Gyermekrészvételi irányelvek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyermekrészvételi irányelvek"

Átírás

1 Gyermekrészvételi irányelvek Az alábbi irányelv célja, hogy segítse a gyerekek biztonságos részvételét a Hintalovon Alapítvány programjaiban. Összhangban van és együttesen érvényes a Gyermekvédelmi Irányelvekkel, mely az Alapítvány munkatársaival személyes kapcsolatba kerülő gyerekekkel való magatartást szabályozza. Jelen dokumentum annak kiegészítéseként az alapítvány programjaiban, projektjeiben résztvevő gyerekekkel való kapcsolatra vonatkozik, és annak speciális eseteiben nyújt iránymutatást. Alapelvek 1. A gyermekek védelme prioritást élvez a programok során. Bármely együttműködésben (munkatársakkal, szülőkkel, szakemberekkel) a gyermekek védelmének érdekét kell elsődlegesen figyelembe venni. 2. Mindig tisztelni kell a gyermekek jogait. Minden esetben a törvényi előírásoknak és az Alapítvány Gyermekvédelmi irányelveinek megfelelően kell eljárni. 3. Elfogadhatatlan a gyermekek jogaival való visszaélés bármely formája. Mindent meg kell tenni annak megelőzésére és helyreállítására. 4. A Gyerekrészvételi Irányelvek összhangban vannak az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának a gyermekrészvételre vonatkozó etikus alapelveivel, melyek a következők: Tájékoztatás és átláthatóság: A gyerekeket tájékoztatni kell a jogaikról, és a részvételük folyamatáról, biztosítva annak átláthatóságát. Önkéntesség: A gyerekek részvételének önkéntesnek kell lennie. A gyermekek bármikor dönthetnek úgy, hogy nem folytatják a részvételt. Tiszteletteljesség: A gyerekeket és nézeteiket meg kell hallgatni, tiszteletben kell tartani, és lehetőséget kell biztosítani arra, hogy kezdeményezzenek. A gyerekeket az együttműködés során egyenlő félként kell kezelni. Relevancia: A gyerekeket a számukra releváns kérdésekben kell meghallgatni, ahol képességeikre és tudásukra támaszkodva fejezhetik ki a véleményüket. Lehetőséget kell biztosítani, hogy kiválasszák a számukra lényeges problémákat is. Gyerekbarát működés: Megfelelő időt, teret és erőforrást kell biztosítani annak érdekében, hogy a gyerekek a lehető legbiztonságosabb, számukra komfortos módon tudjanak részt venni a projektekben. Befogadó működés: Minden gyermeknek lehetőséget kell biztosítani a részvételre, a hátrányos megkülönböztetés összes formáját elkerülve. Különleges intézkedéseket kell hozni a marginalizált közösségekben élő gyermekek bevonására. Képzéssel támogatott részvétel: A gyerekeknek és az őket segítő felnőtteknek fejleszteniük kell a feladataikhoz, részvételükhöz szükséges készségeket. Biztonság és kockázatérzékeny működés: Minden esetben a Gyermekvédelmi Irányelvek szerint kell eljárni. A gyerekekkel dolgozó felnőttek felelősek a gyerekek biztonságáért.

2 Elszámoltathatóság: Tájékoztatni kell a gyerekeket arról, hogyan értelmezik és használják fel a nézeteiket. A fenti alapelvek érvényesülése érdekében az alábbi szabályok betartása kötelező. Felelős személyek Elsődlegesen a Hintalovon Gyermekjogi Követ Programban dolgozók feladata annak a biztosítása, hogy a gyermekek alapvető jogai, legfőbb érdeke és védelme érvényesüljön az Alapítvány összes projektjében. A projektekben résztvevő szakmai és önkéntes csapat ugyancsak felelős a gyerekek védelméért és támogatásáért. A projektben résztvevő személyek mindegyike aláírta a Hintalovon Alapítvány Gyermekvédelmi Irányelvét, s ezzel kötelezettséget vállalt az abban foglalt szabályok betartására. Az Alapítvány munkatársai felelősek azért, hogy az alapítványi projektekhez kötődő, harmadik féllel való kapcsolat során a gyerekek védelmét biztosítsák. Együttműködés kerete A projektekben résztvevő gyerekekkel az Alapítvány megállapodást köt (I. melléklet). A rendszeres együttműködés kereteit az Alapítvány önkéntes szerződésben is szabályozza, a törvényes képviselő aláírásával. A Gyermekvédelmi - és Gyermekrészvételi Irányelveket minden résztvevő gyermek számára hozzáférhetővé kell tenni, hogy ők is megismerhessék azt. Információk a törvényes képviselő részére A kijelölt tájékoztató anyagokat, nevesítve a Gyermekvédelmi Irányelvet és ezen szabályzatot a Hintalovon Alapítvány munkájában résztvevő minden gyermek törvényes képviselője megkapja. Az Alapítvány gondoskodik arról, hogy a törvényes képviselők megfelelő előzetes tájékoztatást kapjanak a gyermekek projektben betöltött szerepéről, feladatairól, valamint a panaszkezelési mechanizmusról. A törvényes képviselő beleegyezését aláírásával nyilvánítja ki. Lehetőség szerint a törvényes képviselőnek is szervezni kell előkészítő beszélgetést, találkozót vagy foglalkozást. Bekapcsolódás A gyerekek olyan programokba vonhatók be, melyek relevánsak számukra, tapasztalataikra. A bekapcsolódás folyamatának és szempontjainak transzparensnek kell lennie, és senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés. Az alapítvány programjaiban való részvételnek önkéntes, tájékozott beleegyezésen kell alapulnia. A gyerekek a részvételüket bármikor megszakíthatják vagy befejezhetik. A szerepükről és a részvételük módjáról, kereteiről és felhasználásáról előzetesen tájékoztatást kell kapniuk, a koruknak és érettségüknek megfelelően. Az Alapítvány köteles gondoskodni arról, hogy a résztvevő gyerekek speciális szükségleiről, étrendjéről, egészségügyi állapotáról előzetesen információt szerezzen a törvényes képviselőtől (II. melléklet).

3 Előkészítés Az Alapítványnak a projekt megkezdése előtt gondoskodnia kell arról, hogy a gyerekek minden szükséges információt és támogatást megkapjanak a projektben való részvételükhöz. Biztosítani kell, hogy valamennyi anyag és leírás a projektben résztvevő gyermekek számára érthető módon készüljön el. Ezeket az anyagokat valamennyi résztvevő számára könnyen hozzáférhetővé és elérhetővé kell tenni. A projektmunkát előkészítő foglalkozás előzi meg, melynek célja, hogy a résztvevő gyermekek megismerjék a projektet, egymást és az Alapítvány munkatársait, valamint az, hogy felkészüljenek a projektmunkára (pl. a rendszeres találkozókra). A résztvevő gyerekek folyamatos képzést és támogatást kapnak ahhoz, hogy magabiztosan és biztonságban tudjanak részt venni az Alapítvány projekteiben és megbízásaiban. A gyerekekért felelős munkatársak és önkéntesek szakmai támogatását is biztosítani kell. Konzultációk, találkozók A gyermek részvételével zajló személyes találkozók alkalmával az Alapítvány legalább 2 munkatársának kell jelen lennie egy időben. Felnőtt (váratlan veszélyt és más rendkívüli helyzetet leszámítva) egyedül nem maradhat a gyerekkel. Amennyiben nem megoldható a két munkatárs jelenléte, a gyerekkel nyilvános helyen kell találkozni, vagy ilyen helyre kell vele menni. A találkozók napirendjét minden esetben előre ismertetni kell a résztvevőkkel. A találkozók helye az Alapítvány mindenkori levelezési címe. Az online térben történő munkára, egyeztetésekre ugyanúgy jelen dokumentumban foglalt irányelvek vonatkoznak. Részvétel módja Az alapítvány munkatársainak biztosítani kell a lehetőséget, hogy a projektben résztvevő gyerekek minden körülmények között szabadon kinyilváníthassák a véleményüket. A gyerekek véleményét tiszteletben kell tartani. A gyerekek részvételével történő projektekben biztosítani kell a döntéshozatal átláthatóságát, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyerekek az optimálisan legmagasabb szinten részt vehessenek a projektekben és a döntésekben. Törekedni kell a gyerekek számára komfortos környezet és helyzetek kialakítására, beleértve a külső helyszíni alkalmakat is. Képmás készítése A megbeszélések során készített képmás vagy videófelvétel felhasználásához a törvényes képviselő előzetes, írásbeli hozzájárulása szükséges. Visszajelzések Minden találkozót követően a gyerekeknek lehetőségük van értékelni a megbeszélést. Az utolsó találkozó alkalmával a gyerekek külön értékelőlapon is visszajelzést adnak a projektben való részvételükről. Tájékoztatni kell a gyerekeket a részvételük eredményeinek felhasználásáról, értelmezéséről.

4 Biztonság A résztvevő gyermekek adatait és a megosztott információkat bizalmasan kell kezelni. Minden esetben erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy a kockázatok azonosításra és minimalizálásra kerüljenek, már a tervezési szakaszban, majd erre végig oda kell figyelni egészen a megvalósulás pillanatáig, ill. azt követően a monitoring ideje alatt. Amennyiben esetleges joggal visszaélés gyanúja merülne fel, a szükséges eljárást haladéktalanul meg kell indítani, és a gyermek támogatását biztosítani kell. Minden esetben komolyan kell venni a gyermek védelmével kapcsolatos segélykérést. Támogatást kell nyújtani azoknak a gyermekeknek/felnőtteknek, akik segítséget kértek. A gyermekek védelme prioritást élvez az eljárás során. Magatartási szabályok Minden gyermeket vagy a konzultáció során közreműködő személyt kérünk, hogy tartózkodjon a következő magatartási szabályokkal ellentétes viselkedéstől. Az alapítvány projektjeiben résztvevő felnőttek és gyermekek számára szigorúan tilos: Megütni vagy más módon fizikailag bántalmazni a gyermekeket. Gyermekekkel való szexuális kapcsolat létesítése. Kizsákmányoló vagy durva bánásmódnak tekinthető kapcsolat létesítése a gyermekkel, vagy bármely olyan cselekmény, ami a gyermekre ilyen kockázatot jelenthet. A gyerekkel visszaélni, kihasználni őt. Nem odaillő, támadó vagy bántó szövegkörnyezetet/nyelvezetet használni, javaslatot vagy tanácsot adni. A gyermekeket szándékosan megszégyenítő, megalázó és lekicsinylő vagy bármilyen, érzelmileg sértő cselekményt elkövetni. Szexuálisan kihívó vagy egyéb okból nem odaillő viselkedést tanúsítani. Bármilyen bizalmi természetű cselekmény végrehajtása a gyermekek részére, melyre a résztvevőnek lehetősége lenne. Jogellenes, nem biztonságos vagy bántó magatartást tanúsítani a gyermek számára, vagy abban részt venni. A gyermekek számára felügyelet nélküli éjszakai szállás biztosítása. Egyes gyermekek érdekében mások kizárását eredményező hátrányos megkülönböztetés, vagy eltérő bánásmód alkalmazása. Mindenkinek kerülnie kell az olyan cselekményt vagy magatartást, mely a fenti szabályok elégtelen alkalmazásának vagy megsértésének tekinthető. Vészhelyzet Vészhelyzet esetén haladéktalanul értesíteni kell a gyermek szüleit/gondozóit. Továbbá az illetékes hatósággal történő kapcsolatfelvétel is szükséges a megfelelő tájékoztatás érdekében.

5 Egészségügyi vészhelyzet esetén azonnali, orvosi segítséget kell biztosítani. Minden gyermek egészsége és biztonsága elsődleges fontosságú, melynek megőrzése érdekében minden szükséges lépést meg kell tenni. Panaszkezelés A projektben résztvevők közül ki kell jelölni egy személyt, akihez a gyermekek fordulhatnak a részvételükhöz kötődő tapasztalataik miatti panasz, észrevétel esetén. A kijelölt személynek tájékozottnak kell lennie a gyermekvédelem területén, és tisztában kell lennie a gyermekeket érintő jogi kérdésekkel. Különösen érzékeny projekt esetén (pl: erőszak, bántalmazás, szexualitás, családi kapcsolatok), a gyerek résztvevők közül is ki kell jelölni olyan kortárs segítőt, akinek a feladata a gyerekek jelzésének fogadása, ill. továbbküldése, utánkövetése a panaszkezelésre kijelölt alapítványi munkatárs felé.

6 A panaszkezelési mechanizmus folyamata (az alapítvány munkatársai, önkéntesei, megbízottjai számára): Ha aggódik a gyermek biztonsága miatt, mert - visszaélés gyanúja merül fel - vélelmezett visszaélés történik - a gyermek megosztja a visszaélés tényét aggályait beszélje meg a panaszmechanizmus vitelére kijelölt személlyel A beszélgetésnek az alábbiakra kell összpontosulnia: - a visszaélés vagy gyanújának jellege - kockázati elemek - lehetséges megoldás, következő lépések Bejelentési kötelezettség az észlelés napján. Részletes írásbeli beszámolót kell írni - idézni kell a gyermek szavait. - ld. Problémabejelentési lap, a III. sz. melléklet alapján. A panaszmechanizmus viteléért felelős személy - tájékoztatási kötelezettség terheli az Alapítvány irányába - tájékoztatási kötelezettség terheli a gyermek törvényes képviselője irányába - felelős a cselekvési terv kidolgozásáért - minden szükséges lépést meg kell tennie a további sérülések elkerülése érdekében - amennyiben szükséges, az illetékes hatóság elé terjeszti az ügyet.

7 I. sz. melléklet Megállapodás a részvételi szabályokról Szeretnénk, ha jól éreznéd magad a találkozók során, és ha tudnád, hogy a véleményed és a gondolataid nagyon sokat számítanak nekünk. Azért írtuk ezt a megállapodást, hogy megismerhesd, hogyan képzeljük a részvételedet az Alapítvány munkájában. Szeretnénk, ha: bátran megosztanád velünk az ötleteidet, véleményedet, tapasztalataidat; mások ötleteit is türelmesen meghallgatnád; tiszteletben tartanád mások véleményét is; örömödet lelnéd abban, hogy a projekt részese vagy; mindenki jól érezné magát! Szeretnénk, ha biztos lennél abban, hogy: örömmel fogadjuk az ötleteidet, és a véleményedet; tiszteljük a véleményedet; a titkaid biztonságban vannak; ha valamit csak nekünk mondasz el, azt mi nem mondjuk el másnak; ha segítséget és támogatást kérsz tőlünk, minden lehetséges lépést megteszünk; részese vagy az alapítványnak; jó móka lesz! Szeretnénk kérni tőled, hogy: a találkozókon több gyerek és felnőtt is részt vesz, hallgasd meg az ő véleményüket is. Néhányan lehet, hogy máshogy fognak gondolkodni, mit Te, de légy nyitott az ő gondolataikra is; a rendszeres találkozókra gyere el, hiszen nagyon kíváncsiak vagyunk a véleményedre; ha valami kellemetlen számodra, jelezd felénk! A legfontosabb, hogy jól érezd magad! ha úgy érzed, hogy valami olyan történt, ami kényelmetlen, szomorúságot okoz neked, vagy bánt, akkor kérlek, mondd el annak a felnőttnek, akinek az a dolga, hogy a panaszokat meghallgassa. (Az ő elérhetőségeiket és nevüket a következő oldalon találod.) Számunkra elfogadhatatlan, ha bármely felnőtt vagy gyerek: megüt vagy bánt bármely módon, erőszakoskodik veled, rendszeresen figyelmen kívül hagyja, amit mondasz vagy kérdezel, megaláz vagy azt érezteti veled, hogy butaságokat beszélsz vagy gondolsz. Egy felnőtt vagy gyerek sem tehet különbséget a gyerekek között, minden gyerekkel egyformán kell bánni. Egy felnőtt vagy gyerek sem próbálhat meggyőzni olyanról, amit nem szeretnél csinálni:

8 o o o beleértve az illegális tevékenységeket (alkohol fogyasztás, dohányzás), biztonságodat veszélyeztető helyzeteket, erőszak alkalmazásáról társaiddal szemben. Ha kényelmetlenül érzed magad, vagy nem érzed magad biztonságban az alapítványnál, akkor jogod van felkeresni az alapítvány panaszok kezeléséért felelős munkatársait: Németh Barbarát (Gyermekjogi Követ Program): barbara.nemeth@hintalovon.hu Lányi Orsolyát (Gyermekjogi Követ Program): orsi.lanyi@hintalovon.hu dr. Sánta Nórát (Gyermekjogi Központ): nora.santa@hintalovon.hu Fordulj hozzájuk bizalommal! Ők meg fognak hallgatni téged, és megpróbálnak segíteni. Ha titkot bízol rájuk, azt nem mondják el senkinek, kivéve ha te engedélyt adsz rá. Feladatuk, hogy felügyeljék a közös munka menetét, és panasz esetén megpróbálják rendbehozni, jóvátenni a sérelmedet. Ha önkéntesség során valódi veszélyhelyzetben vagy, akkor lehet, hogy további segítségre lesz szükséged, amihez más személy bevonása is szükséges lehet. Ilyen esetben mindig először neked szólnak, és segítenek felkészülni arra, hogy milyen következményei lehetnek annak, hogy mások is tudomást szereznek arról, ami történt. Akkor is fordulhatsz a felelős személyhez, ha tudomásod van arról, hogy egy társaddal történt valami kellemetlen dolog. Elolvastam, megértettem és elfogadom a Gyermekrészvételi irányelveket megállapodást. Tudomásul veszem, hogy ha nem tartom be a megállapodást, nem vehetek részt az alapítvány programjában. Név nyomtatott betűkkel:. aláírás

9 II. sz. melléklet Gyerek regisztrációs formanyomtatvány Ezt a formanyomtatványt a gyerekkel való első találkozáskor kell kitölteni. Célja a gyerekre vonatkozó alapvető információk nyilvántartása. A formanyomtatványt (a gyerek személyes adataira tekintettel) a későbbiekben zárt helyen kell tárolni. Név: Cím: Születési hely, idő: Telefonszám: Törvényes képviselő neve és telefonszáma: Speciális szükséglet, étrend vagy egészségügyi állapot: Hogyan került a gyermek kapcsolatba a Hintalovon Alapítvánnyal? Program neve, melyben a gyermek részt vesz: Felelős munkatárs: Dátum: projektvezető aláírása gyerek aláírása

10 III. sz. melléklet Problémabejelentési lap A probléma felvételekor a gyerek számára lehetőséget kell biztosítani, hogy kérdezés nélkül, egybefüggően mondja el, hogy mi történt vele. Ezt a bejelentési lapot nem a gyerek jelenlétében kell kitölteni, hanem utána. A gyerek életkorára és belátási képességére, érzékenységére, szükségletére és jogaira tekintettel kell lenni a probléma meghallgatásakor. Nem szükséges valamennyi adat kitöltése, ha a gyerektől arra nézve nem várható érdemi információ. I. A dokumentumot kitöltő személy adatai: (név, szervezet neve, a problémát jelentő gyermekkel való kapcsolat) II. A gyermek / gyermekek: (neve, neme, kora, törvényes képviselő neve) Bejelentéssel kapcsolatos tapasztalat, észrevétel, tekintettel az alábbiakra: - bejelentett esemény időpontja, helyszíne - tanúk - joggal való visszaélés jellege - pontos eseményleírás - egyéb releváns információ - más gyermek(ek) érintettsége - jelentési kötelezettségnek eleget tett-e III. Bejelentés időpontja, bejelentő személy neve... Dátum:. aláírás

Gyerekrészvételi alapelvek a Te hogy látod? kampányban

Gyerekrészvételi alapelvek a Te hogy látod? kampányban Gyerekrészvételi alapelvek a Te hogy látod? kampányban Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága 9 alapelvet fogalmaz meg a gyerekek biztonságos és valódi részvétele érdekében. A Te hogy látod? kampány elköteleződik

Részletesebben

A MAGYAR ATLÉTIKAI SZÖVETSÉG ETIKAI- ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA

A MAGYAR ATLÉTIKAI SZÖVETSÉG ETIKAI- ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA A MAGYAR ATLÉTIKAI SZÖVETSÉG ETIKAI- ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA Jóváhagyta a Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége 17/2017. (II.28.) számú határozatával. A szabályzat 2017. március 1-től hatályos. p.h.

Részletesebben

ISMERD MEG A JOGAIDAT!

ISMERD MEG A JOGAIDAT! 1 ISMERD MEG A JOGAIDAT! 2 Ha még nem múltál el 18 éves, gyerek vagy. Gyerekként különleges jogaid is vannak, melyeket az ENSZ Gyermekjogi egyezménye sorol fel. Elsősorban a szüleid felelőssége, hogy gondoskodjanak

Részletesebben

ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT

ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT 2017 2 A SZABÁLYZAT HATÁLYA, ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK 1. (1) Az Etikai és Gyermekvédelmi Szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) hatálya kiterjed a motorsport sportágban

Részletesebben

FŐVÁROSI ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYKERT

FŐVÁROSI ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYKERT FŐVÁROSI ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYKERT ADATVÉDELMI INCIDENS KEZELÉSÉNEK SZABÁLYZATA Hatályba lépésének napja: 2019. Március 12. Alkalmazását kötelezően elrendelem: Prof. Dr. Persányi Miklós főigazgató 1 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Hatályos: től

Hatályos: től MAGYAR MŰSZAKI ÉS KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA 2015 Hatályos: 2015.01.01-től Készítette: Szentesi Zsuzsanna humánpolitikai csoportvezető Szivák Ildikó gazdasági igazgató Budapest Jogszabályi

Részletesebben

Magyar Triatlon Szövetség Etikai Szabályzata

Magyar Triatlon Szövetség Etikai Szabályzata PREAMBULUM Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által 1992. szeptember 24-én elfogadott és 2001. május 16-án módosított EURÓPAI SPORT CHARTA és SPORT ETIKAI KÓDEX alapelveként jelöli, hogy a FAIR PLAY

Részletesebben

ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT

ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT Hatályba lépett: 2018.12.31./03. sz. határozattal. 1 BEVEZETÉS a) A sportról szóló 2004. évi I. törvény a sportági szakszövetségek részére előírja, hogy etikai és gyermekvédelmi

Részletesebben

Esélyegyenlőségi terv

Esélyegyenlőségi terv Esélyegyenlőségi terv 2013.07.18-tól visszavonásig érvényes (Jelen esélyegyenlőségi terv egységes szerkezetbe foglalt belső dokumentum, összhangban a KMOP-1.5.2-2008-0020 azonosítószámú pályázati projekt

Részletesebben

A gyermek jogai. Ez a dokumentum az ENSZ Gyermek Jogairól szóló Egyezményének rendelkezéseit foglalja össze.

A gyermek jogai. Ez a dokumentum az ENSZ Gyermek Jogairól szóló Egyezményének rendelkezéseit foglalja össze. A gyermek jogai Ez a dokumentum az ENSZ Gyermek Jogairól szóló Egyezményének rendelkezéseit foglalja össze. Az egyezmény szó egy olyan országok között létrejött megállapodást jelöl, ami biztosítja, hogy

Részletesebben

Iránymutatások. a második pénzforgalmi irányelv állítólagos megsértésével kapcsolatos panasztételi eljárásokról EBA/GL/2017/13 05/12/2017

Iránymutatások. a második pénzforgalmi irányelv állítólagos megsértésével kapcsolatos panasztételi eljárásokról EBA/GL/2017/13 05/12/2017 EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Iránymutatások a második pénzforgalmi irányelv állítólagos megsértésével kapcsolatos panasztételi eljárásokról 1. Megfelelés és beszámolási kötelezettségek Az iránymutatások jogállása

Részletesebben

Esélyegyenlőségi szabályzat

Esélyegyenlőségi szabályzat MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM 23. sz. melléklet Esélyegyenlőségi szabályzat OM azonosító: 031202 HA2301 2018.03.12 MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM Fenntartó:

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT TÁMOP-3.1.7.-11/2-2011-0524 PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1.1. Bevezetés A Iskolája a referencia intézményi partnerek panaszainak egységes szabályok szerint történő, átlátható, hatékony kezelése

Részletesebben

Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) Magyar Templeton Program

Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) Magyar Templeton Program Magyar Tehetségsegítő (MATEHETSZ) Magyar Templeton Program Etikai Szabályzat, a gyermekvédelem és a közösségi média használatának szabályai Jelen szabályok célja a Magyar Templeton Programban (Program)

Részletesebben

MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA. 1. A Szabályzat célja és hatálya

MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA. 1. A Szabályzat célja és hatálya MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA A sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Stv.) 23. -ának (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a Magyar Lovassport

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Ikt.sz: 39/66/2017. 202187 ÁGASEGYHÁZA NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA 6076 Ágasegyháza, Óvoda utca 2. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1 ÁLTALÁNOS RÉSZ Bevezetés Az óvoda a dolgozók, szülők, partnerek panaszainak egységes

Részletesebben

Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015.

Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015. Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015. Rendészeti Szabályzat 3. sz. melléklete Hatályba lépett: 2015. A szabályzat hatálya Kiterjed a Javítóintézet minden dolgozójára, és növendékére.

Részletesebben

MELLÉKVÍZMÉRŐ CSERE DOKUMENTUM

MELLÉKVÍZMÉRŐ CSERE DOKUMENTUM MELLÉKVÍZMÉRŐ CSERE DOKUMENTUM Adatkezelési nyilvántartási számok: NAIH-51985/2012., NAIH-51987/2012., NAIH-51489/2012. Fővárosi Vízművek Zrt. tölti ki! Üzleti partnerszám Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján

Új Szöveges dokumentum Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján Gyermeki jogok: A gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító

Részletesebben

1. Pedagógiánk a szentignáci lelkigyakorlatok felismeréseire támaszkodik közösen reflektálunk a tapasztalatainkra, és megosztjuk

1. Pedagógiánk a szentignáci lelkigyakorlatok felismeréseire támaszkodik közösen reflektálunk a tapasztalatainkra, és megosztjuk TANÁRI KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE Az iskola vezetősége 6 novemberében arra kérte a tanárokat, hogy e kérdőív kitöltésével segítsék az iskola fejlődését és adjanak visszajelzést arra, hogy látják az iskolát,

Részletesebben

TESTNEVELÉSI EGYETEM KÖNYVTÁRA. Panaszkezelési eljárás

TESTNEVELÉSI EGYETEM KÖNYVTÁRA. Panaszkezelési eljárás TESTNEVELÉSI EGYETEM KÖNYVTÁRA Panaszkezelési eljárás 2017 I. Általános rendelkezések 1.) Jelen eljárási rend célja, hogy a Testnevelési Egyetem Könyvtára (továbbiakban: Könyvtár) nyilvános könyvtári feladatainak

Részletesebben

A VASUTAS ÖNKÉNTES TÁMOGATÁSI ALAP PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

A VASUTAS ÖNKÉNTES TÁMOGATÁSI ALAP PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA A VASUTAS ÖNKÉNTES TÁMOGATÁSI ALAP PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA 2013. július 1. - 1 - T a r t a l o m j e g y z é k I. Bevezetés Alapelvek II. III. IV. A Szabályzat hatálya Kapcsolódó szabályzatok Részletes

Részletesebben

KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK

KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KEZELÉSÉNEK SZABÁLYZATA Kerekegyháza Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala 2010-04-30 2 / 8 Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS RÉSZ 3 1.1 Bevezetés 3 1.2 A szabályzat célja

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma 2440 SZÁZHALOMBATTA, Iskola u. 3. ÉSZC OM: 203036 Intézményi azonosító:142106 Telefon/fax: 23-354-444 www.sziszki.hu

Részletesebben

EURÓPAI KÖZPONTI BANK

EURÓPAI KÖZPONTI BANK HU A Kormányzótanács tagjai számára szóló magatartási kódex e nem hivatalos, egységes szerkezetbe foglalt változata kizárólag tájékoztatási célokat szolgál. B EURÓPAI KÖZPONTI BANK A KORMÁNYZÓTANÁCS TAGJAI

Részletesebben

MELLÉKVÍZMÉRŐ CSERE DOKUMENTUM

MELLÉKVÍZMÉRŐ CSERE DOKUMENTUM MELLÉKVÍZMÉRŐ CSERE DOKUMENTUM Adatkezelési nyilvántartási számok: NAIH-51985/2012., NAIH-51987/2012., NAIH-51489/2012. Fővárosi Vízművek Zrt. tölti ki Üzleti partnerszám Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!

Részletesebben

Vízöntő Gyógyszertár 2085 Pilisvörösvár Fő u. 69/a Vízöntő Patika Kft. 2085 Pilisvörösvár Klapka u. 30. www.vizontogyogyszertar.

Vízöntő Gyógyszertár 2085 Pilisvörösvár Fő u. 69/a Vízöntő Patika Kft. 2085 Pilisvörösvár Klapka u. 30. www.vizontogyogyszertar. VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR HŰSÉGPROGRAM MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Tartalom 1. A működési szabályzat érvényessége... 2 2. Általános feltételek, belépés... 3 3. A Regisztráció igénylése, adattartalma... 3 4. A Törzsvásárló

Részletesebben

a jó munkahely Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések a munkavállalók védelmében mindnyájunknak fontos TÁMOP /

a jó munkahely Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések a munkavállalók védelmében mindnyájunknak fontos TÁMOP / Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések a munkavállalók védelmében a jó munkahely a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu

Részletesebben

Panaszkezelési Szabályzat

Panaszkezelési Szabályzat Panaszkezelési Szabályzat 2018 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1.1. Bevezetés Az iskola partnerei panaszainak egységes szabályok szerint történő, átlátható, hatékony kezelése és kivizsgálása érdekében elkészítette a

Részletesebben

Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX

Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX 2014 Tartalomjegyzék Az Etikai Kódex alkalmazási köre... 3 Magatartás az Egyesületben, illetve azon kívül... 3 A jogszabályok betartása... 3 Kapcsolat

Részletesebben

Az ÉMK Kft. (továbbiakban Társaság, Vállalat) elkötelezetten törekszik a jogszerű, etikus és átlátható működésre.

Az ÉMK Kft. (továbbiakban Társaság, Vállalat) elkötelezetten törekszik a jogszerű, etikus és átlátható működésre. ETIKAI KÓDEX 1. Bevezető rendelkezések Az ÉMK Kft. (továbbiakban Társaság, Vállalat) elkötelezetten törekszik a jogszerű, etikus és átlátható működésre. Munkaköri feladataik ellátása közben a munkavállalók

Részletesebben

2016-ban legfontosabb vállalati támogatónk a Telenor Magyarország volt. Sikeres adománygyűjtést zártunk az IBS Alumni rendezvényén.

2016-ban legfontosabb vállalati támogatónk a Telenor Magyarország volt. Sikeres adománygyűjtést zártunk az IBS Alumni rendezvényén. 2016. évi beszámoló A 2016-os év a Hintalovon Alapítvány és első projektjeinek elindításáról szólt. 2016 márciusában benyújtott bejegyzési kérelmünkről 2016. május 6-án született bírósági határozat, de

Részletesebben

Egyenlő bánásmód és diszkrimináció. A megkülönböztetés- mentességi jog alapfogalmai Uszkiewicz Erik

Egyenlő bánásmód és diszkrimináció. A megkülönböztetés- mentességi jog alapfogalmai Uszkiewicz Erik Egyenlő bánásmód és diszkrimináció A megkülönböztetés- mentességi jog alapfogalmai Uszkiewicz Erik A magyar szabályozás I. Alaptörvény XV. cikk (1) A törvény előtt mindenki egyenlő. Minden ember jogképes.

Részletesebben

HUNGÁRIA KOMODOR KLUB

HUNGÁRIA KOMODOR KLUB HUNGÁRIA KOMODOR KLUB Fegyelmi és Etikai Szabályzata TERVEZET Elfogadva: A Hungária Komondor Klub /továbbiakban HKK/ Taggyűlése a HKK Alapszabályában megfogalmazott hatásköre alapján az alábbi Fegyelmi

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Kiskunfélegyháza, 2018. 03.02. 1 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1.1. Bevezetés Az iskola partnerei panaszainak egységes szabályok szerint történő, átlátható, hatékony kezelése és kivizsgálása

Részletesebben

Számítógép kezelői - használói SZABÁLYZAT

Számítógép kezelői - használói SZABÁLYZAT Számítógép kezelői - használói SZABÁLYZAT I. A SZABÁLYZAT CÉLJA, HATÁLYA A számítógép hálózat nagy anyagi és szellemi értéket képviselő rendszer. Felhasználóinak vállalniuk kell a használattal járó kötöttségeket

Részletesebben

Panaszkezelési szabályzat

Panaszkezelési szabályzat Panaszkezelési szabályzat I. Általános rendelkezések 1. A Ceglédi Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzatának célja, hogy a könyvtár szolgáltatásaival összefüggő, tevékenységéhez kapcsolódó konkrét bejelentés,

Részletesebben

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ május 25-étől hatályos az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (GDPR).

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ május 25-étől hatályos az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (GDPR). ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ 2018. május 25-étől hatályos az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (GDPR). Jelen Adatkezelési Tájékoztató célja, hogy az adatok forrásai: hirdetésünk vagy ismerős

Részletesebben

LIFELIKE EGÉSZSÉGÜGYI MOZGÁSDIAGNOSZTIKAI KÖZPONT SZABÁLYZAT HÁZIREND

LIFELIKE EGÉSZSÉGÜGYI MOZGÁSDIAGNOSZTIKAI KÖZPONT SZABÁLYZAT HÁZIREND LIFELIKE EGÉSZSÉGÜGYI ÉS MOZGÁSDIAGNOSZTIKAI KÖZPONT SZABÁLYZAT HÁZIREND A Szabályzat a LIFELIKE Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ (továbbiakban Diagnosztikai Központ) tulajdonát képezi. Bárki

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 2017. TARTALOM 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ...3 1.1 Bevezetés:...3 2.1 A szabályzat célja:...3 3.1 Alapelvek...3 2. A PANASZKEZELÉS MENETE...3 2.1 A panasz bejelentése...3 2.2 A panasz kivizsgálása

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT BIATORBÁGYI BENEDEK ELEK ÓVODA PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Intézmény OM- azonosítója 032933 Intézményvezető:... Hingyiné Molnár Ildikó Legitimációs eljárás Nevelőtestület nevében: Alkalmazotti közösség nevében:

Részletesebben

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT Kedves Munkatársaink! Társaságunk legfőbb értéke munkatársaink és külső üzleti partnereink cégünkbe vetett bizalma. A bizalom fenntartásához korrekt és példamutató

Részletesebben

A Boldogasszony Iskolanővérek Mátraaljai Missziójának (MaMi) munkatársaira vonatkozó gyermekvédelmi dokumentumok

A Boldogasszony Iskolanővérek Mátraaljai Missziójának (MaMi) munkatársaira vonatkozó gyermekvédelmi dokumentumok 1 A Boldogasszony Iskolanővérek Mátraaljai Missziójának (MaMi) munkatársaira vonatkozó gyermekvédelmi dokumentumok I. rész Gyermekvédelmi irányelvek a Boldogasszony Iskolanővérek Mátraaljai Missziója (MaMi)

Részletesebben

Hódmezővásárhelyi Pedagógiai Szakszolgálat Levélcím: 6800 Hódmezővásárhely, Szék utca 3. Tel/Fax: 62/221-906 H Á Z I R E N D

Hódmezővásárhelyi Pedagógiai Szakszolgálat Levélcím: 6800 Hódmezővásárhely, Szék utca 3. Tel/Fax: 62/221-906 H Á Z I R E N D Hódmezővásárhelyi Pedagógiai Szakszolgálat Levélcím: 6800 Hódmezővásárhely, Szék utca 3. Tel/Fax: 62/221-906 H Á Z I R E N D I. Bevezető rendelkezések 1. Az intézmény neve: Hódmezővásárhelyi Pedagógiai

Részletesebben

Vizsgálatvezetői tájékoztató emberi felhasználásra kerülő vizsgálati készítmények/ orvostechnikai eszközök kipróbálásához

Vizsgálatvezetői tájékoztató emberi felhasználásra kerülő vizsgálati készítmények/ orvostechnikai eszközök kipróbálásához Érvényes: 2017. November 1-től Vizsgálatvezetői tájékoztató emberi felhasználásra kerülő vizsgálati készítmények/ orvostechnikai eszközök kipróbálásához 1. A klinikai vizsgálat címe (eredeti és magyar

Részletesebben

A KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL

A KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL A KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL Jászberény Város Jegyzője tekintettel az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2004. évi XXIX. törvény 141.

Részletesebben

1.2.A Házirend tárgyi hatálya az Orientációs Napok elnevezésű rendezvényre terjed ki.

1.2.A Házirend tárgyi hatálya az Orientációs Napok elnevezésű rendezvényre terjed ki. HÁZIREND A kari Orientációs Napok célja, hogy lehetőséget teremtsen a Karra felvételt nyert, személyek (továbbiakban: gólyák) számára, hogy a tanév megkezdése előtt megismerkedjenek az egyetemi és kari

Részletesebben

Principles on parental responsibilities

Principles on parental responsibilities Principles on parental responsibilities Translated by Orsolya Szeibert (Dr. habil. Orsolya Szeibert, Associate Professor, ELTE, Faculty of Law) A szülői felelősség Elvei PREAMBULUM Felismerve azt, hogy

Részletesebben

PANASZKIVIZSGÁLÁSI SZABÁLYZAT

PANASZKIVIZSGÁLÁSI SZABÁLYZAT DENTAFORM Egészségügyi Szolgáltató, Gyógyászati és Egészségügyi Cikkeket Forgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság Dr. Kerekes Sándor Rendelő vezető fogszakorvos, főorvos Székhely: 2241 Sülysáp, Fő út

Részletesebben

Iránymutatások. a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről EBA/GL/2015/19

Iránymutatások. a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről EBA/GL/2015/19 EBA/GL/2015/19 19.10.2015 Iránymutatások a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről 1 1. Megfelelés és beszámolási kötelezettségek

Részletesebben

Esélyegyenlőségi Terve

Esélyegyenlőségi Terve Zrínyi Miklós-Bolyai János Általános Iskola Bolyai János Tagintézményének Esélyegyenlőségi Terve 2017. A terv célja: A közoktatási intézmény esélyegyenlőségi tervének alapvető célja, hogy biztosítsa az

Részletesebben

Gyermekvédelmi szabályzat a (z) Belfast Boys Model 2013-2014

Gyermekvédelmi szabályzat a (z) Belfast Boys Model 2013-2014 Gyermekvédelmi szabályzat a (z) Belfast Boys Model 2013-2014 Gyermekvédelem A(z) Belfast Boys Model iskola elsődleges felelősséggel tartozik a ránk bízott gyermekek gondozásáért, jólétéért és biztonságáért,

Részletesebben

Panaszkezelési Szabályzat

Panaszkezelési Szabályzat KÁMK Zöldág Napköziotthonos Óvoda Panaszkezelési Szabályzat 2018. TARTALOM 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ... 3 1.1 Bevezetés:... 3 2.1 A szabályzat célja:... 3 3.1 Alapelvek... 3 2. A PANASZKEZELÉS MENETE... 3 2.1

Részletesebben

MIR. VII. FEJEZET: A panaszok kezeléséről szóló dokumentum, mely tartalmazza a panaszok kivizsgálásának és kezelésének módját

MIR. VII. FEJEZET: A panaszok kezeléséről szóló dokumentum, mely tartalmazza a panaszok kivizsgálásának és kezelésének módját ÉPÜLETGÉPÉSZ OKTATÁSI KÖZPONT KFT. 7624 Pécs, Tiborc u. 30. Ny.sz: 000152/2014. MIR VII. FEJEZET: A panaszok kezeléséről szóló dokumentum, mely tartalmazza a panaszok A fejezetet jóváhagyta: Név: Beosztás:

Részletesebben

GYERMEKSZEMMEL A GYERMEKJOGI EGYEZMÉNY. Gyermekjogok Magyarországon

GYERMEKSZEMMEL A GYERMEKJOGI EGYEZMÉNY. Gyermekjogok Magyarországon GYERMEKSZEMMEL A GYERMEKJOGI EGYEZMÉNY Gyermekjogok Magyarországon 2012 Az ENSZ Gyermekjogi egyezménye kimondja a gyerekek részvételi jogát az őket érintő ügyekben. 2012-ben az UNICEF Magyar Bizottsága,

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT

ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2018. 05. 01. Tartalom 1. Bevezetés...3 2. Az adatkezelő adatai...3 3. A szabályzat célja...3 4. A szabályzat hatálya...4 4.1 Időbeli hatály...4 4.2 Személyi hatály...4

Részletesebben

PÁLYÁZATI ADATLAP MAGÁNSZEMÉLYEKNEK a Győri Lions Alapítvány által kiírt 2015. szeptemberi Pályázati felhívás -hoz

PÁLYÁZATI ADATLAP MAGÁNSZEMÉLYEKNEK a Győri Lions Alapítvány által kiírt 2015. szeptemberi Pályázati felhívás -hoz PÁLYÁZATI ADATLAP MAGÁNSZEMÉLYEKNEK a Győri Lions Alapítvány által kiírt 2015. szeptemberi Pályázati felhívás -hoz BEADÁSI HATÁRIDŐ: 2015. október 31. Csak a pályázati felhívásnak megfelelő, pontosan kitöltött,

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékoztató Az Ön és cége személyes adatainak védelme fontos a Dymol Kft. számára, amely e tekintetben szigorú elveket fogadott el az egész cégre vonatkozóan. A jelen tájékoztató részletes

Részletesebben

A siker titka a panaszos ügyfél és ahogyan bánnak vele!

A siker titka a panaszos ügyfél és ahogyan bánnak vele! A siker titka a panaszos ügyfél és ahogyan bánnak vele! A szabályzat elkészítésével az volt a célunk, hogy a tevékenységeink során keletkező, a követelményeknek nem megfelelő szolgáltatások azonosíthatóak,

Részletesebben

Etikai Kódex. Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását.

Etikai Kódex. Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását. Etikai Kódex Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását. A bels ellen rzés olyan független, objektív bizonyosságot adó eszköz

Részletesebben

3. A rendezvényeken történő részvételhez kapcsolódó adatkezelés

3. A rendezvényeken történő részvételhez kapcsolódó adatkezelés ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ SZIE Hallgatói Önkormányzat által szervezett rendezvényekhez 1. Adatkezelő Teljes név: Szent István Egyetem Egyetem Hallgatói Önkormányzat Adatkezelő képviselője: Pozíció: E-mail

Részletesebben

Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv

Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv 2019. Jelen esélyegyenlőségi terv az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.), a 2012. évi I. tv.

Részletesebben

XT 21023/17 hk/ms 1 TFUK

XT 21023/17 hk/ms 1 TFUK Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 22. (OR. en) XT 21023/17 BXT 31 INF 100 API 73 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága a delegációk Az EUSZ 50. cikke szerinti tárgyalások

Részletesebben

MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE

MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE 2011 1. Az Etikai Kódex célja és alapelvei 1.1 A MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG (továbbiakban: MASZK) Etikai Kódexe a Közösség etikai önszabályozásának dokumentuma.

Részletesebben

Összeférhetetlenségi irányelvekről (policy)

Összeférhetetlenségi irányelvekről (policy) A befektetési szolgáltatási tevékenységekre és kiegészítő szolgáltatásokra vonatkozó üzletszabályzat 7. sz. melléklete Összeférhetetlenségi irányelvekről (policy) Az Ügyfelek számára hátrányos érdek-összeütközések

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1.1. Bevezetés Az iskola partnerek panaszainak egységes szabályok szerint történő, átlátható, hatékony kezelése és kivizsgálása érdekében elkészítette a panaszkezelés

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Krízis-Megoldás Kft PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Kelt Budapesten, 2013. június 10. napján Porpáczy Tamás ügyvezető 1 Krízis-Megoldás Kft Jelen szabályzat a Krízis-Megoldás Kft működésével kapcsolatos panaszügyek

Részletesebben

Légió Futás mentesítő nyilatkozat

Légió Futás mentesítő nyilatkozat Légió Futás mentesítő nyilatkozat 1. Tudomásul veszem, hogy a Légió Futás eseményen történő részvétel fizikai kihívást jelentő és potenciálisan veszélyes tevékenység és magában hordozza a súlyos sérülés

Részletesebben

A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI (AZ 1997.ÉVI CLIV.TÖRVÉNY ALAPJÁN)

A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI (AZ 1997.ÉVI CLIV.TÖRVÉNY ALAPJÁN) A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI (AZ 1997.ÉVI CLIV.TÖRVÉNY ALAPJÁN) I. Az egészségügyi ellátáshoz való jog Minden betegnek joga van jogszabályban meghatározott keretek között az egészségi állapota által

Részletesebben

Személyes adatok kezelésére vonatkozó információk. A Rendelet 13. cikke szerinti információk és kiegészítő információk

Személyes adatok kezelésére vonatkozó információk. A Rendelet 13. cikke szerinti információk és kiegészítő információk Személyes adatok kezelésére vonatkozó információk Jelen tájékoztató az Artisjus Irodalmi Alapítványhoz (a továbbiakban: Alapítvány) benyújtott pályázatával összefüggő adatkezelésre vonatkozó információkat

Részletesebben

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban!

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! HOGYAN CSATLAKOZHATSZ A TE HOGY LÁTOD? KAMPÁNYHOZ? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! Mi ez az egész? A Te hogy látod? kampány

Részletesebben

Panaszkezelési Szabályzat

Panaszkezelési Szabályzat Panaszkezelési Szabályzat 1. A szabályzat célja A panaszkezelés szabályozásának célja, az 1991. évi XLIX. Törvény a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról hatálya alá tartozó felszámoló szervezetek

Részletesebben

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ a VI. Mérföldkő Konferencia rendezvényre történő regisztráció keretében végzett adatkezeléshez

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ a VI. Mérföldkő Konferencia rendezvényre történő regisztráció keretében végzett adatkezeléshez ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ a VI. Mérföldkő Konferencia rendezvényre történő regisztráció keretében végzett adatkezeléshez 1. Adatkezelő megnevezése megnevezés: Doktoranduszok Országos Szövetsége adatkezelő

Részletesebben

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT ADATVÉDELMI NYILATKOZAT 1) AZ ADATVÉDELMI NYILATKOZAT HATÁLYA Jelen internetes oldalt és a hozzá tartozó webes alkalmazásokat és adatbázisrendszert az Ecologic Consulting Kft. (székhely: 1132 Budapest

Részletesebben

UNICEF fotópályázat Adatkezelési Tájékoztató

UNICEF fotópályázat Adatkezelési Tájékoztató UNICEF fotópályázat Adatkezelési Tájékoztató Jelen Adatkezelési Tájékoztatót az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány (székhely: 1077 Budapest, Wesselényi u. 16., a továbbiakban: "UNICEF Magyarország", vagy

Részletesebben

Edzői Magatartási Kódex

Edzői Magatartási Kódex Edzői Magatartási Kódex Előszó: Az Edzői Magatartási Kódex és az Etikai Kódex a Magyar Tenisz Szövetség (továbbiakban: MTSZ) válogatott edzői és a magyar edzők közreműködésével jött létre. A magyar tenisz

Részletesebben

Címadó Pályázat Játékkiírás

Címadó Pályázat Játékkiírás Címadó Pályázat Játékkiírás Adj címet a Ludwig Múzeum aktuális gyűjteményi kiállításának! Részletek: Az aktuális A hős, a hősnő és a szerző című gyűjteményi kiállításunknak keressük a nektek legjobban

Részletesebben

Pólus Társasházkezelő Kft. Adatvédelmi Tájékoztató

Pólus Társasházkezelő Kft. Adatvédelmi Tájékoztató Tájékoztatás a személyes adatoknak a Pólus Társasházüzemeltető Kft. által szervezett Szerencsekerék nyereményjátékkal kapcsolatos kezeléséről Bevezetés Az alábbiakban az Ön személyes adatainak a Pólus

Részletesebben

SZKC207_10. A világ gyermekei I.

SZKC207_10. A világ gyermekei I. SZKC207_10 A világ gyermekei I. diákmelléklet A VILÁG GYERMEKEI I. 7. évfolyam 61 Diákmelléklet D1 A világ gyermekei Gyermekjogok EGYEZMÉNY A GYERMEK JOGAIRÓL 1989 A Gyermek Jogairól szóló Egyezmény négy

Részletesebben

HU 1 HU KÖZVETÍTŐK EURÓPAI MAGATARTÁSI KÓDEXE

HU 1 HU KÖZVETÍTŐK EURÓPAI MAGATARTÁSI KÓDEXE HU HU HU KÖZVETÍTŐK EURÓPAI MAGATARTÁSI KÓDEXE E magatartási kódex számos olyan alapelvet határoz meg, amelyek mellett az egyes közvetítők saját felelősségükre önkéntes alapon elkötelezhetik magukat. A

Részletesebben

Fegyelmi eljárás Szabályzata 2015.

Fegyelmi eljárás Szabályzata 2015. Fegyelmi eljárás Szabályzata 2015. Szakmai Program 6.sz. szabályzata Hatályba lépett: 2015. A fegyelmi eljárás rendje, részletes szabályai Vonatkozó jogszabályok: 2013. évi CCXL. törvény 374-376. 1/2015.(

Részletesebben

ETIKAI KÓDEX. Kiadja a Magyar Posta Zártkör en M köd Részvénytársaság. A kiadásért felel: a Magyar Posta vezérigazgatója

ETIKAI KÓDEX. Kiadja a Magyar Posta Zártkör en M köd Részvénytársaság. A kiadásért felel: a Magyar Posta vezérigazgatója KÓDEX ETIKAI 2015 Kiadja a Magyar Posta Zártkör en M köd Részvénytársaság A kiadásért felel: a Magyar Posta vezérigazgatója 2 Bevezet A Magyar Posta nemzeti közszolgáltatóként 1867 óta lát el postai tevékenységet.

Részletesebben

Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány Közbeszerzési és Beszerzési Tájékoztató

Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány Közbeszerzési és Beszerzési Tájékoztató Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány Közbeszerzési és Beszerzési Tájékoztató 2016. október 10. I. Közbeszerzési tájékoztató A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (a továbbiakban: Támogató) az alábbiak

Részletesebben

I. Honlap üzemeltetési szerződés

I. Honlap üzemeltetési szerződés I. Honlap üzemeltetési szerződés Amely létrejött a Webtoday Kft. 1056 Budapest Szerb u. 19. Cégjegyzékszám:01-09-206176 Adószám: 25285204-2-41 mint üzemeltető, adatfeldolgozó és Név/cégnév, képviseli Cím,

Részletesebben

Kyäni internetes adatkezelési irányelvek

Kyäni internetes adatkezelési irányelvek Kyäni Internet Privacy Policy-10.10-HU-EU Kyäni internetes adatkezelési irányelvek A Kyäni, Inc. és annak kapcsolt vállalkozásai (együttesen a Kyäni), valamint ezek leányvállalatai elkötelezettek a Disztribútorok

Részletesebben

A négy szervezet elvárja az on-line újságírásban tevékenykedő újságíróktól, hogy ezt a mivoltukat közleményeiknél tüntessék fel.

A négy szervezet elvárja az on-line újságírásban tevékenykedő újságíróktól, hogy ezt a mivoltukat közleményeiknél tüntessék fel. I. Bevezető 1.. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyar Újságírók Közössége, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, valamint a Sajtószakszervezet a magyar újságírás erkölcsösségének fenntartása

Részletesebben

JÁTSSZON ÉS UTAZZON! NYEREMÉNYJÁTÉK ÉS ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT

JÁTSSZON ÉS UTAZZON! NYEREMÉNYJÁTÉK ÉS ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT JÁTSSZON ÉS UTAZZON! NYEREMÉNYJÁTÉK ÉS ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT 1. Játék szervezője: UNICHEM GAIA Vegyipari Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (székhely: 1172 Budapest, Cinkotai út

Részletesebben

A gyermekvédelemről szóló törvény rendelkezései A szociális, a gyermekvédelmi és a gyermekjóléti ellátások kapcsolata

A gyermekvédelemről szóló törvény rendelkezései A szociális, a gyermekvédelmi és a gyermekjóléti ellátások kapcsolata TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A gyermekvédelemről szóló törvény rendelkezései A szociális, a gyermekvédelmi és a gyermekjóléti ellátások

Részletesebben

Támogatott döntéshozatal

Támogatott döntéshozatal Támogatott döntéshozatal Mi az az ÉFOÉSZ? Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségét, röviden az ÉFOÉSZ-t 1981-ben alapították. Az alapítók azt akarták, hogy figyeljenek

Részletesebben

AZ EBH IRÁNYMUTATÁSAI A HITELKÉPESSÉGI VIZSGÁLATRÓL EBA/GL/2015/ Az EBH iránymutatásai. a hitelképességi vizsgálatról

AZ EBH IRÁNYMUTATÁSAI A HITELKÉPESSÉGI VIZSGÁLATRÓL EBA/GL/2015/ Az EBH iránymutatásai. a hitelképességi vizsgálatról EBA/GL/2015/11 19.08.2015 Az EBH iránymutatásai a hitelképességi vizsgálatról 1 Tartalom 1. szakasz Megfelelési és adatszolgáltatási kötelezettségek 3 2. szakasz Tárgy, hatály és fogalommeghatározások

Részletesebben

versenykorlátozó magatartás bejelentéséhez

versenykorlátozó magatartás bejelentéséhez ŰRLAP versenykorlátozó magatartás bejelentéséhez Alkalmazandó 2018. január 1-jétől Az űrlap kitöltése előtt olvassa el figyelmesen a kitöltési útmutatót! I. A bejelentettekre vonatkozó adatok Az összes,

Részletesebben

ADATLAP. Középfokú intézménybe történő beiratkozáshoz

ADATLAP. Középfokú intézménybe történő beiratkozáshoz ADATLAP Középfokú intézménybe történő beiratkozáshoz (A *-gal megjelölt mezők kitöltése kötelező! Kérjük, az adatlapot nyomtatott betűvel töltse ki!) A TANULÓ ADATAI: 1. Személyes adatok Oktatási azonosítója*:...

Részletesebben

B U J Á K I S Z E N T - G Y Ö R G Y I A L B E R T Á L T A L Á N O S I S K O L A P A N A S Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T

B U J Á K I S Z E N T - G Y Ö R G Y I A L B E R T Á L T A L Á N O S I S K O L A P A N A S Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T B U J Á K I S Z E N T - G Y Ö R G Y I A L B E R T Á L T A L Á N O S I S K O L A 3047 Buják, Glatz Oszkár utca 1. OM azonosító: 032206 P A N A S Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T SZMSZ MELLÉKLETE...

Részletesebben

Borderless EUR - Határtalan Európa

Borderless EUR - Határtalan Európa Borderless EUR - Határtalan Európa Középiskolás és egyetemista fiatalok jelentkezését várjuk szerbiai és magyarországi táborokra! Szeretnél a saját Urad lenni? Ha igen akkor tarts velünk és próbáld ki

Részletesebben

Útmutató A Grafológiai Szakvélemény Megrendeléséhez

Útmutató A Grafológiai Szakvélemény Megrendeléséhez Köszönöm, hogy bizalmával megtisztel! Útmutató A Grafológiai Szakvélemény Megrendeléséhez Ahhoz, hogy a szakvéleményem pontos legyen szükségem van az következőkre: 1.Írásminta, 2.Adatlap, 3.Nyilatkozat,

Részletesebben

A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Panaszkezelési Szabályzata

A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Panaszkezelési Szabályzata A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Panaszkezelési Szabályzata I. Általános rendelkezések, fogalom meghatározások 1. A szabályzat célja, hogy a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.03.26.

Gyakorló ápoló képzés 2012.03.26. Etikai Kódexek Hivatások, foglalkozások szakmai szabályai Az etikai kódex feladata A kódex jogra épülő, írásos erkölcsi normagyűjtemény, a jognál részletesebb, olykor szigorúbb megfogalmazásokkal is él.

Részletesebben

A BorsodChem Csoport Etikai Vonal Szabályzata. 2009. június

A BorsodChem Csoport Etikai Vonal Szabályzata. 2009. június A BorsodChem Csoport Etikai Vonal Szabályzata 2009. június 1. A SZABÁLYZAT CÉLJA Az Etikai Vonal működésének részletes leírása, a felelősség és hatáskörök egyértelmű rögzítése, a bejelentett panaszok

Részletesebben

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 A támogató és a lebonyolítók Forrás EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus Lebonyolítók Ökotárs Alapítvány Autonómia Alapítvány Demokratikus Jogok Fejlesztéséért

Részletesebben