A precíziós gazdálkodás gépesítési kérdései

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A precíziós gazdálkodás gépesítési kérdései"

Átírás

1 A Precíziós Mezőgazdaság (PM) számos megnevezése ismert, leggyakrabban a precision agriculture, precision farming, smart farming, site-specific crop management vagy a satellite farming idegen nyelvű kifejezéseket használják. A PM fogalmát többen is meghatározták, leginkább elfogadott terminológia szerint a precíziós gazdálkodás olyan műszaki, informatikai, információ- és termesztéstechnológiai alkalmazások összessége, amelyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi növénytermesztést, valamint a mezőgazdasági gépüzemszervezést. Mindezt úgy, hogy közben támogatja a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárásokat. A PM egy olyan rendszer, amely képes a megfelelő művelet, megfelelő helyen, megfelelő módon és megfelelő időpontban történő végrehajtására. Az elmúlt tíz évben, Európában a Precíziós Mezőgazdaság jó tudományból, jó gyakorlattá változott, alkalmazásuk a 100 hektárt meghaladó gazdaságokban figyelhető meg leginkább, mert ennél kisebb üzemekben nem hoz elegendő bevételt. Az Európai Mezőgépgyártók Szövetségének (CEMA) kimutatása szerint az EU gazdaságainak mintegy negyedében az eladott mezőgazdasági erő- és munkagépek százaléka tartalmaz már valamilyen PM elemet. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) felméréséből pedig kiderül, hogy 2016-ban Magyarországon 1. oldal (összes: 6)

2 656 gazdaságból 45 folytatott precíziós gazdálkodást. A vizsgált mezőgazdasági üzemekben a precíziós növénytermesztési technológia alkalmazását lassú felfutás jellemezte, 2012-től azonban folyamatosan növekedett a precíziós növénytermesztők száma. A válaszadók a 2014/2015-ös gazdálkodási évben hektár területet műveltek meg precíziósan, a korszerű technológia elsősorban a tápanyag-utánpótlásban és a vetésben volt jellemző, kisebb szerepet kapott a növényvédelemben és a talajművelésben. A felmérésben résztvevők 12 százaléka többségük kisméretű családi gazdaság, egyéni vállalkozó vagy őstermelő nyilatkozott úgy, hogy a technológia bevezetéséhez szükséges többletráfordításhoz nem áll rendelkezésére megfelelő finanszírozási lehetőség. A gazdák 15 százaléka főként 200 hektár alatti vetésterülettel rendelkező kis- és közepes üzemek szerint gazdasági méretükhöz nem alkalmazható eredményesen a precíz technológia. A technológiai elemeket tekintve az automata-kormányzás volt a legelterjedtebb a vizsgált időszakban, ezt követte a sorművelés, majd a ráfedés- és kihagyásmentes vetés. Változó tőszámú vetést már jóval kevesebben alkalmaztak. A tápanyag-utánpótlásban szintén a sorvezető használata dominált. A precíziósan végzett növényvédelemben közkedvelt volt a növényvédő szer mennyiségének változtatása, ezt követte a területileg differenciált kijuttatás és a növényvédelemmel egybekötött differenciált fejtrágyázás. A hozamok tekintetében leginkább növekedésről számoltak be a termelők, 46,7 százalékuk kisebb, 13,3 százalékuk nagyobb mértékű többlettermést tapasztalt. Ennek ellenére a precíziós gazdálkodás hazánkban még nem tekinthető általánosan elterjedtnek, bár az utóbbi években tovább nőtt az érdeklődés iránta. Sajnos a hétköznapi gyakorlat azt mutatja, hogy a gazdálkodók a rendelkezésükre álló lehetőségeket 2. oldal (összes: 6)

3 sem használják ki megfelelően. Számos példa bizonyítja, hogy sokan a megvásárolt gépet a gyári beállításban használják, ahelyett, hogy a saját, adott igényeikhez igazítanák. Szomorú, de volt olyan üzem, ahol a gép szabályzó berendezéseit lehegesztették, hogy ne zavarják a folyamatos üzemelést. A kutatások alapján a precíziós gépesítés ellentmondásai a nagy- és kisüzemek eltérő lehetőségei (méretek, tudás, tőke, műszaki feltétel rendszer), valamint a hazai és nemzetközi mezőgépgyártók képességeinek, hatókörének különbsége (egyszerűbb, illetve teljes infókommunikáció) miatt állnak fenn, amelyekre mielőbb megoldást kell találni. Ellenkező esetben tovább nőhet a digitális különbség a kis- és nagy gazdaságok között. Ennek jegyében számukra olyan precíziós eszközöket kell kifejleszteni, amelyek egyszerűen használhatók, olcsó karbantartást és kis költségű szolgáltatást igényelnek. Sajnos az informatikai megoldásoktól, a digitalizációtól a gépkezelők és a gazdálkodók sok esetben idegenkednek, az eszközökben nem a döntéseket megalapozó adatgyűjtőket, hanem az életüket megkeserítő kütyüket látnak. A türelmetlenség, a kevés tapasztalat, a felkészültség, illetve tudás hiánya gátja a precíziós technológia elterjedésének. Ezen talán a generációváltás változtathat, és támogatás esetén nagyobb lehet a befogadókészség. Ha valaki jobban szeretné végezni a munkáját mint az előző években, ha optimalizálni szeretné a hozamait, ráfordításait, akkor van értelme a precíziós gazdálkodás bevezetésének. Alkalmazása hazánkban lehet lokális (gazdaságok egyedileg próbálnak megbirkózni a kihívásokkal, különböző szolgáltatások igénybevételével), regionális (nagy integrátor társaságok nyújtanak szolgáltatást), vagy globális (amikor vezető mezőgépgyártók végzik a fejlesztést és nyújtanak szolgáltatást regionális képviselőkön keresztül) rendszerű. Az átállás a precíziós gazdálkodási módra hozzávetőlegesen 2-5 éves folyamat. A precíziós gazdálkodás elsősorban a szántóföldi növénytermesztés kapcsán használatos kifejezés, de az agrárinformatikai megoldások használata különösen az automatizált rendszerek és a digitális 3. oldal (összes: 6)

4 adatgyűjtés, adatelemzés révén az állattenyésztő telepek, a szabadföldi-, vagy akár az üvegházas kertészet, valamint már a szőlészet területén is jelen van. Mindezek eredménye a kisebb ökológiai terhelés, az alacsonyabb költség, a nagyobb és megbízhatóbb termés és nagyobb profit. A precíziós gazdálkodás feltételrendszerét alapvetően a helymeghatározás (GPS, RTK, megfelelő erőgép), a térinformatika, illetve távérzékelés (adatgyűjtés, adatintegrálás, adatelemzés) és a helyes gépüzemeltetés (erőgépmunkagép kapcsolat, intelligens munkagépek) jelenti. A gépcsoportok precíziós alkalmazásának egyik alapfeltétele a megfelelő digitalizált térképek megléte. A gyakorlatban legelterjedtebb a szántóföld határait és a kikerülendő objektumokat tartalmazó térkép, a talajtípus-, a gyom-, a tápanyagtérkép, valamint a hozamtérkép. Rendszeres frissítésükkel megfelelő döntések hozhatók a beavatkozásokról. A gépcsoportok precíziós alkalmazásának másik kritériuma a megfelelő szenzortípusok rendelkezésre állása. A szenzoros mérésen alapuló rendszereknél megkülönböztetünk talajszenzorokat (pl.: elektromos vezetőképességet, talaj sótartalmat, talajnedvességet, talajhőmérsékletet-mérőket), növény szenzorokat (pl.: állományjellemző, terménynedvesség, tápanyagellátottság- mérőket), környezeti szenzorokat (pl.: relatív páratartalom, léghőmérséklet, csapadék mennyiség, szélsebesség és -irány, levélnedvesség, napsugárzás mérőket) és gépműködés ellenőrző szenzorokat. A traktoros munkagépcsoportok precíz alkalmazhatóságának alapfeltétele az info-kommunikációt lehetővé tevő ISOBUS kapcsolat. A hazai mezőgépgyártók közül még csak néhányan foglakoznak az ISOBUS kompatibilitás problémájával, közülük a Busa Bt. KS-6 FK CAM és az Omikron Kft. precíziós sorközművelő kultivátora, a Farmgép Kft. Kertitox FG Revolution szántóföldi permetezőgépe, a BPW Agro-Hub futóműve, a Digitroll Xeed System vetésellenőrző rendszere emelhető ki, amelyek részben a Ro-Sys Software Kft. együttműködésével készültek. A precíziós gazdálkodás alapfeltételeinek biztosításával valósítható meg a változó mértékű talajművelés, műtrágyázás, permetezés és öntözés, amely alapvetően háromféle módon lehetséges. Manuálisan, a változatos adatforrásokból származó feldolgozott adatsorok révén a gazdálkodó maga szabályozza az egyes területekre kijuttatott inputanyag mennyiségét. A térkép alapú, amellyel a kijuttatást vezérlő adatsor a korábban rögzített talajvizsgálati- és egyéb termelői adatok révén egy térinformatikai adatbázisban, térkép formájában szerepel. 4. oldal (összes: 6)

5 Fotó: Axiál Kft. A szenzoralapú pedig valós idejű adatokat gyűjt az adott gépre szerelt érzékelők révén, amelyet egy fedélzeti számítógép kielemez és automatikusan vezérli az erőgéppel üzemeltetett precíziós kijuttató/művelő egységet. A precíziós gazdálkodásban alkalmazott arató-cséplőgépek is számos intelligens megoldással rendelkeznek, egyrészt a haladáshoz és kormányzáshoz kapcsolódó automatikák (auto pilot, laser pilot, GPS pilot, stb.), másrészt termény betakarításához kapcsolódó speciális eszközök (terménytérkép, autocleaning, autoslope, stb.) A precíziós gazdálkodás gépesítésének jövőbeli technológiáit a többi között a valós idejű, mobil szenzorálás (mérés)-értékelés (adatelemzés)-reagálás (beállítás módosítás), a megfelelő hálózati rendszer, a drónok (távirányítású pilótanélküli könnyű repülők) alkalmazása és a robotizáció jellemzi. A jövő mezőgazdasági üzeme teljes hálózati működést jelent, a műholdak és a földi szenzorok részletes információt adnak a növényzet állapotáról. Mindezeket összevetve az időjárási előrejelzés adataival, a termesztendő fajták jellemzőivel, a korábbi termesztési adatbázis elemeivel, illetve a munkatervvel, a termelő megbízható ismeretek alapján hozhatja meg a mindennapi döntését. A rendszer ugyanakkor figyelmeztet a technikai és financiális akadályokról, problémákról. A globális mezőgépgyártók (John Deere, CNH, AGCO, CLAAS) saját Geo-alapú üzemeltető- és feladattámogató rendszert fejlesztettek ki, amelyek alkalmazásával a gazdálkodók vagy a dílerek képesek a feladatok és gépi adatok valós idejű megosztására a gazdaság számítógépei és a mobil eszközök között. A kisrepülőkön vagy drónokon és a műholdas platformon elhelyezett multi- és hiperspektrális kamerák távérzékelésével a növényállomány vegetációs jellemzőinek elemzése lehetséges, amely magyarázatot adhat az állapotváltozások térbeli és időbeli lefolyására. 5. oldal (összes: 6)

6 A drónokat egyre többen szőlők, gyümölcsösök permetezésére is használják. Az erőgépek robotizációjának első lépése a szinkronizált csoportos üzemeltetés (pl.: Fendt GuideConnect, John Deere MaschineSync). A CNH ezen is túllépve bemutatta robottraktorait, amelyek igény szerint készülhetnek hagyományos felépítésben (New Holland), vagy vezetőfülke nélküli változatban (Case IH) egyaránt. A fejlesztési törekvések másik iránya a minirobot rendszer alkalmazása (Fendt). A időszakra vonatkozó európai tervek központi eleme a digitális mezőgazdaság, amelynek fő jellemzője a nagymennyiségű adatállomány kezelése felhő rendszerben, ami lehetővé teszi az adattárolást, -megosztást és -cserét. A felhő alapú adatforgalmazás bevezetéséhez azonban további kísérletek szükségesek a felhasználóbarát mezőgazdasági irányítási rendszerek (Farm Management System) kifejlesztése érdekében. Ez a gyakorlat lépésről-lépésre haladva ( bit by bit ) hosszú távon forradalmasítja majd a mezőgazdasági technológiákat. A digitális gazdálkodással hatékonyabbá válnak a precíziós termesztéstechnológiák, az új adatcsere és -értékelési módszerek elősegítik a gyors döntéshozatalt. A Mezőgazdaság 4.0 projekt megvalósulása lehetővé teszi majd a gazdálkodás optimalizálását és a termelési folyamatok folyamatos továbbfejlesztését hazánkban is. Szerző: Dr. Jóri J. István Közzététel ideje: , kedd, 16:00 A forrás webcíme: 6. oldal (összes: 6)

A jövő mezőgazdasága-fókuszban a hatékonyság. A precíziós gazdálkodás gépesítési kérdései

A jövő mezőgazdasága-fókuszban a hatékonyság. A precíziós gazdálkodás gépesítési kérdései A jövő mezőgazdasága-fókuszban a hatékonyság A precíziós gazdálkodás gépesítési kérdései A precizitás és a kommunikáció fejlődése I. A precizitás és a kommunikáció fejlődése II. A PM elterjedése Európában

Részletesebben

A KITE Precíziós Gazdálkodás eszközrendszere. Orbán Ernő Marketing menedzser Gépkereskedelmi üzletág KITE Zrt.

A KITE Precíziós Gazdálkodás eszközrendszere. Orbán Ernő Marketing menedzser Gépkereskedelmi üzletág KITE Zrt. A KITE Precíziós Gazdálkodás eszközrendszere Orbán Ernő Marketing menedzser Gépkereskedelmi üzletág KITE Zrt. Precíziós gazdálkodás a KITE értelmezésében Olyan műszaki, informatikai, információstechnológiai

Részletesebben

A precíz és hatékony mezőgazdaság a NAIK MGI szemszögéből

A precíz és hatékony mezőgazdaság a NAIK MGI szemszögéből A precíz és hatékony mezőgazdaság a NAIK MGI szemszögéből A jövő mezőgazdasága fókuszban a hatékonyság NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (NAIK MGI) Gödöllő, 2018. november 22. Előadó: Dr. Gulyás Zoltán

Részletesebben

A JÖVŐ A PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS. Hadászi László fejlesztési és szaktanácsadási igazgató

A JÖVŐ A PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS. Hadászi László fejlesztési és szaktanácsadási igazgató A JÖVŐ A PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS Hadászi László fejlesztési és szaktanácsadási igazgató Precíziós gazdálkodás 1. Fogalma: Olyan műszaki, informatikai, információs technológiai és termesztéstechnológiai alkalmazások

Részletesebben

Big Data technológiai megoldások fejlesztése közvetlen mezőgazdasági tevékenységekhez

Big Data technológiai megoldások fejlesztése közvetlen mezőgazdasági tevékenységekhez Big Data technológiai megoldások fejlesztése közvetlen mezőgazdasági tevékenységekhez Szármes Péter doktorandusz hallgató Széchenyi István Egyetem, MMTDI Dr. Élő Gábor egyetemi docens, Széchenyi István

Részletesebben

Precíziós gazdálkodás, mint a versenyképesség és a környezetvédelem hatékony eszköze. Dr. Balla István Tudományos munkatárs NAIK-MGI

Precíziós gazdálkodás, mint a versenyképesség és a környezetvédelem hatékony eszköze. Dr. Balla István Tudományos munkatárs NAIK-MGI Precíziós gazdálkodás, mint a versenyképesség és a környezetvédelem hatékony eszköze Dr. Balla István Tudományos munkatárs NAIK-MGI Bevezetés Robbanásszerű népességnövekedés Föld lakossága 7,5 Mrd. fő

Részletesebben

Információ áramlás és adatkezelés a mezőgazdaságban. Dr. Mesterházi Péter Ákos precíziós gazdálkodási csoportvezető, Axiál Kft.

Információ áramlás és adatkezelés a mezőgazdaságban. Dr. Mesterházi Péter Ákos precíziós gazdálkodási csoportvezető, Axiál Kft. Információ áramlás és adatkezelés a mezőgazdaságban Dr. Mesterházi Péter Ákos precíziós gazdálkodási csoportvezető, Axiál Kft. Precíziós növénytermesztés A precíziós növénytermesztés célja, hogy a input

Részletesebben

Intelligens mezőgazdasági gépek (1.)

Intelligens mezőgazdasági gépek (1.) Gépesítés, gépek A jövő mezőgazdasága ROVATVEZETŐ: Dr. Demes György Intelligens mezőgazdasági gépek (1.) Dr. Jóri J. István BME Gépészmérnöki Kar, Gép- és Terméktervezési Tanszék Napjainkban sokszor találkozni

Részletesebben

A KITE kutatási-, fejlesztési-, és alkalmazási eredményei a precíziós mezőgazdaság területén

A KITE kutatási-, fejlesztési-, és alkalmazási eredményei a precíziós mezőgazdaság területén A KITE kutatási-, fejlesztési-, és alkalmazási eredményei a precíziós mezőgazdaság területén Hadászi László Fejlesztési és szaktanácsadási igazgató Definíció Egzaktan mért és észlelt információk felhasználásával

Részletesebben

Okosfarmot de hogyan?

Okosfarmot de hogyan? A megfelelő technológiák okszerű használata azonban kiemelkedő előnyöket ígér a kérdés mindig a megvalósítás mikéntjében rejlik. A Bábolnai Gazdanapokon szeptember 6-án és 7-én megrendezendő SMARTFARM,

Részletesebben

Agrárinformatika a precíziós gazdálkodásban GAZDÁLKODJ OKOSAN TÉRINFORMATIKÁVAL!

Agrárinformatika a precíziós gazdálkodásban GAZDÁLKODJ OKOSAN TÉRINFORMATIKÁVAL! GAZDÁLKODJ OKOSAN TÉRINFORMATIKÁVAL! AGRÁRINFORMATIKAI MEGOLDÁSOK A HATÉKONYABB TERMELÉSÉRT ESRI MAGYARORSZÁG KFT 2016. FEBRUÁR 18 Precíziós gazdálkodás A precíziós mezőgazdaság magába foglalja a termőhelyhez

Részletesebben

Bérgép KITE KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ. Célunk a. Technológiai gépbérlet AJÁNLATOK

Bérgép KITE KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ. Célunk a. Technológiai gépbérlet AJÁNLATOK KITE Bérgép Célunk a KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ mezőgazdasági termelés műszaki és technológiai biztosítása! AJÁNLATOK 2016 2 A KITE Zrt. Magyarországon, sőt Európában egyedülálló módon komplex

Részletesebben

GNSSnet.hu. Akár cm-es pontosságú műholdas helymeghatározás bárhol az országban. Földmérési és Távérzékelési Intézet GNSS Szolgáltató Központ

GNSSnet.hu. Akár cm-es pontosságú műholdas helymeghatározás bárhol az országban. Földmérési és Távérzékelési Intézet GNSS Szolgáltató Központ Akár cm-es pontosságú műholdas helymeghatározás bárhol az országban Földmérési és Távérzékelési Intézet GNSS Szolgáltató Központ Precíziós mezőgazdálkodás Automatikus munkagépvezérlés cm-es pontossággal

Részletesebben

Szántóföldi precíziós géprendszer üzemeltetése

Szántóföldi precíziós géprendszer üzemeltetése Szántóföldi precíziós géprendszer üzemeltetése Sojnóczki István Technológia fejlesztési igazgató, KITE Zrt Precíziós géprendszer Erőgép munkagép kapcsolatok Motoros gépek Öntöző gépek Logisztikai eszközök

Részletesebben

Az Agrodat.hu szenzorhálózat kommunikációs/távközlési rendszerének tervezési tapasztalatai

Az Agrodat.hu szenzorhálózat kommunikációs/távközlési rendszerének tervezési tapasztalatai Az Agrodat.hu szenzorhálózat kommunikációs/távközlési rendszerének tervezési tapasztalatai HTE Infokom 2014 Dr. Paller Gábor, tudományos főmunkatárs, Széchenyi István Egyetem, ITOK Szármes Péter, doktorandusz

Részletesebben

IoT alapú mezőgazdasági adatgyűjtő prototípus fejlesztési tapasztalatok

IoT alapú mezőgazdasági adatgyűjtő prototípus fejlesztési tapasztalatok IoT alapú mezőgazdasági adatgyűjtő prototípus fejlesztési tapasztalatok 2016.05.19. Szilágyi Róbert Tóth Mihály Debreceni Egyetem Az IoT Eszközök és más fizikai objektumok elektronikával, vezérléssel,

Részletesebben

Gépüzemeltetés a gyakorlatban. Fecsó Gábor

Gépüzemeltetés a gyakorlatban. Fecsó Gábor Gépüzemeltetés a gyakorlatban Fecsó Gábor Helyzetkép SZAKMAI OLDAL - A mezőgazdasági vállalkozások vezetésének képzettsége és tapasztalata általában agronómiai jellegű. - Új technológiák megerősödése (

Részletesebben

Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán

Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán Barkász Zsuzsanna Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Székesfehérvár, 2009. Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi

Részletesebben

Agfiniti - A helyspecifikus növénytermesztés felhő alapú támogatása

Agfiniti - A helyspecifikus növénytermesztés felhő alapú támogatása Agfiniti - A helyspecifikus növénytermesztés felhő alapú támogatása Szabó Kornél mezőgazdasági mérnök Milyen problémáknak nézünk ma elébe a mezőgazdaságban? 1. Fizetőképes kereslet nő, kőolaj drágul,

Részletesebben

Contivo Átfogó üzemi megoldások A Syngenta új szakmai programja. Heicz Péter, 2014.01.14.

Contivo Átfogó üzemi megoldások A Syngenta új szakmai programja. Heicz Péter, 2014.01.14. Contivo Átfogó üzemi megoldások A Syngenta új szakmai programja Heicz Péter, 2014.01.14. Termelői kihívások Magyarországon Hogyan tudom stabilizálni a terméshozamaimat ilyen időjárási szélsőségek mellett?

Részletesebben

Precíziós talajművelés, és eszközeinek kereskedelme

Precíziós talajművelés, és eszközeinek kereskedelme Precíziós talajművelés, és eszközeinek kereskedelme Készítette: Tóth Éva Bevezető Mezőgazdasági válság ingadozó felvásárlási árak az időszakos túltermelés az időjárási szélsőségek növekedése a bizonytalan

Részletesebben

Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban

Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban doing the right thing at the right place at the right time Kauser Jakab K-Prec Kft. jakab.kauser@k-prec.hu Amiről beszélni fogok Bemutatkozás Precíziós gazdálkodás

Részletesebben

Dr. Mesterházi Péter Ákos GPS csoportvezető. Liszkay Péter területi képviselő

Dr. Mesterházi Péter Ákos GPS csoportvezető. Liszkay Péter területi képviselő 2016.04.20 Dr. Mesterházi Péter Ákos GPS csoportvezető Liszkay Péter területi képviselő Termelési költségek megoszlása a növénytermesztésben Egyéb Műtrágya Személyi ráfordítás Gépi munka Növényvédőszer

Részletesebben

Csúcstechnológia és hatékonyság infokommunikációs eszközök a mezőn és az istállóban. Dr. Milics Gábor Dr. Pajor Gábor

Csúcstechnológia és hatékonyság infokommunikációs eszközök a mezőn és az istállóban. Dr. Milics Gábor Dr. Pajor Gábor Csúcstechnológia és hatékonyság infokommunikációs eszközök a mezőn és az istállóban Dr. Milics Gábor Dr. Pajor Gábor Definíció, fejlődés Az IKT olyan - eszközök, - technológiák, - szervezési tevékenységek,

Részletesebben

A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei

A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei Harnos Zsolt Csete László "Precíziós növénytermesztés" NKFP projekt konferencia Bábolna 2004. június 7-8. 1 A precíziós mezőgazdaság egy olyan farm

Részletesebben

A hiperspektrális távérzékelés lehetőségei a precíziós mezőgazdaságban. Keller Boglárka Tudományos segédmunkatárs NAIK MGI

A hiperspektrális távérzékelés lehetőségei a precíziós mezőgazdaságban. Keller Boglárka Tudományos segédmunkatárs NAIK MGI A hiperspektrális távérzékelés lehetőségei a precíziós mezőgazdaságban Keller Boglárka Tudományos segédmunkatárs NAIK MGI Távérzékelés Olyan eljárás, mely egy objektumra vonatkozó információ kivonásához

Részletesebben

Önállóan működő. gyommentesítő. mechanikailag. művelő robot

Önállóan működő. gyommentesítő. mechanikailag. művelő robot Zöldségekhez Önállóan működő gyommentesítő-művelő mechanikailag gyommentesítő művelő robot Az első, bárki számára elérhető Teljesen önállóan működő, elektromos mezőgazdasági robot Ágyásokban, sorban ültetett

Részletesebben

Műszaki informatikai fejlesztések. Műszaki-informatikai-technológiai fejlesztések. Prof. Dr. Neményi Miklós CMHAS Dr. Milics Gábor

Műszaki informatikai fejlesztések. Műszaki-informatikai-technológiai fejlesztések. Prof. Dr. Neményi Miklós CMHAS Dr. Milics Gábor Műszaki-informatikai-technológiai fejlesztések Dr. Milics Gábor Prof. Dr. Szakál Pál - Prof. Dr. Neményi Miklós CMHAS Műszaki informatikai fejlesztések Műszaki informatikai fejlesztések A műszaki informatikai

Részletesebben

ÉRDEMES BELEVÁGNI? A precíziós gazdálkodás Banki értékelése

ÉRDEMES BELEVÁGNI? A precíziós gazdálkodás Banki értékelése ÉRDEMES BELEVÁGNI? A precíziós gazdálkodás Banki értékelése Takarék Agrár Igazgatóság Értékesítési Osztályvezető Sánta József Dátum: 218.8.1 Kibocsátási mutatók 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212

Részletesebben

Ezüstérmet nyert a New Holland az Agritechnica Szakkiállításon Innovációs Díj, 2017

Ezüstérmet nyert a New Holland az Agritechnica Szakkiállításon Innovációs Díj, 2017 Ezüstérmet nyert a New Holland az Agritechnica Szakkiállításon Innovációs Díj, 2017 Az idén 320 fejlesztést mutatnak be a 400 ezer látogatóra számító vásáron. Ezek közül a független szakértői bizottság

Részletesebben

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év XIV. évfolyam, 1. szám, 2015 Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE 2014. év Növényvédő szerek értékesítése Növényvédő szerek értékesítése XIV. évfolyam, 1. szám, 2015 Megjelenik évente

Részletesebben

Talajszenzorok, mint döntéstámogató rendszerek alkalmazása a mezőgazdaságban

Talajszenzorok, mint döntéstámogató rendszerek alkalmazása a mezőgazdaságban Talajszenzorok, mint döntéstámogató rendszerek alkalmazása a mezőgazdaságban SZABÓ BOGLÁRKA 1,2, OLÁH IZABELLA 3, CENTERI CSABA 1 1 SZIE MKK- DOKTORANDUSZ 2 NAIK MGI - TUDOMÁNYOS SEGÉDMUNKATÁRS, MENTORÁLT

Részletesebben

Termőképességi térkép (KITErkep) alapján optimalizált termesztéstechnológia

Termőképességi térkép (KITErkep) alapján optimalizált termesztéstechnológia Termőképességi térkép (KITErkep) alapján optimalizált termesztéstechnológia 2019. 04. 21. Dr. Riczu Péter Precíziós gazdálkodási rendszerfejlesztő mérnök Termelés során elérhető adatok Növényzet produktivitása

Részletesebben

GNSS a precíziós mezőgazdaságban

GNSS a precíziós mezőgazdaságban GNSS a precíziós mezőgazdaságban 2015.10.27. 1/14 GNSS a precíziós mezőgazdaságban Horváth Tamás Alberding GmbH GPS25 Konferencia Műholdas helymeghatározás Magyarországon 1990-2015 2015. október 27., Budapest

Részletesebben

MA-AgroGPS Teljeskörű megoldás minden gazdálkodó számára

MA-AgroGPS Teljeskörű megoldás minden gazdálkodó számára Multi Alarm Zrt. MA-AgroGPS Teljeskörű megoldás minden gazdálkodó számára MA-AgroGPS Teljeskörű megoldás minden gazdálkodó számára Az MA-AgroGPS a gazdálkodók igényei alapján kidolgozott, GPS járműkövetelésen

Részletesebben

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be Kép. Ukrajna kukorica betakarítása: termelés USDA (United States Department of Agriculture

Részletesebben

Az eddigi legnagyobb szabású SMARTFARM-ra készülnek

Az eddigi legnagyobb szabású SMARTFARM-ra készülnek MESTERHÁZI PÉTER ÁKOS, precíziós gazdálkodási csoportvezető, Axiál Kft.: A SMARTFARM konferencia egyik előadójaként veszünk részt az idei évben, méghozzá két témával: a tápanyaggazdálkodás, illetve a növényvédelem

Részletesebben

8. FELADAT: AUTOMATIKUS IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK

8. FELADAT: AUTOMATIKUS IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK 8. FELADAT: AUTOMATIKUS IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK Felelős: -dr. dr. Fekete András, BKÁE, ÉTK, Fizika - Automatika Tanszék, Budapest - dr. Földesi István, Kovács László, FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet,

Részletesebben

I. évfolyam, 3. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA április

I. évfolyam, 3. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA április I. évfolyam, 3. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. április Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. április I. évfolyam, 3.

Részletesebben

2015. március 5., Kecskemét

2015. március 5., Kecskemét Precíziós gazdálkodás és digitális trendek a mezőgazdaságban konferencia 2015. március 5., Kecskemét Szervezők: 1 2 Precíziós gazdálkodás és digitális trendek a mezőgazdaságban konferencia BEVEZETŐ Két

Részletesebben

Helyes Gazdálkodási Gyakorlat a felszíni vizeink növényvédő szer szennyezésének csökkentésére (TOPPS Water Protection project, ECPA) Dr.

Helyes Gazdálkodási Gyakorlat a felszíni vizeink növényvédő szer szennyezésének csökkentésére (TOPPS Water Protection project, ECPA) Dr. Helyes Gazdálkodási Gyakorlat a felszíni vizeink növényvédő szer szennyezésének csökkentésére (TOPPS Water Protection project, ECPA) Dr. László Péter Éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági

Részletesebben

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év XIV. évfolyam, 1. szám, 2014 Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE 2013. év Növényvédő szerek értékesítése Növényvédő szerek értékesítése XIV. évfolyam, 1. szám, 2014 Megjelenik évente

Részletesebben

Jó időben szólunk! TÖOSZ polgármesteri fórum január - március

Jó időben szólunk! TÖOSZ polgármesteri fórum január - március Jó időben szólunk! TÖOSZ polgármesteri fórum 2015. január - március Önkormányzati közszolgáltatások Egy önkormányzat számára a legnagyobb kihívás olyan közszolgáltatás nyújtása, amely kiváltja a lakosság

Részletesebben

A hálózat felhasználási lehetőségei a precíziós gazdálkodásban. (mezőgazdasági vállalkozások, termelők lehetséges csatlakozása)

A hálózat felhasználási lehetőségei a precíziós gazdálkodásban. (mezőgazdasági vállalkozások, termelők lehetséges csatlakozása) A hálózat felhasználási lehetőségei a precíziós gazdálkodásban. (mezőgazdasági vállalkozások, termelők lehetséges csatlakozása) Hadászi László Innovációs főigazgató PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS HELYSPECIFIKUS

Részletesebben

Korlátok és lehetőségek igények, eszközök, módszerek a kárenyhítésben

Korlátok és lehetőségek igények, eszközök, módszerek a kárenyhítésben ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Korlátok és lehetőségek igények, eszközök, módszerek a kárenyhítésben Horváth Gyula Szakmai elnökhelyettes Alapítva: 1870 Mezőgazdaság a meteorológiában meteorológia a

Részletesebben

A precíziós gazdálkodás kényszere

A precíziós gazdálkodás kényszere Mesterházi Péter Ákos, az Axiál Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője ezzel kezdte előadását a PREGA konferencia Szaktanácsadás, tápanyag-visszapótlás című szekciójában. Ő a következő meghatározást

Részletesebben

I. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA május

I. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA május I. évfolyam, 4. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. május Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. május I. évfolyam, 4. szám,

Részletesebben

Mezőgazdasági munkás moduljai

Mezőgazdasági munkás moduljai Mezőgazdasági munkás moduljai 971. Az Állattartás megnevezésű, 10997-12 azonosító számú szakmai Takarmányt érzékszervvel minősít, mintát vesz Takarmányadagot állít össze Takarmányt kioszt, itat, állatot

Részletesebben

FI LENNE HA? Az AKI információs rendszereinek továbbfejlesztési elképzelései és a FI technológiák lehetséges alkalmazási területei

FI LENNE HA? Az AKI információs rendszereinek továbbfejlesztési elképzelései és a FI technológiák lehetséges alkalmazási területei FI LENNE HA? Az AKI információs rendszereinek továbbfejlesztési elképzelései és a FI technológiák lehetséges alkalmazási területei Palotay Szilveszter informatikai osztályvezető MAGISZ Agrárgazdasági Kutató

Részletesebben

DIGITÁLIS AGRÁR STRATÉGIA. Munkaközi verzió 2016. május 10. Szakmai konzultációra

DIGITÁLIS AGRÁR STRATÉGIA. Munkaközi verzió 2016. május 10. Szakmai konzultációra DIGITÁLIS AGRÁR STRATÉGIA Munkaközi verzió 2016. május 10. Szakmai konzultációra 2016 Tartalomjegyzék 1 Vezetői összefoglaló... 3 2 Módszertan... 7 3 Az agrárium informatikai környezete, működő megoldások...

Részletesebben

Big Data technológiai megoldások fejlesztése közvetlen mezőgazdasági tevékenységekhez

Big Data technológiai megoldások fejlesztése közvetlen mezőgazdasági tevékenységekhez Big Data technológiai megoldások fejlesztése közvetlen mezőgazdasági tevékenységekhez 5.2 Szuperszámítástechnika a tudományos kutatásban, fejlesztésben és innovációban (beszámolók, eredmények, demók) Szármes

Részletesebben

NÖVÉNYVÉDELEM. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYVÉDELEM. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYVÉDELEM Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Alapvető ellentmondás a célfelület heterogén a kezelés homogén Történeti áttekintés Kezdet 60-70-es évek USA (hadiipar)

Részletesebben

Intelligens beágyazott rendszer üvegházak irányításában

Intelligens beágyazott rendszer üvegházak irányításában P5-T6: Algoritmustervezési környezet kidolgozása intelligens autonóm rendszerekhez Intelligens beágyazott rendszer üvegházak irányításában Eredics Péter, Dobrowiecki P. Tadeusz, BME-MIT 1 Üvegházak Az

Részletesebben

Fotogrammetria és távérzékelés A képi tartalomban rejlő információgazdagság Dr. Jancsó Tamás Nyugat-magyarországi Egyetem, Geoinformatikai Kar MFTTT rendezvény 2012. Április 18. Székesfehérvár Tartalom

Részletesebben

Távérzékelés a precíziós gazdálkodás szolgálatában : látvány vagy tudomány. Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata

Távérzékelés a precíziós gazdálkodás szolgálatában : látvány vagy tudomány. Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata Távérzékelés a precíziós gazdálkodás szolgálatában : látvány vagy tudomány Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata Az előadás felépítése Trendek a Föld megfigyelésében (hol kezdődött, merre tart ) Távérzékelés

Részletesebben

Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára. 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft.

Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára. 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft. Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft. Erdőgazdálkodási Információs Rendszer Ingatlan-nyilvántartási

Részletesebben

AGRÁRINFORMATIKAI KLASZTER

AGRÁRINFORMATIKAI KLASZTER AGRÁRINFORMATIKAI KLASZTER BEMUTATKOZÁS Nők és a digitalizáció nemzetközi konferencia 2018.05.23 AZ AGRÁRIUM A MAGYAR GAZDASÁG MOTORJA?/! Kibocsátás 2015-ben: 2454 Mrd Ft Nettó vállalkozó jövedelem (2015):

Részletesebben

Profik és amatőrök. A megfigyelés múltja, jelene és jövője

Profik és amatőrök. A megfigyelés múltja, jelene és jövője Profik és amatőrök A megfigyelés múltja, jelene és jövője World Weather Watch Világnap témája Az időjárás megfigyelése az élet- és vagyonvédelem szolgálatában 50 éves a WWW Marczell György Főobszervatórium

Részletesebben

AGROmashEXPO: beruházási boom és a digitalizáció előretörése az idei trend

AGROmashEXPO: beruházási boom és a digitalizáció előretörése az idei trend AGROmashEXPO: beruházási boom és a digitalizáció előretörése az idei trend Folyamatosan növekvő beruházások és egyre gyorsuló technikai fejlődés. Ez jellemzi a magyar mezőgazdaságot, és ez az optimizmus

Részletesebben

Megoldások a tehergépjárműpihenők parkolóhely előrejelző rendszereire

Megoldások a tehergépjárműpihenők parkolóhely előrejelző rendszereire Megoldások a tehergépjárműpihenők parkolóhely előrejelző rendszereire Sándor Zsolt zsolt.sandor@mail.bme.hu Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedésüzemi

Részletesebben

DAN konferencia az ésszerű mezőgazdaság érdekében 2013 április 24., szerda 14:18

DAN konferencia az ésszerű mezőgazdaság érdekében 2013 április 24., szerda 14:18 A pétfürdői Nitrogénművek Zrt. és az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége (Fertilizers Europe) a környezetkímélő és produktív mezőgazdaság érdekében DAN-konferenciát szervezett Budapesten, ahol szakmai szempontok

Részletesebben

Az informatikai rendszerek kutatása a mezőgazdasági vállalkozások körében

Az informatikai rendszerek kutatása a mezőgazdasági vállalkozások körében Az informatikai rendszerek kutatása a mezőgazdasági vállalkozások körében Témaválasztás okai: Szakdolgozati témám Érdeklődés a szektor iránt A vizsgálatok hiányosságai Vizsgálati módszer: Kérdőíves kutatás

Részletesebben

Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások

Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások A dokumentum a TÁMOP 5.4.1. számú kiemelt projekt keretében, a Magyar Addiktológiai Társaság megbízásából készült. Készítette:

Részletesebben

A Debrecenben zajló. zöldinfrastruktúra. fejlesztés. folyamata. Kuhn András Debrecen Főkertésze

A Debrecenben zajló. zöldinfrastruktúra. fejlesztés. folyamata. Kuhn András Debrecen Főkertésze A Debrecenben zajló zöldinfrastruktúra fejlesztés folyamata Kuhn András Debrecen Főkertésze ZÖLDINFRASTRUKÚRA??? ZÖLDINFRASTRUKÚRA ZÖLDINFRASTRUKÚRA!? ZÖLDINFRASTRUKÚRA A zöldfelület rendszer új elnevezése,

Részletesebben

Geoinformatikai rendszerek

Geoinformatikai rendszerek Geoinformatikai rendszerek Térinfomatika Földrajzi információs rendszerek (F.I.R. G.I.S.) Térinformatika 1. a térinformatika a térbeli információk elméletével és feldolgozásuk gyakorlati kérdéseivel foglalkozó

Részletesebben

műszaki főigazgató helyettes Dátum: június 15. Helyszín: Országos Vízügyi Főigazgatóság

műszaki főigazgató helyettes Dátum: június 15. Helyszín: Országos Vízügyi Főigazgatóság Előadó: Láng István műszaki főigazgató helyettes Dátum: 2018. június 15. Helyszín: Országos Vízügyi Főigazgatóság Aszálykezelés? Futottunk az események után: utólagos aszályelemzések, az aszály számszerűsítése

Részletesebben

DRÓNOK HASZNÁLATA A MEZŐGAZDASÁGBAN

DRÓNOK HASZNÁLATA A MEZŐGAZDASÁGBAN DRÓNOK HASZNÁLATA A MEZŐGAZDASÁGBAN KÖRÖSPARTI JÁNOS NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztály (ÖVKI) Szaktanári továbbképzés Szarvas, 2017. december 7. A drónok használata egyre elterjedtebb

Részletesebben

A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok

A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok Csornai Gábor László István Budapest Főváros Kormányhivatala Mezőgazdasági Távérzékelési és Helyszíni Ellenőrzési Osztály Az előadás 2011-es átdolgozott

Részletesebben

Irányítástechnikai alapok. Zalotay Péter főiskolai docens KKMF

Irányítástechnikai alapok. Zalotay Péter főiskolai docens KKMF Irányítástechnikai alapok Zalotay Péter főiskolai docens KKMF Az irányítás feladatai és fajtái: Alapfogalmak Irányítás: Műszaki berendezések ( gépek, gyártó sorok, szállító eszközök, vegyi-, hő-technikai

Részletesebben

A precíziós gazdálkodás bankos szemmel Gór Arnold Regionális agrár kapcsolattartó Takarék Agrár Központ

A precíziós gazdálkodás bankos szemmel Gór Arnold Regionális agrár kapcsolattartó Takarék Agrár Központ A precíziós gazdálkodás bankos szemmel Gór Arnold Regionális agrár kapcsolattartó Takarék Agrár Központ 2017 május-június Mint szorgos méhecske Az agrárium a stratégiai partnerünk Kiszolgálásában egyedülálló

Részletesebben

ADATROBBANÁS. A helyzet alulról január 21. Pajna Sándor. vezérigazgató

ADATROBBANÁS. A helyzet alulról január 21. Pajna Sándor. vezérigazgató 2016. 01. 26. 1 ADATROBBANÁS A helyzet alulról 2016. január 21. Pajna Sándor vezérigazgató 2016. 01. 26. 2 Áruk információ tartalmának változása 60 50 Információ(%) Nyersanyag(%) Energia(%) 40 30 20 10

Részletesebben

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Horoszné Gulyás Margit Katona János NYME-GEO 1 Tartalom Alapok Alkalmazások, adatbázisok Térinformatika-tájhasználat Térinformatika-vízgazdálkodás

Részletesebben

Talajroml{si folyamatok {ltal{ban és a kock{zatok Magyarorsz{gon

Talajroml{si folyamatok {ltal{ban és a kock{zatok Magyarorsz{gon Talajroml{si folyamatok {ltal{ban és a kock{zatok Magyarorsz{gon Szabó József, Anton Attila Soilutil Konferencia; Talajromlás, fenntartható talajhasználat ; Budapest, 2013. november 14. 1 Talaj- Mezőgazdas{g

Részletesebben

Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum

Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum Budapest, 2011. június 7. Dr. Bujáki Gábor ügyvezető igazgató Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Részletesebben

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Trágyázás Mérlegelv Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Mivel Szerves trágya Műtrágya Növényi maradvány Előző évi maradvány Pillangosok N megkötése

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM AGRÁR- ÉS GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYOK CENTRUMA FÖLDHASZNOSÍTÁSI-, MŰSZAKI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI INTÉZET Meteorológiai mérések hasznosítása döntéstámogató rendszerekben Rácz Csaba Nagy János

Részletesebben

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő.

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő. Interjú Mosó Ottó 500-ak Klubja résztvevővel Genezis: Bemutatnád a gazdaságot röviden? A család 520 hektáron gazdálkodik, ebbe beletartozik két gyermekem gazdasága is, akik gépészként és növénytermesztőként

Részletesebben

GÉPBÉRLET. ajánlatok 2017 Technológiai gépbérlet CÉLUNK A KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ

GÉPBÉRLET. ajánlatok 2017 Technológiai gépbérlet CÉLUNK A KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ CÉLUNK A KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ mezőgazdasági termelés műszaki és technológiai biztosítása! GÉPBÉRLET ajánlatok 2017 KITE Zrt. H-4181 Nádudvar, Bem J. u. 1. Telefon: (54) 480-401 Fax:

Részletesebben

Digitalizációs Kutatás Madar Norbert. A kutatást a megbízásából a készítette

Digitalizációs Kutatás Madar Norbert. A kutatást a megbízásából a készítette Digitalizációs Kutatás 2018 Madar Norbert A kutatást a megbízásából a készítette HAGYOMÁNYOS / DIGITÁLIS A digitalizáció a hétköznapokban: milyen téren van jelen? HAGYOMÁNYOS DIGITÁLIS TÉRKÉP GPS ÚJSÁG,

Részletesebben

Internet of Things és Ipar 4.0 az agrárszektorban. Tarcsi Ádám, ELTE Informatikai Kar

Internet of Things és Ipar 4.0 az agrárszektorban. Tarcsi Ádám, ELTE Informatikai Kar Internet of Things és Ipar 4.0 az agrárszektorban Tarcsi Ádám, ELTE Informatikai Kar ade@inf.elte.hu Ipar 4.0 a 4. ipari forradalom 18. század vége gőzgép, szövőgép, a mechanikus gépek 20. század eleje

Részletesebben

Termeléshatékonyság mérés Ipar 4.0 megoldásokkal a nyomdaiparban

Termeléshatékonyság mérés Ipar 4.0 megoldásokkal a nyomdaiparban PRESENTATION Termeléshatékonyság mérés Ipar 4.0 megoldásokkal a nyomdaiparban Kremzer, Péter ICCS Kft. kremzerp@iccs.hu Tartalomjegyzék Folyamatirányítás FIR nélkül Nyomdai sajátosságok Megrendelői igények

Részletesebben

Raspberry Pi. növénygondozó rendszer. Készítette: Sári Bence

Raspberry Pi. növénygondozó rendszer. Készítette: Sári Bence Raspberry Pi növénygondozó rendszer Készítette: Sári Bence A probléma: Évről évre legalább 75 millió fővel növekedik a föld népessége. És ezt a növekedést a mezőgazdaságnak is követni kell, annak ellenére,

Részletesebben

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27 B és L Bt. tulajdonosa Babicz Károly, aki a családjával és testvérével Babicz Lászlóval közösen végzi a gazdálkodást a Pest megyei Tápiószentmártonban. A Babicz testvérek már az 1990-es évek elejétől elkezdték

Részletesebben

Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához

Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához 1 Nemzeti Workshop Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához Berczeli Attila Campden BRI Magyarország

Részletesebben

Klímaváltozás és gazdálkodói adaptáció

Klímaváltozás és gazdálkodói adaptáció MRTT XIV. Vándorgyűlés Kis- és középvárosok szerepe a területi fejlődésben Nagyvárad, 2016. szeptember 15 16. Klímaváltozás és gazdálkodói adaptáció Koós Bálint MTA KRTK Klímaváltozásról néhány szó ENSZ

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Informatika és információ technológia alkalmazása a vízgazdálkodásban 45.lecke Mi a

Részletesebben

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11.

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11. A nagy termés nyomában Mezőhegyes, 2014. szeptember 11. Időjárás Trágyázás, növénytáplálás, talaj- és növénykondícionálás Levegőből támadó rovarok Levegőből támadó gombák Herbicid-használat Vetésidő Talajlakó

Részletesebben

Aszálykezelés a vízügyi szolgálat védelmi rendszerében LÁNG ISTVÁN MŰSZAKI FŐIGAZGATÓHELYETTES ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

Aszálykezelés a vízügyi szolgálat védelmi rendszerében LÁNG ISTVÁN MŰSZAKI FŐIGAZGATÓHELYETTES ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG Aszálykezelés a vízügyi szolgálat védelmi rendszerében LÁNG ISTVÁN MŰSZAKI FŐIGAZGATÓHELYETTES ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG Klímaváltozás: A hidrológiai ciklus felgyorsulása ÁRVÍZ BELVÍZ ASZÁLY SZÉLSŐSÉGEK

Részletesebben

GROSENS. Lehetőség a precíz öntözésre.

GROSENS. Lehetőség a precíz öntözésre. GROSENS Lehetőség a precíz öntözésre www.grodan.com/grosens A precíz termesztés A precíz termesztés a leghatásosabb és leghatékonyabb termesztési forma, melynek középpontjában a minimális input anyagok

Részletesebben

A Közös Agrárpolitika reformja a Lehet Más a Politika szemszögéből

A Közös Agrárpolitika reformja a Lehet Más a Politika szemszögéből A Közös Agrárpolitika reformja a Lehet Más a Politika szemszögéből Szabó Rebeka LMP, Mezőgazdasági bizottság KAP REFORM 2014-2020 AGRÁRGAZDASÁGI KIHÍVÁSOK - VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM A KAP jelentősége

Részletesebben

Az öntözés gyakorlati problémái, az öntözésfejlesztés lehetőségei és korlátai

Az öntözés gyakorlati problémái, az öntözésfejlesztés lehetőségei és korlátai Az öntözés gyakorlati problémái, az öntözésfejlesztés lehetőségei és korlátai dr. Tóth Árpád www.moe.hu FRIUTVEB Gödöllő. 2018. 03. 02. A növények vízpótlása Locsolás A termelés a szárazgazdálkodás gyakorlatára

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÁJÉKOZTATÁS TANTÁRGYI TEMATIKA 1 Előadás 1. Bevezetés a térinformatikába. Kartográfia történet.

Részletesebben

Szeretettel üdvözlöm Önöket!

Szeretettel üdvözlöm Önöket! Szeretettel üdvözlöm Önöket! Gyenes Károly Agrárgép üzletág www.dmker.hu Intenzív ültetvények, gyümölcsösök gépesítése korszerű megoldásokkal Mi kell egy ültetvény megvalósításához? Klíma (Hőmérséklet,

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 7. előadás A vetésszerkezet kialakítása, tervezésének módszerei A vetésszerkezet Fogalma:

Részletesebben

I. évfolyam, 2. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA március

I. évfolyam, 2. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA március I. évfolyam, 2. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. március Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. március I. évfolyam, 2.

Részletesebben

MEE 56_DÉMÁSZ_BG_20090910 2009. szeptember 10. Oldal: 1.

MEE 56_DÉMÁSZ_BG_20090910 2009. szeptember 10. Oldal: 1. Oldal: 1. DÉMÁSZ MIRTUSZ munkairányító rendszer alapú üzleti folyamat integráció. Benke Gábor MEE 56. Vándorgyűlés Balatonalmádi 2009.09 Oldal: 2. TARTALOM Miért fontos az üzleti folyamatok integrációja?

Részletesebben

GIS adatgyűjtés zseb PC-vel

GIS adatgyűjtés zseb PC-vel GIS adatgyűjtés zseb PC-vel Mit jelent a midas GIS kifejezés? Mapping Information Data Acquisition System Térképi Információ- és Adat Gyűjtő Rendszer Terepi adatgyűjtés a felhasználó által definiált adatbázisban.

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN A projekt címe: A GMO mentes minőségi takarmány szója termesztés

Részletesebben

I. évfolyam, 5. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA június

I. évfolyam, 5. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA június I. évfolyam, 5. szám, 214 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 214. június Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 214. június I. évfolyam, 5. szám,

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették USDA a 2018/19 évre Ausztrália búza termelését 20,0 millió metrikus tonnára (mmt) becsülte, ami 2,0 mmt vagy 9%-os

Részletesebben