35 éves Biokultúra. Czeller Gábor elnök Magyar Biokultúra Szövetség

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "35 éves Biokultúra. Czeller Gábor elnök Magyar Biokultúra Szövetség"

Átírás

1 35 éves Biokultúra Czeller Gábor elnök Magyar Biokultúra Szövetség

2 1983 Országos Biokultúra Klub megalakul Budapesten. Belső havi tájékoztató a tagoknak. Tanulmányutak Ausztriába, Svájcba. Kiadták a Biofüzet sorozatot, mely 30 különböző témájú számozott és két számozatlan füzetből állt.

3 1984 Megjelenik magyar nyelven a Vetési naptár.

4 1985 Biokultúra Napok elindítása. Bio-mintakert felavatása a Budapesti Nemzetközi Vásár területén (10 év alatt 1,5 millió ember látogatta).

5 1987 A Klub országos egyesületté alakul. A Biokultúra Egyesület felvételt nyert az IFOAM-ban. Különálló füzetben jelenik meg a Vetési naptár Az Ellenőrző Csoport tagjait a holland SEC tanítja be, közösen végzik a munkát, később már egyedül Zöld Biokultúra újság elindítása (kéthavi).

6 1990 IFOAM 8. világtalálkozó rendezése Budapesten.

7 1991- Az első Biopiac Budán a Török utcában, ORFI mellett.

8 IFOAM kelet-közép-európai csoport alakul Prágában, melynek a Biokultúra tagja lett. Helyi csoportok alakulnak országszerte.

9 Az ellenőrzést-minősítést az Egyesület önállóan végzi. Elkészül a Biotermékek termesztési és minősítési feltételei kiadvány.

10 1992 Újabb Biokultúra újság (havi) minden tag megkapja. Biokultúra Találkozó elindítása.

11 1993 Szaktanácsadói csoport szervezése. Már 18 helyi csoport működik. Szakosztályok alakulnak: Biodinamikus, Kutatási stb. Kétoldali elismerések Naturkos Verband, KRAV, ERNTE, Agöl, SKAL, VSBLO Megjelenik a Biogazda könyvsorozat (1, 2, 3) a német Leben und Umwelt Alapítvány segítségével.

12 1994 Az IFOAM akkreditálja az Egyesületet.

13 1995 Magyarország és a Biokultúra Egyesület a harmadik országok listájára kerül. Magyar megjelenés a BioFach világkiállításon Az EU-Bizottság a Biokultúra Egyesületet ellenőrző és tanúsító szervezetként 1998 júliusáig ismeri el. Létrejön a Biokontroll Hungária Kht.

14 1997 Az Egyesület létrehozza a Bio-Szaktanácsadó Bt.-t (eredeti nevén: Bioszaktanácsadó Kkt.) elsősorban abból a célból, hogy segítse a gazdákat az átállási támogatások igénybevételében Pro Biokultúra díj megalapítása.

15 1999 Önállóan, havonta jelenik meg a Biokultúra Hírlevél. Megjelennek a hazai bio-jogszabályok. Átköltözik az ökopiac a II. kerületi Marczibányi térre.

16 2000 Elindul az Év Biogazdasága díj évenkénti odaítélése. A Biokultúra újság országos terjesztésbe kerül.

17 2001 Elindul az Egyesület hivatalos honlapja állami támogatásból A Biokultúra Egyesület átalakul Biokultúra Egyesületek Szövetségévé, majd nevet változtatva lesz: Magyar Biokultúra Szövetség.

18 2007 Első alkalommal kerül megrendezésre az Országos Bionap az ország 7 helyszínén egy napon, valamint ősszel az ország fővárosában a Biobúcsú.

19 A Szövetség havi Hírlevele mellé elindul negyedévente a kiskertes és életmód melléklet, a Biokultúra Évszakok. Ebben az évben veszi át a Biokultúra újság kiadását a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A Szövetség EU konform Területi Szaktanácsadói Központként került nyilvántartásba Megjelenik a Biocsemegeszőlő a házikertben c. kiadvány Biokultúra kiskönyvek sorozatban. A Szövetség irodája elköltözik az Anker közbe.

20 2009 Budapest II. kerületében újabb Ökopiac szervezése. Kiadásra kerül a Biokert a ház körül c. kiadvány.

21 2010 Média a Biokultúráért díj megalapítása. A Szövetség létrehozza a Biokultúra Kft.-t A magyar uniós elnökség ideje alatt Gödöllőn kerül megrendezésre az IFOAM világkonferencia többek közt a Szövetség szervezésében.

22 Ökopiacunk visszaköltözik a felújított MOM Kulturális Központba.

23 2012 Az Ökopiacon először tartottunk ingyenes Gyereknapot programokkal. A Biokultúra Hírlevél és a honlap megújulásának előkészítése.

24 2013 Nemzetközi együttműködéssel közösségi kertek népszerűsítése a nemzetközi HORTIS projekt keretein belül. I. Budapesti Közösségi Kertek Napja. Megjelent népszerű, ingyenes kiadványunk, az Ökoporták kialakítása.

25 NAK együttműködés. Ökológiai Akcióterv véleményezése és aktív részvétel annak kidolgozásában. Kiskertes ellenőrzés. Biokultúra Hírlevél megújulva, online jelenik meg. A Szövetség lobbitevékenységének eredményeként az új földtörvénybe bekerült, hogy az ökogazdálkodók azonos feltételek esetén előnyt élvezzenek termőföld vásárlás esetén. Átalakul, modernizálódik a Szövetség holnapja.

26 2014 A Szövetség irodája elköltözik a Visegrádi utcába. Folyamatos növényvédőszer maradvány vizsgálat indítása az Ökopiacunkon. Biokerti kalendárium c. kiadvány elkészítése

27 Öko módszerek ismertetése és elterjesztése a városi kertekben előadássorozat a HORTIS keretein belül: o Közösségi kertek bio módra gyakran ismételt kérdések c. kiadvány o Közösségi kertek bio módra segédlet a városi kertészkedéshez c. kiadvány

28 Részvétel az IFOAM Gazdacsoport (FG) külföldi tanácskozásán. Részvétel és előadás tartása az Országgyűlés Fenntartható Bizottságának ülésén a Parlamentben. Az EU Bio rendelet megalkotásánál munkabizottsági tagsági részvétel. Együttműködés kezdete az Iskolakertekért Alapítvánnyal Részvétel az Öko munkabizottság munkájában: az ökogazdaságban felhasználható szerek egységes listába foglalása. Felkérés a Vidékfejlesztési Program Monitoring Bizottságban való munkára között.

29 Biokultúra Hírlevél formai és technikai megújítása. Növényi eredetű öntöző és permetező levek, valamint a Gyakran ismételt kérdések az ökológiai gazdálkodással kapcsolatban c. e-book összeállítása és kiadása online letölthető formátumban.

30 2016 Ismeretterjesztő, ingyenesen elérhető kiadványok készítése: o Növénytársítás táblázat, o Balkonkertész e-book, o Biokultúra Információs Kiadvány, o Készítmények a Biokultúra Védjegyével.

31 Kezünkben a Jövő! Biokultúra Találkozó az Egészséges Táplálkozásért Egyesülettel közösen szervezve, melynek témája: Bioalapanyagok a közétkeztetésben Részvétel a 10. Európai Bio Kongresszuson Csatlakozás a TTIP elleni nyíltlevél aláíróihoz Húsvét és Gyereknap szervezése a Biokultúra Ökopiacon XXIX. Biokultúra Tudományos Nap: Úton a modern biogazdálkodás felé

32 Biobúcsú az Ökopiacon színpadi beszélgetésekkel, biogazdálkodásról szóló bábelőadással, vidám zenével, tánccal, termékversennyel, főzőbemutatóval 2017 Részvétel a Közösségi kertészkedés a városban szakmai napon Együttműködés létrejötte a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Magyar Biokultúra Szövetség között Részvétel a Múzeumok Majálisán, valamint az OMÉK-on Bioszigettel és Biopiaccal

33 Részvétel a Kaposvári Egyetem Öko-, funkcionális és helyi élelmiszerek megkülönböztetésének lehetőségei érzékszervi vizsgálatokkal c. kutatásában Húsvét és Gyermek napi programok szervezése a Biokultúra Ökopiacon

34 Biokultúra Ökopiac közösségi oldalainak megújítása, folyamatos frissítése ÖkoKalandkert Játszóház gyerekeknek: játékos formában mutatjuk be a biogazdálkodás a gyerekeknek

35 Ökokör Kamra képzést tartottunk a Tudatos Vásárlók Egyesülete által kialakított rendszer szerint, melynek témája élelmiszer és környezet Biobúcsú a MOM Kulturális Központ Szabadtéri színpadán: ismeretterjesztő előadások, civil szervezetek bemutatói, kiskerti tanácsadás, Év Bioterméke verseny közönségszavazás. Kiemelt témakör: bioméhészet. XXX. Jubileumi Biokultúra Tudományos Nap: Hazai innovációk az ökológiai gazdálkodás érdekében

36 2018 Czeller Gábort a NAK Környezeti és fenntarthatósági alosztályának elnökévé választották A Szövetség Vezetősége összeállította a Nemzeti Akcióterv félidei értékelését Okosan az Ökopiacon műanyagmentes kampány, mely keretében kikerülnek a műanyag csomagolások az ökopiacról

37 Új helyszínen, Tihanyban a Biobúcsú kiállítókkal, kulturális és gyerekprogramokkal

38 Hosszú évek óta folytatott tevékenységeink: Havonta megjelenő Hírlevél Biokultúra Tudományos Nap (30 alkalommal) Vetési naptár országos terjesztése Biobúcsú szervezése az ökotermékek népszerűsítésére Pro Biokultúra díjak átadása Év Bioterméke díjak átadása Év Biogazdája, Év Biogazdasága megválasztása Ökopiac szervezése, ökopiaci létszámfelmérés egy évben kétszer Szoros együttműködés a Rák Ellen az Emberért, a Holnapért Társadalmi Alapítvánnyal Központi Klub szervezése Könyvtár működtetése Webshopunkon keresztül elérhető szakkönyvek Részvétel a Biofach és az OMÉK kiállításokon Érdekképviselet hivatalos szervek felé

39 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Reméljük, hogy a következő 35 év is ilyen eseményekkel és szép emlékekkel teli lesz! Magyar Biokultúra Szövetség 1132 Budapest, Visegrádi u. 53. III/1. biokultura@biokultura.org

A Magyar Biokultúra Szövetség a magyar biogazdálkodás érdekvédelmi szervezete. 1983-ban alapították Felépítése:

A Magyar Biokultúra Szövetség a magyar biogazdálkodás érdekvédelmi szervezete. 1983-ban alapították Felépítése: A Magyar Biokultúra Szövetség a magyar biogazdálkodás érdekvédelmi szervezete 1983-ban alapították Felépítése: Szervezettség, felépítés 1. Területi egyesületek BE Keletmagyarországi BE BE BE BE BE BE Térképfotó:

Részletesebben

Ökológiai gazdálkodás gyakorlati kérdései

Ökológiai gazdálkodás gyakorlati kérdései Ökológiai gazdálkodás gyakorlati kérdései Előadó: Dr. Roszík Péter c. egyetemi docens alelnök, Magyar Biokultúra Szövetség Vép, 2018. november 6. Kaposvár, 2018. november 7. Martonvásár, 2018. november

Részletesebben

Szeretettel köszöntöm az. Öko-logikus gazdálkodás, aktuális kérdések az agrárgazdaságban. tanácskozás minden résztvevőjét!

Szeretettel köszöntöm az. Öko-logikus gazdálkodás, aktuális kérdések az agrárgazdaságban. tanácskozás minden résztvevőjét! Szeretettel köszöntöm az Öko-logikus gazdálkodás, aktuális kérdések az agrárgazdaságban tanácskozás minden résztvevőjét! A magyar biogazdálkodás aktualitásai Előadó: dr. Roszík Péter a Magyar Biokultúra

Részletesebben

Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Professzor Hölgy és Urak! Igazgató Úr! Államtitkár Úr! Főigazgató Úr! Kedves Társadalmi Partnerek!

Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Professzor Hölgy és Urak! Igazgató Úr! Államtitkár Úr! Főigazgató Úr! Kedves Társadalmi Partnerek! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Professzor Hölgy és Urak! Igazgató Úr! Államtitkár Úr! Főigazgató Úr! Kedves Társadalmi Partnerek! Szeretettel köszöntjük Önöket és az ÖMKI konferencia minden résztvevőjét!

Részletesebben

Szeretettel köszöntöm a XXVII. Biokultúra Nap minden résztvevőjét. Fotók: (zöme) a netről

Szeretettel köszöntöm a XXVII. Biokultúra Nap minden résztvevőjét. Fotók: (zöme) a netről Szeretettel köszöntöm a XXVII. Biokultúra Nap minden résztvevőjét Fotók: (zöme) a netről A biogazdálkodás különleges körülmények között Különös tekintettel az Ökológiai Cselekvési Tervre Előadó: Dr. Roszík

Részletesebben

Bemutatkozik a Fiatal gazdáknak a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Bemutatkozik a Fiatal gazdáknak a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Bemutatkozik a Fiatal gazdáknak a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Dr. Roszík Péter ügyvezető, c. egyetemi docens és Zámbó Sándor ellenőr Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Gödöllő, 2012. július 31.

Részletesebben

Czeller Gábor. A Magyar Biokultúra Szövetség főbb stratégiai céljai 2020-ig a Vidékfejlesztési Stratégiával összefüggésben

Czeller Gábor. A Magyar Biokultúra Szövetség főbb stratégiai céljai 2020-ig a Vidékfejlesztési Stratégiával összefüggésben Czeller Gábor A Magyar Biokultúra Szövetség főbb stratégiai céljai 2020-ig a Vidékfejlesztési Stratégiával összefüggésben Tartalom: 1. A BIOTERMÉKEK HITELESSÉGÉNEK MEGŐRZÉSE ÉS JAVÍTÁSA 2. A HAZAI PIAC

Részletesebben

Szeretettel köszöntöm a. minden résztvevőjét!

Szeretettel köszöntöm a. minden résztvevőjét! Szeretettel köszöntöm a minden résztvevőjét! AZ ÖKOLÓGIAI SZŐLŐTERMESZTÉS RENDSZERE Előadó: Dr. Roszík Péter c. egyetemi docens, ügyvezető Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. SzIE Budai Kampus 2018. Október

Részletesebben

Változások az ökológiai gazdálkodás támogatásában

Változások az ökológiai gazdálkodás támogatásában Változások az ökológiai gazdálkodás támogatásában Fátyolka lak Katica fészek Biocont Kft szívességéből Dr. Roszík Péter c. egyetemi docens, alelnök, Magyar Biokultúra Szövetség 2014.05.22. Székesfehérvár

Részletesebben

Szeretettel köszöntjük. a III. Parlamenti Nyílt napok a géntechnológiai úton módosított szervezetekrőla

Szeretettel köszöntjük. a III. Parlamenti Nyílt napok a géntechnológiai úton módosított szervezetekrőla Szeretettel köszöntjük a III. Parlamenti Nyílt napok a géntechnológiai úton módosított szervezetekrőla GMO- Kerekasztal 30. ülése Résztvevőit! Columbia naplemente A Magyar Biokultúra Szövetség álláspontja

Részletesebben

Kezünkben a jövő! konferencia, és I. szakmai nap. Nyilvántartási szám: SZTK /2015 Akkreditációs pontértéke: 17

Kezünkben a jövő! konferencia, és I. szakmai nap. Nyilvántartási szám: SZTK /2015 Akkreditációs pontértéke: 17 Kezünkben a jövő! konferencia, és I. szakmai nap Nyilvántartási szám: SZTK- 11589/2015 Akkreditációs pontértéke: 17 Fővédnök: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Dr. Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért

Részletesebben

A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok

A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok Rónai Anna növényvédelmi mérnökszakértő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi

Részletesebben

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Előadás- képzés-szaktanácsadás a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont (2632, Letkés

Részletesebben

Falusi és Agroturizmus országos Szövetsége (FATOSZ)

Falusi és Agroturizmus országos Szövetsége (FATOSZ) Falusi és Agroturizmus országos Szövetsége (FATOSZ) A FATOSZ FALUSI SZÁLLÁSADÓ TAGJAI A FATOSZ egyéb tagjai FATOSZ tevékenysége I. 1994 óta szakmai, érdekképviseleti tevékenység ellátása 2001 óta 19 megyében

Részletesebben

A Kárpát-medence ökogazdálkodása

A Kárpát-medence ökogazdálkodása A Kárpát-medence ökogazdálkodása Dr. Solti Gábor előadása a Környezettudatos növénytermesztés és kertészeti gazdálkodás lehetőségei, és a benne rejlő üzleti előnyök 2016-ban c. konferencián Budapest, 2016.

Részletesebben

A MAGYAR SAJTÚT HÁLÓZAT

A MAGYAR SAJTÚT HÁLÓZAT A MAGYAR SAJTÚT HÁLÓZAT Szlanyinka Edina Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest, 2013. június 28. A Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók Sajtkészítők Egyesülete

Részletesebben

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft.

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft. KÜM- 2005 SZKF Az EU kül- és biztonságpolitikájának és az atlanti gondolatnak a népszerűsítését segítő kommunikációs tevékenység támogatása című pályázat nyerteseinek névsora Támogatást nyert pályázók

Részletesebben

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont, 2632 Letkés Dózsa György út 22. IDŐ ELŐADÁS SZAKTANÁCSADÁS KÉPZÉS 2014.09.27 Innováció a helyi gazdaság integrált

Részletesebben

MAGYAR NEMZETI VIDÉKI HÁLÓZAT

MAGYAR NEMZETI VIDÉKI HÁLÓZAT MAGYAR NEMZETI VIDÉKI HÁLÓZAT Komárom Esztergom megyei Vidékfejlesztési Információs Pont Mocsi Ádám - Vidékfejlesztési referens NAKVI fő feladatai Közreműködés EMVA Darányi Ignác terv- LEADER HACS IKSZT

Részletesebben

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara feladatai

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara feladatai A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara feladatai Dr. Cseszlai István - elnöki szakmai főtanácsadó Szekszárd - 2016. november 17. A NAK megalakulása Önkéntes tagság: ~ 11 ezer tag Önálló megyei kamarák Heterogén

Részletesebben

Országos KID Egyesület

Országos KID Egyesület Országos KID Egyesület ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Debrecen, 2012. szeptember 27. Az első KID-ek 2002-2005 A KID-típusú programok módszertanát az Országos Foglalkoztatási Közalapítvánnyal (OFA)

Részletesebben

Szeretettel köszöntöm az. II. Földész Fórum. minden résztvevőjét

Szeretettel köszöntöm az. II. Földész Fórum. minden résztvevőjét Szeretettel köszöntöm az II. Földész Fórum minden résztvevőjét Az egységes piac elvárásai a biotermelőkkel szemben az Unióban A Biokultúra Szövetség harminc éves tapasztalatai a környezetóvó gazdálkodás

Részletesebben

ALAKORSHOW. Teljes termékpályás ellenőrzési és online tételtanúsítási rendszer a nemesítéstől a sörös polcokig

ALAKORSHOW. Teljes termékpályás ellenőrzési és online tételtanúsítási rendszer a nemesítéstől a sörös polcokig ALAKORSHOW Teljes termékpályás ellenőrzési és online tételtanúsítási rendszer a nemesítéstől a sörös polcokig Kanyó Zsolt, fejlesztési részlegvezető BiokontrollHungária Nonprofit Kft. ALAKORSHOW Teljes

Részletesebben

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1 2012. április 11. Az új termékdíjas törvény Az új koncepció céljai: Egyablakos rendszer kiépítése Átlátható Számonkérhető Nyomon követhető

Részletesebben

Civil környezetvédelmi programok a KEOP-ban Budapest, 2009.06.22.

Civil környezetvédelmi programok a KEOP-ban Budapest, 2009.06.22. Civil környezetvédelmi programok a KEOP-ban Budapest, 2009.06.22. Szabó Gábor Dávid (tanácsadó projekt menedzser, KvVM FI) Prioritás HÁTTÉR KEOP 2007-13 Keret Keret Mrd Ft (260Ft/ ) Százalékos megoszlás

Részletesebben

2012. november 29-30.

2012. november 29-30. 2012. november 29-30. A NAKVI, mint a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés aktív segítője Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet 1994-ben

Részletesebben

Szaktanácsadási folyamat szabályozása ME/75-03

Szaktanácsadási folyamat szabályozása ME/75-03 D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május 05. Készítette: Jóváhagyta

Részletesebben

Az érdeklődő emberek az egész országból

Az érdeklődő emberek az egész országból Oldal: 2 1. Tárgyévben végzett alapcél szerinti tevékenységek bemutatása A GreenDependent Egyesület aktív tagja több civil kezdeményezésnek és fórumoknak, folyamatos tevékenységei révén terjeszti és népszerűsíti

Részletesebben

Összefogás a fenntartható életmódhoz szükséges termékek és szolgáltatások piacra jutásáért

Összefogás a fenntartható életmódhoz szükséges termékek és szolgáltatások piacra jutásáért Összefogás a fenntartható életmódhoz szükséges termékek és szolgáltatások piacra jutásáért Lenkey Péter klaszter menedzser Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2012 Budapest, 2012. november 21. 1 Hogyan működik

Részletesebben

Bioélelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Bioélelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Bioélelmiszerek Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Biotermék A valódi biotermék ellenőrzött körülmények között termelt, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaz. A tápanyag-utánpótlás

Részletesebben

Kisléptékű Termék előállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseleti Szövetsége Szabadkai Andrea www.kisleptek.hu 30/7688718

Kisléptékű Termék előállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseleti Szövetsége Szabadkai Andrea www.kisleptek.hu 30/7688718 Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére Kisléptékű Termék előállítók és Szolgáltatók Országos

Részletesebben

MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés)

MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés) MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés) I. fejezet Általános rendelkezések 1.) A társadalmi szervezet neve: MAGYAR

Részletesebben

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1 2012. április 11. Az új termékdíjas törvény Az új koncepció céljai: Egyablakos rendszer kiépítése Átlátható Számonkérhető Nyomon követhető

Részletesebben

A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához

A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához Békefi Emese és Dr. Váradi László Halászati és Öntözési Kutatóintézet SustainAqua Termelői Fórum Rétimajor, 2009. június 26. HAKI

Részletesebben

KÖSZÖNTÖM A KÁRPÁT MEDENCEI AGRÁRFEJLESZTÉSI FÓRUM, ILLYEFALVA 2015. RÉSZTVEVŐIT.

KÖSZÖNTÖM A KÁRPÁT MEDENCEI AGRÁRFEJLESZTÉSI FÓRUM, ILLYEFALVA 2015. RÉSZTVEVŐIT. KÖSZÖNTÖM A KÁRPÁT MEDENCEI AGRÁRFEJLESZTÉSI FÓRUM, ILLYEFALVA 2015. RÉSZTVEVŐIT. II. AZ ÖKOLÓGIAI TERMÉK FOGALOM KÖRE: - ökológiai termék az egyetemes világ produktuma - biotermék az élő szimbóluma -

Részletesebben

25 év a magyartarka tenyésztésben

25 év a magyartarka tenyésztésben 25 év a magyartarka tenyésztésben Regionális közgyűlések 2014. február 25. - március 6. Dr. Füller Imre ügyvezető igazgató Az egyesület megalakulása és főbb állomásai 1989. június 16. Bonyhád, megalakult

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁG ÉS HULLADÉKCSÖKKENTÉS AZ EGYETEMEKEN. Mudra Viktória, HUSUN fenntarthatósági koordinátor

FENNTARTHATÓSÁG ÉS HULLADÉKCSÖKKENTÉS AZ EGYETEMEKEN. Mudra Viktória, HUSUN fenntarthatósági koordinátor FENNTARTHATÓSÁG ÉS HULLADÉKCSÖKKENTÉS AZ EGYETEMEKEN Mudra Viktória, HUSUN fenntarthatósági koordinátor Kik vagyunk? Név: Felsőoktatási Fenntarthatósági Hálózat, (Mo.) Hungarian Sustainable University

Részletesebben

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévíz Az élet forrása A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévízi turizmusa számokban Magánszállás 812 ház 2240 szoba 4692 ágy Kereskedelmi szállás 20 Hotel (3-5 * ) 2078 szoba 5814 ágy Összesen

Részletesebben

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat . sz. táblázat Állami vezetők és más munkavállalók külföldi kiküldetéseinek költsége és témája Tárca neve: Vidékfejlesztési Minisztérium 4. január. - 4. június. Ország Miniszter és ok (név szerint) Más

Részletesebben

(1995-2011: Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi és Kulturális Értékırzı Egyesület)

(1995-2011: Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi és Kulturális Értékırzı Egyesület) (1995-2011: Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi és Kulturális Értékırzı Egyesület) A korábbi nevén Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi és Kulturális Értékırzı Egyesületet alapítói 1995. márciusában hozták létre. Az

Részletesebben

Országos Vidéki-Falusi portál kialakítása www.falusiturizmus.eu

Országos Vidéki-Falusi portál kialakítása www.falusiturizmus.eu Országos Vidéki-Falusi portál kialakítása www.falusiturizmus.eu Szalay-Zala Andrea a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének titkára Tel: 30/530-1642 E-mail: fatoszfotitkar@gmail.com. Kutatás, felmérés

Részletesebben

Az EU kereskedelempolitika hatása a fejlődő országokra fókuszban az állattenyésztési szektor nemzetközi civil képzés

Az EU kereskedelempolitika hatása a fejlődő országokra fókuszban az állattenyésztési szektor nemzetközi civil képzés Az EU kereskedelempolitika hatása a fejlődő országokra fókuszban az állattenyésztési szektor nemzetközi civil képzés Helyi piacok és kisléptékű élelmiszerrendszerek védelme Magyarországon Szabadkai Andrea

Részletesebben

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21-22-én tartja a Hotel

Részletesebben

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.)

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Program:

Részletesebben

Vedd kezedbe a Földet! FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Szakmai konferencia április 22.

Vedd kezedbe a Földet! FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Szakmai konferencia április 22. Vedd kezedbe a Földet! FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Szakmai konferencia 2016. április 22. A FENNTARTHATÓSÁGRA NEVELÉS LEHETŐSÉGEI Galambos Annamária főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium VÁLTSUNK SZEMLÉLETET!

Részletesebben

Támogatás kedvezményezettjének neve Támogatás célja Támogatás összege (Ft) támogatása

Támogatás kedvezményezettjének neve Támogatás célja Támogatás összege (Ft) támogatása A közpénzek felhasználásával, a köztulajdon használatának nyilvánosságával, átláthatóbbá tételével és ellenőrzésének bővítésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2003. évi XXIV. törvény 5.

Részletesebben

TOP PC A HELYI IDENTITÁS ÉS KOHÉZIÓ ERŐSÍTÉSE PÉCS VÁROSÁBAN

TOP PC A HELYI IDENTITÁS ÉS KOHÉZIÓ ERŐSÍTÉSE PÉCS VÁROSÁBAN TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001 A HELYI IDENTITÁS ÉS KOHÉZIÓ ERŐSÍTÉSE PÉCS VÁROSÁBAN PROJEKTADATOK A projekt megvalósítói: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület A projekt

Részletesebben

Szociális integráció a fenntartható fejlődésért az Önkéntesség Európai Évének jegyében - visszatekintés -

Szociális integráció a fenntartható fejlődésért az Önkéntesség Európai Évének jegyében - visszatekintés - Szociális integráció a fenntartható fejlődésért az Önkéntesség Európai Évének jegyében - visszatekintés - Megvalósítók Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület Pro Europa Liga Inspiráció Egyesület Kárpátokért

Részletesebben

NYITÓ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS NŐI INFORMÁCIÓS ÉS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONTJÁNAK LÉTREHOZÁSA EFOP JANUÁR

NYITÓ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS NŐI INFORMÁCIÓS ÉS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONTJÁNAK LÉTREHOZÁSA EFOP JANUÁR NYITÓ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS NŐI INFORMÁCIÓS ÉS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONTJÁNAK LÉTREHOZÁSA EFOP-1.2.9-17-2017-00042 2018. JANUÁR 18. 13.00 A konzorcium tagjai: Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri

Részletesebben

Részvételi kutatás a hazai ökogazdálkodás fejlesztéséért Dr. Dre ler Dóra, üg vezető

Részvételi kutatás a hazai ökogazdálkodás fejlesztéséért Dr. Dre ler Dóra, üg vezető Részvételi kutatás a hazai ökogazdálkodás fejlesztéséért Dr. Dre ler Dóra, üg vezető OMÉK Budapest, 2015. szeptember 25. Idővo al Célunk: A e zetközi szi tű tudományos kutatás elő ozdítása a hazai ökológiai

Részletesebben

Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása. Gyaraky Zoltán titkár Hungarikum Bizottság

Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása. Gyaraky Zoltán titkár Hungarikum Bizottság Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása Gyaraky Zoltán titkár Hungarikum Bizottság Közvetlen előzmények 77/2008. (VI. 13.) OGY határozat a hungarikumok védelméről Magyar Országgyűlés: 1.

Részletesebben

FALUSI VENDÉGASZTAL SZOLGÁLTATÓK EGYESÜLETE. www.fvsze.com

FALUSI VENDÉGASZTAL SZOLGÁLTATÓK EGYESÜLETE. www.fvsze.com FALUSI VENDÉGASZTAL SZOLGÁLTATÓK EGYESÜLETE CSELEKVÉSI TERV 2013 2014. www.fvsze.com Jelen Kistermelői falusi vendégasztal szolgáltatás - kistermelőnek nem célcsoport a turista - termelő gazdaságban működtetni

Részletesebben

A termékpálya marketing lehetőségei ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS

A termékpálya marketing lehetőségei ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS Az AMC bemutatása 2016. június 15-től a 1259/2016. (VI. 6.) kormányhatározattal létrehozott Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. önálló szervezetként

Részletesebben

A FOGLALKOZTATÁSBŐVÍTÉS ÚJ DIMENZIÓI PROJEKTVÁSÁR ÉS SZAKMAI RENDEZVÉNY SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETEK SZÁMÁRA 2011.szeptember 29 30.

A FOGLALKOZTATÁSBŐVÍTÉS ÚJ DIMENZIÓI PROJEKTVÁSÁR ÉS SZAKMAI RENDEZVÉNY SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETEK SZÁMÁRA 2011.szeptember 29 30. A FOGLALKOZTATÁSBŐVÍTÉS ÚJ DIMENZIÓI PROJEKTVÁSÁR ÉS SZAKMAI RENDEZVÉNY SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETEK SZÁMÁRA 2011.szeptember 29 30. KoopeRáció kiemelt projekt eredményei KoopeRáció kiemelt projekt célja A TÁMOP

Részletesebben

EURÓPA A POLGÁROKÉRT

EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése Legfontosabb változások, újdonságok A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 Információs nap Budapest, 2015.01.13. A program célja a polgárok ismereteinek javítása az

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) és a referensi hálózat Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tudásmegosztó nap

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) és a referensi hálózat Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tudásmegosztó nap Székesfehérvár 2014. november 27. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) és a referensi hálózat Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tudásmegosztó nap Csikász Gábor MNVH B.-A.-Z. megyei referense Az MNVH célja,

Részletesebben

A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége és a Vidékfejlesztési Minisztérium közötti stratégiai partnerség eddigi eredményei

A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége és a Vidékfejlesztési Minisztérium közötti stratégiai partnerség eddigi eredményei A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége és a Vidékfejlesztési Minisztérium közötti stratégiai partnerség eddigi eredményei Dr. Solti Gábor (a KÖSZ elnöke), 2013. június A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók

Részletesebben

Összefoglaló beszámoló a Küldöttközgyűlés számára a VSZT munkájáról

Összefoglaló beszámoló a Küldöttközgyűlés számára a VSZT munkájáról Összefoglaló beszámoló a Küldöttközgyűlés számára a VSZT munkájáról 2008 2013 Martonvásár, 2013. május 16. Takács Géza elnök Elnökségi ülések Az Elnökség évente ülést tartott az elmúlt időszakban és minden

Részletesebben

Felelős növényvédő szer használat és a fogyasztói tudatosság erősítése

Felelős növényvédő szer használat és a fogyasztói tudatosság erősítése Felelős növényvédő szer használat és a fogyasztói tudatosság erősítése #VeleVagyNelkule Szalkai Gábor / Dr. László Péter TISZ tanácsadók szakmai képzése, 2017 Növényvédelmi Szövetség Alapítás: 2004 Képviseli

Részletesebben

Az őszi témahét programja:

Az őszi témahét programja: Az őszi témahét programja: 2011. október 10-14 Osztály: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 3.a osztályában Időkeret: 5 nap x 5 x 45 perc Kapcsolatok: NAT Környezetismeret Művészetek dráma, vizuális kultúra,

Részletesebben

Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában

Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főtitkár Virágzó Vidékünk Európa Nap Kecskemét 2014. Május 16. Az MNVH feladata Uniós jogszabály alapján minden tagállam létrehozza

Részletesebben

Szeretettel köszöntjük A Magyar Országgyűlés A Fenntartható Fejlődés Bizottságának tagjait, a Miniszterelnökség képviselőjét és minden megjelentet!

Szeretettel köszöntjük A Magyar Országgyűlés A Fenntartható Fejlődés Bizottságának tagjait, a Miniszterelnökség képviselőjét és minden megjelentet! Szeretettel köszöntjük A Magyar Országgyűlés A Fenntartható Fejlődés Bizottságának tagjait, a Miniszterelnökség képviselőjét és minden megjelentet! Columbia naplemente Tájékoztató az ökológiai gazdálkodás

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A LIFE IP HUNGAIRY PROJEKTBEN

EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A LIFE IP HUNGAIRY PROJEKTBEN EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A LIFE IP HUNGAIRY PROJEKTBEN Riesz Lóránt projektvezető Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Országos Levegőterhelés-csökkentési Program szakmai fórum Budapest, 2019.05.29. LIFE17

Részletesebben

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ)

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) TÁMOP 2.5.3.C-13/1-2013-0001 A MUNKÁÉRT! A VOSZ CÉLJAI Kedvező gazdasági környezet kialakítása Vállalkozások versenyképességének növelése Szolgáltatások

Részletesebben

XXXI. Biokultúra Tudományos Nap

XXXI. Biokultúra Tudományos Nap XXXI. Biokultúra Tudományos Nap Az ökológiai gazdálkodás szabályozásának története, és mi várható 2021. január 1-jétől, az Európai Parlament és Tanács (EU) 2018/848 rendeletének alkalmazásától dr. Homoki

Részletesebben

ÚJSZERŰ MÓDSZEREKKEL A ZÖLD JÖVŐÉRT

ÚJSZERŰ MÓDSZEREKKEL A ZÖLD JÖVŐÉRT ÚJSZERŰ MÓDSZEREKKEL A ZÖLD JÖVŐÉRT Projekt bemutató Szarvas, 2014. március 20. A projekt témája Fenntarthatóság Környezettudatosság Egészségtudtosság Megatrendek Globalizáció és urbanizáció Energiahiány

Részletesebben

Minőségi Egyesület létrehozása a régióban

Minőségi Egyesület létrehozása a régióban Minőségi Egyesület létrehozása a régióban Pongrácz Balázs GYMSKIK Minőségirányítási vezető Cél Régiónk vállalkozásainál, szervezeteinél minőség- és kiválósági fejlesztési kérdések sora vár megoldásra.

Részletesebben

LÉPTÉKVÁLTÁS ZÖLD RITMUSBAN A DÉL-DUNÁNTÚLI ÖKOTURISZTIKAI KLASZTER FEJLESZTÉSE

LÉPTÉKVÁLTÁS ZÖLD RITMUSBAN A DÉL-DUNÁNTÚLI ÖKOTURISZTIKAI KLASZTER FEJLESZTÉSE LÉPTÉKVÁLTÁS ZÖLD RITMUSBAN A DÉL-DUNÁNTÚLI ÖKOTURISZTIKAI KLASZTER FEJLESZTÉSE DDOP-2.1.3/A-12-2012-0001 HANDÓ JÁNOS SZEKSZÁRD, 2014.11.06. Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter Gesztor szervezet: Gyeregyalog.hu

Részletesebben

MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1 I. A Magyar Vámügyi Szövetség (továbbiakban: Szövetség) adatai Elnevezése: Magyar: Angol: Német: Francia: Magyar Vámügyi Szövetség Hungarian

Részletesebben

A regionális TDM és a Balatoni RMI kapcsolódási pontjai. Dani Barbara Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság igazgató

A regionális TDM és a Balatoni RMI kapcsolódási pontjai. Dani Barbara Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság igazgató A regionális TDM és a Balatoni RMI kapcsolódási pontjai Dani Barbara Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság igazgató Balaton régió jövıje a TDM A turisztikai kínálatot ma már regionális, de minimum

Részletesebben

URBACT III Program Agrárközösségek Európa városaiban

URBACT III Program Agrárközösségek Európa városaiban URBACT III Program Agrárközösségek Európa városaiban www.urbact.hu www.urbact.eu Az AGRI-URBAN projekt 11 partnerváros európai hálózata spanyol (Baena) vezetéssel. Újító szerepet kívánnak betölteni a helyi

Részletesebben

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/ÁPRILIS. Tisztelt Olvasó!

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/ÁPRILIS. Tisztelt Olvasó! A pécsváradi Tourinform iroda HÍRLEVELE 2014/ÁPRILIS Tisztelt Olvasó! Ön a pécsváradi Tourinform Iroda 2014. évi negyedik hírlevelét olvassa, amellyel célunk, hogy mind partnereinket, mind pedig az érdeklődőket

Részletesebben

2012. évi támogatások

2012. évi támogatások 2012. évi támogatások Sorsz. Támogatás kedvezményezettjének a neve Támogatás összege (Ft) Támogatás célja Támogatási program megvalósíátásnak helye 1. 150. sz. Galamb és Kisállattenyésztő Egyesület 50

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

Szeretettel. A balatoni szolgáltatások és termékek minıségi fejlesztése mőhelyfoglalkozás résztvevıit

Szeretettel. A balatoni szolgáltatások és termékek minıségi fejlesztése mőhelyfoglalkozás résztvevıit Szeretettel köszöntöm m a A balatoni szolgáltatások és termékek minıségi fejlesztése mőhelyfoglalkozás résztvevıit "Biogazdálkodás: hozzájárulás a térség minıségi szolgáltatásaihoz és termékeihez" Készítette:

Részletesebben

Országos Szaktanácsadási Központ a NAK keretében Készítette: Székely Erika Előadó: Varga Zsuzsanna

Országos Szaktanácsadási Központ a NAK keretében Készítette: Székely Erika Előadó: Varga Zsuzsanna NEMZETI AGÁRGAZDASÁGI KAMARA Országos Szaktanácsadási Központ a NAK keretében Készítette: Székely Erika Előadó: Varga Zsuzsanna Budapest, 2014. október 30. Jogszabályok módosulása 2014. október 1-én hatályba

Részletesebben

Épületenergetikai és Épületenergiahatékonysági. Dr. Csoknyai Tamás

Épületenergetikai és Épületenergiahatékonysági. Dr. Csoknyai Tamás Épületenergetikai és Épületenergiahatékonysági Szakosztály Dr. Csoknyai Tamás A Szakosztály megalapítása A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti-, Energetikai-, Elektrotechnikai és Épületvillamossági Építési

Részletesebben

Könczey Réka, KvVMFI III. EMAS-Kerekasztal, Budapest

Könczey Réka, KvVMFI III. EMAS-Kerekasztal, Budapest Az ÚMFT eszközei, lehetőségei az EMAS terjedésében Könczey Réka, KvVMFI III. EMAS-Kerekasztal, 2009.05.29 Budapest ÚMFT forrásai Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) beruházási jellegű fejlesztések

Részletesebben

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje Gyakorlatorientált képzési programok kidolgozása a turisztikai desztináció menedzsment és a kapcsolódó ismeretanyagok oktatására TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment

Részletesebben

Falusi szálláshelyek Napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy rendszere

Falusi szálláshelyek Napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy rendszere Falusi szálláshelyek Napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy rendszere A FATOSZ 2004 évtől saját minősítési rendszer kidolgozása és működtetése Nyugati példákon és magyar gyakorlaton nyugvó működő minősítési

Részletesebben

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ)

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) TÁMOP 2.5.3.C-13/1-2013-0001 A MUNKÁÉRT! A VOSZ CÉLJAI Kedvező gazdasági környezet kialakítása Vállalkozások versenyképességének növelése Szolgáltatások

Részletesebben

Kamra-túra gazdahálózat helyi termék értékesítési gyakorlata

Kamra-túra gazdahálózat helyi termék értékesítési gyakorlata Kamra-túra gazdahálózat helyi termék értékesítési gyakorlata Batiz Károly Kamra-túra Homokháti Gazdák Egyesülete NAK Nonprofit Kft. Románia, Oradea, 2016. október 6. A Homokhátság - vízrajza szegényes,

Részletesebben

A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT

A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 A program működtetése Európai Bizottság kialakítás és működtetés EACEA Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség

Részletesebben

A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere. dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály

A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere. dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály Hazánk GMO mentes stratégiája - 53/2006. (XI. 29.) OGY határozat

Részletesebben

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ)

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) TÁMOP 2.5.3.C-13/1-2013-0001 A MUNKÁÉRT! A VOSZ CÉLJAI Kedvező gazdasági környezet kialakítása Vállalkozások versenyképességének növelése Szolgáltatások

Részletesebben

Nagy szeretettel köszöntöm Fenntartható bankok (!?) Az Ökobank projekt. konferencia résztvevıit

Nagy szeretettel köszöntöm Fenntartható bankok (!?) Az Ökobank projekt. konferencia résztvevıit Nagy szeretettel köszöntöm Fenntartható bankok (!?) Az Ökobank projekt konferencia résztvevıit Biogazdaságok Magyarországon Elıadó: dr. Roszík Péter c. egyetemi docens alelnök, Magyar Biokultúra Egyesület,

Részletesebben

Az ökoiskolai munkatervünk 2017/2018

Az ökoiskolai munkatervünk 2017/2018 Az munkatervünk 2017/2018 Tevékenységek, feladatok Határidő Felelősök A/ Alapdokumentumok Az iskola pedagógiai programjában, helyi tantervében kiemelten képviseli a fenntarthatóság pedagógiájának törekvéseit.

Részletesebben

Dr. Arapovics Mária szakmai vezető Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Dr. Arapovics Mária szakmai vezető Szabadtéri Néprajzi Múzeum CSELEKVŐ KÖZÖSSÉGEK - aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) módszertani fejlesztései Dr. Arapovics Mária szakmai vezető Szabadtéri Néprajzi Múzeum Kaposvár, 2018. január 31. Azokból

Részletesebben

A helyi élelmiszerrendszer fejlesztés lehetőségei a Zala Termálvölgye Egyesület térségében október 27. Budapest

A helyi élelmiszerrendszer fejlesztés lehetőségei a Zala Termálvölgye Egyesület térségében október 27. Budapest A helyi élelmiszerrendszer fejlesztés lehetőségei a Zala Termálvölgye Egyesület térségében 2017. október 27. Budapest 2008-ban alapított civil szervezet Nonprofit vidékfejlesztő szervezet LEADER Helyi

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.. MNVH. megyei területi felelős 2015. szeptember Az MNVH célja, feladatai Az MNVH célja: Az MNVH feladata a vidékfejlesztésben érdekelt összes szereplő együttműködési hálózatba

Részletesebben

A Világ Legnagyobb Tanórája. Emberi Erőforrások Minisztériuma - PontVelem Okos Program

A Világ Legnagyobb Tanórája. Emberi Erőforrások Minisztériuma - PontVelem Okos Program A Világ Legnagyobb Tanórája 2015 Emberi Erőforrások Minisztériuma - PontVelem Okos Program Projekt áttekintés A PontVelem Okos Program bemutatása A Világ Legnagyobb Tanórájának ismertetése Hazai kezdeményezés

Részletesebben

Az ágazati marketing lehetőségei

Az ágazati marketing lehetőségei ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 MALOM- ÉS SÜTŐIPAR Végváriné Henter Lilla Az AMC bemutatása 2016. június 15-től a 1259/2016. (VI. 6.) kormányhatározattal létrehozott Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. önálló

Részletesebben

Vidékfejlesztési Minisztérium

Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági termékek (EU) belső piacon és harmadik országokban történő megismertetése és promóciója Pályázók köre: Szakmai és szakmaközi szervezetek PR tevékenység, promóció

Részletesebben

Az Energia és Környezet Alapítvány 2009 évi közhasznúsági jelentése

Az Energia és Környezet Alapítvány 2009 évi közhasznúsági jelentése Az Energia és Környezet Alapítvány 2009 évi közhasznúsági jelentése a) számviteli beszámoló; Mellékletben csatolva. b) költségvetési támogatás felhasználása; Az Alapítvány költségvetési támogatást nem

Részletesebben

EU Compass projekt ismertetése 1.

EU Compass projekt ismertetése 1. EU Compass projekt ismertetése 1. Támogató alap: Magyarország- Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat benyújtás: 2010. 09. 15. Döntés: 2011. 03. 25. Szerződéskötés:

Részletesebben

A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy program a földrajzi árujelzők előiskolája

A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy program a földrajzi árujelzők előiskolája A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy program a földrajzi árujelzők előiskolája PALLÓNÉ DR. KISÉRDI IMOLA osztályvezető, a HÍR BB elnöke FM Eredetvédelmi Főosztály EREDETVÉDELMI FÓRUM 2016. november

Részletesebben

JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A SZAKTANÁCSADÁSBAN

JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A SZAKTANÁCSADÁSBAN JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A SZAKTANÁCSADÁSBAN Budapest, 2019. július 4. Székely Erika Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási igazgató Új rendelet A mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenységről

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés

Közhasznúsági jelentés Közhasznúsági jelentés A Lét Teljessége Egyesület 2011. január 01-jétől 2011. december 31-éig folytatott tevékenységéről 1. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ Alkalmazott könyvelés: egyszeres könyvvitel. Az Egyesület

Részletesebben

Engedjék meg, hogy a következőkben sajátosságról is említést tegyek a témához kapcsolódóan.

Engedjék meg, hogy a következőkben sajátosságról is említést tegyek a témához kapcsolódóan. Fenntartható élelmiszer-rendszerek az egészséges táplálkozásért Európában és Közép-Ázsiában FAO-WHO regionális szimpózium megnyitó Budapest, 2017. december 4. 9:00-9:30 Tisztelt FAO Főigazgató-helyettes

Részletesebben

Nyitott szem és rugalmasság - képzéseink fejlesztése és terjesztése a mindig változó világban

Nyitott szem és rugalmasság - képzéseink fejlesztése és terjesztése a mindig változó világban Nyitott szem és rugalmasság - képzéseink fejlesztése és terjesztése a mindig változó világban Eredmények, tapasztalatok beépítése az oktatási, képzési gyakorlatba 2016. október 5. Erasmus+ disszeminációs

Részletesebben