31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet. Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról. Melléklet a 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelethez

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet. Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról. Melléklet a 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelethez"

Átírás

1 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról 1 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról A munkavédelemrõl szóló évi XCIII. törvény 11. -ában kapott felhatalmazás alapján - az érdekelt miniszterekkel egyetértésben - a következõket rendelem el: 1. A rendelet mellékleteként közzétett Hegesztési Biztonsági Szabályzatot hatályba léptetem. 2. (1) Ez a rendelet a kihirdetését követõ 45. napon lép hatályba. (2) A rendelet melléklete az Ipari és Kereskedelmi Közlönyben kerül közzétételre. Melléklet a 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelethez Hegesztési Biztonsági Szabályzat 1. HATÁLY Jelen Szabályzat hatálya a fémek kötõ- és felrakó hegesztõ eljárásait, termikus vágását és darabolását, mindezek kézi- és gépesített változatait (a továbbiakban: hegesztés) alkalmazó gazdálkodó szervezetekre terjed ki, ahol a hegesztõ tevékenységet szervezett munkavégzés keretében végzik. Jelen Szabályzat elõírásait alkalmazni kell a vállalkozásoknál, kisiparban, kutatóhelyek hegesztõ laboratóriumaiban, az oktatási intézmények hegesztõ tanmûhelyeiben, a hegesztõ képzõ-, képesítõ- és minõsítõ bázisokon a hegesztést ismertetõ és/vagy népszerûsítõ hegesztõ bemutatóknál is. Nem tartozik a Szabályzat hatálya alá: - a mûanyaghegesztés; - a víz alatti hegesztés; - a mûszeriparban használatos kézi ellenállás-hegesztés; - a barkácshegesztés.

2 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról 2 2. FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK 2.1. Hegesztés Munkadarabok egyesítése hõvel, nyomással vagy mindkettõvel; amelynek során az anyagok természetének megfelelõ fémes kapcsolata jön létre Sajtoló hegesztés A hegesztendõ darabok nagy nyomással vagy ütéssel történõ egyesítése úgy, hogy az érintkezõ fémesen tiszta felületek hozaganyag nélkül összehegednek Ömlesztõ hegesztés A kötés a hegesztendõ anyagok összeolvasztása és a varratanyag kikristályosodása következtében alakul ki Barkácshegesztés Kizárólag hobby keretében végzett hegesztés Hegesztõ munkahely A hegesztéssel rendszeresen vagy alkalomszerûen foglalkozó gazdálkodó szervezet által létesített, e tevékenység céljára kialakított hely. A hegesztõ munkahely lehet telepített vagy nem telepített Telepített munkahely Hegesztés céljára létesített, helyhez kötött, általában zárt (mûhely jellegû) munkahely Nem telepített munkahely 2.6. Gázforrás Gázpalack Hegesztés céljára ideiglenesen kialakított munkahely. Gázpalack, gázpalack-telep, gázpalack-köteg, gáztartály, acetilénfejlesztõ készülék. A Gázpalack Biztonsági Szabályzat 2.1. pont szerint Gázpalack-telep Változó számú - központi nyomásszabályozóval felszerelt - palackból összeállított gázforrás Gázpalack-köteg Gáztartály Szállítókeretbe foglalt, meghatározott számú palackból álló, központi szeleppel szerelt gázforrás. Telepített, folyékony és/vagy gáz halmazállapotú anyag tárolására alkalmas tölthetõ gáztároló Acetilénfejlesztõ készülék Kalciumkarbid és víz reakciójának létrehozására szolgáló nyomástartó berendezés Biztonsági szerelvény A gázforrást védõ szerkezet, szerelvény, vagy ezek kombinációjából felépített rendszer.

3 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról Hegesztõ áramforrás A felhevítéshez és/vagy megolvasztáshoz szükséges energiát szolgáltató szabványos felépítésû hegesztõ gép Hegesztõ berendezés Az adott hegesztési technológia megvalósításához szükséges eszközök összessége Hegesztõ készülék A hegesztési technológia során alkalmazott, a munkadarab meg/befogását, pozicionálását szolgáló szerkezet Bekapcsolási idõ (BI) Az ívhegesztõ áramforrások terhelhetõségének jellemzõ adata. Azt fejezi ki, hogy a hegesztés során mennyi a ténylegesen hegesztéssel (leolvasztással) töltött idõ a teljes ciklusidõhöz viszonyítva. (Ciklusidõ a leolvasztási idõ és a hegesztési mellékidõ pl. salakolás, elektródacsere stb. összege.) Elektródafogó BI = A hegesztõelektróda befogására és az áramcsatlakozás biztosítására szolgáló, szigetelt nyelû, szabványos kivitelû szerszám Zárt elektródafogó Amelyen nincsenek a szabványos normál tapintóujjal megérinthetõ szigeteletlen részek Munkakábel (hegesztõkábel) Az áramforrást az elektródafogóval összekötõ szabványos vezeték Testkábel (visszavezetõkábel) A hegesztendõ tárgyat és az áramforrást összekötõ vezeték Hegesztõ traktor Hegesztõfej A fedettívû hegesztéshez használt, rászerelt huzaladagolóval, hegesztõfejjel, fedõpor-tartállyal ellátott önjáró szerkezet. A hegesztõhuzalt a hegfürdõbe vezetõ és az áramcsatlakozást biztosító szerkezet Ellenálláshegesztés munkarendje Az ellenálláshegesztésnek az áramerõsség, az elektróda nyomás és a hegesztési idõ által meghatározott munkafolyamata Elektródanyomás A hegesztõ elektródák által kifejtett sajtoló nyomás Ponthegesztõ fogó Nyílt ív Fedett ív Mozgatható, kéziszerszám jellegû ponthegesztõ szerkezet. A hegesztési folyamat alatt az ív látható, a fény- és hõhatás a környezetet közvetlenül éri. Az ív porréteg alatt ég, nem látható, fényhatás a környezetet nem terheli.

4 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról Ívkaverna Fedettívû hegesztéskor az ívet körülvevõ gáztér nyomása révén kialakult, megolvadt fém és salak által határolt üreg Kaverna robbanás Az ívkaverna robbanásszerû szétesése. Kavernarobbanáskor az ív fénye kivillan, a gáztérben volt gázok és a por a környezetbe jutnak, a salak szétfreccsen Veszélyes hegesztõ berendezés Az a gép, készülék, szerszám vagy berendezés, amelyet a hegesztõ tevékenységnél alkalmaznak vagy azzal összefüggésben használnak, és amelynél a munkavállaló, egészsége, testi épsége megfelelõ védelem hiányában súlyos károsító hatásnak lehet kitéve Fokozottan veszélyes környezet. A vonatkozó szabvány Szûk, zárt, kis légterû tér Hegesztõ Az a zárt tér, amely - kisebb 100 m3-nél, vagy - valamelyik mérete (magasság, szélesség, hossz, átmérõ) kisebb 2 m-nél. A vonatkozó jogszabályban 2 meghatározott képesítéssel rendelkezõ személy Hegesztõ mester A hegesztõ szakma mestere minõsítéssel rendelkezõ személy Hegesztõ mûszaki szakember Közép- vagy felsõfokú gépész szakirányú végzettséggel, legalább 5 év szakmai gyakorlattal, vagy hegesztõ mûszaki szakember képesítéssel rendelkezõ személy Hegesztési felelõs Gépész jellegû középfokú szakközépiskolai vagy technikusi végzettséggel, valamint legalább alapfokú gáz- és alapfokú elektromos kézi ívhegesztõ képesítéssel, vagy hegesztési felelõs képesítéssel rendelkezõ személy Gyakorlati hegesztõ oktató A vonatkozó jogszabályban 2 meghatározott képesítéssel rendelkezõ személy Elméleti hegesztõ oktató Gépész jellegû felsõfokú képesítéssel, vagy hegesztõmesteri, vagy hegesztõ mûszaki szakember képesítéssel, valamint az eljárásnak megfelelõ gyakorlati képesítéssel rendelkezõ személy Betanított hegesztõ A hegesztõ berendezés kezelésébõl és/vagy az adott hegesztési technológiából oktatásban részesült, illetõleg ezekre betanították és ebbõl vizsgát tett munkavállaló Magánszemély Az a személy, aki saját (magán) célból olyan munkát végeztet, amely hegesztõ tevékenységgel is jár. 1 A MSZ /1993. (XII. 30.) MüM rendelet.

5 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról Hegesztési Munkaszünet Kifúvatás E szabályzat alkalmazásában az az idõtartam, ameddig a hegesztõ tevékenységet ideiglenes jelleggel megszakítják. A tömlõ üzemi nyomáson néhány másodperc idõtartamú átöblítése a tömlõben vezetendõ gázzal Lángvisszacsapás A pisztoly rendellenes mûködésébõl (pl. eltömõdés) származó, a pisztolyból kiinduló visszaégési folyamat Biztonsági távolság A hegesztõ robot telepítésekor a biztonságos kiszolgálás érdekében meghatározott minimális méret Hordozható gázelosztó Hegesztõ munkahelyek gázellátására szolgáló, biztonsági szerelvényekkel ellátott berendezés. 3. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK 3.1. Hegesztõ munkahelyen hegesztõ tevékenységet csak akkor szabad végezni, ha az kielégíti - a jelen Biztonsági Szabályzat követelményeit, és - a hatályos környezetvédelmi, egészségügyi egyéb biztonsági és tûzvédelmi elõírásokat Magánszemélyeknél nem telepített munkahelyen történõ munkavégzéskor a munka biztonságos elvégzéséért, a tûzvédelmi-, a környezetvédelmi-, a munkavédelmi- és az egyéb biztonsági elõírások betartásáért a hegesztõ személyében felelõs Ha a hegesztõ berendezésre vonatkozó követelményeket nemzeti szabvány határozza meg, akkor azok feleljenek meg ezen szabványok elõírásainak E szabályzat elõírásainak figyelembevételével a munkáltatónak gondoskodnia kell különösen: - a hegesztõ munkahely biztonságos üzemeltetésérõl; - a munkavállalók egészségvédelmérõl; - a hegesztõ munkahelyekre történõ belépés, esetleges szükséges korlátozásáról; - a minimális létszám meghatározásáról, illetve az egyedüli munkavégzés korlátozásáról; - az egyéni védõfelszerelések juttatásáról; - a kollektív védõeszközök használatáról; - a hegesztõ berendezések biztonságos állapotáról; - más munkáltató vagy a munkáltató más funkcionális egysége által végzett munkák biztonságtechnikai koordinálásáról, a biztonságos munkafeltételek kialakításáról; - közös légtérben több munkahelyen történõ egyidejû hegesztés biztonságos feltételeinek megteremtésérõl; - a minõségtanúsításra vonatkozó követelmények érvényesítésérõl; - a veszélyes külsõ körülmények (pl.: szélsõséges idõjárás) között végzett hegesztõ tevékenység feltételeinek biztosításáról; - a hegesztés során keletkezõ mérgezõ gázok, gõzök, füst és por részecskék elleni védelemrõl; - a hegesztõ(k) tevékenységének munkavédelmi ellenõrzésérõl; - minden olyan egyéb feltétel megteremtésérõl, amelyeket az adott körülmények indokolnak. 1 A 4/1980. (XI. 25.) BM rendelettel kiadott Országos Tûzvédelmi Szabályzat, és a 4/1982. (V. 30.) BM rendelettel módosított 3/1980.

6 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról 6 (VIII. 30.) BM rendelet, 2/1981. (III. 31.) EüM rendelet.

7 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról Hegesztõ berendezések csak magyar nyelvû üzemeltetési dokumentációval, tartozékaik (pl.: gázkeverõ berendezés, huzalelõtoló berendezés) legalább kezelési (használati) és karbantartási utasítással, valamint magyar nyelvû tanúsítással helyezhetõk üzembe Különösen veszélyes körülmények között hegesztési munkát csak technológiai utasítás alapján szabad végezni Különösen veszélyes körülmények között végzett hegesztési tevékenységnek minõsül: - tûz- és robbanásveszélyes, valamint gyúlékony anyag környezete; - üreges tárgy, edény, tartály, amelyben veszélyes túlnyomás vagy toxikus gáz képzõdés, vagy tûz és robbanásveszélyes gázkeverék jöhet létre; - veszélyes berendezés; - szûk vagy zárt tér; - fokozottan veszélyes környezet; - mûködõ termelõeszköz környezete; - tûz- és robbanásveszélyes anyagokat üzemszerûen tartalmazó berendezés; - akna, csatorna, csõvezeték; - közvetlen kapcsolatú, egymás feletti vagy egymás melletti munkaterületek; - magas (2 m szintkülönbség feletti) munkahely; - a 0,9-nél nagyobb relatív sûrûségû éghetõ gázokkal történõ hegesztés A technológiai utasításnak tartalmaznia kell az általános- és az egyedi munkavédelmi követelményeket (környezeti hatások, ergonómiai és munkabiztonsági tényezõk, hegesztendõ munkadarabbal összefüggõ tényezõk, hegesztési helyzet, egészségkárosító tényezõk és az azok elleni védekezési módok, rendkívüli helyzetekben a veszély elhárításával kapcsolatos teendõk stb.) is A hegesztõ munkahelyen vagy annak közelében elsõsegélynyújtó felszerelést kell elhelyezni Minden hegesztõ tevékenységet a munkáltatónak úgy kell megszerveznie, hogy a hegesztõ munkahelyek sem egymást, sem a környezetet ne veszélyeztessék, ugyanakkor biztosítsák a zavartalan és biztonságos munkavégzést. 4. SZEMÉLYI KÖVETELMÉNYEK 4.1. Hegesztést önállóan csak az a személy végezhet, aki: - egészségileg alkalmas 2 és - megfelelõ szakvizsgával (hegesztési szakvizsga és ennek keretén belül tûzvédelmi ismeretek) 3 rendelkezik, és - betöltötte a 18. életévét Hegesztõ ipari tanulót csak az eljárásnak megfelelõ gyakorlati képesítéssel rendelkezõ személy felügyelete mellett szabad foglalkoztatni. 1 15/1972. (VIII. 15.) EüM rendelet. 2 4/1981. (III. 31.) EüM rendelet a munkaköri alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezásárõl. 3 4/1982. (V. 30.) BM rendelettel módosított 3/1980. (VIII. 30.) BM rendelet, 7/1993. (XII. 30.) MüM rendelet. 4 MSZ 6292.

8 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról Gázpalack és az acetiléngázfejlesztõ készülék szakmai képesítés nélkül kezelhetõ. A kezelõk képzésérõl - gázpalack esetén a vonatkozó szabvány 1 és a Gázpalack Biztonsági Szabályzat 2, - acetiléngáz-fejlesztõ készülék esetén az Acetilénfejlesztõ Készülékek Biztonsági Szabályzata 3 elõírásait is figyelembevéve az üzembentartó köteles gondoskodni A 3.6. pont szerinti hegesztõ tevékenységet önállóan az a személy végezhet, aki az általános követelményeken túlmenõen: - a munka veszélyeire, a különleges munkafogásokra vonatkozóan külön oktatásban részesült, és - azokat be is gyakorolta, és ezt hegesztõ mester vagy hegesztõ mûszaki szakember vagy hegesztési felelõs ellenõrizte Hegesztõ munkák felügyeletének végzésére csak - hegesztõ mester, - hegesztõ mûszaki szakember, - hegesztési felelõs jogosult Hegesztõ mûszaki szakember szükséges - hegesztési részlegek irányítására, - hegesztési mûszaki fejlesztési, - mûszaki ellenõri tevékenységek ellátásához A gázhegesztés szerelvényeit, eszközeit, gázforrásokat és vezetékrendszereket csak az a személy ellenõrizheti, aki - hegesztési felelõs, vagy - hegesztõ mûszaki szakember, vagy - hegesztõ mester, vagy - szakvállalat megbízott szakembere, vagy - legalább középfokú gépgyártástechnológiai végzettségû, - gázhegesztõ, akit ezzel a feladattal külön megbíztak Általános követelmények 5. A MUNKAHELY KIALAKÍTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI Villamos biztonsági követelmények a vonatkozó szabványok 4 szerint A villamos hegesztõ berendezéseket fõkapcsolóval, túláramvédelemmel és érintésvédelemmel ellátott csatlakozóhelyre kell bekötni. Ha egy mûhelyben vagy helyiségben több hegesztõ munkahelyet létesítenek, akkor központi leválasztó fõkapcsolót is be kell iktatni A hegesztõ munkahely tervezésénél az ergonómiai elveket is figyelembe kell venni a vonatkozó szabvány 5 szerint. 1 MSZ /1980. (I. 19.) NIM rendelet és 1. számú melléklete a Gázpalack Biztonsági Szabályzat (GBSz), 3 4/1975. (X. 11.) NIM rendelet Acetilénfejlesztõ Készülékek Biztonsági Szabályzata (AKBSz). 4 MSZ 172-1, a MSZ 274 és a MSZ MSZ

9 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról Központi gázellátást (gázpalack-telep, gázpalackköteg, gáztartály, stabil gázfejlesztõ stb.) kell alkalmazni, ha a gázellátási igény - acetilén esetén a 800 liter/h - oxigén esetén az 1000 liter/h mennyiséget meghaladja Központi gázellátás esetén biztosítani kell a fogyasztó(k)-ra történõ biztonságos csatlakozást Az acetiléntermelõ berendezés helyisége - csak közvetett fûtésû lehet, a gázfûtést - ha más rendszerû fûtés megvalósítható - lehetõleg kerülni kell, - a fûtõtestek és a fejlesztõ közötti távolság legalább 60 cm legyen, - megvilágítása robbanásbiztos kivitelû legyen, vagy kívülrõl történjék, - a berendezés felett vízzuhany vagy 4 m távolságon belüli tûzivízcsap legyen, és a szennyvíz elvezetése megoldott A légszennyezettség és a zajszint ne haladja meg a vonatkozó szabványok 1 szerinti megengedett értékeit A 0,9-nél nagyobb relatív sûrûségû éghetõ gázt felhasználó hegesztõ munkahelyet a környezõ talajszint alatt (gödör, árok, alagsor, pince stb.) tilos létesíteni! Hegesztõ munkahelyként olyan helyiség vagy szabadtér, ahol padlószint alatt csõ-, kábel-, nyitott szennyvíz csatorna, gyûjtõzsomp van, csak akkor használható, ha elõzetesen - ezek gáztömör lezárását biztosították, és - gázérzékelõvel ellenõrizték a gázmentességét Ha a hegesztõ tevékenység során veszélyes sugárzással kell számolni (elektronsugár), akkor a hegesztõi munkahely tervezésénél a vonatkozó szabványokat 2 figyelembe kell venni A lángvágógépek telepítési és biztonsági követelményei a vonatkozó szabvány 3 szerint A hegesztõrobotok felállítási helyének megtervezésekor figyelembe kell venni a technológiai leírásban meghatározott veszélyzóna térbeli alakját és kiterjedését. A veszélyzóna határvonalát festéssel meg kell jelölni, elkerítést és/vagy reteszelést kell alkalmazni A nyíltívû hegesztõ munkahelyeket a káros fénysugárzást át nem eresztõ és azt vissza nem verõ, sötét színû, nem éghetõ, de legalább késleltetett égésû anyagú rögzített, vagy mozgatható kivitelû árnyékoló falakkal kell körülvenni. Ha az árnyékoló fal vaslemezbõl készült, akkor azt a vonatkozó szabvány 4 szerinti érintésvédelemmel kell ellátni. Az árnyékoló fal alsó része és padlózat között legalább 150 mm-es légrés legyen, a fal felsõ széle legalább 1800 mm-re legyen a padlószinttõl. A mozgatható árnyékoló fal mérete és elhelyezése olyan legyen, hogy az 5 m-es távolságon túl dolgozó személyt a fényártalom ne érhesse Hegesztõ munkahelyen a szétfröcskölõ fém és salakrészecskék ellen a környezet védelmérõl is gondoskodni kell. 1 MSZ , MSZ , illetve MSZ MSZ 62-1 és MSZ MSZ MSZ 172-1, a MSZ 274 és a MSZ

10 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról Terület A hegesztõ munkahely alapterülete legalább 4 m 2, padlózata csúszásmentes és nem éghetõ anyagú, felülete egyenletes legyen. Ha ez a minimális területi igény nem telepített hegesztõ munkahely esetében nem biztosítható, akkor egyéb intézkedéseket kell tenni a biztonságos munkavégzés érdekében A munkahelyeket úgy kell kialakítani, hogy a tevékenységhez szükséges eszközökön (pl. munkadarabok) túlmenõen a tevékenységhez szükséges egyéb dolgok is biztonságosan elhelyezhetõk legyenek Fûtés és szellõzés Ha a vonatkozó szabványok 1 szerinti levegõtisztasági értékek természetes szellõztetéssel nem biztosíthatók, akkor mesterséges szellõztetést (pl.: helyi elszívás) kell alkalmazni a vonatkozó szabvány 2 szerint Az elszívó berendezést úgy kell elhelyezni, hogy a hegesztõ ne kerüljön az elszívás útjába Nagyobb méretû munkadaraboknál vagy változó hegesztõi munkahelyek esetében az elektródafogóval együttmozgó, vagy a hegesztési hely mellett felállított - erre a célra gyártott - mozgatható füstelszívó használata indokolt A hegesztõanyag gyártó szellõztetésre vonatkozó elõírásait a szellõztetés tervezésénél figyelembe kell venni (pl.: füst, gáz, vegyi összetétel) Nyitott rendszerû vagy visszatápláló (recirkullációs) elszívóberendezés csak akkor használható, ha a berendezésben az elszívott gáz elõírt kellõ mértékû megtisztítása biztosított, vagy ha a kifúvott levegõt olyan helyre vagy úgy vezetik el, ahol az a környezetet nem károsíthatja Ha a technológia és/vagy a körülmények indokolják, akkor a folyamatos - szükség esetén melegített - frisslevegõ pótlását biztosítani kell Ha a hegesztõ tevékenység veszélyessége megköveteli, akkor a szellõztetõ rendszerekbe automatikus mûködésjelzõket kell beépíteni A szellõztetõ rendszer az üzem zajszintjét a megengedett érték fölé nem növelheti A szellõztetés huzatmentes legyen. A légáramlás ne befolyásolja - a hegesztõ ívet, - a védõgázt, - a munkadarab hûlési sebességét, - a hegesztõ közérzetét Az elragadási sebesség 0,5-2 m/s legyen A 0,9-nél kisebb relatív sûrûségû gáz használata esetén azok felgyülemlését építészeti megoldásokkal is meg kell gátolni és felsõ elvezetésû szellõztetésrõl kell gondoskodni ,9-nél nagyobb relatív sûrûségû gáz használata esetén alsó elvezetésû szellõztetésrõl kell gondoskodni A hegesztõ munkahelyeken a megengedhetõ levegõ környezeti értékek feleljenek meg a vonatkozó szabvány elõírásainak. 1 MSZ , MSZ , illetve MSZ MSZ

11 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról Világítás A hegesztõ munkahelyek mesterséges megvilágításának erõssége feleljen meg a végzett munka minõségéhez szükségesnek a vonatkozó szabvány 1 szerint, de legalább 300 lux legyen. 6. ÜZEMBEHELYEZÉS 6.1. Telepített hegesztõ munkahelyen munka csak munkavédelmi üzembehelyezés után végezhetõ Nem telepített hegesztõ munkahelyen munka csak a tûzgyújtási engedély 2 megléte esetén végezhetõ A hegesztõ készülékek gázellátását szolgáló csõvezeték üzembehelyezés elõtti szerkezeti vizsgálata és nyomáspróbája a vonatkozó szabvány 3, acetilén esetén a vonatkozó szabvány 4 szerint. Az ellenõrzés a fentieken túlmenõen terjedjen ki: - a csövek és szerelvények rögzítési módjára, - a csõvezeték színjelölésére a GBSz szerint, - a csõvezetéken lévõ szelepek nyitott vagy zárt helyzetére utaló feliratokra, - gáz visszaáramlását megakadályozó biztonsági berendezések meglétére, - a folyadékleeresztõk beépítésére, - a lefúvatokra, - a láng terjedését gátló szerkezetekre, - a nyomásmérõk mûködésére, - a gáz áramlási irány jelölésére Gázfejlesztõ készülék felállítása és üzembehelyezése a vonatkozó szabványok 5 szerint. 7. GYÁRTÁS ÉS MINÕSÉGBIZTOSÍTÁS Hazai gyártású hegesztõ berendezés-, eszköz- és biztonságtechnikai szerelvény esetén a vonatkozó nemzeti szabványokban elõírt követelmények és vizsgálatok figyelembevételével a munkavédelmi felelõsséget az Mvt a alapján a gyártónak, importból származó hegesztõ berendezés-, eszköz- és biztonságtechnikai szerelvény esetén az importálónak kell tanúsítania, illetve tanúsíttatnia. 8. ELLENÕRZÉS, VIZSGÁLAT 8.1. A hegesztõberendezések, eszközök, biztonságtechnikai szerelvények veszélyes munkaeszközöknek minõsülnek, ezeket az idõszakos biztonságtechnikai felülvizsgálat alá kell vonni Az idõszakos biztonságtechnikai felülvizsgálat lefolytatása a vonatkozó szabvány 6 szerint Az idõszakos biztonságtechnikai felülvizsgálatot - ha egyéb elõírás vagy a gyártó utasítása másképpen nem intézkedik - legalább évenként kell végezni. 1 MSZ /1980. (XI. 25.) BM rendelettel kiadott OTSZ. 3 MSZ MSZ

12 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról 12 5 MSZ 15664, MSZ , MSZ és MSZ MSZ 63-5.

13 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról A hegesztõgépek, berendezések, eszközök rendszeres ellenõrzésére a gyártó cégek elõírásai a mértékadók A hegesztõkészülékek gázellátását szolgáló csõvezetékeket legalább évenként a tömörség szempontjából ellenõrizni kell a vonatkozó szabványok 1,2, szerint, és háromévenként szerkezeti vizsgálatot kell végezni. Az ellenõrzést csak erre a feladatra kiképzett és feljogosított szakember vagy szakvállalat megbízott szakembere végezheti Az elektródafogó, a védõgázas hegesztõpisztoly és hegesztõfej villamos szigetelését évenként legalább egyszer ellenõrizni kell az alábbi vizsgáló feszültséggel: - elektródafogó: 1000 V - védõgázas hegesztõpisztoly és hegesztõfej: V A vizsgálatot csak erõsáramú villamos szerelõ képesítéssel rendelkezõ személy végezheti. 9. KARBANTARTÁS, JAVÍTÁS 9.1. A hegesztõberendezések, eszközök, biztonságtechnikai szerelvények javítási, felújítási munkáinak megfelelõségét a vonatkozó jogszabály 3 szerint tanúsítani kell Hegesztõberendezések és tartozékaik karbantartását a gyártó cég által készített kezelési utasításban az üzemeltetõ részére engedélyezett, javítását csak az erre a munkára kiképzett és ezzel megbízott dolgozó végezheti. Az elvégzett munkát a javításért felelõs személynek hitelesen és maradandó módon dokumentálni kell Automatikus hegesztõ berendezések és hegesztõrobotok a gyártó cég által készített kezelési utasításban elõírt karbantartását és engedélyezett javítását csak az erre kiképzett személy végezheti Hegesztõgép primer áramkörében és a hálózati csatlakozásnál csak erõsáramú villanyszerelõi képesítéssel rendelkezõ dolgozó végezhet javítást és/vagy karbantartást. A vezérlõrendszert csak a rendszer jellegének megfelelõ képesítésû szakember bonthatja meg, illetve javíthatja Általános magatartási szabályok 10. A MUNKAVÉGZÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK A hegesztõ köteles az általános és a helyi munkavégzésre vonatkozó mûszaki, munkavédelmi és tûzvédelmi elõírásokat betartani. Sugárveszélyes munkahelyen a sugárvédelmi elõírások betartása is kötelezõ A hegesztõ köteles a munkahelyet, a munkaeszközöket, az egyéni védõfelszereléseket, (ezek állapotát, használhatóságát) munkakezdés elõtt - és szükség szerint közben is - ellenõrizni. 1 MSZ MSZ /1987. (XII. 15.) MT rendelettel módosított 16/1976. (VI. 4.) MT rendelet a javító-karbantartó szolgáltatások minõségvédelmérõl

14 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról A munkahely vizsgálata során különös gonddal ellenõrizni kell: - a közlekedési utak szabadon hagyását; - éghetõ anyagok jelenlétét a közelben; - födém/faltöréssel járó munka esetén a rések, nyílások áttörések - éghetetlen anyagú tömítés felhasználásával történt - tömítettséget; - robbanásveszélyes porral szennyezett környezetben a portalanítás elvégzését; - a tûzvédelmi elõírásokban rögzített tûzoltó felszerelések meglétét; - az elszívó/szellõzõ segédberendezések mûködését; - a munkához szükséges segédberendezések (forgatók, emelõberendezések, manipulátorok) meglétét és az elõírásoknak megfelelõ mûködését; - ha a munkadarab méretei, alakja vagy tömege indokolja, a megfelelõ alátámasztást vagy rögzítést; - a levágásra kerülõ munkadarabnak az akaratlan leesés és/vagy az eldõlés elleni biztosítását; - az anyagtároláshoz szükséges hely meglétét; - a figyelmeztetõ táblák meglétét A munka- és védõeszközök vizsgálatánál ellenõrizni kell: - a salakkeverõ kalapács (sûrített levegõs salakoló), a fogók és egyéb szerszámok állapotát; - a hegesztõ szerszám (pisztoly, elektródafogó) lehelyezésére alkalmas (éghetetlen, villamosan szigetelõ) alátét meglétét; - a hegesztõszemüveg, vagy a pajzs és védõszûrõ állapotát és a védõszûrõ fokozatát; - a légzésvédõ állapotát és mûködését A hegesztõberendezések ellenõrzése során vizsgálni kell: - a szemmel látható sérüléseket; - a biztonsági szerelvények meglétét és mûködõképességét; - a kábelek, tömlõk épségét, a közvetlen mechanikai sérülések elleni védelmét; - a villamos csatlakozások megfelelõségét; - a földelést; - a víz- és gázcsatlakozások (védõgázas hegesztésnél) felszerelését és tömörségét; - a gázellátó és/vagy levegõ ellátó rendszerek mûködését; - a hegesztõpisztolyok, vágó fejek sérülésmentességét, tömörségét; - az elektródafogók állapotát; - a hegesztõgépek (áramforrások) fõkapcsolója "nulla" állását; - a feszültség alá helyezést, illetve az üzemkészséget mutató jelzõlámpa vagy egyéb jelzõrendszer mûködését; - az áramforrás jelleggörbéjének beállítását (változtatható karakterisztikájú gépeknél) a hegesztési eljárásnak megfelelõen A hegesztõ köteles továbbá elvégezni még azokat az ellenõrzéseket is, amelyeket a hegesztõgépek, berendezések kezelési utasításai a munka megkezdése elõtti állapotra elõírnak Ha az ellenõrzés során a hegesztõ bármilyen hibát vagy rendellenességet talál, a munkát megkezdeni nem szabad. A sérülést, hibás eszközöket, felszerelést vissza kell adni, illetve azokkal munkát végezni tilos! Ha üreges tárgyat, edényt, tartályt, vezetéket kell hegeszteni, amelyben ismeretlen töltet van vagy volt, akkor a hegesztési munkát csak a töltet azonosítása után szabad megkezdeni a pont rendelkezései betartásával A munkavégzés során (hegesztés alatt) a hegesztõ köteles - a technológiai elõírásokat és a biztonságtechnikai szabályokat betartani és - a munkafolyamatot figyelemmel kísérni.

15 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról Az alkalmazott eljárás káros hatásai ellen védelmet nyújtó egyéni védõfelszerelést kötelezõen és rendeltetésszerûen kell használni A berendezések mûködésében bekövetkezett bármilyen változás esetén a munkát azonnal le kell állítani, a változás okát meg kell vizsgálni és az okot meg kell szüntetni. Ha az ok megszüntetése meghaladja a hegesztõ képességeit vagy munkaköri kötelességét, akkor a munkát nem szabad folytatni, és errõl a felelõs munkavezetõt azonnal értesíteni kell Közvetlen baleseti veszély észlelése esetén a munkát azonnal abba kell hagyni, meg kell kísérelni a veszély elhárítását és errõl a munkahelyi felelõs vezetõt értesíteni kell. A munkát csak a baleseti veszély ellenõrzött megszüntetése után szabad folytatni A hegesztõberendezések kezelésére vonatkozó - a gépkönyvben, kezelési utasításokban rögzített - kezelési szabályokat és elõírásokat maradéktalanul be kell tartani. Be kell tartani továbbá - a különösen veszélyes vagy különleges körülmények között végzett hegesztések esetében - az adott helyre vagy helyzetre vonatkozó elõírásokat. Azoktól eltérni csak a munkáért felelõs vezetõ jóváhagyásával, írásos utasítása esetén lehet Ha a tûzgyújtási engedély a hegesztõ számára nem egyértelmû, akkor a pontosítást az engedély kiadójától meg kell kérni, és a hegesztést csak az egyértelmû utasítás alapján szabad végezni A munka befejezésekor vagy hosszabb munkaszünet esetén, ha a hegesztõ elhagyja a munkahelyét, akkor a berendezéseket olyan állapotban kell hagyni, hogy azok ne lehessenek baleset okozói Kültéri munkáknál a hegesztõkészüléket, berendezéseket úgy kell elzárni, hogy illetéktelen ne juthasson hozzájuk, és az idõjárás viszontagságai és/vagy esetleges mechanikai sérülések ellen a berendezést letakarással vagy más módon megbízhatóan védeni kell A hegesztési munkák befejezése után a munkavégzõ köteles - a munkahelyet és háromdimenziós (térbeli) környezetét, a gödröket, mélyedéseket, zegzugos helyeket stb. többször is ellenõrizni, hogy nincs-e ott izzó anyag, esetleg nem keletkezett-e tûz, és szükség esetén vízzel permetezni; - a munkatérben maradt gyúlékony anyagok állapotát ellenõrizni; - az elmozdított anyagokat a munkahely teljes kihûlése után eredeti helyükre visszaállítani; - szükség esetén a tûzoltókat riasztani Vészhelyzetre vonatkozó magatartási szabályok Lángvisszacsapás Ha a gázkeverék a pisztolyban ég, akkor - a pisztolyszeleppel azonnal el kell zárni a gázt és nyitott oxigénszeleppel a pisztolyt vízbe mártva az égõfejet le kell hûteni; - az égõfejet ezután a rátapadt fém és/vagy salak részektõl (kívül fához dörzsölve), valamint a furatot a készletben található tisztítótüskével meg kell tisztítani, a keverõhüvelyrõl a kormot el kell távolítani. Ezt követõen a hegesztés folytatható Ha a tömlõ meggyullad és égni kezd, akkor - a reduktoron lévõ gyorselzáró szeleppel elõször az éghetõ gázt, azután az oxigént el kell zárni; - a tüzet vizes rongy, víz vagy kézi tûzoltókészülék igénybevételével el kell oltani; - az eseményt a hegesztésért felelõs vezetõnek jelenteni kell. A megsérült (égett) tömlõt tovább használni tilos, az új tömlõt használatbavétel elõtt kifúvatással meg kell tisztítani.

16 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról Palacktûz Ha a gázpalack szelep körül a szivárgó gáz lángolni kezd, akkor - vizes rongy, víz vagy kézi tûzoltókészülék segítségével meg kell kísérelni a tûz eloltását; - palack elzárószelepét haladéktalanul el kell zárni: - késedelem nélkül értesíteni kell a tûzoltóságot. A tûzoltósággal közölni kell a helyszínt, a körülményeket, valamint azt is, hogy a tûz hány darab és milyen gázt tároló palackot veszélyeztet; - a tûz eloltása után a gázpalackot ki kell vinni a munkahelyrõl (tárolóhelyrõl), lehetõleg olyan helyre, ahol egy esetleges robbanás semmiféle, illetve csak a lehetõ legkisebb kárt okozhatja; - a szelepet ezután meg kell nyitni és a palackot védett helyrõl irányított vízsugárral kell hûteni, hogy ismét fel ne melegedjék Gázpalack robbanás Gázpalack robbanás esetén a vonatkozó jogszabály 1 szerint kell eljárni Elektromosság által okozott tûz Ha elektromosság által okozott tûz keletkezik, akkor - azt vízzel oltani tilos!; - a tûz oltására a vonatkozó szabvány 2 szerint "E" jelû tûzoltó készülékeket kell használni, vagy szükség esetén a tûz oltása száraz homokkal is elvégezhetõ; - a jelentési kötelezettségnek eleget kell tenni Szervezési követelmények A gépek, berendezések mellett állandó ülõmunkát végzõ hegesztõ részére állítható magasságú, derék- és lábtámasszal ellátott, borulásmentes munkaszéket kell biztosítani m szintkülönbség felett végzett hegesztési munkák alatti területet el kell határolni és a veszélyre figyelmeztetõ táblákat is el kell helyezni Olyan munkakörülmények esetén, ahol a természetes testhelyzettõl eltérõen kell a munkát végezni (fekvõ, guggoló, térdeplõ stb.), a hegesztõ részére a munka megkönnyítését célzó eszközöket kell biztosítani (pl. gumiszõnyeg, padló, állás), és megfelelõ munkaszüneteket kell alkalmazni Ha a szûk, zárt térben végzett hegesztési munkáknál munkakörnyezeti levegõ értékek és a munkaenergiaforgalom mértéke indokolja, akkor munkaszüneteket kell beiktatni. Ennek gyakoriságát és idõtartamát a technológiai utasításban kell meghatározni a vonatkozó szabvány 3 figyelembevételével A hegesztõ szerszámok, tartozékok és anyagok tárolására zárható és szellõztethetõ helyiséget vagy szekrényt (ládát) kell biztosítani A hegesztett, izzó, fekete-meleg munkadarabot csak az erre kijelölt helyen szabad tárolni és figyelmeztetõ táblával kell ellátni. 1 1/1980. (I. 19.) NIM rendelet a Gázpalack Biztonsági Szabályzat hatálybaléptetésérõl. 2 MS 1040/3-85, MSZ EN MSZ

17 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról A pontban felsorolt körülmények esetén hegesztés csak akkor végezhetõ, ha: - hegesztõ szakember (1.6. pont) külön írásos, személyre szóló megbízást kapott; - az állandó felügyelet biztosított a munkavégzés alatt; - a mentési feltételek megoldottak; - a tûzjelzés és -oltás szervezése megtörtént; - a munkát irányító személyt kijelölték Több munkahelyen, illetve tárgyon egyidõben végzett villamos ívhegesztés esetén biztosítani kell, hogy az egyidejûleg megérinthetõ felületek között a vonatkozó szabvány 1 szerint veszélyes feszültségkülönbség ne alakulhasson ki, a munkahelyeket egyenpotenciálra kell hozni Ha a veszélyes berendezésben éghetõ vagy egészségkárosító gázok, illetve gõzök jelenléte nem zárható ki, akkor csak azok elõzetes átszellõztetése és a szellõzés folyamatos fenntartása mellett, a beszállási engedély 2 alapján szabad hegesztõ munkát végezni. A munka megkezdése elõtt és alatt a munkáltató vagy a hegesztõ szakember köteles méréssel meggyõzõdni arról, hogy: - nincs tûz- és robbanásveszély, és - egészségi ártalom veszélye nem áll fenn Felügyelõ (figyelõ, ellenõrzõ, személyt kell megbízni veszélyes berendezésben végzett hegesztésnél, illetve ha a munkavégzõ helyén fokozott a tûzveszély (hely és anyag miatt), illetõleg tûz esetén nagy kár keletkezhet A hegesztõ tevékenység befejezése után a munkavégzõ a helyszínt és annak környékét tûzvédelmi szempontból köteles átvizsgálni és minden olyan körülményt megszüntetni, ami tüzet okozhat. A munka befejezését az engedélyezõnek be kell jelenteni. Az átvizsgálás szempontjai a szerint Gázhegesztés és lángvágás Általános elõírások Az égõfejbõl kiáramló gáz meggyújtásához gyufát, öngyújtót, erre a célra rendszeresített szikrát keltõ gyújtót, illetõleg õrlángot (pl. lángvágógépet) szabad használni Tilos a láng benyújtása, illetõleg újragyújtása tüzes, meleg munkadarabon A láng begyújtása sem személyek, sem éghetõ anyagok felé nem irányulhat Lejárt használati engedélyû gázforrást üzemeltetni tilos! A gázforrást meg kell védeni mindenféle közvetlen és koncentrált hõhatástól Gázhegesztõ és lángvágó készüléket, az ezekhez tartozó központi gázellátó csõvezeték rendszert, egyéb gázforrást csak a veszélyes visszahatások ellen védõ biztonsági szerelvényekkel (lángvisszacsapás gátló, visszacsapószelep, reduktor, vízzár) ellátva szabad üzemeltetni Minden gázforrást felirati táblákkal és a gáz áramlását jelzõkkel kell ellátni Tûz esetén az éghetõ gáz áramlását kell elõször megszüntetni A hegesztéshez csak olyan kézi segédeszközök (szerszám, fogó stb.) használhatók fel, amelyek megfelelnek a munkadarab jellegének (alak, tömeg stb.). 1 MSZ 172-1, a MSZ 274 és a MSZ

18 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról 18 2 MSZ

19 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról Hegesztéshez rendszeresen használt megfogó-, befogó-, forgató készülékek, valamint célberendezések alkalmazásának biztonságos módját a technológiai utasításban kell meghatározni Oxigén gázforrásoknál csak olyan mûszerek, szerelvények, tömítések szerelhetõk be, amelyeket oxigénre hatóságilag bevizsgáltak és megfelelõ minõsítést tartalmazó mûbizonylattal rendelkeznek Az oxigén gázforrások, az oxigénnel érintkezõ eszközök, olaj- és zsírmentesítésérõl gondoskodni kell. Valamennyi oxigénnel érintkezõ berendezésre fel kell írni, hogy "olajjal, zsírral nem érintkezhet." Propánbután (a továbbiakban: pébégáz) elégetéséhez csak az erre a célra szolgáló, hatóságilag engedélyezett égõket és egyéb eszközöket szabad felhasználni Pébégázzal mûködõ készülékek, berendezések tömítését csak benzin- és olajálló anyagból szabad készíteni és csak ilyen anyagú tömlõket szabad használni Tilos az oxigént sûrített levegõvel együtt használni, vagy sûrített levegõt oxigénnel vagy oxigént levegõvel helyettesíteni! Az oxigén felhasználására szolgáló eszközöket (pl.: palack, tömlõ) tilos másfajta gázhoz felhasználni, hasonlóképpen tilos felhasználni olyan eszközöket (pl.: tömlõ, nyomáscsökkentõ), amelyet más gázhoz használtak! Az oxigén fúvókákat, szelepet tilos olajos felületû tárgyak, a dolgozó ruházata felé kifúvatni, illetõleg olajat tartalmazó tároló tartályokba, edényekbe befúvatni! Gázpalack A gázpalack, gázpalack telep, gázpalackköteg (a továbbiakban: gázpalack) kezelése, tárolása és szállítása a Gázpalack Biztonsági Szabályzat 1 és a vonatkozó szabvány 2 szerint. Alapvetõ, kiemelt követelmények: Lejárt használati engedélyû, meghibásodott (pl.: szivárog), vagy a GBSz-ben meghatározott adatokkal hiányosan rendelkezõ palackot a forgalmazó töltõ vállalatnak haladéktalanul vissza kell küldeni, azt tilos használni! Tilos a kritikus mennyiség elvétele, illetve a gázelvétel nyílt lánggal vagy egyéb módon történõ fokozása Gázpalackot árnyékolással, takarással védeni kell a közvetlen hõhatástól (pl.: napsugárzás, fûtõtest). A gázpalack külsõ hõmérséklete nem haladhatja meg az 50 C-t Gázpalackot eldõlés, elmozdulás ellen biztosítani kell Gázpalack lefagyását (pl.: talajhoz, padozathoz, állványhoz) meg kell akadályozni. Lefagyott gázpalackot max. 40 C hõmérsékletû vízzel szabad kiolvasztani Disszugázt tartalmazó gázpalack dõlési szöge a felhasználáskor a vízszinteshez képest 30 -nál kisebb nem lehet A gázpalack áramkör részévé nem válhat A gázpalackon bármilyen javítást, változtatást a felhasználónak tilos végezni! 1 1/1980. (I. 19.) NIM rendelet és 1. Számú melléklete a Gázpalack Biztonsági Szabályzat (GBSz). 2 MSz 6292.

20 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról A disszugázpalackot üresnek kell tekinteni akkor, ha benne a túlnyomás nagysága 0,5 bar, egyéb gázt tartalmazó palackoknál 3 bar. Ezt a körülményt a gázpalackon "ÜRES" krétafelirattal vagy ráerõsített feliratos táblával kell megjelölni A gázpalackba ütött jeleket átírni, megváltoztatni tilos! Gázt és gázkeveréket gázpalackba csak hatóságilag engedélyezett töltõállomás tölthet A felhasználónak az egyik gázpalackból a másikba gázt áttölteni, illetõleg gázt keverni tilos! Gázpalackot gázfajtánként, valamint az üreset és a telit egymástól elkülönítve csak olyan helyen szabad tárolni, ahol: - éghetõ és könnyen gyulladó anyagok jelenléte kizárt; - a fizikai és/vagy vegyi sérülések lehetõsége kizárt; - tárolt gáznál veszélyes hõmérséklet növekedés kizárt; - a tárolási hõmérséklet nem haladja meg az engedélyezett értéket; - a tároló jól szellõzött; - illetéktelenek nem juthatnak a tároló helyre Tárolni és szállítani csak gáztömören elzárt és szelepsapkás kivitelû palack esetében felcsavart szelepvédõ sapkával ellátott gázpalackot szabad Az oxigénpalackot éghetõ gázt tartalmazó gázpalackokkal együtt tárolni tilos! A gázpalackot úgy kell kezelni, hogy azok ne sérüljenek A gázpalack elzáró szelep nyitása, illetve zárása csak a rendszeresített eszközzel (pl. kézi kerék, kulcs) végezhetõ, bármely segédeszköz használata tilos Ha a gázpalack szelepe kézzel nem nyitható, akkor azt a töltõ állomásnak vissza kell küldeni. A gázpalackot a hibára utaló jelzéssel kell ellátni (pl.: tábla, krétafelirat) Gázpalackot más célra (pl. támaszként vagy szállításhoz, mint szállító görgõ) tilos használni! Gázpalackot emelõberendezéssel vagy egyéb eszközzel emelni és/vagy szállítani csak a leesés és feldõlés ellen biztonságot adó módon, álló helyzetben, erre a célra kialakított rakodóeszközön szabad A munkahelyen csak annyi gázpalack lehet, amennyi a folyamatos munkavégzéshez szükséges. Munkahelyen gázpalackot tilos tárolni! Pébé gázpalack használatakor a gázelvétel csak álló palackból történhet Acetilénfejlesztõ készülék Acetilénfejlesztõ készülékkel végzett tevékenység az Acetilénfejlesztõ Készülék Biztonsági Szabályzata 1 szerint. Alapvetõ, kiemelt követelmények: A készülék csak a gépkönyvben elõírt méretû és egyszeri töltetmennyiségû karbiddal üzemeltethetõ Lejárt használati engedélyû, adattábla nélküli vagy meghibásodott acetilénfejlesztõ készüléket üzemben tartani tilos! 1 4/1975. (X. 11.) NIM rendelet Acetilénfejlesztõ Készülékek Biztonsági Szabályzata (AKBSz).

21 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról Acetilénfejlesztõ készüléket csak mûködõképes vízzárral vagy száraz lángvisszacsapásgátló szeleppel felszerelve szabad üzemeltetni. Ha a vízzár vagy a lángvisszacsapásgátló szelep megsérült, illetõleg mûködésképtelenné vált, akkor ki kell cserélni A vízzárban vízszintet az acetilénfejlesztõ készülék vagy a gázellátó rendszer kezelõje minden mûszakkezdéskor, ill. kisnyomású vízzár esetében minden lángvisszacsapás után is köteles ellenõrizni, szükség szerint feltölteni A vízzárt, illetõleg a lángzárat legalább évente egyszer biztonságtechnikai szempontból tisztítani és ellenõrizni kell (visszacsapás próba) A vízzárak lefagyását meg kell akadályozni Üzemszünet idejére vonatkozó elõírásokat, a kezelési utasításban kell meghatározni Szerelvények, nyomáscsökkentõ Gázforrásból gázt elhasználni csak a gáz fajtájának és nyomásának megfelelõ nyomáscsökkentõ közbeiktatásával szabad. Ezt a nyomáscsökkentõ színjele és/vagy felirata is jelzi A nyomáscsökkentõ felszereléséhez közdarab használata tilos! A nyomáscsökkentõn lévõ nyomásmérõ a vonatkozó szabvány 1 szerinti legyen A gázforrás szerelvényeinél, a nyomáscsökkentõnél és egyéb szerelvényeknél, valamint a gázok szállítására szolgáló csõvezetéknél használt tömítõ- és kenõanyagokra a Gázpalack Biztonsági Szabályzat 2 elõírásai érvényesek A nyomáscsökkentõ épségét, gáztömör csatlakozását minden munkakezdés elõtt ellenõrizni kell Befagyott nyomáscsökkentõt csak melegvizes borogatással vagy fúvott, meleg, olajmentes levegõvel szabad kilazítani, kiolvasztani Csak gáztömör, hibátlan, sérülésmentes tömlõt szabad használni. Gumitömlõ minõsége és vizsgálata a vonatkozó szabvány 3 szerint A felhasználható gumitömlõ hossza legalább 5 m, de legfeljebb 30 m lehet A gumitömlõt csak szalagbilinccsel szabad felerõsíteni a tömlõvégekre A gumitömlõ toldása csak a vonatkozó szabvány 4 szerinti kettõs tömlõcsatlakozóval végezhetõ. Acetiléntömlõ toldásához használt fémcsõ anyaga 70 tömegszázaléknál több rezet nem tartalmazhat. Rögzítés a szerint A csatlakozás és a javítási helyek tömörségét a felhasználás elõtt ellenõrizni kell. A próbanyomás az üzemi nyomás kétszerese, de legalább 2,07 MPa legyen. Az ellenõrzéshez semleges gázt kell használni Munkakezdés elõtt a gumitömlõt át kell öblíteni (fúvatni). Az átöblítést szûk, zárt térben, nyílt láng vagy egyéb tûzforrás, gyúlékony vagy veszélyes anyagok közelében tilos elvégezni! A tömlõ átfúvatásához sûrített levegõt tilos használni! 1 MSZ /1980. (I. 19.) NIM rendelet és 1. számú melléklete a Gázpalack Biztonsági Szabályzat (GBSz). 3 Jelenleg a MSZ

22 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról 22 4 Jelenleg a MSZ

23 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról Fémbordás, fémszál-erõsítésû gumitömlõt csak tûzvédelmi hatósági engedély birtokában szabad alkalmazni A tömlõ szabványos színjelölését a felszerelés (munkakezdés) elõtt ellenõrizni kell Ha az oxigén és az éghetõgáz tömlõt hosszabb szakaszon egymással párhuzamosan vezetik, akkor a két tömlõt 500 mm-ként, 50 mm szélességben össze kell kötni (pl.: öntapadó szalaggal) A tömlõket törésmentesen kell felcsévélni. A tömlõt a gázpalackokra testre (láb, hát, kar) feltekerni tilos! Pisztoly A pisztolyt, illetve a lángvágó szerszámot minden felszerelés elõtt ellenõrizni kell. Csak kifogástalan, üzembiztos eszköz használható A tömítetlenséget csak kézi szerszámmal és erõvel szabad megszüntetni Tilos a pisztolyt a gázpalackra felakasztani! Ideiglenes munkaszünet esetén telepített munkahelyen a pisztolytartó használata kötelezõ. Nem telepített munkahelyen is biztosítani kell a pisztoly biztonságos elhelyezését El nem oltott pisztolyt letenni tilos! A pisztolyt, illetõleg a fúvókát és égõfejet csak az erre a célra rendszeresített tisztítótûvel, ill. eszközzel szabad tisztítani Tilos a fúvókák, ill. égõfejek furatait bõvíteni! Tilos a pisztolyt vagy egyes alkatrészeit deformálni Gázforrás A gázforrást védeni kell a véletlen sérüléstõl, védõkerítést, védõfelszerelést, ill. túlnyomást lefúvató berendezést kell használni A gázforrásra csak az engedélyezett gáznyomású gázpalackot szabad rákapcsolni. Rákapcsolás elõtt a gázpalackban lévõ gáz nyomását méréssel kell meghatározni A gázforrásban egymással kapcsolatban lévõ és egyszerre kiürülõ gázpalackokban a gáznyomás közel azonos értékû legyen Oxigén gázforrást tilos acetilénfejlesztõ helyiségben elhelyezni! Folyékony oxigén tartály alatti padozatot és a környezetét olajtól, zsírtól és egyéb szennyezõdéstõl mentesen kell tartani Folyékony oxigén tartály biztonsági övezetén belül dohányozni és nyílt lángot használni tilos! Hordozható gázelosztó Csak az illetékes hatóság felhasználási engedélyével rendelkezõ elosztót szabad alkalmazni A hálózati csatlakozásnál gyorselzáró szelepet kell elhelyezni, amely könnyen, akadály nélkül megközelíthetõ és mûködtethetõ legyen A gázelosztót zárt munkahelyen csak engedéllyel szabad használni.

24 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet - Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról A gázelosztót csak akkor szabad üzemeltetni, ha - a fõelzáró és - visszacsapásgátló szelep megfelelõen mûködik Csõvezeték A csõvezetéket csak akkor szabad használni, ha - a gáz áramlási irányát, színjelölését és a gáz nevét feltüntették; - valamennyi kezelõszervet felirati táblával megjelöltek; - üzembehelyezési engedéllyel rendelkezik (6. fejezet szerint) Munkaszünet alkalmával a gázelvételi helyeken az elzáró szelepet el kell zárni Javítási, szerelési munkát a kijelölt és megbízott szakember csak akkor végezhet a vezetéken, ha a vezeték nyomás-, gáztöltés nélküli kitisztított, átöblített állapotban van, és erre engedélyt kapott. Ez a követelmény a felirati táblák, irányjelzõ nyilak stb. cseréjére nem vonatkozik Villamos ívhegesztés Általános elõírások Ez a fejezet a villamos elven mûködõ különféle hegesztési eljárások esetében a közös elõírásokat tartalmazza: az egyes eljárásokra vonatkozó külön elõírások, kiegészítések a fejezetekben találhatók Szervezési követelmények Ívhegesztési munkákat csak a villamossági szabványossági szempontok alapján ellenõrzött 1 és minõsített (engedélyezett) berendezésekkel lehet végezni Munkát átnedvesedett ruhában és/vagy nedves kesztyûben és/vagy vízzel érintkezve végezni tilos! A szükségesség miatt az ilyen fokozottan érintésveszélyes környezetben végzett munkára a elõírásait kell figyelembe venni Hegesztõberendezés csak akkor üzemeltethetõ, ha a szükséges megszakítók, biztosítók és a hálózathoz csatlakozó vezeték megfelelõek Áramforrást szûk- és áramvezetõ felületekkel határolt helyiségben tilos üzemeltetni! A hegesztõáramkör nem lehet a villamos hálózat, vagy a villamos erõátviteli rendszer része Acélszerkezetek, tartók, csõvezetékek, sínek, épületszerkezetek stb. állandó jelleggel nem lehetnek a hegesztõ áramkör részei. Ideiglenes jelleggel is csak a felügyeletet ellátó szakember engedélyével szabad használni, figyelembevéve az érintésvédelmi elõírásokat Robbanómotorral hajtott hegesztõaggregátorokat rögzíteni kell és a kipufogó gázok elvezetésérõl gondoskodni kell Az áramforrásokat sorbakapcsolni tilos! Az áramforrások párhuzamos kapcsolását csak villanyszerelõ végezheti.

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet a Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról

143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet a Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról Villanyszerelés, klímaszerelés, felülvizsgálatok +36-30-971-8721 www.proffer.hu villany@proffer.hu 143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet a Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról A munkavédelemről szóló

Részletesebben

31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet. Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról. Hegesztési Biztonsági Szabályzat

31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet. Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról. Hegesztési Biztonsági Szabályzat 1. oldal, összesen: 24 1. oldal, összesen: 24 43/1999. (VIII. 4.) GM rendelet a Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló. (XI. 10.) IKM rendelet módosításáról A munkavédelemr l szóló 1993. évi

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MESSER INNOVATION FORUM AUTOGÉNTECHNIKAI VESZÉLYFORRÁSOK, TANULSÁGOS PÉLDÁK

MESSER INNOVATION FORUM AUTOGÉNTECHNIKAI VESZÉLYFORRÁSOK, TANULSÁGOS PÉLDÁK MESSER INNOVATION FORUM 2016.12.01 AUTOGÉNTECHNIKAI VESZÉLYFORRÁSOK, TANULSÁGOS PÉLDÁK AUTOMED-Autogéntechnikai Kft. Károly 1 AUTOMED-AUTOGÉNTECHNIKAI KFT. Tevékenységeink: Gázhegesztő és lángvágó eszközök,

Részletesebben

A HEGESZTÉS BIZTONSÁGTECHNIKÁJA

A HEGESZTÉS BIZTONSÁGTECHNIKÁJA Hegesztések veszélyessége A legfőbb veszélyek és azok okai: A HEGESZTÉS BIZTONSÁGTECHNIKÁJA Tűz és robbanásveszély - nyomás alatt palackokban tárolt gáz (C 2 H 2, H 2 ) - nagynyomású oxigén - nem szabályozott,

Részletesebben

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőséget!

Részletesebben

HEGESZTÉS BIZTONSÁGTECHNIKÁJA. Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. március 1.

HEGESZTÉS BIZTONSÁGTECHNIKÁJA. Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. március 1. HEGESZTÉS BIZTONSÁGTECHNIKÁJA Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. március 1. 1 ANYAGOK EGYESÍTÉSE ÉS ELKÜLÖNÍTÉSE Hegesztés: anyagok egyesítése hővel nyomással ezek kombinációjával (anyagok természetének

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 11. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 3. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet. Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról. Hegesztési Biztonsági Szabályzat 1. HATÁLY

31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet. Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról. Hegesztési Biztonsági Szabályzat 1. HATÁLY 31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 11. -ában kapott felhatalmazás alapján - az érdekelt miniszterekkel egyetértésben

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet A HEGESZTÉSI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT KIADÁSÁRÓL

143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet A HEGESZTÉSI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT KIADÁSÁRÓL 143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet A HEGESZTÉSI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT KIADÁSÁRÓL (2005.01.21.-i állapot) A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 11. -ában kapott felhatalmazás alapján - az érdekelt

Részletesebben

1. A rendelet mellékleteként közzétett Hegesztési Biztonsági Szabályzatot hatályba léptetem.

1. A rendelet mellékleteként közzétett Hegesztési Biztonsági Szabályzatot hatályba léptetem. 143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet a Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 11. -ában kapott felhatalmazás alapján - az érdekelt miniszterekkel egyetértésben

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Hegesztő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 06 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

TERVEZET EZ A TERVEZET A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

TERVEZET EZ A TERVEZET A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Iktatószám: GKM/4330/ /2007 A földgázellátásban műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges képesítésről és ról szóló 12/2004. (II. 13.)

Részletesebben

Karbantartási és Hibaelhárítási Szerződések - PMC ( Preventive Maintenance Contracts )

Karbantartási és Hibaelhárítási Szerződések - PMC ( Preventive Maintenance Contracts ) Karbantartási és Hibaelhárítási Szerződések - PMC ( Preventive Maintenance Contracts ) Hegesztéstechnikai Osztály Szteránku Milán Áttekintés Főbb témák: Karbantartási és hibaelhárítási feladatok korábbi

Részletesebben

HEGESZTÉSI SZAKISMERET

HEGESZTÉSI SZAKISMERET HEGESZTÉSI SZAKISMERET 1.) Ismertesse az SI mértékrendszer szerinti nyomás, hőmérséklet, mechanikai feszültség stb. mértékegységeket! 2.) Melyek azok a fizikai, kémiai, mechanikai tulajdonságok, amelyek

Részletesebben

Magyar joganyagok - 143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet - a Hegesztési Biztonsági Sza 2. oldal A hegesztéssel rendszeresen vagy alkalomszerűen foglalkoz

Magyar joganyagok - 143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet - a Hegesztési Biztonsági Sza 2. oldal A hegesztéssel rendszeresen vagy alkalomszerűen foglalkoz Magyar joganyagok - 143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet - a Hegesztési Biztonsági Sza 1. oldal 143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet a Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

Magyar joganyagok - 143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet - a Hegesztési Biztonsági Sza 2. oldal A hegesztéssel rendszeresen vagy alkalomszerűen foglalkoz

Magyar joganyagok - 143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet - a Hegesztési Biztonsági Sza 2. oldal A hegesztéssel rendszeresen vagy alkalomszerűen foglalkoz Magyar joganyagok - 143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet - a Hegesztési Biztonsági Sza 1. oldal 143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet a Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

A tételhez használható segédeszköz: Műszaki táblázatok. 2. Mutassa be a különböző elektródabevonatok típusait, legfontosabb jellemzőit!

A tételhez használható segédeszköz: Műszaki táblázatok. 2. Mutassa be a különböző elektródabevonatok típusait, legfontosabb jellemzőit! 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a kézi ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőségét! Az ömlesztő hegesztési

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Tűzvédelmi Szabályzat Kunmadarai Repülőtér területére Mentők 104 Tűzoltóság 105 Rendőrség 107 Értesítési telefonszám 06 30 7037616 2013 Kunmadarasi Repülőtér 042 hrsz. Tűzvédelmi Szabályzata Rendkívüli

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 522 12 Villamoselosztóhálózat-szerelő,

Részletesebben

Épületvillamos műszaki leírás

Épületvillamos műszaki leírás SZEGED, KÖZÉP FASOR 52. SZ.SZTE KIS BIOLÓGIA ÉPÜLETIV. EMELET T402 SZÁMÚ LABORHELYISÉG MEGOSZTÁSAKÖZPONTI FŰTÉS-HŰTÉS ÉS MESTERSÉGES SZELLŐZÉS KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ Épületvillamos műszaki leírás

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Futórózsa u. 90. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2016. október 14. Ellenőrzés célja: Bejárás

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 6. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Budapesti út 121/C. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

a. Ismertesse a hőmérséklet, a nyomás, a hőmennyiség SI mértékegységeit!

a. Ismertesse a hőmérséklet, a nyomás, a hőmennyiség SI mértékegységeit! 2 1.. a. Ismertesse a hőmérséklet, a nyomás, a hőmennyiség SI mértékegységeit! b. Mit nevezünk pébégáz cseretelepnek? Ki létesíthet pébégáz cseretelepet és kinek az engedélyével? c. A cseretelepen milyen

Részletesebben

Kockázatalapú megközelítés a hegesztés munkabiztonsági szabályozásában

Kockázatalapú megközelítés a hegesztés munkabiztonsági szabályozásában Kockázatalapú megközelítés a hegesztés munkabiztonsági szabályozásában Kockázatmenedzsment a hegesztésben Ankét az Óbudai Egyetemen 2019. Április 12. HMvÖk Hegesztés Munkavédelme Önképzőkör alias MAHEG:

Részletesebben

Szerkezetlakatos Szerkezetlakatos

Szerkezetlakatos Szerkezetlakatos Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI II.

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI II. AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI II. A munkavégzés tárgyi feltételei I. A biztonságos műszaki állapot megőrzése érdekében időszakos biztonsági felülvizsgálat alá

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

CÉGFELMÉRŐ ADATLAP. A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve:

CÉGFELMÉRŐ ADATLAP. A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve: CÉGFELMÉRŐ ADATLAP A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve: A cég székhelye: Részleg (ha van) megnevezése: A részleg címe: Cégvezető

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

Készítette: Jáger Imre 2012. január 10.

Készítette: Jáger Imre 2012. január 10. Készítette: Jáger Imre 2012. január 10. Tartalomjegyzék Bevezetés...4 A hegesztés története, vonatkozó rendelet és ennek hatálya... 4 Hegesztés alapismeretei hegesztési eljárások... 5 A hegesztés... 5

Részletesebben

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN GINOP- 5.3.4. - 16-00006 A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN Perlaki Géza Egyéni védőeszközök biztosításának és használatának belső szabályozása EGYÉNI VÉDŐESZKÖZÖK (EVE) Alkalmazása,

Részletesebben

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele 2 Állvány Jogszabályi háttér 1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről 2001/45/EK irányelv munkavállalók által a

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés száma, megnevezése: 32 524 01 Nyomástartóedény-gépész Vizsgafeladat megnevezése: Nyomástartóedény-gépész

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Hegesztő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 06 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

Munka- és tűzvédelmi oktatás. hallgatók részére

Munka- és tűzvédelmi oktatás. hallgatók részére Munka- és tűzvédelmi oktatás hallgatók részére A munkavédelem mindenki feladata! A munkavédelem nem egy külön tevékenység, azt a tanulás közben kell csinálni! 2 A munkavédelem feladata: megvédeni a veszélyektől

Részletesebben

A 34. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 34. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 34. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 521 06 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés,

Részletesebben

Nyári betakarítási munkák tűzvédelmi jogszabályi előírásainak változásai

Nyári betakarítási munkák tűzvédelmi jogszabályi előírásainak változásai Nyári betakarítási munkák tűzvédelmi jogszabályi előírásainak változásai az 54/2014. (XII.5.) BM rendelet szerint Bódi Csaba tű. alez. hatósági osztály osztályvezető 1 mezőgazdasági erő- és munkagépek

Részletesebben

Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai

Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai Országos Tűzvédelmi Konferencia Visegrád, 2011. szeptember 16. 2011. szeptember 16. Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő 1 Tűzveszélyességi osztályba sorolás:

Részletesebben

Eszkimó Magyarország Oktatási Zrt.

Eszkimó Magyarország Oktatási Zrt. Eszkimó Magyarország Oktatási Zrt. Szakképesítés/rész-szakképesítés/elágazás/ráépülés azonosító száma, és megnevezése: 31 521 05 Gázhegesztő Modul: 11456-12 Gázhegesztő feladatok elmélet Képző/vizsgaszervező

Részletesebben

HEGESZTÉSI SZAKISMERET

HEGESZTÉSI SZAKISMERET HEGESZTÉSI SZAKISMERET 1.) Melyek azok a főbb hegesztési eljárások, melyek alkalmasak műanyagok (polimerek) kötésére? 2.) Mely tulajdonságok teszik lehetővé a műanyagok hegesztését? 3.) Ismertesse a műanyagok

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014. (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 01 Gáz- és hőtermelő

Részletesebben

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelem Tűzmegelőzés Tűzoltás Tűzvizsgálat Az égés feltétele Oxigén Gyulladási hőmérséklet Éghető anyag Az oxigén szerepe az égésben A levegő oxigéntartalma 21 % 21-18

Részletesebben

Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések

Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések Az EU már 1992-ben a 92/58 EGK irányelvben szabályozta a munkahelyi biztonsági, illetve egészségvédelmi jelzésekre vonatkozó követelményeket,

Részletesebben

Írta: MTbiztonsag szeptember 28. szombat, 18:45 - Módosítás: április 05. szombat, 21:24

Írta: MTbiztonsag szeptember 28. szombat, 18:45 - Módosítás: április 05. szombat, 21:24 Amikor a tűzvédelem fontosságáról beszélünk, akkor mindenki úgy gondolja, hogy a leégő hatalmas épületek rémképe és a várható pusztulás eléggé visszatartja a cégeket és a dolgozókat a hanyagságtól. Mivel

Részletesebben

A 91. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 91. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 91. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 521 06 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Az Óbudai Egyetem tűzvédelmi szabályzatának megalkotásakor az egyik alapvető szándék az volt, hogy az egyetemet hozzásegítse a hatékony

Részletesebben

Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! A Főiskola tűzvédelmi szabályzatának megalkotásával alapvető szándék, hogy a Főiskolát hozzásegítse a hatékony működéshez, úgy hogy az oktatási

Részletesebben

a NAT-1-1290/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1290/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1290/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az AUTOMED-Autogéntechnikai Kft. AUTOMED-Autogéntechnika-HMSZK Hegesztésbiztonsági Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

"TT" TÍPUSÚ TŰZVÉDELMI SZAKVIZSGÁHOZ

TT TÍPUSÚ TŰZVÉDELMI SZAKVIZSGÁHOZ MVM Paksi Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság Biztonsági Igazgatóság Munka- és Tűzvédelmi Osztály FELKÉSZÜLÉSI ANYAG "TT" TÍPUSÚ TŰZVÉDELMI SZAKVIZSGÁHOZ Paks, 2012. augusztus. 01. Oldalszám:

Részletesebben

Elmúlt időszakban bekövetkezett tanulságos események bemutatása

Elmúlt időszakban bekövetkezett tanulságos események bemutatása Elmúlt időszakban bekövetkezett tanulságos események bemutatása 2018.04.27 2 3 4 2018.03.22. Prágától északra, Kralupy nad Vltavou vegyiművek Kerozin tartály tisztítása közben robbanás Hat halott és több

Részletesebben

Köztisztasági munkagép- és járműkezelő Köztisztasági munkagép- és. Köztisztasági munkagép- és.

Köztisztasági munkagép- és járműkezelő Köztisztasági munkagép- és. Köztisztasági munkagép- és. A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Beszállítói Fórum. Százhalombatta, 2010. december 20. Varga Attila Finomítás FF és EBK

Beszállítói Fórum. Százhalombatta, 2010. december 20. Varga Attila Finomítás FF és EBK Beszállítói Fórum Százhalombatta, 2010. december 20. Varga Attila Finomítás FF és EBK Tartalomjegyzék Védőeszköz Leválasztótranszformátor EBK Kiskönyv Tűzvédelmi szakvizsga Védőeszköz Védőeszköz Védőeszköz

Részletesebben

F-1 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv-

F-1 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv- Az F- típusú deflagrációzár rendeltetése A Földfém Kft. által gyártott F- típusú deflagrációzárak kielégítik az MSZ EN 2874:200 számú szabványban rögzített robbanászárakkal szemben támasztott követelményeket.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM 1. A Műszaki Biztonsági Szabályzat alkalmazási területe 6226 2. Fogalom meghatározások 6226 2.1. Általános fogalom meghatározások 6226

Részletesebben

4. A gázfogyasztó készülékek elhelyezésének tervezési követelményei. 4.1. Általános előírások

4. A gázfogyasztó készülékek elhelyezésének tervezési követelményei. 4.1. Általános előírások 44 j) A szivattyúház kibocsátó forrás, a forgó tömítések miatt 2-es zóna. Erre, és az egység egyéb csőcsatlakozásaira, valamint hőtágulási lefúvatóira (HLF) a tervezőnek együttes zónahatárt kell meghatároznia.

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 2. oldal 3. (1)1 A Kormányhivatal az engedélyt a 2. (3) bekezdése

Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 2. oldal 3. (1)1 A Kormányhivatal az engedélyt a 2. (3) bekezdése Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 1. oldal 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet egyes hegesztett szerkezetek gyártását végző gazdálkodó szervezetek alkalmasságának

Részletesebben

FEL002_KIV_V01 Oldal: 1 / 9

FEL002_KIV_V01 Oldal: 1 / 9 FEL002_KIV_V01 Oldal: 1 / 9 FEL002_KIV_V01 Oldal: 2 / 9 KIVONAT a FEL002 jelű folyamathoz, VÁLLALKOZÓK részére 1. A folyamat célja Annak biztosítása, hogy az erőmű területére beszállított, munkavégzéshez

Részletesebben

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! 2016.01.01-2016.02.14. között 2016.02.15-től Tűzvédelmi szabálytalanság Tűzvédelmi

Részletesebben

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0110-11 Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 0110-11/2

Részletesebben

Műszaki leírás Napelemes rendszer telepítése Itt-Hon Nyírparasznyán Egyesület, Közösségi Házába (4822 Nyírparasznya, Rákóczi u. 110. Hrsz.: 245.) épületvillamossági kiviteli tervéhez Előzmények: Megbízó:

Részletesebben

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK a fémfeldolgozási tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatához 2016.

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK a fémfeldolgozási tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatához 2016. VIZSGÁLATI SZEMPONTOK a fémfeldolgozási tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatához 2016. 1. Általános követelmények 1.1. Munkahelyek kialakításának általános követelményei 1.1.1. A közlekedési útvonalakon,

Részletesebben

Villanyszerelő Villanyszerelő

Villanyszerelő Villanyszerelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok TŰZVÉDELEM 2 Tűzjelzés Az a személy, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, vagy ha

Részletesebben

Müszaki könyv: Silók feletti porátadóhoz

Müszaki könyv: Silók feletti porátadóhoz Müszaki könyv Silók feletti porátadó Tervezö és kivitelezö: ENTRA-SYS Kft. Szeged Rigó u 29 Villeroy & Boch Magyarország Rt Padlóportöltö rendszer Oldal: 1 Müszaki könyv Silók feletti porátadóhoz 1. Müszaki

Részletesebben

HEGESZTÉSI SZAKISMERET

HEGESZTÉSI SZAKISMERET HEGESZTÉSI SZAKISMERET 1.) Ismertesse az SI mértékrendszer szerinti nyomás, hőmérséklet, mechanikai feszültség stb. mértékegységeket! 2.) Ismertesse a műanyagok csoportosítását, főbb típusait és azok jellemzőit!

Részletesebben

Használat. HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék különböző típusaira vonatkozik.

Használat. HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék különböző típusaira vonatkozik. HU HU Tanácsok és javaslatok használati útmutató a készülék különböző típusaira vonatkozik. Ezért az egyes jellemzők bemutatásánál előfordulhatnak benne olyan leírások, amelyek az Ön által választott típusra

Részletesebben

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság Hatósági ellenőrzés szabálytalanság legkisebb legnagyobb 1. előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő 100 000 1 000 000 2. szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási 200 000 3 000 000 tevékenységben

Részletesebben

Villanyszerelő Érintésvédelmi, erősáramú berendezés szabványossági felülvizsgáló

Villanyszerelő Érintésvédelmi, erősáramú berendezés szabványossági felülvizsgáló A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS FELMÉRŐLAP ÉPÍTŐIPARI MUNKAHELYEK

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS FELMÉRŐLAP ÉPÍTŐIPARI MUNKAHELYEK KOCKÁZATÉRTÉKELÉS FELMÉRŐLAP ÉPÍTŐIPARI MUNKAHELYEK (Számítógépes kitöltésre) Munkahely neve: Munkahely címe: Kockázatértékelés felmérés időpontja: A kockázatértékelés felmérést végezte: DOKUMENTUMOK VIZSGÁLATA

Részletesebben

Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei. Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes

Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei. Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes A szabályozás fejlődése Kötelező szabványok 2/2002 Bm rendelet 9/2008 ÖTM rendelet 28/2011 Bm rendelet Tervezés,

Részletesebben

Tárgyalásra kerülő témakörök: Témakört érintő legfontosabb előírások:

Tárgyalásra kerülő témakörök: Témakört érintő legfontosabb előírások: TANTÁRGY:LÉTESÍTÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEKMUNKABIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYE II. FÉLÉV Tárgyalásra kerülő témakörök: Építési munkahelyeken az építési folyamatok során megvalósítandó minimális egészségvédelmi és biztonsági

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai

Részletesebben

HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék

HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék HU HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék - olyan leírások, amelyek az Ön által választott típusra nem vonatkoznak. esetleges károkért. páraelszívó közötti biztonsági távolság minimum

Részletesebben

TvMI TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK FELÜLVIZSGÁLATA, KARBANTARTÁSA

TvMI TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK FELÜLVIZSGÁLATA, KARBANTARTÁSA TvMI TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK FELÜLVIZSGÁLATA, KARBANTARTÁSA ddd Országos Tűzvédelmi Konferencia 2016. november 15. Siófok, Hotel Magistern Sinkó László Hesztia Kft. kereskedelmi igazgató Bevezető 12. Tűzvédelmi

Részletesebben

FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300

FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye,

Részletesebben

Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet

Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet Az építmény címe: Debrecen, Kassai u. 46. 1 O l d a l Műszaki leírás Tervezői Nyilatkozat Tűzvédelemi

Részletesebben

Tűzveszéllyel járó tevékenységre vonatkozó biztonsági feltételek

Tűzveszéllyel járó tevékenységre vonatkozó biztonsági feltételek Tűzveszéllyel járó tevékenységre vonatkozó biztonsági feltételek Tűz és robbanásveszélyes környezetben nem lehet tűzveszélyes tevékenységet végezni. Az ilyen környezetben minden veszélyt okozó tevékenységet

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III.

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III. AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III. követelmények I. A munkafolyamatot, a technológiát, a munkaeszközt, az anyagot úgy kell megválasztani, hogy az sem a munkavállalók,

Részletesebben

Tárgyalásra kerülő témakörök:

Tárgyalásra kerülő témakörök: TANTÁRGY:LÉTESÍTÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEKMUNKABIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYE I. FÉLÉV Tárgyalásra kerülő témakörök: Létesítési folyamat szervezésére és bonyolítására vonatkozó követelmények Épületek, építmények munkabiztonsági-

Részletesebben

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL 2 1. TÉTEL 1. Ismertesse a biztonsági szelep főbb méreteivel, üzemi jellemzőivel kapcsolatos alapfogalmait! 2. Ismertesse az éghető folyadékok és olvadékok tárolótartályainál a fennmaradási engedélyükre

Részletesebben

Vevő MINTA. Forrás bizonylat(ok): GARANCIA JEGY PEGO

Vevő MINTA. Forrás bizonylat(ok): GARANCIA JEGY PEGO Forrás bizonylat(ok): GARANCIA JEGY PEGO Amennyiben a garanciajegyben Önnek nem egyértelmű információkat talál, úgy kérjen felvilágosítást az eladó szervtől! HIBABEJELENTÉS, KAPCSOLAT: munkanapokon 06

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM TŰZVÉDELMI SZABÁLYZATA

MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM TŰZVÉDELMI SZABÁLYZATA MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM TŰZVÉDELMI SZABÁLYZATA 2007. 2 Moholy Nagy Művészeti Egyetem 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25. MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM TŰZVÉDELMI SZABÁLYZATA Budapest, 2007... Jóváhagyom:..

Részletesebben

HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék

HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék HU HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék - olyan leírások, amelyek az Ön által választott típusra nem vonatkoznak. esetleges károkért. elszívó közötti biztonsági távolság minimum 650

Részletesebben

JZD-(LiE1)-D(1-3)F-K-LF/FKvM

JZD-(LiE1)-D(1-3)F-K-LF/FKvM Oldal: 1 / 14 Típusazonosító: Megnevezés: JZD-(LiE1)-D(1-3)F-K-LF/FKvM Kültéri tipizált fogyasztásmérő szekrény Műszaki adatlap Műszaki leírás Telepítési utasítás Dokumentáció melléklet Változatszám: JZ

Részletesebben

I. - ÚJ OTSZ előírás a Tűzvédelmi

I. - ÚJ OTSZ előírás a Tűzvédelmi TŰZVÉDELMI ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTT KÉPZÉS Tisztelt Asszonyom/Uram! Bizonyára már Ön is értesült a kollégáktól illetve a médiából, hogy a tűzvédelem területén 2015. március 5-től új korszak kezdődött,

Részletesebben

Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő. 31 582 09 0010 31 02 Gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő É 1/5

Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő. 31 582 09 0010 31 02 Gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő É 1/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben