tiszteletbeli klímanagykövet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "tiszteletbeli klímanagykövet"

Átírás

1 : Miért is? Elmondja: Prof. Dr. Mika János Prof. Dr. Mika János tiszteletbeli klímanagykövet

2 Vázlat A Kapcsold ki! kampány Éghajlatunk változása A változás kártételei A változás mérséklése Magad is része lehetsz: Kapcsold ki!

3 Meghirdetők Külügyminisztérium, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Időtartam: február 23. június 30.

4 Célközönség Az energiával való takarékosság üzenetét mindenkihez el szeretnénk juttatni. Kiemelten fontos a lakosság szemléletformálása. A kampány a helyi önkormányzatok partnerségére épít. Rajtuk mint multiplikátorokon keresztül kívánja elérni a magyar lakosságot, Bevonjuk a civil szervezeteket, közkönyvtárakat, és a Europe Direct pontokat is.

5 A kampány üzenetei A szemléletformáló kommunikációs kampány kiemelt üzenete az, hogy a Föld energiái végesek, és ha pazarló szokásainkon nem változtatunk, saját bőrünkön tapasztaljuk majd a negatív hatásokat. Figyeljünk oda, hogy tisztább környezetben és enyhébb éghajlatban éljünk. Figyeljünk oda, mert ez pénzbeli megtakarítást is jelent!

6 A kampány üzenetei Energia- és pénz-megtakarítási lehetőségek otthon a lakás szobáiban, a konyhában, a fürdőszobában, a vásárlás során, a gépkocsiban és helyette E lehetőségekre az előadás végén visszatérünk

7 A kampány eseményei, mozzanatai Tiszteletbeli klímanagykövetek: Dombovári Vanda, Demcsák Zsuzsa TVműsorvezetők, Prof. Dr. Mika János éghajlatkutató

8 A kampány eseményei, mozzanatai A közszférában dolgozók részt vehetnek külön az önkormányzatoknak készített on-line versenyen, és a "Legzöldebb önkormányzat" elnevezésű akcióban is. A kampány eseményeiről, friss és hasznos információkról a weboldalon olvashatnak az érdeklődők.

9 A kampány eseményei, mozzanatai Ugyanitt energiatakarékossági tippek, kvíz, online játék ösztönöz majd a környezettudatos szemlélet kialakítására. A programsort egy klímadal is kíséri, ami arra hívja fel mindenki figyelmét, hogy jobban kell vigyáznunk otthonunkra, a Földre. A dal márciusban, a "Föld órája" elnevezésű nemzetközi környezetvédelmi akcióhoz csatlakozva debütált.

10 A kampány eseményei, mozzanatai Indul a "Loyalty" (elkötelezettség) mozgalom, melyben környezetbarát táblákat és matricákat kapnak a kampány résztvevői (önkormányzatok, civil- és zöldszervezetek) annak hirdetésére, hogy a munkatársai, tagjai, elkötelezettek a környezet védelme és az energiatakarékosság mellett.

11 A kampány eseményei, mozzanatai A programsorozat lehetővé teszi általános iskolás gyerekek szerepvállalását is egy rajzpályázat keretében. A legjobb művek, a díjnyertesek, nyomdai plakátok formájában a nagyközönség számára is bemutatásra kerülnek.

12 A kampány eseményei, mozzanatai Kiemelten fontos a lakosság szemléletformálása. A Facebook, Twitter, IWIW közösségi portálok e célból létrehozott oldalaira bárki feltöltheti a saját maga által készített fényképet, kisfilmet melyben megmutathatja, hogy ő maga mit tesz környezete megóvása érdekében.

13 A kampány eseményei, mozzanatai A soros magyar EU-elnökség idején zajló kampány elősegítheti azon célok megvalósulását, amiket az Európai Unió és a magyar elnökség is kiemelt fontosságúnak tart: az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, az energiahatékonyságot, illetve a megújuló energiák arányának növelését.

14

15 Éghajlatunk változása CO 2 CH 4 N 2 O

16 Éghajlatunk változása

17 Éghajlatunk változása A XXI. századra várható melegedés mértéke különböző kibocsátási szcenáriók esetére Állandó légkör mellett is: +0,5 o C ra ( hez képest) Legvalószínűbb változás: 1,4-4,2 o C. Teljes sáv: 1,1 6,4 o C

18 Éghajlatunk változása A tengerszint változásai: múlt jelen- jövő

19 Éghajlatunk változása A tengerszint változása Árapály mércék és műholdas mikrohullámú mérések

20 Éghajlatunk változása Tengeri jégtakaró kiterjedés az északi félgömbön nyáron. Feltétel: 2100-ra stabilizálódik a légkör összetétele. Az enyhén lúgos óceán savasabbá válik. Eltolódik a semleges kémhatás irányába. Biológiai változások, pl. veszélyben a korallzátony-képződés.

21 Éghajlatunk változása

22 A változás kártételei A felhőzet mindenhol fokozza a melegedést! A sugárzás-többletes területeken csökken, a veszteségeseken nő!

23 A változás kártételei A hőmérséklet átlagos változása (19 modell) A csapadék átlagos változása (19 modell)

24 A változás kártételei Évi csapadékösszeg a Balaton vízgyűjtőjén (inc ))

25 A változás kártételei Termikus és hidrikus trendek: kiszáradás (PDSI) 3 2 Budape Debrec Kecske Miskol Mosonm Nyireg Pecs Sopron Szeged Szomba 3 2 Budape Debrec Kecske Miskol Mosonm Nyireg Pecs Sopron Szeged Szomba JANUÁR -1-2 JÚLIUS Budape Debrec Kecske Miskol Mosonm Nyireg Pecs Sopron Szeged Szomba 3 2 Budape Debrec Kecske Miskol Mosonm Nyireg Pecs Sopron Szeged Szomba ÁPRILIS -2 OKTÓBER

26 A változás kártételei Pusztító szélsőségek a világban ( )

27 A változás kártételei Természeti katasztrófák Természeti katasztrófák Forrás: MunichRe, 1999 Természeti katasztrófák Az események 90%-a időjárási eredetű!

28 A változás kártételei Extrémumok a mérsékeltövi kontinenseken A XX. századi tendencia meglétének valószínűsége A XXI. századi tendencia megbízhatósága Hideg napok, Nagyon Magas fagyok valószínű Meleg napok és Nagyon Magas éjszakák valószínű Hőhullámok: Valószínű Magas növekedés Intenzív csapadékok Valószínű Magas Aszályok Valószínű Helyenként magas Nem egyértelmű tendenciák: Tornádók Porviharok Jégeső Villámcsapás

29 A változás kártételei A heves esőzések részaránya a teljes csapadékban

30 A változás kártételei Árvíz Budapesten 2002 augusztus. Fıként a Duna-vízgyőjtı német- és csehországi területein hullott tartós csapadékhullás miatt alakult ki. Villám-árvíz Mátrakeresztesen 2006 jún. 6-án. A Kövecses patak helyzetét a Nógrád-megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vázlata azonosította.

31 A változás mérséklése Jelenség Globális küszöb Időskála Következmény Arktikus jégtakaró, nyáron +0,5 2 oc ~ 10 év (gyors) + melegedés Grönlandi jéghátság, Ny-antarktiszi self-jégtömb oc ~ 300 év (tartós) 2-7 m vízemelkedés oc ~ 300 év (lassú) 5 m vízemelkedés É-atlanti szállítószalag gyengül oc ~ 100 év(fokozatos) helyi lehűlés, nem jégkorszak El.Nino, Déli Oszcilláció oc ~ 100 év(fokozatos) helyi aszályok, máshol árvízek

32 A változás mérséklése Kritikus elágazási pontok elkerüléséhez szükséges kibocsátás-mérséklés

33 A változás mérséklése CO2 = népesség x (GDP/népesség) x (TPES/GDP) x (CO2/ TPES

34 A változás mérséklése Mivel lehet csökkenteni a CO2 kibocsátást?

35 A változás mérséklése ÜHG-kibocsátás alakulása Magyarországon 2005-ben Energia 76% Ipari folyamatok 8% Oldószerek és egyéb termékfelhasználás 0% Hulladék 5% Mezőgazdaság 11%

36 Tekerje lejjebb a fűtést! Ha éjszaka, illetve amíg nem tartózkodik otthon, alacsonyabbra állítja a hőmérsékletet 7-15%-os fűtésszámla megtakarítás. Programozza be a termosztátot! 1 C-os hőmérsékletcsökkentés otthon 5-10%-os fűtésszámla megtakarítás (évente akár 300 kg-mal kevesebb szén-dioxid kibocsátás) Cserélje le szimpla üvegű ablakait dupla üvegű ablakokra! Ha van rá lehetősége. Hosszú távon megtérül a kiadás, mert a dupla üvegű ablakok csökkentik az ablakokon keresztüli energiaveszteséget akár 70%-kal Ne hagyja, hogy a meleg kiszökjön az ablakon! Rövid ideig szellőztessen. Ha egész napra nyitva marad az ablak (akár csak egy kis nyílásnyira is) a 6 hidegebb hónap alatt (10ºC vagy alacsonyabb külső hőmérséklet esetén) majdnem 1 tonna a többlet szén-dioxid kibocsátás. Hőszigetelje megfelelően otthonát! A falakon, tetőn és padlón keresztül távozó hő együtt a fűtésveszteség több, mint 50%- áért felel szigetelje a melegvíz tározóit, a központi fűtés csöveit, valamint a falak réseit, és helyezzen alumínium fóliát a radiátorok mögé.

37 Az elhasznált üvegeket vigye a visszaváltókba, a papírt és kartondobozokat, műanyagot, fémdobozokat válogassa külön a többi szeméttől! Egy használt alumínium doboz újrahasznosítása tízszer kevesebb energiát fogyaszt mint egy új alumínium doboz legyártása (minden kilogramm alumínium előállításával 9 kg szén-dioxid-kibocsátás keletkezik). 1 kg újrahasznosított műanyag = 1,5 kg szén-dioxid-kibocsátás csökkenés 1kg újrahasznosított üveg = 300 g szén-dioxid-kibocsátás csökkenés 1kg újrahasznosított papír = 900 g szén-dioxid-kibocsátás + metán kibocsátás csökkenés Válasszon minél kevesebb csomagolóanyagba csomagolt terméket, és amikor lehet, utántöltő termékeket! Ezzel is csökkentheti a hulladéktermelést és energiafelhasználást! Vásároljon okosan! Egy 1,5 literes üveg előállításához kevesebb energiára van szükség, és kevesebb hulladékot termel, mint három 0,5 literes üveg előállítása. Hasznosítsa újra a szerves hulladékot! A szeméttelepek az EU üvegházhatást okozó gázkibocsátásának körülbelül 3%-áért felelnek.hasznosítsa újra a szerves hulladékot. Ha a kertben van rá lehetősége, komposztáljon!

38 Ha autóval jár munkába, próbálkozzon más alternatívákkal is! Az üzemanyag-fogyasztás és szén-dioxid-kibocsátás aránytalanul magasabb, ha a motor még hideg. Kerülje a rövid autóutakat! Kerékpározzon, gyalogoljon, válassza a tömegközlekedést! Átlagosan az autóban elégetett 1 liter üzemanyag több, mint 2,5 kg szén-dioxidkibocsátást eredményez Az EU szén-dioxid kibocsátásának 10%-áért a személyautók felelősek. Ha teheti, az autóját mossa kézzel! Az autómosók több elektromos áramot és vizet használnak, mint a hagyományos módszer. Gondoskodjon a megfelelő gumiabroncs-nyomásról! Ha a nyomás 0,5 bárral kisebb, a megnövekedett ellenállás miatt az autó 2,5%-kal több üzemanyagot fogyaszt 2,5%-kal több szén-dioxidot bocsát ki. Ne hagyja fenn autóján az üres tetőcsomagtartót! A légellenállás és többlet súly következtében akár 10%-kal is növelheti az üzemanyagfogyasztást és szén-dioxid-kibocsátást. Ha nem használja, szerelje le!

39 Ne siessen! Ha 120 km per órás sebességnél gyorsabban halad, az üzemanyag-fogyasztás 30%-kal magasabb, mint a 80 km per órás sebesség esetén. Használja ritkábban a légkondícionálót! Ha az autóban működik a légkondicionáló, az üzemanyag-fogyasztás és szén-dioxid- kibocsátás körülbelül 5%-kal növekszik. Közlekedjen vonattal! Az autójában egyedül utazó ember kilométerenként háromszor annyi szén-dioxidot termel ki, mint az, aki vonaton utazik. Repülés helyett keressen más alternatívát! A légi közlekedés a világ legnagyobb ütemben növekvő szén-dioxid kibocsátó forrása. Ha mégis repülnie kell, vegye fontolóra a szén-dioxid-kibocsátásának kiváltását! Vannak olyan szervezetek, amelyek kiszámítják az utasok által okozott kibocsátást, és pénzt fektetnek a megújuló energiaforrásokba.

40 Kapcsolja le a villanyt, ha nincs rá szüksége! 5 lámpa lekapcsolása a folyosókon és a szobákban = évi 60 euró megtakarítás (évi 400 kg szén-dioxid-kibocsátás csökkentés) Használjon energiatakarékos égőket! Az energiatakarékos izzók ötször kevesebb villamos energiát használnak + akár 10-szer hosszabb ideig használhatók, mint a hagyományos izzók megvásárlásuk költségesebb, de teljes élettartamukra nézve olcsóbbak a hagyományosnál. Ne hagyja készenléti állapotban az elektromos készülékeket! Egy 3 óra hosszan bekapcsolt TV, amely ezt követően a hátralevő 21 órán keresztül készenléti állapotban van, a készenléti állapotban használja az összes energiafelhasználásának 40%-át. Ha egyetlen európai sem használná a készenléti állapotot, elég elektromos energiát takarítanának meg egy Belgium méretű ország energiaellátására. Ha már nem használja, húzza ki a csatlakozóból a mobiltelefon-töltőt! A töltő akkor is fogyasztja az áramot, ha nincs telefon rácsatlakoztatva az energia 95%-a megy kárba, ha a töltőt állandóan bedugva tartjuk.

41 Használjon ventillátort! A légkondicionáló berendezések valóságos energiapusztítók: egy átlagos szobai légkondicionáló 1000 watt teljesítménnyel működik átlagosan 650 g szén-dioxidkibocsátást eredményez óránként. A ventilátorok alternatívát jelenthetnek vagy használja takarékosan a légkondicionálót, és keresse a legenergiatakarékosabb modelleket! Fedje le edényeit főzés közben! Ha főzés közben az edényt lefedi, rengeteg energiát takarít meg. Még hatékonyabb, ha magas nyomású főzőedényeket vagy gőzölőket használ: ezek körülbelül 70% energiát takarítanak meg. Zuhanyozzon fürdés helyett! A zuhanyzáshoz négyszer kevesebb energia szükséges. Az energia megtakarítás maximalizálásához használjon kis vízátfolyású zuhanyrózsát, mely olcsó, és ugyanazt a komfortot biztosítja. Zárja el a csapot! A csöpögő csapok annyi vizet használnak el, amennyi elegendő havi egy kád teletöltéséhez. Minden alkalommal ellenőrizze, hogy a csapok el legyenek zárva.

42 Váltson zöld energiára!

43 A kőkorszak sem azért ért véget, mert elfogyott a kő! Geothermia Szélenergia Vízienergia Bioenergia

Európai Bizottság. áltoztass a szokásaidon! Igenek és nemek egy zöldebb világért

Európai Bizottság. áltoztass a szokásaidon! Igenek és nemek egy zöldebb világért Európai Bizottság áltoztass a szokásaidon! Igenek és nemek egy zöldebb világért Változtass a szokásaidon! 1 > Bevezetés 3 > Energia 8 > Levegő 12 > Víz 16 > Föld i történik? A modern világban az emberi

Részletesebben

GAZDÁLKODJON OKOSAN OTTHONÁBAN!

GAZDÁLKODJON OKOSAN OTTHONÁBAN! GAZDÁLKODJON OKOSAN OTTHONÁBAN! EDF_Usz_Gazdalkodjon_Leaflet.indd 1 EDF_Usz_Gazdalkodjon_Leaflet.indd 2 Fûtés 1. Használjon függönyt, sötétítôt, reluxát, illetve redônyt, ezáltal a nyári hónapokban csökkentheti

Részletesebben

Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése

Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése Kitöltő család: Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése agy család Audit időpontja: 2011 november 25. A család tagjai (hány felnőtt és gyerek): 3 Lakóterület nagysága

Részletesebben

ENERGIATAKARÉKOSSÁG OTTHON

ENERGIATAKARÉKOSSÁG OTTHON ENERGIATAKARÉKOSSÁG OTTHON Bevezető gondolat A legolcsóbb energia az,amit nem használunk fel. Egyben ez környezeti szempontból is a legjobb megoldás. Időtartam 4 különálló feladat, egyenként 1-2 tanóra,

Részletesebben

Budapest, 2009. december TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK

Budapest, 2009. december TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK Budapest, 2009. december TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK A Levegô Munkacsoport tanulmánya Írta: Beliczay Erzsébet Közremûködött: Pavics Lázár

Részletesebben

Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése

Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése Kitöltő család: Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése Audit időpontja: 2011. 12. 31. A család tagjai (hány felnőtt és gyerek): Lakóterület nagysága (m2): 80 Horváth

Részletesebben

7. REHAU h szivattyú program REHAU rendszertároló

7. REHAU h szivattyú program REHAU rendszertároló 7. REHAU h szivattyú program REHAU rendszertároló 7.1. Áttekintés Igény esetén a tároló szállítható egy polipropilén rétegelválasztó lemezzel, mely segítségével a fels és az alsó tárolótartomány termikus

Részletesebben

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra Készítette: Galambos Csaba KX40JF A jelenlegi energetikai helyzet Napjainkban egyre nagyobb gondot jelent

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy AOS 2071 típusú légtisztító-párásító készülékhez

HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy AOS 2071 típusú légtisztító-párásító készülékhez HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy AOS 2071 típusú légtisztító-párásító készülékhez Magyarországon forgalomba hozza: Gyártó: BonAir BG Kft PLASTON AG 1174 Budapest Svájc rinci út 24. Tel: 253-7285 www.bonair.hu

Részletesebben

AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy

AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy www.air-o-swiss.hu AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy Magyarországon forgalomba hozza: Gyártó: BonAir BG Kft PLASTON AG 1174 Budapest Svájc Lőrinci út 24. Tel: 253-72-85

Részletesebben

700211G. Original-Gebrauchsanleitung V2/1015

700211G. Original-Gebrauchsanleitung V2/1015 700211G Original-Gebrauchsanleitung V2/1015 H MAGYAR Tartalom 1. Biztonság... 236 1.1 Biztonsági előírások... 236 1.2 A szimbólumok magyarázata... 238 1.3 Veszélyforrások... 238 1.4 Rendeltetésszerű használat...

Részletesebben

A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre

A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK 1.4 1.3 2.1 A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre Tárgyszavak: globális felmelegedés; klímaváltozás; kibocsátás; életmód. A Kormányközi Klímaváltozási Bizottság (IPCC) tizenegy

Részletesebben

Környezeti kárértékelés. Környezeti kárértékelés. Mutatók KÖRNYEZETÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS. Környezeti kárértékelés emberi egészség

Környezeti kárértékelés. Környezeti kárértékelés. Mutatók KÖRNYEZETÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS. Környezeti kárértékelés emberi egészség Környezeti kárértékelés KÖRNYEZETÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS emberi egészségre gyakorolt hatás élő természetben okozott károk Dr. Csete Mária Az előadás egy része Dr. Szlávik János és Csigéné Dr. Nagypál

Részletesebben

ELEKRTONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER Lakossági hírlevél 2010. április

ELEKRTONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER Lakossági hírlevél 2010. április ELEKRTONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER Lakossági hírlevél 2010. április Ma már nemzetközileg elfogadott célkitűzésként szerepel a környezet állapotának megőrzése, javítása. Miért van

Részletesebben

LIEBHERR IPARI MÉLYHÛTÕSZEKRÉNYEK (GG TÍPUS) BEÉPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS

LIEBHERR IPARI MÉLYHÛTÕSZEKRÉNYEK (GG TÍPUS) BEÉPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS LIEBHERR IPARI MÉLYHÛTÕSZEKRÉNYEK (GG TÍPUS) BEÉPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS Importálja: ASSUR Kft 1117 Budapest, Budafoki út 183. Tel: 481-95-95, fax : 481-95-99 e-mail:assur@assur.hu web-site:www.assur.hu

Részletesebben

Fűtés napkollektorral - mintarendszer leírása

Fűtés napkollektorral - mintarendszer leírása Fűtés napkollektorral - mintarendszer leírása A cikk készült: 2007. év elején Hamarosan készül a cikk folytatása a későbbi eseményekről Bevezetés A helyszín adottságai Napkollektoros hőgyűjtés Tartály

Részletesebben

1.1. EGYETLEN KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4 1.2. KÉT KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4

1.1. EGYETLEN KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4 1.2. KÉT KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4 TÁRGYMUTATÓ 1. fejezet 1: ÜZEMBE HELYEZÉS...4 1.1. EGYETLEN KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4 1.2. KÉT KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4 1.3. AJTÓK BEÁLLÍTÁSA (ha lehetséges)...4 1. fejezet 2: FUNKCIÓK...5 2.1.

Részletesebben

A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara

A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara DR. VAHID YOUSEFI, DR. VAHIDNÉ KÓBORI JUDIT A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara Az erdõ szerepe a gazdaságban és a társadalomban Az erdõ és a társadalom kapcsolata a legõsibb. Fennállott már

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 400L 700214 V1/0415 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Tartalom 1. Biztonság... 236 1.1 Biztonsági előírások... 236 1.2 A szimbólumok magyarázata... 238 1.3 Veszélyforrások... 239 1.4 Rendeltetésszerű

Részletesebben

A települések infrastrukturális ellátottsága, 2010

A települések infrastrukturális ellátottsága, 2010 2011/75 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu V. évfolyam 75. szám 2011. november 14. A települések infrastrukturális ellátottsága, 2010 A tartalomból 1 Összefoglaló 1 Energiaellátás

Részletesebben

K: Csészetartó. A: Szimbolikus kijelző. B: Kávéerősség és kávé mennyiség választó gomb. L: Gőz/forró víz kifolyó. M: Központi egységet takaró fedő

K: Csészetartó. A: Szimbolikus kijelző. B: Kávéerősség és kávé mennyiség választó gomb. L: Gőz/forró víz kifolyó. M: Központi egységet takaró fedő 1 A: Szimbolikus kijelző B: Kávéerősség és kávé mennyiség választó gomb C: Forgatható gőz/forró víz gomb D: Kávéscsésze gomb E: Gőz előválasztó és átmosó gomb F: Víztartály fedő G: Víztartály H: Kávétartály

Részletesebben

Öko és/vagy fenntartható turizmus

Öko és/vagy fenntartható turizmus Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter Öko és/vagy fenntartható turizmus Kaposvár, 2014. április 9. Tartalom Miért kell a változás? Turizmus és fenntarthatóság A mi eszközeink a fenntarthatóságért Miért

Részletesebben

Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 2015. tavasz

Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 2015. tavasz Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 0. tavasz Napenergia hasznosítása Egy un. kw-os napelemes rendszer nyári időszakban, nap alatt átlagosan,4 kwh/nap elektromos energiát termel

Részletesebben

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása Mit tehetünk? Energiafelhasználás Ház energiagazdálkodása A mi éghajlati adottságaink mellett a háztartási energiafelhasználás döntő hányadát a téli fűtés teszi ki. Költségek befolyásoló tényezői: - Kinti

Részletesebben

HŰTŐSZEKRÉNY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HŰTŐSZEKRÉNY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HŰTŐSZEKRÉNY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TSR-50 A készülék üvegházhatású gázt tartalmaz: R-600a/12g, GWP: 3, 0,036kg CO2 kifejezve. Hermetikusan zárt. Kedves Vásárló! Kérjük olvassa el figyelmesen a használati

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A TKI 145 D ÉS A TGI 120 D TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat ( )

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A TKI 145 D ÉS A TGI 120 D TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat ( ) Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat Gyártó: TEKA Azonosító jel: TKI 145 D TGI 120 D Hûtõszekrény kategória Alacsony hõmérsékletû tér nélkül Fagyasztó szekrény ( ) Energiahatékonysági osztály

Részletesebben

Alagutas mosogatógépek

Alagutas mosogatógépek Mosogatás Alagutas mosogatógépek SZALAGOS MOSOGATÓGÉPEK Elektromos modellek...274 Gázüzemű modellek...275 Modulos szekció...276 Kiegészítők...277 Vízkeménység: Minden mosogatógépet vízlágyítóval kell felszerelni,

Részletesebben

1. versenyfeladat 2015/16 KELETI MANÓK. Energiazabálók és energiamatuzsálemek listája

1. versenyfeladat 2015/16 KELETI MANÓK. Energiazabálók és energiamatuzsálemek listája 1. versenyfeladat 2015/16 Energiazabálók és energiamatuzsálemek listája KELETI MANÓK Minden résztvevő háztartás képviselőjével megbeszéltük, hogy térképezze fel és mérje meg a kölcsönadott energiafogyasztás

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LN50QT-4 LN50QT-6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LN50QT-4 LN50QT-6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KEZELÉSI ÚTMUTATÓ VEZETŐ ÉS UTASA A LN50QT-4/6 motorkerékpár egy vezető és egy utas részére készült, de mindig csak a Magyarországon érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően lehet

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Elektromos gép- és készülékszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Szerelési, karbantartási és kezelési utasítás

Szerelési, karbantartási és kezelési utasítás 72111900 2003/02 HU Szerelési, karbantartási és kezelési utasítás Logamax U012-28 T60 beépített tároló vízmelegítővel rendelkező gáztüzelésű átfolyós fűtőkészülékhez A szerelés, a karbantartás és a kezelés

Részletesebben

HBA36B6.0. [hu] Használati utasítás...3 *9000612681* 9000612681

HBA36B6.0. [hu] Használati utasítás...3 *9000612681* 9000612681 HBA36B6.0 [hu] Használati utasítás...3 *9000612681* 9000612681 á Tartalomjegyzék Biztonsági útmutató... 4 Beszerelés előtt...4 Útmutatás az Ön biztonsága érdekében...4 A károsodások okai...4 Az Ön új

Részletesebben

KlÍMABERENDEZÉS FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

KlÍMABERENDEZÉS FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV KlÍMABERENDEZÉS Kérjük, mielõtt szobai klímaberendezését felszerelné és üzembe helyezné, gondosan és alaposan olvassa el ezt a felhasználói kézikönyvet. TYPE : FALRA SZERELT KIVITEL

Részletesebben

LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ

LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ 1. sz. melléklet az 555-1/2013/GYKK számú ügyirathoz Tisztelt kiskörei lakosok! LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ A körülöttünk lévő világ folyamatosan változik. Ezek a változások veszélyeket hordoznak magukban.

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ UTASÍTÁSOK, TANÁCSOK, ÚTMUTATÓ A MOSOGATÓGÉP TISZTÍTÁSÁHOZ ÉS KOSARAINAK HASZNÁLATÁHOZ,

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ UTASÍTÁSOK, TANÁCSOK, ÚTMUTATÓ A MOSOGATÓGÉP TISZTÍTÁSÁHOZ ÉS KOSARAINAK HASZNÁLATÁHOZ, HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ UTASÍTÁSOK, TANÁCSOK, ÚTMUTATÓ A MOSOGATÓGÉP TISZTÍTÁSÁHOZ ÉS KOSARAINAK HASZNÁLATÁHOZ, Tartalomjegyzék... 3... 6... 10... 21... 27... 35... 45 tételeit. - SZAKEMBEREK SZÁMÁRA: szakember

Részletesebben

AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM 10. ÉVFOLYAM P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N SZKA_210_23. A modul szerzôje: Vásárhelyi Judit

AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM 10. ÉVFOLYAM P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N SZKA_210_23. A modul szerzôje: Vásárhelyi Judit P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM A modul szerzôje: Vásárhelyi Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 10. ÉVFOLYAM SZKA_210_23 TANÁRI AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM 10.

Részletesebben

Kezelési utasítás. Logamax U052-24/28K Logamax U052-24/28 Logamax U054-24K Logamax U054-24 fali gázkazán. 6 720 612 774 07/2006 HU A kezelő részére

Kezelési utasítás. Logamax U052-24/28K Logamax U052-24/28 Logamax U054-24K Logamax U054-24 fali gázkazán. 6 720 612 774 07/2006 HU A kezelő részére 6 720 612 774 07/2006 HU A kezelő részére Kezelési utasítás Logamax U052-24/28K Logamax U052-24/28 Logamax U054-24K Logamax U054-24 fali gázkazán 6 720 612 229-00.1O A kezelés előtt kérjük gondosan átolvasni

Részletesebben

Környezetvédelem, környezet- és energiatudatos magatartás

Környezetvédelem, környezet- és energiatudatos magatartás Környezetvédelem, környezet- és energiatudatos magatartás A környezetvédelem nem csak a felnőttek dolga! Óvd a Földet és a környezetedet, ugyanis TE tovább fogod használni, mint a mostani felnőttek! Szemét

Részletesebben

TARANY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 9/2007. (VI. 7.) számú rendelete. a helyi hulladékgazdálkodási tervről

TARANY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 9/2007. (VI. 7.) számú rendelete. a helyi hulladékgazdálkodási tervről TARANY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2007. (VI. 7.) számú rendelete a helyi gazdálkodási tervről Tarany Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a gazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII.

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. RT, RTW, RTS és VRX típusú hűtő- és salátavitrinekhez, faliregálhoz

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. RT, RTW, RTS és VRX típusú hűtő- és salátavitrinekhez, faliregálhoz HASZNÁLATI UTASÍTÁS RT, RTW, RTS és VRX típusú hűtő- és salátavitrinekhez, faliregálhoz RT SOROZAT: RT-58L, RT-78L, RT-98L, RT-235L, RT-1200, RT-58L(1R), RT-98L(1R), RT-58L(2R) RTW SOROZAT : RTW-100L,

Részletesebben

Az Ön kézikönyve BOSCH HBN780750 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3555314

Az Ön kézikönyve BOSCH HBN780750 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3555314 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 2014. tavasz

Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 2014. tavasz Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 04. tavasz Szilárd biomassza, centralizált rendszerekben, tüzelés útján történő energetikai felhasználása A Pannonpower Holding Zrt. faapríték tüzelésű

Részletesebben

JA303 vízionizátor GÉPKÖNYV

JA303 vízionizátor GÉPKÖNYV JA303 vízionizátor GÉPKÖNYV 1. Biztonsági előírások 2. Beszerelés előtti munkálatok 3. Tartozékok 4. Kezelőpanel és funkciói 5. Ionizált víz előállítása 6-7. Beszerelési útmutató 8. Szűrési jellemzők 9.

Részletesebben

Köszönjük, hogy a speciális, lángmentes rostéllyal ellátott faszéntüzelésű kerti grillező mellett döntött.

Köszönjük, hogy a speciális, lángmentes rostéllyal ellátott faszéntüzelésű kerti grillező mellett döntött. Tisztelt vásárlónk! Köszönjük, hogy a speciális, lángmentes rostéllyal ellátott faszéntüzelésű kerti grillező mellett döntött. Mielőtt első alkalommal használatba venné új grillezőjét, ismerkedjen meg

Részletesebben

ED 110310 110314 110320 110322

ED 110310 110314 110320 110322 ED 110310 110314 110320 110322 GL 110170 110171 110172 110173 110174 110175 110176 110178 110179 200276 Original-Bedienungsanleitung V1/0915 H MAGYAR Tartalom 1. Biztonság... 288 1.1 Biztonsági előírások...

Részletesebben

A biogáz előállítás,mint a trágya hasznosítás egy lehetséges formája. Megvalósitás a gyakorlatban.

A biogáz előállítás,mint a trágya hasznosítás egy lehetséges formája. Megvalósitás a gyakorlatban. A biogáz előállítás,mint a trágya hasznosítás egy lehetséges formája. Megvalósitás a gyakorlatban. Előadás helye és időpontjai: Dunaharaszti 14.09.09. Debrecen 14.09.16. Kaposvár 14.09.26. Előadó: Dr Petis

Részletesebben

Energiahatékonyság közösen projekt (Low Energy Apartment Futures)

Energiahatékonyság közösen projekt (Low Energy Apartment Futures) Értékelő kérdőív Energiahatékonyság közösen projekt (Low Energy Apartment Futures) Kedves Lakó! Az Önök háza 2014-ben csatlakozott az Energiahatékonyság közösen (angol rövidítéssel LEAF) című projekthez.

Részletesebben

Használati útmutató MORA. VDP641X VDP642X VDP645X VDP645W VDP645x1 VDP 642GX VDP645GX

Használati útmutató MORA. VDP641X VDP642X VDP645X VDP645W VDP645x1 VDP 642GX VDP645GX Használati útmutató MORA VDP641X VDP642X VDP645X VDP645W VDP645x1 VDP 642GX VDP645GX Tisztelt Vásárló! A termékünk megvásárlásával Ön egy új termékcsalád modern beépíthető gázfőzőlap használója lett. Kívánjuk,

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Logalux SU60/ SU300/ tároló vízmelegítő Szakemberek számára A szerelés és karbantartás előtt kérjük gondosan átolvasni 7 747 0 558 09/006 HU Tartalomjegyzék Általános

Részletesebben

Közúti biztonsági program

Közúti biztonsági program Közúti biztonsági program 2012-2013 Politidisz György +36 70 319 5442 politidisz.gyorgy@gmail.com az emberi természet és a közlekedés Nem kétséges, mikor vette kezdetét az autóversenyzés. Aznap, mikor

Részletesebben

ÓVINTÉZKEDÉSEK A LÉGKONDICIONÁLÓVAL KAPCSOLATBAN

ÓVINTÉZKEDÉSEK A LÉGKONDICIONÁLÓVAL KAPCSOLATBAN BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK Tilos áram alatt levő készüléket üzembe helyezni. Az üzembe helyezést és a szervizelést/javítást szakembernek kell végeznie, a gyártó előírásaival és a helyi biztonsági normákkal

Részletesebben

Bútorok. Bútorok. Favázas tároló. Felnőtt zsámoly. Gyerekzsámoly

Bútorok. Bútorok. Favázas tároló. Felnőtt zsámoly. Gyerekzsámoly Bútorok Favázas tároló Összecsukható favázas tároló, modern mintás vászon anyaggal. Összecsukva kis helyen tárolható, oldalai zártak, így nem hullanak ki a benne tárolt újságok, játékok. BSZ007 24x23x16

Részletesebben

Az Ön kézikönyve LIEBHERR TX 1021 COMFORT http://hu.yourpdfguides.com/dref/5080027

Az Ön kézikönyve LIEBHERR TX 1021 COMFORT http://hu.yourpdfguides.com/dref/5080027 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató LIEBHERR TX 1021 COMFORT. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

A K R O T A N K. A rendszert különböző méretekben kínáljuk, hogy az bármilyen típusú konyhának, sütödének megfeleljen.

A K R O T A N K. A rendszert különböző méretekben kínáljuk, hogy az bármilyen típusú konyhának, sütödének megfeleljen. A K R O T A N K Az AKROTANK hatásosan megtisztít mindenféle sütödei eszközt és konyhai edényt, beleértve: filtereket, fazekakat, serpenyőket, tűzhely részeket, sütő belsőket, gázsütőket, grill pálcákat,

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 3,2L 191004 V1/1214 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Tartalom 1. Biztonság... 262 1.1 Biztonsági előírások... 262 1.2 A szimbólumok magyarázata... 263 1.3 Veszélyforrások... 264 1.4 Rendeltetésszerű

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A MCE 32 BIH TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat MCE 32 BIH. A készülék típusazonosítója: 220-240 V/50 Hz

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A MCE 32 BIH TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat MCE 32 BIH. A készülék típusazonosítója: 220-240 V/50 Hz Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat A gyártó védjegye: A készülék típusazonosítója: Teljesítményfelvétel: Grill teljesítmény: Mikrohullámú kimenõ teljesítmény: Meleg levegõ teljesítmény:

Részletesebben

Dr. Kiss Judit. 2009. november 17.

Dr. Kiss Judit. 2009. november 17. Klímaváltozás á és mezőgazdaság: tettes és áldozat, vagy nyertes? Dr. Kiss Judit MTA Világgazdasági Kutatóintézet 2009. november 17. 1 1) A tettes Az üvegházhatású gázok (széndioxid, metán, fluor, klórvegyületek)

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DX-8.25CD

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DX-8.25CD HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DX-8.25CD Borhűtő FIGYELEM! HASZNÁLAT ELŐTT OLVASSA EL FIGYELMESEN A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT. KÜLÖNÖSEN FONTOS A TERMÉK ELHELYEZÉSÉVEL ÉS A KÜLSŐ ILL. BEÁLLÍTOTT HŐMÉRSÉKLETEKKEL KAPCSOLATOS

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ VQA MAGASNYOMÁSÚ MOSÓ 1 800 W VQA110

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ VQA MAGASNYOMÁSÚ MOSÓ 1 800 W VQA110 KH TRADING, Kft. Pf. 142 Tel.: 06/40/900-800 Fax: 06/1/99-999-77 1506 Budapest (csak egy helyi hívás díját fizeti) Nyitvatartási idő: INTERNET: www.uni-max.hu Hétfő - péntek: 8:00-17:00 ertekesites@uni-max.hu

Részletesebben

Volvo 7900 Hybrid. Jobb üzlet a zöldebb városok számára

Volvo 7900 Hybrid. Jobb üzlet a zöldebb városok számára Volvo 7900 Hybrid Jobb üzlet a zöldebb városok számára A Volvo 7900 Hybrid sorozat új szintre emeli a zöld hatékonyságot, messze az Euro 6 követelmények fölé. A leghatékonyabb üzemű és legmegbízhatóbb

Részletesebben

New Boracay ZE_IB&IM_DB68-05691A-00_HU.indd 1 2015/12/4 13:38:14

New Boracay ZE_IB&IM_DB68-05691A-00_HU.indd 1 2015/12/4 13:38:14 New Boracay ZE_IB&IM_DB68-05691A-00_HU.indd 1 2015/12/4 13:38:14 Az ön új klímaberendezésének tulajdonságai 2-step cooling (2 lépéses hűtés) A 2 lépéses hűtés funkció gyorsan lehűti a helyiséget a kívánt

Részletesebben

FS-017 TURBÓ LÉGKEVERÉSES SÜTŐEDÉNY

FS-017 TURBÓ LÉGKEVERÉSES SÜTŐEDÉNY FS-017 TURBÓ LÉGKEVERÉSES SÜTŐEDÉNY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tisztelt Vásárlónk! Köszönjük az FG Electronics termékei iránt tanúsított bizalmát. Ön a vásárlás pillanatától egy olyan műszaki berendezés tulajdonosa,

Részletesebben

A hulladék útja a Keszthelyi Városüzemeltetõ Kft.-n keresztül

A hulladék útja a Keszthelyi Városüzemeltetõ Kft.-n keresztül A hulladék útja a Keszthelyi Városüzemeltetõ Kft.-n keresztül Köszöntõ Tisztelt Keszthelyi Polgárok! 2003-ban, amikor a városban elkezdtük kiépíteni a szelektív hulladékgyûjtés rendszerét, megteremtettük

Részletesebben

MULTI RENDSZERŰ LÉGKONDICIONÁLÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ MAGYAR

MULTI RENDSZERŰ LÉGKONDICIONÁLÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ MAGYAR MULTI RENDSZERŰ LÉGKONDICIONÁLÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ HU SZERELÉSI ÚTMUTATÓ MAGYAR A termékről megállapították, hogy megfelel az Európai Unió kisfeszültségű berendezésekre vonatkozó irányelvének (2006/95/EK)

Részletesebben

Használati utasítás Kombinált hűtő-fagyasztószekrény

Használati utasítás Kombinált hűtő-fagyasztószekrény Használati utasítás Kombinált hűtő-fagyasztószekrény 070313 7082813-00 CTP(sl)21../25../29..... 1 A készülék áttekintése Tartalomjegyzék 1 A készülék áttekintése... 2 1.1 A készülék és a felszerelés áttekintése...

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE 10. IKTATÓSZÁM:55-3/2013. MELLÉKLET: - DB. TÁRGY: Tájékoztató a megújuló energia hasznosításával kapcsolatos Fejér megyei eredményekrıl,

Részletesebben

LB 88 H Levegőpárásító Használati útmutató

LB 88 H Levegőpárásító Használati útmutató LB 88 H H Levegőpárásító Használati útmutató Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany www.beurer.com MAGYAR Tisztelt Vásárlónk! Köszönjük, hogy a kínálatunkban szereplő termékek egyikét választotta.

Részletesebben

SZERELÉSI ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS

SZERELÉSI ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS Medence hőszivattyú Medence hőszivattyú SZERELÉSI ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS Köszönjük, hogy termékünket választotta, és bizalmát cégünk iránt. A használati utasítás az optimális használathoz és karbantartáshoz

Részletesebben

Használati útmutató. Fali fűtő gázkazán

Használati útmutató. Fali fűtő gázkazán Használati útmutató Fali fűtő gázkazán C 12 F 12 TARTALOMJEGYZÉK KÉRJÜK, HASZNÁLAT ELŐTT OLVASSA EL FIGYELMESEN! 1 Kérjük elolvasni... 3 1.1 Üdvözöljük... 3 1.2 Rövid használati útmutató... 3 1.3 Jótállás

Részletesebben

Steba indukciós f lap

Steba indukciós f lap Steba indukciós f lap IK 20 Használati útmutató és jótállási jegy Az Európai Unióban forgalomba hozza: STEBA GmbH & Co KG Pointstr.2. D-96129 Strullendorf Magyarországon forgalomba hozza: BonAir BG Kft.

Részletesebben

Napkollektoros megoldások

Napkollektoros megoldások Robert Bosch Kft. Termotechnika üzletág Levelezési cím: 1475 Budapest, Pf. 331. Információs és szerviz vonal: (+36-1) 470-4747 www.bosch.hu, www.bosch-climate.hu E-mail cím: bosch-termotechnika@hu.bosch.com,

Részletesebben

Használati utasítás Kombinált hűtő-fagyasztószekrény

Használati utasítás Kombinált hűtő-fagyasztószekrény Használati utasítás Kombinált hűtő-fagyasztószekrény 160113 7082819-00 CUP(esf) 2901 / CUP(sl) 3221... 1 A készülék áttekintése Tartalomjegyzék 1 A készülék áttekintése... 2 1.1 A készülék és a felszerelés

Részletesebben

Tartalom. Használt szimbólumok. Mûszaki adatok. Szimbólumok a készüléken LRP 1503 VRA

Tartalom. Használt szimbólumok. Mûszaki adatok. Szimbólumok a készüléken LRP 1503 VRA ÔÎĐ ďëđí ĘÎß Tartalom Használt szimbólumok...............133 Mûszaki adatok....................133 Az elsõ pillantásra..................134 Az Ön biztonsága érdekében..........135 Használati útmutató.................137

Részletesebben

Mosogatógépek Használati utasítás

Mosogatógépek Használati utasítás Mosogatógépek Használati utasítás GS61110BW 1 Olvassa el a használati utasítást! Ez a kézikönyv biztonsági, működési, beszerelési utasításokat, valamint hibaelhárítási ötleteket, stb. tartalmaz. A mosogatógép

Részletesebben

ÉLELMISZER-FELDOLGOZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE FEDERATION OF HUNGARIAN FOOD INDUSTRIES ALAPÍTVA 1989. Együtt a fogyasztókért tegyünk együtt érte

ÉLELMISZER-FELDOLGOZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE FEDERATION OF HUNGARIAN FOOD INDUSTRIES ALAPÍTVA 1989. Együtt a fogyasztókért tegyünk együtt érte KÉRDŐÍV 1. Kérjük röviden mutassa be, hogy a vállalat miért tartotta fontosnak a kezdeményezéshez történő csatlakozást. Pick Szeged Zrt, mint az ország legnagyobb húsipari vállalata kiemelten fontosnak

Részletesebben

Thule Coaster XT. Útmutató. FONTOS Őrizze meg ezt az útmutatót. B 51100985

Thule Coaster XT. Útmutató. FONTOS Őrizze meg ezt az útmutatót. B 51100985 Thule Coaster XT Útmutató FONTOS Őrizze meg ezt az útmutatót. B 51100985 TARTALOM 1 BEVEZETÉS 1.1 A kézikönyv rendeltetése 04 1.2 Az utánfutó rendeltetése 04 1.3 Műszaki adatok 04 2 ALKATRÉSZEK LEÍRÁSA

Részletesebben

PERFEKT IN FORM UND FUNKTION

PERFEKT IN FORM UND FUNKTION S 70402 KG Chladnička Hûtõszekrény Návod k použití Használati utasítás KE/AE/4. (06.) 200370656 PERFEKT IN FORM UND FUNKTION Tisztelt vevõnk! Mielõtt az új hûtõszekrényt üzembe helyezi, kérjük olvassa

Részletesebben

MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG KÖRNYEZETVÉDELMI NYILATKOZATA 2014. VERZIÓ: 1.0 2015.11.24.

MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG KÖRNYEZETVÉDELMI NYILATKOZATA 2014. VERZIÓ: 1.0 2015.11.24. MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG VERZIÓ: 1.0 2015.11.24. TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 3 2. A MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG

Részletesebben

CM927 - Használati útmutató

CM927 - Használati útmutató Leírás A Honeywell CM927 egy vezeték nélküli szobatermosztát mely az Ön fűtésrendszerének nagy hatásfokú vezérlésére lett kifejlesztve. A készülék otthon tartozkodása esetén biztosítja a kellemes hőmérsékletet

Részletesebben

A megújult. Hyundai i30

A megújult. Hyundai i30 A megújult Hyundai i30 Határozottan dinamikus. A megújult i30. Az első benyomáshoz mindenekelőtt lenyűgöző megjelenésre van szükség. A megújult Hyundai i30 erőteljes, karakteres formaterve első pillantásra

Részletesebben

Használati utasítás Asztali fagyasztószekrény

Használati utasítás Asztali fagyasztószekrény Használati utasítás Asztali fagyasztószekrény 061212 7082804-01 GP(esf)14../GP13..... 6 A készülék áttekintése Tartalomjegyzék 1 A készülék áttekintése... 2 1.1 A készülék és a felszerelés áttekintése...

Részletesebben

FAN COIL. Használati utasítás. VEF022HSLB, VEF032HSLB, VEF052HSLB VEF022VSLC, VEF052VSLC, VEF072VSLC típusokhoz. www.permanent.hu

FAN COIL. Használati utasítás. VEF022HSLB, VEF032HSLB, VEF052HSLB VEF022VSLC, VEF052VSLC, VEF072VSLC típusokhoz. www.permanent.hu Használati utasítás VEF022HSLB, VEF032HSLB, VEF052HSLB VEF022VSLC, VEF052VSLC, VEF072VSLC típusokhoz www.permanent.hu Mennyezetre szerelhető kivitel (HSLB sorozat): Ha elhatározta, hová építi be a fan

Részletesebben

Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén?

Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? 1. Lakossági tájékoztatás Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? Vinyl Kft. Külső Védelmi Tervének LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő

Részletesebben

Éves jelentés az energiafelhasználásról 2009.

Éves jelentés az energiafelhasználásról 2009. Éves jelentés az energiafelhasználásról 29. Az OSZK energiafelhasználását az elmúlt öt évben a modern, energiatakarékos technológiák alkalmazásával és a felhasználás tudatossá tételével sikerült jelentősen

Részletesebben

DARÁLÓ ÉS TURMIXGÉP B-502

DARÁLÓ ÉS TURMIXGÉP B-502 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER e l e c t r o n i c DARÁLÓ ÉS TURMIXGÉP B-502 TISZTELT VÁSÁRLÓ! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés

Részletesebben

AQUADIST Vízdesztilláló készülék

AQUADIST Vízdesztilláló készülék AQUADIST Vízdesztilláló készülék Használati utasítás ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓ SZÁLLÍTÁS A készülék átvételekor ellenőrizze a csomag épségét és tegye el későbbi szállítások esetére. Nyissa ki a csomagot és

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 200270 V1/0413 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása A használati útmutató mindig legyen kéz alatt! 1. Általános információ... 210 1.1 Használati útmutatóval kapcsolatos információk... 210

Részletesebben

Jármű-azonosító adatok Kérjük, hogy a jármű-azonosító adatait rögzítse és gondosan őrizze meg

Jármű-azonosító adatok Kérjük, hogy a jármű-azonosító adatait rögzítse és gondosan őrizze meg Jármű-azonosító adatok Jármű-azonosító adatok Kérjük, hogy a jármű-azonosító adatait rögzítse és gondosan őrizze meg Alvázszám Az alvázszám a központi csővázon található a belső lábvédő idom mögött, melynek

Részletesebben

EF 40-350 kw lapos hőcserélős, nagyteljesítményű HMV-termelő www.ecotherm.com

EF 40-350 kw lapos hőcserélős, nagyteljesítményű HMV-termelő www.ecotherm.com Kezelési és karbantartási útmutató EF 40-350 kw lapos hőcserélős, nagyteljesítményű HMV-termelő www.ecotherm.com Bevezetés 1. Bevezetés Tisztelt Partnerünk! A nagyteljesítményű használati melegvíz termelő

Részletesebben

PERFEKT IN FORM UND FUNKTION

PERFEKT IN FORM UND FUNKTION S 75398 KG3 Chladnička Hûtõszekrény Návod k použití Használati utasítás KE/AE/NY31. (07.) 200371437 PERFEKT IN FORM UND FUNKTION Tisztelt vevõnk! Mielõtt az új hûtõszekrényt üzembe helyezi, kérjük olvassa

Részletesebben

Környezetvédelem, környezettudatos és energiatudatos magatartás

Környezetvédelem, környezettudatos és energiatudatos magatartás Környezetvédelem, környezettudatos és energiatudatos magatartás A környezetvédelem nem csak a felnőttek dolga! A Földet és a környezetedet, ugyanis te tovább fogod használni, mint a mostani felnőttek!

Részletesebben

IF-91. Original-Gebrauchsanleitung V1/1115

IF-91. Original-Gebrauchsanleitung V1/1115 IF-91 300324 Original-Gebrauchsanleitung V1/1115 H MAGYAR Tartalom 1. Biztonság... 184 1.1 Biztonsági előírások... 184 1.2 A szimbólumok magyarázata... 187 1.3 Rendeltetésszerű használat... 188 2. Általános

Részletesebben

Használati utasítás Kombinált hűtő-fagyasztószekrény

Használati utasítás Kombinált hűtő-fagyasztószekrény Használati utasítás Kombinált hűtő-fagyasztószekrény 171013 7081892-03 CN(sl)3033... 3 A készülék áttekintése Tartalomjegyzék 1 A készülék áttekintése... 2 1.1 A készülék és a felszerelés áttekintése...

Részletesebben

KRISNA-HÍVŐK A FÖLDANYA VÉDELMÉBEN ÖKOLÓGIAI 1X1. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének környezetvédelmi ajánlása

KRISNA-HÍVŐK A FÖLDANYA VÉDELMÉBEN ÖKOLÓGIAI 1X1. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének környezetvédelmi ajánlása KRISNA-HÍVŐK A FÖLDANYA VÉDELMÉBEN ÖKOLÓGIAI 1X1 A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének környezetvédelmi ajánlása Az univerzumban minden élő és élettelen az Úr irányítása alatt áll, s minden

Részletesebben

Gyakran ismétlődő kérdések G24-es Napkollektor

Gyakran ismétlődő kérdések G24-es Napkollektor Gyakran ismétlődő kérdések G24-es Napkollektor A napkollektor összeszerelése és használata nagyon egyszerű. Ezért megpróbálunk a feltett kérdésekre nagyon érthetően válaszolni és ötleteket adni azoknak

Részletesebben

unistor, aurostor, geostor

unistor, aurostor, geostor unistor, aurostor, geostor CZ, HU, PL, RO, SK Szakemberek részére Kezelési és telepítési útmutató unistor, aurostor, geostor Kettős melegvíz-tároló szolárberendezésekhez VIH S Melegvíz-tároló fűtőrendszerekhez

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Explorer 2T-4T

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Explorer 2T-4T KEZELÉSI ÚTMUTATÓ VEZETŐ ÉS UTASA A motorkerékpár egy vezető és egy utas részére készült, de mindig csak a Magyarországon érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően lehet használni. A jármű össztömege

Részletesebben

VIESMANN. Üzemeltetési utasítás VITODENS 100-W. a készülék üzemeltetője számára

VIESMANN. Üzemeltetési utasítás VITODENS 100-W. a készülék üzemeltetője számára Üzemeltetési utasítás a készülék üzemeltetője számára VIESMANN Állandó kazánvíz-hőmérsékletű szabályozóval vagy helyiség hőmérsékletről vezérelt időjárásfüggő szabályozóval VITODENS 100-W 3/2008 Kérjük,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PÁRÁTLANÍTÓ KÉSZÜLÉKEK. Használatba helyezés előtt figyelmesen olvassa el ezt az útmutatót

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PÁRÁTLANÍTÓ KÉSZÜLÉKEK. Használatba helyezés előtt figyelmesen olvassa el ezt az útmutatót HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PÁRÁTLANÍTÓ KÉSZÜLÉKEK Használatba helyezés előtt figyelmesen olvassa el ezt az útmutatót 1 Tartalomjegyzék Leírás... 2 Tulajdonságok...2 Műszaki adatok... 3 Funkciókalapelvei...4 Párátlanító

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 200069 V1/0615 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Tartalom 1. Biztonság... 210 1.1 Biztonsági előírások... 210 1.2 A szimbólumok magyarázata... 212 1.3 Veszélyforrások... 213 1.4 Rendeltetésszerű

Részletesebben