MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST KÖZTÁRSASÁG TÉR 7.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST KÖZTÁRSASÁG TÉR 7."

Átírás

1 1081 BUDAPEST KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: ES-674/04 ÜGYINTÉZŐ: Petróczy Lajos TELEFON: ; TELEFAX: ; TÁRGY: A villamosenergia-rendszer Üzemi Szabályzatának 2. számú módosítása A villamos energiáról szóló évi CX. törvény (a továbbiakban: VET) 10. d.) pontjában foglalt hatáskörében eljárva a Magyar Energia Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) meghozta a következő HATÁROZATOT: I. A Hivatal a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Részvénytársaság (1014 Budapest, Petermann bíró u. 5-7., Cégjegyzékszám: ) mint rendszerirányítói engedélyes (a továbbiakban: Engedélyes) által benyújtott módosított Üzemi Szabályzatot június 30-ig terjedő határozott időtartamra JÓVÁHAGYJA és elrendeli e határozat azonnali végrehajtását. A jóváhagyott, módosításokat tartalmazó Üzemi Szabályzat e határozat elválaszthatatlan mellékletét képezi. II. II.1. A Hivatal kötelezi az Engedélyest, hogy a Üzemi Szabályzat következő pontjain az alábbi tartalmú változtatásokat, annak (e határozat III.2 pontjában foglalt) közzététele előtt vezesse át: Törölje az alábbi felsorolásban áthúzással jelölt szövegrészeket: Szabályzatban és (Formailag nem része az Üzemi Szabályzatnak) a Mellékletben, ahol előfordul A HATÁROZAT 8 OLDALBÓL ÁLL JÚLIUS 28.

2 5.3.1 Az újonnan megvalósított engedélyköteles Erőművek főberendezéseinek üzembe helyezését a vonatkozó jogszabályok előírásainak figyelembe vételével kell elvégezni (C) Az elosztó hálózati veszteség meghatározása 6-2. táblázat Körzeti Mérési Központok elszámolási összesítési eljárásai 4. sor (a) Az elosztó hálózati veszteséget az illetékes Elosztó hálózati engedélyes köteles meghatározni a vonatkozó rendeletek alapján, és azt dokumentáltan a tárgynapot megelőző nap 14 h-ig a Rendszerirányítónak továbbítani a Mérési Központ és Körzeti Mérési Központ közötti adatcserén. (b) Ennek hiányában az Elosztó hálózati engedélyes köteles a 6-2 táblázat szerinti A, B, C paramétereket 14 h-ig a Rendszerirányítónak megadni (ha ez nem történik meg akkor a Rendszerirányító az előző napi adatokkal helyettesíti) és az A, B, C paraméterek felhasználásával a Rendszerirányító jogosult meghatározni az elosztó hálózati veszteséget. Elosztó hálózati veszteség paraméterei Az eljárás (C) szerinti. A (b) esetben a Rendszerirányító az alábbi képlet alapján határozza meg az elosztó hálózati veszteséget minden elszámolási mérési intervallumra: EHV = A * EHE 2 + B * EHE + C Ahol az EHE a (c) pont szerinti érték. EHV-A EHV-B EHV-C A terheléskorlátozásba bevont fogyasztókat a (B) pont szerinti jogszabályban rögzített Rotációs Kikapcsolási Rend (RKR)-nek Hivatal általi jóváhagyásáig Korlátozási Sorrendben (KSor) kell felsorolni. A HATÁROZAT 8 OLDALBÓL ÁLL JÚLIUS 28.

3 A KSor a korlátozások tervszerű végrehajtása érdekében a fogyasztók igényelt (vételezett) teljesítményértékeinek vagy azok egy részének olyan sorrendbe helyezett felsorolása, amely figyelembe veszi a fogyasztók: A) villamos teljesítményét, B) területi elhelyezését, C) az élet- és vagyonbiztonságot, D) a korlátozás végrehajtásának üzemen belüli lehetőségét, E) a villamosenergiát felhasználó technológia jellegét /Ksor (A) (b) (B) (C) (C) (d) (C) (g) pontokban, ahol előfordul 5.4 sz. Melléklet címe és a Tartalomjegyzék 12.4 sz. Melléklet (F) (a) 2. számú lábjegyzet NEMZETKÖZI AJÁNLÁSOK A VEZETETT ZAVAROK KOORDINÁCIÓJÁRA ÉS ÖSSZEGZÉSI SZABÁLYAIRA 2 A VET szerint most 65% a határ, az EU-irányelvek szerint azonban 75%, ezért Magyarország EU tagságának kezdetekor módosítani kell 75%-ra. II.2. Módosítsa a következő pontokat az alábbi szövegezésnek megfelelően: (A) a kapcsolódó szabályzatok irányelvek, műszaki előírások, ügyrendek kidolgozásának és módosításának tartalmi, formai követelményeit, Üzemirányítás szempontjából: A ÜSZ mellékletében felsorolt 120 kv-os elosztó hálózati elemek, ahol Átviteli Hálózat Üzemét Befolyásoló Elosztó Hálózat: (A) Az országhatárt keresztező 120 kv-os távvezetékek. (B) A 120 kv-os elosztóhálózat azon elemei, amelyeknek az egyszeres kiesése - az átviteli hálózat vagy az engedélyes erőművek betáplálásának (blokk vagy generátor) egyszeres hiányállapota mellett és hatására, normál kapcsolási állapotból kiindulva a 120 kv-os hálózaton és/vagy az átviteli hálózaton vezeték túlterhelést (termikus terhelhetőség túllépését) A HATÁROZAT 8 OLDALBÓL ÁLL JÚLIUS 28.

4 vagy szabványtalan feszültséget idézhet elő (A) A Rendszerirányító által üzemviteli tapasztalatokkal alátámasztott, vizsgálatokkal igazolt - szükségesnek ítélt és kezdeményezett, a Hálózati engedélyesekkel egyeztetett, a Hivatal által jóváhagyott és elismert, adott időszakra vonatkozó hálózatfejlesztéseket a Hálózati engedélyesek kötelesek feladata megvalósítani (A) (b) A hálózati modell részét képezi az adatok a 4.7.2(A)(a) szerinti elrendezésének leírása, az adatok egyes elemek jellemzőinek paramétereinek rögzítése is. 5.3 Az törlése után újraszámozandók az alpontok A villamos energia minőségét befolyásoló megszűnő berendezések szükséges pótlásáról, áthelyezéséről a leváló félnek, vagy és jogutódjának, illetőleg ennek hiányában az illetékes hálózati Rendszerirányító által kijelölt engedélyesnek vagy rendszerhasználónak meg kell állapodni (C) Elosztói hálózatonként a közüzemi fogyasztás meghatározása. A közüzemi fogyasztás menetrendi adata elszámolási mérési adatnak minősül a mérlegköri elszámolásban. Ezért a tárgynapot megelőző nap 14 h-ig a Rendszerirányító részére - mint elismert energiaforgalmi adatot - továbbítani kell táblázat Csatlakozási pontok adatfelelősei 6-2. táblázat Körzeti Mérési Központok elszámolási összesítési eljárásai 4. sor 6-2. táblázat Körzeti Mérési Központok elszámolási összesítési eljárásai táblázat Csatlakozási pontok adatfelelősei Közüzemi fogyasztási terhelési görbe A Közüzemi Szolgáltatók menetrendje teljesítettnek minősül, ezért ezek mérési időintervallumonkénti energia értékei az elszámolásban mérésként kerülnek felhasználásra. KSZKER táblázat Körzeti Mérési Központok elszámolási összesítési eljárásai A HATÁROZAT 8 OLDALBÓL ÁLL JÚLIUS 28.

5 Az összes termelt villamos energiából a kapcsoltan termelt hányadot az energiaátalakítási hatásfok, a kiadott hőmennyiség és az ún. villamosenergia-hányad (σ) alapján a Szabályzat Mellékletének fejezete, (F) (b) pontja szerint kell meghatározni. (A) Ha az energiaátalakítási hatásfok (a kiadott összes energia elosztva a felhasznált energiával) 75% vagy ennél nagyobb, akkor az összes villamosenergiatermelés kapcsoltan termelt villamos energiának minősül. (B) Ha az energiaátalakítási hatásfok 75%-nál kisebb, akkor a kapcsoltan termelt villamos energiát. a kiadott hőmennyiség és a villamosenergia-hányad (σ) alapján kell számítani 16.3 és a Tartalomjegyzék Korlátozási sorrend, a A rotációs kikapcsolási rend tervezése, készítése és adatainak módosítása (A) Az KSor-t (a KSor hatálytalanítása után az RKR-t) a Kormányrendelet előírásainak megfelelően három évenként, tárgyév május 31-ig kell elkészíteni. Amennyiben országos érdek ezt szükségessé teszi, ennél gyakrabban is felül kell vizsgálni (C) (c) a Hálózati engedélyesek elkészítik az RKR/KSor-bea bevonandó közüzemi és feljogosított fogyasztók, illetve alállomási vonalak listáját. A fogyasztókkal kapcsolatos egyeztetéseket, adatgyűjtéseket és a fokozatokba sorolásokat is a Hálózati engedélyesek végzik, Az ÜKR adatainak módosítása Az ÜKR-ek jóváhagyása közötti idő alatt a korlátozási adatokban változások következhetnek be. A változások elsősorban a ÜKR-ben szereplő teljesítményértékekre vonatkoznak. A megváltozott adatokkal a Rendszerirányítónak a Hálózati engedélyesek adatszolgáltatása alapján aktualizálnia kell a ÜKR-eket. 5.4 sz. Melléklet címe és a Tartalomjegyzék Melléklet RKIE ÜZEMBEHELYEZÉSI TÁJÉKOZTATÓ Az üzembe helyezendő (ÁHBE) főberendezések pontos elnevezése. Tulajdonosának (engedélyesének), üzemeltetőjének és üzemirányítójának megnevezése. III. Az Engedélyes kötelezettségei az Üzemi Szabályzatra vonatkozóan: A HATÁROZAT 8 OLDALBÓL ÁLL JÚLIUS 28.

6 III.1. Az Engedélyes az Üzemi Szabályzatot dolgozza át, egészítse ki és azt jóváhagyásra március 31-ig a Hivatalhoz nyújtsa be az alábbiak szerint: a) A HKV (Hangfrekvenciás Központi Vezérlés) továbbra is fennálló problémáinak megoldására dolgozzon ki eljárást. b) Vizsgálja felül a szabályzat azon rendelkezéseit, amelyek az üzemzavari helyzetek kezelésével foglalkoznak és hozza összhangba a szabályzatot a később jóváhagyandó Krízistervvel. Dolgozzon ki olyan előírásokat, amely a 6 óránál rövidebb idejű üzemzavari korlátozások meglévő hiányosságait kiküszöbölik. c) Tanulmányozza az UCTE Operational Handbook kiadványát és az abból következendőket vezesse át az Üzemi Szabályzatba, különös tekintettel a teljesítmény-frekvencia szabályozás előírásaira. III.2. Az Engedélyes haladéktalanul köteles a jóváhagyott Üzemi Szabályzatot a módosítások kiemelésével és a kiemelése nélkül, valamint e határozatot a honlapján hozzáférhetővé tenni. E határozat felülvizsgálata iránt a közléstől (kézbesítéstől) számított 30 (harminc) napon belül kereset nyújtható be a Fővárosi Bírósághoz, mint közigazgatási bírósághoz. A kereset a Hivatalnál is benyújtható. A keresetnek a határozat végrehajtására halasztó hatálya nincs. A Hivatal intézkedik e határozatnak a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium hivatalos lapjában történő közzétételéről. A HATÁROZAT 8 OLDALBÓL ÁLL JÚLIUS 28.

7 INDOKOLÁS A Hivatal január 1-jén kiadott 47/2003. számú határozatával az Engedélyes Üzemi Szabályzatát jóváhagyta. E határozat kötelezéseket állapított meg az Engedélyes részére. A határozatban foglalt kötelezések alapján, továbbá az alkalmazás során időközben felmerült gyakorlati problémák megoldása érdekében az Engedélyes átdolgozta (módosította és kiegészítette) az Üzemi Szabályzatot és azt jóváhagyásra benyújtotta a Hivatalnak május 31-én. A Hivatal az Üzemi Szabályzat módosításait megvizsgálta és megállapította, hogy azok részben megfelelnek a 47/2003. számú határozatban foglaltaknak, ezért a módosításokat, kiegészítéseket jóváhagyja e határozat rendelkező részének II.1, II.2 és III. pontjaiban foglaltak szerint. A rendelkező részben foglalt módosítások, illetve kiegészítések előírására a VET, a VET végrehajtásáról szóló 180/2002. (VIII. 23.) Korm. rendelet (Vhr.) és a villamosenergia-ellátási szabályzatokban foglalt rendelkezésekkel való összhang megteremtése érdekében van szükség, az alábbiak szerint: 1) A II.1 törlések a jogszabályoknak meg nem felelő, illetve a feleslegessé vált részek törlését jelentik. 2) A II.2 módosítások az elírásokat, illetve az értelemzavaró meghatározásokat javítják. 3) A III.1 a) pont előírását a 47/2003. számú határozat III. 4) pontjában foglaltak végleges megoldása indokolja. 4) A III.1 b) pont előírását az indokolja, hogy a Krízisterv elkészítésének határideje 2005-re módosult, valamint az, hogy a 6 óránál rövidebb idejű üzemzavari korlátozás nem szabályozott. 5) A III.1 c) pont előírását a 341/2003. számú határozat III. 1. e) pontjában foglaltak végleges megoldása indokolja. Fentiek alapján a Hivatal e határozat III. pontjában előírtak szerint az Üzemi Szabályzat további módosítására, átdolgozására, pontosítására kötelezte az Engedélyest. A határozat azonnali végrehajtását a Hivatal az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló évi IV. törvény (Áe.) 72. (3) bekezdésében foglaltak alapján, a közérdekre való tekintettel rendelte el, mivel ez kiemelten fontos a fogyasztók, az egyes engedélyesek, továbbá a rendszerhasználók folyamatos és biztonságos villamosenergia-ellátása, valamint a villamosenergia-rendszer együttműködése, illetve az ezekhez kapcsolódó nemzetgazdasági érdek szempontjából. A Hivatal az azonnali végrehajtás elrendelése során tekintettel A HATÁROZAT 8 OLDALBÓL ÁLL JÚLIUS 28.

8 volt arra a tényre, hogy a 47/2003. számú, illetve a 341/2003. számú határozat azonnali végrehajtását is elrendelte. E határozat közzétételére a VET 9. (4) bekezdése, valamint a Magyar Energia Hivatal közérdekű határozatainak közzétételére vonatkozó szabályokról szóló 34/2002. (XII.17.) GKM rendelet pontja alapján kerül sor. A VET 9. (3) bekezdése szerint a Hivatal határozata ellen kizárólag bírói úton van helye jogorvoslatnak az Áe. 72. (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően. Budapest, július 28. Horváth J. Ferenc elnök Melléklet: Üzemi Szabályzat 1 pld. Kapják: MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. MEH Villamosenergia Engedélyezési és Felügyeleti Osztály MEH Irattár 1 példány 1 példány 1 példány A HATÁROZAT 8 OLDALBÓL ÁLL JÚLIUS 28.

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST KÖZTÁRSASÁG TÉR 7.

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. 1081 BUDAPEST KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: ES-1113/03 ÜGYINTÉZŐ: Petróczy Lajos TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7707 TELEFAX: 06-1-459-7764; 06-1-459-7770 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; petroczyl@eh.gov.hu TÁRGY:

Részletesebben

Villamos energia termelés szüneteltetésére vonatkozó engedély

Villamos energia termelés szüneteltetésére vonatkozó engedély 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: ES-2189/1/2005 ÜGYINTÉZŐ: Horváth Károly TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7774 TELEFAX: 06-1-459-7766; 06-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; horvathk@eh.gov.hu

Részletesebben

Elsődleges energiaforrás megváltoztatására vonatkozó engedély

Elsődleges energiaforrás megváltoztatására vonatkozó engedély 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: ÜGYINTÉZŐ: ES-1787/1/2005 HORVÁTH KÁROLY TELEFON: 06-1-459-7777, 06-1-459-7774 TELEFAX: 06-1-459-7766, 06-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; horvathk@eh.gov.hu

Részletesebben

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7.

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-537/ /2009 ÜGYINTÉZŐ: Horváth Károly TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7774 TELEFAX: 06-1-459-7764; 06-1-459-7766 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; horvathk@eh.gov.hu

Részletesebben

eh@eh.gov.hu; slenkere@eh.gov.hu; bagia@eh.gov.hu; magyara@eh.gov.hu

eh@eh.gov.hu; slenkere@eh.gov.hu; bagia@eh.gov.hu; magyara@eh.gov.hu 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-366/ /2010 ÜGYINTÉZŐ: SLENKER ENDRE; BAGI ATTILA; DR. MAGYAR ATTILA TELEFON: 06-1-459-7773; 06-1-459-7711; 06-1-459-7767 TELEFAX: 06-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu;

Részletesebben

III

III 44B DAPr T. F 7 7111 11117 11111111 III 1111117111 O 007412 320146 TEL. 459 7777 TFI FÁx 4597 766 UGYIRATSzAM. VFSO477/5/2O1 4 UGYINTÉzŐ: BAKoNYI ATTILA TELEFoN: +36-1-459-7777, +36-1-459-7764 FAx: +36-1-459-7766,

Részletesebben

A Kenyeri Vízerőmű Kft. 478/2008. számú kiserőművi összevont engedélyének 1. sz. módosítása

A Kenyeri Vízerőmű Kft. 478/2008. számú kiserőművi összevont engedélyének 1. sz. módosítása 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-38/ /09 ÜGYINTÉZŐ: Slenker Endre TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7773 TELEFAX: 06-1-459-7766; 06-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; slenkere@eh.gov.hu HATÁROZAT

Részletesebben

Paksi Atomerőmű Zrt. termelői működési engedélyének 7. sz. módosítása

Paksi Atomerőmű Zrt. termelői működési engedélyének 7. sz. módosítása 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-414/ /2009 ÜGYINTÉZŐ: HORVÁTH KÁROLY TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7774 TELEFAX: 06-1-459-7764; 06-1-459-7770 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; horvathk@eh.gov.hu

Részletesebben

Korlátozott villamosenergia-kereskedelmi működési engedély

Korlátozott villamosenergia-kereskedelmi működési engedély 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-115/ /2009 ÜGYINTÉZŐ: BAKONYI ATTILA TELEFON: +36-1-459-7777, +36-1-459-7764 TELEFAX: +36-1-459-7766, +36-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; bakonyia@eh.gov.hu

Részletesebben

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7.

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: ES-1217/1/2005 ÜGYINTÉZİ: Slenker Endre TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7773 TELEFAX: 06-1-459-7766; 06-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; slenkere@eh.gov.hu HATÁROZAT

Részletesebben

HATÁROZAT SZÁMA: 303/2004.

HATÁROZAT SZÁMA: 303/2004. Ügyintéző: Szabó László Zsolt Telefon: 06-1-459-7757 Fax: 06-1-459-7760 E-mail: szabol@eh.gov.hu HATÁROZAT SZÁMA: 303/2004. Tárgy: A 36/2004. számú, Földgázelosztás minimális minőségi követelményének és

Részletesebben

Tárgy: Földgáz-kereskedelmi üzletszabályzat módosításának jóváhagyása

Tárgy: Földgáz-kereskedelmi üzletszabályzat módosításának jóváhagyása Ügyszám: Ügyintéző: Telefon: Fax: E-mail: FFAFO_2018/30-8 (FFAFO_2017/544) Kovács Krisztina +36 1 459 7819 +36 1 459 7660 kovacsk@mekh.hu HATÁROZAT SZÁMA: 901 /2018. Tárgy: Földgáz-kereskedelmi üzletszabályzat

Részletesebben

Ügyszám: FFAFO_2018/44-10 Ügyintéző: Mikó Andrea Telefon: Fax: HATÁROZAT SZÁMA: 7854/2018.

Ügyszám: FFAFO_2018/44-10 Ügyintéző: Mikó Andrea Telefon: Fax: HATÁROZAT SZÁMA: 7854/2018. Ügyszám: FFAFO_2018/44-10 Ügyintéző: Mikó Andrea Telefon: +36 1 459 7812 Fax: +36 1 459 7660 E-mail: kasaa@mekh.hu HATÁROZAT SZÁMA: 7854/2018. Tárgy: Földgázelosztói üzletszabályzat módosításának jóváhagyása

Részletesebben

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (1054 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 52.; továbbiakban: Hivatal) meghozta az alábbi HATÁROZATOT:

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (1054 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 52.; továbbiakban: Hivatal) meghozta az alábbi HATÁROZATOT: ÜGYIRATSZÁM: VFEO- 1767/1/2019 VFAFO-/132/2018 ÜGYINTÉZŐ: Faragó Ferenc TELEFON: 06-1-459-7846; TELEFAX: 06-1-459-7985 E-MAIL: mekh@mekh.hu; faragof@mekh.hu HATÁROZAT SZÁMA: 12959/2019 TÁRGY: Villamosenergia-rendszer

Részletesebben

HATÁROZATOT. A Hivatal a kérelemben foglaltaknak helyt ad és az Engedélyt módosítja az alábbiak szerint:

HATÁROZATOT. A Hivatal a kérelemben foglaltaknak helyt ad és az Engedélyt módosítja az alábbiak szerint: és Közmű-szabályozási Hivatal 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 52. Tel.: +36 1 459 7777 * www.mekh.hu Ügyszám: Ügyintéző: Telefon: Fax: E-mail: FFAFO_2017 / 279- ^ Tóbiás Tamás 06-1-459-7760 06-1-459-7660

Részletesebben

HATÁROZATOT. Az Üzletszabályzat törzsszövegének A nem engedélyköteles kiserőművekre vonatkozó közös szabályok pontját nem hagyja jóvá

HATÁROZATOT. Az Üzletszabályzat törzsszövegének A nem engedélyköteles kiserőművekre vonatkozó közös szabályok pontját nem hagyja jóvá ÜGYIRATSZÁM: VFEO-3209/ 5 /2018. Ügyintéző: dr. Harasztia Zsolt TELEFON: 06-1-459-7944 TELEFAX: 06-1-459-7766; 06-1- 459-7764 E-MAIL: mekh@mekh.hu; harasztiazs@mekh.hu HATÁROZAT SZÁMA: 9018/2018. TÁRGY:

Részletesebben

Az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zártkörűen Működő Részvénytársaság évi megfelelési jelentése

Az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zártkörűen Működő Részvénytársaság évi megfelelési jelentése ÜGYIRATSZÁM: VFAFO_2019/31/2/2019 ÜGYINTÉZŐ: dr. Tölgyessy Fanni TELEFON: 06-1-459-7675 TELEFAX: 06-1-459-7764 E-MAIL: mekh@mekh.hu; tolgyessyf@mekh.hu HATÁROZAT SZÁMA: H 1005/2019. TÁRGY: Az E.ON Észak-dunántúli

Részletesebben

A kötelező átvételi jogosultság módosítása és az 530/2007. számú határozattal kiadott kiserőművi összevont engedély 3.

A kötelező átvételi jogosultság módosítása és az 530/2007. számú határozattal kiadott kiserőművi összevont engedély 3. ÜGYSZÁM: VFEO-107/ 5 /2016 ÜGYINTÉZŐ: Slenker Endre, Bagi Attila TELEFON: 06-1-459-7773; 06-1-459-7711 TELEFAX: 06-1-459-7985 E-MAIL: mekh@mekh.hu; slenkere@mekh.hu; bagia@mekh.hu HATÁROZAT SZÁMA: 3158/2016.

Részletesebben

Tárgy: Földgáz-kereskedelmi üzletszabályzat módosításának jóváhagyása

Tárgy: Földgáz-kereskedelmi üzletszabályzat módosításának jóváhagyása Ügyszám: FFAFO_2018/389-4 Ügyintéző: Mikó Andrea Telefon: +36 1 459 7812 Fax: +36 1 459 7660 E-mail: kasaa@mekh.hu HATÁROZAT SZÁMA: 9891 /2018. Tárgy: Földgáz-kereskedelmi üzletszabályzat módosításának

Részletesebben

NKM Áramhálózati Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata

NKM Áramhálózati Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata NKM Áramhálózati Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata M5. számú melléklet A Korlátozási Rendelet Eljárási Rendje Elosztói üzletszabályzat M5. számú melléklete 2/5. oldal A Korlátozási

Részletesebben

ROTÁCIÓS KIKAPCSOLÁSI REND

ROTÁCIÓS KIKAPCSOLÁSI REND MAGYAR ENERGIA HIVATAL HATÁROZAT SZÁMA: 1346/2013 MAVIR ZRT. ÉS ELOSZTÓ HÁLÓZATI ENGEDÉLYESEK ROTÁCIÓS KIKAPCSOLÁSI REND a 285/2007. (X. 29.) kormányrendelet alapján Érvényes visszavonásig. A melléklet

Részletesebben

A GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA

A GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA V. évfolyam 4. szám 2006. április 3. A GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA Szerkesztõség 1055 Budapest, Honvéd u. 13 15. Telefon: 374-2890/Fax: 331-2753 E-mail: gazdasagikozlony@gkm.hu

Részletesebben

A liberalizált villamosenergia-piac működése. Gurszky Zoltán Energia és szabályozásmenedzsment osztály

A liberalizált villamosenergia-piac működése. Gurszky Zoltán Energia és szabályozásmenedzsment osztály A liberalizált villamosenergia-piac működése Gurszky Zoltán Energia és szabályozásmenedzsment osztály 1 A villamosenergia-piac liberalizációja A belső villamosenergia-piac célja, hogy az Európai Unió valamennyi

Részletesebben

Tárgy: Földgáz-kereskedelmi üzletszabályzat módosításának jóváhagyása

Tárgy: Földgáz-kereskedelmi üzletszabályzat módosításának jóváhagyása Ügyszám: FFAFO_2018/86-6 Ügyintéző: Kovács Krisztina Telefon: +36 1 459 7819 Fax: +36 1 459 7660 E-mail: kovacsk@mekh.hu HATÁROZAT SZÁMA: 1717/2018 Tárgy: üzletszabályzat módosításának jóváhagyása A Magyar

Részletesebben

HATÁROZATOT: A Hivatal a kérelemben foglaltaknak helyt ad, és az ISD POWER Kft. Engedélyét az alábbiak szerint módosítja:

HATÁROZATOT: A Hivatal a kérelemben foglaltaknak helyt ad, és az ISD POWER Kft. Engedélyét az alábbiak szerint módosítja: 1081 B u d a p e s t, II. J á n o s P á l p á p a t é r 7 1444 B u d a p e s t, P f. 247 www.mekh.hu Tel.-. 459-7777 Tel /Fax: 459-7766 Ügyszám: FFSFO_2014 / 61- k Ügyintéző: Tóbiás Tamás Telefon/fax.:

Részletesebben

A villamosenergia-rendszer Kereskedelmi Szabályzatának 5. számú módosítása

A villamosenergia-rendszer Kereskedelmi Szabályzatának 5. számú módosítása 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: ES-531/2/04 ÜGYINTÉZŐ: Dr. Grabner Péter, Bakonyi Attila TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7785 TELEFAX: 06-1-459-7764; 06-1-459-7770 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; grabnerp@eh.gov.hu;

Részletesebben

Kiserőművi összevont engedély már működő kiserőmű részére

Kiserőművi összevont engedély már működő kiserőmű részére 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: ES-94/1/08 ÜGYINTÉZŐ: Slenker Endre TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7773 TELEFAX: 06-1-459-7766; 06-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; slenkere@eh.gov.hu HATÁROZAT

Részletesebben

HATÁROZAT SZÁMA: 4/2004.

HATÁROZAT SZÁMA: 4/2004. Ügyszám: ES-1664/1/2003 Ügyintéző: Szabó László Zsolt Telefon: 06-1-459-7757 Fax: 06-1-459-7760 E-mail: szabol@ehgovhu HATÁROZAT SZÁMA: 4/2004 Tárgy: Földgáz-kereskedelmi működési engedély A PANRUSGÁZ

Részletesebben

HATÁROZATOT: a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. (továbbiakban: Engedélyes) Aqua Palace gázmotoros kiserőmű

HATÁROZATOT: a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. (továbbiakban: Engedélyes) Aqua Palace gázmotoros kiserőmű 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: ES-2289/ /2008 ÜGYINTÉZŐ: HORVÁTH KÁROLY TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7774 TELEFAX: 06-1-459-7766; 06-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; horvathk@eh.gov.hu

Részletesebben

A kötelező átvétel időtartamának és az átvétel alá eső villamos energia mennyiségének a megállapítása

A kötelező átvétel időtartamának és az átvétel alá eső villamos energia mennyiségének a megállapítása 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-448/ /2010 ÜGYINTÉZŐ: Bagi Attila TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7711 TELEFAX: 06-1-459-7764; 06-1-459-7766 TÁRGY: A kötelező átvétel időtartamának és

Részletesebben

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 52.; a továbbiakban: Hivatal) meghozta az alábbi HATÁROZATOT:

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 52.; a továbbiakban: Hivatal) meghozta az alábbi HATÁROZATOT: ÜGYIRATSZÁM: VFEO-2823/ 2 /2018 ÜGYINTÉZŐ: dr. Baksa János TELEFON: 06-1-459-7675 TELEFAX: 06-1-459-7764 E-MAIL: mekh@mekh.hu; HATÁROZAT SZÁMA: 7708/2018. TÁRGY: 2017. évi megfelelési jelentés A Magyar

Részletesebben

Telefon:

Telefon: F 3 Ugyiratszám: FVFO 02 20131446- Ugyintező: dr Csőreg Anko Fogyasztóvédelmi Főosztály Telefon: 06-1-459-7841 1111111 111111111 11111 Fax: 06-1-459-7739 O O O 4 7 7 6 I 2 O I 3 9 E-mail: csoregaeh.gov.hu

Részletesebben

HATÁROZATOT. A Hivatal 4090/2016. számú határozata alapján víziközmű-szolgáltatói engedéllyel (a továbbiakban: Szolgáltatói engedély) rendelkező

HATÁROZATOT. A Hivatal 4090/2016. számú határozata alapján víziközmű-szolgáltatói engedéllyel (a továbbiakban: Szolgáltatói engedély) rendelkező t-.1:'a~ 2017-04- 05 Magyar Energetikai és Közm.ű-szabályozási Hivatal 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 52 Tel.: +36 1 45Y 7777 www.mekh.hu Kérjük, beadványában hivatkozzon ügyiratszámunkra! Ügyiratszám:

Részletesebben

HATÁROZATOT. A Hivatal a kérelemben foglaltaknak helyt ad és az Engedélyt módosítja az alábbiak szerint:

HATÁROZATOT. A Hivatal a kérelemben foglaltaknak helyt ad és az Engedélyt módosítja az alábbiak szerint: 1054 Budapest, Bajcsy-Zsihnszky út 52. Tel.: +36 1 459 7777 * www.mekh.hu Ügyszám: Ügyintéző: Telefon: Fax: E-maii: FFAFO_2018/321-3 Tóbiás Tamás 06-1-459-7760 06-1-459-7660 foldqazfeluqvelet@mekh.hu FGAA053296M

Részletesebben

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7.

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: ES-1634/2005 ÜGYINTÉZİ: HORVÁTH KÁROLY TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7774 TELEFAX: 06-1-459-7764; 06-1-459-7770 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; horvathk@eh.gov.hu TÁRGY:

Részletesebben

Villamos energia kereskedelemre vonatkozó működési engedély

Villamos energia kereskedelemre vonatkozó működési engedély 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: ES-2153/02 ÜGYINTÉZŐ: DR. BALOGH LÁSZLÓ TELEFON: 06-1-459-7777, 06-1-459-7772 TELEFAX: 06-1-459-7766, 06-1-459-7770 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; baloghl@eh.gov.hu HATÁROZAT

Részletesebben

Biogázból villamosenergia: Megújuló energiák. a menetrendadás buktatói

Biogázból villamosenergia: Megújuló energiák. a menetrendadás buktatói Biogázból villamosenergia: a menetrendadás buktatói Szárszó Tibor Budapest 2012.11.27 Biogáz üzem Jogszabályok 2007. évi LXXXVI. törvény 9. (2) A megújuló energiaforrás, valamint a hulladék, mint energiaforrás

Részletesebben

Villamosenergia-kereskedelemi működési engedély

Villamosenergia-kereskedelemi működési engedély 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: ES-2397/ /2008 ÜGYINTÉZŐ: BAKONYI ATTILA TELEFON: +36-1-459-7777, +36-1-459-7764 TELEFAX: +36-1-459-7766, +36-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; bakonyia@eh.gov.hu

Részletesebben

Kötelező átvétel mennyiségének és időtartamának megállapítása

Kötelező átvétel mennyiségének és időtartamának megállapítása 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-361/ /2010 ÜGYINTÉZŐ: Bagi Attila TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7712 TELEFAX: 06-1-459-7764; 06-1-459-7767 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; bagia@eh.gov.hu TÁRGY:

Részletesebben

A Bátortrade Kft. 613/2006. számú határozattal kiadott kiserőművi összevont engedélyének 1. számú módosítása

A Bátortrade Kft. 613/2006. számú határozattal kiadott kiserőművi összevont engedélyének 1. számú módosítása 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-426/ /2010 Ügyintéző: Slenker Endre, Bagi Attila Telefon: 06-1-459-7777; 06-1-459-7773, 06-1-459-7711 Telefax: 06-1-459-7766; 06-1-459-7764 E-mail: eh@eh.gov.hu;

Részletesebben

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7.

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-20/ /09 ÜGYINTÉZŐ: Slenker Endre TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7773 TELEFAX: 06-1-459-7766; 06-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; slenkere@eh.gov.hu HATÁROZAT

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter 4/2011. (I. 31.) NFM rendelete a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzésérõl

A nemzeti fejlesztési miniszter 4/2011. (I. 31.) NFM rendelete a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzésérõl A nemzeti fejlesztési miniszter 4/2011. (I. 31.) NFM rendelete a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzésérõl A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 170. (2) bekezdés 1. pontjában

Részletesebben

Black start szimulátor alkalmazása a Paksi Atomerőműben

Black start szimulátor alkalmazása a Paksi Atomerőműben Black start szimulátor alkalmazása a Paksi Atomerőműben 2011 A Paksi Atomerőmű újra indítása teljes külső villamos hálózat vesztés esetén (black start) Egy igen összetett és erősen hurkolt villamos átviteli

Részletesebben

Az energiarendszerrel együttműködő fogyasztó a szabályozó szemével

Az energiarendszerrel együttműködő fogyasztó a szabályozó szemével Az energiarendszerrel együttműködő fogyasztó a szabályozó szemével III. BMF energetikai konferencia 2008. november 25. Dr. Grabner Péter osztályvezető Villamos Energia Engedélyezési és Felügyeleti Osztály

Részletesebben

HATÁROZATOT: a Jászapáti 2000. Mezőgazdasági Zrt. (a továbbiakban: Engedélyes) Jászapáti biogáz kiserőmű

HATÁROZATOT: a Jászapáti 2000. Mezőgazdasági Zrt. (a továbbiakban: Engedélyes) Jászapáti biogáz kiserőmű 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-601/ /2010 ÜGYINTÉZŐ: Slenker Endre; Bagi Attila, dr. Magyar Attila TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7773; 06-1-459-7711 TELEFAX: 06-1-459-7766; 06-1-459-7764

Részletesebben

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7.

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. Ügyszám: ES-1018/2006 ÜGYINTÉZİ: Horváth Károly TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7774 TELEFAX: 06-1-459-7766; 06-1-459-7764 E-mail: eh@eh.gov.hu; horvathk@eh.gov.hu TÁRGY:

Részletesebben

Bakonyi Bioenergia Erőműfejlesztő és Üzemeltető Kft. kiserőművi összevont engedély időbeli hatályának meghosszabbítása

Bakonyi Bioenergia Erőműfejlesztő és Üzemeltető Kft. kiserőművi összevont engedély időbeli hatályának meghosszabbítása 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-140/ /2010 ÜGYINTÉZŐ: SLENKER ENDRE; DR. MAGYAR ATTILA TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7773, 459-7767 TELEFAX: 06-1-459-7764; 06-1-459-7770 E-MAIL: eh@eh.gov.hu;

Részletesebben

Az átviteli hálózat távkezelése

Az átviteli hálózat távkezelése Az átviteli hálózat távkezelése MEE 20 éves a hazai alállomási számítógépes kezelés 2009.11.18. Bencsik Tibor MAVIR ZRt. üzemviteli igazgató 2 Távvezetékek nyomvonalhossza: 3.600 km Alállomások száma:

Részletesebben

A Kormány 391/2015. (XII. 11.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról

A Kormány 391/2015. (XII. 11.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány 391/2015. (XII. 11.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 170. (1) bekezdés 29. pontjában,

Részletesebben

Határozat száma: 272/2010. az ELMŰ Hálózati Kft. 541/2008. számon jóváhagyott elosztói üzletszabályzat módosításának jóváhagyása

Határozat száma: 272/2010. az ELMŰ Hálózati Kft. 541/2008. számon jóváhagyott elosztói üzletszabályzat módosításának jóváhagyása Ügyszám: FVO-276 (2010) Ügyintéző: Kecskeméti Ottó Fogyasztóvédelmi Osztály Telefon: 459-7741 Fax: 459-7739 E-mail: kecskemetio@eh.gov.hu Melléklet: 1 db Határozat száma: 272/2010. Tárgy: az ELMŰ Hálózati

Részletesebben

O ~99y0169 Hivatala. lmmányszám : ~"ezett: 1005 MÁJ 0 9. Tisztelt Elnök Asszony! módosító javaslatot

O ~99y0169 Hivatala. lmmányszám : ~ezett: 1005 MÁJ 0 9. Tisztelt Elnök Asszony! módosító javaslatot ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Dr. Szili Katalin asszonynak az Országgyűlés elnökének Helyben O ~99y0169 Hivatala lmmányszám : ~"ezett: 1005 MÁJ 0 9. Tisztelt Elnök Asszony! Módosító javaslat A Házszabály 94.

Részletesebben

Liberalizált villamosenergiapiac a feljogosított fogyasztók szemszögéből

Liberalizált villamosenergiapiac a feljogosított fogyasztók szemszögéből Liberalizált villamosenergiapiac a feljogosított fogyasztók szemszögéből Nagy Péter Menedzser KPMG Tanácsadó Kft. Budapest, Előszó témaválasztás indoklása Jelentős tapasztalatok a szakterületen - Piaci

Részletesebben

Az időjárásfüggő egységek integrációjának hatása a magyar villamosenergia-rendszerre

Az időjárásfüggő egységek integrációjának hatása a magyar villamosenergia-rendszerre 2 Az időjárásfüggő egységek integrációjának hatása a magyar villamosenergia-rendszerre Magyar Energetikai Társaság 3. Szakmai Klubdélután Balog Richárd Forrástervezési osztályvezető MAVIR ZRt. 2018. június

Részletesebben

2. melléklet A HATÁROZOTT IDEJŰ VILLAMOS ENERGIA ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS. Amely létrejött, egyrészről

2. melléklet A HATÁROZOTT IDEJŰ VILLAMOS ENERGIA ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS. Amely létrejött, egyrészről 2. melléklet A HATÁROZOTT IDEJŰ VILLAMOS ENERGIA ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS Amely létrejött, egyrészről ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. Székhelye: 1055 Budapest, Honvéd utca 20/A Cégjegyzékszáma: Cg. 01-10-045985

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A VILLAMOS ENERGIA ALÁGAZATOT ÉRINTŐ FELADATOKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A VILLAMOS ENERGIA ALÁGAZATOT ÉRINTŐ FELADATOKRÓL TÁJÉKOZTATÓ A VILLAMOS ENERGIA ALÁGAZATOT ÉRINTŐ FELADATOKRÓL Szolnoki Éva biztonsági vezető Jogszabályok A TANÁCS 2008/114/EK IRÁNYELVE az európai kritikus infrastruktúrák azonosításáról és kijelöléséről,

Részletesebben

A rendszerirányítás szerepe az energiastratégiában

A rendszerirányítás szerepe az energiastratégiában A rendszerirányítás szerepe az energiastratégiában Tihanyi Zoltán vezérigazgató-helyettes MAVIR ZRt. MESZ XXI. Országos Konferenciája Hódmezővásárhely, 2014.10.14. Tartalom A NES címszavai a villamos energiára,

Részletesebben

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7.

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: ES-4120/1/2007 ÜGYINTÉZİ: BAKONYI ATTILA TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7785 TELEFAX: 06-1-459-7766; 06-1- 459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; bakonyia@eh.gov.hu

Részletesebben

AZ IDŐJÁRÁSFÜGGŐ EGYSÉGEK INTEGRÁCIÓJÁNAK HATÁSA A MAGYAR VILLAMOS ENERGIA RENDSZERRE

AZ IDŐJÁRÁSFÜGGŐ EGYSÉGEK INTEGRÁCIÓJÁNAK HATÁSA A MAGYAR VILLAMOS ENERGIA RENDSZERRE AZ IDŐJÁRÁSFÜGGŐ EGYSÉGEK INTEGRÁCIÓJÁNAK HATÁSA A MAGYAR VILLAMOS ENERGIA RENDSZERRE Balog Richárd MAVIR ZRt. I. MMK Energetikai Fórum NAPERŐMŰ TERVEZŐK FÓRUMA 2018. május 30. Budapest I. MMK Energetikai

Részletesebben

Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel

Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel Okos hálózat, okos mérés konferencia 2012. március 21. Tárczy Péter Energin Kft. Miért aktuális?

Részletesebben

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7.

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-522/ /2009 ÜGYINTÉZŐ: Horváth Károly TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7774 TELEFAX: 06-1-459-7764; 06-1-459-7766 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; horvathk@eh.gov.hu

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet alkalmazási köre

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet alkalmazási köre A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének 7/2016. (X. 13.) MEKH rendelete a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak meghatározásának keretszabályairól

Részletesebben

HATÁROZATOT: (továbbiakban: Engedélyes) részére az alábbi feltételekkel

HATÁROZATOT: (továbbiakban: Engedélyes) részére az alábbi feltételekkel 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: ÜGYINTÉZŐ: ES-1961/02 SLENKER ENDRE TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7773 TELEFAX: 06-1-459-7766; 06-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; slenkere@eh.gov.hu HATÁROZAT

Részletesebben

Mit kell tudni a profil elszámolásról?

Mit kell tudni a profil elszámolásról? Mit kell tudni a profil elszámolásról? Dr. Grabner Péter (MEH) Petróczy Lajos A statisztikai elemzéssel készült fogyasztói villamosteljesítményigény görbe (profil) alapján mért fogyasztók köréről szóló

Részletesebben

HATÁROZATOT: a ENER-G Zrt. (a továbbiakban: Engedélyes) Veszprém Landfill kiserőmű

HATÁROZATOT: a ENER-G Zrt. (a továbbiakban: Engedélyes) Veszprém Landfill kiserőmű 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-427/ /09 ÜGYINTÉZŐ: Horváth Károly TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7774 TELEFAX: 06-1-459-7766; 06-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; horvathk@eh.gov.hu HATÁROZAT

Részletesebben

Tárgy: Az ABI /2011/H. számú határozat módosítása HATÁROZAT

Tárgy: Az ABI /2011/H. számú határozat módosítása HATÁROZAT Ügyszám: NAIH-4638-1/2012/H. Kérjük, válaszában hi vatkozzon iktatószámunkra! Tárgy: Az ABI-1642-9/2011/H. számú határozat módosítása HATÁROZAT A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi

Részletesebben

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST KÖZTÁRSASÁG TÉR 7.

MAGYAR ENERGIA HIVATAL 1081 BUDAPEST KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. 1081 BUDAPEST KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO- / /2010 ÜGYINTÉZŐ: DR. MATLÁK ZSUZSANNA, DR. MAGYAR ATTILA TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7772 TELEFAX: 06-1-459-7764; 06-1-459-7770 E-MAIL: eh@eh.gov.hu;

Részletesebben

Háztartási méretű kiserőművek és a villamos energia törvény keretei

Háztartási méretű kiserőművek és a villamos energia törvény keretei Háztartási méretű kiserőművek és a villamos energia törvény keretei Grabner Péter Magyar Energia Hivatal Absztrakt: A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény (a továbbiakban: VET) elfogadása

Részletesebben

DSO Adatelemzési osztály

DSO Adatelemzési osztály DSO Adatelemzési osztály Bodnár Roland 2017. október 05. Jogszabályi háttér, szabályzatok Villamosenergia törvény, VET Végrehajtási rendelet, VHR MAVIR Kereskedelmi szabályzat MAVIR Üzemi szabályzat Elosztói

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. a veszélyes tevékenység végzéséhez a katasztrófavédelmi engedélyt megadom.

H A T Á R O Z A T. a veszélyes tevékenység végzéséhez a katasztrófavédelmi engedélyt megadom. Szám: 35200/5212-27/2015. ált. Tárgy: engedély veszélyes tevékenység végzéséhez H A T Á R O Z A T Az IKR Agrár Kft. (székhelye: 2943 Bábolna IKR Park hrsz.:890, a továbbiakban: Üzemeltető) kérelmére, a

Részletesebben

91/2007. (XI. 20.) GKM rendelet

91/2007. (XI. 20.) GKM rendelet 91/2007. (XI. 20.) GKM rendelet a Magyar Energia Hivatal igazgatási szolgáltatási díjainak mértékéről, valamint az igazgatási szolgáltatási és a felügyeleti díj fizetésének szabályairól A villamos energiáról

Részletesebben

93/2004. (VII. 9.) GKM rendelet

93/2004. (VII. 9.) GKM rendelet 93/2004. (VII. 9.) GK rendelet az átvételi kötelezettség alá eső villamos energia átvételének szabályairól és árainak megállapításáról szóló 56/2002. (XII. 29.) GK rendelet módosításáról A villamos energiáról

Részletesebben

~~~::~:F ;!~~it-/ 0 t~

~~~::~:F ;!~~it-/ 0 t~ 1081 BUDAPEST, KözTARSASÁG TÉR 7. 1444 BUDAPEST, PF. 247. www.eh.gov.hu KöZPONTI TEL.: 459-7777 KöZPONTI FAX: 459-7766 E-MAIL: eh@eh.gov.hu Ügyszám: Ügyintéző: Telefon: Telefax: E-mail: FVO- 1735-J~ (2010)

Részletesebben

HATÁROZATOT: a Dalkia Energia Zrt. (továbbiakban: Engedélyes) Nyíregyházi gázmotoros kiserőmű

HATÁROZATOT: a Dalkia Energia Zrt. (továbbiakban: Engedélyes) Nyíregyházi gázmotoros kiserőmű 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-32/ /09 ÜGYINTÉZŐ: Slenker Endre TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7773 TELEFAX: 06-1-459-7766; 06-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; slenkere@eh.gov.hu HATÁROZAT

Részletesebben

HATÁROZATOT: a Pannon Kogen Energetikai Termelő Kft. (a továbbiakban: Engedélyes) Szekszárdi gázmotoros kiserőmű

HATÁROZATOT: a Pannon Kogen Energetikai Termelő Kft. (a továbbiakban: Engedélyes) Szekszárdi gázmotoros kiserőmű 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-521/ /2010 ÜGYINTÉZŐ: Slenker Endre; dr. Magyar Attila TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7773 TELEFAX: 06-1-459-7766; 06-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu;

Részletesebben

KAPACITÁSLEKÖTÉSI SZERZŐDÉS

KAPACITÁSLEKÖTÉSI SZERZŐDÉS KAPACITÁSLEKÖTÉSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zártkörűen Működő Részvénytársaság () Székhely: 9027 Győr, Puskás T. u. 37-39. Levelezési címe: Cégjegyzékszám: Adószáma:

Részletesebben

Magyar joganyagok - 7/2016. (X. 13.) MEKH rendelet - a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díj 1. oldal

Magyar joganyagok - 7/2016. (X. 13.) MEKH rendelet - a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díj 1. oldal Magyar joganyagok - 7/2016. (X. 13.) MEKH rendelet - a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díj 1. oldal 7/2016. (X. 13.) MEKH rendelet a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási

Részletesebben

Kúria Önkormányzati Tanácsának Köm.5020/2017/3. határozata

Kúria Önkormányzati Tanácsának Köm.5020/2017/3. határozata Hatály: 2017.XII.18. - Kúria Önkormányzati Tanácsának Köm.5020/2017/3. határozata Szabadkígyós Község Önkormányzat Képviselő-testülete törvényen alapuló jogalkotási kötelezettségének elmulasztásáról 1

Részletesebben

KÖZÉRDEKŰ ADATOK EGYEDI IGÉNYLÉSÉNEK RENDJE

KÖZÉRDEKŰ ADATOK EGYEDI IGÉNYLÉSÉNEK RENDJE KÖZÉRDEKŰ ADATOK EGYEDI IGÉNYLÉSÉNEK RENDJE A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 61. (1) bekezdése értelmében A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra,

Részletesebben

Töltőtelepítés, illetve üzemeltetés engedélyeztetési eljárás

Töltőtelepítés, illetve üzemeltetés engedélyeztetési eljárás Töltőtelepítés, illetve üzemeltetés engedélyeztetési eljárás Az alábbiakban összegyűjtöttük az elektromos gépjármű energiatárolójának villamos energiával történő töltésére alkalmas töltőállomás telepítésének,

Részletesebben

TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET. Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8.

TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET. Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8. TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8.b) SZERZŐDÉSSZEGŐ MAGATARTÁS FORMÁI FÖLDGÁZELOSZTÓ Nem értesíti

Részletesebben

16/2010. (IV. 28.) NFGM rendelet

16/2010. (IV. 28.) NFGM rendelet Hatály: 2010.XII.1. - 2015.V.31. 1. oldal 16/2010. (IV. 28.) NFGM rendelet a termékek megfelelőségének értékeléséhez kapcsolódó egyes ipari és kereskedelmi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Az

Részletesebben

A mezőgazdasági biogáz üzemek jogszabályi környezete, az engedélyezés eljárása

A mezőgazdasági biogáz üzemek jogszabályi környezete, az engedélyezés eljárása A mezőgazdasági biogáz üzemek jogszabályi környezete, az engedélyezés eljárása FARMAGAS Szakmai Továbbképzési Konferencia Kecskemét, 2010. szeptember 23. Dr. Lengyel Attila ügyvéd 2009/28 Megújuló Energia

Részletesebben

M7. számú melléklet MENETREND ALAPÚ VILLAMOSENERGIA KERESKEDELMI SZERZŐDÉS minta

M7. számú melléklet MENETREND ALAPÚ VILLAMOSENERGIA KERESKEDELMI SZERZŐDÉS minta GDF SUEZ Energia Holding Hungary Zrt. Villamosenergia-kereskedelmi Üzletszabályzat M7 Melléklet M7. számú melléklet MENETREND ALAPÚ VILLAMOSENERGIA KERESKEDELMI SZERZŐDÉS minta amely létrejött egyrészről

Részletesebben

Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.

Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. RENDSZERHASZNÁLATI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.) Székhely: 6724 Szeged, Pulcz u. 44. Levelezési címe:

Részletesebben

91/2007. (XI. 20.) GKM rendelet

91/2007. (XI. 20.) GKM rendelet A jogszabály mai napon hatályos állapota (2009.07.01.) 91/2007. (XI. 20.) GKM rendelet a Magyar Energia Hivatal igazgatási szolgáltatási díjainak mértékéről, valamint az igazgatási szolgáltatási és a felügyeleti

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

AZ ISD POWER Kft. 17/2003. számú határozattal kiadott villamos energia termelői működési engedélyének 5. számú módosítása

AZ ISD POWER Kft. 17/2003. számú határozattal kiadott villamos energia termelői működési engedélyének 5. számú módosítása 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-438/ /2010 Ügyintéző: Slenker Endre, Dr. Magyar Attila Telefon: 06-1-459-7777; 06-1-459-7773, 06-1-459-7767 Telefax: 06-1-459-7766; 06-1-459-7764 E-mail:

Részletesebben

Tárgy: Horvát-Magyar (HRHU) Open Season Szabálykönyv és a mellékletét képező Kapacitáslekötési Szerződésminta jóváhagyása

Tárgy: Horvát-Magyar (HRHU) Open Season Szabálykönyv és a mellékletét képező Kapacitáslekötési Szerződésminta jóváhagyása Ügyszám: FFAFO_2018/ 65-3 Ügyintéző: Tóbiás Tamás Telefon: +36 1 459 7660 E-mail: foldgazfelugyelet@mekh.hu HATÁROZAT SZÁMA: 552 /2018. Tárgy: Horvát-Magyar (HRHU) Open Season Szabálykönyv és a mellékletét

Részletesebben

1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út p. Te l.:

1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út p. Te l.: Magyar Energetikai és Közlllű-szabályozási Hivatal 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út p. Te l.: +36 1 4597777 www.mekh.hu =érjük,beadványában hivatkozzon ügyiratszámunkra! Ügyiratszám: VKEFFO _ 2017/2939-1

Részletesebben

Ügyiratszám: be/sfp-5122/2014. E-mail: bajusz.endre@mlsz.hu 6500

Ügyiratszám: be/sfp-5122/2014. E-mail: bajusz.endre@mlsz.hu 6500 Iktatószám: ki/jh01-5122/2014 Labdarúgás Utánpótlásáért Alapítvány Ügyiratszám: be/sfp-5122/2014 Baja Ügyintéző: dr. Bajúsz Endre Kocsis Pál utca 1/D. E-mail: bajusz.endre@mlsz.hu 6500 Tárgy: sportfejlesztési

Részletesebben

HATÁROZAT. jóváhagyja. Az Elnök a jogszabályból eredő módosítási kötelezettséggel összefüggésben a referenciaajánlat tartalmát az alábbiak szerint

HATÁROZAT. jóváhagyja. Az Elnök a jogszabályból eredő módosítási kötelezettséggel összefüggésben a referenciaajánlat tartalmát az alábbiak szerint Ügyiratszám: HF/33018-2/2012. Tárgy: a UPC Magyarország Kft. átengedési referenciaajánlatának jogszabályi kötelezettségből eredő módosítása Ügyintéző: dr. Nagy Attila Melléklet: - HATÁROZAT A Nemzeti Média-

Részletesebben

Villamosenergia-kereskedelmi működési engedély

Villamosenergia-kereskedelmi működési engedély ÜGYIRATSZÁM: VFEO-3638/ 2 /2019 ÜGYINTÉZŐ: BAKONYI ATTILA TELEFON: +36-1-459-7777, +36-1-459-7765 FAX: +36-1-459-7766, +36-1-459-7985 E-MAIL: mekh@mekh.hu; bakonyia@mekh.hu HATÁROZAT SZÁMA: H 2359/2019

Részletesebben

INFORMÁCIÓÁTADÁSI SZABÁLYZAT

INFORMÁCIÓÁTADÁSI SZABÁLYZAT INFORMÁCIÓÁTADÁSI SZABÁLYZAT NKM Áramszolgáltató Zrt. Villamos energia egyetemes szolgáltató 1 TARTALOM I. ÁLTALÁNOS RÉSZ AZ EGYÜTTMŰKÖDŐ SZERV ÉS AZ INFORMÁCIÓÁTADÁSI SZABÁLYZAT ALAPADATAI... 3 1. AZ

Részletesebben

HATÁROZAT SZÁMA: 30/2004.

HATÁROZAT SZÁMA: 30/2004. Ügyintéző: Szabó László Zsolt Telefon: 06-1-459-7757 Fax: 06-1-456-7760 E-mail: szabol@ehgovhu HATÁROZAT SZÁMA: 30/2004 Tárgy: Földgáz közüzemi szolgáltatás minimális minőségi követelményének és elvárt

Részletesebben

HATÁROZATOT: az Anna Grand Hotel Kft. (továbbiakban: Engedélyes) az Anna Grand Hotel gázmotoros kiserőmű

HATÁROZATOT: az Anna Grand Hotel Kft. (továbbiakban: Engedélyes) az Anna Grand Hotel gázmotoros kiserőmű 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO- / /2010 ÜGYINTÉZŐ: Slenker Endre, dr. Magyar Attila TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7773, 06-1-459-7767 TELEFAX: 06-1-459-7766; 06-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu;

Részletesebben

Ügyiratszám: be/sfp-6048/2014 Ügyintéző: dr. Bajúsz Endre Váci út 23-27. E-mail: bajusz.endre@mlsz.hu 1134

Ügyiratszám: be/sfp-6048/2014 Ügyintéző: dr. Bajúsz Endre Váci út 23-27. E-mail: bajusz.endre@mlsz.hu 1134 Iktatószám: ki/jh01-6048/2014 Fővárosi Vízművek Sport Kör Ügyiratszám: be/sfp-6048/2014 Budapest Ügyintéző: dr. Bajúsz Endre Váci út 23-27. E-mail: bajusz.endre@mlsz.hu 1134 Tárgy: sportfejlesztési program

Részletesebben

H A T Á R O Z A T O T

H A T Á R O Z A T O T Iktatószám: ki/jh01-00085/2017/mrsz Csanádi Kézilabda Sportiskola Sportegyesület Ügyszám: be/sfp-00085/2017/mrsz Budapest Ügyintéző: Kiss Tünde Albert utca 7 3 1 E-mail: kiss.tunde@hunvolley.hu 1119 Tárgy:

Részletesebben

Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat

Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat Iktatószám: Tárgy: BA/001/00495-0005/2017 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi

Részletesebben

Az okos mérés/smart metering rendszer. következtében. szempontjából

Az okos mérés/smart metering rendszer. következtében. szempontjából Az okos mérés/smart metering rendszer hazai energiapiacon i történő ő bevezetése következtében várható hatások a rendszerirányítás szempontjából Perjési Zsófia ETV-ERŐTERV Zrt. Gombos Géza MAVIR Zrt. Siófok,

Részletesebben