Java felhasználói felület

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Java felhasználói felület"

Átírás

1 Java felhasználói felület Alapfogalmak Komponens alapok Elek Tibor

2 GUI-val kapcsolatos fogalmak Eseményvezérelt program Program futás: - induló állapot (induló UI) megjelenítése, - eseménykezelő végtelen ciklus elindítása. Programozás: - felhasználói felületek összepakolása (többnyire előre megírt) komponensekből (létezik kényelmes grafikus fejlesztő környezet rá), - eseménykezelések megírása, az események hatására többnyire a felhasználói felületen módosítunk.

3 GUI-val kapcsolatos fogalmak Grafikus komponensek - Építő elemek, amelyekből felépítünk egy UI-t. (pl. nyomógomb, menü, lista, stb.) Beszerzése: - Léteznek előre megírtak (swing része) - Készen beszerzett - Lehetséges új komponensek gyártása a meglévők módosítgatásával (leszármaztatás). - Lehetséges új komponensek gyártása a meglevők összepakolásával. - Lehetséges teljesen új komponens létrehozása.

4 GUI-val kapcsolatos fogalmak Grafikus komponensek, Csoportosítás 1: 1. egyszerű komponens (pl. JList, JPanel) 2. összetett komponens (pl. JFileChooser)

5 GUI-val kapcsolatos fogalmak Grafikus komponensek, Csoportosítás 2: 1. Konténer komponensek: beletehetők más komponensek, akár konténerek is. Tovább csoportosítható: A) csúcs konténer: az ablakozó rendszer ablakot biztosít neki (pl. Jframe, JDialog) (egy alkalmazás főablaka vagy felbukkanó párbeszéd ablaka), B) nem csúcs konténer: nincs saját ablaka (pl. JPanel), szerepe a belerakott komponensek csoportosítása. 2. Elemi komponensek: Nem tehetők bele más komponensek. (pl. JButton, JLabel)

6 GUI-val kapcsolatos fogalmak Komponens fa - A komponensek egymásba tehetők -> szülőgyermek reláció - Szülő komponens: az a konténer, amelybe beleraktunk egy másik komponenst - Gyermek komponens: az a komponens (lehet konténer), amelyet beleraktunk a konténerbe. - A gyermekeknek lehetnek gyermekei. Tehát fastruktúra alakul ki, amelynek a csúcsa egy csúcs konténer lehet. - Szülő felelős a gyermekei megjelenéséért (de nem ő jeleníti meg, később részletesen)

7 GUI-val kapcsolatos fogalmak Komponens fa JFrame JPanel JButton JPanel Jlabel, JTextField Jlabel, JTextField Jbutton Jbutton Jbutton

8 GUI-val kapcsolatos fogalmak Komponens tulajdonságai A tulajdonságainak beállításával testre szabhatjuk a komponenst. A tulajdonságok komponensenként mások, de vannak minden komponensre jellemzőek, pl. megjelenéssel kapcsolatosak: méret, pozíció, stb. A közös tulajdonságok célszerűen a közös ősben definiáltak.

9 GUI-val kapcsolatos fogalmak Komponensek eseményei A komponenseken események történhetnek (többnyire felhasználói akciók), amelyekre reagálhatunk, azaz írhatunk kódot, ami meghívódik az esemény hatására.

10 GUI-val kapcsolatos fogalmak Események - Többnyire felhasználói akciók (pl. egér mozgatása, billentyű leütés), de lehetnek komponens események is (pl. ablak eltakaródása, scrollbar scrollozódása) - Az eseménynek van forrása: az a komponens, amelyen keletkezett az esemény (pl. egér kattintás esetén, amely felett állt az egér, billentyű leütésnél amelyik a billentyű fókusz)

11 GUI-val kapcsolatos fogalmak Esemény kezelés - A keletkezett események egy várakozó sorba kerülnek, ahonnan az eseménykezelő végtelen ciklus kiveszi és feldolgozza. Azaz leegyszerűsítve: meghívja a programozó által ehhez az eseményhez írt eseménykezelő kódokat. Amelyik eseményhez nem írunk eseménykezelő kódot, arra nem történik semmi.

12 GUI-val kapcsolatos fogalmak Program szerkezete Egy GUI program esetén szokás, hogy minden csúcs konténer (ablak) külön osztályban van definiálva. Ebben található az ebből a csúcsból induló komponensfa összepakolása, valamint az ezekhez tartozó eseménykezelő kódok. Természetesen kell egy main metódus valahol, amelynek feladata megjeleníteni az alkalmazás fő ablakát. Egy minimum program, tehát egy osztály, amelyben a főablakot pakoljuk össze és írjuk meg az ezeken előfordulható eseményekre reagálást.

13 GUI-val kapcsolatos fogalmak Program futása Egy GUI-s java program futtatása ugyanúgy, mint bármely más programé. Fontos tudni viszont, hogy az első grafikus komponens megjelenítéskor a JVM elindít egy eseménykezelő szálat, ebben fut majd az összes eseménykezelő kód. A programozó feladata gondoskodni arról, hogy ne lépjen fel konkurencia probléma. Erről a témáról később részletesen lesz szó.

14 GUI-val kapcsolatos fogalmak Elrendezés szervezők - A konténerbe betett gyermek komponensek pozíciója, mérete függhet a körülményektől (pl a képernyő felbontás, hány gyermek komponens van), ezért nem célszerű a programozónak ezeket fixen megadni. - Az elrendezés szervező olyan objektum, amely valamilyen szabályrendszer alapján automatikusan beállítja a gyermek komponensek pozícióját, méretét. - Többféle elrendezés szervező létezik, amelyek a szabályrendszerükben különböznek egymástól. - A programozó kiválasztja, beállítja paramétereit, majd hozzárendeli a konténerhez.

15 GUI-val kapcsolatos fogalmak Grafikus fejlesztőeszköz (GUI designer, visual designer) Olyan grafikus programozási eszköz, amely lehetővé teszi - a komponensek összepakolgatását grafikus felületen a komponensek húzásával, - a komponensek tulajdonságainak megnézését, beállítását grafikus felületen - a kód legenerálását - stb. Használata jelentősen megkönnyíti a fejlesztést.

16 GUI-val kapcsolatos fogalmak Grafikus fejlesztőeszköz Fajtái: - Tiszta java kódot adó: a designer java kódot generál és java kódot olvas fel, más file-t nem használ, plusz meta adatot nem tárol. - Meta adat is keletkezik fejlesztés közben: java kódot + meta adatot tárol és olvas fel, de a végére java osztály keletkezik - Meta adatot használ: java kódot és meta adatot is generál és használ

17 GUI-val kapcsolatos fogalmak Grafikus fejlesztőeszköz Eszközök: több ingyenes és fizetős is van. A NetBeans beépítve tartalmazza (2. fajtájú) Az Eclipse-nél külön telepíteni kell. Lehet az eclipse saját designer-t (Eclipse VE (Visual Editor) 1. fajtájú) vagy sok más által készítettet.

18 A Java GUI eszközei AWT (Abstract Window Toolkit) - a korábbi megvalósítás - cél: hardverfüggetlenség, platform függetlenség - cél megvalósítása: nehéz súlyú komponensekkel, azaz a gép ablakozó rendszerétől kéri a komponens létrehozását, megjelenítését. Ennek hátrányai: 1. eltérő ablakozó rendszerben, eltérő megjelenés 2. a komponensek kinézete nem változtatható 3. csak olyan komponensek lehetnek, amelyek minden ablakozó rendszerben léteznek, tehát csak a legalapvetőbb komponensek - Ma már a grafikus komponenseit nem használjuk, a többi részét (pl. eseménykezelés, egyéb komponensek) igen.

19 A Java GUI eszközei Swing - újabb megoldás - a cél a ua. mint AWT, de annak hibái nélkül - megoldás: pehelysúlyú komponensek, azaz teljesen java-ban megvalósított komponensek, amelyek csak az alapvető rajzolási funkciókat kéri az ablakozó rendszertől. - előnyei: 1. a kinézet is programozható 2. sok grafikus komponens 3. könnyen létrehozható új grafikus komponens - egyéb jellemzők: 1. több más újdonság is, 2. átgondoltabb, teljesebb lett

20 A Java GUI eszközei Swt (Standard Widget Toolkit) - nem része az alap csomagoknak, nem a Sun terméke, az eclipse-hez fejlesztették ki. - a swing alternatívája - platform függő native könyvtárat használ, így nem létezik minden platformra, viszont egy kicsit gyorsabb

21 Swing grafikus komponensei Leszármazási hierarchia A csúcs konténerek kivételével minden komponens közös őstől származik: - Az összes komponens őse: java.awt.component - Ennek leszármazottja a konténerek őse: java.awt.container - Ennek leszármazottja a swing komponensek őse: javax.swing.jcomponent

22 Swing grafikus komponensei Leszármazási hierarchia Az összes komponens őse: java.awt.component Alapvető műveletei: +méret (get(set)size(), get(set)bounds(), get(set)preferredsize(), get(set)maximumsize(), get(set)minimumsize()), +pozíció (get(set)location(), get(set)bounds()), +színei (get(set)background(), get(set)foreground()), +betűtípus (get(set)font(), getfontmetrics()), +Locale (get(set)locale()), +engedélyezettség (get(set)enabled()), +láthatóság (get(set)visible()), +néhány eseménykezelő hozzáadás, levétel (pl. add(remove)mouselistener()), +kirajzolás, újrakirajzolás (paint(), repaint())

23 Swing grafikus komponensei Leszármazási hierarchia - java.awt.container: Az, az awt-s konténerek szülője, az összes swing-es komponens szülője: tartalmazza a konténer műveleteket: +gyermek hozzáadása (add()), +gyermek levétele (remove(), removeall()), +elrendezés szervező (get(set)layout()), +gyermek infok (getcomponentcount(), getcomponentat(), findcomponentat(), getcomponents(), get(set)componentszorder()) +stb.

24 Swing grafikus komponensei Leszármazási hierarchia - javax.swing.jcomponent: a csúcs konténerek kivételével a többi swing-es komponens szülője. Tartalmazza a Component osztályban definiált alapvető műveletek felüldefiniálásait, valamint a swing új szolgáltatásainak műveleteit pl. : +Look&Feel, +keret (get(set)border()), +tooltip (get(set)tooltiptext()), +gyorsbillentyűk, akciók, +átlátszóság (setopaque()), +stb.

25 Swing grafikus komponensei Komponensek elnevezése A név ne csak a tartalomra utaljon, hanem a komponens fajtájára. Szokás 1: első 2-3 betű a fajta, a többi a tartalom, pl: btnmodositas, txtnev, stb.

26 Swing grafikus komponensei Komponens használata 1. Komponens létrehozása (példányosítás) 2. Testreszabás (tulajdonságainak (pl. méret, pozíció, stb.) beállítása) 3. Viselkedésének megadása (lásd események) 4. Beillesztés a komponensfába

27 Swing grafikus komponensei Komponens elhelyezése - NetBeans-ben - Kódban: példa program részlet Létrehozás: JButton btnvalami = new JButton( Valami ); Testreszabás és eseménykezelők bejegyzése: btnvalami.setbounds(10, 10, 300, 50); btnvalami.setfont(new java.awt.font( Arial, 0, 12)); Beillesztés a komponensfába: pnlkont.add(btnvalami); Ha a konténernek van beállítva elrendezés-szervező, akkor a méret és pozíció beállításoknak nincs hatása.

28 Swing grafikus komponensei Komponens eltüntetése vagy Láthatatlanná btnvalami.setvisible(false); vagy Eltávolítás a komponensfából: pnlkont.remove(btnvalami);

29 Swing grafikus komponensei Csúcs konténerek - Az awt-s csúcs konténerekből származnak, nem a JComponent-ből, tehát nehézsúlyú komponensnek számítanak (ablakot az ablakozó rendszertől lehet csak kérni). A swing-es csúcs konténerek: +JFrame: egy alkalmazás fő ablaka, +JDialog: egy alkalmazás feldobódó ablaka, +JApplet: a weboldalba beágyazható java alkalmazások főablaka.

30 JFrame Összetett komponens, már eleve tartalmaz néhány komponenst. Fontosabb metódusok: -JFrame(), JFrame(String): létrehozás, alapértelmezésben láthatatlan -get(set)contentpane(): a tartalom panel lekérdezése beállítása -get(set)jmenubar(): a menüsor lekérdezése, beállítása -get(set)defaultcloseoperation(): az ablak bezárásra hogyan reagáljon a program -pack(): az ablak és összes komponensének átméretezése a preferált méretek alapján

31 JFrame Létrehozása JFrame frmform = new JFrame(); Testreszabás: Pl. frmform.setbounds(0,0,400,300); frmform.setdefaultcloseoperation(jframe.exit _ON_CLOSE); Komponensek belepakolása Nem közvetlenül a frame-re, hanem a tartalompanelre. Megjelenítés frmform.setvisible(true);

32 Grafikus Helló világ import javax.swing.*; public class HelloGr { public static void main(string[] args) { JFrame frmfoablak = new JFrame("Grafikus Hello"); frmfoablak.setbounds(0,0,400,300); frmfoablak.setdefaultcloseoperation(jframe.exit_on_close); frmfoablak.getcontentpane().setlayout(null); JLabel lblfelirat = new JLabel("Helló világ"); lblfelirat.setbounds(10, 10, 200, 200); frmfoablak.getcontentpane().add(lblfelirat); frmfoablak.setvisible(true); } } - A setdefaultcloseoperation nélkül a program nem állna le az ablak bezárásakor (fejléc x gomb) - A frame tartalom paneljének ki kapcsoljuk az elrendezés szervezőjét (alapértelmezés szerint van neki beállítva egy.

33 Grafikus Helló világ 2 Ugyanez még egyszer egy kicsit helyesebben: - elrendezés szervezőre bízva a méret és pozíciókat - Az eseménykezelő szálban létrehozva a GUI-t, bár erre mivel most nem kezelünk eseményt (így nem fordulhat elő konkurencia probléma) nincs szükség. - Újdonság ennél a megoldásnál a pack(), amely átszámoltatja az elrendezés szervezőkkel a méreteket, pozíciókat, valamint a SwingUtilities.invokeLater, amely az eseménykezelő szálban futtatja a kódot

34 Grafikus Helló világ 2 import javax.swing.*; public class HelloGr2 { private static void createandshowgui() { JFrame frmfoablak = new JFrame("Grafikus Hello"); frmfoablak.setdefaultcloseoperation(jframe.exit_on_close); JLabel lblfelirat = new JLabel("Helló világ"); frmfoablak.getcontentpane().add(lblfelirat); frmfoablak.pack(); frmfoablak.setvisible(true); } public static void main(string[] args) { javax.swing.swingutilities.invokelater(new Runnable() { public void run() { createandshowgui(); } }); } }

35 Gyakorlat Példa 1. Egy JButton, egy JPanel, és a panelbe két újabb JButton elhelyezése (kétféle módon elkészítve).

Java felhasználói felület

Java felhasználói felület Java felhasználói felület Alapfogalmak Komponens alapok Elek Tibor GUI-val kapcsolatos fogalmak Eseményvezérelt program Program futás: - induló állapot (induló UI) megjelenítése, - eseménykezelő végtelen

Részletesebben

Grafikus felhasználói felületek. Dr. Szendrei Rudolf Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem. Programozási technológia I. Dr.

Grafikus felhasználói felületek. Dr. Szendrei Rudolf Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem. Programozási technológia I. Dr. Programozási Grafikus Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem 1 Tartalom 1 2 Grafikus felhasználói felület Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni awt: heavy weight" komponensek swing:

Részletesebben

Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni: awt: heavy weight komponensek; swing: light weight komponensek (időben később).

Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni: awt: heavy weight komponensek; swing: light weight komponensek (időben később). Grafikus felhasználói felület Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni: awt: heavy weight komponensek; swing: light weight komponensek (időben később). Mi hogyan használjuk? awt: eseménykezelés,

Részletesebben

Programozási technológia

Programozási technológia Programozási technológia Grafikus felhasználói felület Dr. Szendrei Rudolf ELTE Informatikai Kar 2018. Grafikus felhasználói felület Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni awt,,heavy weight"

Részletesebben

Java Programozás 3. Gy: Java GUI. Swing, AWT

Java Programozás 3. Gy: Java GUI. Swing, AWT Java Programozás 3. Gy: Java GUI Swing, AWT 35/1 B ITv: MAN 2018.02.25 Feladat Készítsük el az Emp osztály kezelő programját úgy, hogy ArrayList-et (listatömb, tömblista, rugalmas tömb) használunk. A java.util.arraylist

Részletesebben

Szoftvertechnológia alapjai Java előadások

Szoftvertechnológia alapjai Java előadások Szoftvertechnológia alapjai Java előadások Förhécz András, doktorandusz e-mail: fandrew@mit.bme.hu tárgy honlap: http://home.mit.bme.hu/~fandrew/szofttech_hu.html 1 Kivételkezelés I. szokatlan, váratlan

Részletesebben

Adatbázis alapú rendszerek gyakorlat Adatbázis alapú alkalmazásfejlesztés Java, C# környezetben

Adatbázis alapú rendszerek gyakorlat Adatbázis alapú alkalmazásfejlesztés Java, C# környezetben Adatbázis alapú rendszerek gyakorlat Adatbázis alapú alkalmazásfejlesztés Java, C# környezetben Java GUI készítése, Oracle kapcsolódás JDBC-vel A jelen anyagban egy egyszerűsített megközelítéssel vizsgáljuk

Részletesebben

Swing. (A javax.swing csomag)

Swing. (A javax.swing csomag) Swing (A javax.swing csomag) SWING komponensek Motiváció: az AWT hátrányai: a toolkit-ek komplexitása (bug-ok forrása volt, sérti a platformfüggetlenséget), kevés lehetőség a megjelenítés befolyásolására,

Részletesebben

Grafikus felületek a programozó szempontjából grafikus elemek absztrakt reprezentációja az egyes elemek tulajdonságait leíró adatstruktúrák.

Grafikus felületek a programozó szempontjából grafikus elemek absztrakt reprezentációja az egyes elemek tulajdonságait leíró adatstruktúrák. AWT Grafika Bevezető Grafikus felületek a programozó szempontjából grafikus elemek absztrakt reprezentációja az egyes elemek tulajdonságait leíró adatstruktúrák. Fogalmak: geometriai alakzatok, felületek,

Részletesebben

Grafikus felületek készítése 1.

Grafikus felületek készítése 1. Grafikus felületek készítése 1. SWT Budapes( Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Grafikus felületek fejlesztése Java grafikus toolkitek o AWT Na>v widgetek

Részletesebben

abkezel.java import java.awt.*; import java.awt.event.*; import javax.swing.*; import java.sql.*; public class abkezel extends JFrame {

abkezel.java import java.awt.*; import java.awt.event.*; import javax.swing.*; import java.sql.*; public class abkezel extends JFrame { Adatkezelés JDBC-vel 1 abkezel.java import java.awt.*; import java.awt.event.*; import javax.swing.*; import java.sql.*; public class abkezel extends JFrame { private JTabbedPane jtp; private JPanel dp,

Részletesebben

VI. Grafikus Java alkalmazások

VI. Grafikus Java alkalmazások VI. Grafikus Java alkalmazások 1. Bevezetés Programjaink egészen eddig algoritmusvezérelt módon, konzolos környezetben kommunikáltunk a felhasználókkal. A program menetét az határozta meg, hogy a kódban

Részletesebben

Programozás III GRAFIKA RAJZOLÁS SWING FELÜLETEN RAJZOLÁS GRAFIKA HASZNÁLATA. Rajzolni az awt csomag Graphics osztályának metódusaival tudunk.

Programozás III GRAFIKA RAJZOLÁS SWING FELÜLETEN RAJZOLÁS GRAFIKA HASZNÁLATA. Rajzolni az awt csomag Graphics osztályának metódusaival tudunk. Programozás III GRAFIKA GAFIKA RAJZOLÁS GRAFIKA HASZNÁLATA Rajzolni az awt csomag Graphics osztályának metódusaival tudunk. A java.awt.graphics osztály néhány metódusa: drawstring() drawrect() drawoval()

Részletesebben

JAVA PROGRAMOZÁS 5.ELŐADÁS

JAVA PROGRAMOZÁS 5.ELŐADÁS Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda JAVA PROGRAMOZÁS 5.ELŐADÁS 2014-2015 tavasz Elrendezésmenedzserek, események 2 Elrendezésmenedzserek Elrendezésmenedzser 3 Minden konténernek van elrendezésmenedzsere

Részletesebben

Java Programozás 11. Ea: MVC modell

Java Programozás 11. Ea: MVC modell Java Programozás 11. Ea: MVC modell 20/1 B ITv: MAN 2018.03.02 MVC Model-View-Controller A modell-nézet-vezérlő a szoftvertervezésben használatos szerkezeti minta. Az MVC célja elválasztani az üzleti logikát

Részletesebben

Grafikus felhasználói felületek. Abstract Window Toolkit, a java.awt és java.awt.event csomagok

Grafikus felhasználói felületek. Abstract Window Toolkit, a java.awt és java.awt.event csomagok Grafikus felhasználói felületek készítése és eseménykezelés Java-ban Abstract Window Toolkit, a java.awt és java.awt.event csomagok Abstract Window Toolkit Absztraktizálás: az osztályok és funkcionalitások

Részletesebben

Programozási technológia

Programozási technológia Programozási technológia Swing GUI készítése NetBeans IDE segítségével Dr. Szendrei Rudolf ELTE Informatikai Kar 2018. Bevezető Eddig a grafikus felhasználói felületet kódból hoztuk létre kézzel. A mi

Részletesebben

Swing GUI készítése NetBeans IDE segítségével

Swing GUI készítése NetBeans IDE segítségével Programozási Swing e NetBeans IDE segítségével Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem 1 Tartalom 1 2 2 Eddig a grafikus felhasználói felületet kódból hoztuk létre kézzel. A mi feladatunk volt az

Részletesebben

libgdx alapok, első alkalmazás

libgdx alapok, első alkalmazás A libgdx letöltésének, telepítési lépéseinek bemutatása, projekt létrehozása, első libgdx alkalmazás elkészítése képernyőképekkel, magyarázatokkal. libgdx alapok, első alkalmazás Android játékfejlesztés

Részletesebben

Diplomamunka. Koczka László

Diplomamunka. Koczka László Diplomamunka Koczka László Debrecen 010 Debreceni Egyetem Informatikai Kar Közgazdasági Modellek Számítógépes Szimulációja Témavezető: Dr. Földvári Péter Egyetemi adjunktus Készítette: Koczka László Gazdaságinformatikus

Részletesebben

Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK

Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 15 1. Alapvető tudnivalók... 17 1.1. A számítógép... 17 1.2. Az adatok tárolása... 18 1.2.1. Lemezegység azonosítás... 21 1.2.2. Állományok azonosítása...

Részletesebben

I. fejezet Hello Világ! Programozás tankönyv. II. Fejezet. Helló Világ! avagy a Miért?-ek elkezdődnek

I. fejezet Hello Világ! Programozás tankönyv. II. Fejezet. Helló Világ! avagy a Miért?-ek elkezdődnek I. fejezet Hello Világ! Programozás tankönyv II. Fejezet Helló Világ! avagy a Miért?-ek elkezdődnek 1 Programozás tankönyv I. fejezet Majd minden programozó ezzel a kedves kis programmal kezdi a programozás-tanulást:

Részletesebben

Java és web programozás

Java és web programozás Budapesti M szaki Egyetem 2013. szeptember 11. Jó hír Jó hír Java lesz! Tárgyismertet Elérhet ségek: Kovács Kristóf: kkovacs@math.bme.hu Rimay Zoé: zrimay@math.bme.hu, Követelmények: Év végi beadandó (facebook):

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: CorelDRAW 9 testre szabás

Dr. Pétery Kristóf: CorelDRAW 9 testre szabás 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Java Programozás 5. Gy: Java alapok. Adatkezelő 1.rész

Java Programozás 5. Gy: Java alapok. Adatkezelő 1.rész Java Programozás 5. Gy: Java alapok Adatkezelő 1.rész 27/1 B ITv: MAN 2018.04.13 Feladat Egy nagyon hosszú feladatmegoldásba kezdünk bele: létrehozunk egy adatkezelő programot, sok-sok extrával: 27/2 A

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ Számítástechnikai Fejlesztı Kft. FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ E-SZIGNÓ KÁRTYAKEZELİ ALKALMAZÁS ver. 1.0 2010. november 9. MICROSEC SZÁMÍTÁSTECHNIKAI FEJLESZTİ KFT. 1022 BUDAPEST, MARCZIBÁNYI TÉR 9. Felhasználói

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 32 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

IBM Business Process Manager változat 8 alváltozat 5. Munkaerő-felvételi oktatóanyag

IBM Business Process Manager változat 8 alváltozat 5. Munkaerő-felvételi oktatóanyag IBM Business Process Manager változat 8 alváltozat 5 Munkaerő-felvételi oktatóanyag Megjegyzés Ezen információk és az általuk támogatott termék használata előtt olvassa el a Nyilatkozatok részben leírtakat.

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Kezelési leírás 2015. Program azonosító: WUJEGYKE Fejlesztő: B a l o g h y S z o f t v e r K f t. Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 8360 Tel: 83/515-080

Részletesebben

BBS-INFO Kiadó, 2013.

BBS-INFO Kiadó, 2013. BBS-INFO Kiadó, 2013. Bártfai Barnabás, 2013. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával történhet. A betűtípus elnevezések, a

Részletesebben

eseményvezérelt megoldások Vizuális programozás 5. előadás

eseményvezérelt megoldások Vizuális programozás 5. előadás Programozási architektúrák, eseményvezérelt megoldások Vizuális programozás 5. előadás Komponens-alapú programozás Kezdelteges formája, az első komponensek: DLL-ek Black box ujrahasznosítható kód Függvényeket

Részletesebben

Word 2010 magyar nyelvű változat

Word 2010 magyar nyelvű változat 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Java VI. Egy kis kitérő: az UML. Osztály diagram. Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 03. 07.

Java VI. Egy kis kitérő: az UML. Osztály diagram. Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 03. 07. Java VI. Öröklődés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 03. 07. Java VI.: Öröklődés JAVA6 / 1 Egy kis kitérő: az UML UML: Unified Modelling Language Grafikus eszköz objektum

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 16 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

Java programozási nyelv 8. rész Grafikus felhasználói felület

Java programozási nyelv 8. rész Grafikus felhasználói felület Java programozási nyelv 8. rész Grafikus felhasználói felület Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2005. szeptember A Java programozási nyelv Soós Sándor 1/17

Részletesebben

Java Programozás 6. Gy: Java alapok. Adatkezelő 2.rész

Java Programozás 6. Gy: Java alapok. Adatkezelő 2.rész Java Programozás 6. Gy: Java alapok Adatkezelő 2.rész 25/1 B ITv: MAN 2018.04.13 A feladat Feladat: folytassuk a panel életre keltését! - Alakítsuk ki a Lista panelt - Betöltéskor olvassuk be az adatokat

Részletesebben

JAVA PROGRAMOZÁS 4.ELŐADÁS

JAVA PROGRAMOZÁS 4.ELŐADÁS Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda JAVA PROGRAMOZÁS 4.ELŐADÁS 2014-2015 tavasz Kivételkezelés, Grafikus felhasználói felület 2 Kivételkezelés Rendszerhibák és kivételek 3 Programot leállító események:

Részletesebben

MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés. Felhasználói kézikönyv

MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés. Felhasználói kézikönyv MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés Felhasználói kézikönyv a Magyar Posta Befektetési Zrt. e-befektetéséhez Verziószám: 1.1 Hatályos: 2016.02.16. Magyar Posta Befektetési Zrt. Felhasználói kézikönyv

Részletesebben

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat 2. Digitális óra 28 OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK 2.1 A feladat Ebben a fejezetben egy viszonylag egyszerő problémára alkalmazva tekintjük át az OO tervezés modellezési technikáit. A feladat

Részletesebben

Adatközpont-központ: Storage Made Easy Regisztráció

Adatközpont-központ: Storage Made Easy Regisztráció Adatközpont-központ: Storage Made Easy Korábbi írásunkban bemutattuk hogyan lehet különböző felfő-fiókjainkat úgy összeszervezni, hogy a használatuk hatékonyságát jelentősen megnöveljük. Akkor már szóltunk

Részletesebben

JAVA SE/ME tanfolyam tematika

JAVA SE/ME tanfolyam tematika JAVA SE/ME tanfolyam tematika TANFOLYAM TEMATIKA: A JAVA MEGISMERÉSE Java története, miért készült, miért népszerű NETBEANS környezet telepítése, megismerése Programozási alapok java nyelven Változók,primitív

Részletesebben

Java Programozás 8. Gy: Java alapok. Adatkezelő 4.rész

Java Programozás 8. Gy: Java alapok. Adatkezelő 4.rész Java Programozás 8. Gy: Java alapok Adatkezelő 4.rész 37/1 B ITv: MAN 2018.04.15 A feladat Feladat: folytassuk a panel életre keltését! - Készítsük el a Módosítás funkciót - A Lista panelt másoljuk le,

Részletesebben

Az Excel programozása

Az Excel programozása Az Excel programozása Makrók k használata Makró: Ha rendszeresen hajtunk végre valamilyen műveletsort a Microsoft Excelben, automatizálhatjuk a feladatot egy makróval. A makró parancsok és s függvf ggvények

Részletesebben

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása II. év Adatbázisok és számítógépek programozása A programozási ismeretek alapfogalmai a) algoritmus b) kódolás c) program a) algoritmus: elemi lépések sorozata, amely a következı tulajdonságokkal rendelkezik:

Részletesebben

A Java nyelv. Dialógus ablakok. Elek Tibor

A Java nyelv. Dialógus ablakok. Elek Tibor A Java nyelv Dialógus ablakok Elek Tibor Dialógus ablakok Szerepe: felbukkanó ablak (üzenet, input) Felépítése, használata majdnem ua., mint JFrame Tulajdonos: lehet tulajdonosa, amellyel együtt ikonizálódik,

Részletesebben

ETR Pénzügyi közönségszolgálat

ETR Pénzügyi közönségszolgálat ETR Pénzügyi közönségszolgálat modul Azonosító: ETR-PKSZOLG Készítette: DEXTER Kft. Kiadva: 2001. május 1. DEXTER Copyright jegyzék Copyright jegyzék A Microsoft, a Windows, a Windows NT, a Windows NT

Részletesebben

IV. Szakmai szolgáltatások funkcionális tervezése

IV. Szakmai szolgáltatások funkcionális tervezése Magyarország-Szlovénia Phare CBC Program 2003 A határrégió emberi erőforrás potenciáljának maximalizálása támogatási konstrukció A régióban működő foglalkoztatási paktumok közötti koordináció projekt A

Részletesebben

Mérési útmutató a Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium méréseihez

Mérési útmutató a Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium méréseihez Mérési útmutató a Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium méréseihez Internet of Things, avagy a Dolgok Internete Bevezető mérés Mérés helye: Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Részletesebben

Számlakészítés a SPRINT programmal

Számlakészítés a SPRINT programmal Számlakészítés a SPRINT programmal A jelen dokumentáció leírás a 2016. január 1 után kiadott SPRINT programmal végezhető számlakészítéshez. A dokumentáció nem tartalmazza a SPRINT program telepítési módjait

Részletesebben

Symbol P360/P460 Felhasználói kézikönyv v 1.0

Symbol P360/P460 Felhasználói kézikönyv v 1.0 Symbol P360/P460 Felhasználói kézikönyv v 1.0 Revízió követés Verzió Dátum Megjegyzés Felel s 1.0 2006.08.29 Alapváltozat Gulyás László 2/21 Tartalomjegyzék Bevezetés... 4 Dokumentációk... 4 A memóriás

Részletesebben

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673, 30/9-593-167 kettős könyvviteli programrendszer v2.0 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy

Részletesebben

Készítette: Citynform Informatikai Zrt.

Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Dokumentumtár Felhasználói kézikönyv Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Tartalomjegyzék "Dokumentumtár" főablak... 4 A dokumentumtár egészére vonatkozó műveletek... 4 Új dokumentum felvétele... 4

Részletesebben

Microsoft Office 2010

Microsoft Office 2010 Dr. Pétery Kristóf Microsoft Office 2010 Mercator Stúdió 2011. Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió

Részletesebben

Intézményi felhasználók karbantartása, jogosultság beállítása. Felhasználói dokumentáció. 1 / 9 oldal

Intézményi felhasználók karbantartása, jogosultság beállítása. Felhasználói dokumentáció. 1 / 9 oldal Intézményi felhasználók karbantartása, jogosultság beállítása Felhasználói dokumentáció v2 1 / 9 oldal Tartalomjegyzék 1 Általános ismertető... 3 1.1 Illetményszámfejtő hely... 3 1.2 Intézményi végpont...

Részletesebben

Elemi alkalmazások fejlesztése IV. Adatbázis-kezelés ActiveX vezérlıkkel - 1

Elemi alkalmazások fejlesztése IV. Adatbázis-kezelés ActiveX vezérlıkkel - 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS ACTIVEX VEZÉRLİK ALKALMAZÁSÁVAL I.... 1 ACTIVEX... 1 ACTIVEX CONTROL... 1 SAJÁT ACTIVEX VEZÉRLİ LÉTREHOZÁSA... 1 circctrl.cpp... 2 Háttérszín tulajdonság hozzárendelése a vezérlıhöz...

Részletesebben

Java Programozás 8. Ea: GUI. Graphical User Interface

Java Programozás 8. Ea: GUI. Graphical User Interface Java Programozás 8. Ea: GUI Graphical User Interface 90/1 B ITv: MAN 2018.02.05 Java GUI 90/2 Minimal version 90/3 GUI Javaban A Java három beépített keretrendszere GUI készítéséhez: AWT Abstract Window

Részletesebben

Pénztárgép Projektfeladat specifikáció

Pénztárgép Projektfeladat specifikáció Pénztárgép Projektfeladat specifikáció 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 2.1 A feladat címe... 3 2.2 A feladat rövid ismertetése... 3 3 Elvárások a feladattal kapcsolatban... 4

Részletesebben

Java felhasználói felület

Java felhasználói felület Java felhasználói felület Közbenső konténerek Elrendezés szervezők Elek Tibor Konténerek Közbenső konténerek - általános célú: +JPanel: egy egyszerű konténer, plussz funkciók nélkül +JScrollPane: az egy

Részletesebben

OBJEKTUM ORIENTÁLT PROGRAMOZÁS JAVA NYELVEN. vizsgatételek

OBJEKTUM ORIENTÁLT PROGRAMOZÁS JAVA NYELVEN. vizsgatételek OBJEKTUM ORIENTÁLT PROGRAMOZÁS JAVA NYELVEN vizsgatételek 1. Az objektumorientált programozás szemlélete, az objektum fogalma 2. Az objektumorientált programozás alapelvei 3. A Java nyelv története, alapvető

Részletesebben

A dokumentum lapméretének és a margóinak a beállítását a menüszalag Lap elrendezése lapján tehetjük meg. Külön állítjuk be a lapméretet.

A dokumentum lapméretének és a margóinak a beállítását a menüszalag Lap elrendezése lapján tehetjük meg. Külön állítjuk be a lapméretet. Részlet a mintából A forrást megnyitjuk a Jegyzettömb segítségével és a szöveget a Vágólap segítségével átmásoljuk az alapértelmezetten megnyíló üres dokumentumba, majd elmentjük a vizsgamappába. Ennek

Részletesebben

Access 2010 Űrlapok és adatelérés

Access 2010 Űrlapok és adatelérés 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Java felhasználói felület

Java felhasználói felület Java felhasználói felület Eseménykezelés Elek Tibor Eseményosztályok Az események előfordulásakor keletkezik egy megfelelő eseményobjektum. Pl. KeyPressed vagy KeyReleased (billentyű lenyomása vagy felengedése)

Részletesebben

Elıírt lépésszámú ciklusok

Elıírt lépésszámú ciklusok Programozás tankönyv VI. Fejezet Elıírt lépésszámú ciklusok Ismétlés a tudás anyja. Hernyák Zoltán 61/312 Az eddig megírt programok szekvenciális mőködésőek voltak. A program végrehajtása elkezdıdött a

Részletesebben

Vényírás. 1. ábra. 1. oldal

Vényírás. 1. ábra. 1. oldal Vényírás Amennyiben sikeresen kitöltöttük és elmentettük a megvizsgált személy ápolási esetét, lehetőségünk van vény felírására, az alábbi módon; 1. ábra A gomb megnyomásával egy legördülő menü tárul elénk,

Részletesebben

Java és web programozás

Java és web programozás Budapesti M szaki Egyetem 2015. 03. 18. 6. El adás Graka Java-ban Emlékezzünk kicsit vissza a tikz-re: \begin{tikzpicture \draw (0,0) node[draw,circle] (S) {s; \draw (3,2) node[draw,circle] (A) {a; \draw

Részletesebben

WSCAD 5 Installáció Tartalomjegyzék Bevezetés... 1 Általános tudnivalók az Installációs terv programrészről... 1 Teljesítményadatok... 2 Munkafelület... 5 Munkafelület... 5 Eszköztárak... 7 Az eszköztárak

Részletesebben

VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI ÜGYVITELI PROGRAMRENDSZER. Váradi László OKTATÁSI SEGÉDANYAG. 2012/13. tanév 2. szemeszter 8. foglalkozás

VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI ÜGYVITELI PROGRAMRENDSZER. Váradi László OKTATÁSI SEGÉDANYAG. 2012/13. tanév 2. szemeszter 8. foglalkozás Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar SAP Business One 8.82 VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI ÜGYVITELI PROGRAMRENDSZER Váradi László Formatált keresés OKTATÁSI SEGÉDANYAG 2012/13. tanév 2. szemeszter 8. foglalkozás

Részletesebben

Kisvállalkozások könyvelése. Infotéka Kft. programjaival

Kisvállalkozások könyvelése. Infotéka Kft. programjaival A Kisvállalkozások könyvelése Könyvelés a gyakorlatban (Perfekt, 2014) című könyv esettanulmányának megoldása az Infotéka Kft. programjaival Készítette: Hauserné Dénes Éva A programok letölthetők: http://infoteka.hu/ugyviteli-szoftverek/

Részletesebben

Hello World Servlet. Készítsünk egy szervletet, amellyel összeadhatunk két számot, és meghívásakor üdvözlőszöveget ír a konzolra.

Hello World Servlet. Készítsünk egy szervletet, amellyel összeadhatunk két számot, és meghívásakor üdvözlőszöveget ír a konzolra. Hello World Servlet Készítsünk egy szervletet, amellyel összeadhatunk két számot, és meghívásakor üdvözlőszöveget ír a konzolra. Hozzunk létre egy Dynamic Web projectet File New Other itt a következőket

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ ÉS E-KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése felhíváshoz Felhívás kódszáma: VP2-6.3.1-16 Verziószám: 0.1 2016. március 30. Tartalom

Részletesebben

Eseménykezelés Java környezetben, AWT alapok

Eseménykezelés Java környezetben, AWT alapok Java programozási nyelv 2007-2008/ősz 4. óra Eseménykezelés Java környezetben, AWT alapok Felhasználói felületek Eseménykezelés AWT ablakozó rendszer legradi.gabor@nik.bmf.hu szenasi.sandor@nik.bmf.hu

Részletesebben

P-GRADE fejlesztőkörnyezet és Jini alapú GRID integrálása PVM programok végrehajtásához. Rendszerterv. Sipos Gergely sipos@sztaki.

P-GRADE fejlesztőkörnyezet és Jini alapú GRID integrálása PVM programok végrehajtásához. Rendszerterv. Sipos Gergely sipos@sztaki. P-GRADE fejlesztőkörnyezet és Jini alapú GRID integrálása PVM programok végrehajtásához Rendszerterv Sipos Gergely sipos@sztaki.hu Lovas Róbert rlovas@sztaki.hu MTA SZTAKI, 2003 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola

Széchenyi István Szakképző Iskola A SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS EMELT SZINTŰ ISKOLAI PROGRAMJA 11-12. évolyam Érvényes a 2003-2004-es tanévtől felmenő rendszerben Átdolgozva, utolsó módosítás: 2004. április 26. Az

Részletesebben

VIII. Szálak és animáció

VIII. Szálak és animáció VIII. Szálak és animáció 1. Bevezetés A mai korszerő operációs rendszerek multiuser-multitask rendszerek. Tehát az operációs rendszer egyszerre több feladattal is foglalkozik. Gondoljunk csak arra, hogy

Részletesebben

El zetes Beállítások SL AUTOMATIKA KEZELÉSI ÚTMUTATÓ SL AUTOMATIKA KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

El zetes Beállítások SL AUTOMATIKA KEZELÉSI ÚTMUTATÓ SL AUTOMATIKA KEZELÉSI ÚTMUTATÓ El zetes Beállítások programozási körülmények között, egyszer megnyomva az aktuális zóna m ködése állítható le. Gyors egymásutánban kétszer megnyomva az aktuálisan futó program állítható le. 7. Az ENTER/YES

Részletesebben

KEZELÉSI SZABÁLYZAT. K&H tőkét részben előre fizető származtatott zártvégű értékpapír befektetési alap

KEZELÉSI SZABÁLYZAT. K&H tőkét részben előre fizető származtatott zártvégű értékpapír befektetési alap KEZELÉSI SZABÁLYZAT a K&H tőkét részben előre fizető származtatott zártvégű értékpapír befektetési alap befektetési jegyeinek nyilvános forgalomba hozatalához a Kezelési szabályzatot jóváhagyó Pénzügyi

Részletesebben

Bonobo: A GNOME CORBA alapú komponens-megoldása Unixokra

Bonobo: A GNOME CORBA alapú komponens-megoldása Unixokra Bonobo: A GNOME CORBA alapú komponens-megoldása Unixokra Érdi Gergő 2000.09.25. Kivonat A Unix rendszerek alapvető segédprogramjait jellemző tegyél egy dolgot, de azt helyesen, és

Részletesebben

Objektumorientált programozás C# nyelven

Objektumorientált programozás C# nyelven Objektumorientált programozás C# nyelven 1. rész Osztályok és objektumok Mezık és metódusok Konstruktor és destruktor Névterek és hatókörök Láthatósági szintek Osztály szintő tagok Beágyazott osztályok

Részletesebben

.NET Microsoft.Net Framework

.NET Microsoft.Net Framework 1.oldal.NET Microsoft.Net Framework Előadás jegyzet Előadó: Pócza Krisztián ELTE,2008.NET Framework alapjai Hasznos tudnivalók A jegyzet Pócza Krisztián.NET Framework és Programozása I. című előadása alapján

Részletesebben

Java I. A Java programozási nyelv

Java I. A Java programozási nyelv Java I. A Java programozási nyelv története,, alapvető jellemzői Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2007. 02. 12. Java I.: Történet, jellemzők, JDK JAVA1 / 1 Egy kis történelem

Részletesebben

NeoSzámla Használati Útmutató. Verziószám: 2014/Q2 Kelt: 2014.07.15. neoszamla.hu info@neoszamla.hu 06 30 535 2181

NeoSzámla Használati Útmutató. Verziószám: 2014/Q2 Kelt: 2014.07.15. neoszamla.hu info@neoszamla.hu 06 30 535 2181 NeoSzámla Használati Útmutató Verziószám: 2014/Q2 Kelt: 2014.07.15 neoszamla.hu info@neoszamla.hu 06 30 535 2181 Tartalom Szolgáltatói adatok... 3 Kiállítható számlák... 3 Regisztráció... 3 A vállalkozás

Részletesebben

Kitöltési útmutató a muzeális intézményekről szóló OSAP 1444-es adatgyűjtő kérdőívhez

Kitöltési útmutató a muzeális intézményekről szóló OSAP 1444-es adatgyűjtő kérdőívhez Kitöltési útmutató a muzeális intézményekről szóló OSAP 1444-es adatgyűjtő kérdőívhez Általános tudnivalók Az adatszolgáltatás a 340/2012. (XII.5.) kormányrendelettel módosított 288/2009. (XII.15.) kormányrendelet

Részletesebben

3. gyakorlat. 1/7. oldal file: T:\Gyak-ArchiCAD19\EpInf3_gyak_19_doc\Gyak3_Ar.doc Utolsó módosítás: 2015.09.17. 22:57:26

3. gyakorlat. 1/7. oldal file: T:\Gyak-ArchiCAD19\EpInf3_gyak_19_doc\Gyak3_Ar.doc Utolsó módosítás: 2015.09.17. 22:57:26 3. gyakorlat Kótázás, kitöltés (sraffozás), helyiségek használata, szintek kezelése: Olvassuk be a korábban elmentett Nyaraló nevű rajzunkat. Készítsük el az alaprajz kótáit. Ezt az alsó vízszintes kótasorral

Részletesebben

A DITAL honlap kezelése (www.dital.hu)

A DITAL honlap kezelése (www.dital.hu) A DITAL honlap kezelése (www.dital.hu) A honlapot regisztrálás nélkül is lehet böngészni, viszont a könyvek részletes információi és a letöltés csak regisztrációt követően a Belépés vagy regisztráció gombra

Részletesebben

NFSZ INTEGRÁLT INFORMÁCIÓS RENDSZER KTK KÖZFOGLALKOZTATÁSI TÁMOGATÁSOK KERETRENDSZERE. Országos közfoglalkoztatási program

NFSZ INTEGRÁLT INFORMÁCIÓS RENDSZER KTK KÖZFOGLALKOZTATÁSI TÁMOGATÁSOK KERETRENDSZERE. Országos közfoglalkoztatási program NFSZ INTEGRÁLT INFORMÁCIÓS RENDSZER KTK KÖZFOGLALKOZTATÁSI TÁMOGATÁSOK KERETRENDSZERE Országos közfoglalkoztatási program FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 2016. február 16. 2016.02.16. 1 Dokumentum adatlap Projekt/modul

Részletesebben

Java Programozás 4. Gy: Java GUI. Tipper, MVC kalkulátor

Java Programozás 4. Gy: Java GUI. Tipper, MVC kalkulátor Java Programozás 4. Gy: Java GUI Tipper, MVC kalkulátor 15/1 B ITv: MAN 2018.03.10 1. Feladat: Tipper Készítsük el a tippelős programunk grafikus változatát. Az üzleti logika kódja megvan, a felület pedig

Részletesebben

Programozás III CSOMAGOK. Az összetartozó osztályok és interfészek egy csomagba (package) kerülnek.

Programozás III CSOMAGOK. Az összetartozó osztályok és interfészek egy csomagba (package) kerülnek. Programozás III CSOMAGOK Az összetartozó osztályok és interfészek egy csomagba (package) kerülnek. A Java is csomagok halmaza: csomagokban van a fejlesztő környezet és az osztálykönyvtárak is: rt.jar fájl

Részletesebben

KELE3. Felhasználói kézikönyv

KELE3. Felhasználói kézikönyv KELE3 Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés 9 Üdvözlet 9 Kezdetek 10 Rendszerkövetelmények 10 Kérdések, észrevételek 10 Telepítés 10 Frissítések 10 A program használata 11 Bejelentkezés 11 Automatikus

Részletesebben

Általános Üzleti Feltételek Lyoness Ügyfelek számára 2014. november

Általános Üzleti Feltételek Lyoness Ügyfelek számára 2014. november Általános Üzleti Feltételek Lyoness Ügyfelek számára 2014. november Preambulum A CH-9470 Buchs, Bahnhofstrasse 22. alatti székhelyű és a St. Gallen kanton cégjegyzékébe CH 170.3.026.427-4 számon bejegyzett

Részletesebben

Az Összetett hálózatok vizsgálata elektronikus tantárgy részletes követeleményrendszere

Az Összetett hálózatok vizsgálata elektronikus tantárgy részletes követeleményrendszere Az Összetett hálózatok vizsgálata elektronikus tantárgy részletes követeleményrendszere Horváth Árpád 2014. február 7. A tárgy célja: Az összetett hálózatok fogalomrendszerének használata a tudomány több

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

JOGI ADATBANK CompLex.hu. Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten.

JOGI ADATBANK CompLex.hu. Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten. JOGI ADATBANK CompLex.hu Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten. BEVEZETŐ Tisztelt Ügyfelünk! Dr. Ződi Zsolt szerkesztőség igazgató A 21. század új kihívásokkal néz szembe. A változások

Részletesebben

KR TITKOSÍTÓ PROGRAM. Felhasználói leírás. v1.3 2008. március 12.

KR TITKOSÍTÓ PROGRAM. Felhasználói leírás. v1.3 2008. március 12. KR TITKOSÍTÓ PROGRAM Felhasználói leírás v1.3 2008. március 12. TARTALOMJEGYZÉK 1 BEVEZETÉS...3 1.1 FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS LEÍRÁSOK... 3 2 ALAPFOGALMAK...4 Programban használt

Részletesebben

X10 mini pro. Kibővített használati útmutató

X10 mini pro. Kibővített használati útmutató X10 mini pro Kibővített használati útmutató Tartalomjegyzék Felhasználótámogatás...6 A telefonon elérhető használati útmutató...6 Felhasználótámogatási alkalmazás...6 Nagyszerű, új élmények. Fedezze fel!...6

Részletesebben

Programozás II gyakorlat. 4. Öröklődés

Programozás II gyakorlat. 4. Öröklődés Programozás II gyakorlat 4. Öröklődés Feladat Egy játékfejlesztő cég olyan programot fejleszt, amely nyilvántartja az alkalmazottai adatait. Tároljuk minden személy: Nevét (legfeljebb 50 karakter) Születési

Részletesebben

A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II.

A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II. A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II. Prof. Dr. Cselényi József Dr. Illés Béla PhD. egyetemi tanár tanszékvezető egyetemi docens MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási

Részletesebben

VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI ÜGYVITELI PROGRAMRENDSZER. Váradi László OKTATÁSI SEGÉDANYAG. XIII. kötet

VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI ÜGYVITELI PROGRAMRENDSZER. Váradi László OKTATÁSI SEGÉDANYAG. XIII. kötet SAP Business One 8.82 VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI ÜGYVITELI PROGRAMRENDSZER Váradi László Szervizhívások kezelése, bizonylatok és beszámolók OKTATÁSI SEGÉDANYAG XIII. kötet Budapest, 2012 Váradi László: Szervizhívások

Részletesebben

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban 2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban változtatja meg a magyarok által választható és vásárolható

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ ÉS E-KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai

Részletesebben

Café. Hírek Újdonságok Nyelvtanulás Ingyenes próbaleckék

Café. Hírek Újdonságok Nyelvtanulás Ingyenes próbaleckék Café Hírek Újdonságok Nyelvtanulás Ingyenes próbaleckék ELO HÍREK Angol nyelv az üzle életben Megújult tartalommal már kompletten is megrendelhető az Angol nyelv az üzleti életben tananyagsorozatunk! Az

Részletesebben