BOTANIKAI ÉRTÉKEK ÉS ELİFORDULÁSUK KESZTHELY KÜLTERÜLETEIN ÉS A

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "6.1.3. BOTANIKAI ÉRTÉKEK ÉS ELİFORDULÁSUK KESZTHELY KÜLTERÜLETEIN ÉS A"

Átírás

1 BOTANIKAI ÉRTÉKEK ÉS ELİFORDULÁSUK KESZTHELY KÜLTERÜLETEIN ÉS A TÉRSÉGBEN (FEHÉR UTÁN 2001) Boglárkafélék családja - Ranunculaceae Erdei szellırózsa - Anemone sylvestris: Mészkedvelı faj, mészkedvelı tölgyesekben, karsztbokorerdıkben, lösz- és homoki tölgyesekben, erdıszéleken és cserjésekben él cm magas, gyapjasan szırös szárú növény. Levelei hármasan-ötösen összetettek, a levélkék szeldeltek. Virága magánosan fejlıdik a szár csúcsán, májusban virágzik. Gömb alakú terméscsoportja aszmagtermésekbıl áll (Farkas, 1999). Védett faj, eszmei értéke: Ft. Térségbéli elterjedése: A Keszthelyi-hegység erdısödı peremterületein (Gyenesdiás), és Válluson a Nyugodó-hegy északi oldalán lévı tisztásokon, valamint a Láz-tetı környékén figyeltük meg állományát. Leánykökörcsin - Pulsatilla grandis: Homoki réteken, erdıspuszta-réteken, homokpusztákon, homoki legelıkön, sziklafüves és pusztafüves lejtıkön, sziklagyepekben, karsztbokorerdıkben, homoki tölgyesek tisztásain, hegyi réteken, irtásréteken élı faj. Virága harangalakú, kékesibolya színő, kora tavasszal virágzik. Termése aszmagcsomó, tollas bóbitákkal (Farkas, 1999). Védett faj, eszmei értéke: Ft. Térségbéli elterjedése: Igen jelentıs, de helyenként ritkuló állományai találhatók a Rezi szılıhegyek gyepterületein, valamint a Kertváros kevésbé beépített területein. Ez utóbbi helyszíneken öt-hét éve lehettünk tanúi nagymérvő oktalan pusztításának. A leánykökörcsin 10 évvel azelıtti állományához képest ma már csak mintegy %- ot találhatunk. (Gál Samu 1998) Tavaszi hérics - Adonis vernalis: Mészkedvelı sztyepnövény, száraz, napsütötte pusztafüves lejtıkön, zárt sziklagyepekben, lösz- és homoki gyepekben, karsztbokorerdıkben, ligetes tölgyesekben, irtásréteken és legelıkön találkozhatunk vele. Az említett élıhelyeken az országban viszonylag sok helyen elıfordul. Hazánkban léte jelenleg nem veszélyeztetett (Farkas, 1999). Védett faj, eszmei értéke: Ft. Térségbéli elterjedése:. Keszthely határában (Gyötrıs, Csóka-kı) és Rezi környéki gyepterületeken ismerjük állományait, melyet a beépítések, pázsitnak való átalakítások erısen veszélyeztetnek. Selymes boglárka - Ranunculus illyricus: Száraz gyepekben, erdıszéleken elıforduló, mészkedvelı faj. Magyarországon az Északi- és a Dunántúli-középhegységben több helyen, valamint a Balfi-dombvidéken, a Kemenesháton, a Mezıföldön, a Mecsekben, a Villányi-hegységben, a Duna-Tisza közén, a Nyírségben és a Kırös-Maros közén fordul elı nagyobb egyedszámban (Farkas, 1999). Védett faj, eszmei értéke: Ft. Térségbéli elterjedése:. A Csatfai homokpusztai gyepeken (Rezi), valamint a Dobogó és Bikedi-tetırıl ismerjük állományát.

2 Rózsafélék családja - Rosaceae Fanyarka - Amelanchier ovalis: Mészkedvelı hegyvidéki faj. Sziklák, sziklagyepek, bokorerdık, kaszterdık növénye. Magyarországon a Dunántúli-középhegységben fordul elı. Hazánkban potencionálisan veszélyeztetett (Farkas, 1999). Térségbéli elterjedése: Farkas (1999) említi elıfordulását a Rezi környéki hegyekrıl (Battyán-hát, Meleg-hegy, Hosszú-hegy, Púpos-hegy). Rutafélék családja - Rutaceae Nagyezerjófő - Dictamnus albus: Mészkedvelı faj. A száraz tölgyesek jellemzı faja, de elıfordul sziklacserjésekben, szikla- és pusztafüves lejtıkön, irtásréteken, pusztai cserjésekben ritkán sztyepréteken, sziklagyepekben is. Magyarországon a Dunántúli-középhegységben, az Északi-középhegységben, a Mecsekben, a Villányi-hegységben, a Soproni-hegységben, a Kıszegi-hegységben, a Nyírségben, a Mezıföldön és a Kemenesháton sokfelé elıfordul. Hazai léte jelenleg nem veszélyeztetett (Farkas, 1999). Térségbéli elterjedése: Elıfordul a Kovácsi-hegyen (Becse mája), a Rezi környéki szılıhegyeken, a Meleg-hegyen, Pörkölt- és Tüskés-hegyeken, valamint Gyötrös-tetın és Bikeden (Cserszegtomaj). Keresztesvirágúak családja - Cruciferae Kövér daravirág - Draba lasiocarpa: Sziklagyepek, szikla- és pusztafüves lejtık, karsztbokorerdık, karszterdık mészkedvelı növénye. Magyarországon a Dunántúli-középhegységben és a Bükkben fordul elı. Hazánkban potencionálisan veszélyeztetett. (Farkas, 1999). Térségbéli elterjedése: A Rezitıl délre fekvı dolomithegyeken (Battyán-hát, Kígyóvár). Fészekvirágzatúak családja - Compositae Szıke oroszlánfog - Leontodon incanus: Mészkedvelı faj; sziklagyepekben, szikla- és pusztafüves lejtıkön, karsztbokorerdıkben él. Magyarországon a Bakonyban, a Balfi-dombvidéken és a Keszthelyi-hegységben található meg. Hazánkban léte jelenleg nem veszélyeztetett (Farkas, 1999). Védett faj, eszmei értéke: Ft. Térségbéli elterjedése: Keszthely, Cserszegtomaj és Rezi közigazgatási területéhez tartozó dolomithegyek tisztásain fordul elı. Szegfőfélék családja - Caryophyllaceae Bársonyos kakukkszegfő - Lychnis coronaria: Száraz tölgyesek, karsztbokorerdıkben, cserjések mészkerülı növénye. Magyarországon az Északiközéphegységben, a Balaton-felvidéken, a Mecsekben, a Keszthelyi-hegységben, a Mecsekben, a Tolnai-hátságban, a Nyírségben és a Duna-Tisza közén fordul elı nagyobb egyedszámban. Hazánkban léte jelenleg nem veszélyeztetett (Farkas, 1999).

3 Térségbéli elterjedése:. Figyelemreméltó állománya él a Dér-tetı peremén (kb. 60 tı), ezen kívül megtalálható meg a Rezi-cseri részeken. A Csornakúti-völgyben (Szög-tetı), a Kis-Láz-hegyen (Várvölgy), a Tátikán és a Láztetın (Vállus). Ezüstaszott - Paronychia cephalotes: Napsütötte, meleg, száraz élıhelyek, mészkı- és dolomit sziklagyepek, sziklafüves és pusztafüves lejtık mészkedvelı faja. A Dunántúli-középhegységben és a Naszályon fordul elı. Hazánkban potencionálisan veszélyeztetett (Farkas, 1999). Védett faj, eszmei értéke: Ft. Térségbéli elterjedése: A Rezitıl keletre elhelyezkedı dolomithegyek kopárjain (Csóka-kı, Tomaji erdı sziklafokai) fordul elı. Kankalinfélék családja - Primulaceae Szártalan kankalin - Primula vulgaris: Bükkösök, gyertyános-tölgyesek, szurdokerdık inkább mészkerülı növénye. A Délnyugat- Dunántúlon, a Balaton-felvidéken, a Bakonyban, a Soproni- és a Kıszegi-hegységben, a Mátrában, a Karancson és a Medvesen fordul elı. Hazánkban léte jelenleg nem veszélyeztetett (Farkas, 1999). Védett faj, eszmei értéke: Ft. Térségbéli elterjedése: Gyakran szem elé kerülı faj a környék teljes területén erdıkben, de szılıhegyeken is. Liliomfélék családja - Liliaceae Szúrós csodabogyó - Ruscus aculeatus: Bükösökben, gyertyános- és száraz tölgyesekben élı, alapkızetre közömbös faj. A Dél- Dunántúlon több helyen elıfordul, valamint megtalálható a Keszthelyi-hegységben és a Balaton-felvidéken is. Hazánkban potencionálisan veszélyeztetett (Farkas, 1999). Védett faj, eszmei értéke: Ft. Térségbéli elterjedése:. Hatalmas állományai vannak a Rezi környéki hegyeken (pl.: Hosszú-hegy, Dér-tetı, stb.). Ugyancsak általánosan elterjedt a Keszthely környéki erdıkben is. Ettıl északabbra elvétve bukkanunk rá (Szántói-medence - Hely-réti erdı, Karikás-tetı, Nagy-Láz-hegy). Jamszgyökérfélék családja - Dioscoreaceae Pirítógyökér - Tamus communis: Száraz tölgyesekben, karsztbokorerdıkben, gyertyános-tölgyesekben élı, inkább mészkedvelı faj. A Nyugat- és a Dél-Dunántúlon több helyen fordul elı, valamint megtalálható a Balfidombvidéken, a Nyírségben és a Kırös-vidéken. Hazánkban léte jelenleg nem veszélyeztetett (Farkas, 1999). Védett faj, eszmei értéke: Ft. Térségbéli elterjedése:. A legáltalánosabban elterjedt, szinte mindenhol elıforduló védett növényfaj a régió erdıvel borított hegyvidéki területein (Biked). Kosborfélék családja - Orchidaceae Kardos madársisak - Cephalanthera longifolia: Bükkösök, fenyvesek, ligeterdık, gyertyános-és száraz tölgyesek, törmeléklejtı-erdık, gesztenyések, mészkerülı erdık, pusztafüves lejtık növénye.

4 Az említetett élıhelyeken az országban viszonylag sok helyen elıfordul. Hazánkban léte jelenleg nem veszélyeztetett. Szerepel a Washingtoni Egyezményben (CITES), tehát nemzetközi kereskedelmi forgalomba nem kerülhet (Farkas, 1999). Térségbéli elterjedése: Keszthely (Tömlıc-hegy), Zalaszántó (Kovácsi-hegy), Kis- Láz-hegy (Várvölgy). Széleslevelő nıszıfő - Epipactis helleborine: Bükösökben, tölgyesekben, gyertyános-tölgyesekben, fenyvesekben, gesztenyésekben, karsztbokorerdıkben, ligeterdıkben, cserjésekben és hegyi réteken élı faj. Az említett élıhelyeken az országban viszonylag sok helyen megtalálható. Hazánkban léte jelenleg nem kereskedelmi forgalomba nem kerülhet (Farkas, 1999). Térségbéli elterjedése: Bikedi-tetı (Cserszegtomaj), Csetényi-erdı (Várvölgy). Madárfészek kosbor - Neottia nidus-avis: Szinte minden erdıtípusban megélı, talajtípusra közömbös faj. A hegy- és dombvidékeken viszonylag sok helyen elıfordul. Hazánkban léte jelenleg nem veszélyeztetett. Szerepel a Washingtoni Egyezményben (CITES), tehát nemzetközi kereskedelmi forgalomba nem kerülhet (Farkas, 1999). Térségbéli elterjedése:. Általánosan elterjedt orhideafaj a régió összes hegy- és dombvidéki erdejében. Egyes karszt-bokorerdıkben olykor tömegesen is megtalálható (pl.: Rezi, Várvölgy, Vállus, Keszthelyi-hegység). Kétlevelő sarkvirág - Platanthera bifolia: Bükkösök, gyertyános-tölgyesek, száraz tölgyesek, mészkerülı erdık, szilaerdık, karszterdık, erdeifenyvesek, lucosok, ligeterdık, főzlápok, gesztenyések, szırfőgyepek, hegyi láprétek, fenyérek, irtásrétek növénye. A hegy- és dombvidékeken, valamint a Nyírségben, a Duna-Tisza közén, és a Kırös-Maros közén fordul elı. Hazánkban léte jelenleg nem kereskedelmi forgalomba nem kerülhet (Farkas, 1999). Védett faj, eszmei értéke: Ft. Térségbéli elterjedése: A környék összes hegy- és dombvidéki erdejében általánosan elterjedt orhideafaj. Agárkosbor - Orchis morio: Kaszálókon, hegyi-, homoki, láp- és mocsárréteken, szikes- és homokpuszákon, legelıkön, pusztafüves lejtıkön, cserjésekben, erdeifenyvesekben, cseres-tölgyesekben, gesztenyésekben élı faj. A fenti élıhelyeken az országban elég sokfelé megtalálható. Hazánkban léte jelenleg nem kereskedelmi forgalomba nem kerülhet (Farkas, 1999). Térségbéli elterjedése: Megtalálható Cserszegtomajon (Gyötrıs-tetı), Zalaszántón (Hullay tanya környéke), a Vári-völgyben (Vállus), valamint Vindornyaszılısön a Felsı réteken. Több termıhelyérıl illegális győjtés következtében eltőnıben van.

5 Tarka kosbor - Orchis tridentata: Dolomit- és mészkı sziklagyepekben, pusztafüves és sziklafüves lejtıkön, karsztbokorerdıkben élı mészkedvelı faj. Magyarországon a hegy-és dombvidékeken, valamint a Duna-Tisza közén található meg nagyobb egyedszámban. Hazánkban potencionálisan veszélyeztetett. Szerepel a Washingtoni Egyezményben (CITES), tehát nemzetközi kereskedelmi forgalomba nem kerülhet (Farkas, 1999). Térségbéli elterjedése:. A Keszthelyi-hegységi erdıkben (Gyenesdiás, Vonyarcvashegy) találtuk meg szép példányait. Vitézkosbor - Orchis militaris: Hegyi, homoki, irtás- és lápréteken, puszta-füves lejtıkön, gesztenyésekben, ligeterdıkben, száraz- és üde tölgyesekben, karsztbokorerdıkben, láperdıkben él, de bolygatott termıhelyeken is megtalálható. A Dunántúlon, Észak-Magyarországon, a Duna-Tisza közén, a Nyírségben és a Hajdúságban viszonylag sokfelé megtalálható. Hazánkban potencionálisan kereskedelmi forgalomba nem kerülhet (Farkas, 1999). Térségbéli elterjedése:. Megtalálható a Vári-völgy felsı, Rezihez és Tomajhoz tartozó szakaszán. Vitézvirág - Anacamptis pyramidalis: Szikla- és pusztafüves lejtık, homoki rétek és legelık, láprétek, száraz tölgyesek, gesztenyések mészkedvelı növénye. A Dunántúli-középhegységben, a Bükkben, az Aggteleki-karszton, a Duna-Tisza közén, a Mezıföldön, a Dráva-síkon, a Mecsekben és a Villányi-hegységben fordul elı. Hazánkban potencionálisan veszélyeztetett. Szerepel a Washingtoni Egyezményben (CITES), tehát nemzetközi kereskedelmi forgalomba nem kerülhet (Farkas, 1999). Térségbéli elterjedése: Vári-völgy északi része (Várvölgy, Rezi, Vállus), Gyötrıstetı (Cserszegtomaj), Négyszöglető-hegy (Keszthely).

Magyarorsza gi Nemzeti Parkok

Magyarorsza gi Nemzeti Parkok Magyarorsza gi Nemzeti Parkok Név: Kvaszingerné Prantner Csilla Szak: Informatika Évfolyam: III. Tartalomjegyzék Az Aggteleki Nemzeti Park szövegrésze... 3 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park... 3 Tihany...

Részletesebben

KITAIBELIA VII. évf. 2. szám pp.: 163-167. Debrecen 2002. RIEZING Norbert. H-2851 Környe, Bem J. u 33.

KITAIBELIA VII. évf. 2. szám pp.: 163-167. Debrecen 2002. RIEZING Norbert. H-2851 Környe, Bem J. u 33. Adatok a Dunántúl északi részének flórájához RIEZING Norbert H-2851 Környe, Bem J. u 33. Bevezetõ Írásomban az 1992-2001 között a Dunántúl északi részén összegyûjtött adataim közül ismertetek 57 különbözõ

Részletesebben

A Pajta-völgy fokozottan védett növénytani értéke: a magyar cifra kankalin

A Pajta-völgy fokozottan védett növénytani értéke: a magyar cifra kankalin Készítette: László Mónika A Pajta-völgy fokozottan védett növénytani értéke: a magyar cifra kankalin Minden igaz ismeret a fajok ismeretével kezdıdik. Linne Iskolánk biológia szakkörében 2002- ben és 2003-

Részletesebben

VAGYONKEZELÉSI KONCEPCIÓ

VAGYONKEZELÉSI KONCEPCIÓ VAGYONKEZELÉSI KONCEPCIÓ BALATONI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG 2007. I. HELYZETELEMZÉS A Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság mőködési területén a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkon kívül 3 Tájvédelmi Körzet, 26

Részletesebben

6. A CÉLPROGRAMOK BEMUTATÁSA 6.1. AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI ALAPPROGRAM 6.2. INTEGRÁLT GAZDÁLKODÁSI CÉLPROGRAM (ICM * )

6. A CÉLPROGRAMOK BEMUTATÁSA 6.1. AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI ALAPPROGRAM 6.2. INTEGRÁLT GAZDÁLKODÁSI CÉLPROGRAM (ICM * ) 6. A CÉLPROGRAMOK BEMUTATÁSA 6.1. AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI ALAPPROGRAM Az alapprogram intézkedései között a gazdálkodás körülményeit feltáró felmérés végrehajtása, a környezeti szempontokat figyelembe

Részletesebben

A Balatonfüredi erdő (HUBF20034) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve EGYEZTETÉS ELŐTTI TERVEZET

A Balatonfüredi erdő (HUBF20034) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve EGYEZTETÉS ELŐTTI TERVEZET A Balatonfüredi erdő (HUBF20034) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve EGYEZTETÉS ELŐTTI TERVEZET Csopak 2016 Készítette: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 8229 Csopak,

Részletesebben

A HUBF20021 Péti-hegy kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve

A HUBF20021 Péti-hegy kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa A HUBF20021 Péti-hegy kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve Tapolca-Csopak 2014 Pályázat azonosítója

Részletesebben

GYEPEK ÉGETÉSÉNEK TERMÉSZETVÉDELMI MEGÍTÉLÉSE MAGYARORSZÁGON: PROBLÉMÁK ÉS POZITÍV TAPASZTALATOK

GYEPEK ÉGETÉSÉNEK TERMÉSZETVÉDELMI MEGÍTÉLÉSE MAGYARORSZÁGON: PROBLÉMÁK ÉS POZITÍV TAPASZTALATOK Tájökológiai Lapok 10 (2): 287 303. (2012) 287 GYEPEK ÉGETÉSÉNEK TERMÉSZETVÉDELMI MEGÍTÉLÉSE MAGYARORSZÁGON: PROBLÉMÁK ÉS POZITÍV TAPASZTALATOK DEÁK Balázs 1, VALKÓ Orsolya 2, SCHMOTZER András 3, KAPOCSI

Részletesebben

Ökológiai élőlényismeret I. Szárazföldi növények 4. előadás SZIKLAGYEPEK

Ökológiai élőlényismeret I. Szárazföldi növények 4. előadás SZIKLAGYEPEK Ökológiai élőlényismeret I. Szárazföldi növények 4. előadás SZIKLAGYEPEK A SZIKLAGYEPEK JELLEMZŐI Pionír társulások szilárd alapkőzeten; a kőzet nagy foltokban a felszínen van Csekély talajborítottság,

Részletesebben

VÉDETT NÖVÉNYFAJOK ÚJ ELŐFORDULÁSI ADATAI A ZEMPLÉNI - HEGYSÉG NYUGATI RÉSZÉN. PATALENSZKI NORBERT norbep@freemail.hu

VÉDETT NÖVÉNYFAJOK ÚJ ELŐFORDULÁSI ADATAI A ZEMPLÉNI - HEGYSÉG NYUGATI RÉSZÉN. PATALENSZKI NORBERT norbep@freemail.hu VÉDETT NÖVÉNYFAJOK ÚJ ELŐFORDULÁSI ADATAI A ZEMPLÉNI - HEGYSÉG NYUGATI RÉSZÉN PATALENSZKI NORBERT norbep@freemail.hu Kulcsszavak: növényfajok, edényes flóra, flóratartomány, védett fajok Összefoglalás

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOT-FELMÉRŐ ADATLAP

ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOT-FELMÉRŐ ADATLAP Helyi jelentőségű védett természeti terület neve: Kis-Sváb-hegy (Martinovics-hegy) Utoljára módosítva: 2013-10-15 07:26:02 Megye: Budapest Községhatár: Budapest, XII. ker. A terület kiterjedése: 6.6898

Részletesebben

VAGYONKEZELÉSI KONCEPCIÓ

VAGYONKEZELÉSI KONCEPCIÓ VAGYONKEZELÉSI KONCEPCIÓ BÜKKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG 2007. Tartalomjegyzék Az Igazgatóság területi adottságai, birtokügyi alapok 4 Földhasználat, kezelési feladatok a vagyonkezelésben lévı területeken

Részletesebben

1.2.4.1.1 ÉLİHELYEK ELNEVEZÉSEI

1.2.4.1.1 ÉLİHELYEK ELNEVEZÉSEI 1. táblázat Általános Nemzeti Élıhely Rendszer kategóriái ÉLİHELYEK JELE TERMÉSZETES ÉLİHELYEK 1.2.4.1.1 ÉLİHELYEK ELNEVEZÉSEI A Hinarasok A1 Békalencsés, rucaörömös, tócsagazos úszóhínár A2 Rencés, kolokános

Részletesebben

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32 Telefon: (96) 500-000 Fax: (96) 315-342 E-mail: titkarsag@eduvizig.hu Web: www.eduvizig.hu JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG 1-5

Részletesebben

Növényrendszertan gyakorlatok. Erdımérnöki Szak

Növényrendszertan gyakorlatok. Erdımérnöki Szak Növényrendszertan gyakorlatok Erdımérnöki Szak Egyszikőek Monocotyledonopsida Hídırfélék Alismataceae Vízi hídır Alisma plantago-aquatica Vízi hídır Alisma plantago-aquatica Vízi hídır Alisma plantago-aquatica

Részletesebben

Készítette: AGROSZINT BT. 2012. ÁPRILIS MÓDOSÍTOTT VÁLTOZAT

Készítette: AGROSZINT BT. 2012. ÁPRILIS MÓDOSÍTOTT VÁLTOZAT JÁNOSHALMA VÁROS KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Készítette: AGROSZINT BT. 2012. ÁPRILIS MÓDOSÍTOTT VÁLTOZAT TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 5 A települési környezetvédelmi program készítésének célja és feladatai...

Részletesebben

Florisztikai adatok a Cserhát felhagyott szőlőiből

Florisztikai adatok a Cserhát felhagyott szőlőiből http://kitaibelia.unideb.hu/ ISSN 2064-4507 (Online) ISSN 1219-9672 (Print) 2014, Department of Botany, University of Debrecen, Hungary 19 (2): 260 266.; 2014 Florisztikai adatok a Cserhát felhagyott szőlőiből

Részletesebben

Növényrendszertan gyakorlatok

Növényrendszertan gyakorlatok Növényrendszertan gyakorlatok 15. gyakorlat Környezettudományi szak Környezetmérnöki szak 2. o: Egyszikőek - Monocotyledonopsida 1. ao: Hídır-alkatúak - Alismatidae az egyszikőek legısibb rendjei tartoznak

Részletesebben

GYEPEK MÉRGEZŐ ÉS GYÓGYNÖVÉNYEI. Egyetemi jegyzet képanyaga

GYEPEK MÉRGEZŐ ÉS GYÓGYNÖVÉNYEI. Egyetemi jegyzet képanyaga GYEPEK MÉRGEZŐ ÉS GYÓGYNÖVÉNYEI Egyetemi jegyzet képanyaga A képeket készítette és az anyagot szerkesztette: Dr. Tasi Julianna egyetemi adjunktus SZIE Gödöllő A gyepek növényállománya Optimális gyepszerkezet:

Részletesebben

GYÖR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORl'vfÁl\lYHJV A T AL

GYÖR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORl'vfÁl\lYHJV A T AL GYÖR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORl'vfÁl\lYHJV A T AL lk1a1ószám: 16911-6/2015 Ügy intéző : Dr. Kiss Viktória Hiv. szám: Melléklet: tagegyesole1ek aktuál is lis1ája Tárgy: Magyar Hegy-és Sportmászó Szövetség-

Részletesebben

Autópályák és egyéb gyorsforgalmi utak hatása az élővilágra, különös tekintettel a nagyvadakra és a konfliktuscsökkentés lehetőségei

Autópályák és egyéb gyorsforgalmi utak hatása az élővilágra, különös tekintettel a nagyvadakra és a konfliktuscsökkentés lehetőségei Autópályák és egyéb gyorsforgalmi utak hatása az élővilágra, különös tekintettel a nagyvadakra és a konfliktuscsökkentés lehetőségei Készítette: Formanek Péter Környezettan Bsc. Témavezető: Dr. Farkas

Részletesebben

NYÍRSÉGI ERDŐTÖMBÖK ÉS KÖRNYEZETÜK TÁJTÖRTÉNETI VIZSGÁLATA. ZAGYVAI Gergely, BARTHA Dénes

NYÍRSÉGI ERDŐTÖMBÖK ÉS KÖRNYEZETÜK TÁJTÖRTÉNETI VIZSGÁLATA. ZAGYVAI Gergely, BARTHA Dénes Tájökológiai Lapok 13 (1): 59-72. (2015) NYÍRSÉGI ERDŐTÖMBÖK ÉS KÖRNYEZETÜK TÁJTÖRTÉNETI VIZSGÁLATA ZAGYVAI Gergely, BARTHA Dénes Nyugat-magyarországi Egyetem, Erdőmérnöki Kar, Növénytani és Természetvédelmi

Részletesebben

Ikt. sz.: MBK/368-8/2011. Jogerős: 2011. június 10. Üi.: Virág István. Határozat

Ikt. sz.: MBK/368-8/2011. Jogerős: 2011. június 10. Üi.: Virág István. Határozat Miskolci Bányakapitányság 3501 Miskolc, Soltész Nagy Kálmán u. 5. (3501. Pf: 31) Tel: 46/503-740; Fax: 503-741 E-mail: mbk@mbfh.hu Ikt. sz.: MBK/368-8/2011. Jogerős: 2011. június 10. Üi.: Virág István

Részletesebben

Magyarország tájföldrajza

Magyarország tájföldrajza Magyarország tájföldrajza Tájtípusok és tájak A tájtípus genetikailag egymáshoz szorosan kapcsolódó, homológ ökológiai fáciesekből, ill. ezek csoportjaiból tevődik össze általánosított, fiktív fogalmi

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV Alsó-Duna közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010. március

Részletesebben

Véménd község Önkormányzata Képviselő - testületének. 35./2009(V.8.) számú határozatával jóváhagyott Településszerkezeti terv leírása

Véménd község Önkormányzata Képviselő - testületének. 35./2009(V.8.) számú határozatával jóváhagyott Településszerkezeti terv leírása Véménd község Önkormányzata Képviselő - testületének 35./2009(V.8.) számú határozatával jóváhagyott Településszerkezeti terv leírása Véménd község a Dunántúli-dombság nagytáj, Mecsek és Tolna-Baranyai-domvidék

Részletesebben

SZOLNOK, TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEK FELÜLVIZSGÁLATA ÉS 2015 ÉVI RÉSZMÓDOSÍTÁSA 8. SZAKÁGI JAVASLATOK JÓVÁHAGYANDÓ DOKUMENTÁCIÓ 2015 VÁTERV95 105

SZOLNOK, TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEK FELÜLVIZSGÁLATA ÉS 2015 ÉVI RÉSZMÓDOSÍTÁSA 8. SZAKÁGI JAVASLATOK JÓVÁHAGYANDÓ DOKUMENTÁCIÓ 2015 VÁTERV95 105 8. SZAKÁGI JAVASLATOK 105 8.1. TÁJRENDEZÉSI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI VIZSGÁLAT ÉS JAVASLAT 8.1.1 Természeti adottságok Szolnok a Közép-Tisza mentén, a Tisza és a Zagyva torkolatánál helyezkedik el. Természetföldrajzi

Részletesebben

Bakony. A fenyőfői ősfenyves. A Cuha-patak völgye

Bakony. A fenyőfői ősfenyves. A Cuha-patak völgye Bakonyi Tájakon Bakony A Bakony hazánk legnagyobb kiterjedésű és legváltozatosabb morfológiájú hegysége, amely elnyúló dolomit- platóival, lomha hegyhátaival, meredek vulkáni kúpjaival, hol szelíd, hol

Részletesebben

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŐLÉS 2015. ÁPRILIS 30-I ÜLÉSÉRE

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŐLÉS 2015. ÁPRILIS 30-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŐLÉS 2015. ÁPRILIS 30-I ÜLÉSÉRE 15. IKTATÓSZÁM: 33-2 /2015. MELLÉKLET: - TÁRGY: Állásfoglalás a székesfehérvári Máriamajori-erdı és Nagy-völgy helyi védetté nyilvánításáról

Részletesebben

1. Az erdőrészletek kialakítására vonatkozó erdőtervezési alapelvek

1. Az erdőrészletek kialakítására vonatkozó erdőtervezési alapelvek 5652 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 58. szám A vidékfejlesztési miniszter 47/2014. (IV. 24.) VM rendelete a 2014. évi körzeti erdőtervezésre vonatkozó tervezési alapelvekről, valamint az érintett

Részletesebben

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan Növénytan gyakorlat BSc II. Növényrendszertan Magnolidák, őslágyszárúak (Nymphaeales, Piperales, Magnoliales, Ceratophyllales), Eudicot 1 alapi és központi kládok (Ranunculales, Proteales) Fehér tündérrózsa

Részletesebben

Természetvédelmi fejlesztések az Ipolyon a torkolattól Balassagyarmatig

Természetvédelmi fejlesztések az Ipolyon a torkolattól Balassagyarmatig Természetvédelmi fejlesztések az Ipolyon a torkolattól Balassagyarmatig Sipos Katalin Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Az előadást készítette: Selmeczi Kovács Ádám, Tóth Balázs, Mező Hedvig, Sipos Katalin

Részletesebben

Adatok a Balaton-felvidék flórájának ismeretéhez

Adatok a Balaton-felvidék flórájának ismeretéhez KITAIBELIA IV. évf. 1. szám pp.: 43 50. Debrecen 1999 Adatok a Balaton-felvidék flórájának ismeretéhez BAUER Norbert 1 MÉSZÁROS András 2 SIMON Pál 2 1 BDTF Növénytani Tanszék, H-9701 Szombathely, pf. 170.

Részletesebben

Természetvédelmi kezelés

Természetvédelmi kezelés Természetvédelmi kezelés Magára hagyás, bekerítés egyensúlyi paradigma természetes, önálló életközösségek (? van) zárt rendszert feltételez gátolja a természetes zavarást is Kezelés nem egyensúlyi paradigma

Részletesebben

Seregélyes Nagyközség Környezetvédelmi Programja

Seregélyes Nagyközség Környezetvédelmi Programja Seregélyes Nagyközség Környezetvédelmi Programja 2016. A Környezetvédelmi Programot Seregélyes Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete számú 31/2016.(IV.4.) határozatával hagyta jóvá. Horváth Károly

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOT-FELMÉRŐ ADATLAP

ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOT-FELMÉRŐ ADATLAP Helyi jelentőségű védett természeti terület neve: Ferenc-hegy Utoljára módosítva: 2013-10-09 07:39:31 Megye: Budapest Községhatár: Budapest, II. ker. A terület kiterjedése: 6.5697 hektár Védetté nyilvánítás

Részletesebben

Természeti viszonyok

Természeti viszonyok Természeti viszonyok Felszín szempontjából Csallóköz folyami hordalékokkal feltöltött síkság. A regionális magasságkülönbségek nem nagyobbak 0,5-0,8-3,00 m-nél. Egész Csallóköz felszíne mérsékelten lejt

Részletesebben

1. Az erdõrészletek kialakítására vonatkozó erdõtervezési alapelvek

1. Az erdõrészletek kialakítására vonatkozó erdõtervezési alapelvek 17720 MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 105. szám A vidékfejlesztési miniszter 85/2012. (VIII. 6.) VM rendelete a 2012. évi körzeti erdõtervezésre vonatkozó tervezési alapelvekrõl, valamint az érintett körzeti

Részletesebben

Készítette a Mezıkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás megbízásából a

Készítette a Mezıkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás megbízásából a A MEZİKÖVESDI KISTÉRSÉG KOMPLEX FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ÉS PROGRAMJA Készítette a Mezıkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás megbízásából a TMB Hungary Kft. MEZİKÖVESD, 2007. JÚNIUS Tartalomjegyzék 1 VEZETİI

Részletesebben

Lovassy László Gimnázium rekonstrukciója, bővítése Veszprém

Lovassy László Gimnázium rekonstrukciója, bővítése Veszprém Lovassy László Gimnázium rekonstrukciója, bővítése Veszprém Tervpályázati műleírás Adottságok A tornaterem tervezett helye (a gimnázium meglévő alsó sportpályája) a történeti városszövet és a 70-es évekre

Részletesebben

Bálványfa - egy sikeres kezelési tevékenység rövid története, konklúziók

Bálványfa - egy sikeres kezelési tevékenység rövid története, konklúziók Bálványfa - egy sikeres kezelési tevékenység rövid története, konklúziók Bálványfairtás a Fóti Somlyó Természetvédelmi Területen (1996-2006) Ronkayné Tóth Mária Biológus toth.maria@gmail.com A fóti Somlyó-hegy

Részletesebben

Hol az a táj szab az életnek teret, Mit az Isten csak jókedvében teremt

Hol az a táj szab az életnek teret, Mit az Isten csak jókedvében teremt Hol az a táj szab az életnek teret, Mit az Isten csak jókedvében teremt Válogatás az első tizenhárom MÉTA-túrafüzetből 2003 2009 A kötetet szerkesztette: Molnár Csaba Molnár Zsolt Varga Anna MTA Ökológiai

Részletesebben

VONYARCVASHEGY NAGYKÖZSÉG

VONYARCVASHEGY NAGYKÖZSÉG VONYARCVASHEGY NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK RÉSZLEGES MÓDOSÍTÁSA 59/2014.(V.29.) SZ. ÖNK. HATÁROZATTAL ELFOGADOTT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI DÖNTÉS ALAPJÁN 314 / 2012. (XI.8.) KORM. RENDELET 36.

Részletesebben

Nemesgulács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 59/2015. (VI.25.) képviselő-testületi határozatának 2. számú melléklete

Nemesgulács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 59/2015. (VI.25.) képviselő-testületi határozatának 2. számú melléklete Nemesgulács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 59/2015. (VI.25.) képviselő-testületi határozatának 2. számú e 1. TERÜLETFELHASZNÁLÁS A település közigazgatási területe a területhasználat intenzitásától

Részletesebben

Cseres - kocsánytalan tölgyesek

Cseres - kocsánytalan tölgyesek Előfordulás: Hegy és dombvidékeken kb. 200 400 m tszf. magasságban zonális Termőhely: optimálisan viszonylag mély barna erdőtalaj (pl. Ramman féle BE) és barnaföld, de előfordulhat sekély termőrétegű talajokon

Részletesebben

Tárgy: Bakonykoppány I. dolomit védnevű bányatelek környezetvédelmi működési engedély iránti kérelem elutasítása

Tárgy: Bakonykoppány I. dolomit védnevű bányatelek környezetvédelmi működési engedély iránti kérelem elutasítása KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Ügyszámunk: 8682/2012. Iktatószámunk: 62423/2012 Ügyintézőnk: Tárgy: Bakonykoppány I. dolomit védnevű bányatelek környezetvédelmi

Részletesebben

melynek jelentését évente, a tárgyév végéig be kell nyújtani a természetvédelmi hatóság részére Hulladékgazdálkodás:

melynek jelentését évente, a tárgyév végéig be kell nyújtani a természetvédelmi hatóság részére Hulladékgazdálkodás: Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 91.480-2-74/2013. Ea: Hargitai Attila dr. Ruzsáli Pál Berényi Anita Balatonyi Zsolt Lovászi Péter Tárgy: Országos

Részletesebben

II. hazánk élôvilága. 1. Ökológiai alapismeretek. A szén körforgása. populáció

II. hazánk élôvilága. 1. Ökológiai alapismeretek. A szén körforgása. populáció II. hazánk élôvilága 1. Ökológiai alapismeretek A szén körforgása A növényeket azért hívjuk termelőknek, mert képesek a fotoszintézis folyamata során a légkörből vett szervetlen szén-dioxidból saját szerves

Részletesebben

Talajvizsgálat! eredmények gyakorlati hasznosítása

Talajvizsgálat! eredmények gyakorlati hasznosítása a legszebb koronájú törzsekben. Sok, virággal túlterhelt fának koronáját láttam mér kettéhasadva, letörve lógni a csonka törzsön. A hasznos rovarok közül a méhek jelentőségét kívánom befejezésül megemlíteni.

Részletesebben

BIATORBÁGY, PÁTY ÉS TÖK KÖZSÉGEK KÖZÖS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERVE

BIATORBÁGY, PÁTY ÉS TÖK KÖZSÉGEK KÖZÖS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERVE 4. számú melléklet a 9/2005.(111.29.) rendelethez BIATORBÁGY, PÁTY ÉS TÖK KÖZSÉGEK KÖZÖS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERVE Zöld Övezet Környezetvédelmi Vallalkozas -2004- Biatorbágy-Páty-Tök Hulladékgazdálkodási

Részletesebben

HELYZETFELTÁRÁS. 1. Táji és természeti adottságok vizsgálata. 1.1. Természetföldrajzi tájbesorolás

HELYZETFELTÁRÁS. 1. Táji és természeti adottságok vizsgálata. 1.1. Természetföldrajzi tájbesorolás II.4.1. TÁJRENDEZÉS HELYZETFELTÁRÁS 1. Táji és természeti adottságok vizsgálata 1.1. Természetföldrajzi tájbesorolás A földrajzi tájbeosztás szerint Bácsalmás az Alföld Bácskai síkvidék középtájának Bácskai

Részletesebben

Meghívó a Keleti-Bakonyba

Meghívó a Keleti-Bakonyba Meghívó a Keleti-Bakonyba A mi Várpalotánk nagy múltú település. A Keleti-Bakony déli oldalának és a Sárrét mocsarainak északi nyúlványai között húzódó őskori hadiút alapjain fekszik, a mai 8-as számú

Részletesebben

After-LIFE Természetvédelmi terv

After-LIFE Természetvédelmi terv LIFE08 NAT/RO/000502 Kiemelt fontosságú élőhelytípusok kedvező konzervációs állapotának biztosítása a Kelemen-Görgény Kiemelt Jelentőségű Különleges Természetmegőrzési Területen After-LIFE Természetvédelmi

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOT-FELMÉRŐ ADATLAP

ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOT-FELMÉRŐ ADATLAP Helyi jelentőségű védett természeti terület neve: Putnoki Kányás-tető és Ősbükkös Utoljára módosítva: 2013-10-08 20:11:38 Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Községhatár: Putnok A terület kiterjedése: 39.2 hektár

Részletesebben

Térségi és települési vizsgálatok

Térségi és települési vizsgálatok BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM, TÁJÉPÍTÉSZETI KAR, TELEPÜLÉSÉPÍTÉSZETI TANSZÉK Térségi és települési vizsgálatok Keszthely és térsége vizsgálata Takács Anna J6AP3G 2013. őszi félév Bevezető A Keszthelyi kistérség

Részletesebben

7. számú melléklet. A projekt műszaki tartalmának meghatározása. 2. Állomások

7. számú melléklet. A projekt műszaki tartalmának meghatározása. 2. Állomások 7. számú melléklet A projekt műszaki tartalmának meghatározása 1. Vonalalagutak Két különálló, egyvágányú alagútból álló 7,34 km hosszú alagútpár (beleértve a kapcsolódó műtárgyakat - összekötő alagutakat,

Részletesebben

Fenntartható mederkotrás és iszapkezelés lehetősége a Balatonnál - többrétűen kapcsolt fenntarthatósági eljárás -

Fenntartható mederkotrás és iszapkezelés lehetősége a Balatonnál - többrétűen kapcsolt fenntarthatósági eljárás - Fenntartható mederkotrás és iszapkezelés lehetősége a Balatonnál - többrétűen kapcsolt fenntarthatósági eljárás - Homonnay Zsombor PE-GK Környezetgazdálkodási agrármérnök szak 2013 Kvassay Jenő Terv Egyszerű

Részletesebben

Nyugat magyarországi peremvidék

Nyugat magyarországi peremvidék Nyugat magyarországi peremvidék Nyugat- magyarországi peremvidék ÉGHAJLATI és NÖVÉNYZETI sajátosságok alapján különül el, nem morfológiai különbségek alapján 7100 km² Határai: Kisalföld (É), Dunántúlikhg.,Dunántúli-dombvidék

Részletesebben

Örökségvédelmi hatástanulmány

Örökségvédelmi hatástanulmány DOMBÓVÁR TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Örökségvédelmi hatástanulmány Készítette: Beleznay Éva Somogyi Krisztina Terra Studio Kft. 1034 Budapest, Szomolnok u. 14. 2 Dombóvár Településfejlesztési Koncepciójának

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.3.24. COM(2014) 180 final ANNEXES 1 to 5 MELLÉKLETEK a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek

Részletesebben

TÁJTÖRTÉNETI VIZSGÁLATOK CSERHÁTI MINTATERÜLETEN

TÁJTÖRTÉNETI VIZSGÁLATOK CSERHÁTI MINTATERÜLETEN Tájökológiai Lapok 6 (1 2): 127 144. (2008) 127 TÁJTÖRTÉNETI VIZSGÁLATOK CSERHÁTI MINTATERÜLETEN ZAGYVAI GERGELY Nyugat-Magyarországi Egyetem, Környezettudományi Intézet 9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

A DUNA MENTI TURIZMUS HAZAI ÉS NEMZETKÖZI DIMENZIÓI

A DUNA MENTI TURIZMUS HAZAI ÉS NEMZETKÖZI DIMENZIÓI NEMZETI FEJLESZTÉSI ÉS GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM A DUNA MENTI TURIZMUS HAZAI ÉS NEMZETKÖZI DIMENZIÓI VIZSGÁLAT Budapest, 2008. június Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság Területi

Részletesebben

Ökológia alapjai 9. előadás Valkó Orsolya. Az inváziós fajok

Ökológia alapjai 9. előadás Valkó Orsolya. Az inváziós fajok Ökológia alapjai 9. előadás Valkó Orsolya Az inváziós fajok Az inváziós fajok kutatása Biológiai invázió: Akkor beszélhetünk invázióról, ha egy nem őshonos faj elterjedési területe és populációmérete adott

Részletesebben

Fenntartható mederkotrás és iszapkezelés lehetősége a Balatonnál - többrétűen kapcsolt fenntarthatósági eljárás -

Fenntartható mederkotrás és iszapkezelés lehetősége a Balatonnál - többrétűen kapcsolt fenntarthatósági eljárás - Fenntartható mederkotrás és iszapkezelés lehetősége a Balatonnál - többrétűen kapcsolt fenntarthatósági eljárás - Homonnay Zsombor Ábrahámhegyi Fürdőegyesület - Sekély vizű tó, nagymértékű beépítettség,

Részletesebben

VAGYONKEZELÉSI KONCEPCIÓ

VAGYONKEZELÉSI KONCEPCIÓ VAGYONKEZELÉSI KONCEPCIÓ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG 2007. 2 HELYZETELEMZÉS: A Körös-Maros Nemzeti Park mozaikos felépítéső, 5 tájegységben, 13 területi egységbıl áll. Teljes területe 50 956 hektár,

Részletesebben

A tájökológia fogalma és tárgya

A tájökológia fogalma és tárgya A tájökológia fogalma és tárgya A táj fogalmának fejlődése: Humboldt (1807): a táj egy földfelszíni egység összes tulajdonságainak megjelenése, Troll (1971): a táj térbeli és vizuális megjelenésének összessége,

Részletesebben

Hol az a táj szab az életnek teret, Mit az Isten csak jókedvében teremt

Hol az a táj szab az életnek teret, Mit az Isten csak jókedvében teremt Hol az a táj szab az életnek teret, Mit az Isten csak jókedvében teremt Válogatás az első tizenhárom MÉTA-túrafüzetből 2003 2009 A kötetet szerkesztette: Molnár Csaba Molnár Zsolt Varga Anna MTA Ökológiai

Részletesebben

Környezeti értékelés

Környezeti értékelés Környezeti értékelés 1. Bevezető 1.1. Előzmények Jelen környezeti értékelés Sajólád Településrendezési Terv módosításához készült a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően. 1.2. A környezeti értékelés

Részletesebben

A jelentősebb megállapítások és következtetések összefoglalása

A jelentősebb megállapítások és következtetések összefoglalása A jelentősebb megállapítások és következtetések összefoglalása A Dél-Tiszántúl térségének egykori vízgazdálkodásáról számos információ található a vízügyi és a mezőgazdasági irodalomban, a helytörténeti

Részletesebben

Természeti erőforrás és környezetgazdálkodás 4.

Természeti erőforrás és környezetgazdálkodás 4. Természeti erőforrás és környezetgazdálkodás 4. A légköri erőforrások és a vízvagyon Dr. Dömsödi, János Természeti erőforrás és környezetgazdálkodás 4.: A légköri erőforrások és a vízvagyon Dr. Dömsödi,

Részletesebben

Felsőpáhok Község Polgármestere

Felsőpáhok Község Polgármestere Felsőpáhok Község Polgármestere 8395 Felsőpáhok, Szent I. u. 67. ELŐTERJESZTÉS a Felsőpáhok Község Képviselő-testületének 2010. február 25-i ülésére Tárgy: A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése

Részletesebben

Diplomamunka Futóbogár fauna felmérés a Soproni Hidegvíz-völgy Erdırezervátumban

Diplomamunka Futóbogár fauna felmérés a Soproni Hidegvíz-völgy Erdırezervátumban Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdımérnöki Kar Erdımővelési és Erdıvédelmi Intézet Diplomamunka Futóbogár fauna felmérés a Soproni Hidegvíz-völgy Erdırezervátumban Konzulens: prof. Dr. Lakatos Ferenc Készítette:

Részletesebben

Buda első zsinagógája és korai zsidónegyedének régészeti emlékei (Végh András)

Buda első zsinagógája és korai zsidónegyedének régészeti emlékei (Végh András) Buda első zsinagógája és korai zsidónegyedének régészeti emlékei (Végh András) A Budavári Palota előterében fekvő Szt. György tér és környezete már egy évtizede a középkori városi régészeti kutatások figyelmének

Részletesebben

1. melléklet: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területrendezési Tervhez kapcsolódó ajánlások

1. melléklet: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területrendezési Tervhez kapcsolódó ajánlások 1. melléklet: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területrendezési Tervhez kapcsolódó ajánlások 1.1 A szerkezetalakításra, a térségi területfelhasználási kategóriákra vonatkozó ajánlások (a Jász-Nagykun-Szolnok

Részletesebben

Háttéranyag! Könyveink témái sajnos nem avulnak! Keresse kiadványainkat! Erdőkincsünkről

Háttéranyag! Könyveink témái sajnos nem avulnak! Keresse kiadványainkat! Erdőkincsünkről Háttéranyag! Könyveink témái sajnos nem avulnak! Keresse kiadványainkat! Erdőkincsünkről Erdeink múltjával és jövőjével A természet romlása, a romlás természete című, Magyarország környezeti helyzetét

Részletesebben

Bodorfa Község Településrendezési Terve HATÁROZATI JAVASLAT

Bodorfa Község Településrendezési Terve HATÁROZATI JAVASLAT HATÁROZATI JAVASLAT Bodorfa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének./2005. (.) számú határozata Bodorfa Településszerkezeti leírásának és településszerkezeti tervének jóváhagyásáról Bodorfa Községi

Részletesebben

N A T U R A 2 0 0 0 F E N N T A R T Á S I T E R V

N A T U R A 2 0 0 0 F E N N T A R T Á S I T E R V Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa N A T U R A 2 0 0 0 F E N N T A R T Á S I T E R V MÓRICGÁTI LÁPOK (HUKN20026) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület

Részletesebben

Söréd Község Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási tervének módosítása Alba Expert Mérnöki Iroda Bt.

Söréd Község Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási tervének módosítása Alba Expert Mérnöki Iroda Bt. II.KÖRNYEZETVÉDELEM, TÁJ- ÉS TERMÉSZETVÉDELEM 1. A KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉS KIDOLGOZÁSI FOLYAMATA 1.1. Előzmények Söréd Község Önkormányzata módosítani kívánja a település hatályos településrendezési eszközeit.

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Globális környezeti problémák és fenntartható fejlıdés modul Környezeti elemek védelme

Részletesebben

FEJLESZTŐ FELADATOK TANULÓI PÉLDÁNY. 10. évfolyam

FEJLESZTŐ FELADATOK TANULÓI PÉLDÁNY. 10. évfolyam FEJLESZTŐ FELADATOK TANULÓI PÉLDÁNY BIIOLÓGIIA 10. évfolyam A feladatsorok összeállításában közreműködtek: Both Mária Fazakas Andrea Gadóné Kézdy Edit Holzgethán Katalin Kecskés Ferenc Kerényi Zoltán Lászlóné

Részletesebben

MECSEKI GYÓGYNÖVÉNYEK TEREPI VIZSGÁLATA I.

MECSEKI GYÓGYNÖVÉNYEK TEREPI VIZSGÁLATA I. MECSEKI GYÓGYNÖVÉNYEK TEREPI VIZSGÁLATA I. 4. Előadás Gyomtársulások gyógynövényei a Mecsekben Ültetett és védett gyógynövények Terepi vizsgálati módszerek Papp Nóra Útszéli gyomtársulások, gyepek Útszéli

Részletesebben

Gyógy- és Aromanövények Tanszék. Gyógynövénytermesztés tárgy. Minimumkérdések (BSc szak)

Gyógy- és Aromanövények Tanszék. Gyógynövénytermesztés tárgy. Minimumkérdések (BSc szak) Gyógy- és Aromanövények Tanszék Gyógynövénytermesztés tárgy Minimumkérdések (BSc szak) 2010 1./ Mi a különbség a népi és a tradicionális gyógyászat között? A tradicionális gyógyászat gyakorlatilag változatlan,

Részletesebben

Michel Lepertel takarmányozási szakértő. Tel.: +33 2.33.59.22.56 Fax: +33 2.33.90.11.44 50 800 VILLEDIEU LES POELES Email : dietalim@orange.

Michel Lepertel takarmányozási szakértő. Tel.: +33 2.33.59.22.56 Fax: +33 2.33.90.11.44 50 800 VILLEDIEU LES POELES Email : dietalim@orange. Michel Lepertel takarmányozási szakértő Tel.: +33 2.33.59.22.56 Fax: +33 2.33.90.11.44 50 800 VILLEDIEU LES POELES Email : dietalim@orange.fr A nyereséges ÉS fenntartható állattenyésztés REÁLIS lehetőség,

Részletesebben

HAJDÚNÁNÁS VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV 2012-2013. ÉVI FELÜLVIZSGÁLAT

HAJDÚNÁNÁS VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV 2012-2013. ÉVI FELÜLVIZSGÁLAT HAJDÚNÁNÁS VÁROS ELEPÜLÉSSZERKEZEI ERV 2012-2013. ÉVI FELÜLVIZSGÁLA Jóváhagyási dokumentáció: 2013. június 10. I. II. ELEPÜLÉSSZERKEZEI ERV - RAJZI MUNKARÉSZ ELEPÜLÉSSZERKEZEI ERV - LEÍRÓ MUNKARÉSZ C Í

Részletesebben

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme Élőhelyvédelem Gyepek védelme A gyeptársulások helye a magyarországi vegetációban legszárazabb gyeptársulások üde gyeptársulások természetes gyepek antropogén eredetű gyepek legnedvesebb gyeptársulások

Részletesebben

1. HELYZETFELTÁRÁS...

1. HELYZETFELTÁRÁS... Tartalomjegyzék 1. HELYZETFELTÁRÁS... 4 1.1. Az erdészeti fejlesztési terv célja:... 4 2. VIZSGÁLAT... 5 2.1. A statisztikai kistérség elhelyezkedése... 5 2.2. A táj geológiai jellemzése... 5 2.2.1. Morfológia...

Részletesebben

Orchideaceae. Egész Föld, főleg trópus, szubtrópus. Talajlakó v. epifiton Szaprofita, élősködő. Ikergumó, rhizóma, pseudobulbus

Orchideaceae. Egész Föld, főleg trópus, szubtrópus. Talajlakó v. epifiton Szaprofita, élősködő. Ikergumó, rhizóma, pseudobulbus Orchideaceae Egész Föld, főleg trópus, szubtrópus Talajlakó v. epifiton Szaprofita, élősködő Ikergumó, rhizóma, pseudobulbus Vitorla v. sisakszerű lehet (külső lepelkör) Reszupinátus virágok (180 fokkal

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET 5. ÉVFOLYAM

TERMÉSZETISMERET 5. ÉVFOLYAM TERMÉSZETISMERET 5. ÉVFOLYAM Témakörök: órakeret: 1. Az anyagok világa 9 2. Élet a kertben 12 3. Állatok a házban és a ház körül 8 4. Tájékozódás a valóságban és a térképen 10 5. A Föld és a Világegyetem

Részletesebben

I. ELŐZMÉNYEK, ÉS A TERVEZETT MÓDOSÍTÁS CÉLJA

I. ELŐZMÉNYEK, ÉS A TERVEZETT MÓDOSÍTÁS CÉLJA I. ELŐZMÉNYEK, ÉS A TERVEZETT MÓDOSÍTÁS CÉLJA Alcsevica Pomáz legnagyobb újonnan beépítésre szánt területe; a teljes kiépülés után közel 1000 lakással, és a hozzá tartozó alapfokú intézményekkel, valamint

Részletesebben

KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉS KÖVEGY KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉHEZ, SZABÁLYOZÁSI TERVÉHEZ ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁHOZ

KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉS KÖVEGY KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉHEZ, SZABÁLYOZÁSI TERVÉHEZ ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁHOZ KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉS KÖVEGY KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉHEZ, SZABÁLYOZÁSI TERVÉHEZ ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁHOZ készült a 2/2005. (I.11.) Korm. rendelet alapján kidolgozó: Önkormányzata A környezeti

Részletesebben

A Nyíregyházi lőtér (HUHN20060) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve

A Nyíregyházi lőtér (HUHN20060) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve A Nyíregyházi lőtér (HUHN20060) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve Debrecen 2014 Ügyfél Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Együttműködő partner BioAqua Pro Környezetvédelmi

Részletesebben

1.2 Társadalmi és gazdasági viszonyok...8. 1.2.1 Településhálózat, népességföldrajz... 8 1.2.2 Területhasználat... 8 1.2.3 Gazdaságföldrajz...

1.2 Társadalmi és gazdasági viszonyok...8. 1.2.1 Településhálózat, népességföldrajz... 8 1.2.2 Területhasználat... 8 1.2.3 Gazdaságföldrajz... A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010. április TARTALOM

Részletesebben

Háromszék védett növényei

Háromszék védett növényei Háromszék védett növényei Rétyi Nyír természetvédelmi terület A Sepsiszentgyörgy-Kovászna útvonalon található Réty falut elhagyva közvetlenül, jobb kéz felől látható a Rétyi Nyír természetvédelmi terület,

Részletesebben

GY EF KT BF. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA!

GY EF KT BF. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! KAÁN KÁROLY 24. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY ISKOLAI FORDULÓ 2016. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! 1. feladat.. AZ ERDŐ FÁI 12 p Írd

Részletesebben

Tárgy: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területfejlesztési koncepció módosított Helyzetértékelés munkarészének elfogadása

Tárgy: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területfejlesztési koncepció módosított Helyzetértékelés munkarészének elfogadása Kivonat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2012. december 20. napján megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 72/2012. (XII. 20.) határozata

Részletesebben

ALATTYÁN KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV

ALATTYÁN KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV Településrendezési és Műszaki Társulás 5001 Szolnok, Kossuth Lajos út 2. Tel: (56) 419-087 e-mail: tmt@chello.hu Szám: 45 / 2005. HATÁROZATTAL MEGÁLLAPÍTOTT MUNKARÉSZ ALATTYÁN KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI

Részletesebben

Rövid beszámoló a kaposszentjakabi apátság területén végzett újabb régészeti kutatásról

Rövid beszámoló a kaposszentjakabi apátság területén végzett újabb régészeti kutatásról A Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának középkori régészeti online magazinja Molnár István Rövid beszámoló a kaposszentjakabi apátság területén végzett újabb régészeti kutatásról 2014

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Természettudományi és Informatikai Kar Környezettudományi Doktori Iskola Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Természettudományi és Informatikai Kar Környezettudományi Doktori Iskola Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Természettudományi és Informatikai Kar Környezettudományi Doktori Iskola Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék TÁJVÁLTOZÁSOK ÉRTÉKELÉSE A DUNA TISZA KÖZI HOMOKHÁTSÁG EGY

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010. március TARTALOM

Részletesebben