SZOPTATÁS A GYEREKHÁZBAN. Németh-Kovács Nóra Önkéntes szoptatási segítő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZOPTATÁS A GYEREKHÁZBAN. Németh-Kovács Nóra Önkéntes szoptatási segítő"

Átírás

1 SZOPTATÁS A GYEREKHÁZBAN Németh-Kovács Nóra Önkéntes szoptatási segítő

2 MIÉRT KELL EGY GYEREKHÁZBAN A SZOPTATÁSRÓL BESZÉLGETNI? I. ok: Egyre több várandós keresi fel a gyerekházakat, akiknek ismerős anyák vagy a védőnők ajánlják a házat; segítségért, tanácsért, vagy csak beszélgetési lehetőségért. II. ok: A gyerekházba sok olyan korú kisgyerek jár, akiket még szoptat az édesanyja. III. ok: A nagyobb gyerekes anyukáknak sok kérdése van a szoptatásról és a hozzátáplálásról is.

3 SZOPTATÁSI TANÁCSADÁS LEHETŐSÉGEI I. Akkreditált szoptatási tanácsadók: telefonos segítségnyújtást nyújtanak, és ligás baba-mama csoportokat vezetnek. A La Leche Ligát (LLL) 1956-ban néhány amerikai édesanya alapította; ez egy nemzetközi, nonprofit szervezet. Önkéntes szoptatási segítők: munkahelyi, lakókörnyezetben, rokoni és baráti körben segítik az édesanyákat, szükség esetén szakemberhez irányítják őket. A Szoptatásért Magyar Egyesület képzésében vesznek részt.

4 SZOPTATÁSI TANÁCSADÁS LEHETŐSÉGEI II. IBCLC laktációs szaktanácsadók: A szoptatási tanácsadók 1985 óta szerezhetik meg a Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadói (International Board Certified Lactation Consultant - IBCLC) oklevelet. Munkájuk kiegészíti a védőnői és a gyermekorvosi tanácsadást; abban segítik az édesanyákat, hogy a felmerülő problémákat megoldva sikeresen folytathassák a szoptatást. Szoptatási ambulanciák: járóbeteg-rendelés keretében segítik az édesanyákat képzett szakemberek.

5 SOK A TÉVHIT A SZOPTATÁSSAL KAPCSOLATBAN Tévhit: az én anyukám se tudott, biztosan én sem tudok majd Tévhit: ilyen kicsi mellből nem lehet szoptatni Tévhit: ilyen formájú mellbimbóval lehetetlen a szoptatás Tévhit: ilyen lusta babával csak baj lesz a szoptatás Tévhit: egy éves kor felett már nincs semmi sem az anyatejben Tévhit: ikrek szoptatásához nem lehet elég tejet termelni Tévhit: várandósan tilos a szoptatás stb.

6 EGY KIS ORVOSOSDI Az anyatej összetétele optimális a gyermek növekedése és fejlődése szempontjából. Védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben, azonnal fogyasztható, biztonságos, mindig kéznél van. Az anya számára is számos testi és lelki előnnyel jár. Társadalmi szempont: olcsó, nem keletkezik hulladék. A szülés után a méhlepény leválása adja a hormonális lökést a bőséges tejelválasztás megindulásához. Magától megtörténik a folyamat, császármetszés esetén is.

7 A WHO NÖVEKEDÉSI GÖRBÉI 2006-ban hozta nyilvánosságra a WHO (Egészségügyi Világszervezet) azokat a növekedési görbéket, testtömegés testhossz ábrákat, amelyek a szoptatott, egészséges gyermekekre vonatkoznak, és a lehetséges növekedési mintákat mutatják. A normális nem csak az, ami középre, az ötvenes percentilre esik, hanem a szélső értékek is normálisnak tekinthetők. Az LLL oldalán olvashatunk erről részletesebben: e

8 NEM SZOPTATÁS - TÁPSZER A nem szoptatás veszélyei: fertőző betegségek, ekcéma, cukorbetegség, magas vérnyomás, gyermekkori elhízás, alacsonyabb kognitív képességek Ok: anyatej védőfaktorainak hiánya. Mesterséges etetés veszélyei önmagában: tápszer fertőződhet az előállítás során, veszélyes anyagokat tartalmazhat, vagy kimaradnak belőle létfontosságú összetevők, nem optimális mennyiségi összetevők (szavatosság miatt!), elkészítéshez használt víz is szennyeződhet, túl tömény vagy túl híg lesz, túletetés, korai fogszuvasodás A szoptatás a normális az ember számára. A mesterséges táplálás nem egyenértékű vele. Ez egészségügyi kérdés, nem mezei választás kérdése.

9 ÉRZELMEK ÉS SZÜKSÉGLETEK Az egészséges csecsemő természetes szükségletei: 24 órás gondoskodás hordozás, testközelség biztosítása gyakori, igény szerinti szoptatás A kötődést jelentősen megkönnyíti a szoptatás!

10 TÉNYLEG VAN OLYAN, AMIKOR NEM LEHET SZOPTATNI Nem kaphatnak anyatejet: galaktozémiás és jávorfaszörp betegségben szenvedő kisbabák. A fenilketonúriás (PKU)gyerekek szophatnak, de mérni kell a szopásokat. Időlegesen fel kell függeszteni a szoptatást: 1. típusú Herpes simplex vírus (de csak akkor kell szüneteltetni, ha a herpesz nagyon közel van a mellbimbóhoz), szepszis (=vérmérgezés) például. Nem szabad szoptatni: szedatív hatású szerek, kemoterápia, radioaktív jód alkalmazása esetén.

11 KÜLÖNLEGES HELYZETEK ÉS A SZOPTATÁS: LEHET VAGY SEM? Gyógyszerek: majdnem minden gyógyszercsoportban van szoptatásbarát szer. Orvossal, laktációs szaktanácsadóval kell egyeztetni! Káros szenvedélyek: dohányzás, alkohol, amfetamin, kokain kimutatottan káros hatással vannak a csecsemőre; kannabis származékok, ópiátok szedatív hatással vannak.

12 FÓKUSZBAN: A CIGI ( Egészségügyi kockázatok: anyánál, magzatnál és a megszületett gyermeknél egyaránt. Nehéz leszokni róla. Biztatás és támogatás kell! A tanulmányok szerint a szoptatás védelmet nyújt a passzív dohányzással szemben: kevesebb légúti megbetegedés fordul elő. Hétszer kevesebb a bölcsőhalál is! A szakemberek egyöntetűen azt javasolják, hogy a dohányzó anya is szoptassa a csecsemőjét. Kérdés: hogyan lehet kihozni a helyzetből a legjobbat?

13 TIPPEK DOHÁNYZÓ ANYÁKNAK 1. Csökkenteni a mennyiséget. 2. Szoptatás után rágyújtani, nem előtte, nem alatta. 3. Kimenni a lakásból a dohányzás alatt. 4. Kézmosás a kisbaba felvétele előtt, gyakori ruhaváltás, fürdés és hajmosás. 5. Megpróbálni leszokni a dohányzásról.

14 GYEREKHÁZBA JÁRÓK ÉS A SZOPTATÁS Gyerekház kapcsán: támogatni kell az édesanyákat, hogy szoptathassák gyermekeiket, hogy eljussanak a megfelelő információkhoz, és a tanácsadás lehetőségeihez. Ez olyan valami, amit az anyukák meg tudnak adni gyermekeiknek! Koraszülött kisbabánál duplán fontos az anyatejes táplálás! Préterm kolosztrum : több fehérjét, több energiát tartalmaz, nagyon kell a kisbabának. A szoptató anyák ritkábban hanyagolják el és bántalmazzák gyermekeiket.

15 JÓ, HA SZÓ ESIK A GYEREKHÁZAS KÖZÖSSÉGBEN EZEKRŐL A TÉMÁKRÓL: Nyilvános szoptatás: szabad, tiltott, zavar valakit, mért zavar, hogyan kezeljük a kérdést? Nagyobb gyerekek szoptatása: elítélik, megbotránkoznak, elfogadják, normális? Fogamzásgátlás szoptatás alatt, véd-e a terhességtől a szoptatás? Több generáció a gyerekházban: hasznos segítség, ismerik a korszerű információkat, tudnak hatékonyan támogatni? Figyelembe kell venni a kulturális jellegzetességeket is!

16 ÉS HA NEM SZOPTAT AZ ANYUKA? Segíteni kell az anyát abban, hogy megkapja a helyes információkat. Ha nem szoptat, az az ő döntése, akkor ebben kell őt támogatni. Legyen tisztában a lehetséges következményekkel, azért ne mulasszuk el a szoptatásról való tájékoztatást, mert félünk, bűntudatot keltünk benne, ha tápszerez cumisüvegből! Attól még jó anyuka, hogy nem szoptat!

17 TÚL A 6. HÓNAPON Elválasztódás vagy elválasztás? Jó kis téma egy szülői fórumhoz (védőnő!) Fontos a fokozatosság Tévhit: az anyatej már nem elég semmire, nincs tápanyagtartalma, nincs immunvédő szerepe Mi a helyzet a gluténnel? A 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás előnyei felülmúlják a cöliákia kialakulásának kockázatát: 6. hó után kezdjük ezt is, 7. hó előtt, szoptatás mellett, kicsi mennyiségben,

18 CUMI ÉS CUMISÜVEG A GYEREKHÁZBAN Szoptatás elején, csecsemőkorban: cumi, cumisüveg, bimbóvédő cumizavart válthat ki Kisgyerekkor: szájpad deformitása, nem ideális állkapocsfejlődés, fogfejlődés zavara, cukros italokkal gyakran érintkezik: korai fogszuvasodás Nagyobb gyerekek: beszédproblémák NINCS jó, fogbarát cumi! Teendő: felvilágosítás, információ átadása.

19 FIGYELJÜNK ODA A MESEKÖNYVEKRE IS! Mit tanulnak a gyerekek a mesekönyvekből? Mit fognak megszokni, mi lesz számukra a természetes? Van ebben felelősségünk?

20 ÉS A MESÉK KÖVETKEZMÉNYE: De édes! De cuki! De aranyos! Belegondolunk, mivel jár mindez?

21 JÁTÉKLISTA KAPCSÁN: VÁLASZTHATUNK

22 HASZNOS WEBOLDALAK La Leche Liga Magyarország A Szoptatásért Magyar Egyesület Szoptatás Portál IBCLC Laktációs Szaktanácsadók Felhasznált irodalom: a fenti honlapok írásai, és a Szoptatásért Magyar Egyesület képzésének jegyzete.

23 KÖNYVAJÁNLÓ A szoptatás női művészete kézikönyv A szoptatás kézikönyve (W. Ungváry Renáta) Szoptatás (Márta Guóth Gumberger Elizabeth Hormann) Éjszakai gondoskodás (Dr. William Sears) Az elveszett boldogság nyomában (Jean Liedloff) Miért sír a baba? (Sheila Kitzinger) Okosan nevelni tudni kell (Margot Sunderland)

24 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! NÉMETH-KOVÁCS NÓRA

A szoptatás. amit a szoptatásról tudni érdemes

A szoptatás. amit a szoptatásról tudni érdemes A szoptatás amit a szoptatásról tudni érdemes Kedves Édesanya! A szoptatás fontos a kisbaba számára, és Önnek is nagy segítséget jelent. Nincs szükség hozzá másra, csak Önre és kisbabájára. Ezzel együtt

Részletesebben

Segítség a szoptatáshoz

Segítség a szoptatáshoz Segítség a szoptatáshoz Készült az Uzsoki kórház gondozásában uzsoki_segoe.indd 1 2013.09.25. 14:16:12 Örömünkre szolgál, hogy szülése helyszínéül osztályunkat, az Uzsoki Utcai Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati

Részletesebben

Korszerű szoptatási ismeretek A Szoptatásért Magyar Egyesület 40 órás tanfolyama

Korszerű szoptatási ismeretek A Szoptatásért Magyar Egyesület 40 órás tanfolyama 1. Miért fontos a szoptatás? (1 óra) Korszerű szoptatási ismeretek A Szoptatásért Magyar Egyesület 40 órás tanfolyama Definíciók (mit értünk igény szerinti szoptatáson) Részletes program: ELSŐ NAP Ajánlások

Részletesebben

A VÁRANDÓSOK FELKÉSZÍTÉSE A SZOPTATÁSRA

A VÁRANDÓSOK FELKÉSZÍTÉSE A SZOPTATÁSRA A VÁRANDÓSOK FELKÉSZÍTÉSE A SZOPTATÁSRA Gitidiszné Gyetván Krisztina Védőnő, IBCLC 2015. 03.26 Dr Várady Erzsébet Neonatologus,IBCLC TÁJÉKOZTASSUNK MINDEN VÁRANDÓS ANYÁT A SZOPTATÁS ELŐNYEIRŐL ÉS MÓDJÁRÓL

Részletesebben

A bababarát kórházban alkalmazott eljárások és hatásaik

A bababarát kórházban alkalmazott eljárások és hatásaik A bababarát kórházban alkalmazott eljárások és hatásaik 1. A bababarát kórház írásos szoptatási irányelvekkel rendelkezik, amelyeket rendszeresen ismertetnek az egészségügyi dolgozókkal. A kórházi gyakorlat

Részletesebben

A bababarát kórház és az alapellátás hatékony együttmőködésének jelentısége

A bababarát kórház és az alapellátás hatékony együttmőködésének jelentısége A bababarát kórház és az alapellátás hatékony együttmőködésének jelentısége Dr. Sarlai Katalin Fıvárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház, Budapest Bababarát=szoptatásbarát kórház Azt szeretnénk,

Részletesebben

21. Szoptata s Vila ghete 2013

21. Szoptata s Vila ghete 2013 21. Szoptata s Vila ghete 2013 Mottó: A szoptatás támogatása Az édesanyák mellett Ötvenhét évvel ezelőtt hét szoptató anya találkozott, és felismerték, hogy azért képesek szoptatni kisbabáikat, mert információkat,

Részletesebben

Hivatalos állásfoglalás: Helyzetfelmérés, diagnózis és továbbirányítás

Hivatalos állásfoglalás: Helyzetfelmérés, diagnózis és továbbirányítás Hivatalos állásfoglalás: Helyzetfelmérés, diagnózis és továbbirányítás Háttér Az IBLCE több megkeresést kapott betegség diagnózisával és a betegségek lefolyásával kapcsolatban, többek között a lenőtt nyelvvel,

Részletesebben

Szakmai aja nla s a szoptata st ta mogato eszko zo k haszna lata ro l

Szakmai aja nla s a szoptata st ta mogato eszko zo k haszna lata ro l Szakmai aja nla s a szoptata st ta mogato eszko zo k haszna lata ro l I. Mellszívók I.1. Nagy teljesítményű elektromos mellszívók Az elektromos mellszívó beszerzése és használata elsősorban olyan édesanyák

Részletesebben

BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS KÓRHÁZI ÖNFELMÉRÉS. Az országos szintű megvalósítás tervezete 2006. Január

BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS KÓRHÁZI ÖNFELMÉRÉS. Az országos szintű megvalósítás tervezete 2006. Január BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS Átdolgozott, korszerűsített és bővített kiadás, integrált gondozás céljából KÓRHÁZI ÖNFELMÉRÉS Az országos szintű megvalósítás tervezete 2006. Január Az eredeti irányelveket

Részletesebben

Mit tehetünk a várandósság alatt a sikeres szoptatás támogatásáért? Dr. Németh Tünde Gyermekgyógyász, pszichoterapeuta OGYEI, SZTNB

Mit tehetünk a várandósság alatt a sikeres szoptatás támogatásáért? Dr. Németh Tünde Gyermekgyógyász, pszichoterapeuta OGYEI, SZTNB Mit tehetünk a várandósság alatt a sikeres szoptatás támogatásáért? Dr. Németh Tünde Gyermekgyógyász, pszichoterapeuta OGYEI, SZTNB Családbarát Program Célja: az egészség és a megelőzés központba állítása

Részletesebben

Csecsemőgondozási tanfolyam Minden amit a csecsemő-, és kisdedgondozásról, gyermeknevelésről tudni kell!

Csecsemőgondozási tanfolyam Minden amit a csecsemő-, és kisdedgondozásról, gyermeknevelésről tudni kell! Program címe: Csecsemőgondozási tanfolyam Minden amit a csecsemő-, és kisdedgondozásról, gyermeknevelésről tudni kell! Tanúsítvány : 8/2013 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2015. augusztus 27. Kérelmező

Részletesebben

Kódex 25 éve a szoptatás védelmében

Kódex 25 éve a szoptatás védelmében Kódex 25 éve a szoptatás védelmében A Szoptatás Világhete: augusztus 1-7 A Szoptatás Világhete a leghatásosabb figyelemfelkeltő eszköz a szoptatási kezdeményezések népszerűsítésére. 1992 óta minden évben,

Részletesebben

Az év folyamán nyilvántartott várandós nők

Az év folyamán nyilvántartott várandós nők Az év folyamán nyilvántartott várandós nők Várandós nők összesen 1. összesen (3.+4.+5.) 2. egészségi ok miatt 3. környezeti ok miatt 4. egészségi + környezeti ok miatt Dohányzó várandós nők 6. gondozásba

Részletesebben

A WHO/UNICEF "Bababarát kórház kezdeményezés" Általános Feltételrendszere. Általános Feltételrendszer. Az 1. lépés összefoglalása

A WHO/UNICEF Bababarát kórház kezdeményezés Általános Feltételrendszere. Általános Feltételrendszer. Az 1. lépés összefoglalása fordította: az UNICEF Magyar Bizottsága 1027 Budapest, Varsányi I. u. 26-34. 201 4923 e-mail: unicef@unicef.hu A WHO/UNICEF "Bababarát kórház kezdeményezés" Általános Feltételrendszere A "Bababarát kórházhoz"

Részletesebben

A Bababarát út. Tíz Lépés a sikeres szoptatásért

A Bababarát út. Tíz Lépés a sikeres szoptatásért A Bababarát út Tíz Lépés a sikeres szoptatásért - I - Az intézmény írásos szoptatási irányelvekkel rendelkezik, amelyeket rendszeresen ismertetnek az egészségügyi dolgozókkal. - II - Minden egészségügyi

Részletesebben

Tájékoztató az egészségügyi alapellátás helyzetéről, a védőnői tevékenységről

Tájékoztató az egészségügyi alapellátás helyzetéről, a védőnői tevékenységről Tájékoztató az egészségügyi alapellátás helyzetéről, a védőnői tevékenységről Berhida Város Önkormányzatának Egészségügyi és Szociális Bizottsága 2009. márciusi ülésére. Berhida II.sz.védőnői körzet Bodnár

Részletesebben

Tájékoztató a védőnői tevékenységről

Tájékoztató a védőnői tevékenységről Tájékoztató a védőnői tevékenységről Berhida Város Önkormányzatának Egészségügyi és Szociális Bizottsága valamint Képviselőtestülete 2010. márciusi ülésére. Berhida II.sz.védőnői körzet Bodnár Lajosné

Részletesebben

Globális Kritériumok. Az 1. Lépés összefoglalása

Globális Kritériumok. Az 1. Lépés összefoglalása Fordította: Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság 1148 Budapest, Bolgárkerék u. 3 06-1 460-97-68 E-mail: sztnb@sztnb.hu A WHO/UNICEF Bababarát Kórház Kezdeményezés Globális Kritériumai (2006-ban módosított)

Részletesebben

Az év folyamán nyilvántartott várandós nők

Az év folyamán nyilvántartott várandós nők Az év folyamán nyilvántartott várandós nők Várandós nők összesen 1. összesen (3.+4.+5.) 2. Fokozott gondozást igénylők egészségi ok miatt 3. környezeti ok miatt 4. egészségi + környezeti ok miatt 5. Dohányzó

Részletesebben

SZOPTATÁS VILÁGHETE 2014

SZOPTATÁS VILÁGHETE 2014 SZOPTATÁS VILÁGHETE 2014 MOTTÓ: SZOPTATÁS EGY ÉLETRE NYERHETSZ VELE! A SZOPTATÁS VILÁGHETÉNEK CÉLJAI 2014-BEN A szoptatás az embercsecsemők táplálásának biológiai módja. A testi és lelki egészség számos

Részletesebben

Anyatej és anya fõztje 3.

Anyatej és anya fõztje 3. Anyatej és anya fõztje 3. Hozzátáplálás a szoptatás mellett - A biztonságos átmenet Mit adjunk minden nap? - Gyakori szoptatás, és - Állati eredetû termékek (húsfélék, baromfi, hal vagy tojás) Ha nem is

Részletesebben

Útmutató a csecsemőtáplálási adatlap és az összesítő jelentés kitöltéséhez

Útmutató a csecsemőtáplálási adatlap és az összesítő jelentés kitöltéséhez 6/1 Útmutató a csecsemőtáplálási adatlap és az összesítő jelentés kitöltéséhez A Csecsemőtáplálási adatlap a szülészeti intézmény csecsemőtáplálási gyakorlatával kapcsolatos legfontosabb adatok rögzítésére

Részletesebben

Mottó: Szoptatás és munka- Legyen összeegyeztethető!

Mottó: Szoptatás és munka- Legyen összeegyeztethető! SZOPTATÁS VILÁGHETE 2015. augusztus 1-7. Mottó: Szoptatás és munka- Legyen összeegyeztethető! Nemzetközi szinten a WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) szervezi és koordinálja a Szoptatás Világhetének

Részletesebben

A szoptatás támogatására irányuló program. Dr. Németh Tünde Gyermekgyógyász, pszichoterapeuta OGYEI

A szoptatás támogatására irányuló program. Dr. Németh Tünde Gyermekgyógyász, pszichoterapeuta OGYEI A szoptatás támogatására irányuló program Dr. Németh Tünde Gyermekgyógyász, pszichoterapeuta OGYEI 1 Magasztalni kell az anyát akinek szeretete nem ismer határt, és emlőin nevelkedik az egész világ Gorkij

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBER DOKIANYU

EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBER DOKIANYU DOKIANYU dr. Stein-Udvardi Réka PÁLYÁZÓ Dr. Stein-Udvardi Réka www.dokianyu.hu www.facebook.com/mdginko A DokiAnyu projekt 2017. nyarán indult, prevenciós céllal. Ez az információs csatorna a www.dokianyu.hu

Részletesebben

Mikor kezdjük a hozzátáplálást és a gliadin bevitelét. Arató András Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika

Mikor kezdjük a hozzátáplálást és a gliadin bevitelét. Arató András Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika Mikor kezdjük a hozzátáplálást és a gliadin bevitelét Arató András Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika Változatlan elvek Hat hónapos kor után már indokolt elkezdeni a hozzátáplálást, mert ekkor már az

Részletesebben

Az első 1000 nap táplálási és gondozási szempontjai a bio-pszicho-szociális modell alapján

Az első 1000 nap táplálási és gondozási szempontjai a bio-pszicho-szociális modell alapján Az első 1000 nap táplálási és gondozási szempontjai a bio-pszicho-szociális modell alapján Dr. Scheuring Noémi Heim Pál Gyermekkórház, Budapest Kávészünet-17 Házi Gyermekorvosok Egyesülete XVII. Tudományos

Részletesebben

Szoptatás - Csak Tíz Lépés a Bababarát út

Szoptatás - Csak Tíz Lépés a Bababarát út Szoptatás - Csak Tíz Lépés a Bababarát út Tíz Lépés a sikeres ért 6. Az újszülött csecsemıknek nem adnak az anyatejen kívül más ételt vagy italt, csak akkor, ha orvosilag indokolt. 1. Az intézmény írásos

Részletesebben

Fókuszban az anyatej. Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a. XXI. évfolyam 2. szám melléklete VÉDO NO

Fókuszban az anyatej. Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a. XXI. évfolyam 2. szám melléklete VÉDO NO VÉDO NO XXI. évfolyam 2. szám melléklete Szerző: Gitidiszné Gyetván Krisztina Hartung Vilmosné Fókuszban az anyatej Szerkesztő: Csordás Ágnes Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a várandósság alatt

Részletesebben

Az apák szerepe védőnői szemmel

Az apák szerepe védőnői szemmel Az apák szerepe védőnői szemmel A Védőnői Szolgálat MA: 103 éves (1915.06.13.) A kor társadalmi, gazdasági és demográfiai változásai hívták életre a védőnői hálózatot. Megalakulásakor a cél: a csecsemőhalandóság

Részletesebben

A Bababarát címet elnyert kórházak monitorizálásának tapasztalatai. Dr. Várady Erzsébet Dr. Kun Judit

A Bababarát címet elnyert kórházak monitorizálásának tapasztalatai. Dr. Várady Erzsébet Dr. Kun Judit A Bababarát címet elnyert kórházak monitorizálásának tapasztalatai Dr. Várady Erzsébet Dr. Kun Judit Miért szükséges a monitorizálás? Fontos a színvonal fenntartása Világszerte tapasztalat, hogy mindig

Részletesebben

Védőnői szolgálat. Buj Buj, Rákóczi u Védőnő: Kiss Józsefné. Tel.: +36 (20)

Védőnői szolgálat. Buj Buj, Rákóczi u Védőnő: Kiss Józsefné. Tel.: +36 (20) Buj 4483 Buj, Rákóczi u. 13-15. Védőnő: Kiss Józsefné Tel.: +36 (20) 429-7859 Email: kissjozsefne63@freemail.hu Védőnői fogadóóra: minden nap 8:00-9:00 Az első esztendő meghatározza a jövőt! 1 / 5 Területi

Részletesebben

Igen, feltétlenül! - Hogyan kezdjük a fejést? Géppel vagy kézzel?

Igen, feltétlenül! - Hogyan kezdjük a fejést? Géppel vagy kézzel? - Az első és legfontosabb kérdés, mivel a legtöbb esetben a kisbabát még nem szoptathatják az édesanyák, hogy mi legyen a lefejt tejjel? Egyáltalán érdemes-e fejni, ha a koraszülött babát speciális tápszerrel

Részletesebben

4.3 Ellenjavallatok A terhesség második és harmadik trimesztere (lásd 4.4 és 4.6 pont) (Megjegyzés: szoptatásban nem ellenjavallt, lásd: 4.3 pont.

4.3 Ellenjavallatok A terhesség második és harmadik trimesztere (lásd 4.4 és 4.6 pont) (Megjegyzés: szoptatásban nem ellenjavallt, lásd: 4.3 pont. ACE-gátlók és angiotenzin II antagonisták: alkalmazás terhességben és szoptatás alatt A PhVWP által 2008 októberben jóváhagyott alkalmazási előírás és betegtájékoztató szöveg ACE-gátlók Lisinopril, Fosinopril,

Részletesebben

Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív

Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív Tisztelt Szülő/Törvényes képviselő! Gyermeke vizsgálatának előkészítése érdekében kérjük, töltse ki az alábbi adatlapot, valamint a megfelelő pontokban aláhúzással

Részletesebben

MELLRE HELYEZÉS, MELLRE TAPADÁS, KÉZI FEJÉS

MELLRE HELYEZÉS, MELLRE TAPADÁS, KÉZI FEJÉS MELLRE HELYEZÉS, MELLRE TAPADÁS, KÉZI FEJÉS A legfontosabb pontok ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DR. VÁRADY ERZSÉBET Az édesanyát meg kell tanítani a csecsemő korai éhségjeleinek felismerésére. Ezek a következőek: ébredezik

Részletesebben

1145 Budapest, Uzsoki utca Telefon: , A környezet

1145 Budapest, Uzsoki utca Telefon: , A környezet 1145 Budapest, Uzsoki utca 29-41 Telefon: 467-3700, 467-3800 E-mail: uzsoki@uzsoki.hu A környezet Az Uzsoki Utcai Kórház az ország egyik legkorszerűbb intézménye, melynek felújítása során 2010-ben nagy

Részletesebben

Az Egyensúly Közhasznú Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt. Gyakori problémák az anyatejes táplálásnál című továbbképzésére

Az Egyensúly Közhasznú Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt. Gyakori problémák az anyatejes táplálásnál című továbbképzésére Az Egyensúly Közhasznú Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt Gyakori problémák az anyatejes táplálásnál című továbbképzésére A továbbképzés helyszíne: Griff Hotel Budapest XI. ker. Bartók Béla u.

Részletesebben

Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív

Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív Tisztelt Szülő/Törvényes képviselő! Gyermeke vizsgálatának előkészítése érdekében kérjük, töltse ki az alábbi adatlapot, valamint a megfelelő pontokban aláhúzással

Részletesebben

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3 Ö.T.V.E.N. Tartalom Bevezetés...1 Autizmussal élő személyek jogi chartája...5 I. Az Ö.T.V.E.N. program bemutatása...7 II. A célcsoport bemutatása...10 III. A célcsoport pozíciója a hazai oktatási rendszerben...11

Részletesebben

Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében

Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében Scheuring N.(1); Danis I.(2); Németh T.(3); Papp E.(1); Czinner Antal Prof.(1) Heim Pál Gyermekkórház, Budapest, Belgyógyászat (1);

Részletesebben

Szoptatás lapos vagy befelé forduló mellbimbóval

Szoptatás lapos vagy befelé forduló mellbimbóval Lehetséges? IGEN! Szoptatás lapos vagy befelé forduló mellbimbóval Ha a mellbimbód formája miatt attól tartasz, nem fog sikerülni a szoptatás, akkor neked szántuk ezt a kiadványt. Összeállította: W. Ungváry

Részletesebben

Dr. William Sears. Éjszakai gondoskodás. Hogyan altassuk el a kisbabát?

Dr. William Sears. Éjszakai gondoskodás. Hogyan altassuk el a kisbabát? Dr. William Sears Éjszakai gondoskodás Hogyan altassuk el a kisbabát? Dr. William Sears Éjszakai gondoskodás Hogyan altassuk el a kisbabát? A fordítás alapjául szolgáló kiadás: Nighttime parenting, Penguin

Részletesebben

Minden ami család. Tervezéstől a válaszkész gondoskodásig

Minden ami család. Tervezéstől a válaszkész gondoskodásig Minden ami család Tervezéstől a válaszkész gondoskodásig Érkezik a baba KÖSZÖNTŐ Az anyákban van valami, ami alatta marad és fölébe emelkedik a józan észnek. Az anyának ösztöne van! A teremtés végtelen

Részletesebben

Roma terhesek gondozásának speciális szempontjai

Roma terhesek gondozásának speciális szempontjai Roma terhesek gondozásának speciális szempontjai Dr. Timmermann Gábor Forrás: Dr. Papp- Dr. Rigó: A várandós nő gondozása Miért kell külön foglalkoznunk ezzel a kérdéssel? Rasszizmusból? Nem, hanem mert

Részletesebben

A BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS GLOBÁLIS KRITÉRIUMAI

A BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS GLOBÁLIS KRITÉRIUMAI A BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS GLOBÁLIS KRITÉRIUMAI A Bababarát Kórház Kezdeményezés globális kritériumai (átfogó ismérvei) mérőzsinórként szolgálnak annak megítéléséhez, hogy mennyire teljesülnek a

Részletesebben

Bizonyítékok A sikeres szoptatáshoz vezetõ tíz lépés -hez. Kivonat

Bizonyítékok A sikeres szoptatáshoz vezetõ tíz lépés -hez. Kivonat Bizonyítékok A sikeres szoptatáshoz vezetõ tíz lépés -hez Kivonat Bizonyítékok A sikeres szoptatáshoz vezetõ tíz lépés -hez Kivonat Budapest, 2006 Füzetünk az alábbi kiadás alapján készült: Evidence for

Részletesebben

A NEM SZOPTATÓ ANYA TÁMOGATÁSA

A NEM SZOPTATÓ ANYA TÁMOGATÁSA A NEM SZOPTATÓ ANYA TÁMOGATÁSA OKTATÁSI TEMATIKA A NEM SZOPTATÓ ANYA TÁMOGATÁSÁRÓL ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DR. KOVÁCS ÁGNES, DR. VÁRADY ERZSÉBET Kórházunk elfogadja, hogy minden anyának joga van világos és pártatlan

Részletesebben

A szoptatás támogatása a szülés körüli idõszakban egészséges anya és érett újszülött esetén

A szoptatás támogatása a szülés körüli idõszakban egészséges anya és érett újszülött esetén A szoptatás támogatása a szülés körüli idõszakban egészséges anya és érett újszülött esetén Az Academy of Breastfeeding Medicine 5. számú protokollja Háttér A kórházi irányelvek és a kórházi rutin nagymértékben

Részletesebben

BIZONYÍTÉKOK A SIKERES SZOPTATÁSHOZ VEZETŐ TÍZ LÉPÉS - HEZ (KIVONAT)

BIZONYÍTÉKOK A SIKERES SZOPTATÁSHOZ VEZETŐ TÍZ LÉPÉS - HEZ (KIVONAT) BIZONYÍTÉKOK A SIKERES SZOPTATÁSHOZ VEZETŐ TÍZ LÉPÉS - HEZ (KIVONAT) 1. LÉPÉS A kórház rendelkezzen írásos szoptatási irányelvekkel, amelyeket rendszeresen ismertessenek az egészségügyi dolgozókkal. 1.1

Részletesebben

2322-06 Gondozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2322-06 Gondozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat 30 éves, először szült nő érett, 6 napos újszülöttjével otthonába távozik. Az anyának kétoldali mastitise van, kezelés alatt áll. A szoptatási képtelenség miatt az újszülöttnek mesterséges táplálásra

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

Helyes táplálkozás a családban

Helyes táplálkozás a családban Helyes táplálkozás a családban Amikor leültem megírni ezt a cikket, azon gondolkodtam, vajon hányan fognak unottan felsóhajtani: "Na, már megint a táplálkozásról lesz szó!" Valóban nagyon sok szó esett

Részletesebben

Anyatejút Webinárium V. Online Laktációs Konferencia. Program

Anyatejút Webinárium V. Online Laktációs Konferencia. Program Anyatejút Webinárium V. Online Laktációs Konferencia Program 2018. október 27-28. Hasilló Annamária szülésznő, csecsemő- és kisgyermeknevelő, IBCLC laktációs szaktanácsadó Életkezdet Bababarát módra Az

Részletesebben

Fejezetek a laktációs szaktanácsadó képzés törzsanyagához

Fejezetek a laktációs szaktanácsadó képzés törzsanyagához Fejezetek a laktációs szaktanácsadó képzés törzsanyagához A fedélen Tóth Imréné keramikus művész alkotása látható, melyet a laktációs szaktanácsadó képzés első évfolyamának végzős hallgatói készíttettek,

Részletesebben

Védőnői jelentés összesítője modul. eform Felhasználói kézikönyv

Védőnői jelentés összesítője modul. eform Felhasználói kézikönyv Védőnői jelentés összesítője modul eform Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék 1. ÁNTSZ eform Védőnői jelentés modul... 2 1.1 Bejelentkezés... 2 1.2. Az eform alkalmazás használata... 3 1.2.1 Területi

Részletesebben

12. VÉDŐNŐI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT Okleveles védőnő (egyetemi végzettség) Védőnő Védőnő (BSc) Védőnő (középfokú)

12. VÉDŐNŐI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT Okleveles védőnő (egyetemi végzettség) Védőnő Védőnő (BSc) Védőnő (középfokú) 1. VÉDŐNŐI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 1.1. Okleveles védőnő (egyetemi végzettség) 1.. Védőnő 1.. Védőnő (BSc) 1.4. Védőnő (középfokú) 1. VÉDŐNŐI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT TOVÁBBKÉPZÉSEI Enged szám: 66-1/017 EHUMAP

Részletesebben

Szoptatás: az élet elsõ órája

Szoptatás: az élet elsõ órája Szoptatás: az élet elsõ órája Korai mellre tétel és kizárólagos szoptatás az élet elsõ fél évében pusztán ezzel több mint egymillió kisbaba életét lehetne megmenteni! A születéssel kezdõdik. A legelsõ,

Részletesebben

Hogyan segíthetjük a kizárólagos szoptatást? DR VÁRADY ERZSÉBET NEONATOLÓGUS, IBCLC

Hogyan segíthetjük a kizárólagos szoptatást? DR VÁRADY ERZSÉBET NEONATOLÓGUS, IBCLC Hogyan segíthetjük a kizárólagos szoptatást? DR VÁRADY ERZSÉBET NEONATOLÓGUS, IBCLC A kizárólagos anyatejes táplálást/szoptatást akadályozó tényezők az első napokban 1 Információ hiánya Várandós felkészítés

Részletesebben

A szoptatás női művészete

A szoptatás női művészete A szoptatási segítségre és tanácsra vágyók legfontosabb információforrása A szoptatás női művészete Kézikönyv édesanyáknak Kitéphető kisokos Egy lelkiismeretes orvos diagnosztikai szakértelmét és orvosi

Részletesebben

Védınıi Jelentés adatlap

Védınıi Jelentés adatlap EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM 22/2009. (VII.17.) számú rendelete alapján elrendelt 1003/09 számú adatgyőjtés Az adatszolgáltatás on-line módon, az OSZMK (www.oszmk.hu) honlapján teljesítendı Védınıi Jelentés

Részletesebben

Ösztönös vagy tudatos anya legyél? Írta: Vida Ágnes. Copyright Kismamablog Kft. Minden jog fenntartva

Ösztönös vagy tudatos anya legyél? Írta: Vida Ágnes. Copyright Kismamablog Kft. Minden jog fenntartva Ösztönös vagy tudatos anya legyél? Írta: Vida Ágnes Az anyaság ösztönös, csak hallgass a belső hangra és megmondja, mit kell tenned tanácsolják egymásnak sokan. De van, aki egyszerűen nem tud mit kezdeni

Részletesebben

Szoptatási segédlet. Fontos tudnivalók és hasznos tanácsok, hogy kisbabád szoptatását minél tovább tudd folytatni

Szoptatási segédlet. Fontos tudnivalók és hasznos tanácsok, hogy kisbabád szoptatását minél tovább tudd folytatni Szoptatási segédlet Fontos tudnivalók és hasznos tanácsok, hogy kisbabád szoptatását minél tovább tudd folytatni Tartalom 1 A szoptatás jelentősége 2 Hogyan történik a tejtermelés? 3 A szoptatás megkezdése

Részletesebben

BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS

BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS Átdolgozott, korszerűsített és bővített kiadás, integrált gondozás céljából KÓRHÁZI ÖNFELMÉRÉS 2009 Az eredeti irányelveket 1992-ben fejlesztették ki unicef Önfelmérés a

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

Kedves Olvasó! TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1178

Kedves Olvasó! TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1178 Kedves Olvasó! Bogyiszló Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogram Bogyiszló településen elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére.

Részletesebben

A szoptatás női művészete

A szoptatás női művészete A szoptatási segítségre és tanácsra vágyók legfontosabb információforrása A szoptatás női művészete Kézikönyv édesanyáknak Kitéphető kisokos Egy lelkiismeretes orvos diagnosztikai szakértelmét és orvosi

Részletesebben

Összetevők. Elkészített tejpép 1 adag (190 g) Tejpép por 100 g. RDA%* 1 adag. Tápanyagok. Energia 1819 kj / 727 kj / 432 kcal 173 kcal

Összetevők. Elkészített tejpép 1 adag (190 g) Tejpép por 100 g. RDA%* 1 adag. Tápanyagok. Energia 1819 kj / 727 kj / 432 kcal 173 kcal Összetevők Rizsliszt (34,6%) Demineralizált savófehérje por (tejből) Sovány tejpor Növényi zsír (repce-, napraforgó-, pálmaolaj, szójalecitint tartalmaz) Kalcium-karbonát Vitaminok (C-vitamin, niacin,

Részletesebben

ELŐSZÓK Üdvözletem! Kis ember még alakulóban Átlagbabák márpedig nincsenek!

ELŐSZÓK Üdvözletem! Kis ember még alakulóban Átlagbabák márpedig nincsenek! tartalomjegyzék 10 10 11 13 15 16 17 20 20 22 23 23 24 24 25 25 25 25 26 26 27 29 29 29 30 30 31 31 32 33 33 34 34 35 35 36 37 38 ELŐSZÓK Üdvözletem! Kis ember még alakulóban Átlagbabák márpedig nincsenek!

Részletesebben

MINTA SZOPTATÁSI IRÁNYELV

MINTA SZOPTATÁSI IRÁNYELV MINTA SZOPTATÁSI IRÁNYELV Intézményünk [tüntesse fel az intézmény nevét] hisz abban, hogy a szoptatás a csecsemőtáplálás legegészségesebb módja és jótékony hatású mind az anya, mind a gyermek számára.

Részletesebben

Mennyi D-vitamint ajánlott szedni? ÉRTHETŐEN, HASZNÁLHATÓ TÁBLÁZATTAL!

Mennyi D-vitamint ajánlott szedni? ÉRTHETŐEN, HASZNÁLHATÓ TÁBLÁZATTAL! Mennyi D-vitamint ajánlott szedni? ÉRTHETŐEN, HASZNÁLHATÓ TÁBLÁZATTAL! Az influenza ellen nem a C-, hanem a D-vitamin véd. A magyarok több mint 90 százaléka azonban tél végére D-vitaminhiányos. A tél végére

Részletesebben

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása Dr. Gallai Mária gyermekpszichiáter Fejlődési zavar Fejlődési zavar gyanúja: megkésett eltérő disszociált fejlődés Fejlődési részterületek:

Részletesebben

Kereskedelmi érdekektől független, tudományosan megalapozott ajánlások. Szoptatós. füzet

Kereskedelmi érdekektől független, tudományosan megalapozott ajánlások. Szoptatós. füzet Kereskedelmi érdekektől független, tudományosan megalapozott ajánlások Szoptatós füzet W. Ungváry Renáta Szoptatós füzet Kereskedelmi érdekektől független, tudományosan megalapozott ajánlások Új kiadás

Részletesebben

Anamnesztikus adatok

Anamnesztikus adatok Név:. Dátum: Születési idő:. TAJ szám:. Telefonszám: Foglalkozás (ülő, fizikai, egyéb):.. Legmagasabb iskolai végzettség: Testsúly Testmagasság Vérnyomás Derék körfogat Csípő körfogat Ascites Hepatikus

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

Értékes vagy! TeenSTAR

Értékes vagy! TeenSTAR Értékes vagy! TeenSTAR Témakörök: A TeenSTAR egy olyan személyiségfejlesztő szexuálpedagógiai program, amely segítséget nyújt a fiataloknak kérdéseik megválaszolásában, családi kereteken kívül. Ezzel együtt

Részletesebben

Gyakorlati Útmutató a Szoptatás Segítéséhez

Gyakorlati Útmutató a Szoptatás Segítéséhez Gyakorlati Útmutató a Szoptatás Segítéséhez Mind a hazai, mind a nemzetközi szakmai szervezetek a szoptatást tartják a csecsemőtáplálás ideális módjának, és a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást,

Részletesebben

Várandósok felkészítése a szoptatásra. Dr. Németh Tünde Gyermekgyógyász, pszichoterapeuta OGYEI, SZTNB

Várandósok felkészítése a szoptatásra. Dr. Németh Tünde Gyermekgyógyász, pszichoterapeuta OGYEI, SZTNB Várandósok felkészítése a szoptatásra Dr. Németh Tünde Gyermekgyógyász, pszichoterapeuta OGYEI, SZTNB Innocenti Declaration 1990-2005 Protection,promotion and support of breastfeeding Szoptatás Védelme

Részletesebben

Kiadja az Országos Egészségfejlesztési Intézet Felelős kiadó: dr. Misz Irén Írisz ISBN 963 216 466 0

Kiadja az Országos Egészségfejlesztési Intézet Felelős kiadó: dr. Misz Irén Írisz ISBN 963 216 466 0 Tartalomjegyzék SZOPTASS TE IS!...3 Miért jó szoptatni?...4 A SZOPTATÁST TANULNI KELL?...5 Már a szülőszobában is szoptathatsz!...5 Mi okozhat gondot az első héten?...6 Hogyan szoptass?...7 NEHÉZSÉGEK

Részletesebben

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu 1. Fogamzás előtti ( praeconceptionalis ) tanácsadás, gondozás 2. Kismamák gondozása a szülésig 1. A kismama és fejlődő magzatának

Részletesebben

Iskola egészségügyi munkaterv. Egressy Béni Általános és Alapfokú Művészeti Iskola M e z ő c s á t. 2014/2015-ös tanév

Iskola egészségügyi munkaterv. Egressy Béni Általános és Alapfokú Művészeti Iskola M e z ő c s á t. 2014/2015-ös tanév Iskola egészségügyi munkaterv Egressy Béni Általános és Alapfokú Művészeti Iskola M e z ő c s á t 2014/2015-ös tanév Az iskola neve: Egressy Béni Általános és Alapfokú Művészeti Iskola A tanulói létszám:

Részletesebben

Végleges SPC és PIL megfogalmazások a PhVWP 2011 júniusi állásfoglalása alapján. SPC 4.3 pontja SPC 4.4 pontja SPC 4.6 pontja SPC 5.

Végleges SPC és PIL megfogalmazások a PhVWP 2011 júniusi állásfoglalása alapján. SPC 4.3 pontja SPC 4.4 pontja SPC 4.6 pontja SPC 5. Hidroklorotiazid (HCT) alkalmazása szoptatáskor + SPC és PIL egységes megfogalmazások ACE-gátlók önálló, vagy HCT-vel való kombinációjának alkalmazásakor terhességben és szoptatáskor Végleges SPC és PIL

Részletesebben

LAKTÁCIÓS SZAKTANÁCSADÓ VIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet

LAKTÁCIÓS SZAKTANÁCSADÓ VIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet LAKTÁCIÓS SZAKTANÁCSADÓ VIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet A Szoptatásért Magyar Egyesület 2015 A Laktációs szaktanácsadó

Részletesebben

Az érettség határán álló újszülött szoptatása Az aktuális szakirodalom felhasználásával írta: Dr. Várady Erzsébet

Az érettség határán álló újszülött szoptatása Az aktuális szakirodalom felhasználásával írta: Dr. Várady Erzsébet Az érettség határán álló újszülött szoptatása Az aktuális szakirodalom felhasználásával írta: Dr. Várady Erzsébet 2011. Az érettség határán álló újszülött szoptatása Definíció Érettség határán álló újszülött:

Részletesebben

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só)

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só) Összetevők Összetevők Glükóz szirup Szárított édesített vörös áfonya 15% (vörös áfonya, cukor, napraforgó olaj) Zabpehely 14% Puffasztott búza 13% Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor,

Részletesebben

MAM szoptatási útmutató

MAM szoptatási útmutató MAM szoptatási útmutató Egy különleges kapcsolat - a szoptatás A szoptatás csodálatos élmény a babának. Csupa gyengédség, közelség, szeretet. Csak ne lenne az a sok nyugtalanító kérdés. Vajon fog-e menni?

Részletesebben

Dr. Jean-Paul Nowak Dr. Joliot Nguyen Tan Hon. Homeopraktikák Homeopátiás tanácsok az első napoktól az első évekig

Dr. Jean-Paul Nowak Dr. Joliot Nguyen Tan Hon. Homeopraktikák Homeopátiás tanácsok az első napoktól az első évekig Dr. Jean-Paul Nowak Dr. Joliot Nguyen Tan Hon Homeopraktikák Homeopátiás tanácsok az első napoktól az első évekig Tartalom Köszöntő 7 Élet az élet előtt 9 Hazatérés a kórházból 13 A szoptatás 19 Mesterséges

Részletesebben

ORAFLOR. A szájflóra kutatás innovatív termékei

ORAFLOR. A szájflóra kutatás innovatív termékei ORAFLOR A szájflóra kutatás innovatív termékei A szájflóra A szájban élő organizmusok összessége. A szervezet egészségi állapotának egyik fontos tényezője és tükre Elsődleges feladata a védelem. Folyamatosan

Részletesebben

10 lépés, mely az optimális anya- és bababarát* szülészeti ellátáshoz vezet

10 lépés, mely az optimális anya- és bababarát* szülészeti ellátáshoz vezet 10 lépés, mely az optimális anya- és bababarát* szülészeti ellátáshoz vezet A Nemzetközi Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért Szervezet kezdeményezése - International MotherBaby Childbirth Organisation

Részletesebben

Gabonafélék (teljes kiőrlésű búzaliszt 18,6%, rizsliszt 4,7%, teljes kiőrlésű zabliszt 2,05%, teljes

Gabonafélék (teljes kiőrlésű búzaliszt 18,6%, rizsliszt 4,7%, teljes kiőrlésű zabliszt 2,05%, teljes Összetevők Gabonafélék (teljes kiőrlésű búzaliszt 18,6%, rizsliszt 4,7%, teljes kiőrlésű zabliszt 2,05%, teljes kiőrlésű köles 2,05%) Demineralizált savófehérje por (tejből) Sovány tejpor Növényi zsír

Részletesebben

CÉLCSOPORT 60-70 EZER FŐ OLVASSA A MAGAZINT

CÉLCSOPORT 60-70 EZER FŐ OLVASSA A MAGAZINT A Heim Pál Gyermekkórház lapjaként, elkötelezett az egészség, és annak megőrzése, az egészséges életmódra nevelés, a prevenció mellett. A benne megjelenő cikkek, információkat, orvosi és védőnői tanácsokat

Részletesebben

Melyek azok a károsító tényezők, amelyek a méhen belül szóba jöhetnek?

Melyek azok a károsító tényezők, amelyek a méhen belül szóba jöhetnek? A gyermekvárás szinte kivétel nélkül örömteli állapot egy leendő édesanya számára. Úgy vagyunk kitalálva, hogy minden körülmények között bízunk abban, hogy kisbabánk egészségesen jön a világra. Ha mégsem,

Részletesebben

Efüzetet abban a meggyőződésben írtuk Neked, hogy a szoptatás sikerében

Efüzetet abban a meggyőződésben írtuk Neked, hogy a szoptatás sikerében Tartalomjegyzék SZOPTASS TE IS!...3 Miért jó szoptatni?...4 A SZOPTATÁST TANULNI KELL?...5 Már a szülőszobában is szoptathatsz!...5 Mi okozhat gondot az első héten?...6 Hogyan szoptass?...7 NEHÉZSÉGEK

Részletesebben

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail. A szülés utáni depresszióról Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.com Szülés után lehetséges. Poszt partum blue Poszt partum depresszió

Részletesebben

Az alkoholt a történelem hajnala óta ismeri az emberiség, mondhatnánk akár azt is, hogy az alkohol története az emberiség története.

Az alkoholt a történelem hajnala óta ismeri az emberiség, mondhatnánk akár azt is, hogy az alkohol története az emberiség története. C2H6O az alkohol Az etanol egyértékű, telített alkohol, a homológ sor második tagja a metanol után. A mindennapokban az alkohol, szesz szavakat az etil-alkoholra értjük, az alkoholos italok etanolt tartalmaznak.

Részletesebben

Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport

Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport 11. évfolyam ÁLLAPOTMEGFIGYELÉS -- ELMÉLET Bokor: Általános ápolástan és gondozástan Dr. Orbán Lászlóné: Váladékok

Részletesebben

Tisztelt Módszertani Gyermekjóléti Szolgálat!

Tisztelt Módszertani Gyermekjóléti Szolgálat! Tisztelt Módszertani Gyermekjóléti Szolgálat! Magyarországon évente 1000 serdülőkorú lányból 30 lesz várandós nagykorúságának betöltése előtt. Közel felük megszakíttatja terhességét, másik felük pedig

Részletesebben

1. a) Határozza meg a fejlődés fogalmát csecsemő és kisgyermek korban! Ismertesse a

1. a) Határozza meg a fejlődés fogalmát csecsemő és kisgyermek korban! Ismertesse a 1. a) Határozza meg a fejlődés fogalmát csecsemő és kisgyermek korban! Ismertesse a gyermek növekedését és testi fejlődését befolyásoló belső, külső tényezőket, az öröklés és a környezet szerepét a fejlődésben!

Részletesebben

Egészségére! magazin. Mozgás, kismamák! Komplex fizioterápia a Nagyerdő szívében. A fiatalkori dohányzás veszélyei. Az M3G Kft. ingyenes magazinja

Egészségére! magazin. Mozgás, kismamák! Komplex fizioterápia a Nagyerdő szívében. A fiatalkori dohányzás veszélyei. Az M3G Kft. ingyenes magazinja Egészségére! magazin Mozgás, kismamák! VI. évfolyam 2. szám 2016. június Komplex fizioterápia a Nagyerdő szívében A fiatalkori dohányzás veszélyei Az M3G Kft. ingyenes magazinja 4026 Debrecen, Egymalom

Részletesebben