szolgáltatásaink

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "szolgáltatásaink"

Átírás

1 - - szolgáltatásaink

2 HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 4025 Debrecen, Vörösmarty utca Telefon: Web: Berettyóújfalui Iroda 4100 Berettyóújfalu, Kossuth u. 25. Telefon: Hajdúböszörményi Iroda 4220 Hajdúböszörmény, Kossuth u. 5. 1/9. Telefon: Hajdúnánási Iroda 4080 Hajdúnánás, Kossuth u. 3. Telefon: Hajdúszoboszlói Iroda 4200 Hajdúszoboszló, Hősök tere 3/c. Telefon: Püspökladányi Iroda 4150 Püspökladány, Bocskai utca 16. Telefon:

3 A gazdaság iránytűje A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) törvény által létrehozott köztestület, a megye üzleti közösségének önkéntes gazdasági önkormányzata, képviselője. A Debreceni Kereskedelmi és Iparkamara évi megalakításától fogva a gazdaság iránytűjeként áll a térség vállalkozóinak szolgálatában. Kamaránk a évi CXXI. a gazdasági kamarákról szóló törvény által előírt feladatok ellátása mellett széles körű gazdasági szakértői szolgáltatásokat nyújt részben térítésmentesen vagy díjfizetés ellenében önkéntes tagjaink és a regisztrált vállalkozások számára. Célunk, hogy érdekegyeztető, értékközvetítő tevékenységeinkkel, szolgáltatásainkkal hozzájáruljunk a tagok, a vállalkozó szervezetek valamint a megye és a régió gazdasági sikeréhez, az üzleti forgalom biztonságának és a tisztességes piaci magatartásnak érvényre juttatásához, továbbá tagjaink, a gazdasági tevékenységet folytató vállalkozók általános és együttes érdekképviseletének ellátásához, a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat és szakmai tanácsokat nyújtva számukra. A megyében öt területi irodánk működik, ezzel is erősítve a helyi vállalkozásokkal ápolt szoros kapcsolatokat.

4 Teret adunk rendezvényeinek Debrecen belvárosában található modern, A+ kategóriás irodaházunkban magas technikai felszereltséggel rendelkező, kényelmes és a legmagasabb üzleti igényeket is kielégítő tárgyalótermek bérelhetők szakmai előadások, üzleti találkozók megtartása céljából, legyen szó többnapos rendezvényről, vagy akár néhány órás megbeszélésről. 120 fős konferenciatermünk szemináriumok, konferenciák, vizsgák megrendezésére nyújt lehetőséget: beépített ruhatár, projektoros kivetítés, egyidejűleg három nyelven történő tolmácsolásra alkalmas fülke, 120 fős szavazó rendszer, wifi és kábeles internet elérési lehetőség, modern hangosítási rendszer, 2 LED televízió, flipchart szolgálja a rendezvény sikeres lebonyolítását. Vállalkozói fórumoknak, üzleti megbeszéléseknek szolgálhat méltó helyszínül 72 fős termünk, amely igény szerint két 36 fős teremmé szekcionálható. Itt is beépített ruhatár, projektoros kivetítés, wifi és kábeles internet elérési lehetőség, 2 LCD televízió, modern hangosítási rendszer és flipchart áll a rendezvény szervezőinek rendelkezésére. Üzleti találkozók megtartására, külföldi delegációk fogadására ajánljuk 20 fős tárgyalótermünket, mely az elegáns környezet mellett a tárgyalásokhoz megfelelő technikai felszereltséget is biztosít (projektoros kivetítés, wifi és kábeles internet elérési lehetőség, LCD televízió). rendezveny@hbkik.hu

5 Alapszolgáltatásaink A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapszolgáltatásaiba a törvény által előírt, térítésmentes valamint díjköteles szolgáltatások tartoznak. Térítésmentes alapszolgáltatásainkat a kamarai közfeladatok ellátása keretében díjmentesen nyújtjuk minden a törvény által előírt kamarai hozzájárulás befizetésének eleget tevő vállalkozó szervezet számára. Térítésmentes alapszolgáltatásaink: Tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, az érintett szakhatóságok bevonásával Üzleti partner keresés az Export Directory, az EEN és az Üzlet@Hálón online adatbázisok segítségével. Pályázatfigyelés pályázati és kamarai rendezvényfigyelő online adatbázis segítségével. Békéltető Testület működtetése a fogyasztói jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezésére. Etikai Bizottság a vállalkozásokkal kapcsolatos etikai ügyek vizsgálatára. Díjköteles alapszolgáltatásaink: Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ): évi XXXIV. törvény alapján az építészeti-műszaki tervezési, építési és kivitelezési szerződések teljesítéséből fakadó viták ügyében tud eljárni. Okmányhitelesítés: ATA Carnet, származási bizonyítványok, konzuli számlák, kereskedelmi számlák hitelesítése, vis maior igazolások kibocsátása. Okmányok kitöltése (ATA, származási bizonyítvány stb.). Tudta? Önkéntes kamarai tagok számára jelentős kedvezményeket biztosítunk az okmányhitelesítési díjakból! Akár már egy garnitúra származási bizonyítvány igénylésekor megtakaríthatja az éves kamarai tagdíj felét!

6 Az önkéntes tagság előnyei Az önkéntes kamarai tagság számos előnnyel jár. A kamarai tag részt vehet a kamarai küldöttek megválasztásában, tanácskozási, szavazati valamint javaslattételi jogával élhet a kamarai tagozatának ülésén, tisztséget viselhet a kamarában. Ezen kívül számos kamarai különszolgáltatásunkat térítésmentesen, vagy jelentős kedvezménnyel veheti igénybe. Tudta Ön, hogy: a kamarai hozzájárulás összege levonható a tagdíjból? jelentős kedvezményekhez juthat az okmányhitelesítési (származási bizonyítvány, ATA Carnet) díjakból és az óvadék összegéből? a Széchenyi Kártya ügyintézést térítésmentesen végezzük tagjaink számára? szakmai kollégiumokat szervezünk és működtetünk térítésmentesen? aktív támogatást nyújtunk a külpiacra jutás elősegítése terén? kedvezményes részvételi díjakat kínálunk Önnek az általunk szervezett bel- és külföldi üzleti találkozókra? hazai és nemzetközi vásárokon, kiállításokon kamarai támogatással csökkentett, eseti díjszabással vehet részt? igény esetén díjmentesen végezzük a kül- és belföldi ajánlatok rendszeres figyelését és továbbítását? térítésmentesen szervezünk szakmai előadásokat, konferenciákat?

7 Jogok és kötelezettségek Az évi CXXI. a gazdasági kamarákról szóló törvény módosítása* alapján kötelezettségeket és jogokat fogalmaz meg mind a gazdálkodó szervezetek, mind a gazdasági kamarák irányában. A gazdálkodó szervezetek (egyéni és társas vállalkozások) kötelesek: kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni a kamarai közfeladatok ellátásához évente kamarai hozzájárulást (tárgyév március 31-éig) megfizetni a kamarai nyilvántartást vezető területi kamara részére Tudta? Önkéntes kamarai tagok a hozzájárulás összegét levonhatják a tagdíjból! A kamara köteles: igazolás kibocsájtásával elismerni a kamarai hozzájárulás megfizetését térítésmentesen a törvényben meghatározott szolgáltatásokat nyújtani a gazdálkodó szervezetek számára (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés). *A törvénymódosítás nem érinti az agráriumot. A magánállatorvosi, az ügyvédi, az egyéni szabadalmi ügyvivői, a közjegyzői és az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet folytatók szintén nem kötelesek nyilvántartásba vételüket kezdeményezni.

8 Építőipari kivitelezői névjegyzék Az építőipari kivitelező vállalkozások bejelentési kötelezettséggel tartoznak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara irányába is. Minden vállalkozó kivitelezői tevékenységet folytatni kívánó vállalkozás és egyéni vállalkozó köteles az erre irányuló szándékát a vállalkozó kivitelezői névjegyzéket vezető Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához bejelenteni. A kivitelezői tevékenységüket megkezdő vállalkozások a kivitelezői tevékenység megkezdését követő, legkésőbb 5 munkanapon belül kötelesek a névjegyzékbe történő felvételüket az MKIKnál kezdeményezni. A bejelentés történhet elektronikusan, postai úton vagy személyesen ez utóbbi esetben az adatlapot benyújthatják valamennyi megyei kereskedelmi és iparkamara ügyfélszolgálatán. A benyújtott kérelmek csak az igazgatási szolgáltatási díj az MKIK elkülönített számláján történő jóváírását követően bírálhatók el. A kérelem befogadásáról, illetve a nyilvántartásba vételről a nyilvántartási szám közlésével az MKIK Építésügyi Regisztrációs Irodája írásbeli értesítést küld. A bejelentő által közölt, a nyilvántartásban szereplő adatok valódiságát mind az építésfelügyeleti hatóság, mind az MKIK, valamint a területi kereskedelmi és iparkamarák ellenőrizhetik. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános feltételeiről szóló törvény szerint ellenőrzi a vállalkozói építőipari tevékenység folytatására való jogosultságot. A vállalkozó kivitelezők nyilvántartása részét képezi azon szolgáltatóknak a névjegyzéke, amelyeknek az építésfelügyeleti hatóság, vagy a nyilvántartásból való törlésével az MKIK jogerősen megtiltotta a vállalkozó kivitelezői tevékenység folytatását.

9 Tagozatok, szakmai kollégiumok A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarán belül számos tagozat, szakmai kollégium és szakmai klub működik. A tagozatok gazdasági szolgáltatói, ipari, kereskedelmi, kézműves, nagyvállalkozói részt vesznek a kamarai választások előkészítésében. Küldötteket jelölnek, majd a választás is tagozatokban történik. Minden kamarai tag gazdálkodó szervezet valamelyik tagozathoz tartozik, közülük választják meg a kamarai küldötteket. A szakmai kollégiumokat az adott gazdasági területen meghatározó szerepet betöltő kamarai tagok hozzák létre, szakmai tevékenységük elősegítése, a szakterületük aktuális kérdéseinek megvitatása, közös platform alakítása és érdekeik hatékony érvényesítése céljából. Tevékenységük kiterjed a szakmai kollégiumokat közvetlenül érintő jogszabálytervezetek, jogszabályok véleményezésére, módosítási javaslatok készítésére, valamint az adott szakterületen működő egyéb szakmai szervezetekkel való kapcsolattartásra is. A szakmai kollégiumokhoz az azonos szakmához tartozó tevékenységet folytató kamarai tagok szabadon csatlakozhatnak. Kamaránkban építőipari, gépipari, munkavédelmi, turisztikai és vendéglátóipari, kézműves és lakberendezők szakmai kollégiuma járul hozzá tevékenységével a vállalkozói közösség fejlődéséhez. Tudta? Önkéntes kamarai tagok számára térítésmentesen nyújtjuk ezt a szolgáltatást! A szakmai klubok a kamarai tagok önkéntes elhatározásán alapuló, egyfajta szakértői közösségek, melyek keretében az adott szakma kérdéseiről, aktualitásairól a tagok klub jelleggel konzultálhatnak, kicserélhetik tapasztalataikat, észrevételezhetik, véleményezhetik, értelmezhetik a szakmát érintő jogszabályokat. A szakmai klubok keretében meghívott előadók, szakértők bevonásával a klubtagok bővíthetik szakmai ismereteiket, kapcsolatrendszerüket. Jelenleg gazdasági vezetők klubja, HR-klub és kamarai üzleti klub működik kamaránkban.

10 Gazdaságfejlesztés, innováció A térség dinamikusan fejlődő gazdaságának további élénkítése, a tőkevonzó képesség, a kkv-k termelékenységének és hatékonyságának jelentős növelése ezek azok a területek, amelyeknél alapvető feltétel az innováció és a technológiai fejlesztések támogatása. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara számára kulcsfeladat a vállalkozások versenyképességi és érvényesülési feltételeinek javítása. Gazdasági vezetői klub: a Klub tagjai által meghatározott témakörökben Jogszabályfigyelés, tájékoztatás: igény esetén a vállalkozásokat érintő jogszabályok változásaival kapcsolatos tájékoztatás. az MKIK részéről érkező jogszabályváltozások továbbítása a vállalkozások részére. Iparjogvédelmi, szellemi tulajdonvédelemi általános szakmai konzultáció: segítségnyújtás és általános tanácsadás, leírások, kiadványok, bejelentési lapok átadása. információ az oltalmi formákról, az oltalmazás feltételeiről, egyedi esetekben oltalmi formák vizsgálata, szabadalomhasznosítás lehetőségei. információnyújtás szabadalmi ügyvivőkről. Pályázati lehetőségek figyelése: a megjelenő gazdaságfejlesztési pályázatok nyomon követése és kiküldése a megyei vállalkozók részére. igény esetén a vállalkozások fejlesztési elképzeléseihez, terveihez igazodó szűrés az aktuális pályázati kiírásokból. Tudta? Önkéntes kamarai tagok számára térítésmentesen nyújtjuk ezt a szolgáltatást! Konjunktúra felmérés: az MKIK GVI gazdasági helyzetfelmérő kérdőív kiküldése, beérkező válaszok begyűjtése, a kutatási eredmények tájékoztató anyagának kiküldése a felmérésben résztvevő vállalkozók részére.

11 Enterprise Europe Network Az Enterprise Europe Network az Európai Unió egyetlen vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó hálózata, melynek elsődleges célja, hogy elősegítse a kis- és középvállalkozások nemzetközi kapcsolatainak bővítését, valamint a közös piac kínálta lehetőségek megismertetését. A hálózat közel 600 európai üzletfejlesztéssel foglalkozó szervezetet fog össze, több mint 60 országban. Üzletfejlesztési tanácsadás: cégre szabott tanácsadás személyesen, ben vagy telefonon az Enterprise Europe Network tanácsadóinak segítségével. Külpiaci tevékenységet támogató általános gazdasági, kulturális tájékoztatás, piaci információk beszerzése, szakmai kérdésekben illetékes intézmények megkeresése, ajánlása. A felmért igények, tervek alapján a külpiacra jutást segítő vagy a külpiaci jelenlétet erősítő egyedi cselekvési terv meghatározásában való segítségnyújtás. Exportpiaci információk nyújtása. Nemzetközi rendezvények szakkiállítások, konferenciák, képzések, üzletember találkozók, szakmai tanulmányutak szervezése. Nemzetközi tenderfigyelés. Exportösztönzési programok, pályázatok. Klaszterek és konzorciális együttműködések. Külföldi, belföldi üzleti ajánlatok közvetítése a vállalkozók részére: hiteles, aktuális üzleti ajánlatok, lehetőségek közreadása, továbbítása. hozzáférés biztosítása a kamaránknál megjelenő üzleti ajánlatokhoz. Megyei vállalkozók üzleti ajánlatainak közvetítése külföldre: vállalkozóink üzleti ajánlatainak eljuttatása kereskedelmi képviseletekhez, kamarákhoz. szakmai előadások, konferenciák szervezése a gazdaság szereplőit érintő témakörökben.

12 Üzleti találkozók szervezése Magyarországon és külföldön: belföldi és külföldi vállalkozások közötti üzleti találkozók szervezése, céges bemutatók, üzleti megbeszélések szervezése belföldön. megyei cégek, vállalkozások részére üzleti találkozók szervezése külföldön, vásár-, kiállítás-, vagy üzemlátogatással egybekötve. Hazai és nemzetközi vásárokon, kiállításokon való részvétel: nemzetközi vásárokon, kiállításokon kiállítóként való megjelenés elősegítése (helyi és országos kamarai, valamint társszervezeti szervezésben). Üzleti partnerek keresése: az Enterprise Europe Network partnerkereső adatbázisában megtalálható nemzetközi üzleti ajánlatok kiközvetítése a megye vállalkozói részére. A beérkező érdeklődések nyomon követése, az együttműködés elősegítése. Exportpiaci információk. Nemzetközi rendezvények: szakkiállítások, konferenciák, képzések, üzletember találkozók, szakmai tanulmányutak. Saját cégprofil feltöltése az Enterprise Europe Network adatbázisába: a vállalkozás egyedi, angol nyelvű bemutatkozó anyagának (üzleti vagy technológiai profiljának) feltöltése az Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat által működtetett adatbázisba. Innovációs tanácsadás: az IMP3rove elemző program segítségével a vállalkozás innovációs potenciáljának felmérése, a fejlesztési területek meghatározása, az elemzés eredményeinek átadása. Scale-up tanácsadás: az Enterprise Europe Network a ScaleMeUpHungary projekt ( Support young innovative companies scaling-up their activities in the Single Market ) segítségével támogatja gyors növekedési és innovációs potenciállal rendelkező kkv-kat, a nemzetközi versenyképességük és hálózatosodásuk elősegítése céljából. KAM szolgáltatás: kkv Eszköz kedvezményezettként a vállalkozás jogosult egy regionális kapcsolattartó segítségére, speciális innovációs szolgáltatás igénybevételére. A kapcsolattartó, a projekt célkitűzései ismeretében, segíti a vállalkozást az elnyert támogatás optimális felhasználásban, valamint a program keretein belül elérhető szolgáltatások kiválasztásában, igénybevételében. Az Európai Bizottság felkérésére, hazánkban, az Enterprise Europe Network munkatársai töltik be az innovációs tanácsadói szerepet. Hírlevél: az Enterprise Europe Network hálózat tagjai számára hírlevél kiküldése az aktuális hírekről, pályázati lehetőségekről, üzletember-találkozókról és szakmai utazásokról, tréningekről.

13 ATA igazolvány Az ATA igazolvány a vállalkozások külpiaci megjelenését, külpiaci tevékenységét könnyíti meg. Az ATA igazolvány (Admission Temporaire/Temporary Admission) egy olyan, már több mint 50 éve sikeresen használt nemzetközi vámokmány, amely jelentősen leegyszerűsíti az áruk harmadik országba történő ideiglenes bevitelét. Az ATA igazolvány használatával Ön pénzt, időt és fáradságot takaríthat meg! Az ATA igazolvány lehetővé teszi, hogy Ön az érvényességi időn belül akár több alkalommal is beszállítsa a termékét egy vagy több, az igazolványt elfogadó külföldi országba anélkül, hogy a normál ideiglenes beviteli eljárásban általában szokásos vámbiztosítékot a külföldi vámhatóság számára megfizetné. Az ATA igazolvány kiváltásával az Ön költségei előre kalkulálhatók, hiszen a kamarai költségeken felül, az igazolvány szabályos használata esetén, további összegekkel (pl. beviteli vám, adó, egyéb illeték) már nem kell számolnia az igazolványt elfogadó beviteli vagy tranzitországokban. Az ATA igazolvány gördülékennyé teszi a határátlépést, hiszen Önnek az utazása során ugyanazt a már előre kitöltött vámokmányt kell benyújtania minden elfogadó országban, minden vámkezelésnél. Az ATA igazolvány kiváltása rövid időt vesz igénybe, használata egyszerű. Az ATA igazolványt magánszemélyek és vállalkozások egyaránt használhatják. Az ATA igazolvány árujegyzékében felsorolt árukra az érvényességi időn belül akár több alkalommal és részszállítmányonként is kezdeményezhető ideiglenes beviteli, kiviteli vagy árutovábbítási vámeljárás. Milyen áruk szállíthatók az ATA igazolvánnyal? Olyan áruk széles köre, amelyeket kiállításon, vásáron, bemutatón történő használatra, szakmai felszerelésként*, sportcélokra, oktatási, tudományos és kulturális céllal, személyes használati tárgyként, stb. ideiglenesen szállítanak ki az Európai Unió vámterületéről, és változatlan állapotban, újra-behozatalra szánnak. Tudta? Önkéntes kamarai tagok számára jelentős kedvezményt nyújtunk az ATA Carnet díjakból! *szakmai felszerelés alatt kizárólag a vámegyezményekben szereplő árukat lehet figyelembe venni.

14 Származási bizonyítványok Kamaránk alapszolgáltatásai közé tartozik az export ügyletek lebonyolításához szükséges általános származási bizonyítványok kiállítása a közös agrárpolitika hatálya alá nem tartozó termékek vonatkozásában *, és a kereskedelmi számlák hitelesítése is. Az általános származási bizonyítványok: harmadik országban történő vámkezeléshez (legnagyobb kedvezmény elve alapján), nem tarifális intézkedések (antidömping intézkedések, védőintézkedések, mennyiségi korlátozások, külkereskedelmi statisztikák) céljából, különböző pályázatok és exporthitel finanszírozás, exporthitel biztosítás céljára használhatók fel. A származási bizonyítvány szükségességét a rendeltetési ország határozza meg. A származási bizonyítvány hitelesítéséhez szükséges dokumentumok: export számla kérelem és nyilatkozat a származási bizonyítvány kibocsátásáról aláírási címpéldány, meghatalmazás a származást alátámasztó dokumentum (gyártói nyilatkozat, beszállítói nyilatkozat, másik hiteles származási bizonyítvány, egyéb a származást megerősítő dokumentum, stb.) ennek hiányában nem bocsátható ki származási bizonyítvány. Kereskedelmi számlák hitelesítése Kamaránk végzi a külföldi partner által kért kereskedelmi számla, valamint az árut kísérő egyéb kereskedelmi dokumentumok (pl: fuvarlevél, állategészségügyi bizonyítvány, minőségtanúsítvány, stb.) hitelesítését, az export ügylet lebonyolításához. Tudta? Önkéntes kamarai tagok számára jelentős kedvezményt nyújtunk a származási bizonyítványok kiállítási és a kereskedelmi számlák hitelesítési díjaiból! * a közös agrárpolitika (KAP) hatálya alá tartozó termékek esetében az agrárgazdasági kamarák állítanak ki származási bizonyítványt.

15 Széchenyi Kártya ügyintézés A Széchenyi Kártya Program keretében a legalább egy éve működő mikro-, kis- és középvállalkozások részére minden eddiginél alacsonyabb kamattal már hat hiteltermék akár egymással kombinálva is igényelhető.* Széchenyi Kártya Folyószámlahitel: likviditási problémák áthidalására. Agrár Széchenyi Kártya a mezőgazdasági szektorban dolgozó egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók (családi gazdaság vezetője), erdőbirtokossági társulatok, gazdasági társaságok, egyéni cégek, illetve szövetkezetek részére. Széchenyi Forgóeszközhitel: hosszabb futamidejű (akár 36 hó) hitel elsősorban árukészletek, alapanyagok beszerzésének finanszírozására szolgál. Széchenyi Beruházási Hitel: ingatlan építésre, új vagy használt eszköz-, gépbeszerzésére. Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel: elnyert uniós pályázatokhoz szükséges önrész kiegészítésére. Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel: gyors hozzájutás a már elnyert uniós forrásokhoz. Kamaránk a Széchenyi Kártya Program hiteleinek igénylése keretében végzi a hitelkérelem előkészítését, formai és kizáró feltételek egy részének ellenőrzését, valamint a hiteltermékekhez kapcsolódóan tanácsadással áll rendelkezésre. Tudta? Önkéntes kamarai tagok számára térítésmentesen nyújtjuk ezt a szolgáltatást! * A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Széchenyi Kártya Program működtetését jogszabály alapján végző kezelő szervének a KAVOSZ Zrt.-nek a megbízása alapján jár el. További részletek a weboldalon.

16 Békéltető Testület A hazai általános békéltető testület ingyenesen igénybe vehető és az ország egész területén hozzáférhető vitarendezési fórum, a megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamara mellett működő független testület. Hatáskörébe tartozik a fogyasztó és a vállalkozás közötti, a termék minőségével, biztonságosságával, a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, a szolgáltatás minőségével, továbbá a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügy bírósági eljáráson kívüli rendezése. Feladata, hogy megkísérelje a fogyasztói jogvita rendezése céljából egyezség létrehozását a felek között, ennek eredménytelensége esetén az ügyben döntést hoz a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének biztosítása érdekében. A békéltető testület a fogyasztó vagy a vállalkozás kérésére tanácsot ad a fogyasztót megillető jogokkal és a fogyasztót terhelő kötelezettségekkel, valamint a békéltető eljárással kapcsolatban. Az eljárást természetes személyek, civil szerezetek, egyházak, társasházak, lakásszövetkezetek, mikro-, kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, amennyiben az adott ügyben fogyasztói minőségükben jártak el, azaz nem elsősorban szakmai vagy üzleti tevékenységük végzése körében vették igénybe a szolgáltatást vagy vásárolták az árut. A Békéltető Testület a panaszbeadványokat a csatolt iratok alapján, valamint személyes meghallgatás, illetve kivételesen írásbeli eljárás során dönti el. A Békéltető Testület eljárása megindításának feltétele, hogy a fogyasztó, azaz a vevő illetve az adott szolgáltatást igénybe vevő az érintett gazdálkodó szervezettel közvetlenül megkísérelje a panaszügy rendezését. A közvetlen rendezés sikertelensége esetén adható be az írásbeli kérelem a fogyasztó lakó- vagy tartózkodási helye szerint területileg illetékes békéltető testülethez. Az eljárás menetéről, a további tudnivalókról a és a hbmbekeltetes.hu weboldal nyújt tájékoztatást. bekelteto@hbkik.hu

17 Oktatás, szakképzés A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jelentős szerepet vállal a szakképzés, gyakorlati oktatás magasabb színvonalú megvalósításában, a pályaorientációban, és a szakma legjobbjainak versenyével is a jövő nemzedékét támogatjuk. A térség gazdaságának növekedésében a versenyképes munkaerő biztosítása kulcsszerepet játszik, ezért a szakképzés fejlesztése és a korszerű gyakorlati oktatóhelyek növelésére kiemelt figyelmet fordítunk. Tanulószerződéses tanácsadó rendszer: tanulószerződések, együttműködési megállapodások ellenőrzése, ellenjegyzése, nyilvántartásba vétele. kapcsolattartás a gyakorlati képzőhelyekkel és iskolákkal. igényfelmérés tanulószerződés kötésével kapcsolatban. Tájékoztatás, konzultáció: tanulószerződéssel, együttműködési megállapodással, szakképzési hozzájárulással, egyéb, oktatással, képzéssel, pályaorientációval kapcsolatos témákban. Mesterképzéssel kapcsolatos tanácsadás: tájékoztatás, nyilvántartás. Mesterképzés és vizsgáztatás szervezése, lebonyolítása. Szintvizsgák szervezése annak mérésére, hogy a tanuló alkalmas-e irányítással vállalati gyakorlati képzésben való részvételre. szakkepzes@hbkik.hu

18 Gyakorlati képzőhelyek bevezető és köztes ellenőrzése a gyakorlati oktatásba belépő és résztvevő gazdálkodó szervezeteknél, hogy rendelkeznek-e a képzéshez szükséges személyi és tárgyi feltételekkel. Pályaorientáció: tanácsadás, személyes és kiscsoportos, önismereti tesztek. Üzemlátogatások szervezése tanulók részére, tájékoztatás a szakképzésről szülői értekezleten, osztályfőnöki órán, nyári tábor és egyéb pályaorientációs rendezvény szervezése. Szakmai záróvizsga-delegálás: a kamara által gondozott 124 szakmában elnöki és tagi delegálás, megbízás, szakmai vizsgabizottsági tagi pályáztatás, tanácsadás, továbbképzés. Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság szolgáltatásai: gazdálkodó szervezetek érdekér- vényesítése megyei szinten, munkaerőpiaci igények felmérése, figyelembe vétele, javaslatok továbbítása. Országos szakmai versenyek szervezése: írásbeli elődöntők szervezése megyei szinten. Szakma Sztár Fesztiválra látogatás szervezése: diákok buszos utaztatása, ellátása. Szakértői névjegyzékbe szakmai vizsgabizottsági, szintvizsga elnöki, gyakorlati képzőhely ellenőri, valamint mestervizsga-bizottsági tagi és elnöki névjegyzék kialakítása, frissítése. Szakértői továbbképzés: tréningek, szakmai továbbképzések, pedagógiai felkészítés szervezése a névjegyzékben szereplő szakértők, érdeklődők számára. Okmányok, igazolások: HBKIK által kiadott okmányok hitelesítése, elveszett okmányok pótlása; igazolás, támogatói nyilatkozat kiadása (például pályázatokhoz). Szakképzési témájú rendezvények szervezése. szakkepzes@hbkik.hu

19 Beszéljenek a számok! VÁLLALKOZÁSOK, SZOLGÁLTATÁSOK regisztrált vállalkozás; építőipari kivitelezői nyilvántartásba regisztrált vállalkozás; millió Ft kihelyezett hitelállomány vállalkozás részére a Széchenyi Kártya Program keretében; ATA Carnet igazolvány kiadása áruk 77 országba történő ideiglenes beviteléhez; származási bizonyítvány hitelesítés, igazolás kiadása; telefonos, elektronikus levélben történő és személyes megkeresés ügyfélszolgálati csatornáinkon. SZAKKÉPZÉS tanulószerződés, együttműködési megállapodás, képzőhely-látogatás, képzőhely-ellenőrzés; 846 iskolalátogatás; tanácsadás; szintvizsgázott tanuló, lejelentett szakmai vizsgázó; 818 mestervizsgázott szakember, szakmai versenyeken tanuló vett részt. BÉKÉLTETŐ TESTÜLET 1848 ügy: 987 termékkel, 861 szolgáltatással kapcsolatos panasz; 324 egyezséggel végződött békéltetés. ENTERPRISE EUROPE NETWORK 315 rendezvény 9100 résztvevővel, 800 nemzetközi tárgyalás, 87 sikeres tárgyalás és üzletkötés, 2500 üzletfejlesztési tanácsadás. JELEN VAGYUNK 43 főállású, magasan képzett kamarai munkatárs; m 2 -es debreceni székház, bérelhető konferencia- és tárgyalótermek 219 m 2 -en, inkubátorházak 926 m 2 -en; 5 területi iroda, 6 területi szervezet. GAZDASÁGFEJLESZTÉS, INNOVÁCIÓ PLATO Program: 120 kisvállalkozó, 9 keresztapa nagyvállalat, 7 Plato csoport; Imp3rove innovációs tanácsadás 22 vállalkozás számára; 16 nemzetközi projekt.

20 Rólunk mondták... Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a rendezvényünk helyszíni előkészítésében és lebonyolításában nyújtott segítségükért. A helyszín a megjelent 110 fős hallgatóság számára ideális volt, a berendezés és az épület nagyon modern, hangulatos és jól felszerelt. Szalai Levente ügyvezető igazgató ÉMSZ Szoros együttműködést alakítottunk ki a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a Debreceni Egyetemmel, amely kiterjed a helyi ipar fejlesztésére, az innováció és az oktatás területére is. Orbán Gábor vezérigazgató Richter Gedeon Nyrt. Az Enterprise Europe Network adta lehetőségek utat jelentenek az üzleti sikerekhez. A hálózat a versenyképesebbé válást, a nemzetközi szintre lépést célzó vállalkozások által megfogalmazott kívánalmakra, kérdésekre ad időben, nagyszerű választ! Dr. Sutka Sándor elnök Pannon Guard Zrt. Nagy segítség volt számomra a Plato, amikor mélyponton volt a vállalkozásom. Másoknak is csak ajánlani tudom a részvételt. Juhász István üzletvezető Juhász és Kurucz Bt. Komoly eredményekről tudok beszámolni a kamarával közösen szervezett beszállítói roadshow kapcsán. Több mint 130 vállalkozót sikerült megszólítani, mintegy félszáz vállalkozással sikerült fehér asztal mellett egyeztetni az elképzeléseket. Pascal Männche ügyvezető igazgató Krones Hungary Kft. A Plato sokat segít a szervezettségi hiányosságok és az ismerethiány pótlásában. A nagyvállalatok és a nagyvállalati környezetben tapasztalt trénerek sokat tudtak segíteni ezen a téren. T. Tóth Tibor kereskedelmi vezető Hungaroferro Kft. Az Enterprise Europe Network segített abban, hogy megtegyük az első lépéseket az olasz piac felé egy milánói konferencia kapcsán szervezett B2B tárgyaláson. Bántó Ruben operatív igazgató Electromega Kft.

21 HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Kiadja: Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 4025 Debrecen, Vörösmarty utca Telefon: Web: Felelős kiadó: Miklóssy Ferenc elnök és Dr. Skultéti Éva főtitkár Fotók: Kapcsolat: pexels.com és HBKIK archívum augusztus

SZOLGÁLTATÁSI JEGYZÉK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

SZOLGÁLTATÁSI JEGYZÉK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZOLGÁLTATÁSI JEGYZÉK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 2017 Szolgáltatási jegyzék: Azon szolgáltatások listája, melyet kamaránk részben térítésmentesen vagy díjfizetés ellenében nyújt

Részletesebben

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozói pályázati lehetőségek Zalaszentgrót, 2015. május 21. Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 1995. január 9-én

Részletesebben

SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KÖFOP A CSONGRÁD MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZEREPE A MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN

SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KÖFOP A CSONGRÁD MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZEREPE A MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KÖFOP-3.3.3-15-2016-00001 A CSONGRÁD MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZEREPE A MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN A KAMARÁRÓL Gazdasági önkormányzat Köztestületi funkció - kamarai

Részletesebben

A kamarai hálózat szerepe a KKV-k sikeres forráslehívásának támogatásában a 2014-2020- as programozási időszakban

A kamarai hálózat szerepe a KKV-k sikeres forráslehívásának támogatásában a 2014-2020- as programozási időszakban A kamarai hálózat szerepe a KKV-k sikeres forráslehívásának támogatásában a 2014-2020- as programozási időszakban Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna CSMKIK titkár Kamara szerepe köztestületi funkció, kamarai

Részletesebben

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóság tevékenységének bemutatása 2017.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóság tevékenységének bemutatása 2017. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóság tevékenységének bemutatása 2017. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaráról 2012. évi CXXVI. Törvény -> 2013. március 28-án megalakult a Magyar Agrár-,

Részletesebben

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évi szakmai tevékenysége

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évi szakmai tevékenysége A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2010. évi szakmai tevékenysége Tordai Péter elnök 2011.05.27. I. A kamarák 2010. évi működésének fő befolyásoló tényezői voltak: Tovább csökkent a kamarai taglétszám

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZOLGÁLTATÁSAI

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZOLGÁLTATÁSAI Kamarai intézményi szolgáltatások 1. Helyi kamarai szervezet működtetése tagdíj ellenében térítésmentes Dr. Kissné Dr. 2. Szakmai kollégium működtetése tagdíj ellenében térítésmentes Dr. Kissné Dr., 3.

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZOLGÁLTATÁSAI

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZOLGÁLTATÁSAI Kamarai intézményi szolgáltatások 1. Helyi kamarai szervezet működtetése Tóth Edina 2. Szakmai kollégium működtetése Dr. Kiss Attila,, Nagyné Nagy Edit, Tóth Edina 3. Békéltető Testület működtetése Dr.

Részletesebben

Kamarai szolgáltatások és programok a vállalkozások fejlődéséért. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.

Kamarai szolgáltatások és programok a vállalkozások fejlődéséért. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1. Kamarai szolgáltatások és programok a vállalkozások fejlődéséért Működés: 1994. évi XVI. Gk. tv. 1999. évi CXXI. tv. 2011. évi CLVI. tv. Gazdasági önkormányzat Feladatok, tevékenységek: Érdekérvényesítés

Részletesebben

North Hungarian Automotive Cluster

North Hungarian Automotive Cluster North Hungarian Automotive Cluster Alapítók Miskolci Egyetem Innovációmenedzsment Kooperációs Kutatási Központ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Pannon Autóipari Klaszter 2 Az ImKKK

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZOLGÁLTATÁSAI

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZOLGÁLTATÁSAI Kamarai intézményi szolgáltatások 1. Helyi kamarai szervezet működtetése 2. Szakmai kollégium működtetése Dr. Kissné Dr., Nagyné Nagy Edit, 3. Békéltető Testület működtetése Bihari Erika 4. Etikai Bizottság

Részletesebben

Tájékoztató a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaságfejlesztési tevékenységéről

Tájékoztató a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaságfejlesztési tevékenységéről Tájékoztató a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaságfejlesztési tevékenységéről A gazdasági válság hatása a megye teljesítményére Az építőipar és a textilipar gyengülése folytatódott

Részletesebben

Szolgáltatási jegyzék

Szolgáltatási jegyzék Szolgáltatási jegyzék 2018 1 TARTALOMJEGYZÉK Miért előnyös önkéntes kamarai tagnak lenni a 3 kereskedelmi és iparkamaránál? Törvény által előírt feladatok 5 Kereskedelemfejlesztés, a bel- és külpiacra

Részletesebben

Nemzetközi együttmőködések a a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával a sikeres vállalkozásokért

Nemzetközi együttmőködések a a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával a sikeres vállalkozásokért Nemzetközi együttmőködések a a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával a sikeres vállalkozásokért PLACE PARNER S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network

Részletesebben

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26.

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Innovációs tevékenység célja Magasabb hozzáadott érték Versenyelőny Piacbővítés CSOMIÉP Kft. Legrand Zrt.

Részletesebben

2012. évi költségvetés I-XII. havi teljesítése. MEGNEVEZÉS évi terv Területi kamarák befizetései ,51%

2012. évi költségvetés I-XII. havi teljesítése. MEGNEVEZÉS évi terv Területi kamarák befizetései ,51% Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2012. évi költségvetés I-XII. havi teljesítése 1. MEGNEVEZÉS 2012. évi terv /adatok ezer forintban/ Székház vásárlásra elkülönített pénzeszköz (XII.31) 722 000 722 000

Részletesebben

GAZDÁLKODÓ SZERVEZET ADATAI

GAZDÁLKODÓ SZERVEZET ADATAI TAGFELVÉTELI KÉRELEM A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Elnökségének Tisztelt Elnökség! A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 8. -a alapján ezúton kérem az általam képviselt gazdálkodó

Részletesebben

A szervezetekkel, vállalkozásokkal való együttműködés szerepe a munkaerőpiac igényeinek felmérésében december 14.

A szervezetekkel, vállalkozásokkal való együttműködés szerepe a munkaerőpiac igényeinek felmérésében december 14. A szervezetekkel, vállalkozásokkal való együttműködés szerepe a munkaerőpiac igényeinek felmérésében 2016. december 14. A kamarai feladatokról általában Okmányhitelesítés Szakképzési tevékenység Üzleti

Részletesebben

Enterprise Europe Network. Best Practice Meeting Nyíregyháza, 2013.06.27.

Enterprise Europe Network. Best Practice Meeting Nyíregyháza, 2013.06.27. Enterprise Europe Network Best Practice Meeting Nyíregyháza, 2013.06.27. Enterprise Europe Network Best Practice Meeting Nyíregyháza, 2013.06.27. 2 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fqjmbzhweoa

Részletesebben

A gazdasági válság hatására a megye gazdasági szereplőinek működési feltételei érezhetően nem javultak, sok helyen romlottak, bár vannak javuló

A gazdasági válság hatására a megye gazdasági szereplőinek működési feltételei érezhetően nem javultak, sok helyen romlottak, bár vannak javuló A gazdasági válság hatására a megye gazdasági szereplőinek működési feltételei érezhetően nem javultak, sok helyen romlottak, bár vannak javuló tendenciát jelző mutatók is Beruházások teljesítményértéke

Részletesebben

Gazdálkodó szervezetek által fizetendı kamarai regisztrációs díj

Gazdálkodó szervezetek által fizetendı kamarai regisztrációs díj 2012/ 4 Gazdálkodó szervezetek által fizetendı kamarai regisztrációs díj Szmicsek Szmicsek Sándor Sándor Adópartner Az Országgyőlés 2011. november 21-én fogadta el az egyes adótörvények és az azzal összefüggı

Részletesebben

A MAGYAR KERESKEDELMI és IPARKAMARA Magyar - Török Tagozatának ügyrendje

A MAGYAR KERESKEDELMI és IPARKAMARA Magyar - Török Tagozatának ügyrendje A MAGYAR KERESKEDELMI és IPARKAMARA Magyar - Török Tagozatának ügyrendje A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. Törvényben valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Alapszabályában szereplő

Részletesebben

Inno-CropFood IPA HUHR/1001/2.1.3/0001. 2013. január 17-18. Harkány, Magyarország

Inno-CropFood IPA HUHR/1001/2.1.3/0001. 2013. január 17-18. Harkány, Magyarország A hálózat alapú együttműködések kulcstényezői a KFI tevékenység hatékonyságának javítása érdekében 1. Identified driving factors of enhancing the effectiveness of network-based cooperations Inno-CropFood

Részletesebben

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2011. évi szakmai tevékenysége

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2011. évi szakmai tevékenysége A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2011. évi szakmai tevékenysége Tordai Péter elnök 2012.05.31. I. A kamarák 2011. évi működésének fő befolyásoló tényezői voltak: A megye gazdasági szereplőinek

Részletesebben

Szolgáltatások. a sikeres német-magyar üzletekért. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai

Szolgáltatások. a sikeres német-magyar üzletekért.  A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai Szolgáltatások a sikeres német-magyar üzletekért A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai www.duihk.hu Kivonat a DUIHK szolgáltatási katalógusából * a hivatkozások a teljes katalógusra

Részletesebben

VÁLLALKOZZ TUDATOSAN! ORSZÁGOS VÁLLALKOZÓI MENTORPROGRAM BEMUTATÁSA

VÁLLALKOZZ TUDATOSAN! ORSZÁGOS VÁLLALKOZÓI MENTORPROGRAM BEMUTATÁSA VÁLLALKOZZ TUDATOSAN! ORSZÁGOS VÁLLALKOZÓI MENTORPROGRAM BEMUTATÁSA Külgazdasági évnyitó konferencia 2019. 03. 06., Novotel Budapest Centrum A kkv-k nemzetköziesítésének jelentősége A magyar gazdaság fő

Részletesebben

Tárgy: A Komárom-Esztergom megyei Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatója a vállalkozók kötelező regisztrálásának helyzetéről

Tárgy: A Komárom-Esztergom megyei Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatója a vállalkozók kötelező regisztrálásának helyzetéről Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Előterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2012. október 25-ei testületi ülésére Tárgy: A Komárom-Esztergom megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Részletesebben

Széchenyi Kártya Program

Széchenyi Kártya Program Széchenyi Kártya Program Hat hiteltermék minden eddiginél alacsonyabb kamattal, amelyek közül biztosan talál vállalkozása céljainak megfelelőt: 1. Széchenyi Kártya Folyószámlahitel 2. Széchenyi Forgóeszköz

Részletesebben

A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) a Magyar Nemzeti Bank által működtetett, bíróságon kívüli, alternatív vitarendezési fórum, mely a fogyasztók és a

A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) a Magyar Nemzeti Bank által működtetett, bíróságon kívüli, alternatív vitarendezési fórum, mely a fogyasztók és a A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) a Magyar Nemzeti Bank által működtetett, bíróságon kívüli, alternatív vitarendezési fórum, mely a fogyasztók és a pénzügyi szolgáltatók között létrejött szolgáltatás

Részletesebben

Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete szeptember 27. Aréna Savaria

Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete szeptember 27. Aréna Savaria Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete 2017. szeptember 27. Aréna Savaria KISS-BAUER SZILVIA, KÉPZÉSI CSOPORTVEZETŐ VAS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

Részletesebben

2010. évi költségvetés teljesítése

2010. évi költségvetés teljesítése Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2010. évi költségvetés teljesítése 1. MEGNEVEZÉS 2010. évi terv 2010. I-XII. hó Tény / Terv % Székház vásárlásra elkülönített pénzeszköz (tárgyidőszak végén) 637 100 635

Részletesebben

Az Enterprise Europe Network szolgáltatásai a versenyképesség jegyében.

Az Enterprise Europe Network szolgáltatásai a versenyképesség jegyében. Az Enterprise Europe Network szolgáltatásai a versenyképesség jegyében Egyedülálló földrajzi lefedettség 60+ ország 600+ szervezet 3000+ szakértő Hungarian Consortium for Enterprises Konzorcium vezető

Részletesebben

KÉRELEM a békéltető testületi eljárás lefolytatására

KÉRELEM a békéltető testületi eljárás lefolytatására A békéltető testület adatai: KÉRELEM a békéltető testületi eljárás lefolytatására Tisztelt Elnök Asszony/ Elnök Úr! Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Békéltető Tetsület Székhely: 4400. Nyíregyháza, Széchenyi

Részletesebben

Vállalkozz Magyarország! Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása az Észak-Alföld régióban GINOP A projekt bemutatása

Vállalkozz Magyarország! Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása az Észak-Alföld régióban GINOP A projekt bemutatása Vállalkozz Magyarország! Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása az Észak-Alföld régióban GINOP-5.2.2-14-2015-00027 A projekt bemutatása Kitekintés Ifjúsági Garancia Rendszer I. Ifjúsági Garancia Rendszer:

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött a Rábaközi Tájtermék Klaszter tagjai között (a továbbiakban Tagok) az alábbi feltételekkel: Az együttműködési megállapodás megkötésének célja, hogy a klaszter

Részletesebben

A vállalkozások nemzetköziesedése/ nemzetköziesítése; üzletember-találkozók

A vállalkozások nemzetköziesedése/ nemzetköziesítése; üzletember-találkozók A vállalkozások nemzetköziesedése/ nemzetköziesítése; üzletember-találkozók Nemzetköziesedés/nemzetköziesítés? Enterprise Europe Network alapinformációk Enterprise Europe Network szolgáltatások Az üzletember

Részletesebben

S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S

S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S A KKV- K E X P O R T T Á M O G A T Á S Á N A K H A T É K O N Y E S Z K Ö Z E M A G U N K R Ó L - A L A P Í T Ó K S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S ÚJ INTEGRÁLT INTÉZMÉNYI STRUKTÚRA KÜLÜGY KÜLGAZDASÁG

Részletesebben

Enterprise Europe Network 2008.11.20.

Enterprise Europe Network 2008.11.20. Enterprise Europe Network Dobos Erzsébet Dobos Erzsébet 2008.11.20. Új vállalkozásfejlesztési hálózat Létrejötte A CIP (Competitiveness and Innovation Programme) keretében hozta létre az Európai Bizottság

Részletesebben

Per nélküli megoldás a pénzügyi fogyasztói jogvitákban Panaszt nyújtott be a pénzügyi szolgáltatójához, de elutasító választ kapott?

Per nélküli megoldás a pénzügyi fogyasztói jogvitákban Panaszt nyújtott be a pénzügyi szolgáltatójához, de elutasító választ kapott? Per nélküli megoldás a pénzügyi fogyasztói jogvitákban Panaszt nyújtott be a pénzügyi szolgáltatójához, de elutasító választ kapott? Nem szeretne bírósághoz fordulni, hogy a pénzügyi jogvitája rendeződjön?

Részletesebben

Innovációs és inkubációs szolgáltatások a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál

Innovációs és inkubációs szolgáltatások a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál Innovációs és inkubációs szolgáltatások a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál Németh Zoltán innovációs tanácsadó 2014.07.17. 1 A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) A kamarai rendszer hosszú

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések Gyakran ismételt kérdések Mennyi a kamarai hozzájárulás összege, és mi a határidő a befizetésre? A gazdasági kamarákról szóló törvény szerint a gazdálkodó szervezeteknek minden év március 31-ig kell megfizetni

Részletesebben

Title. ITD Hungary - Enterprise. Europe Network. Sub-title Vállalkozásfejlesztési hálózat szolgáltatásai PLACE PARTNER S LOGO HERE

Title. ITD Hungary - Enterprise. Europe Network. Sub-title Vállalkozásfejlesztési hálózat szolgáltatásai PLACE PARTNER S LOGO HERE ITD Hungary - Enterprise Title Europe Network Sub-title Vállalkozásfejlesztési hálózat szolgáltatásai PLACE PARTNER S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network Létrejötte

Részletesebben

GYŐRFFY BALÁZS. átmeneti elnök. Magyar Agrárkamara

GYŐRFFY BALÁZS. átmeneti elnök. Magyar Agrárkamara GYŐRFFY BALÁZS átmeneti elnök Magyar Agrárkamara A 2012. évi CXXVI. törvény a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról A TÖRVÉNY KULCSELEMEI: ALANYI JOGÚ TAGSÁG: mezőgazdaság, élelmiszeripar,

Részletesebben

A magyar-szlovák határ menti együttműködés lehetőségei KKV-k részére fókuszban a faipari és erdészeti vállalkozások

A magyar-szlovák határ menti együttműködés lehetőségei KKV-k részére fókuszban a faipari és erdészeti vállalkozások A magyar-szlovák határ menti együttműködés lehetőségei KKV-k részére fókuszban a faipari és erdészeti vállalkozások Nyerges Andrea Az MKIK Magyar-Szlovák Tagozatának titkára Szolnok, 2011. november 9.

Részletesebben

HITA - Enterprise Title Europe Network-

HITA - Enterprise Title Europe Network- PLACE PARTNER S LOGO HERE HITA - Enterprise Title Europe Network- Sub-title környezetvédelem Holly Sára, osztályvezető Enterprise Europe Network Osztály Nemzeti Külgazdasági Hivatal European Commission

Részletesebben

A GINOP KIEMELT PROJEKT A VÁLLALATI KÉPZÉSEK SZOLGÁLATÁBAN

A GINOP KIEMELT PROJEKT A VÁLLALATI KÉPZÉSEK SZOLGÁLATÁBAN A GINOP-6.1.7-17 - KIEMELT PROJEKT A VÁLLALATI KÉPZÉSEK SZOLGÁLATÁBAN Előadó: Vavró Márta projektmenedzser Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal GINOP-6.1.7-17-2018-00001 E-mail cím: ginop617@nive.hu

Részletesebben

Szolgáltatások. a sikeres német-magyar üzletekért. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai

Szolgáltatások. a sikeres német-magyar üzletekért.  A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai Szolgáltatások a sikeres német-magyar üzletekért A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai www.duihk.hu Kivonat a DUIHK szolgáltatási katalógusából * * a hivatkozások a teljes katalógusra

Részletesebben

5. A HARMADIK ÉV MŰKÖDÉSI TERVE

5. A HARMADIK ÉV MŰKÖDÉSI TERVE 5. A HARMADIK ÉV MŰKÖDÉSI TERVE A HVK 3. éve működési tervének kialakítása során figyelembe vettük a HVK eddigi működésének tapasztalatait, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 1995. évben megalkotott

Részletesebben

Békéltető testülettel és Panaszkezeléssel kapcsolatos tájékoztatás

Békéltető testülettel és Panaszkezeléssel kapcsolatos tájékoztatás Békéltető testülettel és Panaszkezeléssel kapcsolatos tájékoztatás A békéltető testületek alapvető intézményi és eljárási szabályairól a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény rendelkezik. A

Részletesebben

Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön

Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön 2 Tartalomjegyzék 1) Forrásbevonás stratégia megvalósításához 2) Piaci megjelenés támogatása (GOP 3.3.3) 3) Komplex technológiai fejlesztés és foglalkoztatás

Részletesebben

A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) a Magyar Nemzeti Bank által működtetett, bíróságon kívüli, alternatív vitarendezési fórum, mely a fogyasztók és a

A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) a Magyar Nemzeti Bank által működtetett, bíróságon kívüli, alternatív vitarendezési fórum, mely a fogyasztók és a A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) a Magyar Nemzeti Bank által működtetett, bíróságon kívüli, alternatív vitarendezési fórum, mely a fogyasztók és a pénzügyi szolgáltatók között létrejött szolgáltatás

Részletesebben

Vásárlási Feltételek. Vásárlási információk Általános vevő tájékoztató

Vásárlási Feltételek. Vásárlási információk Általános vevő tájékoztató Vásárlási információk Általános vevő tájékoztató Vásárlási Feltételek Az Univerzál Zrt üzleteiben folytat értékesítést fogyasztók és felhasználók részére. A fogyasztók felé történő értékesítés kizárólag

Részletesebben

K AMAR AI SZÉKHÁZ ÉS KONFERENCIAKÖZPONT. á i. n e. a k

K AMAR AI SZÉKHÁZ ÉS KONFERENCIAKÖZPONT. á i. n e. a k K AMAR AI SZÉKHÁZ ÉS KONFERENCIAKÖZPONT i m a Az Ön sikere, k n á i c n e refer erkély II. emelet lépcsôház LILLIN KÁROLY terem GÁL FERENC terem RAINER FERENC terem stúdió tolmácsfülkék lépcsôház lift

Részletesebben

MRTT XIV. Vándorgyűlés

MRTT XIV. Vándorgyűlés MRTT XIV. Vándorgyűlés Gazdaságfejlesztő szervezetek Győrben a szolgáltatási kínálat értékelése Dr. Reisinger Adrienn egyetemi docens radrienn@sze.hu Nagyvárad, 2016. szeptember 16. Meghatározás gazdaságfejlesztés

Részletesebben

Enterprise Europe Network. Dobos Erzsébet 2009.06.17.

Enterprise Europe Network. Dobos Erzsébet 2009.06.17. Enterprise Europe Network Dobos Erzsébet 2009.06.17. Új vállalkozásfejlesztési hálózat Létrejötte A CIP (Competitiveness and Innovation Programme) keretében hozta létre az Európai Bizottság 2008. február

Részletesebben

Az Enterprise Europe Network innovációs és üzleti partnerkereső szolgáltatása

Az Enterprise Europe Network innovációs és üzleti partnerkereső szolgáltatása Az Enterprise Europe Network innovációs és üzleti partnerkereső szolgáltatása Title Holly Sára, igazgató Sub-title Enterprise Europe Network Igazgatóság Magyar Kereskedelem-fejlesztési és Promóciós Kft.

Részletesebben

Széchenyi Kártya Program

Széchenyi Kártya Program Széchenyi Kártya Program Hat hiteltermék minden eddiginél alacsonyabb kamattal, melyek közül biztosan talál vállalkozása céljainak megfelelőt: 1. Széchenyi Kártya Folyószámlahitel 2. Széchenyi Forgóeszköz

Részletesebben

A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA KÜLÖNBÖZETI VIZSGASZABÁLYZATA 2008.

A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA KÜLÖNBÖZETI VIZSGASZABÁLYZATA 2008. A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA KÜLÖNBÖZETI VIZSGASZABÁLYZATA 2008. A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA KÜLÖNBÖZETI VIZSGASZABÁLYZATA 2008. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a

Részletesebben

KÖTELEZŐ KAMARAI REGISZTRÁCIÓ 2012. JANUÁR 1-JÉTŐL

KÖTELEZŐ KAMARAI REGISZTRÁCIÓ 2012. JANUÁR 1-JÉTŐL Tájékoztató a Könyvelők Online Gazdasági Klubja és a Gazdasági Fórum tagjai számára Cikk a 2012. évi 1.heti számból www.gazdasagiforum.com a szakmai közösség Szerkesztő: Parti Anikó KÖTELEZŐ KAMARAI REGISZTRÁCIÓ

Részletesebben

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Magyar-Szlovén Tagozatának. Ügyrendje

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Magyar-Szlovén Tagozatának. Ügyrendje 92-550-515 / Fax: 92-550-525 ZMKIK. 8900. Zalaegerszeg, Petőfi S.u.24. e-mail: zmkik@zmkik.hu A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Szlovén Tagozatának Ügyrendje 2016. 1 A gazdasági kamarákról szóló

Részletesebben

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak.

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Horizon 2020 Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Munkatársainkkal a kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, érdekképviseleti

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM GINOP források a vállalkozóvá válás támogatására Karsai Tamás helyettes államtitkár Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság GINOP 5 prioritás

Részletesebben

Vám visszatérítésére Vámjogi helyzet igazolása. A/3, 4 lap. A/7, 4 lap

Vám visszatérítésére Vámjogi helyzet igazolása. A/3, 4 lap. A/7, 4 lap Európai uniós nyomtatványok A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának engedélyével a VIVA Média Holding gondoskodott az úniós csatlakozás után szükséges európai uniós nyomtatványok gyártásáról.

Részletesebben

HÍRLEVÉL BUDAPESTI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁGI SZOLGÁLTATÁSOK TAGOZAT I.ÉVFOLYAM / IV.SZÁM / JÚNIUS

HÍRLEVÉL BUDAPESTI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁGI SZOLGÁLTATÁSOK TAGOZAT I.ÉVFOLYAM / IV.SZÁM / JÚNIUS HÍRLEVÉL BUDAPESTI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁGI SZOLGÁLTATÁSOK TAGOZAT I.ÉVFOLYAM / IV.SZÁM / JÚNIUS Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara i budapesti kereskedelmi és iparkamara Néhány hasznos információ

Részletesebben

MKIK szerepe a szakképzésben

MKIK szerepe a szakképzésben MKIK szerepe a szakképzésben Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, 2009. június 26. Kamarai feladatok, elért eredmények Tanulószerződés intézménye Vizsgaelnöki és tagi delegálás

Részletesebben

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje Gyakorlatorientált képzési programok kidolgozása a turisztikai desztináció menedzsment és a kapcsolódó ismeretanyagok oktatására TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment

Részletesebben

Vállalkozz Magyarország! Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a Közép-Dunántúl régióban GINOP A projekt bemutatása

Vállalkozz Magyarország! Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a Közép-Dunántúl régióban GINOP A projekt bemutatása Vállalkozz Magyarország! Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a Közép-Dunántúl régióban GINOP-5.2.2-14-2015-00028 A projekt bemutatása A program megvalósítói a Közép-Dunántúl régióban Széchenyi Programiroda

Részletesebben

Szolgáltató faluházak és Agórák

Szolgáltató faluházak és Agórák Szolgáltató faluházak és Agórák TÁMOP-3.2.3/B-12/1 Építő közösségek Korszerű, többfunkciós közművelődési fejlesztéseket szolgáló közösségi programok, együttműködések, új tanulási formák elősegítése A szolgáltatás

Részletesebben

Ez a kategória kereskedelmi statisztikai célokat is szolgál.

Ez a kategória kereskedelmi statisztikai célokat is szolgál. Származás: a nemzetközi kereskedelemben az áru gazdasági nemzetiségét árulja el. Két típusa van: 1, Nem preferenciális származás: a származás igazolásához nem kapcsolódik kedvezményes vámtétel alkalmazásának

Részletesebben

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0012 Völgyiné Nadabán Márta Miskolc MJV Önkormányzata, partner szintű

Részletesebben

Hatálybalépés dátuma: Változat: 01 Oldal: 5/1

Hatálybalépés dátuma: Változat: 01 Oldal: 5/1 1. AZ CÉLJA Kialakítani egy olyan szabályozott folyamatot, mely egy éves időcikluson belül tartalmazza és feldolgozza a civil körrel és a vállalkozói szférával fenntartott kapcsolat módját, dokumentálását.

Részletesebben

Pályázati felhívás. - Egy pályázó több szakmacsoportban, de maximum 15 szakképesítésben nyújthatja be pályázatát.

Pályázati felhívás. - Egy pályázó több szakmacsoportban, de maximum 15 szakképesítésben nyújthatja be pályázatát. Pályázati felhívás A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályázatot hirdet megyei Szakmai vizsgabizottsági tagi névjegyzékébe történő felvételre 1. A pályázati kiírás célja: A szakképzésről szóló,

Részletesebben

Gazdasági vezető. Nemzetközi projektmenedzser. Pénzügyi menedzser. Projektasszisztens

Gazdasági vezető. Nemzetközi projektmenedzser. Pénzügyi menedzser. Projektasszisztens A Regionális Innovációs Ügynökségként működő, innovációs fejlesztésekkel és projektek menedzsmentjével foglalkozó Pannon Novum Nonprofit Kft. pályázatot hirdet az alábbi munkakörök betöltésére: Gazdasági

Részletesebben

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Ügyleírás A telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről,

Részletesebben

Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA

Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA Antal András Nyugat-Dunántúli Régió Vas és Zala megyei Információs Pont 2012. szeptember 27. A HITA létrejötte 2011. január 1. óta működik a Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

A gazdasági kamarák közjogi szakképzési feladatainak megváltozása 2012.01-01-jétől. Mészárosné Szabó Anna 2011.11.22. és 23.

A gazdasági kamarák közjogi szakképzési feladatainak megváltozása 2012.01-01-jétől. Mészárosné Szabó Anna 2011.11.22. és 23. A gazdasági kamarák közjogi szakképzési feladatainak megváltozása 2012.01-01-jétől Mészárosné Szabó Anna 2011.11.22. és 23. Gazdasági kamarák megnövekvő szakképzési feladatainak indokoltsága Kormány Szakképzési

Részletesebben

Title. Enterprise Europe Network. Sub-title 2010.06.17. Papp Andrea Aida PLACE PARTNER S LOGO HERE. European Commission Enterprise and Industry

Title. Enterprise Europe Network. Sub-title 2010.06.17. Papp Andrea Aida PLACE PARTNER S LOGO HERE. European Commission Enterprise and Industry Title Enterprise Europe Network Sub-title 2010.06.17. Papp Andrea Aida PLACE PARTNER S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network Jogi háttér CIP (Competitiveness and

Részletesebben

BÉKÉS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

BÉKÉS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA BÉKÉS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szolgáltatásai Békéscsaba, Penza ltp. 5. H-5601 Pf.: 135 Tel./Fax: (36-66) 324-976, 451-775 email: bmkik@bmkik.hu web: www.bmkik.hu Előszó A Gazdasági kamarákról

Részletesebben

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ)

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Általános munkaadói érdekképviselet 14-02-19 1 A munka világa Magyarországon tripartit, bipa Munkaadói szövetségek Munkavállalói érdekképviseletek

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

ÁLTALÁNOS ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ Adatkezelő megnevezése Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Adatkezelő képviselője: Rabb Szabolcs Pozíció: Titkár E-mail címe: szrabb@pbkik.hu Telefonszáma: 72/ 507-148

Részletesebben

INNOVÁCIÓS KLUB PÓDIUMBESZÉLGETÉS. FATÉR MÁRTA Technológia- és Tudástranszfer Szolgáltató Iroda K+F projektvezető Székesfehérvár, 2012. április 5.

INNOVÁCIÓS KLUB PÓDIUMBESZÉLGETÉS. FATÉR MÁRTA Technológia- és Tudástranszfer Szolgáltató Iroda K+F projektvezető Székesfehérvár, 2012. április 5. INNOVÁCIÓS KLUB PÓDIUMBESZÉLGETÉS FATÉR MÁRTA Technológia- és Tudástranszfer Szolgáltató Iroda K+F projektvezető Székesfehérvár, 2012. április 5. Technológiai- és Tudástranszfer Szolgáltató Iroda Mi a

Részletesebben

Országos Vállalkozói Mentorprogram célja, várható hatása a vállalkozói szektorra

Országos Vállalkozói Mentorprogram célja, várható hatása a vállalkozói szektorra Országos Vállalkozói Mentorprogram célja, várható hatása a vállalkozói szektorra Dunai Péter MKIK, főtitkár Hotel Novotel Budapest Centrum Budapest, 2019. február 6. GINOP finanszírozású projektek kamarai

Részletesebben

az Ózdi Vállalkozói Központ és Inkubátor Alapítvány

az Ózdi Vállalkozói Központ és Inkubátor Alapítvány Ózdi Vállalkozói Központ és Inkubátor Alapítvány Tájékoztató az Ózdi Vállalkozói Központ és Inkubátor Alapítvány 2015. évi tevékenységéről Előterjesztő: Ózdi Vállalkozói Központ és Inkubátor Alapítvány

Részletesebben

Az operatív programok pályázati feltételeiről, annak megfeleléséről részletesen.

Az operatív programok pályázati feltételeiről, annak megfeleléséről részletesen. Az operatív programok pályázati feltételeiről, annak megfeleléséről részletesen. Tematika Háttér és alapfogalmak Operatív programok GINOP Támogatás intenzitás Változások, tapasztalatok Háttér és alapfogalmak

Részletesebben

ÁRGUS-SECURITY KFT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

ÁRGUS-SECURITY KFT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT ÁRGUS-SECURITY KFT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT I. A S z a b á l y z a t c é l j a : A Szabályzat az ÁRGUS-SECURITY Vagyonvédelmi Kft. (Továbbiakban: ÁRGUS-SECURITY) üzleti tevékenységével és működésével

Részletesebben

Jogszabály-változások a szaktanácsadásban

Jogszabály-változások a szaktanácsadásban NEMZETI AGÁRGAZDASÁGI KAMARA Jogszabály-változások a szaktanácsadásban SZÉKELY ERIKA Székesfehérvár, 2014. november 27. Tájékoztatás, tanácsadás, szaktanácsadás Agrár-tanácsadás Térítésmentes tanácsadás

Részletesebben

A Beszerzési Vezetők Klubja. Szervezeti és Működési Szabályzata

A Beszerzési Vezetők Klubja. Szervezeti és Működési Szabályzata A Beszerzési Vezetők Klubja Szervezeti és Működési Szabályzata A Vezetőség elfogadta: 2016. március 25. A Tagság megszavazta és egyben életbe lépett: 2016. április 06. BVK-SZMSZ 20160406.final 1/8 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén:

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ 4031 Debrecen,

Részletesebben

Panaszkezelési Szabályzat. Medicover Egészségközpont Zrt.

Panaszkezelési Szabályzat. Medicover Egészségközpont Zrt. Panaszkezelési Szabályzat Medicover Egészségközpont Zrt. Tartalom 1. A szabályzat célja... 3 2. Fogalom-meghatározás... 3 3. A panasz bejelentésének módjai... 3 3.1. Szóbeli panasz esetén:... 3 3.2. Írásbeli

Részletesebben

«BNI Találkozó 16 cs.»

«BNI Találkozó 16 cs.» 1 2 3 4 «BNI Találkozó 16 cs.» Időpont: 2014. április 15. Szervező: BNI - The World's Largest Referral Organization Helyszin: Academy Golf Budapest, 1037 Budapest, Perényi út 6. 1 2 3 Uniós források a

Részletesebben

Finanszírozási lehetőségek az UniCredit Banknál

Finanszírozási lehetőségek az UniCredit Banknál Finanszírozási lehetőségek az UniCredit Banknál Feketéné Fábry Anita, Kisvállalati tanácsadó, UniCredit Bank Hungary Zrt. Veszprém, 2015. november 12. Az első lépés: a cél meghatározása Hiteligénylés előtt

Részletesebben

Ellátási rendszer és projektiroda bemutatása

Ellátási rendszer és projektiroda bemutatása Ellátási rendszer és projektiroda bemutatása Közös részvételre jelentkezők a keretmegállapodáson belül felmerülő intézményi igények maradéktalan kielégítésére országos ellátási rendszert, országos lefedettséget

Részletesebben

Mikro-, Kis- és Középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása című pályázat összefoglalója

Mikro-, Kis- és Középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása című pályázat összefoglalója Mikro-, Kis- és Középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása című pályázat összefoglalója PÁLYÁZAT FŐ PARAMÉTEREI Pályázat neve Pályázat típusa Státusz Pályázat célja Keretösszeg Mikro-, Kis- és

Részletesebben

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM Preambulum Az aláíró felek fontos feladatnak tartják a Szécsényi kistérség társadalmi-gazdasági fejlődésének támogatását a humánerőforrás fejlesztésével és a

Részletesebben

Széchenyi Kártya hitelkonstrukciók

Széchenyi Kártya hitelkonstrukciók Széchenyi Kártya hitelkonstrukciók A Széchenyi Kártya hitelkonstrukciók a már működő mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) részére kialakított, kedvezményes kamatozású, állami kamat- és kezességi

Részletesebben

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén:

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ 4031 Debrecen,

Részletesebben

Az induló klaszter projekt eddigi eredményei

Az induló klaszter projekt eddigi eredményei Az induló klaszter projekt eddigi eredményei Lenkey Péter klasztermenedzser Klaszter Közgyőlés & Üzletember találkozó Miskolc, 2012.05.30. 1 Projekt adatok CÍM: ÉMOP-1.2.1.-11-0018 A NAUTILUS Klaszter

Részletesebben

Kelt:. a kérelmező aláírása A területi kamara előzetes észrevételei, közlendői (szakcsoport véleménye): A mérnöki kamara tölti ki

Kelt:. a kérelmező aláírása A területi kamara előzetes észrevételei, közlendői (szakcsoport véleménye): A mérnöki kamara tölti ki A mérnöki kamara tölti ki Iktatás kelte: Iktató neve: Iktató szám: KÉRELEM MÉRNÖKI KAMARA ÁLTAL ADHATÓ TERVEZŐI, ILL. SZAKÉRTŐI ENGEDÉLY MEGADÁSÁRA, VAGY MEGHOSSZABBÍTÁSÁRA Név:.....................................................................................

Részletesebben

ITDH Euro Info Központ szolgáltatásai dr. Kerekes György EIC háttér Alapította: Európai Bizottság, Vállalkozási Ipari Főigazgatóság Cél: Európai Unió területén működő kkv-k hatékony piaci szereplésének

Részletesebben

A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA SZEREPE A TERÜLETFEJLESZTÉSBEN,

A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA SZEREPE A TERÜLETFEJLESZTÉSBEN, SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KÖFOP-3.3.3-15-2016-00001 A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA SZEREPE A TERÜLETFEJLESZTÉSBEN, GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN BUZÁS LÁSZLÓ REGIONÁLIS IGAZGATÓ ELŐZMÉNYEK 2011-ben létrejött a Széchenyi

Részletesebben