EGÉSZSÉGES BABÁK, BOLDOG CSALÁDOK SZOPTATÁSI ÚTMUTATÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGÉSZSÉGES BABÁK, BOLDOG CSALÁDOK SZOPTATÁSI ÚTMUTATÓ"

Átírás

1 EGÉSZSÉGES BABÁK, BOLDOG CSALÁDOK SZOPTATÁSI ÚTMUTATÓ W W W. P R O M O B O X. H U

2 Kedves Egészségügyi Szakemberek! A MINDEN CSEPP KINCS kiadványokkal támogatni, segíteni, erősíteni szeretnénk a szoptatás sikerességét, örömét, az egészséges életkezdetet! Célunk, hogy minél több baba kapja meg a számára legjobb és legtermészetesebb táplálékot, az anyatejet. A plakáttal és a tanácsadó füzettel Önök mellett állunk, ami elkötelezettségünk és küldetésünkből adódó cél is egyben. E célok iránt elkötelezett szakértőként ajánlom az egyszerű, közérthető formában megfogalmazott ismertetőnket. Sikeres munkát kívánok! Várfalvi Marianna védőnő, szoptatási tanácsadó szakértő, a Védőnőkért, új szülők- és újszülöttekért Alapítvány elnöke Minden édesanya információhoz és minden kisbaba anyatejhez jusson! A PromoBox Kft. küldetése

3 Kedves Édesanya! A MINDEN CSEPP KINCS kiadványokkal támogatni, segíteni, erősíteni szeretnénk a szoptatás sikerességét, örömét, az egészséges életkezdetet! Célunk, hogy minél több baba kapja meg a számára legjobb és legtermészetesebb táplálékot, az anyatejet. A szülés utáni első percek meglepetései, az első érintés, a szoptatás életünk meghatározó élményei, testi-lelki egészségünk életre szóló alapjai, az ezt követő napok, hetek és hónapok sikerességének első lépései. Az anyai előtej, majd az anyatej a gyermek szükségletéhez alkalmazkodó táplálék, ami a baba minden igényét kielégíti az első 6 hónapban. Sikeres, örömteli szoptatást, jó egészséget kívánok! Várfalvi Marianna védőnő, szoptatási tanácsadó szakértő, a Védőnőkért, új szülők- és újszülöttekért Alapítvány elnöke Minden édesanya információhoz és minden kisbaba anyatejhez jusson! A PromoBox Kft. küldetése

4 1. A mell változásai A SZÜLÉS SORÁN: A méh összehúzódások erősödésével az oxitocin hatására pár csepp előtej is megjelenhet. Miután az édesanya a méhlepényt is megszülte, a hormonok tovább serkentik az előtej termelődését. Az újszülött meztelenül kerül az anya testére, rákúszik a mellre, és a szopással megkapja a kincset érő előtejet, egyben élete első és legjobb védőoltását. Az előtej igény szerinti szoptatás mellett az első 3 napban biztosítja mindazt, amire az újszülöttnek szüksége van. A szoptatás segíti az anyaméh összehúzódását. A SZOPTATÁS SORÁN: A mellek megduzzadnak, mivel a tejmirigyek és tejcsatornák megtelnek tejjel. A szülés utáni 3-4. napon van a tejbelövellés, ez erős feszüléssel jár. Ha már addig is rendszeresen szoptatott, ez kevéssé lesz kellemetlen. A tej a szopás megkezdése után 1-2 perccel kezd termelődni. Amíg elindul a tejtermelődés, addig a baba a bennmaradt tejet szopja ki.

5 nc ki n M i n de W W W. M I N D E NC S E P P K I NC S. H U cs A MELL VÁLTOZÁSAI 1. A mell változásai sep p

6 2. Aluszékony babák ébresztése Az aluszékony babák esetében előfordulhat, hogy nem ébrednek fel elég gyakran ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű anyatejet szopjanak, illetve, hogy a szoptatás során az ébrenlét túl rövid ahhoz, hogy a növekedéshez szükséges tejmennyiség bekerüljön a szervezetükbe. Ideális esetben a csecsemő a szükséges mennyiségű anyatej felvétele után, és nem a szopás közben alszik el. JAVASLATOK Fektesse a kisbabát a karjára, úgy, hogy szemben legyen és tartsa a fejét. Emelje meg a baba hátát, fejét és közelítse egyre jobban a mellkasához, majd vissza vízszintesen. Néhányszor ismételje meg ezt a mozdulatot, míg a baba kinyitja a szemét. Préseljen ki a mellre egy kis anyatejet, miután lemosta a mellét. A baba felismeri az anyatej illatát. Mozgassa át a kisbaba kézfejeit és lábfejeit. Énekeljen és beszéljen a babához. Teremtsen szemkapcsolatot a babával. Csomagolja ki a babát a takaróból, pólyából. Vetkőztesse le a babát, és cserélje ki a pelenkáját. Törölje át a baba arcát egy hűvös, nedves kendővel. Tartsa a babát a mellkasán úgy, hogy a bőrük összesimuljon.

7 2. Aluszékony babák ébresztése

8 3. A mell megfelelő tartása A kezével óvatosan támassza alá a mellét. Az ujjaival támassza meg a bimbóudvar körülötti területet. A hüvelykujját helyezze a bimbóudvar fölötti részre, a többit a mell alsó részére. Az ujjaival így majdnem kör alakban megtámasztja a bimbóudvar körülötti területet. Ezt gyakran szokták C tartásnak nevezni. Ez a tartás segít a bimbóudvar és a mellbimbó irányításában, ezáltal a baba egyenletesen tudja a bimbóudvart és a bimbót a szájába venni. Ha nem tud teljesen körkörösen egyenletesen rátapadni a mellre, a mellbimbó rángatása fájdalmat és sérülést okozhat. A helyes szopáskor, amikor a baba szopni kezd, nem lesz olyan érzése, mintha a baba húzná a mellbimbóját. Ez a tartás megakadályozza, hogy a mell súlya a baba állára terhelődjön, és a mellbimbó kicsússzon a baba szájából. A szoptatás teljes időtartama alatt tartsa ebben a helyzetben a mellét. Azoknak különösen beválik, akiknek a mellei jelentősen megnagyobbodtak, illetve akik jó hatásúnak érzékelik ezt a megtámasztást.

9 3. A mell megfelelő tartása

10 4. A baba helyes testtartása és a szopóreflex kiváltása HELYES TESTTARTÁS ÉS A SZOPÓREFLEX ELŐSEGÍTÉSE A babát oldalára fektetve helyezze az alkarjára, a feje a könyökhajlatban, a füle, válla, csípője egyvonalban legyen. Emelje a babát a melléhez úgy, hogy a szája közvetlenül a mellbimbónál legyen. Pár csepp tejet kenjen szét a mellbimbón. A baba felismeri ezt az illatot, és kedvet kap a szopásra. Mozgassa a mellbimbóval a baba ajkait le-fel, amíg a baba tágra nyitja a száját. Fontos, hogy a baba elég tágra nyissa a száját ahhoz, hogy a mellbimbót és a bimbóudvar területén legalább 2-3 cm felületet be tudjon kapni, így nem sebesíti ki a mellbimbót. HELYTELEN TESTTARTÁS A baba a hátán, és nem az oldalán fekszik. A babának oldalra kell fordítania a fejét ahhoz, hogy szopni tudjon. A baba feje hátra van szegve, távolabb van a melltől.

11 4. A baba helyes testtartása és a szopóreflex kiváltása

12 5. A megfelelő testhelyzet és szájtartás A SZÁJTARTÁS MEGFELELŐ, HA: Miután a baba tágra nyitotta a száját, rákapott a bimbóudvarra is, a babát közelebb kell húzni az édesanya melléhez. A baba nyelve az alsó íny fölött van, mikor bekapja a mellet. A baba ajkai kifelé fordulnak. A baba állcsúcsa és az orrhegye az édesanya bőréhez érnek. Pont annyi rés van, hogy kap levegőt. HELYTELEN SZÁJTARTÁS A baba csupán a mellbimbót veszi a szájába, a bimbóudvart nem. Az ajkak befelé, az alsó fogínyre fordulnak. A nyelv ernyedt, nem öleli körbe a mellbimbót és a bimbóudvart. MIÉRT FONTOS AZ ÉDESANYA TESTHELYZETE ÉS A BABA MEGFELELŐ, KÉNYELMES TEST ÉS ARCTARTÁSA? A helytelen pozíció az egyik leggyakoribb oka a mellbimbó különböző sérüléseinek, a mellbimbóban jelentkező fájdalomnak. Nagyon fontos a baba megfelelő szájtartása, mert így elkerülhető, hogy húzza, rángassa a mellbimbót szopás közben. A baba a helytelen tartás miatt nem tud egyenletesen, körkörösen rákapni és rátapadni a mellre, így hamarabb elfárad, nehezebben, vagy esetleg félrenyelhet.

13 5. A megfelelő testhelyzet és szájtartás

14 6. Szívó- és nyelési reflex A szopást a baba ajkainak érintése, ingerlése indítja be, és a reflex azután is fennmarad, hogy a baba szájába veszi a mellbimbót. A baba nyelvével nyomást gyakorol a bimbóudvarra, majd beszippantja a mellbimbót és a bimbóudvart a szájába. A nyelési reflex ösztönösen jelentkezik, amint a baba szájába belespriccel az anyatej.

15 6. Szívó- és nyelési reflex

16 Segítsen az Édesanyáknak az ingyenes Babacsomagok átadásával is, hogy a kiváló termékek mellett hiteles és hasznos információkat kapjanak! ZÁ ÉDESANYA NEVE: NYEREMÉNYSORSOLÁS: ÉDESANYA SZÜLETÉSI IDEJE: A hiánytalanul kitöltött adatlapok között havonta 5 db értékes nyereménycsomagot és félévente egy 2 éjszakás családi pihenést sorsolunk ki az alsópáhoki Kolping Hotelbe! KISBABA NEVE: U JÁR LÓ NYILA TK OZ A Tájékoztatjuk, OZ hogy a megadott személyes adatait direkt marketing adatbázis építése és annak értékesítése céljából is kezeljük. Az adatkezelés jogalapja az Ön hozzájárulása [GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pont] ezért kérjük, hogy az alábbi jelölő mezőket akkor jelölje be, ha hozzájárulását adja, hogy a kezelt adatokat továbbítsuk az adott jelölő mező melletti adatkezelőnek. H GRATULÁLUNK KISBABÁJA ÉRKEZÉSÉHEZ! EZEN AJÁNDÉKCSOMAGUNKKAL SZERETNÉNK ÜDVÖZÖLNI GYERMEKÉT, ÉS JÓ EGÉSZSÉGET, SOK BOLDOGSÁGOT KÍVÁNUNK! KÉRJÜK, TÖLTSE KI ÁTVÉTELI ELISMERVÉNYÜNKET! T Kedves Édesanya! KISBABA SZÜLETÉSI IDEJE: TESTVÉREK NEVE: SZÜLETÉSI IDEJE: Kérjük tegyen X-et ebbe a mezőbe, amennyiben mind a kettőhöz egyben kívánja megadni a hozzájárulását! CÍM: LEVELEZÉSI CÍM: Irányítószám: Város/Település: Utca: Házszám: A mező bejelölésével ahhoz járulok hozzá, hogy a PromoBox Reklámügynöki Kft. a következő adatokat: nevem, születési idő, kisbaba neve és születési ideje, testvérek neve, születési idejük, telefonszám, cím, levelezési cím, életbiztosítás meglétének ténye, szülők foglalkozása, mint személyes adataimat marketing célú üzenetek küldése céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható. Emelet/Ajtó: KÓRHÁZ NEVE: A mező bejelölésével ahhoz járulok hozzá, hogy igen nem az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. a következő adatokat: nevem, születési idő, kisbaba neve és születési ideje, testvérek neve, születési idejük, telefonszám, cím, levelezési cím, életbiztosítás meglétének ténye, szülők foglalkozása, mint személyes adataimat visszavonó nyilatkozatomig kezelje marketing célú üzenetek küldése céljából. Szülők foglalkozására vonatkozó adatok: Anya foglalkozása: Anya beosztása: Felsővezető Középvezető Egyéb szellemi alkalmazott Munkanélküli Fizikai alkalmazott GYES/GYED valamint, hogy a Biztosító az általa kezelt, fentiekben felsorolt személyes adataimat az általa regisztrált biztosításközvetítőinek (MNB nyilvános regiszterének elérhetősége: üzletszerzési célból adatfeldolgozásra átadja. Vállalkozó Apa foglalkozása: Apa beosztása: Felsővezető Középvezető Egyéb szellemi alkalmazott Munkanélküli Fizikai alkalmazott GYES/GYED cs ki n M i n de nc Aláírás: ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ A TÚLOLDALON è Vállalkozó W W W. M I N D E NC S E P P K I NC S. H U Kelt: sep p 2A/2018 Rendelkezik-e már Ön vagy partnere életbiztosítással?

17 Átvetted már ingyenes PromoBox babacsomagodat? Keresd az osztályon dolgozó nővéreknél! ZÁ ÉDESANYA NEVE: NYEREMÉNYSORSOLÁS: ÉDESANYA SZÜLETÉSI IDEJE: A hiánytalanul kitöltött adatlapok között havonta 5 db értékes nyereménycsomagot és félévente egy 2 éjszakás családi pihenést sorsolunk ki az alsópáhoki Kolping Hotelbe! KISBABA NEVE: U JÁR LÓ NYILA TK OZ A Tájékoztatjuk, OZ hogy a megadott személyes adatait direkt marketing adatbázis építése és annak értékesítése céljából is kezeljük. Az adatkezelés jogalapja az Ön hozzájárulása [GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pont] ezért kérjük, hogy az alábbi jelölő mezőket akkor jelölje be, ha hozzájárulását adja, hogy a kezelt adatokat továbbítsuk az adott jelölő mező melletti adatkezelőnek. H GRATULÁLUNK KISBABÁJA ÉRKEZÉSÉHEZ! EZEN AJÁNDÉKCSOMAGUNKKAL SZERETNÉNK ÜDVÖZÖLNI GYERMEKÉT, ÉS JÓ EGÉSZSÉGET, SOK BOLDOGSÁGOT KÍVÁNUNK! KÉRJÜK, TÖLTSE KI ÁTVÉTELI ELISMERVÉNYÜNKET! T Kedves Édesanya! KISBABA SZÜLETÉSI IDEJE: TESTVÉREK NEVE: SZÜLETÉSI IDEJE: Kérjük tegyen X-et ebbe a mezőbe, amennyiben mind a kettőhöz egyben kívánja megadni a hozzájárulását! CÍM: LEVELEZÉSI CÍM: Irányítószám: Város/Település: Utca: Házszám: A mező bejelölésével ahhoz járulok hozzá, hogy a PromoBox Reklámügynöki Kft. a következő adatokat: nevem, születési idő, kisbaba neve és születési ideje, testvérek neve, születési idejük, telefonszám, cím, levelezési cím, életbiztosítás meglétének ténye, szülők foglalkozása, mint személyes adataimat marketing célú üzenetek küldése céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható. Emelet/Ajtó: KÓRHÁZ NEVE: A mező bejelölésével ahhoz járulok hozzá, hogy igen nem az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. a következő adatokat: nevem, születési idő, kisbaba neve és születési ideje, testvérek neve, születési idejük, telefonszám, cím, levelezési cím, életbiztosítás meglétének ténye, szülők foglalkozása, mint személyes adataimat visszavonó nyilatkozatomig kezelje marketing célú üzenetek küldése céljából. Szülők foglalkozására vonatkozó adatok: Anya foglalkozása: Anya beosztása: Felsővezető Egyéb szellemi alkalmazott Munkanélküli Középvezető Fizikai alkalmazott GYES/GYED valamint, hogy a Biztosító az általa kezelt, fentiekben felsorolt személyes adataimat az általa regisztrált biztosításközvetítőinek (MNB nyilvános regiszterének elérhetősége: üzletszerzési célból adatfeldolgozásra átadja. Vállalkozó Apa foglalkozása: Apa beosztása: Felsővezető Középvezető Egyéb szellemi alkalmazott Munkanélküli Fizikai alkalmazott GYES/GYED Kelt: Aláírás: 2A/2018 Rendelkezik-e már Ön vagy partnere életbiztosítással? ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ A TÚLOLDALON è Vállalkozó nc ki n M i n de W W W. M I N D E NC S E P P K I NC S. H U cs TÖ LT S D K I A DAT L A P U N K AT É S J ÁT S S Z V E LÜ N K! sep p

18 7. A bölcsőtartás ELŐKÉSZÜLETEK Találjon egy kényelmes karosszéket, kanapét. Helyezzen párnákat az ölébe, vagy a szék karfájára, esetleg a háta mögé. Tartsa a kisbabát a mellével egyvonalban. A gyermeket óvatosan fordítsa az oldalára, és tartsa úgy, hogy a baba arca a mellel szemben legyen (a baba és a mama pocakja érintkezik). Az alkar és a könyökhajlat segít megtámasztani a baba fejét, nyakát és hátát. Kézével tartsa a baba popsiját, vagy combját.

19 CSŐTARTÁS 7. A bölcsőtartás

20 8. Keresztezett bölcsőtartás Amennyiben szükséges, helyezzen párnákat az ölébe. Ha van rá lehetőség, tegye a lábait egy lábtartóra. Üljön kényelmes helyzetben, hátát párnákkal támassza meg. Bal kezével tartsa a baba fejét, alkarjával támassza meg a baba hátát. Jobb kezével tartsa a jobb mellét. Az édesanya és a baba pocakja érjenek össze, majd helyezze a jobb mellét a baba szájához. EGYÉB ÜLŐHELYZETEK Üljön egy kényelmes felületre, a kisbabát tartsa a karjaiban, a karokat pedig alulról támassza meg a lábakkal. Üljön egy alacsony székre, az egyik térdét húzza fel, ezzel biztosítva a baba biztonságos, kényelmes tartását.

21 8. Keresztezett bölcsőtartás

22 9. Hónaljtartás AZ AMERIKAI FOCI VAGY HÓNALJTARTÁS HASZNOS LEHET, HA: Az édesanya mellei jelentős méretűek, ha a mellbimbó lapos, vagy befelé fordul. Ha a baba császármetszéssel jött világra. Ha a baba koraszülött, vagy kis súllyal született. Ha a baba nehezen tudja az édesanya mellbimbóját, bimbóudvarát a szájában tartani. A testhelyzet megváltoztatása csökkenti a mellbimbóban jelentkező fájdalomérzetet. Ha a mell bizonyos területein (főleg a külső-felső részekben) nehezen ürül, pang a tej. A MEGFELELŐ TARTÁS, TESTHELYZET (POZÍCIÓ) Üljön le kényelmesen egy székre vagy ágyra, helyezzen párnát, vagy takarót maga mellé. Helyezze úgy a babát, hogy a popsiját az a párna tartsa, amely az édesanya hátát. A baba hátát és nyakát tartsa az alkarjával, a fejét pedig a kezével. A baba legyen szorosan az édesanya teste mellett, a baba feje legyen a mellbimbóval és bimbónak udvarával szemben és egy magasságban, másik kezével tartsa a mellét. Helyezze a mellbimbót és a bimbóudvart a baba szájába, és húzza közelebb a babát, amint a baba elkezd szopni.

23 9. Hónaljtartás

24 10. Fekvő helyzet AZ OLDALT FEKVÉS HASZNOS LEHET, HA A SZOPTATÁS ÁGYBAN TÖRTÉNIK, MERT: Feküdni szükséges császármetszés, illetve epidurális érzéstelenítés után. Az ülőhelyzet még túl fájdalmas a gát sérülése miatt. A mellbimbóban fájdalom jelentkezik (a pozíció változtatása csökkenti a fájdalmat). Az édesanya így jobban el tud lazulni és pihenni a szoptatási idő alatt. A MEGFELELŐ POZÍCIÓ Feküdjön kényelmesen az oldalára. Helyezzen párnákat a feje alá és a háta mögé. Helyezzen egy párnát vagy egy összehajtott takarót a behajlított térdek közé. Helyezze a babát közvetlenül maga mellé, az oldalára fektetve úgy, hogy a baba arca a mellbimbóval, és a bimbóudvarral egyvonalban legyen. A másik felkarral támassza meg a mellét. Az ágyhoz, vagy kanapéhoz közelebb eső mellbimbót helyezze a baba szájához. A másik oldalára gördülve szoptasson a másik mellből.

25 10. Fekvő helyzet

26 11. A szoptatás befejezése A BABA LEVÁLASZTÁSA A MELLRŐL A szoptatás befejezésekor legyen különösen gondos. Ne húzza ki a mellbimbóját a baba szájából anélkül, hogy a keletkezett vákuumot először meg ne szűntetné. Ne feledje, a mellbimbó hirtelen meghúzása fájdalmat és sérülést okozhat. A szoptatás befejezéséhez tartsa a baba fejét biztosan, hogy ne ijedjen meg és zárja össze hirtelen a száját. Fontos a vákuum megszűntetése. Óvatosan csúsztassa a kisujját a baba szájának sarkába. Engedje ki a szívó hatást, vákuumot (a baba lehet, hogy ekkor áttér az édesanya ujjára, és elkezdi azt szopni). Vegye ki a mellbimbót, és a bimbóudvart a baba szájából, és válassza le a babát a melléről. E közben beszéljen hozzá kedves hangon: egészségedre, örülök, hogy jóllaktál, gyönyörű vagy, elégedett a mosolyod

27 11. A szoptatás befejezése

28 12. Büfiztetés Érdemes akkor próbálkozni a baba büfiztetésével, mikor az egyik mellről a másikra váltunk, illetve a szoptatás befejezésekor. A baba büfiztetésében az édesapa, más családtagok, barátok is tudnak segíteni, így őket is be tudjuk vonni. JAVASLATOK A BABA BÜFIZTETÉSÉHEZ: Tartsa a babát egyenesen, a mellkasának támasztva, a baba feje pedig a válla fölött legyen. Finoman simogassa a hátát, paskolja a baba popsiját alulról felfelé. Fontos, hogy a baba fejét, hátát is tartsa, lehetőleg az egész gerincét. Fektesse a babát a hasára, az ölébe. Győződjön meg róla, hogy a baba feje, és nyaka biztonságos helyzetben van, majd fordítsa a baba arcát oldalra. Finoman simogassa, vagy paskolgassa a baba hátát a fenekétől a nyakáig haladva.

29 BÜFIZÉS HASON 12. Büfiztetés

30 13. Szoptatás takarásban OLYAN HELYEN, ALKALOMMAL, AMIKOR NEHÉZ ELVONULNI A BABÁVAL, MEGOLDJA AZ INTIM ELKÜLÖNÜLÉST Viseljen elől nyitható szoptatós melltartót. A két darabból álló viselet a legjobb. Érdemes olyan bő felsőt viselni, amely alulról, a derék felől könnyedén felhúzható, így az takarja a melleket, a baba pedig a hasat. A gombos felsőket alulról felfelé érdemes kigombolni. A különböző baba-mama boltok már több olyan ruhadarabot kínálnak, amelyek lehetővé teszik a diszkrét szoptatást. Számos olyan szabásminta elérhető, amelyek kifejezetten erre a célra tervezett ruhadarabok elkészítését segítik. Egy kabát, blézer, széles sál, nagyobb kendő, vagy babatakaró segíti az elkülönülést, takarást. Ritkán a babahordozók is hasznosak lehetnek, hiszen szoptatás közben nem kell az édesanyának tartania a babát. Ha gyakorlatot szerez, a kívülállók azt fogják gondolni, hogy az édesanya csupán ringatja alvó kisbabáját. Amennyiben nyilvános helyen pl.: váróteremben kell szoptatnia, fordítson egy széket a fal, vagy a szoba egyik sarka felé.

31 13. Szoptatás takarásban

32 14. Mellduzzanat, tejpangás JELEI Kemény, meleg, duzzadt mellek. Feszülő bőr. Lapos mellbimbók. MEGELŐZÉS Amint lehetséges, szülés után mihamarabb (fél-egy órán belül) kezdjen el szoptatni mindkét mellből. Mindkét mellből igény szerint szoptasson. Győződjön meg róla, hogy a baba kiszívta a tejet a melléből. Ha érez még duzzanatot, feszülést, csomót valahol a mellében, masszírozza fel és fejje ki a pangó mennyiséget. JAVASLAT Szoptasson gyakran. Szoptatás előtt masszírozza meg, puhítsa fel a melleit, mint a mellfejéskor. Alkalmazzon meleg borogatást vagy zuhanyt. Masszírozza finoman, ritmusosan préselje a bimbóudvart az ábrán szemléltetett módon.

33 14. Mellduzzanat, tejpangás

34 15. Kereslet - kínálat / Fejés kézzel MIÉRT, MIKOR KELL FEJNI? Ha több tej termelődik, mint amit a baba el tud fogyasztani. Alapvetően a kereslet kínálat elvén annyi tej lesz, amennyi kell. Ha a szoptatás után áttapintva a melleket feszülést érez, csomókat, duzzadt területeket. Ha a babát nem tudja szoptatni, mert koraszülött és az egészségi állapota ezt nem teszi lehetővé. Ha több tejet szeretne termelni, átmenetileg a fejéssel is serkenthető. HOGYAN KELL KÉZZEL FEJNI? Az anyatej kézzel fejése előtt mosson kezet és mossa le a mellét, alkalmazzon meleg kendőket. MASSZÍROZZA MEG, PUHÍTSA FEL A MELLÉT: I. a csomós, duzzadt területeket körkörösen, finoman, enyhe nyomás kíséretében kell az ujjakkal masszírozni. A másik kézzel az ellentétes oldalt támassza meg. A csomós területek főleg a mell külső karimájánál lévő tejmirigyeknek megfelelően tapinthatók. II. A felpuhult mellben a tejmirigyektől a tejcsatornák felé terelje finoman a tejet. III. A mellbimbó mögötti területet ritmusosan, finoman összepréselve a tej több nyíláson keresztül spriccel, ezt a tejet egy pohárba gyűjtsük össze. Ezeket a mozdulatsorokat (I-III) ismételjük, amíg a mell puha, laza nem lesz, a csomók eloszlanak. A lefejt anyatejet össze kell gyűjteni és le lehet fagyasztani, vagy le lehet adni, hogy más baba is kaphasson.

35 A MELL FEJÉSE I. FELPUHÍTÁS II. KIPRÉSELÉS 15. Kereslet - kínálat / Fejés kézzel A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS FINANSZÍROZZA AZ ANYATEJADÁST. KÉRDEZZE VÉDŐNŐJÉT, GYERMEKORVOSÁT!

36 16. Az édesapa is tudja támogatni a szoptatást AZ ÉDESAPA SZEREPE, LEHETŐSÉGEI Támogatni, szorgalmazni az édesanya szoptatási kedvét már a szülés előtt Szülés után fél egy órán belül biztatással segíteni az első mellre helyezést, szoptatást. Ha az édesanya császármetszés, vagy más miatt nem tud a babával bőrkontaktust kialakítani, ezt az édesapa teste is pótolhatja. Szoptatáshoz készítsen oda valami folyadékot, amit az édesanya kíván. Szoptatás után büfiztetheti a babát. Részt vállalhat a fürdetésben, az öltöztetésben, a baba sétáltatásában. Igyekezzen elismerni és szeretettel viszonozni az édesanya szoptatását, a gyermek ellátását és mindent, amit aznap meg tudott csinálni. Bátorítsa, és adjon minél több segítséget ahhoz, hogy legyen kedve és ereje ehhez a nagyszerű, ugyanakkor sok erőt kívánó feladathoz. Vegye át a házimunkát átmenetileg, szervezze meg, hogy ki miben tud segíteni. Beszéljék meg a látogatókkal, ki mennyi időre, mikor jöjjön. Készítsen szendvicset, könnyű ételeket, frissítőket, gyümölcsöt. Masszírozza meg az édesanya hátát. Beszélgessenek, csináljanak saját időt maguknak, amikor egymást ajándékozzák meg figyelmükkel, szeretetükkel. A BABA EBBŐL A SZERETETBŐL TÁPLÁLKOZIK!

37 16. Az édesapa is tudja támogatni a szoptatást

38 KÉSZÜLT VÁRFALVI MARIANNA VÉDŐNŐ, A VÉDŐNŐKÉRT, ÚJ SZÜLŐK- ÉS ÚJSZÜLÖTTEKÉRT ALAPÍTVÁNY ELNÖKE SZAKMAI IRÁNYÍTÁSÁVAL.

39 Eredményes szoptatást, jó egészséget és sok örömet kívánunk! SOK SZERETETTEL: PROMOBOX KFT. ÉS SZAKÉRTŐI CSAPATA TOVÁBBI TIPPEK AZ ANYATEJES TÁPLÁLÁSHOZ

40 SZOPTATÁSI ÚTMUTATÓ Közreműködött Művészeti vezető Felelős kiadó Kiadó Siklósi Viktória Bethlen Júlia Fejérdy Zsófia PromoBox Kft. FELHASZNÁLT IRODALOM: Szoptatástámogató Nemzeti Bizottság honlapján lévő anyagok: sztnb.hu szoptatástámogatással kapcsolatos tájékoztatók Kiadványok: A szoptatás hogyan segítsük a sikert 2. kiadás 2007 Gyakorlati útmutató a szoptatás segítéséhez A kizárólagos szoptatás elérésének irányelvei ILCA, 2005 Szoptatásért Magyar Egyesület Le Leche Liga: Facebook Szoptatástámogató Nemzeti Bizottság Szoptatásért Magyar Egyesület Szoptatási tanácsadás- szakma

Szülői útmutató az első 10 napra

Szülői útmutató az első 10 napra Szülői útmutató az első 10 napra 1. Hogyan tartsuk a babát? Bármennyire is törékenynek és sebezhetőnek érezzük újszülöttünket, ne féljünk hozzáérni! Kutatások bizonyítják, hogy azok a babák, akiket naponta

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

MELLRE HELYEZÉS, MELLRE TAPADÁS, KÉZI FEJÉS

MELLRE HELYEZÉS, MELLRE TAPADÁS, KÉZI FEJÉS MELLRE HELYEZÉS, MELLRE TAPADÁS, KÉZI FEJÉS A legfontosabb pontok ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DR. VÁRADY ERZSÉBET Az édesanyát meg kell tanítani a csecsemő korai éhségjeleinek felismerésére. Ezek a következőek: ébredezik

Részletesebben

A szoptatás. amit a szoptatásról tudni érdemes

A szoptatás. amit a szoptatásról tudni érdemes A szoptatás amit a szoptatásról tudni érdemes Kedves Édesanya! A szoptatás fontos a kisbaba számára, és Önnek is nagy segítséget jelent. Nincs szükség hozzá másra, csak Önre és kisbabájára. Ezzel együtt

Részletesebben

A Bababarát címet elnyert kórházak monitorizálásának tapasztalatai. Dr. Várady Erzsébet Dr. Kun Judit

A Bababarát címet elnyert kórházak monitorizálásának tapasztalatai. Dr. Várady Erzsébet Dr. Kun Judit A Bababarát címet elnyert kórházak monitorizálásának tapasztalatai Dr. Várady Erzsébet Dr. Kun Judit Miért szükséges a monitorizálás? Fontos a színvonal fenntartása Világszerte tapasztalat, hogy mindig

Részletesebben

MAM szoptatási útmutató

MAM szoptatási útmutató MAM szoptatási útmutató Egy különleges kapcsolat - a szoptatás A szoptatás csodálatos élmény a babának. Csupa gyengédség, közelség, szeretet. Csak ne lenne az a sok nyugtalanító kérdés. Vajon fog-e menni?

Részletesebben

FONTOS! KÉRJÜK, ŐRIZZE MEG A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT!

FONTOS! KÉRJÜK, ŐRIZZE MEG A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! FONTOS! KÉRJÜK, ŐRIZZE MEG A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! A Caboo biztonságos használata Kérjük, használat előtt alaposan olvassa át az útmutatót, különös tekintettel a biztonságos hordozást szolgáló biztonsági

Részletesebben

Segítség a szoptatáshoz

Segítség a szoptatáshoz Segítség a szoptatáshoz Készült az Uzsoki kórház gondozásában uzsoki_segoe.indd 1 2013.09.25. 14:16:12 Örömünkre szolgál, hogy szülése helyszínéül osztályunkat, az Uzsoki Utcai Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati

Részletesebben

A tanfolyamokon a 2-3 hónapos korban történő kezdés a legoptimálisabb, de természetesen fiatalabb és idősebb babákat is szeretettel látunk.

A tanfolyamokon a 2-3 hónapos korban történő kezdés a legoptimálisabb, de természetesen fiatalabb és idősebb babákat is szeretettel látunk. Mikortól lehet alkalmazni a babamasszázst? A babamasszázst elkezdheti akár a baba születését követő első napokban is. Egy anya ha nem is tudatosan végtelen gyengédséggel masszírozza a kisbabáját szinte

Részletesebben

A bababarát kórházban alkalmazott eljárások és hatásaik

A bababarát kórházban alkalmazott eljárások és hatásaik A bababarát kórházban alkalmazott eljárások és hatásaik 1. A bababarát kórház írásos szoptatási irányelvekkel rendelkezik, amelyeket rendszeresen ismertetnek az egészségügyi dolgozókkal. A kórházi gyakorlat

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt:

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt: Várandósok Várandósok Évekig azt tartották, hogy a terhes nőnek kilenc hónapot ágyban kell töltenie. Az orvosok attól féltek, hogy az aerobik, vagy a kocogás árthat a magzatnak, így még a legaktívabb sportolóknak

Részletesebben

FONTOS! KÉREM, TARTSA MEG KÉSŐBBI FELHASZNÁLÁSRA

FONTOS! KÉREM, TARTSA MEG KÉSŐBBI FELHASZNÁLÁSRA A B D C E F HU FONTOS! KÉREM, TARTSA MEG KÉSŐBBI FELHASZNÁLÁSRA Fő a biztonságos hordozás A Caboo babahordozó használata előtt, kérem, figyelmesen olvassa végig az összes utasítást, szeretnénk külön felhívni

Részletesebben

1145 Budapest, Uzsoki utca Telefon: , A környezet

1145 Budapest, Uzsoki utca Telefon: , A környezet 1145 Budapest, Uzsoki utca 29-41 Telefon: 467-3700, 467-3800 E-mail: uzsoki@uzsoki.hu A környezet Az Uzsoki Utcai Kórház az ország egyik legkorszerűbb intézménye, melynek felújítása során 2010-ben nagy

Részletesebben

BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS KÓRHÁZI ÖNFELMÉRÉS. Az országos szintű megvalósítás tervezete 2006. Január

BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS KÓRHÁZI ÖNFELMÉRÉS. Az országos szintű megvalósítás tervezete 2006. Január BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS Átdolgozott, korszerűsített és bővített kiadás, integrált gondozás céljából KÓRHÁZI ÖNFELMÉRÉS Az országos szintű megvalósítás tervezete 2006. Január Az eredeti irányelveket

Részletesebben

Igen, feltétlenül! - Hogyan kezdjük a fejést? Géppel vagy kézzel?

Igen, feltétlenül! - Hogyan kezdjük a fejést? Géppel vagy kézzel? - Az első és legfontosabb kérdés, mivel a legtöbb esetben a kisbabát még nem szoptathatják az édesanyák, hogy mi legyen a lefejt tejjel? Egyáltalán érdemes-e fejni, ha a koraszülött babát speciális tápszerrel

Részletesebben

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm.

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm. A QMED Akupresszúrás matrac ÉS PÁRNA egy praktikus, esztétikus egészségmegőrző eszköz, mely 100 % organikus pamutból és mérgező anyagoktól mentes ABS műanyagból készült. A matrac hossza 67 cm, szélessége

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív

Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív Tisztelt Szülő/Törvényes képviselő! Gyermeke vizsgálatának előkészítése érdekében kérjük, töltse ki az alábbi adatlapot, valamint a megfelelő pontokban aláhúzással

Részletesebben

Kedves Olvasó! TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1178

Kedves Olvasó! TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1178 Kedves Olvasó! Bogyiszló Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogram Bogyiszló településen elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére.

Részletesebben

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS TARTALOM FELHASZNÁLÓI FIGYELMEZTETÉS ALKATRÉSZEK LISTÁJA FELÜLNÉZETI RAJZ SZERELÉSE ÚTMUTATÓ HASZNÁLAT ELÖTTI BEMELEGÍTÉS ÉS NYÚJTÁSI TIPPEK NEHÉZSÉG BEÁLLÍTÁSA TRÉNING

Részletesebben

Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív

Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív Tisztelt Szülő/Törvényes képviselő! Gyermeke vizsgálatának előkészítése érdekében kérjük, töltse ki az alábbi adatlapot, valamint a megfelelő pontokban aláhúzással

Részletesebben

SNS szoptanít. Használati útmutató

SNS szoptanít. Használati útmutató SNS szoptanít HU Használati útmutató 1. A termék részei Az SNS a babák mellen történő, pótlással (anyatej vagy más táplálék) való ellátására szolgál. Előnyösen befolyásolhatja a szoptatási szokások kialakulását.

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

Beállítási útmutató Mirra székhez

Beállítási útmutató Mirra székhez Beállítási útmutató Mirra székhez L Az itt látható útmutató tartalmazza az összes lehetséges beállítást. A beállítások felszereltségtől és modelltől függően változhatnak. A Mirra szék beállítási útmutató

Részletesebben

MS 33-E Babaápolási baba (F)

MS 33-E Babaápolási baba (F) MS 33-E Babaápolási baba (F) SOMSO-műanyagból. A fej, a kezek, a lábak, könnyen mozgathatóak a gömbcsuklós szerkezet miatt. Nyitott végbélnyílás. Tökéletes oktatómodell fürdetéshez, öltöztetéshez, és gondozási

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

A csökkent és fokozott izomtónusú csecsemı szoptatásának speciális szempontjai. Dr Várady Erzsébet Újszülöttgyógyász, IBCLC

A csökkent és fokozott izomtónusú csecsemı szoptatásának speciális szempontjai. Dr Várady Erzsébet Újszülöttgyógyász, IBCLC A csökkent és fokozott izomtónusú csecsemı szoptatásának speciális szempontjai Dr Várady Erzsébet Újszülöttgyógyász, IBCLC Újszülöttkori hypotonia okai Abnormalitás Centrális vagy perifériás idegrendszer

Részletesebben

Mit viszel a kórházba? Enni-innivaló, kendő, zene magnó, CD, fényképező illóolaj, tükör?

Mit viszel a kórházba? Enni-innivaló, kendő, zene magnó, CD, fényképező illóolaj, tükör? Kérdések szülési terv készítéséhez Kismamakönyvtár Sok szeretettel www.holdam.hu ajánlom figyelmetekbe azt az oldalt, ahonnan a ci Otthon Hogy ismered fel a kontrakciókat (fájásokat)? Hogy méred a kontrakciókat?

Részletesebben

Mastitis és szoptatás. Dr. Sarlai Katalin Fıvárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Budapest

Mastitis és szoptatás. Dr. Sarlai Katalin Fıvárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Budapest Mastitis és szoptatás Dr. Sarlai Katalin Fıvárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Budapest Emlıgyullad gyulladás s a szoptatás s alatt Gyakorisága 3-203 % Fıleg az elsı hat héten jelentkezik

Részletesebben

A VÁRANDÓSOK FELKÉSZÍTÉSE A SZOPTATÁSRA

A VÁRANDÓSOK FELKÉSZÍTÉSE A SZOPTATÁSRA A VÁRANDÓSOK FELKÉSZÍTÉSE A SZOPTATÁSRA Gitidiszné Gyetván Krisztina Védőnő, IBCLC 2015. 03.26 Dr Várady Erzsébet Neonatologus,IBCLC TÁJÉKOZTASSUNK MINDEN VÁRANDÓS ANYÁT A SZOPTATÁS ELŐNYEIRŐL ÉS MÓDJÁRÓL

Részletesebben

ags92 Kft Útmutató a szoptatáshoz Felkészülés a szoptatásra Gratulálunk az új családtag érkezéséhez! A baba születésekor

ags92 Kft Útmutató a szoptatáshoz Felkészülés a szoptatásra Gratulálunk az új családtag érkezéséhez! A baba születésekor Felkészülés a szoptatásra A baba érkezése egy izgalmas, és egyben mozgalmas időszak is, amikor számos fontos döntést kell hoznunk. Az egyik ilyen döntés a baba táplálása. Útmutató a szoptatáshoz Az anyatej

Részletesebben

KÉZI FEJÉS, AZ ANYATEJ TÁROLÁSA, KEZELÉSE

KÉZI FEJÉS, AZ ANYATEJ TÁROLÁSA, KEZELÉSE Kórház logója Kórház neve KÉZI FEJÉS, AZ ANYATEJ TÁROLÁSA, KEZELÉSE A 10 lépés a sikeres szoptatáshoz UNICEF - WHO ajánlás 5. pontja kimondja, hogy minden az anyát segíteni kell abban, hogy a kézi fejés

Részletesebben

Az elsősegélynyújtás. Célja: Az élet megmentése. A további egészségkárosodás megakadályozása. A gyógyulás elősegítése

Az elsősegélynyújtás. Célja: Az élet megmentése. A további egészségkárosodás megakadályozása. A gyógyulás elősegítése Az elsősegélynyújtás Célja: Az élet megmentése A további egészségkárosodás megakadályozása A gyógyulás elősegítése A sérült vizsgálata A vizsgálat célja: Meg kell állapítani, hogy a sérült él-e vagy meghalt.

Részletesebben

A WHO/UNICEF "Bababarát kórház kezdeményezés" Általános Feltételrendszere. Általános Feltételrendszer. Az 1. lépés összefoglalása

A WHO/UNICEF Bababarát kórház kezdeményezés Általános Feltételrendszere. Általános Feltételrendszer. Az 1. lépés összefoglalása fordította: az UNICEF Magyar Bizottsága 1027 Budapest, Varsányi I. u. 26-34. 201 4923 e-mail: unicef@unicef.hu A WHO/UNICEF "Bababarát kórház kezdeményezés" Általános Feltételrendszere A "Bababarát kórházhoz"

Részletesebben

SZERZŐDŐ MÓDOSÍTÓ NYILATKOZAT élet- vagy nyugdíjbiztosítási szerződésekhez

SZERZŐDŐ MÓDOSÍTÓ NYILATKOZAT élet- vagy nyugdíjbiztosítási szerződésekhez MÓDOSÍTÓ NYILATKOZAT élet- vagy nyugdíjbiztosítási szerződésekhez A szerződésazonosítójú, termék, rövid nevű biztosítási szerződés tekintetében közös megegyezéssel kérjük a szerződő módosítását. ADÓZÁSSAL

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN Lábmasszírozó gép insportline Otterchill

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN Lábmasszírozó gép insportline Otterchill HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 18010 Lábmasszírozó gép insportline Otterchill TARTALOM BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ... 3 HASZNÁLAT... 3 ELEM CSERE... 4 ALTERNATÍV HASZNÁLAT... 4 2 BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ Olvassa el figyelmesen

Részletesebben

10749047 NUK ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ Tartalomjegyzék 1. Fontos információk az első használat előtt. 2. Leírás. 2.1. Rendeltetés. 2.2. Funkciók. 2.3.

10749047 NUK ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ Tartalomjegyzék 1. Fontos információk az első használat előtt. 2. Leírás. 2.1. Rendeltetés. 2.2. Funkciók. 2.3. 10749047 NUK ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ Tartalomjegyzék 1. Fontos információk az első használat előtt. 2. Leírás. 2.1. Rendeltetés. 2.2. Funkciók. 2.3. Ellenjavallatok. 2.4.Mellékhatások. 2.5.Szimbólumok. 3.

Részletesebben

Szövött kendő. használati útmutató

Szövött kendő. használati útmutató Szövött kendő használati útmutató biztonság & kezelés Ez az útmutató bemutatja a szövött hordozókendő használatát, felhívja a figyelmed néhány fontos biztonsági szabályra és segít abban, hogyan tarthatod

Részletesebben

SZOPTATÁS A GYEREKHÁZBAN. Németh-Kovács Nóra Önkéntes szoptatási segítő

SZOPTATÁS A GYEREKHÁZBAN. Németh-Kovács Nóra Önkéntes szoptatási segítő SZOPTATÁS A GYEREKHÁZBAN Németh-Kovács Nóra Önkéntes szoptatási segítő MIÉRT KELL EGY GYEREKHÁZBAN A SZOPTATÁSRÓL BESZÉLGETNI? I. ok: Egyre több várandós keresi fel a gyerekházakat, akiknek ismerős anyák

Részletesebben

Fókuszban az anyatej. Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a. XXI. évfolyam 2. szám melléklete VÉDO NO

Fókuszban az anyatej. Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a. XXI. évfolyam 2. szám melléklete VÉDO NO VÉDO NO XXI. évfolyam 2. szám melléklete Szerző: Gitidiszné Gyetván Krisztina Hartung Vilmosné Fókuszban az anyatej Szerkesztő: Csordás Ágnes Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a várandósság alatt

Részletesebben

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2.

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. 2. Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. Mikor forduljunk Bowen alkalmazóhoz? Az élet kezdetét fizikális értelemben a fogantatástól számítjuk. Ha már itt akadállyal szembesülünk, a holisztikus

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak is, hiszen javítja

Részletesebben

Szoptatás lapos vagy befelé forduló mellbimbóval

Szoptatás lapos vagy befelé forduló mellbimbóval Lehetséges? IGEN! Szoptatás lapos vagy befelé forduló mellbimbóval Ha a mellbimbód formája miatt attól tartasz, nem fog sikerülni a szoptatás, akkor neked szántuk ezt a kiadványt. Összeállította: W. Ungváry

Részletesebben

Vigyázat! Esetleges kiesés veszély!

Vigyázat! Esetleges kiesés veszély! Használati utasítás Az első használat előtt figyelmesen tanulmányozd át a használati utasítást és a fényképeket! A hordozó használatának begyakorlásához kérj segítséget! Az első alkalmakkor segíthet, ha

Részletesebben

A szoptatás támogatása a szülés körüli idõszakban egészséges anya és érett újszülött esetén

A szoptatás támogatása a szülés körüli idõszakban egészséges anya és érett újszülött esetén A szoptatás támogatása a szülés körüli idõszakban egészséges anya és érett újszülött esetén Az Academy of Breastfeeding Medicine 5. számú protokollja Háttér A kórházi irányelvek és a kórházi rutin nagymértékben

Részletesebben

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE ENERGIA MEDICINA GIMNASZTIKAI GYAKORLATOK Dr. Lángfy György www.medandlife.hu info@viofor.hu 1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE KETYEGŐ ÓRA cél: - csípőízület ki- és be-forgatásának megőrzése

Részletesebben

Szakmai aja nla s a szoptata st ta mogato eszko zo k haszna lata ro l

Szakmai aja nla s a szoptata st ta mogato eszko zo k haszna lata ro l Szakmai aja nla s a szoptata st ta mogato eszko zo k haszna lata ro l I. Mellszívók I.1. Nagy teljesítményű elektromos mellszívók Az elektromos mellszívó beszerzése és használata elsősorban olyan édesanyák

Részletesebben

Szoptatási segédlet. Fontos tudnivalók és hasznos tanácsok, hogy kisbabád szoptatását minél tovább tudd folytatni

Szoptatási segédlet. Fontos tudnivalók és hasznos tanácsok, hogy kisbabád szoptatását minél tovább tudd folytatni Szoptatási segédlet Fontos tudnivalók és hasznos tanácsok, hogy kisbabád szoptatását minél tovább tudd folytatni Tartalom 1 A szoptatás jelentősége 2 Hogyan történik a tejtermelés? 3 A szoptatás megkezdése

Részletesebben

www.pillafutar.hu Tartalom

www.pillafutar.hu Tartalom Használati útmutató Köszönjük, hogy az IBeauty nanotechnológiás porlasztó készüléket választotta. A hordozható, bőrszépítő nano- porlasztókészülék a bőr mélyreható ápolását teszi lehetővé a nanométer ionizációs

Részletesebben

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok Minden amire szüksége lehet egy tökeletes edzéshez! Az Aerobic Step az egyetlen tréningeszköz, amire szüksége lehet. Ideális cardovaszkuláris

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI

KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI Mixer Tisztelt Ügyfelünk, először is köszönjük Önnek vásárlást. Kérjük, olvassa el figyelmesen a mellékelt bekötési és használati útmutatót és kövesse a leírtakat

Részletesebben

Csecsemőgondozási tanfolyam Minden amit a csecsemő-, és kisdedgondozásról, gyermeknevelésről tudni kell!

Csecsemőgondozási tanfolyam Minden amit a csecsemő-, és kisdedgondozásról, gyermeknevelésről tudni kell! Program címe: Csecsemőgondozási tanfolyam Minden amit a csecsemő-, és kisdedgondozásról, gyermeknevelésről tudni kell! Tanúsítvány : 8/2013 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2015. augusztus 27. Kérelmező

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EDZŐPAD SPORTMANN LW-21

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EDZŐPAD SPORTMANN LW-21 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EDZŐPAD SPORTMANN LW-21 FONTOS: Használat előtt, kérjük olvassa el figyelemmel jelen útmutatót. Őrizze meg az útmutatót a későbbi hivatkozások érdekében. A termék tulajdonságai eltérhetnek

Részletesebben

my baby carrier MAGYAR HASZNÁLATI UTASÍTÁS FONTOS! ŐRIZD MEG TOVÁBBI FELHASZNÁLÁS CÉLJÁBÓL!

my baby carrier MAGYAR HASZNÁLATI UTASÍTÁS FONTOS! ŐRIZD MEG TOVÁBBI FELHASZNÁLÁS CÉLJÁBÓL! my baby carrier HASZNÁLATI UTASÍTÁS MAGYAR Beépített alvócsuklya (fejtámasz) FONTOS! ŐRIZD MEG TOVÁBBI FELHASZNÁLÁS CÉLJÁBÓL! Beépített hátrész-bővítő... > FIGYELEM! FIGYELEM: Az egyensúlyodat hátrányosan

Részletesebben

MegérkezteM! BaBagondozási Tanácsadó hónapról-hónapra

MegérkezteM! BaBagondozási Tanácsadó hónapról-hónapra MegérkezteM! BaBagondozási Tanácsadó hónapról-hónapra BABAGONDOZÁSI TANÁCSADÓ hónapról-hónapra Ez a könyvecske elsősorban Önnek és párjának, valamint az érdeklődő családtagoknak szól. 2010 Szeretettel

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

ComfortControl 01 DŐLÉS-BLOKKOLÁS 02 DŐLÉS-ELLENÁLLÁS 05 HÁTTÁMLA MAGASSÁGA 03 ÜLÉSMÉLYSÉG 06 HÁTTÁMLA SZÖGE 04 ÜLÉSMAGASSÁG 07 KARFA MAGASSÁG

ComfortControl 01 DŐLÉS-BLOKKOLÁS 02 DŐLÉS-ELLENÁLLÁS 05 HÁTTÁMLA MAGASSÁGA 03 ÜLÉSMÉLYSÉG 06 HÁTTÁMLA SZÖGE 04 ÜLÉSMAGASSÁG 07 KARFA MAGASSÁG 1. lépés: Oldja ki a széket. 01 DŐLÉS-BLOKKOLÁS 2. lépés: Igazítsa a széket a testéhez. 02 DŐLÉS-ELLENÁLLÁS 03 ÜLÉSMÉLYSÉG 04 ÜLÉSMAGASSÁG 3. lépés: Igazítsa a széket munkastílusához. 05 HÁTTÁMLA MAGASSÁGA

Részletesebben

EDZŐPAD LW-20. FONTOS: Használat előtt, kérjük olvassa el figyelemmel jelen útmutatót.

EDZŐPAD LW-20. FONTOS: Használat előtt, kérjük olvassa el figyelemmel jelen útmutatót. EDZŐPAD LW-20 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FONTOS: Használat előtt, kérjük olvassa el figyelemmel jelen útmutatót. Örizze meg az útmutatót a késöbbi hivatkozások érdekében. A termék tulajdonságai eltérhetnek az

Részletesebben

Mozogj Játszva. NetBees. 5+1 ok, amiért érdemes kipróbálni a gyermekjógát! +Ajándék: Gyermekjóga gyakorlatok a nyugodt alváshoz

Mozogj Játszva. NetBees. 5+1 ok, amiért érdemes kipróbálni a gyermekjógát!   +Ajándék: Gyermekjóga gyakorlatok a nyugodt alváshoz Mozogj Játszva 5+1 ok, amiért érdemes kipróbálni a gyermekjógát! +Ajándék: Gyermekjóga gyakorlatok a nyugodt alváshoz NetBees 5+1 ok, amiért érdemes kipróbálni a gyermekjógát Hallottál már a gyermekjógáról,

Részletesebben

Útmutató a csecsemőtáplálási adatlap és az összesítő jelentés kitöltéséhez

Útmutató a csecsemőtáplálási adatlap és az összesítő jelentés kitöltéséhez 6/1 Útmutató a csecsemőtáplálási adatlap és az összesítő jelentés kitöltéséhez A Csecsemőtáplálási adatlap a szülészeti intézmény csecsemőtáplálási gyakorlatával kapcsolatos legfontosabb adatok rögzítésére

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

Irodaergonómia. Az emberközpontú környezetért. Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék

Irodaergonómia. Az emberközpontú környezetért. Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék Irodaergonómia Az emberközpontú környezetért Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék Az irodaergonómia területei Mitől lesz hatékony és egészséges a munkahely? Megfelelő környezet Megfelelő

Részletesebben

Egyszerre soha ne használja a terméket 10 percnél tovább

Egyszerre soha ne használja a terméket 10 percnél tovább 2778 3 az 1-ben Vibráló-Masszázs gép FIGYELEM: Mielőtt a terméket használatba venné olvasssa el figyelmesen a használati utasítást. Ez a termék csak otthoni használatra alkalmas. BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK:

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 7502 LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 Ft 381 000 Ft Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

TISZTÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Első használat előtt feltétlen olvasd el ezen használati útmutatót!

TISZTÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Első használat előtt feltétlen olvasd el ezen használati útmutatót! Használati Útmutató BIZTONSÁGI FIGYELMEZTETÉSEK Első használat előtt feltétlen olvasd el ezen használati útmutatót! Minden használat előtt ellenőrizd az összes szíj és csat állapotát, illetve, hogy megfelelően

Részletesebben

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót!

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! LEG_TARINER.qxp 2007.08.03. 9:06 Page 1 L E G Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! T R A I N E R GYVC-008 A VIVAMAX Leg Trainerrel Ön otthonában, kényelmesen edzheti lábait és fenekét,

Részletesebben

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:...

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:... Csigadombi Waldorf Óvoda Cím.: 2400 DUNAÚJVÁROS, Garibaldi u. 1. Telefon: 06-20-491-60-37, 06-70-4215277 E-mail: csigadombiwaldorfovi@gmail.com www.dunaujvarosiwaldorf.hu ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP Gyermek

Részletesebben

Használati. útmutató

Használati. útmutató NÉMETORSZÁGBAN GYÁRTVA Használati útmutató NAGY TELJESÍTMÉNYÜ EDZÖSZALAG myhansecontrol.com myhansecontrol.com Felhasználóbarát útmutató ID: #05002 QR kódokkal gyorsan és egyszerűen célba érni Függetlenül

Részletesebben

Staywell 600 Széria Alumínium kétutas kisállatajtó Kis, Közepes, Nagy és Extra nagy méretekhez. Használati útmutató

Staywell 600 Széria Alumínium kétutas kisállatajtó Kis, Közepes, Nagy és Extra nagy méretekhez. Használati útmutató Staywell 600 Széria Alumínium kétutas kisállatajtó Kis, Közepes, Nagy és Extra nagy méretekhez Használati útmutató Az Ön Staywell kisállatajtaja Kis Macskáknak Kis méretű kutyáknak Biztonsági zárófedél

Részletesebben

A bababarát kórház és az alapellátás hatékony együttmőködésének jelentısége

A bababarát kórház és az alapellátás hatékony együttmőködésének jelentısége A bababarát kórház és az alapellátás hatékony együttmőködésének jelentısége Dr. Sarlai Katalin Fıvárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház, Budapest Bababarát=szoptatásbarát kórház Azt szeretnénk,

Részletesebben

FINN SZAUNA HASZNÁLATI UTASÍTÁS

FINN SZAUNA HASZNÁLATI UTASÍTÁS FINN SZAUNA HASZNÁLATI UTASÍTÁS Kedves Vásárló, Gratulálunk az új szaunájához. Biztosak vagyunk abban, hogy évekig élvezni fogja a szauna összes előnyét. Kérjük, hogy mindenek előtt gondosan olvassa át

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN

EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN Gerinctorna - Tartásjavító gyakorlatok A gerincoszlopon öt szakaszt különböztetünk meg. A nyaki gerincszakaszt hét nyakcsigolya, a háti gerincszakaszt tizenkét hátcsigolya, az ágyéki

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) SL101 KAR ÉS MELLKAS ERŐSÍTŐ 1600x750x2050 19,1 (4,16 x 4,58 m) 155 440 700 Ft 559 689 Ft Mire jó? Felső végtagok,

Részletesebben

Lili-Tai. használati útmutató

Lili-Tai. használati útmutató Lili-Tai használati útmutató biztonság & kezelés Ez az útmutató bemutatja a Lili-Tai használatát, felhívja a figyelmed néhány fontos biztonsági szabályra és segít abban, hogyan tarthatod karban hordozódat.

Részletesebben

Az anyaméh természetes ringató mozgásait utánozva egy igazán kényelmes és szórakoztató eszköze a korai mozgásfejlesztésnek.

Az anyaméh természetes ringató mozgásait utánozva egy igazán kényelmes és szórakoztató eszköze a korai mozgásfejlesztésnek. "Akárcsak a pocakban" Az anyaméh természetes ringató mozgásait utánozva egy igazán kényelmes és szórakoztató eszköze a korai mozgásfejlesztésnek. A hintázás szórakoztat és megnyugtat A hintázás jótékony

Részletesebben

ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT

ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT A "Tippeld meg a hét kérdését és nyerj!" NYEREMÉNYJÁTÉK Adatvédelmi szabályzata I. Bevezetés A 2015. 11. 23. 12:00 perctől 2015. 12. 13. 23:59 percig tartó "Tippeld meg a hét kérdését

Részletesebben

Spark. Üzemeltetői kézikönyv

Spark. Üzemeltetői kézikönyv Spark Üzemeltetői kézikönyv Tartalom Bevezetés... 2 Rövid áttekintés... 6 Kulcsok, ajtók és ablakok... 20 Ülések, biztonsági rendszerek... 35 Tárolás... 56 Műszerek és kezelőszervek... 63 Világítás...

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

Szoptatási útmutató 1

Szoptatási útmutató 1 Szoptatási útmutató 1 Gratulálunk a család legújabb tagjához! Kedves Büszke Szülő, Gratulálunk gyermeked születéséhez! Tudjuk, hogy milyen izgalmas és hektikus időszak elé nézel, ahol sok-sok dologról

Részletesebben

A Cardo űrtechnológiát hoz az otthonunkba! 9x-es Superbrandsgyőztes!

A Cardo űrtechnológiát hoz az otthonunkba! 9x-es Superbrandsgyőztes! A Cardo űrtechnológiát hoz az otthonunkba! 9x-es Superbrandsgyőztes! Cardo ispace matrac alvás egy más világ stílusában Képzelje el a tökéletes alvást, ami egész éjszakán át tartó könnyed, a lebegéshez

Részletesebben

Az apák szerepe védőnői szemmel

Az apák szerepe védőnői szemmel Az apák szerepe védőnői szemmel A Védőnői Szolgálat MA: 103 éves (1915.06.13.) A kor társadalmi, gazdasági és demográfiai változásai hívták életre a védőnői hálózatot. Megalakulásakor a cél: a csecsemőhalandóság

Részletesebben

PAIN GONE Használati Utasítás

PAIN GONE Használati Utasítás PAIN GONE Használati Utasítás Nyílt sebre ne használja! Ha más személyt kezel, akkor kezelés közben ne érintse meg a kezelt személy testét. 1. Általános utasítás Hogyan használja a PAIN GONE-t Fogja kézbe

Részletesebben

KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE

KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE Fekudj hanyatt, kezek a combok mellett. Emeld fel a fejed es alabakat 20-25 centire a talajtol, kezek a combok felett, tenyerek egymas fele neznek. Spiccelnek a labfejek,

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

Anti-Cellulite KEZELÉS GYAKORLATI ÚTMUTATÓ PROFESSZIONÁLIS TEST TEKERCSELÉS TECHNIKA PERC

Anti-Cellulite KEZELÉS GYAKORLATI ÚTMUTATÓ PROFESSZIONÁLIS TEST TEKERCSELÉS TECHNIKA PERC Techni-Slimming Anti-Cellulite KEZELÉS PROFESSZIONÁLIS TEST TEKERCSELÉS TECHNIKA 60 PERC GYAKORLATI ÚTMUTATÓ KEZELÉS MENETE TECHNI- KARCSÚSÍTÁS / FESZESÍTÉS óra a szalonban TECHNI- KARCSÚSÍTÓ / FESZESÍTŐ

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert

Részletesebben

CJB1JM0LCAPA. Rövid használati utasítás

CJB1JM0LCAPA. Rövid használati utasítás CJB1JM0LCAPA Rövid használati utasítás Az óra bemutatása Hangszóró Töltőport Be-/kikapcsoló gomb Tartsa lenyomva 3 másodpercig a be-/kikapcsoláshoz. Tartsa lenyomva 10 másodpercig a kényszerített újraindításhoz.

Részletesebben

Kosárlabdapalánk készlet. Kosárlabdapalánk készlet Cikk szám: 1186

Kosárlabdapalánk készlet. Kosárlabdapalánk készlet Cikk szám: 1186 Kosárlabdapalánk készlet Kosárlabdapalánk készlet Cikk szám: 1186 Helytelen üzembehelyezés vagy lengés a gyűrűn komoly sérüléseket vagy halált okozhat!!! Megjegyzés az összeszereléshez: Minden kosárpalánk,

Részletesebben

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE Általános tudnivalók Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában! Nagy melegben zuhanyozzon

Részletesebben

ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ KÉSZÜLÉK R0922 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ KÉSZÜLÉK R0922 HASZNÁLATI UTASÍTÁS ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ KÉSZÜLÉK R0922 HASZNÁLATI UTASÍTÁS Tisztítás / sterilizálás Óvatosan mossa le az összes alkatrészt, kivéve az elektronikus elemekkel ellátott készüléket, minden használat előtt és

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll ARANY Toll 1 A FITA ARANY TOLL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 8m Lövésszám: 15 (5x3 vessző) Elérendő teljesítmény: 12 találat 80 cm-es lőlapra (találat = 6-10-es

Részletesebben

9 tipp fejfájás ellen

9 tipp fejfájás ellen 9 tipp fejfájás ellen Lüktet a halántékod, és úgy érzed, pillanatokon belül szétrobban a fejed. Azonnal kell val Ki gondolná, hogy az emberek 80%-a szenved időről időre fejfájástól, ráadásul a nők jóval

Részletesebben

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás.

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. A kánikula bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat,

Részletesebben

2018. JÚLIUS-AUGUSZTUS. Lapozz bele! NYÁRI TIPPEK ÉS AKCIÓK KUPON / AJÁNLATOK / ÖTLETEK.

2018. JÚLIUS-AUGUSZTUS. Lapozz bele! NYÁRI TIPPEK ÉS AKCIÓK KUPON / AJÁNLATOK / ÖTLETEK. Lapozz bele! 2018. JÚLIUS-AUGUSZTUS NYÁRI TIPPEK ÉS AKCIÓK KUPON / AJÁNLATOK / ÖTLETEK AUGUSZTUS 1. AZ ANYATEJES TÁPLÁLÁS VILÁGNAPJA Már 13 éve ünnepeljük az Anyatejes Táplálás Világnapját az UNICEF és

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920. Minôségi tanúsítvány

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920. Minôségi tanúsítvány HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye, egyike

Részletesebben

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59 A kaukázusi juhászkutya ősi hazája Közép-Ázsia, Kaukázus, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Dagesztán, Csecsenföld, Észak-Oszétia és a környező kisebb köztársaságok. Nagyon nagy számban fordul elő Oroszország

Részletesebben