Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja"

Átírás

1 Hivatalos értesítő Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Magyarország / Hungary

2 Köszöntő! 2010-ben elkezdődik Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, több szakmai szervezet összefogásával Európai Uniós irányelvek alapján. Az Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program (European National Helathcare Program) által és a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által koordinált Szív és Érrendszeri betegségek, megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjával konszenzusos együttműködésével valósul meg a programsorozat. A program hivatalos megnyitója és az országos sajtótájékoztató időpontja: Magyar Kórházszövetség Kongresszusa április óra Eger (Hotel Eger Park előtti lezárt terület) A további helyszínek és időpontok a hivatalos megnyitó után lesznek elérhetőek április 21-től a web oldalon, valamint a média segítségével az országos és helyi médiacsatornákon. BOLDOGSÁG? A program célja az egészség megőrzése, betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása a legkorszerűbb eszközökkel. Mindennapi életünkben fontos szerepet játszik a boldogság, a munka, a karrier, a szórakozás, a hobbi és az öröm, de a legfontosabb az egészség mindenek előtt ÖRÖM? MUNKA? A program között éves szinten, 125 helyszínen végez átfogó vizsgálatokat, prevenciót és életmód tanácsadást, érintve ezzel fiatalokat, családosokat, nyugdíjasokat és mindenkit, aki fontosnak tartja az egészségét. A programot ajánljuk, mindazoknak, akik szeretnének egy átfogó vizsgálatot egészségi állapotukról az Európai Unióban használt korszerű vizsgálati eszközökkel mindezt egy helyen és egy időben, azonnali kiértékeléssel, a 10 éves programidőszak alatt folyamatos ellenőrzési lehetőséggel. Természetesen azoknak is akik számára fontos a megelőzés és szeretnék megismerni az egészséges életmóddal kapcsolatos lehetőségeket. HOBBI? Egészség mindenek előtt... KARRIER? Várjuk szeretettel a szűrőprogram helyszínein. Szervezők és a program szakmai bizottsága SZÓRAKOZÁS?

3 Program Tájékoztató 2010-ben elkezdődik Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, több szakmai szervezet összefogásával Európai Uniós irányelvek alapján. Az Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program (European National Helathcare Program) által és a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által koordinált Szív és Érrendszeri betegségek, megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjával konszenzusos együttműködésével valósul meg a programsorozat. A program célja az egészség megőrzése a betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása a legkorszerűbb eszközökkel. Mindennapi életünkben fontos szerepet játszik a boldogság, a munka, a karrier, a szórakozás, a hobbi és az öröm, de a legfontosabb az egészség mindenek előtt A program éves szinten, 125 helyszínen végez átfogó vizsgálatokat, prevenciót és életmód tanácsadást, érintve ezzel fiatalokat, családosokat, nyugdíjasokat és mindenkit, aki fontosnak tartja az egészségét. ISKOLÁK MULTINACIONÁLIS CÉGEK KIEMELT FESZTIVÁLOK 10 év Évente 125 helyszín ÖNKORMÁNYZATI RENDEZVÉNYEK KÓRHÁZAK ÉS SZAKRENDELŐK Az Európai Unióban a lakosság egészségi állapotának romlása, egyes betegségek gyakori megjelenése lévén egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a prevencióra. Ehhez a megelőzéshez és a már kialakult betegségek, korszerű és magas színvonalú kezeléshez nyújt segítséget a program. AZ EGÉSZSÉGÜGY KÜLÖNBÖZŐ SZAKMAI KONGRESSZUSAI KAPCSOLÓDÁS PREVENCIÓS PROGRAMOKKAL A közötti program segít a lakosság egészségi állapotának folyamatos megfigyelésében, beteg orvos kapcsolatok találkozásában, az egészségvédelem több dimenziós megismerésében. A program a szűrések mellett, külön figyelmet fordít a társadalom egészségét fenyegető káros jelenségekre:dohányzás, alkohol, a mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, elhízás melyek életmód tanácsadással megelőzhetőek. Az életmód tanácsadás részeként a program szakmai és civil szervezetek együttműködésével érinti és bemutatja a lakosság részére az elsősegély nyújtás főbb elemeit az újraélesztéstől az otthoni égési sebek ellátásáig. Segít megismerni és megelőzni a lakosság részére olyan a Magyar társadalmat kiemelten érintő jelenségeket: mint a szív és érrendszeri megbetegedés, szívinfarktus, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterin, légúti megbetegedések, asztma és allergia, dohányzás, és nem utolsó sorban az elhízással kapcsolatos prevenciót. Bemutatva az egészséges táplálkozás lehetőségeit, a pihenés, rekreáció és wellness egészségtudatos életmódot A programot ajánljuk, mindazoknak, akik szeretnének egy átfogó vizsgálatot egészségi állapotukról az Európai Unióban használt korszerű vizsgálati eszközökkel mindezt egy helyen és egy időben, azonnali kiértékeléssel, a 10 éves programidőszak alatt folyamatos ellenőrzési lehetőséggel. Természetesen azoknak is akik számára fontos a megelőzés és szeretnék megismerni az egészséges életmóddal kapcsolatos lehetőségeket.

4 A programban szereplő átfogó vizsgálatok: Egészség könyv Kardiológia, Hipertónia Szív és érrendszeri vizsgálat Vérnyomásmérés Tüdőgyógyászat Spirometria COPD teszt Szén monoxid mérés Pulse oximetria Éves szinten több ezer elvégzett vizsgálatnak és regisztrált adatoknak köszönhetően a vizsgálati eredmények tükrében látszódik a lakosság egészségi állapotának alakulása az ország egész területén. Kiértékelő lap (minta) Belgyógyászat Vércukorszint mérés Koleszterinszint mérés Húgysavszint mérés Kontinencia teszt SDS pajzsmirigy vizsgálat SDS allergia vizsgálat SDS arcüreg vizsgálat SDS foggóc vizsgálat Test analízis Magasság mérés Haskörfogat mérés Csípőkörfogat mérés Súly, Cél súly meghatározás Testzsír tömeg Vázizom tömeg Csontritkulás 2010 Nő Férfi Lakhely (megye szerint): Életkor: Dohányos: igen nem Rendszeres mozgás, sport: igen nem KARDIOLÓGIA, HIPERTÓNIA SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI VIZSGÁLAT (ECG) VÉRNYOMÁSMÉRÉS BELGYÓGYÁSZAT VÉRCUKORSZINT MÉRÉS KOLESZTERINSZINT MÉRÉS HÚGYSAVSZINT MÉRÉS KONTINENCIA TESZT SDS PAJZSMIRIGY VIZSGÁLAT SDS ALLERGIA VIZSGÁLAT SDS ARCÜREG VIZSGÁLAT SDS FOGGÓC VIZSGÁLAT INKONTINENCIA TESZT 0-3 PONT 4-7 PONT 8-17 PONT Megjegyzés: AZ ÖN EREDMÉNYE AZ ÖN EREDMÉNYE KIÉRTÉKELÉS MEGFELELŐ ELTÉRŐ ÉRTÉK ÉRTÉK KIÉRTÉKELÉS MEGFELELŐ ELTÉRŐ ÉRTÉK ÉRTÉK TÜDŐGYÓGYÁSZAT SPIROMETRIA (LÉGZÉSFUNKCIÓ) COPD TESZT SZÉN MONOXID MÉRÉS PULSE OXIMETRIA (VÉR OXIGÉN VIZSGÁLAT) TEST ANALÍZIS MAGASSÁG MÉRÉS (cm) HASKÖRFOGAT MÉRÉS (cm) CSÍPŐKÖRFOGAT MÉRÉS (cm) SÚLY (kg) CÉL SÚLY (kg) TESTZSÍR TÖMEG (kg) VÁZIZOM TÖMEG (kg) CSONTRITKULÁS (pont) AZ ÖN EREDMÉNYE AZ ÖN EREDMÉNYE KIÉRTÉKELÉS MEGFELELŐ ELTÉRŐ ÉRTÉK ÉRTÉK KIÉRTÉKELÉS MEGFELELŐ ELTÉRŐ ÉRTÉK ÉRTÉK A vizsgálatok eredményei tájékoztató jellegűek, kérdés esetén konzultáljon kezelőorvosával. A programban szereplő vizsgálatok változásának jogát fenntartjuk! A havi példányban megjelenő 30 oldalas egészség könyv segítségével a lakosság folyamatosan nyomon követheti saját egészségi állapotának alakulását és megismerheti az egészségmegőrzés és az egészséges életmód lehetőségeit. Az ingyenes egészség könyvet keresse: gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban, háziorvosi rendelőkben, kórházakban, önkormányzatoknál és a szűrőprogram helyszínein. Kérje kezelőorvosa és gyógyszerésze segítségét!

5 Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Szakmai szervezetek a programban: Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Szakmai - koordinációs bizottság Dankovics Gergely (Programigazgató, Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program alelnöke) Dr. Kiss István (Magyar Hypertonia Társaság elnöke, MOTESZ elnöke, Szív és érrendszeri megbetegedések, megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjának elnöke) Prof Dr. Kékes Ede Dr. Balogh Sándor Prof Dr. Hajnal Ferenc Dr. Papp Renáta (Orvos igazgató, Magyar Hypertonia Társaság elnökségi tag) (Országos Alapellátási Intézet Főigazgatója) (Ph.D, med.habil. az orvostudomány kandidátusa) (European Union of General Practitioners főtitkára, Módszertani osztályvezető OALI) A programmal együttműködő szakmai szervezetek vezetői szakmai bizottságot alkotnak, mely bizottság közös erővel támogatja, és szakmai elképzeléseiket beépíti a közötti időszakban megvalósuló Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjába az Egészség mindenek előtt programba. Dr. Barna István (Magyar Hypertónia Társaság Titkára) Dr. Balogh Zoltán (Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke) Dr. Kubányi Jolán (Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke) Dr. Varga Ferenc (Magyar Kórházszövetség elnöke) Szlovákné Bandula Ilona (Magyar Kórházszövetség ügyvivője) Selymes Erik (Magyar Vöröskereszt főigazgatója) Polacsek Györgyi (Magyar Vöröskereszt szakmai vezető) Dr. Horváth Tamás (Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke) Dr. Zalai Károly (Magyar Gyógyszerészi Kamara főtitkára) Kincses János (Magyarországi Cukorbetegek Országos Szövetség elnöke) Dr. Nagy András (Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke) Prof Dr. Somfay Attila (Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke) Prof Dr. Halmy László (Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke) Dr. Mikola Bálint (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke) Dr. Samu Antal (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alelnöke) Dr. Potocsny Mária (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének budapesti elnöke) Mikéné Bodor Mária (Rákbetegek Országos Szövetsége elnöke) Dr. Gritz Arnoldné (Head of Department of Healtheducation) Dr. Szüle Endre (INKO fórum elnöke) Prof Dr. Simon Tamás (Magyar Rákellenes Liga elnöke) Dankovics Gyula (Pénzügyi és finanszírozási csoportvezető) Beke András (Kommunikációs és PR igazgató) Virág Gyöngyi (Központi koordinációs csoportvezető) Küri István (Központi projekt koordinátor)

6 A program szakmai bizottsága január 27-én tartotta szakmai értekezletét, melyen a program periódusra vonatkozó irányelvek, programtematika és program protokoll került kidolgozásra és elfogadásra. A értekezleten 18 szakmai szervezet vezetői írták alá a program közötti időszakra vonatkozó alapító emléklapot. Az értekezletet Dr. Kiss István (Magyar Hypertonia Társaság elnöke, MOTESZ elnöke, Szív és érrendszeri megbetegedések, megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjának elnöke) és Dankovics Gergely (Programigazgató, Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program alelnöke) nyitotta meg.

7 A program gyakorlati működése: Speciális szűrőkamion Európai Unióban használt korszerű vizsgálati eszközök Átfogó szűrővizsgálatok Gyors, hiteles vizsgálati eredmények, azonnali kiértékelés SZŰRŐPROGRAM PREVENCIÓ Folyamatos nyomon követés Napi 300 ember részére vizsgálati lehetőség Évi 125 helyszín Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Speciális szűrőkamion az Európai Unióban használt korszerű vizsgálati eszközökkel Szűrőkamion belső látványterv Magyarázat 1 Szűrőkamion bejárat 2 Várótér 3 LCD TV-k 4 Vészkijárat 5 Raktár, mosdó 6 Vizsgáló SDS vizsgálat: pajzsmirigy, arcüreg, foggóc, allergia 7 Vizsgáló spirometria, szénmonoxid mérés, COPD teszt 8 Vizsgáló vércukor, koleszterin, húgysavszint mérés 9 Vizsgáló teljes testanalízis: súly, cél súly meghatározás, testzsír tömeg, vázizom tömeg, csontritkulás 10 Vizsgáló vérnyomás, szív és érrendszeri vizsgálat, pulse oximetria vizsgálat 11 Vizsgáló kontinencia teszt Megjegyzés: 6 7 A program nagy előnye, hogy az átfogó vizsgálatok egy MEGELŐZÉS ÉLETMÓD TANÁCSADÁS helyen és egy időben, azonnali kiértékeléssel elkészülnek. A 10 éves programidőszak alatt folyamatos ellenőrzési lehetőséget vehet igénybe a lakosság a havi pél- 5 dányban megjelenő 30 oldalas egészség könyv segít- Szív és érrendszeri megbetegedések, szívinfarktus magas vérnyomás Cukorbetegség, magas koleszterin, elhízás Légúti megbetegedések, asztma, allergia, dohányzás Elsősegélynyújtás, otthoni égési balesetek Egészséges táplálkozás Pihenés és rekreáció Wellness egészségtudatos életmód ségével folyamatosan nyomon követheti saját egészségi állapotának alakulását és megismerheti az egészségmegőrzés és az egészséges életmód lehetőségeit. Éves szinten több ezer elvégzett vizsgálat és regisztrált adatnak köszönhetően a vizsgálati eredmények tükrében látszódik a lakosság egészségi állapotának alakulása az ország egész területén.

8 ÖRÖM? HOBBI? BOLDOGSÁG? mindenek előtt... SZÓRAKOZÁS? MUNKA? KARRIER? Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Szűrőkamion külső látványterv 4 5 Egészség 3 (a kép illusztáció) Magyarázat 1 Műfüves terület 2 Beléptető pont 3 Szűrőkamion bejárat 4 Szakmai szervezetek logói (a kamion mindkét oldalán) 5 Szponzorok logói (a kamion mindkét oldalán) 6 Gyerek játszótér - egészséges életmód gyerekeknek 7 Külső várórész 8 Szponzori standok 9 Életmód tanácsadás Megjegyzés Az életmód tanácsadás részeként a program szakmai és civil szervezetek együttműködésével érinti és bemutatja a lakosság részére az elsősegély nyújtás főbb elemeit az újraélesztéstől az otthoni égési sebek ellátásáig. Segít megismerni és megelőzni a lakosság részére olyan a Magyar társadalmat kiemelten érintő jelenségeket: mint a szív és érrendszeri megbetegedés, szívinfarktus, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterin, légúti megbetegedések, asztma és allergia, dohányzás, és nem utolsó sorban az elhízással kapcsolatos prevenciót. Bemutatva egészséges táplálkozás lehetőségeit, a pihenés, rekreáció és wellness egészségtudatos életmódot és lehetőségeit. Minden jog fenntartva European National Healthcare Program Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program Egészség mindenek előtt egészségvédelmi szűrőprogram Központi koordináció Magyarország, Dermatron: H-2000 Szentendre, Deli Antal út 39/4 Információs telefonszám: (+36) Web: info@egeszsegprogram.eu

Prof. Dr. Kiss István. Dankovics Gergely MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON

Prof. Dr. Kiss István. Dankovics Gergely MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Prof. Dr. Kiss István Szakmai Bizottság elnöke Dankovics Gergely Programigazgató Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 European National

Részletesebben

Dankovics Gergely. Dr. Barna István MÁESZ ÚJDONSÁGOK 2019 MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA

Dankovics Gergely. Dr. Barna István MÁESZ ÚJDONSÁGOK 2019 MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Dankovics Gergely Programigazgató Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-2030 Dr. Barna István Szakmai Bizottság elnöke Magyarország átfogó

Részletesebben

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 www.egeszsegprogram.eu EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A Programban résztvevők egészségi állapotára irányuló statisztikai jelentés Projekt:

Részletesebben

KIS KÖNYV AZ EGÉSZSÉGÉRT

KIS KÖNYV AZ EGÉSZSÉGÉRT KIS KÖNYV AZ EGÉSZSÉGÉRT Elkezdődött Magyarország ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA több szakmai szervezet összefogásával Az egészség egy életen át egészségvédelmi szűrőprogram célja az egészség megőrzése,

Részletesebben

Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Sajtóközlemény 2011. Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 144 helyszín, közel fél millió vizsgálat, elkeserítő szűrési adatok, ez a 2010 év statisztikája. Tovább folytatódik

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A évi Egészségnappal összefüggő kérdésekről

ELŐTERJESZTÉS. A évi Egészségnappal összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/242, 244 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS A 2018. évi Egészségnappal

Részletesebben

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 www.egeszsegprogram.eu V. Jubileumi Népegészségügyi Konferencia Megnyitó 2014. PROGRAMFÜZET Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

Részletesebben

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 Beszámoló értékelés. 2012. július 2013. július

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 Beszámoló értékelés. 2012. július 2013. július Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 Beszámoló értékelés 2012. július 2013. július A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja projekt keretében szakemberek 2010 és 2020

Részletesebben

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 www.egeszsegprogram.eu VII. Népegészségügyi Konferencia Megnyitó 2016. PROGRAMFÜZET Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010

Részletesebben

Munkacsoporti Megbeszélések 2016.

Munkacsoporti Megbeszélések 2016. Munkacsoporti Megbeszélések 2016. Helyszín: Aesculap Akadémia, 1115 Budapest, Halmi út 20-22. Időpontok: 2016. január 27. 10.00 valamint 2016. január 27. 14.00 Tisztelt Bizottsági Tagok, Együttműködő Szakmai

Részletesebben

Fókuszban a Megelőzés éve A SZŰRŐVIZSGÁLAT ÉLETET MENTHET!

Fókuszban a Megelőzés éve A SZŰRŐVIZSGÁLAT ÉLETET MENTHET! Fókuszban a Megelőzés éve 2018-2019 A SZŰRŐVIZSGÁLAT ÉLETET MENTHET! Az elmúlt esztendők nagyszabású munkája és sikerei után 2018- ban ismételten országjáró körútjára indul Magyarország átfogó egészségvédelmi

Részletesebben

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei. Homonnai Balázs ACNIELSEN

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei. Homonnai Balázs ACNIELSEN IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei Homonnai Balázs ACNIELSEN Programstatisztika 2010-2011-2012 Összesen 528 helyszínen o 2010: 144 o 2011: 191 o 2012:

Részletesebben

A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2007. január 18-án minősített rendezvények

A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2007. január 18-án minősített rendezvények A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2007. január 18-án minősített rendezvények Címe: Debreceni Aneszteziológiai Napok Szervező: Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék Helyszín: Hotel

Részletesebben

Az apró munka és szakmai háttere: a MOTESZ MADOFE Program

Az apró munka és szakmai háttere: a MOTESZ MADOFE Program X. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és V. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia, 2008. szeptember 18-20., Balatonfüred Egészségpolitika I. Szekció, 2008. szeptember 19. Az apró munka és

Részletesebben

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 www.egeszsegprogram.eu VI. Népegészségügyi Konferencia Megnyitó 2015. PROGRAMFÜZET Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020

Részletesebben

MEGHÍVÓ. VIII. NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KONFERENCIA Megnyitó 2017

MEGHÍVÓ. VIII. NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KONFERENCIA Megnyitó 2017 MEGHÍVÓ VIII. NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KONFERENCIA Megnyitó 2017 Helyszín: Aesculap Akadémia, 1115 Budapest, Halmi út 20-22. Időpont: 2017. február 23, 9.30-13.00 Tisztelt Bizottsági Tagok, Kedves Vendégek, Együttműködő

Részletesebben

Igénylési és Támogatási Projekt

Igénylési és Támogatási Projekt Program a Magyar Társadalomért Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 www.egeszsegprogram.eu Igénylési és Támogatási Projekt Magyarországon működő cégek munkavállalóinak egészségi

Részletesebben

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Pádár Katalin

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Pádár Katalin III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei Pádár Katalin Programstatisztika 2010-2011 Összesen 332 helyszínen o 2010: 144 o 2011: 192 1 229 616 átfogó vizsgálat

Részletesebben

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ A Generali modern, új-generációs diagnosztikai berendezésekkel felszerelt szűrőbuszai hétről hétre más és más városba látogatnak el, hogy az érintett páciensek gyorsan, szakszerűen

Részletesebben

A népegészségügyi szűrővizsgálatok lehetőségei és eredményei Dr.habil.Barna István MHT titkára 2010. November 10. Magyar Tudomány Ünnepe

A népegészségügyi szűrővizsgálatok lehetőségei és eredményei Dr.habil.Barna István MHT titkára 2010. November 10. Magyar Tudomány Ünnepe A népegészségügyi szűrővizsgálatok lehetőségei és eredményei Dr.habil.Barna István MHT titkára 2010. November 10. Magyar Tudomány Ünnepe Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Szűrőkamion Korszerű

Részletesebben

Szív és Érrendszeri Nemzeti Program A MÁESZ Program szerepe a népegészségügyben

Szív és Érrendszeri Nemzeti Program A MÁESZ Program szerepe a népegészségügyben MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA 2010-2020 IV. Népegészségügyi Konferencia, 2013. február 27., Aesculap Akadémia, Budapest Szív és Érrendszeri Nemzeti Program A MÁESZ Program szerepe

Részletesebben

Veszprémben is megszólalt a Szívhang

Veszprémben is megszólalt a Szívhang Betegszoba 2011.04.28. http://www.betegszoba.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/veszpremben_is_megszolalt_a_szivhang/ A Szívhang program a következő állomásán is elérte célját, hiszen a Petőfi Színház színészeinek

Részletesebben

Szűrőprogram

Szűrőprogram Bp. XV. Önkormányzat Dr. Vass László Eü. Intézmény Főigazgató főorvos: Dr. Sólyom Olimpia Szűrőprogram 2013-2017 Kampányvezető: Dr. Wallner Éva XX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XV. Országos

Részletesebben

Előadó: Meggyes Péter

Előadó: Meggyes Péter MOB Sportiskolai program szakmai konferencia Köznevelési típusú sportiskolai általános- és középiskolák részére 2014.04.15 healthmap egészségfejlesztő program gyerekeknek Előadó: Meggyes Péter healthmap

Részletesebben

A SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI NEMZETI PROGRAM tevékenysége és eredményei 2006-2010 között

A SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI NEMZETI PROGRAM tevékenysége és eredményei 2006-2010 között A SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI NEMZETI PROGRAM tevékenysége és eredményei 2006-2010 között Prof. Dr. Kiss István Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége SZÉNP Programtanácsának elnöke 1 SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI

Részletesebben

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve egészségnevelési tevékenységének bemutatása Készítette: dr Szűcs Erzsébet, dr. Cornides

Részletesebben

EGÉSZSÉGSZERVEZÉS FEJLESZTÉSEI A GYAKORLATI TAPASZTALATOK TÜKRÉBEN KONFERENCIA EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT PROJEKT

EGÉSZSÉGSZERVEZÉS FEJLESZTÉSEI A GYAKORLATI TAPASZTALATOK TÜKRÉBEN KONFERENCIA EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT PROJEKT EGÉSZSÉGSZERVEZÉS FEJLESZTÉSEI A GYAKORLATI TAPASZTALATOK TÜKRÉBEN KONFERENCIA EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT PROJEKT 2015.11.27. TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001 Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi

Részletesebben

A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó dohányzásmentes nyílt napja

A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó dohányzásmentes nyílt napja Ne légy a rabja! A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó dohányzásmentes nyílt napja 2008. április 25. Duna Palota Próbált már leszokni a dohányzásról? Vagy úgy gondolja, hogy akkor hagyja abba, amikor

Részletesebben

X. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és V. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2008. szeptember 18-20.

X. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és V. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2008. szeptember 18-20. 10:00 Megnyitó X. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia 10:10-12:15 Innováció az egzségügyben blokk 2008. szeptember 18. csütörtök Dr. Kaló Zoltán programigazgató (ELTE TáTK, Egzség-gazdaságtani

Részletesebben

innen indul. Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG Higgy magadban. Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok és menedzserszûrések vállalatoknak

innen indul. Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG Higgy magadban. Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok és menedzserszûrések vállalatoknak Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG innen indul. UNIQA Mobil Egészségközpont Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok és menedzserszûrések vállalatoknak Higgy magadban. Az egészség a megelőzéssel és a korszerű diagnosztikával

Részletesebben

érkezés a Balatonszepezdi Népfőiskolára: 8252 Balatonszepezd, Árpád u. 10. Résztvevők száma minimum Balatonszepezdi Népfőiskola

érkezés a Balatonszepezdi Népfőiskolára: 8252 Balatonszepezd, Árpád u. 10. Résztvevők száma minimum Balatonszepezdi Népfőiskola Kedvezményezett : Projektazonosító: Projektidőszak: Program típus TÁMOP-6.2-11/1-2012-1253 2013.09.01-2014.06.30 Bibó István i Alapítvány Program neve/címe: 8252 Balatonszepezd, Szegfű köz A rendszeres

Részletesebben

Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG. innen indul. UNIQA Mobil Egészségközpont. Orvosi vizsgálatok. Higgy magadban.

Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG. innen indul. UNIQA Mobil Egészségközpont. Orvosi vizsgálatok. Higgy magadban. Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG innen indul. UNIQA Mobil Egészségközpont Orvosi vizsgálatok Higgy magadban. Az egészség a megelőzéssel és a korszerű diagnosztikával kezdődik. Az UNIQA, mint az egyik vezető

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 8. ÉVFOLYAM, 5. SZÁM 2015. MÁJUS Az elmúlt öt év, és ami mögötte van Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjáról TISZTELT OLVASÓ! A TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA hírlevél

Részletesebben

VI. ORSZÁGOS HÁZIORVOS NAPOK 2007. MÁJUS 18-20. HOTEL FLAMINGÓ BALATONFÜRED, SZÉCHENYI U. 16. PROGRAM

VI. ORSZÁGOS HÁZIORVOS NAPOK 2007. MÁJUS 18-20. HOTEL FLAMINGÓ BALATONFÜRED, SZÉCHENYI U. 16. PROGRAM 2007. MÁJUS 18-20. HOTEL FLAMINGÓ BALATONFÜRED, SZÉCHENYI U. 16. PROGRAM Kedves Kollégák! Hatodik alkalommal kerül sor a Háziorvos Napok megrendezésére. A háziorvoslás szerepvállalása ma is megkérdőjelezhetetlen,

Részletesebben

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor Egészségmegőrzés Egészségfejlesztés Kuratóriumi ülés 2017. május 23. Vámos Magdolna egészségügyi auditor Egészségvédelem a Down Alapítványnál Akut és krónikus betegségek megelőzése Kialakult betegségek

Részletesebben

Gyógyszerészi gondozás

Gyógyszerészi gondozás Gyógyszerészi gondozás A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) a Gyógyszertár-tulajdonosok Egyesülete (GYTE)

Részletesebben

Az Egészségporta Egyesület stratégiája

Az Egészségporta Egyesület stratégiája Az Egészségporta Egyesület stratégiája A Nemzeti Népegészségügyi Program és az ehhez csatlakozó Nemzeti Programok (A a Szív és Érrendszeri Betegségek Megelőzésének és Gyógyításának Nemzeti Programja, a

Részletesebben

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v -

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - Az egészség nem minden, de az egészség nélkül a minden is semmi. E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - (Arthur Schopenhauer) Életkora Neme (kérem, húzza alá) nő férfi Legmagasabb iskolai végzettsége

Részletesebben

A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada. Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet

A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada. Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet 6/1992. (III. 31.) NM rendelet A háziorvosi szolgálat elsődleges, személyes

Részletesebben

Szívhang Egerben. Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben

Szívhang Egerben. Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben Szívhang Egerben Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben Magyarországon 65 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Közel 2,5 millió ember szenved magas

Részletesebben

A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2007. április 2-án minősített rendezvények

A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2007. április 2-án minősített rendezvények A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2007. április 2-án minősített rendezvények Címe: Győr-Moson-Sopron Megyei Orvos-Gyógyszerész Napok Szervező: Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Helyszín: Győr

Részletesebben

Dr. Üveges Szilvia Egészségügyi Kft. Mobil szűrőprogramok

Dr. Üveges Szilvia Egészségügyi Kft. Mobil szűrőprogramok Dr. Üveges Szilvia Egészségügyi Kft. Mobil szűrőprogramok Az egészséges életmód jóval drasztikusabban csökkenti egy krónikus betegség kialakulásának kockázatát, mint azt eddig feltételezték: az egészségtelen

Részletesebben

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2011; 4 (SUPPL. 3) CARDIOMETABOLICA HUNGARICA A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG VII. KONGRESSZUSA AZ ELHÍZÁS KEZELÉSE SZAKMAI IRÁNYELVEINEK AKTUALIZÁLÁSA PROGRAM 2011. OKTÓBER 14. Aesculap

Részletesebben

Az idősek egészsége és egészségmagatartása

Az idősek egészsége és egészségmagatartása MEGÖREGEDNI MA Az idősek egészsége és egészségmagatartása Boros Julianna Központi Statisztikai Hivatal PTE Demográfia és Szociológia Doktori Iskola 2016. június 8. Önkéntes részvétel CAPI alapú felmérés,

Részletesebben

Bevezetés. Egészségfejlesztési Iroda Kiskőrös

Bevezetés. Egészségfejlesztési Iroda Kiskőrös Bevezetés Egészségfejlesztési Iroda Kiskőrös Az egészségfejlesztés egy olyan magatartásformáló tevékenység, amely képessé teszi az embereket arra, hogy megértsék az egészségüket befolyásoló tényezőket,

Részletesebben

V. Jubileumi Népegészségügyi Konferencia évi eredmények, összefüggések. Dr.habil Barna István MAESZ Programbizottság

V. Jubileumi Népegészségügyi Konferencia évi eredmények, összefüggések. Dr.habil Barna István MAESZ Programbizottság V. Jubileumi Népegészségügyi Konferencia 2010-2011-2012-2013.évi eredmények, összefüggések Dr.habil Barna István MAESZ Programbizottság 2014.02.20. Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja (MÁESZ)

Részletesebben

A M A G Y A R H Y P E R T O N I A T Á R S A S Á G I I. T A V A S Z I K O N G R E S S Z U S A

A M A G Y A R H Y P E R T O N I A T Á R S A S Á G I I. T A V A S Z I K O N G R E S S Z U S A MEGHÍVÓ A Hypertonia Világnapja alkalmából rendezett II. Tavaszi Kongresszusunk idején, a Magyar Hypertonia Társaság 2015. május 17 én 10.00 órára Közgyűlést hív össze. A Közgyűlés helye: Mercure Budapest

Részletesebben

TÁMOP 6.1.2/11/3-2012-0012 Egészségfejlesztési irodák létrehozása és fejlesztése Háziorvosi tájékoztatás

TÁMOP 6.1.2/11/3-2012-0012 Egészségfejlesztési irodák létrehozása és fejlesztése Háziorvosi tájékoztatás A A kaposvári kistérs rség egészs szségfejlesztése TÁMOP 6.1.2/11/3-2012-0012 Egészségfejlesztési irodák létrehozása és fejlesztése Háziorvosi tájékoztatás Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 2013.

Részletesebben

Európai Mobilitás Hét Autómentes Nap. Szabó Zsuzsa véradásszervezés országos szakmai vezető

Európai Mobilitás Hét Autómentes Nap. Szabó Zsuzsa véradásszervezés országos szakmai vezető Európai Mobilitás Hét Autómentes Nap Szabó Zsuzsa véradásszervezés országos szakmai vezető Rövid bemutatkozás 1. A Magyar Vöröskereszt fő tevékenységei 2. EMH és Autómentes napon való részvételünk 2010-ben

Részletesebben

KISS István, BARNA István, DAIKI Tenno, DANKOVICS Gergely, KÉKES Ede

KISS István, BARNA István, DAIKI Tenno, DANKOVICS Gergely, KÉKES Ede Project1_Layout 1 2018.02.19. 6:18 Page 1 LAM-T U D O M Á N Y TOV Á B B K É P Z É S EREDETI K Ö Z L E M É N Y 99 A népegészségügyi stratégiák és a szûrôvizsgálatok megvalósulása Magyarország átfogó egészségvédelmi

Részletesebben

2010. 04. 21. Eger, Magyar Kórházszövetség XXXII. Kongresszusa. 2010. 04. 22. Eger, Magyar Kórházszövetség XXXII. Kongresszusa

2010. 04. 21. Eger, Magyar Kórházszövetség XXXII. Kongresszusa. 2010. 04. 22. Eger, Magyar Kórházszövetség XXXII. Kongresszusa Helyszínek és időpontok 2010 / 2010. szeptember 1. állapot szerint. Dátum Helyszín 2010. 04. 20. Eger, Megnyitó 2010. 04. 21. Eger, Magyar Kórházszövetség XXXII. Kongresszusa 2010. 04. 22. Eger, Magyar

Részletesebben

2017. december 1. Budapest, november

2017. december 1. Budapest, november A VII. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferenciára (ez alkalommal ismét a MOTESZ Interdiszciplináris Fóruma keretében is) 2017. december 1-én 10.00-16.00 óra között Budapesten a Hotel Hungaria City

Részletesebben

JAVASLAT. együttműködési megállapodás megkötésére

JAVASLAT. együttműködési megállapodás megkötésére JAVASLAT együttműködési megállapodás megkötésére Ózd, 2015. május 6. Előterjesztő: Egészségügyi, Szociális és Munkahelyteremtési Bizottság elnöke Előkészítő: Hatósági és Szociális Osztály Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

ORSZÁGOS HÁZIORVOS NAPOK. Hotel Flamingó. Balatonfüred, Széchenyi u. 16. 2008. április 4-6. PROGRAM

ORSZÁGOS HÁZIORVOS NAPOK. Hotel Flamingó. Balatonfüred, Széchenyi u. 16. 2008. április 4-6. PROGRAM ORSZÁGOS HÁZIORVOS NAPOK 2008. április 4-6. Hotel Flamingó Balatonfüred, Széchenyi u. 16. PROGRAM Kedves Kollégák! Hetedik alkalommal kerül sor a Háziorvos Napok megrendezésére. A háziorvoslás szerepvállalása

Részletesebben

JAVASLAT. együttműködési megállapodás megkötésére

JAVASLAT. együttműködési megállapodás megkötésére JAVASLAT együttműködési megállapodás megkötésére Ózd, 2015. április 23. Előterjesztő: Egészségügyi, Szociális és Munkahelyteremtési Bizottság elnöke Előkészítő: Hatósági és Szociális Osztály Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 www.egeszsegprogram.eu IX. Népegészségügyi Konferencia Megnyitó 2018. PROGRAMFÜZET Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020

Részletesebben

Kiállítók» HIVATALOK, INTÉZMÉNYEK KÖRNYZET, ENERGIA

Kiállítók» HIVATALOK, INTÉZMÉNYEK KÖRNYZET, ENERGIA Kiállítók» HIVATALOK, INTÉZMÉNYEK Budapest Gyógyfürdői Zrt. 47 gyógyvíz kóstoltatás, relaxációs masszás, fürdőszolgáltatások Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság 105 tűzoltókocsi és tűzoltási bemutató Gyermekmentő

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001

TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001 TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001 EFI kialakítása a Rétsági Kistérségben a Előzmények A magyar lakosság egészségi állapota nem tükrözi az egészségügy fejlettségét A magyar gazdaság fejlettsége nem indokolja a

Részletesebben

Előterjesztés. Lengyeltóti Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. november 30-án tartandó testületi ülésére

Előterjesztés. Lengyeltóti Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. november 30-án tartandó testületi ülésére Lengyeltóti Városi Önkormányzat 8693 Lengyeltóti, Zrínyi u. 2 Ügyiratszám: 7652-4/2011 Előterjesztés Lengyeltóti Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. november 30-án tartandó testületi ülésére Napirend:

Részletesebben

Háziorvosi tájékoztatás 2. Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 2014. Április 15. Háziorvosi értekezlet

Háziorvosi tájékoztatás 2. Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 2014. Április 15. Háziorvosi értekezlet A kaposvári kistérség egészségfejlesztése TÁMOP 6.1.2/11/3-2012-0012 Háziorvosi tájékoztatás 2. Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 2014. Április 15. Háziorvosi értekezlet Mirıl lesz szó? A projekt

Részletesebben

Az ÁNTSZ EGÉSZSÉGNEVELŐ MUNKÁJA

Az ÁNTSZ EGÉSZSÉGNEVELŐ MUNKÁJA Az ÁNTSZ EGÉSZSÉGNEVELŐ MUNKÁJA Sinyiné Nagy Éva ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete Békéscsaba, 2010. 09.29. A Dél-alföldi régió 254 település Régiós egészségvédelmi struktúra ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális

Részletesebben

I. nap 9.00-10.00 REGISZTRÁLÁS 10.00 MEGNYITÓ: Prof Paragh György, a DE OEC elnöke

I. nap 9.00-10.00 REGISZTRÁLÁS 10.00 MEGNYITÓ: Prof Paragh György, a DE OEC elnöke , DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK 2010. SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN KONFERENCIA ÉS TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM 1 JAVASLATOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGFEJLESZTÉS STRATÉGIÁJÁNAK

Részletesebben

A Kormány. /2012. ( ) Korm. rendelete. az Országos Népegészségügyi Intézetről

A Kormány. /2012. ( ) Korm. rendelete. az Országos Népegészségügyi Intézetről A Kormány /2012. ( ) Korm. rendelete az Országos Népegészségügyi Intézetről A Kormány az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdése szerinti eredeti jogalkotó hatáskörében, a 4. tekintetében a kötelező egészségbiztosítás

Részletesebben

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2019;12(SUPPL.1):1-19 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2019;12(SUPPL.1):S1-S19 S 1 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG XIX. KONGRESSZUSA ELHÍZÁS KALEIDOSZKÓP PROGRAM

Részletesebben

Általános és komplex. egy kézben! Budapesti VE VIP Központ. Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ

Általános és komplex. egy kézben! Budapesti VE VIP Központ. Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ Megelõzés és gyógyítás egy kézben! Általános és komplex szûrõok Budapesti VE VIP Központ Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ 1062 Budapest, Podmaniczky út 109. +36

Részletesebben

Öngyógyító Lenti Kistérség. Egészségfejlesztés az összefogás erejével. Dr. Fekete Zoltán Öngyógyító Lenti Kistérség Nyitó konferencia 2014. 02. 28.

Öngyógyító Lenti Kistérség. Egészségfejlesztés az összefogás erejével. Dr. Fekete Zoltán Öngyógyító Lenti Kistérség Nyitó konferencia 2014. 02. 28. Öngyógyító Lenti Kistérség Egészségfejlesztés az összefogás erejével Dr. Fekete Zoltán Öngyógyító Lenti Kistérség Nyitó konferencia 2014. 02. 28. Összefogás - Együttműködés Egészségügyi kormányzat OEFI

Részletesebben

CASTANEA Egyesület. Középkorúak egészségéért

CASTANEA Egyesület. Középkorúak egészségéért CASTANEA Egyesület Középkorúak egészségéért CASTANEA 2007-ben alapított civil szervezet, melyet Vas megyei értelmiségiek alapítottak - felismerve azt a társadalmi kihívást, mely a lakónépesség egészségi

Részletesebben

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2012; 5 (SUPPL. 3) S 1 - S 8 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2012; 5 (SUPPL. 3) S 1 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG IX. KONGRESSZUSA AZ ELHÍZÁS INTERDISCIPLINÁRIS

Részletesebben

Szív- és érrendszeri megbetegedések. megelőzésének egészségpolitikai. Dr. Kökény Mihály

Szív- és érrendszeri megbetegedések. megelőzésének egészségpolitikai. Dr. Kökény Mihály Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének é hazai és nemzetközi megelőzésének egészségpolitikai lehetőségei Dr. Kökény Mihály az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának elnöke A szív- és érbetegség

Részletesebben

Programtervezet. Vécsei László, az MTA Orvosi Osztály elnöke. Moderátor: Poór Gyula és Sótonyi Péter

Programtervezet. Vécsei László, az MTA Orvosi Osztály elnöke. Moderátor: Poór Gyula és Sótonyi Péter Magyar Orvostudományi Napok 2013. november 6 8 Hotel Novotel Budapest (Alkotás utca 63 67) Rendező: Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) Programtervezet 2013. november 6. 10.00 Megnyitó

Részletesebben

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Kíváncsi, mit takar az "artériás stiffness" kifejezés? Tudni szeretné, miért érdemes mérni az artériáinak életkorát? Foglalkoztatja az egészsége, és többet

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén Dr. Sárkány Csaba háziorvos, üzemorvos MIÉRT? TÉNYEK, SZÁMOK,

Részletesebben

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak?

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Vezető betegségek Magyarországon Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Megválaszolandó Kérdések Melyek azok a betegségek amelyek a ranglistát vezetik? Mennyire vagyunk felelősek

Részletesebben

IX. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2018.

IX. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2018. IX. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2018. 2014-2017. évi eredmények A FIZIKAI AKTIVITÁSI szintek felmérése SZŐTS GÁBOR Magyar Sporttudományi Társaság Bevezetés FIZIKAI AKTIVITÁSI SZINT FELMÉRÉSÉNEK

Részletesebben

VESE VILÁGNAP Részletes beszámoló a világnapi eseményekről (PDF) Köszönjük a világnapi közreműködésüket, üdvözlettel,

VESE VILÁGNAP Részletes beszámoló a világnapi eseményekről (PDF) Köszönjük a világnapi közreműködésüket, üdvözlettel, VESE VILÁGNAP 2014 A Vese Világnap megrendezésére 2014. március 13-án immár kilencedik alkalommal került sor. E nemzetközi összefogásban szervezett esemény kezdeményezője Magyarország volt, majd az ötletet

Részletesebben

Összekapcsolt adatok alkalmazhatósága a kistérségi egészségfejlesztési tevékenység során

Összekapcsolt adatok alkalmazhatósága a kistérségi egészségfejlesztési tevékenység során Összekapcsolt adatok alkalmazhatósága a kistérségi egészségfejlesztési tevékenység során Gyurisné Pethő Zsuzsanna. programigazgató 2016. szeptember 14. A szervezet bemutatása 2008 - Hódmezővásárhely Megyei

Részletesebben

Farkas-Transz Szállítási Kft.

Farkas-Transz Szállítási Kft. Farkas-Transz Szállítási Kft. CSOPORTFOGLALKOZÁS DIETETIKUS BEVONÁSÁVAL A SZÍV- ÉS ÉRREND- SZERI BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉRE Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése Csoportfoglalkozás dietetikus bevonásával

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben 2. komponens Szenvedélybetegségek leküzdésére irányuló kezdeményezések Moravcsik-Kornyicki

Részletesebben

Új-Generációs Kardiológiai Szűrésprogram. Őrizze meg szíve egészségét a legmodernebb szív- és érrendszeri szűrésprogram segítségével.

Új-Generációs Kardiológiai Szűrésprogram. Őrizze meg szíve egészségét a legmodernebb szív- és érrendszeri szűrésprogram segítségével. Új-Generációs Kardiológiai Szűrésprogram Őrizze meg szíve egészségét a legmodernebb szív- és érrendszeri szűrésprogram segítségével. Őrizze meg szíve egészségét A CardioMobile szűrésprogram célja, hogy

Részletesebben

A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága 2005. július 15-i ülésén az alábbi rendezvényeket minősítette

A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága 2005. július 15-i ülésén az alábbi rendezvényeket minősítette A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága 2005. július 15-i ülésén az alábbi rendezvényeket minősítette Cím: Magyar Gyermekanaesthesiológiai és Intenzív Terápiás Társaság Tudományos Ülése 2004. Szervező:

Részletesebben

ECOCENTER KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY ECOCENTER PUBLIC BENEFIT FOUNDATION

ECOCENTER KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY ECOCENTER PUBLIC BENEFIT FOUNDATION KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2012 EcoCenter Alapítvány székhely: 3000 Hatvan, Hegyalja út 140. adószám: 18210802-1-10 közhasznúsági fokozat: közhasznú szervezet közhasznúsági végzés: 4.Pk.25.583/2011/3. Tartalom

Részletesebben

Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért

Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért Kedvezményezett neve: Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi íoktatókórház A projekt címe: Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért A pályázat azonosító száma: TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0016

Részletesebben

Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II.

Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II. Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II. Tétel/ Ihász Ferenc PhD. Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi Szociális és Sport Bizottság március 8-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi Szociális és Sport Bizottság március 8-i ülésére Budapest Főváros I. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-61/2017. ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi Szociális és Sport Bizottság 2017. március 8-i ülésére Tárgy: Javaslat a 3301. Egészségügyi

Részletesebben

A mozgásterápia lehetőségei mobil-rendelővel (szűrőbusszal) végzett szűrővizsgálatokon

A mozgásterápia lehetőségei mobil-rendelővel (szűrőbusszal) végzett szűrővizsgálatokon Vasútegészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság Szegedi Egészségügyi Központ A mozgásterápia lehetőségei mobil-rendelővel (szűrőbusszal) végzett szűrővizsgálatokon Szerzők:

Részletesebben

Beke Zsuzsa PR és Kormányzati kapcsolatok vezető Richter Gedeon Nyrt.

Beke Zsuzsa PR és Kormányzati kapcsolatok vezető Richter Gedeon Nyrt. Erős vállalati márkára épülő gyógyszerbrand-kommunikáció Beke Zsuzsa PR és Kormányzati kapcsolatok vezető Richter Gedeon Nyrt. RICHTER GEDEON NYRT. Innováció-orientált, multinacionális specializált gyógyszercég

Részletesebben

Prof. Dr. Szollár Lajos a Konferencia elnöke

Prof. Dr. Szollár Lajos a Konferencia elnöke A VI. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferenciára 2014. november 28-án 10.00-14.00 óra között, a Stefánia Palotában kerül sor. A Konszenzus Konferencia szerves folytatása a korábbiaknak, hiszen európai

Részletesebben

MEGHÍVÓ MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG VIII. KONGRESSZUSÁRA ELHÍZÁS, ÉS KARDIOMETABOLIKUS KOCKÁZAT 2012. MÁRCIUS 23-24.

MEGHÍVÓ MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG VIII. KONGRESSZUSÁRA ELHÍZÁS, ÉS KARDIOMETABOLIKUS KOCKÁZAT 2012. MÁRCIUS 23-24. MEGHÍVÓ A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG VIII. KONGRESSZUSÁRA ELHÍZÁS, ÉS KARDIOMETABOLIKUS KOCKÁZAT 202. MÁRCIUS 23-24. Magyar Telekom székház, Budapest I. Krisztina körút 55. Kedves

Részletesebben

Dr. Juhász Zsuzsanna Egészséges Biatorbágyért Közhasznú Egyesület elnöke

Dr. Juhász Zsuzsanna Egészséges Biatorbágyért Közhasznú Egyesület elnöke Biatorbágy Város Önkormányzata 2051 Biatorbágy, Baross Gábor u. 2/a. Tel.: 06-23-310-135 Tarjáni István polgármester Egészségügyi és Szociális Bizottság Képviselő Testület Tárgy: Az Egészséges Biatorbágyért

Részletesebben

Hipertónia regiszter, mint lehetséges eredmény indikátorok forrása

Hipertónia regiszter, mint lehetséges eredmény indikátorok forrása Hipertónia regiszter, mint lehetséges eredmény indikátorok forrása Vincze Ferenc, Bárdos-Csenteri Orsolya, Kovács Nóra, Nagy Attila, Poráczkiné Pálinkás Anita, Szőllősi Gergő József, Vinczéné Sipos Valéria,

Részletesebben

x. országos patika nap Időpont: 2013. június 5. (szerda) Helyszín: az ország összes patikája MÉDia kiemelt téma: MozgásszervI Megbetegedések

x. országos patika nap Időpont: 2013. június 5. (szerda) Helyszín: az ország összes patikája MÉDia kiemelt téma: MozgásszervI Megbetegedések x. országos patika nap Időpont:. június 5. (szerda) Helyszín: az ország összes patikája ajánlat MÉDia kiemelt téma: MozgásszervI Megbetegedések X. országos patika nap Időpont. JÚnIUs 5. (szerda) Helyszín

Részletesebben

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL 1 DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL FELMÉRÉS 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGEK KÖRÉBEN Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ), a NOVARTIS támogatásával KINCSES JÁNOS a MACOSZ elnöke 2010. januárjában

Részletesebben

II. XIX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XIV. Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia,

II. XIX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XIV. Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia, Szűrőprogramok Budapest II. kerületében Dr. Polák László Főigazgató Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata Egészségügyi Szolgálat ellátási területe Budapest II. kerület: Lakosság:

Részletesebben

93/2018. (IV.24.) határozat 1. melléklete:

93/2018. (IV.24.) határozat 1. melléklete: 93/2018. (IV.24.) határozat 1. melléklete: Tájékoztatós információk a háziorvosi feladat ellátásról a 2017-es évről Dr. Jambrikné Dr. Takács Imola Munkánk része a primer és szekunder prevenció, akut és

Részletesebben

Az emlőszűrés helye a Szűrőprogramok Országos Kommunikációja című kiemelt projektben, a projekt bemutatója az emlőszűrés vonatkozásában

Az emlőszűrés helye a Szűrőprogramok Országos Kommunikációja című kiemelt projektben, a projekt bemutatója az emlőszűrés vonatkozásában Az emlőszűrés helye a Szűrőprogramok Országos Kommunikációja című kiemelt projektben, a projekt bemutatója az emlőszűrés vonatkozásában Kedvezményezett: Országos Tisztifőorvosi Hivatal Dr. Bicsák Krisztina

Részletesebben

DAGANATOS BETEGSÉGGEL OPERÁLT ÉS KEZELT

DAGANATOS BETEGSÉGGEL OPERÁLT ÉS KEZELT EGÉSZSÉG REHABILITÁCIÓ KONFERENCIA SOROZAT IX. 2017. OKTÓBER 13-15. Helyszín: Colosseum Hotel, Mórahalom Milleniumi sétány 4-6. DAGANATOS BETEGSÉGGEL OPERÁLT ÉS KEZELT BETEGEKKEL FOGLALKOZÓ CIVIL ÉS EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

Általános lelet. A vizsgálatot kérő orvos: 70 30 38 59 29 37 11 1 2 0 0 0 [mmhg*h]

Általános lelet. A vizsgálatot kérő orvos: 70 30 38 59 29 37 11 1 2 0 0 0 [mmhg*h] Általános lelet Páciens: Neme: férfi Megjegyzés: Vizsgálat paraméterei Magasság: 18 Súly: 125 kg cm BMI 38.58 Mérési terv 15/3 (24h), Standard 1 A vizsgálatot kérő orvos: Eredmények SBPao HR Általános

Részletesebben

public health care, screening, risk evaluation, health maintenance, prevention

public health care, screening, risk evaluation, health maintenance, prevention kissistvan_200x280 elfogadott.qxd 2015.02.18. 14:15 Page 31 31 Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szûrôprogramjának (MÁESZ) ötéves eredményei KISS István, BARNA István, DAIKI Tenno, DANKOVICS Gergely,

Részletesebben

Éljünk a lehetőségekkel! Prevenciós programok és megvalósításuk

Éljünk a lehetőségekkel! Prevenciós programok és megvalósításuk Éljünk a lehetőségekkel! Prevenciós programok és megvalósításuk Kovács Ildikó dietetikus Szívbarát program Ételed az életed! Táplálkozás egészség megelőzés Budapest, 2005. november 12. Népegészségügyi

Részletesebben