvasott képen színhelyesbítést (ha a kép színes), árnyalathelyesbítést és élesítést kell végezni. Még a rajzolóprogramokkal készített szintetikus képeken is szükség lehet némi módosításra. Ezeket azonban egy képszerkesztõ programban kell megcsinálni, amilyen például az Adobe Photoshop. Persze a QuarkXPress is tartalmaz pár képszerkesztési lehetõséget, amelyek hasznosak lehetnek, fõleg ha egy bizonyos hatást szeretnénk létrehozni. A bitképeken az alábbi mûveleteket hajthatjuk végre: A kontrasztgörbe lecserélése elõre beállított nagy kontrasztú vagy csökkentett színszámú hatásokra Egyéni kontrasztgörbe alkalmazása A kép átfordítása Vágómaszk alkalmazása körvonal létrehozása végett A kép képernyõs és nyomtatott változata felbontásának megváltoztatása Szín vagy árnyalat alkalmazása a képre A kép raszterrács-paramétereinek megváltoztatása Nagy esélye van annak, hogy a fenti listáról leggyakrabban a vágómaszk-készítési lehetõséget fogjuk használni. Errõl azonban egyelõre nem beszélek, mindaddig nem, amíg nem ismertetem a képernyõn megjelenõ kép felbontásának megváltoztatását, a képek színezését és a kép kontrasztjának beállítását.

4 624 QUARKXPRESS 5 Nagy felbontású TIFF képek beolvasása Az elsõ módosítási lehetõség a nagy felbontású TIFF vagy JPEG kép minõségének javítása vagy rontása. Ez a beállítás csak akkor használható, amikor elõször olvassuk be a képet (lásd a 9. fejezet Kép beolvasása címû részét). A képernyõn megjelenõ kép minõségének rontása. A QuarkXPress normál esetben 72 dpi felbontásban jeleníti meg a képernyõn a nagy felbontású TIFF vagy JPEG képet. Ez a kis felbontású képernyõs kép viszonylag gyors képernyõfrissítést tesz lehetõvé, és a dokumentum fájlmérete is kicsi marad. Ha a kép azonban nagyon nagy méretû vagy a számítógépünk nagyon lassú, akár még egy 72 dpi felbontású kép beolvasása és megjelenítése is sokáig tarthat. A képernyõs kép felbontását a felére csökkenthetjük, ha a SHIFT billentyût lenyomva kattintunk a Get Picture (A kép beolvasása) párbeszédablakban az Open (Megnyitás) gombra. Ennek a nyomtatásban megjelenõ képre nem lesz semmilyen kihatása, de a képernyõ újrarajzolását felgyorsíthatja (akinek gyors G4-es processzoros számítógépe van, abbahagyhatja a vihogást). A TIFF típusok megváltoztatása. Ha nagyon érdekel a képszerkesztés, egy pont után biztosan elérünk ahhoz a ponthoz, hogy meg szeretnénk változtatni a TIFF vagy JPEG kép színmélységét. Íme két trükk a színmélységnek a kép beolvasásakor történõ megváltoztatására: Ha az OPTION (ALT) billentyût lenyomva kattintunk a Get Picture párbeszédablakban az Open gombra, az 1 bit színmélységû grafikából 8 bit színmélységû szürkeskálás kép lesz. (Én nem tudtam még felfedezni ennek a szolgáltatásnak a hasznát, de biztos lesz valaki, aki majd rájön.) Ha a COMMAND (CTRL) billentyût lenyomva kattintunk a Get Picture párbeszédablakban az Open gombra, a színes TIFF és JPEG képek szürkeskálássá változnak át, ami egyes esetekben nagyon hasznos lehet. (Azt azonban érdemes tudnunk, hogy az olyan programokban, mint a Photoshop, jobb színesrõl szürkeskálássá történõ átalakítást tudunk elérni.) Ugyanezzel a billentyûs trükkel a szürkeskálás TIFF képbõl grafikát (1 bit színmélységû képet) készíthetünk, ez az átalakítás azonban ritkán válik a kép elõnyére. A Style menü A 9. fejezetben ismertettem, hogyan lehet módosítani a képdobozban lévõ kép megjelenését, beleértve a vágást, az elforgatást, a döntést és a kép áthelyezését.

5 10. FEJEZET Képek finombeállítása 625 Ezeket a hatásokat a Measurements palettán és a Modify párbeszédablakban lehet beállítani. Itt most elsõsorban a Style menüben lévõ parancsok segítségével elérhetõ képmódosítási lehetõségekrõl szólnék. Ne feledjük, hogy a képkezelési (elforgatás, a kép méretének és alakjának megváltoztatása stb.) és képmódosítási (a szürkeskála- vagy színparaméterek módosítása stb.) eljárások kombinálásával lenyûgözõ hatásokat érhetünk el a tördelés során. TIPP: HA A STYLE MENÜ KI VAN SZÜRKÍTV E. Ha a Style menü elemei ki vannak szürkítve, valószínûleg EPS vagy más egyéb olyan formátumú képet olvastunk be, amelyet a QuarkXPress nem tud módosítani. Ne feledjük: csak cipõben és bitképes képpel érkezõk részére van kiszolgálás. A program korábbi változataiban a színes képekhez a Preferences párbeszédablak Color TIFFs (Színes TIFF képek) beállításánál 8 bites színmélységet kellett megadni, de mostantól már nem kell ehhez az értékhez ragaszkodnunk azért, hogy a Style menüt használhassuk. Ha a Style menü még mindig kiszürkített, lehet, hogy nem az Item vagy a Content eszközt választottuk, vagy nem a kívánt képet tartalmazó képdobozt jelöltük ki. Ha a menü ezek után sem használható, csak azt javasolhatom, hogy dugjuk be a számítógép tápkábelét a konnektorba. Color. A színekkel átfogóan a 12. fejezetben foglalkozom. Most tehát legyen elég annyi, hogy ha a QuarkXPress Color (Szín) szolgáltatása segítségével megváltoztatjuk a fekete-fehér vagy szürkeárnyalatos kép valamelyik színét, akkor az összes fekete (vagy szürke) képpontot az adott színûre cseréli ki a program. (Színes képet a QuarkXPressben nem lehet átszínezni.) Ha például egy fekete-fehér képen pirosra változtatjuk a színt, piros-fehér képet kapunk. Ez nem szükségszerûen ugyanaz, mint a kép kiszínezése a Photoshopban, de általában nagyon hasonló eredményt kapunk. Ha kevert színnel színezünk ki egy képet, hamis kétszínnyomásos képet hozhatunk létre (a kevert színekrõl bõvebben a 12. fejezetben lesz szó). Shade. Ugyanabban a szellemben, ahogy az egyes képpontok színét meg tudjuk változtatni, megváltoztathatjuk a kép minden egyes képpontjának szürkeértékét is (ezt nevezik a kép átszínezésének vagy tónusmódosításnak is). Jelenleg ez a szolgáltatás is csak szürkeskálás és fekete-fehér képek esetében használható. A kép tónusának megadásához állítsunk be valamilyen értéket a Style menü Shade (Tónus) almenüjében, vagy módosítsuk a kép tónusának értékét a Colors palettán. Az, hogy mi történik a képpel, amikor ezt a mûveletet végrehajtjuk, attól függ, hogy lapos vagy mély bitképes képpel van dolgunk.

6 626 QUARKXPRESS 5 Lapos bitképek. A lapos, kétszínû bitképek esetében a Shade érték megváltoztatásának hatására megváltozik a kinyomtatott kép is: a nyomtatásban minden fekete képpont szürkévé válik. A grafikák tónusának megváltoztatása gyakran szebb képet eredményez, mint amilyen a sima fekete-fehér kép volt. Mély bitképek. Ha szürkeárnyalatos kép tónusát változtatjuk meg a Style menü segítségével, a QuarkXPress minden képpont tónusára az adott szorzót alkalmazza. Ha például egy 100%-osan fekete képpontra 50%-os tónust állítunk be, a képpont 50%-os tónusú lesz, az eredetileg 60%-os tónusú képpontok viszont 30%-os tónusúakká válnak, és így tovább. De nem kell számolgatnunk, mert az eredmény pont olyan lesz, amilyet várunk. Mint kiderül, színes TIFF és JPEG kép tónusát is meg lehet változtatni csak egy kicsit trükközni kell hozzá (lásd: Tipp: Színes képek tónusának megváltoztatása, e fejezetben késõbb). Negative. Ha a Style menü Negative (Negatív) parancsára kattintunk (vagy lenyomjuk a COMMAND+SHIFT+-/CTRL+SHIFT+- billentyûkombinációt), a kép minden színe és színárnyalata az ellentettjére változik (a színmodellekrõl bõvebben a 12. fejezetben olvashatunk). Ami 10%-os fekete volt, az 90%-os értékû feketévé válik, a 20%-os pirosból 80%-os piros lesz, és így tovább. TIPP: TOVÁBBI NEGATÍV KÉPEK. A képek átfordításának más módja is van: a fehérre színezés. Ez gyakran nemcsak könnyebb, de sokszor kívánatosabb is. Ha például fehér képet szeretnénk kék háttérrel, jelöljük ki a képdobozt a Content eszközzel, majd módosítsuk a kép tónusát 0%-osra (vagy állítsuk a kép színét fehérre (White) a Color palettán vagy a Style menüben), majd változtassuk a háttérszínt a kék (Blue) valamelyik árnyalatára (például 100%-osra). TIPP: KÉPEN BELÜLI SZÍNEK ÉS SZÍNÁTMENETEK. Carlos Sosa mutatott nekem egy nagyon furcsa és általában hasznos módszert, amelynek segítségével képeket és színátmeneteket helyezhetünk a képek belsejébe. Ez a trükk csak 1 bit színmélységû (fekete-fehér) képekkel használható. 1. Olvastassuk be az 1 bit színmélységû (fekete-fehér) képet egy képdobozba, majd állítsuk a színét fehérre (White) a Colors palettán vagy a Style menüben. 2. Állítsuk a képet negatívra (Command+Shift+- / Ctrl+Shift+-). 3. Ha színátmenetet szeretnénk a kép belsejében elhelyezni, állítsunk be színátmenetes hátteret a képdobozban (ennek módját a 12. fejezetben ismertetem). Ha másik képet szeretnénk elhelyezni a képen belül, állítsuk a képet tartalmazó képdoboz hátterét None (Nincs) értékre.

7 10. FEJEZET Képek finombeállítása 627 Itt az a trükk, hogy a Negative parancs hatására felcserélõdnek az átlátszó és az átlátszatlan képpontok, így az egykor fekete képpontokon átlátunk (lásd a színes oldalakon a P ábrát). Amikor az 1. lépésben fehérre állítjuk a színt, a kép átlátszatlan területei a képdoboz háttérszínét veszik fel. Ha a képdoboz háttere 50%-os kékeszöld, akkor az 1. lépésben 50%-os kékeszöld (Cyan) színt kell beállítani. Ezt a hatást szürkeskálás képek esetében is modellezhetjük, ehhez azonban elõbb a Photoshopban 1 bit színmélységû képpé kell alakítani a képet (a Mode listán Bitmap értéket kell beállítani, majd a Bitmap párbeszédablakban a Halftone Screen értéket kell választani). TIPP: SZÜRKESKÁLÁS KÉP ÁTLÁTSZÓVÁ TÉTELE. A Hogyan tudnám a szürkeskálás TIFF képemet átlátszóvá változtatni? kérdésre a legegyszerûbb válasz: Sehogy.. A szürkeskálás TIFF képek nem átlátszók, és nem is lehet azokat azzá változtatni. A fekete-fehér, 1 bit színmélységû TIFF képeken (amelyeket a Photoshop Bitmap néven emleget) viszont a fehér képpontok valójában átlátszóak. (A fekete-fehér EPS képek fehér képpontjai lehetnek átlátszóak ez a beállítás a Photoshop program Save as EPS párbeszédablakában adható meg, de a bitképes TIFF képek e téren megbízhatóbbak.) Amikor azt hallom, hogy valaki azt mondja: sehogy, azonnal válaszolok: Valami megoldásnak lennie kell. És csakugyan: több is van. Ezek a módszerek arra valók, hogy átláthassunk a szürkeskálás képen, hogy lássuk, mi van alatta. Ha a kép körvonalát szeretnénk létrehozni, olvassuk el a Vágómaszkok részt e fejezetben késõbb. A háttérszín befoglalása a képbe. Ha a szürkeskálás képet egy egyszínû terület fölé helyeztük, a képdoboz háttérszínét beállíthatjuk úgy, hogy az adott színnel egyezõ legyen. Ha mondjuk egy szürkeskálás képet egy 30%-os kékeszöld terület fölött szeretnénk átlátszóvá tenni, állítsuk a képdoboz háttérszínét 30%-os kékeszöldre. A QuarkXPress korábbi változataiban ezen eljárás eredménye a képernyõn jól mutatott, de kinyomtatva nem, mert a szürkeskálás kép kiejtõdött a bíbor filmbõl. Szerencsére ma már a szürkeskálás képek megfelelõ módon nyomják felül a háttérszínt a nyomdai színrebontás során és a színrebontást nem használó nyomtatókon, még akkor is, ha a háttérszín kiegészítõ szín vagy feketét is tartalmaz. Ez a módszer természetesen csak akkor használható, ha a képet teljesen körülveszi egy egyszínû terület. Ha egy képolvasóval beolvasott kép vagy a dokumentumoldal egy másik eleme fölé szeretnénk helyezni a szürkeskálás képet, az nyomtatásban használhatatlan lesz.

8 628 QUARKXPRESS 5 Felülnyomás beállítása. Ha a dokumentum színes, a képdoboz háttereként beállítható None érték, és a Trap Information (Alátöltési beállítások) palettán beállítható az Overprint (Felülnyomás) lehetõség (a Trap Information palettáról bõvebben a 12. fejezetben olvashatunk). Ez azt teszi lehetõvé, hogy egy képet részlegesen egy színes terület vagy akár egy képolvasóval beolvasott kép fölött helyezzünk el. Ezzel az eljárással három gond van. Az egyik, hogy mivel a QuarkXPress az alátöltést a képernyõn nem jelzi ki, mindaddig nem láthatjuk a felülnyomási hatást, amíg ki nem nyomtatjuk a színekre bontott kép filmjeit. A másik ugyanezen okból, hogy még a képet színes nyomtatón kinyomtatva sem látjuk a hatást. A harmadik, hogy ezt a módszert nem használhatjuk olyan színre vagy objektumra történõ rányomásra, amely fekete színt is tartalmaz (beleértve azokat a képolvasóval beolvasott képeket is, amelyeknek a fekete csatornája is tartalmaz adatokat). Annak oka, hogy miért nem lehet fekete szín a háttérben, a PostScript természetébõl fakad: ha sötétszürke fölé nyomtatunk világosszürke színnel, az eredmény a világosszürke lesz, nem a két szín keveréke. Mindig a fölül lévõ szín jelenik meg a nyomaton, ezért nem lehet olyat csinálni, hogy feketére feketével nyomunk rá. Ez nem csak a feketére nézve igaz: ha egy szürkeskálás kép színét mondjuk kékeszöldre állítjuk be, akkor feketét tartalmazó színre rányomhatunk, de kékeszöldet tartalmazóra nem. Alulnyomás beállítása. Van még egy trükk, amivel rá lehet szedni a QuarkXPresst, hogy átlátszóvá tegyen egy szürkeskálás képet. Ehhez a képdobozt egy másik doboz mögé kell tenni (és nem elé). Ekkor a Trap Information palettán beállíthatjuk, hogy az elõtérben lévõ objektumok rányomódjanak a képre. Ennek a megoldásnak ugyanazok a korlátai, mint az elõzõnek, bár egyes esetekben megoldható, hogy úgy nézzen ki, mintha a feketére feketével nyomnánk rá. Tegyük fel, hogy van egy világos szürkeskálás kép, amelyet átlátszóvá szeretnénk tenni valamilyen fekete szöveg fölött, amely 30%-os tónusú bíborszín hátterû szövegdobozban van. Ekkor a képet helyezzük a szövegdoboz mögé, és állítsuk be azt, hogy a szövegdoboz rányomódjon a képre. A bíborszínû szövegdoboz ekkor rányomódik a képre, és a szöveg kiejti a képet, mivel azonban a szöveg fekete, úgy látszik, mintha felülnyomást hajtottunk volna végre. (Ezt látva könnyebb megérteni, mint magyarázva; nézzük meg az O ábrát a színes oldalakon, azon látható ezeknek az átlátszóság hatásának keltésére használható trükköknek a végeredménye.) A kép fekete-fehérré alakítása. Amint korábban már említettem, az 1 bites (kétszintû) TIFF képeken a fehér képpontok öröklötten átlátszók, ezért ha egy szürkeskálás képet a Photoshop Bitmap üzemmódját használva alakítunk át fekete-fe-

9 10. FEJEZET Képek finombeállítása 629 Kontraszt hérré, azt elhelyezhetjük a QuarkXPressben bármi fölött, és a fehér részek alatt lévõ objektumok láthatók maradnak. A gond természetesen az, hogy a fekete-fehér képek nem tartalmaznak szürke részeket, ezért a szürke színárnyalatokat raszterezés vagy raszterrácsok használata útján lehet csak megjeleníteni (errõl a témáról bõvebben jelen fejezet Raszterek címû részében lesz szó). Amikor a képet a Photoshop Bitmap üzemmódját használva alakítjuk fekete-fehérré, beállíthatjuk a kép végleges felbontását is. Ha a képet a jó minõségû eredmény érdekében lézerlevilágítóval nyomtatjuk ki, a végleges fekete-fehér kép felbontásának 600 és 1000 ppi között kell lennie. Ha csak asztali lézernyomtatót használunk, általában kisebb felbontás is elegendõ. Amikor azonban a Quarkba olvastatjuk be ezt a fekete-fehér képet, a képernyõn látható változat meglehetõsen rossz minõségû lesz. Még egyszer elmondom, hogy ne bízzunk abban, amit a képernyõn látunk, mindig nyomtassunk próbanyomatokat. A Style menü lehetõvé teszi a szürkeskálás és a színes képek kontrasztjának megváltoztatását is, ehhez a Contrast parancsot kell használni. Ha 1 bit színmélységû (fekete-fehér) képet használunk, ez a szolgáltatás nem érhetõ el. A kontraszt a kép tónusértékei közötti viszonyt jelenti. A kontrasztos vagy kemény (erõs kontrasztokat tartalmazó) képen a szürke- vagy a színárnyalatok nagyon élesen elkülönülnek néhány jól megkülönböztethetõ tónusra, míg a lágy (gyenge kontrasztokat tartalmazó) képeken kicsi a különbség a tónusok között, és az egész kép szürkésnek, homályosnak tûnik. A cél az, hogy valamiféle egyensúlyt találjunk e két véglet között, bár néha épp az a cél, hogy a természetestõl eltérõ kinézetû képeket hozzunk létre a kontrasztbeállítások erõteljes módosítása útján. A kontrasztbeállításokkal kapcsolatban megjegyzendõ alapfogalom a bemenet/kimenet. A Contrast szolgáltatásra szeretek úgy gondolni, mint egy olyan gépre, amelybe berakok egy JPEG vagy egy TIFF képet, és az jön ki belõle, amit nyomtatásban meg szeretnék jeleníteni. Mások néha úgy gondolnak erre az eljárásra, mint egy szûrõre, amelyen minden alkalommal átengedik a képet, amikor az adott oldalt kinyomtatják. Ne feledjük, hogy a lemezen lévõ képfájlt valójában sem mi, sem a QuarkXPress nem módosítja, csak a gépet vagy a szûrõt, amelyen keresztül a kép átmegy a képernyõn való megjelenítés és a nyomtatás során.

10 630 QUARKXPRESS 5 (A QuarkXPress korábbi változataiban volt néhány elõre megadott kontrasztbeállítás, például a Normal Contrast (Normál kontraszt), a High Contrast (Nagy kontraszt) és a Posterized (Csökkentett színszámú). Ezek mára kikerültek a programból, mivel teljesen fölöslegesek: vannak ugyanis ezekkel teljesen azonos szolgáltatások a Picture Contrast Specifications (A kép kontrasztjának megadása) párbeszédablakban. Ezeket a szolgáltatásokat amúgy sem használták túl gyakran.) A kép kontrasztjának megadása Ha meg szeretnénk változtatni egy kép kontrasztját, kattintsunk a Style menüben a Contrast parancsra (vagy nyomjuk le a COMMAND+SHIFT+C/CTRL+SHIFT+C billentyûkombinációt). A Picture Contrast Specifications párbeszédablak csak azt az eljárást vagy szûrõt mutatja meg, amelyen átküldve a program feldolgozza a képet. Amikor elõször nyitjuk meg ezt a párbeszédablakot, egy 45 -os szögben emelkedõ egyenes vonalat látunk a grafikonon (10.2. ábra). Ha jól megfigyeljük a grafikont, láthatjuk, hogy a tengelyek felirata Input (Bemenet) és Output (Kimenet), és mindkettõ 0-tól 1-ig van beosztva (az 1 jelentése: 100%). A tengelyeken 5, illetve 10%-onként vannak osztások. Az alapértelmezett 45 -os normál kontrasztgörbe egy olyan szûrõt ad meg, amely nem módosítja a szürkeszinteket. Például a bemeneti képen lévõ 20%-os szürkeszint a kimeneti képen is 20%-os marad, a 40%-os 40%-os, és így tovább. A vonal módosításával azonban megváltoztatjuk a szürkeszint-hozzárendeléseket, amely a nyomtatott kép kontrasztjára és tónusára lesz hatással. Ebben a párbeszédablakban kilenc eszközzel módosíthatjuk a kontrasztgörbét, és formálhatjuk egyenes és görbe vonallá is. A meghatározás szerint minden olyan kontrasztgörbe gammagörbe, amely nem egyenes vonal. A gammagörbében nincs semmi rejtélyes, ez pusztán egy nem lineáris görbe fantázianeve. Ami a kontrasztgörbét illeti, a QuarkXPress eszközei nem tesznek lehetõvé többet pár alapvetõ módosításnál (kivéve pár nagyon furcsa görbe kialakítását, lásd a ábrát). Nézzük, mire használhatók ezek az eszközök. TIPP: A MÓDOSÍTÁSOK ALKALMAZÁSA. Korábban ugyan már említettem, de nem árt megismételni: az Apply gomb az egyik leghasznosabb és mindig rendelkezésre álló szolgáltatás, amelynek mindig öröm a használata, fõleg a 9 hüvelyknél nagyobb átlójú képernyõk esetében. Különösen hasznos ez a gomb a Picture Contrast Specifications párbeszédablak használata esetén.

11 10. FEJEZET Képek finombeállítása 631 Normál kontraszt A csökkentett színszámú hatás kontrasztgörbéje ÁBRA Szürkeskálás TIFF kép kontrasztjának módosítása ÁBRA Egy szélsõséges kontrasztbeállítás. A Picture Contrast Specifications párbeszédablakot odébb húzhatjuk, hogy ne takarja a képet, amellyel épp dolgozunk. Ezután hajtsuk végre a görbén a megfelelõ módosításokat, majd kattintsunk az Apply gombra (vagy nyomjuk le a Command+A / Ctrl+A billentyûkombinációt), hogy megnézhessük a módosítások hatását. Ha nem tetszik a kapott eredmény, módosítsuk tovább a görbét, vagy a Command+Z / Ctrl+Z billentyû-

12 632 QUARKXPRESS 5 parancs segítségével vonjuk vissza a változtatást. És jusson eszünkbe: létezik a folyamatos alkalmazás szolgáltatás is (bekapcsolásához kattintsunk az Option / Alt billentyût lenyomva az Apply gombra, vagy nyomjuk le a Command+Option+A / Ctrl+Alt+A billentyûparancsot). TIPP: NE HASZNÁLJUNK MÁSIK KONTRASZTOT. A Picture Contrast Specifications párbeszédablak használatát ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor valaki egy érzékeny elektronikus készüléket kalapáccsal akar megjavítani túlságosan nehézkes és korlátozott eszköz ahhoz, hogy sok jót lehessen tõle remélni. Ami azt illeti, tucatnyi olyan probléma van, amelyek miatt a QuarkXPressben lévõ kontrasztbeállító eszközök nem számítanak igazán használhatónak. A legalapvetõbb ezek közül a képélesítés. A képolvasóval beolvasott képeket nyomtatás elõtt mindig élesíteni kell egy élesítõ szûrõvel (lehetõleg a Photoshop Unsharp Mask szûrõjével). Sajnos, a képélesítést a tónushelyesbítés után kell alkalmazni. Mivel a QuarkXPressben nincs képélesítõ szûrõ, ez lehetetlen. Ha a beolvasott képen tónushelyesbítést kell alkalmazni (csaknem mindig kell), ne a QuarkXPress eszközeit használjuk, hanem egy képszerkesztõ programban (amilyen például a Photoshop) végezzük el ezt a mûveletet, mert abban valószínûleg jobb tónushelyesbítõ eszközök vannak, és egyben el lehet végezni a képélesítést is. Ezután mentsük a fájlt, és nyissuk meg a QuarkXPressben, teljesen korrigálva, élesítve, nyomtatásra készen. Miért foglalkozom egyáltalán a Contrast szolgáltatással? Mert olyan fickó vagyok, aki szereti tudni, hogy ha van valamilyen eszköze, az hogy mûködik, még akkor is, ha sose használom. Azon évi egy-két alkalommal, amikor az idõ rövidsége miatt mégis igénybe vettem ezt az eszközt arra, hogy valamilyen különleges hatást létrehozzak vagy kisebb finomítást hajtsak végre egy képen, megtanultam, hogyan kell használni ezt a párbeszédablakot. Kéz eszköz. A Kéz (Hand) eszköz segítségével mozgathatjuk a görbét (vagy egyenest) a kontrasztgrafikonon belül. Ehhez ki kell választani az eszközt, a grafikon fölé kell vele állni, és húzni kell a görbét. Ha csak vízszintes vagy függõleges elmozdulásokra szeretnénk korlátozni a mozgást, a húzás közben tartsuk lenyomva a SHIFT billentyût. A Kéz eszköz segítségével lehet a legkönnyebben módosítani a teljes kontrasztgörbét. Szemléltetésért lásd: Tipp: Kontrasztos kép töréspontjának módosítása, e fejezetben késõbb.

13 10. FEJEZET Képek finombeállítása 633 Ceruza eszköz. Ha használtunk már rajzolóprogramot, akkor ismerjük a Ceruza (Pencil) eszközt. Ezt az eszközt kiválasztva és a görbe fölött rajzolva vele kis és nagy módosításokat egyaránt végezhetünk a görbén. A Ceruza eszközzel rajzolhatunk olyan görbéket, amelyek segítségével kijavíthatjuk a képolvasóval beolvasott kép hibáit (10.4. ábra), de rajzolhatunk vad és bizarr hullámvasutakat is, amelyek nagyon fura szürkeszint-hozzárendeléseket fognak beállítani. Ha óvatosan rajzoljuk át a görbét, kis helyesbítéseket is végrehajthatunk. Ne feledjük, hogy nem mindig tökéletesen sima görbére van szükség a kisebb hupliknak és kátyúknak nagyon kis hatása van a végeredményre. A csaknem teljesen fehér hátteret teljesen fehérré alakíthatjuk ezzel a Ceruza eszközzel készített finom görbével, de a kép más részei is kifehérednek ÁBRA A Ceruza eszközzel rajzolt görbe. Egyenes vonal eszköz. Ha nem jöttünk volna rá, hogy az Egyenes vonal (Straight Line) eszközzel egyenes vonalakat lehet rajzolni, akkor nagyon sok szerencsét kívánok a program használatához. Az azonban nem teljesen egyértelmû, hogy mire is jók ezek az egyenes vonalak. Gondoljunk egy vonal meredekségére úgy, mintha egy hegy lejtõjének meredeksége lenne. A meredek lejtõ nagyon gyorsan emelkedik, az enyhe lejtõ lassan. Az Egyenes vonal eszközzel meredek és enyhe lejtõket egyaránt könnyen rajzolhatunk. Minél nagyobb az egyenes meredeksége, annál erõsebb lesz a kép kontrasztja, és minél kisebb, annál gyengébb annál szürkébb lesz a kép. Jusson azonban eszünkbe, hogy ha görbe helyett egyenes vonalat használunk, megkülönböztetés nélkül vesztünk el tónusértékeket. Ha meredek, erõs kontrasztot beállító vonalat rajzolunk, elveszítjük a nagyon fényes részeket és az árnyékokat, ha lapos, gyenge kontrasztot beállítót, akkor pedig a középtónusok vesznek el (10.5. ábra).

14 634 QUARKXPRESS ÁBRA Lineáris kontrasztbeállítás. Színszámcsökkentõ eszköz. A színszámcsökkentés során a képen látható szürkeárnyalatok vagy színek számát néhány alapvetõ tónusérték használatára csökkentjük. Amikor a Színszámcsökkentõ eszközt (Posterizer) választjuk ki, a QuarkXPress 10%-os lépésekben mozgatópontokat helyez el a görbén. Ezeket a mozgatópontokat odébb húzva a teljes 10%-nyi görberészt vízszintessé változtatjuk és együtt mozgatjuk. Ha több mozgatópontot egy vonalba állítunk, könnyen hozhatunk létre tetszõleges fokozatszámú színszámcsökkentési hatásokat egészen 10 fokozatig (10.6. ábra). Csúcs eszköz. Míg a Színszámcsökkentõ eszköz a 10%-os osztások közepén helyezi el a mozgatópontokat, és ellapítja (vízszintessé változtatja) az egyes 10%-nyi vonalrészeket, a Csúcs (Spike) eszköz pontosan a 10%-os osztásokhoz helyezi a mozgatópontokat, és nem módosítja a mozgatópontok között a görbét, csak folytonossá teszi a vonalat. Ez a legalkalmasabb eszköz sima görbék készítésére sokkal alkalmasabb, mint a Ceruza. Ha csúcsokat hozunk létre a vonalon, azzal nagyon jól kiemelhetünk egyes tónusértékeket. Ha például a 60%-os szürke területeket feketévé szeretnénk változtatni, állítsunk az Input tengely 60%-os osztásánál lévõ értéket 100%-osra. Az eszközt akkor is használhatjuk, ha mondjuk a kékeszöld szín sötét árnyalatait szeretnénk eltüntetni a képrõl.

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között Dr. Nyári Tibor Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között tökéletes színeket visszaadni. A digitális

Részletesebben

Kép részlet kivágás útvonalak létrehozása és szerkesztése útvonalak kijelöléssé alakítása Kijelölés > Lágy szél

Kép részlet kivágás útvonalak létrehozása és szerkesztése útvonalak kijelöléssé alakítása Kijelölés > Lágy szél Kép részlet kivágás 2. Az útvonalak létrehozása és szerkesztése eszközzel rajzoljuk körbe a kijelölésre szánt részt 3. Az Útvonalak palettán kattintsunk az útvonalak kijelöléssé alakítása gomra. 4. Most

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt egy vállalat bemutatására!

Készítsen négy oldalas prezentációt egy vállalat bemutatására! 1. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt egy vállalat bemutatására! 1. A prezentáció háttere világoskék színű legyen, átlósan le árnyékolással. 2. Az első dia bal oldalán, felül a cég neve olvasható:

Részletesebben

Ablakok használata. 1. ábra Programablak

Ablakok használata. 1. ábra Programablak Ha elindítunk egy programot, az egy Ablakban jelenik meg. A program az üzeneteit szintén egy újabb ablakban írja ki számunkra. Mindig ablakokban dolgozunk. Az ismertetett operációs rendszer is az Ablakok

Részletesebben

Az első lépések. A Start menüből válasszuk ki a Minden program parancsot. A megjelenő listában kattintsunk rá az indítandó program nevére.

Az első lépések. A Start menüből válasszuk ki a Minden program parancsot. A megjelenő listában kattintsunk rá az indítandó program nevére. A számítógép elindítása A számítógépet felépítő eszközöket (hardver elemeket) a számítógépház foglalja magába. A ház különböző méretű, kialakítású lehet. A hátoldalán a beépített elemek csatlakozói, előlapján

Részletesebben

FORTE MAP 5.0 Felhasználói tájékoztató

FORTE MAP 5.0 Felhasználói tájékoztató FORTE MAP 5.0 Felhasználói tájékoztató InterMap Kft 2010 Tartalom FORTE MAP 5.0 Felhasználói tájékoztató... 0 A kezelőfelület ismertetése... 1 Navigálás a térképen... 1 Objektum kijelölése... 3 Jelmagyarázat...

Részletesebben

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen A következő ismertető segítséget nyújt a szervezeti cím küldőként való beállításában a caesar Webmailes felületén. Ahhoz, hogy a Shared Imaphoz

Részletesebben

Budapest Airport embléma

Budapest Airport embléma Arculati kézikönyv embléma Alap logo Általános esetben használható embléma Egyszerűsített logo Ha nincs lehetőség az alapértelmezett logo teljes megjelenítésére (pl. méretkorlátok), a felirat elhagyható.

Részletesebben

SÜTIK TÖRLÉSE. Készült: 2015. 08. 08. Módosítva: 2016. 04. 18.

SÜTIK TÖRLÉSE. Készült: 2015. 08. 08. Módosítva: 2016. 04. 18. SÜTIK TÖRLÉSE Ez a segédlet azért készült, hogy segítséget nyújtson az ÉTDR-ben esetlegesen bekövetkező, böngésző által eltárolt adatok miatti hibák elhárításához Készült: 2015. 08. 08. Módosítva: 2016.

Részletesebben

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH 2008. augusztus 5-én elindult a Google Insights for Search, ami betekintést nyújt a keresőt használók tömegeinek lelkivilágába, és időben-térben szemlélteti is, amit tud róluk. Az alapja a Google Trends,

Részletesebben

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren, PFX fájlban található tanúsítvány és kulcsok esetében 1(7)

Részletesebben

Korszerű geodéziai adatfeldolgozás Kulcsár Attila

Korszerű geodéziai adatfeldolgozás Kulcsár Attila Korszerű geodéziai adatfeldolgozás Kulcsár Attila Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Főiskolai Kar Térinformatika Tanszék 8000 Székesfehérvár, Pirosalma -3 Tel/fax: (22) 348 27 E-mail: a.kulcsar@geo.info.hu.

Részletesebben

HWDEV-02A GSM TERMOSZTÁT

HWDEV-02A GSM TERMOSZTÁT HWDEV-02A GSM TERMOSZTÁT 2010 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A termosztát egy beépített mobiltelefonnal rendelkezik. Ez fogadja az Ön hívását ha felhívja a termosztát telefonszámát. Érdemes ezt a telefonszámot felírni

Részletesebben

EPER E-KATA integráció

EPER E-KATA integráció EPER E-KATA integráció 1. Összhang a Hivatalban A hivatalban használt szoftverek összekapcsolása, integrálása révén az egyes osztályok, nyilvántartások között egyezőség jön létre. Mit is jelent az integráció?

Részletesebben

Üresként jelölt CRF visszaállítása

Üresként jelölt CRF visszaállítása Üresként jelölt CRF visszaállítása Ha egy CRF vagy bizonyos mező(k) ki vannak szürkítve (üresként jelölve), akkor a megjelölés üresként eszközre kell kattintania, majd törölni a kiválasztott jelölőnégyzet

Részletesebben

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló 1. feladat: Jancsi és Juliska Matematikai Memory-t játszik. A játék lényege, hogy négyzet alakú kártyákra vagy műveletsorokat írnak

Részletesebben

Párhuzamos programozás

Párhuzamos programozás Párhuzamos programozás Rendezések Készítette: Györkő Péter EHA: GYPMABT.ELTE Nappali tagozat Programtervező matematikus szak Budapest, 2009 május 9. Bevezetés A számítástechnikában felmerülő problémák

Részletesebben

Beállítások CLASSBOOK-óratervező. Első belépés

Beállítások CLASSBOOK-óratervező. Első belépés Beállítások CLASSBOOK-óratervező Első belépés 1, Kattintsunk az asztalon lévő óratervező program ikonjára! A következő képernyőkép jelenik meg: 2, Olvassuk el az instrukciót figyelmesen! 3, Az Azonosítót

Részletesebben

AWP 4.4.4 TELEPÍTÉSE- WINDOWS7 64 OPERÁCIÓS RENDSZEREN

AWP 4.4.4 TELEPÍTÉSE- WINDOWS7 64 OPERÁCIÓS RENDSZEREN Hatályos: 2014. február 13. napjától AWP 4.4.4 TELEPÍTÉSE- WINDOWS7 64 OPERÁCIÓS RENDSZEREN Telepítési segédlet 1054 Budapest, Vadász utca 31. Telefon: (1) 428-5600, (1) 269-2270 Fax: (1) 269-5458 www.giro.hu

Részletesebben

Magyar. Biztonsági információk. Magyar

Magyar. Biztonsági információk. Magyar Az útmutató tartalma: Biztonsági információk, 29. oldal. Az üzembe helyezéssel kapcsolatos hibaelhárítás, 30. oldal. További információk keresése, 34. oldal. Biztonsági információk A készülékhez csak a

Részletesebben

Számítógépes vírusok

Számítógépes vírusok A vírus fogalma A számítógépes vírus olyan szoftver, mely képes önmaga megsokszorozására és terjesztésére. A vírus célja általában a számítógép rendeltetésszerű működésének megzavarása, esetleg a gép tönkretétele,

Részletesebben

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg.

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg. 1. Metrótörténet A fővárosi metróhálózat a tömegközlekedés gerincét adja. A vonalak építésének története egészen a XIX. század végéig nyúlik vissza. Feladata, hogy készítse el a négy metróvonal történetét

Részletesebben

Fókuszban a formahibák. Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina

Fókuszban a formahibák. Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina Néhány számadat 2 Benyújtott kérelmek száma: 127 Formai okokból hiánypótlásra felszólított kérelmezők

Részletesebben

SAP JAM. Felhasználói segédlet

SAP JAM. Felhasználói segédlet SAP JAM Felhasználói segédlet Belépés A JAM modul az SAP SuccessFactors rendszer része. Tökéletesen biztonságos online rendszer. Felhasználónév és jelszó segítségével lehet bejelentkezni. Böngészőbe beírva

Részletesebben

Töltse ki értelemszerűen a vevő nevét, irányítószámát, település, utca házszám mezőket, valamint a partner adószáma mezőket.

Töltse ki értelemszerűen a vevő nevét, irányítószámát, település, utca házszám mezőket, valamint a partner adószáma mezőket. 4.2.3 ÚJ SZÁLLÍTÓLEVÉL KIÁLLÍTÁSA Új szállítólevél kiállítását a vevői szállítólevelek listájából, a bal felső Új vevői szállítólevél nyomógombbal kezdeményezhetjük. Ennek hatására megjelenik a szállítólevél

Részletesebben

Biztonsági figyelmeztetések

Biztonsági figyelmeztetések One Figyelmeztetés: Memóriakártya behelyezése vagy eltávolítása előtt kérjük, hogy kapcsolja ki a készüléket. Ezzel megelőzhető a memóriakártya ill. a készülék megsérülése. Biztonsági figyelmeztetések

Részletesebben

My Hipernet Home üzembehelyezési útmutató

My Hipernet Home üzembehelyezési útmutató My Hipernet Home üzembehelyezési útmutató HIPERNET AKTIVÁLÁSA Kedves Ügyfelünk! Köszönjük, hogy a My Hipernet Home szolgáltatásunkat választottad. Biztosak vagyunk benne, hogy a kiváló min ség D-Link DWR-116

Részletesebben

A táblázatkezelő felépítése

A táblázatkezelő felépítése A táblázatkezelés A táblázatkezelő felépítése A táblázatkezelő felépítése Címsor: A munkafüzet címét mutatja, és a program nevét, amivel megnyitottam. Menüszalag: A menüsor segítségével használhatjuk az

Részletesebben

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DTR-100-72(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DTR-100-72(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C A jelen förmverfrissítés által biztosított új funkciók és vonatkozó műveleteik leírását lásd alább. Lásd a Használati útmutató és a mellékelt CD-ROM lemezen található, α kézikönyv című

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. NOVEMBER 24.) 3. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. NOVEMBER 24.) 3. osztály 3. osztály Két szám összege 33. Mennyi ennek a két számnak a különbsége, ha az egyik kétszerese a másiknak? Hány olyan háromjegyű szám van, amelyben a számjegyek összege legalább 25? 4. osztály A Zimrili

Részletesebben

Állományok tömörítése

Állományok tömörítése A tömörítés fogalma A fájltömörítés (becsomagolás) segítségével a fájlok méretének csökkentése a célunk. A fájlok tömörítésére elsősorban azért van szükség, hogy minél kisebb helyet foglaljanak el az adatok

Részletesebben

Programozás I. - 9. gyakorlat

Programozás I. - 9. gyakorlat Programozás I. - 9. gyakorlat Mutatók, dinamikus memóriakezelés Tar Péter 1 Pannon Egyetem M szaki Informatikai Kar Rendszer- és Számítástudományi Tanszék Utolsó frissítés: November 9, 2009 1 tar@dcs.vein.hu

Részletesebben

Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet.

Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. Csavarhat webáruház Részletes útmutató a webáruház használatához Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. Cégeknek, kis- és nagykereskedőknek,

Részletesebben

Hálózati beállítások gyorsútmutatója

Hálózati beállítások gyorsútmutatója Hálózati beállítások gyorsútmutatója WorkCentre M123/M128 WorkCentre Pro 123/128 701P42078_HU 2004. Minden jog fenntartva. A szerzői jogvédelem a védett anyag és információ minden formájára és tartalmára

Részletesebben

Azonosító jel: Matematika emelt szint

Azonosító jel: Matematika emelt szint I. 1. Hatjegyű pozitív egész számokat képezünk úgy, hogy a képzett számban szereplő számjegy annyiszor fordul elő, amekkora a számjegy. Hány ilyen hatjegyű szám képezhető? 11 pont írásbeli vizsga 1012

Részletesebben

HENYIR felhasználói dokumentáció

HENYIR felhasználói dokumentáció HENYIR felhasználói dokumentáció A HENYIR alkalmazás segítségével az egészségügyi dolgozók foglalkoztatásával kapcsolatos adatokat tartalmazó űrlap beküldését lehet elvégezni. Az alkalmazás a www.antsz.hu

Részletesebben

Antik kinézet a Gimp segítségével

Antik kinézet a Gimp segítségével Antik kinézet a Gimp segítségével Próbáljuk ki ezeket a trükköket, és adjunk a képeinknek klasszikus, kortalan megjelenést! Adigitális fényképezõgépek egyik sokat reklámozott elõnye a hagyományos darabokkal

Részletesebben

[MECHANIKA- HAJLÍTÁS]

[MECHANIKA- HAJLÍTÁS] 2010. Eötvös Loránd Szakközép és Szakiskola Molnár István [MECHANIKA- HAJLÍTÁS] 1 A hajlításra való méretezést sok helyen lehet használni, sok mechanikai probléma modelljét vissza lehet vezetni a hajlítás

Részletesebben

&CONTOURING. Art of. The STROBING

&CONTOURING. Art of. The STROBING The Art of Art.-Nr. 298000.54 STROBING &CONTOURING ICB innovative cosmetic brands GmbH Gaußstraße 13 / 85757 Karlsfeld/Germany Phone: +49 (0) 8131 390-05 www.make-up-factory.com A D E R M AT O L O G P

Részletesebben

Dial-UP Kapcsolat létrehozása angol nyelvű Windows 2000 alatt

Dial-UP Kapcsolat létrehozása angol nyelvű Windows 2000 alatt Első lépésként válassza a Startmenüt, azon belül a Settings pontot, majd a Network and Dial-up Connectionst és azon belül a Make New Connection lehetőséget. Amennyiben nem szerepel Network and Dial-up

Részletesebben

ZE-NC2011D. Beszerelési útmutató VW

ZE-NC2011D. Beszerelési útmutató VW ZE-NC2011D Beszerelési útmutató VW Csatlakoztatás előkészítése Kösse össze a fő csatlakozó kábel megfelelő csatlakozóját a CAN/Stalk interfésszel. Csatlakoztassa a fő csatlakozó kábelt, ahogy azt az ábrán

Részletesebben

Sega CD Játékok kiírása / DPTP System /

Sega CD Játékok kiírása / DPTP System / Sega CD Játékok kiírása / DPTP System / Nos kezdjük a legfontosabb programok beszerzésével. TotalCommander (nem feltétlen szükséges, de ebben prezentálom) Google.com majd segít a letöltésben Winamp Google.com

Részletesebben

MAGYAR KÜZDELMEK HARMADIK GYAKORLAT ELINDULÁS NYERS SZÖVEG RENDBETÉTELE (ISMÉTLÉS) ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés

MAGYAR KÜZDELMEK HARMADIK GYAKORLAT ELINDULÁS NYERS SZÖVEG RENDBETÉTELE (ISMÉTLÉS) ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés 1 HARMADIK GYAKORLAT MAGYAR KÜZDELMEK A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Kötetegyesítés. Címsorok előléptetése. Vázlat nézet

Részletesebben

SJ5000+ MENÜBEÁLLÍTÁSOK. E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1

SJ5000+ MENÜBEÁLLÍTÁSOK. E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 SJ5000+ MENÜBEÁLLÍTÁSOK E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 FIGYELMEZTETÉS! A vízálló tok gombjai nagyon erős rugóval vannak ellátva, ezért

Részletesebben

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek A Heller Farkas Szakkollégium 2016-os felvételi kérdőívét tartod a kezedben, amely által megteheted az első lépést a Helleres úton. Az írásbeli kérdőív kitöltése után a felvételi következő lépése egy szóbeli

Részletesebben

8. fejezet: Kijelölések és görbék. A kijelölés alapjai. A fejezet tartalmából:

8. fejezet: Kijelölések és görbék. A kijelölés alapjai. A fejezet tartalmából: 8. fejezet: Kijelölések és görbék A fejezet tartalmából: Különleges trükkök, amelyek kizárólag a kijelölõkeretekkel mûködnek A sokszög- és a mégneses lasszó használata A varázspálca használata Kézi és

Részletesebben

ÁFA felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.11.10.

ÁFA felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.11.10. ÁFA felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.11.10. Griffsoft Informatikai Zrt. 6723 Szeged, Felső-Tisza part 31-34 M lph. fszt.2. Telefon: (62) 549-100 Telefax: (62) 401-417 TARTALOM 1 ÁFA... 2 1.1 HALASZTOTT

Részletesebben

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD)

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Kombinációs LABOR feladatok Laborfeladat: egyszerű logikai kapuk vizsgálata Logikai műveletek Tervezz egy egyszerű logikai kapukat

Részletesebben

Jarabin Kinga LÁBNYOMOK

Jarabin Kinga LÁBNYOMOK Jarabin Kinga LÁBNYOMOK Álmokkal indulunk Már egész kis korban, óvodásként is van arról elképzelésünk, mivel szeretnénk foglalkozni, ha egyszer felnövünk. Álmokkal indulunk az iskolapadba, az iskolapadból

Részletesebben

A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel

A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel Virtuális vállalat 2013-2014/1. félév 3. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula A Hozzárendelési feladat Adott meghatározott számú gép és ugyanannyi független

Részletesebben

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek!

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek! 1 Mindannyiunk életében előfordulnak jelentős évek, amikor is egy-egy esemény hatására a sorsunk új irányt vesz. Bár ezen események többségének ott és akkor kevésbé tulajdonítunk jelentőséget, csak idővel,

Részletesebben

Embléma, márkanév és szlogen 5

Embléma, márkanév és szlogen 5 Embléma, márkanév és szlogen 5 A Lipóti Pékség arculatának három meghatározó eleme: 1. Embléma Egyedileg megformált grafikai jel, amely magában foglalja a Lipóti szót és a cég alapításának évszámát. 2.

Részletesebben

Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán

Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán Egy mintapéldán keresztül mutatjuk be a GRASS vektoros elemzési műveleteit. Az elemzési mintafeladat során gumipitypang termesztésére

Részletesebben

Mit lehet kiolvasni a japán gyertyákból?

Mit lehet kiolvasni a japán gyertyákból? Mit lehet kiolvasni a japán gyertyákból? X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe Szűcs Tímea Mit árulnak nekünk el a gyertyák? A Japán gyertyákra nem csak úgy tekinthetünk, mint egy téglalapra, ami megmutatja

Részletesebben

A Felhasználónév és Jelszó mezőkbe írjuk be az adatainkat, majd kattintsunk a Bejelentkezés gombra, vagy üssük le az Enter billentyűt.

A Felhasználónév és Jelszó mezőkbe írjuk be az adatainkat, majd kattintsunk a Bejelentkezés gombra, vagy üssük le az Enter billentyűt. A GMAIL levelező rendszer indítása Indítsuk el a számítógépünkre telepített internet böngésző programunkat. (pl. Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, stb.) A böngésző címsorába írjuk be:

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 15 XV DIFFERENCIÁLSZÁmÍTÁS 1 DERIVÁLT, deriválás Az f függvény deriváltján az (1) határértéket értjük (feltéve, hogy az létezik és véges) Az függvény deriváltjának jelölései:,,,,,

Részletesebben

G Szabályfelismerés 2.2. 2. feladatcsomag

G Szabályfelismerés 2.2. 2. feladatcsomag ÖSSZEFÜÉSEK Szabályfelismerés 2.2 Alapfeladat Szabályfelismerés 2. feladatcsomag összefüggés-felismerő képesség fejlesztése szabályfelismeréssel megkezdett sorozat folytatása a felismert szabály alapján

Részletesebben

Vodafone GPRS Kapcsolat létrehozása Win2000 alatt a Connect Me használata nélkül

Vodafone GPRS Kapcsolat létrehozása Win2000 alatt a Connect Me használata nélkül Vodafone GPRS Kapcsolat létrehozása Win2000 alatt a Connect Me használata nélkül - A képek az angol verziót mutatják - 29/03/2004 1 Start menü Magyar: Start menü Beállítások Telefonos kapcsolatok Ha itt

Részletesebben

3. Térvezérlésű tranzisztorok

3. Térvezérlésű tranzisztorok 1 3. Térvezérlésű tranzisztorok A térvezérlésű tranzisztorok (Field Effect Transistor = FET) működési elve alapjaiban eltér a bipoláris tranzisztoroktól. Az áramvezetés mértéke statikus feszültséggel befolyásolható.

Részletesebben

Vegyes tételek könyvelése felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.10.27.

Vegyes tételek könyvelése felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.10.27. Vegyes tételek könyvelése felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.10.27. Griffsoft Informatikai Zrt. 6723 Szeged, Felső-Tisza part 31-34 M lph. fszt.2. Telefon: (62) 549-100 Telefax: (62) 401-417 TARTALOM

Részletesebben

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai DANUBIA Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft. Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai A Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület

Részletesebben

Az élet színesben Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Az élet színesben Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2013 szeptember 04. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Milyen lehetett az élet színesben? A történelem egyes időszakairól,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalom 1/16

Tartalomjegyzék. Tartalom 1/16 Tartalom 1/16 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 LOGA telepítése... 2 Leírás 1 Fájl szerveres telepítés leírás... 3 Leírás 2 LOGA mentése... 4 Melléklet 1 A LOGA telepítése (futtatható állományok telepítése)...

Részletesebben

Digitális technika (VIMIAA01) Laboratórium 1

Digitális technika (VIMIAA01) Laboratórium 1 BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRÉSTECHNIKA ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK TANSZÉK Digitális technika (VIMIAA01) Laboratórium 1 Fehér Béla Raikovich Tamás,

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 197 Budapest, Gyáli út 2-6. Levélcím: 1437 Budapest Pf.: 839 Telefon: (6-1) 476-11 Fax: (6-1) 21-148 http://efrirk.antsz.hu/oki/ A PARLAGFŰ POLLENSZÓRÁSÁNAK ALAKULÁSA

Részletesebben

Erste MobilBank Felhasználói kézikönyv

Erste MobilBank Felhasználói kézikönyv Erste MobilBank Felhasználói kézikönyv Tartalom 1. Az Erste MobilBank alkalmazásról... 2 2. Felhasználási feltételek... 3 2.2. Ügyfélkör... 3 3. Az alkalmazás letöltése és használata... 4 3.1. Alkalmazás

Részletesebben

ALP Connect bluetooth modul

ALP Connect bluetooth modul ALP Connect bluetooth modul ALP Connect bluetooth modul - Kalibrálás, vezérlés, és vizuális kijelzõ AL Priority rendszeredhez okostelefonon keresztül AL Priority lézerrendszered szenzorainak telepítése

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ELÕSZÓ............................................. v TARTALOMJEGYZÉK................................... xi BEVEZETÕ.......................................... xix 1. FEJEZET TANULJUK MEG

Részletesebben

31 521 09 1000 00 00 Gépi forgácsoló Gépi forgácsoló

31 521 09 1000 00 00 Gépi forgácsoló Gépi forgácsoló Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A kézbesítés rajtunk is múlik

A kézbesítés rajtunk is múlik A kézbesítés rajtunk is múlik 2014-01-07 15:03:50 Módosítva: 2014-01-07 20:50:26 Az utóbbi időben az elektronikus levelezés, a közösségi oldalak és a mobiltelefonok adta kommunikációs lehetőségek bővülésével

Részletesebben

Az informatika oktatás téveszméi

Az informatika oktatás téveszméi Az informatika oktatás Az informatika definíciója Definíció-1: az informatika az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával, feldolgozásával foglalkozó tudomány. Definíció-2: informatika =

Részletesebben

Automata külső defibrillátor

Automata külső defibrillátor Automata külső defibrillátor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat elsősegélynyújtó tanfolyamának jegyzete Készítette: Erőss Attila Dr. AUTOMATA KÜLSŐ DEFIBRILLÁTOR (European Resuscitation Council

Részletesebben

Laborgyakorlat Windows 7 upgrade-je, felhasználói adatok költöztetése

Laborgyakorlat Windows 7 upgrade-je, felhasználói adatok költöztetése Információtechnológiai alapok Operációs rendszerek Laborgyakorlat Windows 7 upgrade-je, felhasználói adatok költöztetése Bevezetés Nyomtasd ki és oldd meg a feladatokat! A laborgyakorlaton Windows 7 operációs

Részletesebben

Hogyan kereshetsz Te is minden hónapban 5000 Ft-tal többet? Hihetõen hangzik? Gyere megmutatom hogyan csináljuk!

Hogyan kereshetsz Te is minden hónapban 5000 Ft-tal többet? Hihetõen hangzik? Gyere megmutatom hogyan csináljuk! Hogyan kereshetsz Te is minden hónapban 5000 Ft-tal többet? Hihetõen hangzik? Gyere megmutatom hogyan csináljuk! *** FIGYELEM! Ebben a tanulmányban saját üzleti sikereimet fogom megmutatni Neked, beavatlak

Részletesebben

A szerzõrõl... xi Bevezetés... xiii

A szerzõrõl... xi Bevezetés... xiii TARTALOMJEGYZÉK A szerzõrõl...................................................... xi Bevezetés...................................................... xiii I. rész A webes parancsnyelvek és a JavaScript

Részletesebben

Tartalom. 1. A dokumentum célja... 2

Tartalom. 1. A dokumentum célja... 2 Tartalom 1. A dokumentum célja... 2 2. IVR Funkciók... 3 2.1. A bejelentkezés... 3 2.2. Jelszóváltoztatás... 3 2.3. Egyenleg és fedezet lekérdezés... 3 2.4. Súgó... 4 1 1. A dokumentum célja A felhasználói

Részletesebben

Mutatószám alapú értékelés

Mutatószám alapú értékelés Mutatószám alapú értékelés 2016. április 19. 17:30 A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. További technikai információk: https://www.kbcequitas.hu/menu/tamogatas/tudastar/oktatas

Részletesebben

A döntő feladatai. valós számok!

A döntő feladatai. valós számok! OKTV 006/007. A döntő feladatai. Legyenek az x ( a + d ) x + ad bc 0 egyenlet gyökei az x és x valós számok! Bizonyítsa be, hogy ekkor az y ( a + d + abc + bcd ) y + ( ad bc) 0 egyenlet gyökei az y x és

Részletesebben

FTP-kapcsolat létrehozása FlashFXP alatt

FTP-kapcsolat létrehozása FlashFXP alatt Telepítés után elindul a FlashFXP, a következő képernyő fogadja majd a felhasználót. A programban 2 lehetőség van FTP-kapcsolat létesítésére. Egy úgynevezett quick connect, illetve van egy lehetőség csatlakozás

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A KONTROLL ADATSZOLGÁLTATÁS ELKÉSZÍTÉSÉHEZ (2012-TŐL)

ÚTMUTATÓ A KONTROLL ADATSZOLGÁLTATÁS ELKÉSZÍTÉSÉHEZ (2012-TŐL) ÚTMUTATÓ A KONTROLL ADATSZOLGÁLTATÁS ELKÉSZÍTÉSÉHEZ (2012-TŐL) A 2006-2010. évre vonatkozó, régebbi adatszolgáltatások esetében az adatszolgáltatás menete a mostanitól eltérő, a benyújtáshoz különböző

Részletesebben

Tartalomjegyzék - 2 -

Tartalomjegyzék - 2 - Tartalomjegyzék 1. Lakáskészülék és Funkciók...3 2. Lakáskészülék felszerelés...3 3. Működés...4 3.1 Hívás fogadása...4 3.2 Zárnyitás...4 3.3 Kitekintés...5 3.4 Interkom funkció...5 3.5 Kép és Hang beállítások...5

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére Szám: 02/79-6/2007 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

AUDI A6 4F HANDBUCH DEMONTAGE MITTELKONSOLE UND DEKORLEISTEN

AUDI A6 4F HANDBUCH DEMONTAGE MITTELKONSOLE UND DEKORLEISTEN AUDI A6 4F HANDBUCH DEMONTAGE MITTELKONSOLE UND DEKORLEISTEN AUDI A6 4F 2005-2010 DÍSZÍTŐ ELEMEK SZÉTSZERELÉSE Első körben a középkonzol kerül terítékre. Kezdésképp húzzuk előre a vezető oldali és anyós

Részletesebben

Kooperáció és intelligencia

Kooperáció és intelligencia Kooperáció és intelligencia Tanulás többágenses szervezetekben/2 Tanulás több ágensből álló környezetben -a mozgó cél tanulás problémája (alapvetően megerősítéses tanulás) Legyen az ágens közösség formalizált

Részletesebben

www.njszt.hu, www.ecdl.hu Az új modulrendszer tapasztalatai

www.njszt.hu, www.ecdl.hu Az új modulrendszer tapasztalatai Az új modulrendszer tapasztalatai Példatár A példatár tartalmazza az összes vizsgafeladatot Nincs nyomtatott formátumú példatár A példatár feladatai modulonként pdf formátumban letölthetőek mindenki számára

Részletesebben

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez A vízumkérő lap ( Visa application form of the People s Republic of China, Form V. 2013 ) az egyik legfontosabb dokumentum, amit a kínai vízumra való jelentkezésnél

Részletesebben

AFP Measure Hungarian (mother/mother figure)

AFP Measure Hungarian (mother/mother figure) 1 AFP Measure Hungarian (mother/mother figure) A következõ szakaszban szeretnénk többet megtudni a kapcsolatodról édesanyáddal/mostohaanyáddal vagy nõi gondviselõddel és édesapáddal/mostohaapáddal vagy

Részletesebben

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika [GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika 4 előadás Főátlagok összehasonlítása http://uni-obudahu/users/koczyl/gazdasagstatisztikahtm Kóczy Á László KGK-VMI Viszonyszámok (emlékeztető) Jelenség színvonalának vizsgálata

Részletesebben

E-számla igénylése három lépéssel!

E-számla igénylése három lépéssel! E-számla igénylése három lépéssel! E-számla igénylése három lépéssel! 1 / 6 Mi az e-számla? Az e-számla elektronikus formában kibocsátott számla, amely jogi megítélése megegyezik a papír alapú számláéval.

Részletesebben

Egyszerű áramkörök vizsgálata

Egyszerű áramkörök vizsgálata A kísérlet célkitűzései: Egyszerű áramkörök összeállításának gyakorlása, a mérőműszerek helyes használatának elsajátítása. Eszközszükséglet: Elektromos áramkör készlet (kapcsolótábla, áramköri elemek)

Részletesebben

Közreműködők: Comics Uniting Nations: A változás hősei

Közreműködők: Comics Uniting Nations: A változás hősei A változás hősei Közreműködők: Comics Uniting Nations: A változás hősei Történet Josh Elder, Natabara Rollosson és Sean Southey Grafika ľ Grace Allison és Karl Kesel Szöveg Grace Allison Szerkesztő Josh

Részletesebben

Díszkerítés elemek alkalmazási útmutatója

Díszkerítés elemek alkalmazási útmutatója Díszkerítés elemek alkalmazási útmutatója Készítette: Lábatlani Vasbetonipari ZRt. Lábatlan, 2016-03-21 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 1. Tervezés, beépítés... 3 2. A termékek emelése, tárolása,

Részletesebben

E-ADÓ RENSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

E-ADÓ RENSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ E-ADÓ RENSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BEJELENTKEZÉS NÉLKÜL ELÉRHETŐ FUNKCIÓK 1. Adónaptár A bejelentkezést követően lehetőség van az eseményekről értesítést kérni! 2. Pótlékszámítás 3. Elektronikus űrlapok

Részletesebben

Segítünk online ügyféllé válni Kisokos

Segítünk online ügyféllé válni Kisokos Segítünk online ügyféllé válni Kisokos Kedves Ügyfelünk! Szeretnénk, ha Ön is megismerkedne Online ügyfélszolgálatunkkal, melyen keresztül kényelmesen, könnyedén, sorban állás nélkül intézheti energiaszolgáltatással

Részletesebben

A mérés célkitűzései: Kaloriméter segítségével az étolaj fajhőjének kísérleti meghatározása a Joule-féle hő segítségével.

A mérés célkitűzései: Kaloriméter segítségével az étolaj fajhőjének kísérleti meghatározása a Joule-féle hő segítségével. A mérés célkitűzései: Kaloriméter segítségével az étolaj fajhőjének kísérleti meghatározása a Joule-féle hő segítségével. Eszközszükséglet: kaloriméter fűtőszállal digitális mérleg tanulói tápegység vezetékek

Részletesebben

8. Feladat Egy bútorgyár asztalosműhelyében évek óta gyártják a Badacsony elnevezésű konyhaasztalt. Az asztal gyártási anyagjegyzéke a következő:

8. Feladat Egy bútorgyár asztalosműhelyében évek óta gyártják a Badacsony elnevezésű konyhaasztalt. Az asztal gyártási anyagjegyzéke a következő: MRP számítások 1 8. Feladat Egy bútorgyár asztalosműhelyében évek óta gyártják a Badacsony elnevezésű konyhaasztalt. Az asztal gyártási anyagjegyzéke a következő: asztal lábszerkezet asztallap Csavar (

Részletesebben

Vodafone ReadyPay. Használati útmutató

Vodafone ReadyPay. Használati útmutató Vodafone ReadyPay Használati útmutató 1 - Párosítás Bluetooth-on keresztül, első beállítások 2 - Fizetés 3 - Menüpontok Párosítás Bluetooth-on keresztül, első beállítások Az első lépés Megjegyzés: A ReadyPay

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv ACR-3580. Rádiós ébresztőóra (Olvassa el használat előtt) Letölthető PDF formátum: http://hu.akai-atd.com/hasznalati-utasitas

Felhasználói kézikönyv ACR-3580. Rádiós ébresztőóra (Olvassa el használat előtt) Letölthető PDF formátum: http://hu.akai-atd.com/hasznalati-utasitas ACR-3580 Rádiós ébresztőóra (Olvassa el használat előtt) Letölthető PDF formátum: http://hu.akai-atd.com/hasznalati-utasitas 1 1. ON/OFF: Készülék ki/bekapcsolása vagy AM/FM mód váltás. 2. TIME: Idő PRESET:

Részletesebben

IDE64 dokumentáció. A merevlemez előkészítése az első használatra. 1. Előkészítés. 2. Csatlakoztatás. 3. Segédprogram másolás

IDE64 dokumentáció. A merevlemez előkészítése az első használatra. 1. Előkészítés. 2. Csatlakoztatás. 3. Segédprogram másolás IDE64 dokumentáció A merevlemez előkészítése az első használatra 1. Előkészítés Első lépésben a szükséges segédprogramokat kell előkészíteni hogy át tudjuk rakni az 1541-es floppylemezre. Ha nincs jól

Részletesebben

Linux Mint 8 telepítése

Linux Mint 8 telepítése Linux Mint 8 telepítése Be kell valljam ez az egyik kedvencem az Ubuntu alapú disztribúciók közül. Már több alkalommal is felpakoltam a különböző verziót és nem nagyon volt vele gondom. Illetve csak a

Részletesebben