A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI/4.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI/4."

Átírás

1 A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI/4.

2

3 Pastyik László A JUGOSZLÁVIAI MAGYAR IRODALOM ÉVI BIBLIOGRÁFIÁJA A Hungarológiai Intézet Bibliográfiai Füzeteinek e száma az év jugoszláviai magyar irodalmáról ad áttekintést. A bibliográfia a két korábbi munkától (A jugoszláviai magyar folyóiratok és lapok [1969.] évi magyar irodalomtörténeti repertóriuma) nemcsak címében, hanem néhány formai megoldásában is eltér. A címet tartalmi okból kellett megváltoztatni, a füzet ugyanis magában foglalja a jugoszláviai magyar irodalom könyvészetet, míg^az előzőek csak a periodikák anyagát közölték. A biliográfia címe így szűkebbé vált, azonban továbbra is felöleli és számba veszi a magyar irodalomnak minden ágát úgy, ahogyan az jelen van a jugoszláviai magyar szellemi életben. Munkámban változatlanul fellelhetők az adatok a csehszlovákiai vagy romániai magyar irodalom jelenségeiről, problémáiról és szerzőiről. A formai változtatásokkal (tételszámozás, utalószámok, névmutató stb.) a munka használhatóságát akartam elérni. A bibliográfia szemelőtt tartva az irodalomtörténészek igényeit, jelen és majdani kutatásait anyagát tematikus alapon, tárgykörök szerint közli és foglalja fejezetekbe. így a magyar irodalomtörténeti bibliográfiák kialakult gyakorlatának megfelelően jártam el. A bibliográfiába felvett közlemények jellege, műfaja, terjedelme (könyv, tanulmány, recenzió, cikk, hír, vagy legyen az alapszabály) a fentebb említett tárgykörök szempontjához viszonyítva szekundáris, kisebb jelentőségű volt. Az egyes nagyobb egészeket alkotó fejezeteket igyekeztem könnyen áttekinthető alfejezetekre és kisebb közlési egységekre felbontani; a feldolgozott címanyag tartalmi és néhány esetben formai lehetőségeit próbáltam kiaknázni. Egyszóval a tematikus szempontot próbálta?n lehetőleg következetesen végbevinni. A címanyag elrendezése időrendben történt. Amikor az időrend elvének megsértése nélkül lehetséges volt a betűrendbe való sorolás, éltem a lehetőséggel. Mivel a bibliográfia tárgyévet (1970) dolgoz fel, és a takarékosság szempontját sem hanyagolhattam el a címanyagon belül az évszámot és az évfolyamot nem tüntettem fel. Ezeket az adatokat a Lapok és folyóiratok c. fejezetben közlöm. Kivételt csak a vajdasági könyvtárosok ötnyelvű folyóirata, a Savremena

4 biblioteka képez; gyűjtésem anyagába felvettem a folyóirat évi első számát. Az Egyes szerzők c. fejezetben a szerzői címszavakon belüli besorolásnál a könyvanyag mindig első helyre került. (A drámáknál vagy rádiójátékoknál is hasonlóképpen jártam el.) A könyvek leírásánál figyelembe vettem a címet, az esetleges alcímet, a megjelenési helyet, a megjelenés évét, a kiadót, a lapszámot, az esetleges sorozatcímet. Tételszámot csak a Jugoszláviában és 1970 folyamán megjelent könyvek kaptak. A Magyarországon, Csehszlovákiában, Romániában vagy másutt megjelent könyvekről rövidített leírást adok. A könyvleírást tartalmazó tételek után következő hírlapi és folyóirat közlemények mindig az előző tételre vonatkoznak, akkor is, ha a címből ez nem tűnik ki világosan. Az elkülönülő tartalmi részeket * jelzéssel tagoltam fel. A Vö." jelzésű annotált utalószámok az egyes összetett tartalmú tételek témáira utalnak. Ahol szükséges volt, a tételeket annotáltam. Azoknál a közleményeknél, ahol idegennyelvű összefoglaló is van, megjegyzésként közlöm a címet. A névmutató a tételek teljes névanyagát magában foglalja; a számok a tételekre utalnak.

5 i. ALTALÁNOS RÉSZ 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYVTÁRÜGY. SAJTÓ BIBLIOGRÁFIA Vö sz. színháztörténeti bibliográfia 1. PASTYIK László: A jugoszláviai magyar folyóiratok és lapok évi magyar irodalomtörténeti repertóriuma. Űjvidék Hungarológiai Intézet. 31 p. A Hungarológiai Intézet Bibliográfiai Füzetei U6.: A jugoszláviai magyar folyóiratok évi magyar irodalomtörténeti repertóriuma. Újvidék Hungarológiai Intézet. 31 p. A Hungarológiai Intézet Bibliográfiai Füzetei THOMKA Beáta: Az Űj Symposion 50 számának bibliográfiája. Újvidék Űj Symposion (40) p. Symposion füzetek ERDÉLYI István: Bibliográfiai munkák a zentai kiadványok között. Sb. 2. sz Rezime: Bibliografski radovi u senćanskoj izdavačkoj delatnosti. BIBLIOFILLÁ. KÖNYVMŰVÉSZET 5. [LAĐI István] (l): A könyvtervezés alkotás és nem rögtönzés. MSz. okt sz. KÖNYVKIADÁS A könyvkiadás általános kérdései 6. [M. SZEMERÉDI MAGDA] M. SZ. M.: A szép könyv öröme. D. nov sz. Tolnai Ottó Agyonvert csipke c. kötete a belgrádi nemzetközi könyvvásár díjnyertese. 7. [LADI István] (1): őszre jelennek meg a díjnyertes ifjúsági regények. MSz. febr sz. 8. : írók az önigazgatásban. MSz. febr sz. 9. JUHASZ Géza: A jugoszláviai magyar könyvkiadásról. MSZ. febr sz. Könyvkiadók 10. KAPITÁNY László: Tájékozatlanság vagy rosszhiszeműség? 7N. jan sz. Felelet Dési Abel Kiadói tervek és gondolatok c. 7N dec. 5. írására. 11. SZILVASSY József: Gondok és tervek. Beszélgetés Fonod Zoltánnal, a pozsonyi Madách Könyv- és Lapkiadó Vállalat igazgatójával. MSz. márc sz. 12. MEZEI József: A könyvkiadás átszervezése Romániában. MSz. ápr sz.

6 13. [VLAOVICS József] V. J.: A hoszszú életű tankönyvekért. Beszélgetés Girizd Lászlóval, a Tartományi Tankönyvkiadó Intézet igazgatójával. D. szept sz. 14. [SZŰCS Imre] (szi): öt éves a Tankönyvkiadó. Sajtóértekezlet az eredményekről és a tervekről. MSz. dec sz. Könyvsorozatok 15. [BURANY Nándor]: Két új zentai kiadvány. MSz. febr sz. Dobos János Forradalmárok és Burány Béla Fábri Jenő Két szivárvány koszorúzza az eget c. könyvekről. 16. HERCEG János: Egy vállalkozás dicsérete és bírálata. 7N. júl sz. Életjel Miniatűrök sorozatról. KÖNYVTERJESZTÉS Ünnepi könyvhét 17. : Ma este kezdődik a könyvhét. Bogdáníi Sándor és Végei László Budapestre látogat. MSz. máj sz. 18. BORI Imre: Könyvünk hete. MSz. máj sz. 19. : A Fórum-könyvek sikere Budapesten. MSz. jún sz. 20. [LADI István] (1): Forró siker után. Bogdánfi Sándor és Végei László a könyvhétről. MSz. jún sz. KÖNYVTÁRÜGY 21. HAVASI Zoltán: A szegedi Egyetemi Könyvtár a magyar egyetemi könyvtárak rendszerében. Sb sz Rezime: Mesto Segedinske univerzitetske biblioteke u sistemu univerzitetskih biblioteka u Mađarskoj. 22. GIRIZD István: A könyv és a könyvtárak a soknyelvű Vajdaságban. Sb sz NAGY SlVÓ Zoltán: Vidéki könyvtáraink. Sb. 1. sz Rezime: Biblioteke u našim naseljima. A szerző megállapítása: Dél-Bánátban kevés a magyar könyv. 24. PÉTER László: A magyar könyvtárosképzés. Sb. 2. sz Rezime: Školovanje bibliotekarskih kadrova u NR Mađarskoj. 25. KRIVOKAPIC-TÖTH Lenke: Jegyzetek a zentai könyvtár helyismereti anyagával kapcsolatban. Sb. 3. sz NAGY SlVÓ Zoltán: Az iskolalakönyvtárak helyzete. Sb. 4. sz Rezime: Položaj školskih biblioteka. Olvasóközönség, olvasómozgalom 27. [BURÁNY Nándor] (bn): Vajdasági könyv vajdasági olvasó MSz. júl sz.; júl sz.; aug sz. Az évi jugoszláviai magyar regénytermés olvasóiról. Fáklya SAJTÖ 28. K ly: Új köntösben a Fáklya. Tv. nov sz. Az adai diáklapról. Híd 29. JUHASZ Géza: Híd, sz. MSz. febr sz. 30. Uő.: Ua sz. MSz márc sz. 31. Uő.: Ua. 2. sz. MSz. ápr sz. Vö. 32. sz. 32. PASTYIK László: Híd contra Üj Symposion á la Juhász Géza. ŰS. 62. sz. 14. Vö. 31. sz.

7 33. M. SZEMEREDI Magda: Mégsem időszaki kiadvány a Híd. D. ápr sz. Beszélgetés Acs Károly főszerkesztővel. 34. JUHASZ Géza: Híd, sz. MSz. máj sz. 35. Uő.: Ua. 4. sz. MSz. jún sz. 36. Uő.: Ua. 5. sz. MSz. júl sz. 37. Uő.: Ua. 6. sz. MSz. aug sz. 38. Uő.: Ua sz. MSz. aug sz. 39. Uő.: Ua. 9. sz. MSz. okt sz. 40. Uő.: Ua sz. MSz. dec sz. A Hungarológiai Tudományos Közleményei Intézet 41. [BURANY Nándor] (bn): A HITK. H. 6. sz A Közlemények 1. és 2. számának ismertetése. Tanulmányok 42. [DÉVAVARI] DÉR Zoltán: Termékeny szembesítések. 7N. febr. 6., 7. sz. A Magyar Tanszék évkönyvének ismertetése. Új Symposion 43. S. J.: ŰS. (55. sz.) MSz. febr sz. 44. Uő.: Ua. (56. sz.) MSz. febr sz. 45. Uő.: Ua. (57. sz.) MSz. márc sz. 46. Uő.: Ua. (58. sz.) MSz. ápr sz. Vö sz. a munkatársak önigazgatói értekezlete Induló folyóiratok Magyar nyelvű pedagógiai folyóirat 47. [SZŰCS Imre] Sz. I.: A szkupstina a hibás! Dávid András nyilatkozata a magyar nyelvű pedagógiai folyóirat sorsáról. MSz. jan sz. 48. DAVID András: Ismét a magyar nyelvű iskolai folyóiratokról. MSz. jan sz. Vajdaság Szocialista Autonóm Tartomány Szkups tinajához benyújtott kérelem szövege. 49. SZŰCS Imre: Nem szabad várakoznunk. Vélemények a megjelenésre váró magyar nyelvű pedagógiai folyóiratról. MSz. febr sz. 50. SZŰCS Imre: Elmozdulni a holtpontról. Illetékesek nyilatkozata a pedagógiai folyóiratról. MSz. okt sz. Az Üzenet (1971. szept. ) c. folyóirat alapításának sajtóvitája 51. BARACIUS Zoltán: Szavak és tettek. 7N. jan sz. 52. KOLOZSI Tibor: Egy még nem létező folyóiratról. 7N. jan sz. 53. MOLCER Mátyás: Sok bába között elvész a gyerek. 7N. jan sz. 54. GAR AI László: Semmi tatarozást, az épület inog! 7N. jan sz. Vö. 59. sz. 55. ZAKANY Antal: Adalék a folyóirat vitához. 7N. jan sz. 56. DÉSI Abel: Kételyek és nehézségek. 7N. jan sz. 57. HORVÁTH Emma: Még egy hang. 7N. jan sz. 58. KOLOZSI Tibor: Színház és folyóirat. 7N. jan sz. 59. ALMÁSI Tibor: A jelképes épület inog-e, avagy a szemlélő tántorog? 7N. jan sz. Vö. 54. sz. 60. BIACSI Antal: A szabad vélemény nyilvánítás jogán. 7N. febr sz. 61. GULYÁS József: Az Életjelről. 7N. febr sz. 62. GARAI László: Életjel irodalmi és művészeti újság. Tr. jún sz. 63. BIACSI Antal: Szabadkai folyóirat provinciális folyóirat? 7N. júl sz. 64. GARAI László: Indul" a folyóirat. 7N. aug sz. 65. [PETKOVICS Kálmán] (p): Volt egyszer egy vita. 7N. okt sz.

8 Iksz Sajtótörténet 66. HERCEG János: Egy nagyhangú bevezető. MSz. aug sz. 67. Uő.: A kitörés mozdulata. MSz. szept sz. Torontál 68. [LÖBL Árpád] LŐRINC Péter: A Torontál" és a torontáli polgári társadalomtudomány. HITK. 2. sz A Mi Irodalmunk 69. HERCEG János: A vidék igézetében. MSz. nov sz. 2. NYELVTUDOMÁNY GENERATÍV ELEMZÉS 70. MIKES Melánia: Altalános nyelvészeti tanulmányok 6. Előkészítő dolgozatok a magyar generatív nyelvtan témaköréből. Akadémiai K. Bp HITK. 3. sz A NYELVTUDOMÁNY ÉLETE ÉS TÖRTÉNETE 71. PENAVIN Olga: A 3. Nemzetközi Finnugor Kongresszus. Tallin, augusztus HITK. 4. sz TOMPA József: Szarvas Gábor. HITK. 3. sz PENAVIN Olga: Szarvas Gábor, az ember. HITK. 3. sz A MAGYAR NYELV TÖRTÉNETE 74. MATIJEVICS Lajos: Fehértói Katalin: A 14. századi magyar megkülönböztető nevek. Nyelvtudományi Értekezések, 68. sz. Bp HITK. 2. sz Uő.: Adalékok a bara" szó jelentéséhez. HITK. 4. sz NYELVJÁRÁSOK 76. PENAVIN Olga: A konyha, a sü- j tés-főzés szavai Kórógyon. T. 2. füz Uő.: A szerémségi magyarok nyelve. Részletes összefoglaló jellemzés. GFf. XIII/2 k Govor mađara u Sremu. RÉTEGNYELVEK, CSOPORTNYELVEK, SZAKNYELVEK 18. MATIJEVICS Lajos: Szókölcsönzés a vajdasági magyar diánknyelvben. GFf. XIII/2 k Uticaj stranih jezika na mađarski đački žargon u Vojvodini, MORFOLÓGIA 79. BALÁZS PIRI Aladár: A kötőhangzó problémája. T. 2. füz Uő.: Tővéghangzó, kötőhangzó vagy előhangzó? B. 11. sz ONOMASZTIKA 81. MATIJEVICS Lajos: Földrajzi nevek a szabadkai magyar végrendeletekben. HITK. 2. sz Velimir MIHAJLOV1C: Adalékok a szerbhorvát szókincs magyar jövevényszavainak tanulmányozásához. HITK. 2. sz Rezime: Prilog izučavanju mađarskih pozajmica u srpskohrvatskoj leksici.

9 83. PENAVIN Olga: Földrajzi neveink gyűjtésének állása. HITK. 2. sz SZÓTARIRODALOM Szerbhorvát magyar szótár I. A M. Szerk. Kovács Kálmán Üjvidék [KEK Zsigmond] KOSSÁ János: Szerbhorvát magyar szótárunk. H. 1. sz KOV ACS Kálmán: Sokat tudó szavak. A legtöbb jelentésű szavak a Szerbhorvát magyar szótár első kötetében. HITK. 2. sz NYELVMÜVELÉS Jugoszlávia Nyelvművelő Magyar Egyesület 86. KOLOZSI Tibor: Gyomlálgatás helyett intenzív nyelvmüvelés 7N. j febr sz. 87. KOV ACS József: Intézményes fordítóképzés. A Nyelvművelő Egyesület és a Hungarológiai Intézet kezdeményezése. MSz. ápr sz. 88. URBAN János: Születendő folyóirat. A JMNYE első körlevele. MSz. ápr sz. 89. JMNYE: A JMNYE alapszabályai. MSz. máj sz. 90. URBAN János: A nyelvművelés önkormányzati rendszerünk gyakorlati fejlesztésében. MSz. jún, sz. 91. [BURANY Nándor] (bn): Előkészületek a közgyűlésre. MSz. szept sz. 92. [BURANY Nándor] (bn): A nyelvművelés tágabb értelmezést nyer. Szeli István, a JMNYE elnöke a közgyűlés előtt. MSz. okt sz. 93. FEHÉR Ferenc: Az eszéki nyelvművelő tanácskozás jegyzeteiből. MSz. nov sz. Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok 94. KOVÁCS József: Adára kerül Szarvas Gábor hagyatéka? MSz. jan sz. 95. K 1: Adára kerül Szarvas Gábor hagyatéka. A nyelvművelő napok alkalmával kiállítják. Tv. máj sz. 96. KOLOZSI Tibor: Szarvas Gábor nyomdokain. 7N. szept sz. 97. ÁGOSTON Mihály: Alkotó nyelvművelés MSz. okt sz. 98. [BURANY Nándor] (BN): Tudományos igényű nyelvművelés. MSz. okt sz. 99. [BURANY Nándor] (bn): Az adaiak alaposan felkészültek. MSz. okt sz K 1: Ünnepi díszben Ada. Tv. okt sz BORI Imre: Szarvas Gábor ünnepén. MSz. okt sz [BURANY Nándor] (bn): Előbbre vinni a magyar nyelv ügyét. Megkezdődtek a Nyelvművelő Napok. MSz. okt sz K 1: Szarvas Gábor emlékének ápolása. Tv. okt sz MOLNÁR CS[IKÓS]. Attila: Anyanyelvünkről. 7N. okt sz VLAOVICS József: Szarvas Gábor akaratával. D, okt sz [URBAN János] u.: Szarvas Gábor sírjánál. MSz. okt sz [KOVÁCS József] ( csj ): A Nyelvművelő Napok eredményeinek értékelése. MSz. okt sz. Szarvas Gábor-díj 108. SZELI István: Kossá János köszöntése. MSz. okt sz KOLOZSI Tibor: A nyelvmüvelésben elért eredményekért. 7N. okt sz. Nyelvművelés általában 110. [KEK Zsigmond] KOSSÁ János: Javallás vagy rosszallás. MSz. jan sz.

10 111. [KEK Zsigmond] KOSSÁ János: Idegenszerűségek nyelvünkben, jan sz LÖRINCZE Lajos: Hátrányban ré-! szesít. MSz. febr sz [KEK Zsigmond] KOSSÁ János: Az elevenére vagy a velejére. MSz. febr sz. L14. ÉDER Zoltán: Ütötte fel fejét, mintegy dacos feleletül. MSz. febr sz [KEK Zsigmond] KOSSÁ János: Kölcsönös csere". MSz. febr sz..16. LÖRINCZE Lajos: Elvben és gyakorlatban. MSz. márc sz..17. ÁGOSTON Mihály: A nyelvművelésről 1 8. MSz. márc , sz.; márc , sz. 18. [KEK Zsigmond] KOSSÁ János: Bükkfanyelv. MSz. márc sz. 19. [KEK Zsigmond] KOSSÁ János: Kalandos szófejtés. MSz. márc sz. 20. FERENCZY Géza: Udvariasabban hivataloskodjunk! MSz. ápr sz. 21. LÖRINCZE Lajos: Mi legyen a neve? MSz. máj sz. 22. [KEK Zsigmond] KOSSÁ János.: Mokány nő. MSz. máj sz. 23. ÉDER Zoltán: Te meg én. MSz. máj sz. 24. [KEK Zsigmond] KOSSÁ János: Makaróni nyelv 1 2. MSz. máj sz.; jún sz. 25. LÖRINCZE Lajos: Hogy is van hát? MSz. jún sz. 26. ÁGOSTON Mihály: Nyelvmüvelésünk időszerű kérdései 1 2. D. júl sz.; júl sz. Í7. [KEK Zsigmond] KOSSÁ János: Jugoszláviai magyar idegen szavak szótára 1 3. MSz. szept sz.; okt sz.; okt sz. 18. LÖRINCZE Lajos: Vaskaptafa. MSz. okt sz. 19. [KEK Zsigmond] KOSSÁ János: A viszont viszontagságai. MSz. okt sz. ;0. LÖRINCZE Lajos: Az árulkodó nyelv. MSz. okt sz [KEK Zsigmond] KOSSÁ János: Kreditíroz, blokíroz, zsiríroz. MSz. nov sz KOVALOVSZKY Miklós: Nyelv és logika. MSz. nov sz [KEK Zsigmond] KOSSÁ János: Hogy olvassuk? MSz. nov sz LÖRINCZE Lajos: Hol kerék, hol talp. MSz. nov. 28., 29., sz SOLTÉSZ Katalin: Japán vagy japáni? MSz. dec sz LÖRINCZE Lajos: Judit és Jutka. MSz. dec sz FERENCZY Géza: Ne vitelezzük ki". MSz. dec sz. Egy kis nyelvelés a Képes Ifjúság rovata 138. GRÉTSY László: Bevezető helyett. KI. szept sz Uő.: Mit ér a nyelvérzék? KI. szept sz SZÜTS László: Az ifjúság nyelvéről. KI. szept sz Uő.: Paris vagy Párizs? KI. szept sz GRÉTSY László: Ki tekinthető fiatalnak? KI. okt sz SZÜTS László: Helyes-e a nincstelen szó? KI. okt sz GRÉTSY László: Anyanyelvünk játékai. KI. okt sz SZÜTS László: Nyelvünk eredéről. KI. okt sz GRÉTSY László: Vigyázat! Szótévesztés! KI. nov sz SZÜTS László: Hány szó van nyelvükben? KI. nov sz GRÉTSY László: Bédekker, bilgeri, bojkott és egyebek. KI. nov sz Uő.: A szinonimák világa. KI. nov sz SZÜTS László: A mai magyar nyelvjárások. KI. dec sz Uő.: Az ejtéshibákról. KI. dec sz GRÉTSY László: Melyiket válaszszam? KI. dec sz SZÜTS László: Melyik a legszebb magyar szó? KI. dec sz.

11 Szakmai nyelvművelés Magyarul helyesen a Magyar Szó rovata 154. KOV ACS József: A JMNYE terminológiai rovata. MSz. ápr sz KOVÁCS Kálmán: Nehéz, de nem megoldhatatlan feladat. MSz. ápr sz HOCK Rezső: Egy gyakorlati tanács gyakorló fordítóknak. MSz. ápr sz KOLLIN József: Hibás váltóállítás. MSz. ápr sz KOVÁCS Kálmán: Egy elvi és egy módszertani kérdés. MSz. ápr sz [KEK Zsigmond] KOSSÁ János: Nacionalno neopredeljen. MSz. máj sz KOROM TIBOR: Legyen két sínpár. MSz. máj sz HATALA Zoltán: Egy fogalom három neve. MSz. máj sz MOLNÁR Géza: Az iskolaév végén. MSz. jún sz KOVÁCS László: Műszaki kifejezések. MSz. jún sz KOVÁCS József: Mégegyszer a családi névről. MSz. júl sz. Anyanyelvi oktatás 165.DAVID András: Nyelvünk élete. Magyar nyelvtan a gimnáziumok, tanítóképzők és óvónőképző intézetek 1. osztálya számára. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 141 p DÁVID András: Magyar nyelvtan. A szakmunkásképző iskolák 1. osztálya számára. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 125 p NAGY Erzsébet KLACSAK Anna JUNGER Imre: Gyakorlónyelvtan az általános iskolák 4. osztálya számára. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 182 p SÁROSI Károly: Magyar nyelvtan A szakmunkásképző iskolák 2. osztálya számára. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 82 p SEJPES Ferenc: Anyanyelvápolás. Tankönyv a szerbhorvát tannyelvű tagozatok magyar ajkú tanulói számára az általános iskolák 4. osztályában. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 194 p SZEMERE Gyula: Magyar nyelvtan. A felnőttképző iskolák 3. évfolyama számára. Kísérleti tankönyv. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 150 p SZEMERE Gyula: Magyar nyelvtan. A felnőttképző iskolák 3. évfolyama számára. Kísérleti tankönyv. Novi Sad Tartományi Tankönykiadó Intézet 141 p ÜHELYI Mária: A 3. osztályos gyakorlónyelvtanról. B. 11. sz Ism. TÓTH Lívia GÖNCÖL Veronika: Gyakorló nyelvtan. Novi Sad, GAJDA Irén: Egy felmérés eredményeiről magyar nyelvből a tankönyvek szemszögéből. B. 9. sz Vö sz. oktatófilm az anyanyelvi tanításban Magyartanítás idegen anyanyelvüeknek. Nyelvkönyvek 174. KORHECZ Illés KÖSPÁL László: Tanuljunk magyarul! A szerbhorvát anyanyelvű 5. osztályos tanulók részére. Kísérleti tankönyv. Novi Sad Tartományi Tankönykiadó Intézet 119 p.

12 175. VAJDA József: Tanuljunk magyarul! Kísérleti tankönyv a szerbhorvát anyanyelvű 5. osztályos tanulók számára. B. 9. sz KOLLÁR Teréz: Könyvszemle. B. 10. sz SÁROSI Károly: Tanuljunk magyarul! A szerbhorvát anyanyelvű 3. osztályos tanulók részére. Harmadik kiadás. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 100 p S[TURC]. ZUBEK Jolán HOR VÁTH Emília: Tanuljunk magyarul! Magyar nyelvkönyv a szerbhorvát anyanyelvű tanulók számára a középiskolák 1. és 2. osztályában. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 175 p. * «* 179. SÁROSI Károly: Tanuljunk magyarul! A magyar nyelv tanításának módszertana. B. 9. sz Egy nagyobb tanulmány fejezete LETSCH Erich: Néhány elméleti és gyakorlati kérdésről a magyar nyelv fakultatív oktatásában a 6-os tankönyv koncepciója és rendszere kapcsán. B. 9. sz SÁROSI Károly: Tanuljunk magyarul. Általános kérdések. B. 10. sz KOZMA Tamás: Magyar tanítás a vajdasági délszláv gyerekeknek. B. 12. sz Átvéve A tanító októberi számából. KÉTNYELVŰSÉG 183. [KEK Zsigmond] KOSSÁ János: A szerbhorvát nyelv hatása a jugoszláviai magyarok szókincsére. : HITK. 4. sz Rezime: Uticaj srpskohrvatskog jezika na jezički fond jugoslovenskih Mađara [KEK Zsigmond] KOSSÁ János: Szerbhorvát latinizmusok. MSz. márc sz. Fordítás szerbhorvátról magyarra 185. [KEK Zsigmond] KOSSÁ János: Gyarló fordítások 1 2. MSz. ápr sz.; ápr sz. összevető és transzfer nyelvtan 186. DEZSŐ László: A szerbhorvát magyar összevető mondattan néhány kérdése. HITK. 2. sz Summary: Some questions of the Serbocroatian and Hungarian contrastive syntax. Rezime: Neka pitanja kontrastivne sintakse srpskohrvatskog i mađarskog jezika MIKES Melánia KASZÁS József: Adalékok a határozottság és a határozatlanság kategóriájának magyar szerbhorvát összevető elemzéséhez. HITK. 2. sz Rezime: Prilog kontrastivnoj analizi kategorije određenosti i neodređenosti u mađarskom i srpskohrvatskom jeziku. Summary: Contribution to the Hungarian Serbo- Croatian contrastive analysis of definiteness and indefiniteness MIKES Melánia: A magyar szerbhorvát összevető mondattannal kapcsolatos értekezletek. HITK. 2. sz Uő.: A magyar szerbhorvát összevető nyelvtan második munkaértekezlete. HITK. 3. sz

13 3. IRODALOMTUDOMÁNY BIBLIOGRÁFIA Vö. 1., 2., 3. és 294. sz. IRODALOMELMÉLET. ESZTÉTIKA 190. SZELI István: A strukturalista verselemzésről. KM. 1. sz MŰFAJELMÉLET 191. BRASNYÖ István: Milyen környezetben, vagy milyen háttér előtt játszódik le a költemény. ŰS. 57. sz Uő.: A költészet dologi lényege és magyarázása. ÜS. 58. sz SÜKÖSD Mihály: A regény lehetőségei. H. 5. sz KRITIKA. IRODALOMPOLITIKA 194. GEROLD László: Miért nincsenek fiatal kritikusaink? KI. jan sz : Van-e irodalompolitikánk? KI. dec sz. Utasi Csaba, Bori Imre, Várady Tibor, Bosnyák István, Tolnai Ottó, Gerold László, Fehér Ferenc, Juhász Géza és Végei László válaszai. IRODALOMOKTATAS 196. BORBÉLY János: Iskolarádió a tanitásban. KM. 1. sz BORI Imre: Az irodalom élete. A gimnáziumok 3. osztálya számára. Novi Sad Tartományi tankönyvkiadó Intézet BORI Imre: A jugoszláviai magyar irodalom tanításáról. KM. 1. sz ! 199. HEGEDŰS András: A gyermek és ifjúsági irodalom tanításának néhány kérdése. KM. 1. sz i 200. ÚJHELYI Mária: Olvasásgyakorlási eljárások az általános iskola 2., 3. és 4. osztályában. KM. 1. sz PATÓ Imre: Egy írói arcképsorozatról. B. 9. sz Andruskó Károly 20 magyar íróról készített linómetszetei a Kanizsai József Attila Könyvtár kiadásában. Gimnáziumi tanterv 202. HORVÁTH Mátyás: Az új gimnáziumi tanterv elé. MSz. dec sz. IRODALOMTÖRTÉNET 203. BOSNYÁK István: Az új művészet él". (Kassák Lajos és Sinkó Ervin vitája 1925-ben.) HITK. 4. sz STOJANOVIC-KÁICH Katalin: A zombori Tóth Kálmán Kör. HITK. 4. sz VARGA István: Thomas Mann recepciók a vajdasági magyar folyóiratokban ( ). HITK. 4. sz Zusammenfassung: Die Thomas Mann-Rezeption in ungarischen Zeitschriften in Vojvodina ( ). MAI MAGYAR NYELVŰ IRODALOM Általában Csehszlovákiai Vö. 11. sz. a pozsonyi Madách Könyv- és Lapkiadó Vállalat 394. sz. Csehszlovákia magyar irodalom

14 Jugoszláviai 206. TOLNAI Ottó: Delta 3, avagy út a mai vajdasági költészethez. ŰS. 59. sz Vö. az előző közleményekkel ÜS sz ; 55. sz Jugoszláviai regény magyar 207. BORI Imre: Tíz regény elé. MSz. jan sz. Vö. Bányai János: Súrlódás 398. sz. Bogdánfi Sándor: Egy merénylő vallomásai 416. sz. Deák Ferenc: Métely 454. sz. Domonkos István: A kitömött madár 471. sz. Gion Nándor: Testvérem, Joáb 511. sz. Gobby Fehér Gyula: A verseny végén 517. sz. Kopeczky László: A ház 564. sz. Major Nándor: Hullámok 604. sz. Tolnai Ottó: Rovarház 707. sz. Végei László: A szenvedélyek tanfolyama 726. sz. Vö sz. epilógus HERCEG János: Kísérletezni vagy szót érteni. 7N. febr sz BORI Imre: Epilógus. MSz. ápr sz. Vö sz BÁLINT István: A regény és a társadalom. Gondolatok a tíz vajdasági magyar regény kapcsán. H. 5. sz BANYAI János: A felfedezés" regényei jegyzetek irodalmunk új regényeiről. H. 5. sz BORI Imre: Évek és életek. Tíz jugoszláviai magyar regény. Bevezette, a kommentárokat írta, a szemelvényeket válogatta ~ ~ H. 5. sz. melléklete p JUHASZ Géza: Regények az elidegenült ifjúságról. H. 5. sz TOMAN László: Olvasónapló regényirodalmunk aranykorából. H. 5. sz VÉGEL László: A folytonoságról. MSz. szept sz. Romániai Vö. 12. sz. a románia magyar könyvkiadás átszervezése 549. sz. interjúkötet ismertetése IRODALMI ÉLET Tudomány és tudományos intézmények Tudomány 216. [LÖBL Árpád] LŐRINC Péter: A bánáti társadalomtudomány társadalmi forrásai ( ). T. 2. füz Tudományos intézmények Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszék I 217. ~ ~ ~ ~: A Tanszék tízéves jubüeuma. T. 2. füz SZELI István: Egy évtized tanulságai. T. 2. füz Az évtized áttekintése.! 219. [BURANY Nándor] (bn): A második évtized kezdetén. Bori Imre az újvidéki Magyar Tanszék terveiről. MSz. márc sz PODOLSZKI József: A nemzetiségi iskolaügy problémái. Interjú Bori Imrével, az újvidéki Magyar Tanszék vezetőjével. KI. okt sz. Hungarológiai Általában Intézet 221. SZELI István: A ~ ~ egy éve. HITK. 2. sz SZEGEDI Jenő: Fordít és nyelvkutatást végez a számítógép. MSz. márc sz. A szabadkai Számitóközpont és a ~ ~ együttműködése.

15 223. [BURÁNY Nándor] (bn): Kétnyelvűség és értelmi fejlődés. A ~ ~ újabb vállalkozása. MSz. ápr sz PENAVIN Olga MIRNICS Júlia MATIJEVICS Lajos: Ajándék könyvcsomag a legjobb gyűjtőknek. A ~ ~ névkutató csoportja pályázati felhívásának eredménye. MSz. júl sz SZELI István: Az Intézet nyáriőszi munkájáról. HITK. 4. sz DUDÁS Károly: Félévszázados lemaradást kell pótolnunk. Interjú Szeli Istvánnal, a ~ ~ megbízott igazgatójával. KI. nov sz. * Vö. 87. sz. fordítóképzés Az Intézet folklór-szemináriuma 227. KOV ACS József: Eredményesen zárult a zentai folklórtanfolyam. MSz. jún sz SZELI István: A ~ ~ folklórszemináriuma. HITK. 3. sz Magyar szerbhorvát összevető nyelvtan munkaértekezlete Vö és 189. sz. Az Intézet magyar délszláv öszszehasonlító irodalmi értekezlete 229. [FEHÉR Ferenc] (f): A Hungarológiai Intézet munkájának kiteljesedése. Ma kezdődik a magyar délszláv összehasonlitó értekezlet. MSz. nov sz [FEHÉR Ferenc] (f): A kölcsönösség jegyében. MSz. nov sz [FEHÉR Ferenc] (f): Eredményesen zárult a magyar délszláv összehasonlító irodalmi értekezlet. MSz. nov sz MIRNICS Károly: Közös dolgainkról. 7N. nov sz. Fiatal írók 233. BAGI Ferenc: Színvonalasnak ígérkező vetélkedő. A JMKMVdöntő előtt. MSz. ápr sz : Egy szemle margójára. MSz. ápr sz : Tömegesség, színvonal. MSz. ápr sz KARTAG Nándor: JMKMV, Becse, KI. ápr sz Uő.: A JMKMV után. KI. máj sz VLAOVICS J[ózsef]: JMKMV. D. máj sz BORI Imre: Előremutató seregszemle. KI. jún sz. Vö és 367. sz. diákszinjátszók szemléje VÉGEL László: Gondok és eredmények. MSz. aug sz. Irodalmi díjak és pályázatok Irodalmi Általában díjak Vö és 109. sz. Szarvas Gábordíj 241. VÉGEL László: Az értékek és díjak. MSz. szept sz BORI Imre: Díjak díjazottak 1 4. okt sz.; nov sz.; nov sz.; nov. 28., 29., sz. Vö sz BOGDANFI Sándor: Díjak és mércék. MSz. dec sz. Vö sz. Híd-díj 244. : Bori Imre és Domonkos István osztja a ~ ~-at. MSz. ápr sz BOSNYÁK István, GÄL László, KOLOZSI Tibor... : Jegyzőkönyv a Híd Irodalmi Díj bíráló bizottságának április 3-án megtartott üléséről. H. 3. sz Vö és 621. ez. átadták a ~ ~-at. Sinkó Ervin-díj 246. Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszék: A Sinkó Ervin Alapítvány szabályzata T. 2. füz és KI. áor sz.

16 247. : Az első Sinkó-díjasok. T. 2. füz Podolszki József irodalmi munkásságáért BOSNYÁK István, HORNYIK Miklós, TOLNAI Ottó: Podolszki József az első Sinkó-díjas fiatal író. KI. ápr sz. Pályázatok Ifjúsági regénypályázat 249. : Gion Nándor nyerte az első díjat. MSz. jan sz : A pályázat sikeresnek mondható jelentette ki Bori Imre, a zsűri elnöke. MSz. jan sz KOLOZSI Tibor: Regénypályázat némi kétellyel. 7N. jan sz. Vö. 7. sz. a regények megjelenéséről Az Újvidéki Rádió novellapályázata 252. [FEHÉR Ferenc] F. F.: A Rádió novellapályázatának eredménye. MSz. okt sz. Irótáborozás 253. FEHÉR Ferenc: írók az emberi drámák színhelyén. Munkajellege lesz az idei kanizsai írótábornak. MSz. szept sz Uő.: Kanizsa várja az írókat. Interjú Gál Lászlóval. MSz. okt sz Uő.: Ua. Interjú Majtényi Mihálylyal. MSz. okt sz KOVÁCS Mária: Megérkeztek az írók Kanizsára. MSz. okt sz : írók Kanizsán. MSz. okt sz MOLNÁR CS[IKÖS] Attila: A hu- j manizmus jegyében. 7N. okt sz VLAOVICS JfóZSEF]: Intézményesített irótébor. D. okt sz. Napjaink irodalmi élete 260. BORI Imre: Mérleg a pozitívumokról. MSz. jan sz Uő.: Mérleg negatívumainkról. MSz. jan sz : Évkönyv, antológia, miniatűrök. Mit láthatunk az életjel pódiumán? MSz. jan sz KOLOZSI Tibor: Irodalom és önigazgatás. 7N. febr sz. Vö sz PASTYIK László: önigaz(ol)gatás és értékelés". ÜS sz. 11. Vö sz HERCEG János: Egy idézet rossz alkalmazása ellen. 7N. márc sz BORI Imre: íróink sikerei. MSz. júl sz Uő.: Így látnak bennünket. MSz. aug sz VÉGEL László: A vitális tradícióért. MSz. aug sz : Az önigazgatás szellemében. Az ŰS. Munkatársainak Gyülekezete. MSz. dec sz. MAGYAR ÉS DÉLSZLÁV IRODALMI KAPCSOLATOK Általában Vö.: sz. magyar délszláv összehasonlító irodalmi értekezlet» *» A szerbhorvát irodalom kistükre. Bp KOLOZSI Tibor: Egy irodalomtörténet kistükre. 7N. febr sz HORNYIK Miklós: A szerbhorvát irodalom kistükre. MSz. márc sz. * Vö sz. a szlovén irodalom magyarra való fordítása 18. és 19. század 272. FRIED István: Szerbia fölfedezése a magyar felvilágosult történetírásban. HITK. 2. sz Resume: Serbiens Entdeckung in der

17 ungarischen aufklärischen Historiographie Uő.: Adatok a szerb magyar kapcsolatokhoz a század fordulóján. HITK. 4. sz Zusammmenfassung: Angaben zu den serbisch ungarischen Beziehungen an der Wende des Jahrhunderts. 20. század 274. BORI Imre: A magyar, a szerb és a horvát avantgárdé 1 2. H. 2. sz ; 3. sz SZELI István: Borislav Jankulov és a magyar művelődéstörténet. T. 2. füz Népköltészet 276. DAVID András: Nagy Lajos költői emléke a délszláv énekhagyományban. HITK. 3. sz Rezime: Uspomena na Kralja Lauša" u srpskohrvatskoj usmenoj tradiciji U6.: Délszláv énekek magyar hősök. KM. 1. sz Uő.: Hunyadi János két nép hőse. KM. 1. sz FRIED István: A szerencsétlen lányka. (Adatok a szerb népköltészet magyar recepciójához.) HITK. 3. sz Dávid András: Sait Orahovac: Sevdalinke, balade i romanse Bosne i Hercegovine. Svjetlost, Sarajevo, 1968; 899 (különös tekintettel a kötet hungaricáira) HITK. 2. sz Uő.: Ljuba Ivanova Hrvatske starinske narodne pjesme sakupljene u naše dane po Dalmaciji. Zapisao i uredio Olinko Delorko. Matica hrvatska, Split 1969; 411 (különös tekintettel a kötet hungaricáira) HITK. 4. sz KISS Mária: Nagy László: Babérfák. Délszláv népköltészet. Bp Magyar Helikon 437 p. HITK. 2. sz FORDÍTÁSI KÉRDÉSEK I 283 Božidar BORKŐ: Tizennégy szlovén könyv. Bodrits István fordításai. KI. jan sz. FOLKLOR 484. [BURÁNY Nándor] (bn): Megbeszélés a Hungarológiai Intézetben. A folklóranyag gyűjtése és feldolgozása. MSz. ápr sz. * *» Vö.: 233. és 234. sz. folklór-szeminárium Tájak, népcsoportok 285. BÁLINT Sándor: Száján. HITK. 3. sz PAKSA Katalin: Kálmány Lajos nyomában a Bánátban. HITK. 4. «z Hitvilág I 287. PENAVIN Olga: Nyomozás a sámánizmus után. (Népi beszélgetések táltosokról, bűbájosokról, cserélt, váltott gyerekekről, ólomöntésről, gyógyításról Padén.) HITK. 4. sz Szokások 288. BOTKA János MATIJEVICS Lajos PENAVIN Olga: Székelykevei betlehemes játékok. (Bukoviai hagyomány.) HITK. 3. sz KÖRMÖCI Erzsébet SZABÓ Jolán: Halotti szokások Zentán. HITK. 2. sz Népdal Burány Béla Fábri Jenő két szivárvány koszorúzza az eget. Zenta 1969.

18 290. BORI Imre: Két szivárvány koszorúzza az eget. MSz. máj sz. * * Vö. 15. sz. Burány Fábri Ballada 291. ANĐELIĆ Magdolna: Magyar népballadák. Szerkesztette és a bevezető tanulmányt írta Ortutay Gyula. Válogatta és jegyzetekkel ellátta Kriza Ildikó. Bp Szépirodalmi K HITK. 2. sz Népmese Vö sz. Tamási-novella népmesei forrásai 292. MATIJEVICS Lajos: Égig érő mesefa. (Bácskai népmesék.) T. 2. füz Trufa, anekdota 293. TÖKE István: Mosolygó Tisza mente. (Zentai, Zenta környéki élcek, népi anekdoták.) H. 1. sz. melléklete p. 4. SZÍNMŰVÉSZET. FILM ÉS TELEVÍZIÓ. RADIO SZÍNHÁZTÖRTÉNET Bibliográfia 294. GEROLD László PASTYIK László: A Szabadkai Népszínház magyar társulata (Műsor és bibliográfia.) Újvidék Hungarológiai Intézet. 128 p. 8 t. A Hungarológiai Intézet Bibliográfiai Füzetei 3. Színészek életrajzai 295. GARAY Béla: Régi színészek Szabadkán. Kürthy.Sári. 7N. jan sz Uő.: Ua. Fenyő Aladár. 7N. jan sz Uő.: Ua. Paulayné Gvozdeno vies Júlia. 7N. jan sz Uő.: Ua. Tóth Antal. 7N. febr sz Uő. Ua. Bácskay Julcsa. 7N. márc sz Uő.: Ua. Szabó János. 7N. márc sz Uő. Ua. Bandi Rózsi. 7N. ápr sz Uő.: Ua. M. Pálfi Margit. 7N. jún sz. I 303. Uő.: Ua. Latabár Kálmán ( ). 7N. júl sz Uő.: Ua Lugosi Béla. 7N. júl sz Uő.: Ua. Kelemen Manci. 7N. júl sz Uő.: Ua. Mamuzsich István. 7N. aug sz Uő.: Ua. Gulyás Menyhért. 7N. aug sz Uő.: Ua. Szöllősy Ilona. 7N. szept sz Uő.: Ua. Hegedűs Ferenc. 7N. okt sz Uő.: Régi színészek Szabadkán. 7N. dec sz. Befejező közlemény. Színházak, színjátszás, színházi előadások Zombori színház 311. HERCEG János: Színházi élet a régi Bácskában. Dt. máj ez. I 312. GARAY Béla: Az első magyar színtársulat Zomborban. MSz. nov sz. i 313. GARAY Béla: Színház Palicson, 1891-ben. MSz. aug sz.

19 314. Uő.: Munkásszínjátszás Szabadkán a két háború között. 7N. aug sz Uő.: Karađorđe magyar színpadokon. MSz. aug sz Uő.: Megyei színkerület terve 1892-ben. MSz. szept sz Uő.: A Szerb Nemzeti Színház Budapesten 1894-ben. 7N. nov sz Uő.: A bácskai fekete király magyar zenés színjáték Jovan Nenadról. 7N. dec sz. ELÖADÖ MŰVÉSZET Ferenczi Ibi 319. KONCZ István: ~ re emlékezünk. Tv. ápr sz URBAN János: Rivaldafényben. ~ ~ színművésznő emlékestje Szabadkán. MSz. ápr sz Uő.: Az évek lépcsőzete. Emlékezés ~ ~ színművésznőre. MSz. ápr sz. * A Jó Pajtás gyermeklap szavalóversenye 322. ÁGOSTON Mihály: A zsűri nevében. MSz. máj sz. * 323. [FEHÉR Ferenc] F. F.: Színészek önmagukról. Pataki László. MSz. szept sz Uő.: Ua. Szabó Cseh Mária. MSz. okt sz Uő.: Ua. Szabó István. MSz. okt sz Uő. Ua. Garay Béla. MSz. okt sz Uő.: Ua. Sántha Sándor. MSz. nov sz. SZÍNHÁZI ÉLET 328. GEROLD László: Prológus: vallomás a színházról és a színikritikáról. ÜS. 63 «4. sz Jugoszlávia i 329. DÉVICS Imre: Magyar tagozat nyílik a belgrádi Színművészeti Főiskolán. MSz. jan sz GEROLD László: Színházak, jubileumok, feladatok. MSz. ápr sz GARAY Béla: Gondolatok a színházkérdésröl. MSz. júl sz GEROLD László: Tehetségkutatás a Szabadkai Népszínházban. MSz. szept sz GARAY Béla: Gyengén reklámozott színház. MSz. okt sz. A Szabadkai Népszínház fennállásának 25. évfordulója Vö sz. színháztörténeti bibliográfia 334. NAGY Ernő: A testvériség-egység színháza. A jubiláló Népszínház ünnepségéről. MSz. okt sz Uő.: A Népszínház munkásságának 25 éve. SzN. okt sz KOLOZSI Tibor: A színház ünnepe. 7N. okt sz BORI Imre: Színházi jubileumok. MSz. okt sz VLAOVICS József: Negyedszázados színházunk. D. nov sz [BURANY Nándor] (burányi): Űj színház születik Szabadkán. Tervek a kitüntetés és a jubileum után. MSz. dec sz. Az induló újvidéki magyar színház Vö. 58. sz. az újvidéki magyar színház [GEROLD László] G: Beszédes hagyomány és sürgető jelen. Beszélgetés Božidar Kovačekkal, a tartományi művelődési közösség végrehajtó bizottságának elnökével. MSz. márc sz [Uő.] G: Hézagpótló szerep, kísérletező jelleg. Beszélgetés Miroslav Rankovval, a tartományi közoktatási-művelődési titkárhelyettessel. MSz. márc sz.

20 342. [Uő.] G.: Gazdagabbá válna kulturális életünk. MSz. márc sz [Uő.] G.: Megértek a feltételek. Beszélgetés Radomir Raduj kovval, az újvidéki művelődési közösség elnökével. MSz. márc sz [Uő.] G.: Elérkezett a cselekvés ideje. Beszélgetés Bori Imrével, a Magyar Tanszék vezető tanárával. MSz. márc sz [Uő.] G.: Űj tartalom és új forma szükséges. Beszélgetés Olga Vitoroviétyal, a Tartományi Végrehajtótanács tagjával. MSz. márc sz [Uő.] G.: Beszélgetés Major Nándorral, a Szocialista Szövetség újvidéki választmányának elnökével. MSz. márc sz [Uő.] G.: Beszélgetés Milan Čanakkal, az újvidéki szkupstina alelnökével. MSz. márc sz [Uő.] G: Támogatni kell az újvidéki magyar színház mielőbbi megalapítását. MSz. júl sz [Uő.] G.: Az újvidéki magyar színház további sorsáról. MSz. júl sz M. SZEMERÉDI Magda: Kit kivel kinek. Mikor alakul meg az újvidéki magyar színház. D. dec sz. Magyarországi 351. GEROLD László: Gyulai Várszínház '70. Színház és idegenforgalom. MSz. júl sz Uő.: Szentendrei Teátrum. MSz. júl sz Uő.: Körszínház 70. MSz. júl sz Uő.: Magyar drámák hete 1. Nyitányként a huszonötödikről. MSz. nov sz. A Huszonötödik Színházról Uő.: Ua. 2. Magyar esték. MSz. nov sz. Illyés Gyula: A tiszták; Örkény István: Sötét galamb; Száraz György: III. Béla; Szakonyi Károly: Adáshiba c. művekről Uő.: Ua. 3. Négy színész és Várkonyi [Zoltán]. MSz. nov sz. Ronyecz Mária, Páger Antal, Latinovits Zoltán, Darvas Iván Uő.: Ua. 4. Ízelítő a világirodalomból és amit még látni kellett volna. MSz. nov sz GARAY Béla: A budai Várszínház újjáépítése. MSz. nov sz. Műsorpolitika 359. [GEROLD László] G.: Jubileumi műsor. Üj bérletek változatos repertoár a Népszínházban. MSz. júl sz BARACIUS Zoltán: Tizenhat bemutató. 7N. júl sz. A Szabadkai Népszínház 1970/71. évi műsorterve. ÖNTEVÉKENY SZÍNJÁTSZÁS VIII. Tiszai Ünnepi Játékok Kanizsa 361. KONCZ István: Kezdődnek a ~ ~. Tv. máj sz Uő.: Ünnepi hangulat telt ház. Tv. máj sz Uő.: Befejeződtek a ~ ~ ~ ~. Tv. máj sz SATAI Pál: A ~ ~ ~ ~ után. MSz. máj sz. XI. Tartmányi Műkedvelő Színjátszó Szemle K i k i n d a 365. URBÁN János: Három magyar együttes Kikindán. MSz. máj sz. JMKMV Színjátszók Szemléje Újvidék Vö. 233., 234., 235., 236., 237., 238. és 239. sz GEROLD László: A diákszínjátszók szemléje elé. MSz. ápr sz.

21 367. BORI Imre: Diákszínjátszás. MSz. máj sz. XIII. Májusi Játékok Becse 368. [SÓTI Oszkár] S. O.: A ~ ~ előtt. MSz. máj sz. FILM ÉS TELEVÍZIÓ Film 369. SÁTAI Pál: Oktatófilm és anyanyelvtanítás. KM. 1. sz LADI István: A valóság őszinte képe. Jegyzetek a magyar rövidfilm-művészetről. MSz. máj sz GYERTYÁN Ervin: A fej nélküli torzótól az európai filmig. KI. márc sz. Televízió RÁDIÓ 372. [SZŰCS Imre] Sz. I.: Évadnyitás a Rádiószínházban. MSz. szept sz FEJES György: Az Üjvidéki Rádiószínház tervei az új évadban. D. okt sz. Vö sz. iskolarádió az irodalom oktatásban II. A T O LÓ Gl A K, GYŰJTEMÉNYES MUNKÁK Antológiák 374. ARGYELÁN István: Vajdasági szerzők gyermekhangjátékai és mesejátékai. Az újvidéki rádió műsorán összeállította: ~ ~. Üjvidék Űjvidéki Rádió. 154 p. Az Űjvidéki Rádió ARGYELÁN István: Gyermekhangjátékok az Újvidéki Rádió műsorán, összeállította: ~ ~. Üjvidék Űjvidéki Rádió p. Az Űjvidéki Rádió SZŰCS Imre: Két hangjáték gyűjtemény. Éva naplója; Álmok szirtjén. Újvidék Rádió Novi Sad Forum K. H. 6. sz FEHÉR Ferenc: Tücsökzene. A Jó Pajtás szavalókönyve. Üjvidék Jó Pajtás. 111 p UTASI Csaba: Üdvözlégy, szocrealizmus! ÜS. 62. sz. 14.» * * 379. [DÉVAVARI] DÉR Zoltán: Éteri elvontságtól a lét iszonyatáig. 7N. jan sz. A Költők egymás közt Bp és az Elérhetetlen föld Bp c. antológiákról KOVÁCS Nándor: A holnap költői. Elérhetetlen föld. Bp Tr. jún sz. Naponta más. (Fiatal prózaírók antológiája). Bp BOGNÁR Antal: Naponta más. (Fiatal prózaírók antológiája). Magvető. Bp ŰS. 62. sz BANYAI János: Bölcs outsiderek. MSz. febr sz. Gyűjteményes munkák 383. BORI Imre SZELI István: Az irodalom könyve. Szöveggyűjtemény a középiskolák 2. osztálya számára. 2. javított kiadás. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 368 p.

22 384. BORI Imre: Az irodalom könyve. A középiskolák 3. osztálya számára. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 245 p BORÜS Rózsa: Magyar irodalmi olvasókönyv. A szakmunkásképző iskolák első osztálya számára. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 111 p SEJPES Ferenc: Gyöngyvirág. Olvasókönyv az általános iskolák 2. osztálya számára. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 190 p SÜLI Izabella ERDÉLYI László: A magyar irodalom könyve. A j szakiskolák 3. osztálya számára, j 1 Novi Sad Tartományi Tan- könyvkiadó Intézet 297 p SZARVAS János: Olvasókönyv az általános iskolák 4. osztálya számára. Második, javított kiadás. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 194 p SZARVAS János: Olvasókönyv az általános iskolák 6. osztálya számára. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 238 p SZARVAS János VAJDA József: Magyar olvasókönyv. A felnőttképzö iskolák 3. évfolyama számára. Kísérleti tankönyv. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 493 p SZELI István: Az irodalom könyve a gimnáziumok 1. osztálya számára. Harmadik kiadás. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 287 p SZŰCS DANCSÓ Veronika FEHÉR Ferenc: Aranykapu. Olvasókönyv az általános iskolák harmadik osztálya számára. Üjvidék Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 183 p VAJDA József SZARVAS János: Magyar olvasókönyv a felnőttképző iskolák 4. évfolyama számára. Kísérleti tankönyv. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 361 p. Magyarok Csehszlovákiában. Bratislava JUHÁSZ Géza: A kisebbségi (kisebbrendűségi) tudat ellen. MSz. jan sz. III. EGYES SZERZŐK ASZLÄNYI DEZSŐ 395. [LÖBL Árpád] LŐRINC Péter: ~ ~ és az irracionális dialektika. HITK. 3. sz Zusammenfassung: Desider Aszlányi und die irrationelle Dialektik HERCEG János: A tehetségtelen zseni és tehetséges fia. MSz. máj. i sz. ASZLÄNYI KAROLY Vö sz. ~ fia ~ Aszlányi Dezső I I BÁLINT TIBOR 397. [VARGA Zoltán] V. Z.: Krónika elesett emberekről. ~ ~.: Zokogó majom. (Egy élhetetlen család kálváriája) Irodalmi K. Bukarest, H sz BANYAI JÁNOS Súrlódás. Üjvidék BORI Imre: Súrlódás. MSz. febr sz VAJDA Gábor: Romantika és kompromisszum nélkül. KI. febr sz.

23 400. HERCEG János: Eszmék fényében. 7N. ápr sz BORI Imre: Súrlódás. H. 5. sz. melléklete GEROLD László: Belső nyomás és politikum. ŰS. 58. sz. 26. Vö sz. * *» BARACIUS ZOLTÁN A Bántanak c. monodráma 403. GEROLD László: Angyali dilettantizmus, avagy a kísérlet is kötelez. MSz. jún sz [DÉVAVARI Zoltán] (d): Az életszeretet programja. 7N. jún sz VLAOVICS J[ózsef]: Talán csak az a bűnünk. D. jún sz. BÁRÁNYI KÁROLY 406. Ikarosz szárnyán, (önéletrajz.) Subotica Munkásegyetem. 103 p. Életjel Miniatűrök [TOMÁN László] (T L): Élet és szobrok. H sz BARI KAROLY 408. SOMOS Agnes: Piros krajcárok. KI. febr sz. BENCZ MIHÁLY 409. : ~ ~. MSz. máj sz NAGY GY. József: Miska bácsi nem felejtünk el! MSz. máj sz [M. SZEMERÉDI Magda] M. Sz. M.: ~ ~. D. máj sz. BENEY ZSUZSA 412. PÓR Péter: A gyenge dal" csodája. ~ ~ költészete. H. 9. sz BERKESI ANDRÁS 413. M. SZEMERÉDI Magda: Mindennap lélegzem, tehát mindennap írok. D. jún sz. Interjú. BERTHA BULCSÜ 414. [VARGA Zoltán] V. Z.: Izgalmas nézőpont... ~ ~: Tűzgömbök. Szépirodalmi K. Bp H sz BOGDÁNFI SÁNDOR 415. Sirodalmunk könyve. Dormán László fotokarikatúráival. Újvidék Forum K. 134 p. * * Egy merénylő vallomása. Újvidék BORI Imre: Egy merénylő vallomása. MSz. márc sz Uő.: Egy merénylő vallomása. H. 5. sz. melléklete Vö sz. Interjúk 418. SZELES Károly: Bemutatjuk ~ ~-t. író dióhéjban. 7N. máj sz FEKETE Elvira: Ütközések és csalódások. D. okt sz. Vö. 17. és 20. sz. szereplés az ünnepi könyvhéten BOR AMBRUS 420. [VARGA Zoltán] (V. Z.): Regény lehetett volna. ~ ~.: Fejezetek a fiúért. Kozmosz könyvek, H. 2. sz BORI IMRE 421. A szürrealizmus ideje. Újvidék Forum K. 302 p. A magyar irodalmi avantgárdé 2. Symposion Könyvek Magyar délszláv irodalmi kapcsolatok. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. 177 p. * * A jugoszláviai magyar irodalom története 1918-tól 1945-ig. Újvidék 1968.

24 423. VÉGEL László: Avantgarde és Vajdaság. ÜS. 62. sz A szecessziótól a dadáig. Üjvidék HERCEG János: ~ ~ új könyve. 7N. máj sz VAJDA Gábor: A magyar avantgarde fölfedezése és egy módszer körvonalai. MSz. szept sz. Interjúk 426. VÉGEL László: Alkalmi interjú ~ vei. ÜS. 62. sz [M. SZEMERÉDI Magda] M. Sz. M.: Hagyomány nélkül. D. ápr sz. Vö és 251. sz. Híd-díj BOSNYÁK ISTVÁN 428. Theatrum mundi á la Joszif Viszszarionovics Sztálin. Újvidék Űj Symposion (34) p. Symposion füzetek 3. BÖNDÖR PÁL 429. ~ ~ Fülöp Gábor KISS JOVÁK Ferenc TOLNAI Ottó: Üjvidék Üj Symposion (44) p. Symposion füzetek Eső lesz. Üjvidék Forum K. 59 p. Symposion könyvek VAJDA Gábor: Tárgyilagos versek. MSz. aug sz. Vö. 432 és 435. sz GEROLD László: Könyvkritika szükséges vargabetűvel. ÜS. 65. sz Vö és 435. sz PODOLSZKI József: Az üres előtt. ÜS. 65. sz TOLNAI Ottó: A rövid vers. ÜS. 65. sz VAJDA Gábor: Válasz Gerold Lászlónak ~ versei kapcsán. ÜS. 66. sz. 12. Vö sz HORVÁTH Valéria: Remény és belenyugvás. Tr. dec sz. Interjúk 437. [GEROLD László] G.: Legújabb könyvem. ~ ~: Eső lesz. MSz. júl sz [VLAOVICS József] V. J.: Mondvacsinált elelntétek; D. aug sz HORNYIK Miklós: Emlék és elhatározás. KI. szept sz. BRASNYÓ ISTVÁN 440. Üres királyok. Miniatűrök. Üjvidék Forum K. 62 p. Kinn a szélben. Üjvidék FEKETE Elvira: Cselekmény nélkül. ÜS. 58. sz. 27. Árnyék és fű. Újvidék HERCEG János: Szavak lázadása. 7N. jan sz DANYI Magdolna: Ember és táj költészetében. ÜS. 60. sz. 16.» *» 444. VLAOVICS J[ózseí]: Eseményszámba venni az irodalmat! D. júl sz. Interjú. BURANY NÁNDOR 445. Csőd. Üjvidék Forum K. 239 p. összeroppanás. Üjvidék OLAJOS Mihály: Kocsis Mihálynak, Tiszacsók. MSz. jan sz. Vö. Olajos Mihály, Kocsis Mihálynak, Tiszacsók. MSz dec. 21. és dec SZLOBODA János: A lelkiismeret regénye. Sb. 3. sz CSÁTH GÉZA i 448. BORI Imre:. T. 2. füz CSOÓRI SÁNDOR 449. FEKETE Elvira: A cinikus meditációkról; ~ ~.: Faltól falig. Magvető K. Bp ÜS. 62. sz. 24.

25 CSUKA ZOLTÁN DÖMÖTÖR PAL 25 CSUKA ZOLTÁN 450. VARGA Domokos: Látogatóban ~ nál. MSz. máj sz. Átvéve az Élet és Irodalom c. lapból máj. 16. Interjú. CSURKA ISTVÁN 451. VAJDA Gábor: A cinizmus mint társadalombírálat. ~ ~.: Nász és pofon. Szépirodalmi. K. Bp ÜS. 59. sz. 23. DEÁK FERENC 452. Zsivány. Regény. Újvidék Forum K. 138 p SZŰCS Imre: Az elvágyódás hangjegyei. MSz. nov. 28., 29., sz. Métely. Újvidék BORI Imre: Métely. MSz. márc sz Uő.: Métely. H. 5. sz. melléklete BÁNYAI János: ~ ~ regénye. H. 6. sz Vö sz. *» * Bagoly és csizma. Újvidék SZŰCS Imre: Szelíd játékok, szabad mezők. MSz. márc sz [LÁDI István] (1): Számkivetett gyerekek. MSz. jan sz. Vak trió c. hangjáték 459. SAFFÉR Pál: Nagy érdeklődést keltett ~ ~ műve. Jelentés az ohridi országos hangjáték fesztiválról. MSz. máj sz SZŰCS Imre: A mai viszonyok között megbuknak a régi tételek. Interjú a Neven-díjas ~ ~-cel. MSz. jún sz. N. DELY ZSUZSA 461. [BURANY Nándor] (bn): Kimeríthetetlen kincs. ~ ~ ~: A fiatal Jókai nyelve és stílusa. Akadémiai K. Bp H sz DÉRY TIBOR Vö sz. [DÉVAVARI] DÉR ZOLTÁN 462. Fecskelány. Dokumentum regény. Újvidék Forum K. 158 p Az első műhely. (Kosztolányi Dezső önképzőköri évei). Szabadka Szabadkai Munkásegyetem. 80 p. Életjel miniatűrök MAJTÉNYI Mihály: Kosztolányi költői indulása. MSz. okt sz DUDÁS Kálmán: Az iduló Kosztolányi vonásai. 7N. dec sz. * * Az árny zarándoka. (Csáth Géza emléke.) Szabadka SZIRMAI Károly: Az árny zarándoka. 7N. szept sz. DOMONKOS ISTVÁN 467. Via Italia. Regény. Újvidék Forum K p. A kitömött madár. Újvidék BANYAI János: A regény látszatát keltő szöveg. H DANYI Magdolna: Utazás. ŰS. 58. sz GEROLD László: Messze és közel. ÚS. 58. sz BORI Imre: A kitömött madár. MSz. febr sz DANYI Magdolna: A kitömött madár. Tr. márc sz BORI Imre: A kitömött madár. H. 5. sz. melléklete BOGNÁR Antal: A halál és a szerelem között. KI. máj sz [DÉVAVARI] DÉR Zoltán: A veszendőség sodrában. 7N. aug sz. Vö sz. Vö és 251. sz. Hid-dij DÖMÖTÖR PÁL 476. ANĐELIĆ Magdolna: ~ ~, a költő és műfordító. HITK. 4. sz. 49

26 63. Rezime: ~ ~ pesnik i prevodilac; Resume: ~ ~, poéte et traducteur. DUBA GYULA Szabadesés. Bratislava BURANY Nándor: Szánalmas élet. MSz. márc sz. EGRY PÉTER 478. DÉSI Abel: Déry Tibor ürügyén. ~ ~: Kafka és Proust indítások Déry művészetében. Bp N. aug sz. FABRY ZOLTÁN 479. BORI Imre: ~ ~ MSz. jún sz BURÁNYI Nándor: A stószi temetőben. MSz. jún sz. FEHÉR FERENC Vö és 378. sz. Tücsökzene, antológia Hazavezérlő csillagok. (Naplójegyzetek.) Üjvidék Forum K. 396 p M. SZEMERÉDI Magda: Hazavezérlő csillagok. Hamarosan újabb ~ ~ kötet kerül az olvasó kezébe. D. jún sz. * Szeptemberi útravaló. Üjvidék SZŰCS Imre: Tiszta forrás. MSz. febr sz. * *» Interjúk 484. SZELES Károly: Mosoly a bajusz alól 7N. jún sz CSORDÁS Mihály: Valóságos élmény és alkotás. Beszélgetés ~ ~-cel. 7N. szept sz. FEHÉR KÁLMÁN 486. összjáték. Regény. Újvidék Forum K. 161 p. FEKETE ISTVÁN 487. [TOMÁN László] t: ~ ~ ( ). D. júl sz. FEKETE SÁNDOR 488. DÉSI Ábel: Kis magyar szatíra. ~ ~: Folyosói szümpozion. Magvető K. Bp N. márc sz VAJDA Gábor: Folyosói ácsorgások. ~ ~: Folyosói szümposion. ÚS. 66. sz. 27. FERDINANDY GYÖRGY 490. THOMKA Beáta: A kimondott szó többlete. ~ ~: Nemezió Gonzalez egyetemi tanár beszéde a Feketeerdő állataihoz. Magyar Műhely, Párizs, ÜS. 65. sz. 26. FÜLÖP GABOR 491. A négydimenziós ablak. Üjvidék Forum K. 61 p. Symposion könyvek 23. Vö sz [versek] FÜST MILÁN 492. DANYI Magdolna: ~ ~ két versének megközelítése. T. 2. füz Hajó megy el; Messzi fény című költemények. GAJDOS TIBOR 493. A csillagos homlokú. (Hangya András életútja.) Szabadka Szabadka Munkásegyetem. 63. p. Életjel miniatűrök 9. GAL LÁSZLÓ 494. Tenyerünkön a Hold. Üjvidék Forum K. 121 p BORI Imre: Egy versről. MSz. dec sz. Dal a földemről c. költemény elemzése UTASI Csaba: ~ ~ KI. nov sz.

27 Interjúk 497. SZELES Károly: Bemutatjuk ~ ~-t. 7N. febr sz : ~.~ új verskötete. MSz. nov sz. * * Vö sz. a kanizsai írótáborról GARAI ZOLTÁN 499. Múltak és távolok. Subolica Osvit. 90 p. Tokovi 1. GARAY BÉLA 500. A kulisszák világában, (önéletrajz.) Subotica Szabadkai Munkásegyetem. 95 p. Életjel miniatűrök 10. «* * Vö sz. interjú GELLÉRI ANDOR ENDRE 501. BOGNÁR Antal: Részvét és szánalom. Kosztolányi Dezső: Szürke glória és ~ ~ ~: A vén Panna tükre c. novellájának szerkezeti összehasonlítása. T. 2. füz GEROLD LÁSZLÓ 502. Rólunk is vallanak. Újvidék Forum K. 274 p. Symposion könyvek Színház és kritika. Újvidék Új Symposion 74 p. Symposion füzetek 4. * * Hetven magyartanár. H sz. melléklete 504. VAJDA Gábor: Harminchat magyartanár. ÜS. 58. sz. 15. Vö. Tőke István Híd GEROLD László: Tanár vagy értelmiségi. (Töprengés és óhatatlanul vita is az értelmiségről, a magyartanárokról, körülményeinkről, a provincializmusról önmagunkról.) H. 3. sz TÖKE István: Mégegyszer a magyartanárokról. ŰS sz VAJDA Gábor: Harminchat magyartanár. ÜS sz TÖKE István: Polémiák a magyartanárokról és pedagógusainkról. H. 12. sz GION NÁNDOR Vö sz. ifjúsági regénypályázat» * * 509. Engem nem úgy hívnak. Regény. Újvidék Forum K. 141 p. * Testvérem, Joáb. Újvidék GEROLD László: Szenvtelenség és légkör. ŰS. 58. sz BORI Imre: Testvérem, Joáb. MSz. márc sz BÁNYI János: A realista regény felé. H. 3. sz [DÉVAVÁRI] DÉR Zoltán: A humánum szétmállása. 7N. ápr sz VARGA Zoltán: Testvérünk, Joáb. H. 5. sz BORI Imre: Testvérem, Joáb. H. 5. sz. melléklete Vö sz. * * 516. MOLNÁR CS[IKÓS] Attila: Tabu témát nem ismerek. 7N. febr sz. Interjú. GOBBY FEHÉR GYULA A verseny végén. Újvidék BORI Imre: A verseny végén. MSz. márc sz Uő.: A verseny végén. H. 5. sz. melléklete [VARGA Zoltán] V. Z.: A közhelyek értéke. H. 6. sz FEKETE Elvira: összeroppanás. D. jún sz. Vö sz. Statisztikusok c. jelenet 521. GEROLD László: A színházteremtés izgalma. MSz. dec sz BORI Imre: Két dráma egy bemutató. MSz. dec sz.

28 Varga Zoltán útitárs c. jelenete és ~ ~ ~ jelenete [GEROLD László] G. L.: Drámairodalmunk nagy napja előtt. Beszélgetés ~ ~ ~-val és Varga Zoltánnal. MSz. dec sz. Interjú. GOZSDU ELEK Az író zombori éveiről 524. STOJANOVIC-KÁICH Katalin: ~ ~ és a Szabad Lyceum. HITK. 2. sz HERCEG János: Jelentős esztendők. Dt. febr sz Uő.: Irodalmi férfiak között. MSz. márc sz Uő.: Ábrándok és feltevések. MSz. márc sz Uő.: Ruskin a régi Bácskában. MSz. márc sz Uő.: Irodalmi szerelem. 7N. júl sz. Az író Weisz Annával folytatott levelezéséről. GULYÁS JÓZSEF 530. Vörös fagyöngy. Versek. Üjvidék Forum K. 110 p. 10 t. GYŐRY DEZSŐ 531. BORI Imre: ~ ~-ről. MSz. dec sz. GYURKÓ LÁSZLÓ 532. DÉSI Ábel: Dráma Leninről és koráról. ~ ~: Fejezetek Leninről. ÜS. 55. sz. 7N. jan sz. HAMVAS BÉLA 533. BORI Imre: ~ ~ H. 6. sz HARSANYI ZSOLT 534. Ember küzdj!... Madách életének regénye. Üjvidék Bécs Forum K. Rudolf Nowak GmbH. 570 p. HÁY GYULA 535. GEROLD László: ~ ~ üznete a Szabadkai Népszínháznak. Mohács című drámájának ősbemutatójával jubilál a szabadkai együttes. MSz. okt sz BARÁCIUS Zoltán. Mohács. 7N. okt sz BURÁNY Nándor: A Mohács főpróbáján. MSz. okt sz [BURÁNY Nándor] (bn): Ma este: Mohács. MSz. okt sz BURÁNY Nándor: Sikeres vállalkozás. A Mohács bemutatója után. MSz. okt sz KOLOZSI Tibor: Jubileumi bemutató. ~ ~ Mohácsa a Szabadkai színpadon. 7N. nov sz. HERCEG JÁNOS 541. Kiáltás a ködből. Versek. Üjvidék Forum K. 56. p FEHÉR Ferenc: Egy prózaíró verseskönyve. MSz. júl sz SZELI István: Köszöntő. MSz. jan sz. A 60 éves író köszöntése a Tartományi Végrehajtó Tanács fogadásán LÉVAY Endre: Egy emberöltő megörekítője. 7N. okt sz. Az Életjel irodalmi élőújság pódiumán elhangzott köszöntő. HERCZEG FERENC 545. A Gyurkovics család. A Gyurkovics-lányok. A Gyurkovics-fiúk. Gyurka és Sándor Wien Üjvidék Rudolf Nowak GmbH. 353 p. HOLTI MARIA 546. Farkasok és galambok. Novellák. Üjvidék Forum K. 98 p. 4 t. HORGAS BÉLA 547. PODOLSZKI József: Az anyag átértékelése. ~ ~: Sétalovaglás. Magvető, Bp ÜS. 65. sz. 26.

29 HUSZÁR SÁNDOR 548. Itt a lelkem. ~ ~ válogatott költeményeiből. Zombor Hittl Ilona. 104 p. HUSZÁR SÁNDOR Beszélgetés kortárs írókkal. Bukarest, FEHÉR Ferenc: Az íróasztalnál. MSz. márc sz. ILLYÉS GYULA Vö sz. A tiszták JÓKAI MÓR Vö sz. JUHASZ FERENC 550. BORI Imre: ~ ~ köszöntése. MSz. szept sz SZŰCS Irma: Szemed van, láss; szíved van, fájjon... ~ ~ szerzői estje az újvidéki Rádió M-stúdiójában. KI. szept sz. JUNG KAROLY 552. Leng. Újvidék Forum K. 69 p [GEROLD László] G.: ~ ~ versei. MSz. aug sz. KANTOR LAJOS Alapozás. Bukarest [DÉVAVÁRI] DÉR Zoltán: Igényes alapozás. 7N. okt sz. KASSÁK LAJOS 555. FEKETE Elvira: A ló meghal, a madarak kirepülnek. ÚS. 66. sz KEK ZSIGMOND Kossá János Vö és 109. sz. Szarvas Gábordíj. KISS JOVAK FERENC Vö sz [versek] KERÉKGYÁRTÓ ISTVÁN Tersánszky Józsi Jenő Bp DÉSI Ábel: Tersánszky ébresztése. MSz. márc sz. KONCZ ISTVÁN Átértékelés. Újvidék BOSNYÁK István: A sivatagi-lét lírikusa. ŰS. 67. sz DANYI Magdolna: Milyen mély is a szó". ŰS. 67. sz RAFFAI Ferenc: Egy kanizsai költő. ÜS. 67. sz UTASI Csaba: A költészeten túl. (Jegyzetek ~ ~ útjáról.) ŰS. 67. sz VAJDA Gábor: Nézés-versek. ~ ~ versalkotási módjáról. ÚS. 67. sz BANYAI János: A megszakított gondolat" költészete. H sz VLAOVICS Jfózsef]: A vidékiesség az ember magatartása. Beszélgetés ~ ~ költővel. D. aug sz. Interjú. KOPECZKY LÁSZLÓ A ház. Újvidék BORI Imre: A ház. MSz. márc sz DÉSI Ábel: A képtelenség játékai. 7N. ápr sz BORI Imre: A ház. H. 5. sz. melléklete Vö sz. KÓS KÁROLY 567. FEHÉR Ferenc: Egy életmű töredékei. (~ ~: Hármas könyv. Bukarest 1969.) MSz. szept sz. KOSSÁ JÁNOS L. Kek Zsigmond KOSZTOLÁNYI DEZSŐ Vö sz. a Szürke glória c. novella elemzése

30 568. HERCEG János: A fiatal Kosztolányi és egy nyurga szerb fiú. 7N. márc sz. Veljko Petrovié 569. [DÉVAVÁRI] DÉR Zoltán: Az első műhely. (Kosztolányi Dezső önképzököri évei.) H. 9. sz ; sz Vö sz. azonos e tanulmánnyal. Álom és ólom. Bp FEHÉR Ferenc: Köznapnak szánt hallhatatlanság. MSz. máj sz [DÉVAVÉRI] DÉR Zoltán: Az újságírás iskolája. H. 6. sz KRÜDY GYULA 572. [HERCEG János]: Szindbád zombori kudarca. Dt. jún sz. LADIK KATALIN Ballada az ezüstbicikliről. Üjvidék UTASI Csaba: Nagy nekivetkőzések árnyékéban. Séta az elgurult ezüstbicikli után. ÜS. 59. sz DANYI Magdolna: Ballada az ezüstbicikliről. ÜS. 60. sz SZŰCS Imre: Harisnya csordultig felhőkkel. MSz. márc sz. * 576. BARACIUS Zoltán: Talpig feketében. 7N. márc sz. Interjú. LATÁK ISTVÁN 577. : ~ ~ MSz. jan sz GÁL László: Meghalt kielégítetlenül. MSz. jan sz.; Ua. D. jan sz LÉVAY Endre: Búcsú Szabadka fiától. MSz. jan sz [LÖBL Aladár] LŐRINC Péter: ~ ~ emlékének adózva. MSz. jan sz MAJOR Nándor: Szava erjesztő kovász volt... MSz. jan sz MAJTÉNYI Mihály: Szótlanok megnyíló szája voltam..." MSz. jan sz STEINFELD Sándor: Búcsú egy küzdőtárstól. MSz. jan sz URBÁN János: A számontartás búcsúszavaival. MSz. jan sz PATAKI László: Örökre eltávozott egy lelkes ember. MSz. jan sz VUKOVICS Géza: Te sem lehetsz lassan elfakuló emlék. MSz jan sz LÉVAY Endre: ~ ~ ( ). 7N. jan sz MAJTÉNYI Mihály: Emléke örökre ittmarad. D. jan sz VLAOVICS József: Az eltávozott költőről. D. jan sz BORI Imre: ~ ~ műve. MSz. jan sz.; ua. KI. jan sz FEKETE Lajos: Kései búcsúszó ~ ~-tól. 7N. jan sz : ~ ~ H. 1. sz [DOBOS János] (d s): ~ ~ hagyatéka. Tv. ápr sz BORI Imre: ~ ~ KI. dec sz. LENGYEL JÓZSEF 595. (VARGA Zoltán] V. Z.: Ézsau jegyében. ~ ~: Ézsau mondja. Bp és Üjra a kezdet. Bp H. 12. sz LÉVAY ENDRE 596. Malomkövek. Üjvidék Forum K. 145 p [DÉVAVARI] DÉR Zoltán: Kesernyés poézis. 7N. szept sz MAJTÉNYI Mihály: Egy irodalmi áramlás kifejezője. MSz. szept sz BOGNÁR Antal: Súlytalan malomkövek. Tr. dec sz VLAOVICS J[ózsef]: Az intellektualizmus gazdasági hajtóereje. D aug sz. Interjú.

31 LUKÁCS GYÖRGY 601. Szolzsenyicin. Újvidék, Üj Symposion (54) p. Symposion füzetek 5. MAJOR NÁNDOR Hullámok. Üj vidék BÁNYAI János: Az epikai konzervativizmustól a regény bírálatáig. H. 2. sz GEROLD László: Generációk és cselekményesség. ÜS. 58. sz BORI Imre: Hullámok. MSz. febr sz HERCEG János: A modern próza érdekes játéka. 7N. febr sz BORI Imre: Hullámok. H. 5. sz. melléklete [DÉVAVARI] DÉR Zoltán: Rekord a bravúr zátonyain. 7N. máj sz BOGNÁR Antal: A Hullámok hullámai. KI. dec sz. Vö sz. MAJOR-ZALA LAJOS 609. FÜLÖP Gábor: Experimentális költészet. ~ ~ ~: Fémember az áramkörben. Versek. München ÜS. 65. sz. 27. MAJTÉNYI MIHÁLY 610. [GEROLD László] G.: Majtényiest az M-stúdióban. MSz. ápr sz [Ш.] G.: A Garabonciás a pódiumon. MSz. ápr sz. Interjú SZELES Károly: Nagyapó te minek írsz örökké a gépen, amikor színes ceruzával..." 7N. márc sz. * * Vö sz. a kanizsai irótáborról MANDY IVÁN 613. PODOLSZKI József: Vera és Mersault avagy a kérdés és a megállapítás ellentétpárja. ~ ~: Mi van Verával? Magvető, Bp ÜS. 65. sz. 25. MARGALITS EDE I 614. HERCEG János: ~ ~ közéleti szerepe. MSz. márc sz Uő.: ~ ~ Dt. ápr sz. I 616. Uő.: Hasznos dicshimnuszok. MSz. ápr sz. MARSALL LÁSZLÓ 617. POMOGÁTS Béla: ~ ~ KI. szept sz. Vízjelek Bp I 618. BÁNYAI János: Válságos vízjelek. H. 12. sz MAURITS FERENC 619. Piros Frankenstein. Az előszót írta I Oto Bihalji-Merin. Németből fordította Brasnyó István. Üjvidék Forum K. 18 p. 45 t. Symposion könyvek 21. MAYER OTTMAR 620. : Nemes emberi küzdelem. Kettős ünnepség a Fórum Kiadóban: leleplezték ~ ~ mellszobrát, és átadták a Híd-díjat. MSz. ápr sz KOLOZSI Tibor: Szoborleleplezés és Híd-díj. 7N. ápr sz. MIKSZÁTH KÁLMÁN 622. Božidar KOVAČEK: ~ ~ egy szerbhorvát fordítójáról. HITK. 2. sz Rezime: O jednom prevodiocu Kalmana Miksata. Jovan Bogdanov fordításairól. MOLCER MÁTYÁS Érted szólok. Szabadka BOGDÁNFI Sándor: Zene és erkölcs. MSz. jan sz [DÉVAVÁRI] DÉR Zoltán: Az önismeret szilárdsága. 7N. febr sz.

32 MOLDOVA GYÖRGY 625. [VARGA Zoltán] (V. Z.) Regényhős műanyagból. ~ ~: Az elbocsátott légió. Bp. Magvető K H. 1. sz MÓRA FERENC 526. Ének a búzamezőkről. Wien Üjvidék, Nóvák GmbH Forum K. 275 p. MÓRICZ ZSIGMOND 527. BORI Imre: Tallózás. levele. HITK. 3. sz [HERCEG János] H. J.: Bácska történetírója: ~ ~ Dt. dec sz. I 636. BORI Imre: ~ ~ köszöntése. MSz. nov sz VLAOVICS József: Vendégünk az író. D. dec sz. ORAVECZ IMRE 638. POMOGÁTS Béla: ~ ~ KI. okt sz. ÖRKÉNY ISTVÁN 639. DANYI Magdolna: A groteszk ~ ~ egyperceseiben. ~ ~: Egyperces novellák. Magvető. Bp ŰS. 62. sz. 24. Vö sz. Sötét galamb ÖSZ SZABÓ JÁNOS Vö. 716/a életrajz és novellák NÁDAS PÉTER 129. [VARGA Zoltán] V. Z.: Elemző írások közbeszólásokkal. ~ ~: Kulcskereső játék Szépirodalmi K. Bp H sz NÉMETH ISTVÁN 30. Vadalma. Újvidék Forum K. 150 p. 31. SZŰCS Imre: Horzsolt üveggolyó. MSz. okt sz. 32. SZELES Károly: Bemutatjuk ~ ~-t. 7N. jún sz. Interjú. NÉMETH LÁSZLÓ 33. VAJDA Gábor: ~ ~ háború előtti regényei. ŰS. 57. sz ; 59. sz Az írás ördöge c. dráma?4. GEROLD László: Az írás ördöge. ~ ~ új drámája Szegeden. MSz. febr sz. i5. KOLOZSI Tibor: Ha a próféta hallgat... 7N. márc sz.»» * PAPP DÁNIEL 640. HERCEG János: Rá tót és Tündérlak. Dt. ápr sz. PAVEL ÁGOSTON 641. Vilko NOVAK: ~ ~ a szlovén magyar kapcsolatok úttörője. HITK. 3. sz PETKOVICS KÁLMÁN 642. Reggel ötkor fütyül a vicinális. Üjvidék Forum K. 207 p.! 643. A tizennyolc nyárfa. (Dokumentumriport.) Szabadkai Munkásegyetem. 124 p. Életjel Miniatűrök 13. PILINSZKY JÁNOS 644. BÁNYAI János: Hasonlatípusok ~ ~ költészetében. T. 2. füz PODOLSZKI JÓZSEF 645. Hinta. Üjvidék Forum K. 62 p. 1 t. (Utószó: Vajda Gábor: A hiány lázadás.) Symposion könyvek VAJDA Gábor: A hiány lázadása. i ÜS. 58. sz. 3.

33 647. Gyanú. Novellák. Üjvidék Forum K. 96 p BANYAI János: Nem-novella modell. H. 12. sz SINKOVITS Péter: Rezervátum lét. Beszélgetés ~ ~-fel, a Gyanú c. novellás kötetének megjelenésével kapcsolatban. D. dec sz. Interjú. Vö és 248. Sinkó Ervin-díj. RADICS GYÖRGY 650. ANĐELIC Magdolna: ~ ~ HITK. 3. sz Rezime: Đerđ Radič. SANTHA FERENC 651. ALADICS János: Mérsékelni az egymással szemben álló indulatokat. Beszélgetés ~ cel. MSz. febr sz. SINKÓ ERVIN 652. BOSNYÁK István: A korán meglelt és korán elveszített haza. T. 2. füz Fejezet az Ember a forradalomban c. nagyobb tanulmányból Uő.: Reflexiók ~ ~ irodalmi hagyatékáról és egy indítvány. HITK. 2. sz : Emléktáblát lepleznek le ~ ~ szülőházán. Dt. máj sz : ~ ünnepség Apatinban. Emléktáblát lepleztek le az író szülőházán. MSz. máj sz [POLYVAS József] P-s: Emléktábla ~ ~ szülőházán. Dt. jún sz [MOLNÁR Csikós Attila] (m. cs. a.): ~ ~ szülőházánál. 7N. jún sz BOSNYÁK István- Melyik" ~ kell, ha kell, a tartománynak? ŰS sz. 32. SULHÖF JÓZSEF A nagy mutatvány. Üjvidék FEKETE Eflvira]: A fantázia nem maradhat kihasználatlan. D. ápr sz. * * Parasztkisasszony c. vígjáték 660. [SZŰCS Imre] (szi): Bemutató Törökbecsén. MSz. márc sz [Uő.] (szi): A törökbecsei Parasztkisasszony. MSz márc sz SAFFÉR Pál: Egy műkedvelő bemutató nyomán. MSz. ápr sz MAJTÉNYI Mihály: ~ ~ MSz. ápr sz ACS Károly: Hihetetlen bizonyosság. MSz. ápr sz FEHÉR Ferenc: Lelkiismeretmardosó alázattal... MSz. ápr sz GAL László: Elment a mesemondó. MSz. ápr sz SAFFÉR Pál: önmagával számolt legkevésbé. MSz. ápr sz : Búcsú ~ tői. MSz. ápr sz : ~ ~ N. ápr sz [M. SZEMERÉDI Magda] M. Sz. M.: A végtelenen túl... D. ápr sz : ~ ~ H. 3. sz SÜTŐ ANDRÁS Anyám könnyű álmot igér. Bukarest VÉGEL László: Vallomások a közösségről és a felismerésről. ŰS. 65. sz [DÉVAVARI] DÉR Zoltán: Két kritika egy könyvről: H. 12. sz [VARGA Zoltán] V. Z.: Két kritika egy könyvről. H. 12. sz SZABÓ DEZSŐ 675. BORI Imre: Tallózás. ~ ~ három nyilatkozata. HITK. 2. sz B. SZABÓ GYÖRGY 676. BOSNYÁK István: Hét év múltán. (~ ~ ~ portréjához.) HITK. 3. sz

34 SZAKONYI KÁROLY Adáshiba c. vígjáték 677. BARÁCIUS Zoltán: Az indulat komédiája. 7N. szept sz GEROLD László: Többszöri Adáshiba. ~ ~ vígjátékának bemutatója Szabadkán. MSz. szept sz [DÉVAVÁRI] DER Zoltán: Az öngúny reflektorfényében. 7N. szept sz [VLAOVICS József] V. J.: Adáshiba. D. szept sz. Vö sz. Adáshiba ördöghegy c. dráma 681. [GEROLD László] G. L.: Egy új színház reményében. MSz. okt sz. SZÁRAZ GYÖRGY Vö sz. III. Béla SZARVAS GÁBOR Vö. 72. és 73. sz. SZÁSZY ISTVÁN 682. HERCEG János: Egy kínos felhívás. MSz. ápr sz. SZELI ISTVÁN Utak egymás felé. Üjvidék [DÉVAVÁRI] DÉR Zoltán: Jó utak tudója. 7N. jan sz DÁVID András: ~ ~: Utak egymás felé. Forum, Üjvidék, 1969; 278. HITK. 2. sz [BURÁNY Nándor] (bn): A tragédia útjai: H. 6. sz ÁBEL Péter: ~ ~: Utak egymás felé. MSz. júl sz. SZENTKUTHY MIKLÓS 687. BORI Imre: ~ ~ H sz [Tornán László] (T L): Világirodalom, nagy témák. ~ ~: Meghatározások és szerepek. Magvető K. Bp H. 6. sz SZIRMAI KÁROLY 689. Falak, puszta falak. Üjvidék, Forum K p önkeresés. Versek [és] önéletrajz. Verbász Művelődési Otthon. 48. p BORI Imre: önkeresés. MSz. júl sz [DÉVAVÁRI] DÉR Zoltán: A líra vendége. 7N. dec sz. A 80 éves író köszöntése [VLAOVICS József] V. J.: Az író nyolcvan éve. D. ápr sz BORI Imre: ~ ~ 80 éves. MSz. jún sz [DÉVAVÁRI Zoltán] (d): Áldozatkészség és föladatvállalás. 7N. júl sz [VLAOVICS József] v.: Az író ünnepe Verbászon. D. júl sz. TAKÁCS ZSUZSA 697. POMOGÁTS Béla: ~ ~ KI. dec sz. TAMÁSI ÁRON 698. FARAGÓ József: Egy novella népmesei forrásai. KM. l.sz TANDORI DEZSŐ 699. Kiegészítések. H. 2. sz. melléklete 30 p BÁNYAI János: A megtalált világ. ~ ~ költői világképe. H. 2. sz. melléklete THURZÓ LAJOS 701. Lélekkel magasba szállni... Válogatott versek. (Válogatta és az előszót Thurzó Lajos avagy az optimizmus tragédiája" írta Szeli István.) Üjvidék Forum K. 96 p. 1 t BORI Imre: ~ ~ MSz. ápr sz SZELI István: ~ ~ MSz. ápr sz.

35 TERSANSZKY JÓZSI JENŐ Vö sz. TIMAR FERENC 704. MAJTÉNYI Mihály: A hónapos szobák nomádja. Arcképvázlat az elfelejtett ~ ~-ről. H. 6. sz TOLNAI OTTÓ Vö sz [versek] 705. ördögfej. Újvidék Forum K. 124 p. * Rovarház. Újvidék GEROLD László: Forma és légkör. ÜS. 58. sz BORI Imre: Rovarház. MSz. febr sz HERCEG János: Feladat és felelősség. 7N. ápr sz JUH ASZ Erzsébet: Az eltörölhetetlen abszurdum: az idő. KI. ápr sz BANYAI János: Szöveg és írás. H. 5. sz BORI Imre: Rovarház: H. 5. sz. melléklete Vö: 214. sz. * *» Agyonvert csipke. Újvidék Vö. 6. sz. bibliofília 712. HERCEG János: Zab szúrja már nyári kéked". 7N. máj sz [TOMAN László] (T L): A szabadság sajtüregei. H. 6. sz A vörös szabókréta c. hangjáték 714. SZŰCS Imre: A vörös szabókréta. MSz. okt sz. TÓTH FERENC 715. Halál a síkban. Versek. Újvidék Forum K. 62 p. 4 t. 716 VOJNITS Tivadar: A múzsa nem alszik. Meghitt beszélgetés a díjnyertes ~ ~-cel. TK. febr sz. Interjú. TRIPOLSZKY GÉZA 716/a. Zentától Hangonyig. Zenta p. Zentai füzetek X, 19/2. ösz Szabó János életrajza és novellái. UTASI MARIA 717. Hajnali ravatal. Újvidék Forum K. 54 p. 3 t. UTASSY JÓZSEF 718. KOVÁCS Lukács: A Rend árnyékában. ~ ~: Tüzem, lobogóm! Magvető, Bp KI. dec sz. VARGA ZOLTÁN 719. Életveszély. Újvidék Forum K. 229 p BORI Imre: A tizenegyedik regény. MSz. aug sz. Ütitárs c. jelenet Vö sz. Interjú. Vö sz. VÉGEL LÁSZLÓ Szitkozódunk, de szemünkből könnyek hullanak. Újvidék PODOLSZKI József: Makró az országúton. KI. jan sz VAJDA Gábor: Az országút moralistája. MSz. jan sz BOSNYÁK István: A praxison innen. ŰS. 58. sz HERCEG János: Ifjúság és az irodalom. 7N. márc sz BÁRÁNYI Donát: Ne nézz hátra, mert visszalépni úgysem lehet, KI. jún sz. *» *

36 A szenvedélyek tanfolyama. Űjvi BORI Imre: A szenvedélyek tanfolyama. MSz. ápr sz U6.: A szenvedélyek tanfolyama. H. 5. sz. melléklete [VARGA Zoltán] V. Z.: Primer indulatok túl naiv hősök. H. 9. sz UTASI Csaba: Nyelvészkedő kritikusok. ŰS. 67. sz. 16. Vö sz. * * Memoari jednog makroa. Novi Sad GEROLD László: Érdekes, mai regény. Aleksandar Tišma nyilatkozik ~ regényéről. MSz. febr sz. Interjúk 731. ~ ~: Legújabb könyvem. Szitkozódunk, de szemünkből könnyek hullanak. MSz. jan sz PODOLSZKI József: Az árulás avagy a tapasztalat és a lemondás viszonya. Interjú ~ ~ Mladostdíjas íróval. KI. jún sz. Vö. 17. és 20. sz. szereplés az ünnepi könyvhéten. VERES PÉTER 733. FEHÉR Ferenc: Búcsú ~ ~-tői. MSz. ápr sz [DÉSI Abel] dé-el: ~ ~ N. ápr sz BORI Imre: ~ ~ MSz. ápr sz FEHÉR Ferenc: ~ ~ temetésén. MSz. ápr sz. VITÁNYI IVÁN 737. DÉSI Ábel: A félelem bátorsága. ~ ~: Széltenger. Regény. Bp N. júl sz. VÖRÖSVÁRI HEINCZ VILMOS 738. HERCEG János: A szülőföld foglya. MSz. nov sz. WEÖRES SÁNDOF 739. DANYI Magdolna: A Néma zene" megközelítése. ŰS. 65. sz. 13. ZILAHY LAJOS Az imbroszi boszorkány c. dráma 740. BARÁCIUS Zoltán: Színházi életünk nagy eseménye. 7N. márc sz [GEROLD László] G.: Az imbroszi boszorkány. Virág Mihály rendező a bemutató előtt. MSz. márc sz GEROLD László: Történelmi látványosság. ~ ~ színműve Szabadkán. MSz. márc sz VLAOVICS József: Az imbroszi boszorkány. D. márc sz KOLOZSI Tibor: Először a világon. ~ ~új színművének ősbemutatója Szabadkán. 7N. márc sz. * 745. LÉVAY Endre: Bemutatjuk 1. Itt szépen élhet az ember..." 7N. máj sz. Interjú.

TARTALOM. Bevezetés I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7

TARTALOM. Bevezetés I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 TARTALOM Bevezetés I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYVTÁRÜGY. SAJTÓ 7 Bibliográfia 7 Nyomdászattörténet. Nyomdászat 8 Bibliofilja. Könyvművészet 8 Könyvkiadás 8 A könyvkiadás

Részletesebben

Könyvkiállítás 12 KÖNYVTÁRÜGY 12 A könyvtárügy általános kérdései 12 Könyvtárak 12 Olvasóközönség. Olvasómozgalom 14 SAJTÓ 14 A sajtó általános

Könyvkiállítás 12 KÖNYVTÁRÜGY 12 A könyvtárügy általános kérdései 12 Könyvtárak 12 Olvasóközönség. Olvasómozgalom 14 SAJTÓ 14 A sajtó általános TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYVTÁRÜGY. SAJTÓ 7 BIBLIOGRÁFIA 7 NYOMDÁSZAT. NYOMDÁSZATTÖRTÉNET 8 BIBLIOFILLÁ KÖNYVMŰVÉSZET. KÖNYVRITKASÁGOK 8

Részletesebben

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 TARTALOM Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYVTÁRÜGY. SAJTÓ..7 Bibliográfia 7 Nyomdászat. Nyomdászattörténet 8 Bibliofília. Könyvművészet. Könyvritkaságok 8 KÖNYVKIADÁS

Részletesebben

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 TARTALOM Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYVTÁRÜGY. SAJTÓ. 7 Bibliográfia 7 Nyomdászat. Nyomdászattörténet 7 Bibliofillá. Könyvművészet. Könyvritkaságok 7 KÖNYVKIADÁS

Részletesebben

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 TARTALOM Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYTÁRÜGY. SAJTÓ. 7 Bibliográfia. Repertórium 7 Nyomdászat. Nyomdászattörténet 8 Bibliofília. Könyvművészet. Könyvritkaságok

Részletesebben

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 TARTALOM Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYVTÁRÜGY. SAJTÓ.. 7 Bibliográfia 7 Bibliofilia. Könyvművészet 8 Nyomdászat. Nyomdászattörténet 8 KÖNYVKIADÁS 8 A könyvkiadás

Részletesebben

A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 2.

A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 2. A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 2. Pastyik László A JUGOSZLÁVIAI MAGYAR FOLYÓIRATOK ÉS LAPOK 1969. ÉVI MAGYAR IRODALOMTÖRTÉNETI REPERTÓRIUMA Az 1969. évi repertórium anyagát a következő

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANSZÉK KATEDRA ZA MAĐARSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST 1959

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANSZÉK KATEDRA ZA MAĐARSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST 1959 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANSZÉK KATEDRA ZA MAĐARSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST 1959 Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén 1959. október 21-én kezdődött meg az oktatás.

Részletesebben

Rövidítésjegyzék. Jegyzetek 179

Rövidítésjegyzék. Jegyzetek 179 JEGYZETEK Rövidítésjegyzék évf. = évfolyam fn = főnév in = -ban, -ben KFL = Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár köt. = kötet mn = melléknév MOL = Magyar Országos Levéltár, Budapest Nr. = néprajz sz. = szám,

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA TANTÁRGYBÓL 9-12. ÉVFOLYAM A felsorolásban megjelölt, a tankönyvben elemzett irodalmi művek (versek, novellák és regények ismerete, azok elolvasása) kötelező. A vizsga

Részletesebben

Tankönyvkiadó Intézet- Újvidék 16 KÖNYVTERJESZTÉS 16 A könyvterjesztés általános kérdései 16 Könyvhónap 16 Ünnepi Könyvhét - Budapest 16

Tankönyvkiadó Intézet- Újvidék 16 KÖNYVTERJESZTÉS 16 A könyvterjesztés általános kérdései 16 Könyvhónap 16 Ünnepi Könyvhét - Budapest 16 TARTALOM Bevezetés 6 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYVTÁRÜGY. SAJTÓ...7 KÖNYV 7 Bibliográfia 7 Nyomdászat. Nyomdászattörténet 8 Bibliofília. Könyvművészet. Könyvritkaságok

Részletesebben

SZÍNEK, EVEK, ÁLLOMÁSOK

SZÍNEK, EVEK, ÁLLOMÁSOK SZÍNEK, EVEK, ÁLLOMÁSOK In memóriám Kaffka Margit NAP KIADÓ TARTALOM CSAK A SZÓT MEGTALÁLJAM" Kaffka Margit: Önéletrajz (In: Az Érdekes Újság Dekameronja, II. k. Bp., 1912) 7 Karlka Margit levelei Nemestóthy

Részletesebben

AZ INTÉZET ÉLETÉBŐL. Bosnyák István

AZ INTÉZET ÉLETÉBŐL. Bosnyák István HUNG. KÖZL. 13. ÉVF. 4. (49.) SZ. 577 528. L. NOVI SAD ÚJVIDÉK

Részletesebben

[Erdélyi Magyar Adatbank] Bori Imre: A jugoszláviai magyar irodalom története BORI IMRE

[Erdélyi Magyar Adatbank] Bori Imre: A jugoszláviai magyar irodalom története BORI IMRE BORI IMRE BORI Imre (Bácsföldvár, 1929. dec. 28. Újvidék, 2004. ápr. 22.), irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő. Az általános iskolát szülőhelyén, a gimnáziumot Petrovgradban (Zrenjanin), Becsén, Zentán

Részletesebben

A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 1

A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 1 A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 1 Pastyik László A JUGOSZLÁVIAI MAGYAR FOLYÓIRATOK ÉS LAPOK 1968. ÉVI MAGYAR IRODALOMTÖRTÉNETI REPERTÓRIUMA Ezideig a jugoszláviai magyar folyóiratok és

Részletesebben

A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI/5.

A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI/5. A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI/5. Kiadja a Hungarológiai Intézet a Tartományi Tudományügyi Önigazgatási Érdekközösség támogatásával Fő- és felelős szerkesztő: Szeli István Technikai szerkesztő:

Részletesebben

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2.

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. A konferencia harminchárom előadója a következő intézmények oktatója vagy

Részletesebben

1.,, 8. 10. 2007. 2. % &a( ), 16. 10. 2007. 3.,& &, -. & & 1 (& ) ( ). & 1 - & - ( :!"# $#%# &' &(!)'*+! 19. *'&# 4. &.,, -. & &, && &.

1.,, 8. 10. 2007. 2. % &a( ), 16. 10. 2007. 3.,& &, -. & & 1 (& ) ( ). & 1 - & - ( :!# $#%# &' &(!)'*+! 19. *'&# 4. &.,, -. & &, && &. 1 I, 1.,, 8. 10. 2007. 2. % &a( ), 16. 10. 2007. 3.,& &, -. & & 1 (& ) ( ). & 1 - & - ( :!"# $#%# &' &(!)'*+! 19. *'&# 4. &.,, -. & &, && &. & 1.. +'/!"# # #0,.. ( : 21. 02. 2005). & 1 - & - (: ) 5 -,

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

Futapest Crossfutás Csömör december 12.

Futapest Crossfutás Csömör december 12. Futapest Crossfutás Csömör 2010. december 12. Végeredmény 4 KM Gyerek Absz.hely Név Szül.év Rajtszám Idö 1. Gerlei Máté 1996 307 18:05 2. Sütö Zsombor Soma 1997 287 18:31 3. Szabó Csenge 2000 284 19:39

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Korunk irodalma II. Tantárgy kódja TAB 2312 Meghirdetés féléve 8. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Korunk irodalma II. Tantárgy kódja TAB 2312 Meghirdetés féléve 8. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Korunk irodalma II. TAB 2312 Meghirdetés féléve 8. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+2 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1308 Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben.

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Az Ötágú síp című sorozatban határon túli magyar kulturális műhelyeket mutattunk

Részletesebben

A TANÁCS OKTATÁSI BIZOTTSÁGA ELNÖKÉNEK ÉS TAGJAINAK MEGVÁLASZTÁSÁRÓL SZÓLÓ VÉGZÉST. 1. szakasz

A TANÁCS OKTATÁSI BIZOTTSÁGA ELNÖKÉNEK ÉS TAGJAINAK MEGVÁLASZTÁSÁRÓL SZÓLÓ VÉGZÉST. 1. szakasz A Magyar Nemzeti Tanács (továbbiakban: Tanács) a Tanács Alapszabályának 37. és 38. szakasza (elfogadva 2014. december 2-án H/1/2014 iratszám alatt) valamint a Tanács Ügyrendjének 19. szakasza alapján (elfogadva

Részletesebben

FAKLYA VOLT KEZEMBEN. In memóriám Móricz Zsigmond NAP KIADÓ

FAKLYA VOLT KEZEMBEN. In memóriám Móricz Zsigmond NAP KIADÓ FAKLYA VOLT KEZEMBEN In memóriám Móricz Zsigmond NAP KIADÓ TARTALOM I. Móricz Zsigmond: Csecse. Részlet (In: Móricz Zsigmond: Életem regénye. Bp., Athenaeum, 1939) 7 Czine Mihály: Regény és valóság. Részlet

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

BA Magyar szak I. évfolyam

BA Magyar szak I. évfolyam BA Magyar szak I. évfolyam 10.00-12.00 Leíró magyar alaktan, szófajtan szem. BTMAN112 M. Kabán Annamária 10.00-12.00 Bevezetés az irodalomtudományba szem. BTMAN108 Tasi Réka 11.00-12.00 Fonetika szem.

Részletesebben

SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK

SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK LEXIKOGRÁFIAI FÜZETEK 2. Szerkesztőbizottság BÁRDOSI VILMOS, FÁBIÁN ZSUZSANNA, GERSTNER KÁROLY, HESSKY REGINA, MAGAY TAMÁS (a szerkesztőbizottság vezetője), PRÓSZÉKY GÁBOR Tudományos

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából 2017-ben választott témánk a Háziipari Szövetkezet nádudvari részlege kiállításon és egy

Részletesebben

II. ANTOLÓGIÁK, GYŰJTEMÉNYES MUNKÁK

II. ANTOLÓGIÁK, GYŰJTEMÉNYES MUNKÁK II. ANTOLÓGIÁK, GYŰJTEMÉNYES MUNKÁK ANTOLÓGIÁK 5373. Első meséim : [válogatás népmesékből és műmesékből: házi olvasmány az általános iskolák 2. osztálya számára] / összeállította [és az utószót írta] Tóth

Részletesebben

PÁRTÁLLAM ÉS NEMZETISÉGEK ( )

PÁRTÁLLAM ÉS NEMZETISÉGEK ( ) PÁRTÁLLAM ÉS NEMZETISÉGEK (1950-1973) Összeállította, jegyzetekkel ellátta és a bevezető tanulmányt írta: Tóth Ágnes Kecskemét, 2003 TARTALOM Bevezető. 1. Budapest, 1950. március 21. A Vallás- és Közoktatási

Részletesebben

Különleges Faludy György születésnap az Országos Széchényi Könyvtárban

Különleges Faludy György születésnap az Országos Széchényi Könyvtárban Különleges Faludy György születésnap az Országos Széchényi Könyvtárban 2016. szeptember 22. 17 óra OSZK Díszterem, Budavári Palota F. épület Különleges Faludy György születésnapot ünnepel a költő nevét

Részletesebben

1975-ben végzett IV. a Autószerelő Igazgató: Nagy László Osztályfőnökök: Kerényi László Vascsur Ernő Derzsi László

1975-ben végzett IV. a Autószerelő Igazgató: Nagy László Osztályfőnökök: Kerényi László Vascsur Ernő Derzsi László 1975-ben végzett IV. a Autószerelő Igazgató: Nagy László Osztályfőnökök: Kerényi László Vascsur Ernő Derzsi László Idézet: Amíg az ember él, előre kell haladni (Che Guevara) Antal László Bakó Károly Búzás

Részletesebben

Ünnepélyes megnyitó június 11., szerda délután 3 óra

Ünnepélyes megnyitó június 11., szerda délután 3 óra Előzetes könyvtári programok június 2., hétfő 11.00 Hahó, könyvtársak! Megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntője. A vetélkedő győztesei, összesen 45 gyermek egyhetes balatoni táborozáson vehet részt

Részletesebben

Sorszám Név Születési idő Utolsó bejegyzés Megjegyzés 1. Ágoston Terézia Ajtai Mária

Sorszám Név Születési idő Utolsó bejegyzés Megjegyzés 1. Ágoston Terézia Ajtai Mária Sorszám Név Születési idő Utolsó bejegyzés Megjegyzés 1. Ágoston Terézia 1936.10.10 1949.01.31 2. Ajtai Mária 1970.07.01 1985.06.18 3. Antal József 1956.08.22 1971.06.12 4. Antal Mária 1940.02.19 1953.06.17

Részletesebben

Eötvös József Koszorú

Eötvös József Koszorú Eötvös József Koszorú (1993-2011) 2011 Báldi Tamás, a földtudományok doktora, Fésüs László, az állatorvos-tudomány doktora Józan Péter, az orvostudomány doktora Lantos Béla, a műszaki tudományok doktora

Részletesebben

Galambos Ferenc repertóriumok a MEK-ben

Galambos Ferenc repertóriumok a MEK-ben 2015/01/23 Galambos Ferenc sok más irodalomtörténeti munkája mellett élete végéig ötvennél több bibliográfiát is készített, köztük a Nyugat, az Irodalomtörténet, az Irodalomtörténeti Közlemények, a Magyar

Részletesebben

Futapest Crossfutás Csömör december 11.

Futapest Crossfutás Csömör december 11. Futapest Crossfutás Csömör 2011. december 11. Végeredmény 4 KM Gyerek 1. RAJSZKI LILI 1998 280 15:55 2. Turschl Bence 1999 241 16:56 3. Bócz Patricia 1998 244 16:59 4. Kiss Viktor Zsolt 1997 246 17:57

Részletesebben

A XVI. kerületi Helyi Választási Bizottság közleménye

A XVI. kerületi Helyi Választási Bizottság közleménye A XVI. kerületi Helyi Választási Bizottság közleménye a polgármesterek, és helyi képviselők 2010. október 3-án megtartott választásának Budapest főváros XVI. kerületének végleges eredményeiről A POLGÁRMESTER-VÁLASZTÁS

Részletesebben

2. $ "+) )+! $ A&-)<,

2. $ +) )+! $ A&-)<, 2 o! "#$%&! I, 1., )$!) * &+) ),").,/+00, 05.12.2008. 2. «)"+)&» 16. #9:$ 2008... 3. (, ) # $ 1 "$#!& (&!/ )+"0?

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I.

KÖVETELMÉNYEK /I. Közösségi szociális munka SPB1209 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Gyakorlati jegy SPB1121 Követelmény: Két zárthelyi dolgozat. Gyakorlati jegy. Zh: 2016. okt. 19. 8-9., nov. 30. 8-9. Kötelező,

Részletesebben

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői A kötetben szereplő tanulmányok szerzői Dr. Barzó Tímea, egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Államés Jogtudományi Kar, Polgári Jogi Tanszék, Miskolc Dr. Barta Judit, egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Állam-

Részletesebben

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.)

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) 2008/2009-es tanév Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) Iskolánk tanulói az országos döntőben az alábbi eredményeket érték el. Fliszár Tímea (12.B osztály)

Részletesebben

BA Magyar szak I. évfolyam

BA Magyar szak I. évfolyam BA Magyar szak I. évfolyam 10.00-12.00 LEÍRÓ MAGYAR SZÓFAJTAN, ALAKTAN BTMAN203 Kabán Annamária nyelvész könyvtár 12.00-13.00 Fonetika szem. BTMAN111 Kecskés Judit XXVIII. 12.00-14.00 Régi magyar irodalomtörténet

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2.

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2. Társadalomtudományi kutatások 2. PDB1702 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy PDB1005 Évközi tanulmányi követelmények: Empirikus vizsgálat adatfelvétele és az adatok statisztikai feldolgozása.

Részletesebben

V. 1948 után megjelent Tragédia kiadások. V.1. Helikon díszkiadások és minikönyv kiadások

V. 1948 után megjelent Tragédia kiadások. V.1. Helikon díszkiadások és minikönyv kiadások V. 1948 után megjelent Tragédia kiadások V.1. Helikon díszkiadások és minikönyv kiadások 66.-68. Az ember tragédiája (Budapest, 1958, Magyar Helikon) (2) +188 l + 20 t + 34 l, 28 cm, Révai József tanulmányával.

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT PÁLYÁZATI EREDMÉNYT

MÓDOSÍTOTT PÁLYÁZATI EREDMÉNYT A Prosperitati Alapítvány Általános szabályzatának 7. szakasza értelmében kihirdeti a következő MÓDOSÍTOTT PÁLYÁZATI EREDMÉNYT Pályázati kiírás: Nagyobb hozzáadott értékű termékek előállítására irányuló

Részletesebben

FUTAPEST CROSSFUTÁS KISTARCSA november 23.

FUTAPEST CROSSFUTÁS KISTARCSA november 23. FUTAPEST CROSSFUTÁS KISTARCSA 2008. november 23. Végeredmény 4 KM Gyerek Absz.hely Név Szül.év Rajtszám Idö 1. RAJSZKI PÉTER 1995 378 15:34 2. Kocsis Gábor 1995 350 16:08 3. Novák Eszter 1996 354 17:24

Részletesebben

KÉSŐRENESZÁNSZ, MANIERIZMUS, KORABAROKK MAGYARORSZÁGON (RIMAY JÁNOS ÉS KORA)

KÉSŐRENESZÁNSZ, MANIERIZMUS, KORABAROKK MAGYARORSZÁGON (RIMAY JÁNOS ÉS KORA) KÉSŐRENESZÁNSZ, MANIERIZMUS, KORABAROKK MAGYARORSZÁGON (RIMAY JÁNOS ÉS KORA) * TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAK 1982. MÁJUS 18-22. KESZTHELY, HELIKON KASTÉLYMÚZEUM SZABADSÁG U. I. Az ülésszakot a Magyar Tudományos

Részletesebben

HAZAI ELŐFIZETŐINK NÉVJEGYZÉKE

HAZAI ELŐFIZETŐINK NÉVJEGYZÉKE HAZAI ELŐFIZETŐINK NÉVJEGYZÉKE 11000 BEOGRAD GERLOVICS SZILVESZTER GYULYÁS EDIT HAJDÚ EDIT KISIMRE ISTVÁN KTJLTURNI CENTAR MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG NAGYKÖVETSÉGE ŐSZI ISTVÁN PLAKI GÁBOR 21000 NOVI SAD Ifj

Részletesebben

A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918)

A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918) A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918) Az egykori szabadkai gimnázium épülete 8 A Szabadkai Községi Főgymnasium története 1861-ben kezdődött, amikor az 1747-ben alapított iskola megnyitotta

Részletesebben

Téma: Az írástudók felelőssége

Téma: Az írástudók felelőssége Téma: Az írástudók felelőssége 2002. november 21 Meghívott vendégünk: Fábián Gyula író, a Szabad Föld főszerkesztője Bevezető előadásának címe: A sajtó hatalma 2002. december 20 Meghívott vendégünk: Gyurkovics

Részletesebben

A DALLAMOK RENDJE a MNT I. kötete alapján

A DALLAMOK RENDJE a MNT I. kötete alapján A DALLAMOK RENDJE a MNT I. kötete alapján II. A dallam magva s l s m A. 1. a) Csön-csön, gyűrű 677, 677* b) Csipi-csóka 32, 33 a) b) 2. b) Érik a meggyfa 535 f) Egyéb 555 3. a) Fehér liliomszál 540, 541

Részletesebben

A zetna XIV. (Fluid) Irodalmi Fesztiválja

A zetna XIV. (Fluid) Irodalmi Fesztiválja A zetna XIV. (Fluid) Irodalmi Fesztiválja Mély levegő címmel irodalmi találkozót tartottunk iskolánkban A zetna XIV. (Fluid) Irodalmi Fesztiválja november 9. és 11. között került megrendezésre. A rendezvényt,

Részletesebben

DUNAKANYAR TAGSZÖVETSÉG GYŰRŰKIOSZTÁS 2011 TAGSZÖVETSÉGI GYŰRŰK

DUNAKANYAR TAGSZÖVETSÉG GYŰRŰKIOSZTÁS 2011 TAGSZÖVETSÉGI GYŰRŰK DUNAKANYAR TAGSZÖVETSÉG GYŰRŰKIOSZTÁS 2011 TAGSZÖVETSÉGI GYŰRŰK A-03 DUNAKESZI 500 db HU-11-06- 00251 00300 Dudás Ferenc 50 HU-11-06- 00301 00335 F. Tóth Ferenc 35 HU-11-06- 00336 00365 Haraszti Győző

Részletesebben

ÜNNEPI KÖNYVHÉT 1980 SZOLNOK MEGYE

ÜNNEPI KÖNYVHÉT 1980 SZOLNOK MEGYE ÜNNEPI KÖNYVHÉT 1980 SZOLNOK MEGYE MOZGÓ VILÁG Tisztelettel meghívjuk az ÜNNEPI KÖNYVHÉT rendezvényeire 1980. május 30 - június 6. AZ ÜNNEPI KÖNYVHÉT SZOLNOKI RENDEZVÉNYEI Könyvárusitás 9-18 óráig a Könyvtéren

Részletesebben

BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK 10.

BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK 10. BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK 10. Kiadja a Hungarológiai Intézet a Tartományi Tudományügyi Önigazgatási Érdekközösség támogatásával Fő- és felelős szerkesztő: Szeli István Technikei szerkesztő: Cervenja'k Jožef

Részletesebben

Bezerédj István Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola, Kereskedelmi Szakiskola

Bezerédj István Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola, Kereskedelmi Szakiskola tagozat kód: 11 tagozat megn.: szakközépiskola: 4 középiskolai évf. + a szakképző évfolyam(ok); kerettantervekre épülő helyi tanterv; kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoport; a tagozaton

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Pályázati azonosító: 3508/01174 SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Árny az árnyban. Versszínház Radnóti Miklós utolsó pillanatáról Időpont: 2014.11.10.

Részletesebben

Tanítói szak - Általános - Nappali tagozat - III. évfolyam - I. félév

Tanítói szak - Általános - Nappali tagozat - III. évfolyam - I. félév Tematika az Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. című tantárgyhoz (A nyelvtan és a helyesírás, valamint a fogalmazás tanítása) ELTE TÓFK 2014/2015. tanév Tanítói szak - Általános - Nappali tagozat - III.

Részletesebben

II. Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő Félmaraton

II. Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő Félmaraton Nem/Kategória: Férfi 12-19 éves 1 69 DITZENDY Arisztid 1998 00:33:16 00:34:05 00:39:12 01:47:14 01:46:34 37 5:03 min/km +00:00:00 2 56 MOLNÁR Zoltán 1998 00:38:58 00:38:05 00:39:17 01:57:09 01:56:21 51

Részletesebben

MAGASISKOLA. In memóriám Mészöly Miklós NAP KIADÓ-

MAGASISKOLA. In memóriám Mészöly Miklós NAP KIADÓ- MAGASISKOLA In memóriám Mészöly Miklós NAP KIADÓ- TARTALOM Mészöly Miklós: Elégia. Részlet (In.: Mészöly Miklós: Elégia. Bp., Helikon, 1991.) 5 Mészöly Miklós: Óda az Elégiához (In.: Mészöly Miklós: Elégia.

Részletesebben

Modern magyar irodalom II. BBNMI01200. Irodalomjegyzék

Modern magyar irodalom II. BBNMI01200. Irodalomjegyzék Modern magyar irodalom II. BBNMI01200 Irodalomjegyzék 1. Nemzeti és szociális inspiráció a késő modernitás második felében, az 1920-1960 közötti korszak magyar irodalmában. A határokon innen és a határokon

Részletesebben

2007/2008-as tanév Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

2007/2008-as tanév Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum 2007/2008-as tanév Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Országos versenyszervező: OFI OPKM 1089 Budapest, Könyves Kálmán körút 40. 06-1-323-55-00 Honlap: www.opkm.hu

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megyei LÖVÉSZVERSENY ÖSSZESÍTŐ 2014.

Jász-Nagykun-Szolnok megyei LÖVÉSZVERSENY ÖSSZESÍTŐ 2014. EZÜSTFŰZ BRFK-TEAM TÓSZEGI DR. BAY BÉLA Jász-Nagykun-Szolnok megyei LÖVÉSZVERSENY ÖSSZESÍTŐ 2014. CSAPAT FORDULÓK KEZDŐK JAGERMEISTER ABÁDSZALÓK II. I. II. III. IV. V. VI. ÖSSZ: MÓD ÁBEL LÁSZLÓ 32 37 30

Részletesebben

VII. Fenyves Crossfutás április 1.

VII. Fenyves Crossfutás április 1. VII. Fenyves Crossfutás 2007. április 1. Végeredmény 5 KM Gyerek Absz.hely Név Szül.év Rajtszám Idö 1. PÁPAI MÁRTON 1995 562 21:00 2. PÁPAI GERGELY 1993 547 24:10 3. SZABÓ ADRIENN 1994 576 24:52 4. PÁLL

Részletesebben

A magyarságtudományok önértelmezései A doktoriskolák II. nemzetközi konferenciája. Rendező: Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság

A magyarságtudományok önértelmezései A doktoriskolák II. nemzetközi konferenciája. Rendező: Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság A magyarságtudományok önértelmezései A doktoriskolák II. nemzetközi konferenciája Rendező: Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság Szervezőbizottság: Dobos István (elnök) Bene Sándor Tuomo Lahdelma Monok

Részletesebben

Országos fordulón elért pontszám DÍJ / HELYEZÉS. Felkészítő tanár(ok) TANULÓ NEVE MEGYE HELYSÉG ISKOLA

Országos fordulón elért pontszám DÍJ / HELYEZÉS. Felkészítő tanár(ok) TANULÓ NEVE MEGYE HELYSÉG ISKOLA DÍJ / HELYEZÉS TANULÓ NEVE MEGYE HELYSÉG ISKOLA I. díj Homonnay Bálint Bp VIII. Budapest I. díj Németh Ilona Bp VIII. Budapest II. díj Tatár Dániel Bp VIII. Budapest II. díj Ágoston Péter Bp VIII. Budapest

Részletesebben

német nyelv, zongora matematika, informatika angol nyelv,informatikus könyvtár történelem, informatika könyvtáros matematika-fizika

német nyelv, zongora matematika, informatika angol nyelv,informatikus könyvtár történelem, informatika könyvtáros matematika-fizika Pappné Dr. Forgács Edit PhD. intézményvezető,,, közoktatási vezető nyelvtudományi PhD. Germanisztika Szénási Andrea intézményvezető-helyettes,, Tóth Attiláné Deák Andrea intézményvezető-helyettes, André

Részletesebben

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL 2015 13.C Hári Andrea (HA) Vámosné Polyák Krisztina (VPK) 2015 SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELSOR MAGYAR

Részletesebben

Versenyeredmények a Szegedi Petőfi Sándor Általános Iskolában

Versenyeredmények a Szegedi Petőfi Sándor Általános Iskolában Versenyeredmények a Szegedi Petőfi Sándor Általános Iskolában 2016-2017. A verseny, pályázat elnevezése Szint Eredmény Tanuló Osztály Felkészítő tanár Móra-olvasóverseny Kitűnő olvasó 8. hely Szécsi Ninetta

Részletesebben

Alapító tagok. Alakuló ülésen ( 1990. október 13.) és azt megelőzően belépők. légvédelmi-repülő-és űrhajózási/ hadművészeti

Alapító tagok. Alakuló ülésen ( 1990. október 13.) és azt megelőzően belépők. légvédelmi-repülő-és űrhajózási/ hadművészeti Ács Tibor dr. Alabér László Amaczi Viktor Bali Zoltán Balogh Béla Balogh István Balogh Vilma dr. Bánki István Barna Géza dr. Bartos Jenő dr. bencsik istván Berka István dr Bihari Gábor dr. Bognár botond

Részletesebben

Sapientia EMTE Gazdaság- és Humántudományok Kar. Közgazdaság képzési ág Csoportbeosztás tanév

Sapientia EMTE Gazdaság- és Humántudományok Kar. Közgazdaság képzési ág Csoportbeosztás tanév Közgazdaság képzési ág 1 Ambrus K. Norbert A A1 2 Antal V. Tamás A A1 3 Babota G. Zoltán A A1 4 Baczoni G. Gyopárka A A1 5 Baló Cs. Zsolt A A1 6 Baricz C. Anita A A1 7 Bartha L.-J. Boglarka A A1 8 Bartók

Részletesebben

Kosztolányi kritikai kiadás segédanyagai. Kosztolányi Dezső álnevei 1

Kosztolányi kritikai kiadás segédanyagai. Kosztolányi Dezső álnevei 1 Kosztolányi kritikai kiadás segédanyagai. Kosztolányi Dezső álnevei 1 Összeállította: Arany Zsuzsanna (2004 2011) és Dobás Kata (2012-től) JELMAGYARÁZAT: FJ1: a Forrásjegyzék 1-ben előforduló tételek alapján

Részletesebben

24. KIDS KUPA MEZEI FUTÓBAJNOKSÁG MÁRCIUS 24. BALASSAGYARMAT, IPOLY-GÁT EREDMÉNYEK

24. KIDS KUPA MEZEI FUTÓBAJNOKSÁG MÁRCIUS 24. BALASSAGYARMAT, IPOLY-GÁT EREDMÉNYEK CSAPAT EREDMÉNYEK: 24. KIDS KUPA MEZEI FUTÓBAJNOKSÁG 2017. MÁRCIUS 24. BALASSAGYARMAT, IPOLY-GÁT EREDMÉNYEK I. korcsoport LÁNY: (4 csapat) 1. Szent Imre Kat. Ált. Iskola Kecskemét 2. Szent Imre Balassagyarmat

Részletesebben

VIII VII. füzet, 334. old. - Bajmok; IX VIII. füzet, 380. old. - Bajmok, XII X. füzet, 480. old. - Nagy Becskerek; XVII

VIII VII. füzet, 334. old. - Bajmok; IX VIII. füzet, 380. old. - Bajmok, XII X. füzet, 480. old. - Nagy Becskerek; XVII JEGYZETEK 1. Útmutató a népköltészet gyűjtéséhez, Budapest, 1953, 3. old. 5. A gyűjtés kérdőív nélkül folyt, jegyzeteléssel vagy hangfelvétellel. 6. S^abolcski Julianna, háztartásbeli, 1910-ben született

Részletesebben

XI. Fóti-Futi. 5 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista

XI. Fóti-Futi. 5 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista Férfi 14 éves és ez alatti 1 5089 SZŐKE-KISS Jácint 2003 00:20:00 Nem Fóton Járok Iskolába 4:00 min/km +00:00:00 2 5091 TAKÁCS Levente Márton 2004 00:21:04 Garay János Általános Iskola, Fót 4:12 min/km

Részletesebben

Név oszt. helyezés Kategória felkészítő tanár Kiss Hunor 1.a 1. 1. Gál Csabáné. Név oszt. helyezés Kategória felkészítő tanár

Név oszt. helyezés Kategória felkészítő tanár Kiss Hunor 1.a 1. 1. Gál Csabáné. Név oszt. helyezés Kategória felkészítő tanár TUDÁSBAJNOKSÁG MEGYEI DÖNTŐ - ANYANYELV Kiss Hunor 1.a 1. 1. Gál Csabáné TUDÁSBAJNOKSÁG MEGYEI DÖNTŐ - ANYANYELV Fónagy-Árva Péter 2.a 18. 2. Nagy Levente 2.b 26. 2. Bodnárné Bali Krisztina TUDÁSBAJNOKSÁG

Részletesebben

2. Auriga Erdei Futóverseny sorozat

2. Auriga Erdei Futóverseny sorozat 2. Auriga Erdei Futóverseny sorozat Második forduló 2015.04.12 Leány 1.6km 1. Kalocsai Klaudia 20 6:49 T.várkony, Endre Király Ált.Isk. SE2 / 1, 10 2. Gál Kitti 19 7:10 T.várkony, Endre Király Ált.Isk.

Részletesebben

Katolikus Iskolák Vívó Bajnoksága I-II. korcsoport Párbajtõr Fiú és Leány Egyéni Pécs, 2018' március 3. szombat

Katolikus Iskolák Vívó Bajnoksága I-II. korcsoport Párbajtõr Fiú és Leány Egyéni Pécs, 2018' március 3. szombat 2018.03.03. 16:59:34 I-II. korcsoport Párbajtõr Fiú és Leány Egyéni 1 VARGA-FLÓRA Luca CISZTERI SZENT ISTVÁN GIMN. 2 DEÁK András SZENT ERZSÉBET 3 HORVÁTH Zsongor SZENT MARGIT 4 MÁTYÁS Gábor SZENT MÓR 5

Részletesebben

K I V O N A T. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlés 2014. június 13-i, rendes, nyílt ülésének jegyzőkönyvéből H A T Á R O Z A T

K I V O N A T. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlés 2014. június 13-i, rendes, nyílt ülésének jegyzőkönyvéből H A T Á R O Z A T K I V O N A T Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlés 2014. június 13-i, rendes, nyílt ülésének jegyzőkönyvéből 176/2014. (06. 13.) Kgy.h. Tárgy: Döntés energetikai célú felújításokhoz, magánszemélyeknek

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS I.

KUTATÁSI JELENTÉS I. Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Takács Attila dandártábornok parancsnok Honvédség és Társadalom Baráti Kör Egyesület Debrceni szervezete Polyák András elnök KUTATÁSI JELENTÉS I. a Debreceni

Részletesebben

X. Futapest-Etyek Crossfutás 2010 január 24.

X. Futapest-Etyek Crossfutás 2010 január 24. X. Futapest-Etyek Crossfutás 2010 január 24. Végeredmény 5 KM Gyerek Absz.hely Név Szül.év Rajtszám Idö 1. Venyercsán Bence 1996 1273 20:38 2. PÁPAI BENEDEK 1998 1223 23:24 3. Pavlics Ignácz 1996 1248

Részletesebben

BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK / 11.

BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK / 11. BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK / 11. Kiadja a Мазуаг Nyelv, Irodalom és Hungarológiai Kutatások Intézete a Tartományi Tudományügyi Önigazgatási Érdekközösség támogatásával Fö- és felelős szerkesztő: Szeli István

Részletesebben

Hírlapok, folyóiratok, időszaki kiadványok

Hírlapok, folyóiratok, időszaki kiadványok Hírlapok, folyóiratok, időszaki kiadványok Folyóirat címe Évfolyam Számok A lap 2001 szeptember október Athenaeum 1839. 1-52. (jún. 30-ig) 1874. 1-12. (márc. 19-ig) Balassagyarmati ajánló 1998 február,

Részletesebben

Családok Európai Éve 2014.

Családok Európai Éve 2014. A TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTŐ TÁRSULAT KÖRÖSÖK VIDÉKE EGYESÜLET BÉKÉSCSABA 48. MAGYAR NYELV HETE BÉKÉS MEGYÉBEN 2014. április 7-19. Családok Európai Éve 2014. Társadalmi felelősségvállalási pályázati kollégiuma

Részletesebben

VI.Szigetköz Minimaraton

VI.Szigetköz Minimaraton 2009.05.03. Táv : 16 km Abszolút eredmények 1. 33. Major József 1979 0:52:57 2. 10. Garami Árpád 1966 0:55:22 3. 71. Görözdi Máté 1983 0:57:34 4. 153. Sándor Csaba 1985 0:58:58 5. 6. Varga Csaba 1965 0:59:51

Részletesebben

1956-os forradalom évfordulójára Hangdokumentumok: 1956 12 nap válogatott hangdokumentumai (kazetta)

1956-os forradalom évfordulójára Hangdokumentumok: 1956 12 nap válogatott hangdokumentumai (kazetta) Csak akkor születtek nagy dolgok, Ha bátrak voltak, akik mertek S ha százszor tudtak bátrak lenni, Százszor bátrak és viharvertek. (Ady: A Tűz csiholója) Az 1956-os forradalom évfordulójára készített összeállításunkkal

Részletesebben

Budapesti Erımő Rt. és Sportegyesület

Budapesti Erımő Rt. és Sportegyesület Rendezı: Budapesti Erımő Rt. és Sportegyesület Nıi egyéni Hely. Név Csapat Teli/1. Tar./1. Teli/2. Tar./2. Teli Tarolás Összesen 1 Balogh Mária TITÁSZ I. 179 48 151 44 330 92 422 2 Kelemen Gáborné BERT

Részletesebben

NYELVI KOMPETENCIA - KOMMUNIKATÍV KOMPETENCIA

NYELVI KOMPETENCIA - KOMMUNIKATÍV KOMPETENCIA SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ 58. NYELVI KOMPETENCIA - KOMMUNIKATÍV KOMPETENCIA Szerkesztette: GECSŐ TAMÁS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA, SZÉKESFEHÉRVÁR TINTA KÖNYVKIADÓ, BUDAPEST 2006 TARTALOM

Részletesebben

visszaemlékezések. Összeállította és közzéteszi: Beke Sándor. Erdélyi Gondolat Könyvkiadó, Erdélyi Toll. Irodalmi és művelődési folyóirat. Kiadja az E

visszaemlékezések. Összeállította és közzéteszi: Beke Sándor. Erdélyi Gondolat Könyvkiadó, Erdélyi Toll. Irodalmi és művelődési folyóirat. Kiadja az E Az Erdélyi Toll sajtóvisszhangja (2009-től 2012 között) 2009 Erdélyi Toll (Recenzió) Gyergyói Kisújság, 2009. október 22-28., 43. szám Új sajtókiadvány (Recenzió. Fotó: a folyóirat 2009. 1. számának a

Részletesebben

KORTÁRS KÖLTÉSZET KORTÁRS GRAFIKA

KORTÁRS KÖLTÉSZET KORTÁRS GRAFIKA KORTÁRS KÖLTÉSZET KORTÁRS GRAFIKA 8. ORSZÁGOS BIENNÁLÉ CIFRAPALOTA Katona József Múzeum Kecskeméti Képtára 2009, október 31. és november 23. között A kiadványt tervezte: Damó István Pató: Bahget Iskander

Részletesebben

BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK / 12.

BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK / 12. BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK / 12. Kiadja a Magyar Nyelv, Irodalom és Hungarológiai Kutatások Intézete a Tartományi Tudományügyi önigazgatási Érdekközösség támogatásával Fő- és felelős szerkesztő: Bosnyák István

Részletesebben

Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat. Érvényes: 2009. november 31-től.

Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat. Érvényes: 2009. november 31-től. Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat Érvényes: 2009. november 31-től. Jóváhagyta: Fischerné Szilasi Gabriella igazgató 1. Az iskolai

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN VECSÉS

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN VECSÉS AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN VECSÉS Köznevelési intézmény: Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola Anton Grassalkovich Grundschule Wetschesch

Részletesebben

Szóbeli tételek. Irodalom. 9.évfolyam. I. félév. 2. Homéroszi eposzok: Iliász. Az eposz fogalma, trójai mondakör, Akhilleusz alakja, központi téma.

Szóbeli tételek. Irodalom. 9.évfolyam. I. félév. 2. Homéroszi eposzok: Iliász. Az eposz fogalma, trójai mondakör, Akhilleusz alakja, központi téma. 9.évfolyam 1. Mi a Biblia? Két fő része? Ismertessen egy-egy történetet részletesen! 2. Homéroszi eposzok: Iliász. Az eposz fogalma, trójai mondakör, Akhilleusz alakja, központi téma. 3. Homéroszi eposzok:

Részletesebben

Bödõk, Ilona b: 1947 in Csicsó Mad. Nagy, Tibor "Dr" b: 1946 in Mad m: 1976. Nagy, Szabolcs "állatorvos Dr" b: 1976 in Mad

Bödõk, Ilona b: 1947 in Csicsó Mad. Nagy, Tibor Dr b: 1946 in Mad m: 1976. Nagy, Szabolcs állatorvos Dr b: 1976 in Mad Nagy, Vilma b: 1911 in Csicsó d: 2005 in Csicsó anyja Pálffy Vilma Fél Antal d.u. Bödõk, Pál b: 1905 in Csicsó m: 1947 d: 1965 in Csicsó anyja Kollár M.Bödõk Ksz.Tarcsi Géza, Balá gy.k.sz. Beke Károly

Részletesebben

Péterfi Gábor. Bölcsészettudományi Kar, Politikaelmélet speciális képzés József Attila Tudományegyetem

Péterfi Gábor. Bölcsészettudományi Kar, Politikaelmélet speciális képzés József Attila Tudományegyetem Péterfi Gábor MUNKAHELYEK 2013 - Evangélikus Pedagógiai Intézet, történelem tantárgygondozó 2000 - Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, középiskolai tanár, tanított szaktárgyak:

Részletesebben

alapján A tanév eredményei "Díjazottak" I. kategória II. kategória ISKOLA NEVE OSZT.

alapján A tanév eredményei Díjazottak I. kategória II. kategória ISKOLA NEVE OSZT. http://www.berzsenyi.hu/~kulcsar/ alapján A 2010-2011. tanév eredményei "Díjazottak" I. kategória A 6 vagy 8 osztályos középiskolai osztályok, a tavalyi évben 0. évfolyamos képzésben részt vett osztályok,

Részletesebben

Mekis D. János szakmai önéletrajza

Mekis D. János szakmai önéletrajza Iskolák, végzettség, tudományos fokozat 1988: érettségi vizsga, Teleki Blanka Gimnázium, Székesfehérvár, angol speciális tagozat 1988-1993: egyetemi tanulmányok, Pécsi Tudományegyetem (/J/PTE), magyar

Részletesebben

Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő Félmaraton

Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő Félmaraton 2015-06-07 12:17:09 Helyezés Rajtszám Név Egyesület Idő Hátrány 7km F1 férfi 1 140 Riczu Balázs UFC 00:33:01 00:00:00 Tempo Sport Kft 1/ 13 2015-06-07 12:17:09 Helyezés Rajtszám Név Egyesület Idő Hátrány

Részletesebben